Cateva sfaturi inainte de sezon: 13 masculi vs 27 femele

Buna ziua,

Doresc sa cer cateva sfaturi, fiindca sunt incepator, si nu stiu cum sa procedez in lunile urmatoare.
Pe 31.decembrie am facut un recensamant si am 40 de porumbei apti de zbor, naparliti bine si sanatosi, si formeaza lotul meu pentru 2013. Problema este ca am 13 masculi si 27 de femele.

Ce trebuie facut in aceste conditii ? Sper sa ma sfatuiti cum sa ii zbor, cum sa ii imperechez, cum sa ii antrenez, ce metoda ar fi mai buna, samd.
– am 2 compartimente la dispozitie
– 6/40 sunt din 2011, 3 masculi, 3 femele
– 34/40 sunt din 2012, 10 masculi, 24 femele
– inafara de cei 40, am la “matca” 2 masculi si 3 femele

Va multumesc,
Costel

31 comentarii la “Cateva sfaturi inainte de sezon: 13 masculi vs 27 femele”

  1. 13/27 stai bine! Eu am avut 5M/17F anul trecut, toti tardivi. :)

    De preferat ar fi sa ai masculi in plus dar asta e, lucram cu ce avem. Femelele sunt mai dificile, strica perechi, provoaca scandal.

    La mine s-a intamplat asa:
    – o parte din femelele fara pereche s-au imperecheat intre ele; le poti zbura foarte ok ca si lezbiene, vor oua 4 oua, dupa 17 zile daca le bagi si un pui mic e si mai bine, e ca un cuplu normal, motivatie, tot ce vrei.
    – cateva femele fara pereche s-au ocupat numai cu scandalul, au incercat fara oprire sa ia masculii ocupati deja; masculii le calca (profitori) dar apoi le ignora, insa ele se cred deja pereche si intra in boxa peste “sotia” oficiala… si da-i batai, oua sparte…

    Am avut 2 femele care s-au batut tot sezonul, una din ele a ouat saraca de vreo 7 ori, in timpul batailor spargeau ouale; le-au spart si proaspete si aproape de eclozare. Dupa ce iesea masculul de pe oua cloceau cu schimbul, pana i se parea la una ca nu e corect si da-i si lupta. Nici cu oua de plastic nu le-am putut pacali pentru ca in lupte aruncau tot din cuib, asternut, oua, ba mutau si castronul din loc. Cara bietul mascul toata gradina in cuib si nebunele aruncau totul din boxa cand se paruiau. Dupa primul fond mi-au ramas 4 din 22, si culmea printre ele cele 2 batause.

  2. Andrei,apropo de femelele lezbiene,au zburat bine?Am si eu doua si am auzit ca e mai bine sa le elimini,acum nu stiu ce sa cred,poate imi dati voi vreo sugestie.

  3. faci 13 perechi iar femelele stinghere le separi in celalalt compartiment si le zbori asa dar atentie sa nu oua deloc daca se poate! cand mai pierzi din femelele imperecheate inlocuiesti… Mai departe procedez asa: imi fac calculul si daca urmeaza sa oua cand imbarc sau urmeaza sa eclozeze puii in data lansarii celeilalte etape nu tin ouale le pun de plastic si le iau dupa 10 zile sau pun un pui de la alta pereche mai mare ca sa-l hraneasca masculul 3-4 zile sa se duca laptele de gusa care nu face bine daca ramane in corp! (asta e parerea mea deoarece doresc sa pot angaja la aproape toate etapele de fond si maraton, altii lasa pe mama natura sa-si faca treaba si-i lasa sa oua cand vor ei si nu-i angajeaza daca oua la imbarcare sau prinde masculul pe pui mic). bine asta in special la primu fond in mod special urmaresc sa-i prind bine pe toti deoarece e prea mare saltul de la ultima etapa-370km la al doilea fond-717km, vin si asa dar nu cum trebuie! Sper ca nu te-am bagat in ceata! :))succes!

  4. @andreisteaua: le-am pierdut pe multe dar 2 din cele ramase s-au facut pereche dupa sezon, deci aceeasi tendinta. Una a ratat cu putin generalul. Nu stiu cat e de relevant, am zburat doar cu tardivi care au vazut masina direct la prima etapa.

  5. Parerea mea e sa ii lasi sa se imperecheze cum doresc.e cam greu dar asta e.am avut si eu si lesbiene si mascul cu 2femele.cum a spus si porumbei.ro se cam bat femelele pe mascul sparg ouale.lesbienele se inteleg foarte bine,fac4 oua le lasi sa cloceasca vreo 20 de zile apoi le pui un pui de 5-6zile.sunt ca si o pereche normala

  6. cred ca ceea mai buna metoda de zburat in acest caz,ramane cum se spune si la com 4,metoda lui Limbourg,cu 2 femele imperecheate cu un mascul,bine asta inseamna sa ai si timp la dispozitie sa te ocupi cat de cat de ele,insa rezultatele vor fii pe masura,cel putin lui Limbourg ii reusea acest lucru foarte bine,el a vazut ca femele devin mai geloase ca masculi,si s-a gandit sa porfite de acest lucru,si chiar ia reusit de minune, zburand femele etapa de etapa

  7. Pai e cam nasoala treaba . Sfatul meu ar fi sa zbori la vaduvie si sa zbori numa 13 perechi restul femelelor sa le lasi acasa . Mai intai vezi care sunt cele mai bune femele si le zbori pe acelea sau daca chiar vrei sa le zbori pe toate tot lla vaduvie si incerci si cu mai multe femele vezi poate reusesti !!!
    Succes

  8. -daca zbori anul acest alege 13 femele cu 13masculi lasati pe boxe celelante femele separate,incearca ca din perechile formate sa zbori o vaduvie uscata,iar cele fara pereche sa le folosesti ca gelozie ,documentezate putin si o sa ai un succes neasteptat-incearca cu incredere

  9. Ti-as recomanda sa zbori la vaduvie, dar din cate vad eu, cei mai multi sunt din 2012. Eu unul nu as zbura la vaduvie yearlingii (porumbeii tineri). Poate reususesti sa mai faci o selectie fie la mana fie o selectie mai dura prin antrenamente la primavara.
    Sau daca tot ai doua compartimente, alege cei mai buni si da-le cate-o pereche, iar restul pune-le in celalalt compartiment si zboara-le fara pereche.
    Cred ca anul acesta a fost anul femelelor, si eu am vreo 8 in plus.

  10. Simplu si practic: inaintea imperecherilor lasi femelele sa zboare afara 1-2 saptamani apoi faci un zbor direct cu lansare individuala la 200 km, din 27 o sa-ti vina acasa aprox. 15 femele, astfel reproduci doar din cele mai bune femele !

  11. Nu dau sfaturi, doar spun ce asi face eu la o voliera de 5mX1,6m disponibila.
    Asi imparti-o in 4 compartimente egale.
    1comp. matca: 3masculi si 3 femele…….. eu am 6 perechi
    1 comaprtiment masculi 12 boxe( care vor fi gazduite 12 perechi(zburati la natural) acestia vor scoate si pui pentru zborurile de toamna(nu inainte de 1 martie ,sa eclozeze puii, pentru a intarzia naparlire si astfel se pot zbura si fonduri cu aceste perechi…eu am20 boxe 60X40cm doar masculi vaduvi semiintuneric .
    1 comp. femele doar cu odihnitori sau, de preferat, boxe mici 20cmX40cm adancime, zburate la vaduvie si semiintuneric ( impiedica imperecherea intre ele) …eu am 30 cu posibilitate 40.
    1 comp. pui doar odihnitori sau boxe mici eu am in calcul50 de pui pe acest an pe odihnitori(niciodata nu am ramas cu cati mi-am propus pana la primul zbor, soim, uleu, antrenamente etc)
    Pot pune pariu ca acele femele daca vor fi motivate cu un singur mascul inainte de imbarcare (se ia un mascul de la matca si se lasa 5pana la 10 minute in compartimentul vaduvelor sa cante, nu sa le calce.Tot el va fi in compartiment intr-o plasa pe podea si la intoarcerea acestora din cursa sau zboruri de antrenament),vor da clasa celor 12 perechi ce ii zbori la natural.
    Antrenamentele in jurul casei se va face separat femelele zburand singure , asemenea si atunci cand se fac lansarile pentru antrenamente.
    Practic aceste femele nu vor fi cu masculi pana dupa al doilea fond cand cele care iti raman le vei lasa cu masculi, se va scoate despartitorul dintre compartiment perechi si femelele vaduve.
    Orice ai alege spor la zbor pe 2013 si cel mai important este sa ii mentii sanatosi.
    Va salut cu respect.

  12. AdrianMadlin nu te supara ca iti zic dar cred ca nu inveti nimik din columbofilia asta. Omul saracul vrea sa ii zboare pe toti asa cum sunt, sa motiveze intr-un fel femelele care ar ramanea fara pereche. Si iarasi nu te supara dar nu toti au porumbei ca ai tai care se pierd aproape toti de la 200 km chiar si individual. Nu as fi comentat dar ma deranjat faptul ca ai dat si tu un sfat cand trebuia sa taci. Incearca sa iti fac 13 pereche pe ca re sa le zbori la natural ca ai zis ca nu ai matca si celelalte poate vor sa se combine intre ele daca au boxe cred ca o sa reusesti.

  13. Anul trecut am zburat vaduvia si am avut cu 10 femele mai mult decat masculi si cele mai bune rezultate le-am avut cu cele fara pereche 6 femele mi-au facut norme la mai multe categori fiecare 5 fara pereche dar nu sau imperecheat intre ele anul asta zbor 8 masculi si 35 femele la vaduvie dintre care 15 fara pereche(mai am cativa masculi tardivi care nu ai zbor ) si le zbor fara nici-un stres ,la sosire le las cu masculii o ora si se motiveaza foatre bine stiu ce le asteapta la sosire!!!!!

  14. daca ai timp sa te ocupi poti incerca sfatu de la com 4 ;)

  15. Sistemul lui Erick Limburg cu femele,pt cine intelege engleza,imi cer scuze de la cei care nu vorbesc engleza dar nu am timp sa traduc, intreg articolul aici: http://www.siegelpigeons.com/news/news-Limbourg2.html

    STRONG WITH HENS

    Erik continues, “I know that in Belgium few fanatic widowhood racers have their questions about the top results made by hens. Certainly the fact that hens can be weekly basketted for 400 till 500km races is considered very suspicious. To be honest, a few years ago I also had my questions till I decided to start also with a hens’ team. I can say that I was amazed at how quickly these hens recuperated from a race, how calm they are in a basket ,and how easy they can be basketted for different distances. This season I started with 40 hens. Only six of them were selected out, because they started to pair up with each other, so I could basket 34 hens every week for the whole season. Fanciers who want to race with hens must have a specially constructed loft. Never put some hens in one or another loft. No, you must construct the loft in such a way that they don’t have the possibility of pairing up with each other. I have three compartments. One compartment has special hen boxes and a special floor on which it is very difficult to sit. The second compartment is the place where I feed them, and the third compartment is a loft with boxes where they come together with their cock before and after the race. My system is that I always have a number of hens that are paired up with the same cock. Hens are always more jealous than cocks and this you have to play out.”

    “Before basketting,” Erik explains, “I follow this scenario. The first hen comes together with the cock in their box, and after about ten minutes the second hen also comes into the loft. It is such that the first hen and the cock sit together and the second hen is sitting on a perch just in front of the box. After a maximum of five minutes, I take the first hen away and then the second hen may join the cock for about 10 minutes. The hens are normally basketted for the same race and the hen who is first to come home may go with the cock and for two hours. The second hen must sit on the perch in front of the box and after the first hen has enjoyed the cock for two hours, the second hen may also join the cock for two hours. I can assure you that the second hen is in most cases extra motivated for the next race.”

  16. Am mai citit ceva asemanator in “De Duif Chronicles” vol 1 sau 2 promit sa-l caut si sa-l postez in romana pe net.

  17. Raoul si Xavier Verstraete au inceput sezonul 2009 cu o echipa de 22 de cupluri în văduvie totala … și 17 femele fără un partener. Cele mai bune 6 cupluri de vaduvi i-a imperecheat pe 25 noiembrie . Odată ce puii ating varsta de 14 zile sunt mutati cu femela in sectiunea pentru pui.
    A doua cuplare a tuturor porumbeilor a avut loc la 1 aprilie cu exceptia celor 17 fara mascul.Dupa 8 zile de clocit masculii si femelele sunt separate si incepe vaduvia.Este permis ca femelele sa se imperecheze intre ele si sunt concurate asa cum sunt.
    Trei femele pe un cuib ofera o motivație excelentă … va ramane întotdeauna un membru acasa pentru a sta pe cuibar … și se previn, astfel, “Cuiburile sparte”. Femelele sunt imbarcate în fiecare săptămână … masculii numai la fiecare două săptămâni.

  18. Oare cum poate fi facuta o podea pe care este foarte dificil sa stea porumbeii ?
    Asta e partea tricky:
    One compartment has special hen boxes and a special floor on which it is very difficult to sit.

  19. @Aurel – sunt mai multe metode:
    1. din centrul podelei spre pereti pleaca la un unghi de 45 grade sau mai abrupt stinghii pe care nu se pot aseza.
    2. pe podea sunt instalate rulouri cum vezi deasupra la unele hranitori, a.i. cand porumbeii se aseaza pe ele aluneca si cad.
    3. podeaua este umpluta cu mingiute.

    Eu astea le-am vazut pe la straini, probabil mai sunt. Sper sa nu ajung niciodata atat de bolnav dupa rezultate sa imi bat joc de porumbei in halul asta.

  20. O sa va traduc textul postat de dorub, pentru cei care nu inteleg engleza

    Erik continua, “Stiu ca in Belgia cativa concurenti care practica vaduvia au intrebarile lor despre rezultatele de top ale femelelor. Cu siguranta faptul ca femelele pot fi angajate saptamanal la etape de la 400 la 500 km e considerat foarte suspicios. Sa fiu sincer, cativa ani in urma am avut intrebarile mele, pana m-am decis sa concurez cu o echipa de femele. Pot sa spun ca am fost uimit de cat de repede se recupereaza dupa o cursa, cat de calme sunt in cos si cat de usor pot fi angajate la distante diferite. In acest sezon am inceput cu 40 de female, doar 6 dintre ele au fost eliminate din cauza ca se imperechease intre ele asa ca am putut angaja 34 de female in fiecare saptamana pentru tot sezonul. Crescatorii care vor sa concureze cu femelele trebuie sa aiva o crescatorie construita special. Trebuie sa construiasca crescatoria in asa fel incat sa nu aiva posibilitatea sa se imperecheze intre ele, eu am trei compartimente, intr-un compartiment am boxe speciale pentru ele si o podea speciala pe care e foarte dificil sa stea (gratare din tevi rotative), al doilea compartiment e folosit pentru a le hrani si al treilea este compartimentul cu boxe unde stau impreuna cu masculii lor inainte si dupa cursa. Sistemul meu e acela in care mai multe femele sunt imperecheate cu acelas mascul. Femelele sunt mereu mai geloase decat masculii si asta va trebui sa exploatezi. Inainte de imbarcare respect urmatorul scenariu, primele femele sunt duse la masculi, in boxa lor, si dupa 10 minute a doua femela este adusa in compartiment. Astfel prima femela sta impreuna cu masculul in boxa iar a doua femela sta pe scandura din fata boxei, dupa maxim 5 minute iau prima femela de la mascul si o bag pe a doua pentru 10 minute. Femelele, de obicei, sunt imbarcate la aceeasi cursa si famela care vine prima de la concurs poate sta 2 ore cu masculul, a doua va sta pe scandura din fata boxei si dup ace prima s-a bucurat de mascul pentru 2 ore poate de asemenea sa stea impreuna cu masculul pentre 2 ore. Va pot asigura ca a doua femela, in majoritatea cazurilor e extramotivata pentru noua cursa”.

    Textul a fost putin adaptat pentru intelesul nostru!

  21. eu as separa toate acele femele fara pereche intr-un singur compartiment si le-as crea conditii pentru a nu se imperechea in acel compartiment, eventual odihnitori in forma de V iar compartimentul cat mai mic, le-as antrena ca pe vaduvi dimineata si seara cate o ora , as face antrenamente de la 60 km joi sau vineri inainte de fiecare etapa iar sambata in ziua imbarcarii cu 30 de minute inainte de a le imbarca in burduf pentru a le transporta la club as introduce un burduf cu 2 masculi vaduvi in compartimentul lor si l-as lasa acolo timp de 5-10-15-20-30 minute crescand timpul din doua in doua etape, fara sa-i eliberez din burduf. In mod normal toate femelele vaduve si sanatoase ar sarii pe acel burduf cu cei doi masculi vaduviti bine de tot [ adica masculi care n-au vazut femele de cel putin 2 luni, avand gradul de testosteron foarte ridicat] si asa creezi o vaduvie-gelozie la femele .

    la intoarcerea din cursa , la primele etape nu lasa masculii in burduf sa le astepte in compartimentul lor dar cand vor da de etape mai grele , dupa a 5-a a 6-a etapa poti introduce burduful cu cei doi mascului in mijlocul compartimentului femelelor vaduve ca atunci cand acestea se vor intoarce din cursa sa-i gaseasca in voliera si sa sara pe burduf.

    restul tine de cum simti porumbeii , de cat consideri ca-s de motivati etapa de etapa pentru a marii sau micsora timpul petrecut alaturi de acei doi masculi.

  22. ii lasi impreuna sa se imperecheze cum vor si restu ce raman ii zbori normal !! nu are rost sa ii stresezi k imperecherile…ca daca se pierd nu ai facut nimik !! porumbelu bun vine si neimperecheat !!
    sall

  23. Parerea mea e ca nu stiu ce tre sa faci .si eu am la fel 12 masculi si 6 femele.

  24. La mine este exact invers !!!Eu am 17 masculi si 13 femele!!!Inainte am avut 20 masculi si10 femele dar am mai facut schimb si usor ,usor o sa-i egalez!!!!Vant in pene







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *