Un articol interesant, destul de obiectiv si detaliat despre uliul porumbar puteti citi aici.
105 comentarii la “Articol detaliat despre uliul porumbar”
Cu adevarat o pasare care trebuie admirata!! Atatia ani de evolutie au dus-o aproape de perfectiune din toate punctele de vedere!!! Ar fi pacat sa dispara si de la noi!!! Sanatate la toata lumea!!!
ulii porumbari nu mai sunt demult pe cale de disparitie, s-au inmultit mult in ultimii ani
SUPER !!!!, multumim mult !!!
Si sunt mai multe articole interesante (animale preistorice, animale disparute din fauna noastra) !!!
Multumim pt material.Foarte interesant
Mi se parea mie ca sunt diferiti la aspect… “Iarna poposesc la noi ulii mari, deschişi la culoare (Accipiter gentilis buteoides). În mare parte din ţară, cuibăresc ulii din subspecia central-estic europeană (Accipiter gentilis gallinarum), iar în sudul ţării şi de-a lungul Dunării a fost identificată ca pasăre clocitoare la începutul secolului trecut subspecia balcanic-caucaziană (Accipiter gentilis marginatus).”
Totusi nu am inteles de ce in articol se spune ca ulii mananca si cotofene sau ciori. Nu am vazut niciodata uliul sa le atace. Si ciori sunt o multime, si mai lente decat porumbeii, ar putea trai lejer mancand doar ciori. Pe cand el prefera sa ne manance noua … ciorile. :)))
Comentul cuiva sters din greseala:
Eu unu sunt satul de ulii e deja 15 Aprilie si abia am dat drumu de 3 ori la porumbei .In prima zi intr`o ora si 20 a dat de 6 ori, mi`a rupt 2 femele si una mi`a executato.In 3 zile mi`a luat 5 bucati, una mi`a omorat`o si 2 mi le`a bagat la “terapie intensiva” si asta pt ca sunt pe “cale de disparitie” saraci .Dupa parerea mea deja e super populata tara nostra. http://homb3r.sunphoto.ro/
Eu am venit o saptamana in tara la sfarsitul lui ianuarie si am eliberat porumbeii,nemaivazandu-i din vara avand multi tardivi cu putina experienta de zbor mai ales ca au fost inchisi din toamna au fost o prada usoara cred ca in acea saptamana mi-a carat intre 10-15 era atat de disperat incat se infigea in plasa volierei,sunt din Prahova sa zicem la 15 km de Ploesti spre targoviste ,mentionez ca in zona mea anul acesta nu vezi picior de epure,fazan,potarniche nu au ce sa manance si sant lesinati dupa porumbeii nostri ataca zi de zi, s-au inmultit exagerat,nu au dusmani naturali si se mai spune ca sunt protejati ca sunt pe cale de disparitie.Si noi columbofili ce? Nu e pacat de munca si banii nostri!!!cat costa un porumbel?Si daca ii lasi liberi in sezonul rece fara cati porumbei ramai? La cat se ridica pagubele asta nu o ia nimeni in consideratie.Eu cred ca din punct de vedere al inmultiri sa scapat de mult de sub control cu aceste specii de rapitoare ,uitativa cand treceti cu masina cati sant pe stalpi si in pomii de pe marginea drumului nu stiu ce masuri ar putea fi luate si daca ar fi putea facute undeva plangeri in acest sens eu unul as face daca e nevoie de aceasta specie sa i se ofere hrana pe campuri sa elibereze potarnichi,fazani,iepuri sa nu se mai hraneasca doar de la curtile noastre.Eu am cumparat din afara o capcana special pentru aceste pasari chiar daca a costat ceva va fi amortizat ma scapa din tot necazul nu ma duc sa ii omor pe camp o sa ii starpesc chiar la mine in curte nu are nimeni ce sa imi faca cred ca la mine in curte sant stapan.As dori sa trimiteti cat mai multe comentarii,cu pierderile pe care suferite si locatia voastra
Ficare cu ce-l doare.Autorul articolului probabil ii pasionat de soimarit si normal ca pledeaza pentru. Saracii uli prinsi in capcana.Dar ei nu se uita ca sunt mai sadici ca noi. Dreseaza animale pt a a vana alte pasari. Ceva digratios. De saraca potarniche sau fazan nu mai are nimeni mila, dar de parlitu asta de uliu, tre sa ne fie mila. Offf. Si mai ales ca s-au inmultit de numa numa. Odata a atacat unu un porumbel pana s-a plictisit si apoi a inceput colegu, ataca in haita. Nu mai sunt asa de solitari.
N-am stiut ca se pot dresa si ulii, apai de acum nu le iau gainile vecinilor?:)) referitor la uliu, am 5 gaini rosii care umbla non stop pe ogoare de vreo luna incoace, mai bine chiar, le dau drumul cu cocosul zilnic si cand nu le dau voie sar gardul, si n-o disparut una pana acum, ciudat ca la mine nu l-am vazut dar la un vecin, 100m distanta, survola si la el gainile stau in livada. Inainte venea “huliu”, asa cum ii mai spun unii, venea si la mine, chiar o data am avut un cocos se batea cu el:)). Are idee cineva cum se pot dresa ulii, vreo referinta ceva?
Fara doar si poate uliul porumbar este o pasare magnifica care isi are rolul ei bine definit in ecosistem…dar datele prezentate sunt eronate privind populatia uliilor in Ro…nu sunt nici pe departe pe cale de extinctie…sunt multe zone suprapopulate chiar…
ulii astia trebuie omorati cum ne omoara el porumbei
Toata admiratia pentru acesti supravietuitori ai naturii…..
sunt iubitor si crescator de porumbei dar nu pot purta ranchiuna pe aceste pasari
Anul acesta a fost un an bun, de fapt iarna aceasta, nu am avut probleme cu uliul, in alti ani facea ravagii. Eu tin porumbeii la tara iar colegii mei columbofili o buna parte din ei ii tin la Oradea si au avut o gramada de probleme. Oare ataca mai mult uliul in zonele de oras, sau in zonele de deal si paduri?
O pasare foarte frumoasa; merita admiratia mea!
Toata iarna mi-a antrenat porumbeii!
La ce spune porumbei.ro e de groaza inseamna ca eu stau in zona fff buna pt ciorile mele de ornament,nu à mai dat uliu pe la mine de anu trecut de cind sa cules griu desi au fost liberi toata iarna,am doi cocosi in curte care stau cu ochi pe cer,cum ciriie ei hop porumbei se baga la dos iar ciorile se pun pe fuga dupa uli mai am noroc si de acoperisu halei care iese 4m peste voliera si uliu trece linistit fara sa vada voliera,doresc la toata lumea linistea pe care o am eu .
O pasare extraordinar de frumoasa. chiar ieri 14.04.2013 am vazut 3 exemplare in Gradina Zoologica Ploiesti ( Parcul Memorial Constantin Stere) dar care stateau inchise intr-o veche cusca de pauni, un cilindru de metal cu diametrul de 3-4m cu penele rupte, zburlite, asezati pe sol si privind prin plasa deasa la copii ce aruncau cu biscuiti si popcorn in ei sub privirile ignorante ale parintilor. Am vizitat si in trecut Gradina Zoo din Ploiesti insa anul asta in ochii animalelor se citea suferinta mai mult ca oricand.
foarte frumos articolul !!
in mare parte au dreptate ,dar faptul ca se refera la columbofili din Romania cum ca iar vana si chinui ,sunt mici aberatii,(nu ca nu sar putea ) dar ce om mai se poate controla cand isi vede porumbelul rupt de uliu sau de ce nu chiar luat de uliu ,tare mas bucura sai vad si pe scriitori acelui articol cand le este luat ceva drag luat de cineva (nu neeaparat un porumbel de un uliu ) cand cineva ii zgarie masina se mai duce la ala si ii spune ca nu a facut bine sau ii da cateva palme sau pumni
ORICUM ARTICOLUL ESTE ok!!!
va slaut! eu sunt din roman judetul neamt si de 2 ani de zile nu am mai vazut macar un uliu sau pasare rapitoare care sa dea in porumbei. toata iarna i-am avut liberi exceptie fac zilele cand a nins sau negura . porumbeii mei nici nu stiu cum arata un uliu nu se sperie decat de ciori care sunt cu sutele (astea nu ar fi pe cale de disparitie) . de vina sunt braconierii care ii prind in curse si le taie ghiarele si ciocul iar apoi ii elibereaza , ( va dati seama ca mor in chinuri saracii) si pt cei care se plang ca le iau cate 2-3 pe zi , un uliu nu va putea lua nici odata o pasare sanatoasa si in forma ci ne va scapa doar de rebuturi. lasati natura sa faca selectia .
La mine in zona s-au inmultit enorm in ultima vreme, mi-a carat o gramada de porumbei stau in zona de deal si ataca chiar si acum ca un fulger de 2-3 ori pe zi. Eu consider ca ar trebui protejate pasarile cu care se hraneste el si mai usor cu vanatoarea lor(potarnichi fazani si cu ce se mai hraneste el). Mult noroc si cat mai putine pierderi!!!
eu in iarna le dadeam drumu cand era timpu frumos..sa zic 3 zile pe sapt..mi.a luat unul care zbura separat de stol..acum in primavara de cand le.am dat drumu in fiecare zi mi.a mai luat o femela..atat..mentionez ca stau cam la 1 km de padure..sunt din zona prahovei exact la granita cu dambovita…pana la urma fiecare fiinta trebuie sa traiasca prin metodele ei..
CU PUSCA……..REZOLVAREA ARE IZ DE PRAF DE PUSCA. AUZI …CEA MAI HULITA PASARE..PAI EU O IUBESC IN DRACI , DIN MOMENT CE AM INCEPUT SA O CAUT SI ACASA.
APROPO.. CUI II PLACE ACEASTA ORATANIE SAU DORESTE SA/SI PUNA IN APLICARE PLANUL ECOLOGIST POATE SA VINA IN DAMBOVITA CU O CURSA , SA PRINDA UNUL VIU/sigur va prinde unu ca sunt ai dracu de indrazneti/ SI SA/L INMULTEASCA.
SINGURA RUGAMINTE AR FI SA SE GRABEASCA PENTRU CA VANATOAREA E IN TOI SI CRED CA IN 2…3..ANI SCAP DE EI …..DEFINITIV.
CU RESPECT
Sincer sa va zic pentru mine uliul e ceva uimitor!Eu stau in zona de deal iar ,,batranul,, ataca des dar foarte foarte rar prinde si el cate un pui.Daca nu ar ataca nu ar avea farmec asa ca bafta la pui si nu mai fiti suparati asta e si el trebuie sa manance!
Mda, interesant articolul !
Partea cea mai nasoala este ca si solumbofilii sunt pe cale de disparitie!!!!
Fie nu mai au bani sa-si intretina pasarile, fie nu mai pot ptr. ca sunt prea batrani, fie i-a lovit grandomania,sefia sau prostia.
Da’ totusi bun articolul…
pentru dragos, in zonele unde sunt multe ciori nu prea se gasesc uli,iar in ceea ce priveste porumbeii uliu nu face selectie ,nu aduna ce e bolnav , de multe ori se intampla sa pice in gheara porumbei campioni care au mii de km in spate ,dupa cum stiti uliul e specie protejata si uciderea lui se considera braconaj,insa fiecare columbofil poate solicita o autorizatie speciala de vanatoare pe propriul teren desi eu cred ca aceasta in zadar ,normal ar fi sa se organizeze vanatori de reglare a fectivului in zonele suprapopulate
1. Nu mai sunt solitari de foarte mult timp, deja ataca ” in haita “.
2. Ciori si cotofene nu ataca decat daca hrana este zero, doar daca pur si simplu moare de foame, oricum o cioara matura-l bate de-l asculta cu urechea…ciori sunt milioane deja, cotofene la fel…ar trai lejer, dar nu le ataca decat in situatii exceptionale…
3. Pe cale de disparitie probabil in alte tari, la noi e plin, cine vrea sa vada sute de ulii sa vina in zona Turnu Severin – Orsova -Herculane…
etc………….
in iaran asta am ucis 55
iarna
Pt. porumbei.ro, uite un video cu o pasare rapitoare care ataca o cotofana:
si inca ceva pentru cei care spun ca uliul face selectia naturala ,ce seansa ar avea un pui abia iesit la zbor in fata unui asemenea rapitor?sau un lot de pui oare va mai iesi cu drag la zbor daca sunt atacati de uli? fratilor faza cu selectia e poveste ,la mine in zone nu sunt nici gugustuci desi pe vremuri erau,mai nou mai vine cate o pereche in cautare de teritoriu si imediat sunt hartuiti,nu.i chiar asa
cine nu cunoaste ce pagube produce uliul sa nu vorbeasca
,multi baga mii de euro in porumbei si vine uliul si ii mananca, in lege scrie ca numarul daunatorilor trebuie tinut sub control dar eu nu am vazut pe nimeni sa faca vanatoare la uli organizata,un mic noroc sunt cei cu fonduri atribuite care ii mai “troznesc” pentru a proteja vantul mic dar prea putin
Mie unul desi mi-au mancat niste porumbei superbi, campioni,dat tot nu pot sa displac aceste pasari salbatice ce doresc si ele sa supravietuiasca. Eu personal daca am un porumbel ce a facut rezultate deosebite il las sa zboare liber si iarna pentru ca doar asa ii pot rasplati performatele. De acolo- ncolo doar de porumbei depinde, nu de noi.
Lupta pentru supravietuire este un razboi continu si in fiecare razboi sunt invingatori si invinsi. Acesta este cursul vietii, iar noi oameni nu-l putem schimba, doar atat ne sta imputinta sa castigam fiecare lupta din razboi, din razboiul nostru si nu din luptele altor luptatori.
acestea fiind spuse va doresc porumbei sanatosi si curajosi, fiinca d’aici incolo depinde de porumbei.
fant in pene
Vad ca parerile sunt majoritar CONTRA si propunerile rezoneaza pentru solutii radicale : pusti, capcane, taieri de ciocuri, …. pacat ca atzi uitat DDT-ul.
In aceeasi optica, eu propun sa ne radicalizam si mai tare : sa omoram/ impuscam/stirpim/radem de pe fata pamantului urmatoarele : ulii (si toate rapitoarele de zi), toate Stringidele=neamuri de bufnite (daca le vine in minte sa atace porumbeii rataciti noaptea ??), si de asemeni alti “daunatorii” = toti leii si felidele, ursii (cel alb avem sanse mari sa reusim repejor),rechinii (au botu’ mare, urat, maninca australieni ), lupii, vulpile, mustelidele, sa trecem si maimutele antropoide (is paroase, nu ne place de ele), si lista poate doar incepe ….orice sugestii sunt binevenite.
Ideea este ca la urma de tot sa ramana doar Homo Sapiens (…sapiens sa fie oare ??), PORUMBEI VOAIAJORI (desigur, ceelalti i-am trecut la “stirpiti” – suntgrasi, mari, nu zboara sau fac tumbe urate, “nu termina nici o epata” -cum memorabil spunea cineva pe acest site despre …. Tobosarii de Buhara !!!!!), niste pui broiler cu picioare deformate, si o vaca Holstein de lapte (sau o omoram si p’asta??)
….. am citit undeva ca specia noastra poate fi comparata la scara Terrei-vazuta ca un enorm organism cu un …. cancer, roade tot, distruge tot, omoara celelalte celule, creste repede, si in final OMOARA INTREGUL ORGANISM.
Desigur nu este nici o placere sa-ti vezi munca distrusa de un uliu, … dar el este DOAR o alta celula a aceluiasi organism PAMANTUL VIU !
Nu vreau sa cred ca avem dreptul sa-l facem sa dispara!!!
Au fost pe cale de disparitie poate in alti ani,acum s-au inmultit si alearga porumbeii ca disperatii,da unu in ei iar la cv timp vezi ca apare altu.Dar la noi columbofilii cn se mai gandeste ?sau la porumbeii nostrii…oare nu e pacat de munca noastra depusa si cand le dai drumu sa vezi ca vine uliul si il ia.te i-a toti nervii.
O pasare extraordinara din toate punctele de vedere el incearca doar sa supravetuiasca….Mie chiar ieri 14.04.2013 NASUL(uluiul) asa imi place mie sai spun..mia rupt un mascul la piept dar a avut noroc si a scapat….sanatate si numai bine
F frumos,mancara-l tata…
Articolul este interesant. Am fost pasionat de soim, am fost la vanatoare cu el, dar din pacate in Romania nu este legala vanatoarea cu pasarile rapitoare. Atunci dragule narator, ptr ce tii soimul daca nu ptr vanatoare? Primul care incalca legea esti chiar tu. Respect pasarile rapitoare, adica le respectam pana anul acesta, anul trecut mi-a luat 2-3 porumbei, insa anul acesta deja 7 bucati. Am incercat sa le dau drumul afara la ore diferite, sa nu fie mereu aceeasi ora, mereu cand lasam afara eram acolo si incercam sa-l sperii, am fugit dupa el pana a lasat prada, dar din pacate murise deja… Acum vreau sa-mi spuna mie un iubitor de uliu, cand il antrenezi cu porumbei nu ti-e mila de saracii porumbei? Am reusit sa prind unul din greseala, este un ucigas cu sange rece, dar nu l-am chinuit deoarece era tanar, l-am lasat pe jos, dar din pacate cainele a fost mai rapid decat el si l-a inhatat…asta este …natura… si sper ca natura asta sa intervina cat mai mult ca sa ma scap de ei… Apropo, vinde cineva bufnita mare de zi? Ca daca fac rost de vreo 2 perechi si le instalez in zona, sigur scap de ulii…
Si ca e pe cale de disparitie… greu de crezut, stiu locuri unde s-au eliminat zeci de uliii si tot ataca porumbeii… de unde tot apar daca sunt pe cale de disparitie?
ce selectie face uliu dragi columbofilii cand sunt columbofili in tara asta care la un atac de uliu le dispar porumbei cu palmares toti stim cat de greu se face si sunt f rari…aia e selectie adica pasarea aia cu atati km in spate e proasta??hai sa fim seriosi ,uliu ,nu mai zic de soim care e si mai periculos iti poate lua f usor cel mai bun porumbelul al tau,iar tu ca sa mai faci unul ca ala ai nevoie de ceva anii de asteptat…bafta all
pt dl. Radu d’Auvergne: La mine (Buftea – Ilfov), bufnitele chiar fugaresc porumbeii care zboara pana noaptea tarziu, insa nu am vazut sa prinda vreunul. Probabil ca isi apara teritoriul.
Oricum, orice rapitoare isi are rolul sau bine definit in natura, deoarece altfel nu si-ar avea rostul.
Zicea cineva de “daunatoare”. Probabil te referi din prisma omului, pentru ca, din prisma naturii, DOAR OMUL este daunator!
Respect pt com 31!! Chiar ne credem atotputernici si indreptatiti sa distrugem tot ce vrem, dupa bunul plac, cine e mai al dracu decat omu’ pe pamantul asta!!! Mai oameni buni, ce ar mai fi sa gandeasca si animalele astea!!! Daca ar gandi un pic mai mult chiar si porumbeii nostrii, ar mai rabda ei atatia km zburati an de an pe cine stie ce intemperii?Si inchisi atatia ani, cand ei iubesc atat de mult sa zboare!! S-ar duce dracu, ar fugi de noi ca dracu de tamaie!! Cel mai usor este sa faci rau, dar cred ca odata eliminat orice animal din lantul trofic, se duce dracu tot ecosistemul asta care si asa e din ce in ce mai ”subtire” din multe puncte de vedere!! Cine se ”apuca” de sportul asta columbofil, trebuie sa il accepte asa cum este cu tot ce tine de el, bucurii, dar si mari dezamagiri!! Si la dezamagiri o sa pun pe primul loc nu clasamentele, ci pierderile de orice fel!!! Va doresc la toti pierderi cat mai putine, daca se poate ZERO, poate asa nu o sa mai fie atata ura pe amaratele astea de animale!!! Sanatate la toata lumea!!!
@ Onudarza : eu ziceam “animale daunatoare” dar doar in mod ironic : asa erau categorisite animalele in Romania SOCIALISTA a anilor ’50 (dupa inspiratie URSS) in “animale folositoare” si altele “daunatoare” ceea ce este o mare prostie desigur: in natura totul functioneaza ca un ingreg, un ecosistem este complex – nu poti tu sa intervii si sa judeci dupa placul tau : animalul asta imi place (il vanez, il maninc) deci este bun, folositor, astalalat nu-l maninc, nu imi place.
Este genul tipic de judecata simplista, proasta si foarte periculoasa pentru Natura.
…. un exemplu simplu : in parcul Yelowstone in SUA la cativa ani dupa ce s-au reintrodus lupii in ecosistem, a crescut mult numarul de pesti din rauri. Ce are una cu alta ??? Lupii au atacat cerbii Wapiti care erau vulnerabili cand pasteau iarba de pe malul raurilor, acestia s-au retras de aici, a crescut din nou vegetatia deasa si pestii au putut depune icre cu sanse mai mari de reusita.
Deci trei interferente, DOAR.
Cum ar fi atunci sa ne imaginam sute, mii de interferente din Natura ??? In care noi intervenim fara sa clipim !!!
nar trebui nimici-ti cum o fac multi dintre noi…din contra cel mai bun selectioner este el totusi.
Anul trecut in luna decembrie pentru prima data mi-a luat un porumbel cand acestia tocmai stateau linistiti afara.Din ce am citit acum in articol imi dau seama ca a fost vorba de uliul porumbar si ca respectivul nu a avut nici o sansa. Atacul insa a fost executat exact ca in descrierea facuta in articol.El a plecat de undeva din niste salcami porumbeii erau pe sus . In momentul atacului porumbeii s-au grupat el s-a ridicat un pic deasupra stolului a intrat in picaj stolul s-a spart in doua stanga dreapta dupa care uliul a mers pana la pamant dupa porumbeii care o luasera in jos. A inceput sa-l alerge pe ultimul care a zburat de jos. S-au intors primii porumbeii dupa un sfert de ora iar unii tocmai seara. De mentionat ca s-au lasat prin pomi s-au pe sarmele de curent
Cel care a zburat ultimul nu a mai venit nici pana azi si cred ca a fost prins.Mentionez ca era un puiandru si ca primii care au venit au fost cei mai batrani.
ba da nu zice nimeni sa ii starpeasca numai ca deja sunt mult prea multi, una e sa fie tinuta sub control populatia una sa ii starpeasca, daca erau pe cale de disparitie va zic eu ca era scump la vedere dar din moment ce apare si face pagube insemnate in toate colturile tarii e clar ca sunt foarte multi >sunt alte pasari de prada care chiar sunt pe cale de disparitie dar in nici un caz uliul porumbar,
Atîta timp cît am distrus padurile si fauna sa ne `(se)îmbogateasca altii fara scrupule ,care doar banul si coruptia sunt aliatii lor,comentariile devin niste poezii sau strigate la cer,sa zicem mersi ca nu avem crocodili sau feline africane,nu e cazul, cine ar trebui bagati ìn (custi)
numai idei geniale . sai impuscam sa punem capcane. ce natie de salbatici suntem. da haideti oameni buni sa ucidem tot , nu e de ajuns ca au disparut nenumarate specii si alte zeci sunt pe cale sa dispara. o sa ajungem sa ne impuscam unul dintre parinti pentru ca sunt prea mult 2 parinti. din toti care se plang ca le-a luat uliu numai de tardivi auzi de puiendrii. pai cui e vina ca ati scos puii tarzii ? nu vati gindit ca intrati cu ei pe iarna nepregatiti fizic iar dupa ce ii veti elibera dupa 6 luni o sa fie mai prosti decat un puii care iese prima data. si pentru cei care imi trimit mesaje pe privat si ma iau la …. sa ma sarute fix in ……. nu stiam ca trebuie sa cer permisiunea de la acesti oameni ca sa am dreptul la replica. si pentru cei care nu stiu prinderea de pasari rapitoare se numeste braconaj si amenda e de 500 mil de lei vechi . sa dea DUMNEZEU sa aveti vecini buni si sa va dea in goarna.
Pt tine , de la 45 ,hraneste i tu,esti cumva ecologist din ala care nu stie cum arata o gaina,stii cat costa sa cresti aceste pasari minunate si inocente(porumbeii)Intr o zi mi au luat 4 porumbei si din cauza atacurilor am pierdut 13 pui.Rapitoarele trebuie sa moara ,ca sunt peste numar,e jaleeee.
Noi ,
porumbarii suntem cei care le oferim Rapitoarelor conditii perfecte cu zecile de crescatorii in fiecare oras . Din cauza noastra s-au inmultit peste masura .
” Echilibrul ecologic ” suntem noi in legatura directa fata de Uliu , Soim oferindu-le hrana sigura pe langa cei care-i protejeaza si la ofera cuiburi pazite in orase ( Soim ) .
Tot noi porumbarii , fiind in contact direct prin atacurile si pierderile pe care le avem , suntem in stare sa spunem ca Uliul si Soimul stau foarte bine cu hrana buna oferita de noi si nu au de gand sa fie pe cale de disparitie .
Si tot noi , porumbarii suntem la urma criminalizati daca scoatem cate un exemplar agresiv din circulatie …..!
Oare cati Ornitologi exista in Romania care au experienta necesara sa verifice pe teren care este situatia actuala ? Pe ce baza spun ei ca aceste pasari sunt pe cale de disparitie cand totodata atacurile / pierderile cresc si nu mai sunt fregventate doar in perioda clasica Octombrie pana Aprilie cand hrana este mai limitata ?
As vrea sa vad un Ornitolog la numaratul Uliilor . Poate imi spune dupa o zi de numarat cati a vazut ….
Vad ca sunt si pareri pro si contra acestui subiect am o singura intrebare ce s-ar intampla daca intr-o padure nu ar mai exzista lupi: lupul este sanitarul paduri el prinde animalele bolnave , batrane ca daca nu ar fi el toate animalele bolnave le-ar imbolnavi si pe cele sanatoase rezultand disparitia lor. asa este si cu uliu porumbar este un fel de sanitar al cerului . stai linistit si eu am paguba deja 6 porumbei .com 46:
Foarte bun si detaliat acest articol despre Uliul porumbar inclusiv poze .
O lectie buna pentru cei care sunt incepatori .
Bine ar fi si articole comparative cu Uliul sorecar , Soimul etc pentru ca cei care nu sunt asa in tema sa poata deosebi pasarile care stau pe stalpi si copaci la marginea drumului cu cele care ataca in realitate porumbeii nostri .
dragosn ‘ cred ca comparatia cu parinti e banala !
foarte bine argumentat comentariul 31.
pentru comentariul 46 … nu, rapitoarele nu trebuie sa moara. Trebuie sa moara voiajorii obezi care au mancare la discretie, libertate zero si uneori cotete mai luxoase decat au unii dintre semenii tai locuintele. Rapitoarele trebuie sa munceasca ca sa nu adoarma cu burta goala, pentru porumbeii tai e suficient sa dea 2 ture de casa…si au mancarica, apa si adapost asigurate.
Cine zboara porumbeii, indiferent de rasa, isi asuma riscul de a pierde o parte din ei…
lasa porumbei.ro.trebuia s ii stergi comu lu homb3r.la cat minte el niki vremea nu se mai inkalzeste
Aveti destula dreptate domnul de la comentariul 46.
Pt jany … Poti sa’mi zici si mie de unde stii tu k eu mint ? Pe ce te bazezi k sa afirmi chestia asta ? Uni din voi am impresia k ati vazut uli numai in poze pe net si habar nu aveti ce inseamna un atac de uli.La mine si vara da uliu 1-2 pe zi.
pt comentariul 48 Nu aveti din punctul meu de vedere dreptate,uliul iti poate prinde oarecare dintre porumbei atata timp cat se duce dupa el.asta inseamna ca toti porumbeii sunt bolnavi?mai sunt si mici exceptii dar fff mici.uliul nu tine cont ce porumbel alearga,fie ca e bolnav fie ca e sanatos el il alearga.
pt com 18 cred ca esti satul de uliu la roman de uliu eu am multi prieteni de acolo si toti au pagube …???????……. deci laso moarta
Indiferent de ce spun sustinatorii pasarilor rapitoare, uliul porumbar nu mai este demult pe cale de disparitie! Eu mi-am eliberat porumbeii abia pe 10 aprilie din cauza acestui drac (cum n-am facut-o niciodata atat de tarziu) si nu a fost zi in care sa nu am cel putin 2-3 atacuri!!! Azi mi-a luat primul porumbel, o femela in care-mi puneam ceva sperante. Trebuiesc luate masuri, altfel nici nu vreau sa ma gandesc ce o fi peste 2 saptamani, cand voi lasa puii afara…
Toate-s vechi si noua toate…iubitorii pasarilor rapitoare deplang soarta uliilor si-i vad pe cale de disparitie, columbofilii (disperati ca s-au saturat sa-si vada favoritii pe lista de bucate a domnilor antrenori) spun ca s-au inmultit peste masura…Unii sustin ca nu ar trebui sa ucidem rapitorii sa nu perturbam gingasul echilibru ecologic, ceilalti ca, ba nu, sa le sucim gatul tocmai ca sa restabilim ordinea in natura, ca prea s-au inmultit afurisitii…
Si in timp ca tastele se agita, afara ulii se pregatesc de cuibarit, porumbeii de concursuri, drumurile lor se intersecteaza, cateodata muuult prea aproape, si astfel viata merge inainte!
Dar eu cred ca cele doua tabere ar trebui sa faca pace. Nu ar trebui nici cei ce iubesc ulii si natura sa fie prea suparati pe porumbofili, pentru ca pasarile acestora sunt o parte insemnata din papica rapitoarelor. Si poate fara columbofili uliul porumbar ar fi fost mult mai periclitat, ca poate de asta se numeste asa, el exista pentru ca exista porumbei, si acestia exista pentru ca exista columbofili….
Nu stiu sa existe statistici despre impactul columbofililor asupra populatiei de ulii, dar ma tem ca daca s-ar face un studiu s-ar vedea ca mai mult hranesc decat omoara.
Iar fratii columbofili nu trebuie sa fie prea tristi, pana la urma antrenorul trebuie si el platit cumva, iar friptura de porumbel e singura moneda pe care acesta o accepta!:-) Si pedepsele gen taiat picioarele si ciocul tin de omul primitiv care traieste in unii din noi.
In incheiere pot sa spun ca, doar cel care a alergat cu inima in gat, prin maracini si hartoape, sa-l salveze pe un porumbel din gherutele musteriului, poate sa spuna ce frumoasa e columbofilia!!!!
Niste baieti care, chipurile, traiesc in niste medii mai evoluate, la un moment dat al istoriei lor (uneori destul de recenta), s-au apucat sa hacuiasca pradatorii pt. a crea un mediu paradisiac in care mielu’ sa pasca …. singur.
Toate bune si frumoase pana in momentul in care mielu’ tot pascand s-a facut oaie, oaia a facut miel si tot asa pana …. n-a mai fost iarba.
Nu numai ca oile au inceput sa moara de foame, sa se imbolnaveasca datorita supraaglomerarii, dar au inceput sa fie si din ce in ce mai degenerate. Le-au crescut 3 coarne, le-a cazut lana, au devenit “debile” si asa mai departe.
In acel moment, cu ochii beliti cat cepele, baietii luminati s-au gandit ca totusi ar fi bun un leu care, desi nu va pastea alaturi de miel, il va fugari putin pe cel sanatos, il va chilari pe cel debil, il va manca pe urmasul celui fara lana sau cu 3 coarne si tot asa pana ce oile vor fi toate cum au fost inainte de hacuiala leului.
Pt. a nu risca sa avem oi debile, eu zic sa mentinem leu’ pe care iata ca, nu numai ca-l avem da-l avem din plin.
Nu putem plange ca n-avem oi, slava Domnului, sunt si d-astea cate frunza si iarba.
Din pacate avem si berbeci (patrupezi sau ….. bipezi) da’ p-astia leu’ nu-i poate chilari.
@Corbu: Doamne fereste, nici gand de extinctie! Dar unele zone sunt suprapopulate cu ulii si acolo chiar trebuie facut ceva, altfel columbofilia nu va fi deloc roz!
In vanatoare se practica rarirea animalelor de prada atunci cand pericliteaza vanatul, exact la fel cum se intampla si cu porumbeii nostri. Nu sunt scutite nici animalele din arealul celor protejate de lege! Deci, sa privim totusi situatia realist! ;)
Mai spun un singur lucru si apoi tac, promit sa tac!!
S-au scris in topicul asta diferite adjective despre porumbel: “inocent”, “bland”, “nevinovat”, “bun” si despre uliu altele diametral opuse : “sadic”, “drac”, “ticalos”, “rau”.
Dincolo de aspectul pur emotional, instinctiv de moment (al columbofilului suparat sa-si vada protejatul devorat), aceste etichetari sunt -cel mult- puerile, prostesti ca sa nu spun mai rau.
Uliu nu este “rau” la suflet, porumbelul nu este “bun” la suflet.
Amandoi sunt animale, cu instinctele lor ; atata doar ca unul se hraneste cu graunte si altul cu carne . Unul este protejatul nostru iubit iar celalalt il vaneaza pe primul.
NOI, oamenii, le asociem valente pozitive/negative.
Cata “blandete” la o trupa de masculi turbati care calca, bat, scalpeaza un biet pui cazut din cuib, ce piuie disperat, tot atata “rautate” la o femela de uliu porumbar care-si hraneste puiul pufos alegand cu delicatete bucati de carne din prada !!!
Pentru asociatia peregrinus am un sfat: plimbativa fratilor prin padurile romaniei, descoperiti masacrul facut de acesti ulii in familiile pasarilor de padure, aduse aproape la disparitie, evaluati si alte rase care sant ,,hrana de zi cu zi ” a uliilor si dupa aceaia vaitatii.
Pentru un calcul al ,,macelului” invocat, ascultati ce va spun.
Acum 15-20 de ani imi alergau si pradau porumbeii un uliu maxim doi pe zi.
Astazi, ca in ultimii 5-6 ani sant pradat de 3-4 ori pe zi si de multe ori vin 2-3 ulii o data dupa acelas porumbel.
Sfatul meu: cercetati REALITATEA, din birouri, sau biblioteci se ,,VAD” altfel.
Sinteti penibili mai iepuroilor………….nu stiu cum drek aveti curajul sa scrieti atitea si atitea aberatii pe forumurile astea.Din cauza voastra nu intra oameni de mare valoare sa isi spuna cit de cit cuvintul.Problema e ca invatati si pe incepatori in a columbofilie tot felul de prostii.Mai intra si astia cu ornitologia sau cum se o zice si mai vorbesc si ei aberatii cit duce carul.Eu sint cu premiza……….Sa dispara ulii Sa dispare ulii Sa dispara ulii…………..strigatzi in gura mare cu totzi…..nu va aud:)Ornitologii drek………mai voi sinteti ornitologi doar pe hirtie sau cind luatzi fonduri europene pentru intrajutorarea pasarilor .Scuze admin dar asta i realitateal.Despre uliu porumbar ce sa va spun .V as spune multe dar nu cunosc anatomia lui si nici nu sint curios.Este o specie de pasare rapitoare care ataca aproape orice misca pina la dimensini de aproape talia lui.Ce porumbei ataca……..Ataca porumbei grasi ..slabi mici, mari prosti, desteptzi……..de oricare asa sa stiti mai……..Ataca fiindca asa l a inzestrat mama natura sau ce sa zic……….cel de sus care ne ocroteste si pe noi.Fiecare cum gindeste.Uliul porumbar este o pasare de prada care pur si simplu nu foloseste la absolut nimic si practic nu are nici un simbol pt tzara noastra exceptind unele pasari rapitoare care reprezinta un simbol…..ex acvila care este intiparita si pe unele drapele si face parte din istoria poporului nostru si mai sint si altele.Dar?…………aceste pasari sint extrem de rare si practic nu fac nici un rau ….ca mai duce cite o oaie sau cite un miel de la stinile din muntzi…….dar foarte rar.N am nimic cu pasarile rapitoare ….imi place orice pasare de la un simplu pitzigoi sau o simpla vrabiutza pina la cele mai mari pasari………gen acvila barza etc.Ma inzestrat Dzeu cu aceasta pasiune pt pasari si trebuie sa o duc in spate pina la capat Este cum sa zic…..mai mult decit pasiune ,hoby placere slabiciune etc.Si cred ca multzi avem slabiciunea asta indiferent ca sintem bogatzi sau mai putzin bogatzi.Voi astia cu ornitologia sau cum se zice…..ati dat vreodata de mincare la o pasarica sau la un porumbel sau ati curatzat vreodata dupa ei…………ati curatat de fecale statui monumente etc ati facut programe de hranire cu pasarile care pretindetzi ca le ocrotizi atzi facut programe de educatie a populatiei in gradinitze scoli sau alte institutzii?Columbofili in tzara asta sint de ordinul zecilor de mii deci e o intreaga retzea……..unde sa recunoastem este o retzea de desfacere si chiar piatza.Dupa banalii nostrii porumbei isi duce existentza multe firme, farmacii,pina la ultimul tzaran care vine si vinde o cereala o samintza etc.Traind totzi ei cu familile lor poate si cu angajatzii lor dupa porumbei.Avind ce sa isi puna pe masa in viatza de zii cu zii.Deci calculatzi si voi un pic………….Ce sa mai zic…….eram copil………..mergeam la oras …..in oras era plin de porumbei ……functionau fabricile de faina, fabricile de paine , fabricile de bere, acestea atragind sute de mii de porumbei in jurul lor.Mergeam prin paduri cimpii etc………..era plin de fazani prepelitze porumbei salbatici etc………dealurile erau toate cultivate cu cereale era intradevar un adevarat habitat pt toate animalele.Am porumbei de la o virsta foarte frageda …aproximativ 6 7 ani……….La virsta aceea aveam stol de vreo 20 25 de porumbei.Asta era inainte de 89………..Porumbeii faceau cercuri in jurul gospodariei……..ulii zburau la un km departare dar n aveau nici o treaba cu ei. Erau si atunci foarte multi ulii in zona mea.Foarte rar s a luat uliul dupa porumbeii mei. Si mai prindea cite unul………..poate o data la 2 luni.Care i explicatzia dragi ornitologi ………de ce inainte de 89 atacurile de pasari rapitoare erau rare si de ce acum in viitorul asta………atacurile de uliu sint foarte dese chiar zilnice soldindu se cu pagube cit mai mari.Repet nu sint columbofil ci doar un simplu crescator de porumbei si scuze greselile de ortografie.
DL MARIAN POPA ARE PERFECTA DREPTATE IN LEGATURA CU CEI DE LA ASOCIATIA PEREGRINUS. NU CRED NICI EU CA MEMBRII ACESTEI ASOCIATII SAU CEI CARE SE PLANG CA ULIUL PORUMBAR ESTE PE CALE DISPARITIE CUNOSC RELITATEA DIN TEREN. NU AM VAZUT NICI MACAR UN STUDIU CONCRET FACUT IN TEREN DE CATRE ACESTE PERSOANE CARE APARA ULIUL PORUMBAR. REALITATEA DIN TEREN DIFERA FOARTE MULT FATA DE CEA VIRTUALA PREZENTATA PE WEBSITURILE DE PROFIL. LOCUIESC IN ZONA COSTESTI – VALCEA UNDE POPULATIA DE ULIU PORUMBAR A PROSPERAT FOARTE MULT IN ULTIMII 15-20 ANI, IN PREZENT S-A AJUNS SA ATACE SI 2-3 ULI ASUPRA UNUI STOL DE PORUMBEI, CEL MAI ACTIVI SUNT IN PERIOADA CRESTERII PUILOR SI IARNA. ASA CA LASATI-O FRATILOR MAI MOALE CU FAPTUL CA ULIUL PORUMBAR ESTE PE CALE DE DISPARITIE PT CA NU ESTE CHIAR ASA, DIN CONTRA IN ZONELE SUBCARPATICE CRED CA POPULATIA DE ULI PORUMBARI S-A DEZVOLTAT MULT FATA DE PERIOADA DE PANA IN ANUL 1990 CAND ACESTE PASARI ERAU VANATE PENTRU A REDUCE PIERDERILE DIN FONDURILE DE VANATOARE UNDE ULIU ATACA VANATUL MIC CU PAR SI PENE.
Mare e gradina domnului….Cum dracu sa spui ca uliul porumbar nu are nici o importanta in ecosistem????poate nu stiti ce inseamna ecosistem!!!!!!!!
STAI JOS OVI!!!!!!!!! Ai nota 2 azi….Inca traiesc cu impresia ca romanii nu stiu sa faca diferenta intre constiinta si instinct natural…Doamne fereste daca se mai inmultesc mult chinezii s-ar putea sa trecem la exterminare…cum spunea cineva “inmultire controlata” ii mai imputinam ce naiba…Nu vreau sa intru in detalii despre uliul porumbar,este poate cea mai eficienta pasare de prada si este exceptionala..cei care cer exterminarea sunt pur si simplu retardati mintal la modul propriu,tinand cont ca fara el porumbeii ar face mult mai multe pagube ;)
CA SI ALTE PERSOANE SI EU SUNT IMPOTRIVA DISPARITIEI ULIULUI PORUMBAR DIN ECOSISTEM PENTRU CA ARE SI EL ROLUL LUI, DAR IN ZONELE UNDE POPULATIA DE ULI A AJUNS LA UN NUMAR MARE DE EXEMPLARE SI INCEP SA CREEZE PROBLEME DESTUL DE SERIOASE NU CRED CA AR STRICA SA SE MAI REDUCA NUMARUL ACESTORA, DAR NU SA SE RECURGA LA MASURI EXTREME, GEN ELIMINARE DIN ECOSISTEM
Pt florin com 66 in 4 zile uliu mi`a luat 8 porumbei in primele 2 zile a dat de 12 ori, a 3 si a 4 zi de 10 ori deci uliu porumbar are un rol foarte important in ecosistem – sa ne manance noua porumbeii ! Probabil tu nu ai porumbei si nu stii ce sentiment traiesc cei pasionati de acest spor carora uliul le cara porumbeii zi de zi …!!! Daca uliu ti`ar lua 8 porumbei in 4 zile nu cred ca ti`ar mai pasa asa mult de ecosistem.
dar cand nu vin de la concursuri si pierdeti cu sutele de raman cotetele goale tot uliul si soimul.haide ,usor cu mobila ca o zgariem.cati poate prinde,10 ,15 mai mananca si la vecinul.sa dus dracu educatia,cultura,bunul simt.capul il avem doar sa ne spalam cu sampon
PT. MIHAI, COM. 69: SI DACA VECINU NU ARE PORUMBEI SI ESTI SINGURUL DIN ZONA CARE CRESTE PORUMBEI, CE SE INTAMPLA? ITI SPUN EU: CUM LE DAI DRUMUL AFARA E CALARE PE EI, SI NU ITI IA 10-15, IA CAT POATE IN FIECARE ZI, IN SPECIAL PUI ABIA IESITI AFARA LA ZBOR CARE NU AU NICI O SANSA SA SCAPE. AM IMPRESIA CA CEI CARE TOT BATETI CAMPII CA ULIU PORUMBAR NU FACE ASA MARI PAGUBE, LOCUITI IN ZONE IN CARE ULUI PORUMBAR NU ATACA ASA DES (POPULATIA DE ULI PORUMBARI DIN ACELE ZONE NU ESTE PREA DEZVOLTATA) ORI NU CRESTETI PORUMBEI SI VORBITI SA VA AFLATI IN TREABA. NU STIU CUI I-AR PLACEA SA VADA CUM ULIU II CARA PORUMBEII ZILNIC SI SA STEA CU MAINILE IN SAN SI SA SPUNA “ASTA E, SELECTIE NATURALA”, A DRACU SELECTIE CANT SE HRANESTE NUMAI CU PORUMBEII TAI, TI-I SELECTEAZA LA SANGE, SI NU ALEGE, ALEARGA CU DISPERARE DUPA ORICE PORUMBEL, MAI ALES DUPA PUI CARE NU AU EXPERIENTA SI SUNT O PRADA USOARA.
scuzati-ma,dar nu-mi pot explica cum sunt atat de multi oameni incuiati la minte.va tot mirati ca va ataca uliul porumbeii.e normal oameni buni!cine ii distruge habitatul natural al uliului,cine ii extermina toate celelalte optiuni de prada,cine selecteaza porumbeii pe anumite caractere de abia pot sa mai mearga sa nu cada pe spate,sa nu se izbeasca de sol in zbor etc…cn ii indoapa cu toate soiurile posibile de mancare ca pe niste purcei care trebuie ingrasati pt Craciun,cine selecteaza porumbeii doar pt rezultate,ce-i drept un porumbel daca este destept sa vina de la 1000 km nu inseamna k e si un adevarat supravietuitor.in natura porumbeii n-ar fi fortati cu tot felul de medicamente,soiuri de mancare si liberi cu program.e uliul de vina ca prinde un porumbel campion ce claseaza mereu si il prinde chiar cand aproape de casa,e normal pt ca in natura n-ar fi fortat sa zboare sute de km sa-i aduca cuiva trofee si faima,ar fi obisnuit sa-si conserve cat mai bn energia din putina hrana pe care ar gasi-o si sa incerce sa supravietuiasca.noi suntem de vina oameni buni,doar noi,noi distrugem tot ce ne inconjoara.pt unii e mult prea greu sa gandeasca cand au un iq subunitar si stiu doar sa abereze,sa chinuie,sa-si faca “dreptate” singuri.nu e normal ca uliul sa vina spre zonele cu porumbei usor de prins din cauze multiple:fie prea grasi,fie eliberati doar dupa timpul si cheful stapanului,fie dupa vremefie neatenti,obositi dupa mii de km parcursi si sa nu zic de cei selectati pt frumusete.nu stim decat sa aruncam vina pe saracile pasari,sa le chinuim doar pt k din cauza inconstientei noastre nu mai au ce si unde vana in natura.sper macar 1% sa gandeasca altfel,din cei care acuza uliul,dar nici atat nu cred,pt k asa suntem noi,aruncam vina pe altii nevinovati,mai ales daca sunt niste biete animale care nu pot riposta nicicum
Omul este satana pe pamânt! Conştient sau inconştient distruge mediul în care trăieşte şi în final această planetă, care este de fapt propria lui casă.
În cazul unora dintre columbofili , ceea ce mă oripilează şi mă revoltă este ura manifestată împotriva păsărilor de pradă, ură generată de un egoism absurd pentru o pasiune onorabilă dar cu nimic specială, creşterea porumbeilor.
Columbofil (columbos=porumbel, filos=iubitor) înseamnă să iubesti porumbeii! Dar cel care iubeşte proprii porumbei şi urăşte păsările de pradă, după părerea mea cu greu cred poate fi numit OM! Instigarea, capturarea, chinuirea şi uciderea unor vietăţi vinovate doar că se hrănesc, nu cu grăunţe, ci cu alte păsări, sunt lucruri incompatibile cu calitatea de om şi nu există nici o justificare rezonabilă, nici măcar pierderea celui mai frumos şi mai campion dintre porumbei!
Forţând un pic comparaţia, un columbofil care îşi iubeşte proprii porumbei dar prinde şi ucide păsări de pradă, este asemenea naziştilor care chipurile îşi iubeau rasa şi naţia dar ucideau cu ură alte popoare!
Luaţi aminte domnilor columbofili la răul pe care îl faceţi masacrând an de an sute şi mii de uli porumbari în toată ţara! Efectele perverse şi dezastruoase ale prostiilor pe care astăzi le faceţi cu ură şi ignoranţă le vor simţi peste ani nepoţii şi strănepoţii voştri. Nimic nu este fără rost în lumea asta, iar uliul porumbar are un rolul lui important în natură.
@mihai, comentariul 69
“Probabil tu nu ai porumbei si nu stii ce sentiment traiesc cei pasionati de acest sport carora uliul le cara porumbeii zi de zi …!!! Daca uliu ti`ar lua 8 porumbei in 4 zile nu cred ca ti`ar mai pasa asa mult de ecosistem.”
Asa, si?… Ce e de facut?… Ne incapatinam sa tinem in continuare porumbei intr-o zona cu ulii porumbari sau renuntam la pasiunea noastra si dam prioritate naturii?
Crestem porumbei si intram in conflict cu ulii porumbari ucigându-i pe acestea din urma, sau mai bine renuntam la porumbei lasându-i in pace si pe ulii porumbari si ne apucam de altceva?
Scuze, postarea anterioara era pentru Roman, pozitia 68!
Jîcol Dilo – com 72: “masacrând an de an sute şi mii de uli porumbari în toată ţara” las-o dracu de vrajala, ca daca s-ar intampala lucrul asta cred ca ai mai vedea uliu porumbar eventual la gradina zoologica sau pe la muzeu impaiat, hai sa fim seriosi.
Normal ca fiecare vietuitoare are rolul ei in ecosistem, lantul trofic dar se mai intampa cateodata ca unele specii sa se inmulteasac peste masura si atunci apar problemele, se produce un dezechilibru. Acest dezechilibru se produce si datorita interventiei voite sau nevoite a omului asupra lantului trofic.
Uliul porumbar este o pasare oportunista, care profita cu brio de pe urma omului capturand pasarile din ograda acestuia, se serveste ca la cantina deoarece sunt usor de prins si le gaseste mereu in acelasi loc. De aceea aceasta pasare este atat de urata de catre oameni, mai ales de columbofili. Un columbofil nu cred ca o sa iubeasca niciodata cu adevarat aceasta pasare daca ii produce pagube insemnate in numarul porumbeilor pe care ii detine si va incerca tot timpul sa reduca aceste pagube folosind diferite metode, chiar si aceea de a captura uliul porumbar.
