Termenul “boala tineretului” se refera la o problema tot mai intalnita in compartimentele de pui, de regula in primele saptamani dupa intarcare sau dupa stresul primelor etape: puii devin inactivi, zgribuliti, pierd din greutate, au diaree vascoasa verzuie si mor. Cauza este un virus: Circovirusul. (un fel de SIDA a porumbeilor – este un virus care ataca sistemul imunitar si porumbeii devin vulnerabili la bolile pe care le inving singuri in mod regulat: tricomonoza, e-coli, salmoneloza, etc.) Diagnosticarea circovirusului dupa simptome este complicata deoarece acestea sunt foarte diverse avand in vedere ca orice boala “uzuala” poate ataca mult mai usor porumbelul al carui sistem imunitar este distrus de circovirus.

Circovirusul ataca Thymusul si Bursa lui Fabricius care se tot micsoreaza dupa eclozare avand dimensiuni foarte mici la pasarile adulte. La pasarile tinere aceste organe sunt importante locatii ale sistemului imunitar.

Circo virusul se transmite de la o pasare la alta prin excremente, lichid lacrimal, saliva, si posibil chiar prin fulgi si praf de pene. Se presupune ca femelele pot ramane purtatoare fara a mai avea simptome de niciun fel la maturitate, insa pot transmite virusul spre pui pe cale ovariana.

Daca a ajuns in cusca virusul, se poate concluziona ca majoritatea sau toti puii vor fi infectati. Totusi, de regula doar 5% dintre pui vor manifesta simptome. Restul, desi nu prezinta simptome si arata in regula (“duc boala pe picioare”), la un test de laborator ar arata infectie activa cu circovirus.

Puii care se imbolnavesc au ca simptome: scaderea in greutate, letargie, diaree, iar unii vor prezenta o substanta galbena in gura. Aceste pasari de regula vor muri. Pot sa apara si iregularitati la cresterea penelor, pene nedeschise din teaca.

Pasarile care nu incep sa aiba simptome vor curata singure virusul din organism dupa o perioada de timp. Nu stim cat dureaza acest lucru, dar se crede ca majoritatea scapa de virus in 4-6 luni. Exista si posibilitatea ca anumite pasari sa nu poata elimina complet virusul si sa ramana purtatori.

Cat Circoviroza este activa, aceasta actioneaza asupra sistemului imunitar al pasarii deci capacitatea pasarii de a rezista altor boli este compromisa. Aceasta imunodeficienta face circoviroza un fel de “SIDA a porumbeilor”.

De regula ce ne alerteaza asupra Circovirozei este o incidenta crescuta a bolilor “obisnuite”. Daca pasarile manifesta un nivel mai ridicat de tricomonoza si infectii respiratorii decat in mod obisnuit, sau daca aceste probleme revin imediat dupa tratarea lor, este posibil ca Circovirusul sa fie de problema de baza.

Cand Circoviroza intra in crescatorie, sunt 2 valuri de pierderi. Primul val este chiar la inceput, cand virusul intra in crescatorie si se raspandeste printre pasari. Cam 5% din efectiv este pierdut. Dupa ce trec cateva saptamani de la ultimul deces, crescatorul care nu a facut teste de laborator poate banui ca problema s-a stins. Defapt, toti supravietuitorii din crescatorie, desi arata normal, sunt infectati si pana cand elimina de tot virusul in cateva luni, au un sistem imunitar slabit si deci sunt vulnerabili la multe boli “obisnuite”. De regula aceste boli sunt tricomonoza si Chlamydia (infectie respiratorie), dar pot fi si altele. Porumbeii isi formeaza imunitate naturala la aceste boli in timpul cresterii lor ca pui, prin expunere directa. Daca circoviroza este activa, ei isi vor forma aceasta imunitate dar mai greu. Aici apare al doilea val de pierderi. Daca nu identifica si trateaza aceste boli care profita de sistemul imunitar slabit al puilor, crescatorul va pierde foarte multi pui la primele antrenamente si etape.

Pierderile nu inseamna ca porumbeii nu sunt buni, ci doar ca se cere prea mult de la ei avand in vedere starea in care se afla. Daca ar fi fost ingrijiti si tratati de aceste boli pana cand s-ar mai fi maturizat putin, multi din acesti pui ar fi avut sanse sa devina cursieri foarte buni.

Cum intra circoviroza in crescatorie?

Uneori virusul ajunge in crescatorie prin intermediul unui pui strain venit dintr-o crescatorie unde este o infectie activa cu circovirus. Retineti ca 95% din pasarile infectate nu arata simptome si astfel si acest pui strain nu trebuie sa arate bolnav pentru a transmite boala. Totusi poate imprastia virusul infectand si alte pasari timp de cateva luni, pana cand atat el cat si celelalte pasari vor curata virusul din organism.

Cum se face diagnosticul?

Foarte simplu. Boala poate fi diagnosticata cu o singura picatura de sange de la pasare. Se poate diagnostica acest virus in Romania? (Ramane de aflat si de completat in articol.)

Ce e de facut daca tineretul nostru are infectie cu circovirus?

Primul pas este sa pui diagnosticul corect cu ajutorul unui veterinar competent in problemele porumbeilor.

Tineti minte ca antibioticele nu omoara virusii, ci doar bacteriile. Nu exista medicatie care poate fi prescrisa impotriva virusilor. Asta inseamna ca infectia trebuie tinuta sub control cu alte mijloace. In unele locuri din lume un vaccin pentru circovirus este disponibil si puii de 6 saptamani sunt vaccinati.

1. Se separa pasarile bolnave si se trateaza infectiile oportuniste cu un antibiotic cu spectru larg si un medicament anti tricomonoza. In apa trebuie sa primeasca electrolit si glucoza.

2. Pentru a minimiza incarcatura virala din cusca se asigura o curatenie cat mai buna si uscaciune.

3. Se ingrijesc cat se poate de bine pasarile pentru a putea dezvolta o reactie imunologica cat mai buna impotriva virusului si sa lupte cu boala. Aici se incadreaza: evitarea aglomerarii, o dieta buna, controlul parazitilor si tratamentul bolilor secundare asociate.

4. Administrarea de probiotice va scadea impactul bolii. Acesta nu este un tratament pentru pasarile bolnave, dar daca o pasare este expusa circovirusului cand primeste probiotice ii este mai greu virusului sa o infecteze.

Dupa toate astea se refac analizele pentru toate bolile “uzuale” si se trateaza cele identificate pentru a evita “valul 2” de pierderi.

Este de retinut faptul ca sacrificand pasarile bolnave nu eliminam virusul din crescatorie pentru ca majoritatea pasarilor infectate nu prezinta simptome vizibile.

Desi poate fi frustrant sa pierzi 5% din tineret, lucrul important de retinut este ca 90-95% din pasari nu mor dupa infectia cu circovirus. Echipa este deci in mare parte intacta si poate avea performante bune dupa ce se vindeca.

Partea buna este ca se pare ca pasarile care se vindeca dezvolta o imunitate puternica la aceasta boala. Aceasta imunitate poate fi apoi transferata la urmasi prin laptele de gusa si chiar prin ou – galbenusul care este absorbit de pui in stadiul dezvoltarii contine multi anticorpi pentru virus si puiul care eclozeaza inghite si o parte din albus care contine imunoglobuline ce vor acoperi intestinul. Datorita acestor lucruri, efectul virusului scade an de an.

Porumbeii cu circoviroza nu se imunizeaza corespunzator cand sunt spre exemplu vaccinati impotriva paramixovirozei. Asadar este probabil bine sa vaccinam pasarile impotriva paramixovirozei la fiecare 6 luni iar cand puii sunt vaccinati pentru prima data, sa fie vaccinati de 2 ori la interval de o luna.

Medicul veterinar Zsolt Talaber spune ca ar fi bine sa vaccinam puii de paramixoviroza inca de la intarcare, la 21 de zile astfel oferindu-le sansa sa isi formeze o oarecare imunitate impotriva paramixovirozei inainte ca sistemul lor imunitar sa fie compromis de circoviroza. Acesta mai mentioneaza ca vaccinarea timpurie la acea varsta se pare ca da o mai buna rezistenta puiului si impotriva adenovirozei (chiar daca vaccinul nu are legatura cu aceasta). Puii mai mici de 3 saptamani nu se vaccineaza pentru ca primesc imunitate prin intermediul laptelui de gusa.

Cum ne vom descurca cu acest virus in viitor?

1. Unele familii de porumbei din crescatorie vor prezenta o mai mare rezistenta innascuta decat altele. Folositi mai mult aceste pasari pentru reproductie si concursuri. Peste ani si ani ar trebui sa avem colonii de porumbei foarte puternici.
2. Antreneaza tineretul inainte de sezon. Odata cu stresul acestor antrenamente s-ar putea sa se imbolnaveasca dar astfel au o sansa sa dezvolte imunitate si sa nu mai aiba probleme in sezon.

Pasarile care se imbolnavesc si dupa ce isi revin concureaza bine vor ajunge eventual la reproductie si speram ca imunitatea dobandita de ele sa se transmita tot mai pregnant la urmasi asa incat peste cativa ani aceasta boala sa nu ne mai faca probleme. Pasarile cu adevarat slabe care nu au putut face fata bolii s-au pierdut si nu vor fi capabile sa reproduca o noua generatie de pasari slabe incapabile sa lupte cu virusii.

porumbei.ro: Consider ca denumirea de “boala tineretului” atribuita uneori adenovirozei nu este potrivita, avand in vedere ca adenoviroza este de tip 1 si tip 2, iar tipul 2 poate ataca porumbeii maturi. Circoviroza insa este o boala specifica tineretului sub varsta de 1 an, deci boala tineretului = circoviroza. Adenoviroza de tip 1 apare si ea deseori in efectivele de pui, uneori pe fondul circovirozei, si de aici confuzia denumirii de “boala tineretului”.

Bibliografie: Dr. Colin Walker (Australia), Dr. RC Conradie (Africa de Sud), Dr. Szolt Talaber (Ungaria), Albertaclassic (Canada).
Traducere: Andrei Dejan @ www.porumbei.ro