Buna prieteni, sunt Madlin Sangiov, o parte dintre voi ati citit cate ceva scris de mine in trecut. Anul acesta a fost un an de stagnare pentru mine, am fost plecat din tara, dar acum reiau munca lasata si vreau sa incep sa-mi realizez visele. In trecut va scriam ca simt ca ar trebui sa existe o metoda ca porumbeii nostri sa devina mai competitivi, nu ajunge sa imperechezi “Bun X Bun”. Citez autori renumiti:
“Crescatorul care in mod constant foloseste metoda incrucisarii (bun x bun) nu va obtine rezultate deosebite; niciodata nu va imbunatati nimic. Cel mult, el poate spera sa-si pastreze materialul genetic si calitatea din crescatorie la punctul (valoarea) de la care a plecat;
“Daca un crescator doreste sa-si imbunatateasca calitatea pasarilor din crescatorie in sensul obtinerii mai multor zburatori de clasa in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani el trebuie sa foloseasca intr-un anumit grad incrucisarea apropiata;
“Crescatorul care spera sa-si uniformizeze si imbunatateasca calitatile porumbeilor trebuie sa practice intr-o anumita masura incrucisarea apropiata prin intermediul careia acesta isi poate stabiliza si dezvolta o familie de SANGE SUPERIOR. Acest plan a fost urmat de catre toti marii crescatori din istorie, desi in cazul lor nu exista la aceea vreme un precedent. PLANUL IDEAL de actiune consta in producerea unei familii de porumbei la care genele inferioare sa fie eliminate si astfel slabirea, bolile sa nu apara si sa se intensifice, permitand practicarea imperecherii apropiate (consangvinizarii stranse) fara a fi nevoie sa apelam la incrucisari.
In final, il citez pe ALFONS ANKER : Consangvinizarea nu este un sistem matematic, ci seamana mai mult cu cantatul la un instrument. Cu cat este mai bun solistul, cu atat muzica ce vine de la instrument este mai buna. IMPERECHIND UN EXCELENT REPRODUCATOR CU COPIII SAI, CINEVA AR PUTEA OBTINE URMASI CARE SA DEA ACELEASI EXCELENTE CALITATI TIMP DE 10, 20 SAU CHIAR MAI MULTI ANI. O IMPERECHERE DE TIP TATA/FIICA SAU MAMA/FIU ESTE MULT MAI EFICIENTA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE DECAT O COMBINATIE FRATE-SORA”
Termin cu citatele ca nu vreau sa va plictisesc. Ideea este urmatoarea: de un timp ma urmareste ideea de a-mi purifica familiile de porumbei, simt ca altfel nu se poate merge inainte. Am doi porumbei ce-mi pot fonda o familie de albastri: VIFOR si VANTUREL (mascul si femela), Am de la ei o pereche de pui de toamna care par foarte reusiti, adica un mascul ce seamana cu mama (VANTUREL) si o femela ce seamana cu tata VIFOR. Preocuparea mea este urmatoarea: sa las perechea asa ca sa obtin alti pui la fel de reusiti sau sa-l imperechez pe VIFOR cu fiica iar pe mama cu VANTUREL fiul si sa fondez o familie/linie de albastri ?
VIFOR este un porumbel olandez perfect la mana pe care mi-a fost frica sa-l lansez de undeva ca sa nu-l pierd din vreo intamplare neplacuta, pare sa posede genetic valoros. M-am si atasat de el: cand deschid voliera este primul care zboara afara si ultimul care se intoarce cu gusa plina ca sa-si hraneasca puii. Nu hraneste doar puii lui ci si pe altii de aceeasi varsta, continua sa manance si sa hraneasca pana cand nu mai vor puii. Nu suporta sa se apropie un alt mascul de femela lui, isi apara teritoriul. Daca simte vreun pericol in voliera coboara noaptea langa pui ca sa-i apere. Nu se sperie cand ma apropii de el sau il iau in mana. Adica un porumbel de aur.
Perechea sa (sa zicem VANTUREL) lansata in 21 noiembrie din Valea Mortii (Valea Almajului Bozovici) s-a intors acasa dupa doua zile cu pieptul sfasiat, sangerand. Deci cu o mare vointa de a se intoarce acasa, conditie esentiala pentru un porumbel voiajor. Puii ei mi-au venit bine acasa in general.
Sa formez liniile VIFOR si VANTUREL sau sa obtin pui incrucisati in continuare ? Pa.
E interesanta rau consangvinizarea, dar consider ca-ti pierzi timpul daca vrei sa o aplici pe porumbei netestati. Mai bine ai rabdare sa-ti faci un lot pe care sa-l testezi in concursuri adevarate si apoi sa faci consangvinizare daca se remarca ceva excelent. Alta varianta mai rapida ar fi sa iei cateva pasari cu rezultate bune la palmares pe categoria de distanta care te intereseza si sa lucrezi cu ele. Puii arata foarte bine. Pune-i la munca la anul la curse oficiale si la final de sezon vezi daca merita consangvinizare.
care e treaba cu consagvinizarea asta?,,,unii zic ca nu-i bn altii ca-i fffff bn,,,aku sincer nici nu mai stiu ce sa cred,,,lamuriti-ma si pe mn.Multumesc!!!
Este interesanta rau cartea lui Anker…. Pe la inceputuri scrie clar ca din albastri nu poti obtine solzati…. Ce pui sunt in imagini? Oare sunt obtinuti din doi albastri sau din alte perechi? Nu asta este obiectul articolului dar este bine de discutat……
exact ce ti-a scris si porumbei.ro nu te arunca din prima la consangvinizare,concureaza cu ei si vezi ce rezultate iti da si ,dupa aceea poti sa aplici metoda descrisa de tine.
Ovidiu, in foto 2 este mama, in 10 este tatal Vifor iar in foto 3, 4, 5 sunt puii lor. Cel cu pana alba este mascul cred si seamana cu mama iar celalalt albastru este femela si seamana cu tatal sper. Pe ei vreau sa-i incrucisez. Cat priveste ceielalti pui – cel negru din dreapta cu pana alba are mama rosie si tata albastru, m-a mirat cum de a iesit negru. Am ceva pui frumosi la final de sezon. Sa nu va povestesc cate am facut ca sa-mi pun porumbeii “pe picioare” cand m-am intors din Italia si am gasit dezastru in voliera – pui morti, mizerie, viermi. Deci, curatenie, tratamente: oxitetraciclina, tricho plus, tilozina, levomix, stropit cu insecticid.
Acum am o serie de 8 pui de la un prieten pe care i-am pus separat, ei au origine buna dar sunt bolnavi si subdezvoltati.
Mi-au trebuit doi ani ca sa invat sa lupt contra bolilor si a “daunatorilor” ! Apropo, eu sunt adeptul incercarii norocului la cumpararea din piata dar adevarul este ca exista un mare pericol sa contractezi boli. Primul sfat pentru cei ce cumpara porumbei: uitati-va in gura lor, daca ciocul se deschide greu si mucoasa bucala (pielea din gura) este rosie si iritata puneti porumbelul respectiv separat la tratament sau nu-l cumparati.
Sa ma intorc la subiectul articolului pentru ca m-am mai gandit la incrucisari. Hai sa-l “completez” un pic pe Anker. In teorie se poate sari peste faza cu liniile pure daca avem in permanenta porumbei diferiti genetic intre ei din care sa obtinem hibrizi, dar asta inseamna ca trebuie sa facem rost in permanenta de porumbei diferiti pentru ca daca nu in cateva generatii scade efectul hibrid si rezultatele. De fapt crescatorii nostrii cumpara mult in fiecare an, oare doar strainii pot sa creeza valoare ?
Pe final pot sa va spun ca pornesc din start cu incredere in Vifor si femela sa dar finalitatea inevitabila va fi rezultatul la concursuri. Va promit ca va tin la curent cu foto si concursuri despre VIFOR si VANTUREL. La anul ii lansez in concursuri si ii asteptam impreuna, o sa am porumbei mult mai buni decat cei de la Semenic sau Oravita. Vant usor tuturor, Adrian
Consangvinizare faci atunci cand ai zburat vre-o 3 , 4 ani aceiasi porumbei si ai avut rezultate remarcabile…atunci ii incrucisezi si lucrezi cu ei in sange pentru a continua la fel cu performantele..zic eu… acum tu sti ce sa faci !
este bine zic eu deoarece ies porumbei mult mai buni la zbor sau porumbei foarte buni reproducatori din acesta consangvinizare.. zboara tot ce ai si la final vei vedea dak merita sa faci . Sanatate!
eu cresc de vreo 14 ani porumbei! am 6 ani de cand nu am mai bagat un porumbel nou in crescatorie…totul e imperecheat pe aceelasi sange…daca stii sa tii lucrezi iesa pasari care se mentin bine si dau si rezultate…plus ca nu am treaba nici cu boala…
Sa inteleg ca tu vrei sa-ti formezi o linie prin care sa pastrezi calitatile lui VIFOR. Dar care sunt calitatile lui? Blandete si cresterea puilor de exceptie.
Nu cred ca astea sunt criteriile de selectie pentru voiajori.
Asa cum au scris si ceilalti mai sus: zboara-i intai si pe urma trage concluzii!
BUN pentru porumbelul voiajor inseamna cu totul altceva decat blandetea sau cresterea puilor. BUN inseamna sa se intoarca cat mai repede acasa.
Puii care “par” foarte reusiti de regula se pierd cel mai repede.
Doar cosul iti va spune care merita si care nu.
Bafta!
@ Madlin
Am mai discutat problema cu tine.
Trebuie sa ne spui odata clar:Vrei sa cresti
voiajori standard(..familie de albastri) sau
vrei voiajori de concurs.
-La voiajori standard aplici “matematica” legilor
lui Gregor Mendel si in scurt timp ai tot ce vrei.
Este absolut clar cum se transmit carecterele
fizice si daca lucrezi cu sistem vei avea succes.
– la voiajori de competitie este altfel, nu poti
lucra decat cu porumbei testati la zbor.
Olandezul nu a fost testat deci nu stii nimic despre
el, faptul ca e frumos la mana nu are importanta.
Numai despre porumbita stii ca se poate intoarce
(peste 2 zile!!!!!Nici un jucator nu ar folosi-o dar sa
lasam asta.)
In cazul tau numai femela poate fi folosita ca baza de
susa,deci trebuie sa imperechezi fiu cu mama. Neaparat
trebuiesc testati aspru puii.Ce ramane iar imperechezi
nepot cu bunica etc. Daca dau rezultate iti formezi asa
o susa consanvina cu ceva rezultate.
” inteligenta” se transmite recesiv asta inseamna ca chiar
si din porumbei buni obtii mai multi prosti decat destepti.
25% pui acceptabili ar fi deja ft. bine.
De multe ori si la” perechi minune ” adica amandoi cu
rezultate de exceptie si cu pui grozavi se constata de fapt
ca numai unul din ei a fost intradevar un reproducator
bun.
Trebuie sa te decizi si sa intelegi. Cresterea porumbeilor
de rasa(incl. voiajori standard) si cresterea voiajorilor
de competitie sunt doua lumi de gandire si de practica
diferite.
Felix, sunt de acord cu tine, in cazul lui VIFOR merg pe incredere dar vreau pui cu norma cel putin. Am senzatia ca puiul VANTUREL (cel care seamana pe mama) va iesi un mascul puternic, poate mai valabil decat VIFOR. El si mama vor face o pereche buna cred. Pa
INTERESANTA TREABA CU CONSANGVINIZAREA……Oameni buni….nu mai vorbiti prostii,nu mai pierdeti timpul.Ca sa lucrezi sangele porumbeilor trebuie sa ai o familie valoroasa….unde sa stii originea lor….rezultatele lor….sa fi zburat fff bine….parinti…copii…nepotii…stranepotiii…..si cu rezultate…nu doar sa vina acasa…..ca de venit acasa vin multi…..rezultate fac putini…..Domnul Adrian Madlin,parerea mea este ca de la inceput ai pornit pe un drum gresit.1.DACA AI PORNIT CU IDEEA CA VEI FACE PERFORMANTA CU PORUMBEI DIN PIATA…..TE VEI INSELA AMARNIC….2.DACA VREI SA LUCREZI IN CONSANG…PORUMBEI DIN PIATA……E PIERDERE DE TIMP….NU VEI AVEA REZULTATE NICIODATA.NU VREAU SA TE DEZAMAGESC DAR…..AS FI CURIOS CAND O SA AI REZULTATE CU PORUMBEII DIN PIATA.Eu prefer sa cumpar 2 pui de la un crescator cu renume care nu neaparat sa fie locul 1 national intr un an….ci sa fie in top 50 an de an,decat sa cumpar 10 pui din piata.LEGAT DE BOLILE PORUMBEILOR…..PORUMBEII CU ORIGINE BUNA….SUNT SI REZISTENTI LA BOLI…..DACA MERGI SI CUMPERI DIN PIATA SI MAI SUNT SI BOLNAVI…..TE PACALESTI SINGUR.
Pt. Felix: Imi imaginez porumbita Vanturel la zborul de Valea Mortii: ranita in piept de uliu, cu rana deschisa sangeranda a “vaslit” ca sa ajunga acasa cu arsura la fiecare bataie de aripa, i-au trebuit doua zile de porniri si opriri ca sa ajunga acasa… Pe mine m-a impresionat. Oare cati porumbei in situatia ei nu cedeaza ?
Consangvinizarea se face pentru a pastra,
si a fixa genetic anumite calitati.Daca nu
au calitati nu ai ce consangviniza.
Imperechierile se fac in linie mama- fiu,
tata- fiica sau mai putin strans unchi -nepoata…
Imperechierea fratilor duce la diversificare.
Atentie! consanvinizarea accentuiaza si defectele.
Daca introduci un porumbel bolnavicios
te alegi cu o susa bolnavicioasa.
Se vorbeste de suse rezistente la consangvinizare
adica consangvinizarea a reusit fara sa aibe
efecte secundare negative.
Eu cred ca esti un pic pervers.
porumbei .ro are dreptate trebuie sa demonstreze calitatile de zburator ca sa faci o linie din ei.Foarte interesant articolul din ALFONS ANKER ,am o mare rugaminte cine are cartea si posibilitatea sa o scaneze ias fi recunascator.Imi doresc tare mult sa o citesc dar nu am o posibilitate financiara f buna so cumpar si se gaseste foarte greu.
Vant in pene All
Personal consider ca,consangvinizarea isi are rostul si locul atunci cand ai ajuns cu porumbeii acolo unde doresti si vrei ca in viitor sa-ti mentii valoarea din prezent.Daca dv-stra considerati ca a-ti ajuns la performanta dorita cu porumbeiii puteti incepe un program de consangvinizare.Nu stiu in ce masura o sa va reuseasca metoda din punct de vedere competitional deoarece calitatile porumbeilor pe care doriti sa le perpetuati nu sunt primordiale in competitiile cu voiajoriii.Indiferent de rezultatele obtinute o sa castigati experienta (foarte utila pe viitor),va doresc bafta !
Eu cred ca ce-l mai bine e sa zbori si masculu si femela,ambii cateva etape…daca zici ca ti frica sa nu se piarda din vreo intamplare neplacuta…neplacut e sa scoti 10 puii dintr-o pereche si sa-i pierzi pe TOTI!Prima data zboara parintii la sange si apoi fa consagvinizare etc! (PAREREA MEA)
BAFTA
vanturel va vi noul campion national :)))
Poti sa crezi tu ce vrei, cosu’ face diferenta, increderea la imperecherea animalelor nu prea merge!
D-le Madlin, din com. dumneavoastra,anterioare reiesea ca aveti studii, si cum ca sunteti medic veterinar, daca mi-a aduc bine aminte. D-le Madlin, ceea ce urmeaza sa va scriu, sper sa nu va supere, si-am sa incep cu cateva intrebari= 1- CATI PORUMBEI CAMPIONI NATIONALI, JUDETENI ati tinut vreodata in mana, ca sa puteti sa va faceti o parere, de calitatile comune avute de campioni? 2-Ce calitati de sportivi credeti ca au cei 2 porumbei, pe care dumneavoastra vreti sa intemeiati o familie de zburatori? 3- Cunoasteti originea celor doi? 4-Cunoasteti vreo ruda de-a celor doi, care sa fi facut vreo performanta? 5- In conceptia dumneavoastra, care ar fi calitatile unor porumbei pe care sa intemeiati o familie? Intr-o alta ordine de idei, sa stiti ca si eu sunt de parere ca e buna consangvinizare, dar in acelas timp, trebue gandit un plan de a lucra pe mai multi ani, si e foarte important felul cum faceti consangvinizare, si ce calitati urmeaza sa posede produsii acestora, si o alta intrebare, acei porumbei pe care lucrati pot transmite acele calitati dorite de dumneavoastra? http://www.familialucaci.weebly.com Cu respect Ionut Lucaci.
Hibrid inseamna produsul obtinut dintre genitori din doua linii pure, obtinute prin consangvinizare.
Consangvinizarea foarte apropiata are doua taisuri! Poti obtine in descendenta produsi care sa mosteneasca caracterele pe care ti le doresti, dar de obicei se mostenesc cele nedorite: sensibilitate la boli si daunatori, rahitism, sterilitate, scaderea calitatilor fizice. De obicei, driftul genetic apare in generatia a doua.
Acestea sunt linii de lucru, performanta nu se face cu ei, ci cu hibrizi obtinuti din aceste linii, insa trebuie sa faci o selectie riguroasa si multe incercari pentru a gasi liniile a caror hibrizi fac mare performanta. Este foarte mult de lucru si-ti trebuie foarte multa rabdare, este o munca titanica!
frumosi,dap,aredreptate porumbei.ro asa ca multa bafta la anul cu ei
Buna,
fiecare face ce vrea … selectia o face cosul !! tind sa cred ca Madlin o sa aibe surprize …. si asta nu numai faptului ca eu cred ca in poza 2 este tatal si in 10 mama….. ;-)))
( de fapt sint sigur 99% ^^ ) . Daca vreun pui din aceasta pereche face “norma” îi fac o pereche de pui ( albastri ) cadou lui Madlin….
Eu cred si sint sigur, ca promovezi prostia la porumbei,din momendat ce porumbeii nu au fost in competiti tu nu sti nimic despre ei,si cu asta am lamurit problema.
Fara suparare Adrian nu cauta sa consagvinizezi pe porumbei netestati in concursuri, este o legea a lui Anker.
Un al doilea lucru sa stii ca intr-un concurs nu decid sentimentele aici decide doar sangele de calitate consagvinizat sau nu, incrucisat sau nu , in linie pura sau nu dar toate aceste metode sa aiba un criteriu de baza mai intai testarea in concursuri(cat mai multe, cat mai grele , mai complexe si in conditii meteo cat mai diferite) .
Cu respect Romica Badea
Nu te supara cum vrei tu sa ai macar 1 norma cu eii cand nici macar nu i`ai inelat :)
:)) inele invizibile nu am observat inainte.
Doamne ce bine a punctat com. 27!!! :)) Pana acum nu cred ca observase cineva acest aspect… Felicitari dle Andrei! ;)
multi dintre pui nu au inele,cum ai sa-i poti zbura?sau au inele de 08 sau de 2110?poate ma insel oricum plianta este ceea care decide important este sa nu te inbeti tu cu apa rece…oricum bafta
buna observatie ,andrei bv,iar pt Madlin laso mai moale cu batutu pe cei din resita si oravita tre sa muncesti sa ajungi la nivelul lu BUNA IONEL sau lu buteala sau ,sau etc nu te supara dar avantul asta poate sa ti taie aripile si ……………vai ,vai va fi laso mai usor si roagate la D_ZEU sa te ajute sati dea sanatate si intelepciune sa poti avea pasari de nivel judetean sau de ce nu national si restul vor veni de la sine ,RASA ,CASA ,MASA ,si mai vb daca vrei poti sa ma cauti pe mess sebastyan06,numai bine si sper ca nu team suparat?
Cum sa consagvinizezi ? cu ?…… ? Oare ce o sa iasa ? Cred ca 2 de ? Prostii ai in cap baiete . Cumpara vreo 4 porumbei cu norma la palmares si daca se poate palmares pe 3 ani si apoi sa consagvinizezi cum vrei tu , pe culoare , pe ochi , pe marime , pe sexe , pe ………. etc , si ti garantez ca vei avea rezultate de indiviat in 3 ani de zile . Dar in toata povestea asta mai conteaza , chiar in proportie de 80 % , si crescatorul. Restul de 20 % este noroc. ” Succesuri ”
Pentru cartea lui ANKER la 0740914164
Se subintelege ca voi zbura puii consangvini la anul si nu perechile reproducatoare, parintii pot fi fara inel.
FAM. LUCACI: Sunt inginer zootehnist, calitati de bun zburator: ventilatia aripii – buna vascularizare (ochi, geana, nas si limba) – musculatura aripilor – lungimea sternului si bine incheiat – motor fin si penaj matasos – remigii secundare lungi. Va fac completari maine, am ajuns tarziu de la lucru.
ZENO, chiar este femela in foto 2.
Nimeni nu poate garanta ca o pereche de voiajori inelati bine dezvoltati care nu sunt zburati vor face doar pui prosti. Pa
v-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta si pe mine cu o carte a lui Anker(de mult mi-o doresc)…toata chestia e k ar trebui sa fie in format electronic…pentru ca altfel nu pot sa o primesc,pt ca nu sunt in tara…dar cu toate acestea as putea sa o primesc akasa si o vor ridica parintii…platesc,nu se pune problema banilor…multumesc!
Consagvinizarile apropiate si foarte repetate nu duc de cat la slabirea gradului de imunitate a reprodusilor in potriva bolilor si chiar reprodusi cu mare defecte.Eu personal detin lotul de porumbei reproducator numai de la familia Eijercamp , in trecut aveam mai multe linii si era foarte mult de munca si perioada de de asteptare a rezultatelor mai indelungata.In prezent dupa zborurile cu maturii ,cei mai buni 2-3 vaduvi care au avut rezultate deosebite ii imperechezi cu cele mai bune femele reproducatoare din matca iar puii reprodusii ii tin pina in luna mai a anului urmator si din fiecare cuplu tin cate un pui pentru reproductie , dar atentie !! il bag la reproductie pe cel ce arata mai bine la selectie.In aceste cupluri nu omit sa cuplez un vaduv foarte bun zburator (cu rezultate de top) cu o bunica , deci o consagvinizare mai indepartata.Din 2 in 2 ani aduc cate un pui tot de la familia Eijercamp fiu de campion national sau olimpic dar cu sange strain fata de ai mei si il cuplez cu un foarte bun zburator de al meu retras la matca sau cu un reprodus din crescatoria mea putin consagvinizat.
LAZAR Sebastian: In 1986 eram membru in Asociatia Columbofila Bozovici si imi duceam porumbeii la imbarcare la Oravita. Acolo l-am c unoscut pe dl. Buteala si porumbeii sai, ne-a demonstrat ca un porumbel de-al lui scos din cos intra singur inapoi. Bineinteles ca ma imprietenisem cu toti cei ce lansau porumbei si le-am vazut pasarile.
La finalul anului 1985 am trimis 7 pui la un zbor de antrenament la Jamu Mare printr-un prieten. In autogara la Oravita dl. Buteala (care lucra acolo ca Dispecer) a vazut puii si a vrut sa-i cumpere – a vazut ceva la ei pentru ca in anul urmator 3 din ei au zburat pana la GYOR.
ANDREI: Jumatate din pui ii am neinelati pentru ca am ramas fara inele la un moment dat, sunt constient ca porumbeii respectivi ii pot antrena doar eu si sa tin “spuma”, sa-mi formeze matca. Parcursul meu il formez cu rabdare.
FAM. LUCACI: Cititi articolele mele anterioare “Linii de culoare – cum am reinceput sa tin porumbei” si “Functia creeaza organul” – gasiti mai multe raspunsuri.
CAMPIONUL – Eu ilustrez un principiu enuntat de catre cei mai renumiti crescatori voiajoristi, faceti exceptie despre ce vreau sau nu vreau sa fac eu. Nu spuneti ca promovez prostia ca atunci eu va raspund ca ar trebui sau sa va schimbati hobby-ul sau sa incepeti sa cititi carti de specialitate despre genetica porumbeilor, in speranta ca cititi mai bine decat scrieti.
PORUMBEI RO si ceielalti vizitatori: O ZI BUNA !
@ porumbei ro si ceilalti care sunt interesati
la o discutie constructiva
Trebuie sa discutam o data si despre regulament!
Credeti ca comentariul 15 este compatibil
cu regulamentul site-ului?Cum credeti ca se poate
explica consangvinizarea fara care nu ar exista
nici rase de porumbei si nici o susa performanta de
de voiajori ?Cum sa progreseze incepatorii ?
Cu mituri ,tabu-uri si insulte?
In ordinea prioritatilor mai intai este bine sa faci o curatenie generala si sa respecti o igiena impecabila in crescatorie. Apoi sa participi cativa ani la competitiile columbofile organizate, functie de rezultatele multianuale se pot trage unele concluzii preliminare .Columbofilia asta nu este asa simpla, ca daca vei folosi consangvinizarea vei da lovitura. Nici vorba, drumul spre succes este mult mai anevoios dacat credem in aceasta etapa. Cunoscand aceasta, mergem inainte mult mai determinati.
buna MADALIN si buna tuturor iubitorilor de porumbei
Urmaresc cu drag acest site de cativa ani si amir cu drag comentariile ceror cu adevarat pasionati de cresterea porumbeilor.In nenumarate randuri am vazut mai mult critici cu rautate decat sfaturi utile.Eu ca si Madalin si multi dintre voi sunt pasionat al porumbeilor voiajori dar in primul rand iubitor de acest frumos hobby.Cand e vorba de porumbei de ce oare se vine cu comentarii ca adevaratii voiajori sunt doar acei inelati cu un bogat pedigree ,doar acei ce se trag din linii cu renume de ce se vorbeste cu dispret despre voiajorii care nu au origini sau mai bine spus nu li se cunosc originile insa cum in cazul porumbelului sfasiat de uliu sa intors acasa nu se le aduce admiratie insa daca era din cine stie ce linie yoti sareau in sus sa il laude.Apreciez mult curajul lui Madalin pe care putini dintre noi il avem.Putini dintre noi ne incumetam sa luam porumbei dupa propriul nostru instinct si sa incercam sa competim cu ei majoritatea dintre noi alegem calea usoara de a cumpara porumbei gata selectionati pentru ca in putin timp sa ajungem campioni insa eu cred ca satisfactia e mare atunci cand toate rezultatele vin datorita muncii noastre si nu a muncii altora si cred ca de aceea multi critica pt ca nu au curajul si vointa lui Madalin de a demonstra ca se poate si cu porumbei in care avem noi incredere pt ca de aceea suntem iubitori de porumbei ca sa putem diferentia calitatile ce vrem sa le aiba porumbeii nostri de aceea il sustin pe madalin si pe toti cei ce fac tot din dragostea de porumbei si is ferm convins ca o sa reuseasca
MULTA BAFTA TUTUROR IUBITORILOR DE PORUMBEI
primul comentariu nu a venit in mare masura la topic insa nu am putut sa imi spun parerea insa in cea ce se cere in topic Madaline eu te sustin si sunt convins ca daca tu ai incredere in ei incearca doar asa poti sa vezi daca ai dreptate sau nu doar testand pui din ei intradevar poti sa stii daca sunt sau nu o baza pentru o noua linie si sunt convins ca daca nu cu astia cu altii o sa te vedem concurand si eu ca si iubitor si pasionat de porumbei si in special de porumbei voiajori imi doresc sa ajung ca intro zi sa concurez cu voi toti in concursuri .Nu in ultimul rand tin sa ii multumesc la Andrei pentru marea placere pe care ne o face cu aces site in care marea parte dintre noi am gasit si invatat lucruri utile.
MULT SUCCES TUTUROR
Parerea mea e sa procuri cuplurii cu rezultate foarte bunene pentru ai tine la matca si cel mai important este sa le faci curat ca e jale ce se vede “FRATE”
Pe porumbel.net este un articol despre, Genetica si Ameliorarea Porumbeilor, din Cartea scrisa de D-l. Feliciu Bonatiu, Rasele de Porumbei din Romania, un articol foarte detaliat despre Genetica.
Csipai
@felix: nu mi s-a parut o insulta, mai ales ca Mirel are de obicei interventii foarte bune, deci rea vointa stiu ca nu este. Poate doar obosela de a mai critica incercarile cu pietari. Pe mine m-a si amuzat, expresia aia are mai multe sensuri. De exemplu, esti putin pervers / masochist sa vrei sa faci performanta cu porumbei din piata. Stiu bine, pentru ca si eu am fost pe acolo. La inceput aveam in cotet ragalii din piata, de toate culorile, si cand ii luam in mana sau le studiam penajul deja ii vedeam campioni. Daca ma mai uitam si la ochi… eram pe treaba. :)) Apoi am inceput sa ii bag la concursuri si m-am trezit brusc si violent la realitate. Dar pe altii nu-i crezi pana nu ti-o iei in barba pe cont propriu, asa ca ne agitam degeaba.
Ciao, chiar daca am fost facut pervers eu am luat-o ca pe o gluma, probabil eram cu buna dispozitie. Cum orice gluma contine si un adevar, adevarul este ca ceea ce este considerat incest la oameni la animale este constructiv, dupa cum scria si bunul nostru Felix. Mersi Nelutu ca ai pus suflet in ceea ce ai scris, esti elocvent.
Am incredere in porumbeii mei sau mai bine zis in “ochiul” meu.
Altceva. Puterea hibridarii ma fascineaza, am un pui din parinti diferiti genetic – cred ca o sa fie cel mai bun zburator al meu la anul. Tatal este un solzat inchis fin cu ochi de neamt vechi, mama o porumbita alba cu umeri albastri (pierduta la zbor de Valea Mortii).
Poate ca ma inseala ochiul, as vrea sa va arat si voua puiul (nu stiu inca daca este mascul sau femela, are 5 remigii schimbate).
Daca mai multi dintre voi spuneti “Da” il rugam pe Andrei sa adauge fotografiile pe care le pot face – pana in ora 11 maine. Pa
Dupa cum vad eu, tu nu esti un crescator iti place sa ne duci pe toti de nas ! Asa ai facut si anul trecut cu noile, lini pe culori, anu asta ai loato cu consagvinitatea, eu zic sa pui mana sa iti zbori porumbei, egzista in Timis o asociatie de porumbei voiajori. Inscriete ca membru si zboarai si atunci confirmane.Toti stim teorie si e foarte simplu sa vorbim, dar in viata asta trebuie sa facem fapte sa credem in ceva ce egzista, nu in cea ce nu stim ce avem in crescatori.Viziteaza niste crescatori si vezi cum arata niste porumbei si atunci sa vezi cum iti schimbi parerea sunt destule in Jud.Timis si chear campioni nationali, am inteles ca esti din Pischia Jud.Timis , o seara buna va doresc la toti columbofili.
AdrianMadlin, cu tot respectul pt. implicarea ta, imi permit sa-ti sugerez ca drumul pe care-l parcurgi E perfect ales doar daca, chiar esti masochist! cand nu va mai fi o “surpriza” aparitia unui pui negru (obligatoriu femela) dintr-o mama “rosie” si un tata “albastru”, poate te vei inversuna mai putin si vei gasi mai mult decat prietenoase macar unele sfaturi, precum acelea primite in com. :1, 10, 14, 21 etc.
daca admitem, dincolo de mandria personala, ca nu “E multi” Piet de Weerd si ca-i mare jmecherie (arta vreau sa zic) sa reproduci “voiajori” capabili de performante deosebite si mai ales in mod repetat, ei bine, eu iti urez sa gasesti calea cea mai placuta spre ce-ti doresti, oricare ar fi aceea!
in “conditiile” puse de tine, iata o posibila varianta de “joaca” :
1- se achizitioneaza 4 exemplare de voiajor (F1,F2,M1,M2) care in mod obligatoriu arata “perfect” la mana (dracu stie ce-o insemna asta pt. fiecare in parte, dar, …..?!), au origini deosebite(cat mai multi stramosi cu rezultate frumoase) si invingatori in lupta cu “cosul” in sensul urmarit! …chiar daca au fenotip, origini si rezultate de exceptie nu-ti garanteaza decat o sansa in plus si nimic mai mult, dar, tot E mai mult decat nimic! ;)
2- se imperecheaza dupa bunul plac, formandu-se 2 cupluri de “start” pe care le numim X1 (F1 x M1) si X2 (F2 x M2); acestea vor avea un nr. de descendenti pe care-i numim dX1 si dX2;
3- toata aceasta generatie de urmasi dX1 si dX2 se “zboara” in mod constiincios; daca se alege praful, ne intoarcem la paragraful 2 incercand o alta varianta de imperechere si chiar la paragraful 1 daca se impune, iar daca, din contra, ramane ceva satisfacator(functie de pretentii) trecem la…
4- cele mai reusite exemplare din dX1 si dX2, atat ca fenotip cat mai ales ca performante, se imperecheaza cu parintele de sex opus, formandu-se astfel in cel mai fericit caz, 4 cupluri incestuoase pe care le numim IF1 (F1 x dX1), IF2 (F2 x dX2), IM1 (M1 x dX1), IM2 (M2 x dX2) si vor constitui “matca de lucru”! ….din aceste cupluri, vom obtine un nr. de pui consangvini pe care-i numim dupa formatorul de “linie”; CF1, CM1, CF2 si CM2;
5 – dupa o selectie corespunzatoare (din nou, functie de obiectivul vizat dar si tinand cont de depresiunea genetica), aceste exemplare consangvine vor forma un nr. de cupluri de tipul CF1 x CF2, CF1 x CM2, CM1 x CF2 si CM1 x CM2 constituind “matca de atac”! :)
6 – ….cel putin teoretic, din incrucisarea acestor consangvini, pot rezulta un procent mai ridicat decat in mod normal, de “zburatori” care sa egaleze si chiar sa intreaca in performante cei 4 donori genetici de la care am pornit, iar asta si gratie fenomenului numit heterozis ! :)
numim prin urmare cu H “stolul” rezultat si cu putinul noroc fara de care nimic nu-i chiar amuzant in viata, poate, …..spun poate, vom avea si motive de mandrie personala dupa un sezon competitional in care nu am neglijat sa oferim acestor minunatii cu aripi si suportul necesar atingerii performantelor cerute!
7 – daca avem privilegiul sa descoperim astfel, unul sau mai multe exemplare de exceptie, prin reintroducerea lui/lor in “linia” de provenienta, se poate forma in timp si cu multa rabdare, o “familie” care sa imbine omogenitatea cu performanta!
…..cu timpul si rabdarea “E cam grele” in cazul meu, asa ca nu va obositi sa intrebati de “rezultate” :))))) dar, recunosc, admir pe aceia care poseda ceva gen “daruire” si folosesc cu inteligenta!
in concluzie, atunci cand este vizata performanta de tip sportiv, chiar pornind de la un amestec de posibilitati, disponibilitate, cunostinte, talent, etc., …..E foarte greu, dar daca materialul genetic este unul indoielnic, rezultatul nu poate fi spectaculos! (oricat ai impacheta un cacat, tot nu-l transformi in tort!)
si unde mai pui ca descantecele, blestemele, falsitatea, faultul de cartonas verde, …..rautatea in toate formele de expresie, sunt permise in columbofilie?!
…. tocmai de aceea este minunat acest “sport” si demni de toata lauda cei ce obtin rezultate frumoase, constante si mai ales corecte, fara sa piarda pe drum bucuria de-a fi prietenul unor astfel de fapturi! :)
numai bine, tuturor!
Interesant cum se impart in doua tabere, cei care fac deja concursuri si cei care viseaza doar sa faca. Cei din prima categorie si-au dat seama destul de repede ca daca n-ai bagaj genetic f.bun, testat si forjat in zboruri dure si repetate pe mai multi ani, pierzi vremea si nu faci nimic. Normal, trebuie vazut fiecare ce urmareste, vrea sa fie in topul zburatorilor adevarati( si atunci cu pietari sau porumbei mediocrii poti sa te pui si-n c.r si-n cap si sa-i incrucisezi cum vrei pt. ca nu vei obtine nimic), sau se multumesc sa ramina concurentii de care avem cu totii atita ”nevoie”, cei care ingroasa rindurile aducind ”ciurda” la imbarcare, facind sa creasca numarul porumbeilor care intra in clasifica (evident, fara ca ai lor sa se afle printre acestia) si implicit care ne dau ”o mina” si la dividerea costurilor de transport. :)) Este foarte adevarat ca din porumbei voiajori ”oarecare” s-ar putea sa nimeresti un pui care poate face rezultate discrete, dar sunt convins si de faptul ca este foarte rar sa se intimple si chiar daca se intimpla ori nu va avea rezultate constante, ori nu va reproduce nimic bun. Nici eu nu sunt adeptul numelor sau a pedigree-lor pompoase, dar sunt de parere ca daca vrei sa ai porumbei adevarati (competitivi) trebuie sa-i alegi dintre cei care zboara cu rezultate notabile, indiferent daca mergi la campionul Olandei sau la ‘Nea Costica, colegul tau de club care te bate saptamina de saptamina. A spera sa faci treaba incrucisind porumbei pietari sau mediocrii este ca si cum ai vrea sa faci un magar cintaret de opera.
In concluzie, oricat ai impacheta un cacat tot nu-l faci tort iar magarii nu canta la opera! Cateodata chiar imi place site-ul asta. :))
Cred ca relatarile tale cu consangvinizari si plan de reproductie ar fi foarte interesante Madlin daca le-ai porni cu 2-3 cupluri adevarate si ai elimina elementul “piata” din discutia asta, ca e pacat de ea. Zilele astea tot vezi de vanzare la preturi accesibile sau licitatii cu pui din porumbei cu norme. Ar fi cea mai buna varianta. Apoi ar mai fi cei zburati in columbodroame, nici nu trebuie sa fie asii, unul sosit din finala pe ultimul loc si tot e mai bun decat panaramele din piata. Banuiesc ca banii NU sunt o problema, deoarece in loc sa iei o sacosa de pietari, iei un porumbel bun si ai alte sanse.
Sau daca vrei, fa un experiment interesant: fa-ti linia de pietari si paralel incepe una pe metode identice dar cu porumbei adevarati cum am scris mai sus. Apoi pune-i sa se concureze intre ei, si sa ne anunti si pe noi cand dupa 300 km iti bate vreun pietar porumbeii din grupul celalalt.
P.S. Da, am avut “pietar” clasat la fond, dar parintii erau luati de la un crescator care desfiinta crescatoria si se grabea, venind cu ei in piata – nu erau braconati sau porumbei neselectati de generatii.
Adrian Catalin Petre imi vine sa te pup;
pe porumbei.ro nu il pup ca or sa creada pacientii site-ului ca avem relatii neconforme.
Pentru Madlin, iti urez mult succes. Sincer te invidiez pentru ,,naivitatea” si ,,placerea jocului” de care dai dovada.
De fapt, va pup pe toti.
vad ca se diferentiaza bine taberele si din pacate vad ca putini is pasionati de porumbei exemplu cel al denumirii de porumbei pietari sau mediocrii insa cred ca mediocri suntem multi dintre noi si sunt multe demonstratii din viata de zi cu zi ca in orice reusita sa inceput de la ceva simplu si e normal sa fie critici multe pentru ca orice inventie sau intentie de a face ceva ce nu e “obisnuit” e luat ca pe o nebunie insa daca deschidem bine ochii toate tehnologiile si avansarile zilei de azi au la baza acele indrazneli ale unor oameni ce au vazut mai departe de cat vedem noi care multi dintre noi nu suntem in stare decat sa vedem sa nu ne impiedecam si nicidecum sa privim inainte in realizari si performante adevarate.E normal ca ce e usor de obtinut e mai convenabil insa nu ne putem indoi ca se poate caci daca nu se putea nici cei ce au fondat baza ale multor rase d porumbei au pornit de la porumbei simpli cu caracteristici diferite insa au avut dibacia si inteligenta de a lua cate ceva bun din fiecare si a forma rase cu caracteristici foarte bine definite.Atunci ma intreb de ce daca porumbeii voiajori au la baza ca multe alte rase intre ele si porumbelul comun(prost cum multi dintre noi il numim insa nu cred ca e chiar asa)de ce daca ei au reusit nu putem si noi reusi cu ceva mult mai bun si lucrat de ce nu putem lua porumbei voiajori din piete sau fara pedigre(aici ii dau mare dreptate la madalin caci daca nu veneau din aceasi ramura cu voiajorii de competitii nu aveau acelasi aspect) si sa ii selectionam noi aici imi doresc mult raspunsuri si de ce nu si critici sau demonstratii in care sa mi se dovedeasca ca am idei gresite
SUCCES IN CRESTEREA PORUMBEILOR
Nelutzule, asa incepusem eu, cu o gramada de pietari si vreo 2-3 porumbei luati de la crescatori care zburau bine an de an. Pietarii imi placeau mai mult, ii alesesem eu, aveau culori, etc, cei de la crescatori erau mai simpli, nu ieseau in evidenta. Planuiam sa fac rezultate plecand de la pietari. Numai ca dupa vreo 2 sezoane n-am mai avut pietari cu care sa lucrez, in cotet ramanand porumbeii de la crescatori cu rezultate si urmasii lor. Ce era sa fac, sa-i dau si sa iau iar pietari sperand ca in 300 de ani o sa ajunga sa concureze la fel de bine cu voiajorii selectati deja? Voi vreti sa reinventati roata. De ce nu umblam cu caruta, sperand ca vom invata mecanica si ce mai trebuie sa ne producem de la zero primul autoturism? Suna tare bine ideea asta, sa-ti faci porumbei de la zero nu sa “profiti” de munca altuia numai ca nu e practica. Cei care au format voiajorul pe vremuri nu aveau ceva mai bun, toti erau la acelasi nivel. Acum nu stiu daca e cineva care rezista sa manance bataie an de an “selectand” gutani si in plus nu cred ca-ti ajung 2-3 vieti sa faci asta.
Crezi ca in prezent nu sunt suficiente provocari? Oho! In primul rand e foarte greu sa mentii performanta odata ajuns sus. Apoi e loc destul de “inovat”… incearca sa creezi porumbei care fac norme fara medicatie, care sunt imuni la rapitoare in orice anotimp, care vin pe orice vreme, care claseaza de la 100 la 1500 km, etc.
ete, asta numesc eu sinteza adevarata, ….com. 51 si zau ca nu-i de colea sa poti inghesui atata esenta in doar cateva cuvinte! eu chiar il “pup” pe Andrei si mi se falfaie de interpretari ! :)
ce-i monstruos de simpatic, E ca unii se pot crede nemuritori si incercand sa reinventeze roata reusesc sa constate intr-un final ca o fi frumoasa dar inutila caci draceeeeeee, ….E patrata! :))))
numai bine!
Sa va lamuresc eu Dl AdrianMadlin.Este foarte simplu.
Pornit columbofilie acum N ani cu trei porumbei doi masculi si o femela. Tinuti in “sange” peste 15 ani in care nu s-au imperechiat frati decat foarte rar.Caracterele urmarire :-penaj,corp, ochi(culoare si forma) aerisitea aripei..etc.
Zburat an 2009 …
80 bucati(la inceput)—— final 12 bucati
Zburat an 2010
70 bucati (la inceput)——-final 14
Zburat an 2011 pui
50 bucati (la inceput)——-final 2
Concluzia o puteti trage singur.
Cu siguranta, o mare parte din cei pierduti vor pune bazele altor colonii de porumbei deoarece marea lor majoritate sunt de o frumusete rara si corp cu trasaturi atletice, singurul lucru ce le lipseste este inteligenta, criteriu pe care nu-l luasem in calcul pana in 2009si chiar mai tarziu:)) si cel mai important pentru uni au inele de GB, ceea ce ma face sa cred ca nu vor fi omorati pe acolo pe unde au poposit.
Oricum multa bafta in obtinerea a ce v-ati propus insa, CEL CARE SPUNE INTOTDEAUNA, NE LASAND LOC DE INTERPRETERI VALOAREA UNUI PORUMBEL VOIAJOR ESTE “””COSUL””” cel care formeaza capioni si cel care distruge sperante si nici o greseala nu ramane nesanctionata.
PS. nu inteleg de ce tot batei pasul pe minunata “valea morti” ……la un zbor porumbeii trec peste zeci de “valea motii”
Adrian Catalin – m-a surprins aparitia unui pui negru din tata albastru si mama rosie si atat. Este clar ca este femela si ca masculul albastru provine din parinti diferiti genetic – adica mama albastra si tata negru. Interesant este ca puiul asta negru din foto are albul mamei pe cap, deci ceva caractere de culoare se transmit si de la mama la fiica.
Iti multumesc sincer pentru planul de imperecheri, o sa-l studiez cu mare atentie.
Uite ca exercitiul mintii face foarte bine, incep sa-mi dau seama ce porumbei am in voliera. Prima concluzie simpla: am pui frumosi pentru ca am putini parinti hibrizi. Uite ca intuitia m-a facut sa cumpar porumbei “curati” genetic, mie nu-mi place ca porumbelul solzat sau albastru sa aibe pene albe, sunt pentru puritatea caracterelor.
In al doi-lea rand: porumbelul meu cel mai frumos (PASAREA) nu are nici o valoare ca reproducator, am putini pui urati de la el, adica este un hibrid care poate doar sa-mi dera satisfactie concurand, la anul chiar il bag la zboruri. La anul concurez cu hibrizi si cu linie curata, vad ce se alege de ei. Pa
genetica asta bato vina e grea pt unii chiar si cu explicatii!
buna adrian .eu imi spun parerea uneori cei din piata sunt mai buni ca cei cumparati pe banii multi de la marii campioni ce iti vand rebuturi pe post de campioni .tu stii ce vrei de la ei si cum vrei sa ii lucrezi .in primul rand trebuie sa citesti mult si sa te documentezi .in al doilea rand zboara puii obtinuti din cei doi si daca merita fa cum vrei daca nu contacteaza-ma pe adresa mea si promit ca iti voi da doi puii buni pentru ce vrei tu sa faci si asta gratis dar numai dupa ce zbori puii din respectivi porumbei .te rog sa ma anunti pe adresa mea ce vei faci in contunuare .eu ajut incepatori si sper ca intro zi cei ajutati sa spuna de unde au porumbei…. succes
si ca sa completez ce am spus uite va trimit adresa cu rezultatele romanilor in spania http://fcmadrid.com/
sper sa va placa ce vedeti
Ticutel este o mare satisfactie sa cumperi un porumbel din piata si sa-ti faca pui mai buni decat cei cumparati cu milioane ! Satisfactia personala este mai mare desi exista un bloc de interese impotriva… Hai sa fim seriosi, cui nu i-ar placea sa cumpere porumbei cu 1000 de euro bucata, dar facem si noi ce putem, plapuma are lungimea ei… Pa
Dle AdrianMadlin, imi e si frica sa va dau sfaturi :P…, in ceea ce priveste culoarea si “desenul” porumbeilor, va recomand sa cititi macar http://www.porumbei.ro/genetica-pentru-incepatori/ ! Si sa recititi!… Poate poate… :)
O zi frumoasa tuturor!
am ramas surprins de frumoasele rezultate ale romanilor aici se vede calitate de columbofil noi tot criticam ca romania nu are un mare campionat insa sund convins ca nu e asa uite chiar aceste frumoase rezultate demonstreaza ca suntem o tara cu un mare potential in concursurile columbofile
FELICITARI ACESTOR CRESCATORI CARE ADUCE SATISFACTIE SI RESPECT PT COLUMBOFILI ROMANI DE AFARA
Pt. Veronica: poate imi explicati ca unui incepator ce culoare au avut parintii tatalui puiului meu negru din foto 6, cel cu pana alba. Se pare ca penajul de pe partea ventrala este gri inchis.
Va dau mai multe date.
Mama rosie provenita dintr-o femela rosie homozigota si un mascul trestiu (acesta din mascul rosu cu puncte gri si mama trestie);
Tata albastru cu ochi inchis la culoare, primit de pui de la un columbofil renumit din Timisoara. Ca pui era de culoare fumurie, semn ca nu provenea din parinti albastri puri.
In foto 1 se vede bine sora de cuib – puiul albastru liszt cu “cravata” din colt.
Albul de pe gat si cap este mostenit de la mama iar culoarea restului penajului de la tata – care poarta albastrul (mostenit de la mama sa zicem). Eu zic ca tatal acestuia a fost inchis la culoare.
Haide, astept parerea dvs.
uffff mai Madlin, …..mai bine o ascultai pe Veronica (sotia mea) in loc sa zapacesti complet genetica culorilor si nu numai! eu tot ma incapatanez sa cred ca ai avea potential daca ai fi nitel mai cumpatat si daca ai accepta ca nu-i nici o rusine sa nu cunosti ori sa gresesti si ca E complet lipsit de sens sa persisti in greseala mintindu-te ca “adevarul” tau e universal valabil !
cu tot respectul, incerc f. succint sa-ti mai diminuez din confuzii:
– “culoarea” si “desenul” porumbeilor sunt aspecte total diferite care se transmit fiecare dupa reguli anume, fara sa se interfereze!!!
– numim culoare, nuanta de baza a penelor pe care o poti observa cel mai bine in asa numitele “trese”(cand e cazul) si nu-i decat de doua feluri “ash red”(rosu – la argintii, trestii, rosi etc.) si “wild tipe” (negru – la albastri, solzati, guti etc.) … pt. usurinta nu mai amestecam aici “brown” si culorile recesive ori influenta diferitelor gene asupra fenotipului; ….ei bine, culoarea se transmite “sex-linkage” in stransa legatura cu sexul porumbelului pe cand “desenul” NU! ….relatia genetica dintre aceste tipuri de “desen” (pattern) este una simpla de tipul dominanta-recesivitate !
numai tu sti ce intelegi prin “puritate” ori prin “semnele” de le vezi in nuanta pufului la pui, ca le-ai zapacit de tot dar, …..macar atat trebuie sa sti:
– femela nu are decat un cromozom sexual activ si implicit doar o “informatie” legata de culoare!!! rezultatul e simplu, ….ce vezi aia ai si nimic nu e ascuns iar daca heterozigota pt. culoare NU poate fi, nici homozigota nu-i! doar masculii pot fi het.(in genere cei cu pete de cul. neagra mai mici sau mai mari) sau hom. pt. culoare !
in fine, …..nu o mai lungesc caci poti f. usor sa citesti cu atentie atat articolul cat si comentariile de aici: http://www.porumbei.ro/genetica-pentru-incepatori/ sau mai bine de aici: http://www.dinamergeani.com/ si sa te lamuresti, iar daca tot ai nelamuriri iti explic cu placere in particular!
puiutul tau “negru list” e o femela gut (heterozigota pt. desenul simplu “cu trese” adica purtatoare) cu ceva gene de baltatura si a mostenit invariabil, “desenul” asta dominant de la mama si “culoarea” de la tata fara sa aiba relevanta, in acest caz cel putin, cum aratau au ba bunicii si stra stra….! pt. ca tot ai intrebat, despre bunicii din partea tatalui, ei bine, genetica nu-i vrajitorie si nici pe impresii nu functioneaza , ….e mai degraba un instrument care nu canta singur! ….se poate spune cu siguranta doar atat: bunica nu a fost rosie; bunicul nu a fost homozigot pt. rosu ; niciunul dintre ei nu a fost homozigot pt. un “desen” dominant fata de “cu trese” ! ….pt. mai mult, ai nevoie si de intelepciune Madlin , aceea de a nu dezinforma, chiar daca esti convins ca vei revolutiona alchimia, spre exemplu!
din articolul prietenului nostru Felix, desprind urmatorul sfat/sugestie: “Genetica este o materie fascinanta. Cititi! Cititi tot ce puteti: Gregor Mendel, Alfonz Anker, W.Hollander si tot ce va mai pica in mana sau pe ecran.” iar daca tu Madlin, nu ai timp sau interes sa-l urmezi, e ok, dar zau ca nu-i frumos sa lasi impresia ca nu ai avea nevoie!
daca am reusit sa te supar, imi cer iertare si promit ca NU se mai repeta! :)
numai bine, ….tuturor!
Grea genetica asta si mai greu de explicat daca nu vrea omu’ sa inteleaga!
Madline,teai facut de rusine ai dato cu batu in balta ! Anul trecut team cunoscut personal ,si mam oferit sa te ajut,cu porumbei de calitate,ai dat de inteles ca nu ai nevoie ti- am dus porumbei cu ai mei si tiam dovedit ce au fost atai instare sa faca. Chiar il rog pe administratorul saitului, pe Andrei sa ne mai dea o data lansarea SEMENIC SANSE MAI NIMIC.Va multumesc.
http://www.porumbei.ro/lansam-din-nou-pietari-semenic-sanse-mai-nimic/
Eu zic ca totusi ala a fost un topic foarte simpatic.
Adrian Catalin – nu tin sa am eu dreptate si nu ii blamez pe cei ce nu sunt de acord cu mine, gresesc uneori si imi dau seama. In esenta ce m-a pus pe ganduri la puiul inchis la culoare: daca culoarea inchisa o mosteneste de la tata atunci de ce tatal a fost albastru, doar culoarea inchisa este dominanta fata de cea albastra, nu ?
Cateodata gresesc cu cromozomii sexului la porumbei pentru ca la alte vietuitoare, inclusiv om, femela are XX iar masculul XY.
CAMPIONU: M-ai ajutat anul trecut cu porumbei de calitate, pui neinelati si amarati la care ziceai sa le dau pastile din alea albe cu vitamine (Columboviofort ii zice). Din cei ce mi-au ramas ultimul l-am pierdut anul asta la zbor de Valea Mortii, din 8 porumbei lansati mi s-au intors 6 din alte surse. Pierduti 2, unul al tau, care ziceai ca o sa-mi fie cel mai bun dintre toti ai mei si o porumbita alb-albastru cumparata din piata cu 20 de lei. Puteai sa-mi dai pui normal dezvoltati si inelati, poate aveam vreo satisfactie. Ai porumbei valorosi, i-am vazut, dar la mine nu a ajuns valoare. Ma descurc si asa, mersi. Apropo, cati porumbei ai avut acasa in prima zi de la Verendin ?
Porumbei Ro: puii albastri in discutie au mai crescut si s-au facut si mai frumosi, sa-ti trimit alte foto ?
Nu va mai chinuiti degeaba,omul o tine una si buna,nu intelege nimic,crede ca va face performanta cu pietarii lui,insa eu va garantez ca nu va face nimic nici cu porumbei direct campioni sa primeasca.Mai intai sa zboare porumbei la concursuri de distanta lunga si concursuri grele….700 800 1000 km….nu SEMENIC SI VALEA MORTI SI EU MAI STIU CE ANTRENAMENTE DE UNDE VIN SI PORUMBEII COMUNITARI.UITA TE DOMNULE MADLIN LA CRESCATORII DIN ZONA TA…DE LA ORAVITA…..CARE AU PORUMBEI DE VALOARE…CARE SUNT CRESCATORI CONSACRATI DE ANI DE ZILE SI UITA TE CE REZULTATE AU IN ULTIMUL TIMP…..UITA TE LA MARATOANE ANUL ACESTA……SI TU VREI SA FACI PERFORMANTA CU PIETARII TAI…..???MA FACI SA RAD.
Valentin, eu sper si imi plac porumbeii. Stiu ca drumul este chiar mai greu decat mi-am imaginat. De exemplu duminica asta am lansat 8 pui si un adult de la 20 respectiv 60 de kilometri departare (Timisoara si Jimbolia). Aveau intre 2-5 remigii schimbate, i-am lansat individual. Rezultat dezastruos, cel mai prost de cand tin porumbei: un singur pui intors de la Jimbolia a doua zi ! Si spre surpriza mea s-a intors doar puiul femela din PASAREA ! (Pe masculul PASAREA l-am lansat din Valea Mortii si a venit in prima zi acasa). Oare PASAREA e mai buna decat cred eu ? Nu am avut pui din preferatii mei, totusi…
Madlin….sa nu ma intelegi gresit.Eu iti zic pt ca nu vreau sa pierzi timpul degeaba….EU PERSONAL AM PORNIT CU PORUMBEI DIN PIATA…PRINSATURI….SI ETC….si pot sa ti spun ca am reusit sa fac pasari cu norme….insa niciodata pe podium.APOI AM INCEPUT SA INVESTESC…CEEA CE FAC SI IN MOMENTUL DE FATA….SI SPER SA APARA SI REZULTATELE IN TIMP.DACA VREI SA FACI PORUMBEI CARE SA FACA NORME….VEI REUSII…..DACA VREI SA AJUNGI CU EI LA EXPOZITIE…..NU PIERDE TIMPUL CU PIETARII.SI NU TREBUIE SA CUMPERI PUI CU MI DE EURO….CI 2 3 PUI DE LA CRESCATORI CARE IS IN TOP AN DE AN….DEPINDE CE CATEGORIE VREI SA JOCI.NUMAI BINE
SI NU NEAPARAT SA FIE PROSTI PUII DE I AI LANSAT…LA DATA ASTA SA LANSEZI PUII INDIVIDUAL SI CU 2 REMGENE SCHIMBATE….CAND SOIMII SI ULII ATACA….NU PREA E NORMAL.
Ce o sa faca madlin,piata de unde mergea el duminica sa cumpere porumbeii sa desfintat ! piata iozefin din TimISOARA .
e o mare prostie sa lansezi pui pe timpu asta dar din greseli invata omu?
AdrianMadlin, prietene te rog da dovada de un pic de cumpatare.
Intelege ca sezonul de concursuri si antrenamente s-a terminat. Acum porumbeii sunt la ,,marea naparlire”.
Ai mai multi prieteni decat crezi, uita-te cate comentarii au fost postate la subiectul tau usor infantil,, bun reproducator sau fondator de linie”. Tu chiar ai atat de mult timp de pierdut? Nu iti este deloc mila de timpul, tineretea si banii tai?
De mult nu am mai intalnit pe cineva atat de incapatanat ca tine. Am fost delicat in exprimare, sper ca tu sa fii incapatanat si nu doar ……prost. Ti-am zis-o pentru ca as vrea ca noi jucatorii sa mai castigam un coleg. In felul asta peste cativa ani o sa renunti la concursuri pentru ca esti genul tipic care conteaza doar numeric.
Ganduri clare si intelepte iti urez, sa stii ca nu esti un exemplu bun pentru tinerii incepatori.
Buna fratilor, a mai trecut o zi… Scuze Campionu, ieri m-am “aprins” un pic, adevarul este ca la tine am tinut in mana cele mai frumoase pasari de pana acum, spor la concursuri si in hobby-ul tau.
Ce ma mira e faptul ca sunt crescatori ce participa la concursuri, columbofili inversunati, dar au boli in porumbei. Dupa cum v-am povestit, am primit 8 pui de la un prieten columbofil legitimat etc., cativa inelati cu 2009 sau 2010 si cativa neinelati dar majoritatea bolnavi. Unul mi-a murit alaltaieri, pe altul l-am sacrificat ieri pentru ca incepuse sa aibe bube de diftero-variola. Ceielalti sase stau mai binisor, poate raman cu patru, cica ar fi din origini bune. Noroc ca i-am pus separat ca altfel trebuia sa o iau de la capat cu tratamentele la porumbeii mei.
Ii povesteam unui alt prieten cu porumbei ce serii de tratamente fac impotriva bolilor, el imi spunea: “Eu nu am probleme, nu am nici un porumbel bolnav !” Dupa alte discutii imi spune: “Stii, de anul asta am foarte putini pui, nu stiu ce au ca mi-au murit !” Buna asta…
Cred ca ar fi foarte util un articol pe tema: Ce tratamente preventive fac eu impotriva bolilor – sau: De ce nu am eu nevoie sa folosesc medicamente – poate lanseaza cineva tema, cred ca ar fi foarte instructiva. O seara placuta, pa
Madline am o oferta buna pentru tine vreau sa iti dau ceva porumbei de calitate din matca sunama daca mai ai nr de tel sa vorbim,sper sa fi multumit ce iti ofer,daca administratorul saitului e de acord le pot pune fotografiile aici sa le vedem toti,va multumesc.
Mersi Campionu, dar vreau sa cresc cu rabdare si sa-mi formez singur porumbeii. Daca as lua porumbei de la tine si la anul as iesi primul pe judet ar fi doar meritul tau si munca ta.
Salutari tuturor si o seara placuta.
Auzi ce temeri ai si tu, ca iesi primul pe judet! Stai linistit ca nici din greseala nu vei iesi primul pe judet de la inceput, sunt atatea tampenii pe care le face un incepator de nici nu iti dai seama. Sincer, imi place cum povestesti si cum expui un material dar ma oboseste felul tau de a gandi, in sportul asta prea mare incredere in tine e un handicap.
Sa presupunem (prin reducere la absurd) ca faci treaba cu pietarii si ajungi campion. Pietarii aia se trag din porumbei pripasiti, braconati, vanduti prin 10 maini… dar tot porumbei munciti de altii sunt, de tatucul Bricoux, Janssen, etc, si mai apoi de ultimul crescator de unde ii iei. Sa spunem ca iei o pereche din piata, de care nu stii nimic. Ei pot foarte bine sa fie prinsaturi din porumbeii unui campion de pe la noi, doar ca nu stii de ei si traiesti cu impresia ca pleci de la 0. Deci tot profiti de munca cuiva, nu te amagi ca ii creezi tu cu maiestrie, ca nu pleci de la porumbei de scorbura sau gugustiuci…
Trezeste-te la realitate, citeste articole de Schaerlaeckens si altii care stau de o viata in sportul asta si stiu ce spun… marii crescatori cu rezultate de top se screm sa scoata 1-2 porumbei super pe an pentru ca si din campioni ies multe rebuturi, si tu te temi sa nu ai rezultate prea bune… (!?)
Asta e viata, multi visam sa facem ceva in viata ,dar de odata ne trezim ca sintem batrini si nu am realizat nimic ! Maine ii trimit lui Andrei fotografi cu o parte din matca, ce am vrut sa ii ofer lui Madlin, numai bine o seara buna .
porumbei.ro a scris: “Crezi ca in prezent nu sunt suficiente provocari? Oho! In primul rand e foarte greu sa mentii performanta odata ajuns sus. Apoi e loc destul de “inovat”… incearca sa creezi porumbei care fac norme fara medicatie, care sunt imuni la rapitoare in orice anotimp, care vin pe orice vreme, care claseaza de la 100 la 1500 km, etc.”
Dopajul la cursele cu animale este interzis si descalificant. Pe cand acelasi lucru si la porumbei? Ar salva voiajorul ca rasa si ar taia nasul arogantilor si dispretuitorilor. Nu ar mai fi loc decat de crescatori cu adevarat talentati. Crescatori pe care sa-i respecti pe drept. Crescatori care poate azi sunt declasati de aceia care folosesc dopaje si care se bat in piept pe nedrept, insusindusi in acelasi fel si trofeele.
Vasi
Andrei, tu chiar ai crezut ce scriam ? Era doar o eschiva politicoasa de a face publicitate porumbeilor altuia ! Nu mai sunt copil de mult ! Am incredere in mine pentru ca altfel ar fi o lupta inutila, sa pornesti la drum cu neincredere. Si stii cum se spune: optimistul traieste optimist toata viata iar pesimistul ramane tot pesimist.
Nu stiu cand voi avea rezultate de top, deocamdata invat cu rabdare pentru ca viata te invata ca orice lucru important cere rabdare si daruire. Fac din placere planuri de imperecheri, eu practic columbofilia doar din atractie fata de porumbeii voiajori si cu intentia imbunatatirii a ceva ce cred ca se poate.
Voi sunteti martorii cresterii mele si ati putea sa scoateti variabila Adrian Madlin din teoriile mele, sa luati esenta – adica influenta consangvinizarii in cresterea valorii porumbeilor prin incrucisarile de intoarcere sau de hibridare si alte teorii din articolele scrise de mine.
Daca voi reusi sa obtin rezultate bune o fac pentru satisfactia mea personala si nu pentru a avea o rampa de lansare la vanzarea de porumbei.
In mod neintentionat ai mentionat posibilitatea ca in piete sa se vehiculeze pui de porumbei campioni de care nici vanzatorul nu stie de unde provin. Deci e meritul celui care cumpara daca alege bine si reconstruieste un genetic valoros.
Si ce ai vrea sa se intample cu porumbeii prosti care nu mai gasesc drumul spre casa ? Ar trebui taiati ? Alungati ? Unui columbofil ii este mila de un porumbel ratacit ?
Ca sa va demonstrez ca practic columbofilia din placere va spun ca nu as vinde nici cu 10 000 de euro perechea Vifor – Vanturel.
Week-end placut, Adrian
Piata intotdeauna minte si acolo nu vei gasi decit porumbei care au fost prinsi,porumbei care nu au avut puterea sa zboare pina acasa ca toti ceilalti,porumbei cu probleme de sanatate care nu au rezistat la zboruri,sau porumbei slabi ,fara vointa care nu fac altceva decit sa te traga in jos .Cind ai doi porumbei este bine sa le sti familia :parinti,bunici,strabunici si performantele acestora la zboruri lucruri ce se vor reflecta in viitoarele cresteri si zboruri,asta in conditiile in care te ocupi de ei si le faci tot ce le trebuie.Parerea mea este sa te duci la un columbofil cunoscut ,cu rezultate foarte bune si sa cumperi 2-3 perechi de pui sa-i imperechezi sa scoti pui,sa-i zbori si virfurile sa le bagi la matca si sai consangvinizezi cu cei cumparati sau oricum vei voi tu;consangvinizarea este buna,dar la un moment dat trebuie sa mai aduci si ceva nou in ea.Metode sunt multe dar depinde de crescator.Esentialul e sa sti ce vrei.
daca ti-e frica mai degraba creste pentru tine si nu sa mai si concurezi…mai cunosc prieteni care au porumbei si in numar mare si le este frica sa concureze pentru ca s-ar putea sa ii piarda,parerea mea este sda nu iti para rau niciodata pentru cei care ii pierzi,deoarece nu erau buni…scz asta e parerea mea,bafta in continuare si gandestete bine….
Costele, daca din 80 de porumbei raman cu 6 sunt multumit, inseamna ca in continuare voi lucra cu spuma.
Omul cat traieste invata, instinctiv incep sa prefer sa cumpar din piata porumbeii proprietarului si nu porumbei prinsi. Un porumbel prins are din start o bulina neagra.
Din pacate masculul Vanturel este femela, mi s-a intamplat la mai multi pui femele sa semene cu mama acest an.
Deci doar pe Vifor o sa-l imperechez cu frumoasa-i fica. Pa
Salut ! As avea si eu o intrebare catre cunoscatorii !
Daca o porumbita pui de cateva luni ,ii dau drumul pt prima data de la 5-6 km distanta si se invarte putin in jur dupa care aterizeaza pe o casa sta vreo 5-10 min si dupa pleaca spre casa si ajunge ff repede dupa plecare ,
E buna adica pot sa o pastrez ? am uitat sa precizez ca afara ploua ! nu ma decid daca sa o pastrez ! A doua oara tot de acolo i-am dat drumul si nu sa mai pus pe nimik a plecat direct spre casa ! Ce spuneti sa o pastrez si sa o mai zbor sau sa nu imi mai pierd timpul ? Vant in pene !