Cat si cu ce hranim porumbeii iarna?

hranire-iarna
In perioada de iarna cand porumbeii sunt inchisi, unii crescatori ii hranesc in principal cu orzoaica si porumb iar altii cu amestec “de concurs”. Cantitatea de hrana oferita variaza de la “la discretie” pana la “ridic hrana cand nu mai vor” sau o hranire la gramaj si in functie de temperatura. Uneori post negru. Cantitatea de hrana oferita dar si genetica influenteaza ingrasarea porumbeilor si aici este partea cea mai delicata.

Multi crescatori spun ca nu este o problema daca porumbeii se ingrasa, slabesc repede la imperechere si la primele zboruri din jurul crescatoriei in primavara. Oare nu le dauneaza cu nimic obezitatea?

La om, in functie de greutate si inaltime se calculeaza un indice de masa corporala:
18,49 sau mai putin – Subponderal
intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – Obezitate morbida.

Nu este niciun dubiu asupra faptului ca orice organism supraponderal sau obez nu este un organism sanatos, obezitatea nu este o stare normala nici daca este doar pe parcursul a 3-4 luni (unii porumbei stau inchisi si 6 luni). In natura un animal obez este un animal mort. Daca e rapitor nu poate prinde nimic, daca e prada nu poate scapa de niciun rapitor. Am citit despre unii campioni din Belgia care hranesc porumbeii cu 25 sau chiar 20 de grame per porumbel pe zi. Nu se preciza daca acestia erau intr-o cusca izolata de exterior deci cu o temperatura controlata sau o cusca deschisa cu aceeasi temperatura ca afara.

Am observat ca porumbeii sunt de 2 feluri: unii care se ingrasa indiferent de cum ii hranim si unii care raman supli. As zice ca ar mai fi o categorie, aceia care isi variaza greutatea corporala destul de rapid in functie de volumul de hrana primita. Am experimentat cu toate felurile de hranire. In orice situatie, porumbeii se insira de la “subponderal” la “obezitate morbida”. Cei mai multi sunt undeva pe la mijlocul scalei. Cei obezi sunt doar niste bucati triste de carne ambulanta care zboara zgomotos spre odihnitoare dand tare din aripi, nu ajung pana la ea si cad pe podea bubuind, ramanand acolo mirati, gafaind puternic. Sunt orice, numai niste pasari ale cerului nu. La polul opus sunt “fluturii” care stau in aer ca o pasare colibri, au un zbor aproape lipsit de zgomot, si se plimba in zbor printre compartimente ca o insecta fara a avea nevoie sa se aseze si fara a gafai. Porumbei de viteza si de maraton? Sau porumbei pentru oala si porumbei pentru zbor?

Unii crescatori spun ca obezii sunt porumbei de viteza iar fluturii sunt de maraton, altii spun ca obezii sunt doar niste porumbei care nu vor face nimic la zboruri indiferent de etapa, iar unii spun ca fluturii sunt porumbei care iarasi nu sunt buni pentru ca au slabit prea mult si deci nu vor avea un sezon bun. Unde se incadreaza porumbeii vostri cei mai buni si la ce categorie au mers cel mai bine?

In functie de temperatura, porumbeii sunt cu atat mai disperati sa manance cu cat este mai frig. Bobul preferat este porumbul, care dispare primul din hranitoare datorita caloriilor (doar alunele l-ar putea depasi avand mai multe calorii). Ei stiu din instinct boabele cu putere calorica mare. ALUNA > PORUMB > ORZOAICA.

In natura pasarile salbatice stau fara a se hrani si zile la rand, mai ales dupa ce zapada acopera totul. Chiar si porumbeii comuni din parcuri (gutanii) sau gugustiucii au destule zile in care fac foamea. Dupa zborul lor se observa ca sunt extrem de usori. In natura iarna “survival of the fittest” (supravietuirea celor mai bine adaptati) se transforma in “survival of the fattest” (supravietuirea celor mai “grasi”). Cu alte cuvinte animalele pot trai o vreme din rezervele de grasime acumulate in vremea cand hrana era din belsug.

Porumbeii nostri de ce ataca mancarea atat de disperati pe frig, chiar daca sunt grasi? Consider ca fac asta din instinct, pentru a acumula rezerve pentru “zile negre” cand nu vor gasi deloc hrana. Principala lor grija in sezonul de repaus este aceea de a se incalzi. In mod normal pot face aceasta incalzire din rezervele de grasime pe care le au – cu alte cuvinte un porumbel gras nu poate muri de frig. Corect sau nu? Astfel am putea aduce la o greutate rezonabila porumbeii micsorand cantitatea de boabe fara a ne lasa impresionati de felul cum ataca mancarea sau cat de frig este afara.

Cat hraniti? Ce hraniti? Pareri despre cele de mai sus?

porumbei.ro

137 comentarii la “Cat si cu ce hranim porumbeii iarna?”

  1. Am vazut destul de multi porumbei campioni in perioada de iarna si aproape toti erau foarte grasi.
    Parerea mea este ca la porumbei este diferit fata de oameni; porumbeii care se ingrasa iarna sunt niste porumbei sanatosi. Desigur ca mai exista si porumbei care sunt sanatosi, nu se ingrasa iarna si fac rezultate.

  2. avem exemple si de animale care se pregatesc de iernat, acumuland un strat considerabil de grasime, sunt animalele salbatice, care stiu ca vine o perioada mai grea din an pentru ele.

    orzoaica stiam ca-i un ”aliment” cu putere calorica slaba, deaceea se da pe saturate in perioada de iarna.

    dupa cativa ani de columbofilie, in care au inceput sa apara si ceva rezultate la nivel national, experienta empirica din acest sport mi-a demonstrat ca porumbelul bun nu mi s-a imbolnavit niciodata grav iar greutatea corporala si-a pastrat-o la un nivel mediu, variind cu plus, minus dar in parametrii normali. tot din categoria comportament la porumbeii buni, am observat la cei mai buni porumbei ai mei ca acestia niciodata nu sar ca disperatii pe mancare si niciodata nu pleaca de la masa cu gusa la limita exploziei.

    am hranit de la 1 august 1 decembrie cu mancare pentru naparlire. 1 decembrie – 1 februarie doar orzoaica decorticata, vanturata, data prin separator. 1 februarie – 1 aprilie hrana all season, are cam de toate in ea. 1 aprilie – 1 august hrana pentru concurs cu adaosuri pentru zile speciale din programul de concurs.

    In hranesc in perioada de iarna o data pe zi iar in sezon competitional de 2 ori.

    Cantitatea- exact cat sa-si umple gusile 3 sferturi sau cat sa manance si ultima farama de bobita din hranitoare.

    Nu uitati: ca si la om, informatia de saturatie in stomac sau gusa o transmite creerul dupa aproximativ 15 minute din momentul in care ne ridicam de la masa. Deci
    , indoparea in nestire poate avea ca o cauza senzatia ca n-am mancat pe saturate dar totusi corpul, stomacul a primit cat ii este necesar dar informatia nu a fost inca procesata suficient de creer.

  3. cantitatea mai mica se reflecta in penaj pe perioada iernii sau arata ca au carenta de ceva?

  4. Cred ca ideal ar fi sa tineti doar un singur tip de porumbel intr-un compartiment.Unii se ingrasa foarte repede ,iar altiii deloc.Daca hraniti sa se sature aia slabi,ceilalti vor fi obezi,iar daca hraniti putin sa nu se ingrase cei predispusi ,cei slabi vor face foamea.

  5. Un lucru care la inceput mi se parea ciudat este faptul ca dupa ce pun mancarea in hranitor, majoritatea porumbeilor sar sa manance, dar sunt cativa si de regula aceeasi porumbei care sar pe hranitoare si incep sa dea din aripi in loc sa manance. Intre acei porumbei tot timpul gasesc cei mai buni zburatori ai mei.
    Eu cred ca aceia sunt cei mai sanatosi porumbei si nu cei care se ingrasa si ii auzi ca zboara ca ratele prin voliera.

  6. Eu hranesc in felul urmator:1 singura masa pe zii,cantitatea exacta nu stiu,nu am cantarit-o nici o data dar o voi face din curiozitate,oricum am depistat cantitatae necesara de hrana incat sa nu ramana boabe in hranitoare,iar compozitia hranei este urmatoarea:40% porumb,30% orz,20% grau si 10% floarea soarelui si sunt zile cand ii rasfat cu adaos de floare dupa ce au golit hranitoarele.
    Cat despre ingrasare,am 2-3 exemplare care i-asi putea demunii obezi,dar in rest se includ in categoria de mijloc.
    Toate cele bune!!!

  7. @g.botezatu: frumos filmuletul. Eu mi-am luat cantar mecanic, electronicul imi face numai figuri cand e ger afara.

    20 de grame sunt pentru porumbei de agrement care sunt mai micuti. Se vede pe ei ca nu ataca mancarea, mananca incet, masculii nici macar nu au coborat imediat cum ai pus. Femelele asteapta sa pui capacul hranitorii la loc. Ehe. Ai mei, pe ger, daca am deschis capacul hranitorii, sunt deja gramada in ea in 2 straturi, unii daramati cu burta in sus si altii calcand pe ei, asteptand cu aripile deschise sa pun boabe. Pune daca ai unde. Si nu 20 de grame. 30 si peste. Trebuie sa fac tot felul de scheme si pacaleli sa pot pune mancarea fara sa mi-o verse. Acum ca s-a incalzit afara 30g e prea mult, imi lasa mancare, mai ales masculii.

    @adrian: si ai mei fac pe elicopterele cand le pun mancarea, niciodata n-am inteles de ce naiba in loc sa manance se agita de nebuni in zbor si ceilalti le halesc cele mai bune boabe pana le trece lor zborul. Dupa ce termina mancarea incep foarte multi zborul, acrobatii nebune, fac tumbe, se ciocnesc in aer, se agata de cate ceva si dau acolo din aripi de parca vor sa plece cu cotetul.

  8. Salut!In legatura cu aceasta problema ,am unii porumbei care sunt foarte slabi, dar nu inteleg de ce sunt asa fiindca au mancare in hranitoare tot timpul zilei.Ce credeti ca ar putea fi?

  9. porumbei.ro

    acrobatiile le fac pentru ca se simt bine si se bucura ca tu le dai de mancare altfel nu-mi explic nici io.

    hrana pe care o administrez eu este:
    SPINNE WINTER FORTE 1 data pe zi….cantitatea o stabilesc in functie de cat de frig este afara. am observat ca numai la cateva grade diferenta porumbeii consuma diferit….dar fac intr-asa fel sa ramana cateva boabe de ovaz in hranitoare.
    si atentie mancarea sa nu fie administrata pe inserate ci mai devreme un pic (15.00)dc? recent am aflat si eu:ptr. ca sa aiba timp porumbeii sa bea de 2 ori.Acum nu stiu o fi bine o fi rau…

    astazi prima zi de imperechere a vaduvilor. (18+)interzis minorilor

  10. Da, e bine sa ii lasi sa bea de 2 ori. Beau dupa ce mananca si apoi la vreo ora mai trag un gat de apa daca mai au de unde. Boabele se umfla si cer apa. Volumul de apa consumat creste direct proportional cu cat mananca.

    Or fi facand tumbe de bucurie cand duc mancarea, dar asta e pe la ora 15. Daca ma duc la cotet dimineata incep iar toti sa faca sport deindata ce ma vad. Cred ca vor sa spuna: “hai ospatar, presteaza”.

    Chiar ma apuca rasul, ma duc special la ei dimineata sa vad cum incep sa faca pe elicopterele cand ma vad.

  11. eu daca nu fluier nu se agita ca maimutele alea …pot s merg la ei de 10 ori.
    inainte aveam 2 galeti de aceeasi culoare: ptr mancare … ptr facut curat. si cand mergeam sa le fac curat incepea scandalu …
    acum i-am pacalit galeata neagra este de curatenie si totul este ok. galeata rosie de mancare(turbeaza ca vitele)cand o vad

  12. Nu este o regula in faptul ca porumbeii care iau in greutate nu o sa faca rezultate (cel putin nu la mine).Important este ca inainte sa le dam drumul afara sa marim procentul de orzoaica pt. a-i ,,subtia” putin si sa le dam drumul afara in special cautind sa-i ferim de rapitoare.Andrei poti sa-mi publici ce te-am rugat?Daca nu, nu-i problema.

    r: nu, nu prea mai pun anunturi care nu-s de interes general.

  13. Porumbei.ro este foarte ok odata cu cresterea temperaturii porumbeii sa nu consume aceeasi cantitate de mancare ca si atunci cand este f frig.Eu hranesc la fel ca si tine,aproximativ 25-30 grame de porumbel pe zi.Porumb,orzoaica,putin grau,si foarte putina floare.La fel si porumbeii mei cum sa incalzit afara ,nu mai consuma cantitatea de mancare care le-o ofer in mod normal,cu toate ca am observat ca in special femelele mananca ca si ,,spartele” :)))mult mai mult decat masculii.Eu de vreo 2 ani hranesc la gramaj si am observat ca astfel pot sa am un control mult mai bun asupra greutatii lor,si nu se ingrasa peste limita.Fiecare crescator are metoda lui,important este ca fiecare sa faca cum considera si crede ca este mai bine.Sa nu uitam cu toate ca este perioada de iarna si probabil nu alocam porumbeilor acelasi timp ca si in timpul sezonului este f important felul in care ii hranim,tratam si ii intretinem pt sezonul care va urma.Succes !

  14. eu unul le ofer doar porumb si grau, dar le dau si drumul cate odata pe zi si zboara foarte mult… si nu prea au cum sa se ingrase

  15. daca sunt hraniti corect,odata cu cresterea temperaturilor vor consuma mai putina hrana. chiar daca este mai cald chiar si 2-3 zile vor manca mai putin decat atunci cand este frig. atunci cand hranim o singura data pe zi si mai este si ger de crapa pietrele lasati-i sa manance cat vor ei,asta depinde si de ce hrana primesc. am ramas uimit unii crescatori ce hrana bogata le dau porumbeilor,parca ii pregatesc pt vre-o etapa. sa nu intelegem gresi,si eu hranesc mai diversificate dar controlez oleaginoasele si leguminoasele,chiar si graul pe perioada iernii si in mare parte orzoaica este 50-60% din amestec,primesc porumb extra cad este foarte frig.

  16. am uitat. si eu am vzut multi campioni care pe timpul ienii erau ca porcii,asa ca nu stiu ce ne facem atatea griji. bafta

  17. si eu am vazut multi campioni grasi pe timpul iernii dar si pe timpul verii sunt la fel, ma refer la crescatori ;)

  18. Grau, porumb galben si rosu, sorg alb si rosu, orez in coaja, orzoaica cam 15%, putin floare si asa o umbra de rapita si foarte putina mazare , asa este amestecul care il iau facut la 52 ron sacul de 40 kg .In vara acest amestec continea mai multa mazare dar cred ca a fost adaptat ptr iarna de baietii care il fac,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, si vara mai adaug mei in el si cand mai gasesc sofranas la pret rezonabil. Porumbeii mei sunt in limite normale cu greutatea fata de alti prieteni pe la care am fost ptr ca de 2 ani m-am invatat sa le dau mai portionat si mai au si parte de miscare ocazional cand e cald si sunt acasa.

  19. care e sanatos tun se ingrasa si din orz dar odata ce incepem sa le dam drumul da jos dupa ei pina la inceperea concursurilor ai aduc la nivelul sticlei de COCA COLA

  20. sa dus iarna asta niu subiect dute si lasane cu povesti de adormit copi

  21. Din moment ce toti mananca aceeasi mancare: 30g/porumbel, o data pe zi (50% orz, 45%malai, 5%floarea soarelui, procentul de orz creste cand e mai cald afara), de ce unii sunt buni de imbarcare si altii de pus in oala?
    Azi am lasat afara porumbeii care sunt inchisi de prin luna octombrie si in timp ce unii nici nu au decolat bine ca au si aterizat in primul copac, altii au reusit sa zboare in jur de 15 minute. Stiu ca multi vor zice ca nu asa se selecteaza porumbeii, dar eu apreciez acei porumbei care dupa mai bine de 3 luni de inchisoare au plecat in zbor de parca nu au stat inchisi nici o zi.

  22. Porumbeii se ingrasa dar nu foarte mult. Depinde si de linie, de ex am un De Weerd nu pune nimic pe el, pe de alta parte am o Owera care pune cel mai mult pe ea. Imi plac porumbeii care se mentin totusi! Referitor la articol: hranim cu mancare de calitate in primul rand, cel putin 4 feluri de seminte pe timpul iernii si cat mai multe feluri de seminte in sezon!

  23. @stancu: ai reusit sa maltratezi limba romana la aproape fiecare cuvant pe care ai incercat sa il scrii. Este infiorator. Propune tu un subiect de trezit copiii aia adormiti daca vrei sa te faci util. Dar scrie in limba romana.

  24. stancu reprezinta un anumit profil de vizitator al unui site “columbofil” din romania.
    numai acolo se lovea si se loveste in toti si toate cu asemenea mesaje de timp analfabetice de grad 1 :-))))))

  25. ba Stancule…..cu cine facusi gramatica ?
    te-ai bagat ca musca direct in cacat ….
    Ai probleme serioase ….fugi si da la copca ca se subtiaza gheata.
    apropo de unde esti?si cati ani ai? daca sti binenteles…..:)))))

  26. @g.botezatu com 7
    Nu vreau sa ma bag prea tare in treaba ta, avand in vedere ca esti crescator de satineti (daca nu ma insel).
    Dar mi se pare gresit amestecul pe care il dai porumbeilor, mai ales lipsa porumbului.
    Adapostul mi se pare mult prea mic, macar fa o voliera mare in fata.
    Care-i faza cu manusile chirurgicale, doctore? :-))
    Boafta!

  27. Lord Sculat,eu cresc rolleri de birmingham,linie de la cel mai bun crescator al planetei la ora actuala.crescatorii de birmingham care fac performanta cu ei,nu dau deloc porumb pasarilor.cat tine de cusca,se pare ca esti extrem de neinformat despre modul de crestere a acestei rase.iar cat tine de manusi,explicatia este cat se poate de simpla:imi pun manusi,verific amanuntit pasarile,le hranesc si le arunc. apoi plec la servici fara a mai intra in casa ca sa ma spal pe maini…..uite aici in acest filmulet mai clar cu se cresc rollerii de birmingham. My Hobby!Birmingham roller.: http://youtu.be/AX4s1Lisi9A

  28. prieteni dati mancare foarte buna la porumbei aproape ce le dati la concursuri si veti observa ca porumbeii nu mananca foarte mult aprox ca si in perioada concursurilor nu se vor ingrasa de loc
    Vor avea aceiasi greutate ca si la vara
    pentru ca o mancare buna e bogata daca dati o mancare saraca ex orzoaica ,porumb, grau ,floare,etc sunt foarte putine seminte si atunci porumbeii for face gusa cat pumnu
    se modifica porumbeii se fac mari etc
    deci concluzie mancarea buna nu ingrasa porumbeii
    iar cei care se ingrasa crescatorii experimentati stiu sai aduca la forma dorita in primavara

  29. g. botezatu. m-am uitat atent la video si ai cam intrecut masura la hranirea masculilor:))))))(porumbei.ro:de aia nici nu coboara repede la mancare:))) in rest imi place mult cum ai conceput cotetul.

  30. Stefan,eu am porumbei putini si ai hranesc cat se poate de corect.nu toti porumbeii sunt disperati de mancare…..au timp sa manance ca nu ai fugareste nimeni.incearca si tu cu mancare diversa si cantarita si vei vedea rezultatele.

  31. Stefan,Asta inseamna mentalitate de roman ,,cotetar”.te uiti cum isi hraneste cineva porumbeii si apoi sa spui ca a intrecut masura.dar ce tii se pare asa de ,,intrecut masura”?ca nu dau mancare cu un cancioc sau cu o cutie goala de conserva?sau poate vreun bidon taiat?:)))))

  32. g. botezatu…..la masculi ai pus 201 grame mancare(deci un GRAM mai mult).la asta m-am referit cand am spus ca ai intrecut masura. te-ai suparat cumva ca am spus COTET?

    nush parca de la un timp am devenit incomprehensibil.

    nici nu-mi vine sa mai intervin…..mi-as p……u……l…….a

  33. Eu hranesc porumbei “la galeta” asa ii zic eu , mai exact : intr-o galeata normal , eu am galeti de la vopseaua veche pentru casa cu capac iarna le dau porumbeilor amestec de hrana facut de mine naturala din satul in care am porumbei mai exact intr-o galeata pun asa cu canciocul : 5 cancioace de porumb , 4 cancioace de sorg , 2 cancioace de grau , 1 cancioc de orzoaica , 1 cancioc de rapita , 2.5-3 cancioace de mazare . Le administrez mancare de 2 ori pe zi in functie de compartiment la mataca am 30 de porumbei asta inseamna cam 1,5-1 cancioc pe zi in functie de zi si in comparimentul zburatorilor administrez cam 3,5-4 cancioace pe zi in functie de zi desigur , nu am avut nici odata probleme cu ingrasarea porumbeilor tinand cont ca ii scot mereu afara mereu cand este frumos acum iarna si in primavara cei care au pus pe ei mai mult ceea ce nu se intampla dau jos in 7 zile de cand au iesit prima data afara din cotet . Daca vrei sa discutam mai multe sa ne schimbam pareri intre noi va rog sa ma contactati pe facebook la https://www.facebook.com/crescatoria.padurarualexandru?fref=ts

  34. @stefan
    ba de ce te iei de “afumatoarea” omului :-)) , lasa-l frate ca asta are o problema, tu nu vezi ca are cantar electronic si manusi de ginecolog?
    Pai daca are porumbei “de la cel mai bun crescator din lume” iti dai seama ca le sufla si-n esapament…..
    @botezatu
    “Cataline”, scuza-ma ca te-am facut sa te zburlesti, dar chiar nu te-am luat la misto, in prima faza ( tu pe mine DA), de aceea am si zis ca prefer sa ” nu ma bag in treaba ta” ! Pt ca nu stiu exact ce faci tu acolo, cu “afumatoarea ” ta (sau BBQ sau ce-o fi ) si nici din filmulet nu am inteles nimic. Am mai urmatit vreo doua filmulete dar prefer sa raman ignorant, cum sunt.
    Multa bafta si din partea mea da-le boabe pt caini, vezi daca ma intereseaza, dar porumbei fara porumb…..ma rog asa sunt eu mai idiot!

  35. De lene i-am “putut” un “copy-paste”…
    Incepand din luna octombrie si pana cand porumbeii au pui de 2, 3 zile primesc o singura masa pe zi, pe la amiaz.
    Amestecul il fac eu si contine : 1kg mancare la sac (cu multe feluri de boabe), 1 kg porumb, 1 kg grau, 1 kg orzoaica (orz evit sa le dau pt. ca e ascutit si le poate provoca rani, mai ales puilor cand sunt hraniti de parinti), 0.2 kg floarea soarelui in coaja neagra, ocazional 0,25 kg sorg (cand gasesc si cand am bani). Ratia per porumbel este in jur de 30 gr. Amestecul, modul de hranire si gramajul difera in perioadele de crestere a puilor si in timpul concursurilor.
    Otet de mere 0,5% dau ZILNIC 5ml/ litru apa de baut, 2 zile pe saptamana dau ulei de usturoi cu ierburi medicinale facut de mine ( 2 litri ulei masline, 500 gr usturoi PISCACIOS, 30 gr ceai echinaceea, 30 gr cimbru, 30 gr licheni de piatra, 30 gr menta, 30 gr lavanda, 30 musetel, in principiu ce vreti voi sa puneti, mai pun miere si putina sare, chiar si ceapa. Se incalzeste uleiu, NU SE FIERBE, doar cald cam la 60 , 70 grade , altfel plantele se vor cali, se pune usturoiul tocat, NU PASTA, la blender cu tot cu coaja, se adauga plantele si se amesteca, se lasa circa 30 zile la macerat amestecand zilnic, apoi se strecoara.)
    Otet de mere cu putina sare in apa si ulei de usturoi le dau tot timpul anului alaturi de grit , vitamineral si lut, pamant galben, drojdie si colostru din piata de la tarani ( nu scumpeturi de pe site-uri frumos colorate) si bineinteles miere inainte si dupa zbor.
    Ocazional, cand e mai cald afara, porumbeii mai “sar” cate-o masa. In timpul concursurilor cresc continutul de carbohidrati si acord o atentie mai mare columbofiliei in general!
    Ps. Nu sunt campionul vreunei natiuni, nici macar a unei natii, dar RAR am avut probleme de sanatate la porumbei, fara medicamente!
    Bafta!

  36. @ botezatule
    Ma uimesti frate, acum cativa ani cand ai luat contact pentru prima oara cu porumbeii, credeai ca daca ai bani poti cumpara orice si eu ti-am zis ca “varfurile” se creeaza nu se vand.
    Oricum nu ai inteles nimic , drept urmare te-ai lasat de “galateni” si ai devenit “number tu” mondial la Birmingham roller, asa crezi matale, insa caracterul tau spune multe, prin com-urile negative lasate pe toate site-urile, cu privire la acesta rasa nationala cu care trebuie sa ne mandrim.
    Stupoare, acum dai lectii de crestere si intretinere a poprumbeilor, care este experienta matale ca sa te si luam in seama?
    De ce sunt acid la “matale”? pai deoarece esti mincinos, vara trecuta mi-ai spus pe mes ca e posibil sa ajungi pe la Tulcea si intentionezi sa treci pe la mine sa-mi vezi pasarile da?
    Ti-am zis ca sa ma anunti inainte de a veni, insa ai considerat suficient sa suni alt coleg din oras atunci cand erai la Constanta si daca acesta nu ti-a raspuns, dupa mintea ta iute, ai dedus ca eu nu te-am primit, asa-i?
    Drept pentru care ai scris pe un alt site ca eu nu te-am primit ca nu ai fi avut ce sa vezi la mine, asa-i?
    Nu cred ca am nicio obligatie fata de tine, cu atat mai mult ca esti un anti “Jucatori de Galati”,( ma repet, vezi toate com-urile negative de pe toate site-urile de cand te-ai apucat de Birmingham roller) si “nu e treaba magarului de unde beau oile apa” da?
    Tu oricum nu esti statornic si nu stii ce vrei, chiar daca spui ca ai cumparat pasari de la…….., nu inseamna ca ai vreun merit, decat atunci cand vei creea ceva si tot atunci sa dai si sfaturi…
    Faza cu manusile chirurgicale e tare, face impresie insa nu-ti da inteligenta, probabil este defect profesional de cand “operai” bancomatele prin toata Europa, cum bine spuneau alti colegi pe alte site-uri, probabil stiu ei ceva nu?
    Acolo ai invatat cum trebuie sa te “hranesti” ca sa ai, nu?
    Apucate de afumaturi ca poate iti iese, porumbeii ca sa-i cresti trebuie sa-i “simti” in toata fiinta ta, nu-i suficient sa-i cumperi pe bani multi
    Imi cer scuze colegilor pentu ca am fost of topic, insa nu am rezistat, am cautat sa dau o replica “cuiva” care nu are caracter si minte cu nerusinare
    Cat priveste hranirea pe timp de iarna , eu cred ca fiecare crescator trebuie sa-si formeze un amestec echilibrat si adaptat la conditiile de vreme , astfel incat in primavara sa iasa cu pasarile in forma, adica pregatite de noul sezon
    Multi dintre colegi au explicat si motivat anumite metode, ramane ca experienta sa-si spuna cuvantul, poate cei isteti vor intelege iar cei mai putin isteti nu
    Bafta tuturor!! indiferent de rasa pe care o cresteti

  37. pt 42
    ,,Otet de mere 0,5% dau ZILNIC 5ml/ litru apa de baut, 2 zile pe saptamana dau ulei de usturoi cu ierburi medicinale facut de mine ( 2 litri ulei masline, 500 gr usturoi PISCACIOS, 30 gr ceai echinaceea, 30 gr cimbru, 30 gr licheni de piatra, 30 gr menta, 30 gr lavanda, 30 musetel, in principiu ce vreti voi sa puneti, mai pun miere si putina sare, chiar si ceapa.”

    Sfat… il primesti cum vrei :

    – scade 150-200 gr din usturoi
    – dubleaza gramajul la cimbru respectiv 60 gr, … insista mai mult pe semintele de cimbru care iar daca poti sa le zdrobesti (seamana cu rapita dar sunt cu ceva mai mici), pune si mugurii contin multe uleiuri volatile.
    – si 30 gr muguri de pin … 3-4 ron o cutie la plafar
    – si 30 gr coriandru … tot de la plafar
    – 2 linguri supa cuisoare … zdrobesti
    – 8 bastoanase scortisoara … zdrobite
    Cu siguranta reteta ta va fi cu ceva mai buna.

    p.s. – reteta mea este total diferita, eu am evitat uleiul ca prim material de baza (folosesc altceva) datorita ca in general pasarile fac foarte repede acea boala numita -ficat gras-, inclusiv preparea o abordez total diferit, componentele sunt foarte diversificate. Pe mine obtinerea prin -macerare – nu ma incanta deloc, caut sa pastrez tot cat mai viu. Dar daca esti multumit si da rezultat atunci este ok. Daca insisti pe reteta ta in timp o poti mult inbunatatii, nu o lua in nume de rau, chiar sa incerci.

  38. Nicusor talasman,ma bucur ca nu m ai primit ca oricum nu aveam ce vedea.rezultatele tale arata asta…esti constant cu zboruri oficiale de 20 minute!iar asa ca idee eu nu am dat lectii nimanui,ci doar am exemplificat cum hranesc eu porumbeii!iar vizavii de experienta ta si de galatenii tai,nu am auzit nici un crescator din tara sa laude abilitatile pasarilor provenite de la tine!chiar si pe la mine a trecut o femela care era de la tine.cand te am intrebat de ea daca joaca,ai raspuns exact asa ,,daca ai noroc poate joaca”.si bineinteles ca sa tinut ghinionul de mine….iar de zburat,zbura ceva mai putin decat zborurile tale oficiale!si inca un argument bun vizavii de persoana ta.iti amintesti cum ne am cunoscut?iti amintesc eu.propunandu mi tu pe sunphoto sa imi vinzi niste porumbei ;).asa ca mare crescator cu pasari nelucrate de 40 de ani,esti un simplu detinator de mormane de gainat,si visezi la bani multi pe niste ragalii!

  39. Nu mai permit offtopicuri si pe astea o sa le sterg curand.

  40. @r p
    Mi-ai trezit interesu cu cele spuse, se vede ca esti pasionat si in permanenta cautator de alternative la tratamentele preventive.
    Din cauza uleiului pun asa mult usturoi care ajuta si la macerarea celorlalte elemente, dar nu zici rau deloc….
    Unii pun ulei de porumb……nu stiu care e mai bun…

    Auzi, ia baga “matalutza” reteta aia secreta a ta ca tare m-ai facut sa imi licureasca ochii de curiozitate si mustetile de pofta.

    ASTEPT ! Vezi poate imi zici vreo BOMBA sa imi omor toti porumbeii ! :-))))

    Bafta !

  41. @por.ro
    Lasa frate lumea sa se certe ca asta e fain pe porumbei.ro

    LIBERTATE ! LIBERTATE ! LIBERTATE !

    Fuge dictatoru cu elicopteru…….!

    :-))))))

    Bafta!

  42. Nu fug cu niciun elicopter decat daca ma iau astia in camasa de forta… vezi topicul cu invatarea yearlingilor la boxe.

  43. pt 47

    NU, nu se poate, am muncit prea mult pt ea… si in ultimii 2 ani o fac eu si dau eu preparatul gata facut, pina acum 2 ani dadeam din reteta..a avansat prea mult si nu imi este usor sa dau munca mea, sa transpire toata lumea sa obtina ceva ca atunci 100% apreciaza.

    Daca tot esti pasionat pot reteta ta sa o mai imbunatatesc putin, atat doar mai pot sa fac.

  44. @r p
    I baga-i cu imbunatatirea !
    Ma intereseaza mai mult ce procedeu folosesti nu ce plante, neaparat, faci tinctura, ce folosesti in loc de ulei , etc. ?

    Msi! Bafta!

  45. Lordule nu mai incerca ca incerci degeaba, dl. r p e jurat, nu vrea sa ne mai spuna nimic, chiar i-a interzis unui adminstrator de site columbofil sa-i mai publice comentarile publicate in trecut pe porumbei.ro. Nu mai vrea sa ne spuna nimic si gata, vrea sa muncim fiecare si sa decoperim singuri din experientele proprii. Pe de-o parte il inteleg, pana la urma pe lumea asta nimic nu e gratis, iar cand oferi ceva gratis si mai gasesti si unu care te critica te cam apuca dracii

  46. @Marius VL
    Sorry nu il stiu pe om , nu am auzit nimik despre el si nu ma pronunt. Dar de obicei eu sunt MIKIDUTZA cu coditza care baga strambe pe-aicea :-P , asa ca eu sunt ala care face sa te apuce dracii, de partile MOI ! :-))
    Boafta!

  47. In com 47 am spus ceva.. ma tin de cuvant…. o imbunatatesc putin. Voi vorbii doar despre reteta ta… plusuri -minusuri si ajustari.

    Asa arata reteta ta :

    – 2 litri ulei masline
    – 500 gr usturoi PISCACIOS
    – 30 gr ceai echinaceea
    – 30 gr cimbru
    – 30 gr licheni de piatra
    – 30 gr menta
    – 30 gr lavanda
    – 30 gr musetel
    – miere
    – ceapa
    – putina sare.
    Imbunatatiri ajustate in primul tur :
    – se scade 150-200 gr din usturoi
    – se dubleaza gramajul la cimbru respectiv 60 gr
    – 30 gr muguri de pin
    – 30 gr coriandru
    – 2 linguri supa cuisoare
    – 8 bastoanase scortisoara

    Puncte slabe :
    – in toata aceasta reteta nu se lucreaza contra protozoarelor (trico)
    – nu se lucreaza contra parazitilor
    – nu ai liant pentru priza (vitamina C)
    – lipsesc antioxidantii
    – nu lucreza suficient pe rinichi
    – modul de procesare a plantelor lucreaza mai mult inspre interior decat inspre exterior, iar extragerea nu este dusa spre o forma maxima.
    – cantitea mare de usturoi (500 gr) arde organele si ataca flora, este ff bun usturoiul dar in concentratie mare nu e benefic inclina spre distrugere… nu stiu exact daca prin macerare mai pastreaza substanta activa -allicin-
    – pentru cantitatea de final (1,8 – 2 Litri ULEI) este prea multa menta, aceasta in cantitate crescuta irita flora
    – echinaceea nu isi are rostul, mai important sa lucrezi reteta sa o duci la un nivel -antibiotic natural-… e importanta echinaceea cu rol pentru imunitate dar nu este cazu sa incarci reteta (se incarca ea ) iar rolul retetei este pentru a prevenii sau chiar a trata infestari mai usoare in special la inceput.
    – asa cum era reteta in prima faza … nu te poate ajuta nici macar la pui, te pacalea putin in perioada cat era dat uleiul.
    – sarea nu are ce cauta datorita ca plantele contin destula sare, se gaseste suficienta in reteta, ei consuma extra si minerale, iar cred ca scopul retetei este sa fie un ,,antibiotic natural”… asa mai eviti sa faca moale ,,pipi” porumbeii de la sare.
    – pe partea fungica nu ai lucrat… ciupercile se hranesc cu miere dar nu ai introdus nimic atunci cand absorb mierea sa le si ditrugi.
    Ma opresc aici considerand ca am dezvoltat doar in mare punctele slabe, mai mult decat suficient.

    Lucruri baza ce trebuie dezvoltate intro reteta care sa o sa aiba efect vizibil pozitiv :
    – anti protozoare (trico)
    – anti infectilor rinichi si intestinale … foarte important
    – anti infectilor respiratorii inferioare si superioare
    – anti parazitilor

    Imbunatatiri ajustate in al doilea tur :
    – scazi din menta 15 gr … adaugi 20 gr busuioc
    – adaugi hrean … o bucata aprox. de 10 cm, o bagi taiata in patru, are rol de conservare a retetei un rol mai important decat imunizarea sau indepartarea parazitilor
    – 2 linguri (supa) piper rosu asa intreg nemacinat… nu de alta culoare, rol de conservare, contra parazitilor, imunizator, etc.
    – rozmarin (plafar) 30 gr
    – 1 lingurita (cafea) chimen negru
    – 1 lingurita seminte de mustar (zdrobit)… seamana cu meiul
    – afine (fructul) 150 gr
    – macese (fructul fara samburi) 3 linguri supa (zdrobite)
    – radacina de tataneasa 50 gr … pt fisuri si iritatii interioare, lucreaza cu adevarat.
    – sovarf salbatic (oregano salbatic) 60 gr… il gasesti pe munte, nu lua din pravalie
    – cimbrisor salbatic 20 gr
    – miere numai poliflora
    Eu nu am explicat la toate rolu. Probabil reteta la gust va fi dulceag – amar (amar de la plante si seminte) iar dulce de la miere… ar fi bine sa adaugi lemn dulce 1 lingurita cu varf, acesta este universal folosit mai peste tot.
    – daca vrei sa te ajute la macerat adauga 1 lingura zahar trestie de zahar nerafinat (plafar).

    Acum asa va arata reteta in momentul cand o pui la macerat:

    – 2 litri ulei masline
    – 300 gr usturoi PISCACIOS
    – 60 gr cimbru de gradina… seminte si muguri
    – 30 gr licheni de piatra
    – 15 gr menta
    – 30 gr lavanda
    – 30 gr musetel
    – ceapa… important :numai ARPAGIC!!
    – 30 gr muguri de pin
    – 30 gr coriandru … zdrobit
    – 2 linguri supa cuisoare… zdrobite
    – 8 bastoanase scortisoara … zdrobite
    – 20 gr busuioc
    – hrean o bucata de aprox. de 10 cm
    – 2 linguri supa piper rosu … nemacinat
    – rozmarin 30 gr
    – 1 lingurita (cafea) chimen negru
    – 1 lingurita seminte de mustar… zdrobit
    – afine (fructul) 150 gr
    – macese 3 linguri supa ( fara samburi)… zdrobite
    – radacina de tataneasa 50 gr
    – sovarf salbatic (oregano salbatic) 60 gr
    – cimbrisor salbatic 15 gr
    – 1 lingurita lemn duce
    – 1 lingura trestie de zahar
    Aceasta este reteta care o poti pune la macerat.

    Imbunatatiri ajustate in al treilea tur, dupa ce a fost filtrat uleiul adaugi asa :

    – 7 sau 8 linguri bune (supa) de miere POLIFLORA
    – 100 ml ulei de canepa pur… plafar, contine toate Omega, in specialte ajuta mult la arderi ( foarte necesar!) pt ca reteta ta se bazeaza pe ulei.
    – 30 ml ulei migdale dulci… plafar, firma Fares, alcalinizeaza sangele (energizeaza)
    – 30 ml ulei din samburi de struguri rosii… plafar, antioxidant, etc.
    – 30 ml ulei de galbenele … plafar, firma Fares, este singurul tau produs care lucreaza antiprotozoare (trico) in toata reteta.
    Le mixezi toate bine bine la final, apoi pui continutul in sticle (sticle de sticla) mici de 100-200 ml, infasori peste fiecare sticla folie de aluminium (folie de impachetat ) si le pastrezi asa la frigider.
    Folosesti 3-4 ml ulei / kg boabe. Prima zi dimineata si seara, ziua 2 si 3 numai dimineata. Repeti tot la 10 zile.

    Cred ca te-am salvat de o perioada buna de studiu…din faza in care este reteta acum trebuie sa mai aduci imbunatatiri la nivel respiratoriu, trico , intestinale, fungica. Spor la studiu, sa ajungi cu reteta in 2-3 ani la next level, aici depinde foarte mult de tine. In faza in care este acum poti mentine BINE puii cu ea… si maturii in extrasezon.
    Foarte important cand dai asa o reteta ,,home made” la porumbei, trebuie sa crezi in ea, altfel transmiti acest lucru la porumbei si o poti da aproape degeaba.

    O mica paranteza… la trico sunt la nivelu 5, iar otetul de mere se afla undeva la nivelu 3, nu mai sus… am scris acest amanunt in scop sa crezi cu tarie cum ca o poti INCA imbunatatii mult.
    Nu folosesc tincturi = alcool = toxine.

    Acum daca exista pasionati… au reteta in fata, nu au decat sa o copieze.

    P.S. Nu mai raspund pentru ca se imultesc intrebarile si inevitabil apar si cativa care stiu 2-3 lucruri si alea incomplete (apoi dau cu mine de pamant)… mai apoi sunt aproape obligat sa matur cu ei si implicit sa dau afara unele chestii care sincer nu vreau.
    Pe pagina 2… Andrei Dejan a deschis un subiect foarte interesant cat si important ,,Superbacteriile rezistente la antibiotice”… stiu nu erati pregatiti sa il dezvoltati :))) …pacat!

  48. r p = Radu Popescu, cine este el stie decat el si cu apropiatii lui

  49. @ r p:
    Multumim pentru “secret”, informatii foarte valoroase care au si logica, abia astept sa-ti folosesc reteta, pana la urma asta este, ai dat din casa, avantajul nostru si pe viitor poate mai “scapi” cate ceva.

  50. @ r p com. 54
    Merci mult ! Imi place mult modul de abordare, de gandire, si reteta finala.

    Am niste intrebari, daca vrei sa imi raspunzi…
    1.Uleiul continui sa il incalzesc?
    2. Ce inseamna “supa” , de macese de ex.
    3. Ce “suport” inafara de ulei de masline as mai putea folosi?

    Cred cu sinceritate ca am scris istorie in topicul asta si ca multi columbofili (cei destul de inteligenti incat sa o aplice), incepatori sau cu experienta, vor beneficia de aceasta reteta.
    Spun ” istorie” pentru ca, cu ajutorul tau si al retetei , sper ca multi vor renunta la cure preventive cu antibiotice si vor invata sa tina porumbeii sanatosi intr-un mod mult mai natural.

    Tin sa precizez ca in reteta initiala, nu din rautate, am uitat sa precizez ca mai pun oregano 30gr si hrean ras 200 gr. Nu ca ar fi vre-un secret , pur si simplu am uitat. Dar acum cu noua reteta nu mai e necesar.
    Ma gandisem la un momentdat sa pun si coji de lamaie rase, nu stiu daca ar ajuta…..?

    Multa sanatate si respect !

  51. pt 57 .
    Nu este reteta mea ! Mai exact este reteta lui Lord Sculah… eu doar am imbunatatit reteta lui.

    pt 58.

    Raspuns la intrebari:
    1. Da continua pt ca deocamdata nu ai alta alternativa. Daca ai stii procesarea plantelor inainte sa le bagi in ulei nu ar mai trebuii sa incalzesti uleiul… deci ai deja o virgula de ce sa te agati.
    2. Fac referire la lingura mai exact masura… lingurita cafea (lingura mica), lingura supa (lingura cu care se mananca supe-ciorbe)… acestea sunt uneltele de masura/dozaj.
    3. Acum chiar esti obraznic :)))) Glumesc!

    ,,Tin sa precizez ca in reteta initiala, nu din rautate, am uitat sa precizez ca mai pun oregano 30gr si hrean ras 200 gr.”
    – nu stiu daca ai observat dar singurele care sunt 60 gr in reteta este Sovarf (oregano salbatic) si Cimbru de gradina… astea sunt adevarate antibiotice.
    – 200 gr hrean ras este mult, irita flora intestinala… o bucata de 10 cm taiata in patru pe lung este de ajuns.

    – hrean, piper rosu, seminte mustar, cimbru… pe langa beneficii foarte importante au un rol foarte mare sa conserve reteta.
    – eu ti-am lucrat la reteta la toata gama; trico, respiratorii, nivel intestinal, paraziti… dar nu e dusa la intensitate mare.

    ,,Ma gandisem la un momentdat sa pun si coji de lamaie rase, nu stiu daca ar ajuta…..?”
    – eu folosesc o reteta veche de peste 100 de ani aici la faza asta o combinatie de vitamina C si Calciu natural… pun 1 picur la 10 porumbei odata cu reteta mea cand se serveste pe boabe la porumbei.
    – tu ai vitamina C in macese, acestea au si un rol bun asupra ficatului….. dar dupa ce amesteci uleiul cu boabele pune 1 picur de lamaie la 10 porumbei acolo peste boabe, nu mai mult ca apoi fac fecale verzi.

    Parca vad cum imediat imi iau pe cocoasa si devine off topic:)))

  52. @ r p:

    Ma bag si eu acuma mai ceva decat mikidutza Lord Sculah, nu de alta dar m-ai facut sa nu pot dormi, caut virgula aia sa ma agat si eu de ea

    com 54:
    – “modul de procesare a plantelor lucreaza mai mult inspre interior decat inspre exterior, iar extragerea nu este dusa spre o forma maxima.”

    com59:
    1.” Da continua pt ca deocamdata nu ai alta alternativa. Daca ai stii procesarea plantelor inainte sa le bagi in ulei nu ar mai trebuii sa incalzesti uleiul… deci ai deja o virgula de ce sa te agati.”

    Este vorba cumva de macinarea plantelor pentru a avea o suprafata mai mare de contact cu solventul pentru a micsora timpul si cresterea randamentului extractiei?

    La naiba cu virgula cred ca s-a agatat Lord Sculah primul si eu nu mai am loc

    Poate ne dai un indiciu prin care sa facem procesarea spre exterior si sa ducem extragerea spre o forma maxima

  53. @r p
    Merci inca o data!
    Acum m-ai facut si mai curios in privinta retetei tale, a modului de procesare in special.
    Am intrebat de “supa” pt. ca am crezut ca faci vre-un extract , ceva lichid.

    Reteta mea este intradevar “inventie proprie”, ca sa zic asa , fara prea mare studiu.
    Totul din dorinta de a tine porumbeii cat mai NATURAL posibil si din cauza faptului ca nu doresc sa investesc bani foarte multi intr-un hobby.
    Am un prieten columbofil , mai invarsta, care zice :
    “Niciodata sa nu iti faci din placere VICIU. Daca iti place sa bei, bea un pahar inainte de masa, nu mai mult ! Ca devi alcoolist ! Daca iti place sa mergi la femei, du-te o data de doua ori pe luna, nu mai mult ! Ca nu mai faci fata la nevasta si face ALTU, n-ai tu frica ! Daca iti plac porumbeii, nu baga milioane in Blix Form si in Munn ! Ca o sa ai probleme in familie si o sa ajungi sa te lasi sau sa divortezi, mai rau e ca o sa ajungi sa trimiti copii flamanzi la scoala ! ”
    Cunosc Campion National fara dinti in gura, dar cu mii de euro bagate in porumbei !
    Unii vor spune “sacrificiu” , eu voi spune “prostie” !

    Acum DA , a devenit off topic ! Dar util , zic io.

    Merci r p, o sa incerca sa mai scobesc internetu sa vad ce mai gasesc legat de procesare si de plante si mai vb. Mare placere mi-a facut interactiunea cu tine !

    Si cum zice nicuszor, mai scapa cate ceva ca n-o fi bai ! :-)

    Boafta !

  54. pt 60 .
    Nu este vorba de macinarea plantelor. Recunosc unele seminte le pisez, dar nu macinarea este cheia… am cautat si eu de mi-a venit acru, pina la urma am stat cu cineva de vorba care face si vinde produse naturiste, uleiuri, creme, etc, cu un specialist, de aici am luat metoda de pregatire inainte sa dau drumul la reteta.
    pt 61.
    Da intradevar reteta mea este lichida… materialu baza il aduc de afara, restu obtin din tara, cumpar sau primesc de la cineva care aduna plante.

    Altceva – Sa inchidem ciclu curiozitatii, eu am facut 4 retete:
    1) tonifirea organismului
    2) de curatare a organismului
    3) glicogen natural
    4) antibiotic natural

    In ultimii 2 ani la prima am renuntat, a 2-a e folosita constant toamna 14 zile si primavara timp de 10 zile, este foarte buna lucreaza cu adevarat, schimba porumbeii total.
    Reteta 3 este folosita din cand in cand… am gasit un mod de procesare dar ma costa 1.500 euro ,,unealta” sa o pot duce la alt nivel… si in faza in care este acum eu sunt deocamdata multumit pt ca; de la 5 L lichid am dus-o pina la 300 ml lichid chiar daca cantitatea materialului nu a scazut.
    Cel mai intens am lucrat pe reteta 4 in special in ultimii 2 ani, pentru mine este cea mai importanta pentru ca am vazut rezultatele ei, mereu am adus imbunatatiri constant (nu neaparat prin incarcarea retetei). Este facuta din legume, fructe, plante, seminte, rasini, sirop.
    Toate sunt lucrate separat, pornesc cu toate deodata iar dupa filtrare unesc lichidele ”all in one”. Este foarte mult de lucru pe aceasta reteta,… eu nu doar amestec in ea, folosesc cantitati destul de mari din materialu care trebuie sa dea afara ce ma intereseaza… cat timp lucrez la aceasta o pastrez la intuneric si dupa asemenea in sticle infoliate apoi la frigider.
    Cand este servita pe boabe mai adaug niste ulei si lamaie cu calciu. Important ca intradevar lucreaza. In fiecare an fac o singura data in toamna sau in iarna… anul acesta am facut 12 Litrii, apoi o impart in diferite directii.

    Voi de ce ati crede ca daca luati un produs care are 2-3 chesti naturiste in el este mai bun? …pe langa alea 2-3 chestii mai are si emulgatori, conservanti, E-uri si alte sintetice. Cand fiecare isi poate face ceva ”home made” mult mai diversificat si total pur natural.

    Gata nu mai raspund, finish.

  55. P.S. pt com 61 … un singur lucru obtin prin macerare; Siropul ! Cu acesta indulcesc la final… siropul il fac in decembrie ianuarie… ca material de baza folosesc miere poliflora sa obtin siropul.

  56. @r p

    GATA FRATICA ! M-AI BAGAT IN CEATA !

    Nici nu mai stiu ce sa te mai intreb…..

    :-))

    Dar te-ai ocupat serios de treaba asta, nu gluma !

    Msi pt. tot ! Multa sanatate!

  57. rp,ce ne puteti spune despre wonder pigeon? Stiu ca este un produs revolutionar constituit din acizi grasi acid capric,acid caprylic si acid lauric,fiecare din acizii astia luati singular au un efect benefic asupra organismului . Se poate folosi oricand,nu are contraindicatii,poate substitui multe medicamente,nu se altereaza pe o perioada lunga in apa,nu pierde din proprietati in apa….etc. Pare produsul minune! Eu il folosesc de putin timp si notez o schimbare radicala,mai ales la compartimentul de reproductie.

  58. @ r p:

    Am inteles ca nu vrei sa mai raspunzi, insa….mi-ai dat o integrama care chiar ma baga in ceata si chiar daca ma dai afara pe usa eu intru pe geam.

    Pana la urma folosesti solventi organici nu saruri neutre da ?…mai inainte ai spus ca nu mai folosesti uleiul si am inteles clar ca folosesti un utilaj de purificare a solutiei extractive, da?… sa inteleg ca faci microfiltrare tangentiala repetata pentru concentrarea solutiei extractive?

    Asta inseamna ultrafiltrarare, deja faci lucrare de laborator, inclin sa cred ca daca cresti presiunea ultrafiltrarii ajungi la osmoza inversa si chiar ai dus acest proces la rang de arta.

    Buuun,… insa ma gandesc eu ca nu este suficient sa pastrezi extractul la frigider in stare naturala deoarece oricum se altereaza fara conservanti si atunci singura solutie este sa faci cantitati mici pe care sa le administrezi in stare cat mai proaspata, nu?

    Oricum ar fi iti multumesc ca mi-ai deschis ochii asupra unui procedeu nu foarte simplu, insa cu beneficii enorme.

    Chiar daca nu vrei sa ne mai dai indicii, promit ca “googalesc” pana inteleg mai bine procesul, in speranta ca ne mai “scapi” cate ceva (ca doar nu te lasa inima), iti multumesc inca o data.

    Multa sanatate!

  59. O firma ce a aparut noua, nu cunosc nimic despre ce vand acestia… sincer sa fiu nu cunosc mai nimic despre produse sau denumiri de produse. In schimb stiu cate ceva despre cum sunt facute, efectele pe termen scurt si lung ..avantaje de moment si dezavantaje de viitor.
    Pina la urma tot la lucrurile naturiste trebuie sa ne intoarcem… nu neaparat 100% dar macar o parte din acele 365 de zile.
    Eu sa am o firma de produse… cu siguranta un mare accent ar fi pe reclama si promovare a produsului sau produselor… aceste firme nu sunt de condamnat pt ca scopul lor este sa faca profit, iar columbofilul in sine se poate condamna pe el insusi ca nu a stiut sa aleaga, asta numai in cazul in care observa ca nu a ales drumul potrivit… 90% aleg produsele si considera cu tarie ca au ales drumul potrivit, pe undeva nu sunt nici ei de condamnat asa cum nu pot fi condamnati nici aceia la care le place sa manance sarat sau foarte dulce,etc… tot ce poti sa faci daca doresti sa le spui doar ca prea multa sare sau dulce mai tarziu au niste urmari.
    Mai exista si varianta in care nu exista alte optiuni si atunci columbofilul pune mana si foloseste la ce are la indemana pentru ca nu are de ales mai exact alte optiuni… multi motiveaza criza de timp.
    Eu am vazut crescatorie si afara si in tara, care ani de zile a concurat fara produse minune sau o medicatie agresiva… cand a murit batranu, baiatu a bagat porumbeii in programul ,,agresiv” si a fost o explozie de rezultate 1-2 ani era de neatins iar din anul 3 a inceput sa se stinga… exact asa a fost la noi in tara, cate un anumit columbofil cand a dat de ”miracole” si a reusit sa cumpere, apoi a pus in aplicare imediat a fost o explozie, dar tot atat de repede s-a stins… nestiind ca a complicat problemele in propria crescatorie si acum a inceput acea lupta contra 5-6 boli frecvente care ii bantuie si ataca porumbeii an de an. Acestia au ramas cu acea senzatie placuta din trecut, atunci cand au dat cum au si explodat X si Y devenind micuti in fata porumbeilor lui, totusi continua sa dea ca vrea sa ajunga iarasi sa simta acea adrenalina care, cand si cand o mai pocneste cu cate un yarling… dar nu se merita.
    Cand inchizi pe cineva intro casa si ii spui ; ,,Te rog numai in acea camera sa nu intrii iar in rest, toata casa este a ta!” … de cum a ramas singur exact in acea camera isi doreste cel mai mult sa intre:)))…. asta se intampla si cu partea chimica. Majoritatea stiu ca nu este bine si mai tarziu apar efecte negative dar totusi aleg exact acea usa care nu trebuie deschisa… indiferent daca costa ii financiar atunci si mai tarziu pe stare de sanatate.
    Sunt cateva suplimente care intradevar ajuta in refacere imediat ce a sosit porumbelul acasa, cauti sa maresti viteza de refacere cel putin poate vizibil exterior… dar nu trebuie abuza. Sa o ti una intruna cu chimice… eu asa consider ca e grav, dar nici nu cer sa imi dea cineva dreptate. Fiecare este la libera alegere, posibilitati, inclinatii, capacitate, etc.
    Orice face fiecare atat timp cat este multumit si fericit in sine cu ce practica atunci este bine.
    Eu si prieteni care cauta antibiotice aparute noi, produse pentru porumbei mai avansate, acestia sunt convinsi ca este singurul mod sa fi in fata, ce pot sa fac… fiecare are cararea lui si nu cred ca merita efortul sa il abati pt ca mai apoi, arunca ca nu a vazut explozia. Sa schimbi sistemul acest lucru ,,scartaie” 1-2 ani iar beneficile apar pe urma… cand ai schimbat urmeaza o selectie in serie mare, inclusiv multi porumbei inlocuiti la reproducere, o serie de tineri trebuie sa le ia locul acestia din urma la randul lor trebuie crescuti in noul sistem (tinerii si dau pui mai buni)… toate acestea odata se aliniaza si incepe circuitul sa dea roade, atunci ajungi la porumbei puternici nativ care pot face rezultate fara prea multe artificii si fara sa creeze probleme de sanatate… ajuns in acest stadiu vei zambii cand auzi prin ce probleme trec porumbeii din alte crescatorii. Chiar daca a reusit X si Y sa faca un program de intretinere nu ajunge… columbofilia este un amalgan. Fotbalistii buni dau gol din toate pozitile aproape cu orice parte a corpului… e greu sa joci la un nivel mai mare daca dai gol numai in cazul ca ti-a venit mingea pe picioru dept.
    Am abatut discutia… scuze dle Petre, am generalizat in mare.
    Daca intrebarea era despre -reteta- NU RASPUNDEAM.

    P.S. poate mai scriu pe site-uri peste 1 an, am observat ca am facut un obicei din asta.
    Acum fac si eu o afirmatie a’la Cristi Borcea :))) Lasati-ma sa ma pregatesc ca in 2-3 saptamni plec in Antwerpen si am de studiat una alta… eu chiar merg, numai ca Dinamo nu a mai ajuns in CL…. love STEAUA !
    Va doresc la toti rezultate in sezon.

  60. Rectific : ,, Eu si prieteni care cauta antibiotice aparute noi, produse pentru porumbei mai avansate, ..”

    Eu AM PRIETENI care cauta…

    sorry.

  61. @nicuszor
    Vad ca sti si matalutza una alta despre procesari si extrageri, spre deosebire de mine care sunt diletant in materie.
    Am gasit si eu cv interesant, cu toate ca mi se pare cam toxic solventul si nu stuu daca se evapora 100%.
    Ce zici ar putea fi asta virgula?
    http://m.wikihow.com/Make-a-Medical-Marijuana-Oil
    Oricum interesante discutii.
    Va salut !

    Ps. Nicule, daca mai afli ceva zi si mie fratica !

  62. @r p
    Daca eram acasa te invitam pe la mine, in drumul tau spre Antwerp, si poate mai extrageam ceva de la tine. :-))

    Pana la urma tot ii dam noi de cap virgulei aleia !

    Am auzit ca multi dau ” sau de oaie” ca supliment alimentar, asta pt. porumbeii de fond si maraton, stii ceva despre treaba asta, ce parere ai? Dar de colostru de vaca ?

    Bafta!

  63. @ Lord Sculah

    Nu sunt nici eu un specialist si nu excelez in materie, insa folosesc logica si mai stiu ca remediile tuturor afectiunilor se afla in natura printre noi, insa….e grele.. stii cum e…. chiar mai usor este da iei hapul, decat sa mulcesti la procesari.

    Interesant linkul, insa nu cred ca aici este virgula, sa-ti spun de ce:

    @r p: a spus:

    ” reteta mea este total diferita, eu am evitat uleiul ca prim material de baza (folosesc altceva) datorita ca in general pasarile fac foarte repede acea boala numita -ficat gras-,”

    “Nu folosesc tincturi = alcool = toxine.”

    ” un singur lucru obtin prin macerare; Siropul ”

    In linkul de mai sus este totusi vorba de folosirea alcoolului pur ca solvent, daca nu cumva a folosit celalalt solvent petrolier, iar procesul este prin macerare, deci nu se potriveste.

    Parerea mea este ca omul merge pe un proces cat mai natural, fara solventi, din cate am inteles eu pentru fiecare planta in parte, concentrand solutia extractiva prin microfiltrare, daca nu chiar o nanofiltrare, vezi: ( “de la 5 L lichid am dus-o pina la 300 ml lichid chiar daca cantitatea materialului nu a scazut.”) apoi uneste extractele pe care le administreaza pe hrana cu adaugare de ulei, lamaie si calciu.

    Oricum ar fi sa speram ca daca nu ne prindem noi, poate ne ajuta pana la urma, macar cu ceva indicii.

    Daca cumva ma “prind “, stai linistit ca-ti spun nu sunt secretos, pana la urma stii cum este, multi vad putini pricep si ce ma incita cel mai tare este ca aceasta reteta nu este benefica doar la porumbei ci si pentru noi, exact cum spunea si Radu, totul tine de usa pe care o alegem, insa conteaza si momentul deschiderii ei, apoi e prea tarziu
    O seara placuta! :))

  64. @ Lord Sculah:

    Frate, seu de oaie sau de berbec ce o fi fost am folosit eu, am facut un macerat mixtura de plante si seminte pe care l-am amestecat cu seu, dupa care il administram pe mancare.

    Ce pot sa-ti spun este ca a fost bine, adica pasarile chiar se vedea pe ela ca sun in forma, acum tin sa precizez ca eu cresc doar porumbei de agrement, Jucatori de Galati, si acest amestec il dadeam doar iarna , mai ales cand erau temperaturi foarte scazute.

    Dezavantajul era ca mirosea atat de tare, incat musafirii cand intrau in voliera erau nedumeriti, deoarece nu vedeau nicio oaie prinprejur, oricum nu am mai folosit acest amestec de cativa ani. :))

    Bafta!

  65. @nicuszor
    Nicule daca iti miroase tare a oaie in voliera ai grija sa nu vina lupu la “oi” :-))

    De asta ce zici ?
    http://www.youtube.com/watch?v=_P0GKDhupXo

    Sti ce ma gandeam….ca cel mai simplu solvent ar fi APA . Daca am face extractia prin fierberi repetate , cumva, cam cum se face “magiunul” daca sti ce e ala….dar nu stiu cum ar putea fi oferit porumbeilor, rezultatul fiind mai solid. Poate schimband reteta……nu stiu, dar m-a intaratat rau r p.
    :-)
    Boafta!

  66. Chiar ca intrii pe geam…

    De ,,unealta” am nevoie la reteta 3… din 5 Litrii am ajuns la 300 ml, ambitia era sa ajung la 50-60 ml ceva de genu Gel sau Ulei.
    In momentul de fata ambitia mea este concentrata numai pe reteta nr 4 -antibiotic natural-.
    Datorita faptului ca materialul baza la mine nu este ulei, am preferat sa fac ulei de galbenele home made foarte concentrat pt ca eu, nu am flori de galbenele in reteta… acesta este uleiul de care am pomenit ca il adaug la final pe boabe 1 picur/8 porumbei… paranteza :fratii Janssen toata viata lor au dat ceai de galbenele la porumbei. Am vrut neaparat galbele dar in doza concentrata si asa am ajuns sa prefer ulei foarte concentrat, este total la alt nivel fata de ce cumperi din plafar. Cum am mai scris, eu atac tricomonoza (protozoarele) in 5 variante… galbenelele este doar una, dar nu cea mai buna din lista mea.
    Cand am fost invatat cum sa pregatesc plantele si semintele… mie nu prea imi convenea procedeul, atunci am gandit o perioada si am facut o modificare, vroiam sa o prelucrez cat mai pur (natural), eu m-am agatat de ”o scanteie” apoi am facut modificarea sa fie exact ce imi doream. Aceasi persoana ma intrebat acelasi lucru, zicea ca nu crede ca aceasta reteta nu se altereaza Icand a auzit de miere)… uite ca de mai bine de 1 an o are la frigider ( 1 Litru inceput) este tot acolo in aceasi stare. Folosesc conservanti naturali care ma ajuta cum ar fi hrean, piper rosu, boabe mustar, ardei iute rosu fara samburi, s.a.m.d, etc,etc… la mine perioada de lucru cat dureaza sa fie gata reteta este pe zile exacte… toata perioada tin reteta in borcane la rece si intuneric (lumina distruge!)… tot la o perioada de timp inlocuiesc total legumele si fructele, tot este fixat exact durata – timp, niciodata nu termin reteta cu 1 zi mai tarziu… ultimele 48 de ore tin borcanele in casa la temperatura camerei (toate ingredinentele lasa si mai tare din ele)…. scopul meu este acelasi sa pastrez tot extrag cat mai viu posibil. Am facut un test, am scos o sticla din frigider si am pastrat sticla pe masa in bucatarie dar in fiecare zi gustam din ea, dupa 4 zile s-a acrit usor. Cautand sa pastrez tot cat mai viu, ea devine mai sensibila, folosind conservanti naturali ma ajuta enorm de mult, ea stand la rece in sticle infoliate o duce mult si bine. Am 6 ani de cand lucrez cu reteta asta, o fac odata pe an pt ca atunci am toate cele necesare, iar pina in anul urmator urmeaza studiu intens… mereu am venit cu imbunatatiri, dar in ultimii 2 ani am insistat numai pe aceasta reteta. Boli spre exemplu E-coli si alte alea nu stiu ce sunt… lucra atat de bine reteta pe trico si infectii intestinale, rinichi, digestive, etc, incat am zis sa o lucrez mai departe mult mai insistent pe respiratorii… asta la rugamintea unui prieten care vrea sa renunte la antibiotice in 2-3 ani (pt ca deocamdata lucreaza la schimbul de generatii porumbei). Reteta este deja la unu nivel f.foarte bun dar in acelasi timp sunt convins ca o pot imbunatatii si mai mult… pina in Decembrie mai sunt 11 luni, apoi iar si iar… nu stau cum nu sta apa :)))
    La final filtratul il fac prin panza…
    Ma crezi cum ca caut sa fie si luna in crestere cand ma apuc de reteta ?… iar cand lucrez la ea, folosesc cutit ceramic pt a taia legumele (gasesti la Kaufland 45 ron)… iar cand umblu la borcane folosesc lingura de bambus (gasesti in seturile pt salate). Mie imi place mult cand o prepar… dar muncesc al naibii de mult la ea, iar daca lipsesc in zilele exacte s-a dus naibii reteta.
    Nicusor tata pot face si ultrafiltrare pt ca am pe cineva in domeniu care cred ca nu ar spune NU… dar lucreaza acum reteta foarte bine, am eu nebuniile mele sa o fac ”NIFURAMYCIN NATURAL”.
    Dar voi chiar nu mai vreti sa va ramana de studiat nimic ?
    Am inchis geamul….

    Lasati-ma sa ma pregatesc pentru calatoria de care am pomenit mai sus :)))

  67. Folosesc si eu reteta acesta de naturale de acum…Este are efecte si pentru porumbei jucati fond si maraton?..Pot avea facebook tau..rp…Multumesc

  68. com 70
    ,,Am auzit ca multi dau ” sau de oaie” ca supliment alimentar, asta pt. porumbeii de fond si maraton, stii ceva despre treaba asta, ce parere ai? Dar de colostru de vaca ?”

    Nu sunt strain, stiu ca sunt bune. La Seu trebuie arderi bune. Colostru stiam ca ala de oaie si de capra e mai bun… asta sustinea si parintele naturistilor Valeriu Popa din ce am citit in cartea Medicina Naturista, carte scrisa in amintirea lui.

  69. com 77

    La ce te ajuta melasa?… De ce sa pui mierea poliflora asa la simplu cand poti venii cu un plus?….. cand poti concepe un sirop sa ajute caile inferioare… iar nas, urechi gat, ochi lucrezi in reteta. Poti lucra si pe oxigenare un refresh pt organism.
    Eu fac nopti albe de vreo 17 ani… te plangi deja la cateva ore:)))

  70. Daca imi spui cum pastrezi colostru esti tare. Eu am habar despre el de cativa ani buni.

  71. com 75
    Lord Sculah are dreptul de autor, sper sa primesti aceasta dezlegare.
    Acum esti culmea si tu… eu ma semnez cu doua litere si tu vrei facebook-ul :))
    God bless you!

  72. @r p
    La ce ma ajuata melasa ? Hmmmm …HABAR N-AM ! :-))
    Eu ti-am zis ca sunt “urechist”, fac experimente pe porumbei dupa ureche bazate doar pe logica si simturi, exact cum canta tiganii la vioara, fara scoala ! :-))
    Toate linkurile si aberatiile de mai sus sunt aruncate la PLESNEALA, momeala, poate-poate mai zmulg vreo chestie in plus ! Si am reusit ! Am mai aflat un ingredient, ceva despre modul de preparare…merge, e bine pana acum . :-))
    Cu toate ca asta cu ” luna in crestere”, “cutitul de ceramica” si “lingura de bambus” nu cred ca am sa fac, pur si simplu din comoditate.
    Oricum stadiul la care lucrezi tu ma depaseste mult!
    Cel mai simplu ar fi sa iti cumpar produsul gata facut ! :-))
    Cred ca esti foarte pasionat si ai si foarte multe cunostinte in materie.
    Poti face o reala afacere din treaba asta.
    Tot ce caut eu e un inlocuitor la ulei, daca tot ai zis ca nu e bun, si cred ca o sa merg pe un sirop ceva. Poate chiar de miere cu ridiche neagra….nu stiu exact.
    Ardei rosu ma gandisem sa bag si eu dar mi-a fost frica sincer, necunoscand efectele lui.
    O sa incerc oricum sa caut un solvent natural ceva…
    Cand o sa mai am o varianta la reteta, o sa o public. Poate mai bagi si atunci ceva inbunatatiri :-))
    Cred ca ar fi fain daca ar face por.ro un topic separat cu remedii naturiste, poate ar intra mai multa lume.

    Colostru il iau din piata de la tarani, intrebi la mai multi daca au vaca care tre sa fete in scurt timp. Stabilesti cu ei cand fata vaca si cand sa ti-l aduca, sa nu treaca mai mult de 48 de ore si sa il tina la rece. Eu iau cam 2,5 litri la pret normal, la fel ca laptele. Majoritatea oricum il arunca !
    Ajuns acasa cu el il mai amestec odata bine si il pun in pungi de 1kg, cam 150 ml (doza e cam de 100 ml/50 porumbei pe mancare aprox 2kg, nu iti trebuie cantar de bijutier :-))) ), poti sa pui in pungi duble ca se mai lipesc prin congelator una de alta si se rup. Apoi ,ai ghicit, le bagi la congelator. Acum nu stiu cat se pastreaza din agentii activi, de exemplu AS scria ca a renuntat la kefir si iaurturi, nu mai crede in puterea lor. Nici cat poti sa il ti maxim congelat nu stiu. Eu cam in 3 luni il folosesc, apoi iau altul.
    Cand ai nevoie, de obicei primavara la pui, il descongelezi si il dai pe mancare, amesteci bine apoi usuci cu vitamineral.
    Eu il folosesc din 2010, am invatat de pe dvd-urile SOC, de la Frank Tasker din UK.
    Coincidenta sau nu, bola puilor nu stiu cum arata !
    Sper sa te ajute.
    Ce faci in Antwerp?
    Multa bafta !

  73. O sa pun comentariile astea in alt topic despre “retete” pentru ca n-am mai vorbit de mult despre hranirea de iarna. ;)

    Ma ingrozeste ideea de reteta si de umblat dupa cele tzshpe feluri de plantute, de alcatuit gramaje si de pregatit. Ati testat reteta pe loturi martor, adica un lot da si unul nu, si apoi sa le zburati in paralel la etape, iar cel tratat a performat mult mai bine? Colostru natural, sau Immunol de la Tollisan fortat, tot pe acolo e, “imunitate” data cu lingurita la pasari care ar trebui sa lupte singure prin genetica lor, asa ma gandesc… in natura nu vine gutanul sa ciuguleasca vaca la fund cand naste ;).

    Nici eu n-am mai avut anul asta boala puilor, daca in 2013 la etape se pusesera pe vomitat aproape toti puii, anul asta cred ca am vazut o singura boratura intr-o zi si ala s-a vindecat repede. Si nu au primit niciun fel de medicatie de cand s-au dat jos din ou si pana dupa sezon. Sunt constient ca fiecare an difera si e posibil sa vina vreunul in care o sa pice astia pe capete, dar incerc sa le vad limitele si sa ma relaxez in columbofilie, sa o simplific, nu sa o ingreunez. Da, un Naturaline, un Probiotic, un otet, dau cu placere si cu convingere. Anul asta vreau sa introduc iar usturoiul desi nu sunt convins pentru ca imi omoara probioticele pe care ma chinui sa le aduc, cu o mana bag si cu alta scot… si mai e o discutie, probioticul aviar e una, probioticul din iaurt e alta, plus ca porumbelul nu digera lactoza.

