Cuiburi cu nisip

Topic propus de Ciprian: posibil ca subiectul care il propun eu spre dezbatere sa fi fost candva discutat pe forum totusi as dori daca e posibil sa aflu si parerile altor crescatori cu privire la perioada de reproductie ..mai precis ..”Cuibul “. In decursul anilor vizitand mai multi crescatori am avut ocazia sa vad tot felul de crescatorii si evident multe metode si modalitati de intretinere a porumbeilor…anul trecut am vazut la cineva ceva nou cel putin pentru mine , si anume faptul ca un anume crescator avea la lotul de reproductie cuibarele din vase de ceramica iar in ele nisip fara paie sau alte betisoare …am incercat si eu si va pot spune sincer pana in prezent am fost si sunt foarte multumit..este in primul rand mult mai usor in mentinerea curateniei…

Am venit cu propunerea si totodata cu rugamintea , ca acei crescatori care cunosc si au practicat sau practica aceasta metoda sa faca cunoscut avantajele si dezavantajele ….sa nu uitam ca nu fiecare dintre noi locuieste intr-un mediu unde porumbeii nostri a-si pot aduna materialul necesar pentru cuib …mai ales cei crescuti la voliera …

Am propus aceasta tema din doua motive :
-posbil sa fie o varianta benefica pentru mai multi crescatori .
-posibil sa fie riscanta si dezavantjoasa …

Rog pe crescatorii care au practicat sau practica metoda sa dea ceva explicatii si lamuriri , in cazul nemultumirilor pentru a evita eventualele surprize neplacute.

Va multumesc .

59 comentarii la “Cuiburi cu nisip”

  1. Am incercat si eu cu mult timp in urma sa pun nisip pentru a evita spargerea oualelor (la femelele care le dau drumu “din pod”). Insa mai mereu mi-au scos din cuib aproape tot nisipul…i-am urmarit, si scurma cu picioarele precum gainile. E clar ca nu le place. Am renuntat.

    Cred ca nu este natural sa punem nisip, porumbelul cara paie din mosi stramosi, face parte din ritualul lor de inmultire. Daca n-ar fi benefic, nu ar mai avea acest instinct. Defapt nici nu as renunta la placerea asta, e frumos dupa ce ai facut perechile sa le arunci pe jos cate o mana de paie sa vezi concurs, care duce mai multe in cuibul sau. Unii mai si fura din alte cuiburi, comedie mare. La voiajori cel putin, face parte din intarirea dragostei de cuib si motivatie.

    Ar mai fi un aspect. Cred ca ouale au nevoie de o oarecare aerisire, care prin nisip nu s-a realiza. Am observat ca la cuibarele pe care l-am cumparat chiar exista 4 gaurele pe fund. Si la cele din ghips fara gauri, stratul de paie asigura o oarecare aerisire.

  2. Si eu am la cuiburi 4 gaurele pe fund si vad ca nu am probleme cu aerisirea si sunt foarte multumit.Acum am auzit prima data de acest lucru cu nisipul in cuib dar cred ca nu o sa incerc deoarece cum zice domnul Andrei o sa il scoata din cuib!Si zic eu mai un dezavantaj poate fi ca nisipul se incalzeste greu si se raceste repede!

  3. eu cel mai simplu utilizez 2 straturi de ziar si nik mai mult …sau dak vor ei si cateva betisoare ….e foarte practic si estetic….knd au puii le schimbi de 2 3 ori si raman castroanele curate si puii curati…mult noroc si cat mai multe cupluri reusite la noul sezon de imperechere…!

  4. Eu le pun in cuiburile din ipsos, un rumegus mai mare (talas) air prin cotet arunc betisoare de salcam sa ajute la construiorea cuibului. Curatenia este de asemnea usor de intretinut (se schimba ori de care ori este nevoie, ma refer lla perioada in care pui sunt deja isiti; astfel si se face si aerisirea de care spunea Andrei.
    Numai bine

  5. cred ca e o prostie sa faci cuibul numai din nisip,,,fanul este cel mai bun

  6. Eu am vazut la anumiti crescatori rumegus sau talas in cuibare. Am incercat si eu dar cativa pui au iesit cu picioarele strambe. Cred ca nu au mai avut un punct de sprijin in momentul cand se imping unul in altul pentru a se incalzi. Cred ca paiele sunt cele mai bune.

  7. eu cred ca paiele absorb o parte din umezeala,iar partea cu nisipul nici nu as incercao

  8. de nisip nu am auzit,dar nici nu as incerca acesta varianta ,deoarece nisipul mentine si umezeala si raceala.cel mai bun si indicat este rumegusul in lipsa de altceva.sau betisoare de salcam sau ace de pin.acestea sunt cel mai preferate de porumbei.

  9. Prima oara cind aud asa ceva si nici nu am vazut la nimeni inca eu le pun “ace” dinalea de la brad dinala mare nu dinala de impodobit si nu am avut probleme leam mai pus si paie nici cu dinalea nu e rau. Ziceti si voia alta metoda in afar de “paie,nisip :))

  10. ….eu la ai mei folosesc fan …si cu nisip e naspa (parerea mea )…se fac si porumbei numai nisip si primu lucru care al trebui sal faca cand coboara din cuibar e sa se scuture de nisip si in plus nisipu mentine si umezeala …

  11. Eu am auzit k unii le pun in cuibare covorase persane:)))

  12. orice abatere de la mediul lor natural nu le va place , pasarile se bazeaza pe instincte, iar instinctul lor natural este sa cloceasca intrun cuibar alcatuit din crengute. Deci nu imi imaginez cum un porumbel ar cara nisip in cioc sa isi faca cuib. Asta cu nisipul, talajul , ziare, e o porcarie . Am observat ca crengutele sunt foarte benefice mai ales pt. piceoare, daca din cuibar se indeparteaza crengutele vom observa ca puiilor le vor creste piceorusele strambe.

  13. sal … are ceva daca la porumbei le-am dat crengute de vie,corcodus,prun sunt foarte subtiri :D (sunt incepator am 15 ani)

  14. Eu cred ca cea mai buna metoda e cea care da rezultate; personal am vazut ca unii crescatori folosesc cu succes aceasta metoda(cu nisip),altii nu pun nimic in cuibare confectionate din BCA,cine isi ,,permite” pune ace de conifere sau betisoare de la frunzele de nuc(poate si ceva frunze de tutun)etc.
    P.S.Daca ai rezultate bune cu nisipul atunci foloseste-l in continuare!

  15. IO FOLOSESC PAIE RUMEGUS SI BETE DE NUC SI NU AM AVUT PROBLEME.CU NISIP….NU AM INCERCAT DAR PROBABIL TINE UMEZEALA SI NU PREA VAD ROSTU DAR…FIECARE PROCEDEAZA IN FELUL LUI CUM CREDE CA E MAI BINE PENTRU PORUMBEII LUI VA SALUT SI VANT IN PENE

  16. Cuiburile pasarilor in general si cuibarele porumbeilor in particular, sunt alcatuite din resturi organicede cele mai multe ori vegetale. Poate doar albatrosii, ibisii si alte specii de pasari marine isi construiesc cuibul din ( in ) nisip; iar acest lucru, tine strict de mediul si de evolutia speciilor respective. Toate columbidele, printre care si columba messageris, prin evolutie, s-au evidentiat si delimitat ca specie si prin forma si alcatuirea cuibului ( unul din aspecte definit si sustinut de ornitologi ) Columbofil fiind, am vazut in multe crescatorii diferite materiale “de adaos” in alcatuirea asternutului; de la paie, iarba uscata, crengute subtiri, ace de pin, alte pene ale altor pasari ( carate de porumbei ), pana la tije de tutun, asternut din “iarba de mare”, frunze de nuc uscate, tijele frunzelor de salcam, materiale textile, folosite de crescatori pentru amenajarea cuibarelor. Acum, sa ma iertati, dar n-am vazut in cuibare nisip, sau componente din diferite cernoziomuri carate de porumbei. Ba din contra, am vazut cuie, sarme, bucati de izolatii electrice, fir de pescuit, suruburi, aschii de lemn, semn ca si porumbeii isi doresc o casa trainica, folosind chiar si cele mai noi materiale de constructii, ideale pentru consolidarea unei “case de piatra”!!! :)))

  17. Personal, nu recomand nisipul; sunt nenumarate materiale mult mai eficiente. Pentru cine isi doreste insa, sa-si puna in practica -si anume- curiozitatile, este foarte bine, poate folosi chiar si pilitura de fier! Eu recomand fanul, “iarba de mare”, tijele frunzelor de tutun, frunzele de nuc uscate, talajul mare, sau hartia de ziar. Eu cred ca toti gasim adecvat, unul din asternuturi. Personal, lucrez cu iarba uscata de cand ma stiu si pentru ca nu ma dau banii afara din casa, nu-mi permit frunze de tutun de la Natural sau nu-stiu-de-unde, dar pot cumpara cateva pachete de “Carpati” al caror continut il folosesc pentru “asezonarea” cuibului si inlaturarea parazitilor, iar mai nou, folosesc si alte preparate cu rol insecticid ce se gasesc in comert.

  18. io folosesc talas, si cu paie, dar paiele si le cara ei de afara, nu le dau io la ”bot”…cat despre nisip nus ce sa zic nu am incercar, dar tine umezeala si nu as incerca, oricum fiecare face cum vrea…bafta tuturor

  19. chestia cu nisipul am mai auzito la cineva…….si am impresia ca vara se foloseste pt a nu se incinta foarte tare ….. eu spre exemplu am avut o pereche ……cred ca 1kg de cuie au adunat….. pe unde leau gasit nu stiu ….mentionez ca porumbeii erau haiduci (liberi) cam de un an de zile :)

  20. Am auzit si eu de nisip ,la un crescator de kingi el a zis ca de 2 ani foloseste nisip si 70 la suta e multumit ,eu folosesc ziaru si pasla.cu respect george cta

  21. Eu am alta problema , rafturile pt ouat sunt goale, iar ele se oua pe jos, parca este colonie de pinguini,

  22. felicitari d le iulian simon pt raspunsul dat,foarte bine………personal eu recomand sa le puneti sticla direct de aia colorata sau de ce nu,oglinzi ,macar se indragostesc de ei insisi,…..si vin acasa mai repede,nuuuuu???

  23. Eu folosesc de ani de zile aceasta metoda, dupa cum a spus si Ciprian, vasele sunt din ceramica, iar fara acest asternut din nisip, porumbeii nici nu intra in ele, in plus, ouale se sparg imediat.
    Totusi, in plus, le pun in voliera ace de brad pe care trebuie sa le care singuri in castroane.

  24. Nu cred ca este o idee buna pentru ca nisipul tine si umezeala, poate vre-un crescator il pune in perioada clocirii pentru acei porumbei care nu-si fac cuibul cum trebuie si presind prea tare pe oua le sparg, dar cred ca odata puii eclozati il arunca. Gaurile pe fundul cuibarelor de argila nu-s pentru aerisire, in Belgia (acum si in alte parti) pun in cuib un fel de ”turta” de pisla facuta cu tot felul de ierburi deparasitare care trebuie legata de fundul cuibarului pentru a nu fi scoasa afara. La inceput si eu credeam ca sunt pentru aerisire dar daca te uiti, observi ca fundul cuibarelor este plat si odata asezat pe lemnul boxei nu vad cum se mai aeriseste.

  25. Daca le pui nisip mai pune si putin ciment si spune-ne atunci rezultatele.Am auzit ca din beton(armat) se fac cele mai bune cuibare.Succes!

  26. am vazut voliere construite rustic in care jos era un strat de cca 2 degete de nisip insa pt ca sa absorba mizeria si ca sa se faca curat mai rar proprietarul ne dispunand de mult timp dar in cuib numai paiele aduse de ei

  27. 1. Am vazut pe net ca exista captuseli pentru cuibare care pot fi achizitionate.
    2. Pt rasele mici si medii… daca porumbeii sunt lasati liberi pe afara, nu cred ca e o problema cuibul, pentru ca isi gasesc singuri materialele necesare.
    3. Talajul este inlaturat din cuib cel putin la fel de rapid ca si nisipul, deci nu prea are rost sa fie folosit.
    4. Rasele mari de multe ori nu prea isi confectioneaza cuibul (eu creasc kingi). In aceste conditii… eu folosesc carton (spre ex. din cutii de ambalaje ce se gasesc pe la magazine). Este mai bun cartonul care are in interior doua straturi creponate, fiind mai gros si mai “moale”. Tai o bucata patrata cam de marimea cuibarului, o rotunjesc un pic la capete si o imping pana la fundul cuibarului. Aceasta va intra putin fortat si va ramane acolo, in timp chiar va ramane in forma cuibarului. Peste acest carton folosesc fan moale de camp. Este important sa fie fan in cuib mai ales pt pui, deoarece am vazut ca au zis unii inainte, puii nu vor avea nici un pct de sprijin si risca sa isi suceasca picioarele.
    5. Cred ca este mai bun fanul decat paiele pentru ca fanul ramane compact, pe cand paiele sunt alunecoase, deci risca si acestea sa cam plece din cuib.

  28. eu le-am pus la ai mie fan si l-au dat jos din cuib.Pana la urma si-au adus singuri materiale

  29. am vazut si eu in foarte multe crescatorii cuiburi cu nisip si am incercat si eu dar cum a spus si domnul andrei a doua zi m-am trezit cu jumatate din nisip imprastiat pe jos prin urmare am renuntat si acum folosesc fan cu care ma inteleg destul de bine numai bine si spor la zbor !!

  30. am urmarit cu atentie comentariile facute mai sus si vad ca sunt unii vizitatori pe site care nu au pierdut nimic,ca sa caute pe-aici…in fine ,daca sunt incepatori ar putea invata cate ceva ..insa modul cum a-si lasa comentariile lasa de dorit…(Klaud!u ) mi-a propus sa le pun si ciment daca tot pun nisip….ei bine afla stimate columbofil (daca esti si nu numai daca te consideri tu ) ca in lumea asta mare sunt crescatori care folosesc metoda cu rezultate foarte bune ..banuiesc ca tu nu ai avut ocazia sa vezi astfel de crescatorii unde se practica aceasta metoda …dar asta are mai putina importanta…sincer sa fiu ma asteptam la niste raspunsuri mai constructive si colegiale …era si este la mintea oricui ca nu o sa vezi in veci un porumbel care o sa care nisip in cioc pentru a-si construi un cuib…dar ma rog unii au dat si astfel de replici …nu ar trebui sa aveti astfel de replici si comentarii atata vreme cat nu va aflati pe listele campionilor ….fiecare avem cate ceva de invatat dar dupa cum vad de la o parte din voi nici nu are rost sa-mi obosesc ochii citind comentariile facute …daca va puneam si un film cu un anume WILLEMS- WIJNANTS cum ca ar folosi aceasta metoda …parca vedeam ca maine aveati toti nisip in cuiburi…dar mai bine asa …ma multumesc doar cu atat .. multumesc de raspunsuri …Bafta si Succese ..

  31. Sincer nu am incercat niciodata cu nisip, dar am incercat cu mai multe materiale, cu ziare , cu frunze de pin , cu paie , fan, dar cea mai tare a fost cand am taiat o matura noua nouta s-a aibe ce sa care la cuib!Un crescator mergea in fiecare primavara pe camp si aduna bete uscate de grosimea uni cui. Noi in prezent folosim fan uscat si frunze de nuc pe care ai lasam sa duca ei la cuib!Pe vremuri am vazut la DEJICA NICOLAE [UN FOST MARE CAMPION AL ROMANIEI]un cuib de vreo 20 cm ceea ce m-a socat ,facut din bete adunate de porumbei!Personal le aruc frunzele de nuc si fanul pe jos iar care nu al construieste asa cum trebuie normal ca-l ajut ,sa nu avem surprize la oua

  32. eu tin nisipul pana ciocnesc ouale apoi las cuibul gol.pt mine aceasta metoda a fost foarte eficienta.

  33. e o nebunie sa pui nisip la porumbei eu nu asi pune niciodata .
    eu folosesc fan si am rezultzte bune la zboruri
    ( bafta crescatori de porumbei sa aveti multi pui ) ………

  34. NU CRED CA ARE VREO INPORTANTA DIN CE ESTE FACUT CUIBARUL,,, DAR EU I-L FAC DIN PAIE…. POATE O FI BUN SI DIN NISIP,,,,,,,,,. DAR EU NU AM INCERCAT NICIODATA……..DAR EU NU AS INCERCA NICIODATA SA PUN NISIP IN CUIBAR,,

  35. Pt PIRATUL: frate de ce te oftici?De ce nu lasi natura sa-si urmeze cursul normal,tu de ce nu dormi cu capul in jos ca liliecii?Acum ca ai vazut nu stiu ce filmulet cu”WILHELM TELL” care are nu stiu ce rezultate pe care tu oricum nu stii sa le interpretezi,vii sa ne dai lectii cum sa construim cuiburi la porumbei.Raman la ideea sa incerci si cu betonul armat .Daca vrei iti trimit un film cu DECEBAL sa vezi ce cuibare din beton are si ce rezultate deosebite=))

  36. Ptr.Klaud!u.Vizitez acest site aproape zilnic si nu este ceva nou sa vad ca de la niste discutii banale sau in cazul de fata de la cererea unor propuneri sau informatii se ajunge la cramponari ….nu stiu daca ne cunoastem personal ..dar de fapt asta conteaza mai putin ..principalul este ca este urat din partea ta dupa ce ca nu stii sau poate nu vrei sa dai un sfat te multumesti prin a provoca discutii care nu-si au locul aici ..Sincer i-mi pare rau ca am ajuns in situatia s-ati spun asta dar e bine sa stii … daca ai ceva cunostinte in columbofilie incearca sa le faci in scop prietenesc si colegial cu ceilalti nu veni cu tot felul de comentarii de genul celor facute mai sus ..iar filmul tau cu anumitele cuiburi din beton pastreaza-l pentru tine poate o sa ajute sa devii candva campion .

  37. hey admir parerea tuturor da ganditiva reptilele isi depun oualele in cuiburi de nisip pe care cu ajutorul caldurii solare iasa puii dar diferenta dintre puii reptilelor este aceea ca puii reptilelor sunt bn dezvoltati si i-si parasesc imediat cuibul de nisip dar nu sii puii de porumbei care trebuie sa mai stea ceva vreme pe acel nisip care desii era folositor atuncii cand erau doar niste oua dar acum le este incomod si destul de neplacut atuncii cand trebuie sa se lupte unu cu altu pt a putea manca mai multa mancare de la parinti .Ganditiva cum se imping cu piciorusele pt asi inalta cat mai mult ciocul dar cu nisipul subt ei ……………..dar cu paie sau crengute este altceva nu credetii

  38. Este adev?rat c? sunt p?s?ri care cuib?resc ?n nisip, ba sunt specii de animale care-?i depun ou?le ?n nisip, dar acel nisip este ?nc?lzit de soare. Ori nisipul din cuibare ?ine umezeal?, se amestec? cu g?ina?ul ?i nu lipsit de importan??, este ciugulit de porumbei. Altfel spus, o surs? de infec?ie.
    Dar este bine s? ?inem cont de instinctul natural al p?s?rilor de a? construi singure cuibul. Chiar dac? li se pune nisip, ele tot ??i vor aduna paie.
    Evident, ??i va aduna paiele care le are la ?ndem?n? ?n jurul cresc?toriei. Adun? ?i cuie, be?i?oare din lemn, rumegu? ?i tot ce poate duce ?n cioc.
    Dar este bine s?-i ajut?m, pun?ndu-le paie, cele mai bune sunt de gr?u, orz. Acestea sunt goale la mijloc, favoriz?nd o mai bun? aerisire. ?i ?ntradev?r, cuibarele trebuie s? aib? g?uri pe fund ?i ?n continuare fundul ?n exterior s? aib? stria?ii pentru circula?ia aerului. Contra p?duchilor, frunzele de tutun sunt foarte bune, dar ?i cotoarele de le frunzele de nuc sunt bune contra p?duchilor.
    Se pot st?nge frunzele toamna c?nd cad, se p?streaz? ?n locuri uscate ?i anul urm?tor c?nd se cuib?resc, li se pun ?n afara cresc?toriei ?i porumbeii le va aduna cu mult? grab?. V? urez succes.

  39. Dle administrator,daca o tinem tot intr-o cearta si jignire a persoanelor care intra pe acest site,o sa ajungem sa pierdem toti oamenii care intradevar stiu cu ce se mananca columbofilia….Ar fi pacat…..Mai oameni buni,nu mai fiti asa acizi,chiar nu stiti sa ascultati????

  40. Acesta metoda nu poate fi pusa in aplicatie de catre orice columbofil. Daca porumbeii unui columbofil sunt obisnuiti cu paie de pui, normal ca dupa cativa ani in care porumbeii si-au facut cuibul cu paie, nu vor accepta nisipul sau alte metode si materiale. La fel si cei care sunt invatati de la prima lor ouare in nisip, nu vor stii sa-si faca cuibul din paie, rascolind in el si dandu-le afara din cuib. Sunt de aceiasi parere cu cei care au zis ca in nisip ”nu are aerisirea corespunzatoate” si ca el ”se incalzeste greu shi se raceste usor”. Aceasta este parerea mea. Oricum mai am de invatat, sunt doar la inceput de drum, am doar 16 ani. Urez multa bafta tuturor columbofililor, mai ales celor incepatori si ambitiosi, care au mare incredere in porumbei. Va multumesc

  41. Eu am porumbei la curte, si rareori mi se intampla sa completez eu cuibarele cu fan sau paie, la unele perchi unde sunt mai lenesi masculii sau pur si simplu asa se manifesta ca rasa. Dar in majoritatea cazurilor isi cara singuri de prin curte tot ce gasesc, bete, paie,pene de gaini,sarme,aschii,frunze si vrea sa spun ca iasa un cuib de minune chiar si de 10cm inaltime. Chiar in cateva cazuri mi sa intamplat de am mai completat eu cu fan peste cuibarul facut de ei si au parasit cuibarul au ouat in alta boxa. Deci concluzia este lasati natura sa isi spuna cuvantul si interveniti numai acolo unde este cazul.

  42. da cum sa faci cuib din nisip doamne fereste :)) ce mai scoate omu frate !! eu tot ace de pin folosesc si nu asi incerk niciodata nisip. Salut

  43. Puteti pune pe fundul cuibului inainte de a-si strange porumbelul paie un strat absorbant de nisip special care se pune in tavita pisicilor

  44. dupa parerea mea paiele sunt cele mai bune iar pentru a nu se murdari castroane sa se puna ziar si totul e rezolvat in niciun caz cu nisip pentru ca e rece si ouale numai stau calde atunci cand porumbei ies la mancare

  45. Eu zic ca treaba cu nisipu nu e prea buna deoarece puiul cand este mic si ese din ou i se poate lipi pe ochii asa ca ne e prea bn ! parerea mea .

  46. am urmarit cu mare interes aceste comentarii .ma antreb ce fel de columbofili , sau asa zisi columbofili isi dau cu parerea la acest subiect! . oare ce sa mai anteleaga un ancepator din toate aceste comentarii .si anume ca nu este bun nisipul in cuibar? fratilor nu va mai dati cu parerea daca habar nu aveti in acest domeniu. lasati pe cei avizati sa comenteze.

  47. bai fratilor de cand am yo porumbei am pus numai paie si puii:nici unul stramb.AM INCERCAT FAZA CU NISIPU DA MAI BINE NU MAI PUN NIMIC DIN 50 DE PERECHI CARE OR FACUT 30 DE OUA NUMAI 2 PUI
    SI AIA VAI DE MAMA LOR.IN SCHIMB LA PAIE TOTI PUII NORMALI

    DECI……….

  48. eu am incercat mai multe modalitati dar tot cuibul facut de ei este mai bun….daca sunt liberi isi aleg ei ce este mai bine….daca sunt inchisi ar fi bine sa aiba in voliera betigase moi din fan,lucerna sau paie o nsa-si construiasca singuri cuibul..mult succes tuturor!!!!!

  49. cred ca e o prostie nu ca il arunca jos ci si racesc pui si parinti????????????eu am facut din bate de salcam si de nuc
    ca ,paele atrag umezeala si produce la aparitia capuselor(carcebe)

  50. Sunt incepator!,,,,am primit 4 porumbei sa-i tai pt ca persoana
    care-i crestea nu mai avea nevoie de iei……mi-au placut rau ….dar nu stiam nimic de cresterea si ingrijirea lor ,,,,i-am pastrat si la ceva timp am aflat de la un vecin ca am cuplat baiat cu baiat si fata cu fata…..greseala mea,,,, am inteles care este o oarecare diferenta ,,,,,,fetele mai micutze si baietzii mai mari ,,, mai pieptosi… Dupa asta i-am pus fata si baiat zic eu ,,, pt ca la 20…25 zile am gasit la prima familie 2 oua ….. si la cealalta 1 ou…….. bucurie maxima….. pina a aparut un soricel care a stricat toata bucuria ,,,,,,,,nu au mai stat pe ouo la clocit,,,,ce recomandati …. sa musc din soarece ,,,,mama lui….. sau sa fac cuiburile pe altceva si mai sus..,,,,sunt la 70…80 cm de sol pe picior de teava de fier,,,,multumesc mult,,,

  51. Wow, tare povestea, uite asa devii columbofil, din intamplare. Masculii canta, turuie la femele, in timp o sa ii cunosti mai bine. Urmareste custile cum ar trebuie sa fie, sunt mii de exemple. Fa cuiburi similare. Si eu mai am soareci dar nu au treaba cu ouale, deci probabil ai sobolani. Astupa orice gaura prin care ar putea intra. Fa boxe cat mai sus, incepand de la tavan (dar suficient de jos sa le poti curata) si pune in boxe cuiburi pentru porumbei speciale, apoi le aduci paie si betisoare sa isi faca ei cuiburile.

    Poti sa iei ca exemplu cuiburile mele, nu sunt cele mai sofisticate dar isi fac treaba:

    https://www.youtube.com/watch?v=GNHBM2eMwZM

  52. Sobolani zic si eu ca sunt. Pune otrava,ca altfel risti sa ti omoare porumbeii,iar la porumbei da le cat mai mult spatiu,nu.i inghesui. Bafta !

  53. Am gasit intr-un colt de balcon ceva asemanator cu un cuib. Mic dar f dur. De cine ar fi putut fi facut?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *