hranire-iarna
In perioada de iarna cand porumbeii sunt inchisi, unii crescatori ii hranesc in principal cu orzoaica si porumb iar altii cu amestec “de concurs”. Cantitatea de hrana oferita variaza de la “la discretie” pana la “ridic hrana cand nu mai vor” sau o hranire la gramaj si in functie de temperatura. Uneori post negru. Cantitatea de hrana oferita dar si genetica influenteaza ingrasarea porumbeilor si aici este partea cea mai delicata.

Multi crescatori spun ca nu este o problema daca porumbeii se ingrasa, slabesc repede la imperechere si la primele zboruri din jurul crescatoriei in primavara. Oare nu le dauneaza cu nimic obezitatea?

La om, in functie de greutate si inaltime se calculeaza un indice de masa corporala:
18,49 sau mai putin – Subponderal
intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – Obezitate morbida.

Nu este niciun dubiu asupra faptului ca orice organism supraponderal sau obez nu este un organism sanatos, obezitatea nu este o stare normala nici daca este doar pe parcursul a 3-4 luni (unii porumbei stau inchisi si 6 luni). In natura un animal obez este un animal mort. Daca e rapitor nu poate prinde nimic, daca e prada nu poate scapa de niciun rapitor. Am citit despre unii campioni din Belgia care hranesc porumbeii cu 25 sau chiar 20 de grame per porumbel pe zi. Nu se preciza daca acestia erau intr-o cusca izolata de exterior deci cu o temperatura controlata sau o cusca deschisa cu aceeasi temperatura ca afara.

Am observat ca porumbeii sunt de 2 feluri: unii care se ingrasa indiferent de cum ii hranim si unii care raman supli. As zice ca ar mai fi o categorie, aceia care isi variaza greutatea corporala destul de rapid in functie de volumul de hrana primita. Am experimentat cu toate felurile de hranire. In orice situatie, porumbeii se insira de la “subponderal” la “obezitate morbida”. Cei mai multi sunt undeva pe la mijlocul scalei. Cei obezi sunt doar niste bucati triste de carne ambulanta care zboara zgomotos spre odihnitoare dand tare din aripi, nu ajung pana la ea si cad pe podea bubuind, ramanand acolo mirati, gafaind puternic. Sunt orice, numai niste pasari ale cerului nu. La polul opus sunt “fluturii” care stau in aer ca o pasare colibri, au un zbor aproape lipsit de zgomot, si se plimba in zbor printre compartimente ca o insecta fara a avea nevoie sa se aseze si fara a gafai. Porumbei de viteza si de maraton? Sau porumbei pentru oala si porumbei pentru zbor?

Unii crescatori spun ca obezii sunt porumbei de viteza iar fluturii sunt de maraton, altii spun ca obezii sunt doar niste porumbei care nu vor face nimic la zboruri indiferent de etapa, iar unii spun ca fluturii sunt porumbei care iarasi nu sunt buni pentru ca au slabit prea mult si deci nu vor avea un sezon bun. Unde se incadreaza porumbeii vostri cei mai buni si la ce categorie au mers cel mai bine?

In functie de temperatura, porumbeii sunt cu atat mai disperati sa manance cu cat este mai frig. Bobul preferat este porumbul, care dispare primul din hranitoare datorita caloriilor (doar alunele l-ar putea depasi avand mai multe calorii). Ei stiu din instinct boabele cu putere calorica mare. ALUNA > PORUMB > ORZOAICA.

In natura pasarile salbatice stau fara a se hrani si zile la rand, mai ales dupa ce zapada acopera totul. Chiar si porumbeii comuni din parcuri (gutanii) sau gugustiucii au destule zile in care fac foamea. Dupa zborul lor se observa ca sunt extrem de usori. In natura iarna “survival of the fittest” (supravietuirea celor mai bine adaptati) se transforma in “survival of the fattest” (supravietuirea celor mai “grasi”). Cu alte cuvinte animalele pot trai o vreme din rezervele de grasime acumulate in vremea cand hrana era din belsug.

Porumbeii nostri de ce ataca mancarea atat de disperati pe frig, chiar daca sunt grasi? Consider ca fac asta din instinct, pentru a acumula rezerve pentru “zile negre” cand nu vor gasi deloc hrana. Principala lor grija in sezonul de repaus este aceea de a se incalzi. In mod normal pot face aceasta incalzire din rezervele de grasime pe care le au – cu alte cuvinte un porumbel gras nu poate muri de frig. Corect sau nu? Astfel am putea aduce la o greutate rezonabila porumbeii micsorand cantitatea de boabe fara a ne lasa impresionati de felul cum ataca mancarea sau cat de frig este afara.

Cat hraniti? Ce hraniti? Pareri despre cele de mai sus?

porumbei.ro