Buna prieteni, sunt Madlin Sangiov, o parte dintre voi ati citit cate ceva scris de mine in trecut. Anul acesta a fost un an de stagnare pentru mine, am fost plecat din tara, dar acum reiau munca lasata si vreau sa incep sa-mi realizez visele. In trecut va scriam ca simt ca ar trebui sa existe o metoda ca porumbeii nostri sa devina mai competitivi, nu ajunge sa imperechezi “Bun X Bun”. Citez autori renumiti:

“Crescatorul care in mod constant foloseste metoda incrucisarii (bun x bun) nu va obtine rezultate deosebite; niciodata nu va imbunatati nimic. Cel mult, el poate spera sa-si pastreze materialul genetic si calitatea din crescatorie la punctul (valoarea) de la care a plecat;

“Daca un crescator doreste sa-si imbunatateasca calitatea pasarilor din crescatorie in sensul obtinerii mai multor zburatori de clasa in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani el trebuie sa foloseasca intr-un anumit grad incrucisarea apropiata;

“Crescatorul care spera sa-si uniformizeze si imbunatateasca calitatile porumbeilor trebuie sa practice intr-o anumita masura incrucisarea apropiata prin intermediul careia acesta isi poate stabiliza si dezvolta o familie de SANGE SUPERIOR. Acest plan a fost urmat de catre toti marii crescatori din istorie, desi in cazul lor nu exista la aceea vreme un precedent. PLANUL IDEAL de actiune consta in producerea unei familii de porumbei la care genele inferioare sa fie eliminate si astfel slabirea, bolile sa nu apara si sa se intensifice, permitand practicarea imperecherii apropiate (consangvinizarii stranse) fara a fi nevoie sa apelam la incrucisari.

In final, il citez pe ALFONS ANKER : Consangvinizarea nu este un sistem matematic, ci seamana mai mult cu cantatul la un instrument. Cu cat este mai bun solistul, cu atat muzica ce vine de la instrument este mai buna. IMPERECHIND UN EXCELENT REPRODUCATOR CU COPIII SAI, CINEVA AR PUTEA OBTINE URMASI CARE SA DEA ACELEASI EXCELENTE CALITATI TIMP DE 10, 20 SAU CHIAR MAI MULTI ANI. O IMPERECHERE DE TIP TATA/FIICA SAU MAMA/FIU ESTE MULT MAI EFICIENTA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE DECAT O COMBINATIE FRATE-SORA”

Termin cu citatele ca nu vreau sa va plictisesc. Ideea este urmatoarea: de un timp ma urmareste ideea de a-mi purifica familiile de porumbei, simt ca altfel nu se poate merge inainte. Am doi porumbei ce-mi pot fonda o familie de albastri: VIFOR si VANTUREL (mascul si femela), Am de la ei o pereche de pui de toamna care par foarte reusiti, adica un mascul ce seamana cu mama (VANTUREL) si o femela ce seamana cu tata VIFOR. Preocuparea mea este urmatoarea: sa las perechea asa ca sa obtin alti pui la fel de reusiti sau sa-l imperechez pe VIFOR cu fiica iar pe mama cu VANTUREL fiul si sa fondez o familie/linie de albastri ?

VIFOR este un porumbel olandez perfect la mana pe care mi-a fost frica sa-l lansez de undeva ca sa nu-l pierd din vreo intamplare neplacuta, pare sa posede genetic valoros. M-am si atasat de el: cand deschid voliera este primul care zboara afara si ultimul care se intoarce cu gusa plina ca sa-si hraneasca puii. Nu hraneste doar puii lui ci si pe altii de aceeasi varsta, continua sa manance si sa hraneasca pana cand nu mai vor puii. Nu suporta sa se apropie un alt mascul de femela lui, isi apara teritoriul. Daca simte vreun pericol in voliera coboara noaptea langa pui ca sa-i apere. Nu se sperie cand ma apropii de el sau il iau in mana. Adica un porumbel de aur.

Perechea sa (sa zicem VANTUREL) lansata in 21 noiembrie din Valea Mortii (Valea Almajului Bozovici) s-a intors acasa dupa doua zile cu pieptul sfasiat, sangerand. Deci cu o mare vointa de a se intoarce acasa, conditie esentiala pentru un porumbel voiajor. Puii ei mi-au venit bine acasa in general.

Sa formez liniile VIFOR si VANTUREL sau sa obtin pui incrucisati in continuare ? Pa.