Autor: Popovici Mihai
Din cele mai vechi timpuri omul a domesticit , la inceput cainele, apoi calul , pasarile , pisica , etc. Cainii si caii au ramas tovarasi de nadejde pana in zilele noastre . Locuitorii din tinuturile polare nu pot trai fara caini , iar cei din Asia sau Africa au drept cei mai buni prieteni caii (vezi arabii , mongolii, etc ). Pisica a avut , si are , rol de distrugere a daunatorilor din gospodaria stapanului . Insa nici astazi omul nu a reusit sa-i adoarma pornirile naturale formate cu multe mii de ani in urma , acelea de a prinde , omori sau a se juca cu prada .
Nu se da in laturi in a omori pui de gaini , rate , gaste , vrabii . papagali , turturele , adica tot ce a mancat ea in mii si mii de ani . Si sa ignore ele niste bieti porumbei ? . Sunt pisici care cresc in gospodarii si nu se ating de porumbei sau pui de gaina . Am vazut in crescatoria lui Visinescu Georgel din Sibiu o pisica fugarita si lovita cu ciocul de porumbei King ! La acea pisica , instinctul de pradator era adormit sau sters din creierul ei. Faptul ca avea un stapan care o hranea , interesul pisicii pentru prada era inexistent . Dar , cei mai versati pradatori din neamul pisicilor sunt acele exemplare care nu au un stapan , deci trebuie sa-si caute singure de mancare . Neavand mancare zilnic la dispozitie , instinctul de pradator le domina sa atace si sa manance tot ce considera ca este comestibil . Ca multe alte mamifere , pisicile omoara mai mult decat pot manca odata , iar o parte din prada o ascund pentru consumul viitor . Si atunci de ce se mira crescatorii de porumbei cand gasesc in crescatorie 3-10 porumbei morti , iar pisica mananca unul dintre ei undeva intr-un colt intunecat . Dupa cateva zile de la aceasta tragedie , pisica revine la locul crimei sperand ca stapanul crescatoriei a lasat libera calea de acces . Pe pisica nu o sperie nici cursele , nici otrava pusa in mancare. Daca sunt infometate pana la disperare , atunci nu mai functioneaza la ele instinctul de conservare si cad prada omului . Prin selectie naturala natura le-a inzestrat cu un instinct de aparare bine pus la punct . Daca mananca un produs otravit in cateva secunde-minute il vomeaza . Spre deosebire de caine care inghite mancarea fara sa mestece , pisica filtreaza cu limba mancarea si decide daca sa continuie mancarea sau sa abandoneze . Sunt cazuri rare cand pisicile au fost otravite . O alta metoda de a scapa de pisicile problema este indepartarea lor la multi km de casa .Dar si din aceste situatii pisicile au reusit sa se intoarca la caminul lor chiar de la 500km .
Aceste randuri le scriu impresionat fiind de pagubele facute in crescatorii de un alt animal pradator , dihorul ( Mustela putorius ) . Ca mirosul urat este cunoscut de mult , ne-o dovedeste insasi denumirea stiintifica : putorius ce intareste aceasta caracteristica putin magulitoare , dar utila speciei . Are 45cm lungime si o greutate medie de 1kg . Caracteristic pentru el este corpul incovoiat , cocosat , picioarele scurte si gatul gros , musculos . Mananca soareci , serpi , gandaci , pesti si broaste. Isi face adevarate provizii dintre acestea . Se apreciaza ca poate trai aproximativ 8-10 ani .La noi in tara mai sunt cunoscute inca doua specii de dihor : dihorul de stepa si dihorul patat , animale foarte rare . Are aceleasi tehnici de a omori porumbeii ca si pisica . Nu se da inlaturi de a manca ouale de porumbei . Pentru a avea rezerve , transporta ouale la 10 – 15 m distanta sau chiar mai mult . Este mai siret decat pisica si are avantajul de a intra in crescatorie prin spatii nebanuit de mici , spatii neglijate de crescatori . Nu este prea bine cunoscut amanuntul ca mamiferele si in special felinele (exemplu pisica si dihorul ), se strecoara prin spatii mici datorita constructiei de catre natura a scheletului lor . Omul nu poate trece printr-o gaura sau spartura daca nu-i trec umerii si bazinul . Pisica si dihorul trec cu usurinta printr-o spartura sau gaura daca la inceput le trec capetele . Ambele animale studiaza cu mare atentie locul atacului si memoreaza spatiul de intrare si iesire . Daca li se pare ca nu au o iesire salvatoare , nu ataca . De exemplu : in voliere in care porumbeii intra si ies printr-un plan orizontal , la 2 m inaltime , pisica sau dihorul nu vor intra , pentru ca nu au punct de sprijin pentru a sari pana la iesire .
Sobolanii sunt si ei dusmanii crescatorilor de porumbei . Singura aparare in faaa acestor rozatoare este priceperea crescatorului de a le bara accesul in crescatorii si otravurile speciale duc uneori la rezultate bune . Mentionez faptul ca acesti pradatori ( pisica , dihorul , nevastuica ,sobolanul ) au aparut pe pamant mult inaintea aparitiei omului si au avut dimensiuni impresionante . Comportamentul lor a ramas acelasi ca acum multe milioane de ani in urma . Cu trecerea timpului , acesti patru pradatori o duc tot mai bine pe langa casa omului unde isi gasesc mancarea fara sa faca acelasi efort .
Ch. Darvin , parintele teoriei evolutioniste , a spus ca toate vietuitoarele au evoluat si s-au adaptat la noile conditii de viata . Cine se mai mira astazi ca un animal salbatic ca dihorul , viziteaza crescatoriile de porumbei din centrele oraselor , crescatorii situate la 2 -4 etaje inaltime unde nu sunt gaini , porci , caini , unde nu sunt gradini , curti , ci asfalt , circulatie auto intensa si multa forfota umana .
Imi amintesc de un asemenea exemplu cand la inmormantarea unui crescator de porumbei , unde erau adunati rude , prieteni , vecini pentru a petrece ultimile clipe alaturi de cel decedat , la doar 4 – 5 m distanta era voliera plina cu porumbei si de acolo s-au auzit zgomote suspecte . Cei prezenti au observat agitatia porumbeilor si nu mica le-a fost mirarea cand au dat ochii cu un dihor . Dupa putina alergatura dihorul a fost capturat si omorat .
La televizor am vazut reportaje cu dihori ca animale de companie . In piata la Cernauti erau dihori domesticiti la vanzare libera . Cum accidentele cu animale de companie ( scapate , evadate, puse in libertate pentru diverse motive ) nu sunt rare , se presupune ca dihorul din padure nu este acelasi individ cu cel din centrul unui oras . Un prieten crescator de multe si variate rase de animale , povestea ca a cumparat doi dihori frumos colorati pe care i-a tinut intr-o cusca in curte si ii hranea cu carne . Cand nu a mai avut carne pentru ei , i-a pus in libertate si o perioada lunga de timp nu a mai stiut nimic despre ei . Cand credea ca a scapat de ei , nu mica i-a fost mirarea cand intr-o zi i-a gasit pe amandoi morti si inghetati in cusca de unde au plecat. Ce au mancat intre timp , de ce s-au intors ??!.
Un alt pradator al porumbeilor domestici , din relatarile unor crescatori, este nevastuica ( Mustela nivalis ) . Masculul are 23cm lungime iar femela are 19cm lungime . Diferenta de talie se reflecta si in diferenta de greutate : masculul are limita de greutate intre 60-130g , iar femela 45-60g . La noi in tara se gaseste de la limita marii pana la 2000 de metri . Este des intalnita pe langa casa omului . Este un mare consumator de rozatoare , acestea fiind hrana de baza a ei , din care omoara mai mult decat poate manca . Se considera ca o nevastuica distruge anual pana la 3000 de rozatoare . Ea produce pagube insemnate si in preajma fazaneriilor .
La cele semnalate de mine in aceste randuri , astept de la voi completari si chiar critici !
Popovici Mihai
-Sibiu-
Rar, dar se intampla ca si masina sa mai prinda cate un porumbel in fata, parerea mea este ca pisica omoara cel mai multi
Frumos documentat, tot sa mai citim asa, multumesc!
Cand ati spus ca pisica vine de la 500Km, nu ati scapat din greseala un 0 in plus? Nu de alta, dar ma tenteaza sa angajez pisici la cursele de fond. :) (hei, care va bagati la un derby cu pisici in extrasezon?)
Cum se orienteaza ca sa vina de la asa departare, cumva ca si porumbeii?
Referitor la protectia porumbeilor, ce material se recomanda acum? Am inteles ca nu se mai fabrica plasa aceea groasa (cu ochiurile in forma de romb) care era perfecta. Ar mai fi plasa “rabbits” dar mi s-a spus ca dihorul o poate roade (mi-e greu sa cred dar…)
Salut.ev sunt de parere c unele pisici ,dak t ingrijesti putin d educatia lor ,,n se ating d porumbei ,,dar care mananca ,n se mai schimba ,,ele,,si treabac dihorul poate s roada rapitu n e prea credibil,,m are s ne manance p noi..haha..
da… multe pericole trebuie sa infrunte si porumbeii, frumos material dar nu pot sa cred faza cu pisica care se intoarce de la 500 km, pentru ca si eu am dus pisici la mai putin de 50 km si nu s-au mai intors
Dl. Popovici Mihai a scris: “…..mamiferele ?i ?n special felinele (exemplu pisica ?i dihorul )…..”.
O mica parantez, pisica si dihorul nu fac parte din aceeasi familie de mamifere.
Pisica este o felina (alaturi de ras, puma, leu, tigru, pisica salbatica europeana – care nu-i stramosul pisicii domestice, etc) iar dihorul este o mustelida (alaturi de nevastuica, hermina, hermelina, nurca, vidra, etc).
akm 2 saptamani am avut si eu dea face k o nevastuik. intr-o noapte km pe la ora 11-12 ma uitam la un film si knd sa adorm aud zgomot in podul casei la porumbei,speriat mam urkt repede si porumbeii speriati zburau in toate partile si nevastuik alerga dupe ei prin cusca.spre uimirea mea knd nevastuik m-a vazut a fugit si a iesit prin voliera pe casa,mi-a omorat 3 porumbite si mia ranit inca 4 de atunci tin lumina aprinsa in fiekare noapte in cusca sin tin sa precizez k deknd tin lumina aprinsa nu a mai venit. ps:am mai avut de face k ea si anul trekt atunci mi-a mancat 2 porumbei CE POT FACE K SA SCAP DE EA???????
Sa am eu atatea milioane in buzunar cati porumbei mi-au mancat pisicile! De fiecare data cand le prindeam pe pisici le faceam cate o lansare de la 10 km. dar bunica mea aducea altele din nou ea crezand ca le-a lovit vre-o masina. eu am fost surprins cand o pisica mi-a venit de 2 ori cam de la 10 km iar primul lucru pe care il facea mergea la ,,bunii? ei prieteni PORUMBEII si imi lasa ceva paguba printre ei. Dupa parerea mea jderul si nevastuica sunt cei mai mari dujmani. Cand imi intra intre porumbei jumatate mii omora si ii strangea pe toti intr-un loc. Andrei, eu m-as baga la un derby cu pisicile dar le-am cam pierdut la lansarile anterioare :))
Eu inainte de a creste kingi am avut voiajori ca multi dintre voi de aici, in toamna lui 99 m-am hotarat sa ii inchid iar cam pe 19-20 decembrie a intrat dihorul, rezultatul a fost ca din 32 de porumbei au ramas doar 6, totul s-a intamplat in cateva minute iar cand bunicul meu a ajuns acolo mare majoritate din porumbei erau in agonie, muscati fiind de cap si sau gat. L-am prins intr-un final cand i-am gasit cararea pe care venea la mine cu ajutorul unei capcane !
De mentionat legat de ei ar fi urmatoarele:
In general nu ataca in gospodaria unde isi au cuibul!
Ataca noaptea, m-as mira de cele spuse anterior cu atacul de la inmormantare!
In momentul in care au pui isi fac provizii in draci si atunci au tendinta de a ataca si pasari mai mari!
Acum vre-o 4 ani in cca 2 saptamani mi-au disparut cam 10-12 porumbite de king , toat noaptea de pe cuib si bineneles si ce aveau sub ele puii sau ouale. Am folosit inca odata faimoasa capcana, am prins o femela care parea ca alapteaza, luindu-i urma pe cararea respectiva pe care venea, am ajuns la un vecin intr-o stiva de lemne unde am gasit o mare parte din porumbitele mele in special fulgii, aripile precum si o colectie impresionanta de oua aranjate pentru zile negre probabil. si surpriza vreo 8 pui!!!!!!!!!!! Ce este interesant este ca am gasit si oua de rata asta in conditiile in care din 3 vecini care eram acolo niciunul nu aveam rate!
Nu ma intrebati ce s-a intamplat cu puii! :d
Sugestiile mele pentru a scapa de acesti dusmani nedoriti este sa mai lasati din cand in cand un bec aprins in voliera si de asemena sa aveti un caine de talie mica liber prin curte.
Legat de pisici, kingii mei se bat in parte cu ele in schimb in trecut am mai pierdut pui cruzi care au ajuns in ghearele lor!
Aveti grija si succes in continuare
Salut, am si eu o problema cu pisicile unui vecin , cred ca are vreo 5. Am prins 2 si le-am dus la 30 km si nu s-au mai intors dar cele mai periculoase sunt libere….asa ca va rog sa-mi trimiteti si mie o schita pentru o capcana de pisici pe paraschive@yahoo.com sau sa ma indrumati de unde pot cumpara una.
Va multumesc mult….
cea mai buna solutie este sa previi si aici ma refer la o buna izolatie a custii ,folositi ptr delimitarea acestora plasa metalica cu ochiurile mici , accesul porumbeilor sa se faca printr-ul loc cat mai neaccesibil pradatorilor, si cel mai important lucru este ca aceste intrari sa nu fie lasate deschise pe timpul noptii chiar daca tineti porumbeii in podul blocului ,jderii si dihorii ajungand si acolo.
hai ma las-o balta… cum sa ajunga in podul blocului?? e exagerat … si inca ceva … am vazut scris mai sus ca dihorul nu ataca in curtea in care isi are cuibul : la tara mi s-a intamplat ca dihorul sa aiba cuibul chiar in fanarie la un nivel inferior avea maxim 5-6 metri pana in poiata de gaini unde dadea atacuri in fiecare noapte . Numai bine si succes in evitarea atacurilor de pradatori!
mie mi sa intamplat cu pisica mia omorat 12 porumbei dar asta a fost am mers mai departe
baiatul de la pozitia 10 are dreptate izolati mai bine volierele in asa fel incat porumbeii sa nu fie la discretia pisicilor.ca si lat,unul ,doua ochiuri din sarma mai subtire in locul pe unde intra si sa rezolvat.referitor la dihori asta-i alta problema.cotetul e cotet si voliera voliera.doar cotetul nu e facut din plasa de sarma,sa aibe toate gaurile astupate si porumbei seara sa fie inchisi si izolati de restul volierei si atunci nu vor mai fi probleme.
asta asa e pana nu vezi nu crezi
dar eu am vazut ,jderul cum urca pe coltul blocului pana in pod
am cateva pisici o sa le pun si pa sait au instinct fuge dupa ei da sant grase obosesc repede pana acum nu a luat da e tinp am si soareci a astia fug si pisica nu se osteneste dupa ei DACA ERA FOAME SAU INSTINCT PRINDEA SOARECELE CAND NU PRINDE SOARECI SI SE AGATA DE PORUMBEI AVEM O PROBLEMA SI O SA LE LANSEZ LA FOND PESTE 500
Cunosc pe cineva care a fost columbofil iar akum si-a descoperit alt hobby.Care credetzi ca e acel hobby,vanatoare.Dar cand se duce la vanatoare mai impuska si catziva porumbei,el zice ca sunt gutani(adica fara inele)dar pa-ntre acei gutzani mai sunt si porumbei voiajoricare se duk la camp,si tu te intrebi dece nu itzi mai vine akasa porumbelul acela…
Fara un studiu exact imi permit sa zic ca omul omoara mai multi porumbei in medie decat oricare alt pradator terestru sau cu pene! Cred ca si cainele iti paote pune probleme! Eu am avut parte de un caine care imi agata porumbeii prin curte! Cred ca la caini e mai mult curiozitate!
era si la mine o pisic acare imi manca porumbei mie si lu verisoramiu si intro zi varamiu a adus o pusca si ia trat 4 capse si deatunci am scapat de ia dupa multe alte incercari am fost nevoiti sa o inpuscam .
SALUTARE….in cartierul unde locuiesc sintem multi crescatori de porumbei probleme cu pisicile avem ,sint citeva persoane care au crescatorie de pisici (dar si noi avem ciini de temut),cu sobolani nu avem probleme avem senzori (si nici vecini nu mai cresc porci) in rest ne-au napadit soimii (momentan nu avem ce sa le facem dar gasim noi soluti)
am avut si io probleme cu o pisica siameza , abia a prinso un vecin , era foarte periculoasa , lua porumbei dupa voliera
Da intr-adevar vine greu de crezut.Dihor in podul blocului(pozitia 11).In urma cu 3 saptamani au inceput sa dispara din porumbei.Mentionez ca avem crescatoria in podul blocului(cu 4 etaje) in centrul orasului:(ultracentral chiar,de pe balcon poti scuipa pe trecerea de pietoni in centru).Ultimul lucru la care m-am gandit a fost dihorul.La fel si eu refuzam pur si simplu sa cred ca un dihor sau posibil si o nevastuica (pt. ca nu sunt convinsa ca a fost dihor).Intr-o dimineata am gasit o femela in compartimentul femelelor moarta cu o rana la gat.Ulterior am observat ca mai lipsesc alte 4.La 2 zile a intrat in compartimentul masculilor a dus 2 si a ranit alti 5.Norocul a fost poate ca tata a urcat in pod la porumbei auzind agitatia porumbeilor.La cateva zile am mutat porumbeii la un prieten si in prezent se lucreaza la consolidarea volierei in asa fel incat sa nu mai existe asemenea probleme.Am pus si capcane,am cautat si prin podurile vecine si culmea nu am dat de nimic,doar 2 pete de sange intr-un pod vecin.Oare chiar atat de mult sa se fi redus arealul mustelidelor incat sa ajunga in aglomeratia oraselor? Oare la ce sa ne mai asteptam? Pana acum cel mai mare dusman al porumbeilor nostrii a fost uliul porumbar,dar acum a devent “copil mic” in comparatie cu ce pot face aceste patrupede.Va doresc sa nu aveti parte de asemenea evenimente!
Alexandra, daca nu l-ai vazut, poate fi foarte bine si pisica unor vecini, nu? Multi oameni tin pisici in apartament si le mai lasa pe scara blocului…si poate asa a ajuns in pod.
si mie mi-a facut o paguba enorma anul trecut o blestemata de pisica .ii lua a dracu dupa casa
eram consternat deoarece nu am mai avut atacuri de pisica de ani de zile
,plus ca-mi plac pisicle la fel ca si porumbeii.acum mai am 3 ,[ca unul care era birmanez era paznicul porumbeiilor.l-a otravit cineva un imens dobitoc.]el si cu inca 2 care ii am acum ;rupea ;tot ce era strain pe casa sau pe o raza de 3-400m patrati.dar nu stiam dece nu ataca javra aia ca era si mare si credeam ca e motan ,dar de unde era pisica.ii facea curte mai mult. nu prea o ataca si daca eram la serviciu toata ziua ea isi facea de cap .i-am pus porumbel otravit .am vazut cand l-a luat si 4 zile nu a mai dat semne de viata .imi venea sa ma imbat de bucurie.dar de unde .a aparut din nou si i-am pus in vedere lui tatal meu sa fie atent la eventuale atacuri..in urmatoarea zi era in punga de plastic moarta.avea peste 6kg.imi mancase intr-o luna jumatate peste 30 de porumbei .tatal meu a prins-o in voliera . mai omorase 2 tardivi.a ucis-o cu mare greutate .eu i-am zis sa nu o omoare daca o prinde cumva, sa o duc departe, dar el e mai de moda veche in aplicarea pedepselor..si acum am 2 baieti si ii alerga pe toti intrusii din teritoriul lor.si am luat si o pisica sa aiba companie mai placuta .cat erau mici alergau pe casa dupa porumbei se jucau, dar acum s-au obisnuit cu ei.asta e cam nasol ,ca porumbeii s-au obisnuit cu pisicile si nu se mai sperie de ele.am vazut la cineva o cusca speciala de prins pisici ,dihori ,etc, bestiala zicea ca e vreo 3milioane una.am vrut sa o imprumut atunci ,ca ma exasperase pisica aia ,dar mi-a cerut garantie 10 milioane.si nu am mai luat-o.pentru ovidiu dela punct 6 nevastuica poate fi omorata cu otrava de sobolani aplicata pe mancare.sau un aparat cu ultrasunete este eficient.am otravit chiar si pisici acum vreo 12 ani cu otrava de sobolani le puneam in voliera pe salam sau carne ca sa nu omor pisici nevinovate. care era daunatoare si gasea o bresa la voliera era ;norocul;eimulte intreu ziua.cand nu era agitatie prin curte.
Mda,intradevar o mare problema,sa ne fereasca dumnezeu de asa ceva in timpul concursului,se compromite tot anul.Poz. 10 si 13 au dreptate.
Domnule Andrei nimeni de la noi de pe scara nu are pisica,nici pisici maidaneze macar nu se intalnesc pe aici,iar semnalmentele sunt clare:dihor sau nevastuica.Din cei 5 masculi raniti toti sunt muscati de cap(2 intepaturi mici in zona cefei).Si noua ne-a venit greu sa credem asa ceva dar se pare ca intr-adevar este dihor.Nu cred ca a fost totusi nevastuica pt. ca nevastuica e mica si nu cred ca putea sa urce cu un mascul mare si gras sa il scoata afara pe gaura pe unde a intrat(aproximativ 2,30 m).
Intradevar aceste animalutze pot face multe ravagii in crescatoriile noastre si acest mic documentar e placut la citit si neplacut dak iti pui imaginatia la contributzie. Sincer nici nu vreau sa ma gandesc la asha ceva. Am fost patit si eu ca oricare dintre noi presupun, dar acum am luat multe precautii si sper sa fie OK. Navasatuicile sunt intradevar dubioase. Am avut si eu in preajma casei asha ceva si imi pareau asha dragute … nici nu erau sperioase, stateam la 2 m de ele si se uitau asa de frumos la mine. Nu credeam k pot face pagube in porumbei. Dupa cum aflasem de la batrani sunt jucaushe si le place sa impleteasca coama cailor. Multi ziceau k cu puii de gaina nu au treaba. Dar la mine au dat in porumbei. Mi-au facut paguba de vreo 8 pui in cotori si 2 maturi. Erau morti dar nu vedeam nici o urma de coltzi sau ceva mancat din ei. Din toate victimile un singur pui era lipsa total k restul erau in cusca de parca ar fi murit de “ciuda”. Uitandu-ma atent cu un amic de-al meu am observat si urmele de coltzi care erau asha de discrete incat trebuia sa fii mult prea atent sa le vezi…
Despre restul animalelor din documentar se stie…pisica, dihorul si sobolanul au un renume in aceste pagube dar nevastuica e ceva la care nu te astepti cand le vezi….
Numai bine tuturor si spor la zboruri.
Cu respect,
Mirel
jderii si dihorii s-au inmultit foarte mult fiind foarte des intalniti in orasele de la poalele muntilor personal am capturat cateva exemplare chiar in centrul unui oras (nu dau nume) dintre care unul in podul unui bloc etajul 5 , asa ca nu va lasati in baza inaltimii .Inchideti bine porumbarele indiferent de amplasament , acestor pradatori le este suficient un orificiu de 4 sau 5 cm pentru a patrunde in crescatorie si atunci cand intra omoara tot dupa care incep sa transporte prada spre cuiburile lor.Acestia vaneaza impreuna femela + mascul cat puii sunt mici sau innainte de fatarea lor dupa care si impreuna cu acestia invatandu-i sa vaneze.O astfel de familie poate decima intr-o noapte o crescatorie intreaga de 60-80 de porumbei, chiar daca nu reusesc sa-i care pe toti vor reveni cu siguranta in noaptea urmatoare .Niciodata aceste pradatoare nu vor rupe plasa sau orice alt material ptr a intra ,urmaresc numai orificiile lasate descoperite . Daca veti gasi plasa rupta sau lemnul ros inseamna ca nu a fost jder, dihor.
De paramixoviroza mai scapi dar daca lasi sa-ti intre asa ceva in crescatorie cu siguranta nu.
Pozitia 14 are dreptate. Nu neglijati jderul, care este un specialist in catarari, reusind sa se catere fara probleme in podul unui bloc.Va spun din proria experienta, in anul 1989, in timp ce eram in armata, un jder a intrat in corpul de cladire unde dormeam , fiind depistat chiar de mine. Culmea e ca unitatea militara era situata chiar in centrul orasului Oradea. Acum 2 ani am avut din nou tangenta cu el cand intr-o noapte a reusit sa se catere pe acoperisul casei la o inaltime de 6 m, sa intre in unul din compartimente si sa imi omoare 36 de porumbei. Daca nu l-as fi auzit la un moment dat,in momentul cand am aprins lumina el reusind sa fuga, el nu s-ar fi oprit pana nu ii omora pe toti.
Un mit plauzibil ce cu pisica….
Se stie ca pisicile pot depista obiecte sau persoane chiar si in lipsa simturilor considerate de zoologi esentiale, precum vazul si mirosul. De altfel, este recunoscut faptul ca pisicile, ca si unele feline mari, pot depista acumulari energetice din natura sau pot calatori catre o destinatie anume ca si cum s-ar folosi de o busola. Cele mai noi exemple in acest sens vin chiar din Romania anului 1998, cand o pisica parasita de stapani intr-o padure din judetul Braila s-a intors acasa, de la o distanta de 240 km, pe drumul cel mai scurt. Acest lucru se poate incadra in domeniul paranormalului numai partial. De curand s-a descoperit ca pisicile au un sistem magnetic de orientare special, asimilabil cu al pasarilor calatoare.
Biomagnetism enigmatic
Cercetarile au aratat ca 78 la suta din pisici au capacitatea de a depista variatii de magnetism terestru foarte fine. Astfel, peste doua treimi din cele 8.200 de pisici studiate experimental au dovedit ca au un simt magnetic extrem de fin, care poate fi calificat drept un adevarat analizator, la fel de functional ca si cel al auzului sau al echilibrului. Problema reala intalnita in studiul acestui analizator magnetic este ca nu s-a depistat nicio structura sau organ care sa receptioneze variatiile de tip magnetic. Cu toate acestea, pisicile pot gasi cu usurinta acele locuri cu anumite trasaturi bioelectrice specifice care se pare ca le atrag la fel ca si un miros placut.
Cel mai mare inamic al porumbeilor mei este soimul…!!!
Numai bine..!!!!
mutumesc gagi stanciu pt sfatul dat
Ff interesant articolol:)…dar vreau sa spun ca motanelul meu nu le face nimik porumbeilor insa nu shi’a pierdut instinctele de “vanator” shi din cand in cand mai prinde cate un gugushtuc sa’u cate o vrabie!!!Pisicile vagaboante sunt marii pradatori ai porumbeilor dupa aprerea mea!!! BfT All:)
eu unul am avut o pisika kare tot asha mia minkat porumbeii shi am duso de la 20 de km shi in cateva zile a venit akasa…………
am o pisika vagaboanta gasita pe starada …….deci va spun intra la porumbei in kusca shi sta ku ei…….nimik nu le face….in schimb ku gugustiucii shi vrabiiile……….prapad face….
si eu am un motan care mi-ai prins 2 porumbei si l-am bagat in voliera si cand a vrut sa mai prinda unu l-am lovit cu piciorul…..si de atunci nu se ma atinge de porumbei.cand dau drumu la porumbei la zbor,motanul fuge si se ascunde….
In afara de dihor si nevastuica am avut probleme cu toate,dar pagubele cele mai mari tot uliul mi le-a faut.Acum cativa ani intr-o primavara,eram la tara si diminneata m-am dus sa dau drumul la porumbei.Cand m-am uitat in cuibare am ramas mut,nu-mi venea sa cred ce vad,mai mult de jumatate din pui erau mancati in zona spatelui,a aripilor si la cap.Era opera unor sobolani care se tot invarteau pe langa voliera de ceva timp. Acelasi lucru s-a intamplat din nou in cateva nopti si asa am ramas fara nici un pui.Abia am scapat de ei cu otravuri si curse.Acum locul sobolanilor l-au luat niste soareci de camp mici si roscati,care nu m-au atacat pana acum.
Plasa cu ochiuri de 1 cm. inainte de a construii cred ca ar fi bine sa ne gandim la dusman,la mine in schimb in aceasta iarna au sosit soriceii,doamne, ce fain e cand ii gasesc lipiti pe niste scandurelele care le pun acel lipici special pentru ei. Record 28 bucati .nu am avut parte de patrupezi mai mari dar sincer baieti e bine sa asigurati spatiul ca puteti pierde toata munca si investitia ca dupa un incendiu. ~~vant in pene~~
“gaby” de ce nu incerci sa folosesti litera “c”, te rogsa nu o iei in nume de rau
…. porumbeii ni-i omoram singuri. Sa nu uitam ca avem pretentia ca suntem cele mai inteligente vietati si ca ne cunoastem dinainte “dusmanii” (porumbeilor bineinteles). Cu toate acestea lasam posibilitate animalelor guvernate de instinctul de conservare a speciei sa intre in volierele noastre. Hai sa nu dam vina pe ele pentru ca vor sa traiasca ci pe ignoranta noastra. Sa nu le dam sansa sa o faca si porumbeii nostri nu vor muri.
P.S. si eu am avut atacuri atat de pisici cat si de dihori (Doamne!.. ce prapad) dar de cand am luat toate masuril;e de prevedere nu am mai avut nici o problema.
Succes in noul sezon.
Tomita
Pentru pozitia 10 si 13:
Voliera mea e perfect izolata nu intra nici soricelul, problema e ca ii prinde afara pentru ca vine pe furis si porumbeii nu se sperie….asta e marea problema si nu pot sa ii las deschisi fara paza…..imi trebuie neaparat o cursa.
Foarte bine a punctat Tomita. La mine colcaie pisicile vecinilor…drept urmare cat las porumbeii afara STAU CU EI. Cand plec, ii inchid. Scurt si la obiect.
Si pentru asta nu trebuie sa fii somer… dimineata de la 6 la 8 si seara la fel e ultra-suficient. Oricum lasatul porumbeilor sa lancezeasca pe afara cu orele e o greseala, dupa parerea mea.
Eu am avut probleme cu pisica care mi-a mancat o porumbita .Am tinuto in mana si am duso la un cuib ca so ciuguleasca un porumbel mascul care isi apara ouale.De atunci nu s-a mai dus nici o data in cotet:))frica=))
Dati-mi voie sa intervin cu cateva precizari….am urmarit indeaproape toate comentariile si toata lumea are dreptate din punctul proriu de vedere insa cum se scria ceva mai sus…vinovate nu sunt vietatile astea care sunt manate de instinctul dupravietuirii ci noi care uneori devenim ignoranti si credem ca am facut totul ca la carte si nimik nu se poate intampla,ei bine aici gresim de cele mai multe ori.Spre exemplu tatal meu a comis doua erori in 2007 …mi-a lasat trapa deschisa noaptea in luna martie pe la sfarsit si ce credeti…am ramas fara 11 porumbei(unul lipsa si 10 lasati gramada)….apoi 3 luni mai tarziu aceeasi greseala(paguba de 17 porumbei unul l-am gasit si 16 lipsa)…probabil atunci avea pui de hranit.Apoi tot in 2007 in decembrie am avut o problema cu sobolanii…mi-au ros coltul unei placi de tego di mi-au omorat doua dintre cele mai bune femele ale mele..m-am invatat minte…apoi problema pisicilor…am doua ,mama si fiica…cea batrana a fost invatata la carne de mica asa ca va dati seama ce consecinte putea avea treaba insa surpriza…trece prin fata cotetului,usa e deschisa insa ea trece mai departe,la fel si fiica ei nici macar nu intoarce capul…deci stimabili colegi….important este cum ne invatam animalul…alta poveste a fost insa cu fratii pisicii tinere…erau 3 motani care cum vedeau porumbelul se si puneau la panda…dupa mai multe zile de toleranta i-am bagat in portbagaj la masina si i-am dus la vreo 15 km….daca eu i-am mai vazut acasa atunci asa i-ati vazut si voi….500 de km:)))))),50 de km….aiureli…nu se exista asa ceva.Multa bafta si aveti mai multa grija cum va construiti cotetul pentru zburatori.
din cate am auzit cainele se intoarce acasa dupa miros iar pisica dupa latratul cainelui…..acum o fi adevar ,o fi doar un mit nu pot sa zic(asa mi-au zis persoanele in varsta)
Pentru acei care-si indeparteaza propriile pisici:
Vad ca sunteti multi care scrieti ca v-ati luat propriile pisici si le-ati dus de acasa. Vreau sa va spun ca nimic nu-i mai usor decit sa-ti dezveti pisica sa atace porumbeii. Cind este mica tre’ sa pierzi un pic de timp cu ea, s-o urmaresti, si de fiecare data cind se pune la pinda s-o lasi pina cind sta sa faca saltul si in momentul saltului sa arunci linga ea o cutie de plastic sau de tabla cu suruburi inauntru astfel incit sa zornaie. Repetata operatia de vre-o citeva ori stati linistiti ca pisica voastra va uita de pinda porumbeilor. Daca pisica este a vecinilor si este gata mare si invatata la porumbei atunci se aplica planul B.(Il stiti voi mai bine ca mine)
Venitul pisicii acasa de la sute de km nu este scorneala ci este adevar.
Documentati-va si veti afla lucruri uimitoare (cai, caini, pisici, etc, animale intoarse acasa de la distante uimitoare). Bineinteles, asta nu inseamna ca toate se vor comporta asa (cum nici toti porumbeii nu-ti vin acasa de la 1000 km, unii nu mai vin nici de la 10 =)) =)) ).
Tot legat de pisica vs porumbei, depinde de mai multi factori daca va alege sa ii vaneze sau nu. Astfel:
– in functie de hrana disponibila (asigurata de stapan sau pe care si-o procura singura fara a fi nevoita sa atenteze la porumbei);
– gradul de inteligenta al animalului (felul in care pricepe faptul ca, daca ataca anumite animale va deranja stapanul si va suporta anumite consecinte negative, un rol importanta aici il au experientele anterioare);
– modul in care a fost crescuta pisica – a avut contact sau nu cu porumbeii la o varsta frageda;
– speciile de animale cu care puiul de pisica a fost hranit de mama sa in perioada premergatoare intarcarii (daca mama i-a adus porumbei vanati sau nu, in aceasta perioada puiul este in formare inclusiv invata ce specii pot constitui hrana si care nu).
Si cate si mai cate!
Referitor la dihor “urban”, cred ceea ce s-a scris deoarece (si asta ma mai scris pe aici) atata timp cat cu ochii mei am vazut dihor in buricul Bucurestiului (mai exact parcul Carol intr-o zona populata, langa ponton) nu vad de ce nu ar putea fi si alte exemplare.
Expansiunea speciei umane, cucerirea teritoriilor ocupate de animalele salbatice, le dau acestora doar doua cai de urmat:
– extinctia;
– adaptarea la mediul populat de om (rural initial, ulterior si urban).
Din ce in ce mai multe specii devin urbane in incercarea de a supravietui.
De sobolan nu prea mai sunt multe de spus.
Se estimeaza ca ,a fiecare om de pe planeta exista cel putin un sobolan.
Au populat tot. Se gasesc in orice punct cardinal al planetei ba chiar ne-a insotit si in spatiul cosmic (trimisi de noi sau accidental “imbarcati” la bordul navelor cosmice).
porumbeii cand sunt lasati liberi trebuie sa stea in zbor nu pe cotetu de la vecinu , prin curte cu gainile sau nu mai stiu pe unde .Dupa ce au zburat trebuie dresati sa intre imediat , cu aceasta ocazie veti putea observa si sanatatea lor. Daca atunci cand eliberati porumbeii si acestia fac 1-2 ture si se lasa , sau mai rau se pun direct pe crescatorie sau pe vre-o casa ceva din apropiere atunci sa stiti ca au probleme de sanatate.
Incercati sa le faceti un program strict de zbor si veti scapa de atacurile pisicilor.
Dupa parerea mea uliul si pasarile rapitoare sunt inamicul nr 1 si dupaia pisica si dihorul cred k la majoritatea au intrat pisici sau dihori sau alti pradatori macar odata pana au devenit mai precauti.Varianta cu cursa nu e atat de buna dak vede k ai succes cu ia sar putea sa ramai fara ………. se mai intampla .La mine de mai multe ori poate exista o cursa si pt asta stiti una pt om?????????????? ziceti-mi si mie!!!!!!!!!!
acum doua saptamani o pisica a vecinilor mi-a prins 2 porumbei si i-a mancat,eu am voliera intr-un patul j pisica intra acolo pe o gaura, am pus o capcana j am prins-0 dupa o mica razbunare am dus-0 cam la 30 km j pana acum nu s-a mai intors j nici nu vreau sa se mai intoarca,dar acum am observat ca sunt mai multe j sper sa le capturez j pe celelalte
Foarte bine punctat de,,CORBU”,eu am un caine la tara care nu suporta gugustiucii,dar cu porumbeii nu are nimic
Poate nu stiati,pisica e singura felina care ucide din placere!!!Chiar dak nu ii este foame si are ocazia sa prinda un porumbel,soarece…(etc),nu sta pe ganduri.Am patit-o si eu odata cu o pisica,care mi-a prins o femela care tocmai mi-a venit de la Gdansk,primul porumbel care a clasat la mine,dar i-a mancat doar o aripa,porumbita supravietuind.Dar dupa aproximativ 1 luna am trebuit s-o sacrific aripa nu i se mai vindeca cum trebuia si i sangera dupa 2,3, ture de casa.
De mica se poate ?nvata,eu o luam cu mine ?n pod,nu am avut probleme,dar cu cele din vecini,cred ca o sa ma bage direct la …smoala.
Nu toate pisicile care omoara porumbei ii si mananca ! Am vazut o pisica siameza , crescuta la bloc 100% cu mancare speciala pt pisici , sa vina in apartament cu un gutan care inca mai misca putin dar nu a mai putut fi salvat . Cred ca a facut-o din curiozitate si de atunci poarta un clopotel la gat :D ;)) !
Tare faza cu pisik !!!!!!!….poi haideti oameni buni sa ne bagam pe timp de iarna,caci tot suntem in repaus columbofil,la o actiune pisiceasca!!!!…….DEVIZA VA FI…:D…: “vant in coada!!!….” Porumbei.ro ma bag si eu la cursa ta de fond…:D
Edward a scris: “Poate nu stiati,pisica e singura felina care ucide din placere!!!”
Pisica este singura felina care-si permite sa ucida din placere, ea avand in general hrana asigurata de om (partial sau total, direct sau indirect).
Celorlalte daca li s-ar oferi ocazia ar proceda la fel insa ele nu-si permit acest lux in salbaticie.
PISCIILE DACA SUNT OBISNUITE DE MICI CU PORUMBEII SI SUNT HRANITE CAT DE CAT CORESPUNZATOR NU-TI FAC PROBLEME.MAI BINE SA AM 10 PISICI OBISNUITE CU PORUMBEII , DECAT SA AM 5 SOBOLANI CARE II UCID.DE PISICI SCAPI REPEDE, DAR DE SOBOLANI FOARTE GREU ,DEOARECE SUNT SI REZISTENTI LA OTRAVA.EXACT CE A SPUS SI CRISTI DE LA PUNCT 44.TREBUIE PUTIN TIMP ALOCAT PENTRU EDUCAREA PISISCII.EU CUM V-AM SPUS AM 3 MOTANI CARE ALEARGA ORICE PISICA STRAINA CARE LE INCALCA TERITORIUL., PE O RAZA DE 300 M PATRATI .EI SUNT PAZNICII PORUMBEIILOR MEI.
.
daca in zona rurala te lupti cu uliul in urban de lupti cu pisica….stau intr-o zona urbana considerata azil pt pisici….una doua apare cate o pisica noua abandonata in gangul blocului. nu inteleg persoanele care se apuca sa creasca astfel de animale si dupa o perioada nu mai le intretin! acum doi ani aveam perioade cand porumbeii dupa zborul de seara imi ramaneau pe casa ….cerceteaza si iar cerceteaza….ceva in voliera nu-i construit bine…nu se simt bine….pana cand am descoperit ca le facea cate o vizita seara pisica …am prins-o si am eliberat-o la 30 km de casa …nu s-a mai intors ….[la ce trafic e in oras….i-ar fi trebuit 20 de vieti——dar cazuri de intoarcere a pisicilor si cainilor de la mare distanta de casa au fost —–vezi cazul prezentata pe pro tv a cainelui din arizona —parca —-intors acasa de la 300 km …dupa doua luni] ………aceeasi soarta o au toate pisicile care intra in voliera si pot sa le prind.
o alta intamplare a fost la pui: acum cateva luni imi tot dispareau….unul cand avea remiga a doua crescuta jumatate mi-a disparut …am zis …eee….e pana a doua ….adolescenta ….s-a hazardat ….s-a ratacit…..un alt pui frumos….nici nu a iesit bine din voliera ca la doua zile mi-a disparut ….am zis ….eee….perechea de vina ….tebuie sa-i despart ca o sa-mi dea numai pui fara simt prea mare de orientare ….[crezand ca am scapat de mult timp de pussycat] ……pana cand intr-o seara …am descoperit ca-mi faceau din nou vizite regulate un nou clan de pisici…salbaticoase….ca fugeau ca veveritele…..nu le-am putut prinde asa ca am trecut la planul b….unul ceva mai crud …pe care nu vroiam sa-l aplic dar situatia mi-a cerut-o ….am facut o pasta din parizer de pui cu o otrava la plic…de culoare albatra ….am framantat-o bine …cu manusi chirurgicale….dupa care am modelat cateva placintele …plantandu-le pe sputnik…..a doua zi nici urma de ”parizer” si nici urma de pisica!
cu ce se hraneste totusi dihorul in sezonul de iarna?nu am auzit de atacuri la porumbei s au alte pasari de curte din partea dihorului in alte perioade ale anului decit in sezonul cind el isi creste puii
pisicile au impresia ca toata lumea e a lor.din cauza asta nu le agreez.sta la indemina noastra sa ne aparam cotetul de ele.un ciine de talie mica ex. teckel liber prin curte indeparteaza pisici sobolani si dihori de habitatul porumbeilor nostri..p.s. v ati gindit vreodata ce ar fi fost daca pisica ar fi atacat in haita ca ruda lor leul?
relu asta cu cinele e buna dar mai rateaza cate una din pacate pt noi si aia parca ajunge drept unde nu trebuie .SI eu am un caine dar putin mai dur am un pitbull in zona pe unde poate ajunge la porumbei nu de putine ori am gasit sobolani si pisici decedate precizez ca la cine am toate vacinurile si deparazitarile facute si hrana la discretie mai tot ce se da la un caine .Cine poate tine un caine sa o faca sar putea sa dea randament.
eu am expediat o pisic? p?n? ?n p?ltinis, exact dup? un an f?cea iar?si
plaj? la mine ?n gr?din?, asa c? s?nt convins c? se pot ?ntoarce si dela
distante mai mari.asadar sfatul meu este: aplicati metode
corespunz?toare de nere?ntoarcere!!!
?n privint? cu soareci si sobolani: eu am tot timpul otrav? pus? pe unde
nu ajung alte animale de cas? si nici porumbeii. c?nd dispare otrava
complectez din nou, nu las nimic la ?nt?mplare.pentru dihor si jder am
o clux? pus? la loc de trecere amenajat, pe unde nu pot trece alte
animale de cas?. cu stim? walter.
Pentru porumbei.ro :
Cei 500km i-am g?sit ?n ziarul Evenimentul Zilei la o rubric? de curiozit??i !
Pentru dumnul Corbu :
– Da !
daca voliera ta e perfect izolata si spui ca tii ia de afara zboara por la program sub supraveghere si imediat cum coboara cheamai la mancare si inchidei.nu vei mai avea probleme.daca por stau toata ziua pe cotet sau pe casa normal ca pisica isi face de lucru,desi ma mir ca porumb nu se sperie daca zici ca a mai dat in ei.succes
pisica nu vibne de la 500 km 10 zile o tzinut varul meu o pisica inchisa de la bunicul meu la 10 case departare si nu o mers inapoi si aceeasi pisica nea ditrus amandurora aproximativ 75 la suta din porumbei :(
cred ca nu ati citit titlul cu totii bine.dusmanul nr 1 este rapitorul cu pene adica uliul sau soimul si este aproape invincibil fara capcana sau glont .pisica ,dihorul ,jderul etc toate acestea mananca porumbei in mare parte din neglijenta sau delasare.un crescator cu experienta nu permite spatii prin care sa intre un pradator in voliera sa .
Sa vedeti la mine cainele. La fiecare ocazie ?i ?nhata. De multe ori am vrut sa-l mut sau sa scap de el dar nu ma lasa tata. Un alta ucigas este jderul. In grup mi-a macelarit 3 porumbei si spre mirarea mea si o pisica care a murit dupa cateva zile. Am doua pisici care nu a treaba cu porumbeii. Dorm pe polita si pe cusca.
O sa incerc o metoda noua cu pisicile,pt ca doar ce am cumparat un porumbel de la un mare crescator,era legat la pana si mi l-a luat o pisica din asta venita cine stie de unde in timp ce ai mei erau la zbor!niciodata nu mi-am facut probleme cu pisicile dar acum chiar m-am ofticat!nu de bani dar de saracul porumbel!dar am inaintat actele pt o frumoasa pusca cu aer comprimat de 5,5mm cu care o sa ma distrez cum vreau eu cu perversele alea de pisici!Sa va spun doar ca sunt cele mai perverse animale,te cauta doar cand au ele nevoie,apoi nu te mai baga in seama,pe cand un caine ,il legi ,il bati sau nui dai mancare si saracul vine tot dupa stapan!Asa ca solutia e eliminarea definitiva!si sa nu intervin in echilibrul natural,o sa iau si otrava pt soareci! (: cu bine
va spun eu cine pisicele vecinei mele nu ca ar fi multe 27 dar sunt infometate
Pisica pe turnul de ap? !
La insisten?ele prietenului meu Toth Eduard din Cisn?die , m? reped p?n? acolo s?-i v?d tiplerii antrn?ndu-se . Pentru cei care nu au avut prilejul s?-l cunoasc? sau s? aud? de el , Toth Eduard a fost campion na?ional la zbor-maturi ?n iunie 1991 cu 17 ore ?i 34 minute .
L-am cunoscut ?nt?mpl?tor la un meci de lupte libere .El pe saltea , eu ?n tribun? . Mai t?rziu am aflat c? este cresc?tor ?i concurent redutabil . L-am ajutat pe el ?i al?i c??iva cresc?tori din Cisn?die sa-?i formeze un club oficial . Au urmat multe particip?ri la concursuri cu rezultate tot mai bune , p?n? la titlul de campion .
Ajuns ?n Cisn?die , cei 3-4 tipleri?ti urm?reau zborul lini?tit al unui stol . Toth Eduard ere ?n culmea fericirii ! De ce ? Pentru c? a reu?it s? dezve?e porumbeii lui s? se a?eze pe turnul de ap? din apropierea casei sale . Mari probleme i-a creat acest turn . Care a fost ideia salvatoare ? A prins o pisic? str?in? ?i a legat-o sus pe turn , de cablul paratr?snetului ! Da , stima?i colegi . Pentru asemenea scene tr?ite de noi , este frumoas? pasiunea noastr? !
Oare pisica din ce Uniune sau Federa?ie o fi f?cut parte !
Servus !
Columbofili din toate jude?ele , uni?i-v? !
un mare dobitoc acest toth.altceva nu avea de facut decat sa lege o pisica de paratraznet,? daca era in AMERICA era la inchisoare de nu se vedea..alta metoda nu gasea ;saracul.’sper sa se aplice si la noi legea cu protectia animalelor.sa vedem puscariile pline de idioti care maltrateaza animale nevinovate.
si eu am patit la fel .Dar ce imi iesea puii la zbor cand in fiecare zi gaseam ba fulgii ba aripi pana cand miam pus catelul acolo si nu mai am probleme. pisica imi intra prin vualiera pe o gaura nu prea mare .
am avut 20 de porumbei voiajorii si o pisica mia mai lasat decat unu,care sti metode cum sa o print spunetimi si mie
Poate de aici sunt singurul care m-am trezit cu un alt fel de pradator in crescatoria de porumbei.Acum cam 3 ani la mine la bunici o vecina si-a lasat cainele,un maidanez liber si nemancat.Rezultatul a fost ca dupa 2 zile am gasit plasa rupta jos,o gaura de 40 de cm,urme de fulgi si sange pana la curtea vecinei si -12 porumbei lipsa.Cei care aveau boxele jos.Ideea in sine este ca orice animal domesica sau salbatic in momentul in care nu mai gaseste mancare se va orienta pe alte surse mai convenabile si mai accesibile,iar porumbeii nu fac exceptie.Solutii…cred ca o buna izolare a adapostului mai ales daca se afla in aer liber.Multa bafta in continuare
Si eu am probleme cu pisicile si varog cei ce cunoasteti metode de combaterea lor plz sa ma contactati la id:andrey_net2006 va rog frumos !!!!!
Nu sint de pareria ta eu am 3 pisici dar nu imi fac probleme am porumbei,pasari eczotuice,pui de gaina vara prin curte,nu se ating de ele si in general sint buni vinatori,daca am probleme sa imi intre la porumbei vriun sobolan inchid noaptea unu dintre pisici si il prinde,porumbei sint obisnuiticu pisici nu mise ating nici de pui mici ce sint in cuiburi,asa ca cum iti cresti si educi animalele asa le ai,am pisici foarte destepte cine e curios pot sa ii dovedesc.
daca s-ar mai inmulti pisicile alea, sa mai dea in porumbei, ce bine ar fi..
FOARTE FRUMOS SI TOTODATA INTERESANT MATERIALUL ………..MULTA BAFTA SI TOATE CELE BUNE!!!!!!
E foarte adevarat,asai si la mine
“Ar mai fi plasa “rabbits” dar mi s-a spus ca dihorul o poate roade (mi-e greu sa cred dar…)”
Si iepurii o rod. Mi-au scapat o multime asa.
Vasi
dihori imi manca porumbei ce prosti sunt printro gaura mica mia mancat un porumbel pe oua nu stiu ce sa fac daca poate sa ma ajute cineva ma gasiti pe id de mess florin_rusnac
in mare parte pisicile dar si dihori daca nu sunteti atenti si aveti gauri
poate sobolanul sa treaca prin plasa de rabitz?