Jîcol Dilo, com. 73: “mai bine renuntam la porumbei lasându-i in pace si pe ulii porumbari si ne apucam de altceva” ma baiatule apuca-te tu de altceva si lasa-i pe altii in pace, din cate stiu eu omul e liber sa alega ceea ce vrea sa creasca pe langa casa sa (cu exceptia animalelor care este interzis sa le tii in captivitate). Am impresia ca ai gresit adresa cand ai intrat pe acest site.
Pentru cei pasionati de soimarit sau adora pasarile de prada am observat ca noi columbofilii (in special cei care au probleme cu pasarile de prada) in fata acestor oameni suntem catalogati :retardati, inculti, stana pe pamant etc … ce sa zic, multumim de aprecieri. Nu stiu cui i-ar convenii sa creasca pasari pe laga casa ( pui de gaina, porumbei sau alte oratanii) si sa i le care uliu si el sa stea cu mainile in san si sa zica: asta e, trebuie sa manance si uliu ca doar nu o sa moara de foame. Am mai spus-o si o repet nu sunt pt eliminarea uliului porumbar si nu am capturat nici macar o pasare dar pledez pentru reducerea numarului de pasari rapitoare in zonele in care acestea s-au dezvoltat excesiv si in unele cazuri tot pe spinarea omului care le asigura vrand-nevrand hrana de care au nevoie.
Bai nea Mariuss! Este un handicapat pe aici care se lauda ca iarna asta a capturat 55 de ulii?… Cam cum ti se pare isprava acestui “iubitor” de porumbei? E frumoasa? Tu esti mindru ca in tagma ta ai astfel de barbari?
Eu am in formatii despre unii din zona mea care prind in fiecare iarna cite 20, 30, 40 de ulii! Ii ucid, dar mai inainte le taie ghearele, ciocurile, le scot ochii adica chinuie bietele pasari cu atita cruzime de ti se face parul din cap maciuca!
Si toate aceste lucruri oribile se intimpla pentru ca retardatiilor le-a inflorit in vene dragostea pentru palome, asa ca si-au tras vreo 30 – 40 de gutani, iar ca activitate secundara (ca deh, de muncit sau de citit niste carti nu sint in stare) s-au pus pe schingiuit si kilarit pasari de prada! Esti mindru de ce colegi ai?
Mai sint unii care nu au porumbei dar prind si ucid ulii pe motiv ca le maninca gainile!… Halal motiv!… Si daca incepi o discutie cu unii dintre astia si le spui ca nu e bine ce fac si nu e moral, sint in stare sa-ti dea in cap!
Sa ne mai miram ca sintem ultimii din Europa la cumpararea de carti, la consumul de sapun, de pasta de dinti si de hirtie igienica? Sa ne mai miram ca sintem printre cele mai respingatoare si sîloase popoare din Europa? Cu astfel de romanasi “deschisi la minte”, “ecologisti” si “inteligeti” crezi ca vom fi vreodata simpatizati si iubiti de nemti, austrieci, olandezi, francezi, etc, etc.?
MARIUSS com 77 nu te mai complica sa le raspunzi, ca asa zisi iubitori de ecosistem sigur sunt pasionati de soimarit. Ei trag pene din aripile porumbeilor ca apoi sa dea drumu la soimi si uli sa`i vaneze si cica iubesc ecosistemul. Si dupa toate astea ne acuza pe noi, ca avem ceva cu ulii, cand ei sunt mult mai cruzi ca noi .
Evident ca nu renuntam la porumbei, ar fi chiar culmea. Pana acum nu m-am mai amestecat ca discutiile se repeta mereu in acelasi stil, ne invartim in jurul cozii. Dar m-a amuzat asta cu renuntatul la porumbei pentru a proteja ulii.
Intr-o vreme aveam meciuri cu colegii care prindeau ulii, le tot spuneam sa ii lase in pace, echilibrul naturii, etc. Dar cu timpul am observat ca nu sunt deloc pe cale de disparitie. La cati au prins ar fi trebuit sa se simta, insa in unele zone e macel. Cred ca totul se regleaza foarte simplu: atunci cand nu mai ataca in prostie, nici nu va mai fi prins, deci ajungand la numere rezonabile nu mai are nimeni nimic cu uliul.
Nu trebuie uitat ca noi columbofilii cotizam la uliu si soim o mare parte din hrana, si fara noi poate ca populatiile de rapitoare ar fi fost mult mai mici asa ca protectorii se irita degeaba, probabil ca noi facem mai mult decat ei pentru inmultirea rapitoarelor asigurandu-le hrana.
Sunt fascinat de rapitoare si nu am prins niciuna si nu as face-o decat daca as ajunge in situatia sa imi injumatateasca lotul aducandu-ma la disperare. Altfel, chiar le admir si cred ca ar fi mai plictisitoare columbofilia fara ele.
P.S. Pot prezenta la cerere sapunul, pasta de dinti si diploma de facultate. Cei care nu cresc porumbei ci rapitoare au uneori un aer de superioritate degeaba.
Andrei bine zici: “Cei care nu cresc porumbei ci rapitoare au uneori un aer de superioritate degeaba”, ei tot timpu cred ca sunt cu cel putin 2-3 clase peste noi, dar cred ca e doar o iluzie a lor. Bine probabil lor le-a intrat in cap ca soimaritul e o activitate nobila, asa cum era in vremurile apuse, cand soimaritul era practicat in special de catre nobili. Acum nu zic ca si printre noi nu sunt persoane cu o pregatire mai slaba (ma refer la studii) dar ca orice padure are uscaturile ei. Sincer eu unul nu am auzit (de dovedit nici nu se pune problema) ca cireva ar fi capturat zeci de uli, cred ca e o aberatie (probabil omul vroia sa iasa si el in evidenta cu ceva in fata prietenilor) ca daca s-ar intampla lucrul asta nu cred ca am mai avea acum atata bataie de cap cu pasarile rapitoare. Mie unul mi-a luat anul trecut uliu vreo 23 de pui abia iesiti la zbor si 3 maturi in primele zile cand au fost eliberati in primavara si cu toate astea nu am pus capcane si nu am luat nici alte masuri in privinta uliului porumbar si sincer urasc aceasta pasare dar in acelasi timp sunt constient ca are si ea rolul ei in ecosistem. Eu personal as vrea sa se faca IN TERN un recensamant al pasarilor de prada si nu povesti si alte aberatii pe websiturile destinate pasarilor de prada si acolo unde se constata ca acestea au depasit numarul optim ditr-un anumit areal sa se ia masuri legale pentru aducerea acestora la numarul optim. Dar cred ca sunt prea optimist sau visez prea mult pt ca in realitate nu cred ca o sa se intample vreodata lucrul asta. E mai usor sa dai din clanta si sa arunci cu noroi in cei de langa tine sau cei care iti ies in cale. Va doresc numai bine tuturor
spun din capul locului ca nu urasc rapitoarele..nu le prind si nu le omor!
da’ bai fratilor…m-ati terminat cu asta…cu placa asta “fiecare vietate are locul ei in natura”…m-am plictisit de ea..mi s-a scarbit!
pai aveti impresia ca noi…nenorocitii astia de columbofili cu bale la gura, nu stim??!
stim nene!!
da’…ia spuneti-mi voi mie..puricii sau..sobolanii..ce rol au in natura?
sunt niste vietati, nu?
niste sufletele mici si nevinovate si ele..
pai..dragilor domni “soimari” daca v-ar manca “ceva” soimu-n zbor…cum v-ati simti?
da’ cand va antreati rapitoarele cu porumbei carora le smulgeti pene din aripi cum va simtiti?
da’ cand “vanati” cu rapitoarele voastre de noapte porumbei si alte pasari diurne care,evident, dorm noaptea cum va simtiti?
alea n-au rolul lor in natura?
o sa spuneti ca nu faceti toti asa ceva..ca nu voi…poate altii…
nu-i asa bai nea ..gagio dilo?
tu nu faci asa ceva nu?
da’ esti mandru ca esti in tacma asta?
sau aia care fac ce-am zis eu mai sus nu sunt barbari?
e frumos ce fac? e onest? e omenesc?
in ceea ce priveste sapunu’…spalatu’..pasta de dinti…furtunu’…ce sa zic?!…
mai put uneori cand muncesc toata ziua-n caldura pe la tara sau imi put picioarele dupa 1-2-3…5 zile de mers pe munte in bocanci… insa incerc, pe cat posibil, sa ma spal…inclusiv prin locurile “ascunse” pentru a nu deranja cu odorurile mele nici mediu’ si nici pe cei din jur..
sanatate si…minte multa!..
Domnu zad, nu stiu de unde ai aparut dar as vrea sa scrii mai des pe site. :)
sunt vechi, andrei, aici pe site..de pe la inceputuri…de la “facerea lumii”…intru zilnic si citesc aproape tot dar comentez foarte rar..na..in general cand am ceva de zis..am mai comentat si cu id-ul “liviu-tgv”
aaa…un comentariu al meu de care imi aduc aminte era la un articol despre zborul pe munte si in care povesteam o intamplare traita de mine cu niste voiajori care veneau de la un antrenament direct peste varful leaota care in momentul ala era foarte inzapezit..
liviu_tgv..ca liviu-tgv e altcineva
Aha! N-am sa uit comentariul ala cu muntele, a fost una dintre cele mai tari informatii citite pe aici.
ms! si pe mine m-a impresionat destul de tare episodu’ ala si ma bucur ca sunt oameni care apreciaza unele informatii si pareri d-ale mele.
invatati sa cresteti porumbei ,cand v-ati apucat de columbofilie banuiesc ca ati auzit si de dusmanii naturali ai porumbeilor si de esecurile din acest sport.vad ca sunt multi care sunt condamnati la prostie pe viata.hai la mai mare.
Asa s face selectia naturala. D c sa crestem sute d porumbei ,suprapopulam cotetele cu “ciori” ? Toate vietuitoarele au dreptul la viata . Omul ar trebui exterminat pt k ucide cu sange rece tot c intalneste p suprafata pamantului ? Multe intrebari la kre nu gandim, stim doar sa vorbim si vorbim doar prostii. . .halal oameni suntem. . .n iubim porumbeii, dar soimul n skpa doar d cei lenesi , fara antrenament si kre nu sunt nici foarte ageri. . . .multumim pt articol.
asa zici tu cataline?
sincer?
garantezi?
pai..ia zi-mi, atunci, de ce dracu singuru’ porumbel al meu luat de uliu in primavara asta a fost cel mai bun?
si cand zic cel mai bun ma bazez pe faptu’ca a avut 7 clasari la viteza-demifond in 2012 desi este dintr-o linie de fond, pe faptul ca a avut loc 1 pe club la un demifond greu din bulgaria pe o canicula infernala …cu un avans bunicel si pe faptul ca arata impecabil tot timpul(inclusiv cand a fost luat) atat ca si masa musculara cat si ca sanatate, vitalitate…penaj…si ce mai vrei tu.
a…toate astea le-a realizat in conditiile in care era un tardiv de 2011 scos prin septembrie care naparlise vreo 1-2 pene….
cu antrenamentu’ cre’ca statea foarte bine avand in vedere ca a zburat zilnic toata iarna..si mai mult de-o ora pe zi..deci…
lamureste-ma, daca poti, si pe mine…te rog..
zad1054 faptul ca uliu porumbar ti-a prins cel mai bun porumbel din colonia ta confirma pentru inca o data faptul ca uliu nu face selectie asa cum sustin unii baietii pe acest site si alearga orice porumbel mai ales in aceasta perioada in care isi creste puii si vaneaza atat masculul cat si femela pentru asi creste puii. Pe mine unul anu trecut m-a disperat anul trecut cand m-a lasat aproape fara toti puii iesiti la zbor, si mai tragic pentru mine cred ca si anul acesta o sa fie la fel. Cred ca in apropiere de locul unde am voliera cuibareste o pereche de uli porumbari. Zilele astea am vazut rotindu-se deasupra padurii 4-5 uli, se mai si alearga intre ei, asa ca ceea ce se spune ca pe un anumit teritoriu cuibareste doar o pereche de uli e o mare vrajeala. Vant in pene tuturor si cat mai putine pierderi
Pai s.o luam d la.nceput. .porumbelul este o pasare “de stol” . .siguranta lui e in stol, odata despartit este prada APROAPE SIGURA. .acum k ti la luat p “cel mai bun”, c pot spune eu ? Poate n.a fost pregatit pt asa ceva, poate a fost fugarit o singura data d soim si a fost prins. O pasare atakta o data si kre skpa, invata sa s fereask, sa pakleask soimul . Eu locuiesc in zona d deal , la 13 km nord d targoviste DB, soimul atak si vara . .puii sunt prada sigura, dar cu putin antrenament invata sa pakleask acest “ucigas “.
Se stie k dak n.ar exista braconieri ,85- 90% din porumbeii angajati la concursuri s.ar intoarce la cresktorie. Deci dupa parerea mea braconajul face cele mai multe “victime”.
Acum sper sa nu aud fraza k “dak este destept, d linie buna nu intra in alt cotet”. .pt k s pierd porumbei cu clasari foarte bune, cu experienta si cu mii d km zburati. . .dar kre au avut nesansa sa prinda un timp kpricios, nehranire sau neadapare la locul lansarii. . .si nimeresc in cursele a miilor d braconieri . .
Pt zad1054. .esti din targoviste, dambovita ? Katalinletka id.ul meu d mess. .poate vorbim. Mersi
ia apucati de va adunati:)) prindeti ceva ulii porumbari si faceti o relocare :)) in orasele cu probleme,ce sunt sufocate de porumbeii “salbaticiti” ne termina blocurile,masinile,monumentele istorice..ajung statuile sa semene cu niste arici,aparate de doi lei..sa aiva unde sa-si faca ei siesta..daca i-ai prinde,sa le dati drumul in orase:)))) nu am fii castigati toti?? Glumesc
cineva nu stie vreun antidot sau ceva ca sa scap de uliu sau sal indepartesc de la crescatoria mea ca la mine e dezastru???
uli trebue facuti ceva cu ei batrani nui prinde chear asa de usur dar pui esiti pe casa primele zile ii si ea . Eu am putut sa salvez 2 ca am alergat depe uli pana la lasat jos . acestia ar trebui omorati
am gasit un pui de uli porumbac si nu stiu ce sa ii dau de mancare .daca stie cineva va rog frumos sa ma ajutati.si eu am porumbei voiajor si chiar daca am prins acest uli nu lam omorat pentru ca este o pasare speciala
atentie pentru iubitorii de inaripate in bucuresti zona iancului sunt un cuib de ulii care ataca orice porumbel din zona,ii vad pe geam zilnic
Datorita uliului in anul 2014 am selectat asa cum trebuie porumbeii … eu consider ca uliul este cel mai bun antrenor al porumbeilor si ti selecteaza pe capete care a gresit pa..
ULIU, o pasare perfecta, este un rapitor extraordinar . Ataca porumbei in aer , cat si la sol ,prin stufaris, iarba…etc. Astfel porumbei ,nu au nici o sansa. De fapt ei sunt meniul principal al magnificului ULIU PORUMBAR.. Imi place acest ULIU
Salutari cu respect pentru toata lumea,
Ulii porumbari nu trebuie omorati, ei vaneaza porumbei pentru a supravietui si intr-adevar provoaca multe pagube dar este mare pacat ca noi oamenii sa ne coboram la nivelul unei biete pasari de prada si sa-i luam viata sau sa o chinuim.Oamenii pot ucide toti ulii porumbari si soimii de pe glob daca doresc si cu asta fac ca doua specii de pasari de prada sa dispara definitiv.
Dar oare aceste fapte nu ar fi pedepsite niciodata de catre divinitate? Omul este o fiinta superioara cu mult mai destept decat o biata pasare rapitoare si daca vrea poate controla numarul uliilor din fiecare zona a tarii. Ulii porumbari pot fi prinsi si mutati in zone ale tareii unde nu sunt deloc sau unde sunt foarte putini, sau in alte tari. Deasemenea trebuie luate masuri pentru ca sa nu se mai inmulteasca mai ales in zonele unde deja sunt prea multi! Solutii exista, doar trebuie puse in practica!
Despre desteptii care au taiat necontrolat padurile si i-au lasat fara habitat, nu vorbeste nimeni? Este normal sa-si caute hrana la casele oamenilor atata timp cat nu mai au ce manca! Ca s-au inmultit necontrolat este foarte adevarat, pe timp de vara sunt porumbeii liberi si au cu ce se hranii. Cand vine toamna, se schimba situatia: soimi si uli deopotriva impanzesc cerul si ataca mai ceva ca o haita hamesita! Eu unul pledez pentru o lege de executare a animalelor nepoftite de pe o proprietate privata, am cumparat-o sa fiu stapan, ca taxe platim, nu?! Cine doreste ca fie ecologist la el in curte nu are decat sa creasca uli, maimute si alti pinguini, ok!
Cu adevarat o pasare care trebuie admirata!! Atatia ani de evolutie au dus-o aproape de perfectiune din toate punctele de vedere!!! Ar fi pacat sa dispara si de la noi!!! Sanatate la toata lumea!!!
ulii porumbari nu mai sunt demult pe cale de disparitie, s-au inmultit mult in ultimii ani
SUPER !!!!, multumim mult !!!
Si sunt mai multe articole interesante (animale preistorice, animale disparute din fauna noastra) !!!
Multumim pt material.Foarte interesant
Mi se parea mie ca sunt diferiti la aspect… “Iarna poposesc la noi ulii mari, deschişi la culoare (Accipiter gentilis buteoides). În mare parte din ţară, cuibăresc ulii din subspecia central-estic europeană (Accipiter gentilis gallinarum), iar în sudul ţării şi de-a lungul Dunării a fost identificată ca pasăre clocitoare la începutul secolului trecut subspecia balcanic-caucaziană (Accipiter gentilis marginatus).”
Totusi nu am inteles de ce in articol se spune ca ulii mananca si cotofene sau ciori. Nu am vazut niciodata uliul sa le atace. Si ciori sunt o multime, si mai lente decat porumbeii, ar putea trai lejer mancand doar ciori. Pe cand el prefera sa ne manance noua … ciorile. :)))
Comentul cuiva sters din greseala:
Eu unu sunt satul de ulii e deja 15 Aprilie si abia am dat drumu de 3 ori la porumbei .In prima zi intr`o ora si 20 a dat de 6 ori, mi`a rupt 2 femele si una mi`a executato.In 3 zile mi`a luat 5 bucati, una mi`a omorat`o si 2 mi le`a bagat la “terapie intensiva” si asta pt ca sunt pe “cale de disparitie” saraci .Dupa parerea mea deja e super populata tara nostra.
http://homb3r.sunphoto.ro/
Eu am venit o saptamana in tara la sfarsitul lui ianuarie si am eliberat porumbeii,nemaivazandu-i din vara avand multi tardivi cu putina experienta de zbor mai ales ca au fost inchisi din toamna au fost o prada usoara cred ca in acea saptamana mi-a carat intre 10-15 era atat de disperat incat se infigea in plasa volierei,sunt din Prahova sa zicem la 15 km de Ploesti spre targoviste ,mentionez ca in zona mea anul acesta nu vezi picior de epure,fazan,potarniche nu au ce sa manance si sant lesinati dupa porumbeii nostri ataca zi de zi, s-au inmultit exagerat,nu au dusmani naturali si se mai spune ca sunt protejati ca sunt pe cale de disparitie.Si noi columbofili ce? Nu e pacat de munca si banii nostri!!!cat costa un porumbel?Si daca ii lasi liberi in sezonul rece fara cati porumbei ramai? La cat se ridica pagubele asta nu o ia nimeni in consideratie.Eu cred ca din punct de vedere al inmultiri sa scapat de mult de sub control cu aceste specii de rapitoare ,uitativa cand treceti cu masina cati sant pe stalpi si in pomii de pe marginea drumului nu stiu ce masuri ar putea fi luate si daca ar fi putea facute undeva plangeri in acest sens eu unul as face daca e nevoie de aceasta specie sa i se ofere hrana pe campuri sa elibereze potarnichi,fazani,iepuri sa nu se mai hraneasca doar de la curtile noastre.Eu am cumparat din afara o capcana special pentru aceste pasari chiar daca a costat ceva va fi amortizat ma scapa din tot necazul nu ma duc sa ii omor pe camp o sa ii starpesc chiar la mine in curte nu are nimeni ce sa imi faca cred ca la mine in curte sant stapan.As dori sa trimiteti cat mai multe comentarii,cu pierderile pe care suferite si locatia voastra
Ficare cu ce-l doare.Autorul articolului probabil ii pasionat de soimarit si normal ca pledeaza pentru. Saracii uli prinsi in capcana.Dar ei nu se uita ca sunt mai sadici ca noi. Dreseaza animale pt a a vana alte pasari. Ceva digratios. De saraca potarniche sau fazan nu mai are nimeni mila, dar de parlitu asta de uliu, tre sa ne fie mila. Offf. Si mai ales ca s-au inmultit de numa numa. Odata a atacat unu un porumbel pana s-a plictisit si apoi a inceput colegu, ataca in haita. Nu mai sunt asa de solitari.
N-am stiut ca se pot dresa si ulii, apai de acum nu le iau gainile vecinilor?:)) referitor la uliu, am 5 gaini rosii care umbla non stop pe ogoare de vreo luna incoace, mai bine chiar, le dau drumul cu cocosul zilnic si cand nu le dau voie sar gardul, si n-o disparut una pana acum, ciudat ca la mine nu l-am vazut dar la un vecin, 100m distanta, survola si la el gainile stau in livada. Inainte venea “huliu”, asa cum ii mai spun unii, venea si la mine, chiar o data am avut un cocos se batea cu el:)). Are idee cineva cum se pot dresa ulii, vreo referinta ceva?
Fara doar si poate uliul porumbar este o pasare magnifica care isi are rolul ei bine definit in ecosistem…dar datele prezentate sunt eronate privind populatia uliilor in Ro…nu sunt nici pe departe pe cale de extinctie…sunt multe zone suprapopulate chiar…
ulii astia trebuie omorati cum ne omoara el porumbei
Toata admiratia pentru acesti supravietuitori ai naturii…..
sunt iubitor si crescator de porumbei dar nu pot purta ranchiuna pe aceste pasari
Anul acesta a fost un an bun, de fapt iarna aceasta, nu am avut probleme cu uliul, in alti ani facea ravagii. Eu tin porumbeii la tara iar colegii mei columbofili o buna parte din ei ii tin la Oradea si au avut o gramada de probleme. Oare ataca mai mult uliul in zonele de oras, sau in zonele de deal si paduri?
O pasare foarte frumoasa; merita admiratia mea!
Toata iarna mi-a antrenat porumbeii!
La ce spune porumbei.ro e de groaza inseamna ca eu stau in zona fff buna pt ciorile mele de ornament,nu à mai dat uliu pe la mine de anu trecut de cind sa cules griu desi au fost liberi toata iarna,am doi cocosi in curte care stau cu ochi pe cer,cum ciriie ei hop porumbei se baga la dos iar ciorile se pun pe fuga dupa uli mai am noroc si de acoperisu halei care iese 4m peste voliera si uliu trece linistit fara sa vada voliera,doresc la toata lumea linistea pe care o am eu .
O pasare extraordinar de frumoasa. chiar ieri 14.04.2013 am vazut 3 exemplare in Gradina Zoologica Ploiesti ( Parcul Memorial Constantin Stere) dar care stateau inchise intr-o veche cusca de pauni, un cilindru de metal cu diametrul de 3-4m cu penele rupte, zburlite, asezati pe sol si privind prin plasa deasa la copii ce aruncau cu biscuiti si popcorn in ei sub privirile ignorante ale parintilor. Am vizitat si in trecut Gradina Zoo din Ploiesti insa anul asta in ochii animalelor se citea suferinta mai mult ca oricand.
foarte frumos articolul !!
in mare parte au dreptate ,dar faptul ca se refera la columbofili din Romania cum ca iar vana si chinui ,sunt mici aberatii,(nu ca nu sar putea ) dar ce om mai se poate controla cand isi vede porumbelul rupt de uliu sau de ce nu chiar luat de uliu ,tare mas bucura sai vad si pe scriitori acelui articol cand le este luat ceva drag luat de cineva (nu neeaparat un porumbel de un uliu ) cand cineva ii zgarie masina se mai duce la ala si ii spune ca nu a facut bine sau ii da cateva palme sau pumni
ORICUM ARTICOLUL ESTE ok!!!
va slaut! eu sunt din roman judetul neamt si de 2 ani de zile nu am mai vazut macar un uliu sau pasare rapitoare care sa dea in porumbei. toata iarna i-am avut liberi exceptie fac zilele cand a nins sau negura . porumbeii mei nici nu stiu cum arata un uliu nu se sperie decat de ciori care sunt cu sutele (astea nu ar fi pe cale de disparitie) . de vina sunt braconierii care ii prind in curse si le taie ghiarele si ciocul iar apoi ii elibereaza , ( va dati seama ca mor in chinuri saracii) si pt cei care se plang ca le iau cate 2-3 pe zi , un uliu nu va putea lua nici odata o pasare sanatoasa si in forma ci ne va scapa doar de rebuturi. lasati natura sa faca selectia .
La mine in zona s-au inmultit enorm in ultima vreme, mi-a carat o gramada de porumbei stau in zona de deal si ataca chiar si acum ca un fulger de 2-3 ori pe zi. Eu consider ca ar trebui protejate pasarile cu care se hraneste el si mai usor cu vanatoarea lor(potarnichi fazani si cu ce se mai hraneste el). Mult noroc si cat mai putine pierderi!!!
eu in iarna le dadeam drumu cand era timpu frumos..sa zic 3 zile pe sapt..mi.a luat unul care zbura separat de stol..acum in primavara de cand le.am dat drumu in fiecare zi mi.a mai luat o femela..atat..mentionez ca stau cam la 1 km de padure..sunt din zona prahovei exact la granita cu dambovita…pana la urma fiecare fiinta trebuie sa traiasca prin metodele ei..
CU PUSCA……..REZOLVAREA ARE IZ DE PRAF DE PUSCA. AUZI …CEA MAI HULITA PASARE..PAI EU O IUBESC IN DRACI , DIN MOMENT CE AM INCEPUT SA O CAUT SI ACASA.
APROPO.. CUI II PLACE ACEASTA ORATANIE SAU DORESTE SA/SI PUNA IN APLICARE PLANUL ECOLOGIST POATE SA VINA IN DAMBOVITA CU O CURSA , SA PRINDA UNUL VIU/sigur va prinde unu ca sunt ai dracu de indrazneti/ SI SA/L INMULTEASCA.
SINGURA RUGAMINTE AR FI SA SE GRABEASCA PENTRU CA VANATOAREA E IN TOI SI CRED CA IN 2…3..ANI SCAP DE EI …..DEFINITIV.
CU RESPECT
Sincer sa va zic pentru mine uliul e ceva uimitor!Eu stau in zona de deal iar ,,batranul,, ataca des dar foarte foarte rar prinde si el cate un pui.Daca nu ar ataca nu ar avea farmec asa ca bafta la pui si nu mai fiti suparati asta e si el trebuie sa manance!
Mda, interesant articolul !
Partea cea mai nasoala este ca si solumbofilii sunt pe cale de disparitie!!!!
Fie nu mai au bani sa-si intretina pasarile, fie nu mai pot ptr. ca sunt prea batrani, fie i-a lovit grandomania,sefia sau prostia.
Da’ totusi bun articolul…
pentru dragos, in zonele unde sunt multe ciori nu prea se gasesc uli,iar in ceea ce priveste porumbeii uliu nu face selectie ,nu aduna ce e bolnav , de multe ori se intampla sa pice in gheara porumbei campioni care au mii de km in spate ,dupa cum stiti uliul e specie protejata si uciderea lui se considera braconaj,insa fiecare columbofil poate solicita o autorizatie speciala de vanatoare pe propriul teren desi eu cred ca aceasta in zadar ,normal ar fi sa se organizeze vanatori de reglare a fectivului in zonele suprapopulate
1. Nu mai sunt solitari de foarte mult timp, deja ataca ” in haita “.
2. Ciori si cotofene nu ataca decat daca hrana este zero, doar daca pur si simplu moare de foame, oricum o cioara matura-l bate de-l asculta cu urechea…ciori sunt milioane deja, cotofene la fel…ar trai lejer, dar nu le ataca decat in situatii exceptionale…
3. Pe cale de disparitie probabil in alte tari, la noi e plin, cine vrea sa vada sute de ulii sa vina in zona Turnu Severin – Orsova -Herculane…
etc………….
in iaran asta am ucis 55
iarna
Pt. porumbei.ro, uite un video cu o pasare rapitoare care ataca o cotofana:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R0Ycdt-agOA#!
Numai bine!
si inca ceva pentru cei care spun ca uliul face selectia naturala ,ce seansa ar avea un pui abia iesit la zbor in fata unui asemenea rapitor?sau un lot de pui oare va mai iesi cu drag la zbor daca sunt atacati de uli? fratilor faza cu selectia e poveste ,la mine in zone nu sunt nici gugustuci desi pe vremuri erau,mai nou mai vine cate o pereche in cautare de teritoriu si imediat sunt hartuiti,nu.i chiar asa
cine nu cunoaste ce pagube produce uliul sa nu vorbeasca
,multi baga mii de euro in porumbei si vine uliul si ii mananca, in lege scrie ca numarul daunatorilor trebuie tinut sub control dar eu nu am vazut pe nimeni sa faca vanatoare la uli organizata,un mic noroc sunt cei cu fonduri atribuite care ii mai “troznesc” pentru a proteja vantul mic dar prea putin
Mie unul desi mi-au mancat niste porumbei superbi, campioni,dat tot nu pot sa displac aceste pasari salbatice ce doresc si ele sa supravietuiasca. Eu personal daca am un porumbel ce a facut rezultate deosebite il las sa zboare liber si iarna pentru ca doar asa ii pot rasplati performatele. De acolo- ncolo doar de porumbei depinde, nu de noi.
Lupta pentru supravietuire este un razboi continu si in fiecare razboi sunt invingatori si invinsi. Acesta este cursul vietii, iar noi oameni nu-l putem schimba, doar atat ne sta imputinta sa castigam fiecare lupta din razboi, din razboiul nostru si nu din luptele altor luptatori.
acestea fiind spuse va doresc porumbei sanatosi si curajosi, fiinca d’aici incolo depinde de porumbei.
fant in pene
Vad ca parerile sunt majoritar CONTRA si propunerile rezoneaza pentru solutii radicale : pusti, capcane, taieri de ciocuri, …. pacat ca atzi uitat DDT-ul.
In aceeasi optica, eu propun sa ne radicalizam si mai tare : sa omoram/ impuscam/stirpim/radem de pe fata pamantului urmatoarele : ulii (si toate rapitoarele de zi), toate Stringidele=neamuri de bufnite (daca le vine in minte sa atace porumbeii rataciti noaptea ??), si de asemeni alti “daunatorii” = toti leii si felidele, ursii (cel alb avem sanse mari sa reusim repejor),rechinii (au botu’ mare, urat, maninca australieni ), lupii, vulpile, mustelidele, sa trecem si maimutele antropoide (is paroase, nu ne place de ele), si lista poate doar incepe ….orice sugestii sunt binevenite.
Ideea este ca la urma de tot sa ramana doar Homo Sapiens (…sapiens sa fie oare ??), PORUMBEI VOAIAJORI (desigur, ceelalti i-am trecut la “stirpiti” – suntgrasi, mari, nu zboara sau fac tumbe urate, “nu termina nici o epata” -cum memorabil spunea cineva pe acest site despre …. Tobosarii de Buhara !!!!!), niste pui broiler cu picioare deformate, si o vaca Holstein de lapte (sau o omoram si p’asta??)
….. am citit undeva ca specia noastra poate fi comparata la scara Terrei-vazuta ca un enorm organism cu un …. cancer, roade tot, distruge tot, omoara celelalte celule, creste repede, si in final OMOARA INTREGUL ORGANISM.
Desigur nu este nici o placere sa-ti vezi munca distrusa de un uliu, … dar el este DOAR o alta celula a aceluiasi organism PAMANTUL VIU !
Nu vreau sa cred ca avem dreptul sa-l facem sa dispara!!!
Au fost pe cale de disparitie poate in alti ani,acum s-au inmultit si alearga porumbeii ca disperatii,da unu in ei iar la cv timp vezi ca apare altu.Dar la noi columbofilii cn se mai gandeste ?sau la porumbeii nostrii…oare nu e pacat de munca noastra depusa si cand le dai drumu sa vezi ca vine uliul si il ia.te i-a toti nervii.
O pasare extraordinara din toate punctele de vedere el incearca doar sa supravetuiasca….Mie chiar ieri 14.04.2013 NASUL(uluiul) asa imi place mie sai spun..mia rupt un mascul la piept dar a avut noroc si a scapat….sanatate si numai bine
F frumos,mancara-l tata…
Articolul este interesant. Am fost pasionat de soim, am fost la vanatoare cu el, dar din pacate in Romania nu este legala vanatoarea cu pasarile rapitoare. Atunci dragule narator, ptr ce tii soimul daca nu ptr vanatoare? Primul care incalca legea esti chiar tu. Respect pasarile rapitoare, adica le respectam pana anul acesta, anul trecut mi-a luat 2-3 porumbei, insa anul acesta deja 7 bucati. Am incercat sa le dau drumul afara la ore diferite, sa nu fie mereu aceeasi ora, mereu cand lasam afara eram acolo si incercam sa-l sperii, am fugit dupa el pana a lasat prada, dar din pacate murise deja… Acum vreau sa-mi spuna mie un iubitor de uliu, cand il antrenezi cu porumbei nu ti-e mila de saracii porumbei? Am reusit sa prind unul din greseala, este un ucigas cu sange rece, dar nu l-am chinuit deoarece era tanar, l-am lasat pe jos, dar din pacate cainele a fost mai rapid decat el si l-a inhatat…asta este …natura… si sper ca natura asta sa intervina cat mai mult ca sa ma scap de ei… Apropo, vinde cineva bufnita mare de zi? Ca daca fac rost de vreo 2 perechi si le instalez in zona, sigur scap de ulii…
Si ca e pe cale de disparitie… greu de crezut, stiu locuri unde s-au eliminat zeci de uliii si tot ataca porumbeii… de unde tot apar daca sunt pe cale de disparitie?
ce selectie face uliu dragi columbofilii cand sunt columbofili in tara asta care la un atac de uliu le dispar porumbei cu palmares toti stim cat de greu se face si sunt f rari…aia e selectie adica pasarea aia cu atati km in spate e proasta??hai sa fim seriosi ,uliu ,nu mai zic de soim care e si mai periculos iti poate lua f usor cel mai bun porumbelul al tau,iar tu ca sa mai faci unul ca ala ai nevoie de ceva anii de asteptat…bafta all
pt dl. Radu d’Auvergne: La mine (Buftea – Ilfov), bufnitele chiar fugaresc porumbeii care zboara pana noaptea tarziu, insa nu am vazut sa prinda vreunul. Probabil ca isi apara teritoriul.
Oricum, orice rapitoare isi are rolul sau bine definit in natura, deoarece altfel nu si-ar avea rostul.
Zicea cineva de “daunatoare”. Probabil te referi din prisma omului, pentru ca, din prisma naturii, DOAR OMUL este daunator!
Respect pt com 31!! Chiar ne credem atotputernici si indreptatiti sa distrugem tot ce vrem, dupa bunul plac, cine e mai al dracu decat omu’ pe pamantul asta!!! Mai oameni buni, ce ar mai fi sa gandeasca si animalele astea!!! Daca ar gandi un pic mai mult chiar si porumbeii nostrii, ar mai rabda ei atatia km zburati an de an pe cine stie ce intemperii?Si inchisi atatia ani, cand ei iubesc atat de mult sa zboare!! S-ar duce dracu, ar fugi de noi ca dracu de tamaie!! Cel mai usor este sa faci rau, dar cred ca odata eliminat orice animal din lantul trofic, se duce dracu tot ecosistemul asta care si asa e din ce in ce mai ”subtire” din multe puncte de vedere!! Cine se ”apuca” de sportul asta columbofil, trebuie sa il accepte asa cum este cu tot ce tine de el, bucurii, dar si mari dezamagiri!! Si la dezamagiri o sa pun pe primul loc nu clasamentele, ci pierderile de orice fel!!! Va doresc la toti pierderi cat mai putine, daca se poate ZERO, poate asa nu o sa mai fie atata ura pe amaratele astea de animale!!! Sanatate la toata lumea!!!
@ Onudarza : eu ziceam “animale daunatoare” dar doar in mod ironic : asa erau categorisite animalele in Romania SOCIALISTA a anilor ’50 (dupa inspiratie URSS) in “animale folositoare” si altele “daunatoare” ceea ce este o mare prostie desigur: in natura totul functioneaza ca un ingreg, un ecosistem este complex – nu poti tu sa intervii si sa judeci dupa placul tau : animalul asta imi place (il vanez, il maninc) deci este bun, folositor, astalalat nu-l maninc, nu imi place.
Este genul tipic de judecata simplista, proasta si foarte periculoasa pentru Natura.
…. un exemplu simplu : in parcul Yelowstone in SUA la cativa ani dupa ce s-au reintrodus lupii in ecosistem, a crescut mult numarul de pesti din rauri. Ce are una cu alta ??? Lupii au atacat cerbii Wapiti care erau vulnerabili cand pasteau iarba de pe malul raurilor, acestia s-au retras de aici, a crescut din nou vegetatia deasa si pestii au putut depune icre cu sanse mai mari de reusita.
Deci trei interferente, DOAR.
Cum ar fi atunci sa ne imaginam sute, mii de interferente din Natura ??? In care noi intervenim fara sa clipim !!!
nar trebui nimici-ti cum o fac multi dintre noi…din contra cel mai bun selectioner este el totusi.
Anul trecut in luna decembrie pentru prima data mi-a luat un porumbel cand acestia tocmai stateau linistiti afara.Din ce am citit acum in articol imi dau seama ca a fost vorba de uliul porumbar si ca respectivul nu a avut nici o sansa. Atacul insa a fost executat exact ca in descrierea facuta in articol.El a plecat de undeva din niste salcami porumbeii erau pe sus . In momentul atacului porumbeii s-au grupat el s-a ridicat un pic deasupra stolului a intrat in picaj stolul s-a spart in doua stanga dreapta dupa care uliul a mers pana la pamant dupa porumbeii care o luasera in jos. A inceput sa-l alerge pe ultimul care a zburat de jos. S-au intors primii porumbeii dupa un sfert de ora iar unii tocmai seara. De mentionat ca s-au lasat prin pomi s-au pe sarmele de curent
Cel care a zburat ultimul nu a mai venit nici pana azi si cred ca a fost prins.Mentionez ca era un puiandru si ca primii care au venit au fost cei mai batrani.
ba da nu zice nimeni sa ii starpeasca numai ca deja sunt mult prea multi, una e sa fie tinuta sub control populatia una sa ii starpeasca, daca erau pe cale de disparitie va zic eu ca era scump la vedere dar din moment ce apare si face pagube insemnate in toate colturile tarii e clar ca sunt foarte multi >sunt alte pasari de prada care chiar sunt pe cale de disparitie dar in nici un caz uliul porumbar,
Atîta timp cît am distrus padurile si fauna sa ne `(se)îmbogateasca altii fara scrupule ,care doar banul si coruptia sunt aliatii lor,comentariile devin niste poezii sau strigate la cer,sa zicem mersi ca nu avem crocodili sau feline africane,nu e cazul, cine ar trebui bagati ìn (custi)
numai idei geniale . sai impuscam sa punem capcane. ce natie de salbatici suntem. da haideti oameni buni sa ucidem tot , nu e de ajuns ca au disparut nenumarate specii si alte zeci sunt pe cale sa dispara. o sa ajungem sa ne impuscam unul dintre parinti pentru ca sunt prea mult 2 parinti. din toti care se plang ca le-a luat uliu numai de tardivi auzi de puiendrii. pai cui e vina ca ati scos puii tarzii ? nu vati gindit ca intrati cu ei pe iarna nepregatiti fizic iar dupa ce ii veti elibera dupa 6 luni o sa fie mai prosti decat un puii care iese prima data. si pentru cei care imi trimit mesaje pe privat si ma iau la …. sa ma sarute fix in ……. nu stiam ca trebuie sa cer permisiunea de la acesti oameni ca sa am dreptul la replica. si pentru cei care nu stiu prinderea de pasari rapitoare se numeste braconaj si amenda e de 500 mil de lei vechi . sa dea DUMNEZEU sa aveti vecini buni si sa va dea in goarna.
Pt tine , de la 45 ,hraneste i tu,esti cumva ecologist din ala care nu stie cum arata o gaina,stii cat costa sa cresti aceste pasari minunate si inocente(porumbeii)Intr o zi mi au luat 4 porumbei si din cauza atacurilor am pierdut 13 pui.Rapitoarele trebuie sa moara ,ca sunt peste numar,e jaleeee.
Noi ,
porumbarii suntem cei care le oferim Rapitoarelor conditii perfecte cu zecile de crescatorii in fiecare oras . Din cauza noastra s-au inmultit peste masura .
” Echilibrul ecologic ” suntem noi in legatura directa fata de Uliu , Soim oferindu-le hrana sigura pe langa cei care-i protejeaza si la ofera cuiburi pazite in orase ( Soim ) .
Tot noi porumbarii , fiind in contact direct prin atacurile si pierderile pe care le avem , suntem in stare sa spunem ca Uliul si Soimul stau foarte bine cu hrana buna oferita de noi si nu au de gand sa fie pe cale de disparitie .
Si tot noi , porumbarii suntem la urma criminalizati daca scoatem cate un exemplar agresiv din circulatie …..!
Oare cati Ornitologi exista in Romania care au experienta necesara sa verifice pe teren care este situatia actuala ? Pe ce baza spun ei ca aceste pasari sunt pe cale de disparitie cand totodata atacurile / pierderile cresc si nu mai sunt fregventate doar in perioda clasica Octombrie pana Aprilie cand hrana este mai limitata ?
As vrea sa vad un Ornitolog la numaratul Uliilor . Poate imi spune dupa o zi de numarat cati a vazut ….
Vad ca sunt si pareri pro si contra acestui subiect am o singura intrebare ce s-ar intampla daca intr-o padure nu ar mai exzista lupi: lupul este sanitarul paduri el prinde animalele bolnave , batrane ca daca nu ar fi el toate animalele bolnave le-ar imbolnavi si pe cele sanatoase rezultand disparitia lor. asa este si cu uliu porumbar este un fel de sanitar al cerului . stai linistit si eu am paguba deja 6 porumbei .com 46:
Foarte bun si detaliat acest articol despre Uliul porumbar inclusiv poze .
O lectie buna pentru cei care sunt incepatori .
Bine ar fi si articole comparative cu Uliul sorecar , Soimul etc pentru ca cei care nu sunt asa in tema sa poata deosebi pasarile care stau pe stalpi si copaci la marginea drumului cu cele care ataca in realitate porumbeii nostri .
dragosn ‘ cred ca comparatia cu parinti e banala !
foarte bine argumentat comentariul 31.
pentru comentariul 46 … nu, rapitoarele nu trebuie sa moara. Trebuie sa moara voiajorii obezi care au mancare la discretie, libertate zero si uneori cotete mai luxoase decat au unii dintre semenii tai locuintele. Rapitoarele trebuie sa munceasca ca sa nu adoarma cu burta goala, pentru porumbeii tai e suficient sa dea 2 ture de casa…si au mancarica, apa si adapost asigurate.
Cine zboara porumbeii, indiferent de rasa, isi asuma riscul de a pierde o parte din ei…
lasa porumbei.ro.trebuia s ii stergi comu lu homb3r.la cat minte el niki vremea nu se mai inkalzeste
am salvat si eu un porumbel din ghearele lui ,dar din pacate mor imaginile sunt dezastruoase http://razvan1997.sunphoto.ro/cazut_la_datorie
Aveti destula dreptate domnul de la comentariul 46.
Pt jany … Poti sa’mi zici si mie de unde stii tu k eu mint ? Pe ce te bazezi k sa afirmi chestia asta ? Uni din voi am impresia k ati vazut uli numai in poze pe net si habar nu aveti ce inseamna un atac de uli.La mine si vara da uliu 1-2 pe zi.
pt comentariul 48 Nu aveti din punctul meu de vedere dreptate,uliul iti poate prinde oarecare dintre porumbei atata timp cat se duce dupa el.asta inseamna ca toti porumbeii sunt bolnavi?mai sunt si mici exceptii dar fff mici.uliul nu tine cont ce porumbel alearga,fie ca e bolnav fie ca e sanatos el il alearga.
pt com 18 cred ca esti satul de uliu la roman de uliu eu am multi prieteni de acolo si toti au pagube …???????……. deci laso moarta
Indiferent de ce spun sustinatorii pasarilor rapitoare, uliul porumbar nu mai este demult pe cale de disparitie! Eu mi-am eliberat porumbeii abia pe 10 aprilie din cauza acestui drac (cum n-am facut-o niciodata atat de tarziu) si nu a fost zi in care sa nu am cel putin 2-3 atacuri!!! Azi mi-a luat primul porumbel, o femela in care-mi puneam ceva sperante. Trebuiesc luate masuri, altfel nici nu vreau sa ma gandesc ce o fi peste 2 saptamani, cand voi lasa puii afara…
Toate-s vechi si noua toate…iubitorii pasarilor rapitoare deplang soarta uliilor si-i vad pe cale de disparitie, columbofilii (disperati ca s-au saturat sa-si vada favoritii pe lista de bucate a domnilor antrenori) spun ca s-au inmultit peste masura…Unii sustin ca nu ar trebui sa ucidem rapitorii sa nu perturbam gingasul echilibru ecologic, ceilalti ca, ba nu, sa le sucim gatul tocmai ca sa restabilim ordinea in natura, ca prea s-au inmultit afurisitii…
Si in timp ca tastele se agita, afara ulii se pregatesc de cuibarit, porumbeii de concursuri, drumurile lor se intersecteaza, cateodata muuult prea aproape, si astfel viata merge inainte!
Dar eu cred ca cele doua tabere ar trebui sa faca pace. Nu ar trebui nici cei ce iubesc ulii si natura sa fie prea suparati pe porumbofili, pentru ca pasarile acestora sunt o parte insemnata din papica rapitoarelor. Si poate fara columbofili uliul porumbar ar fi fost mult mai periclitat, ca poate de asta se numeste asa, el exista pentru ca exista porumbei, si acestia exista pentru ca exista columbofili….
Nu stiu sa existe statistici despre impactul columbofililor asupra populatiei de ulii, dar ma tem ca daca s-ar face un studiu s-ar vedea ca mai mult hranesc decat omoara.
Iar fratii columbofili nu trebuie sa fie prea tristi, pana la urma antrenorul trebuie si el platit cumva, iar friptura de porumbel e singura moneda pe care acesta o accepta!:-) Si pedepsele gen taiat picioarele si ciocul tin de omul primitiv care traieste in unii din noi.
In incheiere pot sa spun ca, doar cel care a alergat cu inima in gat, prin maracini si hartoape, sa-l salveze pe un porumbel din gherutele musteriului, poate sa spuna ce frumoasa e columbofilia!!!!
Niste baieti care, chipurile, traiesc in niste medii mai evoluate, la un moment dat al istoriei lor (uneori destul de recenta), s-au apucat sa hacuiasca pradatorii pt. a crea un mediu paradisiac in care mielu’ sa pasca …. singur.
Toate bune si frumoase pana in momentul in care mielu’ tot pascand s-a facut oaie, oaia a facut miel si tot asa pana …. n-a mai fost iarba.
Nu numai ca oile au inceput sa moara de foame, sa se imbolnaveasca datorita supraaglomerarii, dar au inceput sa fie si din ce in ce mai degenerate. Le-au crescut 3 coarne, le-a cazut lana, au devenit “debile” si asa mai departe.
In acel moment, cu ochii beliti cat cepele, baietii luminati s-au gandit ca totusi ar fi bun un leu care, desi nu va pastea alaturi de miel, il va fugari putin pe cel sanatos, il va chilari pe cel debil, il va manca pe urmasul celui fara lana sau cu 3 coarne si tot asa pana ce oile vor fi toate cum au fost inainte de hacuiala leului.
Pt. a nu risca sa avem oi debile, eu zic sa mentinem leu’ pe care iata ca, nu numai ca-l avem da-l avem din plin.
Nu putem plange ca n-avem oi, slava Domnului, sunt si d-astea cate frunza si iarba.
Din pacate avem si berbeci (patrupezi sau ….. bipezi) da’ p-astia leu’ nu-i poate chilari.
@Corbu: Doamne fereste, nici gand de extinctie! Dar unele zone sunt suprapopulate cu ulii si acolo chiar trebuie facut ceva, altfel columbofilia nu va fi deloc roz!
In vanatoare se practica rarirea animalelor de prada atunci cand pericliteaza vanatul, exact la fel cum se intampla si cu porumbeii nostri. Nu sunt scutite nici animalele din arealul celor protejate de lege! Deci, sa privim totusi situatia realist! ;)
Mai spun un singur lucru si apoi tac, promit sa tac!!
S-au scris in topicul asta diferite adjective despre porumbel: “inocent”, “bland”, “nevinovat”, “bun” si despre uliu altele diametral opuse : “sadic”, “drac”, “ticalos”, “rau”.
Dincolo de aspectul pur emotional, instinctiv de moment (al columbofilului suparat sa-si vada protejatul devorat), aceste etichetari sunt -cel mult- puerile, prostesti ca sa nu spun mai rau.
Uliu nu este “rau” la suflet, porumbelul nu este “bun” la suflet.
Amandoi sunt animale, cu instinctele lor ; atata doar ca unul se hraneste cu graunte si altul cu carne . Unul este protejatul nostru iubit iar celalalt il vaneaza pe primul.
NOI, oamenii, le asociem valente pozitive/negative.
Cata “blandete” la o trupa de masculi turbati care calca, bat, scalpeaza un biet pui cazut din cuib, ce piuie disperat, tot atata “rautate” la o femela de uliu porumbar care-si hraneste puiul pufos alegand cu delicatete bucati de carne din prada !!!
Pentru asociatia peregrinus am un sfat: plimbativa fratilor prin padurile romaniei, descoperiti masacrul facut de acesti ulii in familiile pasarilor de padure, aduse aproape la disparitie, evaluati si alte rase care sant ,,hrana de zi cu zi ” a uliilor si dupa aceaia vaitatii.
Pentru un calcul al ,,macelului” invocat, ascultati ce va spun.
Acum 15-20 de ani imi alergau si pradau porumbeii un uliu maxim doi pe zi.
Astazi, ca in ultimii 5-6 ani sant pradat de 3-4 ori pe zi si de multe ori vin 2-3 ulii o data dupa acelas porumbel.
Sfatul meu: cercetati REALITATEA, din birouri, sau biblioteci se ,,VAD” altfel.
Sinteti penibili mai iepuroilor………….nu stiu cum drek aveti curajul sa scrieti atitea si atitea aberatii pe forumurile astea.Din cauza voastra nu intra oameni de mare valoare sa isi spuna cit de cit cuvintul.Problema e ca invatati si pe incepatori in a columbofilie tot felul de prostii.Mai intra si astia cu ornitologia sau cum se o zice si mai vorbesc si ei aberatii cit duce carul.Eu sint cu premiza……….Sa dispara ulii Sa dispare ulii Sa dispara ulii…………..strigatzi in gura mare cu totzi…..nu va aud:)Ornitologii drek………mai voi sinteti ornitologi doar pe hirtie sau cind luatzi fonduri europene pentru intrajutorarea pasarilor .Scuze admin dar asta i realitateal.Despre uliu porumbar ce sa va spun .V as spune multe dar nu cunosc anatomia lui si nici nu sint curios.Este o specie de pasare rapitoare care ataca aproape orice misca pina la dimensini de aproape talia lui.Ce porumbei ataca……..Ataca porumbei grasi ..slabi mici, mari prosti, desteptzi……..de oricare asa sa stiti mai……..Ataca fiindca asa l a inzestrat mama natura sau ce sa zic……….cel de sus care ne ocroteste si pe noi.Fiecare cum gindeste.Uliul porumbar este o pasare de prada care pur si simplu nu foloseste la absolut nimic si practic nu are nici un simbol pt tzara noastra exceptind unele pasari rapitoare care reprezinta un simbol…..ex acvila care este intiparita si pe unele drapele si face parte din istoria poporului nostru si mai sint si altele.Dar?…………aceste pasari sint extrem de rare si practic nu fac nici un rau ….ca mai duce cite o oaie sau cite un miel de la stinile din muntzi…….dar foarte rar.N am nimic cu pasarile rapitoare ….imi place orice pasare de la un simplu pitzigoi sau o simpla vrabiutza pina la cele mai mari pasari………gen acvila barza etc.Ma inzestrat Dzeu cu aceasta pasiune pt pasari si trebuie sa o duc in spate pina la capat Este cum sa zic…..mai mult decit pasiune ,hoby placere slabiciune etc.Si cred ca multzi avem slabiciunea asta indiferent ca sintem bogatzi sau mai putzin bogatzi.Voi astia cu ornitologia sau cum se zice…..ati dat vreodata de mincare la o pasarica sau la un porumbel sau ati curatzat vreodata dupa ei…………ati curatat de fecale statui monumente etc ati facut programe de hranire cu pasarile care pretindetzi ca le ocrotizi atzi facut programe de educatie a populatiei in gradinitze scoli sau alte institutzii?Columbofili in tzara asta sint de ordinul zecilor de mii deci e o intreaga retzea……..unde sa recunoastem este o retzea de desfacere si chiar piatza.Dupa banalii nostrii porumbei isi duce existentza multe firme, farmacii,pina la ultimul tzaran care vine si vinde o cereala o samintza etc.Traind totzi ei cu familile lor poate si cu angajatzii lor dupa porumbei.Avind ce sa isi puna pe masa in viatza de zii cu zii.Deci calculatzi si voi un pic………….Ce sa mai zic…….eram copil………..mergeam la oras …..in oras era plin de porumbei ……functionau fabricile de faina, fabricile de paine , fabricile de bere, acestea atragind sute de mii de porumbei in jurul lor.Mergeam prin paduri cimpii etc………..era plin de fazani prepelitze porumbei salbatici etc………dealurile erau toate cultivate cu cereale era intradevar un adevarat habitat pt toate animalele.Am porumbei de la o virsta foarte frageda …aproximativ 6 7 ani……….La virsta aceea aveam stol de vreo 20 25 de porumbei.Asta era inainte de 89………..Porumbeii faceau cercuri in jurul gospodariei……..ulii zburau la un km departare dar n aveau nici o treaba cu ei. Erau si atunci foarte multi ulii in zona mea.Foarte rar s a luat uliul dupa porumbeii mei. Si mai prindea cite unul………..poate o data la 2 luni.Care i explicatzia dragi ornitologi ………de ce inainte de 89 atacurile de pasari rapitoare erau rare si de ce acum in viitorul asta………atacurile de uliu sint foarte dese chiar zilnice soldindu se cu pagube cit mai mari.Repet nu sint columbofil ci doar un simplu crescator de porumbei si scuze greselile de ortografie.
DL MARIAN POPA ARE PERFECTA DREPTATE IN LEGATURA CU CEI DE LA ASOCIATIA PEREGRINUS. NU CRED NICI EU CA MEMBRII ACESTEI ASOCIATII SAU CEI CARE SE PLANG CA ULIUL PORUMBAR ESTE PE CALE DISPARITIE CUNOSC RELITATEA DIN TEREN. NU AM VAZUT NICI MACAR UN STUDIU CONCRET FACUT IN TEREN DE CATRE ACESTE PERSOANE CARE APARA ULIUL PORUMBAR. REALITATEA DIN TEREN DIFERA FOARTE MULT FATA DE CEA VIRTUALA PREZENTATA PE WEBSITURILE DE PROFIL. LOCUIESC IN ZONA COSTESTI – VALCEA UNDE POPULATIA DE ULIU PORUMBAR A PROSPERAT FOARTE MULT IN ULTIMII 15-20 ANI, IN PREZENT S-A AJUNS SA ATACE SI 2-3 ULI ASUPRA UNUI STOL DE PORUMBEI, CEL MAI ACTIVI SUNT IN PERIOADA CRESTERII PUILOR SI IARNA. ASA CA LASATI-O FRATILOR MAI MOALE CU FAPTUL CA ULIUL PORUMBAR ESTE PE CALE DE DISPARITIE PT CA NU ESTE CHIAR ASA, DIN CONTRA IN ZONELE SUBCARPATICE CRED CA POPULATIA DE ULI PORUMBARI S-A DEZVOLTAT MULT FATA DE PERIOADA DE PANA IN ANUL 1990 CAND ACESTE PASARI ERAU VANATE PENTRU A REDUCE PIERDERILE DIN FONDURILE DE VANATOARE UNDE ULIU ATACA VANATUL MIC CU PAR SI PENE.
Mare e gradina domnului….Cum dracu sa spui ca uliul porumbar nu are nici o importanta in ecosistem????poate nu stiti ce inseamna ecosistem!!!!!!!!
STAI JOS OVI!!!!!!!!! Ai nota 2 azi….Inca traiesc cu impresia ca romanii nu stiu sa faca diferenta intre constiinta si instinct natural…Doamne fereste daca se mai inmultesc mult chinezii s-ar putea sa trecem la exterminare…cum spunea cineva “inmultire controlata” ii mai imputinam ce naiba…Nu vreau sa intru in detalii despre uliul porumbar,este poate cea mai eficienta pasare de prada si este exceptionala..cei care cer exterminarea sunt pur si simplu retardati mintal la modul propriu,tinand cont ca fara el porumbeii ar face mult mai multe pagube ;)
CA SI ALTE PERSOANE SI EU SUNT IMPOTRIVA DISPARITIEI ULIULUI PORUMBAR DIN ECOSISTEM PENTRU CA ARE SI EL ROLUL LUI, DAR IN ZONELE UNDE POPULATIA DE ULI A AJUNS LA UN NUMAR MARE DE EXEMPLARE SI INCEP SA CREEZE PROBLEME DESTUL DE SERIOASE NU CRED CA AR STRICA SA SE MAI REDUCA NUMARUL ACESTORA, DAR NU SA SE RECURGA LA MASURI EXTREME, GEN ELIMINARE DIN ECOSISTEM
Pt florin com 66 in 4 zile uliu mi`a luat 8 porumbei in primele 2 zile a dat de 12 ori, a 3 si a 4 zi de 10 ori deci uliu porumbar are un rol foarte important in ecosistem – sa ne manance noua porumbeii ! Probabil tu nu ai porumbei si nu stii ce sentiment traiesc cei pasionati de acest spor carora uliul le cara porumbeii zi de zi …!!! Daca uliu ti`ar lua 8 porumbei in 4 zile nu cred ca ti`ar mai pasa asa mult de ecosistem.
dar cand nu vin de la concursuri si pierdeti cu sutele de raman cotetele goale tot uliul si soimul.haide ,usor cu mobila ca o zgariem.cati poate prinde,10 ,15 mai mananca si la vecinul.sa dus dracu educatia,cultura,bunul simt.capul il avem doar sa ne spalam cu sampon
PT. MIHAI, COM. 69: SI DACA VECINU NU ARE PORUMBEI SI ESTI SINGURUL DIN ZONA CARE CRESTE PORUMBEI, CE SE INTAMPLA? ITI SPUN EU: CUM LE DAI DRUMUL AFARA E CALARE PE EI, SI NU ITI IA 10-15, IA CAT POATE IN FIECARE ZI, IN SPECIAL PUI ABIA IESITI AFARA LA ZBOR CARE NU AU NICI O SANSA SA SCAPE. AM IMPRESIA CA CEI CARE TOT BATETI CAMPII CA ULIU PORUMBAR NU FACE ASA MARI PAGUBE, LOCUITI IN ZONE IN CARE ULUI PORUMBAR NU ATACA ASA DES (POPULATIA DE ULI PORUMBARI DIN ACELE ZONE NU ESTE PREA DEZVOLTATA) ORI NU CRESTETI PORUMBEI SI VORBITI SA VA AFLATI IN TREABA. NU STIU CUI I-AR PLACEA SA VADA CUM ULIU II CARA PORUMBEII ZILNIC SI SA STEA CU MAINILE IN SAN SI SA SPUNA “ASTA E, SELECTIE NATURALA”, A DRACU SELECTIE CANT SE HRANESTE NUMAI CU PORUMBEII TAI, TI-I SELECTEAZA LA SANGE, SI NU ALEGE, ALEARGA CU DISPERARE DUPA ORICE PORUMBEL, MAI ALES DUPA PUI CARE NU AU EXPERIENTA SI SUNT O PRADA USOARA.
scuzati-ma,dar nu-mi pot explica cum sunt atat de multi oameni incuiati la minte.va tot mirati ca va ataca uliul porumbeii.e normal oameni buni!cine ii distruge habitatul natural al uliului,cine ii extermina toate celelalte optiuni de prada,cine selecteaza porumbeii pe anumite caractere de abia pot sa mai mearga sa nu cada pe spate,sa nu se izbeasca de sol in zbor etc…cn ii indoapa cu toate soiurile posibile de mancare ca pe niste purcei care trebuie ingrasati pt Craciun,cine selecteaza porumbeii doar pt rezultate,ce-i drept un porumbel daca este destept sa vina de la 1000 km nu inseamna k e si un adevarat supravietuitor.in natura porumbeii n-ar fi fortati cu tot felul de medicamente,soiuri de mancare si liberi cu program.e uliul de vina ca prinde un porumbel campion ce claseaza mereu si il prinde chiar cand aproape de casa,e normal pt ca in natura n-ar fi fortat sa zboare sute de km sa-i aduca cuiva trofee si faima,ar fi obisnuit sa-si conserve cat mai bn energia din putina hrana pe care ar gasi-o si sa incerce sa supravietuiasca.noi suntem de vina oameni buni,doar noi,noi distrugem tot ce ne inconjoara.pt unii e mult prea greu sa gandeasca cand au un iq subunitar si stiu doar sa abereze,sa chinuie,sa-si faca “dreptate” singuri.nu e normal ca uliul sa vina spre zonele cu porumbei usor de prins din cauze multiple:fie prea grasi,fie eliberati doar dupa timpul si cheful stapanului,fie dupa vremefie neatenti,obositi dupa mii de km parcursi si sa nu zic de cei selectati pt frumusete.nu stim decat sa aruncam vina pe saracile pasari,sa le chinuim doar pt k din cauza inconstientei noastre nu mai au ce si unde vana in natura.sper macar 1% sa gandeasca altfel,din cei care acuza uliul,dar nici atat nu cred,pt k asa suntem noi,aruncam vina pe altii nevinovati,mai ales daca sunt niste biete animale care nu pot riposta nicicum
Omul este satana pe pamânt! Conştient sau inconştient distruge mediul în care trăieşte şi în final această planetă, care este de fapt propria lui casă.
În cazul unora dintre columbofili , ceea ce mă oripilează şi mă revoltă este ura manifestată împotriva păsărilor de pradă, ură generată de un egoism absurd pentru o pasiune onorabilă dar cu nimic specială, creşterea porumbeilor.
Columbofil (columbos=porumbel, filos=iubitor) înseamnă să iubesti porumbeii! Dar cel care iubeşte proprii porumbei şi urăşte păsările de pradă, după părerea mea cu greu cred poate fi numit OM! Instigarea, capturarea, chinuirea şi uciderea unor vietăţi vinovate doar că se hrănesc, nu cu grăunţe, ci cu alte păsări, sunt lucruri incompatibile cu calitatea de om şi nu există nici o justificare rezonabilă, nici măcar pierderea celui mai frumos şi mai campion dintre porumbei!
Forţând un pic comparaţia, un columbofil care îşi iubeşte proprii porumbei dar prinde şi ucide păsări de pradă, este asemenea naziştilor care chipurile îşi iubeau rasa şi naţia dar ucideau cu ură alte popoare!
Luaţi aminte domnilor columbofili la răul pe care îl faceţi masacrând an de an sute şi mii de uli porumbari în toată ţara! Efectele perverse şi dezastruoase ale prostiilor pe care astăzi le faceţi cu ură şi ignoranţă le vor simţi peste ani nepoţii şi strănepoţii voştri. Nimic nu este fără rost în lumea asta, iar uliul porumbar are un rolul lui important în natură.
@mihai, comentariul 69
“Probabil tu nu ai porumbei si nu stii ce sentiment traiesc cei pasionati de acest sport carora uliul le cara porumbeii zi de zi …!!! Daca uliu ti`ar lua 8 porumbei in 4 zile nu cred ca ti`ar mai pasa asa mult de ecosistem.”
Asa, si?… Ce e de facut?… Ne incapatinam sa tinem in continuare porumbei intr-o zona cu ulii porumbari sau renuntam la pasiunea noastra si dam prioritate naturii?
Crestem porumbei si intram in conflict cu ulii porumbari ucigându-i pe acestea din urma, sau mai bine renuntam la porumbei lasându-i in pace si pe ulii porumbari si ne apucam de altceva?
Scuze, postarea anterioara era pentru Roman, pozitia 68!
Jîcol Dilo – com 72: “masacrând an de an sute şi mii de uli porumbari în toată ţara” las-o dracu de vrajala, ca daca s-ar intampala lucrul asta cred ca ai mai vedea uliu porumbar eventual la gradina zoologica sau pe la muzeu impaiat, hai sa fim seriosi.
Normal ca fiecare vietuitoare are rolul ei in ecosistem, lantul trofic dar se mai intampa cateodata ca unele specii sa se inmulteasac peste masura si atunci apar problemele, se produce un dezechilibru. Acest dezechilibru se produce si datorita interventiei voite sau nevoite a omului asupra lantului trofic.
Uliul porumbar este o pasare oportunista, care profita cu brio de pe urma omului capturand pasarile din ograda acestuia, se serveste ca la cantina deoarece sunt usor de prins si le gaseste mereu in acelasi loc. De aceea aceasta pasare este atat de urata de catre oameni, mai ales de columbofili. Un columbofil nu cred ca o sa iubeasca niciodata cu adevarat aceasta pasare daca ii produce pagube insemnate in numarul porumbeilor pe care ii detine si va incerca tot timpul sa reduca aceste pagube folosind diferite metode, chiar si aceea de a captura uliul porumbar.
Jîcol Dilo, com. 73: “mai bine renuntam la porumbei lasându-i in pace si pe ulii porumbari si ne apucam de altceva” ma baiatule apuca-te tu de altceva si lasa-i pe altii in pace, din cate stiu eu omul e liber sa alega ceea ce vrea sa creasca pe langa casa sa (cu exceptia animalelor care este interzis sa le tii in captivitate). Am impresia ca ai gresit adresa cand ai intrat pe acest site.
Pentru cei pasionati de soimarit sau adora pasarile de prada am observat ca noi columbofilii (in special cei care au probleme cu pasarile de prada) in fata acestor oameni suntem catalogati :retardati, inculti, stana pe pamant etc … ce sa zic, multumim de aprecieri. Nu stiu cui i-ar convenii sa creasca pasari pe laga casa ( pui de gaina, porumbei sau alte oratanii) si sa i le care uliu si el sa stea cu mainile in san si sa zica: asta e, trebuie sa manance si uliu ca doar nu o sa moara de foame. Am mai spus-o si o repet nu sunt pt eliminarea uliului porumbar si nu am capturat nici macar o pasare dar pledez pentru reducerea numarului de pasari rapitoare in zonele in care acestea s-au dezvoltat excesiv si in unele cazuri tot pe spinarea omului care le asigura vrand-nevrand hrana de care au nevoie.
Bai nea Mariuss! Este un handicapat pe aici care se lauda ca iarna asta a capturat 55 de ulii?… Cam cum ti se pare isprava acestui “iubitor” de porumbei? E frumoasa? Tu esti mindru ca in tagma ta ai astfel de barbari?
Eu am in formatii despre unii din zona mea care prind in fiecare iarna cite 20, 30, 40 de ulii! Ii ucid, dar mai inainte le taie ghearele, ciocurile, le scot ochii adica chinuie bietele pasari cu atita cruzime de ti se face parul din cap maciuca!
Si toate aceste lucruri oribile se intimpla pentru ca retardatiilor le-a inflorit in vene dragostea pentru palome, asa ca si-au tras vreo 30 – 40 de gutani, iar ca activitate secundara (ca deh, de muncit sau de citit niste carti nu sint in stare) s-au pus pe schingiuit si kilarit pasari de prada! Esti mindru de ce colegi ai?
Mai sint unii care nu au porumbei dar prind si ucid ulii pe motiv ca le maninca gainile!… Halal motiv!… Si daca incepi o discutie cu unii dintre astia si le spui ca nu e bine ce fac si nu e moral, sint in stare sa-ti dea in cap!
Sa ne mai miram ca sintem ultimii din Europa la cumpararea de carti, la consumul de sapun, de pasta de dinti si de hirtie igienica? Sa ne mai miram ca sintem printre cele mai respingatoare si sîloase popoare din Europa? Cu astfel de romanasi “deschisi la minte”, “ecologisti” si “inteligeti” crezi ca vom fi vreodata simpatizati si iubiti de nemti, austrieci, olandezi, francezi, etc, etc.?
MARIUSS com 77 nu te mai complica sa le raspunzi, ca asa zisi iubitori de ecosistem sigur sunt pasionati de soimarit. Ei trag pene din aripile porumbeilor ca apoi sa dea drumu la soimi si uli sa`i vaneze si cica iubesc ecosistemul. Si dupa toate astea ne acuza pe noi, ca avem ceva cu ulii, cand ei sunt mult mai cruzi ca noi .
Evident ca nu renuntam la porumbei, ar fi chiar culmea. Pana acum nu m-am mai amestecat ca discutiile se repeta mereu in acelasi stil, ne invartim in jurul cozii. Dar m-a amuzat asta cu renuntatul la porumbei pentru a proteja ulii.
Intr-o vreme aveam meciuri cu colegii care prindeau ulii, le tot spuneam sa ii lase in pace, echilibrul naturii, etc. Dar cu timpul am observat ca nu sunt deloc pe cale de disparitie. La cati au prins ar fi trebuit sa se simta, insa in unele zone e macel. Cred ca totul se regleaza foarte simplu: atunci cand nu mai ataca in prostie, nici nu va mai fi prins, deci ajungand la numere rezonabile nu mai are nimeni nimic cu uliul.
Nu trebuie uitat ca noi columbofilii cotizam la uliu si soim o mare parte din hrana, si fara noi poate ca populatiile de rapitoare ar fi fost mult mai mici asa ca protectorii se irita degeaba, probabil ca noi facem mai mult decat ei pentru inmultirea rapitoarelor asigurandu-le hrana.
Sunt fascinat de rapitoare si nu am prins niciuna si nu as face-o decat daca as ajunge in situatia sa imi injumatateasca lotul aducandu-ma la disperare. Altfel, chiar le admir si cred ca ar fi mai plictisitoare columbofilia fara ele.
P.S. Pot prezenta la cerere sapunul, pasta de dinti si diploma de facultate. Cei care nu cresc porumbei ci rapitoare au uneori un aer de superioritate degeaba.
Andrei bine zici: “Cei care nu cresc porumbei ci rapitoare au uneori un aer de superioritate degeaba”, ei tot timpu cred ca sunt cu cel putin 2-3 clase peste noi, dar cred ca e doar o iluzie a lor. Bine probabil lor le-a intrat in cap ca soimaritul e o activitate nobila, asa cum era in vremurile apuse, cand soimaritul era practicat in special de catre nobili. Acum nu zic ca si printre noi nu sunt persoane cu o pregatire mai slaba (ma refer la studii) dar ca orice padure are uscaturile ei. Sincer eu unul nu am auzit (de dovedit nici nu se pune problema) ca cireva ar fi capturat zeci de uli, cred ca e o aberatie (probabil omul vroia sa iasa si el in evidenta cu ceva in fata prietenilor) ca daca s-ar intampla lucrul asta nu cred ca am mai avea acum atata bataie de cap cu pasarile rapitoare. Mie unul mi-a luat anul trecut uliu vreo 23 de pui abia iesiti la zbor si 3 maturi in primele zile cand au fost eliberati in primavara si cu toate astea nu am pus capcane si nu am luat nici alte masuri in privinta uliului porumbar si sincer urasc aceasta pasare dar in acelasi timp sunt constient ca are si ea rolul ei in ecosistem. Eu personal as vrea sa se faca IN TERN un recensamant al pasarilor de prada si nu povesti si alte aberatii pe websiturile destinate pasarilor de prada si acolo unde se constata ca acestea au depasit numarul optim ditr-un anumit areal sa se ia masuri legale pentru aducerea acestora la numarul optim. Dar cred ca sunt prea optimist sau visez prea mult pt ca in realitate nu cred ca o sa se intample vreodata lucrul asta. E mai usor sa dai din clanta si sa arunci cu noroi in cei de langa tine sau cei care iti ies in cale. Va doresc numai bine tuturor
spun din capul locului ca nu urasc rapitoarele..nu le prind si nu le omor!
da’ bai fratilor…m-ati terminat cu asta…cu placa asta “fiecare vietate are locul ei in natura”…m-am plictisit de ea..mi s-a scarbit!
pai aveti impresia ca noi…nenorocitii astia de columbofili cu bale la gura, nu stim??!
stim nene!!
da’…ia spuneti-mi voi mie..puricii sau..sobolanii..ce rol au in natura?
sunt niste vietati, nu?
niste sufletele mici si nevinovate si ele..
pai..dragilor domni “soimari” daca v-ar manca “ceva” soimu-n zbor…cum v-ati simti?
da’ cand va antreati rapitoarele cu porumbei carora le smulgeti pene din aripi cum va simtiti?
da’ cand “vanati” cu rapitoarele voastre de noapte porumbei si alte pasari diurne care,evident, dorm noaptea cum va simtiti?
alea n-au rolul lor in natura?
o sa spuneti ca nu faceti toti asa ceva..ca nu voi…poate altii…
nu-i asa bai nea ..gagio dilo?
tu nu faci asa ceva nu?
da’ esti mandru ca esti in tacma asta?
sau aia care fac ce-am zis eu mai sus nu sunt barbari?
e frumos ce fac? e onest? e omenesc?
in ceea ce priveste sapunu’…spalatu’..pasta de dinti…furtunu’…ce sa zic?!…
mai put uneori cand muncesc toata ziua-n caldura pe la tara sau imi put picioarele dupa 1-2-3…5 zile de mers pe munte in bocanci… insa incerc, pe cat posibil, sa ma spal…inclusiv prin locurile “ascunse” pentru a nu deranja cu odorurile mele nici mediu’ si nici pe cei din jur..
sanatate si…minte multa!..
Domnu zad, nu stiu de unde ai aparut dar as vrea sa scrii mai des pe site. :)
sunt vechi, andrei, aici pe site..de pe la inceputuri…de la “facerea lumii”…intru zilnic si citesc aproape tot dar comentez foarte rar..na..in general cand am ceva de zis..am mai comentat si cu id-ul “liviu-tgv”
aaa…un comentariu al meu de care imi aduc aminte era la un articol despre zborul pe munte si in care povesteam o intamplare traita de mine cu niste voiajori care veneau de la un antrenament direct peste varful leaota care in momentul ala era foarte inzapezit..
liviu_tgv..ca liviu-tgv e altcineva
Aha! N-am sa uit comentariul ala cu muntele, a fost una dintre cele mai tari informatii citite pe aici.
ms! si pe mine m-a impresionat destul de tare episodu’ ala si ma bucur ca sunt oameni care apreciaza unele informatii si pareri d-ale mele.
invatati sa cresteti porumbei ,cand v-ati apucat de columbofilie banuiesc ca ati auzit si de dusmanii naturali ai porumbeilor si de esecurile din acest sport.vad ca sunt multi care sunt condamnati la prostie pe viata.hai la mai mare.
Asa s face selectia naturala. D c sa crestem sute d porumbei ,suprapopulam cotetele cu “ciori” ? Toate vietuitoarele au dreptul la viata . Omul ar trebui exterminat pt k ucide cu sange rece tot c intalneste p suprafata pamantului ? Multe intrebari la kre nu gandim, stim doar sa vorbim si vorbim doar prostii. . .halal oameni suntem. . .n iubim porumbeii, dar soimul n skpa doar d cei lenesi , fara antrenament si kre nu sunt nici foarte ageri. . . .multumim pt articol.
asa zici tu cataline?
sincer?
garantezi?
pai..ia zi-mi, atunci, de ce dracu singuru’ porumbel al meu luat de uliu in primavara asta a fost cel mai bun?
si cand zic cel mai bun ma bazez pe faptu’ca a avut 7 clasari la viteza-demifond in 2012 desi este dintr-o linie de fond, pe faptul ca a avut loc 1 pe club la un demifond greu din bulgaria pe o canicula infernala …cu un avans bunicel si pe faptul ca arata impecabil tot timpul(inclusiv cand a fost luat) atat ca si masa musculara cat si ca sanatate, vitalitate…penaj…si ce mai vrei tu.
a…toate astea le-a realizat in conditiile in care era un tardiv de 2011 scos prin septembrie care naparlise vreo 1-2 pene….
cu antrenamentu’ cre’ca statea foarte bine avand in vedere ca a zburat zilnic toata iarna..si mai mult de-o ora pe zi..deci…
lamureste-ma, daca poti, si pe mine…te rog..
zad1054 faptul ca uliu porumbar ti-a prins cel mai bun porumbel din colonia ta confirma pentru inca o data faptul ca uliu nu face selectie asa cum sustin unii baietii pe acest site si alearga orice porumbel mai ales in aceasta perioada in care isi creste puii si vaneaza atat masculul cat si femela pentru asi creste puii. Pe mine unul anu trecut m-a disperat anul trecut cand m-a lasat aproape fara toti puii iesiti la zbor, si mai tragic pentru mine cred ca si anul acesta o sa fie la fel. Cred ca in apropiere de locul unde am voliera cuibareste o pereche de uli porumbari. Zilele astea am vazut rotindu-se deasupra padurii 4-5 uli, se mai si alearga intre ei, asa ca ceea ce se spune ca pe un anumit teritoriu cuibareste doar o pereche de uli e o mare vrajeala. Vant in pene tuturor si cat mai putine pierderi
Pai s.o luam d la.nceput. .porumbelul este o pasare “de stol” . .siguranta lui e in stol, odata despartit este prada APROAPE SIGURA. .acum k ti la luat p “cel mai bun”, c pot spune eu ? Poate n.a fost pregatit pt asa ceva, poate a fost fugarit o singura data d soim si a fost prins. O pasare atakta o data si kre skpa, invata sa s fereask, sa pakleask soimul . Eu locuiesc in zona d deal , la 13 km nord d targoviste DB, soimul atak si vara . .puii sunt prada sigura, dar cu putin antrenament invata sa pakleask acest “ucigas “.
Se stie k dak n.ar exista braconieri ,85- 90% din porumbeii angajati la concursuri s.ar intoarce la cresktorie. Deci dupa parerea mea braconajul face cele mai multe “victime”.
Acum sper sa nu aud fraza k “dak este destept, d linie buna nu intra in alt cotet”. .pt k s pierd porumbei cu clasari foarte bune, cu experienta si cu mii d km zburati. . .dar kre au avut nesansa sa prinda un timp kpricios, nehranire sau neadapare la locul lansarii. . .si nimeresc in cursele a miilor d braconieri . .
Pt zad1054. .esti din targoviste, dambovita ? Katalinletka id.ul meu d mess. .poate vorbim. Mersi
ia apucati de va adunati:)) prindeti ceva ulii porumbari si faceti o relocare :)) in orasele cu probleme,ce sunt sufocate de porumbeii “salbaticiti” ne termina blocurile,masinile,monumentele istorice..ajung statuile sa semene cu niste arici,aparate de doi lei..sa aiva unde sa-si faca ei siesta..daca i-ai prinde,sa le dati drumul in orase:)))) nu am fii castigati toti?? Glumesc
cineva nu stie vreun antidot sau ceva ca sa scap de uliu sau sal indepartesc de la crescatoria mea ca la mine e dezastru???
uli trebue facuti ceva cu ei batrani nui prinde chear asa de usur dar pui esiti pe casa primele zile ii si ea . Eu am putut sa salvez 2 ca am alergat depe uli pana la lasat jos . acestia ar trebui omorati
am gasit un pui de uli porumbac si nu stiu ce sa ii dau de mancare .daca stie cineva va rog frumos sa ma ajutati.si eu am porumbei voiajor si chiar daca am prins acest uli nu lam omorat pentru ca este o pasare speciala
Intreaba aici:
http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewforum.php?f=34&sid=ed908f3c2dfb954678e48ad06e97e219
atentie pentru iubitorii de inaripate in bucuresti zona iancului sunt un cuib de ulii care ataca orice porumbel din zona,ii vad pe geam zilnic
Datorita uliului in anul 2014 am selectat asa cum trebuie porumbeii … eu consider ca uliul este cel mai bun antrenor al porumbeilor si ti selecteaza pe capete care a gresit pa..
ULIU, o pasare perfecta, este un rapitor extraordinar . Ataca porumbei in aer , cat si la sol ,prin stufaris, iarba…etc. Astfel porumbei ,nu au nici o sansa. De fapt ei sunt meniul principal al magnificului ULIU PORUMBAR.. Imi place acest ULIU
Salutari cu respect pentru toata lumea,
Ulii porumbari nu trebuie omorati, ei vaneaza porumbei pentru a supravietui si intr-adevar provoaca multe pagube dar este mare pacat ca noi oamenii sa ne coboram la nivelul unei biete pasari de prada si sa-i luam viata sau sa o chinuim.Oamenii pot ucide toti ulii porumbari si soimii de pe glob daca doresc si cu asta fac ca doua specii de pasari de prada sa dispara definitiv.
Dar oare aceste fapte nu ar fi pedepsite niciodata de catre divinitate? Omul este o fiinta superioara cu mult mai destept decat o biata pasare rapitoare si daca vrea poate controla numarul uliilor din fiecare zona a tarii. Ulii porumbari pot fi prinsi si mutati in zone ale tareii unde nu sunt deloc sau unde sunt foarte putini, sau in alte tari. Deasemenea trebuie luate masuri pentru ca sa nu se mai inmulteasca mai ales in zonele unde deja sunt prea multi! Solutii exista, doar trebuie puse in practica!
Despre desteptii care au taiat necontrolat padurile si i-au lasat fara habitat, nu vorbeste nimeni? Este normal sa-si caute hrana la casele oamenilor atata timp cat nu mai au ce manca! Ca s-au inmultit necontrolat este foarte adevarat, pe timp de vara sunt porumbeii liberi si au cu ce se hranii. Cand vine toamna, se schimba situatia: soimi si uli deopotriva impanzesc cerul si ataca mai ceva ca o haita hamesita! Eu unul pledez pentru o lege de executare a animalelor nepoftite de pe o proprietate privata, am cumparat-o sa fiu stapan, ca taxe platim, nu?! Cine doreste ca fie ecologist la el in curte nu are decat sa creasca uli, maimute si alti pinguini, ok!