cotet1-proiectVa salut din nou!

Cand m-am gandit sa scriu acest topic, doream sa cer informatii strict referitoare la solutii privind “Dispozitivul de Intrare-Iesire” in crescatorie/ cotet/ voliera sau ce-o mai fi. Intre timp, dupa ce am citit pe “porumbei.ro” cam tot ce s-a publicat pe tema mea de interes, am ajuns la concluzia ca mult mai util mi-ar fi sa extind putin tematica, astfel incat sa cer sfaturi referitoare la intreaga constructie.

De data asta, “problema mea” este urmatoarea: taica-meu intentioneaza sa isi amenajeze un adapost pentru porumbei voiajori in podul unei anexe, folosit in prezent ca depozit de porumb-stiuleti.

Din pacate, pana dupa mijlocul lunii februarie nu ajung in zona pentru a face fotografii cu amplasamentul. In lipsa lor, atasez doua schite cu detalii. [Rog scuze pentru calitatea lor; din lipsa de alte posibilitati sunt facute de mine in “Microsoft Paint”.]

Dupa cum se vede si in imagini, dimensiunile acestui spatiu sunt urmatoarele:
– amprenta sol:
– lungime = 2,60 m,
– latime = 2,00 m;
– sectiune laterala:
– inaltime la coama = 1,70 m,
– inaltime perete fatada = 1,06 m,
– inaltime perete spate = 0,64 m.

Ca precizari suplimentare, aceste dimensiuni au fost masurate pe interiorul constructiei – deci reflecta spatiul util. De asemenea, intregul ansamblu figurat in imagini se afla deasupra unei anexe, astfel ca inaltimea, de la sol („cota 0”) si pana la podeaua viitorului cotet, este de 2 metri.

In ceea ce priveste situatia curenta, aceasta constructie este din lemn, acoperita cu tigla. Peretii sunt „obturati”, de jur-imprejur, cu sipci din lemn prinse cu spatii de aerisire intre ele, necesare uscarii-pastrarii porumbului. Dispunerea acestor sipci este „una da – una ba”, permitand iluminarea cu lumina naturala intr-un grad aproximativ satisfacator chiar si pentru un adapost de porumbei – zic eu.

Ca dimensiuni, profilul sipcilor are latimea (in fata) de cca. 4,5 cm, iar grosimea („adancimea”) de cca. 2,5 cm. Spatiul dintre doua astfel de sipci este echivalent cu „o grosime”, adica tot de cca. 2,5 cm.

Pentru a nu schimba estetica ansamblului, preferabil ar fi ca la exterior sa pastram aceasta fatada urmand ca, doar pe interior, o parte din pereti sa fie dublati cu scandura (sau placa OSB/ sau policarbonat), iar alta parte cu plasa – ca la orice adapost de voiajori. Ca proportie „plin : gol”, ne-am gandit ca peretii astupati sa fie obligatoriu cel din spate – integral, peretele lateral pe care se afla usa de acces a ingrjitorului – tot integral astupat, peretele lateral din partea opusa – astupat fie integral fie doar pe jumatate, inspre partea din spate, cea cu boxele.

Date fiind conditiile restrictive, ne-am gandit sa dotam adapostul cu 10 sau, maximum, 12 boxe, dispuse pe 2 randuri x 5 sau 6 coloane, pe peretele din spate.

Obiectivele „proiectului”: amenajarea unui adapost cat mai ieftin posibil, desigur, in conditiile asigurarii bunastarii porumbeilor. Taica-meu fiind doar un iubitor – pastrator – ingrijitor – inmultitor de porumbei si nu un crescator – cunoscator – sportiv – impatimit, cel mai probabil acesti porumbei vor fi crescuti (doar) pentru simpla placere de a-i vedea crescand – traind – bucurandu-se – zburand… deci fara pretentii competitionale si altele asemenea. Bref: vor fi, practic, (crescuti ca) un mic stol de „gutani cu pretentii”, chiar daca au origini si aparente identice celor ale voiajorilor de concurs, scopul cresterii lor fiind doar acela de a-i bucura batranetile…

Si acum, problema „de baza” si initiala a topicului, dat fiind faptul ca deja avem „carcasa” viitorului adapost.

Citind, am aflat ca, in functie de zona (dar si de preferinte), pentru accesul pasarilor se poate construi sputnik „clasic” (exterior), sputnik „pe interior”, intrare „cu ace”, „sputnik cu ace”, sistem „gura de lup”, intrare „cu balcon”, etc..

„La mine”, zona e una colinara cu multe rapitoare, atat salbatice – in principal cu pene, dar si dihor si chiar jder, (in prezent, mai rar) neglijabile ca incidenta a cazurilor.

La acestea se adauga rapitoarele „domestice”: sobolan, pisica, etc.

Din acest motiv, dupa asigurarea optima a accesului porumbeilor, principala functie avuta in vedere este protectia impotriva pradatorilor. (Tot din acest motiv ma gandesc sa captusim intregul cotet, inclusiv peretii astupati cu scandura si podeaua, cu plasa cu ochiuri de 1 x 1 cm.)

M-ar interesa un sistem care, nesupravegheat, sa nu permita accesul pisicilor.

Desi eram „chitit” sa aleg sputnik, dupa cele citite, ma cam bate gandul sa nu pun nici macar sistem cu ace. Astfel, ma gandesc sa fac o intrare simpla, a carei usa ramane orizontala la deschidere, servind astfel si ca terasa de aterizare, permitand si orientarea inainte de decolare.
– Ce ma sfatuiti?

Tot la acest „capitol” o alta problema constructiva importanta e amplasarea acestei guri de acces pentru porumbei. Deoarece fatada are dimesniunile 2,60 m (lungime) X 1,06 m (inaltime), si se afla la 2 m de sol, dar sub o streasina, prea multe optiuni, cel putin pe verticala, nu am.

– La ce distanta de extremitatile fatadei ar fi optim sa amplasez „gura de acces”? (Eu am figurat-o in schita, jos, chiar la nivelul podelei – dar banuiesc ca nu-i musai cea mai buna solutie…)
– Ce dimensiuni optime trebuie sa aiba aceasta gaura, tinand cont ca este posibil sa o dotez totusi cu „ace”?

Sunt sigur ca, in afara de raspunsuri la intrebarile care mie mi-au venit acum in minte, un columbofil experimentat va putea adauga nenumarate detalii si sfaturi utile. Le astept pe toate cu deschidere si interes!

Cu multumiri,
va doresc si in noul an mult mult:
Spor & Succes! La multi ani!

Barbeanu.sunphoto.ro