Practicata in mai multe tari, sistemul se spune ca are numeroase beneficii. Din punctul meu de vedere este o măsura inoportuna, si aduce deservicii sportului columbofil. Argumentele PRO, vehiculate sunt 2 din câte știu eu:
– Permite centralizarea imediata a rezultatelor
– Sporește siguranța, adică ajută la evitarea fraudelor

Însă în adoptarea unor reguli, trebuie sa se țină cont chiar și de minoritate, dacă acest lucru este de natură să afecteze esențial participarea în acest sport. Din păcate aici REGULA DICTATURII MAJORITATII nu este chiar cea mai bună abordare logica. Ori obligând pe toți sa anunțe porumbeii sosiți de la concursuri, nu facem decât să anulăm beneficiile tehnicii moderne, și să ii îndepărtam pe unii de acest sport. La ce oare mai există ceasurile constatatoare electronice dacă trebuie să dormim în porumbărie? Ce ne facem cu cei care au mai puțin timp la dispoziție? Când s-au bucurat și ei, că în sfârșit pot evita așteptările prelungite din weekend și pot petrece câteva ore cu familia (neglijată destul per ansamblu), acum le dăm în cap? Dorim să rămână în competiție doar pensionarii și copiii?

Împotriva argumentelor PRO, se poate susține că :
– Clasamentele în timp real ar putea fi create pe baza de voluntariat, adică anunțarea porumbeilor sa fie facultativă. In acest fel, s-ar da satisfacție și tuturor celor care au timp și stau pe Internet toata ziua cu sufletul la gură, dar s-ar asigura și un tratament echitabil pentru cei care nu au timp de acest lucru. Oricum rezultatele pot fi centralizate în 2-3 zile de data desfășurării concursului (în condiții normale), nu mai durează 3 luni… ca în secolul trecut.

O soluție cu adevărat « revoluționară » ar fi ca ceasurile electronice să anunțe chiar ele direct ASOCIATIA, despre toate sosirile fiecărui columbofil, care s-ar centraliza automat si rezultatele ar fi vizibile și pe Internet. De fapt aceasta tehnică este disponibilă comercial… nu este nimic SF… Daca ne dorim REVOLUTIE, aceasta este calea cea adevărata…

– Legat de SPORIREA SIGURANȚEI, argumentele nu sunt consistente. Dacă porumbelul are sticker care TREBUIE PREZENTAT COMISIEI la desigilarea ceasului și în plus crescătorul nu își poate manipula porumbelul cu ocazia îmbarcării, nu vad cum se poate FURA (Poate ne ajutați dvs. dragi columbofili și ne expuneți posibilele soluții?).

Pe acest principiu al siguranței se mai pot adăuga încă 10 măsuri de siguranță, care poate transforma totul intr-un calvar. Esențial nu este numărul de măsuri ci este ca regulile minime de baza sa fie respectate, nu să se adauge mecanisme pentru a asigura alte mecanisme…

Deci dacă un individ reușește să păcălească toți colegii săi în mod repetat, profitând de ignoranța colegilor din comisie, atunci poate suntem prea necizelați ca oameni, ca sa putem sa ne și bucurăm de acest sport…

Nota. Acest articol nu este îndreptat împotriva vreunei persoane sau organizații ci își propune sa abordeze un subiect controversat din activitatea columbofila, care aduce prejudicii exercitării in condiții plăcute a acestui HOBBY, in speranța găsirii unor soluții mai bune decât cele din practica actuală. Autorul este membru columbofil activ în afara României si își exprimă aprecierea pentru măsurile luate pentru ridicarea nivelului sportului columbofil în țara noastră și efortul tuturor organizațiilor de profil.

C&C Popa