  74. Mierea este peste melasa.
    Jumatate de ardei iute (rosu) fara samburi ajunge pt cantitatea care o prepari tu.
    Nu prea ai ce taia cu un cutit de ceramica… usturoi, arpagic, ardei iute.
    Produsul facut nu este de vanzare. Si reteta ta este buna, ai sa vezi.
    Nu este de aruncat nici uleiul… dar in alea 10 zile pauza da 1-2 zile otet, mai tai din grasimile cumulate in organism.
    Colostru… in primele 4 ore de dupa fatare este cel mai bun, apoi tot tot la 8-9 ore pierde din putere treptat pina la 48 de ore… dupa 48 de ore putem vb de lapte normal. In lada frigorifica (sertar) rezista 2-3 ani…. cumperi pungi in care torni apa sa faci cuburi de gheata, torni colostru acolo apoi faci un nod sus, cand umblii la ea scoti doar cate cuburi te intereseaza… odata ce are contac cu aerul in maxim 45 de minute trebuie folosit… sparge cubul intre doua linguri si amesteca cu boabele si servestel apoi. La zburatori a dat rezultat numai in refacere dupa concurs (in ziua urmatoare dimineata) 1-2 dimineti, sau dupa anumite tratamente (nu dupa orice tratament sa il folosesti)… la pui iarasi este bun, daca dai des zboara enorm de mult si vei constata in iarna ca, la o parte dintre pui le ,,pusca” incheieturile, zboara mult – se forteaza. O bucata cat marimea unei -prune- ajunge /kg boabe… cauta de oaie si capra daca tot cauti sa folosesti asa ceva.
    AS sau Ad (kefir si iaurt), nu ma refer la astea doua… lui in general ii place mult shaorma cu de toate in ea, da si rateuri si daca cauti se contrazice in unele chestii, depinde si de ce flash are in mometul respectiv… iara daca se face vreo licitatie cu 6-zerouri pe pipa sa vezi atunci nervi si articole agresive. (Imi cer mii de scuze pt fanii lui )

    Vizitez cateva crescatorii mici dar cu porumbei mari… in rest si in tara vecina doar una .

  75. Leati dat naturiste ati zburat puii toamna si nu ati avut boala puilor?

  76. Pune si tu un nume, macar “Ion”, nu imi place “anonim” asta deloc. Nu am avut boala puilor dar am avut “raceala ochiului” la majoritatea dupa ce i-am bagat la masina, insa le trecea in 2-3 zile de la sine si la care nu, putini din ei, le dadeam 2-3 picuri de oculoforte in ochi. Nu am tratat matca cu nimic inainte de imperechere sau in iarna.

    Despre boala puilor, un crescator de afara a zis o chestie foarte interesanta buna inainte de sezon: daca ai un vecin care are la ei boala puilor, imprumuta de la el un pui sau niste boabe vomitate si da-le la ai tai. Vor face toti si se vor vindeca rapid, fiind apoi buni inainte de sezon. O considera un fel de “varicela” a copiilor, pe care trebuie sa o faca toti si sa treaca mai departe cu bine. Ma intreb daca ai mei o vor face ca yearlingi daca nu au facut-o ca pui…

  77. com 83
    ,,Ma ingrozeste ideea de reteta si de umblat dupa cele tzshpe feluri de plantute, de alcatuit gramaje si de pregatit. ”
    Cutia are 50 gr… pui la ,,ochiometru” daca urasti cantaru:))

    ,,Ati testat reteta pe loturi martor, adica un lot da si unul nu, si apoi sa le zburati in paralel la etape, iar cel tratat a performat mult mai bine? ”
    Eu, da… reactia e in felu urmator cand se da imediat se curata ochii in ziua urmatoare, penajul devine mai elastic si mai matasos, dupa 3 zile sunt mai usori si muschii rozalii, unii stau suparati 2-3 cand primesc (aia au ceva) apoi se indreapta, sunt care dau mai verzui la fel dupa 2-3 prize se indreapta… dupa 1 zi (24 ore) dupa ce termin alea 3 zile de dat, naiba ii ea, zboara de le sar fulgii. Diferenta este mare intre cei care primesc si ceilalti… care nu primesc cad treptat si exterior arata cum aratau puii unui baiat din Arad cred, ceva pui ce am vazut pe o licitatie incheiata nu de curand pe un alt site desii aveau o conglomeratie de campioni in sange.
    Ai vazut ce contine Immunol… ai inlocuitor mai bun la tine in curte, fresh, proaspat, trebuie doar sa te orientezi.
    Incearca reteta ”oil master” patentata de catre Lord Sculah, mai foloseste otet, sa nu uiti si de Iod… gaseste la toate acestea locul potrivit in program la pui apoi mai povestim, ca doar nu renunti tu la site sa nu mai ne poti spune ce crezi despre ea:)))

  78. Prefer sa fiu anonim daca nu am in primi 10 national si daca voi fi in primi 3 national prefer sa fiu tot anonim…..Prefer sa nu mint… sa pun un pseudonim fictiv ma pacal singur…apreciez cei care scriu sub anonim si cei cu initiale acesti sint considerati precum critici si numai asa columbofilia evolueaza…Incerc sa invat de la cei mai buni crescatori care au rezultate fiiinca consider ca acestia au cultura columbofila….este mai greu cind scrie doru si nu stiu care sint rezultatele lui la ce categorie finca eu caut o categorie anume de rezultate….deci acolo este greu sami dau seama ce categorie prefera respectivul…daca doru scrie un ex si ce clasari are respectivul atunci imi dau seama daca este pe placul meu sau nu…desi cind este de sanatate citesc tot indiferent de categorie si cind este de motivatie citesc numai pentru categoria care sint interesat

  79. @por.ro
    Nu prea e nevoie sa te duci personal in paduri noaptea pe luna plina sa culegi nush ce rahat de liliac (guano) sau picioare de broasca. Iti faci o lista cu plante benefice si mergi la farmacii naturiste, supermarket si plafar, depozite de alimente, etc. si gasesti cam tot ce trebuie. Nici mie nu imi place sa imi consum prea mult timp cu chestii care pot fi, relativ ,simple.
    Iar de utilizat se utilizeaza super usor, pui pe boabe si amesteci dupa care adaugi drojdie de bere!
    Despre “imunitatea data cu lingura” pot spune ca o prefer oricand in detrimentul “antibioticelor date cu pumnul “!
    Dar oricum si eu am observat ca e mai mult ca un “supliment proteic”, care ajuta la crestere.

    “Obligativitatea consumului rapid de colostru este determinata de continutul ridicat al acestuia in substante proteice (nutritive), – ceea ce intensifica viteza de crestere a mielului si iedului -, minerale – care concura la expulzarea rezidiilor intestinale cumulate in viata intrauterina – si in substante antiinfectioase (imunoglobulinele) care confera rezistenta sporita la imbolnaviri in primele cca 10-12 zile. ”

    @r p
    Diferenta intre “colostri” nu o cunosc, s-ar putea sa ai dreptate. Dar ala de bivolita, cum o fi?
    Stiu ca laptele de capra e bun pt. plamani.
    Colostru il scot seara de la congelator si il las pana dimineata a desghetat in FRIGIDER!
    Cantitate asa mica nu as putea folosi la ce fac eu cu el, mie imi trebuie sa inmoaie bine boabele si dupa 5 min. devine lipicios si atunci pun mineralele pe el.
    Oricum ideea cu pungile de gheata nu e rea.
    Iar daca e mai mult nu cred ca fac porumbeii colesterol , cel putin sper :-)
    Otet dau ZILNIC altfel dati DEGEABA, si nu o spun eu o spune un mare veterinar belgian.
    Eu sun MARE FAN Schaerlaeckens. Articolele lui m-au ajutat sa trec printr-o perioada foarte grea. Imobil, intr-o anumita masura, un fel de “prizonier inchis afara”, le-am citit, articolele in engleza, si de 4 ori.
    Asta imi si place la el ca nu prea e zdravan la cap.
    Are si lipsuri, laudaros, cel mai mult vinde pui dintr-o linie SUPER CONSANGVINA, cu toate ca PREDICA cu totul altceva, invidios…etc.

    @Ion :-))
    Cu naturiste poti avea porumbei foarte sanatosi, dar tre sa recunostem ca rezultate de varf nu prea vor fi.

    Bafta!

  80. ,,Colostru il scot seara de la congelator si il las pana dimineata a desghetat in FRIGIDER!”
    Sfat, il primesti cum vrei… scoate cubuletele si atunci pe loc spargele intre doua linguri apoi mesteca cu boabele, lasi 2 min si poti sa le dai… 45 min dupa descongestionare e un risc. Si nu mai da probiotic cu fermenti (drojdie)… sau probiotic cu acid (otet). Organizeaza un program care sa il fixezi un timp… eu am fixat un program la pui in 9 ani cu mai multe crescatorii deodata (in acelasi timp)… orele mesei… dat drumu afara… gramaju la mancare dimineata… amestecul… lasatul afara si educatia… etapele imediat cum este intarcat (atunci sunt mai vulnerabili)… programul pe zile ce primesc… program cand incep zborurile… etc.

  81. Pentru mine a devenit plictisitor… dau dau afara si nu aud nimic nou.

    O seara buna la toata lumea.

  82. Foarte interesant cit a evoluat stiinta sa fie reprodus laptele matern foarte comercial….Eu am capre si oi ma ghindeam ca poate fi zarul acela care rezulta cind fac brinza si urda…Multumesc mult de info…

  83. rp,acidul lauric din laptele de mama este continut in wonder pigeon asta de ma tot zbat eu sa vi-l recomand. Nu fac vreo reclama,nici pe departe,este doar o satisfactie personala at cand reusesc sa fiu util… Anonim,nu este reprodus laptele de mama sau clonat in vreun fel,este muls pur si simplu si bagat in congelator… Spui ca ai animale…ia incearca si pune la fiert un pic de colostru,sa vezi ce se intampla! Dar sa mai adaugi si niste apa cand il pui la fiert. La o jumatate de litru de colostru,o jumatate de litru de apa,sau 50% colostru-50% apa. Dupa fierbere sa-l gusti sa vezi cat de bun este. Zerul este ceea ce ramane dupa ce se pune cheag in lapte,stii tu mai bine ,este extraordinar ,nici nu-ti poti da seama cat!

  84. Scuze am probleme cu kkt asta, nush ce se intampla ca nu pot sa postez……ma rog. Am scris siroaie si s-au dus pe maciuca….ce kkt e “duplicate comment” por.ro, ca eroare ma refer?
    @r p
    Lumea nu scrie ca e ingusta la minte, nu da din “casa” de frica sa nu ajunga altii campioni. Sunt destui care mai stiu “cate ceva” dar nu vor sa zica nimic ! Sa tina in ei pana crapa, din patrtea mea !
    www(punct)iamshaman(punct)com , poate il sti deja….
    Multa bafta !

  85. Ba esti nebun….? Din cauza la cacatu ala de link mi-am mancat eu nervii….pana nu am pus “punct” inloc de “.” nu m-a lasat sa postez…..ce tampenia naibii!

  86. Pai daca faci reclama la etnobotanice te cred si eu ca te-a halit filtrul de spam. :))

  87. @por.ro
    Trazni-l-ar :-))) de nervi am gresit linku :-))
    Asta cu rasini trebuia….:-))
    http://www(.)iamshaman(.)com/resins/

    :-))

    Ce-o sa zica lumea despre mine acum ? :-)) bine ca nu am dat ceva pornoace….:-))

    Bafta !

  88. Mie imi ia de pe o zi pe alta sa pregatesc plantele.
    Continuam maine…..

  89. @LS: eh, lasa acuma, ca am inteles… umbli cu etnobotanicele si ne aburesti ca-s “naturiste”. =))

  90. Interesant subiect….Vorbele in istorie erau: campionii erau cei care consumau bauturi ceva mai mult…Suntem in 2015 anii au trecut si este posibil cei cu plantele(fac referire la…link)sa fie campionii sau cei mai bunii pe judet,regiunea lor…deci lumea evolueaza…felictarile mele pentru rezultate mai putin conteaza cum….

  91. @r p
    Jur cu mana pe tastatura ca nu am atins asa ceva si nici nu recomand nimanui ! Sa tragi pe nas ceva pe care scrie “ingrasamant de flori” sau “insecticid” este cireasa de pe tort in domeniul prostiei ! Cel mai bine iti iei ca orice om normal la cap un litru de tuica sau vin , bere , lichior etc.!
    Sau MAXIM o “Maricica” , testata de sute de ani, faci o PIPA PACII si-ti dai drumu in lumea spiritelor :-)), dar sa ai la tine mancare, ciocolata, apa ! :-))
    Cat priveste linku cu pricina, am vrut doar sa ii mai dau lui r p ceva de citit, cum se extrag rasinile. Sunt sigur ca stie deja, dar am devenit plictisitori si omu bate in retragere. Iar eu mai am nevoie sa mai scot niste informatii de la el. :-)) Avand in vedere ca UNII prefera sa citeasca si sa taca ca kktii in iarba mai bag si io cate ceva sa par interesant ! :-()

    :-)) Bafta !

    Sunt ferm convins ca daca poti sa verifici IP-urile care au accesat subiectul sunt de 1000 de ori mai multe decat commenturi ! Lasa ma sa fim noi sanatosi si sa plesnesca “secretele” in ei ! Huuuuuooooaaa !

  92. Santeti fenomenali nu va condamna nimeni eu,noii citim sa invatam…cum pot eu scrie ceva aici sa va contrazic cind eu sint mult mai slabut decit voii…rezultate care le aveti este o proba…necunoscatorii trebuie sa invete de la cei mai bunii….Intre noi ce categorie(norme) preferati…. si daca santeti in primi 10 pe judet…. Va apreciez foarte mult……….

  93. com. 95

    Monoglycerides si Diglycerides de Butyric Acid – sunt scoase pe piata de vreo 6-7 ani daca nu mai bine, au fost concepute in special pentru animale porci si vite… nivel intestinal in special contra bacterii si ciuperci, salmonela.
    Acidul butiric eu il folosesc in nada pentru pesti in special la pescuit de scobar… am luat acid butiric esenta 15 ml cu 10 euro. Si daca pui pe calorifer o bucata de cascaval (impachetata bine) si o lasi 2 saptamani… tot acid butiric obtii, dar la bani mai putini. Despre cum miroase nu mai vorbim cat este de oribil si de o putere persistenta.
    Automat sa aduca produsl la un nivel sa poata fi folosit au introdus -corector de miros-.
    Acid Caprilic – se gasesc în mod natural in laptele la diferite mamifere 15% estractie este efectuata din grasimea laptelui de capra… si din altele cum ar fi nuca de cocos si ulei din samburi de palmier . Este un lichid uleios, care este minim solubil in apa cu un miros ranced, cum ar fi usor neplacut si la gust. Este un pesticid antimicrobian folosit ca un dezinfectant suprafetei de contact… pe echipamente pentru industria laptelui, echipamente de prelucrare a produselor alimentare, fabrici de bere, fabrici de vin, iar la instalatiile de prelucrare a bauturilor.
    Din nou implica – corectori de gust si de miros -.
    Acidul Capric – descoperit de minim 20 de ani…. proprietati anti virale, anti microbine, anti candida. Este folosit in multe diete mai ales la cei cu colesterol ridicat.
    Propionic Acid – descoperit prima data in 1844 in zahar degradat… ajuta in digestie, arderi , si in mod special si pielea, etc. si alte beneficii de interior. Miros apropiat de branza si sudoare.
    Din nou e nevoie de – corectori de miros-.
    Acid Lauric – se poate extrage din uleiuri de cocos, palmier si dafin, plus multe alte seminte, s.a.m.d, iar si din altele; din lapte matern, vaca si capra. Descoperire de asemenea veche.

    Wonder Pigeon – obligat contine; corectori de gust, de miros, E 621 al cincelea gust (la atat acid ar evita porumbeii sa bea), emulgatori si conservanti. Aceasta este parerea mea… plus ca daca deja se produce la o scara industriala apare sinteza.
    Tot ce contine Wonder Pigeon nu este nimic nou, decat o ALTA reclama noua pe care noi nu o stiam… descoperiri vechi puse cap la cap de un istet care vrea sa faca bani.

    Petre spun si eu cum mi-a spus un columbofil afara; ,,Campionii sau produsele astea ce mereu apar ca ar fi cele mai tari sunt exact ca Dealer-ii de droguri…. azi cutare e cel mai tare se scrie in ziare si auzi la TV, in scurt timp il impusca concurenta, imediat apare un altul si iarasi totii woow asta e nr 1 dar si acesta sfarseste impuscat sau intrun caz fericit inchis…si tot asa.” (Paranteza… la noi se bat… afara se impusca!)
    Asemanator este si problema produselor si a campionilor de termen scurt… dispar.

    Eu am scris ceva despre ,,usa care nu trebuie deschisa” si degeaba ca tocmai aia o dorim deschisa:))
    Petre nu dau reteta mea pe Wonder Pigeon… apropo, am trimis pe mess contactul. Asa cum am mai spus atat timp cat cineva foloseste ceva si este multumit atunci este ok. Din pacate tot la natura ne intoarcem… si multe ce le cumparam sunt falsuri-copie de laborator sa inlocuiasca pe cele naturale, un proces mult mai ieftin si foarte eficient de a produce bani.

    P.S. Lord Sculah… nu uita de foi de dafin (conservant) si nu numai, dar in cantitate mica 20 buc. (frunze), etc… nu sunt strain de acestea.

  94. com. 104

    Nu te jura… dupa esti aproape obligat sa cumperi un alt PC cu comenzi vocale :)) Vezi com. 102 de unde vine incriminarea… nu imi apartine.
    Nici linku cu floricele nu a fost pus pt mine… arunci la plesneala momeala, se pare ca este greu studiu, costisitor, timp, sudoare,etc.
    Am citit la link, vorbesc acolo de floare+planta estrag cica rasini… mai degraba uleiuri volatile, rasini au copacii (ai notat?).
    Apoi ne gogolosesc cu Pelin… la om e altceva, la pasari irita cavitatea bucala cat si gatul, nu folosii niciodata pt ca e cu risc.
    Mai spun de estractie cu apa sau alcool, timp de durata 1 saptamana… alcool=toxine iar daca incerci cu apa nu faci nimic la ce bagi tu in ”master oil”. Eu am zis ca la mine reteta dureaza sa fie gata jumatate din timpul cat dureaza la tine…. inca un plus ar fi sa scazi si tu la jumatate de timp, tu lucrezi la temperatura camerei.
    Tema ta de casa nu este la materialu baza cu care pornesti o reteta, nici pregatirea plantelor si semintelor… adevarata tema va fi sa introduci – rasini – ! Acestea se dizolva in alcool de la peste 80 de grade, iar daca incerci prin incalzire incepi sa distrugi… mi-a fost greu si mie dar am reusit.
    Daca incepi cu com. 54 si cobori incet in jos, pescuiesti amanunte care te pot interesa.

    com. 97 ,,Lumea nu scrie ca e ingusta la minte, nu da din “casa” de frica sa nu ajunga altii campioni. Sunt destui care mai stiu “cate ceva” dar nu vor sa zica nimic ! ”

    Am umblat in lung si-n lat in tara… lumea e comoda, cauta cai rapide, e habarnista, nu prea au ce sa spuna, puncte forte la majoritatea : produse si ace indoite in gat, antibiotice moderne… discutii: sume investite $, nume, documente. Aproape pe toti ii intereseaza numai ATUNCI MOMENTUL SA FACA TREABA si aproape nimeni nu ia in calcul urmarile sau alte beneficii care ar putea sa fie pe termen lung. Cand nu gandesti sau esti comod si vrei sa fi acolo sus – columbofilia costa fff. mult… cand gandesti costurile sunt mult mai mici si satisfactii ai mult mult mai mari… cand toti se plang tu poti zabii.

  95. rectific: ultimul cuvant de la final eara :…. zambii.

    De unde esti de loc Lord S. ?

  96. Lordule, daca pe ici pe colo ti-am mai apreciat unele comentarii, dupa ce te-ai dat in stamba cu ”kktii in iarba”, ai decazut total in ochii mei, esti undeva… jooosss de tooot. Cum spunea un brav profesor de-al meu: ”esti ultimul om, dupa omul de zapada”.

  97. Poate ne descretesc fruntile cu rezultatele de exceptie(ma refer columbofile)…..

  98. r ( rau ) p ( platnic ) dc conteaza doar cei care cresc (zboara ) porumbeii ? Conteaza doar clasamentele ? Poate noi ( novicii ) dorim sa invatam de la meseriasi, cum sa concuram, cum sa investim in porumbei si metode si …..sa ne inscriem in asociatie ( de proprietari de bloc ) sa concuram………..sa……… diplome, etc.

  99. Ma asteptam la rezultate fenomenale din partea voastra la ce am citit din mess voastra un crescator bun are cunostinte fiinca altfel nu se poate…..daca nu aveti in primi 10 pe judet ….pledoarile voastre nu au succes…Sa inteleg ca va este rusine de normele care le aveti?…Deja sa angajati la etapele de maraton si sa adunceti meritati felicitarii dar sa mai si clasati…Sa inteleg cu tara…ai trecut din vest la mare sau de la vama pana acasa?

  100. @r p
    Tot respectul pentru informatiile oferite. Sunt un fan al tratamentelor naturiste, eu folosesc mai mult ceaiuri chiar daca se spune ca prin fierbere se pierd 90% din proprietatile plantelor. Am citit toate comentariile pe care le-ati postat si din cate am inteles, dumneavoastra obtineti extracte din plante, iar asta ma depaseste. As vrea sa stiu cat se pierde din valoarea unei plante prin macerare.

  101. @adrian: nelamurirea asta o am eu cu usturoiul. Dadeam catei maruntiti direct in adapatoare dar am trecut la uleiul de usturoi de la Natural sa vad daca e vreo diferenta. Ei pretind in prospect ca preparatul lor pastreaza mai bine proprietatile usturoiului… dar nu cred ca e cineva care sa-si critice marfa.

  102. com 112
    Nu vad sensul discutiei, intrebarile tale sunt in van (fara sens), sau esti intrun moment de rautate…. greseala mea a fost ca am raspuns la acest subiect, este numai vina mea si poate mai invat din treaba asta.

    com 113
    Mereu intrebi dar nu spui exact pe cine… dubios te asemeni enorm de mult cu acest Anonim din alte comentari de pe alt site: http://www.columbofil.com/gresit-un-articol-de-ad-schaerlaeckens-2/

    com 114
    Nu pot spune exact cat se pierde, sincer nu stiu…stiu doar cum procedez eu ca este mult mai bine la ce doresc sa ajung.
    ==================

    Totusi a rezistat mult subiectul, ma asteptam acum cateva zile la un off topic lucru care am si scris mai sus… nu se merita.
    O seara buna

  103. Va salut cu respect. D-le Anonim, vorbesc cu multi campioni nationali, dar rp e enciclopedie, discut mult cu el si am invatat multe lucruri care nici prin cap nu imi trecea vreodata. In 2013 am avut probleme mari la pui datorita investitiilor in porumbeii de viteza, ca o paranteza: a-i vazut pui de 4 zile sa faca “flicu”?. Cine crezi ca a fost langa mine si ma ajutat sa-i pun pe picioare? Da ai ghicit rp. Multumesc rp.

  104. @porumbei.ro
    In anii trecuti foloseam usturoi pus la macerat, dar acum folosesc usturoiul proaspat. Il zdrobesc si fac un mujdei cu care umezesc boabele peste care adaug drojdia de bere.
    In urma cu cativa ani am avut probleme cu puii care slabeau foarte tare si cadeau de pe picioare. Dupa ce am incercat sa tratez cu medicamente dar fara rezultate, m-am enervat si am trecut pe usturoi, hotarat sa nu mai tratez cu medicamente chiar daca pierd toti puii. Am aruncat vreo 7 catei de usturoi in adapatoare si nu am mai schimbat apa ci doar completam in fiecare zi si in doua saptamani am scapat de probleme. Nu sunt sigur nici acum ce boala a fost, tind sa cred ca a fost circovirusul.

  105. Adrian, com. 118
    Treaba cu usturoiu in apa cred ca este foarte buna. Pe langa porumbei am cateva turturele (intr-o voliera separata). Vara nu le schimb apa decat la 1-2 saptamani, am o adapatoare mare si pun in ea cativa catei de usturoi in coaja. Nu am avut niciodata probleme de sanatate la ele, nu le-am tratat nicidata cu nici un fel de medicament. In vara asta o sa aplic aceiasi metoda la porumbeii de matca. Treaba cu usturoiu in apa am vazut-o (articole si reportaje) si la diversi crescatori cu rezultate notabile din Belgia si Olanda, in adapatoare pun cativa catei de usturoi in coaja si nu mai schimba apa 1-2/zi doar o complecteaza.

  106. @Sangeorzan Cristian
    Sincer iti spun ca nu scriu pentru a fi apreciat, injurat, pentru a fi vre-un model pentru cineva sau pentru a fi dat contraexemplu pentru altii ! Ma doare-n jojă ca te-am dezamagit, tuff luck, sau de parerea profesorului tau. Eu am avut la facultate la TM un profesor “Sangeorzan” si este un BOU ! Nu insinuez nimic, sper doar sa nu ai vreo legatura cu el ! Duma cu “omul de zapada” mi-a placut, bravo !

    @r p
    Da…msi pt frunzele de dafin, as fi uitat de ele. Am copiat tot in Word si sper sa vina vremea cand o sa pun pe picioare “master oilu”, cum l-ai botezat.
    De loc nu pot sa-ti spun de unde sunt pt ca ar trebui sa te omor dupa :-)) glumesc sunt ardelean, da mai mult aici nu pot sa iti spun. Oricum nu mai locuiesc in Romania.
    Apreciez ca esti pescar, eu cu scobarii nu prea le am ca e pescuit de finetze si rabdare, am mai luat la fund la turtoi cateunul. Eu bat raurile-n sus si-n jos dupa clean si pastravi .
    Daca iti face placere putem vb pe mail.
    lordsculah@gmail.com
    Acum ma pot injura si doritorii fara a fi banati !

    In rest vad ca a deraiat subiectul rau de tot……

    @por. ro
    Usturoi in apa nu am folosit dar am auzit ca e destul de bun ! Plantele nu pot face rau , nu atat cat anitibioticele folosite aiurea !

    off topic
    A muri saracu Paul Haelterman, batranu simpatic din SOC, ala fara dinti in gura. Acum mi-am adus aminte cum zicea el ca il trata ma-sa cand era mic si gripat. Cu apa calda in care topea o lingura de miere ! Din ce e facuta mierea ? Ati ghicit ! Din plante taticu ! Se poate mierea reproduce artificial, in laborator ? Niet !

    Apropo de ceaiuri, nush unde am vazut sau am citit de “supa de legume pt porumbei”. A facut cineva, cum o “primesc” pasarile, este vreo reteta standard?

    Boafta!

  107. DL.Lucaci va felicit pentru rezultatele obtinute am urmarit foarte bine rezultatele inclusiv pana in 2014 in acelasi timp si pe ale profesorului dumneavoastra….cer scuze pentru deranjul generat….Eu sint un simplu anonim columbofil,fara rezultate notabile cum aveti dumneavostra si respectivul sunt sub cu 10 clase fata de voii ( daca imi permiti)….imi cer scuze inca odata cu scuzele de rigoare….Multumesc..PS. ,,,I general sint un tip mai reticient …Nu prea am incredere in ce citesc…Dar ma-ti convins pe deplin….Mult succces in continuare la ambii…

  108. @Ion (Anonim) com.113
    Eu am tot scris da tu vad ca nu te-ai obosit sa citesti, repet : ” performanta fara antibiotice NU EXISTA ! “. Tot ce vrem noi sa facem este sa dam o sansa sanatatii NATURALE a porumbeilor. Eu unul inafara de ceva norme nu pot etala. Dar cand colegii mei de club cheltuiau MILIOANE DE LEI SI SUTE DE EURO pe la expozitii pe cutiutze, bidonase, pliculete si alte cele eu ranjeam de fericire ca lupu-ntre oi (boi). Eu nefiind nevoit sa ascund bani de nevasta, copiii mei sa mearga flamanzi la scoala sau sa am datorii prin banci. Daca as fi vrut poate as fi putut face la fel ca ei, poate chiar sacrificand mai putin, dar am ales sa nu investesc atat de mult intr-un hobby (eu fiind si pescar si acvarist) !
    Diplomele sunt bune dar nu sunt ESENTIALE ! Dar cine stie poate nu sunt eu destul de pasionat….
    Sanatate !

    ps: semnez “Anonim” sa vezi si tu cum e sa vorbesti cu peretii…..sau cu un anonim . Apasa ci tu 3 litere si 1 cifra la intamplare, pe tastatura, si o sa vezi ca vei avea o identitate virtuala prin cu ajutorul caruia lumea sa te recunoasca si sa comunice mai usor!

  109. Arata bine marinata asta sau “master oil” cum ii spuneti voi. Functioneaza si la porumbei mai batrani de 3 ani si/sau vanat?

  110. @Valentin Tanase

    :-))))))))))))))))))))))

    Mi-a intrat odata un vampir, gut,cam agresiv, la un zbor de demifond. I-am pus bilet pe picior si l-am dat afara, de mancarea cu ulei nici nu s-a apropiat, a baut in schimb multa apa. M-a sunat unu Francisc Ford Coppola, de pe la Bihor. Mi-a multumit si a zis ca masculul ala era baza crescatoriei sale. Eu i-am zis ca asa uratanie nu tin nici pentru taiat, dar ma rog…….:-))

    Merge uleiul asta la orice, vindeca tot mai ceva ca Doctorul Argila !

    :-))

    Aproppos , a aparut inca o tampenie de film, contra istoric, de pe urma caruia Romania bineinteles ca nu vede nici un cent sau cum se zice in Ardeal “nici un şfanţ” (a fe vedea conotatia cuvantului shvantz din limba germana).

    Bafta !

  111. Am auzit si eu de nenea asta, este americanul ala care face masini. Scoate campioni pe banda rulanta. Probabil gutul era sef de tura.
    Eu impotriva vampirilor foloseam aparate din alea cu ultrasunete, dar dupa un timp le-au ros soarecii cablurile asa ca am renuntat la ele, acum am capcane electrice pentru muste, ca cele de pe terase, dar nu cred ca le mai tin mult pentru ca este enervant pocnetul pe care il fac cand se prajeste cate unul.
    Referitor la reteta, eu nu sunt fan al hreanului, asa ca folosesc in schimb curry. Este foarte bun pentru ca de la curcuma pe care o contine se mascheaza restul de ingrediente si practic totul este un galben auriu foarte atragator care in urma expunerii indelungate la temperaturi moderate face un crocant bestial. Nu inteleg totusi de ce este asa importanta reteta asta acum, eu o folosesc vara, cand am multi pui, acum sunt cu efectiv redus, doar pasarile de matca. O mai folosesc totusi si iarna, dar cand sunt multi gugustiuci. Are succes si toamna la grauri.
    Am mai vazut la niste crescatori de renume din afara, in special belgieni(Kortrijk si tandemul Waasland-Beveren) si olandezi (De Graafschap si Waalwijk) ca atarna stiuleti de porumb la fiecare boxa si porumbeii aleg boabele cele mai bune direct de pe stiulete. Ei spun ca in felul asta porumbeii primesc o ratie buna de vitamine, minerale, proteina, carbohidrati, fibre si ceea ce e cel mai important fara colesterol. In afara de asta cand ciugulesc boabele de pe stiulete au ocupatie si nu se mai plictisesc cand sunt fara perechi si cuiburi. Un alt aspect pozitiv este faptul ca isi tocesc si ciocul care se stie ca la porumbei creste continuu si nu mai are o forma aerodinamica care sa ii ajute cand vin de la distante foarte mari si au vantul din spate.
    In afara de porumb ei mai folosesc un preparat pe baza de peste pentru complexul omega. Preparatul se face in felul urmator, se ia un peste de dimensiuni medii (ei folosesc cod sau ton dar la noi se poate folosi platica sau caras), se curata bine de solzi, se unge cu ulei de masline, se umple cu morcov ras (imbunatateste vederea, lucru esential pentru cand ii prinde noaptea pe drum) se inveleste intr-o folie de staniol si se pune dupa soba sau pe calorifer. Se tine cam 2 luni, de aia e bine sa inceapa prepararea lui prin Decembrie, cam intre Craciun si Revelion. Preparatul este gata cand la apasarea pe ambalaj curge o zeama verzulie din el. Se ia ambalajul, se dau 2-3 gauri cu o scobitoare si prin stoarcere se ung grauntele. Un peste mediu da suficient preparat pentru aproximativ 50 de kilograme de furaj.

  112. Ideea era ca ar trebui sa-ti vezi doar de oile tale fara sa-ti permiti sa-i faci “kkti” pe cei care doar citesc si nu intervin. Oricum la cum gandesti si la cum te exprimi, facultatea ai facut-o degeaba. Nu te mai deranja sa raspunzi, pentru mine este un subiect inchis.

  113. @Sangeorzan Cristian
    Tu ori nu vrei sa citesti complet ce scriu eu, ori vrei sa te certi cu mine degeaba!
    Am facut “kkti” DOAR pe cei care citesc si care stiu si ei la randul lor cate ceva despre hranire, produse naturiste….etc.
    Am avut privilegiul , pot scrie, sa discut cu r p , care cum spune si Fam. Lucaci este “enciclopedie”. Sunt convins ca sunt si altii (nu multi) care stiu cat stie el sau chiar mai mult, dar decat sa isi toceasca unghiile pe tastatura prefera sa citeasca, poate chiar sa invete, FARA REACTIE !
    Eu ma simt foarte bine pe acest site, singurul destinat porumbeilor, pe care scriu. Intotdeauna am incercat sa ajut sau sa imi spun parerea, indiferent cat de IDIOATA ar fi fost ea. In felul acesta se nasc discutii, brain storming, din care invatam cu totii !
    Pasivitatea e o boala la romani de aceea fac UNGURII si TIGANII ce vor in tara aia !

    http://madmikesamerica.com/2011/01/hate-begets-hate-julia-gillard-to-muslims/

    Ai dreptate, facultatea am facut-o, intr-o anumita masura, degeaba. Statul in care m-am nascut nu a fost in stare sa imi dea de munca in domeniul meu, la mine in tara ! Si nu sunt singurul !
    Asta e…..iar daca mi-am facut profesorul “BOU”, crede-ma ca sunt indreptatit , mare lucru de la BOUL ala nu am invatat ! Cum sa ma invete el ceva cad noi ,studentii , foloseam soft-uri de care el , nu ca era depasit, nici nu AUZISE !

    Si crede-ma ca nu m-am obosit sa iti raspund, nu obosesc asa usor ca am facu sport in tinerete !

    @Valentin Tanase
    Esti dus……. :-)))))))

    Aia cu stiuletii in cotet e tare dar nu stiu daca pot porumbeii sa indeparteze boabele….
    Iar aia cu pestele dupa calorifer sa i-o faci lu soacrata ! :-)

    Apropo, canti cumva muzica populara ? Ca este un cantaret cu numele asta parca…

    Bafta !

  114. Dle. Lord cu scuzele de rigoare…Enciclopediile au rezultate se formeaza o echipa porumbei buni+enciclopedie buna= rezultate foarte bune..Eu Anonim consider ca( cum ai facut referinta fiecare are de spus ceva darr capul plecat sabia nu-l taie) …kkt este el,eu,noii….Enciclopedie este :el la el, tu la tine,eu la mine si asa in fiecare (judet,zona,etc.etc.)..diferenta intre enciclopedii o face catalogul provincial,national.Ai perfecta dreptate elevul trebuie sa aiba un bun profesor casa ajunga un bun student care acolo trebuie sa aiba un bun profesor ca sa ajunga o minte luminata… Daca elevul simte ca profesorul este mai slab decit el vine la cursuri doar pentru prezenta…Eu ..Anonim am cerut scuze lor…. Te rog cu scuzele de rigoare daca te-am deranjat.. eu consider ca trebuie sami cer scuze fata de 3 persoane care am deranjat aici:rp,FamLucaci, lord am scris scuzele intr-o propozitie pentru 3 persoane…. cred ca este simplu la fel sa scri o propozitie pentru mii de persoane…Intre noii…Sper sa nu joci in tandem la Prahova(m-ai dezamagi total)…Si te rog ia legatura cu DL.Lucaci cere plus de detali in privinta ce se scrie aici..vei primi plus de info…Stima si respect

  115. Daca dupa atata timp de ”democratie capitalista” inca ne mai plangem ca statul nu ne da de munca in domeniul in care am terminat o facultate, e grav. Se vede ca mentalitatea comunista este inca adinc implantata in creierele noastre, daca inca visam la tatucul Stat care e obligat sa ne tina-n brate, ca de… am facut o scoala. Deschideti-va orizonturile si nu mai asteptati sa va pice para malaiata in gura lui Natafleata. In capitalism trebuie sa te orientezi pe ce merge, sa lupti si in cuvinte simple: sa te descurci. Si cel mai important in ziua de azi nu mai exista un post fix batut in cuie pe toata viata, in orice moment trebuie sa fii pregatit pentru o eventuala schimbare. Daca faci o facultate intr-un domeniu ”mort” nu e vina statului ca nu este cerere pe piata, sau altfel spus daca este cerere si tu nu ai un post, poate fi din cauza ca tu nu esti destul de pregatit si de competitiv. Parerea mea este ca, o scoala superioara te ajuta doar sa gandesti mai mult decat altii, sa-ti imbogatesti cultura generala si sa-ti largesti orizonturile si viziunea asupra vietii economice(ca de asta vorbim aici), gasirea unei slujbe si practicarea ei depinde prea putin de ceea ce ai facut tu in scoala.
    N.B. Folosesc apelativul ”tu” la modul general fara sa ma refer la cineva anume si nici de certat nu ma cert cu nimeni, mi-am exprimat doar o opinie referitor la ”kkatii din iarba”.

  116. Parca era un grafician… aveam in copilarie carti care aveau copertile facute “de mine” :) .
    Daca vrei sa obtii maximum de beneficii din peste trebuie sa il lasi la macerat, doar asa complexul omega se transmite in ulei si mai departe cand il storci ajunge pe furaj. Soacra’mea se descurca fara suplimente, mai la primavara o astept de la un ultra mega fond cu zbor peste mare. A plecat la iernat in tarile calde si a ales Canada. Pentru recuperare o sa folosesc un extract de stevie si alte cateva buruieni secrete, cunoscut in anumite zone drept “bors” sau “ciorba”.

  117. Hranirea in general si iarna in special este atat de personalizata incat orice reteta magica la un crescator este zero barat doua case mai departe. Incepatorii nu au nevoie de amestecuri minune, trebuie doar sa inteleaga niste principii ale functionarii pasarilor. Dieta porumbeilor depinde de foarte multe lucruri.
    In primul rand trebuie tinut cont de scopul in care sunt crescuti. Daca se urmareste performanta, distractia sau doar sa pot spune ca am porumbei.
    Rasa pe care o cresti are din nou o mare influenta, o hrana perfecta pentru o rasa este dezastru pentru alta.
    Microclimatul din cotet si cel macro, la nivel zonal sunt iar foarte importante.
    Porumbeii din cotete diferite au nevoi diferite. Ca sa poti hrani corect porumbeii proprii trebuie sa fii capabil sa stabilesti ce vrei de la ei si sa le identifici nevoile si asta nu o poate face nimeni pe net. Abia apoi se poate discuta de retete. Eu recomand calduros suplimentul naturist al lui Lord dar nu pe graunte ci direct pe porumbeii jumuliti :) .
    Ar fi interesant daca ar putea completa cineva un tabel cu valoarea nutritionala pentru fiecare “bob” pe care il mananca porumbeii. Nu meiul sau vreo cereala minune fac o reteta eficienta ci nutrientii pe care le ofera ele. De aici fiecare este liber sa jongleze cu proteina de exemplu. Daca porumbeii aleg boabele degeaba faci tu un super amestec, unii or sa se sature rapid cu floarea din hranitor.
    Nu am auzit la nimeni sa recomande masinile de peletat. Iti faci amestecul de boabe dar porumbeii nu au ce alege si se pot distribui mai usor si tratamente/suplimente.

  118. @Anonim
    Chiar nu ai de ce sa iti ceri scuze, sincer ! Aici nu facem altceva decat sa ne jucam si noi “de-a interesantii” , fiecare este ce vrea el sa fie si are tot dreptul. “Capul plecat sabia nu-l taie ! ” sa nu mai spui IN VIATA TA. Iti spun din EXPERIENTA, capul plecat suge p..a si e si taiat ulterior! Un proverb CRETIN tipic romanesc. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea ULTRA UMILA !Daca eu spun ca dau benzina in loc de apa la pasari nu este gresala mea daca unu mai diliman ca mine chiar ma crede !
    In ceea ce priveste rezultatele domnului r p, eu unul nici nu stiu sigur daca are porumbei voiajori sau daca are totusi porumbei. Poate omul e doar pasionat de botanica. Este obligatia noastra sa verificam cele spuse de el !

    @Sangeorzan Cristian
    Atata timp cat “STATUL” a distrus TOT in tara asta ce sa faca cei ca mine care au studii intr-un domeniu care NU MAI EXISTA ? Ce sa faca minerii din Lupeni, ma rog frumos, daca minele sunt INCHISE ? De ce mai functioneaza unitati de invatamant in DOMENII INEXISTENTE ? Ar fi multe de scris dar ma enervez fara rost si sunt ferm convins ca daca ai peste 25 de ani si peste 110 IQ realizezi ce spun !
    Eu nu am asteptat nimic de la STAT, la 22 de ani am iesit pe portile celui mai mare aeroport din LUME (chiar si in ziua de azi) fara sa ma astepte nimeni si fara sa stiu in ce directie sa o apuc !
    Daca sunt vulgar nu sunt si prost iar daca am facultate nu inseamna ca sunt destept ! Iar daca spun ca nu cheltui bani aiurea in columbofilie si in viata in general nu inseamna ca sunt sarac! Sunt un simplu sot si tata care trage cu dintii de viata !

    @Valentin Tanase
    Da, am vazut si eu acum lucrarile lui, e chiar bun!
    Oooo pai la asa mama soacra…..vezi cum te comporti, sa sara si ea cu ceva dolarei “la cap”.

    @porumbei.ro
    Mancarea o prepar singur, atat iarna cat si vara. Am scris undeva cat si cum. Ideea e ca imi place sa am control asupra hranei, in ceea ce priveste cat si ce dau. Cat la suta carbohidrati, proteine sau fibre. Totalul de calorii nu il calculez si nu cred ca e important. Important e sa stim in functie de temperatura de afara si de ciclul anual in care se afla porumbeii ce sa plusam. Simplificat, daca afara e frig plusam porumb si eventual floarea soarelui. Daca porumbeii au pui crestem necesarul de proteine, mazare. Daca porumbeii au etapa de viteza maine plusam din nou carbohidratii, porumbul, sorgul, grau mai putin. Pt. distante lungi folosim un plus de floarea soarelui, alune. Din dieta nu trebuie sa lipseasca fibrele, responsabile cu retinerea apei in corp o perioada mai lunga, orzoaica, orz, ovaz.
    Aici e de discutat mult….
    Dar asta micu de mai sus mi-a adus aminte de anumite personanje politie din Romanica si tare as vrea sa invat porumbeii sa bea SANGE !

    Bafta!

  119. ☺ Ani, am multi peste 25, cu IQ-ul sincer nu stiu cum stau, dar in schimb mi-a placut si am apreciat raspunsul. Admir oamenii care-si sufleca manecile si iau viata in piept.
    @porumbei.ro despre hranirea de iarna nu prea am ce scrie pentru simplu motiv ca nu schimb nimic. Mananca exact aceiasi mancare la sac, tot timpul.

  120. Se poate folosi ghimbir si scortisoara in reteta de baza?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *