Cuibul din casa

Noutati: filmulete postate la comentariile 44 & 45.

Salut in primul rand pe toti cei care posteaza mesaje sau viziteaza aceasta pagina. In balconul meu si-au depus ouale o pereche de porumbei la inceputul verii lui 2011. Am fost sincer placut surprins de intamplare si nu imi imaginam ce se va intampla cu balconul meu. In scurt timp balconul necesita curatenie regulata si foarte dificila si pana la urma, dupa cateva luni, am fost nevoit sa arunc mocheta de pe balcon. Sincer asta nu prea a contat avand in vedere ce a urmat.

Am fost fascinat de comportamentul porumbeilor si nu am indraznit sa ating puii de teama de a nu fi parasiti de catre parinti (un mit auzit in copilarie). M-am documentat cu privire la alimentatia lor si le dadeam parintilor, cu regularitate grau si porumb. Am urmarit fascinat interactiunea dintre parinti si dintre parinti si pui. Dupa ce au crescut putin si aveau pene, am fost uimit sa vad cum puii sunt nevoiti sa faca exercitii cu aripile, fara de care parintii nu le dadeau de mancare.
Am urmarit cum invatau initial sa zboare doar in interiorul balconului intodeauna conditionat de primirea hranei de la parinti.

Am incercat zadarnic sa le dau grau sau alta mancare puilor, nici nu se atingeau de ea, ei mancau doar ce primeau de la parintii lor. Am observat ca puii au inceput sa manance din boabele de grau, numai cam la o saptamana dupa ce au zburat in afara balconului.

In toata aceasta perioada cand le dadeam de mancare si apa, am observat ca ma pot apropia de ei daca nu fac miscari bruste si faptul ca dupa un timp s-au obisnuit cu vocea mea si vorbindu-le cald, parca teama lor se diminua.

Treptat au inceput sa intre in camera si deveneau din ce in ce mai familiari cu mine. Mai faceau murdarie dar desi imi dadeau de lucru imi facea placere sa le vad prezenta in jurul meu.
Incercasem sa le dau sa manance din palma dar nu aveau curaj.

Intr-o seara cand am venit acasa, unul dintre porumbei era pe un raft din biblioteca, intrase in casa si usa de la balcon se inchise-se de la curent. Era putin speriat si nu stiam ce sa fac. Fiind deja noapte era somnoros si i se inchideau ochii de somn, asemeni oamenilor. Am aprins o lumina in balcon incercand sa ii dau posibilitatea sa iasa din camera dar singura miscare a fost sa zboare pe un raft mai inalt. Asa ca am pus camera de filmat (o camera de capacitate mare) fixata pe el si m-au dus la culcare. Astfel am reusit sa am un film in care am putut observa cum doarme un porumbel pe tot parcursul noptii. Isi schimba pozitia, dormea fie in picioare fie asezat, se mai trezea de la zgomotul testoaselor. Dimineata la 6:30 s-a trezit asa treptat, s-a ridicat, a stat cateva momente, s-a scuturat putin si a zburat afara.

Dupa acea noapte a devenit mult mai prietenos si treptat a inceput sa manance din palma mea. Celalalt porumbel era mai timid si el a avut curaj sa faca asta mult mai tarziu.

De luni de zile, au invatat sa ceara de mancare, pur si simplu masculul vine langa scaunul meu de la birou si scoate niste sunete specifice. Am avut nevoie de timp sa inteleg ce este cu aceasta manifestare. Daca nu primeste mancare isi intensifica sunetele si devine insistent.

Legat de teritoriu, intradevar nu lasa alti porumbei sa stea pe balconul meu, ii alunga.

In urma cu 10 zile, fiind obisnuit sa intre in casa, am observat ca erau foarte prezenti impreuna in camera si intr-un anume loc, un colt, stateau si se giugiuleau dupa care pe rand se asezau si stateau chiar si cate o ora in acel loc. Mi-a spus: “Doamne, oare ce vor sa faca aici ? sper sa nu le treaca prin cap sa faca vre-un ou in casa”. Totusi asta nu s-a intamplat dar mutau o cutie de laptop din locul unde era pusa pana au dus-o in alta parte a camerei.

Marti, 28 august 2012, pe la ora 11 am plecat in oras cu treburi. M-am intors dupa mai putin de 40 de minute. Cand am ajuns acasa am ramas uimit. In coltul in care obisnuiau sa stea, era un cuib cel mai sofisticat pe care il vazusem pana atunci la ei, si in cuib statea masculul. Ceva mai tarziu in cuib s-a asezat femela si masculul statea langa. Avea un comportament diferit stand in cuib. Am sunat un prieten familiarizat cu pasarile si l-am intrebat ce sa fac. Pe de o parte imi era mila sa ii stric cuibul pe de alta parte nu pot totusi lasa porumbeii sa locuiasca in casa mea. El mi-a recomandat sa ii las sa depuna ouale si apoi sa le mut cuibul cu totul pe balcon, cu un carton bagat dedesupt. Eu as fi mutat cuibit inainte sa depuna ouale.

Am pregatit o cutie potrivit de mare, am decupat o parte in asa fel incat sa aiba o intrare si o parte acoperita, am invelit-o intr-un plastic sa fie protejata de ploaie.

Intre timp masculul venea cam la 10-15 minute la cuib si comunicau ceva si se gigiuleau foarte simpatic. Nu am terminat bine cutia si a facut un ou si nu am mai apucat sa mut cuibul. A venit din nou masculul si a urmat o scena foarte interesanta, femela s-a dat la o parte si masculul a inspectat oul cu ciocul dupa care a plecat.

Se apropia seara. Am luat tot cuibul cu un carton avand grija sa nu il stric si l-am pus in cutie, dupa care am dus cutia afara. Au aparut ambii porumbei care s-au agitat foarte mult pe balcon dar nu se apropiau de cutie. Am pus mancare in cutie in speranta ca boabele de porumb ii vor atrage sa isi vada cuibul si oul, dar nici o reactie in acest sens. Se inopta si ambii porumbei au plecat. M-am culcat cu un sentiment de vinovatie dar cu speranta ca dimineata vor veni asa cum fac in fiecare dimineata si vor descoperii cuibul cu oul cand vor manca boabele de porumb. Cand m-a trezit, am mers pe balcon si cutia era goala iar boabele erau mancate numai in partea de la intrarea in cutie. Am lasat usa de la balcon deschisa si a aparut femela care a inspectat coltul in care a fost cuibul, a stat nedumerita vre-o 10 minute si a tot cercetat locul, dupa care s-a asezat ca si cum ar sta la clocit pe acel loc, pe covor. Am inteles atunci ca acel loc l-au ales cu timp inainte si l-au pregatit. Nu stiam ce sa fac asa ca am luat cutia de pe balcon si am pus-o in acel colt, in asa fel incat cuibul sa fie aproximativ in locul initial dar de aceasta data in cutie. Cam o ora femela a inspectat camera, se invartea in jurul acelui loc, pe cutie, pe langa cutie ca si cum ar cauta acel loc pe covor. Dupa aproximativ o ora a inceput sa inspecteze intrarea in cutie si aceasta cercetare a durat vre-o jumatate de ora. Intr-un final a intrat in cutie si a inceput mai bine de o ora sa munceasca, rearanja cuibul. Si in sfarsit s-a asezat la clocit. A stat la clocit pana seara iar atunci cand s-a intunecat a iesit si a dormit pe balcon. Seara trecuta a dormit in cuibul din cutie care acum este inca in casa.

Astazi am vazut ca sunt deja 2 oua si de dimineata masculul a muncit. Toata ziua a carat crengute pe care le-a dus in cutie la cuib si impreuna cu femela le-au aranjat.

Este clar ca va trebui sa mut cuibul. Strategia mea este sa mut cutia treptat spre iesirea catre balcon si tot treptat sa o scot afara. Nu am idee daca voi muta acum cutia direct pe balcon, daca isi va recunoaste cuibul. Sa vedem ce ne rezerva viitorul. Sincer nu mi-am imaginat cat de complexa si fascinanta este viata porumbeilor.

Cuibul din casa. II

Vineri seara v-am asternut cateva randuri cu povestea mea despre prietenii mei porumbeii.

Sambata masculul a continuat sa aduca crengute si sa le aranjeze impreuna cu femela care statea pe oua, in cuibul gazduit in cutia de carton si care se afla in camera mea. Toata ziua am stat si am analizat cele spuse de voi cu privire la mutarea cuibului. Mare mea problema este plecarea de luni dimineata (3 septembrie) la Bucuresti intr-o delegatie de 3 zile. Sa las usa de la balcon deschisa ar fi destul de complicat si riscant. Duminica dimineata, urmandu-mi instinctul asa cum mi-ati recomandat, am decis sa incerc procesul lent de mutare. Masculul era in cuibul din cutie si in momentul in care m-am apropiat, a plecat pe balcon. Am mutat cutia 10 cm dar si obiectele din jurul ei, in asa fel incat decorul sa para cat mai apropiat. In 2-3 minute masculul a revenit in cuib. L-am lasat o ora in noul loc. Am repetat procesul marind treptat distanta, ii vorbeam pe un ton cald tot timpul, faceam miscari lente si din nou masculul a revenit in cuib in 2-3 minute.

Pe aceasta strategie am reusit sa mut cuibul din cutia aflata in casa, treptat pe balcon, pana in jurul orei 16. Aveam ceva emotii deoarece nu stiam cum va reactiona femela cand va veni la cuib deoarece a lasat dimineata cuibul in casa si il va gasi pe balcon. Am avut o surpriza placuta, masculul i-a “predat cuibul”, el nu pleacat pur si simplu ci au avut mic ritual prin care fac schimbul.

Am urmarit cu atentie reactia femelei care a stat cuminte in cuib la clocit. Pana inainte de lasarea serii, masculul era prin preajma pe balcon ca si cand s-ar ingriji ca totul sa fie in siguranta. Foarte interesant ca pe la ora 18 a aparut un porumbel strain iar masculul care era pe o cladire din zona a venit imediat si l-a alungat. Astfel am observat ca si atunci cand nu este pe balcon, el vegheaza asupra zonei cuibului.

Pana seara tarziu dupa miezul noptii am verificat mereu daca femela este in cuib si am fost linistit ca era mereu prezenta. Luni dimineata inainte sa plec la Bucuresti am verificat cuibul si femela era acolo, la datorie. Am plecat linistit in delegatie si astept sa ma intorc acasa. Am cateva filmari extraordinare care surprind momente inedite. Le voi selectiona in curand si am sa le postez pe internet. Am scris aceste randuri in tren spre Bucuresti. Cu drag, Radu

78 comentarii la “Cuibul din casa”

  1. Articolul a fost postat ca si comentariu la un topic mai vechi dar l-am publicat asa pentru ca… merita. Felicitari Radu si… bine ai venit printre noi. :)

    P.S. Ai fi facut bine daca procedai cum ti-a dictat instinctul, sa muti cuibul inainte de a oua. Nu le place mutarea cuibului dupa ce oua. Noi tinem cuiburile apropiate in cusca (ca aici http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/model-boxe-1.jpg ) si daca s-ar aseza intr-un cuib oarecare, ar cloci ouale altuia. :)

    S-ar putea sa ii pacalesti daca muti cuibul foarte putin in fiecare zi, treptat, dar cred ca eclozeaza puii pana ajungi cu el pe balcon. :D

  2. foarte frumoasa intamplarea si cred ca proprietarul are un suflet mare de tot.altii(printre care poate m-as fi numarat si eu),ar fi distrus tot fara nicio ezitare.

  3. bine ai venit in lumea columbofiiliei
    iti dau 2 pui cadou si cred ca si toti care citesc aici vor face la fel
    super

  4. super articol….se pare ca dragostea de porumbei o are ori cine si apare cand te astepti mai putin si in moduri diferite

  5. Super tare acest articol. E foarte fascinant. Din nou porumbelul ne uimeste cu inteligenta sa. Felicitari Radule pt comportamentul tau cu acestia. Se vede clar ca esti un iubitor de animale. Ai pomenit in interviu ca ai si testoase.
    Ce biune ar fi daca ar exista cati mai multi oameni ca tine cu dragoste neconditionata pt natura.

  6. frumoasa povestioara cu un sfarsit fericit,ai o inima mare baiete,felicitari din partea mea.BRAVO.

  7. Felicitari . Nu multa lume ar lasa un porumbel sa stea in casa mai ales sa si clociasca !!
    Succes. Si sa ai noroc la pui .
    Vant in pene!!

  8. Bravo! Ce inseamna om cu suflet :)! Sper sa reusesti sa ii pacalesti. Mult noroc in continuare! ;)

  9. Unde dai si unde crapa ! Din mila pentru ei nu-i alungi de pe balcon si te trezesti pe urma ca-i gazduiesti in casa din dragoste ! Felicitari si succes !

  10. Va multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru incurajari, sunteti oameni buni si sensibili altfel nu ati fi reactionat atat de frumos.
    Incep sa cred ca noi oamenii, avem ce sa invatam de la animale si de la iubitorii de animale. Cred ca astfel putem fi mai buni cu cei din jurul nostru.
    Va promit ca in curand voi posta pe internet cateva filmulete si fotografii care surprind momente din viata prietenilor mei porumbeii. Cu drag, Radu.

  11. da…frumoasa poveste! imi aduc aminte si eu de 0 intamplare, undeva prin 99(aveam 17 ani si nu stiam de existenta cluburilor) cand m-am apucat de porumbei incepand cu gutani de la un vecin care vroia sa scape de ei pentru ca distrugeau tabla casei altui vecin! mergeam ziua si prindeam ce puteam apoi seara mergeam cu sacu si lanterna…! am luat si pui mici pe care ii cresteam eu, ii tineam intr-o camara a casei, ii invatasem sa manance din palma si sa bea apa de la mine din gura! in camara aveam si un bidon mare cu pesti si nu mi-am dat seama ca puii pot scapa acolo vrand sa bea apa! asa s-a intamlat, am gasit un pui inecat, moment in care m-a cuprins vinovatia si supararea!

  12. bine ai venit pintre columbofili. foarte frumoasa povestea ta esti o persoana fenomenala si sufletista.mult succes.incearca sa nu muti cuibul fiindca daca cumva din greseala distanta este mare fii sigur ca or sa observe si sunt foarte mari sanse sa paraseasca cuibul.
    PS: unei persoane ca si tine as vrea sa dau in cadou o pereche de pui din liniile domnului PETER VAN DE MERWE olandez
    contacteazama la ady_luptatoru18

  13. Am invatat de la porumbei chestiuni care oamenii le invata in ani de zile si uneori toata viata. Observati comportamentul social si de cuplu, afinitati, aversiuni si alte aspecte. Trageti concluzii corecte si intrebati-va apoi -culmea! – daca puteti face si voi ce fac porumbeii. Evident ca da, dar uneori ne este foarte greu. Sunt uluitori, tocmai prin chibzuinta si eleganta.

  14. Radu,se vede ca-ti plac cu adevarat porumbeii,i-ai descris perfect,deci i-ai observat,ti-ai facut timp pentru ei. Timpul pentru porumbei niciodata nu-i de-ajuns,atunci cand iti plac!

  15. Pur si simplu mi-a facut placere sa citesc acest articol, foarte frumos de altfel. Radule…ma inclin in fata ta. Si daca imi permiti sa iti dau si un sfat : incearca sa nu muti cuibul. Stiu ca este greu sau…stiu ca va fi greu dar daca il muti nu vor mai cloci iar ouale vor fi bune de aruncat. Incearca sa ii lasi sa scoata puiutii si data viitoare nu le mai oferi sansa sa faca alt cuib in camera. O cutie bine facuta, pusa in balcon sau in afara lui daca exista posibilitatea, va fi suficient ca ei sa o aleaga si sa numai intre in camera. Te salut si iti doresc tot binele din lume.

  16. Daca reusesti totusi sa ii pacalesti atunci cu atat mai bine. Mie personal, mi-ar pare rau sa aud ca nu ai reusit si ca ouale s-au racit nemaiclocind si a trebuit sa le arunci.

  17. sincere felicitarii..nu multi ar fi facut asa ceva pentru aceste pasari minunate ..de oamnei ca tine are nevoie columbofilia romana si nu numai

  18. Mare om.Nu toata lumea ar lasa ca porumbeii sa cloceasca la el in casa.Succes la pui si daca vrei sa ami vorbim ai id meu[drevea.paul@yahoo.com]

  19. foarte frumos
    Felicitari RADU si bn ai venit printre columbofili ,aici majoritatea cresc aceste pasari pt faptu ca isi gasesc un loc in care poate scapa de griji de greutati,de problemele vieti cu care toti ne luptam , pt mine este singurul loc in care ma pot retrage linistit sa ma calmez dupa o zi intensa de munca ,te schimba complet aceste fapturi mici ,sper sa descoperi si tu placerile acestor fapturi

  20. Cuibul din casa. II
    Vineri seara v-am asternut cateva randuri cu povestea mea despre prietenii mei porumbeii.
    Sambata masculul a continuat sa aduca crengute si sa le aranjeze impreuna cu femela care statea pe oua, in cuibul gazduit in cutia de carton si care se afla in camera mea. Toata ziua am stat si am analizat cele spune de voi cu privire la mutarea cuibului. Mare mea problema este plecarea de luni dimineata (3 septembrie) la Bucuresti intr-o delegatie de 3 zile. Sa las usa de la balcon deschisa ar fi destul de complicat si riscant.
    Duminica dimineata, urmandu-mi instinctul asa cum mi-ati recomandat, am decis sa incerc procesul lent de mutare. Masculul era in cuibul din cutie si in momentul in care m-am apropiat, a plecat pe balcon. Am mutat cutia 10 cm dar si obiectele din jurul ei, in asa fel incat decorul sa para cat mai apropiat. In 2-3 minute masculul a revenit in cuib. L-am lasat o ora in noul loc.
    Am repetat procesul marind treptat distanta, ii vorbeam pe un ton cald tot timpul, faceam miscari lente si din nou masculul a revenit in cuib in 2-3 minute. Pe aceasta strategie am reusit sa mut cuibul din cutia aflata in casa, treptat pe balcon, pana in jurul orei 16. Aveam ceva emotii deoarece nu stiam cum va reactiona femela cand va veni la cuib deoarece a lasat dimineata cuibul in casa si il va gasi pe balcon. Am avut o surpriza placuta, masculul i-a „predat cuibul”, el nu pleacat pur si simplu ci au avut mic ritual prin care fac schimbul. Am urmarit cu atentie reactia femelei care a stat cuminte in cuib la clocit. Pana inainte de lasarea serii, masculul era prin preajma pe balcon ca si cand s-ar ingriji ca totul sa fie in siguranta.
    Foarte interesant ca pe la ora 18 a aparut un porumbel strain iar masculul care era pe o cladire din zona a venit imediat si l-a alungat. Astfel am observat ca si atunci cand nu este pe balcon, el vegheaza asupra zonei cuibului.
    Pana seara tarziu dupa miezul noptii am verificat mereu daca femela este in cuib si am fost linistit ca era mereu prezenta. Luni dimineata inainte sa plec la Bucuresti am verificat cuibul si femela era acolo, la datorie. Am plecat linistit in delegatie si astept sa ma intorc acasa.
    Am cateva filmari extraordinare care surprind momente inedite. Le voi selectiona in curand si am sa le postez pe internet.
    Nu am posibilitatea sa postez fotografii aici dar le voi posta undeva si am sa va comunic linkul.
    Am scris aceste randuri in tren spre Bucuresti.
    Cu drag, Radu

  21. Sunt antamplari care ne fac sa descoperim ceva nou .
    Cu atat mai frumos cand , lucruri marunte si ” ieftine ” sunt acele care ne infrumuseteaza viata …

  22. Cheia succesului a fost deosebit de inspirata idee de a muta nu numai cutia cu acel cuib ci si obiectele din jur pastrand astfel “decorul”. Orice ornitolog ar trebui sa citeasca acest articol (mai ales parte a II-a) de cateva ori. Avand in vedere si perioada de timp foarte scurta in care ai reusit operatiunea, intamplarea este cu atat mai interesanta.

  23. am ramas fara replica ,cind am citit ,,cuibul din casa 2,,au inceput sa mi se umezeasca putin ochi ,toata stima si tot respectul ,sinteti un om deosebit.

  24. Dragii mei,
    Ocupat fiind nu am mai reusit sa scriu nimic pe forum in ultimele zile.
    Joi cand am ajuns acasa de la Bucuresti mi-am gasit porumbeii foarte bine stand cuminti si grijulii sa isi cloceasca ouale.
    Am intors cutia care contine cuibul in asa fel incat sa ii vad de la masa mea de lucru. Am facut-o delicat si treptat in asa fel incat sa nu ii deranjez cat mai putin posibil.
    Ii urmaresc zilnic cand lucrez acasa si am observat ca de fiecare data cand isi schimba randul la clocit, au acel ritual minunat in care se gigiulesc cu ciocurile si apoi fac schimbul.
    In timpul zilei stau pe rand pe oua, mai mult masculul dar seara de fiecare data cloceste femela care sta toata noaptea pe oua.
    Femela este mult mai legata de cuib si chiar daca ma apropii si i-am ma aranjat cutia apropiindu-ma de ea, nu isi paraseste cuibul. Cred ca prefera sa o ating decat sa plece de pe oua. Daca vin alti porumbei staini se revolta si face gaesturi cu ciocul dar foarte rar paraseste cuibul sa alunge intrusii.
    Masculul este mult mai posesiv cu teritoriul. Daca apar porumbei straini pe balcon, imediat paraseste cuibul, alunga strainii si apoi revine la clocit.
    Cand daca femela este la clocit, masculul nu inceteaza sa vegheze teritoriul si de cele mai multe ori cand apar porumbei straini, apare si ii alunga. Ar parea ca vegheaza si de la distanta, desi o parte din timp sta in zona balconului.
    Vecinii mei de la apartamentul de langa mine (locuiesc in bloc) nu sunt foarte incantati de porumbeii care sunt prezenti la mine in balcon. Ii mai aud bolborosind a nemultumire, singuri la geam, ca ii incurajez sa ramana pe balcon.
    Cand pot filmez in continuare secvente din viata lor si am surprinse cateva momente interesante.
    Multumesc tuturor pentru mesajele frumoase. Cu drag,
    Radu

  25. Am primit mailul de la tine, n-am avut inca timp dar va urma.

  26. Se pare ca ai un mascul albastru si o femela solzata. Sa-ti traiasca! Poate inelezi puii care iti vor iesi, cu numele tau si numarul de telefon. Asa, de chestie. :)

    Ce inseamna noutatea, entuziasmul descoperirii. Noi care avem multi deja aruncam oua cu zecile… pentru a evita suprapopularea. Din pacate asta va trebui sa faci si tu dupa 1-2 serii de pui daca acestia vor decide sa ramana la tine, altfel vecinii vor deveni tot mai “incantati” de stol.

  27. Felicitari iubitorule de porumbei !!! Da lectie la multa lume “columbofila” acest domn , intr-adevar asta inseamna dragostea adevarata pentru porumbei , emotie si substanta in traire , nu cei care tremura dupa cupe si care rup capul porumbeilor care nu prind clasamente ! Sunteti intr-adevar un iubitor de porumbei si va felicit pentru acest lucru minunat ! Cu respect yan

  28. misto dar cred ca tre sa le faci niste boxe sau macar niste odihnitori pe perete

  29. Super tare ….porumbeii sunt niste pasari inteligente si profitoare pe deasupra .Nu am mai vazut cuib de porumbei in casa printre mobila ….inima mare a avut cel care le-a permis sa-si faca ,cuib printre lucruri :)).Felicitari si la multi PUI :))…Va fi tare cand vor face puii vreo 2-3 saptamani ….sa inceapa sa fuga prin casa.Numai bine

  30. Salut!
    Radu ce sa zic….felicitari esti un om cu suflet mare si cu multa rabdare , am citit articolul si mi-a placut foarte mult cum ai povestit si descris totul cu amanunte.Astept nerabdator sa vizionez filmarile.
    Cu stima

  31. cam gutani dar merge pt un incepator , tias da premiul nobel pt pace daca as fi in putinta sa o fac… bafta si continua hobiul … nui mai lasa in casa ca si-o iau in cap…. invatai doar pe balcon si lasai sa scoata pui in voie puii vor parasi cuibul si vor pleca dar cei batrani vor ramane

  32. salut tuturor …bine ai venit printre noi
    CE OR avea toti ,toti prieteni mei au inceput sa creasca porumbei!!! intradevar nu voiajori dar totusi ..inainte imi spuneau sai tai ce mior place mie porumbei dar acum toata ziua ma intreba despre femela x masculul y …LOL

  33. Tu vorbesti pe bune cata001? Ca eu ma chinui sa mai molipsesc lumea si nu reusesc, toti au numai calculatoare si fotbal in cap!

    Oricum, lui Radu ii sugerez sa se mute la casa si sa inceapa calumea columbofilia, ca vocatie are. :)

  34. serios akum cateva zile iam dat unui pusti niste gutanui si mai eri venise pe la mine sai dau voiajori.SERIOS

  35. De laudat acest OM. Presimt ca vom avea printre noi un nou columbofil. :)

  36. Dragii mei,
    Am revenit cu vesti bune.
    Cum au trecut cele 17 zile de la primul ou, din 14 septembrie am stat atent sa astept momentul cel mare al aparitiei la lumina a primului puisor. Citisem pe internet faptul ca dupa 17 zile iese primul pui sau 18 zile daca clocirea a inceput doar de a doua zi. Contrar celor citite pe internet, ieri 15 septembrie la 18 zile, puisorul a iesit foarte repede din ou si la cateva ore in mod evident am vazut cum era hranit de catre parinti.
    Femela care era mai blanda pana acum a devenit foarte agresiva si mult mai protectiva si agresiva fata de purumbeii straini.
    Am dorit sa postez acest mesaj imediat dar a durat foarte mult sa incarc pe youtube fimuletele promise.
    Am incarcat 6 filmulete de cate 8-30 minute care surprind momente inedite legate de aparitia la lumina a primului puisor si a relatiei dintre parinti si puisor. DEoarece fimuletele dureaza chiar 30 minute, aveti in descrierea fiecarul filmulet, mentionat minutul fiecarui moment pe care l-am considerat inedit. Daca filmuletul se incarca greu alegeti o calitate mai scazuta deoarece fimuletele sunt HD.
    Le puteti viziona la adresele:
    2.1 – 15.09.2012, 13:50 Porumbeii mei, schimbul de tura.
    http://youtu.be/oWCiLArDesw
    2.2 – 15.09.2012, 14:41 Primul pui, prima zi – 1
    http://youtu.be/qGtn7GGBUmM
    2.3 – 15.09.2012, 16:30 Primul pui, prima zi. Schimbul 2
    http://youtu.be/Pazw2EUFar0
    2.4 – 15.09.2012, 17:30 Primul pui, prima zi, prima masa.
    http://youtu.be/XMpUh11jXn0
    2.5 – 15.09.2012, 18:19 Primul pui, prima zi – 3
    http://youtu.be/L-aJIUbXh10
    2.6 – 15.09.2012, 20:00 Primul pui, prima zi – 4
    http://youtu.be/WEKPjDBXHdU
    Sper sa va faca placere sa puteti viziona momente, pe care eu le consider inedite, din prima zi a primului puisor.
    Este duminica dimineata si constat ca stocarea colectiei de filmulete incepe sa fie problematica. Cand voi avea timpul necesar voi mai face selectii si voi mai posta pe youtube si altele.
    Multumiri din nou pentru comentariile voastre calde.
    Cu drag, Radu

  37. Dragii mei,
    Astazi postez al doilea mesaj cu inca o veste:
    A iesit la lumina si al doilea puisor.
    Acum cei doi porumbei – parinti au de hranit doua guri si doua suflete.
    Am reusit aseara sa marchez primul puisor pentru al putea recunoaste )operatiune deloc usoara). Sa vedem cum am sa fac sa ii marchez cumva mai tarziu, probabil ideea cu inelusul ar fi buna.
    Acum postez alte 3 filmulete pe youtube in care puteti sa vedeti primul moment in care se observa al doilea puisor si alte doua filmulete in care se pot observa foarte frumos cei doi puisori care raman vizibili ori de cate ori masculul merge sa alunge cate un vizitator strain.
    Putem observa cum masculul isi ingrijeste si cum isi hraneste puisorii.
    Le puteti viziona la adresele:
    2.7 – 16.09.2012, 13:50 Al doilea puisor la schimbul de tura.
    http://youtu.be/6eyr5OLsrqQ
    2.8 – 16.09.2012, 15:40 Masculul cu cei doi puisori de porumbel – 1. http://youtu.be/Xwmv8udVDKM
    2.9 – 16.09.2012, 16:10 Masculul cu cei doi puisori de porumbel – 2. http://youtu.be/ukhe4xWd1E8

    Sper sa va faca placere.
    Cu drag,
    Radu

  38. Complimente Radu, ti-a dat Dumnezeu sa se intersecteze destinul tau cu a acestor fiinte si mesageri ai pacii !
    Pastreaza filmele, te vei uita la ele si peste ani, cand probabil vei creste porumbei de agreement sau porumbei voiajori.

  39. Super calitate HD! Poate in timp faci o compilatie cu momentele importante din filmulete.

  40. vrem sa vedem pina o sa iasa puii la zbor bafta si sa fie sanatosi

  41. Nu imi place cand cineva intervine in viata gutaniilor, acestia sunt finte semi-salbatice si asa trebuie sa ramana, sa isi caute de mancare pe camp, nu sa i hranim noi chiar langa cuib si sa le oferim loc de cuibarit in casa noastra…

  42. victore cam exagerezi rau
    daca omului ii place nu trb sa ne bagam noi
    da e ceva frumos ce face radu.
    Succes in continuare .BV

  43. esti din tg mures? , si eu contacteazama la id bad_boy_lucy_2 daca vrei sa vb sau sa vii sa vezi porumbeii , daca vrei iti fac cadou 1-2 per de pui

  44. salut frumoasa povestea, probabil nu multi tolerau acest lucru, profit de acest fapt si relatez un mic rezumat la ceva asemator ,, Tineam acum citiva anii porumbeii in pod , intro iarna intrun colt am gasit 2 puisori intradevar aproape de cosul sobei , pina aici nimic neobisnuit problemele au inceput cind parintii nu au mai stat noapte pe ei si erau destui de mici , dupa o discutie mai aprinsa cu sotia am convins-o sa ii aduc in casas ,intrr-o cutiuta si le dadeam eu sa manince si apa in acelasi timp cu o siringa ,dar de fiecare data inainte sa le dau eu cu siringa ii bagam cu ciocu intr-o cescuta sa inceapa singuri sa bea cu siringa doar completam necesaru usor usor au crescut fiind nevoie sa acopar cutia ca nu ne mai intelegeam , venea primavara si la o anumita ora se facea caldut ,ii duceam afra cu cutia si ii lasam acolo au parasit cutia ,zburau pe acoperis dar nu plecau cind ma vedeau aterizau in capul meu , pe umeri era lucru dracu nefiind din rasa verificata iam cedat unui tinar dintr0o comuna vecina. mia parut rau dar seara daca ii uitam afara ma pomenem cu ei pe pragul casei si intrau in nuntru le aduceam cutiuta se urcau imediat in ea si convietuiam .

  45. Dragii mei,

    Albumul cu videoclipurile legate de “Cuibul din casa” sunt postate pe youtube la adresa: http://www.youtube.com/playlist?list=PL7tU95Ac3_cmNLpttUKYdl5hFbdf2jeeJ&feature=view_all

    Tot acolo vor fi postate si videoclipuri viitoare.

    Multumiri din nou pentru comentarii, chiar si pentru cel oarecum critic.
    Pana la urma sunt doar un om care s-a trezit intr-o situatie oarecum neasteptata dar inedita si am actionat mai mult cum mi-a dictat instincutul si sufletul.

    Cu drag,
    Radu

  46. Dragii mei,
    Am si eu o rugaminte la voi. Era o sugestie pentru inelare.
    Am incercat sa ma documentez pe internet dar informatiile sunt vagi si unele contradictorii.
    Se pot inela orice porumbei sau numai anumite categorii?
    Are sens sa le pun inel puisorilor ?
    Inteleg ca inelarea se face la 7-8 zile ca urmare se apropie data, daca este cazul.
    Am citit ca unele inele sunt de slaba calitate, de unde pot lua rapid inele de calitate.
    Am mai inteles ca aceste inele au o numerotare cu un cod (tara, an si numar de indentificare care au coluri diferite in functie de an )si se obtin prin asociatiile comumbofililor dar in acelasi timp am vazut pe net oferte de inele personalizate. Informatiile sunt foarte neclare.
    Pot sa primesc de la voi un sfat prietenesc si documentat privind oportunitatea inelarii si cum procur inele de calitate si cele potrivite daca este cazul?
    O saptamana minunata!
    Cu multumiri anticipate,
    Radu

  47. Pai poti comanda de pe net special inele personalizate, eu am comandat acuma 2 ani 50 de bucati si au fost perfecte, cauta pe net vanzari inele personalizate si comanda sau cauta in orasul respectiv crescatori care sunt inscrisi in asociatie si te pot ajuta cu ceva inele ramase in acest an.

  48. Eu spusesem de inelare, intr-o doara, dar vad ca te-a interesat ideea. Sa iti raspund. Se pot inela orice fel de porumbei, la rasele grele trebuiesc inele mai mari paremi-se, insa la cei comuni ca ai tai merg inele normale ca pentru voiajori si rase medii-mici.

    Daca are sens sa le pui inele… nu stiu, puteai sa pui cu numarul tau de telefon si numele, asa de amuzament. Inele oficiale de voiajori nu vad de ce ai pune, pentru ca si daca ai vrea sa participi cu ei la concursuri, nu ii duce capul sa se intoarca de la distante mai mari de 100 Km sa zicem.

    Poti comanda rapid prin posta inele personalizate (nume, email, tel, adresa eventual, orice iti trece prin cap) sau poti sa nu mai faci nimic si pe viitor daca ii imblanzesti si ii prinzi le poti pune inele “bratara” care se desfac si se pot pune si la maturi. Mi se pare ca au si un locas pentru o eticheta cu date de identificare.

  49. Dragii mei,
    Astazi le-am pus ineluse puisorilor, se pun foarte usor.
    Sunt foarte draguti…le place sa stea intre palme si se cuibaresc sa aiba caldura… si inchid ochisorii si dorm…par atat de fragili si le bate inimioara foarte rapid….este o senzatie foarte placuta.
    A fost prima data cand pus mana pe ei….astazi cand era “de servici” masculul care este mai permisiv. Masculul nu a fost foarte incantat ca am luat puisorul din cuib dar mi-a permis totusi sa ma apropii.
    Femela este foarte agresiva cand este cu puii…ar fi imposibil de atins deoarece ataca violent daca se apropie orice de pui…
    Este o diferenta de marime intre cei doi pui desi au doar o zi intre ei dar am observat acest aspect si la alti pui, mai demult, care erau pe balcon.
    Multumesc mult pentru sfaturi.
    Radu

  50. Am si eu o pereche de porumbei in balcon. Au facut doua oua direct pe ciment fara nici o amenajare (betisoare, paie … nimic din ce vad in alte poze pe site). La primul ou am avut ideea proasta sa pun un fel de cutie pt cuib. Nu le-a placut si au incercat sa scoata oul care s-a spart. L-am aruncat. Al doilea este ok. Are deja 7 zile. Parintii vin si clocesc. Mi-asi dori sa le amenajez ceva ca sa poata creste puiul dar mi-a teama sa nu ii sperii. Cum credeti ca e mai bine? Balconul este inchis
    Multumesc

  51. Cel mai bine ii lasi in pace si nu mai umbli la ei. Cel mult poti pune niste ramurele, paie sau betisoare de 10-15 cm dar nu langa ou ci mai departe, si daca vor le cara ei si le aseaza in cuib. Poate nu au gasit pe afara.

    Poti sa le pui grau sau porumb sa manance… si o cutiuta cu apa. La fel, departe de cuib / ou.

  52. Apa am pus, pun si mancare, o sa incerc sa pun si betisoare. Am vazut pe jos niste plante uscate, cred ca au ciupit de pe la flori, dar nu erau asezate in jurul oului. Chiar am impresia ca ei intorc oul si il misca din loc. Balconul este lung si nimic nu ii impiedica sa rostogoleasca oul.
    Multumesc

  53. Au trecut 20 de zile si puiul nu a iesit. Porumbeii au parasit oul dar ….surpriza acum doua zile au facut alt ou tot in balcon dar intr-un cos.
    Grav este ca astept mesterii sa inlocuiasca geamurile vechi cu termopan. I-am amanat pana pe 15 septembrie pentru oul precedent. Pot sa-i mai aman doua-trei zile sa vad daca din oul acesta iese puiul dar lucrarea trebuie facuta si mi-e teama ca vor parasi cuibul din cauza agitatiei si zgomotului. Cum ar fi mai bine a procedez?

  54. O sa faca si oul 2 azi (la 2 zile). Poti arunca ouale acum cat nu s-au format embrioni si termini cu totul, sau le poti lasa dar o sa ai te asteptat: 18 zile pana ies puii + inca minim 2-3 saptamani pana nu mai stau parintii pe ei si vin doar sa le aduca mancare… adica in stadiul acela ii poti creste tu manual daca se sperie parintii, pentru ca deja ii trec numai pe seminte, nu le mai dau lapte de gusa.

  55. nu vreau sa arunc oul (sau ouale) sper ca de data aceasta sa iasa pui. Nu stiam ca pot face alte oua asa de repede . Puteam sa inchid geamul si sa nu-i mai las sa intre pana nu se termina lucrarea de modernizare. Acum trebuie sa vad cum ma descurc. Femela este foarte sperioasa, masculul este mai curajos, nu pleaca din cuib cand ma vede. Cum ar fi mai bine sa schimb balconul inainte sa iasa puii sau dupa? Ma gandesc ca la oua renunta mai repede dar la pui mai greu.
    Multumesc

  56. Renunta la ambele daca sunt schimbari majore si se sperie. Puii ii poti creste personal dar trebuie sa fie deja macar partial acoperiti de fulgi sa fii sigura ca nu mai au nevoie de lapte de gusa si pot creste doar cu boabe.

  57. ati avut dreptate, a aparut si al doilea ou. Schimbari majore nu vor fi (geamuri sunt si acum) dar zgomot si miscare cel putin doua zile vor fi. Mai aman lucrarea pana ma conving ca ies puii, iar daca ies, ar mai fi nevoie de doua saptamani macar. In definitiv am platit operatiunea.
    Multumesc

  58. Spuneti-mi va rog de unde pot cumpara doua cuiburi- adaposturi (nu stiu cum sa le numesc) pe care sa le fixez in exteriorul balconului pentru sezonul de iarna. Sau idei de adaposturi care se pot fixa pe exteriorul balconului pentru perechea existenta plus eventualii pui si plus inca o femela care este mereu prezenta). Sau macar ceva dimensiuni minime pentru o pereche. Ma gandesc ca si pe terasa blocului pot pune un mic adapost discret (stau la ultimul etaj)
    Multumesc

  59. Am reusit sa schimb geamurile si sa pastrez si cuibul. Puii au trecut de 2 saptamani, parintii vin sa ii hraneasca. Desi “peisajul” s-a schimbat masculul nu a ezitat sa vina la pui nici chiar cand echipa lucra. In scurta perioada cat s-au spart geamurile vechi am luat cosul cu pui in casa. Tatal facea ture disperate. Apoi am pus cosul la loc si totul a intrat in normal chiar daca era zgomot si miscare in balcon (balconul are 10 m lungime). Le-am pus boabe pe exterior in dreptul noii ferestre si nu au avut nici o problema sa se orienteze. Sunt foarte bucuroasa ca nu si-au parasit puisorii.

  60. eu ce pot sa fac intrucat vecinii de mai sus si de mai jos au reclamat la administrator ca la mine pe balcon au cuib porumbeii si fac un zgomot mare si suparator si le-au muradrit geamurile si ce trebuie sa fac sa nu intru in conflict cu ei? Ei vor sa le distrug cuibul dar am inteles ca e pacat sa le distrug cuibul si ce sa fac caci sunt porniti?

  61. Bunaziua. Am o problema am un cuib de porumbei in chiuveta de la baie. Porumbei si au facut cuib in chiuveta de la baie casa ne fiind locuita de ceva timp. In cuib sunt deja puii iesiti din ou am vreo speranza sa i mut? Nu as vrea sa moara. Sau trebuie sa astept pana cresc? Daca ma ajutati cu un sfat?

  62. In maxim o luna cresc si pleca. Daca ii mutati nu mai vin parintii.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *