“ASUL”, 107636-09 M – proprietate Todan Ciprian – jucat la Rivis Tipei Lucian, Arad, FCPR.

Porumbelul este proprietatea lui Todan Ciprian si a fost jucat in aceeasi curte, dar in alta voliera cu crescatoria d-lui Rivis, crescatorie de care acesta se ocupa. In 2009 a fost antrenat o etapa de 40 km (Nadlac) cu masina personala, iar apoi o etapa de 150 (Ketckemet) cu masina columbodromului de la Simeria, prin amabilitatea domnului Horvath.

In anul 2010 participa la concursuri, reusind sa claseze doar a cincea etapa de viteza si aceea cu un punctaj foarte mare, de aproximativ 167 puncte, sosind al XVII-lea pe crescatorie.

La prima etapa de fond (Jihlava) soseste al IV-lea, dupa ce fratele lui de tata soseste primul, ocupand un frumos loc 18/14.422 p. La a doua etapa de fond soseste al saptelea.

Abia de la a treia etapa de fond a reusit sa se faca remarcat, sosind primul de la o etapa la care au sosit in prima zi 43 din 2.998 p., acesta reusind sa ocupe un binemeritat loc 2 pe clasamentul general. De aici si pana la final s-a intors de fiecare data primul pe crescatorie. Deci 17, 4, 1, 1, 1, 1.

Pana in 2009 pt. mine au existat doar etape de maraton chiar si pentru pasarile de 1 an. Pentru ca avea 3/3 fonduri, dintre 2 etape bunicele, am decis sa ii corectez una. Dupa a patra etapa am zis “hai ca si as fond e bun”. Dupa a cincea am fost sfatuit sa il opresc acasa pt. ca nu vor fi asa de multi si sigur intra in expozitia nationala.

Dupa cinci etape era locul 1 as fond judetean, dar putea sa cada pe loc 4 dupa a sasea etapa. Asa ca am riscat si am decis sa il angajez si la a sasea etapa de fond. Cu inima cat un purice am asteptat pasarile. Dar asteptarea mi-a fost rasplatita. A sosit primul la noi si a ocupat locul 17 pe etapa. Atunci am stiut ca va ramane loc 1 judetean. Cu aceasta etapa si-a mai corectat norma la fond si as fond, a realizat norma la mare fond si la general. Mentionez ca pentru norma de general am luat o etapa de viteza si practic 4 de fond (2 de demifond-fond).

Aceasta pasare m-a facut sa inteleg ca exista si alte categorii decat maraton, chiar daca pentru mine maratonul ramane categoria “regina”. Mi-a adus multa bucurie prin rezultatele lui, cu atat mai mult cu cat a reusit sa ocupe 2 locuri unu la nivel de judet intr-o concurenta foarte mare si in fata a doi multiplii campioni nationali Burca Ionut si Habaci Calin, acestia ocupand locurile 2 la categoriile respective.

Mai pe scurt a clasat 4.104,791 km in 7 etape, dintre care 6 de fond. La cele 6 etape de fond a avut punctajul mai bun pe clasamentul general, fiind singurul in primii 10 la nivel national care ia cele 5 etape necesare realizarii normei de as fond tineret din clasamentul general.

Norme: general tineret, fond tineret, mare fond tineret, as fond tineret, ultimele 3 cu punctaj de expozitie nationala.

Aceasta pasare provine dintr-un mascul (Imbrecht+Van Hee si Stichelbout-Janssen) din crescatoria Julean+Todan si o femela originala maestru columbofil Matei Romulus (Robert Venus+Leen Boers si Marc Methaert). Masculul a facut norme la fond si maraton tineret, la fel ca si fratele lui de cuib, ambii fiind prezenti in Expo FCPR Oradea 2008. Femela este sora locului 1 fond maturi 2009 la nivel national (norma facuta cu 3 X loc 1). Mentionez ca acest cuplu a fost facut la recomandarile profesorului si in acelasi timp bunului meu prieten Stan Mircea din TM.

Dar pentru ca suntem la “TOP 10” doresc sa prezint si locurile ocupate de “As” in primii 10 (10 X 10), dintre care, din pacate, doar unul la nivel national.

1. Loc 1 AS fond tineret judetean
2. Loc 1 Mare fond tineret judetean
3. Loc 2 porumbel etapa Regensburg 1 – ZONA I – VEST
4. Loc 2 porumbel etapa Regensburg 1 – judetean
5. Loc 2 AS fond tineret ZONA I – VEST
6. Loc 2 Mare fond tineret ZONA I – VEST
7. Loc 4 Fond tineret judetean
8. Loc 6 Fond tineret ZONA I – VEST
9. Loc 6 Expo FCPR Piatra-Neamt
10. Loc 9 As fond tineret NATIONAL

Metoda de zbor pe care o folosesc este NATURAL.

Hrana – amestec facut de mine. Aceleasi tipuri de seminte pe tot timpul anului( mai putin rapita si canepa), difera proportia si cantitatea.

Pozitiile de cuib la fonduri au fost:

1. pui 7-10 zile,
2. bataie la cuib,
3. pui de o zi,
4. pui crescut singur,
5. primul ou si
6. oua + gelozie (l-am luat de pe oua, am introdus un mascul in boxa lui, apoi am luat masculul strain si l-am lasat 5 minute pe oua sa se linisteasca).

Suplimente:
Ziua 1- ziua intoarcerii de la concurs: Naturaline
Ziua 2: Miere+lamaie
Ziua 3: Propolis
Ziua 4: Otet de mere+miere cu Ca+MG – de la plafar
Ziua 5: Drojdie de bere + ulei alimentar amestecat cu usturoi stors
Ziua 6 – ziua imbarcarii: Naturaline

La primele etape (viteza si demifond) primesc doar Naturaline si Propolis. In afara sezonului de concurs mancare si apa curata. Primavara cand imperechiez le administrez 7 zile Naturaline.

In saptamana de odihna pt. cei care sunt jucati la fond si maraton si in care tadivii sunt jucati la scurte, in ziua 5 apa curata, iar aceasta devine ziua 6.

Tratamente: Pasarile mele din 09-10 nu cunosc notiunea de “antibiotic”. Le fac deparazitare daca e cazul (test coprologic) si vaccinul impotriva Paramixovirozei. Multumesc Domnului in ultimii 2 ani m-a ferit de boli la un numar mare de pasari. In cazul in care 1-2 sunt bolnavi ( de boli infectioase) ii elimin indiferent din ce pasari provin.

Curatenia: pe cuiburi la 1-2 zile, in restul cotetului aprox la 1 luna sau mai mult daca nu au pui si e uscat (conditie esentiala pt sanatate). Dupa cum se poate observa incerc sa imi selectez pasari rezistente la boli si efort.

Detin o matca formata din 5 perechi, de aici se poate intelege ca joc cu pasari putine. Cum spunea un prieten “nu vreau sa devin hamal si nici sclav”.

Antreamente: dimineata primesc mancarea, apoi sunt eliberati, se inchide sputnicul si intra atunci cand doresc. Seara sunt eliberati, tinuti in aer minim 10 minute, maxim o ora sau cat am timp. La intoarcere primesc mancarea si raman inchisi pana a doua zi dimineata. O data pe saptamana antrenament colectiv la 40 km. Precizez ca am adoptat aceasta metoda din lipsa de timp.

In incheiere vreau sa spun ca iubesc porumbeii pentru ca privindu-i ma relaxeaza, le ofer, dar (poate mai mult) le si cer.