Conteaza numarul de porumbei?

Buna ziua tuturor crescatorilor de porumbei. As dori sa stiu si parerea voastra ca si colegi de suferinta in practicarea acestui sport daca credeti ca numarul de porumbei detinuti ar trebui sau nu sa conteze in luarea deciziei de inscriere in federatie si de participare la programul competitional.

Nu doresc sa ma prezint cu numele si nici judetul in care zbor deoarece nu doresc generarea de polemici pe langa subiect. Mentionez ca in prezent dispun doar de 4 porumbei maturi de zbor. Credeti ca se merita sa particip la zboruri cu ei sau nu?

As dori sa specific ca 2 au 3 si 4 ani si sunt porumbei cu norma realizata la mai multe categorii in anii 2008- 2009 iar anul acesta au participat la concursuri dure de fond cu distante de 760 km, 880 km etc dar din cauza unor probleme de diversa natura nu am reusit sa le realizez norma iar 2 sunt porumbei de 2 ani care au fost zburati 6 etape iar apoi din cauza ca au fost loviti de soim au trebuit opriti acasa.

As fi curios daca cineva a participat personal la zboruri cu un numar asa mic si ce rezultate a reusit sa faca.

55 comentarii la “Conteaza numarul de porumbei?”

  1. nu cred ca conteaza cantitatea, ci calitatea porumbeilor, singurul motiv ar fi ca vei plati foarte mult daca vei zbura doar 4 porumbei.

  2. eu am zurat cu 2 porumbei si am realizat rezultate forte bune

  3. zboarai…nu conteaza numarul.cu cat sunt mai putini cu atat mai bine,te ocupi mai bine de ei

  4. Sunt sigur ca numarul de porumbei conteaza enorm.
    Eu sunt adeptul crescatoriilor mici spre foarte mici. Un numar de maxim 30 de zburatori este mega suficient pentru performanta. Nr de 30 de bucati este exagerat in conceptia mea.

    Sunt o persoana ocupata, fara prea mult timp de petrecut cu porumbeii. Cheia rezultatelor bune este fara indoiala calitatea ridicata a porumbeilor, antrenamentul, hrana, motivatia si fina observare a comportamentului (timp efectif petrecut intre ei).

    Fara toate acestea, rezultatele vor fi mediocre sau bune doar intamplator.

    Fara a dispune de timp, am observat ca pot obtine rezultate bune, insa cu un lot mic de porumbei.

    Uitati-va si la altii, rezultatele in orice crescatorie de top sunt obtinute de maxim 5 porumbei, in mod exceptional de 10-15 porumbei insa numai la ,,fermele” de porumbei.

    Studiez site-urile vip-urilor din strainatate, mi se face greata cand vad cotete pe sute de metri patrati, ferme/industrie. La zburatori de top observam maxim 10-15 pasari dintr-o baza de selectie de sute pana la o mie de porumbei.

    Bineinteles ca baza de selectie este foarte importanta. Alta este sa faci selectie din 100 de pui, alta din 20. Conteaza insa calitatea porumbeilor, a hranei, a adapostului si preocuparea pt obtinerea rezultatelor.

    Referindu-ne la maturi cine are timp, posibilitati cred ca poate si ar fi bine sa creasca mai multi porumbei, maxim 100 (parere personala), noi ceilalti insa cred ca ar fi bine sa ne limitam la maxim 20.

    Revenind la autorul topicului, sincer mi-ai facut o bucurie si ai lansat provocare. Tare sunt curios ce or sa faca cei 4 muschetari. Bineinteles ca te sfatuiesc sa ii zbori. Mai mult de atat cred ca or sa obtina si rezultate.

    Singura problema reala pe care o sa o ai cu ei, este ca NU or sa se antreneze bine. Daca ai vreun vecin cu stol mare, problema este ca si rezolvata, cei 4 ai tai or sa se antreneze cu alte stoluri.

    Daca stolurile nu sunt de porumbei voiajori care zboara oficial in concursuri, antrenamentul nu o sa fie de calitate.

    Daca poti antreneaza-i cu masina cu lansari de la 40-50 km. Asa se antreneaza cel mai bine stolurile mici.

    Se vorbea in alt topicul, despre regretatul Voicu Stefan. A fost un mare columbofil. Avea porumbeii pe un balcon la bloc in Bucuresti, in cartierul Rahova la etajul 1 intr-un bloc de 8 sau 10 etaje. Avea maxim 10-15 maturi si scotea maxim 15-20 pui. Matca era asa o chestiune mai mult formala zbura afara si era formata din porumbei 2-3 pe care nu ii zbura.
    In formula asta a obtinut aproape an de an rezultate in top 20 national, in unii ani chiar in top 10 national.

    Te sfatuiesc sa ii zbori, sunt sigur ca vor face rezultate daca ii antrenezi. Cred ca singura problema reala este antrenamentul.

    Te salut

  5. Personal, sunt de acord cu popescu, singurul impediment ar fi costul prea mare, in rest nu cred ca e vreo problema! Daca s-ar face plata pe numarul pe porumbei ar fi o treaba, dar asa…

    O zi buna!

  6. Nu stiu daca mi se pare mie sau a mai remarcat cineva, dar mai mereu pierderile sunt cu atat mai mici procentual cu cat lotul este mai mic. Adica daca cineva angajeaza 100 si cineva 10, la o catastrofa cel cu 100 poate pierde 70-80 pe cand cel cu 10 pierde 3-4. Am observat de prea multe ori chestia asta, singura explicatie care imi vine in minte ar fi faptul ca probabil loturile mari de regula sunt netestate la greu pe cand cele mici sunt deja “preselectate” ramanand spuma. Ce ma frustreaza si nu inteleg este ca regula asta am vazut-o si in cazurile in care crescatorii au facut exact la fel etapele deci aceleasi criterii de selectie – IDENTICE, singura diferenta fiind numarul de pasari.

    Referitor la antrenamentele de acasa, din ce am remarcat eu stolurile zboara cu atat mai bine si mai mult cu cat sunt mai… mici. Intr-o primavara avusesem ramasi 6 sau 7 porumbei “rezerve” pe care ii tineam in compartimentul gol de pui pentru ca nu isi gasisera un rost la zburatori, fiind vreo 4 femele fara pereche si niste tardivi. Vreau sa spun ca in timp ce stolul mare imi zbura maxim 30 de minute, cei 6 stateau intre o ora si o ora si jumatate la zbor, iar zborul era mult mai antrenant – alert, pe sus, cu disparitii. Si in timpul sezonului, cu cat mi se reducea lotul de zburatori, cu atat zburau mai bine acasa.

    Tragand linie, cu cat tii mai putini cu atat e mai placut si mai rentabil din toate punctele de vedere. Singura problema e cea de care s-a amintit deja: daca scoti 100 de pui in loc de 10, ai sanse mult mai mari sa dai peste acel super campion pe care il viseaza toti.

    As zbura cei 4 porumbei fara discutii daca matca ar fi asigurata deja. Daca e vorba de o crescatorie fara matca, i-as pastra sa construiesc pe ei un nou lot, fiind singurii care au rezistat sistemului tau.

  7. Zboara-i dar nu uita de aceste antrenamente
    de 40-50 km ,( de 2 ori /sapt)amintite de Silviu.
    Cu aceste antrenamente vor fi chiar
    mai competitivi decat cei care zboara
    numai in jurul casei.

  8. Clar ar tb sa incerci…eu incepeam an de an cu 8-10 buc la prima etapa din care jumatate tineri,vreau sa zic ca am clasat 3 din 3 la primu fons,2 din 3 la al 2 fond …in conditiile in care ii vad in weekend sau la 2 sapt odata..
    Parerea mea e ca daca ai timp si te bazezi pe calitatea lor dai bataie.
    Personal iti urez mult succes.

  9. Şi eu cred că poţi încerca şi cu lotul mic să faci rezultate, însă trebuie să ai mult noroc şi porumbei foarte buni.
    Referitor la această problemă (structura efectuvului) am să postez pe bolgul meu în zilele următoare un articol, cum văd eu numărul şi structura efectivului ideal. Pe cei care vă interesează vă invit să vizitaţi blogul la adresa: http://zoliszaboro.blogspot.com.

  10. Dupa primul zbor mai greu, o sa te uiti la televizor la restul campionatului…;))

  11. Eu cred ca mai bn ai scoate pui din ei ..si sa te apuci serios de la anu cu puii…parerea mea.Ceau!

  12. Eu cred ca lot mai mic mai bine grijit,nu zic ca nu as vrea sa am si eu 100,200 de zburatori,dar tu trebe sa te gandesti si la tine si la ei,cu cat mai putini ai cu atat mai bine,ai timp pentru fiecare in parte,nui la fel sa intri si sa vezi 100 cum zboara dintro parte in alta sau 30-40 sti ce-i motiviaza tot,si la faza care o zis Silviu,il contrazic,eu pentru o etapa de 680km,am decis sa zbor doar 6 femele,4 de 2009,si 2 de 2008,pentru ca sapt urmatoare,era o etapa de 880km,si sa nu angajez lotu sa fie okey pentru etapa.Si cum vroiam sa zic,le lansat doar pe ele 6 afara,si zburau de placere, 45-50 min,depinde si cand le dai drumu nu-i la fel sa le dai drumu la 6,7,8 dim,sau la 11,12,13,14,sau in orice ora de dupa masa,dim e cel mai bine se duc sus ca jucatori de galati,si mno cum ziceam si m-am ocupat de elea 6 frumos cum trebe antrenament dim si seara,si restu zilei libere cu masculii ei,si la etapa de 680km,ce sa zic ca de la 16:48 pana la 17:24,aveam 4 din 6,si una o venit pe la 19:40,si o alta femela ce lipsea a2a zi am gasito pe sputnick,si la etapa aia o fost o etapa foarte grea,cam cum o fost anu acesta toate etapele de la viteza pana la maraton.Si eu aveam 5 din 6 acasa,si altii aveau 7,8 din 20.Si inca altii si mai rau,si am inceput cu un lot de 42,si am ramas cu 23,24…eu unu singur cred,ca mai bine 30-40 decat 100,da si aia e drept ca din 100 poate iasa “campionu” mai repede,dar avand stol mic trebe sa zbori tare sa ramana loc pentru puii de anu respetiv,si daca scoti o serie din ce ti-o ramas dupa zboruri,is 100% sigur ca nu “campion”sau cine stie poate si chear un “campion” iasa,dar is sigur ca ce scoti din cei care o ramas o sa deie cv bun anu viitor sau anii viitor…

    BAFTA

  13. nuare nimic mai ales ca au si norme si cu cat e nr mai mic cu atat vin mai bine si sunt pierderi mai putine

  14. de ce sa conteze sa zicem is toti 4 niste super porumbei.. nu? daca reusesti si faci norma cu toti la anul la mare fond si maraton si nha.. de sa conteze..

  15. eu zbor cu un lot de 24 de zburatori.. si depinde citeodata mai multi chiar si imi este suficient..

  16. salut … eu anul trecut am zburast 5 porumbei dupa toate zborurile de tara am ramas cu 3:)) … zbora si o sa vezi ;) vant in pene

  17. daca nu ai matca ,nu este prea indicat sa-i mai zbori.cei doi loviti de soim nu vor mai avea prea multe sanse.daca ai matca poti sa muti vreo doua serii de oua de la ei la doici si in acest fel nu mai este o problema daca ii vei pierde.

  18. CEL MAI MULT AM ZBURAT 160 DE PORUMBEI CEL MAI PUTIN 30LA PUII SI REZULTATE AM AVUT CAND AM AVUT PORUMBEI MAI SANATOSI , MAI ANTRENATI SI MAI MOTIVATI . CRED CA NUMARUL OPTIM PENTRU UN CRESCATOR CARE MAI SI LUCREAZA SE SITUEAZA INTRE 25SI 40 ACUM FIECARE DUPA POSIBILITATI. MIE IMI CAM PLACE SA TIN MULTI , TIN MINTE LA UN CONCURS DE 270KM MI-AU VENIT 56 ODATA IN PRIMUL STOL . E O SENZATIE UNICA AM CREZUT CA O SA IA CASA PE SUS….ORICUM UNA E SA INGRIJESTI 100 SI ALTA 20 ,COSTURILE SI TIMPUL SCAD CONSIDERABIL.

  19. Este dragut sa ai putini porumbei, dar tentatia sa ai o baza larga din care sa selectezi pe cei mai buni este si mai mare.
    Eu as fi supermultumit ca din 100 de porumbei zburati sa imi ramana 8 foarte buni, optez pentru discretie si calitate.
    Bineinteles ca pornesc optimist in ce priveste anul competitional 2011, am o baza diversa de porumbei, in primavara scot pui din 25-30 de perechi de porumbei din diferite surse, de la porumbei cu 5 lei bucata din piata pana la pui de la crescatori atestati.
    Mi-am structurat mai multe familii – Vifor, Furtuna, Pasarea, Pana, Amiral, Vant usor, Halifax, Gusa,Tempesta, Fila, Hoinar, Trimus, Spranceana, Pope etc., poate ca doar doua – trei din ele se confirma.
    O sa fiu multumit daca la anul intru cu 30 de porumbei in iarna superselectati, noroc ca pentru anul asta de sacrificiu nu ma preocup de mancarea lor, am recoltat porumbul de pe 1 ha. de porumb.
    O seara placuta tuturor, Adrian

  20. Cu porumbei putini ai mai multa satisfactie, punct si de la capat.

  21. Conteaza calitatea nu cantitatea, degaba ai multi moloz si prosti cand poti avea 4 si varfuri ! E de preferat sa trimiti un LEU la lupta decat 1000 de OI !
    Avand un numar mai mic de porumbei , ii poti studia pe fiecare in parte , le stii mai bine caracterul fiecaruia astfel ii poti motiva cat mai bine si precis, de asemenea le poti oferi mancare mai de calitate , fiind un numar redus consuma mai putin , recuperatori si restul la fel !
    Eu spun din propie experienta , aveam si eu multi porumbei in trecut zburam 50-60 intradevar la viteza te ajuta si numarul ca pica multi odata si ai sanse sa clasezi multi in primii , dar nu reuseam un procent mare de clasari … clasam eu stiu , din 60 9 – 10 .
    De vreo doi ani am intrat in ei, i`am selectionat la blana si am mai zburat decat cate 20 de porumbei si am reusit si procente de aprox 80% in clasari !
    Avand multi iti este mult mai greu cu ei , iar un crescator adevarat se vede atunci cand rezista in varful piramidei cu un nr redus de porumbei !
    Bafta !

  22. “Colegule de fuferinta” ( nu-ti stiu numele ), vad ca deja ai primit raspunsurile cele mai bune la dilema ta. Nu o mai lalali aiurea si eu, ca n-are rost. Raspunsul meu e pur si simplu DA. Merita sa participi in concursuri chiar si cun un singur porumbel…!!! E clar faptul ca vei plati destul de mult pentru asta dar, e de suferinta, nu? In anul in care am participat prima data la concursuri – ca sa zic asa – , aveam nu mai mult de 4 porumbei; 3 masculi si o superbatenie de porumbita guta cu pene albe, care era un pui de toamna, iar din cate imi aduc aminte era scoasa chiar prin septembrie. Ei bine, dupa prima etapa “cei trei muschetari” s-au dus, ramanand numai puica mea guta care, a reusit sa zboare in anul 1988 destul de bine. Printre altele reusise sa se intoarca acasa de la Kuzmina ( cca 550 km ) si Radom ( cca 650 km ). Deci, nu “marimea” conteaza, asa ca, “da-i bataie”…!!! :)

  23. Eu am zburat personal in perioada 2004-2007 atat la maturi cat si la pui am zburat cu maxim 10 porumbei. Nu am avut nici fonduri necesare fiind elev si nici un efectiv mare 20 de bucati. Dar pot sa zic ca am avut satisfactii cand din patru porumbei prindeam locuri in primi 100. Dupa parerea mea nimic nu este imposibil. Vant in pene.

  24. Eu sunt inkepator si am zburat in aceasata vara la pui un singur pui bine ca avea in jur de 10 porumbei dar inka erau prea miki akel pui era incheiat prfect shi mia spus un vecin sa-l zbor ca mil baga el pe ceasul dansului shi puiul la etapele in kare mari crescatori de la mn pierdeau cate 20 303 de porumbei eu nu l-am pierdut shi am reusit sa-l clasez in primi 10 acum deabea astept sa ma inscryu shi sa zbor la maturi cu un numar de maxim 10 porumbei. o zi buna

  25. Si daca ai un porumbel poti sa il zbori, ca sa iti dau un exemplu un vecin de-al meu a zburat un porumbel facut de mine cadou si astfel el a zburat in anul 2009 in primavara cu ATENTIE un porumbel(apropo toata lumea din club radea de el ca vine cu porumbelul in mana) si ca sa vedeti acest porumbel a zburat toate etapele si a realizat 4 norme cea mai buna norma realizand-o la categoria General Yarling ocupand locul 3…….aaaaaaaa ce ziceti…..

  26. Dusarduyn rareori a zburat mai mult de 6 pasari. Ar trebui sa fie suficient daca pasarile sunt cu adevarat bune.
    DUSARDUYN(1905 – 1999) – cel mai bun jucator de fond din Belgia si Olanda in acele vremuri, castigator a 13 concursuri nationale.
    “Tine totul simplu. Crezi doar in pasarile tale si uita de restul.
    In sportul columbofil nu exista secrete care sa faca pasarile sa zboare mai bine.”

  27. nu inteleg cateva topicuri cum costul sa fie mai mare cu lot de zbor mic din contra cu cat lotul de zbor e mai mic cu atat si costul e mai mic in opinia mea te sfatuiesc sa stai linistit si zboarai mai ales k porumbei au mai fost zburati cu atat mai bine dak ai avut cu ei si norme poti face palares mai usor putin si buni ii si intrti cum trebuie pentru k iti permite nr lor orice ar fi bafta in continuare si vant in pene

  28. da ! conteaza ! daca vrei sa ocupi locul 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 iti trebuie 10 porumbei,daca te multumesti doar cu primele 4 locuri atunci iti ajung 4 ! bafta !

    Cred ca sunt in posturile de mai sus destule exemple despre cantitate si calitate !

  29. sunt de parere cu ceilalti,mai ales ca au mai fost zburati.decat multi si colorati mai bine putini si buni,daca sunt mai putini te poti ocupa mai bine de ei sa le asiguri tot ce le trebuie fara mari cheltuieli. bafta in 2011 cu ei.

  30. sal
    fara dubii tb.sa ii zbori eu cred in cal nu in cantitate.bafta in 2011

  31. Singurl lucru de care sa ai dubii e unde te inscri? Porumbeii au performante bune si chiar daca ii zbori sau nu daca tu consideri ca au facut norma atunci e OK

  32. Crezi ca te lauda cineva daca pierzi pasari? Nu te lauda nici cand nu le pierzi pt ca lumea vede mereu capra vecinului asa ca stai linistit. La club platesti diploma si daca ai locul 1 nimic nu e gratis pana la urma poti zbura singur si-ti dai singur diplome cam asa e in ziua de azi. Majoritatea se vaita de regulament, de sofer etc si unde mai pui se inventeza o gramada de reguli unde cu greu se ajunge la performanta iar columbofilul spera an de an ca poate trece norocul pe la el in urmatorul sezon dar dezamagirea apare in pierderile masive etapa de etapa si nimeni nu ia nici o masura impotriva neregulilor.Se pierd porumbei cu miile si toata lumea e fericita ca a scapat de cei prosti. Cum se face ca nici macar nu ne pare rau cand pierdem atatia bani? De ce oare? Ce fel de sport sau ce-o mai fi, practicam? E de placere…………….?????????? SUCCES

  33. si domnule daca rad de dumneavoastra ca va dukety sa bagaty la zbor 4 ciory sa nu va daty inapoi eu am zburat un singur pui anul acesta shi ma dukeam ku el in mana shi radeau de mn shi dupa acea nu m-ai m-am dus na sunt copil shi ma simteam nasol rau cand vedeam ca alty au 20-30 eu ma dukeam ku unul pana la urma la trei etape nu m-ai m-am dus cu el shi la a patra etapa a venit la mine akasa domnul organizator shi ma pus sa-mi iau porumbelul shi sa ma duk ku dansul pana la urma am fost am inscris porumbelul shi am avut surpriza ca singurul meu porumbel sa fie acasa al 2-lea shi dupa aceea nu mai radea nimeni de mn ;) o zi buna

  34. Dar de ce gerard kopman are la un columbodrom 90 de pui?Dacă ai posibilitati tine cati poţi de mulţi sanatosi si din aia o sa se aleagă ce nu te astepti.E doar părerea mea personală.Dak ai 2-3 la o catastrofa sar putea sa nu ramai cu nimic.

  35. Personal cred ca valoarea porumbeilor este mult mai importanta decat numarul. Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca daca ai mai putini, te poti acupa mai bine de ei, ii cunosti mai bine. Acum depinde si de categoria la care doresti sa joci. Mie personal imi place sa joc cu pasari putine si se pare ca asa cate una mai si “misca”. Ex: 13 pui de 09 dintre care 5 tardivi, unu dintre ei a iesit loc 4 fond tineret judetean, loc 1 mare fond tineret, loc 1 as fond tineret (8 national). Dupa cum am mai spus … calitatea primeaza numarului. Ca fapt divers, pasarea provine dintr-un mascul care are in linie mai multe pasari de varf la fond si maraton tineret, iar femela este sora locului 1 fond RO 2009 (3 X loc 1 fond – orig. maestru columbofil Matei Romulus). Bafta multa tuturor.

  36. Pt. “Un columbofil atâta tot”: anul asta chiar ca au fost etape grele, si totusi se poate si cu pasari putine. De exemplu Jan Polder (considerat reformatorul zborurilor de fond si maraton) joaca cu 8 pasari in fiecare an si reuseste sa fie mereu in varf.

  37. DOMNU……………..(CU DILEMA) ZBOARAI CACI AI SANSE SA FI LOKUL 1 LA CRESCATORI.Eu cred caci multi dintre cei care se dau crescatori de porumbei pe cand sa se inceapa categoriile de FOND o sa aiba TOT ATATIA cu cati incepi tu sau ba chiar mai putini .ZBORURI USUARE SII KLASARI BUNE COLEGU

  38. eu zic, sa mai astepti un an sau doi, fati un lot de 30-40 de porumbei,ca sa fi sigur ca ai cu ce sa concurezi la toate categoriile.crezi ca astia o sa-ti vina de peste tot,se poate intampla sa ii prinda pasarile de prada, sau sa ii prinda branconieri, si atunci ce faci,o sa fi dezamagit ca nu mai ai cu ce sa concurezi,cu respect.

  39. din cele citite mai sus se intelege faptul ca nu cantitatea ci calitatea conteaza si felul cum te intretii de ei,ce sa zic si eu sunt tot de parerea putini si buni,succes

  40. daca au fost raniti de soimi lasai acasa si bagai la matca daca zici ca au facut km care ii spuii tu si continua cu fii din ei parerea mea salut si vant in pene pe 2011

  41. Adi PH vand porumbei de la matca si din cei care au participat la concursuri (cu norme la diferite categorii).Preturile vor fi mai mult decat OK pentru cumparatori , deoarece trec printr-o situatie financiara putin mai dificila si decat sa-mi bat joc de ei mai bine dau o parte din ei pentru a le asigura celorlalti mancarea si ce le mai trebuie. Mentionez ca detin 180 de zburatori si 60 la matca.Accept ca plata si cereale adica troc. NR. TEL. 0720083721

  42. buna,eu anu asta am angajat dor o singura porumbita la zbor e de 2005 si numi venea sa cred am angajato la toate etapele si toate mi lea clasat locuri fff bune,deci nu conteaza numaru de porumbei ,e bn sa ai putini si buni nu multi si sa nu dea rezultate

  43. In mod normal nu conteaza cantitatea ci calitatea,dar problema este ca tot barosanii concureaza cu un numar mai mare de porumbei,deci unul incepe cu 10 si altul cu 100,sante 1 la 10,poate sa le pui kerosen. In plus ai sante la fond,ai de unde alege,daca ai 10(2-3 nu sunt recuperati,2-3 vin loviti),ai putine sante,si esti obligat sa participi la concurs cu ce ramane. Porumbelul se vede la peste 400 km,dar depinde si ce conditii ii sunt oferite. Aud peste tot ca nu conteaza numarul?!

  44. niciodata nu am avut 100 de porumbei in fiecare an am 38 40 de porumbei 20 de pui cu care zbor pina in 500km 16 cu care zbor fonduri pina in 750km si 4 ca am avut 5 inu am bagat la matca un facau care a zburat 5 ani la rind si 4 maratonisti cu axperienta iei au anul acesta 4 ani si va pu vizitati va rog clasamentele sa vedet cum ma inbucura iei pe mine pot sa le dau cei mai bun pot sai urmaresc nu ma cinui cu prinsu cu transportu am o motoreta piagio si hai la inbarcare cu lada de echipa in spate fain cald o placere ce nu se poate exprima stima pentru tine pot fi bun si cu putini porblema ar fi sa se plateasca pe numar de porumbei dar in tot raul ieste si un bine numar mare la lansare sanse bune pentru noi care avem putinideci orcum iesi bine cu putini

  45. salut…eu de ex niciodata nama vut mai multi de 30 de porumbei in crescatorie cu reproducatori cu tot….in fiecare an aveam de zburat in jur de 18 bucati. anu asta am zburat cu 8buc si am ramas cu 4 la concurs…..pana in ungaria…+zboruri in tara si antrenament…..alti au inceput cu 100 cu 80-50-150 de buc…si au ramas tot cu 2-4-6 buc….la gata fiecare intreaba care cu cat o ramas…..fiecare auzind eu am ramas cu 2 altu cu 4 altu cu 6…..dar cand intrebi pe cineva cu cati ai inceput deja toata lumea se balbaie….si la rezultate aveam rezultate ca alti poate mai bine….mie mio convenit cum au venit porumbei…desi is constient ca puteau si mai bine numa o fost greseala mea…si niciodata nu zi ca acel porumbel nu vine ca todeauna apare primu la care nici nu te gandesti ala mai mic mai amart….in primu si primu rand trebe sa sti cum sa te ocupi de ei….si sa pui suflet….si cand ai stol mic in jur de 30 de buc desigur poti avea mai mare grija de ei si sa te ocupi ami bine si sa antrenezi…SI IN TRADEVAR DACA AI LOT MAI MIC porumbei zboara mai mult decat un lot mare!!!undes porumbei mai multi apare boala mai repede!!!si de obicei daca un porumbel se pune jos atuncea incep fiecare pe rand sa se lasa jos pe casa!!! se poate observa acest lucru!!! eu prefer sa am lot mic decat unu mare….si la imperecheat preferabil de mici sa te gandesti cam cum ii pus si sa inveti unu langa celalat cand ii mare asa se va pune in pereche si siar alege singur perechea!!!eu am constatat daca lasi un porumbel sa-si ia singur pereche trage mai bine acasa!!!decat cu un porumbel cu care il pui tu!!!la mine de ex de fiecare data porumbelul are pereche nu exista sa naiba si nu se imperecheaza cu alt porumbel decat cu porumbita ei!!!cand ii lot mai mic cu atata ii mai bine parerea mea….te poti ocupa mai bine de ei ;) si vant in pene peste iarna!

  46. Total de acord cu tine Richard, imi place cum gandesti.

  47. richard ,prietene apar bolile daca nu le faci tratament ,ii ti ca pe gaini…nu conteaza daca ai 10 sau 40 ,fara tratament sunt in pericol ,eu am patit.o in 2007 cand din 32 am ramas cu 14 ,pt ca le.am facut un vaccin au m.ai scapat. Apropo,cu cat participi la un concurs cu mai multi porumbei cu atat ai m.ai multe sante sa pierzi mai multi.

  48. ptr liviu dar sunt sanse sa-ti vina toti nu?nul descuraja fiecare concureaza cu ce dispune

  49. Pt. Liviu com 53: personal nu le-am dat NICIODATA antibiotice si nici nu le voi da! Cat despre afirmatia referitoare la pierdut … daca ai buni, clasezi multi, daca ai prosti … pierzi multi. Dar cum spune un prieten “daca ai ochi de sticla si mana de lemn” poti sa ai cati vrei. Asa ca eu zic … “daca au sanatate, genetic, mancare, antrenament si o mana buna care sa le faca pe toate astea … vor avea si rezultate”. Bafta multa tuturor!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *