Combaterea paduchilor si a altor insecte

Salut,
Care sunt cele mai bune metode de a preveni si trata porumbeii, respectiv adaposturile porumbeilor, de acesti daunatori… paduchi, capusi etc?
Multumesc anticipat!
Marius

56 comentarii la “Combaterea paduchilor si a altor insecte”

 1. eu pun in cuibare frunze de nuc, iar in vasul de baie, la 10 litri de apa un pumn de sare grunjoasa si 2 linguri de otet.

 2. eu de obicei cand au crescut puii sau la cateva zile dupa ce au ouat spal cotretul dezinfectez boxele in care au fost puii .trebuie spalat in orice crapatura.dak vrei poti sa il dai si cu solutie pt paduchi sau cu var

 3. bine normal ca skot tot afara hranitoarea cuibarele(cuibarele trebuie vopsite pt a le putea spala mai bine si nici nu se strica)cuiburile cu oua le pun la soare.

 4. Eu zic ca cel mai bun ar fi rombendazol super , un sfert comprimat/porumbel , 2 zile , scapi si de paraziti intestinali , si de paduchi.

 5. Ectoparaziţii
  Ectoparaziţii sunt foarte răspândiţi în rândul efectivelor de porumbei. Afectează organismul păsărilor în mai multe feluri.

  Agentul patogen / Cauza:
  Păduchii de pene, râia şi scabia trăiesc permanent pe corpul porumbeilor infestaţi, părăsindu-i numai pentru a căuta altă gazdă. Căpuşele porumbeilor şi căpuşele păsărilor nu atacă porumbeii constant şi o fac numai noaptea, pentru a suge sânge. În restul timpului, se ascund în crăpăturile din interiorul adăpostului. Pot transmite agenţi patogeni.

  Diagnosticare:
  Păduchii de pene sunt vizibili cu ochiul liber. Pentru a-i detecta, ţineţi porumbelul în lumină, cu aripa întinsă la maximum. Infestarea cu râie şi scabie poate fi confirmată în urma unei examinări microscopice a unei mostre de piele inflamate. Căpuşele pot fi detectate cu ochiul liber în crăpăturile pereţilor – în special în zorii zilei, când paraziţii părăsesc corpul gazdei, în căutarea unui ascunziş. Totodată, se întâlnesc şi sub hrănitori şi adăpători.

  Profilaxie:
  Curăţaţi recipientele de hrănit şi adăpat cu apă clocotită. Scăldatul regulat în apă proaspătă – cel puţin o dată pe săptămână – protejează porumbeii împotriva infestării cu paraziţi.
  _________________________________________

  Păduchii lungi
  Populează penele de pe întreg corpul. Se hrănesc cu excoriaţiile penajului şi nu provoacă multe stricăciuni.

  Tratament curativ:
  Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.
  __________________________________________

  Păduchii mici
  Nu suportă lumina şi se întâlnesc pe partea inferioară a penelor de pe corp. Se hrănesc cu excoriaţiile penajului şi provoacă iritaţii sub formă de usturimi şi arsuri.

  Tratament curativ:
  Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.
  _____________________________________________________________

  Căpuşele de pene
  Se întâlnesc pe tija penelor de zbor. Provoacă o iritaţie severă. Au forma unor bobiţe de culoare neagră, plasate de o parte şi de alta a tijei.

  Tratament curativ:
  Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.
  __________________________________________

  Scabia
  Aceşti paraziţi provoacă căderea penelor. Se infiltrează prin tija penelor şi pătrund în folicul. Dacă penele au rădăcina umflată, probabil aveţi de-a face cu scabie. Tija penei se umflă, după care pică. Apar nişte puncte mici şi gălbui pe partea inferioară a penelor de pe piept, aripi, spate şi gât.

  Tratament curativ:
  Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.
  __________________________________________

  Căpuşele roşii
  Aceşti paraziţi nu pot fi observaţi la examinarea porumbelului. Se ascund în fisurile şi crăpăturile pereţilor în timpul zilei. Ies la iveală noaptea, pentru a se hrăni cu sângele porumbeilor. Căpuşele roşii provoacă iritaţii şi stricăciuni din cauza faptului că sug sânge.

  Tratament curativ:
  Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.

  ( Selectie din cartea electronica “Formula Succesului In Sportul Columbofil ” , mai precis din bonusul “Bolile Porumbeilor “) http://www.sicmoda.com/pigeon1.html

 6. De regula stiu ca se pune agatat in voliera pelin . Eu unul o data pe luna cumpar un spray si ii “pufai” pe toti fara sa am probleme :)) Daca incerci cu praf posibil sa nu tina pentru ca se scututra in zbor

 7. eu am probleme cu cativa porumbei , le a cazut fulgii de pe gusa , mentinonez ca le fac baie saptamnal cu romparasept 5% si le am dat individual unde le a cazut fulgi cu CANIDER U dar nu vad nici un efect daca ma poate ajuta cineva cu o ideie sau un sfat

 8. dupa ce au scos puii la zbor 1zi ii tin afara pentru a varui,a da cu solutie speciala pentru paduchi,capuse,purici in fiecare cuibar schimbate paiele si sub paie 2-3frunze de nuc si zilnic 2-3hr pe zi cotetul este aerisit fara nici un porumbel in el.Si a dat rezultate la mine de cativa ani.

 9. pentru porumbei folositi Ivermectina, picaturi dupa ceafa, te scapa de paduchi si viermi 5 luni iar pentru adapost cel mai bun dezinfectanta la ora actuala este Ecocid, la farmacia veterinara, 8 lei un plic, se pune la 5 l apa. Sanatate si succes !

 10. frunze de nuc si ace de pin in cuibare.pentru porumbei exista un sprei antiparazitar se gaseste la farmacia veterinara.baie cel putin odata pe saptamana cu sare si otet.mult noroc

 11. @Claudian: “Stropirea adăpostului cu pesticide şi scufundarea porumbeilor în soluţii speciale.” – aceasta informatie nu ne spune nimic concret. In rest categorisirea paduchilor este foarte utila. N-am vazut pana acum decat paduchii aceia lungi pe sub aripa.

  “Păduchii lungi
  Populează penele de pe întreg corpul. Se hrănesc cu excoriaţiile penajului şi nu provoacă multe stricăciuni. ”

  Interesanta chestie, am mai invatat ceva. Aveam impresia ca acesti paduchi ciupesc si porumbeii, dar daca se hranesc numai cu “matreata” lor sunt cam inofensivi.

 12. Firma Rohnfried are un produs foarte, foarte bun pt paraziti externi – Aparasit Plus . E un spray cu care spreyati su aripa si nu mai aveti probleme cateva luni.

 13. O buna solutie ar fi marul lupului sau frunzele de nuc,acestea sun metodele naturale si cele mai bune dupa parerea mea atat pentru sanatatea porumbeilor cat si combaterea paduchilor si a parazitiilor externi!!!!
  Ar mai fi o solutie chimica foarte buna ECTOCID dar trebuie avut grija cum se administreaza!!
  Succes!!!!!!!!

 14. Combaterea paduchilor o fac cu Ectocid, 12 lei, de la farmacia veterinara! E foarte bun, nu sunt probleme! De obicei la 2 saptamani, inainte de imbarcare dau! Nu revin cu paduchi de la alte pasari si nu sunt probleme! Salutare

 15. Ptr asu cad faci curatenie stropeste in fiecare cuibar cu romparesept 1ml la litru de apa si scapi de paduchi

 16. Eu am folosit cu foarte mare succes

  Pego Cansafix Spray 400ml
  8,95 EUR

  nu e toxic pentru porumbei. o singura data l-am folosit pe porumbei; acum un an. De atunci nu mai am probleme cu parazitii penelor. Porumbeii mei nu intra in contact cu alti porumbei.

  De asemenea recomand
  Picaturi de pus pe ceafa porumbeilor Klaus Nackentropfen “Spot on” 10 ml – 10 euro.
  sau
  Hesanol Nackentropfen 10ml – 13 euro.

  http://www.tauben-sandeck.de/shop/product_info.php?info=p1781_Hesanol-Nackentropfen-10ml.html

  o picatura sau doua sub penele de la ceafa porumbeilor ajunge.

  Columbofilul serios tb. sa stie cel putin o limba straina :-)

 17. Tratamente naturale : le asigur baia săptămînală cu sare şi oţet. (10 l de apă, o mână zdravănă de sare grunjoasă şi 2-3 linguri de oţet).
  În plus, toamna trecută, când s-au scuturat nucii, am adunat tije de frunză de nuc, le-am legat fedeleş şi le-am ţinut la umbră, la uscat şi când porumbeii se apucă de cuibărit, la fiecare serie, le arunc câteva dintre aceste tije prin volieră şi ei singuri le duc în cuib. Evident, când puii sunt aproape înţărcaţi, le arunc paiele.
  Usturoiul este şi el antiparazitar. Din când în când, zdrobesc câţiva căţei de usturoi, îi pun în apă cu diverse seminţenii şi le las aşa cam o zi, două apoi le dau porumbeilor. Există şi alte reţete cu miere, drojdie şi usturoi sau pur şi simplu usturoi în apă.

  De la farmacia veterinară poţi lua Ectocit spray. Este foarte bun (câte un jet sub aripi şi prin colţurile volierei, sub cuibare, etc. şi nu mai ai probleme) Am luat de două ori până acum şi ambele flacoane au avut acelaşi defect : curge soluţie pe lângă capac, ceea ce m-a umplut de soluţie pe mâini şi de draci, aşa că am renunţat la el.
  Una peste alta, în afară de câţiva păduchi de pană (lungi), nu am văzut nimic anul ăsta.

 18. Super bun produsul lui ” Tunduc ” , am folosit de curind si am fost surprins , placut , ca si a facut efectul inca de a 2 zi .Si mai are si o sare de baie cu insecticid in ea , f f f buna , o recomand si pe aceasta . Iar pentru dezinsectia crescatoriei eu folosesc , o data sau de doua ori pe an , flambarea . Aveti grija sa nu dati foc la crescatorie .

 19. @porumbei.ro
  ……
  Bineînţeles, atunci când deschid aripa, întotdeauna verific dacă există păduchi de pene – fie insecte, fie ouă depuse de-a lungul tijei.
  Dacă păduchii sunt în număr mic, folosesc un spray cu aerosol (Colombine Spray, Natural Spray, Cansafix sau Ecto-Spray etc.) şi umezesc penele aripii, cele din zona gâtului şi ale târtiţei înainte de a pune pasărea în compartimentul ei.
  Dacă observ mai mult de unu-doi păduchi sau văd muşte de pene (a căror prezenţă este trădată de acele mici găuri din pene), folosesc soluţie de Malathion diluată în apă şi introduc întreg efectivul în acea soluţie. Fac acest lucru de mai bine de 30 de ani, cu rezultate extraordinar de bune. Folosesc un sfert de ceaşcă de soluţie de Malathion 57% la 7 litri de apă.
  În general, toate păsările sunt scufundate în această soluţie cel puţin o dată pe an, iar zburătorii trec prin acest proces mai des, deoarece intră permanent în contact cu porumbei neîngrijiţi în maşina de concurs, porumbei care sunt plini de paraziţi externi.
  Această scufundare îi va proteja de păduchi, căpuşe şi muşte de pene timp de mai multe luni.

  Bineînţeles, trebuie să fiţi foarte atenţi ca soluţia de Malathion să nu intre în contact cu ochii păsărilor, iar acestea să nu ingereze soluţie, deci suntem precauţi atunci când facem scufundările.
  Folosim mănuşi chirurgicale pentru a ne proteja mâinile şi suntem atenţi ca nici o componentă a capului porumbelului să nu ia contact cu soluţia.

  Întotdeauna ne alegem o zi însorită şi uscată pentru a face acest lucru, cu temperaturi de peste 25 de grade.
  Am constatat că păsările se usucă complet în 30-40 de minute şi dau dovadă de multă vitalitate după uscare.
  Ştiu că mulţi crescători din ţară au probleme cu muştele de pene şi vă pot asigura că, dacă vă număraţi printre ei şi nu faceţi nimic în această privinţă, rezultatele competiţionale nu vor fi de top.
  ( Din ” Calendarul De Activitati Columbofile Lunare ” )

 20. Salut Marius,
  prevenirea cum ai scris te poate scuti de multe probleme .
  Ideal ar fi ;
  -curatenie o data pe saptamana ( in cuiburi , daca sunt pui mari trebuie curatat mai des ) .
  – la ca 6 luni sau toamna si primavara ( inainte sau dupa cresterea puilor ) trebuie facuta curatenie generala – si prin colturi , dupa boxe etc . Cotetul trebuie stropit complet cu solutie antiparazitara ( farmacie veterinara ) porumbeii totodata dati cu ” picatura ” ( farmacie veterinara ) dupa cap care ajuta si la paduchile de pene care dispar dupa cateva zile .
  Deparazitarea cotetului se repeta dupa sapte zile din cauza posibila a unei generatii noi care iese din ouale depuse de paduchi si alti paraziti .
  Cine tine Gaini si Porumbei sub acelas acoperis / curte , trebuie sa faca acelas lucru si la ele . Altfel nu se ajunge la un numitor comun !
  Mult succes si spor la treaba ( neplacuta ) !

 21. Pentru combaterea simultană a ]paduchilor hematofagi(“sugatori de singe”),riiei picioarelor,riiei deplumante,riiei laminosioptice(cu localizare in tesutul conjunctiv subcutan si muschi), căpuselor,purecilor,păduhelui traheal dar si a limbricilor si capillaria va recomandam produsul ENDECTOCID-Romvac, care se administreaza la porumbei,pasari ornamentale cite o picătură pe piele in regiunea dorsală a gîtului.Păduchi malofagi(de pene) vor murii mai tardiv deoarece ingera mai lent acaricidul. In paralel se recomanda si deparazitarea volierei,cuibarelor cu ROMPARASECT(contine cipermetrin si permetrin,1-2 ml/litru apă +10 ml săpun lichid,pulverizat ) ;se poate pulveriza inclusiv pe porumbei.O altă variantă constă in prăfuirea cu ROMPARATOX(pulbere contine tot cipermetrin si permetrin asociat cu talc) a porumbeilor si a cuibarelor.Altă variantă consta in administrarea individuală a ROMBENDAZOL SUPER (contine avermectină şi albendazol1/4 cp/ porumbel,1-2 zile) care combate deasemeni parazitii interni dar si externi;nu se administrează in perioada de năpîrlire si de formare a penajului la pui deoarece contine albendazol.Endectocid-ul nu afectează penajul porumbeilor indiferent de starea fiziologică a porumbeilor.

 22. Am folosit mai multe produse (săruri de baie, picături de pus în ceafă, spray, pudră etc.), dar m-am oprit la unul singur: sare de baie de la Rohnfried. Are în componenţă şi insecticid. O folosesc tot timpul anului, cu precădere vara. După 2 – 3 băi, deja porumbeii nu mai au paraziţi externi. Trebuie folosită cu regularitate, mai ales pe vreme caniculară. Costă 30 – 35 RON, în funcţie de comerciant. Tub de 1000 grame.

 23. am si eu o intrebare…cum pot invata porumbeiisa faca baie cand la pun eu ligheanul cu apa??
  app bune sfatuile,o sa le incerc si eu.numai bine si VANT IN PENE

 24. Marian poate fi curatenie in voliera ca tot se face ca doar e cald si nu numai in cusca sunt paduchi sau alte insecte!!!

 25. ovy : porumbelul face baie cand simnte nevoia si ii este permis acest lucru , nu trebuie invatat ( gluma : fa baie in fata lor in lighean si invata de la tine :)) )

 26. Dupa parerea mea cel mai bun produs pentru paduchi este sanitox….Se pune un ciocanel la 1 l apa si se stropeste in cotet in 2 ore scapati de paduchi 1 an nu am mai avut probleme cu paduchii la porumbei!

 27. Stropiti cotetul cu Cypervet si scapati de toti parazitii ;)

 28. si eu am avut in aceasta vara am avut forte multi paduchi mi-au murit foarte multi puii le intrau prin gura in ochi groaznic da am scapat de ei cu clor si var am stropit prin cuibar si am scapat clor+var stins = moarte pt. paduci

 29. Avio ecto/endo drops. Atit pentru deparazitare interna cit si pentru externa. 40 lei pentru 100 de porumbei.Aaa si nu mai se apropie nici de crescatorie paduchii.

 30. salutare , sunt incepator si am o intrebare : pot muri puii din cauza paduchilor ? multumesc anticipat

 31. nu am citit toate comentatriile si ami cer scuze dar daca e asa de buna frunza de nuc dece nu o folositi ca ceai de baie pusa in fierbere macar in clocot careva minute pina se schimba culoarea apei si pe urma lasata la racit si pusi la baie
  posibil sa se schimbe culoril pe ei dar poate face mai bine eu nu am facut doar am vazut cat de buna e pentru uni si intreb si eu dece nu ceai de baie ?

 32. Eu îi dau cu Spray Galy Eco ,pe cap pe corp si sub aripa,a se evita contactul cu ochii

 33. va rog …cine ma poate ajuta ..am la voltati probleme cu penele din coada sunt mincate de ceva ………zici k is taiate cu foafeca …asa sunt retezate de pe cotoru penei …iar pe piept ,,,pe guda pe pile au ceva pete cun ar fi vinataile si se scarpina de isi rup penele ..
  am dat cu clor +var …
  baie cu sare si otet ..
  dar fara rezultat

 34. Va recomand cu incredere ENDECTOCID de la Romvac…Se pune cate o picatura pe ceafa.Eu i-am dat pe ai mei pentru paduchi si a 2-a zi nu mai aveau nimic :)

 35. salut. am si eu o intrebare frunza de boz este folositoare ptr deparazitarea porumbeilor??
  Si as vrea sa stiu daca este daunatoare..

 36. —asu 31— .din punctul meu de vedere e din cauza medicamentelor prea des folosite sau in cantitate mai mare , lasa porumbelu/porumbitza asa 2/3 zile si vezi cum se simte ,eventual ii poti da ci crema cv normala nui nmk grav ,,,, foarte rar se intampla sa nu-i mai creasca

 37. eu cresc gaini de rasa.
  folosesc cu succes EVOMEC .
  2-3 picaturi dupa gat.
  contine ivermectina si deparaziteaa si intern si extern.

 38. am si eu o intrebare…cativa porumbei de-ai mei am observat ca de la o vreme incep sa scoata pe cioc substanta alba si tusesc dupa aceea.am fost la farmavet si vanzatorul mi-a dat eritromicina sa dizolv in apa de baut ca cica au nush ce infectie pe tractul digestiv…are rost sa continui sa le “administrez”tratamentul asta?daca ati avut si voi asemenea cazuri va rog sa-mi spuneti cum ati procedat

 39. Am luat de la cineva un porumbel voiajor de rasa ,inscris si cu inele pe ambele picioare,este din rasa pura,este micut are pene la codita dar cat un sfert de deget sunt mari si cele de la aripioare sunt cam jumate de deget de lungi,nu ii stiu cu aproximatie varsta,dar are multi paduchi lunguieti pe pene si altii mai rotunzi si galbui mici,altii negri mici si rotunzi astia snt mai putini-foarte putini ,i-am facut o baita calda cu sampon pentru oameni,nu stiam ce sa mai fac ,ii vedeam cum merg pe el cativa…. cred ca am stat o ora la baie sa il spal usor sub un jet usor de apa calduta .
  Va rog mult salvati-ma…..
  Este mic si nu stiu daca este bine sa ii dau cu vreo substanta pe el .
  Tin sa spun ca sub aripa inca nu are puf sau pene .
  Eu il am decat pe el,nu am alti porumbei,il cresc doar pe el la bloc in apartamentul meu si nu vreau sa il mai tin in carantina in baie … .

  va rog mult de tot ajutati-maaaaa.a………………………………

 40. ”Asu 31” caderea fulgilor dupa gat poate sa fie de la hranitoare am mai intalnit asa ceva si stiu dar poate sa fie si de la o boala de pene stiu eu ……

 41. Spreyul de muste cu care dai vara prin casa,este destul de bun si pt porumbei

 42. Spuneti-mi va rog cum prepar Cyper Vet pentru paduchi de gaina!!????

 43. Buna ziua! Am gasit un pui de porumbel care nu stie sa zboare si nici sa manance prea bine. L-am adus in balcon si il tin pana se intremeaza. Ideea e ca azi am observat pe fulgii lui niste insecte lungi, cu picioare doar in fata, exact cum sunt capusele din iarba, numai ca sunt lungi. Ce sunt acestia, mai exact? Daca pun frunze de nuc sau pelin, mor sau fug de pe gazda? Am in casa si papagali, pe care nu ii mai tin in balcon tocmai ca sa tin porumbelul in carantina. Am citit cateva informatii pe aici, dar lipsa de experienta ma tine pe loc.

 44. Sunt paduchi de pene, nu capuse. Nu prea deranjeaza dar se pot indeparta cu spray special pentru porumbei.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *