Anuntarea porumbeilor prin telefon, SMS, email

Practicata in mai multe tari, sistemul se spune ca are numeroase beneficii. Din punctul meu de vedere este o măsura inoportuna, si aduce deservicii sportului columbofil. Argumentele PRO, vehiculate sunt 2 din câte știu eu:
– Permite centralizarea imediata a rezultatelor
– Sporește siguranța, adică ajută la evitarea fraudelor

Însă în adoptarea unor reguli, trebuie sa se țină cont chiar și de minoritate, dacă acest lucru este de natură să afecteze esențial participarea în acest sport. Din păcate aici REGULA DICTATURII MAJORITATII nu este chiar cea mai bună abordare logica. Ori obligând pe toți sa anunțe porumbeii sosiți de la concursuri, nu facem decât să anulăm beneficiile tehnicii moderne, și să ii îndepărtam pe unii de acest sport. La ce oare mai există ceasurile constatatoare electronice dacă trebuie să dormim în porumbărie? Ce ne facem cu cei care au mai puțin timp la dispoziție? Când s-au bucurat și ei, că în sfârșit pot evita așteptările prelungite din weekend și pot petrece câteva ore cu familia (neglijată destul per ansamblu), acum le dăm în cap? Dorim să rămână în competiție doar pensionarii și copiii?

Împotriva argumentelor PRO, se poate susține că :
– Clasamentele în timp real ar putea fi create pe baza de voluntariat, adică anunțarea porumbeilor sa fie facultativă. In acest fel, s-ar da satisfacție și tuturor celor care au timp și stau pe Internet toata ziua cu sufletul la gură, dar s-ar asigura și un tratament echitabil pentru cei care nu au timp de acest lucru. Oricum rezultatele pot fi centralizate în 2-3 zile de data desfășurării concursului (în condiții normale), nu mai durează 3 luni… ca în secolul trecut.

O soluție cu adevărat « revoluționară » ar fi ca ceasurile electronice să anunțe chiar ele direct ASOCIATIA, despre toate sosirile fiecărui columbofil, care s-ar centraliza automat si rezultatele ar fi vizibile și pe Internet. De fapt aceasta tehnică este disponibilă comercial… nu este nimic SF… Daca ne dorim REVOLUTIE, aceasta este calea cea adevărata…

– Legat de SPORIREA SIGURANȚEI, argumentele nu sunt consistente. Dacă porumbelul are sticker care TREBUIE PREZENTAT COMISIEI la desigilarea ceasului și în plus crescătorul nu își poate manipula porumbelul cu ocazia îmbarcării, nu vad cum se poate FURA (Poate ne ajutați dvs. dragi columbofili și ne expuneți posibilele soluții?).

Pe acest principiu al siguranței se mai pot adăuga încă 10 măsuri de siguranță, care poate transforma totul intr-un calvar. Esențial nu este numărul de măsuri ci este ca regulile minime de baza sa fie respectate, nu să se adauge mecanisme pentru a asigura alte mecanisme…

Deci dacă un individ reușește să păcălească toți colegii săi în mod repetat, profitând de ignoranța colegilor din comisie, atunci poate suntem prea necizelați ca oameni, ca sa putem sa ne și bucurăm de acest sport…

Nota. Acest articol nu este îndreptat împotriva vreunei persoane sau organizații ci își propune sa abordeze un subiect controversat din activitatea columbofila, care aduce prejudicii exercitării in condiții plăcute a acestui HOBBY, in speranța găsirii unor soluții mai bune decât cele din practica actuală. Autorul este membru columbofil activ în afara României si își exprimă aprecierea pentru măsurile luate pentru ridicarea nivelului sportului columbofil în țara noastră și efortul tuturor organizațiilor de profil.

C&C Popa

110 comentarii la “Anuntarea porumbeilor prin telefon, SMS, email”

 1. Asa au zis toti ca nu-i nevoie de asa ceva , ca toata lumea este cinstita la noi , ca toti stau cu cohii nedezlipiti de cer cand sunt concursurile de fond in desfasurare si cand a venit primul concurs oficial de FOND din cadrul FCPR -ului , priveste lista cu anunturi provizori: este ROSIE !!! de ce? ca doar ai avut 75 de minute sa dai sms ! [ o ora si un sfert ]

  al doilea fond la fel , pagina cu clasamentul provizoriu ROSIE toata …!

  insa nu mi-a placut cum au pus problema sms urilor: daca r fi fost baieti destepti , desi nu prea ai de unde sa gasesti asa ceva prin conducere, ar fi micsorat cotizatiile anuale cu 20 de lei in cuantumul sms urilor si ar mai fi adaugat 5 lei la revista si 0,10 bani la inel si si-ar fi recuperat cei 20 lei scosi de la cotizatie in cuantumul sms -urilor.

  oamenii nu sunt stresati de datul sms ului in sine , pentru ca intr-un final a invatat si nea gheorghe de 85 de ani sa trimita sms , ei sunt nervosi in privinta costului unui sms ,.

 2. totul trebuie sa fie cinstit, atunci cu adevarat sansele vor fi egale pe-ru toti!

 3. va salut!
  nu spun decat ca am avut un gust amar in momentul in care unul dintre crescatorii mari din tara il peria pe un…individ, apropos de geniala idee cu sms-urile; la cate plangeri am vazut/ auzit apropos sa faptul ca asta te obliga sa dormi in voliera, sa nu mai existi in zilele de concurs, fiind un cerber langa ceasul, culmea!, electronic… mda, unii depasesc chiar starea de penibil in care-si duc existenta!
  hai sa gandim putin: cei care au furat pana acum, oare cu ce sunt ingraditi in a o mai face?!? daca cipul/porumbelul nu a fost la zbor, in cardasie cu cei care fac imbarcarile… unde se face diferenta? cu ce ne ajuta clasamentele provizorii? de ce nu se “intaresc” toate aspectele legate de imbarcare si se rezolva mult mai mult decat a-i obliga pe oameni sa stea drepti, in voliera, usor-usor scarbindu-se de hobbyul lor -paradoxal?!? oare “neexperimentatii” vestici (scuzati-ma, dar nu pot sa uit dialogul dintre cei doi indivizi, care se felicitau apropos de sistemul unic in lume, la care si vesticii- leaganul columbofiliei- au ramas in urma) sunt chiar atat de tampiti incat nu au vazut marea revolutie, sau au vazut, au analizat si au abandonat o asemenea gogomanie?
  desi porumbei.ri se vrea echidistant, si respect lucrul acesta, eu astept sa vina schimbarea!

 4. lumea merge inainte ,tehnologia avanseaza ,stiinta progreseaza,cred ca am enumerat destule argumente………. si noi vrem progres nu regres,o zi buna la toti !

 5. întradevăr un subiect controversat , greu de a fi acceptat de toți columbofilii…!

 6. 
  Arhiva de articole • Recomandari • Ghidul incepatorului • Columbofili • Contact
  Prizonierul propriei pasiuni
  30-07-2013 • Diverse • 2,399 vizualizari

  Tendință puternică și nestăpânită însoțită de o preocupare excesivă și obsedantă pentru satisfacerea unor dorințe. Acum vom spune fiecare ca e prea mult, ca nu ne defineste, nu suntem patimasi, mai e si ratiune in pasiunea noastra! Oare? A fost totul o joaca, la inceput . . . acum e nebunie . . . nopti nedormite, zile prea incarcate, buget restructurat, prietenii asteapta si eu astept dar nu am timp nici sa astept, ca nu stiu cand sosesc!

  Am aruncat doua salarii pe un ceas destept dar nefolositor, ca ii inregistreaza dar nu ii si declara si ce folos ca am evoluat ?! a fost un vis frumos, prea scurt si m-am intors in timp, vreo douazeci de ani, cand pasiunea mea nu ma slabeste nici zi, nici noapte, dar nu sunt obsedat ! ? Acum stau langa ceas . . . il pazesc , sau el pe mine nici nu mai stiu . . . e concurs de trei zile. Asta e ratiunea de a fi pasionat sau moartea pasiunii?

  Un lucru e cert: sunt descalificat : din viata de familie, din viata sociala, de la slujba, dar nu din clasament; sapte zeci si doua de ore am stat langa ceas! S-a incheiat concursul si ma grabesc sa dorm, sa ma hranesc, ca am ragaz cinci zile, apoi…

  ADRIAN

  

 7. Stikere se pun doar la concursurile de maraton, pentru sporirea sigurantei concursului( caci cica unii fac bani frumosi din treaba asta, insa adevaratii vanzatori de porumbei sunt campionii de la viteza demifond, unde nu exista masuri de securitate extra, mai la repezeala isi mai imbarca si singuri porumbeii.), insa nu am inteles niciodata de ce la concursurile de fond nu se pun stickere, sunt mai putin importante?. Nu se accepta numar de tel. lipit pe senzor la maraton, insa la fond nu ai treaba,si mai ales daca se intinde o catastrofa de la fond pe mai multe zile, tot ai timp sa ii plimbi cu masina( prietenii stiu de ce ). La partea cu SMS-ul trimis( pe langa toate chestiile enumerate in articolul de mai sus), incovenientul principal nu este costul lui in sine, ci sanctiunea neanuntarii in intervalul orar stabilit cu excluderea, astfel sunt multe clasamente finale care nu reflecta realitatea, iar altii claseaza porumbei, cand defapt altii sunt cei buni( si de aici pleaca multe chestii si lucruri necurate- la fel prietenii stiu de ce ). Chiar daca ii anunt si dupa 3 ore, care e problema, ce nu mai are timp comisia( eventuala-caci sunt suspectat de frauda) sa ma verifice? Chiar trebuie sa fiu legat de voliera( e final de saptamana, poate am fost la vreo nunta, botez, inmormantare,- poate lucrez pe ture, etc., si nu am putut sa ajung in timp util.), chiar trebuie sa devina toata treaba gen soarecele cu pisica? Sa fiim urmariti, si pentru o secunda jap, te-am ras?
  P.S.-concluzie:-bagati stikere si la fond si la maraton.
  -fara nr. de tel. lipit pe inel la fond si maraton.
  -anunt prin SMS fara eliminare din clasament.
  Nu cred ca vor mai fii discutii pe aceasta tema, daca se vor realiza aceste chestiuni.

 8. Sporirea sigurantei e necesara dar nu inteleg de ce numai la fond-maraton ce au aceste categorii ?
  se vede clar viteza- demifond are stapan care nu permite !
  sms-ul cu primi 2 sositi e o idee geniala pentru a da un farmec aparte concursului, in schimb momentan nu a rezolvat cu nimic partea cu ”siguranta concursului ” daca ai relatii totul se rezolva si dupa ce e finalizat concursul .

 9. O intrebare naiva: daca cineva trimite SMS dar nu are porumbelul sosit ? Ulterior spune ca i l-a prins uliul ?

 10. nu ar fi un beneficiu pentru cei cu ceasurile mecanice pt ca daca are porumbelu intrat bine ar sari sacali de la club si ar cauta nod in papura sa ii pice ceasul pt ca traim in romania si asta este situatia
  Bafta tuturor si sper ca nu am suparat pe nimeni….

 11. Normal ar trebui tinut totul secret,pana la desigilare.Fara nici un fel de sms telefon nimic.Atunci cand teai prezentat cu ciasul,sa desigilat sa citit si introdu an date ,ca sa nu fie timp de misculatii..Trimiti sms telefonezi, din timp ,lugu lugu laga laga ca sa vezi ,doamne sa nu se fure .Dar nu cumva toate astea au fost facute tocmai pentru a favoriza pe unu sau pe altul,avand destul timp pentru a sistema tot clasamentul pana la desigilare cu anunturile astea din timp cu sms .De ce nu se asteapta atunci ,surpriza la desigilare’?…Cu stima BARONU DE FOCSANI

 12. Toata lumea vrea performanta si actualitate intr-o parte care nu e asa necesara cum ar fi afisarea clasamentelor provizorii cu ajutorul sms-urilor cand se fura mult prea mult in alte parti precum imbarcarea si multe altele.

  Asta e ca si cum ia merge prin ploaie cu umbrela inchisa, gandindu-te ca ajungi acasa si acolo e bine…

  Vant in pene!

 13. Poz.9 …mai bine te abtineai…..n-ai inteles nimic din acest sistem si habar nu ai cum functioneaza…..

  Propuneri:
  1. anuntarea cu stiker”maraton” sau fara”fond” in ziua sosirii porumbelului nu mai tarziu, fara a fi anulat concursul
  2. costul sms-ului sa fie unul normal de 5-7 centi nu de 5 ori mai mult cum este acum
  3. daca tot vor sa anuleze, atunci anularea doar a celui porumbel ne anuntat in termenul specificat nu a intregului concurs…ex: iti vine o pasare la ora 20-21… si nu-l anunti pana la ora 24, ai sosiri a 2-a zi, ii anunti si linistit clasezi pasarile respective…
  In orice caz ESTE UN ABUZ ANULAREA CONCURSULUI, atata timp cat anuntarea este una provizorie nu cu iz oficial pt. ca, clasamentul nu se face dupa sms-urile trimise ci tot dupa fisele de desigilare…si daca anunti in termenul de o ora, un crescator cu ceas mecanic nu poate sti secunda si tot eronat este timpul…sistemul este bun, dar conditiile ce trebuiesc indeplinite sunt gresit abordate .
  Zi faina tuturor !

 14. cu toate acestea e frumos un clasament online la maratoane, chiar daca nu e ral 100%. stii cand intra cum intra etc..
  apropo si sezonul cu maratoanele dureaza doar o luna si jumatate dintr-un an..asa ca ….eu zic ca se merita.

 15. Sal!Metoda e buna insa pt un concurs care dureaza mute zile ce facem?Nu mai mergen la munca sa stam langa cotet?

 16. Sper din tot sufletul ca dl Tunduc sa nu se supere de cele citite aici.

  Sistemul de anutare sms, email este un lucru POZITIV, insa TREBUIE SA FIE FACULTATIV.

  Columbofilia este un hobby si ar fi bine sa ramana asa. Logica cu sporirea masurilor de siguranta la concursuri NU este pertinenta.

  ARGUMENTE IMPOTRIVA.
  1) FURTUL
  Exemplu:
  La concurs soseste prima pasare la ora 15.00. Crescatorul nerabdator anunta porumbelul la ora 15.05. Pana la ora 15.50 sa zicem ca este un concurs foarte greu si se mai anunta 5 porumbei. Classamentul provizoriu intocmit pe baza sms-urilor la ora 15.50 arata porumbeii sositi.
  Eu care fur, am pus senzorul pe trapa la ora 15.06 (la ora 15.05 deja era anuntat primul porumbel) si trimit sms (da nu sunt prost) la ora 16 (cat mai tarziu sa nu creez suspiciuni).

  Unde este logica anuntarii prin SMS?

  2) COLUMBOFILIA IN FAMILIE.

  Draga Marius si COMITET DIRECTOR, o parte dintre noi in afara de porumbei mai avem si servici, familie, copii, prieteni, socrii, parinti si amante. Cum as putea eu intr-un weekend cand astept porumbeii la fond si maraton sa anunt porumbeii, sa ma joc cu copii, sa vorbesc cu nevasta si sa imi ..ut amanta???
  Nu mai zic ca poate avem vreun sef care vrea el ca in weekend sa merg la servici???

  Si asa columbofilia e un hobby costisitor cu atatea masuri de ingradire nu o sa faceti decat sa alungati oamenii. Si sunt 2 posibilitati: cea mai inteligenta-te lasi de concursuri, a doua varianta (destul de buna)- te muti la profesionisti.

  Si draga COMITET DIRECTOR sau CONFERINTA NATIONALA de unde ..ula mea stiti voi ce relief am eu in judet de imi stabiliti voi cum pot zbura?

  Mai dragii mosului, fiti rezonabili.
  Deciziile nu se pot lua prin vot la nivel de tara. Romania columbofila are particularitatile ei: reliful variat, marirea judetelor mult diferita in multe cazuri si nu in ultimul rand densitatea columbofililor si concentrarea lor pe anumite zone.

  Lasati columbofilii sa isi intocmeasca singuri planurilor de zbor fara constrangeri de zone.

  PROPUNERI:

  1) SMS , EMAIL FACULTATIV.
  2) Vreti siguranta la fond : sticker ca la maraton, fara anunturi. Daca maratonu tine 3 zile eu dor in cotet??? Serviciul, familia ce fac in lipsa mea?

  Intrebarea cea mai grea este ce fac eu fara servici?

  La fond se imbarca sa zicem vineri (deci vineri imi iau liber). Astept dumuinica porumbeii (intra cativa duminica, anunt si eu unu duminica), luni iara stau acasa sa astept porumbeii – sa ii anunt(iar liber), iar marti bineinteles liber sa desigilez. Deci 3 zile futute (adica liber de la servici).

  Daca am 5 fonduri si 3 maratoane intr-un an te scoti. Trebuie sa fii patron ca altfel nu ai nici o sansa. De regula la fond se imbarca joi sau vineri, la maraton cu o zi mai devreme iar in cazul meu centru de imbarcare la maraton nu coincide cu cel de la fond.

  3)Un inconvenient major este ca in felul acesta porumbeii care au muncit si meritau sa intre in clasament sunt exclusi brutal (anulati atat efortul lor cat si munca, sperantele si nu in ultinul rand bucuria unor oameni) favorizand poate porumbeii mai slabi si crescatorii care au mai mult timp liber.

  4) PRIVITI COLUMBOFILI CA PE UN HOBBY, e mai relaxant asa.

  ARGUMENTE PENTRU:

  1) Un sistem care permite intocmirea unui clasament provizoriu si nimic mai mult. Un clasament orientativ, atractiv.

  Despre alte anomalii in episoadele viitoare.

  Comentariul meu nu este gandit impotriva cuiva, se vrea un STRIGAT de ajutor pentru NEDREPTATEA care se cheama anuntul prin SMS.

  IDEEA este buna cu conditia ca SMS-ul sa fie FACULTATIV

 17. Personal sunt de parere ca este o solutie buna, care face concursurile cu porumbei mai interesante si tot odata cauta sa sporeasca si siguranta.
  Motivul ca costa mult, nu cred ca e un argument care merita atentie, din pretul unei pachet de tigara, sau doua-trei beri se achita SMS-urile pe intregul an, iar prin internet poti sa anunti fara sa platesti.
  Totusi ar trebui sa tina cont de anumite lucruri:
  1. nu toata lumea poate sa permite sa pazeasca ceasul timp de mai multe zile. Unii chiar de aceea au cuparat ceasuri care poate sa trimita SMS-uri, dar degeaba au facut respectiva investitie, tot mai raman stickerele la maratoane.
  2. referitor la siguranta concursurilor. De fapt ce se urmareste? Ca in clasament sa apara timpul real a sosirii porumbelului si bineanteles faptul ca porumbelul respectiv sa fie angajat la concursul in cauza. Timpul real este cel indicat de ceasul de concurs, chiar daca crescatorul anunta gresit, iar faptul ca a fost angajat la concurs se confirma prin clema, sau cipul. Stickerul este un mijloc suplimentar, cu care de asemenea sunt de acord, insa nu si cu faptul ca pentru o eronare de anuntare, sa descalifice porumbelul in cauza, sau tot concursul. Aceste descalificari nejustificate nu fac concursurile mai corecte, ci din contra, denatureaza rezultattul concursului.
  Un caz concret am prezentat aici: http://zoliszaboro.blogspot.ro/2013/09/sezonul-2013.html

 18. daca facem ceva revolutionar si nu exista in Belgia vom zice: aaa, pai de ce sa fie la noi asa ceva , ca-n belgia nici nu exista asa ceva iar daca in belgia exista ceva revolutionar si in romania nu, iar sarim ca arsi ca la noi de ce nu se implementeaza asa ceva.

  Nu trebuie sa fim mereu codasii europei, bananierii europei, incapbilii, involuatii…. Ci trebuie sa le aratam prin fapte ca si noi putem revolutiona orice domeniu.

  Tehnologia evolueaza pe zi ce trece iar noi uitam sa ne scoatem pamantul de sub unghie !

 19. pai degeaba ne luam ceas electronic cu acest sistem!!

 20. Ma intreb oare de ce strainii din alte tari de ce nu au adoptat acest sistem.? Credeti voi ca sant prosti,si doar noi santam destept.? E de ras…

 21. Am concurat cu tot felul de “sisteme de securitate”(stikere,reclemari,anunturi telefonice).Nu sunt impotriva masurilor de siguranta,insa ce rost au ele atunci cand nu se respecta sub nici o forma RNS,si ma refer la regulile de imbarcare,ATUNCI CAND EXISTA COLUMBOFILI CARE SAR LA BATAIE SA NU PUNA NI9MENI MANA PE PORUMBEII SAI,SAU CAND MEMBRI COMISIEI NICI MACAR NU SE UITA SA VADA DACA SERIA DE PE CEAS ESTE IDENTICA CU CEA DE PE INEL?

  PS.Masuri de siguranta sunt deajuns prinse in RNS,numai ca ar trebui respectate.Cat despre evolutie,DA! mi-a placut cand asteptam porumbeii si vedeam ca a mai intrat unul pe colo,altul pe colo.

 22. Unele metode ne ingreuneaza viata , dar eu zic sa privim si sa invatam de la asiatici , premiile sunt foarte mari , pariuri la fel de mari deci si multi care incearca sa fraudeze .
  Succes!!!

 23. Coment. 16 are perfecta dreptate!
  Dar sa nu uitati ca de obicei “astia” care au venit cu ideea, nu trebuie sa mearga la servici, “astia” sunt toti mari patroni!!!
  Si eu sunt de parere ca pentru cei care au conceput columbofilia, aceasta era un hobby frumos, dar DIN PACATE, columbofilia zilelor noastre nu mai este, ce ar fi trebuit sa fie, s-a transformat intr-o afacere, si asta datorita, conducatorilor nostrii!!! La NOI oricum prospera activitatile unde se pot castiga bani, fara sa trebuieasca sa nuncim(CARITAS, FNI, POPIA SI COLUMBOFILIA)
  Cred ca trebuie sa ne gasim un alt hobby!

 24. Mda, am vazut in clasamentele provizorii alte aberatii in genu: intai a fost anuntata pasarea, dar de fapt ea a venit mai tarziu…ha ha ha.
  Alta chestie ar fi sa nu ne mai lamentam de dormitul in voliera la concursurile de fond ca sa putem anunta pasarea in timp util, ptr. ca si fara anunt prin sms tot in voliera trebuia sa dormi ca sa poti anunta prin telefon tehnicul in timp de o ora de la sosire….seria porumbelului si ora sosirii …asa ca?????
  A, este o frustrare ptr. cei cu ceasuri electronice? Pai nu, ptr. ca si ei aveau aceleasi obligatii deci sa anunte tehnicul prin telefon, DECI?
  Sau si mai bine era cand trebuia sa prezinti la club la ora 22 pasarile sosite de la fond in prima zi …..!!!!!
  Ce este enervant ptr. cei multi este pretul sms-ului mai ales ca se poate gresi, dar banu’ ti-l ia…..
  Ca sa ne putem considera cu adearat avansati in acest sport ar trebui procedat si la noi asa cum se procedeaza la cursa de la Barcelona si anume:
  ”La sosire pasarea se inregistreaza in ceas ,in 5 minute, clemele de cauciuc (de la doua comisii – de la comisia de imbarcare si una de la comisia de imbarcare pe tari) deci cel edoua cleme trebuie sa fie in decurs de 5 minute intr-un ceas mecanic, iar in 15 minute trebuie anuntata seria de la aripa (serie unica ce a fost stampilata la imbarcare).Orice greseala duce dupa sine pierderea concursului.”
  Deci si ”lumea buna ” se teme de furaciuni….
  Multa bafta in gasirea metodei optime de anuntare… etc. etc…….

 25. de cativa ani tot zic sa mi iau ceas electronic ,sa nu mai stau ca prostul langa cel mecanic si sa alerg dupa porumbei sa le scot clema de cauciuc,sa merg si eu la un peste,sau la mama ca i batrana si doar in weekend pot,ca luni trebui sa merg iar la servici,ziceam ca cu ceasul electronic intru si eu in randul lumii,corect zic sanatoase la minte ca avantajele sunt evidente,dar bine ca nu m am grabit sa fac investitia ,plus basca cipuri sa tot cumperi ca se mai pierd si porumbeii la cate o catastrofa,acum vazind eu ca si cei cu electronice stau si ei ca noi ca prostii paznici langa ceasuri si si dau cu tesla n c…e ca s au grabit sa investeasca,imi zic ca bine ca nu m am grabit ca fata mare la maritis,bine le ai facut tunducule la cei cu electronice ca parca aveau asa aere de superioritate fata de noi cei amaratii cu mecanice,radeau de noi cand tot clemam de zor la gugustuci,ce bine ca n am luat electronicul ca nu ma dau banii afar din casa,hai pa la toti neghiobii din conducere,mai bine e la profesionisti

 26. Comentariul #16 contine tot ce trebuia spus.

  Eu am fost vaduvit de prima norma din viata de columbofil, am povestit in topicul Sfarsit de razboi.
  Ca mine mai sunt si altii.

  Noi suntem [minus].
  Sunt curios care sunt [plusurile].
  Inafara de emotia ‘clasamentului live’, mai e vreun plus ?
  Nu cred ca asta a fost scopul in sine al sistemului, sa dam SMS pentru ca sa avem distractie suplimentara.

  Ar trebui sa existe un sistem de apreciere, de masura a deciziei, nu ? Au fost fraude in alti ani si acum nu au mai fost posibile ? De ce nu mai sunt posibile ?

 27. Com.16 are dreptate….dar vorba aia cainii latra ursul trece.
  Dar astia de care vorbeste Zoli com 25 is platiti din cotizatie + procente din sms-uri si asa mai departe iar crescatorii adevarati trebuie????? sa suporte. Anul viitor sigur alte reguli de nu ai vazut si auzit, ca doar iarna ii lunga .

  Vant in pene si numai bine

 28. Buna!

  In ansamblu, nu e rea ideea. Sistemul s.m.s.-urilor ne poate ajuta si la vot, atunci cand trebuie aleasa conducerea federatiei; ar reflecta foarte bine vointa majoritatii membrilor, a celor care platesc cotizatii, nu a celor care din diverse motive voteaza dupa bunul plac sau la comanda,lasand falsa impresie ca asa au vrut cei pe care-i reprezinta.

  Numai bine!

 29. Buna seara,
  Apreciez topicul si dicutiile atat pro cat si cntra.
  Nu vreau sa polemizez pe subiect insa vreau sa re-amintesc celor care se plang ca trebuie sa stea sa astepte porumbeii doua lucruri:
  1. Anuntarea porumbeilor intr-o ora se face de vre-o 10 ani minim, deci ori voi nu anuntati la timp in trecut avand intelegeri cu tehnciii ori nu concurati porumbeii. Daca sotiile sau amantele erau obisnuite cu acest procedeu de 10 ani nu aveti probleme acum in a le convige. Daca insa erati dintre cei care la mica inteLegere anuntau cand vroiau atunci va inteleg supararea. Problema acestui sistem este ca este transparent si ne face pe toti egali!!!
  2. Din ceea ce stiu eu cu totii crestem porumbei de curse pentru adrenalina din momentul sosirii lor, deci cum adica TREBUIE sa stau sa astept porumbeii cand asta e farmecul?

  In ce priveste siguranta concursului cu acest sistem sa prins un hot la Harghita, centrul Odorhei. Dl Szabo poate detalia.

  Costurile intradevar sunt ,,uriase,, – un super crescator care are porumbei sositi in prima zi de la fond si maraton are de anuntat primii doi porumbei la 8 concursuri x 2 porumbei x 25 centi – 4 euro – aproximativ 17,5 lei in decursul a trei luni. Deci 5,8 lei pe luna. Urias nu?
  Servicul sms oferit de FCPR presupune de fapt costul pentru sms trimis si sms pe care il primesti inapoi de confirmare plus sistemul care face acest lucru oferit de Mediasat, pentru ca nici o firma de telefonie nu ofera acest tip de servicii.
  In incheiere pot sa va spun opinia asociatiilor afiliate FCPR despre sistem:
  http://fcpr.ro/ro/succes-major-al-sistemului-de-anunturi-prin-sms-folosit-de-fcpr/

  Celor care datorita acestor costuri ,,uriase,, si a faptului ca trebuie sa si astepte porumbeii considera ca este mai bine la UCP nu pot sa le transmit decat drum bun. Fiecare este liber sa aleaga ce este mai bine pentru el.
  FCPR organizeaza un fel de Champions League in Romania si sunt convins ca pentru unii este putin cam sus nivelul.
  Toate cele bune!

 30. Si atunci nu ar fi mai bine sa schimbam conducerea? Sa-l votam pe Sorin Florea, ca promite multe si dupa cum se vede, NU ARE NEVOIE DE BANI!!!

 31. In calitate de autor al articolului mi-as fi dorit sa vad doar comentatii constructive asupra subiectului, in speranta gasirii unor solutii MULT MAI BUNE decat cele folosite in ultimii 10 ani.
  Daca anunatarea a fost practicata in ultimii 10 ani nu inseamna ca e UN REPER DE INTELIGENTA, fiind potrivita unei etape de dezvoltare tehnologica.

  Oare ceasurile electronice folosite intr-un mod MAI INTELIGENT (cu respectarea regulilor de imbarcare), nu ar putea eventual sa asigure corectitudinea concursului.
  De pilda CIP-urile ar putea fi schimbate la fiecare imbarcare, prin atasarea lor de catre Comisie, preluate fiind la intamplare dintr-o urna. Combinatia CIP – INEL ar fi aproape unica (cel putin necunoscuta) la fiecare concurs. In felul acesta nu se mai poate falsifica/retine/copia CIP-ul de catre crescator.
  La locul de lansare porumbeii pot fi numarati electronic, automat, pentru a se evita sustragerile, CIP-uri alterate/false.
  etc.

  Ce idei MAI RADICALE ar putea fi aplicate cu acelasi efect, al diminuarii efortului crescatorilor si cresterii gradului de siguranta?

  PS E placuta asteptarea, dar atat cat ai timp. Nu si cand nu mai doresti… dar nu ai incotro… acela e chin.

 32. Si inca ceva – va rog sa deveniti un pic mai nationalisti si sa respectam cu totii progresele romanesti indiferent de domeniu.
  Faptul ca Belgienii si olandezii au o columbofilie plina de pensionari care nu mai progreseaza, nu inseamna ca trebuie sa-i copiem total si sa nu incercam sa trecem de ei incet incet la toate nivelurile. Lasand la o parte marketingul facut super profesional si in general de oameni care nu au treaba personal cu porumbeii, si controlul extraordinar la concursuri la restul sunt in cadere libera
  Si DA, noi ROMANII avem capitole in columbofilie la care suntem PESTE ei.
  In Belgia au doua programe de clasamente in-compatibile intre ele si nici pe alea nu sunt in stare sa le armonizeze.
  Fiti si voi mai ROMANI.
  Peste 10 ani in Belgia se estimeaza ca vor fi undeva in jurul a 10.000 de columbofili (personal cred ca mult sub cifra asta ca nici acum nu cred ca trec de 15000) si in Romania am putea avea 20.000 de columbofili. Teoretic am putea fi in 10 ani mult peste nivelul lor.

 33. mai Marius, vad ca tot nu ai prins ideea, dar la arogante vad ca te bagi usor. Treaba sta altcumva, nu ne deranjeaza chiar asa de rau costul SMS, nici faptul ca trebuie anuntat in o ora de la sosire, ci doar faptul ca il anulezi, daca lucrezi in ziua respectiva( sau crezi ca toate fabricile s-au inchis cumva, sau depozitele de materiale, sau…?), anunti din timp tehnicul in cauza care stie, iar cand ajungi acasa anunti si gata( caci din aceasta cauza am ceas electronic, pe langa faptul ca la viteza demifond scap de stresul pierderii secundelor), unde este frauda aici, sau macar intentia, chiar daca nu sunt acasa, comisia(daca sunt suspectat) poate sa asiste la sosiri nu?. Iar daca vreti Liga Voastra, de ce nu spuneti de la inceput, si percepeti alte taxe(mai mari), jucati in cluburi private si lasati prostimea sa joace asa in liga B( aa, nu se poate nu, pai altfel cum mai faceti voi punctajele alea cu 0 in fata, pai nu, pe seama la…. iar expo si plimbari prin Europa….) si cand vrea cineva sa promoveze sa o faca pe cheltuiala lui( sau nu vreti sa fiiti concurenti directi?). Liga campionilor, ma faci sa rad, s-a fazut diferenta intre nationale voastre si Donetul lor( acolo e liga mare, cu premii in bani si promovare, nu cu sare in ochi la fraieri).
  P.S. – e o greseala cu acest topic caci are mult iz de scandal si arogante( pe care oricum se vor mai suporta si deacum inainte, caci sistemul piramidal de alegeri e exact cum le convine lor, nu cumva Nela s-a razgandit?).

 34. Dl. Tunduc este foarte convins ca ideea este buna, fara sa faca nicio referire la nemultumirile punctuale ale unora de aici sau din alte parti.
  Asa ca demersul nostru nu are nicio sansa, cu actuala conducere, evident.

 35. haideti sa lasam timpul sa ne arate cine va spune cui “drum bun!”…eu sunt optimist!

 36. Nu cred ca tehnicii pot da raspunsuri la chestionare in numele intregii asociatii. Daca tot se dorea consultarea membrilor, se faceau adunari generale in care se prezentau cu adevarat opiniile fata de aceste inovatii pe banii membrilor. Sa nu mai vorbim despre faptul ca banii obtinuti din acest serviciu, 7000 ron putea fi intorsi in asociatii ca sprijin pentru columbofilii minori, in ceasuri de constatare mecanice. De ce sa adaugi la fondul de premiere alte sume, cand la acele etape nationale s-au strans sume frumusele?
  In locul unora nici nu as mai face valuri pe net, cu mari infaptuiri, cand defapt de 8 ani suntem martorii unei tepe numite revista fcpr. Platim in fiecare toamna cotizatii, dar revistele mult laudate, slabe ca si continut si profitabile ca reclama , se lasa mult asteptate.

 37. cea mai simpla solutie,un amic scoate ceasul din priza,si cind are timp,ponteaza si anunta.pentru ca eu am pierdut norma de podium judetean la as maraton,fiindca am dormit de la 8 la 10.
  dar daca scoti ceasul din priza,la ce mai e bun ca-i electronic.ar putea sa fie si ceas cu cuc.
  si hotii,tot timpul vor fi inainte cu un pas,peste toate masurile de siguranta.
  si daca-i hobby,apoi asa sa fie.iar cei care au pretentii de miliarde,din asta,n-au decit sa se dedice si sa faca antrenament.eu as propune timpul de dat sms,maximum 12 secunde.ori esti bun ori o lasa mai moale.CEL MAI BUN COMENTARIU :32 ! …ca doar daca si aici avem frica…

 38. foarte multe comentarii stupide , vreau sa vad unul care SINCER sa posteze aici nu doar asa ca si contradictie , ca sa suparat cand a venit porumbelul acasa de la 1000 km sau mai mult si tre’ sa dea sms ,spunea cineva ca ce trebui sa doarma in cotet sa vada cand a venit porumbelul ? pai eu cred ca marea majoritate nu dorm nici in pat nici in cotet cand stiu ca ar trebui sa vina porumbei de la fond ,SI APOI CEASURILE ELECTRONICE DE TIP TAURIS au posibilitatea prin introducerea unui telefon in circuit(trapa telefon ceas) de a trimite sms la nr . sau numerele de telefon setate in prealabil asta pentru situatia in care nu poti fi prezent cand vin porumbei ,dar tot placerea de ai vedea venind e mai mare

 39. bravo dl.e tunduc ati facut o treaba excelenta dar stiti cum se spune “nimeni nui profet in tara lui”vreau s-a subliniez ca daca inventau cei din vest treaba asta toti ar fi spus ” wow ce tare,ce cool,etc dar asa pun bete in roate si se pling ca vezi doamne (daca concursul tine mai multe zile trebuie sa doarma in cotet)atunci undei farmecul columbofil daca nu-ti astepti favoritii ?………..!

 40. In primul rand, comentariile sunt de mare bun simt (pana cum cel putin) iar discutia are o IMPORTANTA MAJORA.

  Multumesc pentru comentarii, ii multumesc lui Marius pentru interventie. Consider ca dialogul e cheia reusitelor.

  Sistemul SMS-ului este clar un pas inainte DOAR DACA DEVINE FACULTATIV.

  Draga Marius te rog sa te gandesti la toata lumea. Nu toata lumea are timpul vostru liber. Voi toti din Comitetul director si in general prin tara sunteti oameni liberi fara angajamente. Sunteti proprii vostri stapani si asta e un lucru foarte bun.

  Crede-ma ca am cele mai bune intentii, discutia vreau sa genereze progres.

  Da, exista de multi ani anuntul telefonic. Din fericire anuntul telefonic era un fel de frectie. Din asociatia din care concurez NIMENI NU a iesit CAMPION NATIONAL de foarte multi ani. Se anuntau porumbeii telefonic, cu toate astea NU am reusit norme spectaculoase. Deci nu se fura.

  Introducerea SMS a facut clasamentele online atractive (nimic mai mult). In afara de acest beneficiu, multora dintre noi le-a ingreunat viata.

  Iti repet, eu angajat, ma invoiesc sa imbarc, este posibil sa ma invoiesc si sa anunt porumbeii( multe etape au fost decalate din cauza starii meteo si s-au asteptat porumbeii mai multe zile) si ma invoiesc sa desigilez. In afara de asta NU toata lumea are familii intelegatoare.

  Noi, astia multi si prosti mai avem si alte obligatii :servici, familie, traiul de zi cu zi. Nu ma deranjeaza costul SMS-ului ma deranjeza NEDREPTATEA si modul optuz de a vedea lucrurile.

  Prin pastrarea SMS-ului nu faceti decat sa alungati lumea din acest hobby si din FCPR.

  Abia astept weekendul sa imi astept porumbeii (porumbei pentru care muncest 365 zile). Ce fac daca am asteptat 2 fonduri am un punctaj fff bun si la al treilea fond copilul ma roaga sa ma duc cu el la fotbal???

  Iti spun eu…ma duc la fotbal. Daca am un porumbel venit de top la respectivul concurs dar nu il anunt si ma anulati sincer o sa-mi bag…picioarele.

  Clar ca frumusetea concursurilor consta in a astepta porumbeii. Dar ce dracu fac daca NU POT SA ASTEPT???

  Marius in calitate de viitor presedinte FCPR (asta in cazul in care dl Florea nu cumpara toti delegatii, ca altfel NU are nici o sansa sa devina presedinte) crede-ma ca NU este in regula sa ne urezi drum bun catre UCPR. Liga Campionilor este doar la fotbal, la porumbei toata lumea joaca in campionatul de amatori. Atata timp cat eu concurez cu unul care da doar grau, porumb si apa la porumbei iar eu le dau de toate NU sunt asa mandru ca il bat.

  Marius NU fii asa sigur ca viitorul columbofiliei in Romania e roz. Uita-te cu atentie pe clasamente si o sa vezi ca in ultimul an au fost mai putini porumbeii imbarcati decat anii trecuti.

  Saracia generalizata, acest hooby costisitor (bani si timp) poate alte inventii de-ale voastre o sa alunge lumea din acest sport.

  Sunt placut surprins de comentariile lui: vladhadarau, costi, C&C Popa, etc.

  Promit ca o sa intocmesc si eu un topic cu alte lucruri care sunt in neregula la FCPR. Cand spun in neregula inseamna nefolositoare, inutile sau alte sinonime.

  Foarte buna ideea lui Vlad, hai sa votam prin SMS la urmatoarele alegeri!

 41. Si eu sunt de acord cu ideea lui Gheorghe #41.
  Sa punem limita de 10 secunde la SMS.

  Ca hotii sa nu mai fure.
  Si sa-i eliminam din breasla noastra pe cei care nu sunt in stare nici macar de atata lucru. Pe ei si pe porumbeii lor.
  Sa ramanem doar cu cei valorosi si profesionisti, sa fim mai tari ca belgienii.

  Ca daca jucam in Champions League si oricum stam sa asteptam porumbeii minut cu minut, cum presupune dl Tunduc, atunci e un act de profesionalism sa anuntam la 10 secunde. Tehnologia ne ajuta si ea.

  Se vede ca in calitatea de conducator al intereselor noastre, dansul stie perfect cum anume procedam noi in volierele noastre cand vin porumbeii.
  Sau e o prapastie intre ceea ce presupune dl Tunduc si ceea ce se intampla in realitate ?!

 42. Si punctual, dle Tunduc, legat de progres.

  Asa cum functioneaza regula cu anuntatul prin SMS, oamenii au plangeri si nemultumiri concrete.

  Sunteti singurul care pune cuvantul progres in legatura cu sistemul de SMS. Care e progresul ?
  Enuntati dvs. opiniile celor carora sistemul a schimbat viata in bine. Puteti ?

  Acesti oameni va aduc la cunostinta ca sistemul le obstructioneaza drumul catre satisfactia primara, clasarea la concursuri, fiindca sistemul le ANULEAZA concursul si toate eforturile din an, din saptamana premergatoare concursului, samd.

  Pe ce considerente ignorati aceste nemultumiri si sa considerati sistemul un succes major si un martor al progresului ?

 43. Sincer nu-l vad sa faca mare branza acel domn la noile alegeri. Nu vibreaza netul deloc cu el. Este mintit cu carul ca toti il adora, ca-l vor presedinte dar nu-i asa. L-a mintit pe un site de profil aratandu-i 12 mii de vizualizari in 2 zile la un interviu cu dansul. Nu este posibil asa ceva nici pe acest site sa faci atatea vizualizari in 2 zile. Din pacate s-a pozat doar cu paria sportului si niciun lider marcacu putere de decizie nu-l agreaza. Ne-a facut saracii europei intr-un interviu spunand ca va mijloci daca va iesi presedinte pentru a dona toti marii crescatori ai europei cate 2 pui pentru o licitatie caritabila pe pipa pentru a a ajuta columbofilia romana dar el se lauda ca a investit un milion de euro in porumbei si se tot pozeaza in mod penibil cu un rolls royce. M-as bucura sa vad acest mesaj aprobat de administrator.

 44. As vrea sa ii spun dlui Tunduc ca eu sunt un hot si ca uneori am posibilitatea sa retin cipul porumbelului la imbarcare.

  Si nu imi este deloc greu sa trimit SMS dupa ce pun CIP-ul pe trapa. Chiar mi se pare ca intru in legitimitate trimitand SMS.

 45. Totul se poate rezolva daca DOAR porumbelul neanuntat este descalificat. Indiferent ca e primul, al doilea sau amandoi. Restul claseaza.
  De ce nu ar fi o solutie buna pentru toata lumea ?

 46. Pentru wild seea, marius tundic si toti cei care tot repeta ca frumusetea concursurilor consta in asteptarea lor.

  Dragii mei, asa este, aia e frumusetea, DAR DACA SUNT LA SERVICI, CE DRACU FAC?????????????????????

  Sunt gabor, doctor, militian, politist, pompier sau pur si simplu sefu ma cheama la munca, merg la un eveniment, etc. Am 4 fonduri clasate (toate anuntate) si la al 5-lea nu pot anunta. Puneti-va in situatia asta, puteti???

  Treceti prin filtrul mintii toate situatiile.

  As vrea si eu sa am 25 de ani, 1.90, cu muschi pe mine, sa am succesul lui George Clooney la femei, banii lui Bill Gates si vocea lui Frank Sinatra. Din pacate nu ma incadrez la nici una dintre cerinte.

  Voi ce imi faceti??? Ma scoateti din viata columbofila????

  La mine draga Marius e simplu, ma pot muta la profesionisti sau si mai bine ma las de concursuri dar ce fac oamenii care nu au UCPR in zona???

  In calitate de viitorpresedinte FCPR iti enumar alte aberatii:
  1)clasamente care cuprind numai porumbeii de pe listele de desigilare
  2) planurile unice pe judete. Gruparea unor judete la fond /maraton si faptul ca deciziile astea se iau la nivel national. Ca si cum eu din judetul Alba(sa zicem) cunosc foarte bine relieful si dispunerea columbofililor din zona Bacau sau Tulcea.
  3) secretizarea codurilor GPS ale masinilor
  4) lipsa filmarilor la fond/maraton

  Am puterea sa recunosc: mare plus pentru programul de clasamente, pas important spre normalitate.

  Din pacate in rest nu se vede mare lucru.

 47. ah, ce am uitat, defapt Domnul Marius Tunduc, nu s-a facut inteles pe deplin,(asa e cu prostimea, bate saua ca sa priceapa iapa), incearca de zor sistemul cu anuntul SMS sa isi reintre in normal, caci a revolutionat industria, adica asa cum s-a putut ca fiecare crescator sa ii fie bagate datele in programul national de clasamente, ca sa poata sa isi anunte zburatoarele de pe unicul nr. de telefon, asa se doreste ca noile alegeri F.C.P.R. sa fie online, si sa voteze toata lumea….. bravos natiune, bravos,…….(doamne si eu ma aruncasem repede inainte, ca fata mare la maritat, in acuze nefondate)….
  P.S.-gata ce sa mai super realizare tehnica……

 48. Nu ma pot abtine.

  NEREGULILE sunt altele mult mai grave. Atat la FCPR cat si la UCPR la viteza/demifond cel putin, dar si la fond se poate generaliza-cel putin la UCPR, membrii isi imbarca singuri porumbeii. Unde dracu e siguranta concursurilor???

  Anul asta la fond, credeti-ma ca la 2 concursuri mi-am imbarcat singur porumbeii. Daca furam cipul si il treceam peste trapa cand trebuia cum dracu ma depista anbuntul prin SMS????

  De ce credeti ca la viteza/demifond concursurile sunt mai sigure????

  Vreti siguranta la fond maraton:

  1) Supravegeati Comisii de imbarcare sa isi faca treaba.
  2) Sticker ca la maraton.
  3) Prin sondaj, montarea unor cip-uri noi in locul celor vechi, deci un fel de imbarcare de urgenta. Acest lucru se poate face primilor 5 porumbei din echipa si nu la toata lumea, prin sondaj.

  In fine chiar nu e gluma, pentru multi dintre noi columbofilia devine un chin.

 49. Salut,sint un crescator incepator din Spania.Am sa va fac un scurt rezumat de la clubul nostru.Cind duc porumbeii ii scot din unul in unu si-i dau la un ,,ajutor,, , acesta ii marcheaza impreuna cu seful comisiei dupa tipul ceasului detinut(electronic sau mecanic).Porumbelul este dat altui ajutor care il baga in cusca corespunzatoare si ii sigileaza.Totul este transparent sub supravegherea columbofililor.Depinzind de etapa,dupa 2-3 zile ceasurile se duc la club si in 1-2 zile apare clasamentul(pe pagina web al clubului sau pe hirtie pt cei fara).Telefoane si sms-uri se dau intre noi pt a afla noutati si ni se comunica ora si timpul in momentul lansarii.Asa de simplu.Vint in pene.

 50. Anuntam cum vreti voi stimata conducere,telefonic,sms,mail, avem cleme,cipuri, stikere,ceasuri mai vechi sau mai noi dar ne lipsete credibilitatea, lumea ne priveste cu dosul,pentru conformitate vedeti siteul pipa.be si olimpici nostri licitati la pret de stranepoti uni locul 1 Belgia sau Olanda,asta e credibilitatea noastra,orece am face nu ne ia nimeni n seama,interesata de noi e doar lumea care castiga de pe urma a tot ce facem noi: zboruri,clasamente,anunturi,premieri,championate. Suntem de rasul plansul si toti ne lamentam si asteptam …nu stim ce asteptam.. sa ne scoata din aceast cosmar columbofil in care au intrat membrii FCPR . Atat timp cat stam inseamna ca ne place,nu putem acuza de viol ca stam…stam ..stam …pana cand?

 51. supun atentiei dvs.,inca odata ,comentariul 48.
  domnu’ Luce,tare mi-ar place sa ne intilnim pe la vre-o expozitie.
  nu am ris demult asa

 52. Sinatra! Cum naiba sa iti imbarci singur porumbeii? Asta e deja groasa. La noi il predai la comisie si apoi mai trece prin vreo 2 maini pana ajunge in masina, nici macar nu mai stiu in ce compartiment e.

 53. Stimati columbofili, cred ca in topicul asta era mai corect, ca fiecare sa ne scriem numele real, si sa spunem din ce club facem parte. Sunt sigur ca majoritatea care comenteaza nu E MEMBRU IN NICI O ASOCIATIE CU ATAT MAI PUTIN IN FCPR.
  Sa vedem lucrurile pozitive, care lea facut Tunduc:
  1- gps pe masini, uitati cati campioni au disparut, si cati porumbei mai sunt capabili sa joace etape de peste 900km, aici va rog sa fim seriosi, eu nu cred in CONCURSURI DE 1400KM-1500KM, IN CARE VIN 4 DIN 4 LA UNI CRESCATORI, SUNTEM NOI” MULTI DAR NU SI PROSTI”
  2-STICHERE, reclemare, iarasi au disparut cativa campioni, nu merg mai departe, anul asta FCPR a urmarit cativa crescatori si surpriza nu au mai reusit punctele mici din alti ani, oare sa fie intamplare? Mie imi place sa cred ca da.
  3-anuntarea porumbeilor, timp de o oara, iarasi multi sau temut sa bage clema, cipul ca vine comisia sa verifice porumbelul si sticul care inca nu era acasa.
  4-lipsa numerelor de tel la maratoane pe pasari
  5-clasament, centralizari, program implimentat de Tunduc, si apoi COPIAT SI DE ALTII, si ex pot continua.
  Puncte MINUS: A-LEGEA NU E LEGE PT. TOATA LUMEA, altii chiar de sunt cu rosu se inegresc pe parcurs.
  B-chiar la etapele nationale, gen Berlin, sau derbi cu pui 2013 zona de vest, unii anunta pasarile dupa cateva ore bune, apar cu rosu, ca mai apoi sa auzi ca totusi vor intra in clasamente, si vor lua si bani.
  C- revista, mi se pare penibil sa citesti intr-o revista NATIONALA FCPR, DOAR RECLAME LA ANUMITE PRODUSE, SI CE PASARI AU LA MATCA UNII CRESCATORI FARA PIC DE REZULTATE, CA SA POATA VINDE PUI, ma intreb cand ne vom destepta sa cimparam pasari, nu hartii colorate de la oameni fara rezultate din punct de vedere columbofil. Deasemenea, la revista, o vedem tot mai rar, si tot mai saraca, si ca pagini si ca material. Intr-o revista nationala, ar trebui sa apara top 3 national, pasare, crescator, nu NOU NEIM, CARE ARE BANI SI ZERO REZULTATE.
  D-deasemenea, mi se pare prostie, sa platesti ca iti intra pasarea in expo nationala, nu e destul ca platesti taxa pt FEDERATIE, PASAREA SI-A CASTIGAT DREPTUL DE-A PARTICIPA, daca nu neam trimite pasarile in expo, cear prezenta mai mari nostri?
  Domnilor, la icheere, vreau sa il rog pe viitorul presedinte FCPR, TUNDUC MARIUS, sa fie CORECT CU TOATA LUMEA, INDIFERENT DE JUD DIN CARE PROVINE, SI DE RELATIILE, BANII CARE II ARE, SI CEI CU ROSU SA RAMANA CU ROSU.
  Domilor, prin acest com cred ca supar pe multi, dar nu asta intentionez, vreau sa invatam din greseli, ca sa nu le mai repetam la infinit. Ionut Lucaci.

 54. Buna!

  As vrea sa discutam despre motivul pentru care strainii ne privesc neincrezatori.
  In primul rand ei vreau sa-si apere interesele lor, dar:
  Un alt motiv este scandalul de la noi din tara: 3 federatii … cand aud se iau de cap. Am discutat cu mai multe personalitati ale F.C.I, toti mi-au relatat dispretul fata de certurile dintre lideri. Apoi haideti sa fim seriosi, avem reprezentare in comitetul director al F.C.I., pai de cate ori a luat cuvantul cel care ne reprezinta si ce a propus? Cum se apara interesul columbofililor din Romania daca noi refuzam nominalizari care pot sa ne aduca locuri pe podium pe motiv ca avem alte criterii decat cele ale F.C.I. vizavi de prezenta la Olimpiada???
  Cum credeti ca ne privesc cei din F.CI. stiind ca cei care ne conduc isi vad in primul rand de avantaje materiale in folos propriu pe banii cotizantilor???
  Pai faptul ca suntem priviti cu neincredere oare nu se datoreaza imaginii proaste pe care o au reprezentantii nostrii?
  Cine citeste statutul F.C.P.R. se cam ia de cap.
  Sa nu mai vorbim ca situatiile financiare nu s-au prezentat de cativa ani buni, iar ceea ce s-a prezentat e in totala neconcordanta cu situatia reala.
  Atata timp cat nu se reglementeaza ,prin statut, interzicerea contractelor dintre membrii comitetului director si federatie, nu vom avea o imagine buna, iar oamenii vor fi din ce in ce mai nemultumiti. Cum credeti ca se simt marea majoritate a membrilor cand vad cum x ,y sau z se imbogatesc pe banii lor, iar ei sunt supusi la dari din ce in ce mai mari si ingradiri sub amenintari de genul ” iti anulam rezultatele”.
  Oare cum este posibil ca cei care zboara fond-maraton sa fie unii dintre cei care decid cum se organizeaza etapele de viteza-demifond sau invers???
  Schimbam gruparile de zbor dupa bunul plac a unora care nu se vad prin clasamente.
  Chiar si banalul fapt ca unii care scriu pe aici au un raport de apreciere al comentariilor total nefavorabil, ar trebui sa le dea bine de gandit si pe viitor sa ia decizii utile majoritatii membrilor, nu dupa bunul plac sau urmarind doar banii…care la sfarsit de an oricum nu mai sunt, s-au risipit pe….
  Numai bine!

 55. Dle. Gheorghe, uneori este cazul sa justifici sotiei, familiei de ce petreci asa mult timp cu porumbeii.
  Deci, o cupa ar fi buna din cand in cand.

  Uneori nu te poti increde in colegii de club, legat de ora sosirii, ora intrarii, unii sunt carcotasi si transmit informatii eronate, zic ca au porumbei si de fapt nu au.
  Si imi erau greu sa stiu cand trebuie sa pun cipul, ca sa nu ies primul pe lansare cu avans de x minute.

  Dar de cand cu sistemul de SMS, pot sa vad online ce se intampla, si sansa sa ies prea mult in evidenta e nula.

  Daca am un porumbel constant, care mereu vine in primii 100 pe lansare, e totul firesc, normal, nimic special.
  Nu in primii 10 ca sa atraga atentia.
  Iau si eu o cupa, fac un rau in univers ?
  Am dat SMS, am cip-ul, porumbelul, cupa, totul este in regula.

 56. Cand spun imbarcare ma refer la faptul ca imi trec porumbeii singur pe trapa de imbarcare si de cele mai multe ori i-am bagat singur in cusca colectoare. In cusca respectiva au intrat si alti porumbei. Asta sa intamplat chiar si la fond (si pe mine asta ma doare).

  Sa nu fiti ipocriti, recunoasteti ca in marea majoritate a cluburilor imbarcarile la viteza/demifond sufera. Cei mai multi colegi de club prefera sa bea linistti o bere, cu mari insistente isi misca trupurile sa care vreo lada.

  Pentru a grabi imbarcarea de cele mai multe ori proprietarul porumbeilor isi trece singur porumbeii peste trapa. Bineinteles ca la capatul trapei este un alt coleg care da ok-ul porumbelui (il inregistreaza).

  Bineinteles ca nu i-am si urcat in masina.

  In fine, nu conteaza, sper ca cine trebuia sa citeasca sa inteleaga ca este doar un hobby, pe care din pacate il complicam.

 57. Luce, esti genial.

  Cred ca imi cumpar singur vreo 3 cupe anu asta, poate mai cresc in ochii nevestei.

 58. la com 35. autorul acestui articol spune ceva (“De pilda CIP-urile ar putea fi schimbate la fiecare imbarcare, prin atasarea lor de catre Comisie, preluate fiind la intamplare dintr-o urna. Combinatia CIP – INEL ar fi aproape unica (cel putin necunoscuta) la fiecare concurs. In felul acesta nu se mai poate falsifica/retine/copia CIP-ul de catre crescator.
  La locul de lansare porumbeii pot fi numarati electronic, automat, pentru a se evita sustragerile, CIP-uri alterate/false.
  etc.
  Ce idei MAI RADICALE ar putea fi aplicate cu acelasi efect, al diminuarii efortului crescatorilor si cresterii gradului de siguranta?”) care ar putea sa fie ceea ma buna metoda de aplicare la imbarcare, si stunci frauda ar fii aproape zero, iar nivelul de siguranta ara fii foarte,foarte mare,depinde doar de comisie,sa nu ai aiba nimeni influenta asupra ei

 59. faceti un sistem de premiere pentru concursuri si atunci vor sta oamenii.realitatea e ca noi ,majoritatea nu traim din porumbei ci din contra porumbeii traiesc de pe urma noastra.serviciul nu este un moft ci o necesitate care trebuie practicata pentru a sustine acest ,,hobby,, care defapt este un sport.dorinte de performanta avem din partea liderilor,costuri pe masura dar premii exact ca pt un hobby de curtea scolii.sunt membru activ la ucp si adeptul concursurilor de o zi ,unul din motive fiind tocmai tampenia asta cu anuntatul.

 60. vreti sa nu se mai fure.e simplu
  clemare dubla + sticher la mecanice
  clemare +sticher+cip +verificare serie inel si cip electronice.nu mai e nevoie de sms sau apel telefonic.

 61. si inca ceva ca nu ma pot abtine.ne laudam ca suntem fruncea ,batem olandezi belgieni si asa mai departe.acum ceva vreme nu mai tin minte exact s-a pus un topic cu un documentar despre sportul columbofil in tailanda daca nu ma insel.pot spune ca am ramas consternat ,socat si umilit de ce era acolo in toate privintele de la duritatea concursurilor(lansari ,selectie ,braconaj etc)pana la tranparenta si imensitatea premiilor.daca nu v-ati mai certa ca niste maimutoi poate am reusi a strangem nr asta atat de mare de columbofili si sa castigam si noi niste bani adevarati nu numai sa investim.sunt tanar si am 28 de ani dar la varsta mea vad lucrurile destul de clar cred:vrei bani investeste .Exact asa stau lucrurile si cu dvs>Vreti cotizatii ,sms ,etc investiti in noi pt ca noi la randul nostru sa investim,.va multumesc

 62. Din punctu meu de vedere anuntul prin SMS are rol de a usura furtul la fond si maraton,inainte trebuia sa fie pe mana cu tehnicu sa vada cand intra porumbeii sa nu anunte prea devreme,acum doar sta la calculator si asteapta sa intre porumbeii la primii si apoi baga si el cipu sutit de la imbarcare si toata lumea se mira cum ii vin aluia porumbeii de bate si cu 100km in spate ,ca sa fie siguranta in primu rand trebuie sa fie imbarcarea corecta,adica sa predai porumbeii la comisie(comisie care sa fie platita nu bagati toti habarnistii ) si ea sa se ocupe de tot,tu doar sa astepti fisa de imbarcare si ceasu,sant multe de zis,nu vad un viitor stralucit columbofiliei din placere!!!

 63. domnule lucaci,
  n-o mai tot tineti cu mirificul, inegalabilul, viitor presedinte, etc. marius tunduc! am sa va spun ce i-am spus unui mare crescator din zona de vest (pe care-l respect) la care am avut sansa sa fiu in voliera si sa-mi vorbeasca cateva ore despre ce crede si face cu porumbeii si care, la fel, imi spunea ca trebuie sa vad si partile bune ale …individului tunduc: luati normalitatea drept un varf la care s-a ajuns! este absolut normal sa existe clasamente, stikere la concursuri si alte “minuni” absolut elementare… puneti in balanta ceea ce a facut tunduc marius, bune si rele, si daca vi se pare ca iese pe plus… cred ca un dialog cu dumneavoastra este pierdere de vreme! sa-mi fie cu iertare, dar aruncatul prafului in ochii columbofilului de rand cred ca jigneste inteligenta multora! nu spun ca nu tine chestia, dar majoritatea inteleg care este situatia de facto!
  am mai scris si ma repet: oare trebuie sa multumim cuiva ca ne da voie sa zburam pe banii nostri?!? tehnica pumnului in gura exersata de unele primate imi jigneste educatia primita si, deci, ma detasez cu toata fiinta de ea…
  imi mai exprim o data speranta/ asteptarea ca tunduc marius si clica lui de oameni mici (masura unui om este data de faptele sale) sa devina doar o amintire urata, buna de speriat copiii! …si asta sa se intample cat mai repede :)
  tunduc marius… tu vorbesti despre transparenta?!? m-ai binedispus aproape la fel de mult ca si cu adevarat mirificii luce, frank sinatra & co. :))

 64. Am citit cu atentie toate comentariile de mai sus. Sunt de acord si cu criticile aduse sistemului de anunturi prin sms dar si cu beneficiile acestuia. Sunt convins ca concursurile se pot frauda in continuare indiferent de sms sau nu daca exista centre unde se pot imbarca porumbeii de catre crescatorul lor cum am citit mai sus. Este totusi pacat ca mai exista printre noi oameni care ar fura cipul unui porumbel si l-ar duce acasa pentru a-l clasa . Oare cum poti privi un porumbel care a stat acasa dar are norma buna sau chiar cupa la fond? Te mai poti privi in oglinda? Mai esti crescator de porumbei sau hot, trisor sau mai bine zis o nulitate?Celor care ataca vehement faptul ca prin acest sistem sunt obligati sa stea langa cotet sau ca unii lucreaza sambata as dori sa ii intreb urmatorul lucru: la cate etape de fond ati lipsit de langa cotet anul acesta? cand ati lipsit oare nu ati lasat un prieten, matusa, amanta, sotie , mama, bunic, copil etc sa stea si sa va sune care a venit primul? si asta va garantez ca nu pentru sms ci pentru voi caci gandul tot la porumbelul favorit v-a stat chiar daca nu ati putut astepta personal porumbeii. Oare de la fond porumbeii nu sosesc in majoritatea cazurilor dupa ora 15 -16 cand cred ca sambata suntem toti acasa.
  Ca o solutie puteti cere sa se zboare duminica fondul si daca majoritatea este de acord atunci asa sa fie.Sau puteti cere anularea acestei prevederi prin delegatii judetului dv.Si daca ea este mentinuta in continuare inseamna ca majoritatea stiu de ce se doreste acest lucru- pt ca printre noi sunt cei care duc cipuri acasa, vin beti la imbarcari, isi baga porumbeii singuri in masina in lazile de sus si noi ii stim, ii vedem dar tacem. Uneori mai scriem cu nume fictive pe internet si ne plangem de sms dar pana nu eradicam aceste practici inseamna ca el este necesar si poate ca unii au de suferit dar cred ca majoritatea au de castigat.
  Nu il cunosc personal pe domnul Tunduc dar nu cred ca a putut hotara singur introducerea sms. Reprezentantii nostri au votat introducerea sms deci implicit el reflecta acordul majoritatii membrilor. Personal nu platesc nimic caci trimit de pe adresa de mail unde este gratuit. Cu toate acestea nu sunt de acord ca banii stransi din sms sa fie folositi la premierea campionilor de la maratoanele nationale. Nu ar fi echitabil fata de cei care zboara doar fond si platesc sms. Nu credeti domnule Tunduc?

 65. Dle Fam. Lucaci, aici e o lupta de idei, e mai putin important cum ne numim.
  Cred ca este clar si pentru dvs. ca suntem oameni implicati in fenomen si nu suntem spirite. Chiar existam.
  Eu nu-mi pot divulga numele, se intelege de ce.

  Cu toate ca nu deranjez pe nimeni in clasamente – cine ar vrea un loc #3 pe club, fara clasari de varf – unii s-ar supara sa afle ca din cand in cand imi mai ajut porumbeii, la nevoie – cum se spune.

  Mie imi place sistemul SMS.
  Am explicat mai sus de ce imi convine, plus ca e o sansa in plus ca unii sa fie descalificati, si mai urc in clasamente.
  Orice loc mai bun decat cel cuvenit – sa-mi fie iertat – e bine primit.
  Ca la leafa, daca vi se da mai mult, voi refuzati ?

  Si chiar realist vorbind, militienii, pompierii, brancardierii, taximetristii, toti vor trebui sa mearga o etapa la munca, la nunta, la spital, sau la cimitir …. deci fiecare om care isi castiga leafa cinstit, din cand in cand e descalificat.

  Si de ce sa imi para mie rau ? Sa traiasca dl. Tunduc !

 66. Desi e trisor, si nu-mi place, Luce are o idee interesanta, sa descalificam compatriotii.
  Nu-i asa ca puteti gasi ceva ce va deranjeaza la unii din club ?
  Ar trebui sa se bage mai mult reguli de descalificare.

  Pe mine ma deranjeaza porumbeii murdari pe pene, ar trebui eliminati primii crescatorii acestia.
  Sunt unii care imbarca mereu, fac parte mereu din comisie, intotdeauna m-amm gandit ca e ceva necurat cu ei, trebuie sa fie descalificati.
  Si batranii care miros a transpiratie vara la imbarcari, si pe ei sa-i scoatem, e clar ca nu sunt profesionisti.

 67. sinatra ,ti-ai descoperit insfirsit calitatile……te crezi un gheorghe doja modern al columbofiliei romanesti?trebuie sa stii ca toate jocurile se fac dupa anumite reguli care trebuie respctate ,daca regulamentul spune ca trebuie sa anunti porumbelul in timpul de o ora o faci, daca nu?simplu esti descalificat si daca nu ai timp sa-ti astepti porumbeii ai doua variante
  1-te lasi de sportul asta si te tii de cantat
  2-te transferi acolo unde se mai inchide un ochi si poti sa-ti impui propiile tale reguli de columbofil amator.
  ati dau un sfat prietenesc nu te mai agita atita ca nu face bine la sanatate.

 68. Este o idee foarte buna cu SMS-urile, dar daca nu se respecta termenul degeaba mai facem. Unii sunt prosti – tampiti si altii sunt BAIETII DESTEPTI. D-nul Szabo a dat un exemplu clar de greseala omeneasca, dar sunt altii care au anuntat tarziu porumbeii mai mult de 75 minute nu unul ci la mai multe concursuri (telefonic erau 60 minute si suna ocupat sau nu raspundea cel care lua anunturile) si apar in clasamente. Ce sa mai credem?
  Mai este o problema cu softul, vedem la un concurs 200 porumbei sositi, dar in realitate sunt 120 pentru ca sunt fffff multe dubluri. Rezolvati aceste probleme, iar cei care fac clasamentele sa verifice datele pentru ca in majoritatea cazurilor se primesc niste bani pentru intocmirea clasamentelor, iar cei care nu respecta RNS-ul sa plateasca.

 69. salut am 24 de ani cresc porumbei de la 10 ani si particip de la 16 ani inceput prin alergare la un ceas dupa achizitioanare de ceas si tot asa ….nu sunt un zburator puternic dar cu un mecanic la viteza 2 etape bat un coleg de club cu trapa deci pot ca si demifond la fond am toate sansele sa bat de mai multe ori acum ajung sa dau sms maine or sa se duca singurii porumbeii la concurs si tot asa nu stiu devine din ce in ce mai complicat acum ma duc la nea mitica ca nu vede nr sa anunte porumbelu ca e batran si il ajut si pe el se va fura in continuare romanii sunt inventivi …..de acea ma las de porumbei mare paguba pt uni nu e dal dq necunoscut dar azi unu maine unu o sa ramana 10 insi sa faceti centru ca iati eliminat ca na anuntat in 10 sec si faceti naveta la cuca macaii si dupa un an spargeti iar si tot asa asta e ……soarta totul ar trb sa fie cat mai simplu sa nu ne chinuim atat noi cat si porumbeii ciau ma apuc sa cresc rame

 70. Fam Lucaci: Sa vedem lucrurile pozitive, care lea facut Tunduc:
  1- gps pe masini, uitati cati campioni au disparut, si cati porumbei mai sunt capabili sa joace etape de peste 900km …..Intradevar GPS trebuia sa fie o investitie buna dar de fapt sa dovedit o alta metoda de a cheltui bani federatiilor ,pai ce aia care au disparut si nu mai sunt capabili sa joace la fond furau cumva si in felul acesta conducerea federatiilor a reusit sa scape de ei ,organizau ei zborul si lansau de unde vroiau ei?? si apoi ce folos ca avem GPS cand de la 5-600 km au inceput sa le deconecteze si veneau cu argumente de genu ,,a fost furtuna ,a fost semnal slab” spunea un presedinte de club ,,nu are Ukraina acoperire”parca vorbeam de telefonie mobila nu de satelit ,si orcum astia sunt mai avansati ca noi,si apoi daca vrei sa ajungi la Moscova legi sistemul gps la o baterie si pui pe curier rapid si ia de urmareste traseul masini ,dar lansarea de unde se face ? si cate si mai cate .Din pacate lideri nostri care erau candva columbofili adevarati acum fac doar bani din columbofilie marea majoritate desi au porumbeii ,,campioni” in cotet stiu ca nu este adevarat ,cati dintre dumneavoastra nu ati cumparat pui din campioni care nu au avut niciodata rezultate si nu au reprodus pui competitivi? nu este obligatoriu dar sa fie mai prosti decat puii porumbeilor luati din piata ??BAGA BANI BAGA BANI……………sms =0

 71. dupa aceasta mica dezbatere se vede clar directia urmata de F.C.P.R., sigur, da sigur, o sa depasim tarile cu traditie in columbofilie, o sa se inscrie toti membrii, dand navala catre marea federatie. Mai ales dupa marea politica a pumnului in gura practicata, si mai ales tranparenta care tinde spre zero.
  voi chiar nu vreti decat licitatii trucate, comercializari de produse, transporturi columbofile, etc., iar toate acestea nu se fac decat dupa anumite scaune bine tintuite. Tocmai sistemul de vot este din epoca de piatra( caci voteaza cine trebuie ca sa pastreze pe cine trebuie) iar sistemul SMS este modern……… invers nu se putea, nu?
  Domnilor si tacerea este un raspuns, si face bine la sanatate. ha ha ha !!!!

 72. wild seea:

  Prietene nu intelegi nimic.

  Eu am porumbei 365 zile pe an. Placerea de a creste, ingrijii si concura porumbeii NU mi-o poate lua nimeni.

  Discutia cu SMS-ul este legata de un principiu.
  Vreau doar progres si nu involutie. Vreau reguli simple, clare care sa ne usureze munca.

  Cand am prea multe constrangeri, concursurile devin un chin.

  Recunosc MARE PLUS: sistemul de clasamente.

  In rest toate celelalte beneficii enumerate de Dl Lucaci se pot combate cu argumente.

  Din pacate, columbofilia este foarte asemenatoare cu politica. Se mananca mult kkt, iara noi cei multi ne confruntam cu aceleasi vesnice probleme, indiferent de numele presedintelui.

  Porumbeii pentru mine sunt o relaxare (si asa or sa ramana) indiferent daca ii mai concurez sau nu.

  Eu am alte prioritati: serviciul (care imi da sa mananc si mie si porumbeilor), calificarea profesionala continua ( care face diferenta dintre mine si wild seea), copiii si familia, prietenii, femeile frumoase. Dupa toate astea vin concursurile cu porumbei.

  Slava domnului ca avem 3 federatii!

  Si tot o tineti cu FCI-ul..ma doare in ..u..a de olimpiada si toate celelalte frectii: imagine, kaka maca, etc.

  Uitati-va ce apreciati sunt porumbeii nostri la vanzare, pe pipa. Chiar acum este o licitatie.

  Nu am nimic cu proprietarii respectivilor porumbei, imi pare rau ca nu ii vand mai scump. Dar mai fratilor, indiferent de cat de bun e un porumbel (roman, belgian , olandez, neamt, italian, etc) nu cred ca merita mai mult de cateva sute de euro.

  Cand vad pozele alea super prelucrate, rolls-royce-uri asociate cu porumbeii, tot felul de bisnitari care vor sa ciupeasca si ei o felie din ,,piata” asta simt o mare scarba.

  Cu sms sau fara mergem mai departe…..probabil la alta federatie.

 73. “Ar fi bine sa se anunte toti porumbeii sositi,pt. ca se anunta primii doi si sa eliminam posibilitatea de furt la urmatorii sositi. Ce parere are CD ? …sa bagam spaima in belgieni si olandezi si sa ne creasca vinzarile in China.”

 74. dl.e sinatra tot nu am inteles care este problema ta cu sms.ul?chiar e atit de greu sa intelegi ca e necesar.Hai sa-ti dau un exemplu babesc ca sa intelegi:
  sa spunem ca tu reusesti sa sustragi 2 cipuri la o imbarcare,te duci acasa astepti concursul si le treci pe trapa, ei acum intervine smecheria cu sms.ul ,tu trimiti sms.de cofirmare a sosirii la club,in acel moment cei de la club se sesizeaza ca un ” neica nimeni in ceia ce priveste performantele columbofile” a anuntat doi porumbei se creiaza o comisie adhoc care se prezinta la poarta ta si iti cer sa-le arati porumbeii sositi si asa” te-u prins cu cioara vopsita”
  acum sa luam cazul ca sms.ul nu este obligatoriu,tu mergi acasa si nestingerit de nimeni treci cipurile pe trapa si ai la dispozitie cateva zile pina la desigilare sa-ti soseasca rebuturile inaripate si sa castige etapa,pe urma daca porumbeii nu-ti mai sosesc ai la dispozitie o sumedenie de scuze ca vezi doamne …uliu sau pisica etc…AI INTELES ACUM? in ceia ce priveste clasamentul online provizoriu este o teaba minunata si extraordinara ce- ni se intimpla noua romanilor CLASAMENTE IN TIMPREAL!!!!!( inainte sa se intimple la altii) si cu tristete am vazut ca nu santeti in stare sa realizati asta (treaba voastra nu-i de datoria mea sa va deschid ochii)a uitam cei mai important multumim dl.e tunduc pentru initiativa.
  in ceia ce priveste transferul unora sau altora la alte federatii nu pot decit sa citez un proverb care cred eu caracterizeaza poporul nostru”unde-i bine nu-i de mine unde-i rau hop si eu” o zi buna la toti!

 75. eu nu stiu cine pe cien a pus sa anunte porumbeii si a doua zii mai fratilor porumbeii la fond se anuta obligatoriu doar cei sositi in prima zii si numai primi doi adika daca in ziua 1 iti intra un singur porumbel il anunti ,iar ..sa zicem luni a doua zi te duci linistit la munca la servici pentru ca e ziua 2 si nu se mai anunta porumbei …numai fraierii anunta porumbei a doua zi! Daca cineva nu a anuntat un porumbel din primi doia doua zi si in prima zi au fost pasari intrate si porumbelul sosit i-a fost descalificat ..pai insemna ca este slab tare ..eu ii dadeam celui de la clasamente cu regulamentul in cap pana ajungeam la pagina cu “g) În cazul concursurilor de Fond şi Maraton este obligatorie anunţarea prin SMS sau Mail a sosirii primilor doi porumbei (pe crescător) în maxim o oră de la marcarea în ceas.
  Anunţul va contine; Categoria concursului.localitatea.numar inel matricol porumbel.contingent.ora sosiri. minutul.secunde, iar la concursul de maraton va contine si seria stikerului.
  Ex: fond.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda
  Ex: maraton.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda.sticker
  Organizatorii îşi rezervă dreptul de a controla sosirile anunţate de oricare columbofil. Neanunţarea primilor doi porumbei sosiţi, anuntarea tardivă (peste o oră si 15 minute de la sosire) sau transmiterea de date incomplete sau incorecte conduce la anularea întregului concurs pentru crescatorul in cauza.
  Porumbeii sosiţi după ora 22.00 pot fi anunţaţi până cel târziu ora 06.00 a dimineţii următoare.
  h) La Maraton se vor anunţa primii doi porumbei în primele două zile de concurs pentru fiecare judeţ (prima zi = ziua în care sosesc porumbei în judeţul respectiv).
  i) Anunțurile se introduc obligatoriu la concursurile de fond si maraton, în programul de clasamente, la rubrica concurs provizoriu in urma SMS si Mail trimise. Aici va apare ora sosirii, și automat generat de program ora postării anunțului, pentru a evita situațiile unde porumbeii nu sunt anunțați la timp. Acolo unde ora postării va depășii o oră (perioadă de anunțuri) + maxim 15 min (perioada de postare) , anunțul va fi colorat cu roșu si automat columbofilul descalificat.
  Exceptional pentru persoanele care nu pot folosii telefonul sau mail-ul, tehnicii de centre pot prelua telefonic anunturile si le introduc in program in termenul de timp stabilit mai sus.
  Anuntarea sosiri porumbeilor prin SMS se poate efectua numai de pe numarul de telefon introdus in programul de clasamente corespunzator codului crescatorului.
  În condiţiile unui concurs bun, asociația organizatoare poate decide prin anunţarea telefonică şi prin intermediul internetului sistarea anunţurilor în momentul când se apreciază că minim 40% dintre porumbei au sosit în toate judeţele participante. Acest lucru se face doar cu aprobarea majorităţii asociatiilor participante.
  j) Se consideră prima zi de concurs ziua în care sunt sosiţi şi marcaţi în ceas primii porumbei din concurs (este posibil numai unul) chiar dacă sunt sosiţi în ziua a 2-a, a 3-a etc., după ziua lansării.” din rns 2013 FCPR!

 76. Probabil Sinatra a cedat nervos si sa dus la FMI, preiau stacheta si ii raspund lui wild seea.

  Concret….Luce fii atent:
  – Mergi cu porumbeii la imbarcare. Nu trebuie sa ai 2 campioni, e suficient sa il faci doar pe unul mare (asta daca nu esti prea calic). Te apuci de furat. Cum?

  Raspuns: ii atasezi un cip tip penita. Cipul penit sta prins pe inul cu un scoci transparent. Daca tu il treci peste trapa si tot tu il bagi in cutie esti deja campion. Ceilalti porumbei ii imbarci cum vrei tu.

  Vine concursu, tu ai cipu in seif la palatul tau de domiciliu.
  Incep colegii sa anunte sarguincios…tu….esti prudent …urmaresti ca un sacal..clasamentul online…siiiii……hop pe la pozitia …20-30 il infigi adanc in trapa…..si nu anunti atunci…mai stai vreo 40 de minute.

  Daca ai o zona cu numeric mare la fond, cu poziia 30 din 8-9000 porumbei ai 3 puncte penalizare.

  ,,Reusesti” 3 concursuri ca asta te-ai scos, intrii in top 10 national.

  Cate comisii poate organiza un judet per etapa?????

  Daca judetul are cateva zeci de km patrati cum credeti ca poate verifica aleatoriu, prin vizita la poarta?

  Daca se formeaza comisie, credeti ca verifica locul 21 sa zicem??? Logic incerca sa verifice primele 5 pozitii., iar de reusit nu reuseste sa verifice nici pe primele 3pozitii.

  Multumim dle Tunduc pentru raspunsuri, pentru logica buna si posibilitatea pe care ne-o creati sa devenim si noi cunoscuti si campioni. In afara de asta, eu care fur, dorm mai linistit dupa ce trimit sms.

  Luce, fii si tu domn si multumeste d-lui viitor presedinte ca te-a facut om!

  Dle Admin, topicul merita lasat pe prima pagina in prima pozitie, e tip si de gutanul ala alb, iarna e lungaaaa. Multumesc

 77. imi place ideea cu amestecatul cipurilor si verificarea lor la locul de lansare.pentru cei care nu cunosc,tin sa le aduc la cunostinta ca pe cip este defapt imprimata seria si anul de pe inelul porumbelului.sunt foarte curios cum ii vom numara pe locul de lansare ?
  si daca tot suntem la capitolul sf propun si eu un sistem foarte sigur dar momentan inexistent.porumbelul sa poarte un cip care sa poata fi urmarit prin satelit.la imbarcare se va trece seria porumbelului pe un tabel .dupa ce toti porumbeii au fost imbarcati in masina ,se transmite lista la satelit.acesta va activa toate seriile de pe acea lista si porumbeii vor intra in concurs.constatarea porumbeilor se va face pe o raza de cativa metri (zona crescatoriei).acum sa vedem avantajele:
  -imbarcarea dureaza mult mai putin;
  -cipurile nu mai pot fi sustrase caci dupa activare apar in alta zona decat cea a masinii;
  -porumbeii nu vor mai putea fi sustrasi din masina,sau eliberati preferential;
  -se poate urmarii locul si ora exacta a lansarii;
  -se poate viziona concursul pe un televizor la un bar cu o bere in mana;
  -clasamentul va fi online;
  -vor castiga porumbeii care chiar vin primii,ne mai intervenind toate celelalte proleme cu constatarea,pe care le stim cu totii si ne confruntam la fiecare etapa;
  -NU MAI ESTE NEVOIE DE ANUNTARE NICI PRIN SMS ,NICI PRIN TELEFON ;
  -cei care merg la servici ,o pot face linistiti si daca mai au la indemana si un net totul este perfect;
  -nu mai este nevoie de sigilare si desigilare;
  -putem sa vedem unde ratacesc sportivii nostrii;
  -avem mult mai mult timp pentru familii si altele ,timpul nostru limitandu-se doar la o ora sau doua de imbarcare a porumbeilor .
  oare cand acest vis va deveni realitate?
  sper sa pot concura si eu macar la un concurs de acest fel.

 78. Pt leo (com 82)

  Cipurile se programeaza si reprogrameaza cu ajutorul sistemul/ceasului detinut de club. Pentru a dejuca furturile, prin sondaj (pare cea mai buna idee) se pot schimba/reprograma unele cipuri inainte de imbarcare.

  Din cate inteleg insa, metoda de a fura consta doar in PARTICIPAREA CRESCATORULUI LA IMBARCARE, lucru nepermis de regulamente si respectat in unele cluburi….Poate aici ar mai trebui lucrat. la aplicarea unor sanctiuni mai dure (IN PRACTICA) pentru cei care nu raporteaza sau favorizeaza asemenea incalcari de regulament.

  Numararea se poate face electronic, cu ajutorul unor dispozitive speciale electronice, puse la dispozitii tot de producatorii de ceasuri. Aceasta numarare se practica pentru alte specii de pasari si animale, in alte conditii, deci solutia exista, nu e SF. Daca e viabila in acest caz, ramane de analizat si decis.

  Sunt convins ca in cel mult 7 ani o sa vedeti concursuri asa cum va doriti dvs, adica porumbeii vor fi urmariti prin satelit in timp real. S-au facut ceva exerimente in acest sens si gps-urile au ajuns la marimea a 2 inele puse unul peste altul, cantarind cel mai putin 5 grame (ACESTE MODELE SUN IN UZ COMERCIAL). Inca este mult pentru un porumbel, dar nu am nici o indoiala ca in viitorul apropiat porumbeii vor putea fi urmariti cu ajutorul satelitului, macar prin sondaj, in anumite puncte de pe traseu (din ratiuni de economie a bateriei) daca nu chiar pe tot parcursul cursei.

  Doresc sa reamintesc ca acest articol are ca scop gasirea celor mai bune solutii practice pentru a nu indeparta nici o persoana de la practicarea acestei activitati care se numeste HOBBY.
  Enumerarea mai multor solutii posibile si a argumentelor are rolul de a deschide orizonturile celor care au putere de decizie si de a-i pune la curent cu probleme pe care poate nu le-au avut in vedere la inceput.
  Nu cred ca avem de-a face cu o lupta intre noi si ei ci ar trebui sa ne aducem cu totii contributia la imbunatarea modului in care deasfasuram aceasta activitate.

 79. Afara ai obligatia la maratoane in 15 minute sa anunti porumbelul ,vei primii un cod pe care trebuie sa il bagi in al 2lea ceas-acesta mecanic………..sunt cazuri cand s-a pierdut loc 1 nat Barcelona……..care probabil ar fi facut vreo 100000 euro ……..dar regulamentul e regulament si a fost anulat….
  Cine e de vina?………..toti imbarcam dupa aceleasi reguli ,deci am fost de acord cu regulile …………… mai tarziu cand pierdem am vrea sa le schimbam,nu mai suntem de acord cu ele…………Este oare fair-play fata de ceilalti 99% care au respectat regulile jocului sa cerem sa nu respectam regulamentul???????

 80. leo: 82 ce propui tu nu este inexistent ci doar foarte costisitor ,in plus un sistem activ (campuri electromagnetice) tot timpul atasat de porumbel pe langa faptul ca ar fi incomod mai mult ca sigur ar afecta si orientarea lui ,pe de alta parte pierderea a catva porumbei cu echipament de urmarire prin satelit ne-ar duce la faliment ,mai tre” si contract cu firma care sa-ti asigure programul de urmarire ,dar pana la urma cu atatea idei am putea trece la aeromodele,si asta pentru ce ? ca nu avem incredere in colegi de club ? cel mai simplu ar fi sa se creeze comisi mixte din membri cluburilor care sa se deplaseze la cluburile rivale si viceversa atunci cand se fac imbarcarile la fond

 81. In primul rand sunt deacord cu sms-ul dar ar trebui un pic modificate niste regului din RNS.
  Si d-le Lucaci aveti mintea cat a unei gaini. Nu doar din cauza sms-urilor nu mai revii campion. Sunt 1001 motive si nu ma apuc sa le insir, decat atat, unii ies o singura data in viata, altii 2—-, altii deloc. Prin ceea ce afirmi nu faci decat sa dai cu noroi in toti campionii vechi sau noi, in care se anuntau sau nu porumbeii, deci dai in columbofilia ramaneasca. Columbofili din Belgia sau Oanda nu ar face niciodata asa ceva. Pb este alta, SMS-ul este o modalitate de control acum mai buna ca altele, asa cum si altele au fost bune la timpul lor. Deci cand mai faci afirmatii incearca sa si gandesti. Ca la unii nu mai pot zbura 900-1000km este altceva dar au fost dintotdeauna porumbei care au putut si altii nu. Din dorinta de a comenta ceva a iesit altceva, deci …..nu te cunosc dar astfel de oameni imi sunt f. cunoscuti si sunt si f. periculosi. Da in altul sa fii tu sus (indiferent dc meriti sau nu).
  Si poate multi nu stiti, dar pe vremuri la fond si maraton se faceau urmatoarele contoale: la ora 22 marcaj de control cu biletel stampilat in casuta din ceas, si toti porumbeii sositi erau adusi la club pt verificare (deci trebuia sa pleci mai devreme de acasa sa ajungi la 22). Si erau si pe atunci serviciuri, sotii, copii, dar era poate mai multa pasiune (si se lucra si sambata). Intradevar odata cu inmultirea si explozia ceasurilor electronice au inceput alte controale. Deci toate ala timpul lor. Pe viitor va fi poate altceva.

 82. Carlos, ai dreptate.

  Consider ca sotia mea este acum suficient de convinsa ca lucrul cu porumbeii imi aduce si satisfactii – am 2 cupe in sufragerie.
  Voi spune cum procedez.

  Cu cipul de tip “pana” se face treaba – ai presupus bine.
  Pe el il tin de fapt in mana, sub/langa verigheta, cand pun porumbelul pe trapa. Uneori il tin si in nasturele de la maneca de la camasa, sta foarte bine acolo.

  Pe piciorul celalalt am un cip ars, care e tip inel, nu e de tip pana.
  Poti sta langa 1 metru langa mine, si nu ai putea observa nimic. Ai fi chiar multumit ca ma misc atat de repede cu porumbeii.
  Sunt apreciat de colegii de club, mereu imi multumesc fiindca prestez munca de comisie si pentru ei. Mai ales la fond, cand toti vor sa plece mai repede acasa.
  Ei stau pe scaunele si se uita la mine, glumim, ne simtim bine, e atmosfera placuta.

  Cine se uita in boxe vede porumbelul cu cip pe picior, dar acela e ars, cel valid, “pana” este la mine.

  Daca cineva doreste sa intervina si doreste sa puna el porumbelul pe trapa (nu s-a intamplat niciodata) atunci va descoperi ca cipul este ars, si ca nu pot imbarca porumbelul.
  Ce pacat, voi pleca cu el inapoi acasa.
  Dar mai sunt si alte etape.

 83. Cineva manipuleaza sistemul de vot de la comentarii.

  In ultimele ore comentariile dlui Tunduc au primit subit 40 de aprecieri, de la 12 la 52, iar cele cu opinii diferite 40 de voturi negative, de la 2 la 42.

  Cred ca ar trebui sa fie scoasa optiunea.
  Se pot pune usor +100 / voturi / ora / la orice comentariu.

  La ce lucruri injositoare pot apela unii oameni ca sa-si sustina punctul de vedere, neavand argumente in aceasta discutie libera, altele decat sabotajul sau in termeni ‘colocviali’ pumnul in gura, astazi prin tehnologia IP-urilor …

 84. vad ca cineva apropiat tunduc-wild sea( sau chiar unul din ei) a abuzat de sistemul de rating , ciudat 40 de unlike la frank sinatra in cateva ore nu?

 85. Legat de aspectul manipularii IP-urilor pentru ascunderea comentariilor care sunt intr-un anume sens:

  – sper ca dl. Tunduc sa nu intarzie in a se disocia de individul/indivizii care se ocupa cu astfel de practici de cenzura si sabotaj al unei discutii libere si in interesul bunului mers al columbofiliei romanesti;

  – poate dansul considera in continuare ca ideea nu este buna, ceea ce poate fi acceptabil si de respectat, ca doar este opinia dumnealui, dar cei care au aici ceva de spus, si e clar ca nu le convine ceva, sa nu fie obstructionati cu marsavie, de a-si face cunoscute gandurile

 86. Pentru mine SMS a însemnat renuntarea la concursuri . Eu muncind in Belgia iar tatăl meu care are grija de porumbei muncind 12 ore pe zi nu prea are ciné sa trimita SMS .dupa ce am investit destul de mult in porumbei am cumparat un ceas electrnic am fost anulat la prima etapa de fond pentru ca tatăl meu nu a reușit sa ajungă la timp acasă .

 87. Am citit și eu, în mare, ce s-a scris. Din păcate, nu aș putea demonta într-un singur comentariu câteva inepții majore exprimate de persoane poate nu neapărat rău voitoare, ci mai mult neștiutoare.

  Sunt cel care am introdus pentru prima dată ideea folosirii sms-urilor în columbofilie. În opinia mea, defectul major al actualului sistem al FCPR e faptul că trebuie să plătești pentru acel sms. Mi se pare nesimțire pură ca o organizație atât de mare să-și taxeze membrii, ținând cont de costurile atât de scăzute.

  De fapt, am și dezvoltat un sistem mai bun la Clubul de Maraton Transilvania. Costurile (mici) ale sms-urilor sunt suportate de club. Mai mult, membrii primesc sms-uri cu privire la îmbarcări, lansări, ședințe, primul sosit, etc.

  În altă ordine de idei, am realizat o mică sinteză a tehnologiilor folosite pentru constatarea electronică a porumbeilor. Prima parte am și postat-o aici: http://www.pigeonsplanet.ro/constatarea-electronica-pe-intelesul-fiecarui-columbofil-partea-i/

  Inteționez să continui cu alte două părți, unde voi explica și de ce procedura anunțurilor prin sms poate fi considerată deja învechită la nivel internațional și va fi depășită rapid, datorită progresului rapid al altor tehnologii de comunicare.

 88. va salut!
  cred ca marea problema, asa cum sublinia petru, este ca foarte multa lume nu reuseste sa stea langa trapa, la propriu, o zi intreaga; acum am sa-i spun si domnului roman ca nu cred ca trebuie sa luam de bun sistemul si atat! cei ce pot sa stea langa ceas sa-si joace porumbeii, ceilalti sa se apuce de crescut rame, vorba cuiva de mai sus! cine va da dreptul sa anulati placerea unui om de a-si zbura porumbeii? cand va credeti o mica gasca de dumnezei (sper sa inteleaga de ce l-am pomenit aici si sa ma ierte!), ati cam luat-o pe aratura…
  sistemul de sms, daca e sa ramana, sa fie facultativ si sa nu te oblige sa renunti la porumbei. aveti cazuri suspecte?! foarte bine: asistati la sosirile porumbeilor (va doresc sa fie concursuri care se termina in 3-4 zile si sa dea doamne-doamne sa nu stea comisia langa trapa ca i-am papat cu tot cu fulgi!).
  revin: ideea este sa se creeze un sistem care sa permita oricarui pasionat de cresterea porumbeilor vaiajori sa participe la concursuri! sigur ca trebuie sa-mi asum ca daca incerc sa fraudez, sa fiu scos din joc 10 ani, sau pe viata… egal! dar atat timp cat sunt un crescator de voiajori onest, care doreste sa-si concureze pasarile, s-o pot face intr-o maniera decenta, spre propria-mi satisfactie= hobby!

 89. bai baieti sa va explic cum sta treaba cu sms.ul pentru mine:
  -nu ma pling ca nu am bani sa-l platesc
  -nu ma pling ca nare cine sa-mi astepte porumbeii pentru ca am bani sa platesc o persoana
  -locuind in strainatate am ocazia sa-mi astept favoritii live
  -am oportunitatea sa ma confrunt in timp real cu colegii
  deci dupa cum vedeti numai avantaje si daca sms.ul nu ar fi obligatoriu aproape nimeni nu lar trimite si toate aceste avantaje pentru mine ar disparea ,deci fiind in democratie imi sustin punctul meu de vedere(fara nici un joc murdar ascuns )…ieri am observat cu stupoare cum la acest topic se fac jocuri murdare de descreditare a anumitor persoane si de manipulare a maselor cu ajotorul sistemului de vot(miros de ciolan) si am reusit sa-mi dau seama ca anumite personaje au fost inventate pentru a manipula marea masa a columbofililor eu in schimb sunt cat se poate de real si dupa cum vam enumerat mai sus am intrat in discutii pe teme obiective si nu subiectivePS.(imi pare rau ca m-am lasat provocat la discutii vezi com 50 de un personaj inventat doar cu anumite scopuri)!!!

 90. Referitor la sistemele de siguranta pentru concurcuri;asa cum lacatele nu sunt pentru hoti,cam toate masurile actuale se pot frauda:cipurile se cloneaza,stikaele se pot fabrica (ele fiind niste imprimate autocolante ,care cu bunavointa unui tipograf se pot copia),lansatorii pot fi corupti,gps-urile se pot demonta de pe masini si se remonteaza pe alte turisme care merg la locul lansarii,programul nat de clasamente(o simpla baza de date)nu este unul in totalitate automatizat,a fost si este modificat mai mult sau mai putin voit,de cel putin cel putin 30 persoane care cunosc parola, etc.Una dintre masurile de siguranta aproape maxima, este montarea de camere video on line la imbarcari si pe masinile de transport.Este un sistem des intalnit in aproape toate institutiile si cei de la Gyo Sport l-au implemetat partial.Puteti reflecta la aceasta masura dragi conducatori, mai ales ca nu este nici f scumpa aprox.200E iar la un centru de fond sau maraton chiar merita!

 91. in regulament spune ca un cip poate fi folosit la un singur porumbel intr-un sezon.un porumbel poate folosi mai multe cipuri daca se ard.

 92. si tu esti tot un ,,personaj” atata timp cat nu intri cu numele real wild seea

 93. mai sus ai spus ca unde e farmecul daca nu stai sa ii astepti si mai jos te contrazici singur cand spui ca platesti pe cineva sa ii astepte , stai in strainatate dar ii vezi live

 94. Wid seea, nu pot sa iti spun ca esti rau intentionat.

  Eu personajul creat artificial, de fapt o clona, fara simtiri de om si fara porumbei am fost creat sa il discreditez de Dl Tunduc si sa il supraapreciez pe celalalt.

  Ce ai zice daca ti-as spune ca NICI UNUL DINTRE EI NU ESTE DE VOTAT. Era sa uit nici pe Dl Dinca nu l-as vota.

  Este vorba despre un lucru simplu: accesul ORICARUI COLUMBOFIL la a-si satisface pasiunea: participarea la concursuri.

  Nu pot fi de acord cu voi cei care imi tot repetati ca trebuie sa stau langa ceas. Asa e de preferat, dar daca din varii motive NU pot astepta voi ma descalificati???

  Sunt foarte indignat de tacerea Dlui Tunduc de reactia dlui Roman. asa este vorba proverbului: ,,bogatul nu crede saracului”.

  Eu rezonez cu copilul caruia i sa anulat prima lui norma, cu Luce (care daca nu v-ati prins NU fura), cu coco, cu Vlad si cu toti ceilalti cu capu pe umeri.

  Voi care aveti impregnat pe creier ideea de furt va urez sa ramaneti singuri, sa va baricadati in masuri de siguranta, va sfatuies sa jucati cu clema de plastin toate concursurile cu obligatia csa pontati in maxim 5 minute de la sosire si sa va prezentati si noaptea la ora 10 la sediul clubului. In felul asta scapati de furturi, de vfamilie de prieteni si servici.

  Cred ca am spus totul va urez drum bun catre puscarie (la figurat bineinteles)!

 95. bai infamous ati pare ciudat 40 de unlike in cateva ore la frank sinatra dar nu ti pare ciudat 30 de likeuri in 20 de minute ieri pe la patru si in accelasi timp 30 de unlikeuri pentru tunduc marius simultan ? gasca de frustrati vi sa stricat jucaria adica sistemul de vot ???

 96. pentu infamous ,franc sinatra si altii ca voi,asai la profesionisti,platesti un pic mai mult dar ai niste servicii pe care la amatori nu le ai,ce credeti ca in belgia,olanda sau germania columbofilii se pling ca niste domnisoare ca daca concursul tine mai mult nu stiu cum sa faca si ce sa mai faca?
  am inteles de la voi ca daca ar fi facultativ sms.ul nu ati avea nimic inpotriva.EI STITI DECE DRUMURILE DIN ROMANIA SUNT PLINE DE GAURI ?PENTRU CA CANTITATEA DE BITUM SI A ALTOR MATERIALE DIN COMPOZITIA ASFALTULUI E FACULTATIVA!!! este tot ce am avut de spus despre acest subiect .o zi buna!

 97. la tunduc nu m-ar mira sa il voteze lumea disslike ca se stie ca nu e prea popular printre columbofilii de rand , o singura data am,, abuzat” de sistemul de vot la topicul cu copilul cu porumbei de la moscova ptr ca mi s-au sters 2 comentarii in care s-au confirmat ca aveam dreptate, aici decat am observat ca s-a abuzat de sistemul de vot ptr ca cunosc metoda si stiu despre ce e vorba,(seara erau ceva de genul 20-25 cu 6-7 ptr sinatra si cred ca erau pe bune si tunduc pe negativ dar nu prea multe iar a doua zi la 12 cam vreo 40 in plus numai negative la sinatra) singurele voturi care le-am dat au fost la tine si tunduc cate unul de fiecare mesaj dislike si cate un like la comentariile lui frank sinatra si alti cativa care mi-au placut mie, deci nu ma asocia pe mine cu cei care au abuzat daca au abuzat. Si cred ca tu esti mai frustrat ca toti ca vad ca stai sa urmaresti in minut in minut sistemul de vot, ii faci pe altii personaje tocmai tu un personaj , te contrazici singur in comentarii( vezi comentariile 43 si 95)
  …. … and have nice day !

 98. carei problema ta infamous, cine nu-i impotriva lui tunduc e impotriva vaoastra?

 99. Pana una alta Marius Tunduc e singurul oficial care dialogheaza cu anonimii pe net, ati putea aprecia asta si ati putea fi mai putin acizi.

  Am scos voturile pentru ca nu e singurul articol unde abuzati si deja m-am saturat. Mi se pareau utile, dar cu voi nu se poate.

  Ca sa nu fiu offtopic: si mie mi se pare obligativitatea sms-ului o prostie, ca orice alta masura care indeparteaza membrii sau care strica placerea acestui hobby. Am inteles ca exista modalitati prin care SMSul se trimite automat de catre ceas… daca astfel de hackuri s-ar putea aplica la toate ceasurile ar fi OK si SMSul.

 100. MOLDOVENE, eu nu am spus nimic legat de tunduc sau altcineva ,am atras decat atentia ca cineva a abuzat de sistemul de vot, am pomenit numele de tunduc si wild sea cand am vazut ca lor le-a crescut miraculos comentariile iar celor care au comentat impotriva lor au fost ascunse atata tot, nu am nimic cu nimeni, ma doare in basca de de rating, de sms, de fcpr, decat am facut o observatie si in rest am raspuns lui wild sea .si ca am pomenit ca nu ar fi prea popular tunduc asta nu inseamna ca am ceva cu el ori cu cineva, ai inteles foarte gresit, citeste toate comentariile

 101. fiind plecat in strainatate am lasat un nepot sa aiba grija de porumbeii si de concursuri ,copilul a trimis un sms cu primul porumbel sosit dar al 2lea a sosit a 2 zi si nenorocitii astia mi-au anulat concursul cu argumentul ca nu a mai trimis si al2lea sms …si daca i-mi venea numai 1 nu clasa ca nu a trimis sms cu primii 2 porumbei sositi?
  parerea mea e ca sunt niste hoti cu sms-urile astea si nu stiu din ce sa mai scoata niste bani de la noi .saracii porumbeii numai ei stiu ce au infruntat de la 900si ceva de km si nenorocitii mi-au anulat concursul …am renuntat la concursuri oare fisa aia la desigilare nu se ia in consideratie deloc?
  se vede clar ca porumbeii au venit in timpul concursului oricum proasta conducerea pe judetul iasi

 102. D-le Frank Sinatra,am ajuns sa cred ca d-ta nu ai un loc de munca ,atata timp cat stai pe internet si dai raspunsuri la fiecare comentariu si esti contra la tot ce sa facut bun in columbofilia FCPR-ista.I-ti place asa sa te bagi ca musca in curul tuturor. Eu sunt un incepator in ale columbofiliei dar in nici un clasament al vreunei federatii nu am intalnit crescatorul Frank Sinatra care are 4 fonduri cu clasari exceptionale si la al 5-lea Fond nu-si poate astepta si anunta porumbeii din cauzaca copilului care te-a chemat la fotbal. Tu esti unul din multii asa zisi columbofili care comentati la acest topic numa asa sa va bagati in seama. Eu i-ti doresc odihna placuta,poate a-i avut o zi foarte grea la serviciul pe care sper ca i-l ai,si i-ti propun sa-i lasi sa comenteze pe cei cu mai mult tip liber.In momentul cand devii membru columbofil trebuie sa fi sigur ca a-i timpul necesar pentru a-l si practica.

 103. la buzau a fost foarte misto anu asta tot judetu speram ca pe viitor sa ramana asa,sa iasa in fata adevaratii columbofili nu aia care isi face gasca de carne de tun si au numa ei porumbei si ies campioni,sa joace fratilor cu toti smecherii din toate cluburile sa se vada valoarea pasarilor reala nu lipsa de concurenta si te dai ca ai pasari bune.

 104. Salut.Sistemul cu SMS-ul este bun numai ca nu ar trebui dat o limita de timp( 1 ora) in care sa anunti porumbelul sosit sau sa ti se anuleze concursul pt ca nu-l anunti pe al 2 lea porumbel…..Exista 10000 de motive care mai decare mai intemeiate care te pot impiedica sa atepti porumbeii si niciodata nu se stie ce se poate intampla….si aici ma refer la lucruri grave care i se pot intampla unui om,in familie,samd…..doamne fereste….Mai trebuie lucrat aici….Vant in pene !!!!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *