Antichitati

Propuse de Helmuth

In Andaluzia:
mauri

Polomerul (porumbar) antic din Brena este cel mai mare din lume – 400 m2, pentru 7000 perechi. Din pacate nu mai sunt porumbei .

mauri2
(sursa)

Si o rasa de mesageri creata acum 1200 de ani la Bagdad. Parca-i vad cum zburau prin deserturi de la o oaza la alta. Sunt foarte rar de gasit.
bagdad

Categories Stiri

38 comentarii la “Antichitati”

  1. Brrr….impresionant! Te gandesti ce viata clocotea acolo …14.000 de suflete, iar acum e pustiu. Totusi mi se pare cam ingust culoarul dintre “boxe”. Nu-mi dau seama cum ieseau porumbeii de acolo, probabil nu pe verticala.

  2. Chiar………….. Ce agitatie o fi fost acolo cand erau atatia porumbei. un loc minunat de recreere………….. Probabil ieseau in fata si dupa aia se ridicau in sus ca e prea ingust sa se ridice in sus, cel putin cei care aveau boxe jos.
    Cel putin asa se vede in prima poza. oare le facea cineva curatenie? si cat de des?

  3. Da, buna intrebare! Cine le-o fi facut curatenie?!
    Avea ceva de munca, sincer sa fiu :)).
    Mi-i inchipui cum ciuguleau “grit” de pe peretii care se vad “jumuliti”…

  4. foarte impresionant 14.000 de porumbei ouau ce o fi fost akolo tot timpul stres shi agitatzie,iar cu curatenea bn spunetzi cum faceu oricum fantastic

  5. ne poate spune cineva mai multe despre acest loc?mi se pare foarte interesant

  6. dar nu inteleg de unde faceau rost de atata mancare pentru toti… cred ca mancau ce gaseau pe afara… oricum frumos loc…mi-ar placea si mie o pereche de carreer

  7. cine mai putea sa tina o evidenta……. precum : “puiul asta e scos din ala ….si aia”…… =))=))=))))

  8. dak se poate spune mai exact locul,as vrea sa vizitez,pt k sunt in spania….da,impresionant,fara cuvinte,cat despre curtenie si evidenta lor,sincer nu cred k a existat!!!!

  9. dar de ce or fi disparut ? nici macar o pereche nu o mai fi ? oricum impresionant locul

  10. foarte interesant si foarte frumos.impresionant.14ooo dr porumbei.ar fi ceva de vis sa mai fie un asemenea loc dar cu porumbeii.super frumos.dar chiar de unde mancau k 14000 de porumbei cred ca mancau enorm de mult cred k o remorca de cereale poate mai mult p zi

  11. impresionant mod de a tine porumbei.
    spatiul este ffffffffffff mic, iar nr porumbeilor foarte mare .
    cred k explicatia nu exista

  12. Ce cantitate de fulgi o fi fost acolo in perioada de naparlire? Cate oua limpezi, cati pui morti si de ce nu, cati adulti ucisi de boli, pradatori, otravuri etc? Ce strat de gainat s-o fi putut strange pe jos (in ce grosime) daca nu s-ar fi facut curatenie o luna intreaga? Ce zgomot in perioada de imperechere?
    Cum de nu “dadea iama” sobolanul sau dihorul, ori chiar vreo cateva pisici? Si daca “dadea”, oare cum arata porumbarul dupa o noapte de “dezmat” al acestor pradatori?
    Oare se facea vreodata “inaltare in masa”? Si daca da, ce senzatie, ce zgomot, ce “curent” …..?

    Atatea intrebari la care probabil cu greu poti afla raspunsurile (daca exista aceasta sansa)!
    Oricum, in opinia mea aceastra constructie poate intra lejer in grupa minunilor din lumea columbofiliei.

  13. dar sa auzi 3-4000 de masculi turuind ,sa nu zic 7000…. fiecare cu glasul lui..hee

  14. Bineinteles ca in asemenea porumbare
    nu au fost crescuti porumbei mesageri.
    Porumbeii au fost tinuti in mare numar
    pentru GAINAT care s-a folosit ca
    ingrasamant natural. Din acest motiv se
    gasesc porumbare asemanatoare de obicei in zone
    relativ aride :insule in Grecia,in Kapadochia(TR)etc
    Probabil porumbeii s-au hranit in mare parte singuri .

  15. Ptr . dl. Filipache – sa fim putin mai atenti la exprimare -referitor la porumbeii romanilor ,nu putem folosi termenul de ‘voiajor’ adecte pasari au aparut mult mai tarziu,se pare ca prin Asia mica , au fost adusi de marinari in Europa , si au fost perfectionati de catre belgieni, olandezi etc.Deci NU porumbei voiajori la romani , chiar daca si porumbelul biblic de pe arca lui Noe s-a intors pe arca vestind retragerea apelor de pe pamant.Vezi -Vechiul Testament ;Facerea lumii; Potopul.
    Da?

  16. cei mai multi porumbei voiajori la ora actuala se afla in ”statiunea de crestere natural” …am inteles ca peste 30.000 de exemplare :-)

  17. e intradevar o minunatie ce au contruiti oamenii antichitatii, iar noi nam stiut si poate nu o stim sa pretuim multa vreme de acuma inainte, e fascinant sa vezi o asemenea capodopera care nui usor de contruit si mai ales la vremea respectiva cand materialele erau destul de putin cunoscute, oricum imi pare bine ca cineva sa gandit cu mult inaintea noastra la ceva asemenea, numai bine

  18. Felicitari D-le Helmuth pentru subiectele frumoase si interesante pe care le postati !

  19. dar ar mai fi o intrb…cat timp leau luat acelor oameni sa faca acele “boxe”??..sunt ff multe

  20. foarte tare X::X dar pt unii precizez u sa spus si nr de porumbei numa nr de cuiburi se poate sa fii fost mai putini ….

  21. CRESCATORII CARE STITI MAI BINE … AM SI EU O INTREBARE … AIA NU SUNT CARIERI ?

  22. doamne daka niki cei matiuri nu aveau ce sa manance ce le dadeau puilor?????????????????????????????????????????????????







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *