Caut sfaturi si recomandari pentru amenajarea unui adapost de porumbei

cotet1-proiectVa salut din nou!

Cand m-am gandit sa scriu acest topic, doream sa cer informatii strict referitoare la solutii privind “Dispozitivul de Intrare-Iesire” in crescatorie/ cotet/ voliera sau ce-o mai fi. Intre timp, dupa ce am citit pe “porumbei.ro” cam tot ce s-a publicat pe tema mea de interes, am ajuns la concluzia ca mult mai util mi-ar fi sa extind putin tematica, astfel incat sa cer sfaturi referitoare la intreaga constructie.

De data asta, “problema mea” este urmatoarea: taica-meu intentioneaza sa isi amenajeze un adapost pentru porumbei voiajori in podul unei anexe, folosit in prezent ca depozit de porumb-stiuleti.

Din pacate, pana dupa mijlocul lunii februarie nu ajung in zona pentru a face fotografii cu amplasamentul. In lipsa lor, atasez doua schite cu detalii. [Rog scuze pentru calitatea lor; din lipsa de alte posibilitati sunt facute de mine in “Microsoft Paint”.]

Dupa cum se vede si in imagini, dimensiunile acestui spatiu sunt urmatoarele:
– amprenta sol:
– lungime = 2,60 m,
– latime = 2,00 m;
– sectiune laterala:
– inaltime la coama = 1,70 m,
– inaltime perete fatada = 1,06 m,
– inaltime perete spate = 0,64 m.

Ca precizari suplimentare, aceste dimensiuni au fost masurate pe interiorul constructiei – deci reflecta spatiul util. De asemenea, intregul ansamblu figurat in imagini se afla deasupra unei anexe, astfel ca inaltimea, de la sol („cota 0”) si pana la podeaua viitorului cotet, este de 2 metri.

In ceea ce priveste situatia curenta, aceasta constructie este din lemn, acoperita cu tigla. Peretii sunt „obturati”, de jur-imprejur, cu sipci din lemn prinse cu spatii de aerisire intre ele, necesare uscarii-pastrarii porumbului. Dispunerea acestor sipci este „una da – una ba”, permitand iluminarea cu lumina naturala intr-un grad aproximativ satisfacator chiar si pentru un adapost de porumbei – zic eu.

Ca dimensiuni, profilul sipcilor are latimea (in fata) de cca. 4,5 cm, iar grosimea („adancimea”) de cca. 2,5 cm. Spatiul dintre doua astfel de sipci este echivalent cu „o grosime”, adica tot de cca. 2,5 cm.

Pentru a nu schimba estetica ansamblului, preferabil ar fi ca la exterior sa pastram aceasta fatada urmand ca, doar pe interior, o parte din pereti sa fie dublati cu scandura (sau placa OSB/ sau policarbonat), iar alta parte cu plasa – ca la orice adapost de voiajori. Ca proportie „plin : gol”, ne-am gandit ca peretii astupati sa fie obligatoriu cel din spate – integral, peretele lateral pe care se afla usa de acces a ingrjitorului – tot integral astupat, peretele lateral din partea opusa – astupat fie integral fie doar pe jumatate, inspre partea din spate, cea cu boxele.

Date fiind conditiile restrictive, ne-am gandit sa dotam adapostul cu 10 sau, maximum, 12 boxe, dispuse pe 2 randuri x 5 sau 6 coloane, pe peretele din spate.

Obiectivele „proiectului”: amenajarea unui adapost cat mai ieftin posibil, desigur, in conditiile asigurarii bunastarii porumbeilor. Taica-meu fiind doar un iubitor – pastrator – ingrijitor – inmultitor de porumbei si nu un crescator – cunoscator – sportiv – impatimit, cel mai probabil acesti porumbei vor fi crescuti (doar) pentru simpla placere de a-i vedea crescand – traind – bucurandu-se – zburand… deci fara pretentii competitionale si altele asemenea. Bref: vor fi, practic, (crescuti ca) un mic stol de „gutani cu pretentii”, chiar daca au origini si aparente identice celor ale voiajorilor de concurs, scopul cresterii lor fiind doar acela de a-i bucura batranetile…

Si acum, problema „de baza” si initiala a topicului, dat fiind faptul ca deja avem „carcasa” viitorului adapost.

Citind, am aflat ca, in functie de zona (dar si de preferinte), pentru accesul pasarilor se poate construi sputnik „clasic” (exterior), sputnik „pe interior”, intrare „cu ace”, „sputnik cu ace”, sistem „gura de lup”, intrare „cu balcon”, etc..

„La mine”, zona e una colinara cu multe rapitoare, atat salbatice – in principal cu pene, dar si dihor si chiar jder, (in prezent, mai rar) neglijabile ca incidenta a cazurilor.

La acestea se adauga rapitoarele „domestice”: sobolan, pisica, etc.

Din acest motiv, dupa asigurarea optima a accesului porumbeilor, principala functie avuta in vedere este protectia impotriva pradatorilor. (Tot din acest motiv ma gandesc sa captusim intregul cotet, inclusiv peretii astupati cu scandura si podeaua, cu plasa cu ochiuri de 1 x 1 cm.)

M-ar interesa un sistem care, nesupravegheat, sa nu permita accesul pisicilor.

Desi eram „chitit” sa aleg sputnik, dupa cele citite, ma cam bate gandul sa nu pun nici macar sistem cu ace. Astfel, ma gandesc sa fac o intrare simpla, a carei usa ramane orizontala la deschidere, servind astfel si ca terasa de aterizare, permitand si orientarea inainte de decolare.
– Ce ma sfatuiti?

Tot la acest „capitol” o alta problema constructiva importanta e amplasarea acestei guri de acces pentru porumbei. Deoarece fatada are dimesniunile 2,60 m (lungime) X 1,06 m (inaltime), si se afla la 2 m de sol, dar sub o streasina, prea multe optiuni, cel putin pe verticala, nu am.

– La ce distanta de extremitatile fatadei ar fi optim sa amplasez „gura de acces”? (Eu am figurat-o in schita, jos, chiar la nivelul podelei – dar banuiesc ca nu-i musai cea mai buna solutie…)
– Ce dimensiuni optime trebuie sa aiba aceasta gaura, tinand cont ca este posibil sa o dotez totusi cu „ace”?

Sunt sigur ca, in afara de raspunsuri la intrebarile care mie mi-au venit acum in minte, un columbofil experimentat va putea adauga nenumarate detalii si sfaturi utile. Le astept pe toate cu deschidere si interes!

Cu multumiri,
va doresc si in noul an mult mult:
Spor & Succes! La multi ani!

Barbeanu.sunphoto.ro

28 comentarii la “Caut sfaturi si recomandari pentru amenajarea unui adapost de porumbei”

  1. E putin cam ciudata amplasarea intrarii la podeaua cotetului dar daca streasina e iesita mult e intr-adevar mai usor pentru porumbei sa ajunga de pe acoperis pe intrare. Altfel daca ai amplasa-o sus, ar trebui sa iesi cu o placa de aterizare pana in afara streasinii. Cu intrare la podea e cam rau pentru ca pot iesi/cadea afara si porumbei care nu pot zbura din diverse motive, pui mici, etc.

    Nu sunt pentru iesirea nesupravegheata a porumbeilor deci mai mult nu ma pot pronunta. La cat de des auzi “mi-a intrat x, y, z la porumbei si mi i-a omorat pe toti”, mi se pare invitatie la dezastru sa faci asta.

    Cu iesire simpla care ramane orizontala ca trapa de aterizare nu o sa ii puteti inchide decat seara, pentru ca unii ies, altii intra si tot asa.

  2. Salut! Renunta la iesirea montata jos, e o prostie mare cat casa, Porumbei.ro ti-a explicat deja de ce. Iesire nesupravegheata sigura, nu exista, crede-ma.Usita care se deschide la orizontala si foloseste ca si trapa nu-ti va permite controlul asupra porumbeilor, ei vor intra si iesi dupa bunul lor plac, ceea ce nu-i bine…Sputnik, ce se poate inchide ermetic din interior, dupa ce au intrat toti porumbeii, mi se pare cea mai buna idee. Dar, incearca sa-i infometezi putin si, dupa ce-au zburat, chema-i la masa, incearca sa-i faci sa intre foarte repede si asta va rezolva multe dintre problemele tale. Fireste ca vor exista cativa, tineri de regula, care-ti vor imbogati repertoriul injuraturilor, in gand sper, dar vor invata si ei lectia.

  3. Întâi de toate,
    Vă mulțumesc frumos pentru publicare!

    @ porumbei.ro (comentariul 1): Este adevărat. Și mie mi-a părut la fel această amplasare a ușii, mai ales că adăpostul nefiind înalt, cel puțin la peretele din spate pe care preconizez că or să fie boxele (pe 2 rânduri, deci jumătate din ele „la sol”), chiar și puii mai temerari dar nedezvoltați suficient pt. zbor, vor putea ajunge pe trapa de lansare și apoi jos în curte, fără posibilitatea de a se întoarce la cuib „prin mijloace proprii”.
    Astfel, nesupravegheați permanent pe toată durata păstrării cotețului deschis – misiune de-a dreptul imposibilă, aceștia vor fi victime sigure ale pisicilor destul de multe în zonă.
    Pe de altă parte, aceleași pisici care ne traversează și patrulează gospodăria (noi neavând una personală care, teritorială fiind, să le țină departe), pot accede de pe acoperiș pe terasa de aterizare, în caz că această terasă va fi prea aproape de streașină și prea ieșită în afară.
    Oricum pisicile sunt una dintre marile probleme cu care cred că ne vom confrunta…

    O soluție ar fi dotarea ieșirii cu „ace”, fiind mult mai ușoară supravegherea acesteia în momentele eliberării efective a porumbeilor la zbor. Problema pătrunderii dăunătorilor, rămâne dar, așa, măcar reușesc să țin înăuntru porumbeii „care nu pot zbura din diverse motive, pui mici, etc.” și, totodată, pot rezolva și problema reținerii de la zbor a porumbeilor odată intrați.
    Mă gândesc totuși că, dacă facem intrarea suficient de jos, „la podea” chiar, eventual cu un mic prag sub ea (poate chiar un prag de vreo 10 cm care să fie deasupra plăcii/ ușiței deschise), și dacă placa de aterizare nu iasă de sub streașină, le va fi mai dificil pisicilor să „aterizeze” de pe acoperiș pe trapă.
    Oricum, în limita vigilenței și a posibilităților, supravegherea se impune pe timpul deschiderii trapei. Totuși, pe termen lung, repet, misiunea de a supraveghea mereu, minut de minut, ieșirea, cred că e de-a dreptul imposibilă…

    Ca precizări spuplimentare, netrecute pe schiță, streașina iasă în afara peretelui astfel:
    – de la fațadă, cu jgeab cu tot, streașina măsoară cca. 65 cm;
    totuși fiind oblică, umbra efectivă pe care o va face deasupra viitoarei trape de lansare este de 55 cm;
    tot datorită înclinării, streașina acoperă cca. 30 cm din partea superioară a fațadei, astfel că:
    – întreaga fațadă utilă (de la podeaua interioară și până sub țiglă) măsoară 113 cm;
    – din aceasta, expusă (de) sub streașină este cca. 83 de centimetri, de la pardoseala interioară și până unde începe proiecția streașinei.
    În consecință, porțiunea în care pot face „gaura” viitoare guri de eliberare a porumbeilor, este de doar cca. 2,60 m (lungime) X 0,83 m (înălțime).

  4. cam mica inaltimea cotetului ..
    o sa te alegi cu dureri de spate
    Draci , biserici.. si toti sfintii cand dai cate un cap de cate o tigla :))
    In fata cotetului ai vreo aveza cv… la o distanta de 2-4 m ??
    Daca da e perfect porumbeii vor ateriza pe aia apoi pe acea polita
    Daca cresti porumbei doar de ragoul lor fara sa participi la concursuri..
    e ok daca ii lasi “de capul lor”
    Daca vrei performanta… sputnicul e sfant

  5. Daca nu se pot supraveghea macar o ora dimineata si/sau una seara in libertate, e cam greu. Pot fi tinuti inchisi in unele zile eventual. Degeaba nu ajunge pisica in cotet, e suficient sa se suie pe acoperis sau sa dea tarcoale pe langa cotet… daca porumbeii sunt liberi se sperie si se duc naibii, o sa mai intre in cusca dupa multe zile cand o sa fie terminati de foame si uita de sperietura. Daca mai raman si noaptea in zbor de frica (am patit de 2 ori) poti sa iti si iei adio de la unii dintre ei. Ar fi foarte utila o patrula canina care sa nu lase pisicile deloc in perimetrul curtii.

  6. amplaseaza iesirea la 1 mdeasupra podelei si o sa fie foarte ok. Poti sa faci o trapa la exterior, cu ace , sa zicem cu o latime de 80 cm, daca nu folosesti sputnik, si va fi minunat. Porumbeii vor intra linistiti iar puii nu vor ajunge sa fie in pericol deoarece cand vor iesii vor fi sufficient de mari sa poata zbura.

  7. @ Oliver (comentariul 2): Vă mulțumesc pt. sfaturi!
    Acuma, așa cum am explicat (detaliat, cred) și în comentariul meu [nr. 3, apărut ulterior], prea sus nu pot pune ieșirea, pentru că întreaga fațadă are doar cca. 1,06 m., din care cca. 0,30 m. sunt umbriți sau obturați de streașina care se „revarsă” peste.
    Cam astea sunt condițiile date. Prin urmare, nu va fi un adăpost „ca la carte”. Eu mi-l imaginam doar măcar la fel de bun ca una dintre columbăriile alea „de epocă” formate dintr-o cutie pe un par…
    Tocmai de aceea cer sfaturi, pt. a încerca să optimizez cât mai mult ceea ce avem la dispoziție.
    Bref: pe o fațadă înaltă de doar 83 de cm. (a se vedea comentariul 3), cam cum și unde ar trebui să poziționez intrarea porumbeilor?
    Asta este întrebarea…

    Știu că ieșirea nesupravegheată nu prezintă siguranță. La fel, însă, din experiență, știu că „la țară”, într-un sezon întreg, este imposibil să nu-ți amintești că ai uitat ceva pe foc; să nu-ți sune telefonul fix; să nu te strige careva la poartă; etc., asta în timp ce tocmai ai eliberat porumbeii.
    Când spun asta mă gândesc la taică-miu; îl cunosc și încerc să previn tocmai astfel de situații, căutând o soluție cât mai sigură pt. ieșire/ ușă.
    Desigur, când va lipsi din gospodărie pt. mai mult timp va închide porumbeii, dar ce să se facă atunci când nu-i poate păzi câteva minute?.. nu ne putem lua cioban la porumbei…
    PS: accidente cu pisici a pățit anul trecut chiar și un columbofil de la noi care are voiajori valoroși, cotețe adecvate (3 bucăți: matcă, tineret, zbor), sputnik, etc., deci se poate și la case mai mari…
    Referitor la reținerea de la zbor a porumbeilor intrați, mă gândesc la sistemul „cu ace”. Întregul adăpost fiind micuț, parcă nu merită să-mi ornez „ansamblul” cu dita-mai sputniku’ doar pt. vreo 10 perechi de porumbei…

  8. @ GigiBecali (comentariul 4): E drept că e cam micuț, dar asta avem…
    În fața cotețului e o curte nu foarte mare, înconjurată de corpuri de clădiri cu un singur nivel. Bănuiesc că porumbeii se vor așeza pe acoperișul acestora deși, dacă se vor obișnui cu polița, probabil că se vor descurca să aterizeze și direct.
    Nu se pune problema de performanță. Eu în locul lui taică-meu aș ține rase de agrement (zbor și frumusețe). El însă nu are ochi decât pt. voiajori, pe care atât în tinerețe, când a mai avut, cât și acum, îi va ține tot ca porumbei de agrement (zbor și frumusețe)… „de gustibus non est disputandum”…

    @ GigiBecali (comentariul 5): Aerisirea se va face, cred, suficient prin peretele de fațadă, pe care nu o să îl înfund cu scândură.
    Vă mulțumesc frumos pt. sfaturi și urare!

  9. @ porumbei.ro (comentariul 6): Cu pisicile situația e complicată. În momentul de față, porumbeii pt. care facem adăpostul sunt ținuți provizoriu într-un coteț de iepuri, în apropierea viitorului adăpost. Zilnic, peste cotețul de iepuri trec pisici. Tot în apropierea viitorului adăpost și, implicit, a cotețului de iepuri în care ținem porumbei, se află un câine de pază, legat. Pisicile știu că nu are cum să ajungă la ele și pur si simplu îl sfidează. Când e timp frumos se relaxează pe acoperișul cotețului de iepuri sau pe o boltă de viță din proximitate, în timp ce câinele le latră gata să rupă lanțul. Ele s-au obișnuit și știu că nu le poate ajunge.
    Până anul trecut am mai avut un câine, mic, șoricar, sonerie vie, genul nevrotic, care patrula liber prin toată curtea și grădina, chiar. Pisicile țineau cont de asta și își făcuseră traseu pe garduri și acoperișuri, evitând solul. Dar de patrulat tot patrulau și ele…
    Acuma, nu-mi rămâne decât să sper că pisicile nu vor ajunge în coteț și că porumbeii sunt sau vor fi obișnuiți cu cele pe care le mai văd prin apropiere…

    Referitor la supraveghere, am mai spus (comentariul 2): în principiu porumbeii vor fi monitorizați când sunt liberi. Totuși mă aștept și la inerentele neglijențe. Tocmai astfel de situații încerc să previn, adoptând o intrare cu un sistem care să nu permită intrarea musafirilor nedoriți… dacă un astfel de sistem există…
    Încă o dată mulțumiri!

  10. @ Gabriel- Craiova (comentariul 7): Păi, amplasarea ieșirii la peste 1 m. deasupra podelei înseamnă practicarea unui luminator sau lucarnă în acoperiș și care, deschis(ă), să servească drept ieșire.
    Am văzut așa ceva la mai multe adăposturi, de regulă în poze mai vechi. Problema la mine e că o astfel de ieșire ar fi expusă la pisicile care ar mai ajunge pe acoperiș.
    Sub streașină e mai dificil să ajungă, pt. că de la marginea acoperișului ieșit peste perete cu cca. 55 de cm, ar trebui să se balanseze sau să penduleze sub streașină până pe trapa de aterizare, pe care nu o preconizez mai mare (pe înălțime) de 50 cm.
    Dacă fac înălțimea ușii-trapă de 40 – 50 cm, atunci, îmi permit să mai las o înălțime până la ușă de cca. 30 – 40 cm, astfel încât ușa să nu fie mai înaltă de nivelul până unde umbrește streașina.
    Nu știu însă dacă acest prag de 30 – 40 cm e suficient pt. a împiedica puii să iasă…
    Vă mulțumesc frumos pt. comentariu!

  11. -barbeanu- scuze m-am raportat la 1,6 m nu la 1,06.
    Faci iesirea atat de sus cat I-ti permite streasina. sa zicem la 0.5-0.7 m. nu este o problema. puii vor sti sa intre innapoi, dar important este ca iesirea sa aiba o latime mare ,atat cat sa nu fie obturata de vreun mascul dominant. Vorbesc din experienta. Am Avut porumbeii in podul casei, 15 ani cand eram copil, intrau pe sub streasina casei si nu a fost vreo problema. Deci daca tu ai face o iesire de20-30 cm h, si 80 cm l, cu o trapa de 20 cm l, pe toata latimea iesirii nu ai avea problem, doar ca batranii s-ar invata mai greu daca cumva ai exemplare pe carele-ai putea si ti-ai propus sa ramana la tine. Daca cumva va fi acoperit cu tigla poti cand ii eliberezi prima data (prima zi)sa disloci tigle pentru ca ei sa intre pe acolo innapoi. Bafta!

  12. Eu as face trapa de iesire lata de aproximativ 40cm si lunga de 1 metru (centrata pe lungimea fatadei). Astfel incat, sa fie in umbra streasinei (55cm).
    Inaltimea 30cm de la proiectia streasinei.
    Si as inchide lateralele trapei pentru a minimiza accesul pisicilor.
    Aceste inchideri vor avea forma de trapez care in partea de sus va urma panta streasinei. Baza mare a trapezului va fi 30+30=60cm, iar baza mica 30cm. Latimea trapezului egala cu proiectia streasinei – 55cm, deci mai mare decat latimea trapei.
    Pe aceste laterale se vor pune opritoare ce vor mentine trapa in pozitie orizontala. Eventual cu un sistem de scripeti trapa se poate inchide-deschide de la nivelul solului.
    Ar fi fost mult mai usor sa explic printr-un desen…
    La interiorul trapei se pot monta ace pentru a restrictiona porumbeii.
    Sper ca m-am facut inteles. :)
    Bafta!

  13. @ Gabriel- Craiova (comentariul 12): Este OK., probabil nu mai trebuia să precizez eu 0,06 m. ăla cu care mai mult încurc lumea. Oricum aia e măsura pe interior. Pe exterior, cei 1,06 m. devin 1,13 m…
    În fine, răspunsul dumneavoastră mi-a amintit oricum o idee:

    http://static2.pipa.be/sites/pipa/files/content/2010/artikels/aaremi102.jpg

    http://static2.pipa.be/sites/pipa/files/content/2010/artikels/aaremi103.jpg

    https://valy.sunphoto.ro/VOLIERE_PORUMBEI/EIPYJAPLTKOVGPQPPAT

    http://www.123rf.com/photo_23651036_pigeons-on-a-roof.html

    http://schaerlaeckens.mikehopman.nl/content/uploads/loftWillem.jpg

    http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/sputnik-acoperis2.jpg

    Am întâlnit o poză veche cu o „volieră de pod” a cărei ieșire arăta ca o galerie lungă din plasă (și cred că și acoperită) care pleca de la coama acoperișului și ajungea până la perete/ jgheab de colectare al ploii.
    Din păcate nu mai găsesc varianta aia constructivă, dar era interesantă… (oricum la noi nu se potrivește, pt. că pe acoperiș pot ajunge pisici…)

    Voi ține cont de sfat și o să fac trapa cât mai largă. Am mai auzit de masculii dominanți care pun stăpânire pe trapă.
    M-ar mai interesa:
    care ar fi înălțimea optimă la deschiderea găurii, astfel încât să fie ușor de accesat atât din exterior (de pe trapă), cât și din interior, unde porumbeii nu vor avea un raft de pe care să iasă?
    Din ce am văzut la sputnik, există o înălțime pt. „găurile de intrare” (cca. 12 cm), și o altă înălțime pt. „gaura de ieșire” (cca. 30 cm). Deci, cam între cât și cât pot alege să fac înălțimea intrării dacă fac o singură „gaură”, universală, de intrare-ieșire?
    Probabil voi ține cont și de lungimea „acelor” cu care sunt tot mai hotărât să dotez intarea…

    Referitor la învățarea porumbeilor bătrâni, aici vom avea probleme. Din păcate nu-mi permit adăpost pt. matcă. O soluție ar fi să țin câteva perechi de matcă în boxele individuale ale cotețului de iepuri în care se află acum. Altă variantă ar fi să ținem perechile bătrâne (ca de altfel toți porumbeii) închise un sezon în acest adăpost, până vor face destui pui. Apoi să eliberăm tot și „Dumnezeu cu mila”… cei care vor vrea să rămână vor rămâne, ceilalți se vor duce. Oricum matca e de la crescători din sat și am posibilitatea să îi recuperez…

  14. @ Victor M (comentariul 13): Salut! Ceea ce vedeți în schițe este doar extremitatea sau capătul unei construcții mai lungi. Ușa de acces dă sub un acoperiș care continuă acoperișul acestui adăpost. Doar fațada dă direct „afară”.
    Ar mai fi o variantă: să fac ieșirea pe peretele opus ușii de acces. Din păcate însă, cam la nivelul podelei (care e la 2 m de la sol), în exterior, e lipită de construcție o boltă de viță de vie la care nu aș renunța. Pe ea se plimbă pisici și mi-e teamă că ar ajunge la intrare cu un oarecare efort. Dacă nu ar exista acest detaliu, probabil că acolo aș pune ieșirea.

  15. iei ace de 25 cm, iar iesirea o poti face fara probleme de 20-24 cm inaltime astfel incat caele sa culiseze doar in interior (eu am ace si e foarte ok). Apropos , poti face o polita de iesire si in interior. Poti compartimenta in interior ,cu plasa rabitz, pe latime astfel: 1 m pentru matca , restul pt pui, in partea cu iesirea. Cred ca poti tine 4-5 perechi un an asa la matca iar in toamna lasi un singur compartiment. si ai rezolvat problema. success. Ma bucur ca esti receptiv si ca unul dintre noi te poate ajuta. Bafta!.

  16. Nu imi dau cu parerea despre intrare, in schimb am observat ca esti indecis cu privire la astuparea peretilor. Eu am plasa pe față si pe jumatatea din față a unui perete lateral. Spatele cu boxe si un lateral complet astupati. Am cotetul in curtea din spate a casei unde se cam face curent si cat am avut toata portiunea cu plasa descoperita am avut probleme respiratorii la ei, asa ca am taiat doua bucati de policarbonat pe dimensiunile plasei si vara las partea din fata deschisa, care e mai mare si o astup pe cea din lateral si iarna o astup pe cea din fata si o las libera pe cea din lateral. De cand le.am astupat o parte din plasa nu se mai face curent in cotet, nu am mai avut probleme cu ei si iarna, avand o deschidere mai mica, temperatura se mentine cu cateva grade mai mare in cotet decat afara. Evident ca nu m.am apucat sa masor temperatura iarna, dar am constatat ca la minus 2,3,4 grade apa din crescatorie nu ingheata si afara e tun. In weekend o sa fac niste poze, le urc pe sunphoto si ti le arat.
    Deci, ca idee, si cu fata si cu jumatate dintr.un perete lateral deschisi, cel putin la mine n.a fost bine.
    P.s.- si eu tin porumbeii pentru aceleasi motive ca si taica.tau, dar eu nu cresc voiajori.

  17. @ Marius Nicolae (comentariul 14): Cred că am înțeles. Interesantă soluția. Dacă pisicile vor încerca să intre, eu mă aștept ca cel mai probabil să se penduleze de pe acoperiș și să aterizeze pe trapa deschisă, de deasupra acesteia. De pe laterale nu prea cred că vor putea să intre.
    Referitor la „Inaltimea 30cm de la proiectia streasinei.”, asta înseamnă să mai las încă 30 cm sub cei 30 pe care se proiectează streașina în partea superioară a fațadei, sau să ajung în sus cu deschiderea fix la limita la care se proiectează streașina?
    Apoi, închiderile trapezoidale de pe laterale, dacă înțeleg bine, când trapa e deschisă formează cu aceasta și acoperișul un fel de tunel/ cutie?
    Probabil că vor face sarcina pisicilor mai dificilă, dar nu știu dacă o pisică abilă nu va reuși să sară de pe acoperiș (să-și dea drumul) pe trapă, chiar dacă aceasta e mai scurtă decât streașina…
    Vă mulțumesc frumos!

  18. @ Gabriel- Craiova (comentariul 17): La o ieșire înaltă de cca. 20 cm, îmi permit un „prag” sub ea, înalt de cca. 50 cm (+/– 10 cm). Acuma, nu știu dacă e suficient pt. a împiedica puii să iasă. Rămâne de văzut…
    Referitor la „ace”, ce mă sfătuiți: să le confecționez; să le cumpăr de-a gata; care sunt cele mai bune (materiale, tipuri) etc.?
    Pot face poliță și pe interior, dar, e utilă?
    Inițial ne-am gândit și noi să facem compartiment matcă pe 1 m din lungimea adăpostului, la capătul opus intrării pt. îngrijitor (exact cum ați precizat, doar cu mai puține perechi). Totuși, asta ar însemna să ne complicăm, plus că ar intra doar vreo 4 boxe, care nu întotdeauna înseamnă 4 perechi (preconizez să avem mai multe boxe decât perechi…). În plus, restul de coteț va fi de doar 1,60 m. Dat fiind spațiul mic, va fi și mai dificil accesul. Ne mai gândim la asta. Oricum, o împărțire cu perete de rabitz se poate adăuga și după…
    Dacă e să fac compartiment de matcă provizoriu, doar până în toamnă, probabil e mai simplu să renunț la el și să țin porumbeii mai mult timp închiși, eventual să-i consider „matcă” pe toți un sezon întreg…
    Și eu mă bucur de amabilitatea cu care îmi sunt oferite aceste sfaturi. Vă mulțumesc!

  19. @ A.Stanciu (comentariul 18): Ok, vă mulțumesc. Putem adapta și noi deschiderile cu policarbonat. Din ce-mi spuneți însă, ambele deschideri vă sunt utile, cea mare (din față) – vara, iar cea laterală – iarna.
    PS: Păi, nici eu nu aș alege voiajori. Totuși ideea nu e tocmai rea. Am înțeles că sunt foarte inteligenți nu doar la concursurile de orientare ci și în confruntările cu răpitoarele cu pene. La noi e plin de răpitoare…
    În plus, lui doar voiajorii îi plac. :)

  20. Barbeanu- Acele cumparale, ca nu are rost sa te complici. sunt din aluminiu cu cap T de plastic, sunt usoare. cumperi o tija filetata de 045 sau 05 mm nu mai stiu sigur, 2-4 piulite pentru tija, 2 seibi, si le intinzi super. te sfatuiesc sa lasi puii sa iasa la vremea lor din adapost si ai sa vezi ca se vor invata foarte usor, chiar daca prima data iese doar 1 pui.
    Eu cand am inceput cu porumbeii,si copil fiind am facut gresala sa-i tin tot asa prin custi si nu am facut nimic.
    Apoi i-am mutat intr-un pod, de magazine cu latimea de 2m, h la coama maxim 1 m, si lungime 2,5-3 m si credema ca am crescut in permanenta acolo intre 30 si 40 de pasari .care zburau afara,o voliera de 1mc, fara boli,fara medicamente , doar cu dragoste si curatenie odata pe luna. Dar nicidata nu era umiditate acolo, vara cred ca erau 50 grade c.Acum am 3 compartimente, boxe separate, odihnitori fagure inclinate la 30 grade, si boli si umiditate, si, si ,si, …….Polita la interior o pui pentru a inlesni iesirea porumbeilor din adapost. Credema porumbeii sunt pasari foarte adaptabile, puii nu vor iesii aiurea afara, iar tu nu trebuie sa e ingrijorezi prea tare, ca totul va fi bine. trebuie sa avem grija de lighioanele noastre dar nu trebuie sa cadem in extreme ,, precum cei care inbraca un caine iarna, ca-i este chipurile frig, cand ar putea sa-l lase sa se adapteze pur si simplu”

  21. pisici…
    @ catei “soricari” si papa pisici:)))
    Pacat ca nu am filmat asta vara o faza cand “soricarul” meu a tinut vreo 2 ceasuri o pisica pe batatorul de covoare:))

  22. @ Gabriel- Craiova (comentariul 22): Ok, vă mulțumesc. Am văzut mai demult, întâmplător, oferte de „ace” pe Internet. O să mai caut.
    Umiditate nu cred că va fi prea mare nici la noi. Căldura mă cam îngrijorează, adăpostul fiind chiar sub țiglă care vara sigur se va încinge…

  23. @ GigiBecali (comentariul 23): Am avut un șoricar care le ținea la respect cât-de-cât, cel puțin în curte pe unde era liber. Totuși se obișnuiseră cu el și umblau nestingherite pe garduri și acoperișuri. Anul trecut a murit de bătrânețe și de atunci pisicile își fac de cap. Mai avem un câine legat chiar lângă anexa în care vrem să facem cotețul de porumbei. Le latră toată ziua însă ele știu că nu poate ajunge pe acoperiș și nici nu îl mai bagă în seamă…

  24. @ Marius Nicolae (comentariul 14): Revin cu o schiță, deoarece nu sunt sigur că am înțeles bine:
    https://barbeanu.sunphoto.ro//Caut_sfaturi_si_recomandari_pentru_amenajarea_unui_adapost_de_porumbei/105681277
    Am figurat vederea laterală a închiderilor trapezoidale – culoare = hașură gri. La baza lor, trapa – reprezentată prin 3 linii negre. Deasupra, cu roșu, țigla; cea peste închiderile gri fiind partea care alcătuiește streașina.
    Neavând instrumente de măsură (în “Microsoft Paint”), proporțiile nu sunt respectate întocmai…
    Conform descrierii dumneavoastră, atunci când se închide trapa (= 40 cm) depășește în înălțime gaura ieșirii (= 30 cm).
    În fine, poate nu am înțeles eu…

  25. Sal! Ai gandit destul de bine crescatoria. Porumbeii vor avea nevoie de o mica voliera pentru a se putea orienta inainte de a parasi crescatoria, un sputnik facut din plasa permite porumbeilor sa vada afara. Totusi in cazul tau daca pui sputnikul jos pierzi puii si daca il pui mai sus nu vor putea ateriza din cauza acoperisului. Eu as face o mica voliera de 25 30 cm inaltime 80 100 cm lungime 50 70 cm adancime (in functie de streasina) , partea de sus acoperita cu exceptia unei fasi de 10 cm in fata. Usa de intrare deasupra volierei, voliera montata de la nivelul podelei in sus. Usa cu inaltimea de cel putin 20 cm prinsa in balamale in partea de sus e cea mai simpla solutie.

  26. @ geocris (comentariul 27): Salut!
    Vă mulțumesc frumos!
    Din câte înțeleg, îmi sugerați să fac un pseudo-sputnik: cam ca un sputnik, doar că înfundat (fără ușă normală de ieșire); iar deasupra acestei cutii-minivolieră, cam pe unde ar veni găurile de întrare la un sputnik „normal”, să fac la mine ușa de intrare-ieșire (cu deschidere inversă/ balamale sus – pt. că nu mai e nevoie de platforma de aterizare datorită acoperișului parțial al mini-volierei), eventual dotată cu ace pt. reținerea porumbeilor intrați.
    În felul acesta rezolv și spațiul de învățare al puilor cu exteriorul, fără să risc să îmi cadă din coteț puii prea mici. Spațiul mic al fațadei mi-ar permite să fac asta.
    Ar fi o idee interesantă, însă mă complic. Deocamdată, pt. că tot las deschisă fațada (/cu plasă), sper ca porumbeii să se obișnuiască cu exteriorul doar prin aceasta. Dacă nu, ulterior, voi modifica adăpostul, funcție de necesități.
    Încă o dată mulțumiri pt. idee!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *