In fiecare an am aceeasi problema. Cand deschid boxele goale si las masculii yearlingi impreuna cu maturii sa isi ocupe boxe, ma apuca dracii. In primele zile se repeta anual acelasi scenariu: gasesc mare parte din masculii maturi in ALTE boxe decat ale lor iar yearlingii pe podea ca prostii.

Va prezint mai jos 2 solutii care functioneaza, una de la Willem de Bruijn si una inventie proprie.

1. Legarea picioarelor masculului dominant – aparent prin acest procedeu pierd usor luptele si renunta la a mai ataca alte boxe. Nu am incercat si nu o voi face – exista riscul de a se agata pe undeva acel mascul.

2. Infometarea pentru slabirea fortei – deoarece invatarea la boxe se face iarna cand din cauza frigului porumbeii slabesc mai repede daca nu mananca, metoda da roade in numai 2-3 zile pentru cei mai multi dintre masculi. Scot din compartiment toti batranii care fac probleme si le inchid boxele sa nu le ia tinerii. Dupa ce toate boxele libere au fost luate de tineri si ii vad mai multe seri la rand dormind in ele si aparandu-le siguri pe ei, incep sa aduc in compartiment cate un batran, nu inainte de a ii oferi 1-2 zile de post negru pentru a il calma si a ii scadea puterea si cheful de lupta. Trebuie putin paziti la inceput. Dupa bucuria revederii propriei boxe, unii vor incerca sa dea afara si un tanar vecin dar de regula fiind slabiti, tinerii ii vor da afara usor – daca nu, ii mai ajut eu putin sau le mai dau o zi de post negru.

Daca au fost mai multi tineri decat boxe libere, pe cei mai mormoloci ramasi pe podea ii mut pe V-uri cu masculii de matca pentru a nu mai incurca lucrurile. Uneori se intampla sa fie nevoie sa mut si cate un tanar care ia mai multe boxe si procedez la fel cand il aduc inapoi.

Aceasta metoda se aplica preferabil dupa ce au terminat napalirea pentru a nu o afecta prin postul negru.