Cat mai natural

De multe ori citesc comentarii in care se spune, sa crestem porumbeii cat mai natural… Comentatorul vrea sa ne spuna insa sa tinem porumbeii in conditii mizerabile ca “Nea ….. cel cu degetele galbene de tutun”, ca atunci devin imuni si raman sanatosi. Este gresit. Imunitatea se obtine cu doze mici. Cu vaccin sau cu o doza mica de material infectant din care organismul sanatos dezvolta imunitatea.

Daca stai intr-un tramvai plin de gripati probabilitatea sa faci gripa este mult mai mare decat sa devii imun.

Cat mai natural = ca in natura -aer curat, cotet uscat.

Porumbelul de stanca sau gutanii bunicilor nostri nu au mancat niciodata din propriul gainat si nu au stat in miros de amoniac. Singurul loc unde a fost mizerie a fost cuibul. Pentru acesta si-au ales un loc uscat astfel ca dejectiile s-au uscat imediat ajungand inofensive. Am vazut in Grecia, intr-o pestera un cuib de porumbei de stanca inalt de aproape 1 mm, folosit de generatii de porumbei. Era absolut uscat. Ca si gutanii, cand mizeria e prea mare pleaca (comportament fugitiv) si se intorc dupa o serie de pui in alt loc.

Acesta este si motivul pentru care unii masculi vor doua boxe: alternative in caz de mizerie si paraziti.
Daca vedem lucrurile asa, incep sa aiba sens gratarele suspendate, nu? Si igiena la mancare si apa ?

Cat mai natural= fara medicamente

De multe ori auzi jucatorii/crescatorii: fara medicamente nu mai merge nimic. Gresit! Dar cu tonele de medicamente pe care “specialistii” le-au administrat voiajorilor riscam sa devina tot mai sensibili. Nu dati medicamente decat in cazuri exceptionale cu veterinar.

Cat mai natural = zbor/miscare/ocupatie

Porumbelul de stanca zboara zilnic 50-100 km spun ornitologii. Verificati cat zboara porumbeii vostri zilnic, 75 km/ora X orele in aer. Daca zboara sub 50 km pe zi… mai facem antrenamente.

Cat mai natural = preventie

Cu mijloace din “farmacia” bunicii ajutam porumbelul sa mentina un echilibru intre bacterii “bune” si “rele”. Cu ajutorul probioticelor “ocupam locul” in intestin si bacterile “rele” nu se pot instala.

Multumesc pentru completari.

Felix

58 comentarii la “Cat mai natural”

  1. Cred ca masculii vor 2 boxe si pentru ca puii ii deranjeaza daca oua in aceeasi boxa. Deci au o multime de motive, si totusi noi ii fortam mereu impotriva instinctului lor.

    Interesanta treaba cu porumbelul de stanca, nu stiam ca zboara atat de mult.

    Cu medicamentele e strigator la cer… practic a devenit un ritual sacru, mereu auzi “le-am facut tratamentele la porumbei” (si urmeaza lista de boli). Pai la dracu, fara analize fara nimic, tratam asa din oficiu boli care poate nici nu exista??! E ca si cum tu ca om te-ai apuca in fiecare primavara si toamna sa te “tratezi” de vreo 10 boli pe care nici nu stii daca le ai, dar iei asa de nebun un pumn de medicamente sa fie. Si apoi te mai si intepi in cur cu vreo 4 vaccinuri ca asa ai vazut intr-o revista (mai nou tabloidele alea cu curve pe coperta si tot felul de relatari “fascinante” te invata si despre sanatate…).

    Tare mi-ar placea sa vad cuiburi cum ai spus, in pesteri, etc. La fel de fascinant e cand intri in vreun pod de fabrica sau cladire parasita si descoperi cuiburile si mica lor societate oranduita asa cum i-a dus capu.

  2. La mine doar in pod obtin cuiburile uscate, dar in voliera de jos (in camera), e dezastru cu cuiburile mai ales ca am pus si linoleu in boxe ( ca sa le curat mai usor). Macar le pot curata mai usor si mai des.
    Daca porumbeii sunt sanatori si gainatul va fi mai consistent astfel se va usca mai repede. Dar daca sunt bolnavi (trichomonoza, salmonela. si alte tipuri de boli) cuibul are sanse sa fie mai tot timpul umed, ca sa nu mai vorbesc de podea.
    http://columbofil.com/

  3. Mi se pare si mie ceva normal da noi pt unele etape lungi am ales tratamente sa fim siguri de sanatatea porumbelului~

  4. chestia cu tratamentul este intr-adevar suparatoare si in acelasi timp costisitoare.dar sunt de parere ca trebuie facut deoarece nu toti au uscat in cotet ,folosesc tratamentele bunicii sau ma rog incearca sa aiba un lot sanatos deci atunci cand porumbeii mei netratati vor intra in contact cu porumbeii cu siguranta purtatori ca sa nu zic bolnavi ai lu nea ,,ILIE,, exista sansa ca o parte din ei sa se imbolnaveasca neavand imunitate sau tratament preventiv.

  5. usor de zis greu de facut,porumbeii ce zboara afara cu orar nu o sa beneficieze de natura asa cum trebuie deci nu au cum sa fie naturali.Ar trebui sa fie mereu liberi,sa beneficieze de soare,de pietricele culese din locuri numai de ei stiute,mai pe scurt si-ar petrece ziua mai mult pe afara decat in cusca,atunci nici nu ar face mizerie inauntru,si ar fi mereu uscat.Nici gutanii si nici porumbeii salbatici (defapt orice pasare) nu stau intr-un loc inchis,toate pasarile isi fac cuibul dar vietuiesc in apropierea lui nu pe el.Si porumbeii nostrii daca au libertate prefera sa stea mai mult pe afara,sa faca baie la soare,sa caute pietricele,sau chiar numai sa stea in varful unui acoperis,numai sa fie afara.Pentru ei este bine dar nu este pentru noi ca-i consideram hoinari,langa ei mai vin alti porumbei ce poarta boli,etc. si asa ajungem la program,porumbeii zboara,aterizeaza,sunt chemati la mancare si inchisi.Prin acest program numai o viata naturala nu au,poti sa le dai ce vrei (ceai,usturoi,etc) daca nu au libertate nu vor fi naturali.Desi nu recunoastem suntem rai cu ei,i inchidem spunand ca i protejam de boli,de hoinareala,de rapitori,etc. dar defapt i privam de libertate si de o viata naturala !

  6. COLUMBOFIL un sfat prietenesc , scoate linoleul afara . D-le VLAICU voiajori sunt sportivi , si viata de sportiv cere sacrificii = cantonament, antrenament, mancare care de multe ori no prea agreem, program, respectarea orelor de somn de relaxare totul calculat si nimic la intanplare , daca vrei performanta. Cat despre tratamente si vaccinuri , anul asta mi-am propus sa le evit pe cat posibil . Cat despre pregatirea porumbeilor doar cu apa si mancare , super starul columbofiliei BELGIENE , Michel Vant Lint spunea =era apei si porumbului a disparut de mult in concursurile cu porumbei. Performantele pe care le cerem porumbeilor acum necesita o mare cantitate de energie, mai mult de atat , se exercita presiuni asupra sistemului porumbelului. Daca nu le oferi nici un supliment porumbeilor tai , vei descoperi curand ca energia lor scade, desi ar trebui sa creasca. CRESCATORI CARE FOLOSESC DOAR APA SI HRANA … AU EXISTAT EI VREODATA ? = Acestea sunt cuvintele unui specialist , nu al unui novice in a columbofiliei . http://www.familialucaci.weebly.com

  7. ce sa mai vorbim de cei ce tin anchis la matca un porumbel cate 3,4 ani de unfe frate sa mai prinda ala imunitate?asta e fiecare cu stilul lui !!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Este adevarat faptul ca de multe ori sunt tratati porumbeii de anumite boli pe care probabil nici nu au. In schimb costurile unui examen bacteriologic complect la ora actuală este mult mai mare, decat cred unii, iar in afara costul examenului, in caz daca se gaseste ceva, se mai adauga si costul tratamentului (si mai mult ca sigur ca gaseste).
    Deci dupa parerea mea este mai sigur si mai ieftin efectuarea unui tratament preventiv cu mai multe feluri de medicamente (antibiotice) cu spectru larg, respectand strict dozele si durata tratamentului indicat in prospect.
    Sunt constient ca aceasta parere nu este din punct de vedere stiintific corect si trezeste antipatia medicilor veterinari fata de persoana mea, dar in lumea de azi cand toata lumea cauta sa obtine venituri trebuie sa ne gandim si asa.

  9. In afara de conditiile de mediu din cotet , o mare importanta la reproductie o are si cuibarul . Porumbelul salbatic face cuibul micut si aerisit din cateva betisoare , neexistand contact intre puisori si excrementele lor, cuibul lor este mereu curat si uscat. Eu recomand cuibarele din plastic cu plasa deasupra si mici ferestre laterale astfel cuibul este aerisit si nu exista umezeala in el , puii se ganiata in afara cuibului cea ce are o mare importanta pentru sanatatea lor . In cuib se pun cateva paie , el poate fi si usor de curatat cu apa si o periuta .

  10. de trei ani incoace nu le-am facut nici un tratament doar anul trecut l-am facut pe cel de tricomonoza si sunt sanatosi

  11. pt pozitia 2,as vrea sa-ti propun daca nu te deranjeaza sa schimbi linoleul din boxe cu cartoane…le poti scoate cind consideri ca s-a adunat gainat si sa le inlocuiesti cu altele curate
    e mult mai simplu si nu se mentine umezeala asa cum se poate intimpla cu linoleul…
    e o simpla parere sper sa nu te deranjeze…

  12. ..tratamentele de riguare si curatenia…nu poti sa ii ti ca pe niste porci..eu unu nu as face asta.Multa sanatate..

  13. frumos topicul,foarte bine punctat in ceea ce priveste medicamentele , cat despre voliera sau antrenement ,nu trebuie sa uitam ca voiajorii sunt creati de om nu de natura , si s-au adaptat destul de bine in cotetele umede , dar vara pe o vreme caniculara nu mai vezi nici un cuib umed ,gaineatul se usuca imediat si nu mai afecteaza pe nimeni , iar porumbeii stau pe afara si mai fac mizerie doar puii neiesiti la zbor , mai nasol este toamna cand nici nu e caldura sa se usuce gaineatul si nici frig ca acesta sa inghete .ORICUM mai e o luna si vine martie , deci vom da drumul porumbeilor inchisi peste iarna , oricum anul acesta desfiintez matca , ii eliberez deoarece nu sunt prea batrani si cred ca mai raman din ei , oricum sunt destui pui.Vant in pene!!

  14. Fiecare a punctat cateva idei foarte bune. Chestia e sa incercam sa le imbinam pe toate cat mai bine. Are dreptate Bogdan, insa libertate absoluta inseamna hoinareala pe camp sau prin gradini = otravire, prada usoara pentru rapitoare, etc. La Dl. Lucaci am vazut compartimente mari si cu putini porumbei, este probabil cea mai buna solutie de a nu-i sufoca in propriul gainat mai ales daca faci si curatenie des. Cele mai periculoase sunt dupa parerea mea crescatoriile cu gratar de lemn pus imediat peste podea… sub el cocleste gainatul uneori luni intregi si desi crescatorul zice ca ii tine in curatenie, descompunerea gainatului ii otraveste lent.

    Cred ca cea mai mare problema a columbofilului este boala de a-i inghesui pentru ca nu poate renunta la niciunul si in plus face si achizitii noi periodic… e ca un drog.

  15. Natural din punctul meu de vedere nimeni nu tine porumbei,gainile,porcii,ratele etc etc din cauza tuturor cerealelor care din stadiul de seminta sunt tratate cu tot felul de chimicale!!cand sunt semanate sunt date cu otrava,cand cresc putin mai mari cu azot de amoniu,cand cresc buruienile cu ierbicid ca la sfarsit cand se culeg sa fie stropite tot cu chimicale sa nu fie mancate de fluturi,gargarite si cate si mai cate!!Aproape de natural inca exista zone,crescatorii,porumbei unde se bucura de viata simpla!!personal ma pot bucura de tot ce a ramas natural,de o leguma proaspata,o rosie dulce,un ardei sanatos si totul numai cu gunoiul natural de grajd!!primavara porumbei mei inca se pot bucura de o salata verde,o frunza de usturoi si ceapa proaspata,servite ca o salata de la cel mai bun restaurant!!natural pot sa spun ca ii si zbor…practic cu apa,grau,porumb…nu am asteptari mari palpabile sunt de ajuns sentimentele si implinirile sufletesti si ce poate sa fie mai frumos decat un stol de porumbei in gradina printre zarzavaturi?Totusi Romania asa saraca si denigrata de multi chiar daca sunt romani,a ramas o oaza in desert!!inca putem sa mancam o leguma mai naturala spre deosebire de alte tari pentru care leguma nu exista decat in vid..!!sanatate multa

  16. Foarte bine spus Ionut… totusi cred ca mai exista si culturi “bio” fara chimicale si alte prostii, numai ca probabil pretul boabelor e mult prea mare pentru a lua la porumbei asa ceva. Pana la urma si tot ce mancam noi ca oameni e la fel de imbibat cu tot felul de prostii… selectia se face si pe noi nu doar pe porumbei.

    Anul trecut am cultivat si eu ceapa dupa multi ani si vreau sa spun ca nici nu am udat-o (decat putin cu sticla cand a rasarit) ca nu aveam apa disponibila… si a crescut super numai cu apa de ploaie si fara niciun ingrasamant. :)

    Nu stiu cine mai da verdeata porumbeilor in ziua de azi dar ar fi bine sa nu uitam chestiile astea naturale, chiar daca dulapul e plin de vitamine de firma si alte chestii pretentioase.

  17. d-l zoltan are dreptate, am prieten care a spus ca atit timp cat nu am probleme nu le fac nimic,pana a dat paramixo in ei si sau dus 50%

  18. am o intrebare pentru prieteni porumbeilor cum fac sa imi atrag porumbeii cat mai aproape de cotet adik ei dupa ce si-au facut zborul zilnic aterizeaza la o distanta destul de departe de cotet cam la 70 m dar spre fericirea mea n sta foarte mult acolo max 30 de min va astept cu raspunsurile multimesc.

  19. Porumbei adora verdeata,un mix de plante servite cred ca au mai multe vitamine decat cele sintetice de pe piata!!Numai benefici poate aduce ca 2-3 ori pe saptamana porumbei sa beneficieze de verdeata!!niciodata de ex usturoiul chinezesc,turcesc nu se va compara cu usturoiul de tara de primavara sau toamna!!daca a-ti observat pana si culoarea atunci cand faci mujdei este diferita si daca il tineti pe cel chinezesc mai mult timp in vasul in care a fost preparat capata o tenta verzulie….numai bine agricultura e febletea mea numai ca parinti m-au indemnat gresit spre o alta facultate….

  20. 28-01-2011
    5
    Vlaicu Bogdan:

    Super tare comentu. A punctat exact ce trebuie. Cred ca doar cei care mai cresc porumbei doar de placere pot sa zica ca ii cresc cat mai natural pentru ca voiajorii care sunt trimisi in concurs nu prea putem sa zicem ca sunt crescuti natural.
    La fel de mult imi place comentul lui 28-01-2011
    17
    ionut T.:

    Domnule Lucaci stim ca sunteti un profesionist si ca un sportiv are o viata mult mai ordonata fata de un om de rand dar vine un moment cand acel om sportiv se lasa de sport si duce o viata normala. Are dreptul si poate sa faca asta. Porumbeii toata viata din pacate sunt sportivi pentru placerile noastre…..si cum a zis domnu Vlaicu, cu toate ca nu recunoastem, suntem rai cu ei.

  21. Majoritatea zburatorilor de maraton din europa ” specialistii de Barcelona ” cum mai sunt supranumiti au ajuns la concluzia ca iti poti face o familie foarte tare si rezistenta de adevarati maratonisti numai daca ii tii cat mai aproape posibil de natural , adik : au redus tratamentele la minimul posibil si cotetele foarte aerisite si uscate .

  22. Imi place mult comentu lu domnu Vlaicu, a punctat exact adevarul.
    Porumbeii mei sunt liberi mereu si ma uit ca niciodata…dar niciodata nu prefera sa stea inauntru mai mult decat afara, decat atunci cand ploua calumea. Inauntru intra sa doarma si sa manance in rest, afara. Stau ca prostii pe casa, se incalzesc, se ciugulesc, isi aranjeaza penele, se incalzesc la soare…..intr-un cuvant….profita de libertate, de viata si vreau sa zic ca eu nu le fac nici un tratament.
    Daca le dam sa manance si mai ales la ore fixe….porumbelu imi este greu sa cred ca strabate campu in lung si lat pentru graunte riscand sa manance ceva infectat.

    Legat de tratamente, in afara de vaccin pentru paramixoviroza nu le fac nimic altceva. Si ala il fac odata la 2 ani sau chiar 3. Prefer sa ma ating cu medicamente de ei cat mai putin, aproape spre deloc si pana acum vad ca totul a fost absolut normal.

    Oricum daca as participa la concursuri cu siguranta ca nu mai merge la fel treaba…..dar momentan sunt bucuros ca ii am, ca sunt liberi si ca sunt sanatosi.
    Numai bine va doresc.

  23. O sa incep prin a imi cere scuze pentru ce voi spune.
    Sunteti niste ipocriti majoritatea. O sa va spun si de ce. In primul rand, cand vorbiti de remedii naturale vorbiti de ele prin prisma banului. Acestea sunt mai ieftine si spuneti “nu vrea sa le dau medicamente ca nu le ofera imunitate” dar suna cam asa pentru mine: “le dau deastea ca nu am bani de medicamente”. Pot sa pariez ca daca oricare dintre voi a-ti avea la indemana o farmacie cu toate medicamentele pentru porumbei, toate GRATIS, de toate a-ti face uz iar atunci “remedii naturale” ar disparea din vocabularul multora.
    Eu dau porumbeilor si leacuri babesti pentru ca nu imi permit sa le cumpar tot timpul medicamente, nu ca vreau eu, vezi doamne, sa devina ai mei cu doua moturi.

  24. Asa este domnule Lucaci,de asta am zis “usor de zis greu de facut”,viata de voiajor e departe de a fi viata unui porumbel liber,normal.

    Ionut T,nu stiu cat de fericit poti fi cand vezi porumbeii printre zarzavaturi :)))) ma gandesc ca recolteaza prea devreme :)))si daca se invata si pe la vecini…nu cred ca va vor impartii bucuria :))) oricum la tara cred ca porumbeii sunt mai sanatosi,au oxigen,apa curata,etc.

    porumbei.ro,aveti dreptate cu achizitiile,acestea sunt un fel de “febra” ce insoteste “virusul” mai ales in prima faza a “bolii”.Aceasta febra se diminueaza cand porumbeii se aglomereaza, fraul cheltuielilor se tine tot mai greu,sansele de reusita scad iar crescatorul isi da seama ca trebuie sa ia o “aspirina” sa-i treaca “febra” si sa se axeze pe porumbei mai putini si mai buni !

    solomon,porumbeii tai dupa cum ai observat s-au obisnuit acolo,deci ce trebuie sa fac e sa-i dezobisnuiesti.Da-le drumul afara flamanzi,si observa care din porumbei trag mai tare spre acel loc.La acei porumbei nu le mai drumu afara o vreme.Ceilalti i eliberezi mereu flamanzi,si chiar daca nu zboara mult i lasi sa intre,in nici un caz nu dai dupa ei sa-i sperii.Cateva zile tot asa dupa care incepi sa eliberezi si din porumbeii ce i-ai tinut inchisi.Daca trebuie mergi in locul unde se pun si i sperii,dar odata ce s-au pus acasa nu mai da dupa ei niciodata,lasai pe ei sa zboare,si chiar daca mai hasai cate unul fa-o discret si asigurate ca prin asta nu deranjezi porumbelul in asa fel incat sa fie nevoit sa se puna in alta parte sa stea linistit.Daca porumbeii tai nu au program si sunt mereu liberi risti sa hoinareasca.Libertatea porumbeilor are un pret,daca le-o oferi fi pregatit sa platesti si pretu.

  25. mda …vreau sa zic si eu ceva : porumbeii bunicului de acum 50 de ani faceau campul si mancau 80% din hrana de acolo , apa era foarte curata nu existau ca astazi atat de multe ingrasaminte chimice , centrale nucleare , aditivi chimici totul era natural , poluarea solului , apei ,aerului erau la cote infime …. nu se gaseau suplimente alimentare ,vitamine , atatea antibiotice practic natura isi urma cursul – scapa cine poate ….astazi vedem cu totii ca mancam numai formule chimice , la fel si pasarile noastre. au aparut virusuri si bacterii la care corpul omului si al animalelor nu-si mai poate dobandi imunitate in mod natural cu una cu doua … se poate da vina si pe tot felul de experimente nucleare , bombe biologice , accidente sau lucruri grave scapate de sub control . imi amintesc de strabunicul meu care avrea 90 de kg , 1,80 m inaltime a murit la 91 de ani dar nu a facut niciodata vreo injectie , corpul lui nu a stiut ce este ala antibiotic….Si as mai vrea sa adaug ca porumbeii aia ai bunicului nu zburau 17-18 etape pe an si nici nu faceau norma la maraton palmares sau as maraton….. e ”grele rau de tot”…

  26. chear si cu linoleu e bine sa arunci cativa pumni de rumegus mare si sa vezi ce miros proaspat si curat va fi

  27. porunbeii din instinct cauta un loc cit mai inalt ca sa aiba vizualitate asupra mediului inconjurator ca sa nu fie surprinsi de pradatori,cat despre medicamente daca nu avem supra aglomerat cotetul si este si uscat si cat de cat curat schimbam apa de doua ori macar pe zi cu minim de cheltuiala putem sa mentinem sanatatea porumbeilor

  28. porumbeii mei stau pe acoperisul biserici la cca.60 de metrii de cotet(cea mai inanalta cladire din zona)

  29. am citit un artico tot pe acest sait daca nu mansel nu mai tin bine minte prin primavara lui 2010 despre un german care avea perfarmante bume avind o voliera din tabla de citiva metri patrati crestea porumbeii fara nici un tratament sii hranea doar cu boabe de fasole ne avind probleme cu bolile si facind si performanta deci se poate conparativ leacuri babesti-antibiotice moderne di experienta va pot spune ca leacul babesc de multe ori e mai bun cu citiva ani in urma incepuse sa ma doara stomagul sa am usturimi am mers la 1-2-3 doctori miau dat fiecare alt tratament de parca eram cobai de testare nau avut niciun efect ba mai mult incepuse sa ma mai intepe si inima asa cam trecut la leacuri babesti am luat un borcan de 400g cu miere de albini [salcim] sian luat cirteo lingurita vreo trei saptamini se fac in vara 4 ani si nu am mai avut probleme nici macar asa cite oleaca sami aduc aminte cu e durerea

  30. pentru a obtine performanta nu prea cred ca mai poti creste porumbei doar la natural,cu 3 ani de zile in urma aveam grija de ei si reuseau sa claseze in primi 10 la fond insa de 3 ani de zile merg odata in rominia pe an in care le tratez 2 saptamini apoi le vaccinez,rezultatele de 3 ani sunt aproape zero in 2010 din 22 am ramas cu 8 porumbei,am angajat la gdansk 900 km 9 buc din care miau venit 5 din care doar o femela de un an sa incadrat in timpu de clasare ,iar ceilalti revenind cu greu ,porumbei mei de 3 ani nu mai au parte de antrenamente de pui ,curatenie la 2 saptamini ,sau vitamine pt recuperare dupa concurs,au parte doar de concursuri care incep de la 350 sau chiar 550 direct ,daca le dai ce le trebuie ai si rezultate ,salutare !!

  31. Da “CAT MAI NATURAL”… La varsta de 4 ani am avut primi porumbei , in afara de porumb si grau nu primeau nimic dar in schimb toate gradinile vecinilor si islazurile le colinda ereau foarte sanatosi toata ziua stateau liberi si zburau foarte mult , cand am zburat primi porumbei la varsta de 10 ani nu am dormit prima noapte gandinduma daca se mai intorc dupa cate auzisem in legatura cu tratamente , vitamini , vaccinuri si multe alte discuti privind acest”SPORT” .Porumbei au venit , nu au zburat etape la rand pentru ca trebuia sa merg {pe jos}la 7 KM sa imbarc , ajungand la granita cu ei nu am mai avut curajul si bani sa continui pe atunci eream elev , acum dupa 20 de ani de atunci m-am integrat intre “profesionisti” si am facut tot ce m-au sfatuit > tare mi-asi dori sa am acei porumbei si sa continui acele vremuri fara a schimba habitatul porumbeilor.

  32. Salut tuturor!Am toti porumbeii din 2010.Am achizitionat porumbeii direct de la crescatori si din ei incerc sa imi dac o matca,sa imi achizitionez un ceas si la toamna sa ”zbor” puii.Porumbeii mei sunt liberi zilnic de la rasarit pana la apus,mancare naturala si tratament doar la nevoie.Chiar sunt curios!Si pana la urma ii cresc de placere si nu au cum sa ma dezamageasca!Nici nu am cine stie ce asteptari.
    Orice mascul normal vrea doua boxe,si cred ca stiu si cauza:cu ani in urma am crescut alta rasa de porumbei de agrement(nu voiajori) si aveam cateva perechi care aveau ocupate cate doua boxe ,aceste perechi fiind si cele mai prolifice,adica atunci cand puii erau destul de mari si nu trebuia sa mai stea pe ei,in cealalta boxa faceau din nou oua.Aici gasesc explicatia.

  33. Mai simplu de atat nu se poate ! Ii iubesti pe ei sau te iubesti pe tine ? Daca-i iubesti nu le vei anula personalitatea si-i vei lasa sa se bucure de micile lor placeri ! Daca te iubesti ii vei constrange sa traiasca dupa regulile tale , care , de cele mai multe ori , nu respecta nimic din integritatea fiintei lor ! Gaseste calea de misloc si invata sa le oferi bucurii in locul bucuriilor pe care ei ti le ofera ! Aceasta cale se numeste armonie ! Cand o descoperi iti iubesti porumbeii si pe tine ! Sanatate voua si porumbeilor vostri !

  34. foarte frumos si in acelasi timp foarte adevarat. de ce sa indopi porumbeii de geaba,da un vaccin contra paramixo si cate un tratament preventiv dar nu in fiecare luna doar in timpul competitiilor,sau pentru eclozarea puilor fara probleme. anul acesta vreau sa incer vaccinul pt pui contra parimixo si variola,a fost primul an in care au avut puii mei variola,nu toti,vre-o teri,au luat de la altii,am vazut la unii crescatori din 20-30 de pui nu era unul fara variola,poi cum naiba sa nu ia si ai tai. bafta

  35. Incepind cu iarna lui 2010 folosesc paie de griu in loc de gratare in compartimente [ 2×2 m ] . In fiecare compartiment desfac un balot de paie si vreau sa va spun ca am avut surpriza sa observ ca dupa 2 luni de stat efectiv pe compartiment podeaua se prezinta excelent , curata si uscata , si dupa cum se prezinta nu cred ca le fac curat prea devreme in compartiment .Aerisirea se face prin tavan si pod , iar crescatoria este ridicata de la pamint cu 60 cm. Sfatuiesc pe toti sa procedeze astfel pentru a putea merge pe o asa zisa ** natural ** , pentru a putea evita medicamentele si mai ales antibioticile .
    Vom vedea daca si pe timp de vara sunt folositoare paiele pe podea .Din unele teorii sar parea ca nu ajuta , ba din contra sar parea ca paduchii de pana se cuibaresc in tubul paiului de griu , facind imposibila deparazitarea porumbelului .
    Daca mai foloseste careva acest sistem cu paie pe podea va rog sa impartasiti din experienta dv.

  36. Salut.
    Eu la porumbeii mei nu le dau nimic,tratamente la inceputul anului si vaccinu in august,in rest nimic,toata ziua de la 8 dimineata pana ce se lasa seara ce intra ei,sputnicku e deschis intra iasa cand vor,si le dau doar minerale,mancare la sac si gata.
    Nimic de recuperator in apa nici cand vin de la 100km nici cand vin de la 700km,in anu 2010, din 14 ce am zburat la maraton mai am 8,dintre care 2 yearlingii,am loc 1,2 club AS mare fond.Loc 1 camp fond,mare fond,si apsolut,si porumbeii mei is ce-l mai natural posibil,si pt ce-l care o zis k in ziua de azi la natural fara medicamente sau ce-o zis ca nici nu am vrut sa citesc tot ce-o zis,vreau sa-i zic,ca ele isi face efectu 2,3 zile ,dar pentru etapele de 800-900km cand porumbeii se angajeaza 3-4 zile inainte ce faci?
    Faceti un experiment lasati 10 porumbeii la natural de capu lor liberi toata ziua, sa mance iarba ,pietre etc,si la final de sezon,vedeti ce-o facut fiecare porumbei ce is la program cand prind vreo etapa grea de 700-800km,cam intarzie dar un porumbel ce o stat afara pe ploie vant,etc vedeti atunci k porumbeii care is mai invatati cu clima la epate grele ies in evidenta .

    BAFTA

  37. Va salut cu respect pe toti iubitori de porumbei,porumbei care continua sa ne uimeasca meru.As dori numai cateva cuvinte,referitor la sanatate,nu va asteptati sa aveti rezultate FARA SANATATE .Nu stiu cum o obtine fiecare la pasarile care le detine,dar e cruciala sanatatea si a nu face nimic pentru ca s-o obtii la pasarile tale, e ca si cum ai arunca bani in vant,adica ,te inscrii la club (bani),antrenamente(bani),concursuri(bani)si lista poate continua,si nu te preocupi de sanatatea lor,e egal cu zero tot ce ai facut pana aici.Cred ca pentru a obtine sanatatea de care vorbim e necesar sa consultam cat mai des un medic de specialitate,si nu in ultimul rand sa ne documentam si noi .Cand am inceput sa achizitionez pentru prima data porumbei de la diversi crescatori ,prima carte pe care am cumparato a fost :Bolile porumbeilor scrisa de regretatul Igor Severeanu si Filea Ioan Ivana.Eram in piata de porumbei si multi columbofili au ras zicand ca asta e pentru doctori nu pentru columbofili.Tineti cu dinti la sanatatea porumbeilor daca vreti rezultate.Va multumesc si cer scuze ca m-am lungit.

  38. E FOARTE SIPLU SAI TII MACAR IN VOLIERA DACA NU LIBERI ASTFEL DA SI CEL DE LA MATCA DE AER SI ZBOARA SI EL PUTIN PRIN PLASA TOTUSI E LA AER
    FARA MEDICAMENTE CRED TOTUSI CA E CAM RISCANT
    AM EXPERENTA DIN COPILARIE CAND INTRA BOALA IN EI MUREAU CEI MAI FRUMOSI
    NUMI MAI PERMIT ACEST LUX AI TRATEZ SI DORM LINISTIT

  39. dragos,
    paiele sunt foarte bune personal nu folosesc (am porumbeii in pod la bloc si nu am probleme cu umezeala) decat in boxe,respectiv cuiburi.Am auzit ca unii crescatori pun paie si/sau frunze uscate acolo deasupra pe unde se face aerisirea,in minipodul crescatoriei,in acest fel iarna se reduc curentii,in anotimp cu umezeala acest “burete” absoarbe destul de bine,iar vara cum bine stim acoperisul incins incalzeste ca o soba,paiele oferind o izolatie impotriva caldurii.Parazitii sunt prezenti prima data pe porumbei,daca acestia sunt deparazitati iar crescatoria de cateva ori pe an dezinfectata nu cred ca sunt probleme.Paiele mai retin si praful,dar atentie la soareci,care daca au acces in crescatorie si la hrana isi vor gasi loc de cuib prin paie.

  40. Tratamente preventive NU EXISTA. Nu poti lua o pastila azi pentru a preveni o eventuala boala viitoare(ipotetica). Singurele lucruri preventive pot fi vaccinurile. Singurul lucru la care ajuta tratamentele medicamentoase este umplerea buzunarelor acelora care le vind. Crescatorul trebuie sa aiba un bun raport cu porumbelul si sa fie un bun observator. Plecind de la premiza ca porumbeii au tot timpul bacterii ”rele” in corp si ca doar cantitatea acestora face diferenta trebuie cunoscuti bine proprii porumbei si stiut cind cu adevarat trebuie apelat le veterinar si la medicamente. Oricind se va merge cu ei la analize se va gasii cite ceva si atunci ce facem ii indopam cu medicamente? Porumbei ”sterili” nu exista.( ma refer sterili, fara bacterii :) ). Spunea cineva ca nici nu este bine sa incerci sa tii porumbeii in forma tot timpul anului. Porumbeii mei citeodata fac diaree, poate fi din diferite motive: schimbarea vremii( cind ploua si este umezeala un pic o fac), program de masa deranjat, umblat pe afara si mincat cine stie ce, etc. Ceea ce vreau sa spun este ca atita timp cit porumbeii mei sunt vioi, nu scad in greutate, au apetit, zboara bine, nici prin cap nu-mi da sa le dau medicamente sau sa-i duc la doctor( poate in momentele acelea au un nivel mai ridicat de coccidii, tricomone, etc) pentru ca a doua zi isi regleaza singuri intestinul si fac din nou normal. Deci daca aveti un cotet aerisit, putini porumbei, nu faceti achizitii continue si hazardate nu aveti motiv sa tratati porumbeii preventiv. Spunea cineva mai sus ca de anul acesta vrea sa incerce sa nu mai trateze preventiv, parerea mea este ca odata ce au fost tratati ptreventiv o anumita perioada este foarte greu sa se mai descurce singuri. Ei n-au imunitate puternica si pun pariu ca si crescatorul la cel mai mic semn va fi cu medicamentele pe ei. (obisnuinta-i a doua natura). Pina acum m-a ferit Dumnezeu de boli serioase (vaccinul de paramixo OBLIGATORIU) si n-am tratat preventiv nici inaintea concursurilor si nici in timpul acestora. Daca porumbeii sunt tinuti bine, antrenati bine si angajati ”cu cap” simtind forma pasarii, nici nu se pierd si nici nu se imbolnavesc din masina asa cum sunt tentati multi sa creada, doar porumbelul tinut in ”incubator” si fara imunitate cind intra in contact cu agentii patogeni clacheaza. Trebuie doar sa aveti taria de a sta departe de medicamente(oferind toate conditiile optime de trai porumbeilor), sa angajati ”fara mila” la toate etapele(doar porumbeii care stau bine si in forma, nu ezitati sa oferiti pasarii care are nevoie, o saptamina sau doua de repaus) nu faceti achizitii inutile si riscante(lucrati porumbeii vostri care au venit din concursuri chiar daca nu au cistigat) si veti vedea ce familie puternica de porumbei veti obtine. Gata cu sfaturile pentru ca: teoria ca teoria dar practica………

  41. Cristian, atunci cand nu i-ai tratat nici in sezon ce rezultate au facut? Se pot face norme fara niciun tratament?

    Spre asa ceva am tins si eu insa n-am avut curaj sa renunt si la tratamentul de tricomonoza din 2 in 2 saptamani.

  42. Porumbei.ro
    Nu le-am dat apsolut nimic,colegii mei de club ce mai intra pe aicia si daca vad asta o sa iti poata spuna ca eu nu zic prostii.
    Porumbeii mei is liberi de la 8 cand plec pana seara cand se face de seara, nu la program nu imi plac alea,mancare la sac,apa proaspata zi de zi,si la drum cu ei,nici odata nu le-am pus recuperator in apa,nici cand au venit de la 100 nici cand au venit de la 800km,incearca si tu ti-am zis separa 5 perechi si lasa-i asa,afara toata ziua mancare buna si apa proaspata,sa mance ei de pe afara ce vor si asa mai departe,si cand ajung cursele de 600km in sus,o sa vezi diferenta.Eu nu is de acord cu cine le da cv inainte de etapele de maraton sau fond in apa,(FIECARE CU ALUI FACE CE VREA) dar elea dureaza 2,3 efectu apoi nimic,pt etapele ce stau 5-6 zile inchisi = la nimic.!
    Daca porumbelu zboara cu puterea lui fara nimic,el singur isi cunoaste limita,stie cat poata sa traga la maxim cand sa se hodicneasca si cand sa inceapa iara.
    Ti-am zis incearca asa cum ti-am zis si la final de sezon mai vorbim si imi zici ce au facut elea 5 perechi si restu lotului.
    Salut si BAFTA pt 2011 .

  43. @Cristi – multumesc, nu vazusem primul tau mesaj. Intrebarea o pusesem pentru Sangeorzan Cristian. Acum am vazut ce ai scris mai sus – suna bine de tot ce spui si incurajator. Ma gandeam ca hai or veni de la zbor dar fara clasari… insa la ce rezultate spui, nu pot decat sa ma bucur!

    O nelamurire as mai avea… cum ai intrarea facuta de ii poti lasa toata ziua liberi? Intreb pentru ca exista mereu pericolul sa intre in cusca pisici, dihori, ulii, etc si ajunge sa se intample odata ca te-ai nenorocit. Eu niciodata nu am lasat porumbeii afara in lipsa mea.

  44. Am avut rabdarea sa citesc toate comentariilesi ma surprinde in mod placut ca din ce in ce mai multa lume incepe sa inteleaga cum trebuie folosite si cum actioneaza medicamentele. Acum un an, doi… era un deliciu sa citesc topicuri referitoare la boli si tratamente, comenturi de genul “zeama de cutit” – recunosc … asta m-a marcat :-)) sau fel si fel de alte idiotzenii.
    Acum, chiar si comentariile relativ agramate au sunat destul de bine dpdv al continutului, dar speram ca odata cu noua lege a educatiei… vom fi cu totii cercetatori ;)
    Eu fiind crescator de kingi ma simt nevoit sa ridic problema intr-un mod mai deosebit decat al celorlalti (majoritatea din tagma voiajoristilor). Kingii sunt selectionati si superselectionati, cosangvinizati etc. astfel incat au ajuns ca majoritate sa aibe o imunitate fragila. Este destul de greu sa eviti medicamentele in cazul acesta cred eu.
    Si o ultima idee. Data fiind situatia financiara a multora dintre noi, este de socotit in ce masura medicamentele straine sunt “mai bune” decat cele romanesti in conditiile in care contin aceleasi substante active. Iar referitor la preturile celor romanesti eu am descoperit un lucru interesant: farmaciile au adaosuri de peste 100%, astfel eu fiind din Arad, am inceput sa apelez direct la depozitul unui mare producator de medicamente veterinare din Romania (Romvac) unde preturile sunt … foarte bune. Spre exemplu am cumparat enrocol cu 8 ron cutia de la farmacie, iar la depozit cutia costa 3 ron.
    Ideea era ca cei care nu au disponibilitati financiare “nelimitate” sa apeleze la aceste depozite unde preturile sunt mult mai bune.

  45. Intrarea e sputnick, sti tu si partea de jos e deschisa…cand intra,intra pe unde trebe,si iasa pe acol..pe unde cred ca le dam toti drumu,si nu imi fac probleme cu pisici si altele doarce am un cocker spaniel,de asa baza am in el ca daca as vrea nici seara nu-i inchid,doar are coliba langa usa de la volerie.

  46. in loc de gratare leam pus fin la discretie dar a aparut o problema siau strns niste cuiburi exagerate si acum in ianuarie am 18 perechi de oua ne avand posibilitatea sa ii separ sa vedem cum o fi vremea cand o iesi pui sper sa nu fie ger exagerat ca ma tem cor sa moara

  47. Pt porumbei.ro. referitor la com 43 :)) eu de 2 ani nu mai folosesc medicamente, nici macar vaccin de paramixo, foarte rar am avut probleme cu trico sau alte boli ;
    nu dau nici un recuperator nici energizant nimic.Anul asta am reusit ce n-am reusit cu tot Mumul si Avipharmul de la Rohnfried 3 ani la rand cat le am folosit.Cheltuiam pe produse de energizare cam 3-4 mil pe sezon si tot dejeaba.e adevarat in primul an e mai greu ,dar porumbeii care s-au intors au reprodus pasari si mai bune cu o rezistenta si mai mare si uite asa am ajuns in 2010 sa castig locuri de 1,2,3 (viteza….demifond…fond…porumbel as …etc.etc)..la nivel judetean si cateva locuri pe prima pagina a catalogului national.Parerea mea este ca se poate,dar numai sa vrei.

  48. DA Andrei, au facut rezultate bune, daca nu, nu scriam aberatii pe site. Imi plac concursurile cu porumbei si daca le practic vreau sa si cistig, daca nu aveam rezultate multumitoare incercam sa schimb, pentru ca orice dar ”ochelari de cal” nu am si incerc tot timpul sa trag invataminte din experientele altora si implicit ale mele pentru a putea obtine rezultate din ce in ce mai bune. Un lucru mare si important am vazut: cind porumbeii mei nu merg bine nu o fac din cauza ca-s bolnavi si ca ar trebui indopati cu medicamente pentru a deveni super, ci pentru ca sigur n-am avut timp prea mult de ei si ingrijirea si pregatirea lor au lasat de dorit. Cind am avut timp si i-am ingrijit bine de la inceputul napirlirii pina la inceputul concursurilor din sezonul urmator, porumbeii mi-au dat satisfactii de neuitat. Ma gindesc ca daca reusesti sa iei locul I regional la un concurs de fond cu trei asociatii participante, dupa ce porumbeii tai au zburat 9-10 etape saptaminal si la acel concurs au fost tinuti inchisi 4 zile din cauza timpului urit si din 5 angajati ai trei clasati(1,9,28) si toti intorsi, nu cred ca au probleme de boala. Am dat ca exemplu a unsprezecea etapa pentru a arata ca porumbeii chiar daca au fost angajati la toate etapele cu cadenta saptaminala nu clacheaza din lipsa medicamentelor. Atentie, a nu trata preventiv nu inseamna a lasa porumbeii in plata Domnului si a astepta miracole, tot timpul trebuie tinuti sub observatie cu mincare buna, cu adapatorile si mincatorile curate, cu ulei de usturoi, drojdie de bere, probiotice, la intoarcere din concurs electroliti, miere, lamiie in apa , ceaiuri, supliment de alune, seminte mici, adapostul curat fara curenti si umezeala, etc. In incheiere vreau doar sa spun ca toate acestea se intimpla intr-un adapost de 12 x 3 impartit in 4 compartimente si cu un efectiv niciodata mai mare de 30-40 de pasari in total(matca, pui, zburatori). De exemplu anul acesta am 22 de zburatori din care 60% sunt tardivi deci dupa antrenamente citi vor ramine? Anul trecut am cedat toti puii din primavara vara, anul asta vroiam sa iau o pauza dar se pare ca microbul este prea puternic asa ca mi-am facut o gasca de tardivi si plec din nou ”la atac”. Tot timpul mi-a placut sa zbor cu porumbei putini. Dupa cum vedeti exemplele pe care le-am dat se refera strict la un efectiv redus de porumbei, nu sunt in grad sa stiu daca si un efectiv mare de porumbei se poate tine in conditii optime de concurs fara medicamente. Aaa, uitam, sunt trei ani de cind nu bag porumbei noi in porumbar, anul asta am unul nou dar luat ca ou si eclozat la mine.

  49. Multumesc. Deja avem 2 exemple concrete. Toata stima, sper sa va urmeze exemplul cat mai multi.

  50. @Sangeorzan Christian
    Am citit cu mare placere comentarul tau(52)
    Si nu pot decat sa subliniez fiecare cuvant.

  51. Stimati colegi am si eu o intrebare la dumneavoastra am bagat matca la imperecheat de doua zile si am observat ca unii dintre iei face gainatul moale .Sunt cu tratamentele la zi ,credeti ca as putea sa le mai dau ceva medicamente daca i-am bagat la imperecheat.Sau sa le mai suplimentez hrana ca le dau doar griu si porumb.Va multumesc, astept raspunsurile dumneavoastra.

  52. SAL. DA ALEX E NORMAL , DIN CAUZA STRESULUI, AGITATIEI O SA FACA 2 SAU 3 ZILE GAINATUL MAI APOS.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *