Autor: psih. Simionca I.-Bistrita

Nota autorului: a se inlocui in text… dupa prima citire: compozitor cu crescator, piesa cu porumbel, artist cu pasionat… muzica cu columbofilie!

Tuturor ne place muzica! Toti avem un ritm interior, o muzica a varstei, a generatiei sau …doar a unui eveniment. Nu exista oameni carora sa nu le placa macar un gen muzical, o formatie sau un artist, un album sau doar o piesa pe care devin mai relaxati, mai dezinvolti. Astfel unora le place muzica simfonica, unora blues, jazz, muzica populara, rock, techno …. In fapt trebuie doar sa stim care este acel ritm interior propriu si prin ce muzica il armonizam!

Daca stim sa ascultam, exista si in fiecare crescatorie de porumbei o anumita muzica.

Vizitez cu placere crescatorii de cate ori am ocazia. Cand intru in unele, ma invaluie o emotie placuta: crescatorul parca e un dirijor care, fara prea multe cuvinte imi prezinta pe rand orchestra, viorile, violoncelul, tobele… Plec cu un sentiment placut, de satisfactie, ca dupa un concert simfonic audiat cu placere, in care dirijor era marele Sergiu Celibidache iar orchestra… Filarmonica din Viena !

In alta crescatorie, parca ascult un radiou: gazda se straduieste sa caute postul potrivit care crede ca imi face placere si cauta…cauta…, din cand in cand ascult un sfert de piesa, apoi stiri, apoi iar bruiajul frecventelor…iar gazda nestiind ce-mi place continua sa caute. Pana la urma am ascultat franturi din toate iar dupa plecare nu voi reusi sa fredonez nici o piesa in minte. Ajung astfel sa inteleg ca acesta este stilul acestui om- schimbarea frecventelor in cautarea unei piese mai bune este felul lui de a fi!

Sunt alte crescatorii in care sunt intampinat de o colectie impresionanta de ?cd-uri? si de ?echipamente audio? de ultima generatie: incepe Tiesto, apoi Julio Eglesias, mai apoi Queen, apoi Vivaldi, imediat se completeaza cu… si asa ajung sa ascult deodata… toate piesele acestor mari artisti! Sunt ?bombardat? cognitiv si mai ales senzorial din toate directiile cu piese de succes….dar care canta…toate in acelasi timp! Mi se dau bineinteles si informatii suplimentare: acesta este original Koopman, original Vandenabeele, acesta este Vercammen, Verkerk, Schaerlaeckens, Janssen/Meulemans, Schellens,van Roy, van… samd! Acest colectionar nu stie ce muzica imi place si incearca sa descopere ad-hoc, prezentandu-mi deodata toate piesele din colectie. Ma intreb daca acesta mai reuseste sa asculte in liniste o piesa preferata, sa mediteze si se mai relaxeze pe ….vreo piesa!

In columbofilie se creeaza o relatie intre crescator, crescatorie si porumbei, relatie asemenea dirijorului cu orchestra sa, artistului cu publicul sau, simplului meloman cu echipamentul audio si colectia sa de cd-uri …etc! In fiecare relatie exista o anumita tandrete sau agresivitate, implicare patimasa sau incredere reciproca, dans sincron sau atmosfera de rockoteca!

Columbofilia e precum muzica! Apare o piesa frumoasa, ne place, dorim sa o mai ascultam, o auzim la radio. Ajungem sa cumparam cd-ul si il ascultam in masina proprie dar apoi il auzim si in masinile de pe strada si in magazine si la tv. se si scrie despre ea, se si comenteaza……. ?tim oare in acel moment daca se va transforma intr-o piesa care va tranzita generatiile sau e doar o piesa de sezon!?

Unii crescatori sunt precum artistii: au talent au si pregatire dar trebuie totusi sa le compuna cineva piesele, trebuie sa le creeze o imagine, sa-i lanseze, sa-i promoveze!

Altii crescatori de porumbei sunt precum compozitorii. Unii vor incepe prin a investi in propria pregatire, apoi vor compune o piesa si mai apoi… vor deveni cunoscuti. Desigur sunt si altii care vor sa inceapa prin a cumpara intrumentele muzicale, apoi vor invata sa cante la ele si… candva sa si compuna piese de mare succes. Printre acestia mai sunt si unii care doresc ? poate chiar reusesc-sa cumpere din start un Stradivarius!

Porumbeii de succes sunt precum piesele muzicale de succes! Sunt produsul unui compozitor, al unui artist, al unei formatii, sunt promovate dar trebuie si lansate… la un EUROVISION!

Sunt unii artisti cu un repertoriu impresionant iar altii care ajung …compozitori! Unii vor canta la nunti iar altii pe scena Scalei din Milano. Unii vor fi incantati chiar si de o singura piesa, altora nu le va ajunge toata muzica din lume pentru a-i multumi si relaxa! Unii vor compune o piesa de succes si vor disparea odata cu ea, pe cand altii vor compune hit dupa hit; altii vor reusi sa ?imprumute? dintr-o piesa un fragment din alta un alt fragment si se vor mandri ca au o piesa cu versurile din… ?november rain? si ritmul din… ?no woman no cry? !

Unii, mai cred ca muzica generatiei lor este mai buna decat muzica anilor 60, 70, sau 80.

Se poate oare considera ca dupa atatea generatii de muzica, cea a generatiei noastre este mai buna decat cea din anii 60, 70 sau 80? Oare cunoscand zece piese de mare succes putem re-compune o piesa mai buna decat toate cele zece doar pentru simplul motiv ca le cunoastem foarte bine ritmul, notele si poate chiar le putem scrie pe un portativ. Dar din …doua piese de succes putem reface o piesa de mare succes?!

Sa fie oare suficienta o colectie impresionanta de cd-uri si ?un gram? de cultura muzicala sa… reinventam MUZICA…sau poate trebuie pur si simplu sa ne bucuram de existenta ei?!

P.S Nu ar fi fair-play fata de dumneavoastra daca nu v-as spune ca mai exista o categorie -din care face parte si autorul – care nu vor fi niciodata compozitori- nu au experienta si nici talent pentru aceasta, care nu vor fi nici artisti ce vor ridica o sala in picioare….. dar care… din cand in cand mai fac cu prietenii ….KARAOKE!!

Cu stima pentru cititorii site-ului porumbei.ro!