Mereu mi-a placut dualitatea porumbeilor – in inaltimea cerului zboara vijelios supravietuind atacurilor celui mai rapid animal de pe pamant, soimul calator… dupa care in cusca se schimba complet, transformandu-se din niste pasari salbatice in porumbeii blanzi care iti acorda toata increderea lor.

Mi se pare grozav faptul ca avem sansa sa interactionam si sa atingem o pasare care cu cateva minute inainte gonea in inaltul cerului, punct abia vizibil cu ochiul liber, urmarit de soim. Acolo sus, porumbeii nu mai sunt ai tai. Si totusi, la scurt timp ii auzi din nou cantand in boxa lor si poti interactiona cu ei dupa bunul plac.

Ce animal domestic mai prezinta blandetea dar si LIBERTATEA si salbaticia porumbeilor?

Cand am timp, stau mai mult la taclale cu porumbeii si cum n-am mai realizat un material pentru site de foarta multa vreme, atasez acum un filmulet. El ilustrareaza un experiment: am vrut sa vad cat de repede pricep porumbeii ca isi primesc desertul doar daca sunt la locul lor. Invata foarte repede, in 2-3 zile majoritatea au priceput. De obicei porumbeii sunt si mai relaxati decat se vede in film, dar in prezenta camerei video si a manusii cativa au devenit suspiciosi. Filmul era pentru uz propriu cand sunt departe de porumbei, dar apoi m-am gandit sa-l si postez. Incercati sa nu va legati prea tare de gainatul inghetat(filmare la -20 grade), penele filate la matca (situatie nefericita temporara), etc.

Mai atasez un scurt mixaj de secvente cu o simulare a atacului soimului pe stol, facut pentru alt proiect. Secventele cu soimul nu-mi apartin, fiind dintr-un documentar. Nu am reusit sa filmez niciun atac desi de multe ori am fost cu camera pornita si fixata exact pe atac – ba nu se realiza focus fiind prea sus pe cer, ba se desfasura prea repede scena, etc. Sper sa pot lua candva un aparat care ar putea filma astfel de secvente fara probleme si la o inalta calitate.

Soimul la stol:

Experiment: