Ati da 10 lei pe Halifax?

Readuc sus topicul pentru cateva comentarii interesante si utile, incepand de la #80. A se citi seara in liniste si concentrare deplina.


Am cumparat un pui negru din piata, l-am numit Halifax, bunicul sau a fost campion (nu am intrebat in ce tara) tatal este un porumbel negru deosebit ca alura. De fapt bunicul ar fi facut trei pui si a murit, eu cred ce mi se spune, pornesc cu incredere in oameni.
Este un pui pe care am decis sa-l tin inchis, nu vreau sa risc sa-l pierd, se vede cu ochiul liber ca are alura de invingator.

Aripa:

In iunie am cumparat 2 frati de-ai lui si au disparut amandoi, sistematic imi dispar puii negri sau inchisi la culoare. Halifax este mai frumos decat amandoi fratii la un loc, desi unul dintre disparuti avea cate 11 remigii principale in aripa si pene fine…

Ce ziceti ?

Adrian Madlin

Secera:

Ochi fraged:

Penaj lucios:

Remige secundare lungi:

Profil:

Bine acoperit:

Lung si ascutit:

240 comentarii la “Ati da 10 lei pe Halifax?”

  1. Ce-i drept, puiul este superb. Dar atat. Faza cu bunicul campion poate fi ca de obicei abureala iar faptul ca cei 2 frati ti-au disparut amandoi nu ii fac reclama suplimentara deloc. :)) Cum sa tii la matca un porumbel doar pentru ca e frumos? Sunt descurajant de multi porumbei incredibil de frumosi si surprinzator de prosti.

    Sau mai stii, o fi din negrii lui Peter van de Merwe?! :p
    http://www.petervandemerwe.nl/eng/toppigeons.html

    Care-i smecheria cu secera si ochiul “fraged”? Dar cu remigele secundare lungi – semnifica porumbel de fond sau sunt doar legende? Mai umbla vorba ca remigele principale trebuie sa ajunga cat mai aproape de capatul cozii.

    Ca sa raspund la intrebare: as da 10 lei daca as incepe maine (ca-i prea frumos si la inceput oricum esti in “luna de miere” si iei decizii aiurea fara remuscari :)) dar daca as avea porumbei de cativa ani cu perechi confirmate la matca, nu as da nici 1 leu.

  2. dupa parerea mea cred ca daca vr sa ajungi mare trebuie sa zbori un porumbel maxim in primi 3-4 ani si in cazul in care face cu adevarat performanta sal bagi la prasala ca despre frumusete nu cred ca daca e frumos e si bun dar faci ce vr e munca si bani tai eu 1 merc pe principiu daca 1 porumbel numi claseaza minim 3 etape intrun an este eliminat din cusca. bafta

  3. Nu inteleg de ce dai atatia bani pe pietari fara valoare. In loc sa iti iei 10 pietari mai bine iti iei o pereche de voiajori are stii ca valoreaza mult mai mult.

  4. si eu la inceput miam luat porumbei din piata adika voiajori tot asa erau frumosi dar prosti cand iam dus la prmul zbor de la 20 km nu a venit nici unu de atunci eu tin porumbei jucatori bimotati

  5. Sincer, ma repet un raspuns cat se poate de sincer: nici nu se pune problema sa dau, dar nu l-as lua nici daca mi-ar da puiul si 10 lei ca sa-l iau.
    Nu mai dati bani pe prostii luati porumbei la copii !
    He, he, imi place cum suna.
    Revenind la tonul serios, sa nu face-ti asa ceva acasa !!!
    Mai bine imi iau un loz sau joc la loto de banii astia.

  6. inelul unde e? dak era bun til dadea cadou: tea fraierit. din combinatii de toate corciturile ies astfel de porumbei. nu fa greseala care am facuto eu. o sa te lamuresti cand la 150 km din 4 pui iti vine unul seara. am mai avut si vazut porumbei de o frumuseti deosebita si de o asemenea prostie. ganduri bune IONUT MS

  7. eu nu inteleg cum vine treaba asta …….. cum naiba tocmai oamenii cu oarecare cultura si specializare in domeniu o comit asa…. ma refer la doctori, veterinari,ingineri zootehnici, oameni care ar trebuii sa fie foarte selectivi(stiu ce inseamna rasa, pedigre, selectie,etc)……. ca am inteles din comentariile anterioare, articole, etc. ca tot de specialitate sunteti…..pur si simplu nu inteleg…. ca si lamine in zona sunt , si se mai mira ca nu au rezultate, …….mai lasatile naiba de sentimente…. sunt atattea posibilitati de achizitionare…. ferma natural. columbofili care concureaza locali, etc……..

  8. eu nu cred nicioadata in vorbe de la pietari nici macar nu are inel cine imi poate demonstra ca bunicul lui a fost campion..??? lumea fabuleaza ca sa isi vanda marfa daca ar fi asa toata lumea ar da 10 lei pe un nepot din campion…

  9. Omul demonstreaza de ceva vreme ca se distreaza de minune si cu bani putini (si trebuie sa recunoasteti ca are si “ochi bun”, si ca invata “din zbor” foarte repede). Necazul e ca de fiecare data vrea mai mult :P . Stati linistiti, o sa ajunga si acolo unde sunteti/vreti voi…

    Da, as da 10 lei, e o pasare frumoasa pe care o privesti cu placere in voliera, pe casa, la zbor. Daca m-as duce sa-i dau drumul de la “Cucuietii din Deal”? Nu, nu as dori sa raman fara ea in felul acesta. Ca porumbel de agrement e superb.

    Vasi

  10. Invață-l la tine acum, la anu fă-i o lansare din Valea Periculoasă(sau cum îi zice), apoi inca vreo 2-3 pana la vreo 300km, și poate așa justifică mâncarea consumată. Dacă nu apucă-te de ornament și lucrează doar pe frumusețe. Baftă!

  11. eu unul am achizitionat pui din porumbei zburati cu rezultate bune..m au costat destul de mult..dar cred eu ca merita..un porumbel fara inel nu cred ca e asa de bun..in plus mai toti au cate un porumbel din cine stie ce campion,realitatea e alta…

  12. Cel mai bine ai face sa renunti la achizitionarea de porumbei din piata.du-te la un crescator serios si achzitioneaza niste oua si le pui sub porumbeii tai.Din piata nu ai cum sa iei ceva bun.

  13. pierzi timpul cu porumbei di piata si anii trec ,,rezultate nu vei obtine,,daca tot vrei sa dai un ban dal si tu pe ceva care merita ,si ai sa vezi ka rezultatele vor veni.bafta.

  14. daca vrei sa ajungi mare trebuie sa bagi bani in pasari ca bunicsu e campion asa iti dau eu pe degeaba 20 de pui macar parinti is zburati cat de cat cadou de la mine 20 de tardivi

  15. daca vrei iti pot da eu la pretul de 50 lei o femela de 2010 are bunicu campion ultimul porumbel voiajor care il mai am am talonul la el si pedrgreu daca te intereseaza lasa un mesaj

  16. pe cocosu de la penultima foto asi da 10 lei. bunic campion…..,,stronzate” nu mai crede toate aburelile….

  17. decat sa cumperi din piata cu 10 lei bucata mai bine te duci la crescatori si cumperi 1 pui care face cat 10 pietari sau cum le ziceti voi de care sti ca parintii lui are rezultate considerabile.bafta si nu mai da banii pe frumusetea porumbeiilor ci pe rezultatele lor.;)

  18. inel nu are? si in + astea is vorbe in vant ,pentru ca asa pot spune si io ca am porumbei din porumbei multipli campioni….orcum e frumos puiul!

  19. arata bine dar sti cat de bine merge al zbor ia incearca si mai vb atunci

  20. Cat dai atata face… asa cred! Cat despre legendele cu ochiu si aripa si etc … ma las lehamete!!! Frumusetea si inteligenta sunt doua chestii diferite. De ex. pitzipoancele care participa pe la miss litoral (nu toate, mai sunt si exceptii) majoritatea sunt frumoase si au corp beton dar in cap prea putin sau deloc. Alt ex: Voicu Panzar ca sa nu atatac doar fetele ” To do the be the best…” arata bine tipu ce sa zicem dar daca natura nu la inzestrat si cu creer asta e. Asa ca si porumbeii trebuie sa-si dea un examen inainte de a fi introdusi la matca. Parerea mea…daca am gresit va rog sa ma corectati
    Dar 10 lei face oricum!

  21. Dupa ce-ti dai seama ca are aliura de invingator?Columbofilia e o poveste frumoasa pana la un moment dat [este bine sa ne pastram copilaria in suflet cat mai mult timp]dar apoi la fel de bine este sa devenim pragmatici ,asta pt a nu pierde timpul chiar de pomana.

  22. frumos masculu…dar doar atat fara inel nu are valoare in primul rand ca nu poti participa cu el in competitie si daca ii porumbel de maraton trebuie sa zboare la 1 an fonduri consecutive, parerea mea.Bafta si bine a spus cnv mai sus..decat sa dai banii 10 pietari mai bn iei o pereche de pui din porumbei cu norme si realizari. tu sti cum ii mai bine BAFTA!

  23. Imi pare foarte bine ca a aparut articolul cu HALIFAX, acum l-am vazut, sunt la lucru. La ora 19 va scriu cate ceva in plus, negrul este liber acum, imi repugna ideea porumbeilor inchisi, de fapt ei sunt simbolul libertatii. Pe curand

  24. privid la atitea dezbateri si pareri pro si contra am hotarit sa cresc trei loturi de zbor 1-de la columbofili 2-din piata 3-de la anumiti crescatori ce nu ii ineleaza si nu ii zboara incerc daca tot am spatiu si timp si posibilitate de antrenament nu am ce pierde . Va multumesc mult a fost un punct de vedere .

  25. mane puiul nu artata cine stie ce si nu te uita la aspect uitate ce are in cap fi a fost campion bunicasu ? daca era campion fara minim 2-3 miliaone nul luai :))=)) si sti dc ai pierdut pui ori de prosti ori din cauza la culoare ca ii observa foarte repede uli sau heretele … daca ai vrea sa faci performanta dai mai bine 1-2 miliaone pe un pui de la un tandem calumea si gata frate ;)daca vrei sa faci porumbei sfatul meu :)nu mai cumpara din piata

  26. din poza 4 sar parea ca are si ceva coriza si daca-i asa o sa te coste mai mult

  27. la 10 lei un nepot de campion?????eu nu prea cred,nici macar inel nu are,ia vezi daca ati vine macar de la 30 de km.

  28. In primul rand iti raspund tie, Andrei. La Halifax mi-au placut penajul matasos, penele colorate deja de pe gusa, remigiile secundare lungi si aspectul general ce denota o mare vitalitate – in fotografii este un pui ce abea a inceput sa se ridice in aer, fraged.
    Un porumbel de fond trebuie sa aibe remigiile secundare (penele aripii dinspre corp) cat mai lungi pentru ca sunt penele de plutire, este similar cu suprafata unui deltaplan, cu cat este mai extins pluteste mai bine.
    Lansez o alta teorie auzita pe cand eram copil, bineinteles ca o sa fie multi opozitori: la porumbeii de fond ultima pana din aripa (din remigiile principale) este mai lunga decat urmatoarele !
    Atentie ca sunt rari acesti porumbei cu ultima pana mai lunga !
    O alta observatie: Halifax are un comportament de pui de campion !
    De ce spun asta: am primit un pui de la cel ce-si spune Campionu, este o porumbita albastra care se comporta ca si puiul negru: pare sa aibe o reticenta in a-si lua zborul cu stolul, au inceput prin a studia bine voliera si acoperisurile casei. Mie imi denota un porumbel condus de cap si nu de aripi, adica nu zboara sa nu stie sa se mai intoarca, cum am patit cu alti pui.
    Pa

  29. Au… cioara!!!:X:X:X:X:X:XX:X:X:X M-ai nenoricit !!!!! I LOVE BLACK PIGEON!!!MAXIM AM ZIS!!!

  30. eu prima data am luat cadou de la un amic cativa puii scosi din pietarii si m au dezamgit . am dus 7 puii la 20 de km si au venit seara
    am zis ma primu antr enament . la al 2 lea aau venit a 2 zii si la al 3 lea am ramas cu 2 . varsta era destul de maricica 6luni asa k incearca l mai intai .

  31. cunosti persoana de la care l-ai luat?pot fi crescatori cu pasari bune si sa nu aiba fond de investitie pentru ei.dar nu se stie niciodata…incearca-l la zboruri sau mai bine la antrenamente ca inel nu are.nu te hazarda numai pe frumusete…invata de aici http://www.sicmoda.com/pigeon1.html vant in pene,

  32. Fara inel genealogig face 0 lei iar mare zburator nu cred ca ai sanse sa faci din el! Ca porumbel de ornament e ok! ai grija ca nu vorbele zboara in concursuri nici pedigreele si nici teoriile astea spuse de cite un cotetar braconier care mai agata si el de la cite o etapa o pasare moarta de oboseala! Oricum pentru placerea ta personala e ok oricum in concursuri nu il poti angaja neavind inel la picior! Am dat gratis foarte multi porumbei din matca si crede-ma multi dintre ei erau cu mult peste corbul tau! Multa bafta in continuare si la fel cum ti-au mai spus si alti internauti renunta la pasarile din piata deoarece iti vor aduce numai insatisfactii si niciodata nu vei progresa! Dai 10 lei , atit si valoreaza !

  33. hmmmmm……..multi crescatori au mare talent la comentat “de ce” te multumesti cu acesti pietari si dau sfaturi de genul: “Nu mai da banii pe asa ceva, cumpara de la crescatori buni, etc……” nu vad unul care zice:” iti ofer eu o pereche de pui la acelasi pret’ care intradevar sa care o gena de invingator……sau acestia spera decat la un pret bun, daca se poate cu mai multe cifre?…….P.S. poate cioara asta fara inel(cam asa o considera multi) va face o surpriza…..multa bafta!

  34. nu treb sa`l descurajati:)…un porumbel campion nu se face din vorbe ci din fapte….lasa`l liber si antreneaza`l abia atunci iti dai seama de ce e in stare!

  35. Ca sa raspumd comcret la intrebare…DA MERITA 10 lei!! E super frumos porumbelul. Ce daca nu are pedigree sau inel sau nu este fiu de campion.. omului i a placut pasarea pur si simplu e constient ca nu o baga la concurs ca nu are inel! Si eu mi as lua o pasare asa ieftina numai pentru a o vedea prin curte! La matca nu poate fi vorba…! Da MERITA 10 LEI

  36. Acest exemplar de porumbel are niste calitati remarcabile care in mod normal nu pot exista la un pietar. Eu ti-as recomanda incercarea unei combinatii cu o femela cu origine cunoscuta . Combinatia poate reusi. Daca locuiesti pe linga capitala iti pot face cadou o femela de anul acesta fiica din doi porumbei belgieni .

  37. sunt sanse aprope nule sa realizezi cv cu porumbelul asta! asa de frumusete, poti sa-l ti! cu toate k mie nici f reusit nu-mi pare, e un pui ca multi altii, care pe deasupra e si neinelat!

  38. Nu mai ziceti ca “10 lei dai, 10 lei face” !
    Eu am dat unui baiat 4 pui cu 10 lei bucata, toti cu inele de 2010. Fratele unuia dintre ei l-am zburat pana la 240 km, de fiecare data a venit printre primii, si e CEL MAI MIC PUI, si ca marime si ca varsta. Cand l-am bagat la prima etapa era la a doua pana, si cand a venit de la 240 km a schimbat-o pe a 4-a. Fratele altor 2 pui pe care i-am dat si el e acasa. I-am dat cu 10 lei ca baiatu vroia sa-si faca si el porumbei, si nu i-am cerut “PRETURI”.

  39. Vasile, m-am gandit sa-l imperechez cu porumbita albastra primita de la Campionu, care are bunica si strabunica campioane – sa vad ce iese din doi pui cu valoare in spate, sunt ambii neinelati.
    Puiul negru a inceput sa faca ture dar este precaut, nu pleaca cu stolul, la fel procedeaza porumbita albastra si un pui din Vifor
    Sa vedeti ce splendoare este Halifax in zbor cu steaua alba de pe spate !
    O sa scot pui din el si porumbita albastra de la Campionu, desi este contrar conceptiei mele de a imperechea conform asemanarii, ma ghidez strict dupa origine.
    Poate sa-mi spuna cineva ce origini ar putea avea negrul ? Va rog, dati-mi un reper. Ar putea fii si di porumbeii indicati de Andrei, pare sa aibe un genofond cu potential. Pa

  40. Mircea-Galati,
    Salut toata lumea.
    Porumbelul prezentat, poseda o aripa superba, de bun zburator: remigele inferioare lungi si matasoase si secera intre remigele superioare si cele inferioare foarte bine conturata. Dragi colegi, nu inelul face porumbelul, cate ciori am vazut impopotonate de mici cu cate doua sau trei inele, fara sa fie nimic de capul lor? Este adevarat ca nu-l poti baga in concurs, dar asta nu te impiedica sa-l antrenezi in particular si sa vezi ce-i poate capul, pentru a putea sa-l bagi la matca. Mi-a venit in voliera de la un concurs chiar un gutan inelat cu doua inele, aproape mort de oboseala, l-am studiat si era gutan sadea, l-am refacut si l-am lasat sa plece, nu mai vrea nici mort, si l-am dat la cineva la tara, si reversul, am avut un pui din parinti foarte buni si nu am mai avut inele sa-l inelez, cand a iesit la primul zbor l-am pierdut, unde s-a dus? nu stiu, daca a ajuns pe mana cuiva si l-a dus la piata, norocos de cel ce a pus mana pe el, si cate exemple se pot da, asa ca nu va mirati ca in piata poti gasi si porumbei buni, fara sa fie o regula. Domnule Adrian, nu va luati dupa nimeni, urmati-va instinctul si faceti ceea ce doriti, sunt foarte multi columbofili buni care scot la vanzare numai ciori inelate, asa ca faceti cum doriti. Inima buna.

  41. Si pentru cei care nu stiu sau care au uitat ( romanii au memoria scurta vezi Base) stimabilul Dl care a postat acest topic are si porumbei cu inele domnilor, porumbei care ii poate angaja la zboruri, dar de dragul artei DA, AM DAT SI 100 DE RON PE UN PORUMBEL FARA INEL asa ca 10 ron i-asi da fara nici o problema cu o mica conditie PORUMBELUL CUMPARAT SA AIBA TOATE CALITATILE PE CARE EU, REPET EU DORESC CA ACESTA SA LE DETINA, sunt banii mai si cumpar ce doresc cu ei.
    Cat despre sfatul ” stii mai bine cumperi de la un crescator renumit ” domnilor niciodata un crescator renumit de oriunde din lume nu-ti va da porumbeii lui cei mai buni, exceptii licitatiile.
    http://www.louella.co.uk/salelist.php?view=3. comparati cu preturile la care se vand porumbeii in Romania la crescatorii sau crescatori mari.
    Mai este mult pana departe sa avem si noi asa preturi avand in vedere ca salariile lor incep de undeva de la 1000 lire, facand paritatea de rigoare: roman 600 ron a 200ron/porumbel= 3 porumbei cu valoare bunicica.
    englez 1000 lire a 50lire/ porumbel=20 porumbei cu vloare genetica mai mult decat bunicica .
    Mentionez ca am cumparat porumbita cu 20 lire reprodusa olanda care a zburat toate etapele pana in Franta (peste 900 KM)
    Off topic: stimabili domni care sustineti ca trebuie cumparat porumbel cu “sange albastru” care este pretul unei porumbite care a clasat in primi 15% toate etapele de fond si/sau demifond in Romania nu indraznesc sa spun ca si o etapa de fond sa fie in primi 100.
    va doresc toate bune!

  42. Pentru cei care sustin ca marii crescatori nu-ti vor da din porumbeii cei mai buni, raspund ca sunt de acord cu ei, dar sa nu trecem cu privirea peste reversul medaliei care poate-i cel mai important si anume: porumbeii cei mai slabi din cotetul unui CRESCATOR BUN CU REZULTATE CONSTANTE, vor fi net superiori celor din piata. Inelul nu-l face pe porumbel daca ai siguranta stramosilor si vrei sa faci o incercare cu el la matca, daca nu, este fundamental, doar asa il vei putea angaja in concursuri oficiale si vedea ce-i poate pielea. Plecind de la premiza ca in lumea asta orice se poate face nimeni nu te impiedica sa iei un porumbel din piata si sa-l bagi direct la matca doar pe criteriul ca-i frumos. :)
    Pt. Botosel_, femela in cauza poate valora mult daca si alti membri ai familiei au confirmat si au rezultate bune, daca nu, asa un ”meteorit” are valoare doar pentru proprietar.

  43. prietene…nu te lasa dus de atatea idei inutile de la toata romania…crestel cum trebuie si la anu’ dul incet,incet la zbor makr de 2 ori la 300-400 km si dak rezista e bine pt inceput….inceark sa scoti pui din el dupa ce iti vine…si ineleaza puii lui si zboarai la fel la 1 an apoi la 2 ani pana la 900 dak rezista…nu se stie de unde sare ”iepurele”…succes….

  44. Domnul AdrianMadlin daca bunicasu lu ala a fost campion eu ma impusc :| intelegi ca nu are cum la un campion se stie macar linai de din ce este de ex matthys demset stichelbau jannsen r-venus … asta macar nu are nici inel si daca era sa fie din campion cu 2-3 miliaone il luati nu cu 10 lei cine va zis asta va mintit ca sa il vinda nu se duce nimeni in piata cu “Campioni” nici inel nare macaR:| sa fim realisti iti arat un kakat de voiajor care nu stie sa vina de al 100 de kmm care artata mult mai bine ca asta :| asa ca laso balta cu campionu :-j vb prosti aici cine va zis va mintit !;)

  45. in primul rand nu are inel……..cine stie cum la prins sau de unde il are. parerea mea k este foarte rau dak crezi ce spun totii pietari. k sa vand marfa omu zice k este venit si din spania acu dak crezi prob ta.

  46. vad ca la noi pentru unii inelul decide daca un porumbel e bun sau nu daca e scump sau nu etc….omul sia luat un porumbel de 10 lei care atata face pana la proba contrarie.de bagat la matca nici nu poate fi vorba…..cred ca a inteles din mesajele altor colegi cam cum trebuie sa faca…si vad inca o chestie la unii….scriu despre un subiect sau altul cu o oarecare superioritate ….unii zic ca nu ar lua porumbelul nici daca ar fi gratis si daca ar mai primi si bani…ei zic ca isi iau pui de 3 milioane sa ne arate si noua o clasare o diploma ceva….sa vedem cat face un pui de asta dupa un sezon doua….cred ca ajungem la vreo 15 lei cu tot cu inel.nu vreau sa supar pe nimeni dar e stiut ca poti sa ai in voliera campioni dar daca nu stii sai exploatezi sau sa ai grija de ei ii faci de 10 lei bafta multa la toata lumea

  47. am avut si eu cand eram la inceput aveam vreo 14 ani pe atuncea o pereche de puii negrii la culoare de la un crescator mai in varsta care avea si porumbei de ornament erau mascul si femela aratau deosebit de bn tot asa credeam ca e din ceva campion mai tarziu sa constat ca avea ceva sange de ornament in ei……parerea mea frate e ca daca vrei sa cresti porumbei voiajori si vrei sa faci performanta uita-te la valoarea parintilor sau linia din care se trag si nu la cat sunt de frumosi….cu porumbei din piata nu ai nici o sansa in doua trei etape de concurs i-ai impachetat…..deci concluzia studiaza mai bine inainte sa cumperi.

  48. Chiar imi face placere sa citesc ce mai experimenteaza dl. Adrian, dar mai mare placere imi face sa citesc mesajele de la unii care mai de care mai “experti”, campioni, oameni care dintr-o poza se pricep sa “citeasca” un porumbel, oameni care dintr-o privire isi dau seama de linia si distanta la care poate fi zburat porumbel respectiv. Stau si ma minunez, ma intereseaza mai ales ce face un porumbel “campion”, mai ales ca toti vad ca detin campioni atat prin piete cat si aici pe site! Ca sa raspund la intrebare, fara sa jignesc, nu as da 2 bani pe HALIFAX, nicidecum 10 lei!

  49. Poate fi si o cioara daca omului ii place asta e si basta. Cu banii lui poate face ce vrea . Totusi ,repet, porumbelul nu este rau de loc. Are calitati pe care multi porumbei , chiar de la crescatori care ineleaza porumbeii, nu le au. Daca tot a dat omul un ban pe el fiindca i-a placut,cred ca ar merita imperecheat cu o porumbita buna si sa verifice prin zboruri descendentii. A mai fost un caz celebru in Bucuresti cind, un renumit crescator , avind la vaduvi un mascul stingher a luat din piata o porumbita de 15 lei ca sa-l agate,iar toamna a lasat perechea sa creasca un pui.Acesta s-a dovedit a fi un campion. Intre timp insa biata porumbita fusese deja sacrificata , spre disperarea tardiva a columbofilului.Ar fi dat de 100 ori banii cu care o cumparase numai sa o mai invie.Asa ca merita si prietenul nostru sa incerce un experiment cu Halifax.Personal ii doresc mult succes.

  50. Bogdan V imi place cum gandesti. ai dreptate!
    dar vad ca unii se imbata cu apa rece

  51. Daca puneam aceleasi poze dar scriam ca este pui de la nu stiu ce maratonist in voga, toti ar fi dat pe el nu 10 ci 100 de lei. :))

    Asa ne dam seama cat de mult conteaza ambalajul marfii.

    Apropo, meserie de tot povestea lui Vasile!

    Conteaza si aspectul la voiajori pentru unii dintre noi, nu stiu altii cum sunt dar prefer sa imi placa ce vad in cotet, intotdeauna e mai interesant decat ce e pe foaie (toti ne-am indragostit de porumbei nu de maculatura la inceput).

    De exemplu desi asta e pasare cu pedigreu licitata acum pe net si poate fi super, n-as da nici cei 10 lei ai lui Halifax pe ea pentru ca nu-mi place despre fatza ei nici sa ma bati, sperii copiii cu ea. Bau!!!
    http://licitatii.porumbel.net/wp-content/images/086882-10.jpeg

  52. Bine, daca tot m-ati provocat poate ca o sa-l zbor pe Halifax cu asociatia la anul, poate si cativa din cei 8 intorsi, merg cu ei pana la zborurile de fond ca sa vedem ce se intampla, sunt doar ciori fara valoare ?
    Pun pariu cu voi ca o sa am pasari ce teoretic o sa intre in norma !
    Fac cumva ca sa-i promovez si fara inele, doar ca prezenta. Pa

  53. Madaline nush ce sa-ti doresc…cum zburam acelasi plan nu vreau sa ma bata Halifax :D.
    In mod normal e complicat ca el sa fie marele campion,dar se poate ,nu e imposibil.
    Mai spunea cineva nici daca imi dai u 10 lei probabil nu l-as vrea,dc?prefer unu in minus decat ceva necunoscut in plus.
    Au ramas pripasiti 5 porumbei de pe o sapt pe alta,au mers toti direct la o etapa grea,ultima….imi vin 2 acasa si totusi as vrea sa ii dau stapanului,iar dc nu pleaca de buna voie…poate le gasesc stapan.
    Eu s “fan” Piet, deci de aici imi place selectia la mana asa cum ai facut si tu dar aceasta tb facuta pe pasari valoroase care sti ca au si ceva in cap.Bazandu-te doar pe caltatile lui sportive…e mai greu putin .
    Personal iti doresc multe realizari cu Halifax si vreau sa ne vedem la prima etapa de fond,

  54. Nu stiu cum sa va explic mai bine de ce cumpar si o pasare neinelata si sper in ea… Poate ca teoria mea “Functia creaza organul” ma face sa valutez o pasare fara sa stiu ce are in cap, doar privind dezvoltarea fenotipica in legatura cu o anumita functie.
    Dezvoltarea puiului pana la 4 saptamani tine de genofondul sau, de ceea ce a mostenit de la stramosi, poate ca eu nu-i ofer conditiile ideale in care dezvoltarea sa ar continua la maxim… Pa

  55. mda,suntem in romania si din pacate toti pietarii incearca sa”prosteasca”pe cineva.si eu am vandut in piata,aqm vreo 6-7ani si vedeam cum fac smecherii cu porumbeii.dar nu gaseai mai nimik de valoare,decat f.rar mai venea cate un crescator care avea cativa care nu merita sai deie de aksa sasi strice”firma” sii aducea in piata.dar pentru un incepator,era mult.ii vedeai inelul si se dezvolta f bine!!!dar se si intorcea aksa de la km bunisori ptr”pietari”cum ar fi 200km..mai departe nu mas fi riscat.orcum,iti urez bafta sa ai,dar vorba multora de mai sus,nu te increde in nimeni,pentru ca toti vor sasi vanda marfa.fii baiat istet si mergi la crescatori,pentru ca unii o sa tii deie cadou cum zicea si cineva mai sus.atunci se merita sa le dai de mancare la aceia.dar la ”pietari”nu se merita!!!!!!
    BAFTA IN CONTINUARE

  56. daca vrei asociatie va trebui sa ii pui inel…..wake up!!!

  57. Vasile, care sunt tata calitatile pe care le are Halifax? Ai vazut o poza si deja ti s-au aratat calitatile? Ori, lamureste-ma si pe mine, ce intelegi tu prin calitati?

  58. L-ai luat pe HALIFAX-sa-ti traiasca,si sa ai parte de aventuri cu el!Vrei sa te”joci”perfect,si eu fac asta in alt sens pt ca eu cresc pasari de agrement si ornament,deci te inteleg,am scos din multe”ciori”de care toti imi spuneau sa ma despart(ba chiar sa le rup gitul ca sunt fara valoare)pui pe care,dupa aia ,nu m-au crezut ca sunt din respectiva pasare.Domnilor nu trebuie sa uitam pt ce ne-am”adunat”aici-PORUMBEII-NU-I UITATI pt niste scrieri pe o hartie,ei nu au nici o vina ca i-am “clasat”noi arbitrar in nush ce categorii!!!!Dovada ca am dreptate sa-l sustin pe dl cu HALIFAX:TOPICUL DE FATA,UITE CITE COMENTARII pt o “CIOARA”!!!!!!!!!!!!!-70-WOAU-70.De cind exista omul ca specie aventura,necunoscutul a incitat!!!!!!Cu respect!

  59. thoame ce teapa ai luat niki macar inel nu are ce o sa faki cu el ?o sa il bagi la matca ai vz pedigrele la parinti lui ?vant in pene in continuare si ai grija ce achizitii faki

  60. “rupe-i capu daca vrei performanta!!!” … nu stiu daca dl. Adrian urmareste performanta, cred ca mai degraba vrea sa demonstreze ceva cu pietarii, acuma daca o sa si reuseasca e alta poveste! Oricum entuziasmul de care da dovada merita admirat, asa ca replici ca cea mai de sus nu cred ca-si au locul!

  61. Iulian Simion:
    Stimate domn, am tinut porumbei in mina inainte sa ma joc cu creioane colorate. Fiecare apreciaza porumbeii dupa propriile criterii . Dv poate ca aveti altele decit mine. E dreptul Dv. Eu spun ca e un porumbel bun.Cu calitati.Daca baiatului ii place si vrea sa incerce un experiment cine si ce are ceva de reprosat?E de asemenea dreptul lui. Oricum ,domnule Simion, in columbofilie nu prea exista adevaruri de neclintit . Un mare rol il are flerul, experienta si chiar norocul columbofilului.Si mai este ceva: trebuie musai sa iubesti aceste zburatoare, altfel nu se poate!!! Asa cum si la cel mai prost si needucat om poti gasi si cite ceva bun care reprezinta sansa lui in viata, asa si unui porumbel trebuie sa-i acorzi sansa lui.Campion national este doar unul. Ar fi bine ca tuturor colegilor lui de generatie sa le sucim gitul? Ar fi citeva zeci de mii de victime nevinovate.Unde am ajunge asa? Sansa porumbelului voiajor este zborul si intoarcerea cu succes acasa. Ca vine mai devreme sau mai tirziu este cu totul altceva si in mare masura depinde de conditiile de crestere , de sanatate si antrenament. Asa cum pentru Napoleon in ranita fiecarui soldat era bastonul de general ,asa si in fiecare pui de porumbel exista germenele unui campion. Altfel sportul cu porumbei ar fi mult mai simplu. Cumperi doi campioni si ai descendenti numai campioni. Dar din pacate nu este asa si un campion poate iesi chiar si din acest Halifax .

  62. Perfect Vasile, eu nu vreau sa ma resemnez ci vreau sa acord sansa oricarui porumbel sa arate ce poate, din pui cumparati cu 7 lei si 50 de bani am 2 porumbei (vezi B si C de la lansarea de pietari) ce sunt convins ca ii bat pe multi cu pedigree. Din acesti pui carora le-am acordat sansa cuvenita o sa am descendenti de clasa. De fapt dupa caderea pe care am avut-o in 14 martie anul asta cand mi-a intrat dihorul si am ramas cu 9 porumbei m-am ridicat cu vointa de a face ceva, de a lupta pe toate fronturile, sta in noi puterea transformarii, acum intru in iarna cu matca si cu pui promitatori, am 12 porumbei doar la matca inchisa, in afara de tineretul confirmat.
    “DACA VREI CU ADEVARAT SA REALIZEZI CEVA IN VIATA LUPTA SI VEI CASTIGA, O LUPTA-I VIATA, DECI TE LUPTA, CA DOAR LUPTAND VEI CASTIGA !”

  63. :))))) ”tineretul confirmat” demult n-am mai ris cu atita pofta…

  64. Imi place cum scrieti Domnule Vasile; creioanele colorate cred ca au contribuit si la pastelarea ( in sensul cel mai bun posibil ) a nivelului Dumneavoastra literar. Dealtfel ma cuprinde o senzatie de profunda bucurie cand mai citesc si articole scrise in Limba Romana si remarc cu placere ca au inceput sa se inmultesca autorii unor astfel de articole ( comentarii )
    Vorbind despre porumbei, nu contest in niciun fel calitatile Dvs de selectioner ( desi cred ca e cam mult spus ) cum dealtfel nu contest nici faptul ca Halifax n-ar avea sanse sa iasa – de ce nu? – poate chiar si Campion National…! Bineinteles, asta doar daca apelam la premiza ca toti porumbeii pleaca de la aceeasi linie de start si atat. In cazul asta, teoretic, fiecare porumbel participant la o cursa are sanse la locul 1, nu? Ei bine, stiti Domnule Vasile cand devine grea columbofila? Dupa primul loc 1 …!!! Abia atunci se dezlantuie dezastrul. Si sunt convins ca stiti la cate lucruri ma refer; n-are rost sa pierd o zi intreaga insiruindu-le aici. Tot ceea ce vreau sa subliniez, este ca dimensiunea dezastrului survenit ulterior se intareste si se propaga tocmai datorita acelor 7 lei si 50 de bani. Sa nu care cumva sa creada cineva, ca am ceva impotriva celor ce cresc porumbei precum Halifax, “B” sau “C”…! Oameni buni, sa va dea Dumnezeu tot ce va doriti pe lumea asta si sa traiti alaturi de porumbeii Dvs, cele mai minunate clipe de satisfactii si impliniri…!!! Eu doar atat vreau sa va spun, rugandu-va sa deschideti ochii; apa rece nu imbata…! Draga Vasile, draga Adrian, daca v-as spune cati porumbei cu calitati extraordinare au intrat la mine anul asta, ati spune ca mint la modul cel mai grosolan. Am ramas profund dezamagit de nivelul de dezastru in care a ajuns columbofilia din Romania ( ca dealtfel tot ce misca odata in tara asta ). De cand ma stiu, nu tin minte sa fi intrat la mine in crescatorie atatia porumbei cati am gasit anul asta. Si cel mai mult m-a surprins faptul ca acei porumbei, chiar aratau a porumbei mesageri sportivi fratilor. Unu si unu! Eliberandu-i, am avut sansa ca ulterior sa mai fiu sunat de cate unul mai recunoscator ( nu va grabiti sa credeti ca au fost prea multi ) si tragandu-l de limba am aflat ca tine mult la ideea romaneasca pe care o aplica si in sportul columbofil: “sa faca din cacat bici si sa mai si pocneasca”!!! Atunci am inteles in mare, de ce se alege praful de Columbofilia Romaneasca. O sa sariti iar la gatu` meu si o sa-mi ragniti in urechi: “da` ce ba Iuliane, ca sa facem porumbei tre` sa dam sute sau mii de Euro si sa cumparam pedigree”? NU, n-am spus niciodata asta. Am spus de atatea ori sa va alegeti porumbeii din acele crescatorii unde se LUCREAZA, unde se MUNCESTE, unde se obtin REZULTATE an de an. Si nu trebuie sa platiti averi pe porumbei. Personal condamn pe cei care devin sclavii porumbeilor. Faceti asa cum ii sta bine fiecaruia dintre noi; lasati mandria si orgoliile prostesti; nu va mai credeti a-tot-cunoscatori in ale columbofiliei, cititori in poze si in ochii porumbeilor, ca va otraviti singuri oameni buni. Puneti mana si invatati, studiati cat va incape in mana, plecati capul si mai ales, faceti-va prieteni, nu dusmani si veti vedea cum in timp, puteti obtine cu bani putini, acel pui sau ou din porumbelul care a costat 1000 de euro. Modestia si seninatatea deschide si cele mai incuiate inimi. Aroganta si plinatatea de sine, le va amari si pe cele mai dulci. Si va mai spun un lucru pe care l-am mai spus si cu alta ocazie si pe care il voi mai spune si in viitor: eu nu scriu aici pentru cei ce tin porumbeii in mana de cand s-au nascut, nu scriu pentru experti; eu scriu pentru cei care au inceput columbofilia ieri si pe care as dori sa nu-i vad orbecaind prin intuneric 20 de ani ca pe mine, crezand ca un Halifax le va aduce norma la maraton, oricat s-ar lupta ei, Domnule Adi. E un subiect vast, ne putem contra pana dam ortu` popii si tot nicaieri nu vom ajunge, insa eu, sunt de principul ca daca e al dracu` de greu sa faci porumbei de performanta din Campioni, atunci ce sanse am sa fac din Halifax…?!? Si daca din noroc sau din intamplare Halifax va fi un super zburator ( si mi-as dori din tot sufletul sa fie asa ) sa vezi atunci cat de greu va fi sa-ti vina sa crezi, ca nu-i nici pe departe un bun reproducator. Si iar va spun; cati Halifacsi au fost la mine anu`asta si cum aratau porumbeii aia, imi venea sa-mi smulg paru` din cap cand ii priveam pe ai mei. Si crede cineva ca ar fi fost un lucru bun sa fi oprit macar 20 de astfel de porumbei si sa incerc sa fac de acolo? Eu zic ca nu. Am inceput anul asta la primul antrenament cu maturii, cu un lot de 11 porumbei, toti de 1 an si am terminat dupa 6 etape de fond si maraton cu 6 porumbei, din care 3 au zburat de 2 ori 850 km. Din cele 6 etape doar una nu am facut-o; o etapa de 640 km. In rest, am zburat tot programul. La acea etapa nu am imbarcat deoarece eu am fost delegat cu porumbeii si am considerat ca e mai bine sa nu am porumbei in concurs atunci. Si tineti minte, toti porumbeii erau de 1 an, iar o femela era chiar din august anul trecut, care nu terminase inca de naparlit toate penele de pui si care a zburat de minune 1 x 520 km si 2 x 640 km in concurente cu numar de porumbei cuprinsi intre 5.000 si 11.000…!!! Alte 2 femele au zburat la fel ca asta mica, inca o femela a zburat 1 x 520, 2x 640 si 1 x 850 km iar inca o femela si un mascul ( singurul dealtfel ) au zburat 1 x 520, 2 x 640 si 2 x 850 km. Eu nu am Domnule Vasile nici experienta si nici flerul necesar. Ca sa fiu sigur insa ca nu dau gres, aplic metoda de mai sus si la final de sezon, trag linie si implicit concluziile. Stiti ce spun colegii mei? Ca sunt nebun! Poate ca sunt, poate ca nu. Insa porumbeii mei provin din cescatorii unde numai asa se zboara si daca acolo se simt bine zburand asa, inseamna ca si la mine tre` sa se simta la fel, iar eu nu-mi fac griji. Femela cea mica este o nepoata a lui “Kom-Kom”, din fiica directa din el care este la mine si un mascul de 14 ani albastru caruia ii curge prin vene putin Bricoux si restul Aarden si Stichelbaut. Ambii parinti vin din crescatorii care au dat porumbei olimpici si n-au costat impreuna mai mult de 200 de euro. Celelalte 2 femele care au zburat la fel ca asta sunt una dintr-o femela guta Stichelbaut ( 10 ani ) in a carei pedigree stau ascunsi toti bunicii Olimpici ai Romaniei, femela care este la mine si un mascul 100% Aarden ( cel pe care il am in poza la comentarii ) si care vine direct de la Herman de Graaf din Olanda. Pe asta il am de la fratele meu Cristi Gradinaru din Luncani -Bacau – ( hai acasa odata ca m-am plictisit de mor ). Cea de a doua, este dintr-un alt mascul Aarden tot de la Cristi Gradinaru ( via Hermes – Germania ) si o femela care-i semisora de mama cu albastra din “Kom-Kom” A patra femela este din mama Oswald Schneider si un fiu din porumbelul de 14 ani, a 5-a este din femela DeZutter x mascul Kaltenpoth ( Aarden – Stichelbaut ), iar singurul mascul, este din tata Van de Poel si o alta semisora a celei din “Kom-Kom” Cam astia sunt Halifacsii cu care am concurat anul acesta si va asigur ca parintii lor nu au costat o avere. Asta nu inseamna ca nu ar valora mult mai mult, dar facandu-mi prieteni de-a lungul anilor, am reusit sa gasesc intelegere si sa obtin porumbei de calitate la preturi accesibile buzunarului meu. Si daca am fost cate odata in situatia sa platesc poate mai mult decat mi-as fi permis, am gasit ingaduinta unor oameni cu caracter, care mi-au dat posibilitatea sa le platesc un porumbel chiar si intr-un an de zile. Foarte adevarat este ceea ce ai spus Domnule Vasile: “Campion este numai unul”! Si eu imi zbor porumbeii dorindu-mi sa devin Campion, ca fiecare dintre noi. Drumul e lung si pentru multi dintre noi asta va ramane un vis pe care niciodata nu-l vom vedea realizat. E clar ca nu o sa-mi omor porumbeii pentru asta. Ii iubesc si ii cresc in primul rand pentru ceea ce sunt. Cu concursurile e altceva. Acolo gasesc al soi de satisfactii pe care nu vi le pot explica si indiferent de locul in clasament, traiesc aceleasi emotii cand imi sosesc porumbeii din inaltul cerului, de la un concurs de peste 800 km. Asa am fost de cand ma stiu. Si culmea, numai la astfel de concursuri ini tresare inima. Nu stiu, e ca la pescuit; una e sa prinzi 100 de obleti a cate 20 de grame bucata si alta e sa prinzi un crap de 5 sau 6 kile…! Iar singurul adevar de neclintit Vasile, ar fi ca, din nimic tot nimic o sa iasa. Si cu mana pe inima iti spun ca n-am nimic cu Adi si cu ceea ce face el acolo. Am doar parerea ca e pierdere de timp. Ori 30 de porumbei din crescatorii bune, ori 30 de Halifacsi, “B” sau “C”, …tot atata mananca si eu tot atata muncesc rupandu-mi cocoasa pentru ei. Dar ma rog, e doar parerea mea si nu vreau sa ma omorati pentru asta…! Un weekend superb sa aveti. Zboruri bune celor care inca mai aveti etape…!!!

  65. Pentru unii tineret confirmat inseamna poate intoarcerea de la 400 – 500 de km in primul an, pentru mine inseamna intoarcerea de la un zbor dificil tip Valea Mortii sau Verendin.
    Stiti cum este zicala aceea: “Ma pretuiesc putin cand ma privesc, mult cand ma compar”, adica stiu cazuri de columbofili cu matca belgiana si de alte natii, cu pui din campioni cu pedigree ce au pierdut 50 % din tineret la zbor de 30 de km aerieni !
    Bineinteles ca nu sunt cel ce voi fi peste 5 ani, dar am rabdare sa invat meseria.
    Week-end placut tuturor, vant usor.

  66. Pfff Iulian, ai scris niste chestii pe acolo de mi s-a facut pielea gainii. :)) Sper sa am cinstea sa beau o bere cu tine in viata asta.

    Despre Halifacsii lui Adrian nu mai zic nimic pentru ca m-am tot gandit si mi-am dat seama de o chestie: lumea nu poate invata decat din propriile greseli (unii nu invata nici din astea!) deci oricat ne-am raci noi gura, ei tot tineret confirmat vor vedea in pasari care au venit de la niste drumuri banale pe care le face cu putin noroc si un hibrid de voiajor cu motat de ornament.

    Nu fac misto de Arian, si eu am gandit exact ca el si mi-am distrus primii 3 ani de columbofilie cu parasute din piata (la club imi ziceau ca arata prea bine, sigur nu sunt din piata). Sigur ca am fost avertizat de prieteni ca imi pierd timpul, dar vezi, eram acest Einstein al columbofiliei cu simturi mult prea fine pentru muritorii de rand :))))) … revolutionez eu columbofilia cu toate racile din piata.

    Concluzia: toti sunt datori cu un cucui facut la pragul de sus, trebuie sa-i doara putin ca sa se trezeasca la “dulcea” realitate. Nu te mai obosi. Vorbim peste 2-3 ani de concurat pe bune, si daca Halifacsii si familiile lor vor face norme cu palmares, jos cu palaria…

  67. Am intrebat mai sus ce face un porumbel campion… nu raspunde nimeni?
    Atunci incerc eu… campion este porumbelul cu loc I pe plan national la o categorie. Si cum noi avem 3 federatii care mai de care mai “nationala” si vreo 10 categorii la fiecare, fara sa adaug palmaresul aici, ia vedeti cati campioni ies la numaratoare! Astept si pe altii, fiecare cu parerea lui!

  68. dupa tot ce au spus iulian si andrei in ultimele comentarii nu cred ca a mai ramas nimik de spus…pentru cei care inca mai credeti in vise e cazul sa va treziti….andrei nu vorbeste din auzite la fel cum nici ceilalti care au scris aici…citesc fiecare articol de pe acest site,stiu si toata povestea cu pietarii lui andrei(acei rosii superbi si ceailalti care faceau minuni la primele 2-3 etape de viteza)..la fel se va intampla probabil si cu Halifacsii tai…dupa 2-3 etape o sa iti creasca inima cat o franzela zicand k ai dat lovitura…dar dupa primul fond o sa ramai in frigider cu toata gheata-n cap…oricum noi mai avem rabdare si cu tine..:),si peste 2-3 ani knd poate o sa incerci sa realizezi un plan de zbor complet cu halifacsii o sa ne dai dreptate…

    “Poate sa-mi spuna cineva ce origini ar putea avea negrul ? Va rog, dati-mi un reper.”…asta ma amuza teribil….poate s-or gasi cativa sa iti spuna indata si originile k am mai vazut mesaje anterioare knd dupa o fotografie iti zicea unu p-aci din ce linii is porumbeii…terminati-o cu prostiile fratilor…cred k ajunge..:)

    cu respect Marius Costiuc

  69. Nu stiu, pe mine ma lasa cam rece, chiar ma enerveaza sa aud: Bricoux, Janseen, Aarden…. De ce nu porumbei Popescu, Porumbescu, Iulian Simion ? Faceti faima strainilor, creativitatea noastra este zero…

  70. pentru coment 1 nu cred ca penele trebuie sa fie pina la coada si penele secundare da e bine sa fie late asta cred ca arata ca porumbelul are fizicul de fond ramine de testat mental
    cit de subiect sa traesca si sa faca la tine puiul ce na facut bunil lui multa bafta
    dar nu trebuie tinut nimic fara sa fie testat macar 2 ani la rind
    MACAR
    bafta

  71. Apoi, draga Andrei, daca vii la Expo la Piatra Neamt, ne-om vedea acolo si tre` sa bem si o bere…! Si poate ne-om vedea mai multi, ca asa mi-ar place; sa va cunosc si io pe cei care scriti aici, ca indiferent de opinii si puncte de vedere ma bucur sa va “aud”! Adi, pot sa-i spui tu unui Ciobanesc German si “Caine Lup”, nu-i nicio problema, dar el ca rasa e Ciobanesc German, tata…! Pai nu cunosc pe nimeni Adi, care sa aibe porumbei ce-i poarta numele. Si stii de ce? Pentru ca toti la randul nostru aducem mult prea des pasari noi in voliera si nu lucram pe aceleasi familii 20 sa 30 de ani. Asta una la mana; apoi treaba cu porumbeii “Popescu” sau “Georgescu” mai e legata si de alt aspect. Daca acei porumbei ar straluci prin expozitii si olimpiade an de an si ar veni inca 50 de oameni care ar spune tare si raspicat, “mai fratilor, cu porumbeii Popescu am ajuns de 3 ori in expozitie si am unu si in Lotul Olimpic al Romaniei”, am mai putea sa vorbim de rasa respectiva asa cum vorbim acum de Aarden, Janssen, sau care vrei tu. Te intrebi de ce vorbim acum de aceste rase? Pai e simplu; ca din acele rase, au facut porumbei faimosi jumatate din columbofilii planetei. Dintr-ai mei, n-am facut porumbei adevarati nici macar eu, daramite altul…! Nici macar Freialdenhofen nu-si numeste porumbeii ca pe el insasi, desi daca te uiti putin la palmaresul lui, te cam ia cu ameteala, tre` sa tii compresa cu otet pe frunte ca lesini. Sunt putini astazi cei care au curajul sa se bata in piept, mandrindu-se cu propria rasa. Dintre cei in viata, cel pe care il elogiez cel mai mult e Meulemans ( si dupa parerea mea e cam singurul ). Si stii cum e in columbofilie? E cumva ca si in arta; artistul e mult mai apreciat dupa ce acesta nu mai este…! N-ar trebui sa te enerveze cand auzi de Bricoux, Janssen, Aarden. Te vad om luminat si asezat la minte. Citeste despre ei; au facut lucruri frumoase in trecerea lor pe fata pamantului, lucruri care sa ne bucure pe noi astazi. N-au fost oameni rai; si-au dedicat mult timp din viata pasiunii columbofile, iar noi existam ca si columbofili in cea mai mare parte, datorita lor. Mie mi-a placut sa vorbesc frumos despre ei, iar pentru unii am chiar o deosebita stima si am incercat cate odata sa ma ostenesc scriind cate doua vorbe pentru ca cei mai micuti de pe aici, sa afle cate o frantura din minunata dar scurta istorie a sportului columbofil. Si am sa mai scriu si despre altii. Si sa nu crezi Adi ca nu te inteleg. Hai sa-ti mai zic ceva; am aici la mine, doi colegi de sport, care toata viata lor au crescut numai si numai porumbei din prins. Dar au oprit din acei porumbei in cea mai mare masura, doar pasarile straine, iar dintre cei romanesti, doar pe cei pe care ii gaseau prin cataloage, sau doar daca gaseau serii foarte apropiate ale acelor porumbei in cataloagele de expozitii. Din aia au facut porumbei. N-au dat in viata lor un leu pe vreo pana de porumbel de la cineva. Au zburat an de an si au facut si rezultate; unele chiar uimitoare. Si astazi procedeaza la fel, oprind de la cate un concurs foarte greu cate o pasare, daca aceasta le convine. Stiu ca se poate si asa; e mai ieftin decat sa te duci sa-ti bagi teapa in cur cu propriile maini, storcandu-ti buzunarele de ultimul leut pentru doua sau trei pedigree. Stati linistiti restul…!!! Sa nu incepeti sa urlati pe aici, “huuu, braconierii”…! Vreau sa va spun – si credeti-ma pe cuvant – ca si in cele mai civilizate tari din lumea asta se fura si se capcaneaza porumbei la greu!!! Si sa mai stiti ca printre cei care se folosesc de astfel de porumbei, stau nume cu rezonanta. Mai nou acuma, se fura porumbei “la comanda”; si s-a ajuns chiar si la tentativa de omor pentru bietele pasari…! Asa ca nu numai Romania e oaia neagra a Europei, fiti linistiti! No, ce sa zic mai Adi; incearca si tu, vezi ce iese si ai timp sa indrepti lucrurile daca ceva nu va merge cum trebuie. Eu ma repet spunandu-va tuturor, ca tot ceea ce am scris reprezinta doar parerea mea, iar fiecare dintre voi, interpretati-o cum doriti. Cert este ca Halifax si altii, au dreptul la viata chiar daca sunt sau nu buni zburatori, iar tu Adi, meriti toata aprecierea noastra pentru simplul fapt ca-i iubesti, iar asta se vede de departe…! Bravo tie amice!!!

  72. Apropo de nume – Aarden, Bricoux, etc – nu au introdus si ei periodic pasari de la diversi pentru a nu se sufoca in consangvinitate? Nu tin sa te contrazic, doar intreb. Poate ca popularitatea lor vine si din faptul ca pe vremea aceea erau mult mai putini crescatori cu adevarat buni si deci deveneau mai usor renumiti. Astazi apar campioni peste tot si unii se mentin, dar tot astazi reclama face diferenta mai mult decat calitatea, poate.

    Poate ca nu mi-e clar conceptul: putem trata voiajorii Aarden si Bricoux ca doua rase diferite? In sensul asta vorbim de RASE la voiajori? Ca si rasele de agrement gen voltat si galatean jucator? Un crescator de voltati va strica automat voltatii daca va baga in ei galatean, voiajor, etc. Deci dupa capul meu, rasa este “voiajor”, nu “Bricoux”. Porumbel este “specia” iar “Bricoux” este cel mult “linia”. Desi linie cred ca se considera defapt o secventa mult mai mica in cadrul unei crescatorii, care are in ea la baza putini indivizi foarte apropiati. Poate ar trebui sa discutam astea intr-un articol separat.

    Am auzit destul de des si pe la noi vorbe de genul: asta e 50% Georgica Popescu, asta e 100% Butucanu, etc.

  73. e frumos dar unde il ti conditile lasa de dorit fale curatenie ce rost mai are sa ai porumbei daca ii ti in mizerie?

  74. Nu stiu daca iti pot da un raspuns exact. Cred ca e greu sa vorbim de rasa, in sensul ca, o rasa reprezinta un anumit grup de indivizi aparinand aceleiasi specii de microorganisme, plante, animale, cu caractere comune, constante, conservate ereditar, care se deosebesc de alte varietăți din aceeasi specie prin anumite caractere specifice. Daca vorbim despre asta, atunci da, putem vorbi de o rasa. Mie imi place sa spun rasa Aarden, sau rasa Bricoux sau rasa Janssen, in ideea in care gasesc aceste rase identificandu-se cu definitia de mai sus. Cert este ca putem vorbi de Aarden si Bricoux – referindu-ma strict la porumbei – ca sunt doua familii diferite; hai sa ramana asa cum imi place mie sa spun: RASE. Da, clar sunt doua rase diferite. Pai rasa nu este “rasa voiajor” Andrei. Aia este specia. Voiajorul, este una din multele specii de porumbei, nu? Putem vorbi de specie ca fiind categoria sistematica fundamentala subordonata genului, care cuprinde animale si plante cu trasaturi si insusiri comune. Nu stiu, eu asa vad lucrurile. E posibil sa gresesc, iar in cazul asta, rog pe cineva mai experimentat decat mine sa ma corecteze. Linia o consider a fi subgrupa unei rase, limitata la un numar restrans de indivizi ( familie ) ce-si au originea comuna unuia sau catorva ( eu stiu, doi sau trei ). Aici fac deja trimitere la consangvinitate, care este o relatie genetica intre indivizi dintr-un stramos comun, asa cum am zis. Un crescator poate avea mai multe linii in volierele sale. Chiar si un crescator despre care putem spune ca si-a format deja o rasa, poseda mai multe linii ale acelei rase. De exeplu, Bricoux avea linia lui Naluca, Toreadorul, Jules Caesar, Tiganca, Mica Isabela, Marea Isabela, etc…! Toti erau porumbei Bricoux, dar erau mai multe linii ale acestuia. Folosim de multe ori expresia: “ma duc sa iau un pui din linia Albastrei lui Cutare, ca i-a mers bine in ultimii 5 ani”! Ce ne spune asta? Ca un numar restrans de porumbei ai acelui crescator care au ca origine pe acel individ ( in speta “Albastra” ) au un randament mult mai bun decat alti porumbei ce nu se regasesc genetic la fel de mult ca cei despre care vorbim ( cei din linia “Albastrei” ). Incerc sa dau niste explicatii intr-un limbaj cat se poate de comun, ca sa inteleaga si astia mici ce vreau sa spun. Pai cand spui ca e 50% Popescu, spui de fapt ca mama sau tatal ( doar unul din doi ) e de la Popescu. Cand spui ca e 100% Butucanu, inseamna ca de acolo l-ai adus. Aici insa se complica putin treaba, in sensul ca acel porumbel care l-ai luat de la Butucanu e scos din alti doi porumbei pe care el i-a adus in crescatorie anul trecut, nu prea poti vorbi de un porumbel ca fiind 100% Butucanu, asta daca insa, vrem sa mergem pe ideea ca atunci cand vorbim de un porumbel ce poarta numele unui crescator, ne referim defapt, la ceea ce acesta a lucrat din porumbeii pe care el ii detine de 5, 7 sau 10 ani si nu doar doua pasari pe care le are de trei luni si din care ti-a dat si tie un pui…! Multi fac greseala asta si apoi isi plang in pumni afirmand ca “am luat doi porumbei de la Iulian, dar nu mi-au dat nimic…”! Pai na, ce sa-i fac eu? Nici mie nu-mi dau intotdeauna. Eu nu pot spune unui om cum sa-si imperecheze porumbeii. De multe ori si eu iau decizii in ultima clipa cand vine vorba de cupluri, dupa ce tot timpul iernii fusesem axat pe o singura idee ( varianta ). Aici cred ca putem vorbi de ceea ce spunea Vasile: fler, intuitie, vocatie, experienta…! De asta e grea si frumoasa columbofilia. Daca ar fi altfel, toti am fi campioni si n-ar mai avea farmec. Cum ar fi sa vezi o gloata de 11.000 de porumbei, ca vin acasa de la 900 de km toti odata, cum vin de regula de la 100 de km. Kaka-maka…! De aia imi si plac concursurile de maraton. Am auzit pe unii spunand: “te-am batut cu 2 secunde amice…”! Ma umfla rasul. Pai poate lu` ala i-a stat porumbelul afara 3 secunde, deci defapt, era venit inaintea smecherului cu o secunda…! Oricum, o vrajeala. Mie imi place sa spun: “te-am batut cu o juma` de zi avans…”! E mult mai categoric, nu? V-am mai spus io, e ca la pescuit. In linii mari, cam asa vad lucrurile, Andrei. Acuma depinde; e posibil sa nu am perfecta dreptate si in concluzie astept corectarile! Nici eu nu le stiu pe toate…! :))

  75. frumos porumbelul dar si mai frumos, …..determinismul stapanului !!! prafuieste-ne palariile, Adrian Malinescu, ….eu imi voi cumpara una, special pt. momentul in care vei anunta performantele oficiale ale pasarilor tale!

    he he he, ….ce nu sti tu Iulian Simion, ori eviti sa recunosti, e ca se prea poate sa te imbeti si cu apa rece!!! ;) (mai ales dimineata dupa o betie crunta :))))))
    nu o sa zic cum ca mi-a fost dor de aciditatea temperata a micilor ticaloase pe care obisnuiesti sa le folosesti, ….cuvintele zic, dar zau asa, subscriu sperantei lui Andrei si poate folosim drept scuza berea, vinul sau chiar un “cico” pt. a ne cunoaste si altfel !!!
    de-o fi expozitia de la Piatra Neamt, poate ne recunoastem dupa fenotip! :)))) urechi “bine dezvoltate”, “bine impodobite” ori “pt. Andrei inca nu stiu”, pana atunci insa, iti multumesc frumos pt. zambetul tamp ce-l am pe figura regasindu-te!
    te asigur cum ca nu-ti voi “cere” nici o pana de porumbel, asta asa, sa nu ai dubii in legatura cu aprecierile mele. :)

    numai bine, ….tuturor

  76. va salut si respect ideile fiecarui dintre voi dar sa stiti ca si porumbeii foarte scumpi sunt de slaba calitate.prin anii 2002-2003 era un crescator foarte tare in special la categoria fond-maraton,prin intermediul unor prieteni am reusit impreuna cu mai multi colegi de club si de judet sa cumparam mai multi pui si chiar maturi, cei cu buzunarul mai gros,toti ne vedeam campioni.va marturisesc ca nici unul dintre noi nu mai detinem nici macar un porumbel de la acel crescator,deoarece cei care au zburat direct puii iau pierdut pe toti iar cei care au sperat ca vor avea rezultate cu nepotii si stranepotii au iesit si mai sifonati din aceasta afacere.partea mai delicata afost atunci cand uni colegi siau vandut vechi porumbei iar dupa 3,4 ani de esecuri au ramas cu volierele goale de porumbei dar erau pline de pedigree cu mult respect si stima dan.

  77. Porumbeii calatori sunt o rasa a speciei de porumbei (Columba Livia) – in cadrul rasei de porumbei calatori (voiajori) exista mai multe linii.
    Departajarea unei specii se face pe baze reproductive – speciile intre ele nu se pot reproduce – puneti mana pe manualul de Biologie de clasa a XII -a (Genetica si Evolutionism). Pa

  78. Eu iti dau un sfat Madalin.mai bine ai creste porumbei de ornament.fiindca sincer la voiajori.mai ai multe de invatat. si la cate sfaturi ai primit aici .cam toti deduc acelasi lucru. fii serios frate nu ti bate joc de columbofilie
    va salut pe toti !!!

  79. Este exact cum spune Adrian Madalin.
    Porumbeii voiajori sunt o rasa a speciei
    porumbei(columba livia).Bricoux , Jansen etc
    sunt linii in cadrul rasei.In cadrul liniilor pot
    exista diferite famillii.

    Dar pentru ca ,pentru columbofilii-VOIAJORISTI
    nu exista decat un singur porumbel pe lume,
    voiajorul, il declara “specie” si pe liniile Bricoux ,
    Jansen etc.”rase.”
    Aceasta terminologie(gresita)
    se practica in toate tarile columbofile.
    Si pentru ca apreciatul coleg Iulian Simion
    este voiajorist convins ,foloseste si el terminologia
    columbofililor voiajoristi din lumea intreaga.

  80. Hai sa va mai spun cate ceva. In cadrul articolului scris de mine privind creearea de linii de voiajori dupa culoare am pus o intrebare privind imperecherea unui porumbel rosu, daca in cadrul perechii sa se pastreze culoarea.
    Era o intrebare retorica ce mi-a confirmat o banuiala: foarte putini columbofili lucreaza cu geaneticul porumbelului in mod profesionist, stiintific. Se imperecheaza porumbel bun cu porumbel bun, indiferent de culoare sau linie.
    De asta columbofilul nu creaza o linie ce sa-i poarte numele, cu o puternica baza genetica.
    Asta pe de o parte, pe de alta parte romanii s-au obisnuit sa stea cu gura cascata la porumbeii straini si sa le pastreze terminologia.
    Adica, daca Popescu cumpara porumbei renumiti, Aarden si Bricoux de exemplu, liniei ce o formeaza nu-i zice Linia Popescu ci spune ca are porumbei cu 50 % sange Aarden si 50 % sange Bricoux.
    De ce ? De ce ? De ce ?
    Bineinteles ca 95 % din voi nu o sa fiti de acord cu mine, aveti dreptate in felul vostru, intotdeauna adevarul are mai multe fete, dar eu vreau ca noi, romanii, sa devenim cei mai buni. Se poate ?
    Cineva vorbea de cainele lup sau ciobanesc german (cainele de paza al oilor germane candva).
    Oare noi nu avem ciobanescul mioritic ? S-a interesat cineva sa-l promoveze si selectioneze ? Nu pentru ca este romanesc, iar noi, romanii, nu suntem obisnuiti sa perfectionam o rasa, ci sa asteptam de la altii. Este adevarat ?

  81. la fel de bine puteai cumpara un gugustiuc inafara de penaj mare diferenta intre ei nu sunt….tine-l la tn acum daca tot l-ai luat si in primavara vezi ce poate…dar din cate vad nu o sa obtii cine stie ce satisfactii de la el

  82. Daca Popescu lucreaza suficient de multi ani cu bricusii cumparati, da, are dreptul sa-i spuna “linia Popescu”. Daca dupa 2-3 ani de reproduceri ii zice linia Popescu e doar un visator. Asta in cazul in care ar cumpara porumbei “Bricoux”. Sper sa nu se supere Iulian pe mine ca stiu ca-i sensibil la chestiile astea cu liniile. :) Da’ consider ca acum cine sustine ca are procente de genul 25% Bricoux pe acasa viseaza frumos. Omu a murit de ani de zile. Sa spunem ca cineva a avut direct de la el 2 porumbei. Din ei a dat pui si lumea i-a tot lucrat cum a vrut jongland procente pe pedigree cum a avut chef si dupa bunul plac si … dupa sinceritate.
    – unul a scris un pedigreu cand era beat si i-a scapat un Bricoux 80% cand defapt era 30%
    – altul a citit prost pe pedigreu Bricoux cand era altceva
    – unuia i-a dat eroare softul de pedigree si i-a listat Bricoux in loc de Popescu
    – o femela s-a calcat aiurea cu un “iansan” si cu 2 “aardeni” dar cica a nascut 2 “bricu” puri care apar mandri cu 100% in pedigreu
    – unu a primit Bricoux pe pedigreu doar pentru ca tatal lui era solzat pe rosu
    – altu e Bricoux 82,4% doar pentru ca stapanul vrea sa vanda mai bine

    etc etc… si dupa “n” intamplari d-astea absolut posibile si “n” generatii succedate ani de zile, mi se pare o utopie sa mai vorbim de asemena “rase” care au apus de mult sau s-au diluat intr-o asa masura ca 2% e un procent generos.

    Referitor la ciobanesti te inseli. Rasa este foarte bine promovata din cate stiu, chiar pe site aici il avem pe Corbu care promoveaza o “linie” aparte de ciobanesti sau “rasa” si anume ciobanestii corbi (google “ciobanesc corb” sa vezi despre ce e vorba).

    La fel sunt promovate rasele romanesti de porumbei de agrement. Cu voiajorii e mai greu pentru ca lumea aici e concentrata numai pe rezultate cat mai rapide si cat mai bune, si mai e mirajul asta cu porumbeii straini. Lumea vede columbofilia mai mult in cifre de clasament si mai putin prin genetica, evolutia de fenotip si genotip pe generatii, adaptarea la mediu, rapitoare si boli, etc.

  83. ufffff, ….face omu o nevinovata confuzie, initial chiar intentionata, si-l “altoiti” rapid cu manualul de biologie! …..frumos asa?!

    stiu ca poate fi in mod “grav” plictisitor, dar incerc o clarificare (?!) pt. “aia micii” cum le spune Iulian, daca nu cumva ii zapacesc de tot!
    columbofilia asta, e data dracului si sub aspectul asta al nesfarsitelor teorii iar de jargon nu duce lipsa, generand confuzii din cele mai urate!
    pana la subiectivismul aferent columbofiliei, trebuie sa ne raportam unor ramuri ale stiintei destul de bine reprezentate informational; ….prin urmare vom folosi si un “limbaj” acceptat cvasiuniversal daca tot l-a inventat biologul suedez Carl von Linne (parintele taxonomiei), introducand nomenclatura binara .

    avem deci stabilita, urmatoarea clasificare a organismelor:

    Supraregn, (Regn), Subregn, Infraregn
    Supraincrengatura, (Increngatura), Subincrengatura, Infraincrengatura
    Superclasa, (Clasa), Subclasa, Infraclasa
    Superordin, (Ordin), subordin, Infraordin
    Superfamilie, (Familie), Subfamilie, Infrafamilie
    Gen
    Specie
    Subspecie sau Rasa (cei doi termeni sunt sinonimi, de unde si confuzia)

    si atentie!!!
    ….d.p.d.v. stiintific, aici se termina codul oficial cu privire la nomenclatura in zoologie si bacteriologie!!! (in cazul botanicii insa, ne putem folosi de un cod extins ce presupune si alte subdiviziuni ale speciei cum ar fi Varietatea,Subvarietate, Forma, Subforma etc.)

    in cazul porumbeilor nostrii domestici, avem urmatoarea raportare:

    Regnul: Animalia
    Increngatura: Chordata
    Clasa: Aves
    Ordinul: Columbiformes
    Familia: Columbidae
    Genul: Columba
    Specia: Columba livia
    Subspecia (Rasa): Columba livia domestica

    In traducere libera, toti porumbeii domestici, luati asa la gramada , apartin in fapt aceleiasi Subspecii sau Rase !!! …..cel putin pana acum, caci lucrurile astea sunt intr-o dinamica continua, dependenta insa de dovezi stiintifice!!!

    incepand deci cu Specia, lucrurile par a se complica, mai ales daca luam in considerare doza uriasa de subiectivism pe care ne-o administram!
    obiectiv insa, plecand de la teoria evolutionista (Charles Darwin – “Originea Speciilor” publicata in 1859) si de la ideea de selectie naturala au ba, ….specia este o categorie sistematica fundamentala a biodiversitatii, caracterizata de variabilitate!
    modo-groso, putem defini Specia, ca fiind un grup de organisme compatibile sexual, care produc urmasi fertili, dar, sunt si alte criterii de departajare/impartire/stabilire a speciilor, cum ar fi gradul de similaritate al ADN-ului, morfologia, nisa ecologica etc. !!!! (de ce credeti ca oamenii se alinta uneori cu “porcule!” ?! …..pt. ca va place sau nu, ADN-ul este suficient de apropiat intre cele doua specii cat sa permita transplantul de organe! ) ;)

    Subspecia sau Rasa, reprezinta un grup de populatii in cadrul unei Specii caracterizate prin insusiri comune de ordin biochimic, fiziologic, ecologic, morfologic dar mai ales FIXATE EREDITAR – se transmit fidel !!!! ( in aceasta logica are tendinta Iulian Simion al nostru sa considere drept Subspecie sau Rasa un grup restrans de porumbei numit Aarden sau Bricoux, ceea ce nu-i deloc gresit daca dovedeste genetic si nu cu pedigree, caci are dreptate Andrei, e virtual imposibil sa vorbim de porumbei in Rasa pura – vezi com.99 )

    asadar, gradul de inrudire intre populatii(grupuri de indivizi) sau chiar dintre indivizii unei populatii, determina o incadrare sistematica sau alta!
    si ajungem din nou la, ……mama ei a dracu de genetica :))))))

    factorii care modifica frecventa genelor si a genotipurilor dintr-o populatie sunt:
    mutatia (sursa primara de variatie genetica);
    migratia;
    selectia (procesul de discriminare reproductiva);
    deriva genetica (modificare într-o directie neprevazuta, dar cantitativ cunoscuta);
    consangvinizarea (împerecherea indivizilor mai apropiat înruditi).

    Darwin spunea ca “împiedicarea împerecherilor libere si alegerea judicioasa a indivizilor pt. imperechere sunt pietre unghiulare in arta cresterii animalelor” si stia omul ce spune, caci substituindu-ne naturii nu impiedicam evolutia ci doar modificam nr. de variabile!!!

    endogamia (consangvinizarea), este împerecherea unor animale mai înrudite decât media înrudirii din populatie.
    orice reproducere in fapt a unei populatii duce la consangvinizare, gradul ei depinzând de marimea populatiei, selectie si dirijarea împerecherilor.
    toti indivizii din “populatii închise” ajung dupa un anumit numar de generatii, sa fie înruditi între ei, iar cu cât populatia este mai mica, înrudirea este mai mare.
    gradul de înrudire se stabileste cu ajutorul unui coeficient (nu-l stiu) de consangvinitate.
    se obtin astfel Linii în cadrul Raselor, dar si rase noi. (din încrucisarea Liniilor consangvinizate se obtine fenomenul de heterozis la hibrizii consangvini – “jmecherie” folosita de mai toti marii crescatori de porumbei)

    pt. ca Liniile consangvine exprima un grad de înrudire superior celui atribuit populatiei de provenienta (Subspecie sau Rasa ), formal, putem considera Linia ca fiind cea mai “mica” forma de incadrare a unei populatii si de masurare a biodiversitatii.
    Ingineria Mediului (populatii si functii) trateaza generic biologia si dinamica speciilor si nu exclud o abordare diferita in zootehnie dar, cu siguranta “regulile” amintite mai sus sunt general valabile.
    evident, putem categorisi porumbeii in toate felurile cu putinta, nu ne opreste nici dracu, dar zic eu, n-ar fi rau sa o facem in mod obiectiv si sa fim ceva mai “responsabili” cand ne “jucam” cu genetica!

    ….fara pretentia ca am epuizat subiectul imi permit si o abordare subiectiva:
    eu, NU consider ca intreaga populatie a porumbeilor folositi in sportul columbofil, asa numitii “voiajori”, apartin aceleiasi Subspecii (Rase) pt. simplul motiv ca gradul de variabilitate genetica este extrem de ridicat!!! …..cateva zeci de ani in urma, poate era valabila incadrarea voiajorilor intr-o singura subspecie, acum insa, cel putin logic este o afirmatie depasita!

    e ca si cum am spune ca Jucatorii de Komarom apartin in fapt aceleias Subspecii din care face parte si Jucatorul de Timisoara ! ;)
    dar, cum nimeni nu are un vadit interes sa imparta voiajorii in mai multe Subspecii/Rase omologate ca atare, si din motive evidente pana la urma, vom numi “voiajor” tot ce zboara si face “fata” unui “voiaj” in conditii reglementate de concurs, chiar daca are un bunic jucator! :) ….simpatica treaba nu-i asa?!

    iata de ce Felix, il sustin pe Iulian macar teoretic! …..”Bricoux”, poate fi o Subspecie, fara ca “voiajorul” sa fie Specie! …..eu prefer sa numesc voiajorii, o categorie eterogena, o grupare de Subspecii(Rase) distincte desi asemanatoare, cu un singur tel comun, ….concursul!

    numai daca ne raportam la distantele parcurse de “voiajori” si nastem o polemica nesfarsita dar ce-i evident , e ca nu orice fel de “voiajor” poate zbura peste 1000 de km, indiferent cat de bun e la 500 de km si invers! ;) (specializarea anumitor Subspecii(Rase) de porumbei, NU poate fi combatuta stiintific!)

    de asemenea, o Linie de porumbei nu poate fi numita dupa crescator decat daca acesta este “intemeietorul”(donorul genetic) si a regulat porumbitele :)))))))) …caz in care ar fi generat o utopica Increngatura si nu o Linie !
    Linia poate lua deci, doar numele unui anume exemplar de porumbel, cel care a stat la baza formarii ei!
    doua sau mai multe Linii, “lucrate” pt. suficient timp de un anume crescator pot genera o noua Subspecie (Rasa) si DA, aceasta poate lua numele crescatorului !
    practic insa, aceste subspecii (create special pt. concursuri sportive) nu pot rezista prea mult in “jungla” columbofiliei fiind intr-o continua dinamica! ….e mult mai usor in cazul raselor de ornament.
    in speranta ca nu am batut recordul la cel mai plictisitor off-topic, daca ati ajuns pana aici, nu-mi ramane decat sa, ….va multumesc frumos pt. rabdare!
    numai bine, ….tuturor

  84. pt. ca am lasat cumva neterminat comentariul, oricum contradictoriu macar in aparenta, se impune urmatoarea completare – concluzie :

    in cadrul Speciei Columba livia, este utopic sa vorbim de Subspecia Columba livia domestica ! ……la nivelul anului 1789 cand germanul Gmelin “inventa” subspecia asta (conform Wikipedia), o fi fost corect dar, in 2010, …..nu-i !!!

    Columba livia domestica, este o Specie de sine statatoare a genului Columba si cuprinde pe langa porumbelul comun (gutan, turnar etc.) ….ca Subspecie resalbaticita, toti porumbeii “domestici”, intre 500 si 700 de Subspecii(Rase) !!!!!

    acum parca are sens nu-i asa?! :)

  85. Ati postat niste comentarii pe aici care merita un articol separat dar mi-e cam greu sa le mai scot din context, asa ca macar incerc sa ridic topicul la loc sa fie citite de mai multi.

    Adrian zice: “Subspecia (Rasa): Columba livia domestica
    In traducere libera, toti porumbeii domestici, luati asa la gramada , apartin in fapt aceleiasi Subspecii sau Rase”.

    Cu alte cuvinte, porumbelul gusat, kingul, gat golasul, voiajorul (Bricoux sau Aarden) sunt toti aceeasi RASA. Wow. Asta zdruncina din temelii conceptia mea despre rase. Am sa mai citesc odata, poate nu ma ajuta IQ-ul. :)) Oricum sunt super interesante chestiile astea. Este exact ca si cum am spune ca pechinezul si dobermanul sunt aceeasi rasa, chestie care imi produce un profund disconfort la nivel mental. :))))))

    Este adevarat ca oricare din “rasele” enumerate imperecheate intre ele dau produsi viabili (voiajorul cu kingul dau pui perfect viabili, cu voltatul la fel, etc, dobermanul cu pekinezul… probabil). Dar atunci cum le numim? Sub-sub-specii? Sau prin comentariul final vrei sa spui ca la nivelul lui 2010 le putem considera subspecii sau rase pentru ca terminologia folosita in trecut nu prea mai este valabila sa descrie pasarile din prezent?

    Intrebare: vrabia de oras si vrabia de semanatura (pe care o vad in Bucuresti numai in parcuri si este ceva mai mica si mai discreta, putin diferita fenotipic – cu obrajorii aia maro) pot constitui o paralela cu discutia noastra Bricoux VS Aarden?

    Concluzia mea: cel mai logic mi se pare ca SPECIA sa fie porumbelul iar SUBSPECIA sau RASA sa fie voiajorul, voltatul, galateanul, gat golasul.

  86. @ adrian catalin petre
    merci, pentru comentarul 100.
    Acum pot si eu sa-l sustin pe Iulian.

  87. Va salut!
    ..Comentez rar articolele de pe acest site..desi intru aproape zilnic sa citesc ceea ce scrieti voi…
    Am constatat, din comentatiile vostre, ca sunt si destui oameni inteligenti…rationali… deschisi la minte … cu orizonturi largi cu care chiar se poate discuta, iar dintre acesti sunt cativa cu mare experienta columbofila..
    Chiar ma bucura ca printre columbofili sunt si astfel de oameni..

    In legatura cu subiectu’ topicului….hmmm…porumbelul arata frumos in fotografie si e interesant ceea ce face Adrian…dar eu n-as lua un astfel de porumbel .
    motivele… le-au expus altii mai sus ..probabil mai bine decat le-as expune eu….
    Totusi as avea si eu cateva precizari…
    – dupa intelegerea mea porumbeii voiajori sunt o rasa…in cadru careia exista mai multe linii care , la randu’ lor, pot avea mai multe familii…
    ca si la caini (ca tot a venit vorba despre ei…) …specia e caine..rasele..sunt mai multe…si diverse….
    astfel…cred eu…nu poti zice ca exista specia porumbel voiajor cum nu poti zice ca exista specia caine ciobanesc , in ambele cazuri fiind vorba de rase…;
    – sunt de acord cu Andrei in cee ce priviste liniile de voiajori si puritatea acestora;
    in orice caz…. cred ca oamenii isi identifica si numesc porumbeii ca fiind nu stiu cat la suta X sau Y doar pentru ca X si Y sunt faimosi…oamenii au auzit de ei si…(deloc de neglijat) valoare pasarilor creste cu X si Y in pedigree ( la valoarea materiala ma refer).
    – ma regasesc in ceea ce spune iulian … omu’ asta stie ce spune si ..cred eu ca e sincer si fara rautati gratuite;
    – ma delectez citind comanteriile lui adrian petre..un om cu o optica larga..dupa parerea mea;
    – din cate stiu eu in Romania exista preocupare din partea unora pentru, selectionare, crestere si ameliorare a unor rase de animale autohtone. Astfel ii pot raspunde (fara sa fiu vreun fin cunoscator) lui AdrianMadlin la intrebarile lui despre ciobanescul mioritic, si anume ca, Adrian, in Romania exista, de fapt, 4 rase de ciobanesti romanesti dintre care (dupa cunostintele mele) 2 sunt sigur recunoscute la nivel international (ciobanescul romanesc carpatin si ciobanescul romanesc mioritic) , una e recunoscuta national si in curs de omologare internationala (daca nu cumva am fost deja omologata – ciobanescul romanesc de bucovina) ia a patra este in curs de selectare si omologare (ciobanescul romanesc corb). (Va rog sa ma corectati daca ma insel.)
    Exista canise in Romania care cresc exemplare tipice din toate aceste rase conform standardului in vigoare…Deci..chiar daca mai greu…lucrurile se mai misca si la noi, la romani.

    In oricez caz..ca in toate..probabil…depinde din ce unghi privesti lucrurile si ce vrei sa obtii..

    In alta ordine de idei….sa ne bucuram de porumbei si…m-as baga si eu la o bere (sau mai multe) cu voi! :)

  88. Asa da discutii, imi pare bine ca provoc reactii de genul asta. Chiar ma gandeam ca discutia ar fi trebuit transferata pe genetica, cu mici modificari. Pa

  89. Pt. liviu_tgv, cu scuzele de rigoare pt. off-topic.

    In Romania exista 4 rase de caini ciobanesti romanesti.
    Ciobanescul Romanesc Carpatin si Ciobanescul Romanesc Mioritic sunt recunoscuti la nivel international (au privit de ceva vreme numar de standard) si, foarte probabil, vor fi omologati definitiv ca si rasa recunoscuta de FCI (spun definitiv pt. ca, orice rasa care se doreste a fi omologata international, primeste de la FCI o perioada de recunoastere provizorie la sfarsitul careia se face un fel de evaluare finala si primeste sau nu recunoasterea definitiva).
    Ciobanescul Romanesc de Bucovina, a fost la randu-i recunoscut provizoriu la nivel international, a primit nr. de standard (sub numele de Ciobanesc Sud-Est European – impreuna cu niste confrati din vecini) si, va urma calea CRC-ului si CRM-ului.

    Ciobanescul Romanesc Corb este recunoscut oficial doar la nivel national (si asta de putina vreme), in timp (sper eu cat mai scurt) va pasi ca si rasa pe urmele conationalilor sai.
    Despre aceasta rasa putem discuta pe larg daca te intereseaza (nick-ul meu pe acest site nu este ales intamplator – corbii sunt rasa mea de suflet si cand spun asta vei vedea la ce ma refer) pe forumul dedicat rasei (dai un search pe Google cu Ciobanesc Corb si l-ai gasit).

  90. Poate discutam putin cum s-au format
    aceste “rase” performante de voiajori
    care se pot distinge si dupa fenotip.
    La inceput cca 1810 s-a concurat cu
    tot felul de porumbei:porumbelul turcesc
    “Camus” gusati si in primul rand porumbei
    de tip pescarusi cu orientare ft.buna.
    Cu timpul sau format doua rase distincte de
    voiajori :Voiajorul de Liege care arata cam
    asa:www.pbase.com/johanops/image/94655257
    si cel de Antwerp, cu cioc mai lung ceva intre dragon
    carier.Contopirea celor doua rase este voiajorul nostru
    modern.
    Vechii crecatori renumiti au cautat ca si noi performanta
    nu cred ca s-au interesat de fenotip.Important era sa zboare
    si sa vina primul.
    Si Bricoux crestea voiajori de toate culorile.Cei rosii i-au placut
    mai mult ,pe cei albastri i-a dat cumnatului sau Duray care a
    devenit un concurent puternic.
    Cred ca toate aceste” rase “renumite s-au dezvoltat singure.Adica
    prin noroc,fler,intuitie etc.crescatorul s-a vazut cu porumbei buni
    in voliera.Acestia fiind supersanatosi si rezistenti la consang –
    vinizare puternica(incest repetat) pana la urma aveau toti
    acelas aspect si puteau realiza performante deosebite.
    Cred ca drumul invers,adica de la fenotip la performanta
    nu este realizabil

  91. “Sau prin comentariul final vrei sa spui ca la nivelul lui 2010 le putem considera subspecii sau rase pentru ca terminologia folosita in trecut nu prea mai este valabila sa descrie pasarile din prezent? ”

    DA Andrei,
    Genul Columba cuprinde printre cele peste 30 de Specii, atat
    – Specia Columba livia ( peste10 Subspecii(Rase) -12 dupa Gibs)
    cat si
    – Specia Columba livia domestica !!! (care la randul ei cuprinde toate Subspeciile(Rasele) de porumbei domestici + gutani; mai mult de 500)

    nu am facut nici o descoperire, pur si simplu asa stau lucrurile, dar, din pacate, subiectul naste confuzii la greu!

    in com. nr.100 am intentionat sa evidentiez atat explicatii pt. confuziile legate de incadrarea porumbeilor ( inclusiv Wikipedia greseste urat in sensul asta) cat si explicatii lamuritoare cu privire la incadrarea corecta; Specie, Subspecie(Rasa) etc. !

    ….in plus, mi-am permis sa exprim si o parere personala, care trebuie tratata ca atare, dincolo de calitatea argumentelor!
    de ce nu am spune ca “jucatorii” sunt cu totii o singura Subspecie(Rasa) ?!?!?!
    ei bine, de aceea “voiajorii” nu sunt o Subspecie(Rasa) ci, repet, o grupare de Subspecii(Rase) fara a fi o Specie in sine!

    in com. nr.101 (pe care te rog sa-l recitesti), zic eu, nu mai e loc de interpretat.

    numai bine, …..tuturor

  92. PS: pt. “digerarea” informatiilor curpinse in topicul asta, este obligatorie o “doza” de/cu bere sau una bucata sticla de/cu vin “bun”! :)))))))

  93. Pentru Andrei ,com 89.:
    “Am auzit destul de des si pe la noi vorbe de genul: asta e 50% Georgica Popescu, asta e 100% Butucanu, etc.”– Cand cineva spune ca porumbelul lui e 50% Popescu si 50% Carmazan,mi se pare ca tot ce spune e corect,atata timp cat acei porumbei sunt de la acele persoane si le are de cativa ani,sau sunt scosi din porumbei pe care i-a zburat el cativa ani.
    Dar daca cineva zice : “Masculul asta e 50% Janssen + 25% Sion + 25% Bricoux” , mi se pare o mare mare prostie(vor fi pareri pro si contra), inteleg ca,crescatorul vrea sa se inteleaga ca unul dintre parintii masculului e Janssen si celalalt porumbel e Sion si Bricoux, dar de unde sa stii tu cat la % a mostenit acel mascul de la un anumit parinte/ bunic??? Poate acel mascul e 38% Janssen + 27% Sion + 35 % Bricoux !!!

  94. maestre madlin la inceput am crezut ca vorbesti la misto dar mi-am dat seama ca tu chiar crezi in povesti de genu ursu pacalit de papagal am inteles ca i-ti plac porumbeii si din pacate porumbeii voiajori eu cred ca ar trebui sa te reprofilezi s-au sa inveti putina columbofilie macar bazele acestui hoby si sport pentru ca ce faci tu se numeste circ s-au daca ai mai putin de 11ani i-mi retrag cuvintele dar ar trebui sa cobori cu picioarele pe pamant daca vrei sa cresti porumbei voiajori si sa opti ceva rezultate de la ei NOROC

  95. Porumbei.ro, referitor la vrabiile de care spuneai intr-un comentariu anterior, Vrabia de casa – passer domesticus si Vrabia de camp – passer montanus, sunt doua SPECII diferite, fara doar si poate.
    Nu numai ca sunt diferite fiind specii separate dar sunt diferite din foarte multe puncte de vedere.
    Exemplu – talie, culoare (la cea de camp nu exista dimorfism sexual pronuntat ca la cea de casa), habitat, voce, locuri de cuibarit etc..

    Referitor la specie->subspecie->rasa, propun celor care confunda subspecia cu rasa sa studieze putin gaina domestica (e’ un exemplu la indemana oricui)! ;)

  96. Mi se pare interesant ca nimeni nu a folosit pana acum in aceasta dezbatere termenul “susa”.
    Pentru mine acest concept este cel mai important cand e vorba de aplicabilitatea practica a a geneticii. Ma refer strict la reproductia porumbeilor aici.
    Unul dintre “regii” cultivarii porumbeilor de maraton, aproape unnanim recunoscut la nivel national, obisnuieste sa accentueze extrem de mult importanta unei “familii/suse de porumbei”.
    La fel o face si Steven van Breemen (elevul direct al lui Anker) intr-un email recent trimis unui prieten.
    Ii admir pe campionii columbofili care reusesc sa simplifice in practica un domeniu atat de complex ca genetica.

  97. Cred ca in limba romana termenul de “rasa” se aplica mai mult la animalele domestice unde diferentierea speciilor in rase foarte diferite ca fenotip s-a facut prin selectii controlate de om. In natura se pot diferentia doar specii intr-o perioada foarte lunga de timp, plecand de la un stramos comun, asa cum vorbeam de vrabii. Cum bine ai zis Corbu, vrabia de padure e o specie diferita de cea de oras, am citit si eu acum la http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Tree_Sparrow . Dupa aspect ne dam seama totusi ca au cel mai probabil un stramos comun, la fel cum au si porumbeii intre ei.

  98. Bai fratilor, v-ati tampit de tot, o fi tulburelul de vina? (prietenii stiu de ce).

    Misto discutia despre rase, case, subspecii, populatie, polutie, Bricoux, caini lupi, jucatori, porci si cromozomi.

    Cat despre Halifacs, ma lasa indiferent total.

    Adriane dupa cativa ani de dat cu speclu la ciurucuri, o sa-mi dai dreptate; pana atunci noi astia care zburam porumbeii nu putem decat sa ne dam cu capul de pereti cand citim despre experimentele tale.

    Asa Halifax ca porumbel de ornament este foarte misto.

    Poate detaliaza Iulian cum isi antreneza puii, cati pui scoate, cum ii zboara.

    Felicitari Iuliane, esti un zburator adevarat.

  99. Prieteni aseara dupa ora 24 mi-a venit o idee pe care am si pus-o pe hartie,am conceput o metoda de ameliorare genetica a porumbeilor voiajori.
    Adica ceea ce am intuit cu ceva timp in urma a devenit realitate, am o metoda care sa-mi ghideze pasii pe parcursul urmatorilor 10 ani de columbofilie la finalul carora o sa pot spune ca am creat Linia Madlin Decimo, adica porumbei de succes care imperecheati cu oricare alti porumbei vor da rezultate mai bune.
    Personal o sa lucrez 5 ani pentru a obtine baza genetica corespunzatoare aplicarii metodei Madlin Decimo.
    Sa nu aveti impresia ca am fumat ceva iarba, vorbesc foarte serios, am intentia sa produc un hibrid decalinear care sa insumeze calitatile a 10 linii de porumbei, o sa va expun ideea la sfarsitul saptamanii.
    Este o metoda pe care in teorie sau in practica o pot aplica multi crescatori, din momentul in care cele 10 linii sunt formate si consolidate prin consangvinizare dureaza 5 ani obtinerea superporumbelului.
    Hai sa facem istorie aici la noi, in ROMANIA.

  100. Porumbei.ro, la noi, multe sunt intelese aiurea.
    Revin iarasi la exemplu dat anterior. Stramosul gainii domestice este gaina bankiva – gallus bankiva (numita si gaina salbatica asiatica, sau gaina salbatica indiana etc.).
    Aceasta specie are cateva subspecii asupra carora nu intru in amanunte insa, pe marginea carora se discuta intens.
    Una dintre aceste subspecii, sau in opinia altor cercetatori, chiar mai multe, este stramosul tuturor gainilor domestice (asa cum spuneam, unii spun ca gaina domestica are ca stramos mai multe subspecii care s-au incrucisat sau nu, in functie de cel care a emis teoria).
    Nu trebuie sa mai reamintesc cate rase are gaina domestica.
    Astfel, sunt unii care afirma ca in fapt, o rasa de gaina domestica (Brahma sa spunem) are ca stramos o anumita subspecie a gainii salbatice indiene in schimb ce o alta rasa (Italiana – exemplu luat la intamplare) are ca stramos o alta subspecie a gainii salbatice indiene.

    Referitor la metisari intre indivizi apartinand unor rase diferite, aceasta produce fel de fel de combinatii care mai de care mai interesante (mai ales fizic vorbind).
    In cadrul unei specii, indivizi apartind unor subspecii diferite se pot imperechea fara probleme, rezultand indivizi fertili care cu greu pot fi indentificati ca si “mixuri”.
    In cazul unor specii inrudite insa, desi pot rezulta hibridari, de cele mai multe ori produsii sunt infertili (la rate se intalneste mai des acest fenomen).

    La porumbei putem discuta de specii diferite (raportandu-ne la fauna noastra) cand vorbim de porumbelul de stanca (columba livia), cel de scorbura (columba oenas) sau porumbelul gulerat (columba palumbus).
    Desigur, porumbelul de stanca are mai multe subspecii. Una dintre ele, sau poate chiar mai multe (ca in cazul gainii) este stramosul porumbelului domestic. Despre cate rase are porumbelul domestic …. nu cred ca trebuie sa mai amintesc eu.

    Sper ca s-a inteles ce am dorit sa subliniez insa ….. intr-o tara in care la postul public de televiziune, in cadrul celei mai vechi emisiuni dedicate stiintei, culturii si tehnologiei (Teleenciclopedia), “elk” este tradus “elan” …. nu ma astept la prea multe.

  101. Corneliu, ….ai evident dreptate!
    cum limba romana are “puteri nebanuite”, ma refer aici la amalgamul de sensuri / cuvant, este de asteptat sa intalnim confuzii la tot pasul !

    d.p.d.v. stiintific, Familia subordoneaza Genul si este subordonata Ordinului

    si iata din 3 cuvinte romanesti am zapacit complet ideea de baza caci “fatalitate”, avem pt. fiecare cuvant mai multe sensuri si instinctiv le intelegem complet aiurea!

    “susa” este un termen mai mult decat OK pt. a ne referi la o anume populatie (de obicei mai multe Linii), care, din diferite motive, nu poate fi recunoscuta oficial ca Subspecie!
    insist pe faptul ca in practica, o susa este in fapt o Subspecie numai ca e virtual imposibil sa-si pastreze unicitatea pt. f. multa vreme (motive nenumarate)!

    pana la urma, noi am plecat de la Halifax si am ajuns la cu totul altceva! ….in acelasi fel, timpul si evolutia (mai ales directionata de om) modeleaza permanent biodiversitatea, facand sa apara/dispara Subspecii si chiar Specii iar asta vizibil intr-o viata de om caci altfel, evident intregul lant trofic reactioneaza prin interdependenta!

  102. Corbu, macar de-ar mentine teleenciclopedia aia asa cum e, ca 99% dintre noi nu stiu diferenta dintre masculul si femela de vrabie pe care o vad zilnic pe strada dar stiu sa-ti spuna pe nerasuflate ce a mai combinat Bianca lu Bote in ultimele 2 zile.

    Mirele, ce sa-i facem, unii gusta columbofilia ceva mai in ansamblu, pe langa cifraraia din clasamente si reteta: imperechezi bun cu bun, le faci tratamentul x y si z, ii zbori acasa 18 ture, ii duci pe traseu de 12 ori, ii imbarci si vezi ce pica. Si mie imi plac experimentele si orice discutie care nu se refera exclusiv la catalog. Mi se pare plictisitoare columbofilia cand o vezi numai prin prisma unor foi cu clasamente. Si nu, nu sunt pe tulburel.

    Adrian: abia astept articolul tau dar sper sa nu il bazezi pe pietari! In rest ador ideea, este ceva mai mult decat clasicul “sa ma vad si eu in carte, asta e tot ce vreau”. Imi place si izul de patriotism ca pana la urma avem nevoie de astfel de atitudine si sa ne departam de mentalitatea de luzeri si milogi ai Europei.

  103. [partial editat de admin: pentru jigniri si acuze incearca in alta parte.]
    eu am cumparat porumbei din piata si au fost mult mai buni ,ca cei luati de la crescatori renumiti;sunt porumbei foarte buni si in piete.nu-i mai denigrati atat.vreti voi sa va vindeti ciurucurile cu preturi exorbitante.mai bine sa ia din piata la preturi modice si cu timpul va invata tot ce trebuie despre columbofilie.am prieten care a luat 20 de pui de la un asa zis ;mare columbofil ;si i-a pierdut pe toti la 150 km.si cu aia din piata i-a zburat pana la peste 500km.normal ca nu stia ce sa le dea.cum fac toti cu fel de fel de DROGURI.O SEARA BUNA.PS DE AIA NU SE MAI DEZVOLTA COLUMBOFILIA IN ROMANIA.

  104. sansa k sa iei un porumbel bun din piata este 1 la 1000 nu mai da bani pe porumbei din piata mai bine strange bani si iati o pereche de porumbei voiajori cu origine ….va salut!!!

  105. Linia Madlin Decimo… nu sunteti un copil, dar astea sunt vise… in primul rand ca sa creati o linie de porumbei va trebuie material genetic bun, porumbei cu un arbore genealogic bogat, porumbei care au demonstrat ceva la viata lor! Cu pietari, nepoti din “campionii” lui cutare, nici macar inelati nu vad sanse de reusita. Crescatori renumiti la ora asta si-au creat o “linie” de-a lungul zecilor de ani, dar dumneavoastra cred ca va credeti deja un fel de Piet de Weerd, v-ati stabilit un termen imposibil si pentru un crescator experimentat, dar pt. un incepator! Nu vreau sa va jignesc, dar asta cred, oricum, avand in vedere ca sunt tanar am vreme sa o vad si pe asta, si daca o sa fie asa o sa ma castigati de client! dar e mult pana departe…

  106. ma dai gata Adriane ce nume i-ai gasit la noua linie de porumbei macar pune-i un nume pur romanesc si lasa-i pe italieni sa-si bata si ei capu sa scoata o linie a lor

  107. cred ca la o tema atat de infantila ai avut incredibil de multe comentari.

  108. Pentru Iulian Simon : Esti mare Iuliane! Ceea ce ai scris acolo m-a uns pe suflet! cam asa gindesc si eu despre crescutul porumbeilor si cred ca daca am aplica teoriile tale toti, am ajunge sigur acolo unde ne-am propus in sportul columbofil! Niciodata din c….t nu o sa poti face bici si mai presus de toate sa si plesneasca! Multa bafta Adriane si sper ca Halifax sa nu te dezamageasca!

  109. “ati da 10 lei pe Halifax?”
    eu as raspunde astfel:
    1. NU…..daca ar trebui sa-l cumpar din piata….pentru ca in piata NIMENI nu isi vinde porumbei buni;
    2. DA….daca nu as avea porumbei iar fiul meu in varsta de 9 ani m-ar ruga sa-i cumpar un porumbel, chiar si din piata(puiul arata bine…..)
    3. DA….chiar si fara inel daca ar trebui sa-l iau de la un crescator cunoscut si cu rezultate la concursurile cu porumbei;
    4. DA…..deoarece pentru orice porumbel care participa la concursuri “metoda cea mai buna de selectie este COSUL”…..asa cum au spus oameni cu nume grele in sportul columbofil.
    Acest subiect necesita mult spatiu si timp pentru a fi dezbatut, cu toate ca este intalnit in foarte multe carti si articole columbofile………….totusi eu v-as propune sa luam exemplu de comparatie sporturile la care participa efectiv “omul” si nu “porumbelul”………(atletism{viteza 100m, 200m, 400m stafeta, 1500m plat, 1500m obstacole, 3.000m plat, 5.000m, 10.000m, semimaraton(21.000m), maraton(42.195m), biatlon, pentatlon}, fotbal, handbal, culturism, canoe, tenis etc, etc, etc, etc……Daca s-ar face o situatie la nivel national si international a “originii” campionilor la toate probele enumerate si nu numai SUNT CONVINS CA IN 99% DIN CAZURI PARINTII SAU BUNICII ACESTORA NU AU AVUT NICIO TREABA CU SPORTUL RESPECTIV……….Pe de alta parte calitatile fizice pe care le are un atlet care participa la 100m viteza nu le are un atlet care participa la maraton, un fotbalist nu poate juca la fel de bine volei si invers, si exemplele pot continua……Parerea mea este ca atat in cazul “omului” cat si al “porumbelului” trebuie cautate mai intai calitatile de sportivi, talentul, chemarea pe care o are acea fiinta pentru practicarea sportului si apoi “originea” care de multe ori nu corespunde cu ce scrie in pedigree…..(bineinteles ca in sportul columbofil este mult mai dificil pt ca trebuie sa aiba calitati deosebite si porumbelul dar mai ales OMUL) Cum am spus mai sus cred ca se poate discuta foarte mult pe aceasta tema……….
    Adrian ……….Halifax arata bine si sunt convins ca folosind cosul te vei convinge singur daca a meritat sa dai pe el 10 lei. Bafta multa.

  110. salutari tuturor comentatorilor in legatura cu liinia porumbelului eu sti din cate mia spus katoroi un prieten deal tatalui meu
    care am luat por de la el
    am luat odata un negru corb
    de la el
    ni la dat puii mic cadou din cuib
    mi la dat
    si mia spus ca linia asta de negri cei are el pe tatal puiului meu a dat 500 de euro la licitatie si mia spus ca se nueste LEONS un crescator din belgia sau olanda nu mai tin minte si halifacs acesta seamana leit cu a meu.salutar incodata si sper ca nu vam plictisit cu commmeu.Si daca vreti dv sa dati o privire pe saitul meu as fii tar multumit.www.crescatoriavoicu.sunphoto.ro

  111. impresionante afirmatii si imformatii,mai ales ale dumneavoastra domnule iulian simion,citesc de cateva ore ,dar nu ma aleg decat cu imformatiile ,o durere de ochi si cap,si cu visele,ca maine ma voi trezii si tot porumbeii aia ii am,tot rasele ale,tot mancarea aia leo dau si tot asa pt ca degeaba acumulam atatea imformatii daca nu avem sprijinul si posibilitatea de ale pune in practica…si mai sunt multi incepatori in situatia mea…deaceea prefer un subiect simplu relaxant care sal citesc cu placere cum a fost acesta dar se vede ca unii a-ti dato in diverse cu tot felul de explicatii stiintifice zeci de randuri de mai rau ne-ati bagatin ceatza…

  112. …….si “dezbaterea” HALIFAX continua…… :)

    imi foarte place ca idee, faptul ca exista “porumbei.ro” unde via pasiunea comuna, am descoperit cativa Oameni minunati si alti cativa cu potential serios!
    recunosc, ….m-am bagat in seama aiurea p`aci din pur subiectivism, simtind nevoia sa-mi apar un Prieten, sau daca este mult spus?! – frumusetea unor comentarii (80,88, 91), peste care, nu toti, dar ati trecut mult prea usor in loc sa le “rumegati” cum se cuvine!
    din fericire, sunt multe alte comentarii pertinente, utile, amuzante, …frumoase intr-un cuvant, pe care eu, le-am recitit cu mare placere de cateva ori !
    sunt recunoscator si sper, ….la cat mai multe !

    acum, incerc o lamurire suplimentara la ce am postat eu:
    in com. 91 in pofida unor adevaruri stiintifice apare o confuzie punctuala: “Pai rasa nu este “rasa voiajor” Andrei. Aia este specia”.
    in com.94 (desi vroia sa taxeze o confuzie) am gasit urmatoarea afirmatie falsa: “Porumbeii calatori sunt o rasa a speciei de porumbei (Columba Livia) ”
    in com 96 din nou o afirmatie falsa: “Porumbeii voiajori sunt o rasa a speciei porumbei(columba livia)”

    prin urmare, am incercat sa inteleg de ce persista starea de confuzie si am realizat ca este una generala, datorata atat taxonomiei cat si informatiilor partial eronate de care dispunem adeseori !
    in com. 100 , am incercat sa-i “ajut” pe “aia micii” (sunt din fericire multi tineri pasionati de columbofilie printre noi) dar cum, recunosc, sunt paralel cu pedagogia am reusit sa-l zapacesc si pe Andrei !:))))) ….apropo Andrei, confortul tau la nivel mental este asigurat caci NU, pechinezul si dobermanul , NU sunt aceeasi rasa, la fel cum IQ-ul si atentia sunt lucruri total diferite! ….duci cel mult lipsa de atentie, caci pt. balivernele mele, de asta aveai nevoie! ;)
    am pornit de la o informatie eronata gasita pe wikipedia, (http://en.wikipedia.org/wiki/Columba_livia_domestica), potrivit careia, Columba livia domestica ar fi Subspecie a Speciei Columba livia !?!?!?!
    spre consternarea lui Andrei, am tradus-o sarcastic prin: “In traducere libera, toti porumbeii domestici, luati asa la gramada , apartin in fapt aceleiasi Subspecii sau Rase !!! ….daca puneam aici un (?) sau daca specificam ca afirmatia e falsa, …in fine)
    incercarea mea de a “demonta” argumentat (informatia zic), printr-un soi de “reducere la absurd” , a ramas doar o incercare pt. ca pur si simplu nu-mi iese sa fiu succint ori concis in scris, basca, va amintesc, ca nu suport punctuatia :)))))
    in fine, … de ne-om intalni la “o multe beri” voi incerca sa compensez cu mimica fetei ori cu inflexiunile din voce! :)))))
    apropo de beri, ….mama ei de distanta, …..am de parcurs 500 de km pana la Piatra Neamt iar “fiara” soselelor pe care o detin eu, e un “ticoid”! ….pt. altii e usor, ca doar ne informa Mirel :”Felicitari Iuliane, esti un zburator adevarat.” :))))))

    nici o zi fara un zambet dragii mei !

  113. numai cosul va arata acest fapt…macar ca nu are inel…eu consider ca merita controlat…

  114. oricine stie ca inele sint multe pestetot…porumbei valorosi m.puti-ni decit inele…merita testa acest porumbel-atunci vei avea raspunsul…

  115. Corbule, te asigur ca am inteles exact ce ai dorit sa “subliniezi”!
    …..desi sunt de aceeasi parere contrarie cu a ta, …..ti-o respect!
    “Referitor la specie->subspecie->rasa” cum spui tu, …..eu nu-ti propun nici macar sa recitesti cu atentie ce am scris, dar aminte sa arunci cu ochiul pe linkul asta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Taxonomie_%28biologie%29 ori pe asta: http://dexonline.ro/definitie/rasa chiar daca exista riscul sa “gasesti” ca diferitele Subspecii (Rase) de gaini, nu difera cu nimic ca incadrare sistematica de orice alta vietuitoare!

    Mireleeeeee, …..daca “polutia” ti-a scapat intentionat in com.117, esti de o subtilitate crunta omule! :))))))))

  116. ma indoiesc ca se va putea obtine acel super por cu toate cunostintele de genetica din lume si cu toate cosangvinizarea ce o veti aplica. oare sunteti singurul ce sa gandit la asta? plus ca la cate se pot intampla in genetica ma indoiesc cu atat mai mult cu cat ati dat si un timp limita adica 10 ani. pun pariu ca si in 100 de ani si sa lucrati cu acelasi sange si nu veti obtine produsi identici doar daca eventual ii veti clona insa calitatile nu este obligatoriu sa fie transmise ci doar (infatisarea). ganditiva ca aici intervin si anumiti factori exteriori cum ar fi conditiile meteo, rapitoare, braconaj, etc care pot sa selecteze subiectii dv de lucru dupa alte criterii si astfel din 2 frati cu care sa lucrati mai departe sa ajungeti sa folositi exemplarul ce a ajuns acasa din noroc asftel calitatile transmise mai departe sa nu fie cele dorite. daca nu ar fi acesti factori si ati incerca transmiterea mai departe a unor “calitati fizice” poate ca ati reusi da incercati sa va jucati si cu temperamentul , caracterul , indivizilor folositi in experimentul ce urmeaza sa il incepeti si ma indoiesc ca veti putea modela un temperament identic la toti urmasii. MA REPET NICI MACAR PRIN CLONARE NU CRED CA AR FI POSIBIL DARAMITE PRIN INCRUCISARI REPETATE INTRE INDIVIZII DIN ACEIASI “LINIE” rspectiv cosangvinizare.

  117. nici macar daca por sar inmulti asexuat nu sar putea obtine acei produsi pe care toti ii visam, cu ata mai mult cu cat in cazul acesta nu se poate vb despre o astfel de inmultire, unde pt a btine un urmas folosim zeci de perechi de cromozomi, si urmarim obtinerea unor calitati ce nu se refera doar la fizic. ORICUM MULT SUCCES in munca pe care urmeaza sa o depuneti insa cred ca este o pierdere de timp dpdv al rezultatului urmarit. nu sunt impotriva cosangvinizarii si cred ca aceasta poate creste sansele sa obtinem mai multi produsi ce pot face performanta insa de aici si pana la gandul ca vom obtine exemplare ce vor da urmasi exclusiv performeri este mult. sper ca nu am suparat pe nimeni si tin sa mentionez ca este o convingere proprie, acuma daa am avut dreptate sau nu vom vedea peste 10 sau ma rog sa nu fiu rautacios hai 20 de ani cu o ingaduinta de inca 10 ani de la mine si cu speranta sa apuc sa vad rezultatele muncii dv ca am doar 20.

  118. mda se pare ca de fiecare data cand lipsesc si eu putin,,,,, iar va incindeti tare…. sa recapitulam.,,,,, avand in vedere ca nu cunosc nici 1% din interlocutori o sa incerc sa imi expun parerea pe grupe :
    – pentru cei care au facut paralele intre oameni si porumbei :…..cu parere de rau va spun ca sunteti total pe langa pentru ca:, la oameni nimeni nu se ocupa de incrucisarea lor si astfel genele sportive cam ies pe unde vor ele(daca cumva se casatoreau culturistii cu culturistii, si atletii cu atletii,,,, la la la …. dupa vreo 300 de ani recordurile actuale ereau o singura amintire catalogata undeva,,,, si eream niste oameni foarte diferiti ca fenotip,,,,,, va dati seama ce insemna sa casatoresti desteptii cu desteptii si apoi sa elimini ce nu corespunde…. aveam prosti de munca(ca doar culturistii ii selectai dupa masa musculara nu dupa creier) si geniile,,,,,,,, asta insa este o utopie.) in schimb tot ce nu se poate aplica la oameni, se aplica la porumbei, si astfel rezulta o multitudine de rase de porumbei, iar in cadrul unei rase, daca un crescator descopera o varietate si o dezvolta apare linia , etc…..
    deci nu mai comparati ca nu de pupa una cu alta…..
    — …..pentru cei care compara porumbeii cu gainile sau in general cu alte pasari( super satira cu vrabia)
    …….aici iar este ceva in neregula, pentru ca de regula toate selectiile la animale domestice se face pe baza unui caracter(lactatie mai mare, culoare, carne, etc)iar celelate sunt neglijate, se consacvinizeaza, se hibrideaza, la la la…..pe cand la porumbeii voiajori(pentru ca la ceilalti porumbei, jocatori, de ornament, tot pe un caracter se lucreaza..)selectia se bazeaza pe doua caractere(ehe si aici incepe treaba)unul fiind zborul si celalalt gustul crescatorului la culoare(sunt crescatori cu rezultate notabile care au toti porumbeii de acceasi culoare, in scopuri comerciale, etc,,,)….. iar mai ales ca aici sunt zeci de crescatori si tot atatea gusturi….iar de cate ori nu ati vazut ca porumbelul gut vine mai bine de la concursuri, insa cel rosu va unge la inima, si pe el il veti baga la matca…..asa ca……
    – si pentru domnul Mladin….
    … intrun comentariu anterior , daca nu ma insel la acelas topic….. v-am intrebat cum puteti sa credeti in pietari, in detrimentul valorilor consacrate(nu vorbim de preturi, nu cred ca in zona ta nu este cineva cu rezultate notabile si nu poate sa iti dea cadou un pui valoros)….. si mai ales ca sunteti de specialitate…… ignorati tot ce ati studiat in facultate…. de ce nu achizitionati ceva de valoare(fara sa publicati de la cine, pedigre) si sa lucrati pe ei , tot experimental, ca abia atunci poti sa tragi concluzii viabile…….eu personal am terminat facultatea de arhitectura, iar in timpul caminului am anut coleg de camera studenti la medicina, medicina veterinara, iar cartile de genetica le-am rupt in doua(le citeam mai des ca ei), iar nicaieri nu gaseam decat importanta materialului genetic cu care pleci la drum(si importanta hibridarii tot cu ceva extra,…), plus ca parintii mei sunt de meserie ingineri horticoli, iar toata biblioteca lor(pomicultura, viticultura, floricultura), nu gasesti o pagina in care sa scrie ameliorarea buruienilor……… asta nu inteleg deloc la tine…. cum poti neglija o gramada de cunostinte pe care sigur sunt ca le ai….. sincer fara nici o rautate ti-o zic…. din cacat nu poti face bici, sa mai si plesneasca….
    ——-parerea mea………(influnetata de 2 mari columbofili romani)
    …..la porumbeii voiajori : – culoarea niciodata nu zboara
    – indiferent cum procedezi(incrucisare sau consagvinizare) …rezultatul trebuie sa fie porumbei capabili de rezultate notabile fara ajutor(medicamentele nu fac porumbeii mai buni)
    – o atentie sporita la tot ce inseamana boli, epuizare, vreme instabila,….. pentru ca porumbeii sa aiba succes trebuie sa fie insumate mai multe conditii, altfel poti sa selectezi pe linga si apoi e prea tarziu…..
    – o linie de porumbei (animale, pasari , plante, etc)…. sa stii ca nici in 10 ani nu poti sa spui ca o ai…. dureaza mult pana sa obtii caracterul, sa il mentii, sa selectezi in permanenta(o sa vezi aici ca la un momentat orice lucru isi atinge o limita, si apoi ce faci, ce introduci?)… apoi sa lansezi pe piata, iar altii sa aiba succes cu produsul tau(… de regula pana atunci cand sa culegi lauri, esti la 2 metri in jos cu balariile pe tine de 1 metru)…… asa ca totusi eu iti urez succes….
    … scuzati eventualele greseli gramaticale si vocabularul……

    P.S. – chiar astept ceva argumente contra la cea ce am spus, si concluzie de la Mladin….

  119. Celui de al 10-lea copil italienii ii spuneau cateodata DECIMO, adica al 10-lea. Cum metodei mele ii trebuie 10 ani si vreo 10 mii de lei de investitie am adaugat terminatia Decimo. Madlin vine de la Malinescu (M-lin) si Adrian (-ad-), deci este clara simbolistica.
    Nu se poate vorbi de porumbei cumparati in piata in cadrul acestei metode (eventual porumbei din piata ce fac norma la concursuri, ei sau puii), trebuie create 10 linii de porumbei conform celor 10 culori, cu descendenti care fac norma la concursuri.
    Indeplinita aceasta conditie de baza (10 linii, pui cu norma) se poate incepe traseul ce dureaza 5 ani pentru obtinerea superporumbelului Madlin Decimo…
    Nu este nici usor nici simplu si ma indoiesc ca cineva in Romania va face asa ceva, dar este posibil si eu ma voi stradui ca in 5 ani sa am liniile de baza ca sa pot incepe formarea lui Decimo.
    O zi buna, pa

  120. Hahalifaxe, ce ne faci tati?! Baieti, eu cred ca va agitati degeaba, tocmai am aflat de pe topicul cu norocul ca Dumnezeu decide ce porumbel se intoarce primul.

    Adriane, ce usor iti pare totul in teorie si in imaginatie. Dar sa vezi ce misto e in practica atunci cand dupa vreo etapa de cacao ramai cu cotetul gol si o reiei de la 0 anul urmator. O sa le lasi drecu’ de linii pe culori si alte ambitii si o sa mai revizuiesti putin planul, sa-l ancorezi in realitate. Comentariul lui Mircea n-aveai cum sa-l vezi ca era in moderare ca si al tau dar sper sa-i raspunzi acum ca a zis niste chestii misto. Oricum, m-am mai linistit, credeam ca vrei sa incepi proiectul cu pietari. :D

  121. Cand izvorul argumentelor se constituie a fi “Vichipedia”, chiar daca doresti sa fii deosebit de sarcastic cu “partenerul de dialog” dorind sa-i arati acestuia ce prost (informat) e’ el si ce “dastept” esti tu, incercarea e’ sortita din start esecului, da’, nu-i bai, “incercarea moarte n-are”!

    La multa lectura! ;)

  122. Mircea, apropo de oameni, meserie paralela. Chiar ma gandeam zilele astea, ce “rasa” adevarata o sa fim noi romanii dupa cateva sute de ani daca o sa continuam asa (foarte posibil si probabil :)) ) – cele mai mari preturi si cele mai mici salarii. Asta e super selectie.

  123. Corbule, …..te asigur ca nu am intentionat sa fiu sarcastic cu “partenerul de dialog” (nici nu ti-ar place sa descoperi cat de sarcastic pot fi), dar cum deseori contradictiile pot fi inutile am incercat sa comprim ideea pastrand o forma de respect!
    de asemenea, nu-mi propun sa conving pe nimeni de nimic si cu atat mai putin pe tine caci stupoare, imi pot fute timpul in moduri mult mai placute ,daca tot ajung acasa cam o data pe saptamana!
    afirmatii rautacioase si total “gratuite” se pot face extrem de usor, …reversul e mai complicat!
    daca-ti insiram ca bibliografie “stive” de carti, incluzand DEX-ul (chestia aia mare si grea deseori prafuita) si de ce nu, lucrarea mea de diploma?! – crezi ca “adevarul” tau ar fi fost altul?!

    la multa placere in lectura! :)

  124. Nu am timp si nici nu vreau sa-ti demonstrez ca rasa nu este acelasi lucru cu subspecie oricate lucrari de diploma ti-ai fi facut (apropo, mai sunt si altii cu studii superioare :) ). Daca-mi spuneai ca ai lucrare de doctorat pe aceasta tema (cu niste studii pe la vreo universitate din strainatate renumita in domeniu), poate ca-mi puneam un mic semn de intrebare referitor la “adevarul meu” (poate!), asa ……
    Lasa trimiterile la DEX, lasa fututul (pt. “cauze mai nobile” ;) ) si crede-ma, nu ma uimesti deloc daca spui ca poti fi extrem de sarcastic (eu sunt Scorpion, prin natura mea pot fi al dracului de sarcastic da’ asta nu inseamna ca incerc sa ma pretind smardoiul site-ului).

    Acestea fiind spuse din punctul meu de vedere discutia virtuala se incheie aici si da, lectura “multa” nu strica nimanui oricat de scolit ar fi!

    P.S. – de ce am spus “discutia virtuala”? Pt. ca, poate, daca ne-am intalni fata in fata cu ocazie unei …. imbarcari sa spunem (eu cu niste amarate de ciori in vreo cutiuta, tu cu niste campioni in vr-un burduf de toata frumusetea), altfel ar decurge discutia si, cel mai probabil, finalul ar fi unul benefic pt. ambele parti!

  125. Poate imi spune cineva cu ar proceda daca ar dori sa creeze zece linii diferite genetic, ce sa propulseze efectul heterozis, oare cea mai simpla baza nu ar fi cea a culorilor ?
    Sau cream zece linii de albastri si rezultatul este un superporumbel albastru ?
    Exista mai multa variabilitate genetica intre culori, zic eu.
    Pa

  126. Pentru Mircea: la Zootehnie se studiaza ca materie separata Ameliorarea animalelor, trebuie sa-i admirati pe Zootehnisti !

  127. Mircea-Galati,
    Buna ziua,
    Am citit aici multe articole care mai de care mai impresionante despre genetica pasarilor si animalelor, incat visez si noaptea numai fenotip, genotip, specii, subspecii, rase, linii, etc. Am incercat intr- unul din topicurile trecute sa denumesc rasa tocmai dupa fenotipul ei la unii porumbei si m-am trezit cu multi pe cap, nu dau nume, (ca nu se poate asa ceva), si totusi se vine acum si se povesteste exact ce ma framanta pe mine de mult timp, sa recunosc o anumita rasa dupa poze, si am pus multe poze cap la cap apartinand aceleiasi rase si de femele si de masculi, si am constatat ca toate pozele au in comun multe caracteristici vizibile ca: forma ceromei deasupra ciocului, lungime-grosime cioc, caruncula din jurul ochiului, forma capului, forma ochiului, lungimea corpului, lungimea aripilor, lungimea cozii, culoare, stralucire, lungimea piciorului, lungimea si grosimea ghearei, care le deosebesc de alte rase. Intr-adevar este mai greu la liniile formate de romani care au incrucisat mai multe rase, dar si acolo, se vad toate aceste caracteristici mostenite de la rasele din care provin. Cred ca multi o sa ma creada nebun, si ca o sa se continue ca asa ceva nu se poate, dar va intreb, de ce nu? Eu ma chinui de mult timp cu treaba asta, si vad ca dupa mult chin se poate, numai ca trebuie sa ai rabdare. Eu nu sunt de specialitate, am terminat facultatea de electro, dar de cand am vazut porumbel in ochi, m-au framantat asemanarile si deosebirile fizice dintre rase. Ma rog, asta este problema mea, nu vreau sa patrund mai adanc in problema, ca si asa cred ca am zapacit pe bietii copii incepatori.
    Cat priveste rasa umana romana, care va supravietui acestui guvern si presedinte, domnule Andrei, am solutie: va fi cea descendenta din hindusul care traieste fara sa manance nimic si o romanca bolnava de inanitie si femeia care mananca pietre cu un roman din greva foamei, dupa multe consangvinizari.
    Inima buna la toti.

  128. Nu inteleg de ce vrei 10 linii cand si una este greu sa mentii. Pentru efectul heterozis ajung 2 linii pentru consangvinizari din care apoi sa incrucisezi. Liniile se pot tine si fara culori, ca doar faci imperecheri documentate, nu la liber si apoi te orientezi dupa culoare.

    Ma gandesc ca ai si resurse nelimitate de spatiu, timp si bani, altfel e crima sa tii voliere separate pe culori, sa ii antrenezi pe culori, sa ii zbori pe culori. Ma ia ameteala. Si nu, nu te baza pe fidelitatea lor, ca am vazut la femele calcate de amanti de mi s-a acrit de legendara fidelitate a porumbeilor.

    Poate o fi ceva din ce ai studiat tu care iti spune ca de culoare se leaga mai multe informatii utile. Nu sunt de specialitate. Sper ca ai citit si cartea lui Anker.

    Pana la urma cum ziceau bufnitoii in filmul pe care l-am pus… there’s nothing wrong with dreams.

  129. mahhhh Corbule, hai ca-mi esti simpatic!!!
    …..chiar daca obisnuiesc (asa de fun) sa ma pictez pe moaca de Helloween stil “the Crow” (filmul), nu fac asta pt. ca acum 2000 de ani asezarea constelatiilor ma incadra la “scorpion”, nici din convingeri oculte, ci pur si simplu pt. ca pe 31.10 nu a avut mama ceva mai bun de facut decat sa ma nasca! :))))))))
    mi-ar fi placut sa-mi fi “partener de dialog” si vreau sa cred ca poti mai mult decat lasi sa se vada, dar la “razbeluri” inutile NU ma bag, caci insist, prefer sa-mi fut timpul (si nu numai) cu placere, ….ori nu am nici un orgasm spiritual sa ma “ciondanesc” cu nimeni!
    din contra, imi repugna total ideea ca ii fortam si pe altii sa ne citeasca elucubratiile (daca te simti jignit, accept sa ma refer doar la mine) motiv pt. care le si cer scuze! :)
    in fine, ….acum trebuie sa plec din nou cateva zile “prin viata”, dar, dracu stie, poate impartim candva o sticla de wischy caci berea e deja kaka-maka! :)))))))))

    numai bine Corbule

    PS: promit sa nu ma las influentat de forma pe care o imbraca pasiunea ta pt. porumbei si sa admir in mod obiectiv(daca este cazul) ori ce cioara in orice cutiuta dat fiind faptul, ca nu am invatat mai mult in trei facultati si implicit de la nenumarati profesori, mai mult decat de la un fir de iarba; iar pt. asta nu-mi va fi rusine nici macar de “dragul” tau!

  130. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,pai tocmai …… de ce te joci cu pietari?………………..nu pot sa inteleg Adrian…. de ce?,,,,, Andrei gandestete ca deja un amarat a ajuns cunoscut pe youtube si presa a si sarit pe el”perversul de pe targu-ocna”……. asa ca ce sa mai zicem,,,,,, deja suntem o natie………..
    P.S.-CHIAR NU INVIDIEZ PE VETERINARI SAU ZOOTEHNICI…… caci am si eu ceva in spate…….. insa practicatile fratilor nu va prostiti……

  131. Musunoiu Mircea, admir formarea ta si atentia in ce priveste liniile de porumbei.
    Andrei, nu pot sa cred ca tu sustii ca nu sunt diferente genetice si constitutionale intre liniile de culoare la porumbeii voiajori, linii care exista deja si cineva s-a chinuit sa le formeze !
    Hai sa nu cadem in diletantism, liniile de culoare exista la voiajori si se bazeaza pe mai mult decat diferenta de culoare.
    Ce proiect de hibridare mai amplu ar putea fi decat sa reunesti calitatile sau efectul hibrid a 10 linii diferite intre ele ?
    Nu stiu daca o sa reusesc eu asa ceva dar idea in sine sta in picioare. Pa

  132. Care ar fi 3 diferente importante dpdv. genetic, altele decat culoarea, intre solzati si albastri?

  133. Raspunsul la intrebarea ta Andrei nu este simplu pentru ca oricum in interiorul fiecarei linii de culoare (solzati si albastri de exemplu) exista mai multe populatii cu caracteristici diferite privind forma capului, a pernitelor nasului, postura corpului, marimea picioarelor, forma aripii si a cozii, culoarea si dispozitia ochilor etc.
    Dupa cum bine a spus Musunoiu in Romania nu se observa atat de mult diferentele pentru ca nu se tine cont de linie ci doar de rezultatul la zbor, este de neconceput sa incrucisezi porumbei diferiti ce au avut succes la zbor si sa obtii o descendenta neuniforma, in loc sa consolidezi in cadrul liniei calitatile respective.
    Deci sa nu crezi ca evit raspunsul, uite ca iti dau unul: in Romania sunt putine diferente intre solzati si albastri pentru ca au fost incrucisati fara a se tine cont de culoare, dar daca privim “dincolo” observam diferente sesizabile.
    1: culoarea si geana ochiului – de exemplu la Vifor, ochiul lui nu l-am vazut la solzati:
    2. alura corporala – de exemplu porumbita C care cand o tii in mana este ca un fus lung cu coada lunga, nu am avut in mana un porumbel albastru asemenea:
    3: dispozitia penelor cozii in unele cazuri, am intalnit mai des coada “intr-o pana” la albastrii decat la guti (solzati)
    Indiferent de felul in care interpretezi raspunsul meu eu ti-am aratat ca am diferente sesizabile intre porumbeii mei de diferite culori, poti spune ca ai vazut solzati cu ochiul lu Vifor, dar eu nu am un solzat astfel si defa este o diferenta genetica. Pa

  134. Pai atunci hai sa privim “dincolo” daca romanii nu stiu sa imperecheze. Ce crescator cu rezultate remarcabile de dincolo ii imperecheaza pe baza culorii? La fel, da-mi te rog 3 exemple :) … excluzandu-i pe aia care tin albi pentru nunti si aia care tin cuci sau baltaturi mai mult pentru ornament.

    Diferentele intre porumbeii tai nu semnifica nimic. Toti porumbeii sunt unici si vei observa la unul ceva ce ti se pare ca n-ai mai vazut in alta parte. Stiu ce zici cu privire la diferente si inteleg foarte bine ce spune si Mircea si sunt de acord, nu sunt vreo panarama care recunoaste porumbeii doar dupa serie, ajunsesem sa mi-i cunosc din zbor pe multi sau cand imi pleca stolul de 10 pui albastri si reveneau 9 pe casa, dupa o privire stiam care lipseste. Deci cred ca n-am probleme cu “formarea ochiului” la porumbei.

    Dar argumente cat de cat solide cu diferentele genetice intre culori inca n-am primit.

    Hai sa incep eu cu una: se spune ca penajul mai inchis este de o calitate mai buna si se deterioreaza mai greu decat al albilor sau al rosiilor. Mai gasim 2?

    Sau daca ramanem la asta tai de pe lista liniile de albi si rosii? Sau le gasesti avantaje pe care negrii sau solzatii nu le au? :)

  135. Exista diferente genetice si in cadrul fiecarei linii de culoare, eu am de exemplu exemplare de albastru de 5 tipuri diferite.
    Am dat exemple de diferente intre solzat si albastru, nu am vorbit despre rosii, negri sau florani, unde diferentele sunt mai clare.
    Exemple de dincolo ? Bricoux, Peter Van de Merve etc., crescatori care au si devenit renumiti din cauza asta.
    Oare Janssen nu avea vreo linie de negri ? Nu stiu, este posibil.
    Raspunde-mi la o intrebare, Andrei: porumbeii voiajori negri sau albi au aparut din incrucisari intamplatoare sau dirijate pe baza culorii ?

  136. Au devenit renumiti pentru rezultatele lor. E un punct in plus pentru Bricoux pentru ca a reusit ca atunci cand spui trestiu cu capul gri te gandesti la el. Peter are cativa negri intr-o mare de albastri si solzati, nu mi se pare ca pune accent pe culori. Am avut si eu negri corbi destui si nu erau de la el, erau din piata. Si erau superbi. Si i-am pierdut pana la 200 Km. Si vroiam sa fac o linie cu ei. Da’ ei n-au vrut. Ghinion.

    Culorile au aparut prin selectii dar sportul cu voiajori nu este despre culori.

    La final de an, voiajorul se rezuma la expozitia nationala, unde peste 80% sunt albastri si solzati. Si sunt zeci de fenotipuri din fiecare.

  137. eu stiu pe cineva care are porumbei de concurs ,si vinde multi pui de la matca in piata .si chiar scoate bani frumosi dupa urma lor.are si rezultate notabile.nu vreau sa-i divulg numele sa nu fie luat in ras.o seara buna.

  138. Mircea Musunoiu, spune-mi te rog daca stii exemple de crescatori care s-au axat pe o anumita culoare sau au linii pe culoare, momentan imi mai amintesc doar de Andruseac.
    As vrea sa stiu daca are un sens efortul meu, sunt un caz atat de particular ? Strainii respecta liniile de culoare/forma ?

  139. mai BREZOI (am facut un efort sa-ti scriu numele cu litere mari….consider-o o favoare…….)sa nu iti faci iluzii ca esti cel mai citit, cel mai frumos, cu multe facultati, cel mai bun,cel mai inalt, etc, etc, etc…………..(asa se crede si BOC)…aici incercam sa facem un dialog si sa vedem parerea sincera a mai multor oameni despre acest subiect(CATE CAPETE ATATEA IDEI)……..Este adevarat ca si HITLER a incercat sa omoare toti oamenii care nu corespundeau propriilor lui idei dar nu a reusit………….si nu a fost singurul in istoria lumii……….COMPARATIA intre “oameni” si “porumbei” era pur teoretica si propusa a fi discutata si nu “CRITICATA” de tine……tocmai ca sportul columbofil inseamna o concordanta PERFECTA intre OM(nu e cazul tau) si porumbel……….daca ar fi adevarate ineptiile pe care le afirmi ar fi lumea plina de campioni…….DAR ……….LASA JIGNIRILE SI ACCEPTA SI PAREREA ALTORA………si altii au pot avea dreptate nu numai tu…..cu toate cele trei facultati………sau mai multe……(cunosc columbofili care nu au facul;tati ci REZULTATE……….)……LASA-NE….

  140. Brezoi, am recitit comentariul tau si o sa-ti dau un raspuns pertinent dupamiaza, vad ca esti la un grad elevat de intelegere.
    Singura selectie ce functioneaza la oameni este cea reproductiva – adica cine face mai multi copii.
    Un exemplu practic: in anul 2050 mai mult de jumatate din populatia Italiei va fi de origini straine, adica italienii fac putini copii si nu se vor perpetua in timp.
    La ce duce emanciparea femeii in Italia ? La disparitia populatiei. Pa

  141. mai costi..(nu cred ca esti botezat cu y)….. pacat ca nu intelegi toate cum sunt, nu jignesc, pe cand tu…..ca sa ajungi totusi la un nivel respectabil(din respect si educatie macar puteai sa te prezinti cu numele corect)…..mai treci si pe la scoala, sau poate varsta te impiedica…..eu accept parerea tuturor(ca doar nu fac ce vor cu porumbeii mei)….. imi pare rau ca esti frustrat…. poate nici nu activezi prin vreun club…..as fii tare curios sa vad cati porumbei la tine in crescatorie vin din concurs si nu intra, ci te cauta pe tine, ca sa le dai din palma de mancare(o sa postez poate un filmulet cu mine,,,,, asta in cazul in care esti om de dialog)……iar daca totul ce am scris e o utopie fantastica si nu va duce la nici un rezultat niciodata( sa vad si abordarea ta….. si rezultatele tale)……si daca nici asa nu esti multumit…. cand treci prin slatina sunama si mergem impreuna la campionul national la fond din 2001, campion balcanic, etc… si multe alte rezultate in fiecare an(anul asta are categoria recor, plus multe altele)… TOLOS ION……. si apoi pe benzina mea mergem pe la bucuresti si poate ai auzit de POPESCU VICTOR(nu am spatiu ca sa scriu palmaresu sau)….. si daca nici asa….. ma apuc de gaini……. totusi nu vreu sa transformam acest sait in altele, dar pe simplul fapt ca nu suntem de acord…..
    P.S. — eu nu ma feresc sa scriu nume, locuri si daca vrei fapte reale……in alta ordine de idei poate ne intalnim la piatra, daca nu la targoviste, anul asta si mai vorbim pe tema asta….

  142. apropo Andrei….. daca tot am dat nume…. tolos are cam toti porumbeii de culoare neagra sau gut lignit(fara exceptii) pentru ca sunt lucrati pe linia lui piticu(camp nat fond, etc… 2001)… cu asta ii raspund si lui adrian(ma refer la linii de culoare)…. iar popescu majoritate porumbeilor sunt albastri sau guti(si cativa rosii, care provin din alceva),, datorita ca intemeietorul de linie a fost pustiu(camp fond….)si acesta a fost solzat(insa provine din parinti albastru cu guta)…. si astfel lucrati mereu iti dau albastrii sau guti……..
    …… nu imi amintesc care comentariu erea(cel patriot, referitor la linii)…. cred ca putem vorbii si de linii romanesti-tolos, popescu(si mai important este faptul ca sunt oameni care au rezultate cu porumbeiilor acestora)….. insa acestia au ceva decenii columbofile in spate(ai inca au blazon, in comparatie cu multi crescatori actuali)

  143. O sa-ti dau argumente contra a ce spui tu ce tin de capacitatea de recombinare genetica. Esti sigur ca de la porumbeii din piata nu se poate reconstitui un genetic valoros ? Se poate reconstitui un stramos ce a valorat mult ?

  144. Mircea-Galati,
    Binete tuturor participantilor acestui site.
    Domnule Adrian, in primul rand vreau sa va felicit pentru munca pe care o depuneti, stiu ca e o treaba de sisif, si va rog sa nu va opriti luindu-va dupa X sau Y, iar acum vreau sa va raspund la intrebare: singurul columbofil de care stiu ca s-a ocupat de culoare si forma a fost Ulens, care a trait la sfarsitul secolului trecut. Acest columbofil, Ulens, poseda doua linii de porumbei pe culori: o linie argintii-gris cu puncte rosii si galbene, avand ochii albi si oranj, capul puternic, penajul fin si lat, si o a doua linie de porumbei albastri si solzati cu ochii numai albi. Acest columbofil este singurul care si-a pastrat cele doua linii fara sa le mai corceasca(ca si culoare ma refer), de fapt de la acest columbofil a cumparat porumbeii care au stat la baza raselor Bricoux, Duray, Delbar, Catrysse, Fabry. Apoi cum bine ati zis, a mai avut o tentativa domnul Andruseac, dar virusul clasamentelor, concursurilor si a medaliilor a invins pastrarea culorii si formei. Eu va urez mult succes, spor la munca, si va sustin in tot.
    Inima buna la toti.

  145. Idealul metodei mele Madlin Decimo ar fi sa cumperi cate 2 perechi de campioni din fiecare culoare, adica 20 de perechi, apoi sa pornesti la drumul de 5 ani la finalul caruia se ajunge la superporumbel.
    Poate ar costa 10 000 de euro aceasta baza genetica, eu nu ii am asa ca trebuie sa trag din greu, sa-mi inventez metode.
    Sunt de fapt intr-o dilema morala: mi-am vandut apartamentul din Timisoara si am cumparat casa la tara, o casa nemteasca veche la care am multe de facut: termopane, acoperis, incalzire centrala etc., deci nu pot sa-mi aloc resursele porumbeilor pentru ca pe primul loc este familia.
    Astfel caut acul in carul cu fan: daca un pui negru ar proveni dintr-un bunic campion cumparat cu 5 milioane (500 de lei) incerc sa recombin bunicul, este o sansa de nerefuzat ca pe 10 lei sa recombini un genetic performant.
    Ar fi mult mai simplu sa merg pe 2 sau 3 linii dar idealul metodei implica toate resursele.
    Apropo, imi spuneti cele 10 linii de culoare, excluzand culorile ce exista doar in stare heterozigota (homeostatica ?)
    Un ajutor: la solzati am identificat 3 varietati. Pa

  146. Salutare colegilor,
    eram dator cu un raspuns.(com 136).
    Recunosc din cand in cand, noaptea mai patesc chestii (din ce in ce mai rar pt ca am inceput sa imbatranesc) sunt un act involuntar ( imi scapa), pentru ca altfel se numeste L_B_.(o fac intentionat).
    Deci DA mi-a scapat intentionat. Ambele sunt sanatoase, asa zice cercetatorii britanici.

    Ca sa pastrez registru, excitant subiectul.

    Din pacate prea vast, elaborat, necunoscut.

    Pentru Adrian Madlin, chiar te rog sa ma treci pe lista de achizitii peste 15 ani. Dau urmatoarea comanda ferma: 4 bucati rosii ciocolatii ( a la Meulemans) + 4 bucati cuci mai pa negru. Asta daca supravietuim guvernarii Boc.

    Era sa uit, vreau sa mi-l reconstitui pe De Turbo NL 86-8618483 si De 98 NL 82-8247298. Ambii masculi A&L v.d Wegen. In sensul asta cred ca ne poate ajuta dl Musunoiu Mircea. Sunt sigur ca prin piete dupa geana, ochi, forma ciocului, penelor gasim oaresce nepotei. Si daca avem norocul sa fie si fara inel cred ca il luam si ieftin.

    Bai fratilor luati-o mai usurel, ca mai e mult pana departe.
    Iuliane mai lasa draq porumbeii si mai scrie si tu ceva acilea. Si tu Corbule, Adrian Petre si intreaga companie

  147. Adrian, ceea ce tu pare ca nu reusesti sa intelegi este faptul ca in sportul cu porumbei voiajori, pentru a cistiga nu ajung perfectiunea si puritatea genetica. Intr-un final poate vei putea obtine familia de porumbei care seamana intre ei dar rezultatele in concursuri nu intotdeauna vor fi satisfacatoare. E prea simplu: iei doi campioni consangvini ii imperechezi si gata, ai linia ta de campioni toti unu’ si unu’. Incepe sa faci concursuri cu asociatia, incearca sa si ajungi sa faci toate etapele din program(vezi si eventuale catastrofe), incearca sa te mentii mereu in fruntea clasamentului pentru mai multi ani si apoi vezi daca porumbeii care te-au ajutat sa ramai in virf erau obtinuti din incrucisari sau erau cei ”tinuti in singe”. Eu cred ca abia dupa aia poti sa pretinzi si sa demonstrezi ceva. Pina atunci este doar vorbarie goala (in fata unei beri sau a unui vin bun), sunt doar titluri sonore dar gratiute, apropous de Madlin Decimo. Cine stie despre ce vorbesc, cu siguranta imi va da dreptate….

  148. la cum arata porumbelul acela si la pretentiile mele de a cumpara un porumbel si faptul ca nici nu are inel .suma pe care o pot oferii este 1 ron adica 1 leu si l-as face cadou unui copil care acum incepe sa tina porumbei ,oamenii vorbesc in piata de campioni si minuni dar nu e asa .in primul rand pedigreeeul vorbeste despre originea porumbelului si valoarea sa.cu respect

  149. d-le Costin Brezoi,ca sa vezi ca sunt la un nivel foarte respectabil imi cer scuze daca te-am jignit sau am fost acid in afirmatii dar…….asa suntem noi oltenii mai iuti(ne aprindem repede)……sa stii ca am trecut destul de des pe la scoala (am absolvit de mult facultatea, postuniversitara si masterul in stiinte juridice) si NU SUNT FRUSTRAT…….imi pare bine ca ne-am cunoscut si m-as bucura sa ne intalnim si sa discutam pe orice tema legata de sportul columbofil si despre porumbei in general….II cunosc personal pe d-l Tolos Ion si d-l dr. Ghica Paul de la care am avut porumbei din “BRATISLAVA”,”LINIE”, “COLA”, “NAJELU”, “ENGLEZU” etc.etc…Nu sunt columbofil din motive obiective(unul dintre ele este lipsa spatiului la bloc)dar iubesc porumbeii si de aceea vizitez aproape zilnic acest site pe care-l consider deosebit(felicitari si multumiri administratorului ANDREI)……..cand voi ajunge prin Slatina te voi suna sa fac cinste cu un pahar de vin si sa stam de taina…….Bafta tuturor si sper ca toate discutiile in contradictoriu sa fie constructive si sa mai invatam cate ceva………

  150. pai de ce nu zici tata asa…… te pup costy….. lasa ma ca noi oltenii suntem ca focul de paie(ne aprindem repede si terminam brusc),,,,, cand mai vii prin slatina te astept ori pe la nea ion, ori pe la dom doctor,,,,, bem si un paharel….. lasa ca asa ne mai expunem si noi parerea pe net,,..noapte buna,

  151. Da, vreau sa fac multe si ma fascineaza deja diferitele forme si varietati de voiajori. Azi am fost la un crescator si am vazut un mascul rosu ce provine de la un crescator din Checea, are un ochi deosebit de interesant, cred ca provine din rosii lui Andruseac (care locuieste tot la Checea), nu a vrut sa mi-l vanda, o sa insist pana reusesc, am timp pana in primavara.
    Ieri seara am facut pe chirurgul, am cusut gusa unui porumbel (tatal porumbitei G de la Verendin), ii cadea mancarea afara…
    Inteleg ca multi dintre voi nu cred in ideile mele si in ceea ce vreau eu sa fac, dar sansa de a face ceva bun compenseaza riscul.
    Intotdeauna lucrurile valoroase in viata presupun mult efort si implicare, nu ma sperie 10 ani de munca, cineva trebuie sa adune cioburile imprastiate a varietatilor de voiajori.

  152. Costi am observat ca nu ai nr de tel la rubrica “columbofili pe internet” daca vrei trimite-mi-l pe adresa mea de mail costyltu@yahoo.com…………ne auzim.Bafta.

  153. ti l-am trimis costi…… nu mai am activ nici un site din cauza ca am ridicat o crescatorie noua(anul trecut) si (din lipsa fondurilor) abia acum sper sa o dau la gata… apoi revin cu poze si caracterizare(oricum vreau sa fac si un experiment gen: sa cumpar cativa pui de la 3, 4, crescatori cunoscuti, sai fac public, cu pedigree cu tot si apoi sai zbor iar etapa de etapa sa afisez sosirile si la final rezultatele pana nu vor mai fii nici unul in voliera(sper sa dainuiasca macar 3 ani))…….. acum depinde si de timpul pe care il pot daruii porumbeilor(servici, familie, bani)….. asta ca o paralela cu adrian(el cu pietarii eu cu pedigreele)…. iar la final tragem linie…… acum depinde si de etapele pe care vrea sa le faca cu ai lui… poate pana la anul se inscrie si el in vreu club si atunci putem sa vedem mai repede paralelele…..

  154. Cum sa nu Mircea, o sa fie ceva frumos, pedigree controlate contra ochiului meu… ma inscriu la asociatie si trimit la zboruri pana cand raman cu un numar minim.
    Nu mi-ati spus care sunt cele 10 desene coloristice la porumbei. La gut (solzat) am 3:
    – pipit (solzat usor);
    – gut clasic ( solzat mediu);
    – gut inchis.
    Apoi ? Maine sper sa reusesc sa scriu articolul cu poze (exemple). Pa, sunt la munca

  155. Schalie, solzat pe rosu, pe maro. Te rog sa imi explici si mie cum vrei sa mentii liniile astea pe culori. Ai 10 voliere, fiecare cu cate 3 compartimente, si timp de a-i antrena pe toti 10 x 2 (tineret + zburatori) = 20 echipe in fiecare zi? Pai daca incepi dimineata nu stiu daca termini pana seara. Familie, serviciu, viata sociala in afara cotetului?

  156. In teorie as avea nevoie de 15 compartimente, dar se poate face si 14/1 (1 compartiment carantina) cu o evidenta stricta a indivizilor.
    Oricum, cred ca imi trebuie, in practica, minim 4 compartimente.
    La culori ai uitat de alb, negru, floran, argintiu etc.
    Apropo, exista un argintiu al trestiilor si altul al rosiilor ?
    Daca din incrucisarile albastrilor imi iese un solzat de exemplu, il transfer in linia de solzati pana cand am culori uniforme, nu ?

  157. Apropo de Peter Van de Merwe, vad ca declara ca are trei linii de porumbei. Nu stiu daca le are structurate pe culori, oricum vad doar negri, guti si albastri.
    Deci daca am fi in Olanda la expozitiile de sfarsit de an am vedea si porumbei negri. Pa

  158. Spuneam de alte variante de solzat pe care le-ai omis, nu vorbeam de alte culori, oricum nu le poti acoperi in 10 pe toate, numai la cuc sunt vreo tzshpe.

    Din incrucisarile albastrilor nu are cum sa iti iasa solzat pentru ca albastrii sunt recesivi si 2 albastri vor da numai albastri.

  159. Banuiesc ca culoarea cuc nu este o culoare curata, cred ca exista in stare heterozis, m-ar bucura sa ma pot gandi la o linie de cuci.
    Nu stiu, nu prea am auzit in popor “solzat pe rosu”, nu o sa intru in termeni stiintifici ci vorbesc ca in popor.
    Pa

  160. Nici la mine in zona nu se foloseste, ii spune trestiu, dar pe net am vazut ca multi spun solzat pe rosu.

    Fara nicio intentie de a fi rautacios, nu stiu cum vrei sa pornesti un proiect asa complex cand nu-ti sunt cunoscute notiuni de baza cum ar fi ca doi albastri dau numai albastru, la fel ca 2 ochi albi.

    Sugestia mea ar fi sa concurezi cu lotul actual de placere cativa ani si dupa ce vezi clar cum sta treaba cu concursurile sa te gandesti la proiect, daca mai este cazul. Adica nu te duce la facultate fara sa faci liceul.

  161. Singura mea sansa este sa mai invat din mers, altfel cei 10 ani devin 20. Cu albastrii am dat un exemplu pe negandite, scriu repede ca sunt la lucru si trebuie sa-mi organizez in acelasi timp gestiunea marfii si a persoanelor.
    Pa

  162. Apropos negrii

    Acest tip: http://www.brieftaubenlackschwarz-hutzler.de.tl/
    a adunat campioni negrii din mai multe tari.Acum,
    dupa 15 ani are negrii homozigoti superbi,mai si
    zboara dar nu prin clasamente.
    Inteligenta porumbeilor se mosteneste recesiv,
    nici 20% din puii porumbeilor buni ajung sa faca
    treaba.In momentul in care faci cel mai mic compromis
    in favoarea culorii, adica bagi un porumbel mediocru
    la zbor dar cu un fizic superb la matca probabilitatea
    ca mai scoti un campion tinde spre zero.
    Oricum,omul invata si din propria experienta. Iti admir
    perseverenta.Succes

  163. Asa sunt eu cand ma ambitionez sa fac ceva… In anul 1987 (primul an de Zootehnie) nimeni nu credea ca o sa iau locul I pe tara la olimpiada studenteasca nationala de Anatomie, Histologie si Embriologie, concurs organizat la Iasi – cu toate astea am cucerit locul I si am fost primul care a adus titlul in Banat, la Institutul Agronomic din Timisoara.
    Actuala mea ambitie tine de strategia muncii si de porumbei, nu ma dau batut. Pa

  164. Interesanta teoria aceasta cu mostenirea inteligentei in proportie de 20 %… Inteligenta in sine este definita ca si “capacitate de rezolvare a problemelor”. Oare vorbim despre inteligenta sau despre simt de orientare ?
    Teza mea de licenta cand am absolvit Facultatea de Psihologie a fost “Ereditatea inteligentei conform studiilor gemelare a lui Gheorghe Oancea Ursu”. Conform studiilor regretatului cercetator roman inteligenta la oameni este ereditara in procent de 86 %, oare cum au fost facute studiile la porumbei ?

  165. Felix D’Alsace: foarte frumosi negrii in cauza, par sa nu aiba defecte genetice. Imagineaza-ti ce ar fi sa fie imperecheati cu o linie curata de albastri sau guti: ceva trasnet ! Sunt sigur ca hibrizii ar avea o vigoare deosebita, data fiind diferenta genetica dintre linii !
    Vant usor tuturor.

  166. @ adrian madalin

    ref.coment 186.Eu am ceva probleme cu limba!sorry!
    Definitia cu rezolvarea problemelor este bineinteles
    corecta.Nu stiu daca la porumbei putem vorbi intradevar
    de inteligenta.Cand spun ca” fac treaba” ma refer
    la simtul de orientare,la rezolvarea problemelor pe drum
    dar si la capacitatea de zbor.Nu este un punct de vedere
    stiintific,mai mult statistic .Depinde de susa, acesta cifra
    este variabila.
    ref la coment187.Pai daca spui ca vrei sa zbori cu hibrizii
    din doua linii consangvinizate si verificate cu cosul
    sunt absolut de acord cu tine.In acest caz intervine intradevar
    factorul heterozis la generatia F1 sunt porumbei performanti,
    la generatia F2 incepe “diluarea”.Pana acum am inteles ,ca si
    ceilalti ,ca vrei sa zbori cu aceste “linii de culoare” curate.
    Ori noi nu am inteles bine,ori tu ai schimbat putin pozitia.
    oricum numai bine.

  167. Daca ai citit atent ce am scris despre Madlin Decimo este un hibrid decalinear, peste efectul hibrid din prima generatie se adauga o alta diferenta genetica, nu imperechez ca sa obtin F2 din acceasi hibrizi, de asta am spus ca vreau sa selectez zece linii si dureaza 5 ani pana la obtinerea produsului final.
    Primii 5 ani purific liniile si le diferentiez genetic, apoi trec pe efectul hibrid.
    Superporumbelul trebuie sa ia ce-i mai bun de la cele 10 linii. Oricum maine va scriu mai pe larg, Pa

  168. Eu sunt mai modest as fi multumit
    cu o linie “prima” plus una “seconda”
    si daca as avea un campion “Terzo”
    as fi multumit.Probabil imi lipseste ambitia
    si motivatia pentru proiecte mai mari.

  169. In aceeasi ordine de idei, din doi pui hibrizi cumparati poti obtine liniile ce l-au format, adica porumbei pe care-i are altcineva – conform Legilor lui Gregor Mendel in F2 si generatiile urmatoare se produce segregarea caracterelor.
    In exemplul cu porumbeii negrii scopul incrucisarii este obtinerea hibridului F1, restul nu ne intereseaza, deci pe de o parte trebuie pastrate liniile originare cu o consangvinitate moderata iar pe de alta parte se obtine produsul competitiv F1. Pa

  170. Tre` sa-ti cer scuze Mirele; si celorlalti desigur…! Intru greu pe site fratilor, ca muncesc de-mi sar urechile si ajung seara acasa foarte tarziu cu carca rupta si numa` de net nu-mi mai arde. Mi-a luat cam o ora sa citesc de cateva ori la rand comentariile; am pierdut firu` “povestii” si a trebuit sa iau la puricat fiecare comentariu in parte. Ce pot sa va zic; aveti multa treaba voi aici! Daca ar sti Halifax saracu` ce nebunie a starnit in Tara Romaneasca, s-ar umfla in pene mai ceva ca un paun…! Din cate imi amintesc, parca m-a intrebat cineva cati pui reproduc, cum ii antrenez si alte chestii de genu` asta. Pai va spun acum. Scot cam 30 – 40 de pui / an. Incep antrenamentele cu toti odata ( chiar daca unii au doar 2 saptamani de cand zboara ) de la 10 km. Apoi maresc distanta progresiv si din 5 sau 6 drumuri, ajund la 100 km. Le fac bucata de 2 ori si ma duc cu ei la 200 km si apoi, pana unde se striga HO…! ( uneori se poate ajunge si la aproape 400 km ). Un lucru vi-l pot spune; am facut odata un calcul si am remarcat ca, in anumiti ani, aveam pui si cu cate 2000 de km zburati. Nu sunt adeptul “ucisului” puilor de cruzi; probabil de aia nu fac cu ei zboruri ce depasesc 500 km, dar raman un adevarat admirator al celor ce au curajul sa faca maratonul cu puii ( pe mine ma omoara treaba asta cu maratonul; am o mare slabiciune ). Imi amintesc de o discutie pe care o purta Domnul Butucanu cu cineva de la Bacau odata si mi-a atras in mod deosebit atentia cand a spus: “… la gradinita nu se da examen…”!!! La un an, porumbeii mei insa zboara tot programul, indiferent de dificultatea sezonului, cu sau fara oua ori pui, cu sau fara pereche, etc. Daca ramane unu singur ( nu s-a intamplat niciodata ), zboara pana la capat. Joc doar la natural ( n-am conditii si nici timp de vaduvie ), dar sper ca intr-un viitor apropiat sa pot sa-mi relochez crescatoria si sa am posibilitatea sa incerc si vaduvia. Cunosc metoda, stiu sa o aplic si as vrea s-o fac. Tin sa va spun ca in zona mea, inceputul programului inseamna peste 500 km la prima etapa. Deci nu ma invinetiti cu viteze si demifonduri, ca m-am lasat de astea de aproape 10 ani. Pana acolo insa, ii antrenez impreuna cu 4 sau 5 colegi din zona mea, dupa un plan pe care il respectam de ani de zile si care este ultra secret si nu il pot dezvalui…! :))))) Dar fac o exceptie astazi si va spun ca-i duc 4 sau 5 drumuri, astfel incat sa ajung inainte de prima etapa de concurs sa faca macar una de 200 km. Deci nu mare scofala. Nu sunt un zburator asa de bun cum ma lauda careva pe aici ( iti multumec amice ), dar recunosc insa, ca nu le dau NIMIC porumbeilor mei tot anul in afara de hrana si minerale, pe care le administrez doar o singura data pe zi ( n-am timp sa merg de doua ori pe zi la porumbei nici chiar duminica ). Ei bine, de la anu` imi schimb strategia si am sa fac apel la cateva produse. As dori sa testez MUMM si inca 2 sau 3 chestii, dar mai vedem. O sa va tin la curent cu schimbarile. Pana atunci, nu va apucati sa ma convingeti de cat de bine sau de rau este, insiruind iarasi inca vreo 150 de comentarii, ca nu le mai citesc! :) Lasati asta la aprecierea mea si haideti sa nu denaturam topicu`; eu stiu, nu de alta, dar il suparam pe Halifax. Apropo`, eu tot n-am inteles; da careva 10 lei pe Halifax…???

  171. Iulian, sunt foarte putini cei ce ar da 10 lei pe Halifax. De ce ? Oare ce merita mai mult:

    1 – sa dai 50 de lei si sa cumperi un pui inelat ce arata mai mult sau mai putin dotat, din parinti zburati ce au facut norme la unele concursuri;

    2 – sa dai 10 lei pe un pui neinelat din piata, cumparat pentru ca-ti place cum il simti in mana si pare cu potential, recomandat ca fiind din campioni ?

    Este ceva de genul: vrei sa concurezi pentru a castiga1 000 de lei sau vrei sa concurezi pentru 30 000 de lei ? Sansele sunt egale.

  172. Adi, aici nu vorbim de inel; da-l la naiba de inel! Eu inca odata spun ca metoda asta nu tre` sa tina loc de ratiune. Si mie mi se pune cateodata pata pe cate un ciuruc si nu ma las pana nu-l iau, dar imi demonstreaza apoi in practica faptul ca am facut o greseala si renunt la el. In alta ordine de idei, mergeti fratilor pe site-ul Asociatiei Columbofile a Judetului Neamt si priviti putin rezultatele D-lui Festila Ioan, pe care il cunosc personal si cu care am stat de vorba de cateva ori si va spun eu, ca rezultatele de acolo nu au fost facute cu porumbei ce au la baza pasari de 10 lei si chiar daca ar fi costat atat, cu siguranta va spun ca n-au fost luate din “bazar”…! Nu stiu ce sa mai zic; e foarte adevarat si faptul ca nu exista o metoda unica ce te va ajuta sa faci performante. Poti alege orice drum vrei, atata timp cat intelegi ca asta e un joc, iar ca in orice joc pentru a reusi tre` sa-i respecti regulile…! Mai batea unu campii, dar ii spun; amice, nu face nimeni ( cel putin eu, nu ) reclama porumbeilor nimanui. Aici nu e vorba de asa ceva. E clar ca cine isi permite si vrea, se duce si-si cumpara pasari de la van der Wegen, fara sa-i zici tu sau eu, iar cine vrea sa-si cumpere Halifacsi, o va face indiferent de cat de mult ne schimonosim si ne zgaim noi. Eu vreau sa scot in evidenta doar un singur lucru si atat: pentru a reusi in sportul asta, e nevoie de calitate ( in multe privinte ), iar calitatea nu creste pe garduri…!!!

  173. Eu ,nu!optez pt.varianta dl.Mohora M.com.5,poate daca ar face mac,mac da!

  174. ..sa-l manînce soimul pa Halifax,ca a stîrnit al 3-lea razboi mondial columbofil!

  175. pareri si pareri dar cu spun unii ca cumpri pasarea si nu columbofilul asa poate fi si invers o persoana poate a aiba darul de putea scoate reultate din porumbei fara pedigree cum spuneam in alt articol multi sunt acolo sus datorita selectilor celor de unde au cumparat pasarile asa dar de ce nu poate unu sa selectee el fara a cumpara porumbei ce sunt rodul altor columbofili si a fi el creatorul unei lini de a se bucura de proprile lui reultate poate are indemanarea si norocul de a selecta calitatilor unui grup de porumbei a caror cu siguranta au fost porumbei de concurs caci altfel cum iicea adrian de unde ar avea infatisarea de voiajor si aspectul ce il au daca nu ar fi rodul unei selecti

  176. Sincer sa fiu ma asteptam la cooperare, de ce daca cineva vrea sa faca ceva noi sar toti pe el sa-i demonstreze ca nu se poate ? Eu vreau sa formez 10 linii cand sunt putini cei ce au doua linii ? Este imposibil sa reusesti mai mult ?
    99% dintre voi sunteti convinsi ca nu pot avea nici o linie buna, da ?
    Nu-i nimic, sunt obisnuit sa lupt contra curentului, pana la urma faptele vorbesc.
    Azi am cumparat din piata o porumbita gut inchis cu 10 lei, pot sa spun ca am cumparat-o de mila…
    Este o porumbita inelata cu cip de concurs prinsa cu 2 luni in urma, respectivul i-a lipit cu banda adeziva varfurile aripilor si a lasat-o asa saraca, astfel ca penele noi, neavand cum sa iasa, au inceput sa creasca pe langa cele vechi, cand i-am dat jos banda am tras afara cu mana 6 pene vechi !
    Are partea de sus a ciocului rupta (varful) si unele pene ferfenita, nu stiu cum se poate sa chinui in halul asta o pasare !
    Azi am 8 porumbei nou intrati, 2 maturi si sase pui – i-am repartizat, mental, unei anumite linii, principala este acum organizarea familiilor, chiar daca la inceput nu dau rezultate.
    Am primit 3 pui de la Campionu, mi-a dat un pui negru ce este potentiala pereche pentru Halifax, un pui gut si un pui argintiu pentru linia mea de argintii, se trage din Bricoux.
    Mi-a promis ca la primavara imi da pui din voiajorii sai albi, astfel ca ma ajuta cu genetic performant la creearea a 3 linii de culoare !
    Mersi Campionu !
    Deci merg dupa cum spunea Alin in comentariul 27: pui din porumbei cu pedigreu, pui de la un crescator ce nu concureaza, dar in care am incredere si porumbei din piata, accidental.
    Dupa cum mi-a sugerat Andrei, administratorul site-ului, va prezint o alta data metoda mea, nu mai am energie ca sa va prezint un proiect atat de complex pentru ca oricum primesc doar critici si neincredere…..

  177. La comentariul 121 nu cred ca au fost “doar critici si neincredere” din partea mea. In rest imi mentin parerile.
    – orice pietar si pripasit bagat in experimentul tau iti scade sansele de reusita
    – 10 linii pe culori suna ca in basme (nu ne-ai explicat inca cum ii tii pe toti si cum ii antrenezi – renunti la serviciu, familie si viata sociala sau iti iei cativa angajati)

    Un experiment care te-ar ajuta in cel mai scurt timp sa tragi niste conculzii ar fi sa faci 2 loturi: unul de pietari si unul de pasari cu origini si rezultate (puii de la campionu si ce ziceai ca mai ai din alte surse de zburatori dovediti nu din piata).

  178. Revenire la comentariul 106 cu scuzele de rigoare.

    In cadrul EUROPEAN DogSHOW 2010, desfasurat in perioada 30.09-03.10.2010 la Celje, Slovenia, rasa noastra a fosta arbitrata ca CIOBANESC ROMANESC DE BUCOVINA, deci ca rasa de sine statatoare si nu impreuna cu “vecinii”.
    Acest fapt nu poate decat sa ma bucure, fiind proprietar de CRB si iubind aceasta rasa foarte mult, ca de fapt, toate rasele romanesti!

  179. Sambata am crezut ca vom gasi un consens…??
    Nu este vorba de critica si neincredere,problema
    e ca noi stim ca nu functioneaza ce vrei sa faci
    tu,dar nu putem explica exact de ce si perseverenta ta
    este mai mare decat rabdarea noastra.
    Tu stii probabil mai multa zootehnie si biologie decat
    noi toti dar noi am avut deja mai multe esecuri cu
    porumbeii ,din care am tras concluzii .
    Gandirea ta metodica s-ar potrivii excelent la toate
    rasele de porumbei de culori( sunt peste 50) si
    crescatorii lor ar fi fericiti sa te aibe printre ei.
    La voiajori e diverso.Voiajorii sunt intre timp cea
    mai raspandita rasa pe lume si crescatorii de porumbei de rasa
    rad de noi pentru ca nu am reusit in 200 de s-o omogenizam.
    Ce noroc,spunem noi pentru ca tocmai aceste mici diferente
    permite sa creem in continuare suse noi si performante
    pe baza celor vechi.Omogenizarea totala ar duce la decadere.
    Tu ai incredere in” rasa voiajori”,eu numai in indivizi.Desi exista global
    deja peste un miliard nici 5%nu ar trece testul ” testul IQ”
    daca ar fi unul pentru voiajori.Nu stim exact cum se transmite
    “inteligenta”lor.Eu sunt un nobody in columbofilie.Mi se pare
    ca mai mult femelele transmit “inteligenta” dar nu am dovezi.
    Stim insa ca exista mereu suse noi(dar putine) unde numarul
    inteligentilor este relativ mare.Doar acestia sunt porumbeii buni
    din punctul de vedere al voiajoristului si numai crescatorul
    lor un adevarat crescator.Pentru ca astfel de porumbei nu
    se gasesc in piata si chiar daca ii cauti la crescatori nu ajungi
    usor la ei pentru ca mai trebuie sa eviti si constructele de
    promovare, majoritatea suntem sceptici la pietari.(avem ex-
    perientele noastre)Numai bine.

  180. Adrian, senzatia mea ca e Nu prea te pricepi nici la Genetica.

    Din pacate nu prea esti coerent in privinta celor 10 linii.

    Deja am inceput sa am senzatia ca citesc niste bancuri proaste.

    Iti sugerau baietii, sa incepi cu 2 linii ,, pietari” si ,,voiajori de la crescatori”. Este un sfat super inteligent. Daca esti baiat destept sa il urmezi, scapi de cativa ani de frustrari si incercari inutile.

    Daca cresti, si zbori separat ,,ciurucurile” de voiajori o sa observi diferente enorme intre ei.

    Pietarii stau pe casa, nu raspund cum trebuie la programul stabil, nu mai vin de la concursuri.

    Ti-as scrie mai multe, dar m-am plictisit de subiectul asta.

    Cred ca Campionul a facut o mare greseala cand ti-a daruit porumbeii aia. Si eu in decursul anilor am daruit porumbei incepatorilor. Toate cadourile au fost practic in zadar. Porumbeii au fost prost intretinuti, s-au imbolnavit, zac aglomerati, etc. Singura mea satisfactie a fost cand am facut cadou, m-as fi bucurat sa vad o schimbare in bine in crescatoriile respective.

    Putini sunt columbofilii cu adevarat pasionati de zbor. Majoritatea concureaza 3-4 etape in fiecare an si dupa se lasa invocand: vremea proasta, faptul ca porumbeii lr sunt de fond, ruta de zbor, etc.

    Incapatanarea ta Adriane, ma face sa cred ca tu vei fi din aia care or sa spuna ca inca nu au trecut cei 15 ani pt a fi definitivat SUPERPORUMBELUL la care visezi. Cred ca vei fi dintre cei care ingroasa numarul columbofililor nezburatori.

    Schimbarile sunt in primul rand mentale, rationamentul iti poate asigura un confort psihic.

    Foarte putini sunt oamenii care pot invata din experientele altora.

    In final, fiecare doarme asa cum isi asterne.

    Numai bine si ganduri mai clare iti doresc

  181. Felix, intr-adevar unii porumbei par isteti. Am un porumbel rosu cumparat de la Muresan cu 20 de lei, neinelat. Toti masculii de la el mi-au scapat afara si s-au intors la el, omul este corect si mi i-a dat inapoi.
    Deci rosul asta m-a tot pandit la inceput cand ii dadeam de mancare, intram pe o usa ingusta, la un moment dat a zburat din coltul celalalt al volierei si mi-a iesit pe deasupra capului, nu mi-a venit sa cred !
    Iesirea era la un unghi dificil fata de el, a calculat bine traiectoria ! Apoi s-a obisnuit la mine, acum iese primul cand deschid voliera, zboara separat la mare inaltime doar el si porumbita lui, se intorc mult mai tarziu decat ceielalti.
    Mult timp nu a vrut sa se imperecheze cu porumbita rosie ce i-am dat-o, cred ca i-am tinut cam 2 luni inchisi pana sa cedeze !
    Deci, dupa cum spune si Mirel, eu imi vad de drumul meu si imi formez liniile cum ma taie capul, daca nu obtin rezultate o sa fie din lipsa priceperii. Nu am spus ca sunt un maestru la concursuri nici ca vreau sa ajung campion, imi realizez un vis al meu.
    Daca tu, Felix, vrei sa stii ceva in plus, iti raspund. Pa

  182. Nu-mi dau numele real pt a nu crea discutii ,dar du-i treptat pana la 300 -400 km si vezi cu ce ramai ,parerea mea e ca vei avea cotetul gol ,ai curaj si fa lucrul asta daca chiar vrei sa faci ceva .Inca nu-i tarziu puii nu sunt chiar asa de naparliti .Dupa aspectul exterior nu fi asa de sigur de performantele lor.Succes !

  183. Domnule carcotas, curajul este printre ultimele lucruri ce-mi lipsesc, sunt prea curajos si perseverent in scopurile mele. La Verendin nu a vrut sa vina nimeni cu ciorile mele, riscul de a fi batut de un pietar de 5 lei era prea mare. Si la celelalte lansari lumea a spus ca nu mi se intoarce nimic si am avut 80% sau 90% intorsi, procent pe care unii cu pasari certificate nu-l ating, poate.
    Nu vreau, oricum, sa raman cu cotetul gol, pasarile mele o sa creasca impreuna cu mine.
    Pa

  184. Pt. Felix D`alsace com. 184.:
    Domnul Dr. Alfonz Anker scria in cartea lui ca, din cercetarile pe care le-a facut timp de vreo 30-40 de ani, inteligenta se transmite ca o medie a inteligentei parintilor si nu se transmite pe principiul dominanta-recesivitate.

    Pt Adrian:Cred ca a mai scris mai sus cineva si subscriu si eu, ia cartea domnului Anker “Rebusul Zburatorilor” si o sa gasesti informatii foarte pretioase care te vor ajuta sa scutesti niste munca. Sunt informatii culese dupa zeci de ani de cercetari si observatii. Sigur o sa iti fie de ajutor.

    O zi cat mai buna!

  185. @ Teslariu Andrei-ionut
    Am citit cu mare respect scierile Prof.Anker
    in anii 70.cand aceste mai era in viata.
    A decedat 1979. In stiinta, treizeci de ani
    pot fi mult si nu as mai privi aceasta carte
    ca o biblie.Si eu as recomanda-o insa oricarui
    incepator.
    Trebuie sa fie permisa si gandirea proprie.
    Am spus insa clar ca pentru parerea mea
    personala si nestiintifica nu am nici o dovada.

    O zi la fel de buna!

  186. Teslariu – interesant cu media transmiterii istetimii, deci un reproducator mai bun imbunatateste descendenta. Trebuie sa fac rost de cartea lui Anker, aici nu putem ajunge la discutii tip “loci alele”.
    Ai dreptate si tu Felix, orice informatie trebuie sa treaca prin filtrul personal, altfel omenirea nu ar mai fi evoluat.
    Vezi Evul Mediu cand religia a intunecat stiinta pentru 1000 de ani, unii spun ca a fost perioada intunecata a omenirii. Fara o interpretare personala se poate spune ca persoana respectiva nu se implica, adica invata mai putin. Pa

  187. @ adrian
    Un reproducator bun,adica cel care
    ne aduce cu parteneri diferiti pui
    capabili este o raritate.Multi zburatori
    buni nu sunt de loc reproducatori buni,
    pui lor fiind mai putin inteligenti decat
    parintii.Daca ar fi o” medie”de transmitere
    a inteligentei ar trebui sa avem MULT mai
    mai multi porumbei buni,dar unde sunt…??
    Eu(nobody)nu vreau sa contrazic prof.Anker
    mai ales pe acest site.Pacat ca la voi este
    asa putina literatura columbofila.La noi
    este in abundenta si mai poti citi pareri
    in acest sens.Parerea ca inteligenta se
    transmite recesiv o gasim deja la Regenstein
    (crescator si autor)contemporan atat cu Dr Bricoux
    cat si cu Prof. Anker.

  188. Pai daca se transmite recesiv atunci inseamna ca din 2 porumbei foarte inteligenti o sa avem numai porumbei foarte inteligenti, la fel cum din 2 por albastri obtinem doar albastri si din 2 por cu ochii albi obtinem numai por cu ochii albi.

    Numai bine!

  189. Ce nu am inteles eu la Anker – acele proprietati care spune ca se transmit ca MEDIA: pai atunci porumbeii ar fi din ce in ce mai prosti. Media pentru oricare doua cantitati e mai mica/proasta decat cea mai mare dintre ele (deci pe ideea asta permanent vei obtine descendenti mai slabi decat cel mai bun porumbel al tau si singura directie e in jos). Probabil toate chestiile astea se transmit dupa mecanisme mult mai complexe si prea vrem noi sa le stim pe toate.

  190. Si pe mine m-a bagat in ceata chestia asta cu media. Probabil ca se mosteneste intermediar (adica ia in procente diferite de la fiecare) si nu 50-50 %. Pe de alta parte tot el explica faptul ca valoarea unui porumbel in ansamblu este data de valoarea tuturor calitatilor (musculatura, inteligenta, putere de lupta, ambitie, vitalitate etc). Fiecare din aceste calitati se transmite diferit (unele dominant-recesiv, altele intermediar,altele in alte feluri). Porumbelul cel mai bun e cel care are media notelor la aceste calitati cat mai ridicata. Oricum, treaba e mult mai complexa decat se poate discuta aici prin cateva comentarii.
    Toate cele bune!

  191. Inteligenta are o parte mostenita si o parte dobandita prin invatare (experienta), anumite achizitii pe parcursul vietii exemplarului se pot fixa si transmite genetic urmasilor. Deci un exemplar mai in varsta care a evoluat pozitiv poate da o descendenta tot mai valoroasa. Pa

  192. @teslariu andrei ionuti
    Asa-i este foarte complex si nu este inca
    cercetat pana la capat.Dar este bine ca ne facem
    ganduri si ca discutam pentru ca orice pas mic
    inainte ne ajuta.

    @ adrian
    Nu stiu de ce am impresie ca ai studiat si
    pshihologie umana.
    Dureaza insa multe generatii pana lucrurile
    dobandite sunt fixate genetic,si aici e foarte
    complicat.
    Daca ai avea dreptate,baietii tai ar fi destepti
    pentru ca tu ai studiat…….Foarte probabil
    sunt insa destepti pentru ca au o mama
    desteapta.Exista studii in acest sens…

  193. Nu cresc voiajori, pur si simplu nu ma pasioneaza tipul asta de concurs care presupune ca eu sa ma uit la cotetul gol si sa nu pot vedea ce fac pasarile pe timpul concursului. Totusi nu ma pot abtine sa nu va pun urmatoarea intrebare:
    Nu credeti ca porumbeii voiajori si-au atins oarecum limita fizica?
    Argumentele mele sunt urmatoarele:
    1. porumbeii voiajori (indiferent de linii pentru ca au evoluat permanent in ultimii 100 de ani) au fost selectionati in acest scop de foarte mult timp si un voiajor submediocru bate la orientare si viteza de revenire la cuib orice alta rasa de porumbei din cele aproximativ 700 standardizate la nivel European. Nu putem vorbi de rase separate decat daca cineva reuseste sa gaseasca 2 deosebiri morfologice intre un Jansen si un Bricoux, pana la urma si porumbeii voiajori au un standard chiar daca nu il mai stie nimeni.
    2. nu sunt expert in citirea clasamentelor dar rezultatele de top nu par a fi intr-o evolutie prea mare ( ca si la oameni unde recordul la viteza a castigat parca doar vreo 2 secunde in 50 de ani), valoarea crescatorului pare a se masura in consecventa cu care ii vin pasarile acasa de la diferite distante; pasarile nu vin mai repede de la an la an, dar in loc sa vina de 3 ori vin de 5 ori sa zicem sau de la o distanta mai mare
    3. diferenta intre crescatori se face in principal prin conditii oferite, medicatie, furt( la ceas, la lansare, etc. stiti voi mai bine metodele) si nu prin forta pasarilor

    Sper sa nu imi fie luat in nume de rau dar, personal, cred ca amploarea pe care o au concursurile cu porumbei voiajori a deturnat foarte mult aceasta pasiune de la mersul ei normal. Cu atat mai mult cu cat banii implicati sunt foarte multi. Un columbofil de top poate spune ca are o pasiune la fel de costisitoare ca si un colectionar de masini sport. Eu cred ca aici se amesteca prea mult pasiunea cu dorinta de a castiga. In “sportul” columbofil cu porumbei voiajori mi se pare ca nu exista o linie clara de demarcatie intre amatori si profesionisti. Concursul cu voiajori mi se pare un fel de cupa romaniei la fotbal unde o echipa de liga 1 cu un anumit buget si conditii ajunge sa joace cu o echipa de divizia 4 unde componentii fac antrenamente dupa servici. Este o competie interesanta dar vorbim doar de un meci, nu de un sezon intreg. Si nu ma poate nimeni convinge ca atunci cand investesti atat de mult cat o face oricare din crescatorii de top ( bani, timp, implicare emotionala) nu se poate numi profesionist, de fapt pasarile sunt profesioniste, crescatorul este “investitor”, ca sa imprumut un termen din fotbal.
    Concluzia cu Halifax este ca dumneavoastra va uitati la un baiat care fenteaza precum Hagi pe un tapsan de la tara in ziua libera dupa un job de 12 ore si faceti diverse exercitii de imaginatie despre ce o sa se intample cu el daca maine vine Barcelona si il ia la antrenamente. Halifax este un amator care poate obtine intamplator rezultate foarte bune iar cei care se afla in clasamente sunt profesionisti, crescuti de mici special pentru a fi acolo. Dintr-o grupa de copii la Barcelona ajunge la echipa mare unul la 3 ani, la porumbei ajung mai des in clasamente dar si cei care se lasa inainte de 18 ani sunt mult mai multi.

  194. pe cuvantul meu daca am inteles ceva constructiv din tot comentariul tau Valentin…… nu esti singurul care nu intelege treaba cu voiajorii…. nici eu nu inteleg nimic din fotbalul american sau alte sporturi de gen…… insa nu as fii asa de larg in afirmatii….cum de exemplu tot nu inteleg nici faptul cum pot sa stea unii cu gatul sucit dupa galateni(chiar poti sa imi spui ca poti sa vezi porumbeii la altitudinea aia ce fac?)….. iar la jucatori la fel ce este asa de interesant faptul ca pot sa se dea peste cap, sau sa zboare grupati, etc… iar la ornament sunt pierdut complet(dintre doi satineti de acceasi culoare, fara defecte cum poti hotara locul 1, 2)….. insa sunt oameni care se ocupa de asa ceva….. le place si uite asa le umple timpul si sa piarda si banii(oare acei porumbei nu si-au atins limitele… cate moturi poti sa mai creezi la porumbel…?) …. iar aici oare porumbeii nu sunt profesionisti(iar crescatorii simpli manipulatori)…. si uite asa poti sa sari de la una la alta…… pana cand nu mai este cerneala pe foiaie,,,, iar saracul porumbel Halifax cred ca a sughitat de cel putin 212 ori……. si iar revin ce ai vrut sa zic…..i?
    P.S. – oare nu exista satisfactii si tipuri de adrenalina la fiecare om in parte,, de ce trebuie sa la amestecam(sincer nu m-as da cu corda elastica nici sa ma platesti….. dar nu critic, accept)

  195. Valentin, ai scris o judecata de valoare de tip filozofic, dupa parerea mea Filosofia este stiinta superioara tuturor celelalte stiinte, este cea care ar trebui sa ne ghideze pasii in viata.
    Chiar zilele astea meditam la pozitia pe cere sa o iau fata de concursurile oficiale cu porumbei voiajori, ma bate gandul sa concurez fara ceas, cel putin la inceput.
    Intelegi ce vreau sa spun, nu vreau sa am o viata principala cu porumbeii si secundar cu familia si munca, nu vreau sa fiu obsedat de ceas, secunde, de statul acasa cand sosesc porumbeii in detrimentul vietii sociale.
    Imi formez, din placere, liniile de voiajori de care am povestit, ii lansez in concursuri si incerc sa ameliorez cat mai bine capacitatea de efort in timp, nu sunt grabit – primul meu termen este de 5 ani.
    Cum spuneai diferenta intre porumbei o fac crescatorii prin metoda – sunt de aceeasi parere.
    Pa

  196. @ brezoi costin mircea
    Imi pare rau ca te-a pierdut mesajul meu, intrebarea era chiar la inceput. Am zis ca nu ma ocup de voiajori si nu inteleg acest tip de concurs tocmai pentru a primi un raspuns la intrebarea mea de habarnist. Dupa intrebare am dat si ceva detalii despre observatiile care m-au facut sa pun aceasta intrebare.
    Ca sa fiu on topic m-am bagat in seama si cu Halifax, este o pasare frumoasa si fiind pietar la 10 lei isi face baniii chiar daca se pierde la 150km.
    O alta chestie mai subtila care sigur a trecut mult pe langa dumneavoastra era daca aceste concursuri cu porumbei voiajori nu au cumva nevoie de o schimbare din moment ce daca vrei sa ajungi in varf depasesti lejer bariera de simplu hobby, de relaxare.

  197. Daca tot sta sa dispara topicul din pagina de deschidere hai sa mai scriu cate ceva despre Halifax. Deci, de cand a aparut pe net l-am lasat sa iasa afara, nu a disparut nici el si nici puiul fumuriu cumparat la aceeasi data, in schimb mi-au disparut alti 2 pui negri cumparati ulterior – cred ca ii prinde o pisica daca sunt prea mici, in gradina.
    Trebuie sa-mi cumpar un caine, poate mai scap de griji.
    Deci Halifax zboara, este frumos dar parca a mai pierdut din dinamica cresterii, probabil ca nu are conditii ideale. Am primit un pui negru de la Campionu – este mic cat o prepelita dar foarte vioi, cica ar fi femela – sper sa se dezvolte bine pana la anul ca sa o imperechez cu stelatul.
    Nu este usor sa aplic metoda mea cu culorile pentru ca instinctiv imi vine sa imperechez un porumbel cu un altul tinand cont de forma si asemanare, nu de culoare. Pare logic dar nu este, deja am o satisfactie cu porumbeii rosii pe care i-am tinut 2 luni separati ca sa se imperecheze, am acum doi pui de-ai lor in care masculul este argintiu ca mama tatalui si cu pata alba pe cap ca mama – singura care s-a intors anul trecut in prima zi din Valea Mortii, deci iese un mascul splendid si capabil, sora sa mai mare argintie mi-a venit de la mai multe zboruri, o am acasa.
    Sper sa am aceeasi satisfactie si de la alte culori, sa obtin produsi tot mai curati, metoda este metoda si trebuie urmata, chiar daca nu este usoara, conteaza rezultatele.
    Apropo, am cumparat din piata o femela cu doua culori: alba cu umerii (baza aripilor si linii) albastre, banuiesc ca provine din imperecherea unui mascul albastru cu o femela alba, asa o fi ?
    Ca si constitutie seamana cu un mascul polonez albastru, oare daca o imperechez cu el obtin si pui ce seamana cu bunicul albastru, adica recombin un porumbel pe care nu-l am eu ?
    Mentionez ca porumbita este foarte bine facuta si incheiata, vioaie.
    Nu vreau sfaturi tip: nu mai cumpara din piata, ci sugestii ce sa ma ajute in ce vreau sa fac. Pa

  198. Scuze, mi-am data seama ca am gresit, daca un porumbel prezinta culorile ambilor parinti este mascul. Deci ca sa obtin parintele albastru il imperechez cu o albastra, apoi cu o porumbita alba ca sa scot albul.
    Pa

  199. in primul rand cred(ca sa iti raspund la intrebare) ca voiajorii nu au cum sa isi atinga limitele la modul cum l-ai subliniat tu(ex cu recordul uman), pentru ca aici intervin mai multi factori de natura decisiva in vicierea unui rezultate(pasari rapitoare, vant din fata sau spate, cutremura, ploi, etc…)…. nu se pot organiza astfel de concursuri(daca nu ma insel la anumite concursuri de sprint in sala deschisa, daca bate vantul din spate , se anuleaza concursul, ma rog nu se ia in considerare doborarea recordului)……. asa ca concursurile cu voiajori nu se pot organiza la modul asta….. ex : anul acesta asociatia columbofila olt a organizat(printre altele) 2 etape de vaslui si 4 etape de ploiesti…. e acum daca intrii pe fcpr, la clasamente, o sa vezi singur ca sosirile difera(cu toate ca distanta este acceasi, iar porumbeii au mai fost lansati din acelas loc… nu?)….. pe langa asta intra si pe vremea din data respectiva si analizeara(ca sa nu mai zic de etapa de la darabani, in care anul trecut, binentele la alta data calendaristica, porumbeii au sosit la ora 13, iar acum pe cod portocaliu de ploi si furtuni ,,,, normal la ora 6 seara au picat primii, concursul fiind de 2 zile,,, dar asta e o alta discutie)……. asa ca in concluzie nici un concurs nu seamana cu altul
    …… insa ce am vazut cert( ca mod evolutiv la voiajori) concursurile din zilele noaste se inchid mult mai repede decat acum 20 de ani(am vazut si cateva clasamente mai vechi)…. avand in vedere ca fondul genetic sa imbogatit , cel putin in romania,,,, iar asta nu as pume-o pe seama medicamentelor si a lipsei de ceasuri in perioada mai veche( ca si exemplu am luat porumbeii propri, la care din multa dregoste nu vreau sa ii distrug(in afara de vaccin de paramixo, nu le dau nimic)…… le mai dau doar miere, lamaie, folosesc excesiv ceaiurile(in spacial de urzica) si usturoiul(o sa introduc si drojdia de bere si otetul))…….. deci am mers cot la cot cu crescatorii din zona fara sa le dau nimic alceva,,,, si totusi este o zona puternica…..poate am omis ceva sau nu am inteles bine intrebarea.. poate ti-am raspuns.. domnul Tanase Valentin…
    pentru domnul Adrian….. fara ceas am concurat si eu 2 ani(asta pentru ca nu am avut incredere in pasarile mele si am participat doar ca o selectie)..insa iti zic ca doar in momentul cand ai ceas si te duci la desigilare vezi intr-adevar cum stai(degeaba iti faci o selectie tu singur, pentru ca de concurat nu singur joci.)… pentru ca altfel exista riscul sa iti creezi rasa pe care o doresti(super porumbelul)…… insa sa ai surpriza sa fie ultimul……pentru ca nu ai vazut ce face concurenta,,,,, intr-adevar poate sa fie primul insa la tine…..
    ….. si apropo sa stii ca sunt multi ca nu pun porumbeii pe primul loc,,,,, peronal ma ocup cand am timp de ei, pentru ca serviciul si familia imi cam ocupa tot timpul(am lumina la ei si de multe ori moapte ajung sa ii hranesc.. asta e)
    ….. am deviat cam mult de la topic….. daca se doreste o discutie pe marginea acestei intrebari….. daca voiajorii si-au atins limitele, si poate e nevoie de alceva nou?…. poate se face un alt topic

  200. aici ii dau dreptate lui Cristian….. nu are rost discutia aceasta….. mai ales ca multe nu se aplica la voiajori de la ornament…. iar intr-un final poate Adrian va transforma rasele de voiajori pe culori in voiajori de ornament(porumbelul voiajor care nu face ceea ce trebuie, adica sa zboare,…. nu este selectat dupa acest criteriu, degenereaza. nu se mai aplica selectia propriu-zisa)…… asa s-a intamplat si cu majoritatea raselor de agrement romanesti,,,, abia acum incep iarasi galatenii sa isi recapete viguarea… de ce oare?… nu pentru ca au aparut prea multi teoriticieni…. si prea putini sportivi?…… mai bine hai sa schimbam topicul…. ce ziceti?
    o ziii buna!!!!!

  201. Incerc un sfarsit conciliant:
    pentru ca Adrian s-a prezentat ca crescator de
    voiajori,columbofilii(voiajoristi) in principiu au
    dreptate.Dar ei trebuie sa accepte ca in colombicultura
    exista si alte vederi si concepte.
    Elanul si perseverenta lui Adrian merita respect.

  202. :) Adrian, cu comentariul 220 ai spulberat toate sperantele celor care poate credeau in tine si in dorinta ta de a obtine ”porumbelul perfect”. Mie personal mi-ai demonstrat ca tot topicul asta nu a fost altceva decit o gluma proasta la adresa columbofililor seriosi carora le plac concursurile cu porumbei. Cind dupa toata pledoaria asupra rasei ”ariene” pe care vrei s-o creezi, vi si ne spui ca te gindesti sa concurezi fara ceas, asa, la timp pierdut, scuza-mi termenul dar ai dat cu mucii-n fasole. Eu credeam ca ai inteles ce inseamna selectia la zborurile cu porumbei dar demonstrezi ca esti departe. Selectia o vei putea face doar concurind cu ceas (oficial), facind TOATE etapele (cine face concursuri stie ce inseamna sa faci toate etapele din program), confruntind rezultatele oficiale cu cele ale colegilor, selectionind doar pasarile fruntase, dupa rezultate nu dupa frumusete, toate astea vre-o 2-3 ani la rind. Plecind de la premiza ca fara sacrificii de timp si bani in detrimentul familiei NU poti avea rezultate de top constante, deci nu poti selectiona obiectiv, sincer, daca nu ai aceste conditii nu inteleg de ce propui topicuri de acest gen pe sectiunea voiajori. Era mult mai simplu daca te adresai crescatorilor de ornamentali, le spuneai o poveste frumoasa despre ameliorarea rasei si erau toti fericiti si multumiti. Oricum daca faci caz singurii care-ti dau dreptate pe aici sunt doar crescatorii de ornamentali. O zi buna tuturor!

  203. Mare dreptate are Cristian com. 227.

    Ma simt ca un bou, ca mi-am rupt din timp sa incerc sa demontez niste ineptii. Si eu am crezut ca am de-a face cu un tip serios, m-am inselat.

    In topicul asta Dle Adrian am descoperit doar un tip vanitos, ratacit in propriile ganduri si multi oameni bineintentionati( un real castig).

  204. Mirel, ar trebui sa devii prieten cu Cristian, sunteti de aceeasi parere. Eu nu sunt de acord cu voi, sunt convins ca voi avea pasari cu potential. Daca nu vreau sa concurez cu ceas nu este de frica ci pentru ca nu vreau neaparat sa dovedesc ca sunt superior celorlalti, ca sunt mai destept si mai bun, nu vreau sa rad de colegii cu rezultate mai slabe.
    Nu stiu, cred ca columbofilia are la baza dragostea fata de porumbei, astfel nu se justifica angajarea in concursuri pana la pierderea efectivului sau a pasarilor care nu sunt in forma, nu trebuie sa devina o obsesie, se poate deveni campion si in anul urmator.
    Banuiesc ca putini ma inteleg, eu efectiv iubesc pasarile astea si vreau sa creez valoare, o sa-mi urmez metodele si convingerile chiar daca nu corespund pentru voi, in final rezultatele conteaza. Pa

  205. A concura cu ceas nu inseamna a ride de colegii de club sau a le arata ca esti mai destept, inseamna doar dovada participarii la o competitie si validitatea rezultatelor obtinute. Am o intrebare care nu-mi da pace: cum vei stii ca ai porumbei buni daca niciodata nu te confrunti oficial si nu participi la toate concursurile dure si grele alaturi de colegii tai de club?

  206. Eu nu imi pot da seama cum caracterizezi SUPERPORUMBELUL voiajor daca nu concurezi?

    E clar topicul e o gluma la adresa voiajorilor, si vorba Parazitilor ,,cele mai bune glume sunt glumele proaste facute bine”

  207. Imi pare bine ca am devenit un VIP, sunt in centrul discutiilor, mersi Cristian si Mirel.
    Hai sa explic conceptia mea, oarecum filozofica, despre concurare si concursuri.
    Sunt ferm convins ca nu se pot face minuni peste noapte si pentru orice lucru trebuie sa treaca un timp necesar, este o idee de baza in orice ai vrea sa realizezi in viata.
    In anul 2008 cand am reinceput sa tin porumbei am avut 4 pasari, in 2009 am ajuns la 16 porumbei, anul acesta o sa iernez un multiplu de 16… Nu stiu ce impresie aveti voi dar la mine in voliera nu are ce cauta un porumbel matur care nu a facut cateva zboruri mai dificile, deci fac o selectie la scara mica (distante pana la 200 km).
    Anul ce urmeaza o sa concurez in mod sigur cu puii din primavara, nu stiu daca sa concurez cu maturii de 2-3 ani, intentia mea este sa le probez valoarea de reproducatori prin descendenta, sa nu risc sa pierd un porumbel bun de matca datorita unui zbor catastrofa sau a conditiilor proaste de transport.
    M-am gandit sa concurez fara ceas pentru ca nu am asteptari prea mari de la porumbei in primul an de concursuri, imi ajunge sa stiu, de exemplu, ca am porumbei veniti in prima zi de la 7-800 de km. sau pui veniti de la 3-400 de km.
    Concuratul cu ceas presupune multa implicare – ceasuri duse la desigilat, imbarcare de porumbei in cursul saptamanii – poate munca o sa ma faca sa salt vreo etapa. Repet, in primul an ii selectez iar din al doilea an sa incep sa concurez cu maturii.
    De ce vreau sa concurez ? Pentru satisfactia de a avea porumbei tot mai buni si mai rapizi, pentru a forma familii cu mare potential genetic iar in ultima instanta pentru satisfactia personala ca pot face ceea ce multi altii nu reusesc.
    Imi pare bine ca am gasit o metoda care o sa-mi ghideze pasii, nu se poate avansa incrucisand empiric doar bun cu bun, singurul criteriu de selectie este cosul, dar nu in orice conditii.
    Vad ca este inevitabil, trebuie sa va prezint metoda Madlin Decimo, o poate aplica oricine.
    Deci se formeaza 10 familii de porumbei (eu merg pe culoare, dar nu este obligatoriu ca familia sa se asocieze cu o culoare), se selecteaza descendentii ce la concursuri fac norma si incepe incrucisarea treptata a familiilor si a hibrizilor amplificand la maxim efectul heterozis.
    Ce inseamna un hibrid in genetica ? Un individ cu vitalitate, rezistenta si dezvoltare mai buna decat parintii, deci automat si rezultate mai bune. Sa ma contrazica cei initiati.
    Sunt convins ca majoritatea dintre voi poate sa-si creeze 3-4 familii de porumbei, problema ar fi controlul consangvinizarii si respectarea metodei.
    Adica porumbeii ar incepe treptat sa dea rezultate tot mai bune si crescatorul ar fi tentat sa nu mai urmeze succesiunea metodei, ci sa imperecheze “dupa ochi”, ceea ce ar altera rezultatul final.
    Mie imi place sa asociez familiile la culori diferite, sa vedeti ce stol frumos am, se vad argintii, rosii, trestii, albastrii, negrii, guti, florani, este o adevarata placere sa-i vezi zburand ! Pa

  208. cristian nu sunt de loc de acord cu tine tu esti unii dintre acei ce privesc cresterea voiajorilor cu un sport ale inteligentilor si nu un hobby voi dupà cum te-ai agitat cand a zis ca concureaza fara ceas cum ca nu face parte din aceeasi breazla ca tine aceea a adevaratilor columbofili cum va numiti scuze nu vreau s te jignesc dar nu toti vreau numele lor in fruntea clasamentelor ci oameni ce vreu doar pasari competitive in voliera lor oameni ce nu au dorinta de a demonstra cine sunt ei ci de a demonstrra ce e cu adevarat porumbelul voiajor si adica ca e o fiinta nu o masina de sport daca vrei asta ia-ti un ferari esti ca cei ce privesc in fotbal doar marile ligi ale lumi si nu se gandesc ca mii de oameni joaca fotbal din dragoste si ca exemplu oricat de tehnice sunt marile cluburi de fotbal totusi mariii jucatori vin din aceleasi tari sudamericane unde copii de mici ies cu mingea afara si joaca fotbal ca pe o pasiune nu in dure antrenamente ca in marle cluburi ci in grupuri de copii iubitori cu adevarat de acest sport si tio spun demonstrat pt ca cunosc multi sudamericani si am vazut cea ce vad ei in fotbal nu ca cnoi ca pe un sport al clasamentelor scuze nu vreau sa deviez de la subiect dar vreau sa asociez aceste doua sporturi in ceea ce au in comun orguliu si bani de aceea si in cresterea porumbeilor toti vin cu sfaturi de care e marele clasament si care sunt marile vedete si cum sa ajungi campion nu de ati impsartasi cat de frumoasa e columbofilia cu dragoste adevarata pentru aceste pasari si de bucuria ce neo da intrarea in voliera unde suntem inconjurati de aceste dragalase fiinte de aceea trebuie sa inconjuram copii si oameni ce intra pe acest sitew nu dea a supune porumbeii la dure selectii ci e a face ceea ce face cu adevarat un columbofil aceea de ai crea porumbelului conditiile ce i se cuvine si acela de fi lasati sa zboare dar si protejati si ingrijiti si nu in ultimulrand iubiti imi place ca adrian iubeste porumbeii si nu rezultatele el nu a vorbit niciodata de a fi castigatorul columbodroamelor cum multi dintre noi viseaza ci de a creea propriile lui linii de voiajori dupa cum el vede si indrageste aceasta rasa de porumbei. te felicit Adrian si iti doresc mult succes si speer ca intr-o zi sa ne cunoastem scuze de greseli de ortografie si va doresc succes in dragoste si anume dragostea de a creste porumbei

  209. Mersi Nelutu, uite ca exista mai multe pareri si mai multe adevaruri ale columbofiliei, este exact la ce ma gandeam si eu astazi – adica in toate meseriile si sporturile exista amatori care devin mult mai buni decat profesionistii deoarece fac acel “ceva” din chemare, nu din presiunea clasamentelor, a timpilor si a banilor.
    Sa va spun ceva interesant despre Alfons Anker – am cautat pe net date despre el si am gasit reprodusa o idee de-a dansului care coincide exact cu teoria mea, adica ceva ce am scris aici cu timp in urma.
    Adica, eu am spus ca ideal ar fi sa cumparam nu porumbelul campion, ci parintii lui sau fratii mai tineri ai acestuia pentru ca exista posibilitatea ca porumbelul campion sa fie hibrid si astfel sa faca pui ce nu realizeaza aceleasi performante.
    Anker ar fi spus” Valoarea unui porumbel reproducator este data de performantele realizate de catre puii acestuia si nu de pedigreele stufoase ale ascendentilor”, adica o expresie profesionista a aceluiasi principiu.
    Cand o sa reusesc sa fac rost de cartea asta o sa va redau sintetic, “in parole povere”, pe intelesul tuturor, ideile practice mai interesante.
    Hai sa crestem impreuna – nu stiu daca cineva si-a dat seama ca ceea ce fac este in scopul de a elimina mentalitatile si a stimula creativitatea voastra. Pa

  210. adrian nu ni-ai dat accept sa te am in lista am vazut ca ai intrebat ce fac daca dai accept atunci o sa cad cand esti on si asa poate putem sa vorbim iti doresc succes in planurile tale

  211. Da, am cautat pe net date referitoare la Anker si genetica porumbeilor in special, mi-am scos foi cat o carte ! Am regasit si ideile mele exprimate de altii, adica: calitatea porumbeilor nu creste imperechind cel mai bun cu cel mai bun, ci eventual se mentine. Pentru a creste calitatea porumbeilor trebuiesc formate linii consangvine care incrucisate sa dea efectul heterozis etc.
    Se da o sugestie de a forma 4 linii si apoi incrucisa hibrizii intre ei – adica ideea mea la o scara mai mica. Pa

  212. Ai dreptate despre hibrizi ,dar in spatele lor trebuie sa se afle exemplare cu un potential genetic stabil [famili de porumbei cu rezultate constante],in felul asta iti usurezi relativ munca,o sa-ti fie foarte greu sa construiesti acest lucru cu pasari foarte diferite asa cum ai inceput.Nu cunosti potentialul pasarilor si pana afli acest lucru o sa treaca ani buni.Mai bine lucrezi cu doua trei lini testate la maxim in concursuri.Succes .Pt dl Madlin

  213. Ai dreptate Taroi, este un parcurs dificil si cu multe necunoscute, o sa incerc sa tin pasul, orice s-ar intampla in acesti 5 ani in mod sigur o sa invat multe. Pentru la anul, ca sa am ceva rezultate, o sa fac cateva perechi diferite genetic ca sa folosesc deja vigoarea acestora, in paralel cu creearea liniilor, pentru mine este o sfida multipla.
    Duminica am cumparat de la un crescator ce lichideaza 130 de porumbei voiajori 9 bucati cu 50 de lei impreuna, am ales ce-mi placea, ii repartizez si pe ei pe linii.
    Pa

  214. Porumbelul arata bine dar nu te dupa ce tot spun cei care ti-l vand;nu se stie daca bunicul a fost campion sau nu.BAFTA

  215. Sincer cunosc 2 persoane care au inceput cu porumbei cumparati din piata…i`au antrenat pe distante crescande,iar care dintre ei se intorceau de la distante bunicele…100 km scotea pui de sub ei si participa la concurs.Eu as zice sa ii acorzi o sansa…nu se stie niciodata:)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *