Termenul “boala tineretului” se refera la o problema tot mai intalnita in compartimentele de pui, de regula in primele saptamani dupa intarcare sau dupa stresul primelor etape: puii devin inactivi, zgribuliti, pierd din greutate, au diaree vascoasa verzuie si mor. Cauza este un virus: Circovirusul. (un fel de SIDA a porumbeilor – este un virus care ataca sistemul imunitar si porumbeii devin vulnerabili la bolile pe care le inving singuri in mod regulat: tricomonoza, e-coli, salmoneloza, etc.) Diagnosticarea circovirusului dupa simptome este complicata deoarece acestea sunt foarte diverse avand in vedere ca orice boala “uzuala” poate ataca mult mai usor porumbelul al carui sistem imunitar este distrus de circovirus.
Circovirusul ataca Thymusul si Bursa lui Fabricius care se tot micsoreaza dupa eclozare avand dimensiuni foarte mici la pasarile adulte. La pasarile tinere aceste organe sunt importante locatii ale sistemului imunitar.
Circo virusul se transmite de la o pasare la alta prin excremente, lichid lacrimal, saliva, si posibil chiar prin fulgi si praf de pene. Se presupune ca femelele pot ramane purtatoare fara a mai avea simptome de niciun fel la maturitate, insa pot transmite virusul spre pui pe cale ovariana.
Daca a ajuns in cusca virusul, se poate concluziona ca majoritatea sau toti puii vor fi infectati. Totusi, de regula doar 5% dintre pui vor manifesta simptome. Restul, desi nu prezinta simptome si arata in regula (“duc boala pe picioare”), la un test de laborator ar arata infectie activa cu circovirus.
Puii care se imbolnavesc au ca simptome: scaderea in greutate, letargie, diaree, iar unii vor prezenta o substanta galbena in gura. Aceste pasari de regula vor muri. Pot sa apara si iregularitati la cresterea penelor, pene nedeschise din teaca.
Pasarile care nu incep sa aiba simptome vor curata singure virusul din organism dupa o perioada de timp. Nu stim cat dureaza acest lucru, dar se crede ca majoritatea scapa de virus in 4-6 luni. Exista si posibilitatea ca anumite pasari sa nu poata elimina complet virusul si sa ramana purtatori.
Cat Circoviroza este activa, aceasta actioneaza asupra sistemului imunitar al pasarii deci capacitatea pasarii de a rezista altor boli este compromisa. Aceasta imunodeficienta face circoviroza un fel de “SIDA a porumbeilor”.
De regula ce ne alerteaza asupra Circovirozei este o incidenta crescuta a bolilor “obisnuite”. Daca pasarile manifesta un nivel mai ridicat de tricomonoza si infectii respiratorii decat in mod obisnuit, sau daca aceste probleme revin imediat dupa tratarea lor, este posibil ca Circovirusul sa fie de problema de baza.
Cand Circoviroza intra in crescatorie, sunt 2 valuri de pierderi. Primul val este chiar la inceput, cand virusul intra in crescatorie si se raspandeste printre pasari. Cam 5% din efectiv este pierdut. Dupa ce trec cateva saptamani de la ultimul deces, crescatorul care nu a facut teste de laborator poate banui ca problema s-a stins. Defapt, toti supravietuitorii din crescatorie, desi arata normal, sunt infectati si pana cand elimina de tot virusul in cateva luni, au un sistem imunitar slabit si deci sunt vulnerabili la multe boli “obisnuite”. De regula aceste boli sunt tricomonoza si Chlamydia (infectie respiratorie), dar pot fi si altele. Porumbeii isi formeaza imunitate naturala la aceste boli in timpul cresterii lor ca pui, prin expunere directa. Daca circoviroza este activa, ei isi vor forma aceasta imunitate dar mai greu. Aici apare al doilea val de pierderi. Daca nu identifica si trateaza aceste boli care profita de sistemul imunitar slabit al puilor, crescatorul va pierde foarte multi pui la primele antrenamente si etape.
Pierderile nu inseamna ca porumbeii nu sunt buni, ci doar ca se cere prea mult de la ei avand in vedere starea in care se afla. Daca ar fi fost ingrijiti si tratati de aceste boli pana cand s-ar mai fi maturizat putin, multi din acesti pui ar fi avut sanse sa devina cursieri foarte buni.
Cum intra circoviroza in crescatorie?
Uneori virusul ajunge in crescatorie prin intermediul unui pui strain venit dintr-o crescatorie unde este o infectie activa cu circovirus. Retineti ca 95% din pasarile infectate nu arata simptome si astfel si acest pui strain nu trebuie sa arate bolnav pentru a transmite boala. Totusi poate imprastia virusul infectand si alte pasari timp de cateva luni, pana cand atat el cat si celelalte pasari vor curata virusul din organism.
Cum se face diagnosticul?
Foarte simplu. Boala poate fi diagnosticata cu o singura picatura de sange de la pasare. Se poate diagnostica acest virus in Romania? (Ramane de aflat si de completat in articol.)
Ce e de facut daca tineretul nostru are infectie cu circovirus?
Primul pas este sa pui diagnosticul corect cu ajutorul unui veterinar competent in problemele porumbeilor.
Tineti minte ca antibioticele nu omoara virusii, ci doar bacteriile. Nu exista medicatie care poate fi prescrisa impotriva virusilor. Asta inseamna ca infectia trebuie tinuta sub control cu alte mijloace. In unele locuri din lume un vaccin pentru circovirus este disponibil si puii de 6 saptamani sunt vaccinati.
1. Se separa pasarile bolnave si se trateaza infectiile oportuniste cu un antibiotic cu spectru larg si un medicament anti tricomonoza. In apa trebuie sa primeasca electrolit si glucoza.
2. Pentru a minimiza incarcatura virala din cusca se asigura o curatenie cat mai buna si uscaciune.
3. Se ingrijesc cat se poate de bine pasarile pentru a putea dezvolta o reactie imunologica cat mai buna impotriva virusului si sa lupte cu boala. Aici se incadreaza: evitarea aglomerarii, o dieta buna, controlul parazitilor si tratamentul bolilor secundare asociate.
4. Administrarea de probiotice va scadea impactul bolii. Acesta nu este un tratament pentru pasarile bolnave, dar daca o pasare este expusa circovirusului cand primeste probiotice ii este mai greu virusului sa o infecteze.
Dupa toate astea se refac analizele pentru toate bolile “uzuale” si se trateaza cele identificate pentru a evita “valul 2” de pierderi.
Este de retinut faptul ca sacrificand pasarile bolnave nu eliminam virusul din crescatorie pentru ca majoritatea pasarilor infectate nu prezinta simptome vizibile.
Desi poate fi frustrant sa pierzi 5% din tineret, lucrul important de retinut este ca 90-95% din pasari nu mor dupa infectia cu circovirus. Echipa este deci in mare parte intacta si poate avea performante bune dupa ce se vindeca.
Partea buna este ca se pare ca pasarile care se vindeca dezvolta o imunitate puternica la aceasta boala. Aceasta imunitate poate fi apoi transferata la urmasi prin laptele de gusa si chiar prin ou – galbenusul care este absorbit de pui in stadiul dezvoltarii contine multi anticorpi pentru virus si puiul care eclozeaza inghite si o parte din albus care contine imunoglobuline ce vor acoperi intestinul. Datorita acestor lucruri, efectul virusului scade an de an.
Porumbeii cu circoviroza nu se imunizeaza corespunzator cand sunt spre exemplu vaccinati impotriva paramixovirozei. Asadar este probabil bine sa vaccinam pasarile impotriva paramixovirozei la fiecare 6 luni iar cand puii sunt vaccinati pentru prima data, sa fie vaccinati de 2 ori la interval de o luna.
Medicul veterinar Zsolt Talaber spune ca ar fi bine sa vaccinam puii de paramixoviroza inca de la intarcare, la 21 de zile astfel oferindu-le sansa sa isi formeze o oarecare imunitate impotriva paramixovirozei inainte ca sistemul lor imunitar sa fie compromis de circoviroza. Acesta mai mentioneaza ca vaccinarea timpurie la acea varsta se pare ca da o mai buna rezistenta puiului si impotriva adenovirozei (chiar daca vaccinul nu are legatura cu aceasta). Puii mai mici de 3 saptamani nu se vaccineaza pentru ca primesc imunitate prin intermediul laptelui de gusa.
Cum ne vom descurca cu acest virus in viitor?
1. Unele familii de porumbei din crescatorie vor prezenta o mai mare rezistenta innascuta decat altele. Folositi mai mult aceste pasari pentru reproductie si concursuri. Peste ani si ani ar trebui sa avem colonii de porumbei foarte puternici.
2. Antreneaza tineretul inainte de sezon. Odata cu stresul acestor antrenamente s-ar putea sa se imbolnaveasca dar astfel au o sansa sa dezvolte imunitate si sa nu mai aiba probleme in sezon.
Pasarile care se imbolnavesc si dupa ce isi revin concureaza bine vor ajunge eventual la reproductie si speram ca imunitatea dobandita de ele sa se transmita tot mai pregnant la urmasi asa incat peste cativa ani aceasta boala sa nu ne mai faca probleme. Pasarile cu adevarat slabe care nu au putut face fata bolii s-au pierdut si nu vor fi capabile sa reproduca o noua generatie de pasari slabe incapabile sa lupte cu virusii.
porumbei.ro: Consider ca denumirea de “boala tineretului” atribuita uneori adenovirozei nu este potrivita, avand in vedere ca adenoviroza este de tip 1 si tip 2, iar tipul 2 poate ataca porumbeii maturi. Circoviroza insa este o boala specifica tineretului sub varsta de 1 an, deci boala tineretului = circoviroza. Adenoviroza de tip 1 apare si ea deseori in efectivele de pui, uneori pe fondul circovirozei, si de aici confuzia denumirii de “boala tineretului”.
Bibliografie: Dr. Colin Walker (Australia), Dr. RC Conradie (Africa de Sud), Dr. Szolt Talaber (Ungaria), Albertaclassic (Canada).
Traducere: Andrei Dejan @ www.porumbei.ro
Deci mai usor cu zburatul puilor “la blana” in anul nasterii pentru ca au alte probleme mai mari de rezolvat…
merci mult pe-ru acest topic.
De parca pasa cuiva ca au probleme,un om din Belgia numit Bricoux (ati auzit de el,i se spunea regele columbofiliei) ,spunea;in anul nasteri nu zbor pui decat ii invat cu cusca si nu ma intereseaza cand vin de la distante mici.Acum facem maraton cu pui,nu conteaza pierderile,nu conteaza ca ii taram pe viata,noi facem maraton de peste 800km cu pui.Tare as dori sa vedeti(daca Dumnezeu ne-o mai tine in viata) ce mai pot face pui care au zburat maraton anul asta in anul viitor.Succes tuturor si pana la urma fiecare face ce vrea dar suporta consecintele .
puii care au trecut prin aceasta boala si aparent par vindecati oare mai pot face performanta?
porumbei.ro sa stii ca mam doucmentat foarte mult de la comentariile pe care leai scris de lungul zilelor :) RAMAN PORNFUN Dindatorat ca am scapat de boala trcihomonoza sau buubele care le apareau ba be picioare sau pe cloaca ;)
Sper ca multi sa aibe curiozitatea si rabdarea sa
citeasca aceasta TRADUCERE EXCELENTA si ca
vor internaliza cele citite impreuna cu comentariul
nr 1(porumbei ro).
Daca citeste si Dl. Tudoran, il rog sa ne spuna ce parere are despre vaccinarea precoce contra paramixovirozei, avand in vedere ca in prospectul de Paramixovacol scrie “Nu se vor vaccina porumbeii tineri sub vârsta de 6 săptămâni. ” La varsta intarcarii sau 21 de zile (3 saptamani) cum recomanda Szolt este fix jumatatea acelui termen. Si la Columbovac scrie “Pentru imunizarea activă a porumbeilor în vârstă de minim 28 de zile în vederea prevenirii mortalităţilor, semnelor clinice şi leziunilor specifice de paramyxoviroză la porumbei.”
pt comm 3 domnule stocheci nu mai fiti frustrat la fel ca multi alti columbofili pt c nu ati avut ocazia sau curajul sau nu v a venit nici o pasare de la 800 de km fiecare are dreptul sa zboare porumbeii cum doreste(omul are dreptul sa faca ce vrea atata timp cat nu afecteaza pe cei din jur:declaratia pt drepturile omului) nu vad cu ce v ar afecta pt voi si pe multi altiicare in orice topic nu rateaza nici o ocazie sa spuna cva de genu”sa vedem ce vor face la anu” ideea e alta chiar daca nu vor face nimik au facut deja lucru care din pacate nu latyi facut cei care comentati… personal nu am avut timp sa i bag pt ca nu aveam nici antrenati si nici nu sunt la fcpr i am zburat cu clubul nostru pana la braila (360 aerian) iar din lipsa de timp mii ducea un prieten la imbarcare si nici macar nu i am clemat pt ca ma intereseaza pt mine cum mi au venit nu ca sa demonstrez altora… asa ca cel putin in topicurile care nu trateaza performantele puilor maratonisti abtineti va.. multumesc felicitari tuturor celor care le au angajat pui anul acesta dar si celor care le au si venit tuturor le doresc un sezon 2013 mai bun decat anul acesta
Speram sa discutam despre topicul asta la care am muncit cateva nopti. Iluzii desarte. Cred ca si pe un topic despre gugustiuci tot la maratonul puilor ajungem. Puteti totusi sa va abtineti? Multumesc.
Andrei ca sa facem legatura intre cele doua subiecte arzatoare recomand celor ce mai au rabdarea sa citeasca o carte( macar cateva pagini) un capitol scris de aceleasi autor (f bun dupa parerea mea) unde se prezinta modalitatea de concurs cu puii in Australia. Legand cele 2 subiecte…cred ca se poate si sa zbori puii puternic si sa previi bolile tineretului in aceleasi timp. Acum strict pe topic daca domnul Tudoran sau alt medic specialist ne poate ajuta si spune daca cele mentionate in articol se pot realiza si in Romania ar fi perfect( macar stim si noi daca,ce si unde putem face ceva legat de aceasta boala ).
Eu cred ca e o mica problema in acest articol sau nu vb de aceeasi boala.mie ca si majoritatea colegilordin zona campulung anul trecut virusul asta mi-a retezat c-am 70 % din pui asa ca nus ce e cu cei 5 %.anul acesta iam vaccinat cu antivir vaccinul creat pt asa ceva.pot spune ca pana in momentul de fata nu am nici o victima.sper
Corect, sa discutam despre acest topic. Puii care zboara maratonul devin imuni la acest virus.
Puii care-au naparlit 4 pene in proportie de 70-80% sunt salvati…majoritatea puilor care-s la a 2-a si a 3-a pana se imbolnavesc si mor…
Eu le-am facut si lincospectin timp de 4 zile, apoi la 10 zile le-am facut si spectam timp de 4 zile, in acest timp in apa probiotice si electroliti…nimic nu merge la aceasta boala, puii cu o imunitate de fier nici nu simt acest virus, mortalitatea este undeva la 50% dintre pui nu 5%…acum depinde fiecare ce pui scoate, mie mi-au murit circa 16 pui care erau la a 2-a si a 3-a pana, puii care i-am avut angajati la zboruri anul asta sunt sanatosi tun, maturii la fel, nici macar o simptoma de boala…puii bolnavi sunt cei scosi in luna august si singura modalitate de-a scapa de ei este sa le rupi galtlejul, altfel ii chinui pe ei si te chinui si pe tine, singura modalitate este eliminarea !
Daca o sa sectionati unul o sa constatati ca toate organele sunt perfecte mai putin ficatul, acesta are pete verzui la un pui care are boala la faza de inceput, iar cand moare o sa-l vedeti verde in proportie de 70%, este ca si cand i-ai administra antibiotice zilnic, sau ca si cand ar avea salmoneloza…
Alte simptome ale bolii constatate de mine, asta depinde de fiecare pasare in parte…anchilozeaza la aripi, schiopateaza in prima faza, un fel de clei in gat, lipsa poftei de mancare, nici apa nu bea…culoarea ochilor se deschide destul de mult, pupila marita…
La unii ai impresia ca dau sa-si revina, au taria si incearca sa se mist dar nu-i ajuta picioarele si aripile, dar nu pot manca…cand le rupi gatul o sa observati ca nu mor asa de repede cum am crede, exact ca o pasare normala…
Si era sa uit un alt aspect al bolii, o sa ai impresia ca au paramixoviroza faza I la unii dintre ei, desi nu-i asa, boala atacand sistemul cerebral iar miscarile nu mai sunt controlate…
Asta-i boala fara vindec, asta-i parerea mea…mi-a injumatatit a 3-a serie de pui, dar acum cred c-am scapat de ea, deja am 2-3 saptamani de cand totul este ok, iar porumbeii absolut toti sunt perfect sanatosi.
Petrica, post nr.10…eu le-am facut toate vaccinurile posibile si imposibile, numaram zilele care trebuiesc sa treaca pana la un altul…degeaba, nimic nu merge la aceasta boala…tie nu ti-au mai murit anul asta pt. ca deja ai porumbeii imuni la aceasta boala, un prieten d-al meu acum 3 ani a ramas cu 5 pui din 50…din acesti pui ce-a scos nu i-au murit absolut nimic si sunt perfect sanatosi…o data ce-au scapat de ea se imunizeaza mult mai bine decat oricare alt porumbel, la maturitate o sa observi ca sunt parca mai sanatosi decat cei care n-au fost infectati, singura diferenta este ca pe unii-i afecteaza la penaj…una sau doua pene parca-s fi mancate de paraziti…le tragi si-ai scapat de problema, cele noi sunt perfecte…
Porumbeii maturi nu simt aceasta boala, iar puii care-au scapat de ea o sa va moara de batrani !
Si inca un aspect, trihomonoza nu se atinge de porumbeii afectati de aceasta boala…devin imuni la acest virus…
@petrica: anumite articole intr-adevar indica o mortalitate mai mare, mergand pana la 100%. Procentul de 5% este in Australia, deci difera multe necunoscute ale ecuatiei. Anul asta la mine procentul de imbolnaviri a fost undeva la 15-20% si o mortalitate de 4 exemplare din 90+. Multi pui au dus-o pe picioare si si-au revenit, acum sunt fresh. De aceea nu sunt de acord cu sacrificarea decat in cazuri extreme. Sigur ca banuiesc ca acei pui nu vor avea sanse la performanta dar sunt curios sa-i vad concret comparativ cu cei care nu au avut simptome vizibile.
Vaccinul Adenovir are efecte spectaculoase asupra acestei boli.
Imunitate ridicata, vitaminizare foarte buna, conditii bune, usturoi si otet de mere, si problema asta nu exista sau e la nivel scazut.
bravo domnu marian si fac pariu ca maratoanele astea cu premiere mondiale cu doi trei care sar ca fripti cind condamnam astfel de lucruri , aceste biete pasari au ajuns ideii pt banii la unii iar la altii rupere, ceo fi o fii , sa ma vad eu acolo , sa stie lumea, sa vada ala sa auda ala . asta e. ne dam cu parerea dar pt unii acest sport a devenit o boala care se vrea neaparat in virful piramidei fiecare ,cu orce pret, nu conteaza zbor 200 porumbei sa ramina unu da bun. BAFTA SI LOCU 1 .
haideti sa va povestesc de un mic experiment de-al meu de anul trecut.al sfarsitul curselor de 2011 dupa un sezon excelent si cu un lot de 50 60 de puii ramasi am inchis porumbeii.la o saptamana gasesc primul porumbel mort pe odihnitoare fara vreun semn de boala in ziua precedenta .(era una dintre ,,preferati si o urmaream zilnic cu atentie la naparlire).auzind tot felul de zvonuri pe la colegi si avand o presimtire sumbra m-am suit in masina si m-am dus direct la pitesti la laboratorul de analize bacteriologice sau ceva de genul asta indrumat de un medic veterinar local care habar nu avea si imi dadea raspunsuri pe cat de amuzante pe atat de dureroase avand in vedere ca ele era medic veterinar iar eu un absolvent a 12 clase mintind sau in nestiinta sa >tbc ,holera etc.intr-un final soseste verdictul:Salmonela.Nedumerit nu imi venea sa cred .Auzisem ca laboratoarele se mai inseala si eram convins ca e asa deoarece era prea violenta aceasta boala .(intre timp inca 5 morti in o saptamana)La insistentele mele se repeta testul si vine alt rezultat Paramixo.Convins de specialistii de stat am apelat la internet unde descopar adevarata boala Circoviroza.intre timp am dat la porumbei de cel mai slab antibiotic pana la cel mai puternic fara rezultat.2-3 zile si mureau pe capete.in urma articolelor unor oameni cu adevarati pregatiti cei de la Romvac si asta fara reclame am inceput sa le administrez victimelor in nr de 16 produse naturiste pe baza de ridicarea sistemului imunitar adica:Selevit,KIng herbs,si CG HERBS.incetul cu incetul porumbeii si-au mai revenit iar in momentul cand i-am mai si vaccinat cu paramixo cu doza dubla in maximum doua saptamani erau vindecati si fara victime.Dar intrebarea mea era daca se mai puteau face performante.Raspunsul este categoric nu.MAjoritatea i-am pierdut la prima cursa grea iar puii lor s-au pierdut la rindul lor desii cursele cu puii nu prea au relevat realitatea anul acesta.dECI CONCLUZIA MEA ESTE .pORUMBEII BOLNAVI TREBUIESC SACRIFICATI DEOARECE AU O GENA SLABA .SUNT DOUA MOTIVE SIMPLE REPRODUC PRODUSE DIN CE IN CE MAI SLABE SI IN MOMENTUL IN CARE VOR AVEA DE TRAS SISTEMUL LOR DEJA ATINS VA CEDA.va MULTUMESC PT ATENTIA ACORDATA.
DIN CEI 60 MIAU MAI RAMS 14 SANATOSI DIN CARE MAI AM 8 .RESTUL AU MURIT RAMANAD CEI 16 DIN CARE UNUL SINGUR SE MAI AFLA ACASA DAR CARE NU VA REPRODUCE SAU VA CRESTE PUI NICIODATA.
acum styu si eu ce e de facut
Dl Marius Tunduc…vaccinul respectiv trebuie facut cand ? Sau daca observi ca incep sa fie semnele bolii ?
Usturoi + drojde de bere pe hrana, la mine au avut si au in continuare 2 zile pe saptamana, otetul de mere in apa +iod in alte doua zile si 2-3 zile la interval de 2 saptamani minerale+ antibiotic impotriva trihomonozei…sunt tratati si paratratati si degeaba, boala asta este precum ciuma…
Eu am ajuns la concluzia ca poti sa le dai si pe draq, nu scapa decat daca-s ei vitali si lupta impotriva virusului…vitaminele probabil ii ajuta sa lupte mai usor, dar tot se duc pana la urma…nu stiu daca acest vaccin poate sa-i imunizeze, o sa-l incerc daca desigur o sa-l gasesc…de abia gasim paramixovacol ce sa mai spun de Adenovir…..si drept sa va spun cu atatea vaccinari se duc draq, mai scoti performanta din ei cand o zbura porcul…vaccinati impotriva pestei ca-i prin toata tara, apoi de 2 ori pe an paramixo, le mai facem si din astea, inseamna ca ajungem sa-i vaccinam lunar, d-aici si performantele sunt praf…
Eu am vaccinat puii la 3-4 saptamani o data si apoi a doua oara la 3 saptamani dupa prima cu acelasi produs adica paramixovacol si nu am avut nici o problema pana acum apropo de ce zici tu cu paramixoviroza Andrei. Impotriva acestei manifestari nu am vaccinat. OFF (HIV-SIDA NU EXISTA) succes.
Problemele incep dupa parerea mea in momentul inbarcarii cand porumbeii sunt amestecati cu altii din x crescatorii . Riscul de a infecta lotul de zbor este foarte mare . Inteleg ca multi vor sa creasca ” natural ” porumbeii fara medicamente si tratamente preventive . Acest lucru poti face dupa parerea mea doar cand ti porumbeii acasa si fara achizitii noi . In momentul cand puiul va fi pregatit pentru etapele de zbor trebuie incepute si tratamentele preventive in dozele recomandate . Prea mult strica , prea putin strica din nou – trebuie citit prospectul si respectat . Doar tratati si pregatiti pot face fata la imunitatea scazuta din cauza conditilor de transport si oboseala plus multimea de boli care-i asteapta in masina .
Totodata sunt inportante conditile de igiena si o mancare bogata in amestec in timpul naparlirii -toamna .
A preveni este mai usor decat a trata prea tarziu !
ARE PERFECTA DREPTATE Dl MARIUS TUNDUC ASA FAC DE 4 ANI IN ANUL 2007 AM AVUT ACEASTA PROBLEMA SI NU AM STIUT CU CE SA II MAI TRATEZ DUPA CE AM LUAT TOATE ANTIBIOTICELE LA RAND DE PE PIATA ,ACUM PREVENTIV O DATA LA 2-3 LUNI LE FAC EROFLOXACINA 3-4 ZILE IN APA IN REST LE PUN IN APA 3 ZILE OTET DE MERE CUMIERE SI PE MANCARE DE DOUA ORI PE SAPTAMANA USTUROI CU GHIMBIR SI ULEI (5 CAPATANI DE USTUROI O BUCATA DE GHIMBIR TOATE RASE BINE SI DATE PRIN BLENDER)DUPA CE SE AMESTECA BINE LE MAI PUN CATE O LINGURA SAU DOUA DE ROMZEOFORT SE GASESTE LA ROMVAC SI CONTINE CALCIU ZELOITI NATURALI SI MULTE VITAMINE .
SI CEL MAI IMPORTANT ASPECT ESTE O CRESCATORIE USCATA SI CU O BUNA VENTILATIE :)
@petrica: multumesc pentru informatii, sunt interesante observatiile tale. Din cate spui boala a aparut dupa ce ai inchis porumbeii pentru iarna. Se stie ca orice modificare in viata lor le tulbura metabolismul si sistemul imunitar, deci cred ca asa s-a produs “boomul”.
STRESUL schimbarilor este extrem de important mai ales la pui din cate am observat pe proprii porumbei.
La mine prima imbolnavire de anul asta a fost exact dupa prima imbarcare la cos pentru un antrenament pe cont propriu, acel stres dandu-l peste cap pe primul pui. Alt exemplu in aceeasi nota: uliul bate nonstop la mine acum, iar zilele trecute a alergat urat o femela marisoara din prima serie care mi-a ramas cu bine dupa sezonul cu puii. Imediat dupa alergatura s-a intristat si de a doua zi a stat bosumflata cu simptomele adenovirozei – vomatul boabelor, indigestie, apatie. Nu mai iesea cu stolul, statea apatica pe jos sau pe o odihnitoare, excrementele erau vascoase. A stat asa cam 3 zile dupa care a inceput sa iasa cate o tura si sa manance cat de cat. Dupa inca 2 zile a inceput sa tina stolul bine dar totusi venea inaintea lor de la zbor obosind mai repede. In urmatoarele zile si-a revenit complet. Acum la o saptamana dupa ce a bubuit adeno in ea, e din nou vioaie, zboara cu stolul de rupe si mananca cu disperare parca sa recupereze zilele pierdute. Alta sora de a ei mai mica a avut aceleasi simptome timp de o saptamana dupa ce a iesit la zbor si a luat-o stolul in viteza… cum s-au stresat, cum sistemul imunitar nu i-a mai ajutat. A bolit ce a bolit si si-a revenit, acum e fresh. Fratele de cuib a murit atunci. Genetica.
@Marius Tunduc: intr-un fel e bine ca a aparut un nou vaccin dar parca mergem spre un viitor cam sumbru: pe langa adenovir mai avem vaccinare pentru paramixo, salmonela, variola, ornitoza, si cine mai stie ce… o sa fie bietii porumbei intepati mai rau ca drogatii. :(
Bagati medicamente ,in ei si uitatii.Eu nu am pierdut nimic din cauza unei boli,mici pierderi la pui ,din cauza la uliu, nu ca i ar fi prins el, ci baietii care au fost pe faza
Este adevarat ca a aparut vaccin pentru f multe boli dar eu consider ca acest lucru este un lucru extrem de bun. Nu este neaparat nevoie sa faci toate vaccinele, le poti face pe cele mai importante. Salmonela si paramixo este intr-un singur vaccin inventat pe aici pe la noi iar la mine chiar a dat rezultate, de variola se moare greu deci se poate evita acest vaccin insa si acesta boala iti poate strica sezonul cu puii, de ornitoza se tot trateaza porumbeii in sezon odata cu caile respiratorii , deci se poate evita, dar de circoviroza mai ales daca ai avut probleme cred ca se merita a doua intepare . Daca bolile exista nu vad ce e rau in vaccin. Nu putem sa ne intorcem in timp. Nu aglomerati crescatoriile caci riscul de imbolnavire este mult mai mare. Cum zice si Andrei stresul poate sa ucida , unde sunt foarte multi porumbei pe metru patrat mereu va fi stres, aer imbacsit , mizerie mult mai multa si virusi sau bacterii gramada.
anul trecut mi s-au imbolnavit toti puii in luna august rand pe rand dar nu mi-a murit nici unul, le-am administrat decat enrofloxacina comprimate individual + vitamine , i-am hranit pe cei mai afectati fortat pe cioc cu orez in coaja ca altfel mureau de epuizare. Boala debuta cu brusc cu voma si gainat verzui , apoi slabire accentuata fara pofta de mancare, stateau zgribuliti, anul asta s-a inbolnavit decat un pui spre finalul naparlirii dar si-a revenit repede in 2 zile si i-am dat decat furogal .
Singurul medicament care ajuta este ADENOSAN (plic)
este o pulbere galbena care se amesteca cu grauntele .Tot lotul tratat 5-7 zile si ia-ti salvat !!!cel mai important sa aveti deja acasa acest medicament si imediat cu opservati ca un pui nu mananca , a slabit tare si VOMITA grauntele(asta se vede clar daca aveti curatenie ZILNIC in crescatorie)incepeti tratamentul !!!
eu am in fiecare aici in Germania aceasta boala si aproape toti colegii de club (90 %)
Cred ca stresul provoaca ,declanseaza Boala !!!
Anul asta am facut un experiment :puii din primavara iam vaccinat normal si am inceput antrenamentele si sau inbolnavit ,2din 40 au murit ,am dat ADENOSAN si intro saptamina si-au revenit complet .
Puii din vara nu i-am vaccinat si nici nu am facut antrenamente cu ei ,iam lasat linistiti -nu sa inbolnavit nici unul !!!
Tot din experient va spun ca din pui de vara sau toamna neszburati ca pui,la anul in primavara se pierd la zbor 90 la suta !!!
@Kiefer: sunt interesante experimentele astea si foarte utile si pentru noi ceilalti. La noi primele etape cu puii se fac cate 2 pe saptamana, distantele fiind mici. Dar stresul ala de imbarcare si fara timp prea mult de refacere ii da peste cap. Dupa etapa 2 cu clubul, puii mi-au ajuns acasa bine, cate 10-20 odata. Dupa ce au mancat, s-au urcat pe odihnitori si totul parea ok. Dupa vreo 15 minute cand m-am uitat, era plin de boabe vomitate.
Trebuie sa mai precizez ceva interesant: s-au “blegit” si pui care nu fusesera imbarcati deci nu avusesera niciun stres. Cred ca cei bolnavi elimina cantitati mai mari de agenti patogeni in acea perioada si asa se imbolnavesc si cei care nu fac parte din lotul de zbor.
Personal nu i-am tratat cu nimic medicamentos pentru Adeno, doar otet si probiotice, si mortalitatea a fost sub 5%. Dar asta a insemnat pierderi mari la etape. Concluzia: cu unele exceptii, majoritatea celor care nu au avut simptome sunt acasa, majoritatea celor cu simptome nu mai sunt. In general, puii din seria 1 eclozati cel mai devreme au avut cel mai putin de suferit, probabil au apucat sa faca imunitate inainte ca circovirusul sa actioneze.
Orice padure are uscaturile ei dar parca aici sunt cam multe!Cum sa pot eu sa ma numesc columbofil cand imi omor porumbei , presupun crescuti cu mare sarguinta si mult suflet vorba unui columbofil celebru uitandu-se spre crescatorie “Ei sunt copiii mei!” cine ar vrea sa isi omoare copiii?
Adeno a facut ravagii in zona Ag din cate stiu , poate si in alte zone dar ma limitez vorbind de Ag, murind pana la 95 % din lotul de pui majoritatea crescatorilor neavand habar de ce i-a lovit precizez ca eu personal am tratat de aceasta bola fiind ingrijorat de pierderile masive ale compatriotilor mei , medicina veterinara la noi este ce-a mai mare problema, ne lovim de raspunsuri “Lasa ca sunt pasari!”
La antrenamente au aparut la mai multi porumbei variola desi ii vaccinaseram in prealabil cu un vaccin romanesc, nu am mai putut zbura o parte destul de mare din pui decat putin peste 200km,desi cand eram la Campulung Muscel au zburat porumbei cu variola , eu neavand probleme cu aceasta boala pana la sfarsitul concursurilor.Auzind ceva zvonuri ,intr-o zi aud de la un coleg care a spus ca am porumbei bolnavi si imbolnavesc si pe ai lor sa nu mai zbor sa nu mai vin cu ei la club , ca din 30 mai are decat 4 care i-a angajat la etapa cei ce nu prezenta semne vizibile de boala ceilalti avand semne de bola si fiind omorati.Eu nemaifiind lasat sa zbor am un lot de aprox 60 pui si 70 maturi matca+lot zbor foarte sanatosi naeavand pierderi de efectiv din cauza bolilor care s-au perindat adeno+paramixo si altele….
Asa ca dragi colegi folositi produse de calitate pentru a tine porumbei sanatosi si nu cutitul nu cred ca rezolvam ceva cu rupem gatul si-am terminat problema!
Kiefer lasa te rog o ads pe pagina mea!
Eu consider ca ce-a mai buna prevenire este vaccinarea!!!
rapnameploiesti e buna erofloxacina daca nu ai altceva mai ales ca ai dat comprimate fiind mai tare .
Adenosan e foarte bun in general produsele de provenienta germana sunt bune dar si scumpe dar ce nu facem pentru copiii nostrii decat sa ii vad murind mai bine fara bani ca astia ii putem inlocui!
si mie anul acesta mi-au murit 70 % din pui de aceasta boala.Anul acesta le-am facut toate tratamentele posibile, dar de la anul jur ca nu le mai fac nici un tratament, doar natural tot.
Eu anul acesta am folosit cu succes vaccinul adenovir, era totusi sa o patesc daca mai intarziam cu vaccinarea, puii dupa primul zbor cu asociatia au inceput sa prezinte o apatie si unii incepusera sa slabeasca, am actionat rapid cu usturoi si am rezolvat problema. Am zburat puii cu asociatia doar 3 drumuri ( poate as fi zburat mai mult dar nu mi-a permis timpul), cred ca a fost un lucru bun deorece nu am stresat puii ( din punct de vedere al virusilor), puii nu au fost expusi atat de mult incat sa se imbolnaveasca.
Eu vaccinez puii de paramixoviroza dupa ce ii intarc, iar daca nu am cel putin 30 de puii mai astept pana am un numar mai mare 50 – 60 de puii pentru ca sa nu folosesc mai multe vaccinuri, eu folosesc Nobilis ( un vaccin olandez, 90 de lei 70 de doze), ultima oara am folosit paramixovacol pentru tardivi. Anul acesta am avut zero imbolnaviri cu paramixoviroza, sia doar 2 pui cu adenovizora ( ambii tardivii, din luna august).
http://columbofil.com/
Frumos cum gandesc uni sa nu omori porumbei….domnul, domnul si daca nu pierd nici unul ce fac ferma??? la mine raman doar cei care au muncit din greu sa isi castige hrana peste iarna ?
Andrei poate pe viitor cand vor veni de la cursa/ antrenament, nu le mai lasi hrana pe saturate in voliera, asteapta-i doar cu apa cu electroliti sau ceva de refacere si ceva minerale si ii hranesti dupa ce acestia se si odihnesc putin (seara de exemplu cred ca ar fi o idee buna ,orzoaica si orez cu ulei de usturoi , incearca, nu sunt eu geniu am invatat si eu de la altii mai in varsta)
Eu nu vaccinez pui si nici maturii ,ii zbor cat am eu timp si cand are tata placere sa-i duca la curse. De boli nu prea m-am lovit adica nu am avut nici o pierdere anul acesta si daca ma gandesc bine nu am avut probleme de multi ani si tot de atata vreme nu am mai bagat porumbei straini in voliera si nici pripasiti (ACEASTA E REGULA DE AUR IN CEEA CE PRIVESTE SANATATEA CRESCATORIEI) nici nu pot spune ca nu sunt “prieten” cu cei de la Romvac ca-s patriot, asa cate un Enteroguard( ridicat in slavi de un englez ce la primit cadou), Ivecmectin (picaturi pe ceafa) ceva Romzeofort si altele preventiv ideea este sa le dai ca la carte adica scrie 7 zile pai 7 sa fie nu 5, scrie 8g/l pai sa fie 9 g nu 6g ca altfel bolala va persista si va fi din ce in ce mai violenta, aici este marea problema a romanilor daca dupa 4 zile nu se mai vad simptomele gata nu le mai da sa faca economie..TOTAL GRESIT domnilor .
Oricum incercati sa preveniti nu sa tratati si va doresc multa bafta in anul ce va urma si cat mai putine perderi pe timp de iarna.
Pt Rotarescu 32
Pe sunphoto nu sint inscris dar poti sa ma contactezi pe email
remuskiefer@web.de
Aceasta boala este foarte raspindita de tratat nu este nici o sansa daca belgieni nu au reusit nu stiu cum ati reusit voi cei care se vaita pe aici sint braconieri prindeti in fiecare an cite unul aceasta boala se previne nu se trateaza bafta multa tuturor
EXCELENT TOPICUL PORUMBEI.RO, BUNE SI UNELE COMENTARII AM VAZUT. Poate uni columbofili nu dau importanta la aceasta boala (sau sunt ei mai norocosi) ca nu le intra in crescatori, DAR ESTE EXTREM DE PERICULOASA. AM SA TIN CONT DE ACEST TOPIC,FOARTE BUN.
multe multumiri domnului porumbei.ro! De multe ori se-ntampla ca nici doctorii nu stiu de anumite boli,ori ca boala e prea tanara,ori ca este f greu de diagnosticat. Si-atunci ne gasim in mare dificultate! Nu stim ce sa facem… Acest subiect este important pentru momentele in care unul nu mai stie ce sa faca. Chiar daca nu se rezolva prea multe stiind de boala asta,dar macar putem sa incercam. Cineva imi spunea ca enteroguardul este f bun,folosit si la puii tineri care au peste 10 zile de viata. Citeam mai sus ca o cauza ar putea fi si mancarea in abundenta…ar putea fi! Sau stresul…si asta! Probabil si umiditatea,sau contactul cu prea mare cu gainatul in lazile de transport,zic eu. Important e sa stim cat mai multe! Nu strica! Multumim!
Asta pare a fi cea mai urata boala care poate lovi porumbeii n0stri:-| pacat ca e asa de greu de depistat,si ne poate termina porumbeii rand pe rand
eu am invatat ceva util de pe sait de la derbala sa dai la pui 5 zile de la inelare enteroguarg si 5 zile la intarcare cite o jumatete de pastila. si intareste cumva organismul micului zburator . bafata.
Dragi mei…..am avut ocazia sa cunosc un medic veterinar care a lucrat in belgia si numai cu porumbei. Si intrebandu si eu câteva lucruri despre porumbei(boli si tratamente) mia spus următoarele :-ori ce porumbei a primit tratament cu antibiotice este la fel ca leguma care a primit conservant intebandul dacă a prescris tratament cu antibiotice la porumbei mia spus următorul lucru:-in 12 ani cat a lucra in Belgia a prescri tratament cu antibiotice de câteva ori pentru niște super porumbei care avea o valoare mult pere mare ca,sa se piardă ……. Tratament pt boala despre care voi vorbiti este unul fără antibiotice si pe care ieu lam folosit in ultimii 2 ani cu suces si fără sa pierd vreun piu sau sa am vreun semn ca boala sar întoarce este următorul
Otetul de mere :-2l apa 20ml
Usturoi :-2l apa o caciula de usturoi
Miere de albine :-2l apa 2 lingurite miere
Extract de grapefruit:-2l apa 20 de picaturi de extract
Si electroliti. Glucoza ori ce produs detineti pt recupera starea pasarii toate in aceeași apa incercati cu încredere si mie mi sa părut dubios dar rezultatul este de necerezur
Multă bafta
Tratamentul durează atât cat ete necesas nici unul din produse nu afectează imunitatea ci doar ucide virusul
Sa nici nu exageram cu tratament doar cat este necesar
In 2010 am scris articolul ” CIRCOVIROZA LA PORUMBEI”( se gaseste pe mai multe site.uri columbofile,inclusiv dvs vi l-am trimis,cred) in care recomandam vaccinarea precoce la virsta de 21-28 zile(inclusiv cu Paramixovacol) urmata de un eventual rapel dupa 3-4 saptamini( ptr schema de vaccinare vezi site.ul http://www.vetorex.ro: CIRCOVIROZA).Tuturor ”pacientilor ” columbofili si nu numai le dau fotocopii cu ,in principal,acest articol.
Drama majora provocata de acest virus la tineretul columbar e ca prin imunosupresie poate anula efectul anterior al vaccinarilor si putem avea neplacuta surpriza sa constatam aparitia bolilor impotriva carora am vaccinat.
—CIRCOVIROZA asociata cu ADENOVIROZA (incluzind aici si “Sindromul Adeno-coli”) va fii in urmatorii ani cea mai grava problema de sanatate a tineretului–
In trecutul apropiat,cel putin in Romania nu exista un tratament etiologic(un antiviral).
In prezent,in cazul aparitiei bolii(inclusiv a altor boli virale) la baza tratamentului sta administrarea PRECOCE a antiviralului ANTI-AI( produs naturist din plante) .
Bineinteles va fi asociat cu medicamente care vor combate restul afectiunilor asociate( antibiotice,antiparazitare, vitamine).Un rol important il constituie imunostimulatorii
[( KING HERBS(-cel mai bun in opinia noastra), DMG, LEVAMISOLUL(un sfert din doza antihelmintica),ADENOSAN(contine imunoglobuline din galbenusul de ou si planta Cruzifer) chiar si SUPERFORM,VITAMINAE+SELENIU etc] si HEPATOPROTECTOARELE[( Bedgen,Hepatoprotect s.a)
Adaposturile se vor dezinfecta riguros si repetat cu dezinfectante cu spectru larg(de sinteza Decontaminol,Pursept,Ecocid sau din plante:XL HERBS DESINFECTANT ecologic).
PS:In cazul deshidratarii ,se va acorda atentie rehidratarii pasarilor intraingluvial (cu PERFUZOL,IAURT )sau chiar subcutanat( PERFUZOL ,ser fiziologic,DUPHALITE etc
Multumesc pentru raspuns Domnule Tudoran. E bine ca ati adus in discutie dezinfectarea pe care am omis-o in articol. M-ati lamurit si cu paramixovacolul, deci se poate face si la varsta de 3 saptamani.
@Iani: interesant regim, multumesc. O intrebare am: “o caciula de usturoi” inseamna o capatana? E cam interpretabil aici ca o capatana de usturoi variaza mult ca dimensiune si numar de “catei” cuprinsi in ea.
Pai no sa o iei pe ce mai mică dar nici pe cea mai mare caută sa aibă aceiasi mărime (mărime medie)usturoiu poți sa îl folosesti pana da in putrefactie pt tratament,celelalte trebuie schimbate zilnic100% la 100% garantat acest tratament .
Probabil ca aceasta euforie a zborurilor cu puii care aluat amploare in ultimii ani ,omitinduse niste aspecte elementare de crestere armonioasa ,educare si imunizare pe cai naturale a porumbeilor tineri a dus pe nebagate de seama la aparitia acestor boli crunte si nemiloase pentru un numar mare de columbofili, foarte multi dintre ei neexperimentati…
Buna seara,
Am doi pui de gugustiuc fara mamica; au in jur de o luna si ii hranesc eu de 8 zile cu seminte (grau si floarea soarelui) si apa. Unul dintre ei a devenit cam apatic de doua zile: nu prea mai mananca, doarme mai mult, nu mai reactioneaza la miscarile mele, dar fecalele nu par sa i se fii schimbat esential si face inca tentative de zbor. Imi doresc tare mult sa cresca mari si sa le fie bine, asa ca, ingrijorata, l-am dus pe cel bolnavior la un medic veterinar. Medicul nici nu s-a uitat la el si mi-a spus ca va muri, pentru ca nu are imunitate (nefiind hranit de mama lui). Mai mult mi-a spus ca probabil ca va muri si fratiorul lui…
Incerc sa nu fiu tocmai pesimista desi e cam greu. Asa ca va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez. Vreo idee de veterinar pentru pasari? Eu nu am de unde sa stiu ce anume are… O alimentatie speciala bogata in vitamine/minerale (de genul tratamentului cu usturoi si miere – dar la o luna nu sunt prea mici) ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Le-ati dat grit si vitamineral pentru a ajuta digestia si cresterea/imunitatea? Sunt esentiale. Fara grit nu pot digera mancarea.
Va multumesc pentru raspuns. Le dau vitamineral, insa grit nu, gandindu-ma ca sunt prea mici. Daca spuneti ca e vital pentru ei inclusiv la varsta aceasta, le voi da.
Sper sa se “puna pe picioare”.
si eu am un puiandru loat de la alta crescatorie dar nu stiu daca sa fi afecta sta cei drept zgribuli mai mereu si are capul putin cam stramb excremrntele sunt ascoase dar nu verzi. Sau mai este o boala din cate stiu se numeste pesta si este incurabila (porumbelu isi roteste capul). VA ROG UN SFAT IUBESC MULT PORUMBEI. SUNT INCEPATOR.( AM DOAR 17 PASARI NU VREAU SA LE PIERD. PLZ.
Nu sunt de acord cu ruptul gatului, este o metoda barbara. N-as putea sa iau viata unui animal. Daca nu pot sa-l ajut, mai bine sa hotarasca Dumnezeu care ii va fi soarta. Mai ales ca majoritatea porumbeilor bolnavi pot fi tratati, la fel ca in cazul paramixovirozei, cu supliment de vitamina B1 (tiamina) in apa de baut (100 mg la litru) si cu antibiotice specifice (in caz de infectii bacteriene). Eu am experimentat si cu doze mai mari, de 200 mg tiamina la litrul de apa plata (cu conservant bactericid in ea).
Pasarile bolnave nu se pot hrani singure, nici apa nu beau. Sunt in stare de soc, au ciocul inclestat, nu il pot deschide. Le administrez calciu lactic, un sfert de pastila, fragmentat in portii cat bobul de grau, dupa care ciocul se desclesteaza si pot fi hraniti cu boabe de grau fiert si cu adaos de vitamina B1 (100 mg la borcanul de 300 grame cu grau fiert). B1 se pune dupa ce au fiert si s-au racit, pentru ca se descompune la temperatura mare. Chiar si asa vomeaza tot, nu pot sa digere graul (boabele umflate si pline cu apa). De boabe nefierte nici nu poate fi vorba. Eu ii hranesc tinandu-i pe picioare, stand pe scaun, prinsi cu mana stanga. Cu degetele de la mana dreapta le bag boabele fierte pe gat. Dar le turtesc (zdrobite) intre degete inainte sa le deschid ciocul. Initial, in primele 3-4 zile, cand sunt in stare critica, le dau portii mici (10-15 boabe) si dese (la interval de 2 ore). Apa le dau cu o seringa de 1 ml, de care folosesc diabeticii (varianta fara ac fixat de corpul seringii), in portii de 4-5 ml.
Trebuie sa stiti ca orice boala (virala sau bacteriana) care duce la inflamarea intestinelor (enterita), are ca efect absorbtia redusa a substantelor hranitoare si a vitaminelor. Porumbeii sunt printre animalele cele mai sensibile la deficitul de vitamina B1 (boala beri-beri). La fel ca oamenii, au rezerva de B1 in corp (mai mult in ficat) pentru maxim 10 zile. Dar in situatie de stres rezerva se consuma mult mai repede, daca nu mananca cu B1 suficienta. Pentru ei incepe catastrofa (encefalita Wernicke, parestezii – amorteli la picioare si in tot corpul, depresie grava – si animalele fac depresie, cardiomegalie si alterarea rinichilor – la nivel de circulatie sangvina capilara, etc). Moartea se produce ca urmare a acestor complicatii, prin infarct miocardic.
Ma mir ca nu s-a luat in calcul suplimentarea cu tiamina in doza mare, pentru ca se stie de aproape un secol (de cand s-a descoperit vitamina B1 si s-au facut studii pe porumbei, care sunt extrem de sensibili la deficitul acestei vitamine – beri-beri declansat experimental).
De asta este necesara alimentarea fortata, cu supliment de tiamina, sa se dea ragaz organismului sa fabrice anticorpi si sa elimine virusul si bacteriile patogene. Este un proces de durata, mai mult de o luna. Esential este sa fie ajutat animalul cand este in stare critica si nu se poate hrani singur. Poate sa dureze si peste zece zile. Cand incep sa manance singuri, sa le dati seminte de dimensiuni mici (mei si rapita, etc), care trec usor prin intestinele inflamate si micsorate in diametrul interior.
Sa nu le administrati porumbeilor vitamina B1 direct din pastila (fragmente), pentru ca supradozata are efect puternic hipoglicemiant (la fel ca insulina) si daca glicemia scade sub un prag, li se opreste inima. Accidente de tipul asta se pot intampla si la oameni (cazuri extrem de rare), atunci cand B1 se administreaza intravenos cu seringa (in perfuzie lenta nu sunt riscuri).
Ideal ar fi daca o firma ar produce (la pret decent) granule cat bobul de grau, facute din seminte macinate grosier (ca malaiul de porumb) si presate. Trebuie sa fie facute in asa fel incat sa se dizolve rapid in gusa pasarii, sa se digere usor. S-ar putea adauga si ceva minerale in compozitie, desi cel mai bine este ca mineralele si vitaminele sa fie administrate separat, in doza determinata.
Multivitaminele obisnuite nu sunt cele mai indicate, pentru ca invavariabil contin si vitamina A, care supradozata duce la ciroza hepatica (si la oameni se intampla treaba asta). Ar fi bune niste polivitamine (vit. C + B-uri) care sa contina multa tiamina (de 500 de ori peste cate se pune in mod normal), fara vitamina A. Adminstrarea acestor polivitamine ar fi indicata in faza de enterita grava (cum este la paramixoviroza si salmoneloza, infectia cu circovirus, etc).
Sper sa citeasca si cineva care este patron la o firma de medicamente de uz veterinar si sa fabrice astfel de polivitamine utile la tratarea porumbeilor bolnavi. Ar fi o afacere de succes.
Granule exista:
https://naturalgranen.ro/produs/nutripowder-500-g-cod-20001100/
Si la vitamine e oferta bogata.
Produsul pare a fi bun, dar pretul este prea mare (de lux!). Ma gandeam la ceva ieftin, cam cum se vinde mancarea pentru porumbei (intre 2,5 lei/Kg si 5 lei/Kg). Nu este mare lucru sa pisezi niste seminte si sa le presezi sub forma de granule. Trebuie sa ai o masinarie proiectata sa faca treaba asta. Fara “vitamine”, pe care nimeni nu are cum sa le determine cantitativ. Vitaminele si mineralele se administreaza separat, dozate exact.
Pentru combaterea complicatiei de tip beri-beri este necesara vitamina B1, doar ea singura. Este ieftina, 60 de capsule de 100 mg costa 21 ron. Un om sanatos are nevoie de cel mult 2 mg de B1 pe zi. La bolnavii cu tiaminaze in sange doza poate urca lejer la 1500 mg pe zi, fara efecte adverse. Varianta hidrosolubila (clasica – clorhidrat de tiamina) nu este toxica in doze mari, se poate lua pe termen lung (multi ani). In primul rand nu se absoarbe in intestine peste un prag, iar excesul se elimina rapid (in maxim 5 ore) prin urina. Trebuia sa fie administrata permanent, din 5 in 5 ore. Eu iau zilnic 400 mg (100 mg la mesele principale si cand ma culc seara), pentru ca imi scade (bine de tot) tensiunea si glicemia. Am luat si 2 grame pe zi, fara sa simt ceva negativ (decat la buzunar). In schimb variantele liposolubile (sulbutiamina si benfotiamina, adica Enerion si Benfogamma – denumirile comerciale), mai eficiente, pot sa dea hipoglicemie severa daca sunt supradozate. Se acumuleaza in ficat si pot fi toxice daca se iau mult timp.
La porumbeii bolnavi le-am pus ultima oara 200 mg / litrul de apa. Ei beau putina apa si nu patesc nimic, nu este depasita doza suportabila. Cam schimba gustul apei si beau apa mai cu retinere. Insa are efect, in maxin 10 zile gainatul nu mai este asa de apos si pasarile incep sa-si revina, mananca singure, ies din starea de soc.
In acest moment am 4 porumbei bolnavi (pui) la “salon” (in baie). I-am prins pe balcon, unde le pun mancare. Erau ca electrocutati, nu mai stiau nici cum ii cheama. Daca nu ma implicam sa-i tratez, cred ca in maxim trei zile mureau. Nu stiu exact de ce boala sufera (circoviroza, paramixoviroza ?). Aveau diaree (forte!) si simptome respiratorii (unul dintre ei), erau fara energie. I-am hranit fortat cu grau fier si imbogatit cu tiamina si si-au revenit. Dar dupa 7 zile, inca au gainatul apos, nu ca la inceput. Primul “pacient” este internat de peste trei saptamani. Mananca singur, doar seminte decojite de floarea soarelui. Desi isi revenise bine dupa primele zile, cand l-am hranit cu grau fiert si B1 in el, de cand a inceput sa manance singur (numai floarea soarelui decojita, cu pofta, altceva nu vrea) i s-a accentuat din nou diareea si este mai apatic. Cand i-am prins si pe ceilalti, era in stare mult mai buna decat ei. Acum sunt toti mult mai bine ca la inceput, iar la porumbeii hraniti cu grau fier si vitaminizat cu B1 incepe sa scada in intensitate diareea. Am pus si Fosbac + T in apa de baut. Mananca singuri seminte de mei si rapita. Nu le-am dat seminte mai mari, pentru ca inca au intestinele lezate si pot sa vomite ce mananca.
Cred ca hrana este cam saraca – urmariti compozitia amestecurilor speciale pentru porumbei, unele au peste 20 de tipuri de seminte pentru a acoperi toate deficientele nutritionale de la care pleaca bolile. Si sa aiba grit la dispozitie. Porumbeii trebuie sa poata manca inclusiv porumb si mazare cu bob mare, se mistuie in gusa, nu au cum sa ajunga intregi in intestin. Pentru proteina si energie arahidele crude si nesarate sunt preferatele lor (sunt nebuni dupa ele cand le prind gustul). Graul este sarac in proteine (porumbeii slabiti trebuie sa puna “carne” pe ei si proteina e necesara si la formarea anticorpilor).
Glicemia si tensiunea la noi se poate scadea mai simplu prin “intermittent fasting” din ce am mai studiat.
M-am referit strict la alimentatia porumbeilor bolnavi, cu intestinele inflamate (enterita), pana sunt scosi din starea critica si incep sa manance singuri. Ei nu pot sa digere boabele tari, mai ales pe cele mari.
Graul este ieftin (1,8lei/kg – la piata). Amestecul de seminte este 2,5 lei/Kg, 4 lei/Kg (alta calitate – cu mai multa mazare). Asta este la vanzare in zona in care locuiesc eu (Piata Centrala din Craiova).
Nu imi permit sa cheltuiesc mai mult de 6 lei/zi (in medie) pentru porumbeii pe care ii hranesc pe balcon, la et. 6 (un grup de 10-15, nu i-am numarat exact). In total sunt peste 80 de porumbei la blocul la care stau. Cand este vremea buna stau aliniati ca soldatii, pe doua laturi (sud si est) ale blocului. Le place sa priveasca masinile care circula pe str. Calea Bucuresti si fac zboruri de agrement.
In legatura cu B1, am copilul (student, 22 de ani) bolnav de cand era mic. Are o infectie cu microbi care produc tiaminaze, care i-au declansat encefalita Wernicke. A fost internat prin multe spitale si doctorii n-au stiut ce sa-i faca, nu au pus diagnosticul corect (nici n-au auzit de ce povestesc eu, este ceva la nivel de cercetare, acum incep sa se clarifice treburile). Asa ca au inceput sa studiez, ca sa-mi salvez baiatul. In prezent am 60 de ani, am absolvit fac. de fizica.
Cand era baiatul mic, avea simptome cam ca la porumbeii cu beri-beri (care se intalneste si la paramixoviroza). Parestezii la picioare, stare de iritare extrema, anemie cronica, diaree cronica, mioclonii, senzatia ca ii cad pleoapele (nu le putea controla), durere (crunta) de cap, encefalograma ca la epileptici, etc. De fapt erau manifestari specifice deficitului de tiamina (beri-beri).
http://www.romedic.ro/beri-beri-deficienta-de-tiamina
Desi era hranit foarte bine, tiaminazele produse de microbi (in principal din intestine) il lasau fara tiamina. Intamplator (dar nu chiar, am studiat mult pe net) am descoperit ca daca ii dadeam vitamina B1 (capsule de 100 mg), isi revenea pentru 4-5 ore. La inceput doar o capsula pe zi, pentru ca imi era frica sa experientez pe el. Treptat am marit doza la 4-5 capsule de 100 mg (interval de 5 ore intre doua administrari) si am tinut boala sub control. Inca nu am stabilit tipul microbului si cu ce antibiotic s-ar elimina infectia. Ar putea fi vorba chiar de o infectie fungica, pentru ca majoritatea antibioticelor n-au efect. In schimb situatia s-a ameliorat de cand bea numai apa plata, de la substanta bactericida care este cu rol de conservant.
Sunt multe specii de microbi care produc tiaminaze. De exemplu Bacillus thiaminolyticus, care la pasari (gaini, dar si alte specii, poate ca si la porumbei). produce simptome neurologice ca la paramixoviroza. Va recomand sa cititi cu atentie urmatorul articol (comunicare a unei cercetari facuta in anul 1955 de microbiologi din Japonia):
http://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/ijsem/40/3/ijs-40-3-242.pdf
Acest microb se gaseste si in miere (albinele cunt vectorul) si printre altele, toxicomanii care se injecteaza cu metadona amestecata cu miere dau de necazuri mari (unii chiar mor).
Un alt mirob produce tiaminaze (sau sulfiti, nu este bine stabilit) in intestinele rumegatoarelor si duce la boala numita polioencephalomalacia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polioencephalomalacia
http://www.merckvetmanual.com/nervous-system/polioencephalomalacia/overview-of-polioencephalomalacia
https://www.msdvetmanual.com/nervous-system/polioencephalomalacia/overview-of-polioencephalomalacia
Unii microbi produc tiaminaze (enzime care descompun tiamina (vitamina B1), iar altii produc sulfiti (care se leaga de moleculele de tiamina si le inactiveaza).
Animalele bolnave de polioencephalomalacia mor in cateva zile (li se face creierul “muci”).
Tiaminaze se gasesc si in unele plante, cum ar fi Nardoo, care creste in Australia. Au murit si oameni (dintre primii exploratori) cand au consumat planta respectiva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thiaminase
https://en.wikipedia.org/wiki/Wernicke%27s_encephalopathy
Cititi aici ce patesc (de la tiaminaze) animalele care mananca planta numita Nardoo:
http://evz.ro/caz-socant-mii-de-oi-mor-intr-un-mod-bizar-ce-li-se-intampla-video.html
Am lungit vorba ca sa va arat ca lucrurile sunt putin mai complicate, in privinta unor boli. Pot sa bag mana in foc ca la porumbei manifestarile neurologice sunt produse de lipsa tiaminei din alimentatie, sau in cadrul unor boli (malabsobtie ca urmare a lezarii intestinelor, respectiv de la substante cu efect antiaminic, produse de microbi din intestine).
Recomand sa se introduca tiamina in apa de baut si la porumbeii sanatosi. Doza suficient de mare (100 mg la litrul de apa). Sub 100 mg/l ar fi prea putin. Nici eu nu stiu exact care ar fi doza minima la litru de apa, acum experimentez. Ultima data am pus 200mg/litru, la porumbei bolnavi. Nu au patit nimic, ba chiar le merge mai bine. Cu mai mult de 200mg/l este riscant si in plus se schimba gustul apei si nu o mai beau.Trebuie sa se prepare solutia in fiecare zi, pentru a fi siguri ca nu s-a degradat (oxidat) tiamina.
La oameni, infectiile intestinale cu microorganisme care produc tiaminaze sau sulfiti sunt cauza principala a diabetului, hipertensiunii arteriale si bolilor cardiovasculare (consecinta a diabetului) si a multor afectiuni psihice (autism, borderline, schizofrenie, etc).
Problemele de sanatate te fac sa studiezi. Doctorii merg mai mult pe pastile, dieta si alti factori nu prea sunt luati in seama.
Datorita unor probleme am ajuns sa invat despre Vitamina D3 si cat de legata este de imunitate la om si probabil si la animale. Prin expunere la soare redusa mai toti suntem deficienti mai ales in sezonul rece. Suplimentand cu capsule mi-am rezolvat mai multe probleme.
De la dieta pleaca totul – puii de porumbel care nu primesc tot ce au nevoie cand sunt pe cuib si cresc in ritm alert, la intarcare sunt “jigariti”, cu penaj mat, slabi, ascutiti si cu imunitatea la pamant, se leaga mai toate bolile de ei, inclusiv paramixo.
Aveti dreptate in privinta vitaminei D (expunerea la lumina), intareste imunitatea. Am observat la baiatul meu ca cel mai bine se simtea spre sfarsitul verii, dupa ce se intorcea de la tara (din vacanta), si cel mai rau in lunile de iarna si primavara.
Si in privinta mancarii cu proteine aveti dreptate. Fara aminoacizi (din proteine) nu se pot forma anticorpii.
Nu toate vitaminele necesare oamenilor sunt bune si pentru pasari. Am dat Cavit 9 unui gugustiuc si am observat ca se simtea rau (ca otravit). Nu stiu care vitamina din Cavit era toxica pentru el. Am vazut la televizor o emisiune despre pasari, in care se spunea ca o vitamina din grupul B este extrem de periculoasa (mortala) pentru unele specii de pasari. Nu eram atent si nu am retinut despre ce vitamina era vorba. Sa fi fost biotina, sau vit. B3 ?
Asta am observat si eu, ca puii de porumbel sunt sensibili la boli pentru ca sunt infometati si stresati, cu sistemul imunitar slabit. Nu stiu cum sunt cei de la crescatorie, care au stapan si hrana zilnica asigurata, dar cei care traiesc liberi (la blocuri, prin centrul orasului, etc) au viata grea in primele luni dupa ce sunt alungati din cuib. Nu stiu unde sunt sursele de hrana si de apa si le este teama sa se indeparteze mult (sa caute) de locul in care au crescut. Mortalitatea este de peste 80% . Asa estimez eu, judecand dupa cati pui scoate o pereche de porumbei si dupa faptul ca populatia nu creste vizibil.
Am observat la perechea de porumbei care a scos pui la mine pe balcon, intr-o cratita, care este ciclul lor reproductiv. Initial porumbita face 70% din treaba. Ea cloceste noaptea si in mare parte din zi. Porumbelul este “cu alte insarcinari” in perioada clocitului. Cloceste si el ziua, dar numai cateva ore.
Dupa ce ies puii, amandoi parintii se ocupa de ei. Dupa aproxinativ doua saptamani porumbita se pune pe ouat si clocit, iar de pui se ocupa porumbelul. Este un tatic extrem de grijuliu, isi fare treaba exemplar. Treptat le reduce din hrana si ii pregateste pe pui pentru “decolare” din cuib. Puii sunt cam tot timpul infometati si umbla chiraind dupa taticul lor cel bun, insa nu mai primesc bonusuri. Cand apar puii cei noi, brusc porumbelul ii ia la goana pe puii mari. Sunt scosi de la portie, pentru ca porumbelul nu poate sa-i hraneasca pe puii mici (prioritatea nr.1), cu lapte de gusa, si pe puii mari, cu mancare normala (seminte). In momentul acela puii cei mari intra in stare de soc (fara hrana si fara afectiunea porumbelului, care chiar ii respinge). Sunt deprimati si dezorientati, trec prin perioada critica, pentru ca nu stiu unde sa caute mancarea si apa de baut. Puii de pe balconul meu erau privilegiati, pentru ca aveau strachina cu apa si castronul cu seminte la vedere. Insa si asa erau ca batuti, nu le venea sa creada ca parintele lor iubitor nu-i mai baga in seama.
Se acomodeaza la viata de adult in interval de cateva luni, critice pentru ei. Atunci au o cadere a imunitatii si multi mor de diverse boli.
Am observat la puii bolnavi, pacientii mei din baie, ca erau ca de Auschwitz, numai piele si oase (+pene), usori ca si cum ar fi fost facuti din polistiren expandat. Puii crescuti la mine pe balcon (luati si in casa si hraniti bine) sunt ca tancul (de doua ori mai grei) in comparatie cu puii ceilalti, crescuti prin diverse cuiburi improvizate. Si porumbelul meu de pe balcon este barosan, putin obez.
De asta puii sunt decimati de circoviroza, nu numai pentru ca n-au fost imunizati anterior. Au imunitatea facuta “varza”, de la foametea prin care trec.
S-au imbolnavit si pui “nascuti” la mine pe balcon (unul chiar a murit – daca stiam ce stiu acum, cred ca il salvam), insa s-au recuperat repede dupa faza acuta, pentru ca aveau rezerve functionale (bine hraniti). Si puii bine hraniti pot sa moara in faza acuta a bolii, daca nu sunt ajutati cu medicamente, pentru infectiile secundare (merge bine Fosbac, asta am constatat eu).
In crescatorii e simplu, chiar daca de multe ori sunt intarcati fortat la varste mai mici, cu mult inainte de a ii abandona tatal. In prima zi nu mananca nimic, dar de a doua zi incep sa caute mancare si apa, se indeamna intre ei si invata repede (de regula sunt de ordinul zecilor de pui impreuna). Ba chiar se hranesc intre ei uneori: http://www.porumbei.ro/pui-care-se-hranesc-intre-ei/
Porumbeii nu sufera de dorul parintilor, faptul ca stau “tristi” e defapt lupta organismului cu bolile care dau tarcoale si cu cat cresterea a fost facuta cu mai multe deficiente, cu atat mai tristi vor sta. E de ajuns sa nu aiba procentul necesar de proteina, anumite minerale, etc si puii pornesc cu stangul. E nevoie de multa observatie si studiu, puiul la intarcare trebuie sa fie “grasun”, cu penajul stralucitor si bine strans pe corp, si mai mereu alert, vioi. Se mai zgribulesc uneori dar nu dureaza.
Puii din crescatorii au alta problema: sunt tratati “preventiv” stupid cu tot felul de antibiotice, pentru cateva boli “de baza”, facandu-le sistemul imunitar praf inca de la inceput. Fac asta majoritatea columbofililor – trateaza inclusiv porumbeii maturi periodic, preventiv, chiar daca sunt sanatosi. Noaptea mintii.
Daca umbla in libertate nu este bine sa fie prea grasi pentru ca sunt prazi usoare pentru rapitoare, intr-o urmarire stransa fiecare gram conteaza.
Buna ziua, referitor la acest articol, am papagali cu circovirus, dar si sanatori, am achizitionat nou doi preusi si un agapornis, care sunt sanatosi dar ii tin in aceasi camera, ma lupt cu circovirusul la pasari de aproximativ 5 ani, in momentul acesta, ii tin pe tratament retroviral, tratament uman pentru hiv sida, intrebarea mea este urmatoare, deoarece am avut 5 ani doar pasari infectate, nu stiu sigur, daca aceste pasari noi sanatoase se pot infecta in aceasi camera, daca le-am pus pe tratament cu o saptamana inainte de a le lasa sa zboare libere?.