Cresterea porumbeilor voiajori in Romania

Originari din Belgia, porumbeii voiajori s-au raspandit in intreaga lume, in principal datorita curselor care se organizeaza cu acestia. In unele tari se joaca pe bani multi, castigatorii, atat porumbei cat si crescatori dobandind notorietate mondiala.

In Romania, “parintele” porumbeilor voiajori este considerat dl. Traian Nitescu, dar unele surse ne confirma cresterea porumbeilor voiajori in statii speciale de crestere, apartinand armatei romane, inaintea de importul de porumbei al d-lui Traian Nitescu.

Sport, timp liber, odihna activa

Acestea sunt scopurile cresterii porumbeilor voiajori.

Sport

Desi in unele tari cursele de voiajori sunt recunoscute ca si sport, in tara noastra nu s-a reusit acest lucru, cel putin deocamdata. In tari ca Belgia, Olanda se fac pariuri la cursele de voiajori, rezultatele aparand pe teletext. Practicarea acestei procupari ca si sport, implica mult timp, un program bine stabilit de antrenamente, nutritie, motivare , medicatie si recuperare. Din aceste motive, multi crescatori se dedica exclusiv acestei preocupari, constituind scopul principal al vietii de zi cu zi, ei fiind adevarati profesionisti in materie.

Timp liber

Cresterea porumbeilor in general este un mod de petrecere a timpului liber, o indeletnicire facuta din pura pasiune pentru aceste minunate inaripate. Cei care privesc din aceasta perspectiva cresterea porumbeilor, sunt majoritatea crescatorilor, persoane apartinand tuturor categoriile sociale. Oameni pentru care aceasta activitate nu este pe primul loc.

Odihna activa

Pentru altii, aceasta indeletnicire este privita ca un mijloc de odihna activa, de deconectare de la problemele cotidiene ale vietii de zi cu zi. Concursurile nu reprezinta o obligativitate, dupa un calendar bine stabilit.

Organizare si activitate

Asa cum se stie, la noi in tara, activitatea columbofila este structurata la nivel de asociatie judeteana, care poate avea cluburi sau filiale; mai multe asociatii judetene la un loc formand o federatie sau uniune.

Angajarea in concursuri a porumbeilor voiajori se face de catre asociatiile judetene, dupa un plan de zbor bine stabilit si sub atenta supraveghere a federatiei sau uniunii din care face parte. Astfel asociatiile judetene sunt pionii principali ai activitatii columbofile pe plan local. Federatia sau uniunea trebuie doar sa reglementeze participarea la concursurile zonale, seminationale, nationale sau internationale, conform normelor interne si internationale.

Federatia sau uniunea nu se poate implica in activitatea interna a unei asociatii, decat in cazul in care se incalca normele prevazute in regulamentele nationale.

Iata cateva din activitatile principale a unei federatii sau uniuni:

– reprezentarea si apararea intereselor asociatiilor columbofile judetene afiliate in fata autoritatilor  interne  si internationale;
– formularea de propuneri si observatii, in calitate de componenta a societatii civile pentru elaborarea unor acte normative, reglementari si instructiuni care sa asigure protectia porumbeilor, de prevenire si combatere a braconajului;
– faciliteaza importul si exportul de porumbei de calitate cu pedigree
– colaboreaza cu organele abilitate pentru prevenirea si combaterea epizotiilor si  bolilor specifice porumbeilor;
– asigura organizarea concursurilor columbofile nationale si  internationale cat si a expozitiei nationale
asigura pregatirea loturilor  reprezentative  ale Romaniei pentru participarea la olimpiadele columbofile si expozitii columbofile internationale;

Cateva din aceste activitati sunt ca si inexistente , motivele fiind diverse. Sunt insa unele activitati care sunt foarte bine puse la punct, acelea sunt in principal cele de unde se incaseaza bani de la membri asociatiilor judetene sau cele prin care se cheltuie bani cu „folos pentru persoane importante”.

Prevederile ambigue din statut, precum si lipsa vointei de a reglementa mai clar activitatea noastra, sunt raspunzatoare pentru situatia in care ne aflam pe plan columbofil intern si international.

Codul deontologic

Orice profesie are un cod deontologic. Chiar si activitatea columbofila europeana are un cod deontologic, mai putin la noi; obligatiile morale in activitatea columbofila din Romania nu exista, altfel cum ar putea fi impartit tortul?

Cateva prevederi a codului deontologic columbofil international

Nu poate fi candidat la alegeri, nici să facă parte din comitete provinciale sau naţionale :
– orice afiliat ce face obiectul unei pedepse de suspendare necondiţionată şi care nu a fost schimbată printr-o graţiere sau reabilitare;
– amator licenţiat care şi-a vândut sau pus în vânzare totală porumbeii săi pe timpul unei perioade de trei ani, de la data vânzării, oricare ar fi locaţia domiciliului său.;
– orice deţinător de local columbofil;
– orice clasificator licenţiat;
– orice însoţitor şi expeditor remunerat de porumbei voiajori;
– orice redactor de articole columbofile;
– orice administrator, director, reprezentant sau cadru din sânul unei firme ce se ocupă de tipărirea sau de comerţul cu articole columbofile

Daca ar fi sa privim functiile de conducere din federatia noastra, constatam ca majoritatea sunt incompatibili cu functiile pe care le ocupa; multi vad, putini pricep.

Si pentru a verifica ca aceste afirmatii sunt bazate pe fapte reale, trebuie doar sa urmam vorba englezului: “follow the money”…

F.C.I

Odata cu afilierea noastra la acest organism international, trebuia adaptat si statutul, dupa modelul F.C.I

Rezultate columbofile

Indelung discutate si intoarse pe toate fetele sunt rezultatele din sezonul ce tocmai s-a incheiat. Cei mai nemultumiti, pierzatorii. Daca la inceputul sezonului marea majoritate si-au dat acordul pentru planurile de zbor, acum multi gasesc scuze pentru insuccesele lor; de fapt vinovati sunt in primul rand ei si porumbeii lor.

Rautatea si invidia

Rautatea: trasatura de caracter a omului rau. Tinta lui este ca prin orice mijloc sa incerce sa descalifice rezultatele celui mai bun decat el.

Invidia: este sentimental de ciuda provocat de rezultatele altei persone. De multe ori, este raspunzatoarea unor fapte sau pareri iresponsabile.

Aceste doua sentimente ar trebui sa fie intalnite din ce in ce mai putin in sportul nostru.

Campion national

Belgia

Pentru a deveni campion national la categoria viteza, trebuie sa obtii cel mai mic coeficient din cele mai bune 8 etape ( nu mai putin de 1000km total) , cu primul si al doilea porumbel nominalizat, la fiecare etapa. Cursele trebuie sa aiba minim 50 si maxim 250 km fiecare, cu un umar de cel putin 100 porumbei in concurs si 10 participanti.

Pentru a deveni campion national pe crescator, la categoria demifond, trebuie sa obtii cel mai bun coeficient din 5 curse(cele mai bune) cu primul si al doilea porumbel nominalizat pentru fiecare cursa in parte.

Tot in Belgia, pentru a castiga AS national porumbel , categoria marathon, trebuie sa ai cel mai bun coefficient cu acelasi porumbel ,la 2 curse nationale. Unii crescatori spun ca nu e sufficient sa ai 2 clasari, ci trebuie 3. Parerea unui campion la aceasta categorie este ca cei care spun ca trebuie sa ai 3 clasari, nu stiu ce inseamna cu adevarat maratonul.

Romania

In Romania, campionul national trebuie sa aiba cel mai mic coefficient, insa porumbeii se aleg din primii 5 inscrisi pe fisa(la categoria crescator), ceea ce este o mica–mare diferenta.

Pretul si calitatea

Multi cred ca pretul este direct proportional cu calitatea. In realitate aceste doua notiuni nu prea au legatura una cu alta; de fapt au doar pentru cei care comercializeaza pedigree insotite de porumbei si nu invers. Sunt multe exemple in care porumbei primiti cadou sau cumpartai cu bani putini s-au dovedit a fi foarte buni zburatori sau reproducatori. In momentul in care uitam frumusetea acestui sport si urmarim doar profitul material, intervin sume fabuloase, platite pe porumbei care mai tarziu se dovedesc ca nu sunt buni de nimic.

Sinceritatea

Este o calitate a oamenilor de bun simt. Sunt destule persoane care vand pui din porumbei celebri, in unele cazuri numarul acestora este foarte mare in decursul unui an calendaristic, ceea ce face ca acesti porumbei sa fie inmultiti in sistem industrial. Oare calitatea descendentilor este certa fara sa fie ei verificati? Un lucru este sigur, daca pedigreele ar fi completate la eclozarea puilor, multi campioni ar avea cu totul alte origini, decat cele mentionate la vanzarea lor.

———-

Domnul V.: “Salut Andrei!
Am inceput sa scriu un articol, de ceva vreme, dar nu mai simt ca are rost sa-l termin; pe zi ce trece aceasta pasiune se transforma in motiv de a pacali oameni care au facut greseala sa iubeasca cursele de porumbei . Poate ai tu ceva idei sa-l termini …..”

admin: “Nu am avut idei de adaugat dar am considerat ca articolul merita publicat oricum. Accept doar discutii generale si de dorit constructive.”

34 comentarii la “Cresterea porumbeilor voiajori in Romania”

  1. Foarte frumos articolul!
    Domnul V. merita foarte multe laude atat din partea mea cat si din partea tuturor persoanelor care citesc acest site.
    Imi pare rau sa vad ca din ce in ce mai multi ,,mici columbofili” i-au trista decizie de a nu mai practica acest ,,sport” dar.. foarte multi asa zisi ,,bisnitari” cresc porumbei pentru simplu fapt ca doresc sa vanda nestiutorilor asa zisi ,,porumbei campioni” la preturi exorbitant de mari.. dar defapt aceia nu merita nici macar 10-15 lei..

    Alin.

  2. interesant si explicit ! e clar ca la fcpr au in functie de conducere cel putin 2 care sunt incompatibili:BILAN FLORIN vezi COMED SI TUNDUC VEZI RONFRIED !TRAIASCA CINSTEA SI ONOAREA!

  3. Foarte interesant acest topic.

    Inainte de toate vreau sa va spun ca pe langa pasiunea pentru porumbeii voiajori si concursuri, am intalnit in acest hobby oameni deosebiti; oameni cu care s-ar mandrii orice bresla, orice organism profesional.

    Acesti oameni exista, sunt printre noi…insa s-au resemnat, au ales sa-si vada de porumbeii lor si de pasiunea lor.

    Despre ceilalti oameni din columbofilie prefer sa nu vorbesc, aproape ca nu exista pentru mine.

    Dle V sa fiti sanatos, sa fim sanatosi sa ne bucuram de cerul albastru, de noptile de vara cu stele in care ne plimbam prin curte gandindu-ne la porumbeii nostri care imbarcati gonesc catre locul lansarii, si de zilele de duminica in care ne asteptam porumbeii.

    Mie senzatiile astea nu mi le poate lua nimeni. Nu imi poate lua nimeni placerea de a sta intre porumbeii mei, de a inela puisorii, de a le urmarii primele zboruri.

    Credeti-ma ca ii compatimesc pe cei care au pierdut placerea de a iubii porumbeii.

    Sa auzim de bine,

  4. cu cat te bagi ma adanc in treburile organizatorice….. gen…..presedinte de club, tehnic, etc…. si vezi cum merge treaba, ca sa nu mai zic de invidia si ura existenta intre columbofili, pe marginea rezultatelor unuia sau altuia…… abia astept sa scap…. dar in fiecare clipa petrecuta cu porumbeii mei, ma relaxeaza si deconecteaza de toate…. doar astea conteaza si emotia intoarcerii din concurs….vreau macar cu astea sa raman pe viitor, la treburi organizatorice sunt resemnat, toti nu stiu decat dami, fami, si apoi discutii si orgolii, ca nu e bine domne….. of incep sa aberez, ca doar in wekend a fost prima etapa si sa acumulat stres… succes la toti crescatorii………..

  5. coincidenta cu topicul care nu sti cum sa il termini
    la mine chiar sa gatat cu totul azi noapte toti porumbei mei au fost omoriti
    nenorocirea am descoperito chiar azi dimineata cind mam dus sa le dau demincare

    soarta

  6. asa este foarte frumos acest documentar multi se cred columbofili adevarati si ei asteapta sa vina zbrurile sa vina vreun porumbel sa il dea pe sume kat mai mari k a fost prisn la un zbor foarte greu kand fefapt de acel porumbel nu este nimik pentru ca porumbeii care sunt buni ajung accasa nu la altii in prinzatori sau voliere dar ura si invidia a crescut foarte mult felicitari pentru acest documentar si lasati porumbeii sa zboare

  7. asa e,numarul hingherilor a crescut mult, dar ei nu prind decat ciurucuri, campionii vin la voliera lor.

  8. la inceput am crezut ca este un articol pt incepatori dar il descopar a fi unul cu subanteles sunt de aceeasi parere ………..lansez rugamintea solemna de a continua articolul bravo domnule v

  9. buna , mare bucurie sa vezi atat de multi columbofili cu inimi curate , adica respect ptr partenerii de discutii dar si ptr pasarile lor , chiar sunt miscat de majoritatea participantilor , clipele cele frumoase care ne fac adevarati copii,atunci cand alinti puisorii si le soptesti ” campionul lu tata” super salutari si multa bafta

  10. foarte interesant ce a zis domnul Adrian frumos cand te gandesti la chestiile astea dar mai frumos sa le si traiesti cei care au trait inteleg mai bine vant in pene

  11. intamplator si pew mine ma keama nitescu si am porumbei voiajori oare traian nitescu o fi fost stra,stra,stra……bunicul meu

  12. Oncioiu.danut.((rastoaca))Hai.sa fim seriosi.Microbul columbofil lam luat toti la inceput prinzind si cite un porumbel de la zbor,fiind tineri copii.Cine nu isi aminteste cit timp perdeai cind aveai un porumbel de la zbor ,si nu reuseai sa il prinzi.Tocmai acestea sint momentele cind microbul columbofil incepe incet incet sa te cuprinda si sa nu mai scapi de el toata viata .Asta am facut si eu ,la inceput .Dar am facut si fapte bune mai apoi cu trecerea anilor .Si va dau un eczemplu.Am prins odata o porumbita guta,Era pe inserat si afara bura de ploaie,am vazuto ca dadea tircoale prin sat ,si nu avea curaj sa mai paraseasca zona,atunci am scos afara porumbeii si iam inaltat ,acestia fiind niste porumbei corciti ramasi la casa parinteasca,dupa aceia am intrat in casa si am asteptat Dupa vreo jumataye de ora mam dus sa vad ce sa intimplat,porumbeii erau toti intrati la loc,numai ea era pe jos prin fata porumbarului ciugulind .Am stat apoi si am urmarito ce face,La un moment dat a avut o tentativa sa plece.Sa uitat in stinga si in dreapta a lungit gitul a avut un instinct dar a renuntat,si datorita faptului ca de acum era deja pe intuneric.A auzit porumbeii in nauntru curuind si a intrat si ia inauntru Am prinso mam uitat la ia ,era saraca obosita moarta.Mam dus in casa la lumina cu un pumn de graunte si iam dat sa manince.Minca saraca din palma graunta cu graunta,era de o frumusete rara.Dupa seria de pe inel miam dat seama ca era din tirgoviste.Amlasato intro magazie pina a doua zi.A doua zi tot ploua si miam dat seama ca daca o eliberez nu o sa ajunga acasa Eu aveam in acea zi un drum la Bucuresti,si am luato cu mine.PPPe la Urziceni,mam oprit intrun peco iam pus un bilet la picior cu numarul de telefon,iam dat din nou sa manince,si iam dat drumul.Pe acolo timpul era tut innorat cu mici picaturi de ploaie.Sa rotit de tri patru ori in jurul zonei atingind o inaltime remarcabila ,si apoi a luat directia Tirgovistei,foarte hotarita intro linie dreapta pina nu am mai zarito.Am asistat la acel sectacol pe care mi la oferit acea porumbita,cu sufletul la gura si foarteb entuziasmat de cea ce am facut Telefonul nu a intirziat nici el sa apara,in persoana domnului Iulian din tirgoviste care locuia pe soseaua tirgoviste bucuresti,din cite mia spus Dela acest om am primia mii de multumiri si mia confirmat ca porumbita venea de la un zbor din polonia de 760 de km .Deci porumbelul pina la mine la Focsani facusera 560 km si mai lipseau restu Dupamine iar fi facut fara probleme daca nu ar fi fost vemea acea de ploaie urita,intro singura zi asa ia trebuit o zi jumate si tot norocul care la avut sa treaca pe la mine (copil ne mai fiind)A fost un gest printre multe altele ,care ma bucurat foarte mult si pe care nu lam uitat cu toate ca au trecut 5 ,6 ,ani de atunci .Lasind un porumbel liber cu numarul tau de telefon la picior ,si primind mii de multumiri din partea proprietarului este um moment unic de bucurie Probatil si voi faceti ca mine si veti vedea (nu mai fiti copii si ca adulti).Lasati porumbeii sa zboare (Faceti un gest) Din partea unui columbofil acum fara porumbei ,dar mai impatimit ca niciodata (microbul)

  13. eu am varsta de 14 ani si am zburat la club Maratondin 22 pui (zburati toate etapele) ajungand doar cu 19 la ultima etapa dar nu asta era suparare ci faptul ca dupa atata chin in urma careia transformasem puii din piata in porumbei de calitate am fost furat
    ziua in amiaza mare mi sau furat totzi porumbeii dintre care 3 au scapat si au venit acasa acum vreau sa ma apuc de galateni deoarece nu mai vreau sa muncesc atat pt altii ma gandesc ca un galatean nu e la fel de tentant ca un voiajor asta e ce sa fac doresc sa cumpar galateni daca ma puteti ajuta va rog facetio astept site si nr. de tel ca sa pot cumpara de la oameni de incredere nu din piata unde 2 din 3 porumbei sunt bolnavi

  14. domnule V. va felicit pentru articol, foarte interesant si adevarat. Din pacate asta este adevarul… trist, ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni care vad totul diferit fata de marea masa. Inca o data felicitari.

  15. Si un pic mai mult adevar:

    1. Un fel de COLUMBODROM cu pret unic de participare de 50 RON (500.000 lei, pe vechi) inelul. Sursa de procurare si organizator…….????

    2. Cataloage ale CAMPIONATULUI NATIONAL ori o sursa de venit obtinută la EXPOZITIA NATIONALĂ ca drept recompensă a ceea ce se numeste “MUNCA IN FAMILIE” !!!!!

    3. Reclama pe fată pentru produse comercializate numai de anumite firme prin “UNIC” reprezentant, indiferent de concursurile “organizate” cu aplauze si la vedere pe site renumerat din buzunare publice. Oare ce costă???!!!!!

    4. Lipsa oricăror cumunicări in ceea ce priveşte costurile de administrare si orice cheltuieli efectuate la nivel de F.C.P.R. , atât de Comitetul Director, cât si in ceea ce ne priveste pe noi, justificari cu documente si facute publice. Oare ce s-ar scrie la ziar de reporterii mai incisivi, si sa nu se dea dreptul la replica????

    5. Regulament National Sportiv făcut ad-hoc si in fundtie de vise, făra a se tine cont de realităti constatate de-a lungul anilor, specifice zonei geografice a României.
    F.C.I. oferă libertate de “exprimare”, numai noi punem şapca pe CEAFĂ! Ne râd şi curcile cu categorii “inhalate” de “şnumpfenol” românesc. Doar sa dea Dumnezeu cu mila pentru un Campionat pe cinste la MARATON CRESCATOR cu TREI din TREI dupa ultimele inginerii de “inseminare” cu metode practice.

    6. Dacă mai facem şi comparatii la bareme, in functie de numărul de KM. clasati si număr de etape, ne mai ia durearea…..”CU MÂNA” !!!!!!!!

    7. SPUNETI SI VOI PĂRERI legate de sportul practicat. Eu sunt sătul de PRACTICIENI peste noapte, dar mai ales de GAGARIN de la noi ce vrea lumea la picioare!

    EU NU MĂ LAS CĂLCAT , AM SI MOTIVE ALE UNEI EXPERIENTE DE COLUMBOFIL DE LA “a” LA “VÂNT IN PENE” !!!!!!!!!

  16. SE PARE CA OFICIALII NU SE INGHESUIE SA REACTIONEZE.DE FAPT NU PREA AU CE SA SPUNA SUNT CU MUSCA PE CACIULA TOTI. DACA APAREA ASA CEVA PE SITEUL CONTROLAT DE EI ERAU DOAR PARERI CARE DEZMINTEAU SI HULEAU CE SE SCRIE PE AICI DAR ASA TACERE TOTALA. TACEREA ESTE UN RASPUNS IN ACEST CAZ UNUL MAI MULT DECAT EDIFICATOR. DAR CONSTIINTA EXISTA???HAI NOROC SI LA MAI MARE BOIERII DUMNEAVOASTRA

  17. Este adevarat ca Adrian, a spus cam tot ce era de spus, dar din punct de vedere al boemului resemnat si satul de mizeriile din columbofilie.
    Eu fac parte din categoria celor cu fitilul mai scurt, care nu suporta hotia si impostura.
    Promit sa nu ma resemnez, pina cand normalitatea nu va intra in drepturile sale si in F.C.P.R.
    Atata timp cat eu imi platesc darile si impozitele la stat, pretind si conducerii F.C.P.R. sa faca la fel, si va spun ca atunci cand toti vor primi chitante si facturi, pe banii platiti, posturile de conducere si lupta pentru ciolan vor deveni neinteresante.
    Asa dar stimati colegi, cat timp nu ne-am resemnat toti, si mai exista printre noi si din cei cu fitilul scurt, care sai traga de maneca si sa le bata obrazul, ca nu fac bine ce fac, mai exista si speranta ca intr-o zi anormalul va deveni, doar sport columbofil.

  18. Pentru Dl V: felicitari . Probabil insa articolul a fost inceput mai de demult astfel ca nu stiati atunci ca deja in Romania s-a oficializat sportul cu porumbei calatori si s-a infiintat si federatia nationala de sport columbofil.
    Pentru toti cei cu fitilul scurt. Aflati stimati colegi ca in miscarea columbofila de sport , toti sintem cu fitilul scurt. De aceea am plecat pe un alt drum, drumul legalitatii si corectitudinii si detasarea clara de obiceiurile din FCPR.
    Anormalul va putea deveni sport columbofil, Dle Nic, numai prin dizolvare si afiliere la FRSC. Acolo va asteptam si pe DV.

  19. ca si in politica in columbofilie apar aceleasi probleme toti incearca sa pacaleasca intr-un fel sau altul EX: grupuri de interese care nu au mai avut interesul sa concureze pe UCPR au facut in asa fel (acum mai multi ani) sa apara mai multe asociati din cate stiu io 3 ,la nivel national care au acelas domeniu de activitate si asa acum st mai multi campioni de acelasi fel dar in asociati diferite ,ca si cum cupa uefa sar organiza de mai multe ori intr-un an cu echipe diferite si la final ai 3 campioane diferite in acelas an .Cat despre braconaj ce sa zic am cumparat 2 ani la rand porumbei de la un renumit columbofil Prahovean ,domne costa ca iti dau la alegere uite pa tacsu si pa masa uite frati in carte au rezultate,de unde maxim 300 faceam cu iei al doilea an la fel ,fa cum zic io paia iai stricat tu ca nu ai stiut sa-i ingrijesti,dar de geaba ,in 2008 prin vara vad la un prieten o porumbita imi spune ca a prinso si iam cautat seria pa net dar surpriza am gasito in cartea de 2007 la pui participanta la expo national provenea de la cel care imi vindea porumbei lam contactat a incercat sa o recupereze dar a renuntat dupa cateva reprosuri ale mele si indignat imi zice, la cat te-am pacalit io ce mai conteaza un porumbel, dar porumbelul ala acum da pui care au rezultate ingrijiti ca si cei cumparati ,asa ca cei cu exp care au si vand nu pacaliti ca nu va tine mult.Cunosc in PH la limita cu DB un cotetar batran care are cel putin 100 porumbei prinsi inclusiv straini de la columbodroame dar de 5 ani de cand am aflat io de el nu am vazut sa ia careva vro masura desi la iel merg columbofili renumiti sa cumpere porumbei

  20. nustiu ce ziceti voi dar eu unul m-am saturat …chiar daca imi plac porumbeii enorm.. si am zburat vreo 2 ani.. deci m-am saturat bani arunkati degeaba pe ce? nimic deci nush cred k doar porumbeii m-au ajutat sa nu ma las de zboruri …certuri de aiurea la asociatie.. oameni care nu au nici o treaba cu zborurile ci doar sa se imbogateasca ..sunt si elev si e greu.. cu banii nu mai spun k abia ma straduiesc sa strang banii pt zborurile din afara tarii..Vant in pene

  21. Porumbeii se zboară, angajează la concursuri, vin sau nu, capătul de început are limita celui care participă, numai linia este uneori peste posibilitate.
    Ma uit si vad cum ar trebui, vad cum este, unii simt altceva în pene, deşi o mare majoritate va “compensa” măsura fără să fure planificat “la mână”.. Mari crescători toarnă rezultate şi produşi, ori spun eu gogoşi!
    Ce împiedică, zborul, ori frustrarile?
    Trebuie ales, ori furnică, ori elefant, sau mătură podeaua?!
    Eu nu dau înapoi!
    Succes!

  22. se fura in Romania si se fura bine si constant. eu sunt din ialomitza si la un zbor din 2007 am fost furat . tot clubul stie. la un zbor greu cu ploaie am avut un porumbel avans 45 minute. alt crescator mai in virsta avea un loc nr.1 in ceas dar de la o etapa trecuta. acel loc a fost inlocuit cu unul viabil. reprosuri au fost dar degeaba. se va fura mereu credetzi-ma

  23. 100%adevarat articol in special la zborurile ce vor avea loc la fond se percep taxemari pt a scoate profit(ajuta colombofilia elevi situatie materiala slaba pensionari)dar sintem in romania sa pacalesti sute de oameni(colegi de club)e o mindrie sa traiasca si fam. lui bine lasati porumbei sa zboare fiti copiii din DACIA libera aREGELUI BUREBISTA

  24. Felicitari chiar le meritati d-le Vasile am si eu o pereche de porumbei exact la fel cu cei din imagine si sunt mandru de ei. Felicitari !!!!

  25. da interesant articolul l-am citi pe tot pot spune ca ai mare dreptate in tot ceea ce spui si de multe ori majoritatea columbofililor vand pedigree cu porumbei si nu invers si in realitate nu participa la concursuri pedigreeu ci porumbelul in sine este bun un pedigree pentru a stii originea adevarata a unui porumbel insa mai bine fara un pedigreu fals ca de multe ori se intampla asta eu concurez in spania si am facuto destul de bine
    cu porumbei care nu au mari pedigree dar sunt foarte buni si majoritatea sunt porumbei ce mi-au functionat in romania sunt foarte multumit de ei asa ca un sfat pentru a avea rezultate in primul rand acordati atentie porumbeilor oferitile sanatate si conditiile necesare pentru a putea concursa cu ceilalti si dupaia vedeti ce valoare si ce calitate are porumbeii dumneavostra fara acestea lucruri nu va puteti da seama niciodata pentru ca un porumbel chiar daca e foarte bun nefiind bine pregatit nu va ajunge la timp de niciun concurs sau daca va ajunge va ajunge destul de tarziu va multumesc reflectionati intai asupra acestui aspect







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *