“Marmorat” este acel model in care fulgii sunt colorati central cu mici bife de pigment, altfel fata de solzati. In engleza modelul se numeste “sooty” si crescatorii americani de voiajori ii mai numesc pe marmoratii pe albastru “creionati” si pe cei pe argintiu “capsuni”.
Sursa poza: Ronald Huntley
Aspectul marmorat este dat de o gena recesiva deci se poate naste un marmorat din 2 porumbei care nu sunt marmorati dar au ascunsa gena recesiva de marmorat.
Este interesant de remarcat ca de regula puii nu au aspect marmorat dar acesta apare odata cu prima naparlire. Odata cu varsta aspectul de marmorat se intensifica.
Astfel de detalii pot fi foarte utile in urmarirea si intelegerea transmiterii caracterelor in anumite linii de porumbei. Intamplator am gasit o poza cu un strabunic al unei linii care imi da marmorati, culoare care mi-a aparut de nicaieri in crescatorie acum cativa ani. Batranul porumbel era marmorat si culoarea a aparut intamplator astfel: o fiica albastra din el mi-a reprodus mai multi pui albastri. Dintre acestia, doi frati buni mi s-au imperecheat intamplator la lotul de zbor. Ambii purtau ascunsa gena recesiva de marmorat primita de la mama, care nu se putea manifesta nefiind prezenta si la tata. Unul dintre pui a iesit albastru si unul marmorat.
Teoria se confirma. Marmoratul mi-a dat diverse culori, fara marmorati, dar a dat marmorati in momentul in care l-am imperecheat cu o baltata pe negru… initial mi s-a parut ciudat dar apoi mi-am amintit ca baltata mi-a dat un marmorat cu multi ani in urma, deci si ea era purtatoare de gena marmorata ascunsa.
porumbei.ro
salutare tuturor si Hristos a inviat ! apropo de culorile porumbeilor as avea o intrebare pentru cei mai experimentati , mentionez ca am porumbei de agrement ( tippleri ) dar banuiesc ca genele se transmit la fel ca la voiajori. as vrea sa stiu la ce culori de pui sa ma astept de la 2 perechi ( una formata din mascul rosu si femela cuc si a 2 a pereche formata din mascul tot rosu si femela baltata pe negru ). multumesc
Domnu Dumitru! Exista pe facebook un grup, ” Voiajori de Culoare – Genetica Culorilor “, postati acolo poze si baietii din grup o sa va zica exact ce obtineti din perechile formate. O zi buna la toti
ce culori pot avea pui scosi dintr-o pereche formata din un mascul trestiu si o femela guta deschis????Oare vor da pui cuci???
Porumbei.ro suntem in sezon, culorile nu zboara, scrie ceva de cum ai inceput sezonul, cum te pregatesti care e atmosfera. Suntem cu sportul nu cu frumusetea.
Ne-ati spart cu comentariile astea! Se vede ca in romania nu se da 2 lei pe pasarea in sine , conteaza doar sa faca rezultate. Cred ca si grau daca era , si venea bine de la Donetsk era bun. In loc sa-i multumiti omului ca face o selectie care sa placa si ochiului , nu doar fisei de clasament , ati dat cu mucii in fasole. Eu iti multumesc porumbei.ro pentru articol , chiar ma interesa , vroiam sa aud si alte comentarii de la alti crescatori , dar se pare ca nu exista sau sunt prea putini pe care ii intereseaza genetica culorilor. sunt foarte multi care arunca porumbei doar dupa un sezon , ca “nu a dat nimic” . Columbofilia inseamna rabdare , pasiune , placere.
Domnu Dumitru, la mine un mascul rosu cu femela cuca in primavara asta au scos 2 pui, unul sein iar unul alb..
In functie de cum se transmite culoarea se transmit si alte caractere dintre care unele tin de performanta. Din pacate pedigreele sunt prea sarace in detalii legate de culoare, doar cifre si cifre. Din nepasare si necunoastere unii cumpara pui solzati scosi din 2 parinti albastri, etc…
Toate aspectele legate de porumbei sunt importante, desi unele nu par.
Despre cum se pregatesc de sezon ar fi bine sa scrie cei care chiar au ce spune si ce sa arate la nivel de cifre.
multumesc dl nede pt raspuns, habar nu am ce culoare inseamna sein, poate ma lamuriti.
dumitru dumitrache: prima pereche poate sa iti dea pui cu o diversitate de culori, în funcție de genele recesive pe care le poseda cei doi porumbei. Dacă masculul e roșu homozigot, pui vor fi: roșii, argintii, cuci pe rosu și cuci pe argintiu. Daca este roșu heterozigot, pe lângă aceste culori vor mai putea apărea culorile: solzat, albastru si cuc. Culorile argintiu, cuc pe argintiu si albastra vor apărea doar daca ambii porumbei poseda gena recesiva pentru culoarea albastra.
Am considerat ca este vorba de culoarea roșie, care este dominantă, nu de ciocolatiul recesiv, care are alt mod de transmitere.
In cazul celei de-a doua perechi, nu ma pot pronunta deoarece nu am avut porumbei negri si nu m-a interesat in mod deosebit modul de transmitere al acestei culori, iar tu ai spus ca femela e balțată pe negru, deci nu are rost sa spun prostii.
multumesc frumos pentru informatii, ilie !
Cu multă plăcere!
De multe ori am incercat sa urmaresc daca se formeaza legaturi . Problema e ca , culoarea e o singura insusire dar performanta este un cumul de multe ” lucruri” si devine f greu de emis axiome. Se pare ca recesivitatea formeaza un canal de ajutor dar probabil ca si dominanta poate directiona spre influente pozitive . Doar ca e prea greu de urmarit totul si intre timp cei care se ocupa mai putin de genetica si mai mult de antrenamente ( de ex. ) pot face mai mult pe plan sportiv. Genetica poate fi un fel de ” fata morgana” . E frumoasa dar inselatoare.
Din ce am observat eu exista mai multe forme de sooty…In exemplul dat e prezentat cel recesiv…dar exista se pare și o forma dominantă dovedită prin faptul că din doi “marmorați” ies pui normali. Efectul pare să fie acelasi…Până la urmă cred că e mai important sa poți face diferența între un solzat și un dungat cu sooty.
Draga domnule “Nimic” acest site se numeste http://www.porumbei.ro, nu “www.porumbeideconcurs.ro”, deci consider ca orice articol legat de porumbei este bine-venit. Suntem cu porumbeii nu doar cu sportul.