Cum ajuti masculii tineri sa isi ia boxe

In fiecare an am aceeasi provocare. Cand deschid boxele goale si las masculii yearlingi impreuna cu maturii sa isi ocupe boxe, ma apuca nervii. In primele zile se repeta anual acelasi scenariu: gasesc mare parte din masculii maturi in ALTE boxe decat ale lor iar yearlingii pe podea ca prostii.

Va prezint mai jos 2 solutii care functioneaza, una de la Willem de Bruijn si una proprie.

1. Legarea picioarelor masculului dominant – aparent prin acest procedeu pierd usor luptele si renunta la a mai ataca alte boxe. Nu am incercat si nu o voi face – exista riscul de a se agata pe undeva acel mascul.

2. Infometarea pentru slabirea fortei – deoarece invatarea la boxe se face iarna cand din cauza frigului porumbeii slabesc mai repede daca nu mananca, metoda da roade in numai 2-3 zile pentru cei mai multi dintre masculi. Scot din compartiment toti batranii care fac probleme si le inchid boxele sa nu le ia tinerii. Dupa ce toate boxele libere au fost luate de tineri si ii vad mai multe seri la rand dormind in ele si aparandu-le siguri pe ei, incep sa aduc in compartiment cate un batran, nu inainte de a ii face 1-2 zile de post negru pentru a il calma si a ii scadea puterea si cheful de lupta. Trebuie putin paziti la inceput. Dupa bucuria revederii propriei boxe, unii vor incerca sa dea afara si un tanar vecin dar de regula fiind slabiti, tinerii ii vor da afara usor – daca nu, ii mai ajut eu putin sau le mai dau o zi de post negru.

Daca au fost mai multi tineri decat boxe libere, pe cei mai mormoloci ramasi pe podea ii mut pe V-uri cu masculii de matca pentru a nu mai incurca lucrurile. Uneori se intampla sa fie nevoie sa mut si cate un tanar care ia mai multe boxe si procedez la fel cand il aduc inapoi.

Aceasta metoda se aplica preferabil dupa ce au terminat napalirea pentru a nu o afecta prin postul negru.

13 comentarii la “Cum ajuti masculii tineri sa isi ia boxe”

  1. Din ce am observat, pot fi porumbei buni atat cei care sunt luptatori si iau mai multe boxe cat si cei mai timizi care isi iau greu o boxa.

  2. Mama ta Hristoase! Cu paru ba frate! Parca mi-è frica sa nu raman cu 5-6 in minus! Ce infometare, ba baiatule, ca devin si mai nervosi, parca sunt posedati… De data asta ii imperechez mai tarziu, cam pe 20 ianuarie. De obicei imperechiam de Craciun, dar cresc prea mari puii pt ceea ce imi trebuie mie. Va tin la curent, oricum!

  3. Bataia prin bataie se rezolva. Ajunge sa trantesc masculul de 2 ori de podea si se cuminteste garantat. Asta neaparat in timp ce se bat cei doi masculi. Se mai lasa si cu pierderi cand ma duc la disperare. Am pierdut o singura pasare si o aripa rupta la altul in tot acest timp de cand cresc porumbei

  4. Ar mai fi o varianta,ca tantalaii,care nu au curaj sa.si apere boxa,sa ramana singuri in compartiment,doar cu boxele lor deschise si imperecheati cu femele focoase. Astfel ajung sa prinda curaj,dar ii de lucru cu ei. Daca incercati femele,mai putin focoase,n.o sa le starneasca apetitul…oricum îi destul de greu si cu cele focoase,dar îi si asta o varianta. Daca se imperecheaza,lăsați sa cloceasca pe oua false,apoi treptat introdusi masculii ceilalți.

  5. Cred ca cel mai simplu este sa-i iei cu mana ta de la inceput si sa-i pui in boxa hotarata. Cei mai destepti invata din prima, in rest celorlalti le trebuie cam o saptamana de pus in fiecare zi cu mana in boxe.

  6. Desigur, am aceeasi problema si anul asta. Acum e si amplificata pentru ca mai multi tineri apara cate 2-3 boxe in timp ce altii dorm pe jos. Faptul ca au luat boxa nu inseamna mare lucru, de exemplu de anul trecut dupa sezon au ramas 5 yearlingi care isi luasesera boxe si 5 care nu isi luasesera. :)) Acum ca maturi, cei care nu luasesera, au luat cate 2 si a trebuit sa ii scot. Te doare mintea.

    I-as lasa efectiv de capul lor cu o multime de prosti pe podea, dar e haos in primavara, cuiburi cu oua sparte pe podea sau mai rau goana haotica pe biata femela fara a avea un cuib undeva.

  7. Incearca si invers, adica mai multe boxe decat masculi (2:1)

  8. Eu cand pierd un mascul,inchid boxa,in eventualitatea ca o sa revina. Daca nu vine,o va lua un tanar in toamna. Altfel vecinul o va ocupa si se va bate,fie cu proprietar daca intarzie ,fie cu masculii tineri.
    Inca ceva,cand mut masculii tineri pe boxe,scot maturii din compartiment câteva zile ,le inchid boxele iar cele goale ,le deschid. Treptat aduc masculii maturi inapoi ( cam dupa o săptămână)si inchid pe cei tineri in boxele luate,ca altfel sar batranii direct la bataie,chiar daca nu sunt boxele lor. Ii las pe rand afara,o zi doua,cand maturii ,cand tineretul si se obisnuiesc unii cu altii si cam gata cu bataile de cap. De mentionat ca nu scot decat 3 serii de pui si cand mut tineretul ,cam toti canta si isi apara boxele. Nu tin tardivi,nu scot din zburatori sau daca scot( in unii ani) ,dau puii

  9. Salut! Mă bucur să găsesc un titlu nou pe porumbei.ro!
    Cel mai ușor și fără eroare se rezolvă direct la împerechere, cu ajutorul femelelor. Fără nervi care duc la lovirea masculilor de catre columbofil (mare greșeală, deteriorăm ireversibil un aparat de zbor!). Până atunci, toti masculii tineri, nou adusi in compartiment, dorm pe V-uri, viitoarele lor boxe fiind complet închise, fără policioare. In momentul formarii cuplurilor, se repartizeaza tinerii mai agresivi lângă boxele masculilor maturi, titulari, sau in boxe libere aflate la inaltime. Cei mai timizi, cât mai aproape de podea, poziție nedorită de alții. 24 de ore, toți porumbeii rămân in boxe (ideal ar fi sa aiba acolo hrana si apă, pe exteriorul boxei). A doua zi dupa imperechere, spre seară,cand mai sunt 2 ore de lumină, se deschid boxele individual, nu concomitent. Cei care isi iau greu boxa/timizii sunt ultimii eliberați și raman singurii cu boxa deschisa peste noapte; dimineata ii veti gasi chemand femela pe cuib.
    Masculii agresivi vor petrece cel mai mult timp inchisi in boxe, fiind eliberati zilnic, doar impreuna cu femela, doar pt dezmorțire. In acest interval au ocazia de a vedea că boxele care nu le aparțin au alți titulari, care canta nervosi inauntru cand un intrus se agata de marginea boxei lor.
    In aceasta procedură, femela joacă rol motivațional esențial, declansand hormonii si increderea masculilor. La deschiderea simultană a boxelor, femelele raman inchise in jumatatea lor de boxa, in timp ce masculii, liberi, apără cealaltă jumătate/policioara exterioară a boxei.
    Dureaza totusi 4-5 zile, cu rabdare, invătarea completă la boxe a 20 de cupluri per compartiment. Dar, după acest mic efort, stați liniștiți un an întreg, făra cuibare pe podea.
    Experimentez metoda de minim 10 ani, cu 100% succes. Cresc un numar mic de porumbei (maxim 60).

  10. Salut Dan. Ai remarcat foarte bine ca timizii ajung pe jos si cei agresivi sus, asta se intampla si pe V-uri si la boxe. In general cum ti-au performat cei agresivi fata de timizi?

    Asa procedez la matca dar la zbor nu mai am rabdare, fiind 35 de boxe, ar trebui sa imi iau concediu sa ii pazesc pe toti prin rotatie. :) . Acolo las si imperechere libera. Pana anul trecut a mers asa, sa ii scot pe unii batrani din compartiment (nu toti se baga in mai multe boxe – cei mai buni ai mei nu au vrut doua boxe, dar o fi doar intamplare).

    Anul asta deja am scos si cativa tineri care luasesera 2-3 boxe. Chiar daca acum sunt boxe goale, tot dorm pe podea ultimii 7 prostalai, probabil obisnuiti sa fie dati afara de restul nici nu mai incearca. Ii mai las cateva zile si daca raman la fel ca blegii pe podea cu boxele goale, aduc pitbulii inapoi si la revedere. In primavara la fel, las femelele la ei, si cele care raman pe jos fara pereche le trimit alaturi de blegi, si astfel o sa am perechi pe principiul pitbul+pitbulita si bleg+bleaga. :)) Daca o sa mai fie prezenti dupa cateva etape o sa incerc atunci sa ii bag cu perechea la boxa si pe ei.

  11. Salut, Andrei! Cel mai bine au performat cei cu instinct teritorial dezvoltat, nu neapărat cuceritorii, ci cei care au o boxă și mor agățați de ea, dar nu o cedează. Dar au fost și agresivi care nu au ajuns la primul maraton.

  12. Tentatia fireasca este sa-l “pedepsim” pe masculul agresiv care intra peste vecin. Cu bataie sau prin inchidere in boxa lui, ca sa se invete minte si sa nu-l mai deranjeze pe timid.

    In timp am ajuns la concluzia ca varianta opusa e mai eficienta: daca il inchidem pe timid in boxa o zi-doua si il lasam pe agresiv sa faca spume stand agatat pe dinafara, la un moment dat se va plictisi.
    Iar timidul va capata incredere vazand ca e invulnerabil pe propriul teritoriu.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *