Coincidenta sau neglijenta?

Cu ocazia vizitei la expozitia de la Brasov(exemplare foarte reusite)mi-a atras atentia o boxa; mai bine zis, ce era in ea si ce scria pe fisa de arbitraj. Pe fisa scria: galatean galben, 94 puncte, iar in boxa era pasarea din poza(aia cu grilaj), iar in a doua poza e un porumbel asemanator(fotografie luata de pe un site strain). Ma poate ajuta cineva in aceasta dilema?

Topic solicitat de Constantinescu Sorin

coincidenta.jpg coincidenta2.jpg

26 comentarii la “Coincidenta sau neglijenta?”

  1. vreti sa spuneti ca e unul si acelasi?????…..nu…mai seamana porumbeii…..in primu rand….la prima poza nu-i vad la porumbel inelul verde…..si are mai multe caracteristici diferite……la cioc….la prima poza….narile sunt mai albe…..decat la porumbelul de la cea de-a 2-a poza…..si la cap mi se pare mai mare putin cel din prima poza……..cu siguranta nu era unu si acelasi..

  2. unul e galatean probabil cel din expozitie iar celalalt am avut si eu un exemplar cu inel unguresc avea si adresa pe el a venit la mine in golumbar l-am dat inapoi celui care la adus din ungaria nu mai stiu cum ii zice la rasa daca aflu iti zic.

  3. Ca sa raspund intrebarii din titlu am sa spun ca “da”,avem de-a face deopotriva cu o coincidenta si-o neglijenta.Dar nu e vorba de simple coincidente ori neglijente,ele fac parte dintr-un sir,care pare fara de sfarsit, de astfel de lucruri.Pentru ca nu e doar o simpla coincidenta ca exemplarul din dreapta e un jucator de Varna,nu e deloc o coincidenta ca Varna e atat de aproape de Constanta,dupa cum nu poate fi doar o coincidenta ca la expozitia de la Brasov “galatenii” unicolori au venit in majoritate covarsitoare de la …Constanta.Pe de alta parte nu e o simpla neglijenta pentru ca un astfel de exemplar a fost catalogat drept un “galatean unicolor galben” de 94 puncte,ceea ce inseamna un exemplar EXCEPTIONAL al rasei sale,fiindca modalitatea de apreciere a porumbeilor e o problema grava a tuturor expozitiilor pentru ca,oricat de vechi,hulite sau neagreate ar fi standardele porumbeilor romanesti,deocamdata ,alea exista si raportat la ele trebuie facut si arbitrajul.Si nu doar o simpla neglijenta si pentru ca ,la Brasov,absolut niciun exponat nu avea trecute pe fisa punctele de penalizare,ceea ce inseamana ca onor domnii arbitri,in corpore,au considerat ca noi astia care mergem sa cascam gura acolo,nu meritam sa stim pe ce criterii s-a facut arbitrajul si s-au desemnat “campionii”.Astfel ca nimeni nu mai respecta niciun fel de regula,standardele raselor au devenit doar niste inscrisuri bune doar de tamponat partile moi si fiecare duce in expozitii ce vrea el si pleaca de-acolo impaunat de lauri ,totul intr-o dulce dar urat mirositoare complicitate.
    Cand am sesizat ca la expo Cluj multi porumbei erau departe de standardele raselor de la care se revendicau mi s-a reprosat ca “fac jocurile” pentru cei din “tabara rivala” care urma sa-si expuna produsele la Brasov,dar,surpriza,nici la intalnirea brasoveana problemele n-au disparut,ba,din contra,vizavi de modalitatea de arbitrare,a fost chiar mai rau. Treaba asta cum ca ,avand in vedere ca expozantul isi plateste locul, organizatorii au obligatia de a-i expune porumbeii este o ineptie.Adica ,daca eu platesc jumatate din boxe,pot sa le umplu cu porumbei din piata orasului?!Ba tocmai ca nu,iar rolul organizatorului e acela de a selecta participarea in asa fel incat acolo sa fie intr-adevar o competitie a celor mai reprezentative exemplare ale fiecarei rase,conditie indispensabila a unei reusite depline in plan columbofil.
    Altfel,vom avea in continuare de “admirat” pe la expozitiile “nationale” corcituri de vargati prezentate drept viorii,ardeleni motati si nemotati facuti de-a valma cu scurtii de Braila incat au ajuns toti ca aia de Konigsberg,bimotati de “Calardeal” ori “jucatori” de Galati care mai “joaca” doar in fanteziile nocturne ale stapanilor lor si lista mai cuprinde si alte “anomalii” de genul celei care da subiectul acestui topic.

