Daca reusim sa prevenim bolile nu mai trebuie sa ne zbatem cu porumbei bolnavi si cu tratamente. Pentru o preventie efectiva trebuie sa cunoastem caile de infectie, putina fiziologie si metode simple de preventie.

Cea mai raspandita boala este tricomonoza, deci incepem cu aceasta. Tricomonade se gasesc in numar mic la orice porumbel sanatos. Daca apar in numar mare si rezistenta este slabita, ataca mucoasele, intra in tesut si intr-un stadiu mai avansat ii gasim in inima si ficat.

Caile de infectie:

– In primul rand apa. Aceasta poate fi contaminata de un exemplar bolnav din stol, de pasari salbatice daca au acces dar mai ales la expozitii si tranporturi.
– Praful din cotet, care ajunge tot in apa.
– Puii pot fi infectati prin laptele de gusa si in primele zile prin ombilic. Porumbeii tineri sunt mai periclitati, batranii sunt de multe ori imuni.

Factori care favorizeaza boala:

– stresul, in caz de supraaglomeratie, in timpul transportului, la expozitii
– vremea(clima) daca este prea rece sau/si prea cald in cotet
– prea multe (alte) “bacterii rele” in intestin(expl coccidii-cotet umed)
– lipsa de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime….

Tratament preventiv:
– Nu tratati preventiv chiar daca multi o fac. Tratamentul influenteaza metabolismul si functioneaza ca imunosupresor (pentru alte boli)
– Exceptie: reproducatorii, pentru a nu risca nimic cu puii (1 tableta, o saptamana inainte de eclozare – eu nu fac nici asta)

Preventie:
-Igiena absuluta la vasul de adapare.Spalare si dezinfectie zilnica.Nu folosti vase deschise, nu permiteti accesul gutanilor si a pasarilor salbatice,in zile calde schimbati apa de 2-3 ori
-Carantina
-evitati orice praf si umezeala in cotet( mai bine prea multa plasa de sarma decat prea putina)
– igiena absoluta la transport,controlati si vorbiti despre asta cu orice ocazie cu colegii si conducerea.
-hranire.Nu putem inlocui natura dar trebuie sa ne apropiem de ea.Mancarea oferita trebuie sa contina proteine,aminoacizi,minerale,vitamine(B-complex,C,E,b-carotina)Fe ,Se, Zn. daca se poate sub forma de macrostructuri naturale si nu sintetice. Aici ne ajuta drojdia de bere.
-pentru sprijinirea sistemului imunitar trebuie sa ne ingrijim de flora intestinala.Folosti probiotice care sprijina instalarea “bacteriilor bune”
-oferiti verdeata proaspata si in cantitati mici “antibiotice naturale” usturoi sau /si usnea barbata
-oferiti porumbeilor mult soare,zbor liber zilnic spatiu si intimitate suficienta in cotet.
-Daca aveti o susa sanatoasa,nu va periclitati munca introducand porumbei noi.

La tratamente nu ma pricep, pana acum nu a fost nevoie.

Felix