De multe ori citesc comentarii in care se spune, sa crestem porumbeii cat mai natural… Comentatorul vrea sa ne spuna insa sa tinem porumbeii in conditii mizerabile ca “Nea ….. cel cu degetele galbene de tutun”, ca atunci devin imuni si raman sanatosi. Este gresit. Imunitatea se obtine cu doze mici. Cu vaccin sau cu o doza mica de material infectant din care organismul sanatos dezvolta imunitatea.

Daca stai intr-un tramvai plin de gripati probabilitatea sa faci gripa este mult mai mare decat sa devii imun.

Cat mai natural = ca in natura -aer curat, cotet uscat.

Porumbelul de stanca sau gutanii bunicilor nostri nu au mancat niciodata din propriul gainat si nu au stat in miros de amoniac. Singurul loc unde a fost mizerie a fost cuibul. Pentru acesta si-au ales un loc uscat astfel ca dejectiile s-au uscat imediat ajungand inofensive. Am vazut in Grecia, intr-o pestera un cuib de porumbei de stanca inalt de aproape 1 mm, folosit de generatii de porumbei. Era absolut uscat. Ca si gutanii, cand mizeria e prea mare pleaca (comportament fugitiv) si se intorc dupa o serie de pui in alt loc.

Acesta este si motivul pentru care unii masculi vor doua boxe: alternative in caz de mizerie si paraziti.
Daca vedem lucrurile asa, incep sa aiba sens gratarele suspendate, nu? Si igiena la mancare si apa ?

Cat mai natural= fara medicamente

De multe ori auzi jucatorii/crescatorii: fara medicamente nu mai merge nimic. Gresit! Dar cu tonele de medicamente pe care “specialistii” le-au administrat voiajorilor riscam sa devina tot mai sensibili. Nu dati medicamente decat in cazuri exceptionale cu veterinar.

Cat mai natural = zbor/miscare/ocupatie

Porumbelul de stanca zboara zilnic 50-100 km spun ornitologii. Verificati cat zboara porumbeii vostri zilnic, 75 km/ora X orele in aer. Daca zboara sub 50 km pe zi… mai facem antrenamente.

Cat mai natural = preventie

Cu mijloace din “farmacia” bunicii ajutam porumbelul sa mentina un echilibru intre bacterii “bune” si “rele”. Cu ajutorul probioticelor “ocupam locul” in intestin si bacterile “rele” nu se pot instala.

Multumesc pentru completari.

Felix