  4. Eu cred ca se referea la faptul ca niciunul nu e galatean;seamana mai mult a jucatori de plevna

  5. Cartile de specialitate sunt foarte putine si greu de gasit la noi.Informatiile despre rasele de porumbei din est sunt si mai putine.Cum noi nu stim mai nimic despre rasele mai putin populare la fel si ei au informatii foarte putine despre noi.Strainii stiu din rasele estice galateanul,skycutter-ul din ucraina si rostovul,in rest nimic.Informatiile despre rasele romanesti abia ajung in tara,ce sa mai vorbim in afara tarii.La fel este si cu alte tari.Rusii au foarte multe rase.Egiptenii au randunelele lor care sunt grupate mai multe linii in acelasi standard de rasa.Standardul precizeaza clar cum arata fiecare linie pt ca la unele sunt diferente uriase.Este aproape imposibil sa cunosti toate liniile aparute astfel,mai ales daca pasarile sunt achizitionate din piata sau primite cadou.
    Mai sunt si crescatori care din lipsa de cunostinte,timp,material genetic,bani,vointa,lucreaza rasele intre ele doar pt ca se aseamana si ar putea da ceva frumos.
    O rasa pt a putea fi supusa omologarii trebuie sa aiba caractere stabile cel putin 5 generatii numai ca la noi nimeni nu are atata rabdare.La expozitii a fost prezenta o varietate de jucator de botosani denumita jucator de bucovina.Problema este ca din cele 6 pasari expuse la Cluj nu gaseai 3 la fel si doar una sau doua puteau fi delimitate de jucatorul de botosani.
    Este foarte posibil ca la Constanta un crescator nu a vazut sau nu a vrut sa vada mici diferente intre galateni si o rasa straina,a bagat aceasta rasa intre galatenii lui si apoi ceilalti au luat pasari de la el pt ca erau mai frumoase.Galateanul este o rasa de joc si in timpul dezvoltarii rasei doar asta a contat.Galatenii “frumosi” au aparut de curand cand vad ca la expozitii atat pt crescatori cat si pt arbitri primeaza aspectul.Am observat ca deja unicolorii arata altfel decat ceilalti la forma capului,geana,cioc iar asta indica faptul ca au fost lucrati cu alta rasa,din necunostinta sau intentionat.
    Cand o sa avem fise de arbitraj completate,o carte a standardelor macar pt rasele romanesti daca nu si pt cele straine si multa vointa la nivelul conducerii si al arbitrilor o sa putem combate mai usor cazurile de genul asta.

  6. Intradevar pasarile din poze sunt foarte frumoase,dar nu le putem trece drept galateni;oare le era greu organizatorilor sa treaca pe foaia de arbitraj:jucator de varna?

  7. mare dreptate au domnii,ce au scris mai sus si daca ar fi mai multi care ar semnala aceste nereguli,n-ar mai fi asa multi care ar sustine niste rase doar de ei stiute;cel putin la rasa din poze am auzit zeci de variante de denumiri.Mai sunt si aia care daca au luat o pasare dintrun loc ,ii da denumirea locului respectiv.Tineti-o tot asa,spuneti adevarul in fata si mai educati si pe altii!

  8. Domnilor ma scuzati de interventie , sincer nu este stilul meu sa fiu acid dar au inceput sa ma sicaneze foarte rau toate aceste afirmatii pe care majoritatea persoanelor le posteaza pe forumurile de specialitate, toata lumea tipa ca doamne ce porumbei dezastruosi avem noi (romanii) vad pe aici pe forum numai profesionisti , toti numai maestri in ale columbofiliei dar dati-mi voie sa va spun eu ceva, e foarte simplu sa scrieti mesaje pe forum si sa criticati pe toata lumea (dureaza cam 2 minute) dar sa cresteti si sa ameliorati caracterele unei rase dureaza o viata , poate chiar mai mult, asa ca domnilor faceti dumneavoastra si datine si noua ceilalti un exemplu si atunci ,,jos palaria,, altfel nu mai criticati pe toata lumea ca nu stiu daca stiti cat de greu e sa cresti o rasa sa participi la expo dupa ce ai muncit ani de zile si sa vina toti ,,maestri,, si sa i-ti zica ca doamne ce porumbei nacalitativi dar ei sunt nuli prin expozitii cresc trei gutani acasa si sunt atotstiutori si asta le da dreptul sa critice pe toata lumea , eu atat am avut de zis , nu m-am referit la nimeni anume vorbesc asa in general.

