Pornind de la ideile pe care le-am enuntat inca de la constituire, RCR incearca sa continue pe linia promovarii raselor romanesti in ceea ce au avut ele si noi speram sa mai aiba ca si trasaturi reprezentative: zborul si jocul. Fara a ne propune realizarea de recorduri peste noapte incercam sa dovedim ca rasele romanesti inca mai pot prezenta calitatile care le pot crea un loc distinct in ansamblul tuturor raselor de porumbei.

Mai mult decat atat,printr-o participare cat mai numeroasa la concursuri si cu cat mai multe din rasele noastre incercam sa demonstram in urmatorii cativa ani daca nivelurile de performanta la zbor prezentate in standardele raselor,asa cum sunt ele indicate in culegerea de standarde intocmita de Bonatiu in 1985, reprezinta chestiuni reale ori au fost dintotdeauna doar niste deziderate, fara a se fi putut demonstra vreodata ca au fost ori pot fi si adevarate. Iar ca si consecinta a acestui demers mergem pe ideea ca in urmatorii ani sa putem impune, avand si dovezi concrete, ca in cadrul expozitiilor, macar la o parte din rasele noastre criteriul fundamental de apreciere sa fie calitatea demonstrata a zborului si jocului si sa lasam, fara a-l neglija, aspectul exterior in plan secundar.

Recomandam tuturor sa creasca porumbeii dupa standardele pe care acestia le au, credem ca e necesara ajustarea prevederilor din standarde care creaza confuzie ori pot orienta selectarea porumbeilor numai in directia unor caractere morfologice care-i pot transforma in rase strict ornamentale, in speranta ca putem avea printr-o selectie corecta, deopotriva porumbei tipici raselor din care fac parte dar si cu bune aptitudini de zburatori. Realitatea ne demonstreaza ca « piata » columbofila de pretutindeni este suprasaturata de rase strict ornamentale iar promovarea porumbeilor nostri o putem face doar prin aducerea in prim plan a calitatilor care le pot da o nota distincta si deopotriva atractiva pentru pasionatii de oriunde.

Concursurile urmeaza a se desfasura dupa regulamentele care sunt publicate pe site-ul asociatiei (www.rollerclubromania.webs.com) iar aceste regulamente ne propunem a fi cat mai simple cu putinta, fara a impune deocamdata baremuri la nici o rasa in ceea ce priveste durata de zbor ori disparitie la rasele care pot face asta ca si in privinta jocului la rasele care au aceasta caracteristica. Asa cum am cazut de acord la sedinta asociatiei din 2009, ne-am propus un termen de 3 ani pentru a trage niste concluzii asupra disponibilitatilor raselor inainte de a fixa baremuri in cadrul regulamentelor de zbor, pornind de la premisa ca ne dorim sa atragem cat mai multi iubitori ai zborului si jocului iar niste conditii oarecum restrictive ne-ar indeparta de scopul initial propus.

In sensul celor enumerate mai sus RCR prezinta urmatorul calendar competitional:
Etapa 1 maturi : 8-9 mai
Etapa 2 maturi: 22-23 mai
Etapa 3 maturi: 5-6 iunie
Etapa 1 tineret: 18-19 septembrie
Etapa 2 tineret: 2-3 octombrie
Etapa 3 tineret: 16-17 octombrie

Etapele se desfasoara sambata si/sau duminica in functie de numarul de rase inscrise de un crescator si de conditiile atmosferice. Daca un concurent nu poate sustine etapa din motive obiective la data stabilita are la dispozitie urmatorul weekend pentru a sustine etapa respectiva, daca nici de aceasta data nu reuseste sa sustina etapa aceasta se considera ratata.

Termenul limita de inscriere si plata a cotizatiei pentru sezonul 2010 este 15 martie. Cotizatia este in valoare de 45 RON pentru fiecare membru (indiferent de numarul de rase sau pasari inscrise la concurs) din care 15 RON reprezinta cotizatia pentru fiecare membru al Roller Club catre U.G.C.P.P.A.M.R.. Membrii Roller Club care platesc cotizatie catre U.G.C.P.P.A.M.R. fiind inscrisi intr-o asociatie judeteana afiliata la U.G.C.P.P.A.M.R. platesc catre Roller Club Romania doar 30 RON.