Autor: psih. Simionca I.-Bistrita
Nota autorului: a se inlocui in text… dupa prima citire: compozitor cu crescator, piesa cu porumbel, artist cu pasionat… muzica cu columbofilie!
Tuturor ne place muzica! Toti avem un ritm interior, o muzica a varstei, a generatiei sau …doar a unui eveniment. Nu exista oameni carora sa nu le placa macar un gen muzical, o formatie sau un artist, un album sau doar o piesa pe care devin mai relaxati, mai dezinvolti. Astfel unora le place muzica simfonica, unora blues, jazz, muzica populara, rock, techno …. In fapt trebuie doar sa stim care este acel ritm interior propriu si prin ce muzica il armonizam!
Daca stim sa ascultam, exista si in fiecare crescatorie de porumbei o anumita muzica.
Vizitez cu placere crescatorii de cate ori am ocazia. Cand intru in unele, ma invaluie o emotie placuta: crescatorul parca e un dirijor care, fara prea multe cuvinte imi prezinta pe rand orchestra, viorile, violoncelul, tobele… Plec cu un sentiment placut, de satisfactie, ca dupa un concert simfonic audiat cu placere, in care dirijor era marele Sergiu Celibidache iar orchestra… Filarmonica din Viena !
In alta crescatorie, parca ascult un radiou: gazda se straduieste sa caute postul potrivit care crede ca imi face placere si cauta…cauta…, din cand in cand ascult un sfert de piesa, apoi stiri, apoi iar bruiajul frecventelor…iar gazda nestiind ce-mi place continua sa caute. Pana la urma am ascultat franturi din toate iar dupa plecare nu voi reusi sa fredonez nici o piesa in minte. Ajung astfel sa inteleg ca acesta este stilul acestui om- schimbarea frecventelor in cautarea unei piese mai bune este felul lui de a fi!
Sunt alte crescatorii in care sunt intampinat de o colectie impresionanta de ?cd-uri? si de ?echipamente audio? de ultima generatie: incepe Tiesto, apoi Julio Eglesias, mai apoi Queen, apoi Vivaldi, imediat se completeaza cu… si asa ajung sa ascult deodata… toate piesele acestor mari artisti! Sunt ?bombardat? cognitiv si mai ales senzorial din toate directiile cu piese de succes….dar care canta…toate in acelasi timp! Mi se dau bineinteles si informatii suplimentare: acesta este original Koopman, original Vandenabeele, acesta este Vercammen, Verkerk, Schaerlaeckens, Janssen/Meulemans, Schellens,van Roy, van… samd! Acest colectionar nu stie ce muzica imi place si incearca sa descopere ad-hoc, prezentandu-mi deodata toate piesele din colectie. Ma intreb daca acesta mai reuseste sa asculte in liniste o piesa preferata, sa mediteze si se mai relaxeze pe ….vreo piesa!
In columbofilie se creeaza o relatie intre crescator, crescatorie si porumbei, relatie asemenea dirijorului cu orchestra sa, artistului cu publicul sau, simplului meloman cu echipamentul audio si colectia sa de cd-uri …etc! In fiecare relatie exista o anumita tandrete sau agresivitate, implicare patimasa sau incredere reciproca, dans sincron sau atmosfera de rockoteca!
Columbofilia e precum muzica! Apare o piesa frumoasa, ne place, dorim sa o mai ascultam, o auzim la radio. Ajungem sa cumparam cd-ul si il ascultam in masina proprie dar apoi il auzim si in masinile de pe strada si in magazine si la tv. se si scrie despre ea, se si comenteaza……. ?tim oare in acel moment daca se va transforma intr-o piesa care va tranzita generatiile sau e doar o piesa de sezon!?
Unii crescatori sunt precum artistii: au talent au si pregatire dar trebuie totusi sa le compuna cineva piesele, trebuie sa le creeze o imagine, sa-i lanseze, sa-i promoveze!
Altii crescatori de porumbei sunt precum compozitorii. Unii vor incepe prin a investi in propria pregatire, apoi vor compune o piesa si mai apoi… vor deveni cunoscuti. Desigur sunt si altii care vor sa inceapa prin a cumpara intrumentele muzicale, apoi vor invata sa cante la ele si… candva sa si compuna piese de mare succes. Printre acestia mai sunt si unii care doresc ? poate chiar reusesc-sa cumpere din start un Stradivarius!
Porumbeii de succes sunt precum piesele muzicale de succes! Sunt produsul unui compozitor, al unui artist, al unei formatii, sunt promovate dar trebuie si lansate… la un EUROVISION!
Sunt unii artisti cu un repertoriu impresionant iar altii care ajung …compozitori! Unii vor canta la nunti iar altii pe scena Scalei din Milano. Unii vor fi incantati chiar si de o singura piesa, altora nu le va ajunge toata muzica din lume pentru a-i multumi si relaxa! Unii vor compune o piesa de succes si vor disparea odata cu ea, pe cand altii vor compune hit dupa hit; altii vor reusi sa ?imprumute? dintr-o piesa un fragment din alta un alt fragment si se vor mandri ca au o piesa cu versurile din… ?november rain? si ritmul din… ?no woman no cry? !
Unii, mai cred ca muzica generatiei lor este mai buna decat muzica anilor 60, 70, sau 80.
Se poate oare considera ca dupa atatea generatii de muzica, cea a generatiei noastre este mai buna decat cea din anii 60, 70 sau 80? Oare cunoscand zece piese de mare succes putem re-compune o piesa mai buna decat toate cele zece doar pentru simplul motiv ca le cunoastem foarte bine ritmul, notele si poate chiar le putem scrie pe un portativ. Dar din …doua piese de succes putem reface o piesa de mare succes?!
Sa fie oare suficienta o colectie impresionanta de cd-uri si ?un gram? de cultura muzicala sa… reinventam MUZICA…sau poate trebuie pur si simplu sa ne bucuram de existenta ei?!
P.S Nu ar fi fair-play fata de dumneavoastra daca nu v-as spune ca mai exista o categorie -din care face parte si autorul – care nu vor fi niciodata compozitori- nu au experienta si nici talent pentru aceasta, care nu vor fi nici artisti ce vor ridica o sala in picioare….. dar care… din cand in cand mai fac cu prietenii ….KARAOKE!!
Cu stima pentru cititorii site-ului porumbei.ro!
Tare mult mi-a placut acest articol, va multumesc pentru contributie! Cred ca fraza care concentreaza foarte bine toata ideea articolului este: “Ma intreb daca acesta mai reuseste sa asculte in liniste o piesa preferata, sa mediteze si se mai relaxeze pe ?.vreo piesa!” .
Foarte adevarat, de multe ori vad ca febra rezultatelor, a celebritatii si a achizitiilor umbresc relaxarea si placerea din acest hobby.
Care-i melodia din cotetul de braconier? Maneaua, frate! :)
Foarte frumos articol.Chiar impresionant.Faceti niste paralele extraordinare.Sunteti un om de o certa valuare si mi-a facut mare placere sa va citesc articolul.Este bine venit si avem cu totii multe de invatat din el.Sper ca pe viitor sa mai primim astefel de articole si pe siteul F.R.C care sunt convins ca va gazdui articole de prima mana.Multumesc pe aceasta cale Dl Dejan Andrei administratorul acestui site care prin bunavointa si multa intelegere ajuta si domnia sa la ridicarea nivelului columbofil.Va urez tuturor un an 2008 plin de satisfactii si va invit la expozitia F.R.C la care va fii prezent si Dl Ad Schaerlaeckens celebrul columbofil si scriitor.Va fii o ocazie unica pentru toata lumea de a se intalni cu acest TITAN al literaturii columbofile mondiale.
LA MULTI ANI TUTUROR !! PETRICA COCOS
Superb articol! Mie mi-a placut foarte mult descrierea celor 3 tipuri de crescatori. Totusi, mai lipseste unul, amintit dealtfel si de Andrei – braconierii. Ca sa parafrazez, braconierii sunt crescatorii care spera sa prinda la capcana un Stradivarius.
Foarte buna paralela facuta!
Cel mai trist in columbofilie este ca o piesa de succes este de cele mai multe ori vanduta pe sume mari, si nu mai ajunge niciodata in viata “sa zburde in eter”, sta inchisa intr-o colectie de hituri unde se incearca realizarea unor copii cat mai fidele, “coveruri”. Multi compozitori isi vand piesele de succes, constienti fiind ca nu le vor mai auzi niciodata.
Ce poate fi mai trist decat un voiajor sub aripile caruia au alergat mii de KM in tinerete si care de ani de zile sta inchis intr-o matca unde singura activiate este productia de descendenti pe banda rulanta… tot efortul lui de a ajunge acasa cat mai repede cu putinta este rasplatit intr-un final printr-o noua alungare de ACASA, definitiva. Daca ar sti ei…
Perfect ….textul mi se pare cam greu pentru columbofii.Vreau sa aud cand un muzician v-a compune un imn columbofil care sa ne uneasca pe toti. Ce inseamna in ROMANIA …..FCR,FCPR,SPBR,UCP…parerea mea este ca ‘INTERESUL POARTA FESUL”Expozitii peste expozitii,porumbei care le-ar fi rusine sa stea alaturi de semenii lor pe care “proprietarii”vor cun orice pret sa-i faca campioni.Halal de Olmpiadele columbofile, unde nu poarte sa participe decat un singur reprezentant din fiiecare tara.Noi santem altlel..dam totul si vom lua de la locurile 10 in …jos.
Deocamdata “Desteapta-te romane” se potriveste ca imn. Dar sa n-o dam in politica, prefer sa ne limitam la porumbei pe acest site, iar aici pe topic, la ideea acestui superb articol.
frumos articol…felicitari!!!
BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
APLAUZE LA ………..SCENA DESCHISA
nimic nu e mai frumos cind din vioara ta rasuna succesul , a unui mare compozitor ce esti
a sti sa compui e o arta , a sti ca cinti ceea ce compui e magnific
as vrea ca autorul acelui artuicol sa ma contrazica [ daca e cazul ]
Buna Domnilor
Mam gindit putin la aceste categori si ma alatur si eu idei cuprinse in articol si poate ca daca as vrea sa fiu sincer cu mine ar trebui sa recunosc ca dea lungul veti columbofile mas fi putut regasi in chiteva din ele iar in ce priveste acea a braconerilor introdusa ulterior asta cred se regaseste in toate celelalte sau daca nu sa regasit la un anumit timp sau etapa a vieti columbofile. Personal eu nu cred ca exista vreunul care sa nu fi pastrat nici odata un porumbel pripasit la el sau sa nu fi cumparat cel putin la inceput din piata sau crescatori porumbei doar de la cei care aveau acte doveditoare ca sau nascut la ei in voliera.
Hai domnilor sa fim seriosi cu noi insine ca se pare ca intotdeauna cel ce striga mai tare e mai vinovat de acest viciu. Acuma de sarbatori am participat la o discutie intre barbati stiti domnile voastre aia care nu se epuizeaza nici o data cine conduce in casa sotia sau sau sotu si la un anumit dat unul mai nou in club care era mai recent casatorit a concluzionat din toti pe care ii cunosc din familie si cunoscuti am constatat ca exista doua categorii de barcati uni care sint condusi de soti si o adoua care nu ar recunoaste pt nimic in lume.
Dupa chiteva deceni de crestere a porumbeilor cred ca potriveste si columbofililoraceste categori.
Cu stima Alex. Bude
Buna
In privinta stari noastre de spirit si raportul nostru fata de porunbei si goana exsagerata de a dori sa fim toti mari compozitori sau daca nu cel putin detinatoroi de mari hituri.
Dupa parera mea umila care nu pretind ca trebue sa fie universal acceptata.
In viata am intilnit doua tipuri de de crescatori:
NR 1 Crescatori care se incadreaza in adevaratul sens al cuvintului Columbofil acestea iubesc porumbei pt ceia ce sint ei sacrificind bani si timp neconditionat daca de gradul de popularitate pe care o cistiga el pt aptitudinea si calitatile detinute de porumbei.
Acesti Columbofili pot oricind sa renunte cu usurinta le cupe si medali aceste reprezentind doar ceva care e placut sa ai dar nu cu ori ce pret sindurul lucru la care nu sint pregatiti sa renunte sint porumbei.
Nr 2 Crescatori care se incadreaza in adevaratul sens al cuvintului Biznitar sau pt a folosi un limbaj mai actualizat ( om de Afacere) acestea sint iubitoriafaceri iar sarmani porumbei sint doar obiectul de bijnit si nu au mici o semnificatie sentimentala.
Acesti bisnito Columbofili pot oricind sa renunte la o partitura sau hit ( porumbel ) acestia reprezentind doar obiectul folosit in bijnit lor dar in aceasta brense important este succesul care se masoare in cupe si diplome si pe loc de frunte sta laudele si reclama acordarte investitorului
care este descalificat in cazul ca siar permita sa exterorizeze sentimente.
Bijnitul fuctioneaza dupa aceleas reguli indiferent de branse.
Iar categoriile descrise in acest frumos articol se obtin in fuctie cambinatia pocentuala din aceste categori de baza existente in fiacare din noi in diferite momente din viata pt ca in fuctie constentizare si de ce iubim mai mult si castiga importanta se schimba rapoartele procentuala si trecerea de la o grupa la alta este posibila dac o dorim cu adevarat.
Asa ca o concluzie daca acest articol nea miscat chit de purin la o revizuire inpreuna cu o evaluare atenta ne sta la dispozitia tuturor sa schimbam grupa daca o dorim.
Succes tuturor in noul an columbofil si as nu uitam sa iubim porumbei.
Cu stima si mult respect Alex. Bude
Adevarul e undeva la mijloc. In muzica nu conteaza anul in care s-a facut hitul tot asa de bun este , dar in sport e alceva; s-a ajuns la fel ca si in fotbal sa se joace doar in viteza maxima deoarece se tinde la tot mai perfect ,concursuri care se inchideau in 3-4 zile in ziua2 sunt gata.Si la fel cum a zis si ANDREI la pct5din pacate multi dirijori isi vand piesele de top ,dar poate ca asa e facuta viata ca totul sa aibe un pret.Pot sa dau un simplu ex; regretatul campion al RO, CAZACU C-TIN a zis eu nu ma despart de campionul meu si daca trebuie sa mananc o paine si o ceapa. Sunt si oameni ce pun atat suflet incat pretul nu exista, ci doar porumbelul.Iar la fel cum a zis autorul acestui articol, DIRIJORUL ESTE VIOARA ANTAI IN ACEST SPORT. FELICITARI!
Da superb articolul,el insasi ca un hit pentru relaxarea si incantarea unora dintre noi Cred ca la fel de important este faptul ca cel ce semna in ani trecuti “de la Bistrita” a revenit printre noi cu superbe articole. Personal ii urez un sincer La Multi Ani cu multe impliniri
Domnule Simionica, ati redat in acest articol cam tot ce simt eu, si aveti dreptate, ca lupta pentru a avea porumbei din linii renumite sau cu palmarese remarcabile, umbreste faptul ca porumbelul e minunat atunci cand zboara, asta il face cea mai minunata pasare domestica (parere proprie), nu tinut inchis. Deschid siteul porumbei.ro aproape zilnic, si ce vad..?, multa rautate, ambitite, agresivitate si rivalitate care nu isi are in mare parte rostul, si care sunt specifice romanilor, asa suntem noi, dar asta nu trebuie sa ne scuze, trebuie sa ne motiveze. Daca pentru a supravietui in Romania trebuiie sa faci multe care nu ar trebuie, cand e vorba de o pasiune trebuie sa fii cu totul altfel, exact opus, asta trebuie sa te relaxeze sa te revitalizeze si sa vezi viata din alt sens, si aceste fiinte trebuie intelese si apreciate si sa nu uitam ca ele sunt pe primul loc.Ma bucur ca mai exixta persoane care inteleg bine lucrurile in esenta! Cu stima! Roman Eduard
felicitari articolul este super si se potriveste la fix!!!Domnule Andrei mi-a placut foarte mult comentariul dvs de la poz 5!!!!
Ati punctat perfect, ati dat dovada de mare arta in scrierea postului. Mi-a placut tare mult si va felicit. Astept si alta data din partea dumneavoastra articole la fel de interesante. Va multumesc!
super tare articolu, da mult de gandit. Daca te regasesti putin in vreo categorie vei stii ce ai de facut.
Buna problema la pozitia 5, Da am si io urmatoarea intrebare: daca un astfel de porumbel nu este introdus in matca cum voi avea io succes?
Stiu ca e greu da fara sacrificii nu ai ce face.
Va multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru frumoasele comentarii! Articolul este sinteza unor observatii facute comportamentului crescatorilor (de succes) pe care le-as numi… ?informatii cu valoare de doar… 1%… in ecuatia succesului columbofil!?. Dar… administrat corespunzator poate fi procentul…?pachetului de control?! Va multumesc inca o data si va doresc un an plin de succese!
Pt. d-l Mitica Stancu (poz.13): ma bucur ca cineva ?de la Bistrita? a avut interventii apreciate dar… eu nu am mai scris decat un articol, ?Profilul psihologic…? pe care l-am semnat ca si acum…
Cu stima,
psih. Simionca I.-Bistrita
foarte frumos ………….te lasa fara cuvinte……nu ai c sa mai zc….foarte frumosa paralela intre muzica s columbofilie….interesant andrei pozitia 5.asa este domnule andrey.va spun din propria experientza.FELICITARI
excelent,felicitari
Foarte interesant articolul,felicitari!Poate ca muzica contemporana e mai buna,mult mai sofisticata dar la baza ei nu sta cumva muzica anilor60-70?Sa nu uitam ca produsii zile de azi sunt tot compozitii ale unor mari columbofili(bricoux,jannsen etc.),dar remixate cu apratura performanta.Oricum muzica retro este mereu de actualitate.)))
APLAUD RIDICAT IN PICIOARE,PRIVESC PRINTRE CAPETELE CELOR DIN FATA SCENA ,DAR NU MA DERANJEAZA,SUNT MUT SI IN ACELASI TIMP GALAGIOS IN INTERIORUL MEU,CRED CA VISEZ ,DRAGILOR TOATE ARTICOLELE SUNT FF BUNE,RESPECT VALOAREA SI CARACTERELE ADEVARATE VA DORESC SUCCESE SI VIORI FACUTE LA REGHIN ,DAR ACORDATE PERFECT
“Cred ca la fel de important este faptul ca cel ce semna in ani trecuti ?de la Bistrita? a revenit printre noi cu superbe articole. Personal ii urez un sincer La Multi Ani cu multe impliniri”
D-le. Mitica Stancu, va multumesc pt. aprecieri si urarile de “La multi ani!”, la fel va doresc si dumneavoastra si tuturor vizitatorilor: “porumbei.ro”
Delabistrita.
…spor la zbor !!!
“ma bucur ca cineva ?de la Bistrita? a avut interventii apreciate dar? ”
Pt. Simionca I.
Ati mai scris numai un articol! Personal, pe mine, ma incantat primul articol dar acesta este, parerea mea, un articol demn de toate revistele columbofile din lume. Daca as avea o revista de specialitate nu as ezita, cat de putin, sa va public acest articol. Felicitari !!!
Delabistrita.
…spor la zbor !!!
Buna D – le Fara nume de la bistrita
Cerd ca inainte de a te gindi la achizitia unei reviste nu ar prinde rau sa procuri putin incdere de sine incit sa poti renunta la anonimat folosind identitate reala daca nu te rusinez de ea.Sau aveti vreun motiv so faceti ?
Hai curaj macar acu in ceasul al 12 cind ai dovada ca esti apreciat.
Succes in activitatea columbofila si curaj.
Cu stima si respect Alex. Bude
acest articol nu are leg cu porumbei, poate multi ma credeti nebun, dar nu are absolut nici o leg..porumbeii sunt alceva, o pasiune ce nu se poate descrie in cuvinte….
toata lumea spun ceea c’ simte prin cuvinte.nu gresiti pasiunea pt porumbei
e cu totul altceva? consultati si voi anumite reviste speciaale