  9. Madalin,cred ca e cam prematur sa te simti asa rau sicanat,DIn respect pentru tatal tau,de data asta te scuz.Ca expozant la Brasov mi se parea mai corect sa fii “sicanat” de faptul ca n-ai aflat in ce fel ti-au fost arbitrati porumbeii.Nu de alta,dar sa stii unde mai ai de lucru.Parerea mea e ca ai vreme destula inainte sa-ti manifesti indignarea,deocamdata incearca sa te concentrezi pe probleme reale fiindca nu noi astia de ne permitem sa ne exprimam critic suntem “problema”.

  10. Eu am propus acest topic,cunoscand bine rasele aduse in discutie;eu am fost oarecum deranjat de acea neconcordanta de la o expozitie nationala(campioni pe rase,cei mai buni din tara),cat despre interventiile pe acest site,care mi se pare un mijloc foarte bun de informare,parerea mea e ca sunt bine venite,vorba d-lui Tanase:carti de specialitate,lipsesc si cred ca nu prea conteaza ce porumbei cresc oamenii,care intervin in comentarii,indiferent de motivele lor(spatiu,financiar),cat despre ameliorarea unei rase,sunt intru totul de acord,dar sa nu depaseasca caracteristicile rasei respective si daca nu ne informam ce caractete dominante,sau recesive are o rasa asemanatoare,vor fi tot timpul “neconcordante”de genul,nu vorbesc in necunostinta de cauza;m-am nascut intre porumbei,iar tatal meu i-a mostenit de la tatal lui si stiu ce greu se cresc porumbeii(1,5ron/kg de porumb)si poate trece si 2-3 ani fara sa obtii macar un pui multumitor. Ce as spera eu…mai multa informare si mai multa atentie.

  11. Exista o categorie de crescatori care pentru a justifica neconcordanta dintre porumbeii pe care-i cresc si standardul recunoscut al rasei respective folosesc termenul de “ameliorare” ca un soi de “hocus-pocus”justificator cu care sa inchida gura tuturor celor care au alta opinie.Ori,in sensul asta,poate n-ar fi rau sa vedem si ce e cu aceasta “ameliorare”.
    In termeni foarte precisi,termenul de ameliorare desemneaza un proces de modificare dirijata a genofondului unei populatii de animale in anumite directii considerate utile de om si materializat in IMBUNATATIREA unor caractere cantitative ori calitative ale respectivei populatii.Deci,cu alte cuvinte,ameliorarea unei rase anume are la baza niste considerente,foloseste niste mijloace,are scopuri bine definite si niste rezultate concrete,masurabile.
    In calitate de reprezentant al unei mase mai largi de iubitori de porumbei,respectiv al celor “nuli in expozitii”,doresc sa aflu si eu din gura unui reprezentant sau a mai multora ai comunitatii de “campioni” care nu rateaza nici o expozitie,in contextul aratat mai inainte,de pilda,in cazul jucatorului de Calarasi,considerentele(adica,mai concret ce anume ii lipsea acestei rase inainte de “ameliorare”),scopul si rezultatele concrete ale acestui proces.Ca daca pricepem si noi astia ignorantii niste lucruri poate renuntam la aia trei gutani pe care-i avem pe-acasa si ne apucam cu totii sa crestem rase din astea elitiste aducatoare de diplome si cupe.

  12. In problema cu cei 2 jucatori galbeni eu cred ca intradevar acela este un exemplar bulgaresc…dar in acelasi timp tre sa ne gandim ca aceste rase au crescut cam in aceeasi zona deci pot avea aceeasi origine cu mici diferente.
    De exemplu la expo Brasov 2 3 exemplare din rasa Jucatorilor de Buzau erau din Jucatorii mei de Constanta nemotati unul chiar avand 94 de puncte.
    Cat despre idei ‘revolutionare’ de incrucisari cred ca ar trebui facute in cadrul si sub atentie unor cluburi columbofile in care crescatorii sa hotarasca daca au nevoie sau nu de imbunatari.In cazul celor ce lucreaza porumbeii de capul lor chiar daca reusesc sa scoata ceva frumos dar cu anumite caracteristici lipsa fata de rasa initiala sa nu le fie recunoscuti porumbeii in expozitii.

  13. Teo, sa inteleg ca jucator de Constanta – mot la spate = jucator de Buzau?

  14. Jucatorii mei de Constanta fara mot din expozitie au putut fi catalogati ca si jucatori de buzau din mai multe cauze…exista o asemanare intre rase deoarece au stramos comun boxanii de Braila…iar varietatea nemotata la juc de Constanta nu prea este apreciata de majoritatea crescatorilor drept urmare nu prea este cunoscuta…iar un juc de constanta nemotat de calitate medie dar capacit perfect poate fi oricand considerat un bun jucator de Buzau.Aceasta ar fi parerea mea …

  15. Deci avem un grup mare de jucatori scurti cu coada alba, care au o origine comuna si intre care s-au mai facut infuzii reciproce, din care cei perfect capaciti si nemotati sunt de buzau iar toti ceilalti sunt de constanta. Dar cum baltati scurti se cresc si la braila iar scurti pana simpla se cresc si la constanta iar cei pana simpla sunt considerati de braila pe cand cei baltati nu, atunci mai bine zicem ca avem o singura rasa de jucatori scurti in zona asta cu diferite varietati regionale.

  16. In ultima carte despre rasele romanesti Boxanii de Braila nu mai sunt mentionati probabil pentru ca bariera dintre boxanii de Braila si jucatorii de Constanta a devenit inexistenta.In schimb jucatorii mocsi unicolori au ramas de Braila.
    Intre jucatorii de Buzau si cei de Constanta consider ca sunt inca diferente in special sensul in care merge selectia.

  17. Daca reducem totul la dimensiunile ciocului atunci vom avea doar cateva rase de porumbei in tara asta.Este adevarat ca intre porumbeii de la Braila si cei de la Constanta se pot gasi ceva origini comune dar a spune c-ar fi totuna e cam mult pentru ca intre stramosii celor doua rase sunt alte rase total diferite intre ele.Sigur ca poate sunt si diversi crescatori care din considerente doar de ei stiute amesteca rasa scurtilor de Braila cu jucatorii de Constanta obtinand ceva ce ei numesc generic “scurti”,dar,pe fond,intre rasele astea doua diferentele originare sunt mari.
    In privinta capacitului de Buzau se poate afirma fara rezerve ca e o varietate locala a boxanilor de Braila dar n-are nici o legatura cu scurtii de la Constanta,fie ei motati ori nemotati.Iar despre faptul ca boxanii de Braila au ajuns sa nu mai fie pomeniti e depotriva o greseala si-o confuzie ei fiind in marea lor majoritate asimilati de “galateni” ceea ce nu e tocmai normal.Acum la Braila majoritari sunt “mascatii”,care intr-adevar au un desen deosebit dar,din pacate,au ramas doar cu desenul fiindca de jucat nu prea mai joaca,cel mai probabil din cauza selectiei doar pe principiul aspectului coloristic.
    Insa cum la noi,in materie de rase de porumbei se fac tot felul de confuzii voite sau nu e oarecum firesc ca boxanii de Braila sa “dispara” in timp ce “ciocosii” pe vanat originari din Braila sa fie prezentati drept “zburatori” de Galati in timp ce la Brasov,la expozitie,sub titulatura de “ciocos” de Braila sa avem de fapt un exemplar de “mascat” pe vanat.si e in mod sigur de purtat o alta discutie asupra motivelor pentru care,la Braila,”mascatii’ pe negru,rosu si galben arata intr-un fel iar cei pe vanat cu totul altfel.

  18. Eu vorbesc in functie de ce crescatorii din Braila numesc Boxan de Braila….in unele carti boxanii de Braila au ciocul mult mai lung decat jucatorii de Constanta si eu cred ca de fapt jucatorii asa numiti galateni cozi albe sunt de fapt rasa de Braila din care s a selectat jucatorul de Buzau si a fost una din rasele ce a contribuit la formarea jucatorului de Constanta.
    Dar sa revenim la realitate…nu la cum ar trebui sa fie …ci la cum este.Intre crescatorii de boxani de Braila si juc de Constanta a fost mereu colaborare…crescatori din ambele orase facand achizitii de la ceilalti.Poate asa au ajuns sa fie o apa si un pamant…si idealurile crescatorilor din ambele rase se intersecteaza la ora actuala in mare proportie.Diferenta ce am sezizat o eu …este ca cei de la Braila vor un jucator in primul rand perfect la baltatura …cu V pe spate in timp ce la Constanta se pune accent mai mare pe cap.Dar criteriile de la o rasa sunt valabile si pentru cealalta dar intr o ordine diferita a prioritatilor.
    Rasele evoleaza dupa dorintele crescatorilor si daca credeti ca sunt diferente mari la ora actuala …astept si eu 2 poze cu un boxan de Braila recunoscut de crescatorii de la Braila ca facand parte din rasa asta si un jucator de Constanta sa mi se explice si mie diferentele ca sunt tanar si mai am multe de invatat.Cand 2 dintre exemplarele din expozitia de la Brasov din rasa jucator de Buzau sunt din crescatoria mea …iar unul e punctat cu 94 de puncte nu cred ca mai se confirma ca nu ar avea nici o legatura…..
    Nu stiu daca e ceva caracteristic crescatorilor de porumbei romani dar in general le place sa si foloseasca imaginatia si sunt foarte greu de pus pe hartie :)) ….poate asa am ajuns sa avem asa multe rase.De la carti si ce a fost o data la situatia actuala e drum lung iar rasele nu s batute n cuie.

  19. Nu acceptarea resemnata a unei asa-zise “realitati” este o solutie de urmat ci aceea a respectarii regulilor.Pentru ca daca rasele astea romanesti au ajuns la un moment dat sa aiba niste standarde acestea nu s-au nascut peste noapte din dorinta expresa a unuia sau altuia ci ele au fost rezultatul unui efort intins pe zeci de ani.Si chiar daca unele dintre ele sunt elaborate acum mai bine de 50 de ani asta nu inseamna ca pot fi ignorate de oricine dupa bunul plac iar problema porumbeilor romanesti nu e ca nu au standarde ci aceea ca mai nimeni incepand de la crescatori,organizatori de expozitii si arbitrii nu le respecta.Este foarte probabil sa avem rase la care standardul este necesar a fi reevaluat dar mi se pare lipsit de logica sa instauram regula bunului plac doar invocand asa numite “evolutii” in cadrul anumitor rase.Inainte de orice evolutia presupune ca ,prin cumul,performantele estetice si sportive ale unei rase sa fie superioare “rasei vechi”.Ori practica ne arata ca,din pacate, avem atat de putine rezultate pozitive din aceste “evolutii” incat concluzionam ca ne-am putea lesne lipsi de ele.
    In exemplul dat mai sus,are putina importanta “prietenia” intre crescatorii braileni si cei constanteni daca ea n-a avut ca rezultat decat amestecarea fara noima a porumbeilor din doua rase diferite descendentii fiind numiti mai apoi de fiecare dupa cum l-a taiat capul desi era limpede ca acesti porumbei nu mai corespundeau standardelor niciuneia dintre rase.Iar peste asta mai vine si impostura unora de a prezenta in expozitii exemplare care nu se incadreaza in niciun standard alaturi de ignoranta si nepasarea arbitrilor ceea ce conduce la situatii de felul celei prezentate.Pana la urma scopul standardului nu e acela de a permite unuia sau altuia sa-si impuna propriile “creatii” ignorandu-i pe altii,ci de a statua niste reguli unanim valabile.
    Daca facem comparatie pe prevederile din standardele cunoscute ale “scurtilor” de Braila si ale jucatorilor de Constanta vedem limpede ca nu-i putem confunda defel.”Confuziile” care apar nu sunt decat rezultatul necunoasterii si al nepriceperii,precum si,nu in ultimul rand,al interesului personal,al unora sau altora.
    Boxanii de Braila sunt porumbei cu calitati exceptionale care in mod nejustificat,cel mai adesea din necunoastere,au ramas in umbra,fiind aproape in totalitate asimilati cu “galatenii”,desi,pentru cine are habar ,e clar ca nu pot fi confundati,avand caracteristici diferite si ,mai ales,origini diferite.
    Eu inca astept ,in cazul oricarei rase romanesti,sa mi se explice argumentat,daca fata de standardele alea pe care le cunoastem,unde sunt plusurile pe care “ameliorarile” si “evolutiile” care ni se tot flutura pe sub nas,le-au adus respectivelor rase.

  20. Din mometul in care acei porumbei aveau 91 si 94 de puncte inseamna ca au corespuns destul de bine standardului….o sa va trimit cateva poze pe internet.
    Cat despre boxanii de Braila e vina crescatorilor ce i au format si crescut in orasul lor natal ca nu au reusit sa ii duca mai departe in forma lor originala si au preferat sa ii duca inspre ce numim azi jucator de Constanta.

  21. Buna!
    pentru cei care nu au cartea dl. Bonatiu-Farmecul columbofiliei, este interesant de citit urmatoarele:
    SELECTIA PORUMBEILOR DE ZBOR
    “Ameliorarea porumbeilor urmareste modificarea dirijata a structurii genetice in cadrul rasei,in directia sporirii frecventei genelor cu efecte dorite, care se realizeaza in primul rind prin selectie.In acest scop se elimina din crescatorie exemplarele care nu corespund scopului urmarit. selectia porumbeilor de zbor se face in primul rind, dupa criteriul zborului si numai secundar se iau in considerare si anumite caractere morfologice,externe.
    La porumbeii de zbors-a utilizat si se mai utilizeaza in mod abuziv criteriul morfologic de selectie si drept urmare numeroase rase cu remarcabile aptitudini de zbor,au fost transformate in rase ornamentale.
    In cresterea porumbeilor de zbor s-a aplicat selectia unor linii,care au dus la formarea diferitelor tipuri si suse in cadrul rasei.Acest fapt explica existenta numeroaselor linii la jucatorii galateni, tipplerii englezi, zb. de seghedin si rollerii de Birmingham.Aceasta nu constitue nicidecum o greseala.”In cazul cind polimorfismul din cadrul unei rase de zbor dispare, in urma selectiei unilaterale-arata Stefan Peterfi- de obicei regreseaza si aptitudinile de zbor si ea devine o rasa de frumusete.”
    Am vazut ca selectind exclusiv pe frumusete, se ajunge la tipuri de porumbei buni pentru expozitie, dar necorespunzatori pentru zbor.nimeni nu trebuie insa sa-si imagineze ca numai porumbeii necorespunzatori standardului sunt in stare de performante de zbor, ca imbunatatirea caracterelor morfologice duce in mod fortuit la pierderea aptitudinilor de zbor.Nu aceasta reprezinta pericolul.Cauza pierderii calitatilor de zbor se datoreste selectiei unilaterale.Astfel, o parte din crescatori pun accentul exclusiv pe ameliorarea aptitudinilor de zbor si drept urmare- in cazul unei selectii consecvente in aceasta directie- calitatile de zbor vor creste,dar cele morfologice vor stationa sau vor regresa.Aceasta este explicabil, caci porumbeii cauta sa revina la forma initiala, cit mai apropiata de cea a porumbelului salbatic.Cealalta parte a crescatorilor procedeaza tocmai invers, punind accentul numai pe calitatile de exterior, trecind cu vederea zborul.In acest caz porumbeii vor deveni tot mai frumosi,mai competitivi la expozitii,dar vor zbura tot mai slab.Putini sunt crescatorii care in mod constant, metodic,urmaresc ambele cerinte,corelate intre ele,ameliorarea zborului si a frumusetii.
    Pe linga selectia unilaterala, o alta cauza a scaderii sau pierderii capacitatii sportive a porumbeilor este si sechestrarea lor in voliere, frustrarea lor de la evolutii in mediul aerian.
    Interesanta mi se pare pozitia columbofilului german Horst Armbruster:”am convingerea ferma ca mai exista porumbei buni pentru zbor si mai ales rotitorii si rollerii ar merita ca in postura de porumbei cu dubla valoare, sa realizeze o noua epoca.ar putea fi de dubla valoare, putind face fata atit ca exceptionali porumbei de zbor,cit si ca material frumos pentru expozitii.Pur si simplu nu inteleg de ce n-am putea prezenta la expozitii un zburator exceptional?;tot asa cum nu inteleg de ce nu s-ar putea ca surplusul exemplarelor de expozitie, cu furajare corespunzatoare si antrenare sistematica, sa fie folosit la zbor?Este lucru dovedit ca aceasta este posibil, dar rezultatele ar fi si mai favorabile,daca cit mai multi s-ar stradui sa le atinga.”
    Exista o problema care produce nu arareori discutii contradictorii intre crescatori: rolul standardului in cresterea porumbeilor de zbor..Unii columbofili,crescatori ai porumbeilor calatori, dar si ai zburatorilor de inaltime, mai extremisti, merg pina acolo incit afirma cu hotarire ca porumbelul de zbor nu trebuie sa aiba standard.Sustin ca “standardul distruge zborul”.
    Asa sa fie oare?Nu toti columbofilii sunt de acord cu aceasta parere.Categoric,nici eu nu sunt de acord cu acei crescatori ai porumbeilor de zbor care-si selectioneaza porumbeii dupa criterii strict morfologice.Indubitabil, acestia practica o adevarata contraselectie si aduc un real deserviciu rasei.Dar, nu pot fi de acord nici cu cei ce merg pe acelasi drum in sene opus, neglijind complet standardul si fetisizind zborul.Frumusetea este reflectata atit in aspectul exterior al unei pasari, cit si in zborul ei.Pasarea noastra numai atunci se poate numi o reprezentanta valoroasa a rasei sale, daca corespunde deopotriva atit baremului de zbor cit si a standardului rasei.
    Un porumbel de zbor inalt, de pilda,este cu atit mai valoros,daca el place si in aer si in curte si in mina.Ori,unde ajung cei care neglijeaza standardul si se axeaza exclusiv pe zbor?Pasarile acestora isi pierd incet-incet identitatea,devenind reprezentante de categoria a treia a rasei lor,cu toate ca in competitie le-a crescut durata zborului.
    Este cert ca numai in baza unei duble selectii se pot pastra atit aptitudinile de zbor,cit si caracterele morfologice ale rasei.Selectia daca nu are la baza prestatia de zbor, ci numai aspectul porumbelului, este desigur unilaterala si nu corespunde asigurarii scopului primordial al cresterii.Dar,la fel de unilaterala este si selectia efectuata numai in baza aptitudinilor de zbor, cu neluarea in seama a caracterelor de rasa.
    Cei ce doresc sa aiba porumbei frumosi si nu le place zborul,au posibilitatea sa aleaga dintre numeroasele rase de ornament.Nu trebuie sa strice rasele de zbor.
    Extremismul nu este bun nici in acest domeniu.Este de preferat sa se creasca porumbei buni de zbor,dar si corespunzatori standardului.
    Porumbeii de zbor,mai exact rasele de rotitori si jucatori, au obtinut aprecierea si dragostea crescatorilor in baza prestatiilor lor,dupa care si-au primit numele si incadrarea in categoriile respective.Dar, ca indivizi, la fel casi orice porumbei din alte grupe de rase,in afara prestatiilor realizate,trebuie sa corespunda si prescriptiilor standardului rasei caci numai in acest fel au dreptul de a fi tratati ca rasa de sine statatoare si eventual la apreciere,in baza caracterelor morfologice,la expozitii.

  22. Trimiterile la literatura columbofila sunt binevenite oricand mai ales pentru cine vrea sa mai invete cate ceva.Dar problema de fond ramane aceea ca in domeniul definirii raselor si respectarii unor standarde fiecare face ce vrea. Insa daca la nivel individual orice extravaganta poate fi privita cu ingaduinta cand vine vorba de tot felul de compromisuri la nivel colectiv perceptiile se schimba.Pentru ca nu-i totuna ca un crescator oarecare sa experimenteze cate ceva dupa cum ii trazneste prin cap si cu totul altceva ca astfel de atitudini sa se consemneze la un numar mai mare de crescatori,desi ele vin in contradictie cu ceea ce un standard conceput si valabil pentru o rasa anume prevede.Si nu e neaparat deranjant ca unul sau altul se impauneaza in mod nemeritat cu ceva titluri de “campion” cat despre faptul ca se distruge genofondul unor rase concepute in timp cu niste calitati deosebite.Exista un soi de prejudecata conform careia un exemplar dintr-o rasa sau alta e cu atat mai “frumos” cu cat are ciocul mai scurt ignorandu-se in acelasi timp toate neajunsurile pe care un astfel de caracter le aduce cu sine si asta chiar daca toate aceste inconveniente sunt mai mult decat evidente.Si uite asa ajungem la situatii tragi-comice in care cineva amesteca jucatori de Constanta cu scurti de Braila si obtine,dupa aprecierea unor oameni pretins calificati,jucatori de Buzau(!!!).Mai are sens sa ne intrebam daca mai sunt respectate cerintele privind clasificarea raselor si incadrarea lor conform cu calitatile cu care au fost create in conditiile in care majoritatea covarsitoare a ales varianta comoda a cresterii exclusive in voliere? Cu toate ca pe fisa de prezentare scrie aproape ca si o ironie:”zburator de….” sau “jucator de…”.Oare cat de “zburator” sau “jucator” mai poate fi un exemplar-nu conteaza rasa-care e crescut cu doici si nu are parte de libertate in tot decursul vietii sale?!
    Printr-un sir de intamplari fericite am ajuns sa avem niste rase extraordinare,doar ca atitudinea din vremurile de azi va duce in mod inevitabil la distrugerea iremediabila a majoritatii lor.E de-a dreptul absurd sa crezi ca faci ceva maret dintr-o ipostaza de pretins “ameliorator” al unei rase cand,fata de prevederile standardului,rasa respectiva si-a pierdut toate calitatile avute anterior si asta doar pentru ca e mai lesne sa te axezi doar pe anumite aspecte si sa te faci a uita ca porumbelul,ca reprezentant al rasei sale,e deosebit doar prin cumulul calitatilor sale privite in ansamblu.Pana la urma se dovedeste ca e cu mult mai greu sa te afli in ipostaza de conservator al calitatilor unei rase decat sa devii peste noapte creator de rase “noi”.Iar asta se vede cel mai bine din vizionarea porumbeilor care sunt prezentati in expozitii.
    Eu inteleg ca nimanui nu-i convine sa i se spuna ca porumbeii lui nu sunt cele mai grozave exemplare din rasa respectiva doar ca,din punctul meu de vedere,te poti numi cu adevarat “campion” atunci cand esti in stare sa prezinti porumbei care sa poata face si dovada ca n-a ramas doar numele de ei.In propria crescatorie fiecare poate face ce vrea,doar ca atunci cand vrei notorietate si recunoastere publica atunci e musai sa te conformezi unor cerinte dinainte recunoscute si stabilite,iar alea nu sunt decat standardele.Care standarde,prevad nu numai descrirea morfologica.a desenului si a varietatilor de culoare recunoscute,dar,si asta nu ca pe ceva ce poate fi ignorat cu usurinta, si a calitatilor de zbor si/sau joc pentru rasa respectiva.

  23. daca mai e vreun columbofil care nu a inteles ce a vrut sa transmita d-l Adrian,sa creasca rate,sau gaini!

  24. buna!
    ideea era sa facem ceva penru rasele romanesti,care mai pot sa presteze zbor ,zbor si joc sau joc de performanta si sa incercam sa participam cu ele la concursurile de profil.In cadrul expozitiilor,se vor desemna ,probabil,cei mai frumosi porumbei,dintre cei care fac dovada ca se mai pot incadra in una din aceste grupe;sau macar asa ar trebui sa fie.Usor de zis,mai greu de facut,normal.
    sa lasam rautatile de-o parte si sa vedem daca suntem in stare sa facem ceva,concret,prin fapte,nu prin vorbe.Mai ales ca,avem deja un exemplu in acest sens,cu unele dintre rasele romanesti.
    sa auzim de bine!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *