Columbofilia fara pasari de prada

soim-ranit
As dori, cu acceptul dumneavoastra bineinteles, sa discutam despre un subiect putin mai diferit fata de cele acerb discutate pe forumurile de columbofilie din tara si din toata lumea, de data aceasta, precum spune si titlul topicului, despre o columbofilie fara pasari de prada, considerind prin absurd ca acestea ar fi disparut printr-un mod oarecare din viata noastra .

In acest context m-ar interesa indeosebi acest impact asupra viitorului raselor de porumbei.

Cu respect,
Andrei K .


cuib-de-soim

Categories Diverse

203 comentarii la “Columbofilia fara pasari de prada”

  1. Despre ce vorbim aici? Stim ca ne suparam atunci cand un porumbel de-al nostru este prins de pasarile “praduitoare”, dar asta este legea naturii, vorbim despre o selectie naturala. Mai rau este daca porumbeii nostrii sunt prinsi de catre pasarari “praduitori”, astia ar trebiu sa dispara din viata de pe pamant (nu vreau sa fiu prea dur, nu doresc moartea nimanui, dar cred ca omul este cel mai daunator PASAROI de prada). Cred ca asta ar trebui discutat mai mult, si cred ca ar trebui gasite masuri drastice impotriva acestui lucru. Va multumesc!

  2. sal ar fi foarte bine daca nu ar mai exista pasari de prada in viata columbofililor dar din pacate trebuie sa mai manace si ele :)

  3. a ai dreptate ca columbofilia ar disparea deoarece porumbei s-ar inmultii si porumbarii sa-ar satura de porumbei prea multi si i-ar taia,impusca,i-ar chinui si tara ar fi plina de soaresi,sobolani si tot felul de animalute mici si scarboase, prin concluzie trebuie sa existe si pasari de prada

  4. Sunt sigur ca o sa fie foarte multi care s-ar bucura enorm sa nu mai existe pasari de prada! O sa fie aceeasi care de obicei “vand” metode de combatere a acestor “daunatori”. Se uita insa un singur lucru si anume ca toate au fost aranjate intr-o ordine foarte bine pusa la punct pe acest Pamant , iar daca in acest moment exista mai multe pasari de prada decat existau inainte este doar vina nostra! Noi i-am “hranit” cu tot felul de rase de porumbei neadaptate luptei care ar trebui sa se dea intre prada si pradator si tot noi blamam aceste rapitoare care nu fac decat sa supravietuiasca prin vanatoare asa cum i-a invatat cel mai bine MAMA NATURA.

  5. De regula omul si-a vazut interesul si nu prea a dat importanta mediului si echilibrului natural, iar avand argumentul ca rapitoarele te lasa fara “pasari de mii de euro” sau mai sentimental, fara porumbelul favorit, raspunsurile poti sa le banuiesti in mare parte.

    Personal gust columbofilia in sens mai generalist si de undeva din afara trendului lucrurile se vad putin altfel. Dar in acelasi timp imi dau seama ca pentru majoritatea, disparitia rapitoarelor nu ar fi nicio problema, ba chiar ar fi o mare bucurie. E ca si cum ai intreba: ce-ai face daca ar disparea SIDA, cancerul sau gripa porcina? :))

    Cu precizarea ca sunt constient ca sunt “defect” (normalitatea este data de majoritate), mi s-ar parea oribil fara rapitoare.

    Impactul putem doar sa-l banuim, pe termen lung. In primul rand, se vor inmulti pana la refuz porumbeii si alte pasari…vei vedea pe toate casele porumbei fara vlaga, toate adunaturile si toti bolnavii stand fara nicio grija si ducandu-si mai departe “super genele” fara nicio problema. Boli la super oferta, selectie naturala bazata doar pe rupt gatul sau rezistenta la boli, si deloc pe reflexe si instincte sau forma fizica.

    Pe termen foarte lung, incepe sa dispara agerimea si stilul de zbor, lucru care ar afecta in special rasele de zbor. Ar disparea INSTINCTUL DE STOL, care nu este altceva decat o strategie impotriva rapitoarelor. Cum ar fi sa cresti porumbei care nu-ti stau in stol si zboara labartati aiurea pe tot cerul, numai in barcute? Gretos. Oribil.

    Sunt multe alte lucruri care s-ar schimba in rau, dar n-are sens sa mai continui. Pentru mine, unul din motivele pentru care doresc sa revin in locurile natale la munte este acela ca in Bucuresti nu sunt rapitoare (stiu, suna prostesc si infantil – dar am precizat deja ca sunt defect :)). Stilul de zbor al porumbeilor in sezonul rapitoarelor si adrenalina din timpul atacurilor e ceva greu de descris, un show al naturii care bate la fund orice film de actiune cu buget de milioane de dolari.

  6. Interesant articol.. Intradevar daca nu ar fi pasari de prada totul ar fi perfect pentru columbofili in aer, dar la sol nu pt ca atata timp cat exista pradatori ca dihorul, sobolanul..etc nu putem sta linistiti:) Sa aud si parerile celorlalti

  7. va spun eu.acum o luna era imposibil sa lasi porumbeii afara deoarece cand le dadaem drumul vinea cate 2 ulii si era imposibil sa nu imi agate 1.intre timp niste copii au pus capcane prinzand 10 uli si de atunci nu am mai avut probleme.parerea mea(columbofila)este mai bine fara ei

  8. Mii de ani pasarile de prada au fost singurii selectori
    si au mentinut sanatatea porumbeilor de stanca
    si a gutanilori semisalbatici din gospodariile taranesti.
    Daca dispar pasarile rapitoare poate dupa un timp
    dispar si porumbeii, prea multe exemplare bonave si
    slabe ar supravietui si specia ar fi in pericol.
    Iar daca pradatorul ne ia pasarea preferata inseamna ca
    acesta afost cea mai slaba din stol,daca ne place sau nu
    asta-i realitatea.
    Cred ca e bine sa respectam echilibrul in natura.

  9. Pe mine chiar ma intristeaza prima poza:( trebuie sa protejam natura, dar sa o lasam sa isi desfasoare asha numitele”legi ale naturii” Mi s-ar parea un lucru extrem de prostesc sa aveam o natura fara aceste pasari.Noi le vedem doar din postura de columbofili,dar daca ai sta sa le analizezi te poti uimi de frumusetea si abilitatile lor.Am avut ocazia acum cateva zile, sa le dau drumul porumbeilor si sa se inalte dupa un uliu si sa INTRE stolul meu de porumbei in el si sa il goneasca.Apoi dupa ce s-a indepartat oleaca s-au dus in alta parte in care mai era un uliu.Acelasi lucru au facut si acolo.A fost un spectacol foarte frumos,mai ales ca stolul se misca numai in zig-zag si sa il deruteze.Foarte frumos!

  10. In Marea Britanie, baietii au avut grija sa elimine total animalele de prada mari (urs, lup, ras), ba chiar au eliminat si mistretii!
    Consecinta – inmultirea haotica a ierbivorelor a dus la nevoia de a se face selectie (prin asta intelegand rarire) cu arma.
    Pe termen lung – aparitia unor indivizi slabi, diformi, speciile (mai ales cerbul rosu) degenerand (ajungand incomparabile cu suratele din tari precum Romania unde inca relatia prada-pradator isi spune cuvantul).

    In S.U.A., parcul Yellowstone, alti baieti “jmecheri” au eliminat din ecuatie, lupii.
    Rezultat – inmultire haotica a cerbului Wapiti (in special) si a coiotilor. Ecosistemu’ dat peste cap!
    Ce au facut?
    In ’96 au reintrodus lupu’.
    Rezultat, in doar cativa ani ecosistemu’ si-a revenit!

    Columbofilie fara pasari rapitoare?
    Rezultat, pe termen lung, porumbei degenerati!

  11. Daniel – stolul intra in el pentru ca se simteau in forma si aveau oarece avantaj deoarece uliul e mai stangaci pe sus, preferand ambuscada la sol. Zig-zagurile alea la sincron perfect sunt fenomenale, te ung pe suflet.

    Cum spune si Corbu, am vazut o emisiune pe Nat Geo Wild, despre broasca raioasa “cane toad” care a fost introdusa in Australia pentru a starpi gandacul de trestie. Doar 100 si ceva de exemplare au adus. Broasca nu numai ca nu a consumat acei gandaci, dar s-a inmultit fulgerator si au ajuns milioane in scurt timp, devenind o adevarata plaga. Avand glande otravitoare pe spate, au eliminat rapid din biotop cateva specii locale de animale care incercau sa se hraneasca cu ele.

    Aceiasi oameni inteligenti care au stricat mediul se chinuie acum sa modifice genetic in laborator o specie de coiot cu gene chiar de la acele broaste pentru a deveni imun la otrava si astfel sa elimine broastele, spera ei. (au vazut ca broastele manifesta canibalism – isi consuma puii daca ii prind, deci sunt imune la otrava si spera sa dea aceasta gena coiotilor australieni). Te doare mintea.

    Degenerare la porumbei – clar. Vad ce adormiti sunt gutanii de prin bucuresti…nu-i ameninta nimic. Nu au nimic din licarul si agerimea porumbelului mic de munte cu care m-am obisnuit, caruia ii “fierbe” sangele in el, mereu alert, gata sa explodeze in zbor si in cateva secunde sa fie la linia orizontului. Ce porumbei dispar primii daca importi “sange nou” in crescatorie de munte? Cei adusi de la campie…

    Se facuse prin Radauti un columbodrom montan parca anul trecut, as fi tare curios ce gen de porumbei au ramas pana la final.

  12. salutare tuturor! eu am porumbeii intr_o zona foarte expusa rapitoarelor de orice fel insa cel mai mult ma deranjeaza ulii, am ajuns sa tin porumbeii inchisi pe timp de iarna asa ca, ce e drept rapitoarele au rolul lor in natura de mie mi_ar fi mult mai bn fara ele . va multumesc si succes in continuare !

  13. tin sa mentionez k eu am voliera cu gauri in plasa de pe ‘tavan’ pt a intra porumpei {momentan nu am sputnik} si intr_o zi am gasin un uliu porumbar intrat in voliera, din fericire nu au fost victime iar gaurile le_am inchis. Pradatorul se afla acum la gradina zoo din oras,

  14. problema noastra a tuturor e lipsa unor criterii clare de selectie.daca ele ar fi aplicate de toti uniform nu ar mai fi nevoie ca rapitoarele sa faca selectie.de acord cu rolul lor in selectia naturala si lantul trofic.
    dar va intreb :daca ai vedea cum la 200 de m de crescatorie ti-ar lua porumbelul care soseste primul de la 1000 km pe raza zonei tale CE SENTIMENT AI AVEA?

  15. Pana in anul 2000 am tinut porumbei de ornament,galateni,roleri,duplu-motat,etc.,le dadeam drumul afara in fiecare zi a anului fie iarna fie iarna,acum tin doar voiajori,iar de la 1 noi,pana la 1 martie ii tin inchisi din cauza uliilor.Eu locuiesc relativ aproape de padure,iar in zona mea eco-sistemul s-a dat peste cap,zonele agricole au devenit zone urbane,iar zonele cu pasune,acum loc de agrement si asta pe cateva hectare bune,ce sa mai zic ca padurile se taie intr-un mod alert si abuziv.Ei bine toate aceste vicisitudini nu duc la altcev,decat la disparitia reptilelor,rozatoarelor si a pasarilor mici din aceste locuri,iar rapitoarele nemaiavand hrana se indreapta spre casele noastre,spre volierele noastre ale tuturor.Inamicul nr.1 a porumbelului nu este pasarea de prada ci chiar,,OMUL,,.ACEASTA E REALITATEA!!!!!

  16. rapitoarele au un rol foarte important(nu uitati acest lucru).dak noi avem loc pe acest pamant ele de ce n-ar avea.ori cat ai iubii porumbeiii nu trebuie sa consideri uliu, soimul ca fiind dusmanul tau.intre por. si uliu sansele sunt egale.asadar aveti grija de pasarile voastre ,dar de rapitoare cine are grija……..sunt pasari de admirat la fel si por.

  17. efectul rapitoarelor,in cazul nostru ulii si soimii,este unul benefic.dar uneori devine sufocant!eu locuiesc undeva la breo 500m de padure,iar in zona ulii s-au inmultit enorm in ultimii ani….ataca ft des si de multe ori apar victime devenite cu handicap din cauza intercalarii cu rapitoarele.totusi,porumbeii care in urma atacurilor raman nevatamati sunt adevarati luptatori,iti inspira acel sentiment vitejesc.in legatura cu columbodromul de la campulung moldovenesc,din cate stiu n-a mai avut loc!

  18. v-ati pus vreodata problema cum ar fi daca intr-un sezon competitional nu ati pierde nici macar un porumbel? ce ati face in sezonul viitor? v-ati marii voliere precis. si uite asa selectia s-ar deprecia enorm…. voliere suprapopulate pline de ”balast”.

  19. nu vreau sa ma insel dar mai a fost o faza sa zic de genu asta in china…. cand recoltele erau distruse in putina parte de pasari… ( sa zicem vrabiute ) iar un lider care a fost atunci ( care poruncea si se facea ) a ordonat ca toate sa fie omorate si chiar a pus premiu pe ele ………… zis si facut ( binenteles ca nu toate nu ai cum ) ………. dupa care recolta a fost omorata de daunatori ca : insecte , gandaci ….. aproape 90% ……………… deci si rapitoarele au rolul lor in acest lant ……… dumneavoastra credeti ca el face legatura dintre un porumbel normal si unul voiajori / ornament …… asta ii legea naturi . multumesc si scuzati de expicatia pe care am facuto mai pe intelesul tuturor

  20. Eu cred ca ar cam trebui rarite si pradatoarele ,gen uliu sau soim…cred ca acum ele s-au inmultit peste masura si ataca porumbeii chiar si deasupra oraselor !!!!
    Acum vreo 20 – 25 de ani in Banat bunicul lasa porumbeii deschisi toata iarna si nu prea dispareau….acum daca ii lasi la primavara nu mai nici unul….

  21. In aceste postari mi se pare firesc sa inteleg ca nu vi-ar placea sa aveti rapitoare in preajma …da nu inteleg acel 84% cine l-a votat ? :) Oameni buni asta e lege nu iti tine porumbei inchisi ca le faci chiar mai mult rau un antrenament este benefic pe zii ! Si in toate aceste circumstante se pare ca uliul a venit si in zona mea dar am un mare noroc multi batranei de pe bunici mei de la ”tara” au gutani si nu se mai strofoaca uliul cu porumbei mei si uitati io spun ca uliul face chiar un lucru bun decimand gutani deoarece sunt chiar foarte multi aproape fiecare batranel, aproximativ 60% din sat are la casa lui macar 5 perechi de gutani deoarece gutani unde gasesc mancare akolo raman asta este vorba despre gutani ! Si eu ca mutli din voi am posibilitatea de a vedea porumbei doar in week si atunci ma trezesc dimineata la 7 sa ma duc sa ii vad cum zboara stau chiar ore in sir uitandu-ma la ei bunici mei ma cred nebun! Dar asta este imi plac …. Cu toate aceste ca deja schimb subiectu uliul vrea intotdeauna ORI TOT ORI NIMIK !

  22. Procentul de voturi este intr-adevar neasteptat. M-a surprins (in mod placut). Cred ca s-ar soca cei de pe forumurile de mediu, pasari, etc, cei ce faceau misto de noi ca suntem inconstienti.

    Votul arata ca pana si cei mai indarjiti, undeva in adancul lor recunosc ce-i mai important si asta e de apreciat. JOS PALARIA.

  23. VALERIUS:
    Pana in anul 2000 am tinut porumbei de ornament,galateni,roleri,duplu-motat,etc.,le dadeam drumul afara in fiecare zi a anului fie iarna fie iarna,acum tin doar voiajori,iar de la 1 noi,pana la 1 martie ii tin inchisi din cauza uliilor.Eu locuiesc relativ aproape de padure,iar in zona mea eco-sistemul s-a dat peste cap,zonele agricole au devenit zone urbane,iar zonele cu pasune,acum loc de agrement si asta pe cateva hectare bune,ce sa mai zic ca padurile se taie intr-un mod alert si abuziv.Ei bine toate aceste vicisitudini nu duc la altcev,decat la disparitia reptilelor,rozatoarelor si a pasarilor mici din aceste locuri,iar rapitoarele nemaiavand hrana se indreapta spre casele noastre,spre volierele noastre ale tuturor.Inamicul nr.1 a porumbelului nu este pasarea de prada ci chiar,,OMUL,,.ACEASTA E REALITATEA!!!!!

    Ai perfecta dreptate!

  24. Salut, din punct de vedere macro e clar, nu se poate fara rapitoare, dar din punctul meu strict de vedere (acela de crescator de porumbei de mare inaltime si durata) ar fi mult mai usor fara dumnealor.
    Un foarte foarte mare numar de porumbei cu calitati nu mai reusesc sa paseasca in al doilea an de viata, sa nu mai vb de 3-4 ani.
    La voiajori treaba se mai scalda dar pentru porumbeii de agrement inmultirea pasarilor rapitoare reprezinta o frana reala.
    Dar din doua rele optam pt partea mai putin rea, prezenta rapitoarelor.
    Succes.

  25. Un fel de off topic:d Decat sa omoram bietele animale de prada mai bine ne mutam noi locul unde crestem porumbei.Daca ele nu vor sa moara, asa nici noi nu am vrea sa ne mutam locul, ca doar nah suntem oameni, mult mai inteligenti!(ma lasa rece) Mai bine ne adaptam conditiilor de trai indiferent de locatie, cum am facut-o decand este lumea si traim alaturi de natura in plina armonie.

  26. Am dovedit de fiecare data ca nu suntem acei selectioneri corecti, care trebuie sa fim. Nu ne lasa inima.

    Asa ca pentru porumbeii zburatori/activi, pasarile de prada sunt o necesitate. Pentru porumbeii captivi nu conteaza… sunt oricum condamnati la decimare lenta…

    Vasi

  27. va spun eu ca nu doar aceste rapitoare sunt adevarata problema a porumbeilor nostri ci noi suntem cei care nu eliberam o pasare dupa ce ajunge la noi in crescatorie.Degeaba ne cautam porumbeii pe la porumbei pripasit cand ei stau prin diferite crescatorii cu aripile taiate sau inchisi pe viata.eu personal am pierdut cativa porumbei anul asta si am verificat foarte atent toate site-urile cu porumbei pripasiti dar nu am gasit decat unul iar acel care l-a prins mi-a dat ignore cand am incercat sa iau legatura cu el.As putea crede ca toti au fost prinsi de rapitoare…? Sau sunt pe la diversi crescatori care nu au internet…?
    Asta e o dilema pt multi crescatori iar rapitoarele fac parte din peisaj, sunt cei care ii antreneaza pe porumbei si nu or sa dispara niciodata.

  28. Problema cu uliul care vezi doamne iti ia porumbelul cel mai important este un pic cam trasa de par pentru cei care vor sa faca performanta cu adevarat. Ma refer la faptul ca daca ne bazam pe un singur porumbel din crescatorie si asteptam rezultate doar de la el atunci……, toata familia trebuie sa fie importanta si de valoare si daca cade unul tre’ sa fie minim zece care sa-l poata inlocui. Telul vostru care este? Sa va vina bine un porumbel din 50 dusi la lansare si pe care sa-l prinda uliul la intoarcere, sau sa duceti 50 din care sa se intoarca grupati cit mai multi si chiar daca iti ia uliul unu sa cistigi cu ceilalti?

  29. Va salut pe toti columbofili si va doresc sa aveti parte numai de bucurii.Stiti cum ieste vorba aia populara:”rau cu iel ,rau fara iel”,asa ca ce sa facem trebuie sa traiasca si el ,nici mie nu imi place cind nu imi vine cite un favorit de la concurs sau cind imi ia cite unu acasa dar sa nu uitam ca tot omu a distrus padurile si locurile unde iei isi faceau cuiburile si au inpuscat tot ce misca prin paduri asa ca trebuie sa suportam consecintele,daca nu mai are ce minca prin paduri se adapteaza si el.
    Cu natura nu poti sa te pui ca mai devreme sau mai tirziu tot o sa suporti consecintele.

  30. trebuie sa existe si pasari de prada dar mai putine

  31. Rapitoarele sunt bune dar in ultima vreme s-au cam inmultit.au si ele rolul lor in natura dar cred ca ele pot prinde si porumbei valorosii nu numai porumbei bolnavi.multa bafta si

  32. Pot spune ca iubesc pasarile pradatoare,chiar daca cresc porumbei si stiu ca in sezonul rece cand hrana lor se imputineaza,se apropie de sat sau de oras dupa caz si in mod inevitabil ne ataca porumbeii,pentru ca dupa cum spunea un coleg mai sus,uliul sau soimul nu se uita daca porumbelul ii voiajor sau gutan sau cine stie ce alta rasa,el vede doar slabiciunile porumbeilor.Chiar acum aproximativ 2 saptamani am eliberat porumbeii la antrenamentul zilnic si dupa aproximativ 20 de minute de zbor apare pe cer un soim,imediat porumbeii isi schimba zborul din unul linistit intr-unul rapid si in zig-zag,si cred ca soimul n-ar fi atacat stolul porumbei daca ei n-ar fi zburat putin in jurul lui(nu stiu din ce motiv,probabil din cauza ca majoritatea porumbeilor mei din stol erau tineri,si vroiau sa arate ca sunt puternici sau n-au mai intalnit soimul pentru ca in zona mea sunt multi ulii rar am vazut soimi si au incercat tactica pe care o foloseau la uliu dar asta este o greseala mare,merge cu uliul dar pentru soim este ca o invitatie la masa)si atunci a inceput soimul sa alerge dupa stolul meu care zbura in zig-zag schimband mereu directia,dar dupa putin timp soimul se apropie de stol intr-un scurt picaj(porumbei zburau la o inaltime destul de joasa,la fel si soimul aproximativ 75-100 m) si stolul coboara la fel intr-un picaj si intr-o fractiune de secunda sparge stolul care se imparte in 2 “stoluri” mai mici dar soimul ramane totusi cu un porumbel in ghiare,si imediat dupa aceea cele doua “stoluri” se unesc iarasi si pornesc intr-un ghem strans spre linia orizontului.Porumbelul prins de soim era un pui tanar care iesise afara de aproximativ 2-3 saptamani.M-am tot intrebat dupa aceea de ce stolul a plecat in zbor spre linia orizontului numai dupa atac si nu inainte,pentru ca inainte de atac zburau doar in zig-zag,si nu zburau intr-o anumita directie pentru mult timp,ei zburand intr-un fel de triunghi,departandu-se foarte putin de casa.De atunci soimul n-a mai venit dar daca vine ma intreb cum vor reactiona porumbei mei.Oare au invatat ceva de la precedentul atac?Eu sper ca da,altfel…nu cred ca voi ramane cu prea multi pana in primavara,si totusi chiar daca mi-a luat soimul acel pui,nu pot sa-l urasc,mai mult de atat am fost impresionat de agilitatea lui si modul lui de atac.

  33. Andrei, exact cum ai spus, nu erau obisnuiti cu soim si mai erau si tineri. In scurt timp o sa-i inteleaga strategia si modul de atac si o sa vezi ca o sa-l cam umileasca. Asa au patit si ai mei la inceput, zigzaguri, fente ca la uliu, etc… dar apoi cum il vedeau nu mai stateau la discutii, ci faceau stol strans si plecau intins pana dispareau la orizont. Daca treceau pe langa tine se auzea sfaraitul aripilor de zici ca aveau polizoare.

  34. Si dupa cum spunea si domnul Andrei(porumbei.ro)nimic nu se compara cu zborul porumbeilor in timpul sezonului rece,zbor in zig-zag chiar si cand nu sunt pradatoare la orizont,cu o viteza ametitoare,zburand spre linia orizontului si intorcandu-se din cu totul alta directie zburand uneori la inaltimi mari si apoi din senin tot stolul cade intr-un picaj scurt ajungand la o inaltime joasa putin deasupra caselor,zburand in continuare cu aceeasi intensitate.Iar daca n-ar mai exista rapitoare n-am mai avea parte de zborul porumbeilor din sezonul rece care este un adevarat spectacol.Acesta este doar o consecinta secundara,deoarece disparitia pasarilor rapitoare ar aduce consecinte mult mai grave dupa cum au scris mai sus alti colegi.Numai bine tuturor!!!

  35. Bineinteles votez pe langa ca ii o mare nevoie si de ulii dar in momentul cand iti rapeste cel mai bun porumbel ,fara mila,fara selectare ,ca nu mai pe cei slabi le inhata astai o prostie,venind prin furis iti ia ce poate agata,maideparte soimul in disparirtie si el agata ce poate,intrun fel cred eu noi suntem de vina,au aparut o groaza de otravuri cu care se trateaza cerealele,nu mai sunt rozatoare destule si asa mai departe.
    maideparte nu sunt de acord cu ideia lui SANGEORZAN C, pt ca cei care spun ca au din 100 de buc de voiajori din care sunt zece foarte buni,sunt de acord dar si intre acesti 10 exista 1 foarte bun de exemplu loc unu pe jud in cel mai bun caz,asa ca cine spune ca porumbei lui cu totii sunt buni el doar se inseala,maideparte cu mult mai multi porumbei se opresc, prinsi bineinteles in volierele altora.
    Oricum tot respctul fata de toti care iubesc porumbei,rapitoarele si natura.

  36. Natura e frumoasa asa cum e….tre sa mai manance si rapitoarele ceva nu?
    ???
    cum fiecare tre sa manance………

  37. salut

    eu in primu rand imi este mila de uliul asta ranit…..voua?in al doilea rand este mai bn cu rapitoare cel putin mie imi convine chear daca in fiecare zi imi vine de cel putin 2 ori si de cel mult 5 ori pe zi fara ei ar fi plictis si mie chear imi pare rau ca este zona de padure si nu sunt si soimi ca am auzit ca sunt mai periculosi

    teo

  38. Cel din poza este soim (Falco Peregrinus). Cuibareste pe stanci spre deosebire de uliu care prefera coronamentul des din padure.

  39. E adevarat au si pradatori rolul lor. Dar atuncia can ne ia un porumbel ne simtim rau si ii simtim lipsa . Este legea naturi si a vieti doar cei mai puternici scapa din ghearele uliului . Le dau dreptate si celorlalti ca daca nu ar exista pradatori sar inmulti serpi, soareci, sobolani si tot felul de animale ca o sa dauneze mult. UN reportaj fabulos.

  40. daca ar fi fara ei, am avea tot felul de porumbei…
    asa, doar cei mai buni raman

  41. daca ar disparea pasarile de prada pe camp am fi invadati de soareci,nu le strica nici la por sunt si ei selectati.

  42. Desi multi ar dori ca pradatoarele sa dispara, dupa ce s-ar realiza acest lucru cred ca si-ar plange singuri de mila. Cu toti aveti dreptate, pentru ca odata starpite rapitoarele nu numai ca porumbeii ar deveni mai lenesi, mai grav, acestia vor fi foarte multi bolnavi, ducand astfel la slabirea caracterului ereditar pe care o sa-l transmita puilor. Eu cred ca nici nu ar trebui sa ne gandim vreodata la disparitia rapitoarelor. Acest lucru ar fi CATASTROFAL pentru columbofilie si nu numai…

  43. nu sunt pentru eliminarea pasarilor de prada dar nici nu sunt pentru aducerea de rapitoare din strainatate reproduse cine stie cum si aduse la noi pentru populare …..ce credeti ca se intampla cu 300 de soimii eliberati langa un oras (4-5 km de tg-jiu)..mai este vorba de selectie naturala ??

  44. Daca ai porumbel de loc I pe judet si urmatoarele locuri sunt ocupate de altii poti spune ca ai avut noroc sau ca ai un porumbel bun, in schimb cind si urmatoarele locuri sunt tot ale tale chiar daca locul I dispare tot tu esti posesorul celor mai buni porumbei din judet. Sau poate voua nu vi s-a intimplat ca, super campionul din anul asta sa nu faca nici o brinza in anii urmatori. Traiti clipa, priviti viitorul(incercati sa vi-l faceti cit mai roz), si nu plingeti dupa ce a trecut ca-i pierdere de timp.

  45. sunt tot pasari nu le putem ucide doar pentru ca omul asa vrea pentru a salva alte pasari de care se folosec unii pentru glorie si pt. a se lauda iar altii chiar le iubesc nu va pasa ca leii ucid zebrele omoratii si pe ei sa dispara ca si ulii iar in final ce ramane distrugem cursul naturi

  46. da se vede ca oamenilor le pasa si de natura am votat pentru “Natura e perfecta, au si rapitoarele un rol” si are 85% din voturi iar FARA rapitoare doar 15 % felicitari celor ce ocrotesc mediul stiu ca este greu sa pierzi un porumbel luat derapitoare mai ales un porumbel destept dar nu putem distruge natura pentru a salva porumbei VANT IN PENE

  47. FARA rapitoare ar fi foarte bine, columbofilia ar fi mai placuta

    Natura e perfecta, au si rapitoarele un rol

    Am vrut sa votez ambele intrebari si nu am putut

    Da fara rapitoare columbafilia ar fi mai frumoasa si fara griji.Eu cresc pasari domestice (semi domestice)in oras sau la sat unde nu are ce cauta uliul sau soimul.Rapitoarele ar trebui sa vineze in padure sau pe cimp,dar s-au inmultit prea mult si atunci au inceput sa caute alte teritori si au gasi la oras.Cear fi sa umble vulpea prin orasi si sa ia gaina din curte sa faca si ea selectie printre galinacee sau lupul sa faca si el selectie printre mioare.

    Intradevar natura e perfecta si pradatori au rolul de a selecta si a mentine un echilibru in salbaticie unde le este locul.

  48. Chow sunt de acord cu tn dar as mentiona ca nu rapitoarele invadeaza mediul antropic ci invers acesta are tendinta de invada mediul natural din cauza necesitatii tuturor oamenilor deci e relativa ca orice alta problema de fapt;

    Eu unul apreciez deopotriva soimi, ulii etc
    cat si mai ales proumbei
    si sincer miar face placere ca langa o voliera de porumbei sa am si una pentru un soim pelerin specie apreciata de cunoscatori la scara mondiala
    Care la fel ca si porumbei sub actiunea oamenilor este inca un animal ,,de casa ,, .

  49. cine zice ca uliu(soimul)nu e benefic pentru natura se inseala amarnic;)…..totul in natura isi are rolul sau;)…cum a spus si porumbei.ro mai sus…daca nu ar exista uliu o sa vedem peste tot porumbei care sunt bolnavi,slabi….si tot noi o sa avem de pierdut.asta este cursul naturii,nu avem ce sa facem…..daca vrei sa nu iti ia uliu porumbeii tinei inchisi si cu asta elimini orice risc,dar daca vrei sa faci performanta la zbor trebuie sa le dai drumu sa zboare cu riscul de ati lua uliu vreunu….asta e viatza,tot ce misca respira si gandeste isi urmeaza cursul…inclusiv noi

  50. Domnilor, nu stiu daca o sa crede-ti dar de multe ori am facut antrenamente cu Uliul deasupra si nu sa avantat asupra porumbeilor niciodata.Daca au rozatoare sunt convins ca nu or sa vaneze porumbei. Uitativa ce gingase si frumoase sunt. Mai degraba dispar porumbei din cauza vanatorilor si foarte multi sunt braconati.

  51. parerea mea e ca nu sau inmultit rapitoare[-x…..tot noi suntem de vina;)pentru ca ei nu ar vana in alta parte cum ar fi in orase sau alte locuri daca noi-OMU nu iam distruge habitatul si nu am intra in zonele lui…tot noi suntem de vina;sor fi inmultit si ei,dar si ei mor la fel ca restu lumii…..fiecare nas isi are nasu;))….asa ca ganditzi-va inainte s dati vina pe rapitoare.cu respect

  52. O familie din Hunedoara s a mutat la noi in judet,domnul avand voiajori acasa ia adus si pe astia find la nr 52 de buc,care la randul lor s au obisnuit in locul nou si toate erau in regula,asta fiind in vara,iar in primavara viitoare facand iarasi o vizita la el mam surprins ca columbaria era goala,individul plangea ca un copil cand imi povestea ca in fata ochilor ia ridicat uliul foarte multe exemplare si chiar asa de bine ia placut carnica de porumbel ca astepta dimineata clipa cand porumbeii erau lasati liberi si in clipe deja si ataca,deci atata despre selectia porumbeilor,din 52 de buc tote erau bolnave?s au slabe.

  53. selectie naturala uneori….pe vremea asta nu mai conteaza ca e bolnav ca nu sa ia dupa saracul porumbel pana la sfarsit…..parerea mea este ca sunt prea multe pasari rapitoare.

  54. uneori rapitoarele selecteaza in felul lor porumbeii pt k niciodata un uliu nu va putea prinde un porumbel sanatos ji care este in forma maxima…….eu unu nu cred k este ceva foarte periculos

    vant in pene tuturor

  55. unii porumbei au defecte la zbor si de obicei uliul ii ataca pe cei mai slabi(aja jtiu eu) asa k intrun fel face bine k il ia decat sa se piarda la primul zbor si sa se spuna k era “cioara” sau ma stiu eu ce….:D
    in plus trebuie sa traiasca si rapitoarele nu?>>>

  56. Intro zi mergeam cu bicicleta pe camp si vad un pui de soim care a ramas pe jos ,nu stiea sa zboare, ma-m dus la el si lam luat de aripri uitanduma la el era speriat si dezorientat, dupa ce am studiat 2 minute, lam aruncat in sus si a luat zborul vreo 300m paralel cu pamantul dupa care sa imaltat spre cer ca o pasare de prada experimentata. Dupa cateva momente ma gandeam ca acel soim poate veni sa imi ia un porumbel dar legea nu o fac eu. moare unul ca sa traiasca celalat. si soimi au rolul lor care aduna soareci de pe camp care mananca daracinile graului si nu am mai avea ce sa dam de mancare porumbeilor la asta nu se gandesc prea multi numa in favoarea noastra; nu se poate!.

  57. E adevarat ca in unele zone s-au inmultit foarte mult rapitoarele, la mine e la fel! Dar ca si columbofil trebuie totusi sa gandesti! Nu poti lasa porumbeii liberi cand uliul stai in copacul din fata casei, sau sa-i eliberezi fara sa ii urmaresti! Toamna asta am vazut cele mai multe atacuri din viata mea, insa toate au fost esuate prin simplul fapt ca am fost cu ochii la ei cand a trebuit! Si nu am nicio grija pentru batrani, ci pentru tomnaticii care inca nu inteleg teoria stolului!
    Parerea mea e ca 52 de porumbei pierduti pe timpul iernii din cauza rapitoarelor e mult prea mult! Ar insemna ca din 30 sa raman fara nimic! Pana la urma se evidentiaza si calitatile de crescator!
    Iar ca veni vorba de rolul rapitoarelor, sunt curios de numarul lor in Dolj unde recoltele au fost distruse de soareci (nu ca doar exterminarea soarecilor ar fi rolul lor). A fost un reportaj pe Tvr 1, iar aici un articol http://www.zooland.ro/Recolta_taranilor__mancata_de_soareci-6324.html ! Deci, lantul trofic trebuie sa fie complet, altfel…ramanem fara mancare la porumbei!
    Acum 2 saptamani am eliberat un uli gasit in padure cu probleme la aripa, faptul ca exista posibilitatea ca el sa-mi fi luat porumbeii pierduti pana acum nu m-a determinat sa nu-i dai sansa la viata. Trebuie sa respectam natura si legile ei, nu le vom putea schimba niciodata fara sa existe urmari grave!

  58. fiecare animal de pe planeta are rolu iei niciuna nu este in plus

  59. Cred ca va cam grabiti sa spuneti tot timpul ca uliul = selectie naturala…..nu afirm ca nu e, dar cum locuiesc eu in zona de deal,pleaca ulii cate 3-4 odata la atac! Ce sa mai faca bietul porumbel in cazul asta? Din fericire mi’am facut un program in functie de zilele insorite si anumite ore si spre bucuria mea si a porumbeilor mei pana acum nu am avut nici o pierdere din cauza uliului…si chiar si asa ….soimii nu ii lasa sa stea jos cat timp sunt liberi. Lucrul de care nu vor duce lipsa porumbeii mei este antrenamentul in cazul asta! Bafta in noul sezon tuturor si LASATI PORUMBEII SA ZBOARE !

    Vant in pene !

  60. pradatorii au rolul lor in ecosistem asta ar trebui sa inteleaga si columbofilii care isi plang in pumn dupa un porumbel luat de uliu si incep sa si impanzeasca zonele alaturate cu capcane…niste frustrati

  61. Dak esti un columbofil adevarat care iubeste pasarile nu ar reactiona k unii ….nu e frumos sa omori sau sa prinzi un animal salbatic si sa il ti captiv doar pt k el nu face decat sa supravietuiasca! dak prinde un porumbel 2-3,5 10 cati or fi ei nu inseamna k sunt ceva rau. cum ar fi k sa apara cineva si sa omoara omul doar pentru ca mananca animale!! poi dak ar fi asa atunci ar trebui exterminati toti oamenii doar pentru ca au taiat un porc k sa il manance……

  62. Cel mai bine e sa fie un rapitor 2 in zona unde stati sa stie porumbeii de frica lor, dar sa dai drumul la porumbei si sa ii atace din toate partile abia sa mai razbata asta intrece orice masura.

  63. DAK NU AR FI RAPITOARE AR FI UN PIK MAI LENTI PORUMBEII … MY OPINION …. ALEX …
    SUNTETI D AKORD KU PAREREA MEA ?
    RAPITOARELE INLATURA INDIVIZII SLABI ….
    ACESTIA FAC SELECTIA NATURALA …
    ASA K AU ROLUL LOR …
    AVEM NEVOIE DE ELE !!!

  64. Am remarcat (putin mirat, trebuie sa recunosc) multi tineri pe aici cu gandire matura, care inteleg echilibrul natural… nu poate decat sa ne bucure treaba asta. RESPECT!

  65. Am fost intr-un fel placut surprins sa vad ca a-ti votat a doua varianta! Desi cand prima data cand am intrat pe site-ul acesta, acum vreo 3-4 ani eram total convins ca rapitoarele sunt rele si trebuiesc distruse, eliminate! Iata ca mi-am schimbat aceasta parere dupa ce am trecut peste atatea discutii despre asta! O rapitoare te poate lasa fara un porumbel bun dar poti sa vezi in felul asta intr-o alta pasare a ta, pe cea mai buna, dupa ce a demonstrat in fara rapitoarelor! Poti sa pierzi sau sa castigi! Asta e columbofilia si deasta e asa palpitanta! Multi care privesc hobby-ul nostru din afara il vad foarte plicticos si fara rost…ca si cum ai colectiona timbre, dar defapt momentele de neuitat sunt momentele pline de adrenalina si cand invingi indiferent ca este intr-un concurs sau in fata unei rapitoare! Mult succes domnilor antrenori! Sa speram ca la primavara pasarile vor fi in echipa completa si gata de “munca”!

  66. Porumbei.ro, s-a dus vremea in care pt. fiecare piele de lup sau picior de cotofana primeai cartuse.
    Acum oamenii mai citesc o carte (rar), mai urmaresc un Animal Planet, Discovery, National Geographic, Nat Geo Wild, mai citesc pe net. cate ceva etc. (din ce in ce mai mult).
    Toate acestea isi spun cuvantul si iata ca, nu mai vad un soim/uliu un pasaroi care trebuie musai exterminat!

  67. parerea mea de columbofil este ca si rapitoarele sunt lasate de la Dumnezeu si trebuie sa traiasca…este adevarat ca ne supara,mai ales pe cei care locuim in zone expuse rapitoarelor,dar asta e ciclul vietii!!!!!!!!va urez succes la toti!!!!!!

  68. Eu iubesc rapitoarele din zona mea le-am pus si un nume l general “ANTRENORUL”

  69. Acum citiva ani nu prea puteam sa zbor porumbeii,intr-o saptamina doua ma
    curatau de o serie de pui.Situatia s-a schimbat si anul asta nu am pierdut nici un porumbel.Prima data in vreo 25 de ani!!!Nu stiu ce as fi votat acum 5 ani,dar acum sigur ca rapitoarele isi au locul lor,as vrea sa se mai dea putin si la ai mei…

  70. rapitoarele intr-un fel selekteaza pasarile , o pasare inteligenta , sanatoasa okoleshte primejdia, m. ales o pasare de zbor, in zona noastra sint multi rapitori, dar f. rar cind mi-a luat uliul vre-un poshtash.

  71. Puneti intrebarea asta porumbeilor: ce ati vrea sa ramana braconierii sau ulii sa vedem ce raspund =))) cred ca raspunsul e braconierii:D:D:D

  72. glumeam si rapitoarele au rolul lor dar in anumite limite , degeaba te chinui sa iti faci porumbei de calitate daca esti incurcat de acest exces de rapitoare, poate sa fie porumbelul in cea mai buna forma daca il fugareste 2 uli nu cred ca are vreo sansa si apropo sa stiti ca porumbeii bolnavi sau slabiti nu ies la zbor uneori nici goniti asa ca tot de cei sanatosi se leaga bulangii… as face un pact cu ei sa las porumbeii deschisi si ei sa vina la mine sa le mai dau cate unu balnav, cate un gutan sau cate un pui de cate ori au nevoie…ar fi f bine si pt mine si pe ele, toti am vrea sa tinem porumbeii liberi pe timpul iernii cu mici sacrificii de 4,5 porumbei dar rapitoarele nu se limiteaza doar la atat, cat timp zboara porumbeii acolo e haleala … si pentru cei care nu stiu cum sta treaba sa vina la mine la iarna sa le arat probe de fugareli ca nu vin porumbeii cu zilele aksa :(( , Andrei mai trebuia o varinata : 1, 2 exemplare in zona ar fi ideal nici fara…. si cred ca majoritatea raspunsurilor erau acolo:D

  73. echilibru natural????…..eu sunt din MH si aici numai de echilibru natural nu poate fi vorba -soim, porumbar, gainar, pasarar, etc…- judetul nostru cred ca este raiul rapitoarelor. in aceasta perioada a anului daca scoti 10 porumbei de inaltime la zbor cu siguranta nu mai vine nici unul acasa. mi s-a intamplat sa numar pe cer mai multe rapitoare decat numarul porumbeilor din stol. consider ca ar trebui facut un recensamant al rapitoarelor si scoase din lista protejata pe cale de disparitie.

  74. Hallo !

    la fel ca si pe alti participanti de pe acest topic m-a surprins bineinteles si pe mine in mod placut procentul mare de voturi – pro pasari de prada – ceace ma bucura nespus de mult si ma motiveaza sa cred ca marea majoritate dintre dumneavoastra sinteti cu siguranta pe drumul cel bun .

    Susnumitele voturi denota faptul ca tot mai multi columbofili judeca si inteleg rolul pasarilor de prada in natura , deci implicit si rolul acestora in relatia porumbel – pasare de prada ,

    RESPECT ! si HUT AB !!! ( Jos palaria – pe germana ) .

    Andrei Keszeg .

  75. Pana la urma dupa cate vad eu pe aici o sa iubim mai mult rapitoarele decat porumbeii.Sa fim seriosi…

  76. Hallo domnule Marius Feneru ,

    felicitari sincere pentru felul dumneavoastra de a privi rolul pasarilor de prada in natura !

    Referitor la partea a doua a comentariului dumneavoastra cred ca ati atins un punct foarte sensibil si anume cel al braconajului de porumbei de catre pasarari etc. ( sa inteleg SI unii colegi columbofili ? ) , lucru care din cite am inteles eu se intimpla mai des in timpul zborurilor pe distante mai mari ?!
    Din punctul de vedere al pasarilor de prada acest lucru este de o importanta vitala deoarece in urma terminarii curselor si trecerea in revista a pierderilor suferite tendiinta majoritara a columbofililor este , cred eu , acea de a pune toate aceste pierderi pe seama pasarilor de prada din zonele de trecere ( rog sa fiu corectat daca gresesc cumva ! ) , acestea fiind pina la urma tapii ispasitori , pe diferite motive , ca de exemplu inmultirea excesiva a acestora in ultimii ani etc .
    Ce credeti , sau mai bina zis cum ar trebui actionat dupa parerea dumneavoastra impotriva unor astfel de persoane , pentru ca pe viitor sa nu se mai intimple astfel de lucruri ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  77. Domnilor sunteti siguri cand afirmati ca uliul sau soimul tine sub control populatia de rozatoare din cimp?.Nu cumva bufnita si cucuveaua

  78. Hallo domnule cristi ,

    v-as ruga daca sinteti amabil sa-mi , sau mai corect zis sa ne explicati in modul cel mai simplu de ce ar fi mai bine dupa parerea dumneavoastra ca pasarile de prada sa nu mai existe in viata columbofililor ?
    As dori sa purtam o discutie pe tema aceasta , tinind cont si de faptul ca mai sint si alti columbofili ( in acest moment 16 % ) care ca si dumneavoastra impartasesc , referitor le relatia porumbel – pasare de prada aceasi parere.

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  79. Nu pot sa inteleg cum vedeti nu stiu cati ulii pe cer… mai multi decat porumbeii din stol??! Asta pentru ca am avut porumbeii in zona de munte, unde e patria lor, si nu am vazut in viata mea mai mult de 2 ulii pe cer. As avea nevoie de o filmare sau fotografie sa pot crede asa ceva (sa nu fie ciori sau alte pasari totusi, si eu am vazut vreo 200 de ciori acum cateva zile, rotindu-se pe cer).

  80. Hallo domnule sandru ,

    exact , disparita pasarilor de prada ar duce la cesteri excesive si necontrolate atit a porumbeilor si in paralel acelasi lucru s-ar intimpla si cu celelalte pasari si animale tinute actualmente in friu de catre pasarile de prada !
    Dar , privit pe termen lung odata cu aceste cresteri excesive , ar incepe un proces lent si sigur de pierdere a tuturor calitatillor dobindite de-a lungul secolelor de catre porumbei din toate rasele existente in urma selectiei naturale .
    In timp va avea loc o degenerare tot mai accelerata a acestora etc. proces care n-o sa poata fi stopat – tinind cont de stiinta si technica actuala din domeniu deocamdata de nici o selectie artificiala !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  81. Foarte pe scurt si cred ca si pe intelesul tuturor:
    Columbofilia fara pasari de prada ar fi ca si : ziua fara noapte, iarna fara zapada,vara fara caldura,mancarea fara sare,etc.

  82. salutari tuturor.pai……eu cred k daca nu ar mai fi pasari de prada ,ne luam adio de la porumbei . pasarile de prada fac selectia naturala , si doar porumbeii cei mai tari rezista . si plus de asta cind vezi un atac de uliu ,si porumbeii cum zboara grupati apoi vin acasa toti (avind in vedere k uliul a ratat) pai iti dai seama k intradevar acei porumbei is bine antrenati .dar fara rapitoarele aceste intradevar o sa avem porumbei bolnavi,si tot felul de ciori .

  83. Unii pot confunda ulii cu corbi. Corbii se strang intr-adevar in “stol”. Si eu am vazut intr-o zi un stol de vreo 20 de pasari corpolente in inaltul cerului. Ca prima impresie am zis ca sunt ulii, dar mi-am dat seama mai apoi ca de fapt erau corbi. De obicei cand vedeti un uliu nu o sa vedeti altul pentru ca ei au teritorii foarte bine definite.

  84. desi in braila nu avem pasari rapitoare care sa ia voiajoru antrenat si sanatos ai conpatimesc pa cei cu scurti si pe cei din zona de munte
    rapitoarele de talie mica ai sperie sii tin in forma zboru grupat si in apropierea pasarilor de preda sfidandul face toti bani
    DECI ADOR RAPITOARELE

  85. @85 porumbei.ro
    inseamna ca in zona unde stati sunt putine pasari pradatoare (ulii) in apropierea orasului targu mures unde stau eu cel mai mult am numarat 9buc care se invarteau si se inltau fara sa dea din aripi deasupra mea
    cu tooate astea nu ma deranjeaza ca pe timp dee iarna duc cel mult 4-5porumbei mult mai multi porumbei au disparut din cauza pisicilor dacat din cauza uliilor

  86. SALUTARE TUTROR, si eu sunt de aceeasi parere cu majoritatea dintre dumneavoastra,fara pasari rapitoare ar fi cum este mancarea fara sare,si nici nu cred k s-ar bucura f multi ,pt ca un antrenament mai bun decat acela cand uliul ii sperie nu este altul si nu se compara cu nimik,poate singurii care s-ar bucura ar fii crescatori de porumbei de ornament,dar cred k nici aceia,deci in concluzie domnilor viata de crescator de porumbei fara rapitoare nu ar mai fii o viata normala,si s-ar imultii f mult rozatoarele si pasarelele mici si s-ar crea pagube fara precedent. si eu zic ca uliul ,pe langa faptul ca trebe sa se hraneasca si el dar ne face si un bine va spun eu ca ii prinde pe cei tineri fara experinta ,cei flamanzi ,cei bolnavi ,cei batrani acei porumbei care nu se tin de stol,uliul este o pasare care traieste fiecare pt teritoriul sau ,asadar el nyu ataca daca ati observat din prima el cauta ambuscada si cat mai putina e4nergie consumata dar in acelasi timp el ii testeaza si vazand asta de cateva ori , il prinde pe cel care nu face fata ,si mai sunt de aceeasi parere cu cele mentionate mai sus ca ulil nu poate sa ia un porumbel f puternic si sanatos(dar mai sunt si cateva exceptii ), si as mai mentiona inca ceva cel mai mare dusman al porumbeiilor este omul si aici ma refer la braconieri care sunt acei oamneni care nu sunt iubitori de porumbei ei fac bissnis cy morumbei si i-as numi :”samsari de porumbei”,atat am avut de comentat ,vant in pene si bafta tuturor,o zi buna!

  87. Mircea-Galati,
    Buna ziua la toata lumea.Desi nu agreez rapitoarele,pentru simplu fapt ca am avut nefericita ocazie de a asista la o priveliste groaznica in viata mea,cand un uliu porumbar a prins un gugustiuc,a smuls toate penele de pe el si a inceput sa-i smulga cate o halca de carne de viu,totusi sunt constient ca fara rapitoare nu se poate,Dumnezeu a stiut sa echilibreze totul in natura,noi oamenii nu avem dreptul sa distrugem nimic,chiar daca ne convine sau nu.Intrun an am fost la Tusnad in concediu de odihna si am fost profund impresionat de soimii pe care i-am vazut acolo.Superbi.Le-am urmarit zborul,chemarile,sunt extraordinari de frumosi.Am porumbeii in balcon la bloc si ii las aproape zilnic afara.La doua zile vine un uliu porumbar si ii fugareste rau de tot.Cu toate astea,chiar a inceput sa-mi fie simpatic,pot spune ca este antrenorul porumbeilor mei,ca mi-am angajat antrenor,si ca tot anul nu mi-a lipsit decat un pui cuc,care nu stiu sigur daca l-a luat el sau s-a intamplat altceva cu el.In consecinta:avem nevoie de rapitoare,fie ele pasari sau animale,pentru a se pastra un echilibru sanatos in natura,in rest inima buna la toti.

  88. salutare,inainte sa intru pe acest site uram rapitoarele mai mujlt k orice dar nu stiu daca ma credeti dupa cateva argumente convingatoare ale adm acum am inteles perfect cum sta treaba,

  89. Am vazut ca multi au votat pentru un ecosistem cu rapitoare.Pentru porumbei un ecosistem cu multe rapitoare nu e bun pt ca porumbei si au dezvoltat diferit functiile de aparare.Un exmplu ar fi acela cand eliberezi porumbei acestia se avanta in zbor si sunt prada usoara pe cand pasarile salbatice stiu sa se ascunda,iar rapitoarele de foame vaneaza nu pe cel mai bolnav ci pe cel mai colorat pt ca acela ii sare in ochi.vi se pare corect? iar porumbelul bolnav nu prea zboara ca sa ajunga in ghearelele rapitoarelor :(
    Totusi cand votatzi ceva ganditi in profunzime…ca de aceea suntem unde suntem… va multumesc

  90. pentru mircea galati te rog lasami si mie id tau sau adreesa de mail sa mai vorbim…esti la asociatie???

  91. sa-i iubim precum,,sarea ?n bucate”bine spus.De vina este ,,omul “care a distrus ecosistemul ,,am fi putut sa le lasam si lor acel colt de padure,dar sa fim multumiti doar cu at?t,doamne fereste, sa fi avut crocodili ?n zona ,mi-aduc aminte c?nd eram copil,c?nd omora cineva un sarpe stia tot satul,traiau acolo la balta unde aveau stuf,papura,fauna,un milimetru de Amazonia,c?mpurile erau cu livezi,salcii,?n apropierea lacului,gugustiucii alte pasari lasate de bunul dumnezeu,frumoase timpuri,ma opresc ca m-a apucat nostalgia si dorul de casa,natura sa-si urmeze cursul,aceste pasari au dreptul la replica!

  92. porumbei.ro
    in legatura cu com 85 iti fac eu rost de poze dar trebe timp pt ca nu toata ziua vezi asa ceva

  93. rapitoarele au rolul lor in natura , banuiesc ca selectie cu toate ca uneori ia si ce nu ne convine noua …asta e, locuiesc in preajma unui siloz de cereale imens de mare si pot sa spun ca nu am treaba cu rapitoarele ….distanta ar fi de 4-500 m cat un picaj de soim , am abservat ca se localizeaza acolo unde prada este mai usoara si am mai observat ca dupa un timp porumbeii se obisnuiesc cu prezenta lor ……

  94. Hallo domnule Remus Kiefer ,

    referitor la comentariul dumneavoastra :

    ” Eu cred ca ar cam trebui rarite si pradatoarele ,gen uliu sau soim?cred ca acum ele s-au inmultit peste masura si ataca porumbeii chiar si deasupra oraselor !!!!
    Acum vreo 20 ? 25 de ani in Banat bunicul lasa porumbeii deschisi toata iarna si nu prea dispareau?.acum daca ii lasi la primavara nu mai nici unul?. ” – v -ati pus vreodata intrebarea daca acum 20 – 25 de ani a fost aceeasi explozie demografica ca in zilele noastre , cind pe tot petecul de teren nu vezi decit cabane , terenuri imprejmuite , paduri taiate de-a valma doar pt. cistig etc.
    Ce anume ar trebui sa faca , dupa parerea dumneavoastra pasarile de prada care au trait in aceste locuri , cum ati fi procedat dumneavoastra in locul lor ?
    Trebuiesc cumva ucise din cauza ca silite fiind de imprejurari trebuie sa-si caute hrana in alta parte , fie chiar si deasupra oraselor , pentru a putea supravietui ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  95. am si eu o intrebare
    cine selecteaza rapitoarele?
    nimeni
    si totusi ele sunt in forma

  96. Hallo domnule sergiu,

    referitor la comentariul dumneavoastra :
    ” Rapitoarele sunt bune dar in ultima vreme s-au cam inmultit.au si ele rolul lor in natura dar cred ca ele pot prinde si porumbei valorosii nu numai porumbei bolnavi.multa bafta si ” …
    – precum am spus si in alte topicuri , repet si aici , daca este vorba de porumbei intr-adevar valorosi prinsi de catre o pasare de prada a fost doar ghinion !
    Pacat insa , ca acest lucru se intimpla de multe ori , din cite am inteles pe topicuri porumbeilor foarte valorosi obositi , intorsi din curse lungi , probabil eventuali campioni ai concursului in desfasurare , fapt pentru care nu putine din aceste pasari la fel de oportuniste ca de altfel si omul trebuie sa plateasca cu viata , din pura razbunare , ele n-au facut altceva decit sa-si indeplinesca rolul lor in natura si au profitat ca atare de o asemenea ocazia neasteptata , benefica pentru ele , o vinatoare usoara pentru ele , insa o pierdere mare pentru porumbelul si columbofilul in cauza , este de inteles acest lucru !
    In astfel de cazuri si mai ales in astfel de cazuri , trebuie sa ne punem intrebarea drept si cinstit fara a ne ascunde pe dupa degete sau sa cautam tapi ispasitori in alta parte : oare care este cauza adevarata a acestei nenorociri , cine este de fapt vinovatul intre cei trei protagonisti ?
    Sint sigur ca in raspunsul gasit n-o sa stea pe primul loc intotdeauna pasarea de prada !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  97. Fara rapitoare 100% nu ar exista columbofilie pe termen lung…atunci cand te decizi sa tii porumbei mai ales porumbei de agrement i-ti asumi un risc lafel cum i-ti asumi risc cand i-ti iei o masina sau orice alceva nu poate fi nimic perfect ,iar acest tribut platit naturii pt columbofilie este perfect normal logic si corect sal acceptam si sa ne inpacam cu idea

  98. pentru Dmy; rapitoarele sunt selectate de boala ,putearea prazilor (adica multe mor de foame de sunt slabe) si alte rapitoare……tu sigur stii ca o pereche de porumbei scoate vreo 5 serii de pui pe vara asta inseamna 10 pui..o pereche de uliu porumbar scoate o singura serie pe an iar la maturitate sexuala ajung la 2 ani si scot pui vreo 4-5 ani..o pereche de uliu porumbar face 4-5 oua din care ies deobicei3-4 pui care din cauza legilor naturii (paraziti,boli,cainism ,foame) zbora din cuib 2-3 pui din care din cauza concurentei ,foamei,teritorialismului etc trec iarna maxim 1 pui… deci din 5 oua 1 singur pui are sanse sa se reproduca la varsta de 2 ani….acestea sunt medii studiate de biologi din toata lumea in unele tari e mai bine in unele mult mai rau .fapt concret si sigur este ca toate pasarile de prada sunt periclitate si strict protejate pe plan mondial prin f multe conventii si decrete internationale….. va multumesc pt atentie

  99. pentru domnul dumy….stiti vorba aia din popor…orice nas isi are nasul…asa e cu toti;)fie ca e om sau ca e necuvantatoare….ganditi’va un pic….

  100. faptul ca unii oameni au pasiuni columbofile nu inseamna ca trebuie distrus un ecosistem,omenirea produce mari pagube naturii pentru nevoi necesare vietii,ar fi culmea sa inceapa sa distruga si pentru hobby-uri.Si oricum la nivel de porumbel voiajor se claseaza mereu,porumbei cu norme sunt destui asa ca …..e ok

  101. pt poz 103
    Rapitoarele sunt atent selectate din cuib.se ajunge pana la omorarea unuia dintre pui de catre puiul cel mare in caz ca acesta ramane in urma cu dezvoltarea.:) asa ar trebui sa facem si noi cu porumbei fara mila de cand acestia sunt mici pentru a obtine pasari rezistente:)

  102. Hallo domnule muntean andrei:

    deci zborul in zic-zac este benefic pentru porumbei atit in cazul unui atac din partea Soimului calator ( Falco peregrinus ) cit si in cazul unui atac din partea Uliului porumbar ( Accipiter gentilis ) ,
    Acest zbor descris de dumneavoastra , precum si alte manevre specifice porumbeilor in astfel de atacuri este singurul mod de a dejuca planurile celor doua pasari de prada .
    -in cazul atacului de Soim calator , tinind cont de viteza acestuia in picaj ( viteza masurata la un soim calator care a atacat porumbeii aflati la baza Domului din orasul K?ln – Germania a fost de 324 Km / ora ) singura modalitate de dejucare a acestui atac , la asemenea viteze sint tocmai aceste figuri continue executate de catre porumbei in tot timpul picajului soimului , figuri care au menirea de a provoca schimbari continue a directiei in picaj , ducind , odata cu apropierea soimului de porumbei la frinari din partea soimului , fapt care are ca efect o recalculare continua a directiei de atac din partea soimului in functie de noua viteza al lui , de viteza de zbor si pozitia momentana a porumbelului vizat , fapt care duce nu de putine ori la ratarea tintei .
    Daca mai are destule rezerve de viteza soimul va incerca o noua reiinaltare deausupra porumbeilor sau porumbelului vizat , o rasturnare rapida in aer , un nou atac etc .
    De cele mai multe ori insa in astfel de cazuri porumbeii scapa in zbor intins spre linia orizontului sau in porumbar , daca acesta se afla in imediata apropiere .
    Zborul intins spre linia orizontului , este o iesire rapida din zona de conflict , chiar si cu soimul pe urmele lor in cazul porumbeilor voiajori , porumbei de viteza , soimul are de obicei putine sanse de ai ajunge din urma si in multe cazuri renunta la urmarire , economisindu-si energiile pentru un alt atac .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  103. dupa parerea mea e bine asa cu pasari de prada fiindca asa porumbeii(vorbesc de cei voiajori) vor invata sa fie mai atenti si….vor lua fuga de pradatori k pe un antrenament..

  104. natura a fost creata sa lucreze perfect si cine a creat o a facut o bine.de aceea lantul trofic nu se poate rupe de uliu sau soim deoarece ‘toate lucreaza ca motorul unei masini’ si convietuiesc la o lalta.dak nu ar mai fi ulii sau soimi sar deregla aceasta balanta care acum este egala si porumbeii s ar inmulti peste masura celelalte pasari la fel si o sa incepem sa ne plangem ca au inceput sa manance cerealele din curtile oamenilor si altele.

  105. Hallo domnule panescu ,

    referitor la postarea dumneavoastra :

    ” nu sunt pentru eliminarea pasarilor de prada dar nici nu sunt pentru aducerea de rapitoare din strainatate reproduse cine stie cum si aduse la noi pentru populare ?..ce credeti ca se intampla cu 300 de soimii eliberati langa un oras (4-5 km de tg-jiu)..mai este vorba de selectie naturala ?? ” …

    Domnule panescu , daca cineva va mai spune astfel de povesti de adormit copii puteti sa-i spuneti linistit in fata , fara mustrari de constiinta ca sint minciuni ! va rog sa ma credeti !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  106. Rapitoarele sunt selectate mai mult decat iti imaginezi, se cheama selectie naturala. Care nu e in forma moare de foame, nu avem mijloacele sa aflam cati pui de rapitoare reusesc sa treaca de prima iarna in care sunt nevoiti sa se hraneasca singuri.
    Noi privim problema asta pur egoist pt ca rapitoarele se interpun peste distractia noastra.

  107. Hallo domnule Chow :

    referitor la postarea dumneavoastra :

    ” Da fara rapitoare columbafilia ar fi mai frumoasa si fara griji.Eu cresc pasari domestice (semi domestice)in oras sau la sat unde nu are ce cauta uliul sau soimul.Rapitoarele ar trebui sa vineze in padure sau pe cimp,dar s-au inmultit prea mult si atunci au inceput sa caute alte teritori si au gasi la oras.Cear fi sa umble vulpea prin orasi si sa ia gaina din curte sa faca si ea selectie printre galinacee sau lupul sa faca si el selectie printre mioare.

    Intradevar natura e perfecta si pradatori au rolul de a selecta si a mentine un echilibru in salbaticie unde le este locul.” …

    Domnule chow , nu pasarile de prada sau inmultit excesiv in ultimii ani ci omul este cauza problemei , prin ocuparea a tot mai multor suprafete de teren , defrisarea necugetata a padurilor etc .

    Din punctul de vedere al naturii , a reprezentantilor acesteia , in cazul nostru Uliul porumbar si Soimul calator natura insemnind tot ce se misca in afara spatiilor inchise artificial de mina omului , cu alte cuvinte tot ce se misca in afara acestor spatii , indiferent ca este in aer sau pe sol este vinat liber , neingradit deocamdata de nici o lege .
    Stiu ca acest adevar poate fi uneori dureros pentru unii , dar asta este realitatea .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  108. Hallo domnule Stefan I :

    raspunsul la problema domnului care a pierdut toti porumbeii pina in primavara l-ati dat chiar dumneavoastra in urmatorul pasaj al postarii :

    – ” si chiar asa de bine ia placut carnica de porumbel ca astepta dimineata clipa cand porumbeii erau lasati liberi si in clipe deja si ataca,deci atata despre selectia porumbeilor,din 52 de buc tote erau bolnave?s au slabe ”

    Domnul respectiv ca columbofil ar fi trebuit sa stie macar cele citeva reguli elementare existente pentru asi proteja porumbeii cit de cit de pasarile de prada si anume :

    – porumbeii trebuie scosi direct la zbor intins , la intoarcere direct in porumbar .
    – zborul pe cit posibil facut doar in prezenta columbofilului
    – schimbarea orelor de zbor , pe cit posibil zilnic.
    – in cel mai rau caz inchisi pe timpul iernii etc .

    Asa , domnul in cauza si-a oferit practic uliului porumbeii pe un tablet de aur de bunavoie fara sa-si puna macar o singura data intrebarea oare de ce este asa ? unde am gresit ? ce trebuie sa schimb ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  109. Hallo domnule Bogdan ,

    referitor la postarea dumneavoastra :

    ” selectie naturala uneori?.pe vremea asta nu mai conteaza ca e bolnav ca nu sa ia dupa saracul porumbel pana la sfarsit?..parerea mea este ca sunt prea multe pasari rapitoare ” …

    Da, cea mai aspra selectie naturala incepe toamna tirziu si se intinde pina pe la inceputul primaverii , cauza fiind o marire a numarului de pasari de prada datorita faptului ca numarului de pasari de prada autohtone ( vorbim aici de Uliu porumbar si Soim calator ) din tara l-i se mai adauga si un numar oarecare de pasari de prada din tarile nordice , care se pot stabili temporar la noi ( asta in functie de vreme, existenta vinatului , concurenta etc . ) sau sint in trecere migrind incet spre sud .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  110. Hallo domnule cosmin ,

    Respect , imi place cum ginditi !

    Andrei Keszeg .

  111. Hallo domnule Iliuta Damian ,

    mi-ati putea spune cind au avut loc aceste atacuri si cum aratau siluetele acestor pasari de prada care au atacat porumbeii dumneavoastra din toate partile ?
    Multumesc !

    Cu respect

    Andrei Keszeg

  112. Hallo domnule chirita marius stefan ,

    referitor la acest pasaj al postarii dumneavoastra :

    ” mi s-a intamplat sa numar pe cer mai multe rapitoare decat numarul porumbeilor din stol. consider ca ar trebui facut un recensamant al rapitoarelor si scoase din lista protejata pe cale de disparitie.”

    Ati fi atit de amabil sa-mi spuneti in ce perioada a anului in curs ati vazut acest stol enorm de pasari de prada ( care cu siguranta n-au fost nici ulii porumbari si nici soimi calatori ) , poate este posibila si o mica descriere a acestora .
    Multumesc !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  113. Hallo domnule Chow ,

    ” Domnilor sunteti siguri cand afirmati ca uliul sau soimul tine sub control populatia de rozatoare din cimp?.Nu cumva bufnita si cucuveaua ” …

    Responsabili pentru acest fapt pe linga bufnita si cucuveaua amintite de dumneavoastra ar mai fi si o serie de alte pasari de prada cum ar fi de exemplu soimii vinderei , soimi de seara , o serie de acvile precum si uliul sorecar ( Buteo, buteo ) , care este destul de des confundat cu uliul porumbar , si plateste din aceasta cauza de foarte multe ori cu viata aceasta confuzie !
    In aceasta perioada de iarna poate fi observat foarte frecvent pe stilpii de pe marginea drumului , garduri , stilpi etc. stind la pinda in asteptarea unui soricel sau sobolan .
    Este de marimea unui uliu porumbar , dar comportamental privit se deosebeste de acesta din urma prin faptul ca lasa omul sa se apropie mult de el , zburind doar cind omul s-a apropiat de el destul de mult 10 – 20 m , ceace uliul porumbar sau soimul calator n-ar permite niciodata , in afara cazului ca ceva nu este in regula cu ei !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  114. Hallo domnule felix d?alsace ,

    merci pentru adresa , cunosc mai multe adrese de la noi din Germania , adrese printre care se numara bineinteles si cea trimisa de dumneavoastra .
    Am participat in toamna la un simposion pe aceasta tema , care pot spune a fost extrem de interesanta !

    Oricum va multumesc pentru atentie !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  115. Hallo domnule Musunoiu Mircea ,

    da, natura poate fi citeodata foarte cruda , dar trebuie sa privim partea pozitiva a problemei , nici noi ca oameni nu sintem chiar perfecti si noi facem greseli , unele chiar colosale , pentru care unii dintre noi trebuie sa tragem ponoasele , pacat !

    As mai avea o intrebare la dumneavoastra si anume in ce an si in ce luna ati fost in acel concediu de odihna la Tusnad cind ati putut observa Soimii aceia calatori ?
    Poate imi puteti numi si zona in care l-ati observat ?

    Multumesc !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  116. Hallo dumy ,

    aici trebuie sa va corectez , pasarile de prada sint si ele la rindul lor selectionate de catre natura insisi prin faptul ca acele exemplare care nu corespund din punct de vedere fizic si psihic sint selectionate fara mila de natura inca din primele clipe de viata , de obicei aceste exemplare mor de foame sau sint lasati sa moara de foame in cuib .
    Daca reusesc sa paraseasca totusi cuibul si dintr-un motiv oarecare , fizic sau psihic nu sint capabili sa invete sa vineze singuri in cel mai scurt timp , sau pe parcurs nu sint de asemeni capabili sa dezvolte singuri si rapid strategii de atac, de zbor etc . corespunzatoare pentru o situatie de moment data , mor pur si simplu de foame , sau , sint ucisi de alte pasari sau animale de prada ( concurenta etc. ) !
    Precum puteti vedea selectia naturala in cazul pasarilor de prada este neinduratoare si cruda ( privit d.p.d.v. uman ) , acei indivizi care reusesc sa treaca de aceste examene continue pe tot timpul vietii , ajung la performantele vazute si resimtite dureros de unii dintre dumneavoastra prin pierderea unor porumbei , mai mult sau mai putin valorosi .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  117. pt Amdrei Keszeg

    buna,

    stau intro zona de deal cu multa padure si am inteles de la un columbofil din comuna ca uliul porumbar din zona emigreaza la munte pe timp de vara cand termin sasi creasca puii.
    as vrea sa stiu daca este adevarat pt ca chiar am vazut un stol de ulii porumbari pt ca venind culmea dinspre munte si cum por mei zburau 2 din ei au atacat zici ca erau porumbei cand zburau in stol dar zburau ceva mai lent

    multumesc!!!!!;)

  118. Hallo domnule dumy ,

    in legatura cu pasarile de prada cu impact direct asupra porumbeilor dumneavoastra in speta uliul porumbar si soimul calator , rog a se retine urmatoarele :

    – Uliul porumbar cuibareste in toate zonele tarii , acolo unde conditiile de trai ii sint satisfacute , deci si la munte pina la inaltimea padurilor de conifere , in care poate cuibari .
    Puii imediat dupa ce stiu zbura si vina pleaca definitiv din revierul parintilor de obicei in josul muntilor spre zonele de deal si de cimpie , Parintii in schimb ramin in zona , marindu-si doar revierul de vinatoare .
    Uliul nu este o pasare sociabila , deci n-o sa il vedeti niciodata zburind in stol in cel mai fericit caz doar impreuna cu perechea in perioada cuibaritului .

    – Soimul calator traieste in zone montane cu stincarii , unde de fapt si cuibareste , puii acestuia ca si puii uliului coboara si ei incet spre zona de deal si cimpie dupa ce si-au invatat lectiile de zbor si vinatoare , unde , odata cu venirea iernii si in functie de temperaturi etc . pot intreprinde calatorii mai lungi sau mai scurte , de obicei in directia sud , revenind in tara odata cu incalzirea vremii – de aici si denumirea de soim calator .
    Perechea adulta de soimi ramine in zona de cuibarit , marindu-si si ei ca si uliul porumbar spre toamna revierul de vinatoare mai mult sau mai putin in functie de conditiile atmosferice si hrana .
    Ca si uliul porumbar si soimii calatori nu sint pasari sociabile putind fi vazute zburind impreuna perechea , de obicei in perioada cuibaritului sau zburind mai multi la un loc doar vara toata familia si asta doar pentru o perioada foarte scurta de timp .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  119. ar fi mai bina sa fie cu deoarece si ele au un rol in lantul lor

  120. la mine la tara, acum cativa ani existau cuci care zburau si ii auzeai cantand din parul din fata portii, o multime de randunele care faceau rotatii pentru a bea apa si a se spala, mai vedeai cate un iepuras care sarea de colo colo, pe langa toate erau si porumbeii mei care planau in aer fara niciun stres, cemai era intradevar frumos…..in prezent stati toata primavara cu frica sa asculti un cuc ca sa nu te spurce( asa este traditia), toata ziua auzi sunetul randunelelor, tot mai putine, in panica, iar porumbeii mei de frica nici nu mai ies din cotet, majoritatea puilor luandu-i de pe casa. Concluzia trageti-o voi….Mereu aud figuranti care spun sa nu omoram aceste pasari ca distrugem ecosistemul si toate celelalte….GRESIT

  121. acesta a fost schimbat ca sa nu spun altfel, de mult…..sunt buni si acesti ulii/soimi, dar in ultimul timp s au inmultit prea mult….Ce iepuri sau stiu eu ce alte animale daunatoare sa mance la mine la tara…in Arges…toata ziua stau ascunsi intr-un prun gata sa sara pe vreun pui sau vreo pasarea de a lui mamaie….
    Ionut Pitesti

  122. UN RESPECT FOARTE MARE DE ACESTE PASARI AR TREBUI SA NE BUCURAM NE FAC UN MARE AJUTOR NE SELECTEAZA PORUMBEI DE CEI SLABI ” RESPECT”

  123. sunt si bune si rele eu unu cand imi prinde cate un porumbel zik”lulear dreaku”dar dupa imi trece si cand vad ca se arunca si in porumbei lu vecinu ma simt minunat:))

  124. Buna seara !
    Domnilior problema se rezolva in cel mai simplu mod…..
    Singurul dusman natural al Uliior , soimilor este Bufnita….
    Deci daca am putea si noi sa crestem ceva mai multe bufnite sa-le inmultim cumva ar fi rezolvata problema…
    in rest mult mult Noroc si mult antrenament ca altfel ori cat de sanatosi ar fi Uliul rar rateaza……!!!!….
    Cu respect
    K

  125. Stimate domnule ANREI KESZEG
    Anul trecut am avut rolleri de birmingham,si din acest motiv eram cu foarte multe ocazii cu capul spre vazduh,le urmaream ore cum zboara si joaca demulteori sus in disparitie,locuesc in zona de ses cu mai putine paduri dar sa stiti ca am numarat deseori peste 10 ulii diferite rase,unii erau mai mari altii putin mai mici,si nici de cum nu seamana zborul ulilor cu a unui corb,recordul am numarat in toana anului trecut 17 buc in aproximativ 5 ore,pana ce am avut numai voiajori si nu priveam atat de mult dupa ei in aer nici nu ma gandeam ca exista atatea rapitoare,iar cine spune ca ulile vaneaza doar dupa exemplarele bolnave se pacaleste nu odata am vazut uliu porumbar care trecea coama acoperisului,si venind din surprindere s a lasat sub porumbel si s a intors cu picioarele in sus si asa la prins,maideparte la un crescator ia prins porumbelul pe pamant de langa picioare,de birminghami sa nici nu vorbesc ca saptamanal ma curata de 2-3 exemplare indiferent la ce ora i am dat drumul porumbeilor s au si dupa mai multe zile inchise asa ca sunt si ele niste pasari de care avem mare nevoie dar dupa parerea mea s au cam inmultit.

  126. Eu cred ca totusi rapitoarele au rolul lor,nu stiu cati dintre dvs ati vazut reactia unor porumbei care stiu prea bine ce trebuie sa faca atunci cand vad o rapitoare in jurul crescatoriei?
    … de obicei se indreapta spre ea pentru a o avea in campul vizual si se ridica foarte sus zburand cu viteza mult mai mare decat de obicei.Eu locuiesc undeva langa Targu-Jiu si va pot spune ca rareori se intampla sa dispara vreun porumbel de acasa.Si la final un sfat obisnuitiva porumbei sa intre in crescatorie dupa fiecare antrenament zilnic asta reusiti daca le dati mancare dupa ce au intrat. Vant in aripi si numai bine!

  127. Hallo domnule ionut pitesti:,

    in lume au loc schimbari continue , de obicei in rau a biotopurilor, reducerea suprafetei acestora prin interventia necugetata a omului in interesul omului ( defrisari , extinderi demografice etc ) , fapt care atrage dupa sine automat , dupa principiul actiunii si reactiunii si o reducere substantiala a vinatului pentru pasarile si animalele de prada din zonele periclitate , rezultatul logic fiind de obicei o comasare ( as putea spune , fara sa gresesc prea mult – temporara ) a acestora in apropierea localitatilor .
    In timp insa , toate aceste dezechilibrari in ecosistem cauzate de mina omului vor trebui reechilibrate de natura astfel incit in TIMP se vor vedea efectele acestor interventii asupra ecosistemelor si implicit asupra omului .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  128. Hallo domnule Kiefer:,

    da , o idee buna , ati face intr-adevar un mare bine acestei specii Buha mare ( Bubo , bubo ) care in tara este pe lista pasarilor rare .
    Orice se poate face in lumea aceasta , cu multa vointa , tenacitate , putere de munca , ambitie , intelegere etc.
    Indirect ati face un bine si altei specii de pasare de prada rara in tara si anume – Acvilei de munte ( Aquila chrysaetos ) care este dusmanul natural al Buhei mari , pasare de prada aflata in capatul acestui lant trofic!
    Intrebarea mea pentru dumneavoastra ar fi : cum rezolvati insa problema grupurilor de interes umane , printre care as enumera in primul rind vinatorii , ciobani etc . care au redus nu de mult timp aceste pasari ( Acvila de munte si Buha mare ) prin diferite metode la numarul actual , tocmai fiindca , dupa parerea lor acestea le-ar distruge vinatul ( caprior , capra neagra , iepuri etc ) vinat pe care bineinteles ar fi preferat ei sa-l impuste ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  129. Hallo domnule Stefan L

    da, exista si la noi in tara pasari de prada care toamna migreaza in tarile sudice , nu de putine ori pot fi vazute zburind si in stol , dar acestea nu sint cu siguranta pasari care sa pericliteze in vreun fel siguranta porumbeilor dumneavoastra , deci din punctul acesta de vedere puteti sta linistit !

    Precum am spus si in alte comentarii de ale mele referitoare la technicile de atac ale uliului porumbar , favorita lui fiind ambuscada care , poate fi cu siguranta si sub forma descrisa de dumneavoastra unde , siguranta de sine, technica de zbor , foamea si curajul duc la astfel de atacuri spectaculoase , practic direct pe sub nasul omului .
    In aceste atacuri fulgeratoare si neasteptate nu de putine ori pot cadea victima bineinteles si porumbei valorosi perfect sanatosi , mai ales daca in loc sa fie mobilizati la zbor stau pe case , in curte , gradina etc !

    In ceace priveste problema cu rollerii de birmingham , consider ca aceasta rasa precum si altele asemenea lor au suferit in timp , in urma selectiei artificiale impuse de om , schimbari morfologice semnificative fapt care ii impiedica de multe ori sa faca fata cu succes pasarilor de prada , care , selectionate fiind de natura prin selectie naturala , in mod constant si continuu pe toata durata vietii au din aceasta cauza un avantaj net asupra acestor rase de porumbei .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  130. Hallo domnule Nanu Constantin “Ninel”,

    da , intr-adevar un sfat de milioane pentru colegii dumneavoastra columbofili !!!!

    Respect !

    Andrei Keszeg

  131. Cam cum ar fi sa nu ai un picior dintre cele doua , ca sa nu spun sa le ai lipsa pe amandoua ? Topicul are o sumedenii de comentarii dar rostul lui este un mare zero. Dumnezeu sau “Evolutia” , Creatorul sau Mama Natura, oricum ati vrea voi sa-i spuneti are mai multa cunostere , constiinta sau responsabilitate fata de ceea ce exista ,MULT MAI MULT decat noi oamenii, indiferent de cat de mare sau mic Ego avem si nu vrem sa recunoastem.
    Restul e vorbarie goala ! Faptele vorbesc, iar tot ce misca in acesta lume e atat de important incat e absurd numai sa-ti treaca prin minte insasi ideea intrebarii acestui topic !
    ” PASARILE DE PRADA NU FAC PARTE DIN COLUMBOFILIE, CI DIN CEVA MULT, MULT MAI IMPORTANT – MAMA NATURA ! “

  132. Pai atunci putem sa plecam toti acasa, cum s-ar zice. Ne pierdem timpul aiurea cu vorbarie goala…nu?

    In timp ce este absurd chiar sa-ti treaca prin minte aceasta intrebare, in viata concreta, aia dominata de noi si actiunile noastre (de multe ori distructive) mediul isi ia suturi si asta e mult mai rau decat doar “absurd”.

    Putem sta cu mana in san sperand ca Dumnezeu are grija de mediu. Putem sa ne calcam in picioare la pupat moaste sperand sa ne mearga bine si sa fim sanatosi in loc sa muncim si sa citim, sa ne autoeducam.

    Putem sa ne uitam pasivi si ignoranti la problema distrugerii mediului fara sa incercam sa schimbam gandiri (acolo unde e flexibilitate si se poate – am citit pe aici cateva postari care au aratat ca SE POATE, ceea ce e super).

    In Bucuresti tocmai era un scandal pentru ca se dorea desfiintarea unui parculet unde mamicile isi plimbau copiii la aer curat (atat cat poate produce un parculet intr-un mediu sufocat de poluare) pentru ridicarea unei biserici (in conditiile in care in jur mai erau multe altele). Nu sunt ateu dar cred ca trebuie sa ne bazam mai mult pe actiunile si gandirea noastra. Exact cum foarte bine ati spus, faptele vorbesc.

    Poate prin topicul asta si prin altele s-au mai hotarat cativa sa respecte natura si atunci consider ca timpul pe care mi l-am pierdut cu moderarea celor 100+ comentarii nu a fost in zadar.

  133. Hallo domnule Marian ,

    n-as vrea sa-l mai complectez cu nimic pe Andrei ( Porumbei.ro ) in comentariul lui referitoare la problema ridicata de dumneavoastra , daca ar fi sa folosesc insa un termen destul de uzual din tara pot sa spun doar ca m-ati lasat MASCA .

    Inseamna ca dumneavoastra cu siguranta n-ati inteles ideea in sine a acestui topic care vrea si incearca sa scoata in evidenta tocmai rolul naturii , a selectiei naturale , deci a NATURII INSASI ! prin reprezentantii ei in cazul nostru – Pasarile de prada , asupra dezvoltarii benefice pe mai departe a raselor de porumbei existente ! considerind precum am spus in comentariul de introducere DOAR PRIN ABSURD CA ACESTEA AR FI DISPARUT DIN VIATA NOASTRA – este , DIN FERICIRE doar o diparitie teoretica in nici un caz una reala care ar insemna o catastrofa globala !

    Andrei Keszeg .

  134. Poate nu o-i fi inteles eu tema topicului , insa problema mare a noastra este ca ne incarcam mintea cu probleme abstracte si nu rezolvam problemele reale. Cand sunt atatea probleme grave,noi ne punem intrebari ipotetice ! Poate ar fi mai bine sa incercam armonizarea actiunilor noastre cu cele ale naturii ,decat sa facem speculatii .Traim intr-o lume imaginara cand cea reala sufera. Asta este problema mare ,nu orgoliul deranjat al unuia sau altuia.Sa trecem de la ipoteze la realitate si poate atunci va veti da seama de absurditatea intrebarii .Cand actionezi ,nu prea mai ai nevoie de filozofii sau ipoteze stiintifice , fiindca faci ceva concret pentru Mama Natura. si nu ai timp de alceva.Cat despre disparitia a ceva real (specii de animale) din bagajul Mamei Naturii este mult prea real pentru a face speculatii iar in ultimul timp mult prea rapida , asa ca teoria este mult prea aproape de transpunere in realitate incat sa mai ne jucam cu speculatii. A discuta intr-un mediu virtual despre ceva ce in mediul real sufera cumplit si se transforma in fiecare clipa, nu face alceva decat sa ne simtim noi mai bine ,impacati ca am incercat sa facem ceva ca si cum am face ceva ceea ce nu este adevarat. Deci decat intrebari abstracte ,mai bine multa cunostere si actiune.Transmite-ti informatii concrete si folositoare si nu ipoteze sau discutii filozofice.
    Mai cititi inca o data de unde a pornit topicul:
    ” As dori, cu acceptul dumneavoastra bineinteles, sa discutam despre un subiect putin mai diferit fata de cele acerb discutate pe forumurile de columbofilie din tara si din toata lumea, de data aceasta, precum spune si titlul topicului, despre o COLUMBOFILIE FARA PASARI DE PRADA , considerind prin absurd ca acestea ar fi disparut printr-un mod oarecare din viata noastra .” De inteles am inteles rolul topicului dar mai bine ati organiza actiuni concrete decat discutii in mediul virtual. Am inceput sa vorbim mult si sa facem putin, asta e problema. Nu ma intereseaza ce se intampla in Germania catusi de putin, pe mine ma intereseaza oamenii si actiunile celor de aici, de la noi , dl Andrei , din ROMANIA mult hulita si defaimata de o parte importanta din Europa Occidentala.Poate n-ati observat comentariul dlui Kiefer de la 137.Incercam sa folosim natura impotriva naturii pentru ambitiile si placerile noastre umane. Vi se pare normal ?

  135. In momentul actual Omul trebuie sa devina RESPONSABIL si CONSTIENT si sa ajute Mama Natura concret , nu filozofic. A trecut vremea discutiilor ipotetice de mult si daca nu actionam direct ,va fii mult prea tarziu, sansele de normalitate ni le-am cam epuizat.Topicurile serioase trebuie tratate ca atare si nu ca un oricare altul. Cred ca de fapt asta a fost si scopul celui ce la deschis si nu discutii superficiale doar pentru a ne gadila noi orgoliul.

  136. Acum am observat ca de fapt dumneavoastra ati deschis discutia, topicul. Asta raspunde multor intrebari ale mele. Multa sanatate !

  137. Perfect de acord, concretul conteaza. Si pe mine ma deranjeaza gargara fara concret…e plin netul de siteuri de ecologie, asa multe incat a devenit gretoasa ideea de ecologie in sine. Dar eu ca om simplu fara relatii si influenta, inchis intr-un Bucuresti la birou, cum as putea ajuta concret (in afara de a posta articole ‘visatoare’)? Nu pot sa merg pe teren sa confisc capcane sau mai stiu eu ce. Sau pot pur si simplu sa ignor totul si sa-mi vad de viata ca si asa am probleme mai mari decat situatia uliului in natura…

    Dar faptul ca unii pusti au declarat ca dupa citirea acestui topic si a altora au ajuns sa respecte pasarile salbatice ma face sa cred ca am ajutat macar cu o farama. Cine a facut mai mult, sa ne spuna, as dori sa aflu si sa apreciez.

  138. Foarte adevarat ceea ce zice Andrei.Toate aceste topicuri pe care ni le pune la dispozitie, nu fac alceva decat sa ne formeze in legatura cu natura,si poate noi o sa fim viitorul de maine care o sa puna piciorul in prag.Poate nu cei ce posteaza aici vor face marea cu sarea, dar trebuie sa fie un om acolo care vede si intentioneaza ceva, asha cum o face si porumbei.ro, ca site ca si om! Mult respect!

  139. pasarile de prada au rolul lor in natura,foarte important.nu-mi dau seama cum nu puteti intelege unii ca nu e vina pasarilor k noi oamenii le distrugem teritoriul acolo unde ar vana in mod normal.ne consideram teritoriul incalcat cand,dimpotriva noi le incalcam teritoriul lor.daca nu mai au unde si ce sa vaneze ce sa fac?sa stea sa moara?daca unii oameni raman fara casa,trebuie omorati?pe un uliu nu-l intereseaza ce vaneaza,pe el il intereseaza sa se hraneasca intr-un mediu si asa destul de dur pt ei,nu-l intereseaza dak porumbelul pe care il vaneaza este un amarat de gutan bolnav sau un porumbel care valoreaza nu stiu cate zeci de mii de euro.oamenii distrug natura si dau vina tot pe bietele animale care nu fac altceva decat sa supravietuiasca.ne plangem cand ne prinde un porumbel care tocmai soseste de la 1000 de km,dar nu ne intrebam dak in natura acel porumbel ar fi fortat sa zboare atat pt a-i aduce cuiva diplome si trofee.pasarile de prada ar trebui respectate pt frumusetea si pentru calitatile lor.nu sunt de vina cu nimic ca omul a creea diferite rase de porumbei care nu au nici-o sansa in fata acestor pasari magnifice.cum sa se poate apara un rotat,un gulerat etc?e cumva vina pasarilor de prada k au parte de o masa usor de obtinut in lupta pt supravietuire.zicea cineva k ulii(sau soimii)nu prind si porumbeii bolnavi.cum sa nu?chiar odata eram cu un prieten si am vazut intr-un pom un gugustic care se zbatea.ne-am apropiat dar zbura lovindu-se de pomi.am constat ca era chior.mai pe seara stateam pe banca si aud cum se speria un stol de gugustuci si un uliu prinde un gugustuc in fata mea.surprindere era exact gugustiucul pe care-l vazusem in timpul zilei.este un exemplu destul de clar k rapitoarele vaneaza in special pasarile slabe sau cu anumite defecte(exista si exceptii).nu de multe ori vedem cum iese cate un uliu in viteza dintre pomi sau vine printre case si prinde ceva la sol sau de pe acoperis,asa prinde pasarile slabe sau bolnave care nu pot sa reactioneze.cu respect cosmin

  140. Hallo domnule Marian ,

    precum ati putut constata cu usurinta eu sint persoana care a initiat acest topic , scopul acestuia l-am numit in comentariul anterior .
    Pentru usurinta imi permit sa rezum comentariul dumneavoastra la urmatoarele puncte:

    1 – ne incarcam mintea cu probleme abstracte si nu rezolvam problemele reale .
    2 – armonizarea actiunilor noastre cu cele ale naturii , decit sa facem speculatii .
    3 – cind actionezi nu prea ai nevoie de filozofii si ipoteze stiintifice
    4 – decit intrebari abstracte mai bine multa cunoastere si actiune
    5 – transmiti informatii cocrete si folositoare si nu ipoteze sau discutii filozofice
    6 – organizarea de actiuni concrete decit discutii in mediul virtual
    7 – am inceput sa vorbim mult si sa facem putin
    8 – incercam sa folosim natura impotriva naturii pentru ambitiile si placerile noastre umane , v-i se pare normal ?
    9 – nu ma intereseaza ce se intimpla in Germania , ma intereseaza oamenii si actiunile celor de aici etc .

    Am sa incerc sa raspund pe scurt la aceste punctele mai sus enumerate :

    1 – pentru rezolvarea corecta a problemelor reale , domnule Marian , ai nevoie in primul rind de o cunoastere cit mai exacta a acestora si acest lucru se face pentru cine este dispus prin invatare , cunoastere etc.
    Cred ca sinteti de acord cu mine ca este grea rezolvarea corecta si a celei mai simple probleme de matematica daca habar nu am de tabla inmultirii ?!

    2 – perfect de acord cu dumneavoastra , asta imi doresc si eu cu ardoare daca n-ar interveni aici o problema mare si anume :
    – nu toata lumea stie , din diferite motive cum sa-si armonizeze actiunile cu natura iar acest lucru trebuie explicat chiar si prin intermediul unor ” discutii abstracte ” utilizind in acest scop si mediul virtual , astfel incit pina la urma toata lumea sa-si directioneze actiunile intr-o singura directie , pentru Natura si nu impotriva ei !
    Sinteti cumva de alta parere ?

    3 – inainte de a actiona trebuie sa aduni o baza cit mai solida de cunostinte , citeodata nu strica sa cunosti pe linga acestea si filozofii si ipoteze stiintifice , pentru a sti pe cit posibil dinainte ce conseciinte o sa aiba in timp aceste actiuni !
    Natura a ajuns in halul in care este actualmente tocmai din cauza lipsei acestor cunostiinte sau a ignorarii totale ale acestora , singurul tel urmarit si care mai este urmarit din pacate si azi fiind cel personal , in detrimentul naturii .
    Logic este sa cunosti si sa gindesti bine inainte de a intra in actiune , pentru a nu strica , ca dupa aceea sa-ti para rau !
    Dupa cum stiti si dumneavoastra de stricat este usor , dar de reparat este mai greu !

    4 – intrebarea abstracta a avut menirea ei , iar cunoasterea o ofer celor interesati cu cea mai mare placere , mai ales daca stiu ca aceasta va fi pusa ulterior in practica in interesul naturii si al omului.
    Dumneavoastra , practic , cu ce contribuiti in acest sens ?

    5 – toate informatiile transmise de mine sint concrete si folositoare , pentru cine este interesat si le poate recunoaste si aprecia ca atare valoarea , din experienta si cinostiintele mele ,chiar daca pentru unii pot parea doar ipoteze sau discutii filozofice .

    6 – in zilele noastre nu poti organiza actiuni concrete inainte ca omul sa fie pe deplin lamurit de telul actiunii .
    Asemenea actiuni Ad-hoc fara discutii prealabile erau posibile pe vremea dictatorilor ,

    7 – la acest punct sint nevoit sa va raspund printr-o intrebare :
    in tara , cind s-a facut mult si s-a vorbit putin ? in ce domenii de activitate ?

    8 – Da, reabilitarea unor specii de pasari sau animale reduse aproape la disparitie de catre interesele umane mi se pare un lucru cit se poate de normal ! fapt pe care l-ati fi stiut cu siguranta daca v-ar fi interesat intr-adevar situatia dezastroase a Mamei Naturi , fiecare specie avind dreptul la viata .

    9 – prin intermediul acestor forumuri din tara incerc sa explic si sa impiedic pe cit imi sta in putiinta actiuni menite sa duca la distrugerea naturii , a faunei si in special a pasarilor de prada !
    Natura si fauna din tara comparata cu cea din Germania este INCA aproape intacta si nu as vrea sub nici o forma sa se intimple ceace s-a intimplat in aceste tari vestice !
    In tara , precum si in celelalte tari estice a existat intotdeauna tendiinta de a copia , unde a fost posibil anumite actiuni din tarile vestice , Diferenta dintre aceste tari consta in faptul ca tarile vestice dispun de resurse materiale in cazul unui esec , deci de bine de rau inca mai pot repara intr-o masura oarecare si in timp raul facut , ceace Romania cred ca n-o poate face si ar fi pacat pentru natura de acolo !

    Bun , v-am expus pe scurt scopul interventiilor mele pe acest forum si v-as ruga sa-mi raspundeti si dumneavoastra la urmatorul pasaj din comentariul dumneavoastra :

    ” In momentul actual Omul trebuie sa devina RESPONSABIL si CONSTIENT si sa ajute Mama Natura concret , nu filozofic ” …

    Deci pina actualmente , dupa parerea dumneavoastra pe acest forum nu am contribuit decit cu discutii filozofice , speculatii si ipoteze , as dori sa stiu si eu la rindul meu cu ce ati contribuit dumneavoastra practic si concret pe acest forum care sa ajute efectiv si fara prea multe discutii Mama Natura ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  141. Hallo domnule Marian ,

    doresc sa complectez comentariul meu cu urmatoarele :

    – pe scurt mesajul dumneavoastra catre noi ar fi : natura este in pragul colapsului , timpul trece , actionati concret si la obiect pentru a mai salva ce se mai poate salva , lasati teoria !

    Cum am mai spus , perfect de acord cu dumneavoastra cu conditia sa ne spuneti si noua cum ar trebui sa actionam !
    Inainte insa ar trebui sa va faceti timp sa recititi acest topic , sa cititi si celelalte topicuri mai vechi si mai noi legate de relatia porumbel – pasare de prada , despre aceasta trebuie sa discutam deoarece este un forum columbofil ca sa va faceti neaparat o idee cu ce probleme ne confruntam aici .
    Mentionez totodata cu bucurie ca fata de topicurile mai vechi convigerile multor columbofili s-au schimbat in foarte bine , ceace este de laudat , pentru aceasta vorbeste insasi raportul de voturi actual : 84 % pentru ( natura ) si 16% impotriva .
    Raportul acesta oglindeste doar situatia de pe acest forum , rezultat din voturile date doar de cei care activeaza sau numai citesc comentariile de pe forumul acesta , acestia avind acces la informatie , cum ramine cu ceilalti din afara al caror numar este cu mult mai mare ?
    Cum ramine cu cei 16% al caror convingeri mai sint si se mentin aproape constant impotriva ?
    Pentru a salva cel putin aceasta mica particica a naturii – pasarile de prada si odata cu ele un numar cit mai mare de porumbei , tebuie sa se ajunga la un consens cu toti cei implicati pentru a putea actiona in cele din urma in armonie cu Mama Natura !
    Ce sfat practic , concret si la obiect ne puteti da in acest sens ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  142. Hallo Andrei (Keszeg)

    Felicitari si multumiri pentru acest topic
    Competent si cu putere de convingere,
    sper ca ai trezit pe cativa tineri sa preia
    responsabilitate pentru nutura.
    Natura trebuie privita global dar fiecare
    trebuie sa inceapa sa ia raspundere si sa
    sa schimbe atitudinea la el acasa.
    Sper ca mai urmeaza.

  143. Pentru domnul Andrei Keszeg din Germania

    “:Responsabili pentru acest fapt pe linga bufnita si cucuveaua amintite de dumneavoastra ar mai fi si o serie de alte pasari de prada cum ar fi de exemplu soimii vinderei , soimi de seara , o serie de acvile precum si uliul sorecar ( Buteo, buteo ) , care este destul de des confundat cu uliul porumbar , si plateste din aceasta cauza de foarte multe ori cu viata aceasta confuzie !
    In aceasta perioada de iarna poate fi observat foarte frecvent pe stilpii de pe marginea drumului , garduri , stilpi etc. stind la pinda in asteptarea unui soricel sau sobolan ”

    Aceste rapitoare nu ataca porumbei,ca doar despre pasarile rapitoare care ataca porumbeii vorbeam.Asa ca….

    Daca omul este de vina ca a construit case pe campurile lor unde vanau atunci trebuiau sa ramana acola sa vineze nu sa migreze la oras.

    Oricum o parte din aceste rapitoare sunt considerate DAUNATOARE CU PENE.Pentru ca nu au mai fost impuscate rapitoarele de catre vanatori,.acestea s-au inmultit peste masura si dauneaza ecosistemului

    Porumbeii pe care noi ii crestem sunt porumbei domestici nu au treaba cu ecosistemul rapitoarelor.

    Pentru columbofilii care fac selectie la porumbei cu uliu sau soim.

    La oi selectia ar trebui facuta cu lupul?
    La gaini selectia ar trebui facuta cu vulpea?
    ETC
    HAHAHA…..

    Va salut CHOW din CHINA

  144. Buna seara domnule Andrei Keszeg – Germania ,
    in ce zona stati in Germania ? Sunt de acord cu dumneavoastra in majoritatea punctelor de vedere in interesul Naturii . Dar , in ultimii ani se schimba tot mai mult acest ” echilibru ” in defavoarea Porumbarilor fiindca atacurile Uliului si mai ales al Soimului calator creste in fiecare an si face in anumite zone chiar inposibil crestera Porumbeiilor de zbor sau Voiajor . Din privinta unui Crescator o catastrofa ! Va dau numai un exemplu ; Cunosc langa M?nchen un Crescator de Porumbei Voiajori care detine ca 600 de Porumbei . Dansul pierde in fiecare an ca 100 de pui pe sezon din cauza Soimului calator . Nu fiecare din acestia 100 sunt mancati de Soim dar multi raman raniti si altii chiar se pierd fiind puii tiner nu rezista sa tina pas cu celanti Porumbei care sunt in forma ! In Primavara pagubele sunt foarte mari fiindca atuncea sunt antrenamentele Porumbeiilor pentru urmatoarele etape de concurs. V-as invita odata sa vedeti cu ce cruzime ataca acesti Soimi un stol de Porumbei selectati dupa performanta lor intr-o stare perfecta de sanatate si fizica dupa antrenamente zilnice de cate 3 – 4 ore pe zi ! Pentru un Porumbar care vrea sa participe la concursuri nu exista alta cale de a face fata decat sa-si antreneze corespunzator acesti Porumbei ! Dar va intreb domnule Andrei Keszeg , vi se pare normal ce se intampla la acest Crescator ( ca meserie Veterinar , deci si stie cum se tine corect un Porumbel ) ? Atacurile se mentin cu mici pauze peste tot anul ! ( Iarna Porumbeii sunt tinuti in Voliere pentru a nu-i mai expune inutil atacurilor ) Salutari

  145. Hallo domnule Chow ,

    va recomand sa recititi cu atentie comentariile mele pe acest topic si daca nu v-ati lamurit eventual si celelalte comentarii ale mele referitoare la relatia porumbel – pasare de prada , o sa gasiti acolo cu siguranta raspuns la absolut toate problemele ridicate in ultimul comentariu al dv .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  146. Hallo domnule Dieter ,

    multumesc si imi pare bine ca se mai gasesc oameni care sint de acord cu punctele mele de vedere !

    In Germania stau in apropierea orasului M?nchen .

    Da , domnule Dieter , la noi se pune mare pret pentru refacerea si restabilirea echilibrului natural , al NATURII in primul rind ( se repara cu bani grei si timp , ceace s-a stricat din diferite interese si ignoranta ) , interesele personale in acest context avind automat un loc secundar .
    In acest sens , fapt de care am amintit de alt fel de citeva ori in comentariile mele de pe acest forum , de vreo 40 de ani sint in derulare programe speciale pentru reabilitarea Soimului calator , Buha mare si multe alte programe de acest fel , mai putin programe pentru animale de prada mari cum ar fi ursul si lupul etc .
    Aceste pasari si animale au fost unele stirpite iar altele rarite de om din motive cunoscute de toata lumea .
    Referindu-ma in continuare strict la situatia Soimului calator va pot spune ca prin anii 50 – 60 a fost in pragul disparitiei numarul perechilor clocitoare reducindu-se la citeva zeci de perechi .
    La inceputul anilor 60 au inceput aceste programe si sint inca in derulare in multe zone ale Germaniei , populatia soimilor calatori ajungind in prezent aproximativ la fel de mare ca cea din anii 30 – 40 , ultima estimare situindu-se in jurul cifrei de 840 de perechi clocitoare .
    Cea mai densa populatie a acestor soimi aflindu-se in nordul si in sudul tarii !
    Toate aceste programe in decursul anilor au fost finantate direct de ministerele mediului precum si de alti finantatori .
    Deci asta este cauza pentru care columbofilii de aici au probleme atit de mari cu acesti soimi , bineinteles ca pe linga acestia mai exista o populatie sanatoasa de ulii porumbari etc .

    Deci tinind cont de cele relatate mai sus , unde natura , echilibrul si protectia acesteia sint situate pe primul loc interesele personale ocupind un rol secundar , ce as putea sa va raspund la intrebarea dumneavoastra ?
    Bineinteles ca inteleg situatia acestor columbofili , imi pare rau de porumbeii pierduti , dar asta este situatia .
    Legile fiind foarte aspre in cazul ca unul sau altul este prins ca a ucis o pasare de prada indiferent de specie etc.
    De acea am repetat columbofililor de pe acest forum destul de des ca din acest punct de vedere ( al efectivului de soimi calatori existenti in prezent in tara ) columbofilii din tara inca stau bine .

    Pot spune in schimb ca am vorbit in interesul columbofililor de pe acest forum cu diferiti columbofili de la noi ( germania ) , sa-i intreb cum fac , cum se descurca in situatia data , cu parere de rau trebuie sa spun ca n-am putut afla mai multe decit se stie dealtfel si in tara ,
    In orice caz pe timp de iarna , majoritattea columbofililor isi tin porumbeii inchisi precum ati amintit si dumneavoastra .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  147. Hallo domnule felix d?alsace ,

    mutumesc pentru aprecieri !

    Cu siguranta o sa mai urmeze !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  148. In legatura cu poza,am vazut porumbei mult mai schiloditi in confruntarile din aer cu acesti selectori naturali cum le spuneti. Dar ce facem cu acei porumbei care coboara dupa 7,8,9 ore (de zbor de mare inaltime),fara un picior,fara o aripa,fara cloaca sau care le cobara doar capul,cazuri vazute de mine cu martori .Cum inmultesc acesti porumbei care ating perfectiunea dar vin schilozi acasa din cauza acestor “selectori”naturali care ataca la 2000 m. inaltime si nu pe case unde misuna gutanii,bolnavii,si tot felul de rozatoare si pasari? Cred ca mai trebue si ei selectati findca nu sunt eficienti unde este nevoie sa apara cu adevarat.la un zbor apar 2,3 chiar 4 “selectori”care isi servesc masa mai mult sau mai putin meritata,(dar adevaratii campioni sunt bine stau si se antreneaza printre cablurile de pe stalpi pe sub stresinile caselor si capatand imunitate si hrana de prin gunoaiele din tomberoanele oraselor). :)

  149. Hallo domnule cosmyn ,

    de la mine ati obtinut nota 10 cu felicitari pt. comentariu !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  150. Domnule Andrei Keszeg, in judetul Mehedinti sunt mii de columbofili, majoritatea cresc porumbei de zbor (inaltime si disparitie )-zburatori de severin, tippleri, ciungi de ploiesti,galateni, rosii de targoviste, sirbi, etc.- Numarul rapitoarelor este foarte mare deoarece acesti porumbei de zbor nu au nici o sansa in fata soimului iar daca cu noroc scapa de soim in vazduh cu siguranta la nivelul caselor sunt prinsi de uliul porumbar. Daca vreti sa va convingeti ca intr-adevar e cazul sa fie scoase aceste rapitoare din lista protejata va invit in sezonul viitor sa vedeti cum se desfasoara un zbor printre soimi si porumbari. Pt detalii ma puteti contacta la id-ul mariusstefan1801

  151. liva, pe bolnavii de pe jos ii salta uliul, pentru ca prefera vanatoarea la sol, cu ambuscada. Pe sus e soimul, mult mai periculos intr-adevar.

  152. Cred ca acest subiect se poate lungi la nesf?rsit,dar e super,privind o proplema globala,ar fi mai frumos ,de acord ,sa lansam porumbeii si nimic sa nu-i perturbeze,zborul…factorii pot fi enumerati,ploaie,v?nturi puternice,oboseala sau forma fizica,etc.printre care si aceste ,,bune rele”pasari de prada.Mai grav este cu porumbeii de prin sate si orase,de acord,cred ca nu mai are rost sa punem ?ntrebarea;DE CE S-A AJUNS LA ACEASTA SITUATIE?Pai acum 20-25-30 de ani ,drujbele” nu taiau pe unde vroiau ele,acum pustile sunt mai ceva ca renumitele,,prastii”,sa nu mai vorbesc de pam?nturile ?mpartite dupa bunul plac,cred ca multi din Pitesti a-ti auzit de renumitul Jaga,un boschetar,ulterior ,,REVOLUTIONAR”de fapt asa a si murit,eu cred ca ar trebui sa avem curajul sa privim ?napoi,sa ne punem ?ntrebarea ,am gresit noi cu ceva,oamenii de r?nd,pacatul e al nostru ca am ?ncercat sa aruncam cu pietre,dar cei care au dar?mat un munte??-mi place d-le Kiefer ,acum” 25 ani,bine spus,sau… de acum 25 de ani, ?nainte,macar sa apuce si copii nostri sa auda un ,,cuc” cum c?nta,ca eu m-am saturat sa aud un “Stol,,.Cu scuzele de rigoare ca m-am abatut de la norma subiectului,acesta e adevarul si nu putem nega”Zbor si liniste porumbeilor!

  153. Pentru domnul Andrei Keszeg ,
    v-am scris ca sunt de acord in majoritate cu ce scrieti . Dar din pacate acest ” echilibru ” de care vorbim in ultimii an nu mai exista si pentru acest lucru nu-mi trebuie tabele si nici studii . Domnule Andrei Keszeg , cand ati fost ultima data pe un Camp sau in Padure in Bavaria ? Cate Pasari cantatoare ati mai vazut in dealungul anului ? Cand ati vazut ultimul Sticlete ( daca cumva stiti cum arata asa ceva ? ) Ce parere aveti in general de populatia pasarilor in Padurile Bavareze ? Eu am emigrat in anul 1991 in Germania . Atunci , proaspat venit din Ro am mai putut vedea pasari bine cunoscute intr-un numar multumitor. Iubind Natura am fost des afara si mult prin Munti . Astazi, ma bucur ca toamna anului acesta am mai avut ocazia sa vad pe un Camp langa M?nchen 3 Sticleti . Dumneavoastra imi scrieti ca populatia Pasarilor de prada a ajuns la numar sau la nivelul de ca. anilor 30 – 40 ! Dumneavoastra chiar credeti ca in paduri mai gasiti pasari la nivelul anilor 30 – 40 !?? Va spun ca in padurile Bavareze este o liniste coplesitoare intrerupta din cand in cand de tipatul unui Pitigoi care avertizeaza din nou prezenta unei Pasari rapitoare ! Dumneavoastra si organizatiile pe care le sustineti v-ati facut odata si ganduri la dezastrul ecologic care reiese din suprapopulatia acestor Rapitoare inmultite din greu in ultimii ani , chiar si pazind cuiburile acestor Pasari de furia Porumbarilor ?! Spuneti ca nu se tine cont de interesele personale care au un loc secundar ( v-ati referit la miile de Porumbari dadandu-le o palma uriasa cu aceasta propozitie ) , dar de interesele Pasarilor de pe Camp / Padure cine tine cont ? Cate pasari mai sunt in ziua de astazi in paduri in comparatie cu anii 40 ? Acolo ar fi mai bine sa va concentrati si nu sa inmultiti Pradatoarele la ” concentratia ” anilor 30 – 40 ! Ca Porumbar traiesti cu Natura si cu Anotimpurile mai mult decat isi inchipui asa numitii Ecologisti care in majoritate habar nu au ce se intampla in jurul lor !

  154. Stiu ca se importa din fosta Yugoslavia(mai putin legal) o otrava extrem de puternica de o vascozitate asemeni vaselinei sau mierei care se aplica pe partea superioara a capului porumbelului respectiv pe partea anterioara a gatului unde porumbelul nu poate ajunge cu ciocul si stiinduse ca sunt locurile unde uliul,soimul isi ciocane prada sa nu mai riposteze in timpul traseului parcurs pana la cuib.Au fost relatate cazuri cand uliul a picat la cateva sute de metri de la locul atacului dar si a porumbeilor care ia prins ploaia si au murit pe streasina. Porumbeii am auzit ca nu mai pot intra in crescatorie deci se folosesc prumbei la care renuntam dar nu o sa se mai vada rapitoare in ipostaza din fotografia de mai sus.Nu am folosit nu folosesc aceasta otrava dar nu vreau nici sa dau banii pe un spray fara nici un efect va garantez eu,asa ca in viitor nu se stie ce metode mai aplicam sa practicam sprtul cu porumbei cat de cat in conditi normale nu ca acum 20,30,40 porumbei (zburatori)pe sezon bineinteles in functie de numarul porumbeilor(loturi) folositi si a numarului de zboruri in timpul sezonului de antrenamente,concursuri si pentru placerea noastra.

  155. Inca ceva,cei care protejaza aceste pasari sa mai urmareasca si daca mai au ce manca din mediul salbatic nu intretinuti din cotetele noastre,si cred ca noi urmarim evolutia acestor rapitoare (numar)mai des decat cei care ai protejaza.

  156. Hallo domnule liva ,

    va inteleg perfect , referitor la porumbeii care se intorc dupa un zbor de durata va rog sa cititi comentariul domnului cosmyn de la pos. 149 .
    In ceace priveste selectia acestor ” selectori ” rog sa cititi comentariul meu de la pos. 124 .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  157. Hallo domnule chirita marius stefan ,

    imi pare nespus de rau pentru pierderile suferite de pe urma pasarilor de prada de catre columbofilii din jud. Mehedinti , fapt de care au mai relatat si alti columbofili de pe acest forum .

    Nu este nevoie sa ma convingeti deoarece va cred pe cuvint !

    Ati enumerat o sumedenie de rase de porumbei , nefiind columbofil nu sint bineinteles in tema cu acestea , in orice caz sansele cele mai mari de supravietuire tocmai in aceste zone cu o populatie densa de pasari de prada o dau doar porumbeilor de viteze in speta porumbei voiajori .
    Tot restul de rase , care in urma selectiei naturale au suferit in timp modificari morfologice semnificative astfel incit in urma acestora sint greoaie la zbor si sansele acestora de supravietuire scad proportional cu aceasta , mai ales cind este vorba de soimul calator !

    Referitor la pasarile de prada din tara , precum si a protectiei acestora , Romania , inainte si dupa intrarea in UE , a semnat o serie de conventii internationale , printre care as enumera doar Conventia de la Berna precum si Conventia de la Bonn .

    Concret aceste pasari sint protejate de lege , prinderea , detinerea precum si uciderea acestora prin orice mijloace fiind pedepsite , de regula prin amenzi , care in functie de care specie este vorba poate fi mai mare sau mai mica etc .

    Cu alte cuvinte scoaterea acestora de sub scutul legii din diferite motive cred ca n-o sa fie posibila !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  158. Am senzatia ca domnul din Germania nu cunoaste realitatea din Tara.
    Acesti rapitori aflandu-se in varful lantului trofic, la noi practic nu au nici un dusman natural, fapt ce a condus la o inmultire exagerata a acestora.
    Personal consider, in aceste circumstante, ca se impune totusi luarea unor masuri care sa duca la diminuarea numarului acestora.
    Am 42de ani, locuiesc intr-o zona colinara si cresc porumbei de 30 de ani.
    Va rog sa ma credeti ca stiu ce vorbesc atunci cand afirm ca numarul rapitoarelor din categoria in discutie a crescut exagerat.
    In niciun caz eliminati, doar diminuat numarul lor!

  159. Hallo domnule Dieter ,

    ati expus problema columbofilului , a cunostiintei dumneavoastra din M?nchen , v-am raspuns , cu date concrete , reale , verificabile – cifrele precum si finantatorii i-am numit intentionat din doua motive :

    1 – pentru ca dv. si cunostiinta dv. sa-si poata face o imagine cit mai clara si mai reala asupra situatiei soimului calator din Germania , subliniind in acelasi timp unde , in ce zone ale tarii populatia acestuia este mai densa ! – fiind astfel in masura sa dati un raspuns cunostiintei dv. la problema ! cuostiinta dv. aflindu-se ca atare intr-o astfel de zona dens populata !
    2 – prin aceste date , precum si prin numirea finantatorului am vrut sa scot in evidenta importanta acestor programe pt. statul German si totodata am intentionat sa folosesc acest exemplu graitor in sprijinul afirmatiilor mele din ultimele comentarii , cind am spus ca nu doresc ca situatia naturii din tara sa ajunga in acelasi hal in care este natura din germania , germania trebuind sa plateasca cu timp si bani grei prostia facuta .
    Ca atare nu inteleg ce sens avea remarca dumneavoastra ironica , cea din prima paranteza ? – din comentariile mele ati putut trage cumva concluzia ca sint sint in afara sau paralel cu ornitologia ?

    Referitor la urmatorul pasaj al comentariului dumneavoastra :

    ” Dumneavoastra si organizatiile pe care le sustineti v-ati facut odata si ganduri la dezastrul ecologic care reiese din suprapopulatia acestor Rapitoare inmultite din greu in ultimii ani , chiar si pazind cuiburile acestor Pasari de furia Porumbarilor ?! ”

    La aceasta intrebare am sa va raspund printr-o alta intrebare , si anume :
    care sint cauzele si ce concluzie se poate trage constatind clar, concret si verificabil in teren ca populatia unei specii de pasari in cazul nostru soimul calator, este in continua crestere , chiar si daca pe ici colo cite un cuib este pazit ? tinind cont neaparat in acest caz si de faptul ca marimea prazilor soimului calator incep de la Mierla si sturz in sus ?! in nici un caz sticleti si pitigoi care sint prazi specifice uliului pasarar , a soimului rindunelelor precum si a soimului de iarna !
    Raspunsul , il gasiti in parte in iesirile dumneavoastra atit de dese in teren iar cealalta parte in propriile dumneavoastra comentarii , recititi-le cu atentie si va veti lumina !
    Cind credeti ca ati gasit raspunsul , afisati-l pe Site sa-l vedem si noi !

    La urmatorul pasaj :

    ” Spuneti ca nu se tine cont de interesele personale care au un loc secundar ( v-ati referit la miile de Porumbari dadandu-le o palma uriasa cu aceasta propozitie ) ” …

    Domnule Dieter , o persoana care in zilele noastra , in situatia de astazi cind natura se afla in situatia dezastroasa cunoscuta de noi toti , situeaza un hoby mai presus de natura , mai presus de legile care o guverneaza , a vietii insasi este dupa mine o persoana inconstienta , ma limitez la acest termen ca sa nu spun mai multe !
    Ca atare sint de parere ca n-am dat palmi la nimeni , in cel mai rau caz v-ati palmuit singur !
    Nu am intrat pe acest forum sa jignesc , sa ironizez , departe de mine gindul de a palmui pe cineva !

    Nu sint in nici un caz ecologist dar consider ca am habar de natura , am fost , sint si voi fi un om al naturii care in comparatie cu dumneavoastra , nu face doar turism in natura admirind doar frumusetile ei ci si incerc in acelasi timp sa vad , sa inteleg natura si legile care o guverneaza , ceace este o mare diferenta !

    Hoby-ul meu domnule Dieter este Soimaritul , in germana Falknerei , cunosc ca atare foarte bine situatia faunei si avifaunei germane , mai ales situatia din Bavaria .
    Si pe mine ma bucura faptul cind vad in timpul iesirilor cite o pasare comuna meleagurilor natale , de cind sint aici ma bucur si la vederea unei cotofene sau gaite , pentru mine acest lucru fiind o sarbatoare ( nu din punct de vedere vinatoresc ! ) , lucru bineinteles de neimaginat pt. cei din tara , dar in comparatie cu dumneavoastra stiu motivul pentru care aceste pasari sint atit de rare si nu caut aiurea tapi ispasitori !

    Ca aproape intotdeauna si in astfel de cazuri primeaza interesele umane , nu-i asa domnule Dieter ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  160. Hallo domnule Costel ,

    in ce credeti ca ar consta aceste masuri de diminuare a numarului de pasari de prada din tara ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  161. Hallo domnule liva ,

    daca aceste pasari nu mai au ce minca in mediul lor natural , oare cine poarta aceasta vina ?
    Si ca o rezolvare a problemei in acest caz trebuie sa folosim capcane si otravuri ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  162. Va salut domnule Keszeg A. Probabil ca aceste rapitoare nu mai au cu ce se hrani din mediul salbatic din cauza numarului lor mare+vinatorii care fac adevaratele masacre nevazute de noi+pradatorii terestri+semintele otravite cultivate etc.,nu cred ca trebuie sa recurgem noi la metode de imputinare ale acestor rapitoare dar cred ca trebuie sa recurga cei care protejaza aceste rapitoare la inmultirea prazi lor ,(daca vrem rapitoare multe trebue sa aiba ce manca sa se poata inmulti)Va inteleg foarte bine punctul dumneavoastra de vedere dar purtam o discutie pe un site de profil columbofil si noi nu o sa ne bucuram la aparitia acestor rapitoare ca la aparitia unui porumbel in timpul concursului.

  163. Buna seara domnule Andrei Keszeg,
    Intradevar – aveti dreptate in legatura cu generalizarea Pradatoarelor pe care am facut-o ! Bineinteles ca pot sa deosebesc un Soim de Uliul Porumbar de Uliul Pasarar … M-am referit ca toate aceste Specii sunt bine situate in Bavaria comparativ cu Pasarile pe care le vaneaza . Un raspuns mi-at lasat deschis ( nu am nevoie de contraintrebare ci de un raspuns clar ) . In legatura cu Soimul Calator care cum mi-ati dat de inteles ca exista ca nr. aproximativ anilor 40 , si ” situatia dezastroasa a naturii ” pe alta parte – cu ce sa se hraneasca aceste Pasari inmultite peste masura ? Chiar daca m-ati inteles gresit , eu imi doresc un echilibru real ! De aceea ma bucur ca sa facut ceva pentru Soimul Calator dar trebuie sa se puna odata un Punkt la inmultirea acestor pasari si lasate in mana Naturii !
    Domnule Andrei Keszeg , ” inconstienta mea ” sa referit tot timpul la echilibrul in Natura de care nu se poate vorbi in momentul de fata !
    Si , domnule Andrei Keszeg – ” vantul ” acesta pe care-l faceti nu porneste cumva tot dintr-un Hobby – Hobby la fel de interesant ca si cresterea Porumbeiilor care se numeste Soimaritul ? Salutari

  164. Daca tot ii incrimineaza unii pe soimi sau ulii ca le rapesc sau schilodesc pasari de mii de euro,de ce nu isi pun problema inconstientei lor ca si crescatori ?! Sunt incepator in ale columbofiliei,dar dupa cum am vazut la porumbari experimentati si dupa cum dicteaza si logica de altfel,locul unui astfel de porumbel este in compartimentul reproducatorilor,la matca,in niciun caz in aer ! Odata ce il lasi liber,indiferent ca este un Stichelbaut sau un Gutan,iti asumi anumite riscuri,iar pasarile de prada nu reprezinta nici 50 % din motivele pt. care porumbeii nu mai ajung inapoi in voliera.

  165. Domnule Victor nu stiu de cat timp cresteti porumbei in ce zona si ce rasa dar am o matca care produce tineret de calitate care nu imi permit sa ai scotin libertate din motivele mai sus mentionate ,nu sunt inconstient cum banuiti dumneavoastra (suntem crescatori nu incepatori sa nu avem matca protejata)cum putem ajunge la performante cat mai mari cand 90%din tineret este hrana pentru rapitoare daca marim perioada de antrenament. Porumbeii de calitate se vad in zbor nu in cotet domnule Victor, lasand inconstiena(matca)deoparte cum pot sti cat de tare e porumbelu meu daca nu apuca mai multe trepte ale varstei in zboruri de verificare,din 60 de porumbei antrenati 2 ani nu raman 2 pasari intacte.Credetima am porumbel care a zburat excelent, dupa confruntarea cu uliul a iesit invingator dar a ramas cu traume fizice(fara unpicior)si psihice (nu mai zboara la inaltime mai mare de 15-20m)ce mai fac cu un asemenea campion care ia fost taiat elanu?Si uite asa incercam in fiecare an sperand ca urmatorul va fi mai sarac in rapitoare. Precizez : nu am nimic cu aceste rapitoare,dar sun prea multe in zona unde eu cresc porumbei,acum 10 ani ma bucuram eu cand lua 1 porumbel la doua etape de antrenamente dar am ajuns sa ma rog sa nu ia 2 porumbei la o etapa de antrenament.Daca dumneavoastra considerati asta echilibru in natura(avand invedere si stiind cat mananca rapitoarele de des) va doresc sa aveti parte de rapitoare cum am si Eu.

  166. Hallo domnule liva ,

    va felicit ! ati pus punctul pe ” i ” !!
    Factorii enumerati de dv. sint doar citiva din totlitatea factorilor care au contribuit la aparitia situatiilor pe care le avem si stim in ziua de azi .

    Precum v-am spus , desi sint din tabara adversa va inteleg perfect , stiu ce inseamna sa pierzi o pasare la care tii foarte mult !
    Tocmai din acest motiv , incerc sa gasim o cale de mijloc , prin intermediul careia sa fie toata lumea multumita !

    Stiti ma tot gindesc , cum orice cauza are si un efect , cum pentru orice boala se gaseste pina la urma si un leac pe masura , ce frumos ar fi daca acest leac miraculos s-ar gasi si in cazul acestei relatii porumbel – pasare de prada !
    Bineinteles ca aici nu ma gindesc in nici un caz la leacuri de tip capcana sau otrava , ci la un alt fel de leac extrem de greu de gasit , poate chiar imposibil de gasit ?!
    Precum stiti , unii au inceput poate de mult sa-l caute sperind sa-l fi descoperit sub forma acelor Sprayuri colorate , alti poate mai cauta , cine stie poate o sa fie descoperit vreodata ?! – cind te gindesti citi columbofili fericiti ar fi in toata lumea !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  167. Hallo domnule Victor ,

    si pentru dumneavoastra nota 10 cu felicitari , pentru comentariu !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  168. Cu fiecare atac in plus , disperarea Crescatorilor creste si duce la tot felul de incercari de asi proteja Porumbeii. Ignoranta si Aroganta ambelor Tabere a ajuns la un nivel necunoscut pana acuma . Ar fi bine sa se caute posibilitatea de dialog . Daca nu se face nimic situatia se va inrautati mai mult . In Ungaria se testeaza de ca 3 ani diferite metode cu mai mult sau mai putin succes in lupta Porumbarilor contra Rapitoare . Aceasta crema ( vaselina ) mentionata in art 164 , este cea mai periculoasa in toate privintele ! Cativa Porumbari in Ungaria o folosesc in ultimii ani cu mult succes cum spun ei mai ales fiind posibilitatea in felul acesta sa loveasca si Soimul care nu intra in capcane. Este destul de complicata metoda in sensul pregatirii acestor Porumbei ( momeala cum spun ei ) dar inspaimantator de eficient . Soimul / Uliul acela nu mai are nici o sansa de scapare dupa ce prinde acel Porumbel . Dar efectele negative continua fiindca Cadavrele Porumbelului si a Soimului vor fi gasite cu siguranta de Pisici , Caini, Vulpi etc care din nou nu au nici o sansa de scapare . Mai rau , aceasta crema este comercializata la targurile de Porumbei ( de exemplu Monor ) unde se intalnesc Crescatorii din toata Europa . Deci oameni buni , puneti-va la masa si discutati si luati in considerare Problemele ambelor Tabere fiindca cum spunea un Porumbar In Monor ; ” pentru fiecare problema exista si o solutie ” si cu siguranta sa gandit la problemele lui ca Porumbar . In urmatorii ani vor aparea cel putin din Ungari cu siguranta metode noi in lupta Porumbarilor contra Rapitoare si vor pune in umbra tot cea ce a fost pana acuma . Urmarirea penala a Statului va fi foarte greu aproape inposibila dar cum spunea Ungurul acela ; pentru fiecare problema exista si o solutie …..

  169. Hallo domnule Dieter ,

    da , din moment ce situatia prazilor soimului calator s-a schimbat radical din anii 30-40 pina in zlilele noastre , pasarile salbatice cu care se hranea odinioara soimul scazind numericeste IN URMA ACTIUNILOR SI INTERESELOR UMANE , IN ACELASI TIMP CRESCIND NUMARUL PASARILOR DOMESTICE ( printre care bineinteles si porumbeii ! ) DIN ACELEASI CAUZE este clar ca si cuantumul porumbeilor domestici care cad prada pe linga pasarile salbatice o sa fie mai mare .
    Cit de mare sau cit de mic este numarul acestor porumbei depinde de anotimp precum si de locatie .
    In acest sens am intentionat sa inglobez un studiu facut de universitatea din Freiburg , dar din pacate acesta nu prea este relevant d.p.d.v. columbofilistic , in schimb foarte relevant d.p.d.v al protectorilor pasarilor de prada , deci inainte de a ajunge la discutii nesfirsite am preferat sa renunt la el.

    Referitor la aceste pasaje al dv .:

    “…Chiar daca m-ati inteles gresit , eu imi doresc un echilibru real ! De aceea ma bucur ca sa facut ceva pentru Soimul Calator dar trebuie sa se puna odata un Punkt la inmultirea acestor pasari si lasate in mana Naturii ! ” …

    Soimii calatori din Germania domnule Dieter , sint lasati pe mana naturii de 40 de ani , nu se mai fac repopulari cu soimi crescuti si inmultiti in captivitate de mai bine de 35 de ani , se face doar o paza la cuiburile prea expuse diferitelor pericole , o monitorizare precum si o inelare anuala a puilor rezultati !
    Soimii , in zonele in care au avut loc aceste programe stau pe picioarele lor fara alt ajutor din partea omului in afara celor enumerate mai sus , va rog sa me credeti pe cuvint si spuneti asta si cunostiintelor dv. in ale columbofiliei !
    Ca sa va confirme acest lucru , va dau un numar de telefon a unui domn care este sef de proiect pentru protectia si reabilitarea soimilor calatori pe Bavaria , acest proiect este unul din obiectele de activitata a societatii ornitologice Bavareze – LBV – Landesbund f?r Vogelschutz in Bayern e.V , o societate similara cu socieatea ornitologica romana – S.O.R cu sediul in Bucuresti .

    ULRICH LANZ – Projectleiter
    Tel. contact : 09174 / 4775-31

    Si fiindca tot spuneti ca soimii calatori din G. s-au inmultit va dau si o veste buna si anume de ani buni se deruleaza un program pentru protectia si reabilitarea Buhei mari ( BUbo , bubo ) , in mai multe Landuri din G . acesta fiind precum am amintit si in alt comentariu dusmanul natural al soimului CARE TOT DIN CAUZA INTERESELOR UMANE – numesc aici doar vinatorii , au adus-o in prag de disparitie pe motiv ca ar ucide prea mult vinat de interes cinegetic ( fazani , iezi de caprioara , iepuri etc ) vinat care ar fi dorit dumnealor sa il impuste etc .

    ” … Domnule Andrei Keszeg , ? inconstienta mea ? sa referit tot timpul la echilibrul in Natura de care nu se poate vorbi in momentul de fata ! ” …
    o fi , dar asta n-a reiesit din comentariul dv .

    ” …Si , domnule Andrei Keszeg ? ? vantul ? acesta pe care-l faceti nu porneste cumva tot dintr-un Hobby ? Hobby la fel de interesant ca si cresterea Porumbeiilor care se numeste Soimaritul ?…”

    Da , ati intuit bine – acest vant cum il numiti dv. porneste – SI – de la acest
    hoby al meu , si are menirea de a gasi o cale de mijloc convenabila pentru ambele parti interesate ! – ca ambele parti sint interesate rezulta si din rezultatul votului de la inceputul topicului cu peste 80 % voturi pentru pasarile de prada ! fapt de care ma declar foarte multumit !

    “…Ignoranta si Aroganta ambelor Tabere a ajuns la un nivel necunoscut pana acuma . Ar fi bine sa se caute posibilitatea de dialog . Daca nu se face nimic situatia se va inrautati mai mult …”
    In dialog am intrat cu columbofilii de pe acest Site de aproape un an de zile si sper si datorita rezultatelor de la vot , sa gasim impreuna acea cale de mijloc , fara a fi ignoranti sau aroganti ci mai degraba cooperanti fiindca rezultatul obtinut va fi benefic pentru toata lumea , fara a fi nevoie de folosirea otravii ( de care se stie deja la organele competente de citiva ani ) sau a capcanelor .

    Da domnule Dieter , va invitam la dialog pe aceasta tema , poate ne ajutati sa gasim toti impreuna acea cale de mijloc !

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  170. Hallo domnule liva ,

    referitor la comentariul dumneavoastra de la pos. 175 , as vrea sa stiu si eu in ce constau aceste antrenamente de care pomeniti si cum se desfasoara ele ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  171. Domnule A.Keszeg sondajul dumneavoastra este total eronat aveti o intrebare si doua variante de vot fara referire exacta la acelasi subiect (ATENTIE MARE LA CE SE REFERA ACESTE DOUA VARIANTE DE RASPUNS)din cauza asta eu nu am votat. Intrebarea se refera la columbofilie(Columbofilie cu sau fara rapitoare? ) iar ca varianta de raspuns un punct se refera la columofilie fara nici o rapitoare iar altul se refera la natura si la intregul lant trofic fara rapitoare. Dar unde este acea varianta de vot :(MAI PUTINE PASARI DE PRADA IN COLUMBOFILIE “respectiv uliul porumbar”)Atentie la continutul acestei variante care nu apare intre acele doua care ar trebui sa fie mai precise EX :(fara rapitoare “respectiv uliul porumbar”in viata columbofila ar fi mai bine) si (cu numarul actual de rapitoare “respectiv uliul porumbar” este bine) Cu asemenea variante de raspuns numesc si eu un sondaj “CORECT” pe un site de acest profil.Am si o precizare 15% din votanti au inteles intrebarea si acea varianta de raspuns ,cealalta varianta de raspuns neavand nici o legatura cu columbofilia,da corect columbofili iubesc natura si de acea si cresc porumbei care sunt simbolul pacii si libertatii,libertate pe care nu o prea au din cauza noastra care suntem constransi de numarul prea mare de rapitoare “de porumbei”(referire la zona mea pe perioada cind acestea nu eclozeaza,nu vorbesc de sezonul rece ca atunci este dezastru) Referitor la acele poze de mai sus nu sunt relevante in discutia noastra (in discutie eco. da).Ref.la prima poza nu arata nici un porumbel sau columbofilist pe langa pasarea rapitoare care intradevar arata groaznic,ref la urmatoarea pictura ca nu este o poza uliul nu are un porumbel in gheare si nu arata cuiburile in numar tot mai mare din asezarile urbane, cuiburi asezate in turnurile uzinelor printre antenele de telecomunicati de pe marile cladiri din orase.De aceea sustin ca sondajul a fost foarte mult influentat si nu a fost echidistant de ambele parti.As fi foarte curios cum ar arata sondajul in formatul mentionat de mine.

  172. Am si un raspuns pentru intrebarea dumneavoastra de la poz.180. Avem un lot de 30 porumbei care se impart in 3 grupe de cate 10 (A,B,C fiind grupele) in fiecare zi zboara cate un lot in timp ce altele se odihnesc ex: A-zbor antrenament B,C odihna B-zbor antrenament A,C odihna C-zbor antrenament A,B odihna …… urmeaza aceeasi ordine bine inteles in functie si de conditiile atmosferice. Din aceste loturi se aleg cele mai bune pasari (bine inteles mai sunt si pirderi de alta natura la aceste antrenamente de selectare). Pasarile selectate din aceste loturi formeaza un alt lot care continua antrenamentele cu pauzele necesare pana ce ating performntele varstei lor (tineret,maturi),dupa care pasarile pot intra in concursuri etc. Va salut, si sper sa imi spuneti si dumneavoastra cum va antrenati pasarea si ce fel de prazi folositi (domestice,salbatice).

  173. Referitor la acea otrava puternica ( vaselina ) folosita in scopul unei asa zise eliminari a uliului si a soimului pentru protectia porumbeilor , protectie din pacate doar temporara deoarece cum am mai spus , locul lasat liber va fi din nou acupat de un alt uliu sau eventual soim – toata aceasta tevatura nefiind la urma urmei decit o razbunare de om inconstient , dupa cum am spus si in alte topicuri , o razbunare care poate avea urmari deosebit de grave pentru cel in cauza , pentru cel care a folosit-o !
    Ma intreb , oare acesti oameni care folosesc aceasta otrava sint intr-adevar constienti de ceace fac ei acolo , se gindesc ei oare si la ce s-ar putea intimpla si pe mai departe dupa ce au omorit uliul sau soimul in cauza ?
    Presupunind ca acest uliu sau soim isi da sfirsitul intr-un loc situat ceva mai departe de locul de otravire , se poata intimpla ca pasarea moarta sa nu mai fie gasita din diferite motive de otravitorul in cauza ,
    Acest uliu sau soim mort insa poata fi gasit precum a spus si domnul Dieter de o alta pasare sau animal ( ciori , pasare de prada , ciine , vulpe , lup , mistret etc ) , care , daca otrava este atit de puternica precum spune susnumitul domn o omoara si pe aceasta , acest lucru n-ar fi atit de grav , deoarece animale moarte se mai gasesc din cind in cind in padure .
    Dar ce se intimpla , daca acest uliu sau soim este gasit din greseala de un copil sau o grupa de copii care jucindu-se sau facind o mica excursie chiar in acea zona au ghinionul de a gasi acea pasare moarta ?
    Copii ar putea pune mina pe ea , sa incerce sa se joace cu el , printre altele mai pun mina si la gura din cind in cind ?!
    Copilul sau copii in cel mai fericit caz , daca doza nu este prea puternica ar putea scapa , ar putea ajunge si la spital o perioada de timp etc . dar ce se intimpla daca unul din ei moare si se constata ca a decedat datorita acestei vaseline utilizate de catre unii columbofili , intra pe fir bineinteles criminalistii , care de obicei reconstituie firul evenimentuli de la coada la cap , gasind printre altele pasarea , poate in cele din urma chiar si pe cel in cauza ?!
    Se alege cu siguranta cu dosar penal , judecata , urmata de ani lungi de inchisoare !
    Ma intreb , avind in vedere un astfel de posibil viitor , a meritat toata aceasta tevatura ?
    Au meritat acei citiva porumbei una sau mai multe vieti de om plus anii lungi de privare de libertate ?

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  174. In legatura cu art 181 a domnului Liva ,
    Si eu nu am contribuit la acest vot din aceleas motive domnule Liva . Si eu mi-am dat seama ca felul cum au fost puse intrebarile acelea nu a fost corect. Dar nu am vrut sa fiu ” acela ” care vrea sa strice tot si de aceea nu am comentat acest lucru – va multumesc !
    Votul acesta arata constiinta oamenilor fata de natura dar nu felul de a gandi in realitate fiind in cauza .
    In legatura cu Copii va dau plina dreptate domnule Keszeg . Si eu m-am gadit cu groaza la acest lucru ! In rest cum spuneti dumneavoastra – totul e omenesc ! Fiecare incearca sa-si apare cea ce are si aici ma refer la Ciobanii care-si apara oiile , Taranul care-si apara lanul de Porumb , Padurarii / Vanatorii care incearca sa mentina echilibrul in Natura – Statul German , care a inpuscat singurul Urs acuma ca 2 ani etc etc ! Sa nu mai vorbim de ceea ce se intampla zilnic in Afghanistan , Iraq , Palestina ! Oare toti sunt inconstienti ? Fiecare din acestia incearca sa-si apere interesele. Asa a fost si asa va remane – din pacate ….

  175. Hallo domnule liva ,

    referitor la cele doua texte din sondaj , sint corecte amindoua , chiar daca al doilea are un sens mai larg , mai general referindu-se la natura ca intreg .
    De ce ? fiindca atit noi ca oameni cit si porumbeii precum si celelalte vietuitoare facem toti parte din aceasi ! natura , si nu din universe paralele , deci se subintelege automat ca – SI !!! – columbofilia are de cistigat in urma acestui fapt – ca pasarile de prada au un rol in natura – .

    Referitor la cel de al doilea comentariu al dv. as dori sa stiu , cind vorbiti de zborul acelor loturi de porumbei va referiti la zboruri normale in localitate sau va referiti la zboruri pe o distanta oarecare , distanta care este marita progresiv in timp ?

    La zborurile acestea pe distanta lunga, internationale , cum se aleg rutele , intotdeauna din aceeasi directie sau din directii si pe distante diferite ?

    Pun aceste intrebari deoarece vreau sa concep un plan de antrenament si zbor pentru porumbeii dv . voiajori , care sa tina cont de doleantele atit a columbofililor cit si a celor care protejeaza pasarile de prada , in urma caruia , sper , ca toata lumea sa se declare cit de cit multumita fara a fi nevoie de folosirea otravii si a capcanelor de orice fel .
    Deoarece nu sint columbofil , planul o sa fie unul brut care va trebui finisat prin cunostintele dv. columbofilistice , lucru care trebuie sa-l facem impreuna si la care ar fi de preferat sa participe cit mai multi columbofili , dar in modul cel mai serios !

    Da, am inteles sensul intrebarii dv. – as minti daca as spune ca nu am dat SI carne de porumbel pasarilor mele , dar nu m-am folosit de acestia vii , pentru a-mi antrena pasarile pt. vinatoare , exista si alte modalitati de realizare a acestui deziderat .
    Totodata nu neg insa , ca si in rindurile soimarilor , la fel ca si in columbofilie , exista oi negre care fac acest lucru , acestia fiind de obicei incepatori sau din aceia care cred ca stiu tot dar de fapt nu stiu nimic , lucru care se oglindeste si in rezultatele obtinute .

    Cu respect

    Andrei Keszeg .

  176. Domnule Andrei Keszeg din Germania cand ati suprapopulat teritorile cu rapitoare nu vati gandit ca nu au ce manca si atunci or sa vaneze pasari domestice?Sau in Germania iti cumperi vaca si dupa aceea vezi daca ai unde sa o pasti. Nu era mai corect ca mai intai sa se faca un recesamint a pasarilor salbatice care constituie hrana rapitoarelor si in fuctie de numarul lor sa se faca repopularea.Ori cum ati reusit sa faceti mai mult rau decat bine creand un dezechilibru intre pradator si prada.Ca doar dumneavoastra recunoasteti ca nu au ce manca si daia ataca porumbei domestici in orase.

    Cu respect Chow din China

  177. Domnule Dieter referitor la ce spuneti dv. de art.181 a fost o replica la afirmatia spusa de domnul Keszeg in art.179 …”80%voturi pentru pasarile de prada,fapt de care ma declar foarte multumit” Nu am vrut sa stric tot doar mi-am expus puctul meu de vedere referitor la acea fraza,ma simt inselat de acel sondaj nu din cauza procentajului ci din cauza aplicarii si formatului, deasemenea nu m-as putea mandri cu asa ceva pur si simplu mi-ar fi rusine,eu nu as fi adus in discutie procentul si gradul de multumire obtinute in conditii indoielnice. Am vrut doar sa imi expun punctul meu de vedere referitor la numarul de pasari rapitoare din zona mea si la acel vot care nu i-am dat nici un fel de importanta pana la acea fraza din art.179 care ma facut sa revin la inceputuri. Referitor la acea crema,sa nu credeti ca sunt idiot si am folosit asa ceva, v-am relatat doar ce se intampla in disperare de cauza la uni columbofili,eu am porumbei buni si destul de multi, si banii necesari sa incep de la zero dar alti columbofili nu au si de aceea recurg la asemenea fapte drastice.Vreau sa va spun ca sunt un tragator bun de la mare distanta detin arma si permisul pentru asa sport dar nu am tras nici odata in pasari sau alte animale cu toate ca as puteao face cu mare usurinta mai ales cand aceste pasari rapitoare isi aseaza prada pentru transport.Dar cand practici asemenea sporturi de competitie ai psihologicul si cazierul bune si o ratiune si gandire calculate pe miime de secunda ca sa nu faci gresala de a tinti rau,nu este la fel ca vanatoarea cand dai drumul la:alice,gloante,sageti si soimi pur si simplu pentru a vana sau distractie.Nu sunt in masura eu sa stabilesc densitatea acestor rapitoare pe Km2, dar cum s-au gasit metode de izgonire ,stramutare a ursilor (daca nu ma insel densitatea per RO se depaseste cu 80 exemplare)care dau buluc in orase ,statiuni montane precum Valea Prahovei asa se intampla si in orasul meu.Va salut si sper ca nu v-am deranjat cu anumite afirmatii.

  178. Trebuie sa precizez ca acel sondaj si pozele le-am ales eu. Acum imi dau seama ca am tinut putin (poate mai mult) partea rapitorului, si probabil daca puneam si poze cu porumbei morti sau plini de sange sub ghearele unui uliu, poate unii s-ar fi gandit de mai multe ori inainte sa voteze. Mea culpa. Dar, am fost cumva influentat si de tendinta de a tine partea celui aflat in inferioritate – uliul in cazul de fata; m-am gandit numai la multi dintre colegi care ma iau in ras cand le vorbesc de rolul uliului in natura (am aflat de un caz in care crescatorii au urcat chiar intr-un copac din padure, au prins cei 4 pui de uliu si i-au omorat). De aici si ideea mea de a pune acele poze pentru o oarecare obiectivitate, pentru ca a prezenta uliul pe un site de porumbei e ca si cum ai duce lupul la stana si sa le spui ciobanilor ce util este el in natura (trebuie sa ai grija in ce ambalaj il duci, ca sa nu ti-l omoare in fata ta :).

  179. Hallo domnule Chow ,

    O intrebare , de ce nu incercati sa cititi cu mai multa atentie comentariile mele, ca de exemplu cel de la la pos 179 ? ati fi gasit un raspuns exact la aceasta problema a dv .

    Provocam discutii de dragul discutiilor mai ales daca acestea au fost deja discutate ?

    Andrei Keszeg .

  180. Buna seara domnule Livia ,
    nu m-ati deranjat cu nici o afirmatie , v-am multumit numai pentru ca ati observat bine formularea acestor intrebari si ati scris-o .
    In legatura cu Crema – nu v-am acuzat ca o folositi , am vrut numai sa atrag atentia ca aceasta Crema se foloseste in ziua de azi ( de exemplu in Ungaria dar si in alte tari ) si cat de periculoasa poate fi .
    In legatura cu Ursul ( singurul in Germania ) vanat de statul German / Bavarez , nu m-am referit la Ursii din Romania unde exista dupa cunostintele mele ca 50% din Ursii din Europa – o clara suprapopulatie cu urmarile cunoscute !
    Si daca si am ajuns la acest Urs inpuscat in Germania vreau sa mai si scriu cat de trist este cand e vorba de o Tara ( Germania ) care da mult pe Ecologie si refacerea faunei dar nu este in stare sa gazduiasca cativa Ursi chiar daca sunt si zone foarte populate ! Zone populate exista si in alte Tari dar nu s-a renuntat la aceste animale ( controlate in populatie ) care au si ele rolul in natura !
    Salutari

  181. Hallo ,

    discutam , discutam , discutam , ne intoarcem din nou de unde am inceput si iar discutam la nesfirsit – pt. a nu se intelege gresit nu ma refer in mod expres la domnul liva.!
    Ce vor de fapt columbofilii din tara ?
    Desi nu mi-a cerut-o nimeni am intrat pe acest Site de bunavoie si cu speranta ca se poate face totusi ceva impreuna chiar daca sintem in tabere adverse ( am explicat de “n” ori scopul acestei intrari ) practic am intrat in gura lupului , au mai facut-o si altii inaintea mea , au renuntat toti fiindca dupa parerea lor nu ar avea nici un rost .
    Parerea mea este ca are totusi un rost si merita incercat cu conditia sa existe COOPERARE , VOINTA SI INTERES din ambele parti si nu ATAC de cite ori este posibil si mai ales fara rost numai de dragul de a aparea cu ceva pe Site !
    Este neaparata nevoie ca si acest topic sa ajunga in situatia altor topicuri ,unele dintre ele pur columbofile , adica la nimic , la a fi redus la zero ?
    V-am oferit un ajutor sincer , real, corect , verificabil , am investit timp pt. problemele ridicate , am incercat sa fac tot posibilul sa nu fiu ignorant sau arogant desi ar fi fost cazul de multe ori , in ultimul comentariu m-am oferit sa concep impreuna cu dumneavoastra un plan de zbor si antrenament pentru columbofilii care detin voiajori , care sa tina cont de realitate , de doleantele ambelor parti , mai ales ca in domeniul pasarilor de prada ma pricep putin mai bine decit oricare dintre dumneavoastra !
    Care este de fapt problema dumneavoastra ? sint mai importante problemele minore , de pe urma carora nu are nimeni nici un cistig , sub nici o forma , nu vreti sa faceti chiar nimic nici macar pentru porumbeii dv pentru si in interesul pasiunii dumneavoastra ?
    Mergeti asa mai departe , sa va intrebati la nesfirsit care este cauza disparitiei porumbeilor , etc si alte probleme de genul acesta ?
    Aceste probleme pot fi ocolite , pierderile , intr-o masura oarecare minimalizate cu doar putina VOINTA , INTERES si mai ales COOPERARE ! mai ales intr-o problema ca asta care poate costa viata multor porumbei , timp si bani aruncati pe fereastra !

    Chiar nu vreti sa intreprindeti sau sa incercati nimic , va complaceti in situatia asta ?

    Daca este asa , va rog sa-mi comunicati acest lucru si ma retrag de pe Site definitiv !

    Andrei Keszeg .

  182. Eu cred ca desi pasarile de prada sunt un pericol pentru noi columbofilii,ele nu ar trebui sa dispara de pe pamant.Fiecare vietuitoare are dreptul la viata nasa cum avem si noi oamenii.

  183. lasati si rapitoarele sa traiasca daca antrenezi bine porumbei nu iti va prinde niciunul rapitoarele la mine asa e

  184. asa e rapitoarele au rolul lor in ecosistem dar daca prinde un anumit por nu inseamna ca acesta era prost poate era bolnav sau cine stie poate era lovit la aripa in fine dak ele nu ar mai fi cum spunea si porumbei.ro am avea niste porumbei fara forma fizica buna si nu ar mai avea de ce sa se teama si asa s-ar raspandi multe boli

  185. de ce sa fie lumea fara rapitor??? ai porumbeleu bun de zbor scapa….nu….at asta a fost sa fie…..cumpara-ti rotati j tine-i in voliera….

  186. Nu e nici o noutate ca omul isi confera cu de la sine putere cine sa traiasca si cine sa moara dintre vietuitoarele planetei

    Ar cam fi cazul cei care doresc disparitia vreunei specii sa se intrebe intai daca ar putea , cu de la sine putere , sa creeze o specie noua, si sa ii asigure perpetuarea asa, vreo doua mii de ani, si apoi sa se mai gandeasca ….

  187. nu ai dreptate dak dispar o sa te maninc sobloani sierpii soareci si tot felu de rozatoare si la fel si cu porumbii tai care cred ca gindesc mai mult ca tine scuze nu o lua in semn de rau da asa este

  188. Eu nu am nici o problema cu ei atita timp cit nu maninca porumbei ai mei ai lui x sa manince soareci si sobolani pina bubuie dar nu se poate asta e nu ne convine da cu cine sa ne certam????

  189. Lasati Rapitoarele in pace,au si ele un rol bine stabilit de natura. !!!

  190. la mine sunt 3 soimi porumbari care dau tarcoale iarna si credetima sunt fff insistenti mi luat deja 4 sucatori asta e fiecare tre sa traiasca un an nou fericit

  191. Intr-adevar pasarile de prada s-au inmultit excesiv si ar trebuii facut ceva in acest sens, pentru ca sunt cateva specii ce pot disparea tocmai din cauza acestui fenomen, iar cele de prada vor devenii dominante, pana cand se vor manca intre ele (“joke :D”)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *