Iata-ne ajunsi in 2013. Cum o fi fost columbofilia prin 1913?
28 comentarii la “Columbofilia din trecut”
Cum sa fie columbofilia in 1913? Cu produse indispensabile si licitatii de mii de euro…
Mult mai grea! Iti dai seama de cate ori ii cadea domnului jobenul, plus ce mai sareau nasturii de la veste cand se aplecau dupa porumbei… hai la multi ani!
Imi povestea un batran ca la inceput porumbeii erau pusi in niste cosuri la care se umbla foarte usor asa ca multi porumbei erau efectiv furati pe drum si daca nu era furat porumbelul innainte de lansare, lansatorul zdruncina puternic cosul cu porumbeii columbofilului pe care nu il avea la suflet asa ca acestia plecau la zbor ametiti si speriati avand din start un handicap.
De multe ori porumbeii ajungeau acasa dupa ce scapau de la cei care-i furasera si incercau sa-i invete la ei.
eu cred ca era f importanta colombofilia in 1913! Era perioada primului razboi mondial,iar cine avea porumbei deosebiti era si platit pe masura,asta dpdv material. Dpdv sport si pasiune…cred ca era la fel,ad cine iubea animalele atunci,le-ar fi putut iubi la fel de mult si acum. Intr-adevar,nu erau prea multe medicamente,dar nici prea multe boli. Ca sa intelegem mai bine,putem lua ca exemplu vechia agricultura si agricultura moderna…ca sa obtii fructe si legume frumoase,tb sa tratezi! Inainte,agriculura era simpla,produsele nu erau atat de mari si frumoase,aspectul estetic era ala care era… Diferenta dintre aceste produse era…GUSTUL! Deci,putem face diferenta f simplu…dupa parerea mea!
Pe vremea aceia, trebuie să realizăm,că sânge nobil tot era,dar nu cred că era atâta ură. Oare porumbei buni au apărut din senin după 1970? Eu vă spun NU ,ci se trag tot din aceia vechi,foarte vechi,numai că sunt mult mai selectaţi. Multă sănătate la toată lumea!
FOARTE EMOTIONANT SA VEZI O AMINTIRE DIN LUMEA NOASTRA COLUMBOFILA, EU PERSONAL CRED CA COLUMBOFILII ERAU MAI UNITI SI SE RESPECTAU RECIPROC NU CA IN SECOLUL XXI CAND UNII DINTRE NOI A TRANSFORMAT ACEASTA MARE ARTA IN COMERT SI DE MULTE ORI IN MARE MIZERIE.EU VA UREZ MULT SUCCES IN 2013 SI UN CALDUROS LA MULTI ANI!
Intresant,cred că în 1913 erau mult mai puţini columbofili ca acum.Primul război mondial a început în 1914,1913 era înainte de război.
la noi si azi mai sunt asemenea crescatorii sau cum doriti sa le numiti…. unele dimpotriva mai sunt ft functionale cu rezultate notabile…… care pasari mai castiga in fata unor porumbei care traesc in columbodroame propri ce sunt amenajate in curtile multor crescatori………….
Frumos si emotionant la inceput de an. Eforturile la inceput e drum si ma refer la Romania din 1937 incoace, este clar ca au fost uriase, si ele ar merita mai mult respect.
La Expo Craiova sa adus in atentia publicului o picatura de istorie, insa in viitor va trebuii sa gasim formula unui muzeu columbofil.
Totul are un inceput ,a inceput frumos si se continua frumos, pentru cei care iubesc frumosul, columbofilia din punctul meu de vedere e o adevarata arta,privit doar ca sport e ceva magnific .Oameni au fost si atunci oameni sint si azi ar fi minunat daca sar rezuma doar la atit.
Pentru sportul columbofil anul1913 nu este in negura vremii.
In 1913 sportul columbofil s-a practicat deja de cca 100 de ani
-Prima asoiatie:1834 Aachen (D), in urmatorii ani au fost fondate repede alte asociatii printre care si Eupen(B)
-Prima revista columbofila 1860 Aachen (D)
-Prima federatie 1883 (D)
-1913 a fost o perioada de glorie pentru sportul columbofil
pentru ca in 1910 a fost fondata in sfarsit dupa certuri
federatia belgeana.
-in 1913 au existat porumbei buni si zboruri lungi,
ca astazi,studentul Bricoux a facut primele achizitii.
totul era mai simplu, distantele mult mai scurte…in Romania nici nu cred ca era dezvoltata la un nivel competitional…nu existau masini la noi in perioada respectiva decat vreo cateva in Bucuresti si detinute de persoane importante, masini ce nu depaseau 30km/ora, nicidecum pt. trasportul porumbeilor, doar nu va inchipuiti ca duceau porumbeii cu trasura la mii de kilometri…totul era la nivelul anilor 1900…peste alti 100 ani cum credeti ca ne vor considera si pe noi altii ?? Daca o mai fi acest spoirt p-atunci…sa ne bucuram de momentele actuale si ca exista aceasta pasiune acum, ce-o fi o`m vedea, ce-a fost, a fost ~
Am citit de mai multe ori ca 1937 este inceputul
columbofiliei in Romania. Eu cred ca a inceput
mult mai devreme. Bunicul meu a primit primii
voiajori, copil fiind, in primul razboi mondial.
A fost un copil sarac,precis ca nu a fost nici primul
nici singurul.Cred ca ar merita sa sape cineva in arhivele
din Ardeal .Nu sunt sigur ,cred ca armata austro-ungara
a avut voiajori din 1860.Unde au fost voiajori militari
au fost si columbofili pasionati.
Totul a avansat cu o rapiditate uimitoare,regretul meu e ca omul a regresat la aproape toate capitolele.In 2013,aici trebuie umblat,la om,sa fie din nou om.Va doresc tuturor un an nou binecuvantat de Dumnezeu,si ca omul sa fie om trebuie sa-l cunoasca pe Cel ce la creat,bine ar fi sa nu uitam asta.La multi ani tuturor,si zboruri cat mai reusite.
Eu cred ca aceasta crescatori era una de lux la vremea aceea…Eu traiesc la tara si unii copii din comuna au crescatorii mult mai mici si mai deteriorate ..RESPECT SITE-ULUI Vant in pene .
Bravo Felixe,esti f documentat.
ATUNCI ERA TOTU BIO
ACUM SUNT VACCINURI CIMICALE CAT MAI MULTE
SI DESIGUR SI BOLILE AFERENTE
Da …..avety mare dreptate domnul Marian Stoicheci….stiinta ,tehnica etc. toate au avansat in sus adica spre excelent(poate era mai bn intr-un anumit sens sa nu fi avansat asa de mult)…..dar omul a uiata cel mai important lucru cine ne-a creat si care este rolul nostru pe pamant!……..foarte interesant articolul!!!
Cam de pe atunci avem date. Federatia ungara a fost fondata in 1882 deci este posibil ca in Ardeal sa fi inceput ceva mai devreme, insa nu sunt date.
Totusi dl Rozenweig din Arad este unul dintre pionerii columbofiliei in Romania si unul dintre primii din Arad si datele primite de la domnia sa indica tot anii 1940 +, deci cine stie….
PT. CAPONE Sa sti ca in primul razboi mondial erau custi mobile trase de cai ce se deplasa din loc in loc ,porunbeii erau invatati sa se orieteze sa se intoarca unde era mutata cusca , asta cred ca da peste cap sistemu nostru de gindire dupa cum se orienteaza porunbeii. BINE INTELES NU MUTA CUSCA LA SUTE DE KM SI IN FUNCTIE DE CUM INAINTA SAU SE RETRAGEA FRONTU. La noi in Romania la inceput se faceau lansari prima data cu trenu
Foarte interesanta si foarte buna ideea cu muzeul. Si cred ca s-ar strange ceva material. Am studiat vitrina la expo Craiova si chiar am fost foarte emotionat.
DL M.TUNDUC In brosura lui Vasile Sadoveanu,intitulata [Porunbeii mesagerii] aparuta in editura [Cartea Romaneasca] in anul 1922 la cap.IV acesta spune: Dupa razboiul din 1870-1871,guvernele tarilor europene si-au facut crescatorii de porunbeii mesagerii,fie paza de coasta ,fie pentru paza fortaretelor,etc. Apoi specifica tarile: Belgia,Italia,Germania,Anglia,Austria,Spania,Rusia si Romania. In ROMINIA crescatoriile au fost infiintate la regimentele de cavalerie ale armatei. Deci la noi in tara cred ca astea sint cele mai vechi inscrisurii care le stiu.
P.S. Tot p.t. Dl M TUNDUC …DE ACEEA SUNT BUNE SI REVISTELE COLUNBOFILE DUPA ZECII DE ANI SE POT CITI . A-TI FACE BINE SA LE DATI CUM S-AU DAT PINA ANUL TRECUT . VA SALUTA FOFIRCA P. PRAHOVA
Da se pare ca aveti dreptate. Dar nu stiu unde am putea gasii informatii, cred ca pe la armata. Oricum in 1937 a aparut prima forma de organizare, Asociatia Columba, initiator Traian Nitescu.
Ar mai fi interesanta o cautare de fotografii. Eu am avut vre- o 2 tentative dar ne-reusite.
Fotografi cu crescatori mobile trase de caii am sigur dar sa caut cartea,si o sa le trimit,numai eventual sa nu oi fi dato cuiva .
sa revenit la cele tiparite
desi veti vedea ca viitorul nu va fi al printului, ce al digitalului, cred si eu ca deocamdata cele pe hartie sunt mai OK
In cartea col.Gergica Popescu(primul columbofil care a adus in tara un lot important de porumbei de la fratii Janssen din Arendok ) vorbea de porumbeii din timpul razboiului care erau folositi pentru trasmiterea de mesaje intre comandament si unitatii. Dar cum erau dresatii… custile nu erau fixe ci mobile pe rotii si porumbei erau invatati sa le caute si sa revina acasa…eee!!! astia da porumbei destepti.
Un porumbel erou ca altfel nu-l poti numi un argintiu superb tot din timpul razboiului mai precis spre sfarsitul razboiului a aterizat pe un vas american ce patrula pe ocean ,cu un mesaj la picior pentru armata germana… era epuizat!
Dupa seria de pe inel si o sigla sub care scria Kaiser a fost indentificat ca fiind un porumbel german si apoi confirmat si de germanii prin telegraf ca se afla in misiune si sa extimat ca zburase 32000km deasupra oceanului.
Dupa terminarea razboiului au convenit sa se intalneasca cu crescatorul german in America. Partea frumoasa este ca americanii l-au imperecheat pe Kaiser cu o porumbita dea lor campioana si ea din care au rezultat doi puii.
Va dati seama ce emotie pe crescatorul neamt vazandu-si porumbelul iubit ( dealtfel era un mascul de nota 10 cu nara triungiulara perfecta si o privire de soim si o tinuta de luptator cu pieptul scos in fata,era deosebit…) si au convenit de comun acord ca unul din pui sa ramana in America iar cel de al doilea sa plece cu argitiul Kaiser in Germania. Porumbeii dinaintea razboiului aveau sange pur si calitatii ce i-au facut sa reziste la conditiile aprige din razboi si datorita lor columbofilia sa dezvoltat ajungand la campionii de azi pt ca se stie calitatile de orientare se trasmit genetic.
Cum sa fie columbofilia in 1913? Cu produse indispensabile si licitatii de mii de euro…
Mult mai grea! Iti dai seama de cate ori ii cadea domnului jobenul, plus ce mai sareau nasturii de la veste cand se aplecau dupa porumbei… hai la multi ani!
Imi povestea un batran ca la inceput porumbeii erau pusi in niste cosuri la care se umbla foarte usor asa ca multi porumbei erau efectiv furati pe drum si daca nu era furat porumbelul innainte de lansare, lansatorul zdruncina puternic cosul cu porumbeii columbofilului pe care nu il avea la suflet asa ca acestia plecau la zbor ametiti si speriati avand din start un handicap.
De multe ori porumbeii ajungeau acasa dupa ce scapau de la cei care-i furasera si incercau sa-i invete la ei.
eu cred ca era f importanta colombofilia in 1913! Era perioada primului razboi mondial,iar cine avea porumbei deosebiti era si platit pe masura,asta dpdv material. Dpdv sport si pasiune…cred ca era la fel,ad cine iubea animalele atunci,le-ar fi putut iubi la fel de mult si acum. Intr-adevar,nu erau prea multe medicamente,dar nici prea multe boli. Ca sa intelegem mai bine,putem lua ca exemplu vechia agricultura si agricultura moderna…ca sa obtii fructe si legume frumoase,tb sa tratezi! Inainte,agriculura era simpla,produsele nu erau atat de mari si frumoase,aspectul estetic era ala care era… Diferenta dintre aceste produse era…GUSTUL! Deci,putem face diferenta f simplu…dupa parerea mea!
Pe vremea aceia, trebuie să realizăm,că sânge nobil tot era,dar nu cred că era atâta ură. Oare porumbei buni au apărut din senin după 1970? Eu vă spun NU ,ci se trag tot din aceia vechi,foarte vechi,numai că sunt mult mai selectaţi. Multă sănătate la toată lumea!
FOARTE EMOTIONANT SA VEZI O AMINTIRE DIN LUMEA NOASTRA COLUMBOFILA, EU PERSONAL CRED CA COLUMBOFILII ERAU MAI UNITI SI SE RESPECTAU RECIPROC NU CA IN SECOLUL XXI CAND UNII DINTRE NOI A TRANSFORMAT ACEASTA MARE ARTA IN COMERT SI DE MULTE ORI IN MARE MIZERIE.EU VA UREZ MULT SUCCES IN 2013 SI UN CALDUROS LA MULTI ANI!
Intresant,cred că în 1913 erau mult mai puţini columbofili ca acum.Primul război mondial a început în 1914,1913 era înainte de război.
la noi si azi mai sunt asemenea crescatorii sau cum doriti sa le numiti…. unele dimpotriva mai sunt ft functionale cu rezultate notabile…… care pasari mai castiga in fata unor porumbei care traesc in columbodroame propri ce sunt amenajate in curtile multor crescatori………….
Asa arata columbofilia dupa 100 de ani :
http://www.youtube.com/watch?v=KfRpvcnqrAQ
Frumos si emotionant la inceput de an. Eforturile la inceput e drum si ma refer la Romania din 1937 incoace, este clar ca au fost uriase, si ele ar merita mai mult respect.
La Expo Craiova sa adus in atentia publicului o picatura de istorie, insa in viitor va trebuii sa gasim formula unui muzeu columbofil.
Totul are un inceput ,a inceput frumos si se continua frumos, pentru cei care iubesc frumosul, columbofilia din punctul meu de vedere e o adevarata arta,privit doar ca sport e ceva magnific .Oameni au fost si atunci oameni sint si azi ar fi minunat daca sar rezuma doar la atit.
Pentru sportul columbofil anul1913 nu este in negura vremii.
In 1913 sportul columbofil s-a practicat deja de cca 100 de ani
-Prima asoiatie:1834 Aachen (D), in urmatorii ani au fost fondate repede alte asociatii printre care si Eupen(B)
-Prima revista columbofila 1860 Aachen (D)
-Prima federatie 1883 (D)
-1913 a fost o perioada de glorie pentru sportul columbofil
pentru ca in 1910 a fost fondata in sfarsit dupa certuri
federatia belgeana.
-in 1913 au existat porumbei buni si zboruri lungi,
ca astazi,studentul Bricoux a facut primele achizitii.
totul era mai simplu, distantele mult mai scurte…in Romania nici nu cred ca era dezvoltata la un nivel competitional…nu existau masini la noi in perioada respectiva decat vreo cateva in Bucuresti si detinute de persoane importante, masini ce nu depaseau 30km/ora, nicidecum pt. trasportul porumbeilor, doar nu va inchipuiti ca duceau porumbeii cu trasura la mii de kilometri…totul era la nivelul anilor 1900…peste alti 100 ani cum credeti ca ne vor considera si pe noi altii ?? Daca o mai fi acest spoirt p-atunci…sa ne bucuram de momentele actuale si ca exista aceasta pasiune acum, ce-o fi o`m vedea, ce-a fost, a fost ~
Am citit de mai multe ori ca 1937 este inceputul
columbofiliei in Romania. Eu cred ca a inceput
mult mai devreme. Bunicul meu a primit primii
voiajori, copil fiind, in primul razboi mondial.
A fost un copil sarac,precis ca nu a fost nici primul
nici singurul.Cred ca ar merita sa sape cineva in arhivele
din Ardeal .Nu sunt sigur ,cred ca armata austro-ungara
a avut voiajori din 1860.Unde au fost voiajori militari
au fost si columbofili pasionati.
Totul a avansat cu o rapiditate uimitoare,regretul meu e ca omul a regresat la aproape toate capitolele.In 2013,aici trebuie umblat,la om,sa fie din nou om.Va doresc tuturor un an nou binecuvantat de Dumnezeu,si ca omul sa fie om trebuie sa-l cunoasca pe Cel ce la creat,bine ar fi sa nu uitam asta.La multi ani tuturor,si zboruri cat mai reusite.
Eu cred ca aceasta crescatori era una de lux la vremea aceea…Eu traiesc la tara si unii copii din comuna au crescatorii mult mai mici si mai deteriorate ..RESPECT SITE-ULUI Vant in pene .
Bravo Felixe,esti f documentat.
ATUNCI ERA TOTU BIO
ACUM SUNT VACCINURI CIMICALE CAT MAI MULTE
SI DESIGUR SI BOLILE AFERENTE
Da …..avety mare dreptate domnul Marian Stoicheci….stiinta ,tehnica etc. toate au avansat in sus adica spre excelent(poate era mai bn intr-un anumit sens sa nu fi avansat asa de mult)…..dar omul a uiata cel mai important lucru cine ne-a creat si care este rolul nostru pe pamant!……..foarte interesant articolul!!!
Cam de pe atunci avem date. Federatia ungara a fost fondata in 1882 deci este posibil ca in Ardeal sa fi inceput ceva mai devreme, insa nu sunt date.
Totusi dl Rozenweig din Arad este unul dintre pionerii columbofiliei in Romania si unul dintre primii din Arad si datele primite de la domnia sa indica tot anii 1940 +, deci cine stie….
PT. CAPONE Sa sti ca in primul razboi mondial erau custi mobile trase de cai ce se deplasa din loc in loc ,porunbeii erau invatati sa se orieteze sa se intoarca unde era mutata cusca , asta cred ca da peste cap sistemu nostru de gindire dupa cum se orienteaza porunbeii. BINE INTELES NU MUTA CUSCA LA SUTE DE KM SI IN FUNCTIE DE CUM INAINTA SAU SE RETRAGEA FRONTU. La noi in Romania la inceput se faceau lansari prima data cu trenu
Foarte interesanta si foarte buna ideea cu muzeul. Si cred ca s-ar strange ceva material. Am studiat vitrina la expo Craiova si chiar am fost foarte emotionat.
DL M.TUNDUC In brosura lui Vasile Sadoveanu,intitulata [Porunbeii mesagerii] aparuta in editura [Cartea Romaneasca] in anul 1922 la cap.IV acesta spune: Dupa razboiul din 1870-1871,guvernele tarilor europene si-au facut crescatorii de porunbeii mesagerii,fie paza de coasta ,fie pentru paza fortaretelor,etc. Apoi specifica tarile: Belgia,Italia,Germania,Anglia,Austria,Spania,Rusia si Romania. In ROMINIA crescatoriile au fost infiintate la regimentele de cavalerie ale armatei. Deci la noi in tara cred ca astea sint cele mai vechi inscrisurii care le stiu.
P.S. Tot p.t. Dl M TUNDUC …DE ACEEA SUNT BUNE SI REVISTELE COLUNBOFILE DUPA ZECII DE ANI SE POT CITI . A-TI FACE BINE SA LE DATI CUM S-AU DAT PINA ANUL TRECUT . VA SALUTA FOFIRCA P. PRAHOVA
Da se pare ca aveti dreptate. Dar nu stiu unde am putea gasii informatii, cred ca pe la armata. Oricum in 1937 a aparut prima forma de organizare, Asociatia Columba, initiator Traian Nitescu.
Ar mai fi interesanta o cautare de fotografii. Eu am avut vre- o 2 tentative dar ne-reusite.
Fotografi cu crescatori mobile trase de caii am sigur dar sa caut cartea,si o sa le trimit,numai eventual sa nu oi fi dato cuiva .
sa revenit la cele tiparite
desi veti vedea ca viitorul nu va fi al printului, ce al digitalului, cred si eu ca deocamdata cele pe hartie sunt mai OK
In cartea col.Gergica Popescu(primul columbofil care a adus in tara un lot important de porumbei de la fratii Janssen din Arendok ) vorbea de porumbeii din timpul razboiului care erau folositi pentru trasmiterea de mesaje intre comandament si unitatii. Dar cum erau dresatii… custile nu erau fixe ci mobile pe rotii si porumbei erau invatati sa le caute si sa revina acasa…eee!!! astia da porumbei destepti.
Un porumbel erou ca altfel nu-l poti numi un argintiu superb tot din timpul razboiului mai precis spre sfarsitul razboiului a aterizat pe un vas american ce patrula pe ocean ,cu un mesaj la picior pentru armata germana… era epuizat!
Dupa seria de pe inel si o sigla sub care scria Kaiser a fost indentificat ca fiind un porumbel german si apoi confirmat si de germanii prin telegraf ca se afla in misiune si sa extimat ca zburase 32000km deasupra oceanului.
Dupa terminarea razboiului au convenit sa se intalneasca cu crescatorul german in America. Partea frumoasa este ca americanii l-au imperecheat pe Kaiser cu o porumbita dea lor campioana si ea din care au rezultat doi puii.
Va dati seama ce emotie pe crescatorul neamt vazandu-si porumbelul iubit ( dealtfel era un mascul de nota 10 cu nara triungiulara perfecta si o privire de soim si o tinuta de luptator cu pieptul scos in fata,era deosebit…) si au convenit de comun acord ca unul din pui sa ramana in America iar cel de al doilea sa plece cu argitiul Kaiser in Germania. Porumbeii dinaintea razboiului aveau sange pur si calitatii ce i-au facut sa reziste la conditiile aprige din razboi si datorita lor columbofilia sa dezvoltat ajungand la campionii de azi pt ca se stie calitatile de orientare se trasmit genetic.