
In fiecare an am aceeasi problema. Cand deschid boxele goale si las masculii yearlingi impreuna cu maturii sa isi ocupe boxe, ma apuca dracii. In primele zile se repeta anual acelasi scenariu: gasesc mare parte din masculii maturi in ALTE boxe decat ale lor iar yearlingii pe podea ca prostii.
Va prezint mai jos 2 solutii care functioneaza, una de la Willem de Bruijn si una inventie proprie.
1. Legarea picioarelor masculului dominant – aparent prin acest procedeu pierd usor luptele si renunta la a mai ataca alte boxe. Nu am incercat si nu o voi face – exista riscul de a se agata pe undeva acel mascul.
2. Infometarea pentru slabirea fortei – deoarece invatarea la boxe se face iarna cand din cauza frigului porumbeii slabesc mai repede daca nu mananca, metoda da roade in numai 2-3 zile pentru cei mai multi dintre masculi. Scot din compartiment toti batranii care fac probleme si le inchid boxele sa nu le ia tinerii. Dupa ce toate boxele libere au fost luate de tineri si ii vad mai multe seri la rand dormind in ele si aparandu-le siguri pe ei, incep sa aduc in compartiment cate un batran, nu inainte de a ii oferi 1-2 zile de post negru pentru a il calma si a ii scadea puterea si cheful de lupta. Trebuie putin paziti la inceput. Dupa bucuria revederii propriei boxe, unii vor incerca sa dea afara si un tanar vecin dar de regula fiind slabiti, tinerii ii vor da afara usor – daca nu, ii mai ajut eu putin sau le mai dau o zi de post negru.
Daca au fost mai multi tineri decat boxe libere, pe cei mai mormoloci ramasi pe podea ii mut pe V-uri cu masculii de matca pentru a nu mai incurca lucrurile. Uneori se intampla sa fie nevoie sa mut si cate un tanar care ia mai multe boxe si procedez la fel cand il aduc inapoi.
Aceasta metoda se aplica preferabil dupa ce au terminat napalirea pentru a nu o afecta prin postul negru.
27-12-2019
Din ce am observat, pot fi porumbei buni atat cei care sunt luptatori si iau mai multe boxe cat si cei mai timizi care isi iau greu o boxa.
27-12-2019
Mama ta Hristoase! Cu paru ba frate! Parca mi-è frica sa nu raman cu 5-6 in minus! Ce infometare, ba baiatule, ca devin si mai nervosi, parca sunt posedati… De data asta ii imperechez mai tarziu, cam pe 20 ianuarie. De obicei imperechiam de Craciun, dar cresc prea mari puii pt ceea ce imi trebuie mie. Va tin la curent, oricum!
29-12-2019
Bataia prin bataie se rezolva. Ajunge sa trantesc masculul de 2 ori de podea si se cuminteste garantat. Asta neaparat in timp ce se bat cei doi masculi. Se mai lasa si cu pierderi cand ma duc la disperare. Am pierdut o singura pasare si o aripa rupta la altul in tot acest timp de cand cresc porumbei
03-01-2020
Andrei B…glumesti…sper…
08-01-2020
Ar mai fi o varianta,ca tantalaii,care nu au curaj sa.si apere boxa,sa ramana singuri in compartiment,doar cu boxele lor deschise si imperecheati cu femele focoase. Astfel ajung sa prinda curaj,dar ii de lucru cu ei. Daca incercati femele,mai putin focoase,n.o sa le starneasca apetitul…oricum îi destul de greu si cu cele focoase,dar îi si asta o varianta. Daca se imperecheaza,lăsați sa cloceasca pe oua false,apoi treptat introdusi masculii ceilalți.
10-01-2020
Cred ca cel mai simplu este sa-i iei cu mana ta de la inceput si sa-i pui in boxa hotarata. Cei mai destepti invata din prima, in rest celorlalti le trebuie cam o saptamana de pus in fiecare zi cu mana in boxe.
Andrei, e pacat sa bati porumbeii sau sa-i omori! Porumbelul aduce pace, prosperitate, noroc, celor care-l iubesc, iar tu nu vei avea parte de ele daca esti ucigas de porumbei. De fapt daca te cobori la mintea lor (inexistenta) si raspunzi cu bataie la bataile lor, esti mai rau decat ei. Deoarece ei nu pot mai mult ca nu li s-a dat de Sus, dar tie caruia ti s-a dat de Sus minte umana si n-o folosesti spre bine, ti se va lua si “putzinul care ti s-a dat”. Imagineaza-ti cum o sa devii la batranete.
“Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.” (Marcu 4, 25)”
Numai bine!
13-01-2020
Ha, ha! Cum mananca porumbeii? Cand au mancare la discretie toata ziua, incep sa nu mai manance. Daca iau 5 boabe e mare lucru. De ce? Pentru ca ajung cumva greoi la zburat si-si dau seama singuri cand ii jeneaza mancarea la zburat. Lasa-ti mancarea la discretie. Cateva zile or sa manance mai mult. Apoi o sa constatati ca nu mai vor sa bea apa deloc toata ziua. De ce? Porumbelul nu bea apa pe burta goala, ci numai dupa ce-a mancat.
Am un porumbel gutzan incrucisat c-un voiajor. L-am gasit la vreo luna, cu ceva puf galben printre penele negre, putina tricomonoza in gura, si-o statura mai mare decat un gutzan matur. Era cel mai docil pui din lume, nu i-am auzit piuitul. Statea cu cracii in sus si-o ora, ca un pisoi in brate. Dupa tratamentul cu metronidazol a scapat de tricomonoza. Are mai mult de 2 ani, este un mascul mare care da cu fundu de pamant cand aterizeaza, dupa un zbor scurt. Tinde sa manance toata cutia cu boabe pe care i-o pun, dar are zile cand nu se atinge de mancare si evident ca nici de apa. Tine post negru cam vreo 2-3 zile, de la sine. Initial am crezut ca e bolnav, dar nu. Cand se simte prea greoi, tine post, se regleaza singur.
Parerea mea: Nu are nici pe departe stratul de grasime (raportat la greutate) pe care-l au oamenii, e doar putin mai solidutz. Si el tine cura de slabire, cand eu l-as ingrasa, ca pe un pui de ciobanesc mioritic.
Concluzia mea: cu cat le pui mai multe boabe, cu atat nu mai vor mancare, se satura de ea. Vor alte lucruri :D
Numai bine!
13-01-2020
…scuze greseala de ortografie…dac-o observati :D