Boli si preventie – pentru incepatori

Daca reusim sa prevenim bolile nu mai trebuie sa ne zbatem cu porumbei bolnavi si cu tratamente. Pentru o preventie efectiva trebuie sa cunoastem caile de infectie, putina fiziologie si metode simple de preventie.

Cea mai raspandita boala este tricomonoza, deci incepem cu aceasta. Tricomonade se gasesc in numar mic la orice porumbel sanatos. Daca apar in numar mare si rezistenta este slabita, ataca mucoasele, intra in tesut si intr-un stadiu mai avansat ii gasim in inima si ficat.

Caile de infectie:

– In primul rand apa. Aceasta poate fi contaminata de un exemplar bolnav din stol, de pasari salbatice daca au acces dar mai ales la expozitii si tranporturi.
– Praful din cotet, care ajunge tot in apa.
– Puii pot fi infectati prin laptele de gusa si in primele zile prin ombilic. Porumbeii tineri sunt mai periclitati, batranii sunt de multe ori imuni.

Factori care favorizeaza boala:

– stresul, in caz de supraaglomeratie, in timpul transportului, la expozitii
– vremea(clima) daca este prea rece sau/si prea cald in cotet
– prea multe (alte) “bacterii rele” in intestin(expl coccidii-cotet umed)
– lipsa de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime….

Tratament preventiv:
– Nu tratati preventiv chiar daca multi o fac. Tratamentul influenteaza metabolismul si functioneaza ca imunosupresor (pentru alte boli)
– Exceptie: reproducatorii, pentru a nu risca nimic cu puii (1 tableta, o saptamana inainte de eclozare – eu nu fac nici asta)

Preventie:
-Igiena absuluta la vasul de adapare.Spalare si dezinfectie zilnica.Nu folosti vase deschise, nu permiteti accesul gutanilor si a pasarilor salbatice,in zile calde schimbati apa de 2-3 ori
-Carantina
-evitati orice praf si umezeala in cotet( mai bine prea multa plasa de sarma decat prea putina)
– igiena absoluta la transport,controlati si vorbiti despre asta cu orice ocazie cu colegii si conducerea.
-hranire.Nu putem inlocui natura dar trebuie sa ne apropiem de ea.Mancarea oferita trebuie sa contina proteine,aminoacizi,minerale,vitamine(B-complex,C,E,b-carotina)Fe ,Se, Zn. daca se poate sub forma de macrostructuri naturale si nu sintetice. Aici ne ajuta drojdia de bere.
-pentru sprijinirea sistemului imunitar trebuie sa ne ingrijim de flora intestinala.Folosti probiotice care sprijina instalarea “bacteriilor bune”
-oferiti verdeata proaspata si in cantitati mici “antibiotice naturale” usturoi sau /si usnea barbata
-oferiti porumbeilor mult soare,zbor liber zilnic spatiu si intimitate suficienta in cotet.
-Daca aveti o susa sanatoasa,nu va periclitati munca introducand porumbei noi.

La tratamente nu ma pricep, pana acum nu a fost nevoie.

Felix

28 comentarii la “Boli si preventie – pentru incepatori”

  1. ineresant…..dar as mai vrea sa adaug un amanunt….la mancarea porumbeiilor daca este luata la sac de porumb,grau cum luam pt pasarile de curte..spalati preparatu facut (grau,porumb,floare etc) in apa cu sare…

  2. Foarte interesante aceste sfaturi pt incepatori;)…Tineo tot asa cu sfaturi pt inepatori .sall[VANT IN PENE]

  3. Curăţenia trebuie să fie prioritatea numărul unu în crescătorie.
    Un adăpost murdar aduce cu sine o întreagă serie de probleme, printre care bolile şi lipsa formei sportive.
    Dacă păstraţi crescătoria uscată, curată, ventilată corespunzător, neaglomerată şi dacă sunteţi o persoană care ţine la igienă, veţi ţine la un nivel minim bolile de tot felul, ba chiar veţi preîntâmpina apariţia lor.
    Reţineţi că primul lucru pe care trebuie să-l învăţaţi despre controlul bolilor este prevenirea lor.
    Profilaxia este rezultatul igienei şi a controlului asupra paraziţilor interni şi externi.
    Lipsa umidităţii şi igiena corespunzătoare în crescătorie şi în voliere sunt esenţiale pentru starea de sănătate a porumbeilor.
    Un aliat puternic al celor două este soarele, multe forme de germeni şi paraziţi fiind distruse de razele soarelui. Acesta e unul dintre motivele pentru care este foarte important ca adăpostul să fie orientat astfel încât să primească cât mai multă lumină solară.
    Găinaţul trebuie curăţat de pe toate suprafeţele cel puţin o dată pe săptămână, însă e de preferat să faceţi acest lucru în fiecare zi.
    Înainte să vă apucaţi de curăţenie, trebuie să îndepărtaţi grăunţele, gritul şi adăpătorile pentru a preveni contaminarea lor.
    Hrănitorile, vasele pentru grit şi adăpătorile trebuie şi ele curăţate foarte bine.
    Păsările trebuie hrănite în aşa fel încât să nu murdărească mâncarea.

    Prevenirea bolilor

    O idee bună ar fi să folosiţi unul dintre compartimentele crescătoriei pe post de infirmerie (carantină).
    Toate păsările nou achiziţionate, orice pasăre care se întoarce la câteva zile după un antrenament sau o cursă, sau orice pasăre care nu se antrenează de bună voie ar trebui băgată în carantină şi observată cu atenţie cel puţin o săptămână.
    Izolarea este recomandată din trei motive.
    În primul rând, dacă o pasăre este descoperită ca fiind infectată, acea pasăre nu va acţiona ulterior ca un purtător şi nu va contamina şi restul porumbeilor. În al doilea rând, pasărea se va odihni şi va fi scutită de bătăile masculilor.
    Şi, în ultimul rând, când pasărea este izolată, ea va putea fi tratată corespunzător.
    E mai uşor şi mult mai economic să preîntâmpini o problemă decât să încerci să o tratezi după apariţie.

    (- Randurile de mai sus au fost selectate din cartea electronica ” Formula Succesului In Sportul Columbofil” , acum disponibila la pret redus -) http://www.sicmoda.com/pigeon1.html

  4. Da, foarte interesante sfaturile o sa tin cont de ele . Dar si eu sunt incepator si vreau sa ma ajutati intr-o problema. Eu am crescatoria la tara si nu imi permit sa vin decat de doua ori pe saptamana.As vrea sa stiu ce alimentatie este potrivita pentru cresterea puilor in conditiile in care ii tin liberi 2 zile pe saptamana.

  5. Partea cu schimbatul apei de 2-3 ori pe zi este posibila numai pentru pensionari. :)

  6. unde se gaseste drojdia d bere si vum se faloseste??pld:D

  7. Atasate si rezultatele columbofile ale autorului ( Felix ) !!!!
    Asa toti dau sfaturi, dar sa ne demonstreze ca trebuie facut asa, ca metoda da roade, dupa aia jos palaria.
    Pana atunci, e NUL!

  8. Iar in privinta apei, cel mai bine este sa fie scoasa din voliera dupa ce bea pana la urmatoarea masa, se accepta in zilele caniculare sa bea apa intre mese.
    Tricomonadele si nu numai se dezvolta in APA…… asa daca sta zi si noapte la porumbei,poti sa o schimbi si mai des de atat…dar….

  9. pentru evitarea tuturor bolilor este necesar dublarea adapatorilor de apa si un butoi mai mare care se va umple cu apa ,in care se va pune cateva pastile de cloramina.[ideal -o pastila la 10l apa] o adapatoare se introduce in butoi 24 de ore ,apoi se va schimba cu cealalta.[asta e valabil pentru cei care concureaza ]pentru cei care ii tin de ornament sau hoby odata la 3 zile e suficient.veti vedea o mare protectie impotriva tuturor bolilor care se transmit prin intermediul apei.porumbeii vor bea totdeauna apa curata.

  10. Pentru mai multe detalii puteti urmari sfaturile unor columbofili cu vechime in acest domeniu la adresa http://iasi.voiajorul.ro/ la sectiunea Boli/Tratamente . Veti gasi si un film de 1 ora , tradus , f.f.f. interesant .Apoi va puteti delecta cu o lectura……cam stufoasa , dar cei drept cuprinde cam tot din domeniu .Cred ca aici veti gasi cam toate raspunsurile la intrebarile dv . Lectura placuta !

  11. Daca o sa faceti chestiile astea zilnic,anticorpii pasarilor o sa cedeze, iar la primul contact cu un individ contamimat o sa apara boala,dupa care nu stiu daca mai aveti ce sa le faceti, pentru ca antibioticele nu isi mai fac efectul,parerea mea este ca trebuie lasati cat mai natural posibil,ce inseamna aia sa te speli pe maini, sa speli mancarea da ce ii tineti in laboratoare fratilor. Explicati-mi si mie la gutani astia din parcurii cine le face toate astea;;NIMENI;; si cred ca sunt mai rezistenti.

  12. drojdia de bere se da in combinatie cu uleiul de usturoi de 1-2 ori pe saptamana in mancare.se gasesc la farmacie veterinara…se pune o lingura de drojdie,o lingurita de ulei de usturoi la 1 kg de mancare,din cate stiu.numai bine tuturor.

  13. Mi-a atras atentia acest articol, sunt binevenite sfaturile. Fara intentia de a isca polemici, urmariti filmuletul postat de mine si va rog sa va spuneti parerea, poate sunt si medici veterinari care citesc topicul. Protagonsitul din film este un voiajorist cu experienta si cu rezultate si totusi a adoptat o metoda de crestere care pe multi poate sa-i socheze, gasind-o inadecvata.
    Imunitatea naturala am citit mereu ca trebuie dezvoltata si mentinuta in crescatorie, dar intr-un mediu uscat, fara umiditate, aceasta fiind responsabila de aparitia multor probleme.
    http://www.youtube.com/watch?v=ajgcPvkM8jY&feature=related

  14. foarte bune sfaturiile! felicitari si multumiri! TARRE ANDREI cu schimbatu ape-i de 2-3 ori pe zi:)))

  15. Aud peste tot de aglomerare, supraaglomerare spatii alocate pentru fiecare individ si alte teorii referitoare la habitatul porumbeilor, insa nimic oficial.
    Nelamurirea mea ar fi urmatoarea: ce volum trebuie alocat unui singur porumbel in crescatorie?
    Si vreau argumente.

    Eu nu sunt de acord cu cifra vehiculata de o pereche/metru cub; e prea mult. Si va dau argumentul imediat:
    Bucsa Ioan din Sibiu are structurata crescatoria cam asa:
    in compartimentul de pui ~70buc/11 metri cubi
    in compartimentul de femele vaduve are ~50buc/11metri cubi
    in compartimentul de natural are ~36buc/11metri cubi
    in compartimentul de matca are 40buc/12metri cubi.
    Bucsa Ioan are in fiecare an porumebei prezenti in expozitia nationala, are norme cu majoritatea porumbeilor care ii raman in toamna…
    Cum este corect? Dati-va si voi cu parerea si aduceti argumente va rog!
    Este oare estimarea de o pereche/metru cub doar pentru marketing si pentru cresterea costurilor constructiei crescatoriei?

    A doua chestiune pentru care ridic un nou semn de intrebare este curatenia in crescatorie.
    Multi crescatori nu sunt adeptii curateniei zilnice, nici macar saptamanale, ci poate o data la o luna. Ei sustin ca doar asa pot sa isi imunizeze porumbeii, prin crearea automata a anticorpilor, prin obisnuirea pasarilor cu anumiti virusi/bacterii. Aceasta teorie cum vi se pare?

  16. Nu cred ca poate da cineva o cifra exacta – porumbei pe metri cubi. Tot ce auzim sunt estimari si cifre din burta, e imposibil sa deduci stiintific raportul corect, sau daca e posibil mi-e greu sa cred ca l-a studiat cineva. :)

    Eu nu prea cred in teoria cu imunitatea si statul in propriile fecale. Imunitatea unui organism este data de dieta si conditiile de viata plus expunerea MODERATA la germeni, ori asta se face oricum, nu trebuie sa stea porumbeii in tone de gainat. Toate organismele astea patogene sunt microscopice, nu le iei cu spaclul…

  17. Tin sa-i multumesc lui Sorin Iacob de la pozitia 19 pentru filmulet, este exact ce va spuneam eu, nu trebuie sa ii ti ca in laborator. Mersi Sorin esti tare,SPOR LA ZBOR.

  18. nu am avut rabdarea sa citesc tot ce a scris omul acesta, insa un lucru e clar: o crescatorie trebuie sa ofere toate protectia necesara acestor pasari extrem de expuse pradatorilor de orice gen, si asta un lucru de cunostinta comuna intre crescatorii de porumbeii care ar trebui cunoscut si aplicat in orice colt al acestei tarisoare, Pace

  19. sall
    am cativa pui de porumbel care slabesc si apoi mor, am fost la o farmacie veterinara si mia dat niste prafuri de pus in apa numite” oxyvet”, sunt bune sau mai trebuie sa incerc si cu alceva ?? astept rasp

  20. sall am si eu o intrebare, am pui de porumbei o parte din ei care stau prosti slabesc si apoi mor, am fost la medic veterinar sa imi dea ceva pentru asta si mi sa dat niste prafuri oxyvet.eu cred ca au ceva de genu coccidioza. da-timi si mie un sfat ce sa le dau??? k am eliminat de ja vro 10

  21. pt cei care nu dispun de timp e bne si o data la 1 luna deoarce in atata timp nu se strange atata gainat;)si daca le faci in fiecare zii iar nu e bne ca stresezi porumbei asa ca fiecare isi face dupa propria placere programul;)ca veni vorba de gutani lor cine le face curateni in fiecare zii de sunt asa sanatosi:))ca fac pui cate 2 ani la rand in acelasi cuib si pui cand incep sa zboare sunt foarte voiosi;)fiecare ar trebui sasi studieze pasarile si sa le observe comportamentul ce le place porumbeilor si ce nu le place:)vant in pene;)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *