Sunt incepator,am porumbei ‘voiajori’. Un campion a zis ca trebuie sa cautam pasari mai bune,nu medicamente mai bune. Aceste vorbe zic multe si ridica in mintea mea o intrebare: ce tratamente sunt obligatorii?
Doua dintre ele ar fi contra paramixovirozei si parazitilor intestinali. Astept pareri tinand cont ca o imunitate naturala este preferabila intr-un mediu sanatos. Aduceti argumente sa nu ne bagati mai mult in ceata pe noi incepatorii.
MULTUMESC
Marin
Inevitabil, sunt 1001 pareri. Tratamentul pentru paraziti intestinali are si riscuri, deci fara analize l-as sari. Cel de paramixoviroza mi se pare singurul de care nu putem scapa.
Totusi, daca nu ar fi obligatorie la imbarcari dovada ca au fost vaccinati, as incerca drept experiment o selectie care sa excluda chiar si acest vacin. Atunci cand paramixo loveste intr-o crescatorie, nu atinge toate pasarile, deci tot sistemul imunitar si ceva componente genetice conteaza, fapt ce ma face sa cred ca prin selectii putem obtine porumbei imuni si la aceasta boala. Astept pareri.
Astea sunt pareri de la si pentru cineva care pune pe primul loc slefuirea unei “rase” de porumbei “de fier” si apoi rezultatele. Insa pentru rezultate de top si constante cred ca poti fi sigur ca majoritatea crescatorilor recomanda si trateaza pentru minim 3-4 boli “uzuale” printre care tricomonoza este cea mai abuzata.
paramizoviroza tricomonoza si salmoneloza eu astea zis ca sunt cele mai des intalnite
Eu zic ca paramixoviroza e cea mai grea boala
care nu se trateaza!!!dar si celelalte sunt periculoae!!!
incearca sa nu le dai mancare pe jos in mizerie si sa faci curat!!!
Dar dale si vitamine!!!
Ai mei mananca vitamine de rupe!!!
Mai ceva ca mancarea!!!
Ideal ar fi sa consulti un veterinar inainte de orice tratament,sa fi sigur ca porumbeii primesc medicamentul potrivit pt afectiunea respectiva.Tricomonoza dupa parerea mea este o boala foarte raspandita si afecteaza mai ales porumbeii de concurs(rezultate slabe,scadere de forma etc.)Toti crescatorii administreaza preventiv tratament impotriva tricomonozei,unii chiar dupa fiecare etapa.Mediu sanatos poti avea in crescatoria ta,dar cand porumbeii tai intra in contact(masina de transport) cu altii,din cauza stresului si a oboselii dupa un concurs greu,poate apare boala.Cu riscul de a fi contrazis,cred ca toti marii campioni administreaza tratamente porumbeilor.
cum se numeste vaccinu pt paramixoviroza si cam cat costa pentru 60 de porumbei ?
cei drept in conditiile de concursuri saptamanale un porumbel are sanse mai mari ca sistemul sau imunitar sa cedeze la un moment dat. insa creearea unui mediu(spatiu in care locuieste) cat mai curat, uscat, bine ventilat, dezinfectat, porumbelul isi va reveni. insa e greu sa isi revina la timp fara un ajutor din partea noastra si aici cred ca gresim. ar trebuii sa nu-i mai angajam pana nu-si vor reveni. insa in timp daca recuperarea de la sine dureaza prea mult atunci trebuie cautat un alt tip de porumbel…dar cum a zis si andrei asta e una din cele 1001 de pareri.
toti vrem parca rezultate prea repede. e greu!
numai bine
tricomonoza, salmoneloza, boli respiratorii. Coccidioza doar daca aveti un adapost umed, pentru paramixoviroza si variola se vaccineaza deci se scapa de astea, dar cea mai periculoasa este salmoneloza.
Salut ,acel campion cred ca nu ti-a zis tratamentul care i-l foloseste el (sigur si el trateaza preventiv porumbeii) poate vrea sa te incante sa ei porumbei numai de la el… PARAMIXOVIROZA si TRICOMONOZA sant bolile de care eu i-mi feresc porumbeii pe tot parcursul anului , folosesc ceaiuri , usturoi ,otet , miere si drojdie .
Cea mai buna metoda,din ce am reusit sa inteleg pana acum este ca putem mult,mult mai usor sa prevenim aparitia bolilor la porumbeii nostri decat sa stam toata ziua cu medicamente in fundul lor. O crescatorie uscata si aerisita fereste porumbeii de boli de respiratie si de coccidioza. Usturoiul administrat odata cu mancarea garanteaza intestine fara paraziti la pasari. Vitaminele,gritul si mancarea buna ajuta sistemul imunitar sa fie puternic si sa lupte cu afectiuni ce pot aparea. Otetul de mere in apa de baut inlatura tricomonoza fara doar si poate. Toate cele de mai sus sunt testate si nu numai de mine….de multi crescatori care o pot confirma. Vaccinul de paramixoviroza trebuie sa fie nelipsit si de preferat ar fi cel cu durata de imunizare de un an(asta ca sa nu stresam porumbeii cu atatea impunsaturi de ac). In rest consider ca un porumbel care nu e bolnav nu are de ce sa fie chinuit cu gramezi de tratamente administrate doar din dorinta noastra de”a ne asigura” ca este sanatos. Separam pe cei bolnavi si le administram tratamentul necesar. NU tratam toti porumbeii doar pentru ca unul prezinta semne de boala. Va urez numai bine,pasari sanatoase si vant in pene!!!
sincer….eu am uitat sa vaccinez anu asta un pui s nu sa intamplat absolut nimic cu el,si cand iam vaccinat asta primavara…culmea..acelasi porumbel a scapat de vaccin:)))…deci sunt curios ce va face porumbelu respectiv la zbor si in viata de zi cu zi si cum va rezista la boli avand in vedere ca tratament nu prea le dau si vaccinu la sarit pe el anu asta:))…
Deparazitare interna , Paramixoviroza , Tricomonoza , Salmoneloza. Aceste 4 tratamente le fac eu primavara in luna Martie..iar apoi pe parcurs saptamanal ..cea ce le trebuie lor sa fie sanatosi.Drojdia de bere , Otet de mere , Ulei de usturoi , Vitamine ..etc.
otet de mere cu vin este bun sau alt fel de otet
Marian si mai cum?Cred ca trebuia sa te prezinti?Daca cautai pana acum gaseai tot postat in alte topigurii……Cred ca ar trebui sa nu mai exageram sa punem mana sa cautam …..darrr …..este greu transpiratie etc..etc…Sincer sint deceptionat de ce vad pe situri columbofili care scriu sa fie in treaba ,se mai si contazic,copii care fug de la scoala si intra pe net si incep contazicerile este DUREROS dar este ralitatea de aceia multii care totusi aveam ce invata de la ei nu mai navigheaza pe net………Este o soarta care ne-o meritam dar cauza nu este a mea…..poate a ta?Puneti intreabarea acesta singur inainte de-a atinge sa scri com..Mult succes tuturor…
Multumesc pt sugestiile voastre sunt bine venite pt un incepator.Ii multumesc,nu in ultimulul rand si lui Andrei pt k ma ajutat cu nedumerirea mea legata de tratamente .Ce pot sa adaug si eu este k orice tratament se face consultand un SPECIALIS dak facem tratamente dupa capul nostru poate fi ‘incomplet’ iar boala revine mai puternik.Multumesc pt sprijinhttp://denysamdm.sunphoto.ro/
Poate nu e bine ceea ce va voi spune dar…….in cat la suta din cluburi se cere dovada de la veterinar ca au fost vaccinati porumbei,cred ca cel mult 20-30%!!sunt inscris la asociatie de 3 ani ultimi 2 participand cu porumbeii nevaccinati si nimeni niciodata nu mi-a cerut vro dovada!!cu paramixo nu am avut probleme grave pana acum,existand cateva mici cazuri in primul an dupa ce nu am mai vaccinat porumbei si asta toamna tarziu si manifestandu-se numai la puii tardivi,i-am eliminat si de 2 ani nu am mai avut probleme!!ca vitamine incearca sa renunti la cele sintetice,a venit primavara o salata verde din mai multe plante e bine venita si surclaseaza sinteticele!!cei drept nici rezultate de top nu pot spune ca am dar nu din cauza asta sunt varii motive…..deci daca nu ceri performanta poti foarte usor sa nu tratezi nici o boala,nici macar una….cei drept primul an va fi mai dificil insa dupa aia ai sa culegi roadele….succes
sal! eu sunt incepator, am achizitionat porumbei in noiembrei-decembrei 2010 si la indrumarea unei prieten columbofil le-am administrat si eu tratamentele preventive si vaccinul de paramixo bineinteles, mentinonez ca nu am niciun porumbel invatat si nici nu vor fi afara anul asta decat puii lor. deci atatea bordeie cu atatea obiceiuri. ca o parateza e ca si mai acum cativa ani cand toata lumea se pricepea sa repare o dacie daca veneau 10 pers atunci clar erau 10 opinii:)) . multa bafta si sanatate porumbeilor si stapanilor acestor minunate zburatoare!!!
otetul de mere stiu ca e recomndat eu il folosesc de cativa ani si nu am avut probleme cu tricomonoza in special ,plus ca nu permite dezvoltarea bacteriilor in apa pentru ca la urma otetul este un acid…o zi buna
Din pacate Paramixoviroza este o boala necrutatoare, care NU poate fi tratata, porumbeii NU se imunizeaza natural, OBLIGATORIU vaccin.
In anul 2010, in afara de puii care aveau vaccinul impotriva Paramixovirozei facut, am hotarat sa scot si 10 pui tardivi. Acestor tadivi NU le-am facut vaccinul de paramixoviroza. Din pacate virusul a patrus in crescatorie, 6 au murit pana sa apuc sa le fac vaccinul, 2 au murit dupa ce le-am facut vaccinul si 2 sunt bine mersi, astept sa inceapa sezonul.
Cine a avut Paramixoviroza stie ce imagine dezolanta iti ofera porumbeii contaminati.
Sfatul meu sincer e sa NU va jucati cu Paramixoviroza si sa vaccinati.
In rest, in sezonul de concursuri pentru un nivel redus de tricomonade (Tricomonoza) se poate administra un tratament la un interval de 3-4 saptamani.
Daca nu participi la competitii, vaccineaza impotriva Paramixivirozei, da-le grit curat, hrana buna si apa proaspata.
Porumbeii trebuiau tratati inainte de a fi imperecheati,deci in lunile ianuarie-februarie,dar e bine si acum decat sa ai probleme cu ei. Dupa cum s-au mai scris,ar trebui sa-i tratezi preventiv de: viermi,coccidioza,salmoneloza,tricomonoza,iar cel mai important e vaccinul contra paramixovirozei.
Pentru Alin,comentariul 5 : Ai putea sa cumperi Columbovac sau Paramixovacol . Doar ca fiecare are doar 50 de doze (cel putin asa o sa gasesti),iar un flacon e 25 lei buc.
PARAMIXOVIROZA – ESTE BOALA NETRATABILA
Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
VACCIN – COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,
0,25ml / porumbel
– PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,
0,25 ml / porumbel
ATENTIE!!
Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptia
cu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).
Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma la
Locul vaccinarii.
eu le dau pe langa vitamine , lapte praf amestecat cu lut galben si caramida arsa sfarmata . asa le dau de un an si nu am nici un porumbel care sa dea semne de inbolnavire oare fac bine ce fac?? in legatura cu laptele praf
Cum stim daca porumbeiii nostri sunt sanatosi?
Desi am cativa ani de experienta, eu personal nu stiu daca porumbeii mei sunt sanatosi, sincer va spun ca nu stiu… Si cine spune ca are porumbeii sanatosi, inainte de ai supune unui test de laborator, atunci sigur nu se pricepe la porumbei. Toti porumbeii sunt aparent sanatosi, noi observam o afectiune doar atunci cand aceasta este in faza avansata. Foarte multi porumbei buni se pierd in curse datorita faptului ca sunt prea ¨sanatosi¨.
Tricomonoza, in opinia mea cea mai periculoasa, cu mult peste paramixo.. Este ¨boala ninja¨, daca nu ai nasul dezvoltat… nici nu stii cand s-a instalat in porumbei. Este principalul vinovat pentru cosurile goale, pentru puii chirciti, pentru aparitia altor boli, boli cu care traieste in simbioza.
Deci parerea mea este sa tratati porumbeii preventiv pentru bolile des intalnite. Chiar daca faceti toate tratamentele la timpul lor, nimeni nu garanteaza ca nu veti mai avea probleme. Concursurile, stresul, sunt principalele surse de boli.
Andrei, ai spus ca ai incerca un experiment cu porumbei voiajori nevaccinati. Bun. Uite eu am incercat. Am avut intr-o perioada o parere foarte proasta despre orice tip de tratament. Porumbeii mei primeau apa scoasa din put, mancare doar grau, porumb si floarea soarelui si libertate deplina. Nu grit, nu vitamine, nu vaccinuri …nu, nu, nu. Apoi am inceput antrenamentele: 10, 25, 75, 125, 270 km si inca unu Nadlac-Targoviste. Pasarile s-au intors intr-un timp acceptabil (nu de podium) si aratau destul de bine dupa efort. Nici in momentul actual porumbeii mei nu primesc nici un tratament preventiv si nu am avut niciodata probleme grave, de colectiv in crescatorie. Doar cazuri izolate de tricomonoza. Pastrati-va crescatoriile curate, uscate si purtati-va cu porumbeii vostri ca si cum ar fi copii vostri. Asta va scuteste de boli, stres si de ce nu, de cheltuieli care nu sunt necesare caci pe criza asta…
In fine…eu mai am 10 porumbei ce ii cresc in mod 100% natural dar precizez ca ii cresc doar de placere si nu ii concurez.
pentru ce este bun otetul cu vin?(vali)
salut si eu st incepator, porumbeii mei au un fel de flegma (flegma nu mucus) an gat, ar putea fi o problema? de la antrenamente se intorc f bine-Tusifug este bn?
otetul de mere cu miere este bun contra salmonelozei si tricomonozei,o linguritza de otet la 2 litrii de apa,eu le dau 2 zile pe saptamana
am si eu o intrebare ce fel de tratament se face primavara? vant in pene
EU AM URMAT TRATAMENTU PRESCRIS DE FIRMA ROMVAC
DE CATIVA ANI VAD CA NU AM PROBLEME
Daca participi la concursuri e obligatoriu sa-i tratezi pentru paramixoviroza,tricomonoza,paraziti interiori, salmoneloza si bolile respiratorii. Altfel risti sa-i pierzi la concursurile dificile. Stie cineva daca in dambovita exista un laborator veterinar pentru porumbei?
Singurul lucru obligatoriu este vaccinarea impotriva paramixovirozei,in rest nimic nu este obligatoriu,depinde la ce te raportezi,nu este obligatoriu nici sa cresti porumbei daca nu esti pregatit pentru acest lucru…in momentul in care ii doresti sa te ocupi de un animal (pasare) te obligi implicit la tot ce are nevoie acea finta pentru o buna convietuire alaturi de tine,daca nu mai bine renunta decat sa pui intrebari de genul asta.
referitor la vaccina – cred ca este o solutie a selecta dur fera vaccinuri si alte medicamente…, doar cu unele ceaiuri, toate din ierburi naturale, usturoi -da insa nu mult-adica nu prea des…,cel mai important lucru este libertatea, multi cu parere de rau au uitat de-re acest lucru…, deci 3 sint importante Soare, apa proaspata mai ales vara cind temperatura este f. ridicata, si libertatea…! unii tin ani de zile porumbeii inchisi…, acei porumbei n-au oricum acel luciu al penelor cum il au cei liberi…, NO VACCINA! dar acest fapt l-am hotarit pe-ru porumbeii mei, pina cind n-am avut probleme, LA Sotta-stie cineva de-re ea…?
o selectie dura, cei bolnavi se elimina , oricum ceva ramine si doar din aceia scoatem pui…, oricum din ceva ce ai tratat, vei primi la fel pui ce vor trebui trata-ti…!
va rog dati-mi un sfat
pasariile mele au excrementele verzi.si au slabit.ce sa le dau pentru a avea din nou excrementele negru cu alb.ce boala au?
TRATAMENTE PROFILACTICE EFECTUATE
LA PORUMBEI CU MEDICAMENTE ROMVAC
Dr.Tudoran
De preferat tratamentele ar trebui facute după un examen de laborator.In lirsa acestuia va propunem urmatoarea schema de tramente inainte de vaccinare (ordinea tratamentelor e aleatoare)
ZIUA 1,2,3, 4 – COMBATEREA TRICHOMONOZEI
– se efectuează cu produsul (medicamentul) FLAGELSTOP pulbere (masal) sau COLUMBOVIOFORT (individual).
– Doza: FLAGELSTOP (10g / 40 porumbei-2 litrii apă/zi) + VITAMINA C (1g / 2-4 litri apă / zi, în cazul apei dure) sau COLUMBOVIOFORT (2 cpr/zi)
ZIUA 5,6 – VITAMINOTERAPIE
– se efectuează cu produsul (medicamentul)FARMAVIT AMINOCOMPLEX sau CPB porumbei şi drojdie
– Doza: 20 picături /l itru apă / zi sau 1 picătură / porumbel / zi respectiv 0,5g / porumbel / zi, pe boabe umezite cu apă / iaurt.
ZIUA 7,8 9,10 – COMBATEREA COCCIDIOZEI
– se efectuează cu produsul (medicamentul) AMPROLIUM 20%
– Doza 2g / litru apă /zi.
ZIUA 11 – VITAMINOTERAPIE
– se efectuează cu produsul (medicamentul))FARMAVIT AMINOCOMPLEX PENTRU PORUMBEI şi drojdie.
– Doza: 20 picături /l itru apă / zi sau 1 picătură / porumbel / zi, respectiv 0,5g / porumbel / zi, pe boabe umezite cu apă / iaurt.
ZIUA 12,13,14 (15) – COMBATEREA SALMONELOZEI, COLIBACILOZEI, MICOPLASMOZEI, STAFILOCOCIEI (de preferat în urma unei antibiograme)
– se efectuează cu produsul (medicamentul)FOSBAC PLUS T sau[ ENROFLOXAROM (2ml / litru apa / zi) + TUSIFUG (2-3-4ml / litru apă /zi)] sau DOXICICLINĂ (2-3g-litru apa pe zi) + TUSIFUG sau LINCOSPECTROM injectabil 0,2ml / porumbel / zi + TUSIFUG(sirop ce elimină “flegma”
ZIUA 16,17 – VITAMINOTERAPIE + REFACEREA FLOREI INTESTINALE
– se efectuează cu produsul (medicamentul)FARMAVIT AMINOCOMPLEX PENTRU PORUMBEI şi/sau VITA B COMPLEX + drojdie.
– Doza – se administrează pe boabe umectate în prealabil cu KEFIR (Iaurt)
ZIUA 18 – DEPARAZITARE INTERNĂ + EXTERNĂ*Simultan parazitii interni+EXTERNI Var. 1 ENDECTOCID(ivermectină ce combate Limbrici, râie, păduchi,):1 picătură pe piele la ceafă sau varianta 2
– se efectuează cu produsul (medicamentul) ROMBENDAZOL SUPER(conţine avermectină şi albendazol;1flacon de 20 cp. ajunge pt 80 pina la 100 porumbei) TENIE;Limbrici, râie, păduchi,)
– Doza.1/4 cpr / zi,individual sau la tot efectivul, pisate si amestecate pe boabe, înprealabil umectate cu iaurt
ZIUA 19,pentru pregătirea şi stimularea organisnului înainte şi după vaccinare SUPERFORM (imunostimulent cu iod, molibden, fier) 0,5-1ml / litru apă / zi, doar 1 zi
ZIUA 21 – VACCINAREA CONTRA PARAMIXOVIROZEI(+Salmonelozei,in viitor)
– se efectuează cu vaccin PARAMIXOVACOL (are efect protector garantat timp de 1 an de zile) Doza 0,2ml / porumbel, subcutan in treimea mijlocie a cefei sau, cu vaccinul MIXT,APOS bivalent contra paramixovirozei+salmonelozei – COLUMBOPOLIVAC
– Doza 0,25 ml / porumbel, subcutan in treimea mijlocie a cefei,incalzit in prealabil la 30 grade CELSIUS
iar înaintea apariţiei ţânţarilor se efectuează vaccinarea , CONTRA DIFTEROVARIOLEI ( cu vaccinul ROMPORPOX)
REGULĂ OBLIGATORIE : ÎNAINTEA VACC INĂRII PORUMBEII TREBUIE SA FIE INTR-O STARE PERFECTĂ DE SĂNĂTATE
nu mai bagati medicamente in porumbeii doar daca este necesar,cel mai bine faceti un test la laborator si apoi le dati ce trebe nu dupa ureche ca asa ne-am distrus pasarile cu tot felul de tratamente preventive si cacaturi etc.
Nu e nimic obligatoriu ,observati porumbeii tot timpul asta e obligatoriu.
Poate va vine greu sa credeti dar si paramixoviroza se trateaza, eu am tratat 4 porumbei (pui) in 2009, ca m-a mancat undeva sa-i bag la concurs nevaccinati, aveam prea mare incredere in imunitatea lor, dar, am avut un concurs catastrofal, de la 200 km au venit 56 porumbei din 1200 in prima zi, am concurat cu 24 de pui, am luat locul 2 si 25 , deci mi-au venit doar 2 in prima zi, intr-o saptamana am strans 11 pui din cei 24, din care 5 s-au imbolnavit de paramixoviroza, de nici nu puteau sa manance bine din cauza ca-si intorceau capul, unul din ei a murit iar ceilalt 4 AU FOST VINDECATI DE PARAMIXOVIROZA, toti acesti 4 porumbei au fost zburati in 2010, 1 porumbel a fost zburat in tara clasand doar 4 etape din 9 angajari, in schimb ceilalti 3 au concurat bine, unul din ei a clasat 3 etape din primele 4 etape din tara si a fost angajat la fond, la primul fond a ratat clasamentul cu doar 2 minut, la al doilea fond 680 km, un concurs foarte greu, au sosit doar 5 por din 700 in prima zi, el a ocupat locul 20, la al treilea fond 800 km a ocupat locul 19 din 800 porumbei asa ca, zic eu, sunt rezultate frumusele pentru un yearling, al treilea era o femela care a clasat exact aceleasi etape ca si cel dinainte dar cu punctaje mai mari, si al patrulea a clasat 7 etape in tara si a fost angajat direct la 800 km venind in 5 zile, anul acesta e un mascul pe care ma bazez la fond. Deci concluzia e ca paramixoviroza nu numai ca am tratat-o dar nici nu au ramas cu sechele, porumbeii au fost tratati cu multe probiotice, vitamine, mancare buna si un adapost fara stress, sper sa nu ma injurati ca nu va mint cu nimic! bafta la concursuri!!!
Dar imi puteti spune si mie ce ceaiuri folositi ? Am vazut ca cineva foloseste ceaiuri ptr ai mentine sanatosi. Multumesc foarte mult
Bidirliu Sergiu multumesc pentru informatie ;) si numai bine
eu nu iam vaccinat nici o data si vin bine de la zbor gabi 0743618821
buna ziua as dori niste informanti despre Ornitoza si ce medicament as pute sa le dau