Mă numesc Alin, sunt începător. Aș dori să știu: Cum facem un pedigree?
Ce trebuie să conțină un pedigree, și ce nu trebuie să conțină? Ce scriem și ce nu trebuie să scriem, într-un pedigree?
Dacă nu participăm la concursuri putem face pedigree ?
Dar dacă până acum nu am avut pedigree la porumbei, când putem începe și cum? Am atașat și o poză, putem scrie în ea ?
Vă mulțumesc tuturor.
Pedigree poti sa faci oricand pentru evidenta proprie sau pentru cand dai/vinzi porumbei. De regula se fac pedigree pentru porumbeii voiajori care au zburat cu rezultate bune in concursuri… altfel, ce ai putea sa scrii? Tata: solzatul batran; Mama: albastra pripasita? Nu are sens. Urmarim sa facem pedigree pentru porumbei cu stramosi buni pentru a folosi informatiile pe viitor la imperecheri, achizitii. Probabil se mai fac pedigree pentru rasele de agrement dar nu stiu ce contin.
Ma amuza ca am vazut pe bune pedigree pe la licitatii de exemplu, unde parintii puiului erau listati ca fiind “albastru list” si “solzata”. Bun pedigree, ce sa spun, extrem de util!
Pedigreele nu zboara, spun unii. Ma enerveaza expresia asta. Pedigreele sunt utile (cu conditia sa fie corect si cinstit intocmite).
Ma deranjeza pedigreele care dau locul x din y porumbei dar nu spun distanta. Moda asta e mai ales la pedigreele straine, unde deseori nu vezi distanta la care s-a jucat, sau vezi doar o localitate (ca si cum tot mapamondul stie rutele clubului lor pederost…).
Mai este un siretlic de marketing care ma enerveaza – se listeaza rezultatele nepotului, bunicului, vecinului de boxa sau ale crescatorului cu 5 ani in urma intr-un fel in care usor se pot confunda cu rezultatele porumbelului din pedigree. Urat!
porumbei.ro imi pare rau ca te enerveaza asa rau acest lucru dar PEDIGRREEUL nu zboara si nu iti aduce acasa pasarile.
Un pedigreeu trebuie intocmit in functie de rezultatele parintilor bunicilor etc ale porumbelului “N”.Eu am toti porumbeii fara pedigree, si totusi anul trecut “2012” am o campioana la demifond p plan national ITALIA. partea interesanta este atunci cand te zbati ca sa afli motivatia cea mai buna si metoda care merge cel mai bine la tine in crescatorie.succes si numai bine ADRIAN BONDAR
Admin ai perfecta dreptate…..:))
Exista un singur adevar despre pedigree, daca porumbelul este un bun zburator sau reproducator atunci si pedigeul arr valoare. In toate celelalte cazuri e doar o hartie care ne face mai mult rau decat bine.
Pedigre-ul este foarte important pentru oricare individ pentru ca-ti da informatii despre calitatile reproducatorilor, dar este un indrumar si pentru imperecheri. Este foarte utila o fisa pentru fiecare pereche in care sa se descrie toti puii, chiar daca nu-i tinem la matca!
Pedigreele sunt extrem de utile.Si pe mine ma enerveaza expresia ,,pedigreele nu zboara”. Corect nu zboara dar arata ce au zburat si reprodus stramosii si rudele colaterale a porumbelului.Cu porumbei pripasiti si fara o origine concreta nu poti face o familie constanta de porumbei, poate cate un artificiu din cand in cand.
Sunt foarte bune,cu conditia sa fie CORECTE. Ex. Peto Janos zice k daca por e de aarden 100% si vrei rezultate baga.l intotdeauna cu altceva,dar de unde stiu ce sange are dak nu stiu. . . .dar de multe ori nu sunt f seriosi,pacat. . .
Un pedigree trebuie sa contina urmatoarele:
1.Seria parintilor, anul, culoarea, sexul
2. Numele crescatorului, daca are si numele porumbelului
3. Datele porumbelului care face obiectul pedigree-ului, daca a zburat: rezultatele obtinute, daca a reprodus: porumbeii reprezentativi care au obtinut rezultate. De regula se trece locul obtinut si numarul de porumbei participanti. Daca a avut frati surori cu rezultate merita mentionati si acestia.
Cu cat te duci mai in spate cu stramosii cu atat spatiu se micsoreaza asa ca ai grija la informatia introdusa, te sfatuiesc sa o faci cat mai clara si concisa si sa exprime cat mai multe aspecte in putinele cuvinte pe care le poti spune.
Daca in cazul stramosilor trebuie sa scrii multe informatii atunci cel mai bine fa o fisa separat in care sa mentionezi toate aceste aspecte.
Ar fi bine sa nu faci un pedigree incarcat nu da bine.
Eu sunt de parere k hartiile nu conteaza la un porumbel , k orcine poate face un pedigree si poate sa scrie ori ce vrea in el, k in ziua de astazi in romania rar mai gasesti oameni seriosi si cu caracter , dar cand cumperi un porumbel cu niste rezultate frumose atunci esti sigur de ce ai cumparat . PAREREA MEA vant in pene tuturor columbofililor.
Am inteles pana aici ce trebuie si ce nu trebuie sa apara in casutele alea dreptunghiulare, dar…intrebare: ce anume face ca un pedigree sa fie valabil? Ma gandesc ca trebuie sa contina si undeva in josul paginii o semnatura, o stampila sau ca repsectivul pedigree sa aiba un antet sau o nota bene. Altfel spus, de catre cine trebuie omologat un pedigree? Doar de catre posesorul porumbelului care apare in pedigree sau si de catre asociatie, club??
Un pedigreu trebuie sa contina in primul rand linia din care se trage porumbelul pt a sti ce sa faci cu el odata introdus in crescatorie si cum il imperechezi.Apoi treb sa contina rezultatele,parintilor, bunicilor si altor rude,cat mai corect scrise si usor de citit.
Mai prietene tu nici macar nu sti sa ti un porumbel in mana si deja vrei sa sti sa le faci pedigree ???? Acoperisul la casa se face dupa ce ai fundatia si zidurile facute…..
Mai ALIN, nu prea raman multe de spus, caci porumbei.ro, a cam spus totul. Insa asa pentru mai incepatori: Pedigreeul(sau arborele genealogic), este o bucata de hartie in care se specifica cateva informatii despre individul in cauza(si aici nu ma refer la porumbei, caci pedigreeul se intocmeste pentru orice animal asupra caruia se exercita o selectie controlata, in vederea obtinerii unor rezultate, intr-o anumita directie, culoare, greutate, aptitudini sportive, agresivitate, etc.). In primul rand individul in cauza trebuie sa fie identificat cumva(nu mai merge cu gutul batran si solzata), astfel inelul genealogic este esential, sau clotalia(la bovine, caprine,) sau cipul(la caini, pisici, cai,etc) sau orice forma de numerotare unica a unui individ( la noi buletinul, ha ha ha). Si apoi se trec in ordine : parintii, bunicii, strabunicii, etc., in fiecare casuta. Un pedigree valabil contine toate informatiile corecte asupra fiecarui individ in parte din ascendenta subiectului principal, astea sunt trecute pentru o mai buna apreciere a subiectului, si pentru a putea emite o supozitie, sau apreciere asupra directie in care s-a facut selectia(adica, bun zburator, sau coloristica “x”, etc).
Citirea(sau mai bine zis deslusirea) unui pedigree este alceva. Daca in pedigree sunt trecute strict seriile de inele la fiecare ascendent si atat, nu poti sa mai vezi nimic, caci informatia este limitata. Cand in dreptul fiecarui ascendent sunt trecute, pe linga culoare, serie inel si sex, cateva cuvinte care descriu individul , cum ar fii(ma refer la porumbeii voiajori): palmaresul sau, si strict ce a reprodus el( mare atentie, nu ce a reprodus sau zburat fratele , varu unchiu, etc., acela este o vrajeala ieftina, caci nu se refer la el, ci la alte rude, si poate selectia s-a concentrat pe acelea si nu pe acesta, el poate este doar un rebut), atunci poti sa apreciezi mult mai bine valoarea subiectului, pe care urmaresti sa il achizitionezi( mai ales daca mai este si consagvin, sau gradul sau de consagvinizare, adica daca are acelas bunic de 2 ori, sau un alt stramos de mai multe ori, caci porumbeii se impart in doua categorii distincte, pentru zbor, si pentru reproductie).
Concluzie: incearca sa achizitionezi porumbei cu pedigree complecte, de la crescatori buni, unde selectia se face de mai multe generatii, iar sensul urmarit este clar si definit(de aici apare si mirajul extern, caci acolo este o traditie columbofila de cateva sute de ani, in Belgia sunt crescatori care au porumbei de la parinti, iar acestia de la bunici, deci selactia se intinde pe parcursul mai multor ani, concursuri grele, etc,……. la noi inca sunt pedigree incoplecte, unde prinsul cu prinsa, inca……). Iar cel mai important aspect este crescatorul care intocmeste pedigreeul( caci de sarlatani am avut parte…….), caci doar el stie(in baza caietului de evidenta columbofila) toate informatiile din pedigree…. cele corecte!!!
Iar asta cu “pedigreele nu zboara”, sau “pe mine nu ma intereseaza hartiile”, ma lasa rece, caci la noi sunt prost intelese: pedigreeul este valabil dupa ce individul face performanta, nu inainte( caci selectia se face in baza unor rezultate dovedite ulterior nu inainte, deci dupa ce produsul isi dovedeste calitatea), iar ca pe unii, dupa ce fac performante fug ca disperatii dupa acte, nu mai zic….
Cei care se ocupa si de alte animale( ma refer la crescatorii de caini,etc.) stiu foarte bine expresia ” din ce combinatie provine campionu ?”, campionu, campionu, nu varu, nu matusa, nu ……. caci de ei nu se intereseaza nimeni, caci ei nu au dovedit nimic(inca, caci daca provine dintr-o familie care a mai furnizat campioni, cu atat mai bine…), si atunci devine valabil pedigreeul. Toti porumbeii trebuie sa aiba o evidenta(notati intr-un caiet de pui), inca adevaratii produsi cu rezultate au dreptul de pedigree…….
Hai gata, vorba lunga saracia omului….. sper ca am fost cat de cat inteles….
P.S. – la faza cu localitatiile si rudele colaterale, la pedigreele strainilor, mor si eu Andrei, de parca frate tot globul asta are buricu in Belgia sau Olanda(insa am vazut si pedigree corecte).
Mai putem sa zicem ceva :) porumbei.ro a zis tot! Pedigreeul de-l dai la cumparatori este dupa parerea mea decat o pagina din “ADEVARATUL PEDIGREE” si ma refer k fiecare crescator probabil k are un caiet in care isi noteaza fiecare porumbel de la eclozare pana la …., isi noteaza dezvoltarea puiului,parintii,rezulate, cum a mers mai bine la concurs,cum sa recuperat,bolile,comportamentul…..tra la la :)
Vant in pene
Este adeavarat ca pedigree-le nu zboara, dar pedigree-ul are rolul sau, acela de informa crescatorul, dandu-i acestuia informatii despre porumbel, despre cum ar putea sa-l imperecheze.
Daca ma uit la licitatii, se vand inca porumbeii care au in spate un pedigree stufos, cu nume, rezultate. Se pare ca prinde ideea unui pedigree cu nume cunoscute. PAna la urma ceea ce conteaza este calitatea porumbelului iar acest lucru nu multi sunt in stare sa-l vada, oricum ceea ce vedem este doar in exterior, caracterul, vointa porumbelului nu o poate vedea nimeni decat prin concursuri.
Eheee de cand astept un topic de genul asta sa va povestesc dragi colegi o intamplare petrecuta cu multi ani in urma in frumoasa noastra lume columbofila. O sa pastrez pt mine numele celor implicati pt ca in lipsa unor dovezi solide si palbabile , chiar si marturia unei persoane nu poate garanta. Intamplarea a facut ca intr-o vreme la clubul nostru delegatul lansator sa fie ales prin rotatie dintre toti membrii clubului, deci imi venii si mie randul la un moment dat la o etapa. Asa cum spunea precedura pt lansare din partea cluburilor columbofile din zona trebuia sa vina un delegat care sa asiste si sa intocmeasca hatoage alaturi de mine pt a fi complet si corect dosarul etapei. Bun zis si facut ajungem la locatie in creeri noptii , iar cu aproximativ 30 de min inainte de rasarit apare si delegatul din zona( un columbofil cu nume si reputatie) si bineinteles ca intre colegi de breasla ne dam in vb despre pasari, eu evident avid de informatie din partea colegului mult mai experimentat. Din vb in vb ajungem la originile pasarilor si la un alt nume columbofil mare la care partenerul de discutie exclama : Lasa – ma cu cutarescu ca stiu eu cum produce pedigree peste noapte! Eu raman cateva zeci de secunde perplex si apoi intreb asa naiv cum?. La care mi se raspunde la fel de direct pai uite cutarescu trimite prieteni si apropiati in pietele din zona noastra care aleg porumbei buni la mana dar fara origini si carora li se fabrica apoi pedigree rasunatoare si sunt revanduti mult mai scump in alte zone , iar ce iti spun acum e verificat de mine si 100 % adevarat cel putin pt 10 porumbei pe care i-am descoperit eu. Evident ca informatia a ramas intiparita adanc in mintea mea si si acum la multi ani dupa pur si simplu nu citesc un pedigree chiar daca mi se ofera prefer sa citesc o fisa de zbor mi se pare mult mai elocventa.
Din punctul meu de vedere o achizitie trebuie sa aduca un plus de valoare crescatoriei iar singura unitate de masura a valorii sunt rezultatele in concursuri nu pedigreele.
Eu atata am avut de spus legat de subiectul asta cine are ochi sa citeasca si minte sa inteleaga o va face cu siguranta. ps : oare de ce firma natural a introdus recent proba adn adiacenta pedigree-ului pt a completa siguranta ca un porumbel este cu adevarat ceea ce se scrie pe bucata de hartie numita pedigree?
Dragi colegi pedigreele nu zboara, lucru testat de mine si multi alti columbofili cu rezultate.
am vazut si eu pedigree straine in care scria doar rezultatele nicidecum originea porumbelului,poi de ce? sa mergi sa cumperi tot de la respectivul alt porumbel sa faci o pereche sigura. nu inteleg aceste lucruri,eu unul nu as cumpara un asemenea porumbel nestiind originea pt ca nu poti lucra cu el,si decat sa merg la ghici mai bine lipsa.
cel mai simplu PEDIGRE = CUNOASTEREA PARINTILOR BUNICILOR SI STRABUNICILOR este facut de catre crescator
citirea unui pedige este alta poveste cu performante cu linii si etc.
salutare! s-a spus ce contine pedigree-ul deci scriu si eu legat de pedigree! observ ca parerile sunt impartite si ca pt unii nu conteaza pedigree-ul! intr-adevar poti sa scri ce vrei si sa pacalesti dar astea sunt cazuri rare si pt 1-2 exemple gata sa credem ca toti vor sa intepe!? de ce tre’ sa gandim ca toti vor sa intepe??? pedigree gresit poti sa faci si fara voie: exemplu la lotu de zbor din doi albastri mi-a dat un pui rosu! imediat mi-am dat seama ca a fost femela calcata de un rosu! daca iesea puiu albastru nu-mi dadeam seama ca femela a fost calcata de alt mascul! acum de importanta pedigee-ului: pentru mine un porumbel fara pedigree nu are valoare!!! si campion daca este suna urat daca nu are pedigree!! nu ma incalzeste ca e campion si nu stiu din ce este! cu ce se deosebeste un campion fara pedigree de un porumbel din doi pripasiti sau prinsi??? ca e campion??? poate nu o sa mai dea in viata lui un pui bun!! o sa ziceti ca van bruaene, jan aarden, matache a iesit campion avand in linie un pripasit! poate sunt eu fix pe chestia asta dar asta cu pedigree-ul nu mi-o scoate nimeni din cap!
pedrigree-ul e bun pt tine ca crescator ,dar daca cumperi un porumbel cu pedigree poti sa ei tiapa pt ca nimeni nu poate fi sigur ca e adevarat ce se scrie in el .Se pot falsifica foarte usor si scrie minciuni cu sacul .
Pedigree-ul e asociat indeosebi porumbeilor voiajori . el se vrea a fi o consemnare pe de o parte strict practica , pe de alta , un mod oarecum elegant chiar elitist , o pecete ce insoteste o pasare de valoare , ca un titlu nobiliar , transmis din generatii ; vezi dinastii ale unor NUME celebre de pasari sau linii ale unor “aristocrati” ai cresterii por voiajori .
Inchid paranteza spunand ca beneficiile practice a unui program de generare a pedigee-urilor e evident . In gestiunea si evidenta lotului de porumbei , pentru imperechierea sau si la instrainarea/vinderea porumbeilor dar nu numai la porumbeii voiajori ; Cu atit mai mult la rasele de agrement unde poate fii esential sa sti ca un stabunic a fost rosu solzat si trena . … !
…scrie cum spune com.19. dar sa nu adaugi procentaje de felul,25%janssen …etc,de parca trei masculi au tinut femela si al 4-lea ..ia pus-o
Vorba unui maestru emerit al sportului columbofil:
“Zboară şi pedigreele, dar mai pe jos, aşa…”
Nu prea ai nevoie de pedigree la porumbeii proprii mai degraba un caiet de evidentza .Daca instrainezi un porumbel poti face unul pentru ca respectivul sa stie din ce se trage.In rest au spus colegii mai sus.
@Fane poz 12-Prietene,omul a cerut un sfat.Nu cred ca e treaba noastra daca stie sau nu sa tina un porumbel in mana.Asa ca:1-Data viitoare da sfaturi utile,2-SCHIMBA nick-name-ul,NU AS VREA SA FIM COMFUNDATI.Te salut
SCZ-COMFUNDAT
este doar o hartie
MARE GRIJA LA CE CUMPARATI SI MAI ALES LA PEDIGREE INAINTE DE A CUMPARA UN PORUMBEL CU PEDIGREE VERIFICATI INFORMATIILE REZULTATELE LOR ,PARINTI,BUNICI ETC.
pt.ca eu am cumparat un porumbel de la “RENUMITUL MOLDOVAN ALEXANDREU” si in pedygree scria ca mama porumbelului cumparat avea 7 din 7 etape clasate ca pui si care credeti ca era adevarul???
AM VERIFICAT CLASAMENTELE SI NU AVEA DECAT 2 ETAPE CLASATE DIN 7,DECI MARE GRIJA CU TEPARI ASTEA.MAI ESTE SI UN OM CU MARE FUNCTIE ACEST DOMN // MOLDOVAN ALEXANDRU/// SI ISI PERMITE SA SCRIE NUMAI MINCIUNI IN PEDYGREE.
VANT IN PENE..
un porumbel bun nu are nevoie de pedigree, da intr-o privinta este arborele genealogic…, dar eu sint de alta parere…, porumbeii buni chiar si cei fara inele,cum am eu unul pe care n-am dovedit sal inelez, a aratat rezultate deosebita fata de cei cu inele si pedigree.
si inca una , pe-ru d-l columbofil- cu parere de rau cei mai mincinosi oameni sint columbofilii, la fel ca si pescarii…
Vă mulțumesc tuturor, îndeosebi : porumbei.ro,@Bondar Adrian,@columbofil.com,@Coco,@fane(de la comentriul 26),aceste comentari merită citite.
Mai am o întrebare : Dacă nu avem ceas,putem scrie în pedigree până la ce distanțe am zburat porumbeul(dar fără ceas,ca un fel de antrenament),de exemplu “Zburat până la 100 Km” sau “Zburat până la 1000 Km” …. ?
Pedigree.ul e actul d indentitate al porumbelului. . .dar c facem dak s pierde la zbor. . Ramai cu hartia kre nu mai are nicio valoare. . .DECI, NU HARTIA FACE UN PORUMBEL. . .DAR E BINE SA O AVEM.
ce figurant esti fane…..omul vrea sa invete si el,cat despre sfatul ce il dai tu….ce sa zic…iti spun eu tie”masina are patru roti…si se invart” intelegi ?nu prea !
cum pot sa fac un pedigree ?
Bună ziua,
Este program cu acest model de pedigree din postare? Ma puteți ajuta cu link dacă este?
Mulțumesc