“Marmorat” este acel model in care fulgii sunt colorati central cu mici bife de pigment, altfel fata de solzati. In engleza modelul se numeste “sooty” si crescatorii americani de voiajori ii mai numesc pe marmoratii pe albastru “creionati” si pe cei pe argintiu “capsuni”.

Sursa poza: Ronald Huntley

Aspectul marmorat este dat de o gena recesiva deci se poate naste un marmorat din 2 porumbei care nu sunt marmorati dar au ascunsa gena recesiva de marmorat.

Este interesant de remarcat ca de regula puii nu au aspect marmorat dar acesta apare odata cu prima naparlire. Odata cu varsta aspectul de marmorat se intensifica.

Astfel de detalii pot fi foarte utile in urmarirea si intelegerea transmiterii caracterelor in anumite linii de porumbei. Intamplator am gasit o poza cu un strabunic al unei linii care imi da marmorati, culoare care mi-a aparut de nicaieri in crescatorie acum cativa ani. Batranul porumbel era marmorat si culoarea a aparut intamplator astfel: o fiica albastra din el mi-a reprodus mai multi pui albastri. Dintre acestia, doi frati buni mi s-au imperecheat intamplator la lotul de zbor. Ambii purtau ascunsa gena recesiva de marmorat primita de la mama, care nu se putea manifesta nefiind prezenta si la tata. Unul dintre pui a iesit albastru si unul marmorat.

Teoria se confirma. Marmoratul mi-a dat diverse culori, fara marmorati, dar a dat marmorati in momentul in care l-am imperecheat cu o baltata pe negru… initial mi s-a parut ciudat dar apoi mi-am amintit ca baltata mi-a dat un marmorat cu multi ani in urma, deci si ea era purtatoare de gena marmorata ascunsa.

porumbei.ro