In fiecare an, de regula dupa primele etape cu masina clubului, ochii puilor se inflameaza. Perioada final de August – Septembrie este cea in care ne-am obisnuit ca puii sa faca “coriza” cum ii spun unii crescatori, “herpes” cum ii spun altii, sau “ornitoza” dupa alte pareri. Important este ca nu e o boala grava si trece in cateva zile fara tratament sau si mai rapid cu tratament (pentru cei care nu vor sa rateze nicio etapa cu clubul).
Avand in vedere ca apare in valuri la multi pui deodata si in cateva zile se intinde la aproape toti, are clar o componenta virala. De regula apare doar la un ochi (in engleza crescatorii ii spun “one eye-cold” – raceala ochiului). Sunt unii pui care nu par afectati deloc si altii la care dupa o zi de ochi usor inflamat, a doua zi totul revine la normal. Pe cei mai slabi imunitar ii tine cateva zile si uneori apare la ambii ochi. Cei afectati au o indispozitie, uneori “inghit in sec”, stau cu “capul in perete” si mananca mai putin – se pare ca dupa hranire/adapare simt un disconfort mai accentuat.
Starea de rau nu este comparabila cu o boala grava, gen adeno-coli. Puii cu ochii usor inflamati zboara la stol fara probleme, uneori si disparitie, dar totusi nu este indicat sa fie angajati la club (desi in fiecare an se observa o multime in masini). Mai este aici un aspect de care ne lovim anual: am vazut personal, si e confirmat si de alti crescatori, ca pui care acasa pareau perfect ok, ajunsi in boxa masinii incep sa inchida cate un ochi. Nu este rea vointa crescatorului, pur si simplu in aceasta perioada virusul respectiv poate porni foarte rapid de la stres.
Tratament pentru ochii inflamati la porumbei
De regula se foloseste o combinatie de antiinflamator + antibiotic. Pentru a nu apela la antibiotic oral, in trecut cele mai folosite erau picaturile pentru ochi Oculoforte (sau variante de la uman) dar ele “dadeau in pana”, penele care cresteau in timpul tratamentului avand niste semne.
La nivel de anul 2023 se poate interveni cu Eye Drops (olandeze) sau unguent Mibazon (desi murdareste rau puii si le da un aspect neplacut la cap care dureaza 1-2 saptamani). Avantajul Mibazon ar fi ca sta pe termen lung local pe cand picaturile nici nu prea intra bine in ochi daca acesta e prea inflamat.
Daca mai stiti alte variante de tratament sau mai ales de preventie, va rog sa postati. Niciun produs “naturist” nu a reusit sa previna aceasta boala.
Topic initial din Septembrie 2014:
Buna ziua tuturor! Am o mare problema si va rog sa ma ajutati sa o rezolv cat mai repede. Am porumbeii bolnavi de nu stiu ce boala, sa va spun simptomele lor: ochii lacrimand, pleoape umflate rosiatice, lipirea ploapelor si apatie, unii din ei stranuta si respira greu, toate astea doar la pui.
Am incercat cateva tratamente cu enrofloxacina 4ml/l de apa, gambakokzid, nifuramicin, dar boala tot nu dispare. Ce as putea sa le fac. Daca imi spuneti sa ii elimin sa stiti ca am mai facut si asta dar apare la altii si iar la altii.
Dragos
ornitoza coriza si microplazmoza toate adunate incearca cu orni special
Ai curenti de aer in crescatorie
Am avut si eu aceasta problema la un porumbel si am rezolvat-o cu “oculo forte”. Sunt niste picaturi care se pun in ochi. In cateva zile a disparut complet problema.
Picaturi, Oculoforte de la Romvac. http://www.romvac.ro/Blog%20Posts/oculoforte.html
ornitoza e 100%.
din cate stiam eu enrofloxacina se dadea 1ml/1litru de apa nu 4ml/1litru de apa.
Daca numai porumbelul din imagine prezinta simptomele da-i doxicilina de la farm .umana -o jumatate de caseta o data pe zi cca 10 zile , daca mai ai si altii cu aceste probleme pune-le in apa un produs tot pe baza de doxicilina,la final kefir o lingura la litru 3-4 zile.
buna,administreaza enrofloxacina 10% injectabil 0,3 ml pe porumbel 7 zile,la tot efectivul si sa faci si dezinfectari ale crescatoriei pe toata durata tratamentului
…..sa extragi din sticluta cu alt ac serul nu cu cel care faci injectiile este recomandat sa schimbi in fiecare zi acul cu care faci injectiile pentru a evita reinfectarea
doxicilina de la farm umana ,o caseta [pudra din ea]o data pe zi cca10 zile -separa-i pe cei bolnavi-apoi kefir in apa 3-4 zile
Incearca cu kanamicina sulfat de la farmacia umana.Este un unguent cu foarte bune rezultate.
In primul rand izoleaza crescatoria sa nu ai curenti de aer prea puternici cum a spus si stefan , un tratament pe care ti-l pot recomanda este ornispecial de la belgica de weed, nu altceva gen 4 in 1 mix asta doar daca doresti sa tratezi tot efectivul de porumbei ca sa nu iti mai apara aceasta coriza , iar daca doresti sai tratezi individual poti incerca GentocinPlus se aplica in zona inflamata se gaseste la farmavet este 6 lei.
Tratamentul cu ornispecial trebuie sa dureze 4 zile si se pune 1 plic/2l de apa
asa ceva am avut si eu la doi pui de anul asta.am tratat cateva zile la rand cu picaturi Oculoforte si a trecut.inainte poti sa cureti depunerea din ochi.
nu este doar la puiu din imagine,am mai multi afectati,cel din imagine l-am adus in urma cu vreo 7zile in crescatoria mea,cam din a 4-5zi a inceput nebunia si la el.
de la farmacia umana picaturi pt ochi ” TOBRADEX” si in apa de baut 3-5 zile ENROFLOXACINA 10%
Eu sunt obligat sa tin cotetul in mega curent pentru ca sunt alergic la praful lor. Porumbeii sunt sanatosi si traiesc precum afara in aer liber. La ce curent am de le flutura freza in cap cand bate vantul, ar fi trebuit sa fie mereu bolnavi. Odata cu primele etape cand au ajuns la masina, puii au inceput sa faca raceala ochiului. Concluzia mea este ca nu curentul e problema, ci imunitatea si cat de mult sau de putin i-ai sustinut sa si-o formeze.
Din aproximativ 120 de pui, peste 100 mi-au facut raceala ochiului. Debuta brusc, se ridica putin pleoapa de jos, aparea o usoara lacrimare. De regula majoritatea s-au vindecat in 2-3 zile fara niciun ajutor. La putini dintre ei s-a agravat in sensul ca ochiul se inchidea complet si dupa 1-2 administrari de Oculoforte isi reveneau si ei rapid. Nu le-am facut niciun tratament colectiv in viata lor.
Ai dat un cocktail de antibiotice care au distrus flora intestinala si imunitatea. Sfatul cu inchiderea coteului sa scapi de curent este periculos daca nu o faci pastrand oxigenarea de care au nevoie – oxigenul, cel mai bun si mai ieftin tratament.
Toti puii care au trecut singuri prin boala au capatat imunitate si nu au mai facut-o. Acum problema a aparut la tardivi, periodic vad cazuri noi si cazuri care se vindeca.
Sacrificarea puilor nu are nicio logica si niciun rezultat.
Stie cineva ce este depunerea galbena? Am observat-o si eu la 2-3 tardivi. Puii mari nu au avut asemenea depuneri pe langa lacrimarea ochiului.
Apropo, cum se pune fratilor Oculoforte astfel incat sa intre bine picaturile in ochi? I-am tinut in toate pozitiile, ale dracu oricum le-as pune, mai mult aluneca pe langa ochi si ies bine merci. Cred ca jumatate din tubul de Oculo il dau pe jos!!!
porumbei.ro dupa toate tratamentele sunt constient ca nu se se simt foare bine,te rog spune-mi ce as putea sa le dau pt a le creste imunitatea. o sa incerc cu oculo forte incepand de azi.
Cred ca au nevoie in primul rand de probiotice, la cate antibiotice au incasat.
imi poti recomanda ceva? un nume ceva
Neavand microscop pot doar sa presupun ca sunt bune si ca functioneaza. Am folosit Entrodex de la Vydex si Probac de la Brockamp.
am avut luna asta prbleme cum ai tu.am dat 5 zile ornispecial un plic la 2 litri de apa.5 zile au baut numai apa si mrdicament. Cand a aparut iar am dat 2 pastile enrofloxacina pe porumbel. Asa am scapat.cand vezi sau ai banulala dsle 2 pastile .
Kanamicina sulfat h de la farmacia umana
Ornispecial trebuie dat toata ziua sau e de ajuns doar o data pe zi.
Ambele variante spuse mai sus sunt bune, kanamicina de la uman si oculoforte de la Romvac, le-am incercat pe ambele si-au dat rezultate, a 2-a zi deja semnele corizei dispar, dar trebuie aplicat macar doua zile sa fim siguri ca bacteria a disparut…kanamicina am folosit si eu anul acesta pt. ca-i unguent si ramane activ mai mult timp, ochiul fiind uns in totalitate, iar hidrocortizonul mai are si actiune antialergica si antiinflamatoare.
@porumbei.ro, faptul ca picăturile nu se absorb în ochi constituie un semn clar de infecție a sistemului respirator!
Unul dintre cei mai buni veterinari specializați pe columbofilie, dr. australian Colin Walker, ne oferă o sinteză a infecțiilor cu Chlamidia.
Link (engleza): http://www.auspigeonco.com.au/Articles/chlamydia.html
cred ca e putin si diftero variola, este putin si pe nara si nu numai la pleoapa, parerea mea.
unguent si vitamine, fara antibiotice
Hidrocortizonul afectează penajul in perioada năpârliri.
Foloseste cu incredere LINCOSPECTIN 0.2 ml 5 zile in ceafa si o sa ma pomenesti….nu conteaza unde e fabricat….
Toti columbofilii au avut probleme de genul asta in acest sezon.ornisol. 3 zile dupa care probiotice.nu le da drumul la zbor
De la farmacia umana BETABIOPTAL-picaturi!
ORNITAB . 2 pastile in prima zi si 1 pastila a doua zi.in trei zile sunt super.
BelgaTai
Actioneaza foarte eficient in cazurile de ornitoza (coriza), atat la porumbeii tineri, cat si mai in varsta. De asemenea, e eficient in cazurile asociate cu respiratie dificila, lacrimare, stranuturi, gat rosu, scurgeri nazale, aspect general prost. Mod de administrare: 1 plic pentru fiecare 2 litri de apa sau 1 plic cu 1 kg de boabe, 2-3 zile consecutiv. Prezentare: plic 5 g
Cel mai bun probiotic,pt refacere este iaurtul!
Bafta!
Incearca cu kanamicina pt. uz uman, la mine a mers de cateva ori……de obicei la ornitoza se umfla ochiul asa…nu stiu exact ce boala are porumbelul din imagine dar vezi ca exista o forma de ornitoza care cred ca se transmite si la om.
Mult noroc!
dale ornicure 5 zile au ornitoza
Gentamicin sulfat in ochi o picatura pana dispare lacrimarea si umflatura. Oxitetraciclina in apa 7 zile ,probiotic 2 zile, pauza 5 zile, dupa care repeti tratamentulinca o data chiar daca simptomele au disparut. Cel mai bun si eficient tratament. Este tratamentul pt ornitoza coriza si alte boli de cai respiratorii. Pt a nu mai avea probleme de acest gen ti-as recomanda preventiv FOSFOTILROM 3 zile o data pe luna. Si eu am avut aceasta problema ,dar de cand folosescacest tratament( 3 ani ) nu am avut probleme respiratorii, sau e coli la pui si crede-ma am folosit multe produse cu nume care s-au dovedit FRECTIE LA PICIOR DE LEMN!!!!!
@Corneliu: normal ca este infectie respiratorie, despre asta vorbim aici :). Problema ramane, cum se pun picaturile sa “intre” bine in ochi. Si asa dupa prima picatura il tin mai mult inchis…
Articolul spune exact ce banuiam, toti porumbeii au Chlamydia si boala se declanseaza la stres cand scade imunitatea sau cand intra in contact cu noi “linii” de Chlamydia pentru ca pasarile sunt imune doar la Chlamidiile rezidente in crescatorie. De asta mixul pasarilor in masina, mai ales in cazul puilor da intotdeauna boala ochiului umed dupa primele etape cu clubul. Articolul mai spune ca este o boala sistemica si picaturile pot ajuta doar local – hmm, asa o fi dar porumbeii afectati la ochi sunt in rest vioi si odata ochiul calmat revin la normal.
numai apa cu medicament.nu doar 2 litri.cata apa beau ei, sa aiba medicament in ea.toata ziua.
poz 15 are perfecta dreptate dale asa ca este verificat si dupa aceea o sa vezi diferenta ,cel mai eficient,si sa nui lasi sa faca baie per tratament si ridicale mineralele,bafta.
lincospectin injectabil , 3 -5 zile. prima zi 0,5ml apoi 0,2
daca ai acces la medicamente ptr porumbei te sfatuiesc sa folosesti ornispecial timp de 4 zile si oculoforte picaturi in ochi, daca nu incearca cu enrofloxacina 2 ml la 1 litru 5 zile si cu unguent mibazon pe geana
Cu aceeasi problema se pare ca ne confruntam cu totii de cativa ani incoace la concursurile cu puii. Asa este,cum ii bagi in masina de transport,cum apare aceasta problema. Curios este faptul ca primavara si vara,la zborurile de maturi nu sunt probleme. Eu am incercat toate variantele: Tratament cu ornispecial+belgatai-nici un rezultat
Lincospectin injectabil: prima zi doza soc 0,5ml dupa care 0,4ml a doua zisi 0,3ml a treia zi-nici un rezultat
Oculoforte picaturi in ochi. Pt o absorbtie cat mai rapida a substantei,dupa ce ai pus picatura apesi cu buricul degetului exact sub ciocul porumbelului.procedura este valabila si in cazul efectuarii vaccinului lasota.
Avantajul este ca le trece foarte repede.Se pare ca e singura solutie.
Dezavantajul este ca le afecteaza naparlirea.Oricum,sfatul meu este sa nu le dati mai mult de o picatura pe zi in ochiul afectat in prima faza. Daca nu dispare problema incercati de doua ori pe zi. Spun asta pt a nu le afecta penajul.Problema este valabila si in cazul folosirii produsului Tobradex. Amandoua produsele au in compozitie cortizonul.
Succes tuturor celor care participa weekend-ul acesta la derby-ul Nykolaev >< 550 km.
Orice picatuti de uz uman ca exemplu Ciprofloxacina…
Am inceput cu oculo forte, antibiotice nu le mai dau deocamdata.
Pt Porumbei.ro: Din experienta proprie, pentru o absortie buna a picaturilor Oculoforte (sau oricare altele) si pentru a evita risipa, este necesar sa nu lasi sa cada efectiv toata picatura in ochi (deoarece volumul de lichid al picaturii este destul de mare) ci, dupa o usoara presare a recipientului, in momentul cand picatura incepe sa se formeze cam aproximativ jumatate, apropii picuratorul de ochi, pana ce atingi cu acea jumatate de picatura ochiul porumbelului, astfel facandu-se transferul! Este foarte important ca dupa ce picatura ajunge in ochi sa pastrezi porumbelul nemiscat inca cateva secunde bune pana se absoarbe foarte bine picatura, abia apoi treci la celalalt ochi unde procedezi la fel. Bafta!
@porumbei.ro, n-ai inteles, deci nu cazul sa devii condescendent! Probabil ti-e greu sa accepti ideea ca toti porumbeii din crescatoria ta ar putea avea probleme respiratorii si refuzi acest indiciu “insignifiant”: faptul ca picaturile nu le “intra” instantaneu in ochi. Iti recomand sa studiezi link-ul de mai jos.
http://www.pipa.be/en/newsandarticles/pigeonandloft/ask-vet-theme-questions-respiratory-diseases
Remarca in special paragraful “When you drop drops and they do not go away immediately…”. Informatia asta, coroborata cu explicatiile dlui. Walker, ar trebui sa faca lumina.
In alta ordine de idei, contrar sfatului foarte prost oferit de tine la comentariul 16, tocmai inchiderea cotetului, combinata in mod obligatoriu cu o reducere a densitatii efectivului, reprezinta solutia cea mai inteligenta si eficienta pentru evitarea infectiilor respiratorii! Cine nu crede un amator, ca mine, sa-i consulte pe adevaratii profesionistii, care vor confirma.
Cel mai indicat ar fi analize in laborator, si spun asta pt ca mi s-a intamplat la porumbeii king. Probleme cu respiratia si problemele astea nu treceau…. Am dus un porumbel la Institutul zooprofilactic experimental din Bologna unde au facut analizele sangelui pt Newcastle, salmonela si clamidia. Analize pt coccidioza si tricomonoza. Singura problema a fost…tricomonoza!Forma respiratorie f nenorocita. Eu am combatut-o f greu. Tricomonas cure de la van der sluis. Are trei principii active impotriva tricomonasului. Cel mai bine cand sunt probleme duceti porumbeii la analize,economisiti timp si bani.
Unguent oftalmic cu kanamicina de la farmacia umana si rezolvi problema in mod sigur.
Sincer nu stiu ce ar fi bine sau nu sa le mai dau. Deocamdata le dau oculoforte,azi e a2 zi si imi voi lua columbosimbiotic, la alte probiotice nu am acces.
nu le mai da cu oculforte ca le da in pana ca acum e perioada de naparlire si le afecteaza din primele pene de sus
100 % coriza!! Se trateaza cu Oculoforte,dar mare grija ,dale doar o singura picatura in ochii,,,,ca ataca penajul. Am vazut o gramada de cometuri aici si o gramada de tratamente,eu am avut cam 4 ani toamna la puii si pui in general sunt extrem de sensibili,stiu cum este si nu angajez puii deloc in concursuri,doar particular,se face si de la curenti mari de aer in crescatorie si mai ales de pe masina de transport,ca in zilele noastra …..foarte putini transportatori nu dezimfecteaza masinile!!!
ca de obicei certuri si politica multa …asai romanu e expert in batut campii
boala se numeste CORIZA UMEDA a ochiului , prod de haemophilus paragalinarum
se trateaza cu
1.chevimulin t (CHEVITA) 1 tb/por /5 zile
2.ung oxitetrac (ROMVAC)in ochi -3-4 zile
3.Ornistop,BelgaTai(BELGICA DE WEERD)
bai fratilor cum puteti voi sa puneti picaturi in ochi cand boala in cauza infecteaza sistemul respirator al porumbeilor…..si de aceea picaturile nu se asimileaza. puneti sa bea medicamentu in apa …sau pe boabe dar nu in ochi. un astfel de caz am avut si io si m-am dus la analiza(locuiesc in germania): primu lucru care mi s-a zis ca totul pleaca de la curentii de aer. rezultatul: coriza…ornithoza…micoplazmoza. am lucrat la cotet sa nu mai fie curenti……si pana sa incep tratamentu cu oxitetraciclina la majoritatea deja se vedeau urme de vindecare. cu 7 zile de antibiotic i-am pus capac. va salut
foarte bune interventiile lui corneliu vesa ,are dreptate in totalitate,dupa cunostintele si experienta mea.parere personala
kanamicina sulfat ( unguent oftalmic)…..o data pe zi timp de doua zile……> se aplica pe suprafata ochiului ……..in cateva zile nu mai are nimic va asigur….
n ai nici un tratament pentru asa ceva,nu te mai cheltuii cu de toate ca mai rau le faci,pana nu trec toti puii prin boala nu se poate ,apoi se imunizeaza si a doua oara nu se mai intampla in viata lor,la puii scosi mai devreme in primavara evolueaza mai usor,cu cat sunt mai tardivi cu atat fac o forma mai grava,daca un pui scapa si nu trece prin boala,sigur aul urmator,in a a doua parte a lunii august sau inceputul lui septembrie iti va face boala,evita aglomeratia,ajutai cu ceva vitamine,in spacial vit a,cand s a declansat boala la pui,nu i mai concura la zborurile cu puii toamna ca vei avea pierderi mari,inca o data,nu administra antibiotice,nu au nici un efect ,te vei convinge ,mai rau le cauzeaza,boala este produsa de un virus
Ptr,domnul Petre din Bologna,nu toti avem posibilitatea si nici nu stam aproape de vreun laborator,exista la noi in tara un asemenea laborator,daca da unde,stoe cineva adresa???
Marius,intra pe internet si cauta cel mai apropiat laborator. Romvac are mai multe puncte, sau recolteaza probe de gainat si trimitele la cel mai apropiat laborator. In functie de analizele cerute,iti ajunge acasa factura de plata. Informeaza-te inainte la un nr de telefon…. E calea cea mai sigura ca vei scapa de probleme. Probele le poti trimite printr-un curier expres,nu tb sa fie prea vechi…
eu si un vecin am avut aceasi boala ,si am tratato cu mibazon trece sigur in cateva zile ,acum nu mai avem nicio problema
.
enroflocacina nu mai este ce era si toate medicamentele se fac prima data pentru licenta si apoi apa de ploaie dale 7 mililitri la litru de enroflocacina si vei avea rezultate altfel nu am facut experiment si cu lincospectin si la fel am dublat doza si a mers ne antrebam de ce oare nu au efect antibioticile pentru ca sant facute zlabe asta e
ornitoza e, si nu trece de la sine, produce mortalitate ornitoza, si uneori se confunda usor cu tricomonoza ca pleoapele lacrimand, unflandu-se si lipindu-se nu se prezinta tot timpul si nu la toate exemplarele.
Dati-le antibiotice dupa ureche, asa cand va treziti voi dimineata doctori… Daca voua vi s-ar da antibiotice fara sa va intrebe ce va doare, cum v-ar fi? 7ml de enrofloxacina! Voi ati citit in viata voastra despre enrofloxacina? E la fel ca si chimioterapia umana si asta in doza normala. Aaa…ce-o fi chimioterapia??? La oameni are acelasi efect ca si la porumbei cand li se da enrofloxacina,cand nu mananca, nu zboara, nu canta,uita ca esista…cadavre vii. Daca nu aveti cunostinte si nici macar nu vreti sa invatati, cel mai bine ar fi sa nu patimiti animalele,rupeti-le capul…oricum mor. Sau lasati-i pe altii care stiu.
belgatai de la belgica de werd 5 zile.garantez 100%
cel mai bun tratamet est pentru ochii si cai respiratori este TIAMULINU FUMURAT CAI RESPIRATORI SI OKI MIBAXONUL
Bai fratilor suntem o tara de medici veterinari!!
IDEAL – asigurati conditii optime de zooigiena si microclimat( temperatura,umiditate,curenti de aer, pulberi etc).
PROFILACTIC-periodic administrati aerosoli prin pulverizare fina ( adica dezinfectia aerului din voliere cu, spre exemplu XL HERBS produs dezinfectant din plante non-toxic in cantitate de 10 ml la 1.5 litri apa pulverizati fin in aer INCLUSIV IN PREZENTA PASARILOR care combate Mycoplasmele,Chlamydia, alte bacterii,virusuri si fungi; se pot utiliza si alte produse de sinteza chimice dar nu in prezenta pasarilor putind fii iritante ptr aparatul respirator al porumbeilor-Decontaminol,Pursept,Ecocid s.a.
TRATAMENT: in general infectiile oculare sint de origine multifactoriale produse de micoplasme,chlamidii ,alte bacterii,virusuri si de aceea ca prima alegere se va prefera un produs oftalmic cu spectru larg si care sa contina tetracicline active atit pe micoplasme cit si pe chlamidii( spre exemplu chlamidiiile sint sensibile la TETRACICLINE-oxitetraciclina,clortetraciclina,doxiciclina , CHLORAMFENICOL,MACROLIDE- eritromicina iar mai nou QUINOLONE- enrofloxacin iar prima optiune ar fi UNGUENT OFTALMIC ROMVAC care contine oxitetraciclina,dexametazona-antiinflamator si xilina-anestezic local).
Ca regula: blefaroconjunctivitele vor fi tratate OBLIGATORIU LOCAL dupa o prealabila curatare cu ser fiziologic sau apa sterila ,tamponate cu tifon si administrat UNGUENT OFTALMIC ROMVAC( sau alt unguent oftalmic veterinar sau de uz uman) sau solutii oftalmice (OCULOFORTE s.a.) apoi daca e cazul si pe cale generala in cazuri grave cu antibiotice active pe micoplasme+chlamidii.
In cazul blefaroconjuctivitelor cu origine virala-Herpesviroza se va administra in plus si antiviralul ANTI-AI in apa de baut iar local tratamentul antibacterian contra suprainfectiilor( Unguent Oftalmic,Mibazon,Oculoforte s.a)
va salut! vreau mai intai sa multumesc site-ului PORUMBEI.RO cat si administratului pt ca mi-a postat articolul. multumesc celor care mi-au spus toate tratamentele si au incercat sa ma ajute. dupa toate antibioticele care le-am dat si nu au avut nici un efect m-au ajutat picaturile oculoforte. in prima zi le-am dat cate 2-3picaturi,a 2 zi cate o picatura doar la cei mai afectati cate doua,apoi am citit aici ca vor afecta penele asa ca din a 3 zi am pus cate o picatura plus unguent mibazon. azi a fost ultima zi de tratament si porumbei afectati sunt refacuti 80-90%,cel din imagine este refacut 100%,azi zburand cu stolul aprox.40min,tinand cont ca acum 6 zile nici nu indrazea sa dea o tura de 1min. acum urmeaza sa le dau columbosimbiotic de la romvac,a mai folosit cineva acest produs? imi spune cineva daca e bun. sanatate si va multumesc!!!
Da.
Contine probiotic si drojdie liofilizata care refac rapid flora intestinala afectata de administrarea de antibiotice. Deci ,RECOMANDARE EXPRESA: intotdeauna dupa antibioterapie administrati COLUMBOPROBIOTIC/COLUMBOSIMBIOTIC asociat daca se poate si cu VITA B COMPLEX (1-2ml/ litru apa/zi,3 zile) ptr refacerea rapida si completa a florei intestinale normale.
da cu kanamicina pe la ochi si o pastila de noredon timp de 5 zile si ai rezolvat problema
dl. Tudoran, am citit despre columboprobiotic pe site-ul romvac ca este indicat a se da in permanenta acest produs.
vezi ca e drojdie din aia romaneasca la 1 kg 12,5 ron speciala ptr porumbei facuta de o firma din craiova, e foarte buna pe mancare si in combinatie cu 2 linguri de kefir la 1 litru in apa face minuni ca probiotic, nu te complica cu produse scumpe
drojdia de bere contine tot complexul de vitamine b, nu trebuie sa cumperi vitamine separat
haideti sa-i multumim totusi domnului doctor pt sfaturile gratuite pe care ni le da si nu in ultimul rand site-ului porumbei.ro. De obicei toate astea costa,noi le avem gratis…
sfatul meu pt tine pe viitor ar fi in felul urmator iati o sticluta de lincospectin si dai 02 ml dupa cap injectabil la toti porumbei primavara 3 si 5 zile si iti garantez ca nu o sa mai ai probleme cu ei pe toata perioada anului si la pui faCI LA FEL TOAMNA CAND INCEPE SA SE SCHIMBE TIMPUL
Eu la asemenea boli foloseam Propolis fara alcool! in mai putin de 4 zile era vindecat! incercati si voi!
la mine Tobradex de la farmacia umana a dat rezultate f bune,vindecare totala dupa 2 picaturi,2 zile la rand consecutiv
Știe cineva de unde sa iau oculoforte? Nu e disponibil nicăieri.
Nu mai este de cativa ani Oculoforte. Sunt alte optiuni de picaturi pe la magazine, gen Eye Drops.
tobradex cum spune stel, f.bun
Anul asta, la mine a fost jale cu ochii. Culmea, doar gălățenii au fost afectați. Atât puii cât și unii dintre adulti.
La porumbeii mei de cind ii am nu am avut aceasta boala, dar o cunosc foarte bine deoarece ajung la mine, adusi de diverde persoane porumbei maidanezi (fara stapin) care au aceasta boala. Bala este o boala grava nu cum incearca autotul sa induca prin aticolul de mai sus. Un alt luru din articol cu care nu sint de acord este faptul ca netratata boala trece de la sine. Fals! Netratata la timp duce la moarte. Rata de suprvetuire la porumbeii tratati de mine este de cca 40% si asta pentru ca ajung tirziu la tratament. Un maidanez il prinzi usor numai daca este grav bolnav. Boala este o boala respiratorie iar ce vedem la ochi este doar un efect secudar. Cum ii tratez: pe cioc 1 comprimat de enrofloxarom C, 1 pe zi timp de 7 zile . Ochii se trateza cu antibiotic oftalmic. Eu folosesc unguente de la uman pentru ca picaturile nu sint eficiente (ar trebui dupa ce punem picatura sa obligam porumbelul cu ochiul inchis cc 5 min) Cum procedam Cumparati o sticla de ser fiziologic 0,5 l de la uman(costa 3 sau 4 lei) si o seringa de 5 sau 10ml pentru a scoate ser din sticla (serul fiziologic este un fooarte bun dezinfectant il folosesc si in curatarea si dezinfectia ranilor). Umplem seringa cu ser fiziologic. Este bine sa aveti la indemina bete de sters in urechi (din cele mai mici) Luati porumbelul in brate si ratunatil pe o parte . Apropiati acul seringii de ochii porumbelului (nu prea mult, 2-3cm riscati sa-i scoateti ochiul daca va sacapa ) si apasati pistonul seringii . Jetul trebiue sa fie pe ochi (daca il inchide nu este nici un bai) astel incit sa indeparteze secretiile din ochi si de pe pleoape. Cu ajutorul unui betisor indepartam usor secretiile pe care jetul nu le-a indepatat dar le-a inmuiat. Lasam seringa la o parte deschidem ochiul porumelului si punem unguentul (1-2cm). Dati drumul la ochi, porumbelul il va inchde singur, si pe pleoape mai puneti 1-2cm antibiotic pe care il intindem uniform pe acestea cu ajutorul unui bat de curatat urechile. Daca sint probleme la ambii ochi este bine ca mai intii sa curatam ambii ochi si numai dupa aceea sa punem antibioticul altfel riscam sa stergem antibioticul de pe primul ochi. Tratamentul se face o data pe zi, timp de 3 zile daca inflamatia nu este severa, sau 5 zile daca este mai grava.
Eu m-am referit la puii de voiajor bine crescuti si intretinuti cand am spus ca trec prin boala destul de usor fara niciun tratament, pentru ca in acesti 10+ ani am avut sute de cazuri, niciun deces, majoritatea vindecati de la sine in cateva zile.
Pentru gutanii de pe strada subnutriti si cu imunitatea la pamant probabil ca altfel sta treaba.
Buna ziua am un porumbel mascul care nu poate zbura,sta pe umăr uneori ciupește fiind nervos alteori mă ciuguli,,mai ușor,ce pot sa fac sa al ajut sa zboare?mai mult de 1 metru an sus nu poate zbura,nu este pui