Crescatorie noua – aerisirea

Bună ziua! Știu ca pe site sunt multe articole despre ce o sa va rog sa ma ajutați. Vreau sa îmi fac porumbarie noua, știu ca indicat ar fi fost sa fie ridicata de la sol dar deocamdată nu pot sa o fac asa. Am turnat placa de ciment jos și vor fi grătare ridicate cam 20 cm și urmează sa ma apuc de zidit. Dar îmi va fi foarte de ajutor îndemnurile dvs. Un lucru nu îl știu mai deloc. AERISIREA!!!

Am mai citit, întrebat și câțiva mi-au spus sa las în fata partea de jos cate o gaura de un boltar și sus în spate tot doua gauri pt a ieși pe sus aeru cald sau nu mai știu cum și pe jos sa intre oxigen. În fata va fi și o fereastra de aerisire cam 1,5/1,5m. Acoperișul va fi într-o singura apa, apleacat spre fata pt a facilita aterizarea porumbeilor și intrarea mai ușoară prin sputnik.

Va rog spuneți-mi cum sa fac aerisirea. Va mulțumesc frumos.

Dragos

5 comentarii la “Crescatorie noua – aerisirea”

  1. Principiul este simplu trebuie sa se formeze un ciclu,aerul curat intrand pe jos cel proaspat,iar cel “poluat” trebuie sa se ridice si sa iese pe sus… Acoperisul ar trebuii facut in 2 ape… partea din fata putin mai abrupta pentru ca porumbeii sa aterizeze direct pe sputnik si sa nu “hoinareasca” pe acoperis cand se intorc de la concurs..
    In rest multa bafta si lasa soarele sa intre in crescatorie!

  2. Dupa ce ca ii pui direct pe sol pe beton, ii mai si zidesti in boltari. Era mai bine sa faci de la inceput corect proiectul… crescatorie pe picioare de fier prinse in betonul turnat, la minim 50 cm de sol, si peretii din lemn… e mai sanatos pentru porumbei de vreo 1000 de ori plus ca suporta mult mai usor modificari ulterioare, care dupa cum se stie, le vom face mereu garantat.

  3. Eu am facut crescatoria direct pe placa de beton. Scheletul e din bare de fier pe care am prins osb. Gratarele sunt ok daca poti sa le si scoti usor din crescatorie sa cureti pe sub ele. Daca nu le poti da usor la o parte pt curatenie mie nu mi s.au parut ok. Porumbeii fac multa mizerie. Eu la podea am pus stalpi de lemn culcati peste care am pus osb. Zidaria si betonul fac igrasie si in casa, la parter, fara sa fie gazduit un producator continuu de umezeala. Lemnul se usuca mai repede. In alta ordine de idei, la acoperis, daca vrei sa folosesti tabla, eu pe dedesubt am pus polistiren de 4 cm, peste care iar osb si nu se incinge deloc, temperatura din crescatorie e la fel ca si ce.a de afara. Ca aerisire eu am mers pe ideea multa plasa. Am fata de la o margine la alta cu plasa, partea de jos osb, partea de sus plasa, pana la acoperis, adica aproximativ un metru inaltime de plasa. Mai am plasa si pe o laterala, cam 70 cm latime pe 1 m inaltime, in continuarea plasei din fata. Ca sa nu am probleme cu curentul, vara le acopar plasa din lateral cu policarbonat si iarna plasa din fata si las laterala libera pt aerisire. Iarna, in crescatorie temperatura e mai ridicata cu cateva grade decat afara, nu am masurat.o, insa la -4,5 grade afara cand apa de afara era tun, in crescatorie apa nu ingheta peste noapte sau cel mult avea o pojghita foarte subtire de gheata. Amplasamentul crescatoriei nu prea mi.a permis alta solutie, dar pana acum sunt multumit asa.

  4. Iti recomand ventilatoare industriale, costa 150 de lei bucata si cu o priza programabila poti face aer proaspat in functie de nevoile tale. Il poti pune sus pe spate sau jos pe fata, sa scoata aer inspre afara. Protejeaza porumbeii de curent, adica trecerea curentului de aer sa nu se faca foarte aproape de boxe/odihnitori.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *