Cum s-au format marile familii de porumbei

Buna! Tot am stat si m-am gandit, oare cum acesti celebri crescatori de porumbei precum: fratii Janssen, Stickelbout , Fabry , Van Wanroy.. si multi altii, au creat acele linii de porumbei capabili de performante notabile? La baza lor fiind 2 porumbei , un cuplu si din acel cuplu au putut tranzmite gena lor din generatie in generatie fara al amesteca cu alt sange.

Cum trebuie imperechiati porumbeii in asa fel incat sa duca gena mai departe si sa fie buni cursieri? ca daca imperechezi frati de cuib nu ii bine..daca imperechezi mama cu fiu ..iar cred ca nu-i bine..dar acesti mari crescatori au reusit sa ii incruciseze in asa fel incat sa si tranzmita gena si sa fie si foarte competitivi in curse.

Cred ca nu numai eu vreau sa aflu, asa ca as vrea fiecare sa isi spuna parerea caci eu sunt foarte nedumerit in aceasta privinta.

Cu respect Mihuti Alin
Va multumesc!

35 comentarii la “Cum s-au format marile familii de porumbei”

  1. Pai incep prin a spune ca ca daca imperechezi fratii de cuib poate fii bine sau rau,se pot fixa calitatile,aptitudiniile dar si defectele.Sincer eu cred ca au fost imprecheati prin consagnivizare,cei buni au zburat,au reprodus,iar ceilalti au fost buni impreuna cu legumele in supa.Uneori consagnivizare poate avea efecte benefice,problemele apar pentru ca ele existau in bagajul genetic al reproducatorilor, dar erau latente,iar consangvinizarea le-a adus la suprafata, pe principiul ca o consangvinizare se face pentru a fixa anumite caractere, insa nu poti fi sigur ca le vei fixa doar pe acelea pe care le urmaresti…si sa zicem ca respectivele probleme sunt sensibile la fixarea prin consangvinizare..???
    pentru ca nu e totuna…
    Cred ca solutia ar fii ca sa observam efectele consagnivizarii la unele familii de porumbeii la unele gene,de exemplu pot fii lini care nu dau porumbeii cu malformatii,insa totul este o loterie,poti pierede banii dar si timpul,totodata poti castiga bani si timp si nu numai atat,Vant din spate!:)……

  2. Genetica asta…Ca sa iti faci o familie de porumbei trebuie sa fii bun in materie de genetica si pe partea de reproductie.Oricum,trebuie sa ai porumbei buni cu care incepi,nu cu porumbei cumparati de la piata.Daca la tine apare un campion in crescatorie si mai ai noroc sa fie bun reproducator,il imperechezi cu cea mai buna porumbita,produsii ii zbori,cea mai buna fica o pui in pereche cu tatal si teoretic ai obtinut porumbei cu un bagaj genetic apartinind 75% campionului.Si din tata cu fiica poti sa selectezi o femela care va merge iar in pereche cu tatal.Urmaresti sa nu apara depresia de consangvinizare si poti face porumbei buni.Asta e teoria,practica ma omoara si pe mine.
    Am observat ca majoritatea au avut porumbei buni dinainte si au cumparat porumbei si mai buni din alte familii consangvinizate,care au marit valoarea crescatoriei si mai mult.Au stiut sa faca selectia pastrind si marind chiar valoarea porumbeilor obtinuti,metoda precisa o pot spune doar aceia care au creat o linie celebra de porumbei.Odata ce familia exista,porumbeii sint inruditi si au rezultate constante,cind se observa o diminuare a rezultatelor sau chiar inainte de asta,se introduce o porumbita de mare valoare din alta linie consangvinizata sau din propria linie de la un crescator la care au dat porumbei in trecut.Produsii sint imperecheati iar cu porumbei din propria familie … si asa mai departe.Consangvinizarea ii sperie doar pe aceia care nu se pricep cum sa o foloseasca,este cea mai buna cale de a fixa caracterele bune,dar e o arma cu doua taisuri,la fel de usor poti fixa si caractere nedorite.
    Totul depinde de priceperea crescatorului,oamenii fiind diferiti ,rezultatele sint diferite,Ca de aia a iesit si vorba aia,daca nu stii sa faci porumbei buni,cumpara-i!

  3. iarasi formula perfecta? :)
    cred ca uneori este vorba de o experienta solida alteori de doar noroc, cine nu are nevoie de noroc…

    si chia exista scheme de cosangvinizare gandite tot de acesti mari crescatori pe langa care conteaza sa-ti cunosti doar pasarile si sa te apuci de lucru

  4. eu stiu ca este bine sa imperechezi mama cu fiu pt a reda sangele mamei si tata cu fiica pt a reda sangele tatalui,dar puii din ei vor fii buni doar pt reproductie,normal sa aiba rezultate puii imperecheati cu parintii. am mai auzit si nepoti cu bunici sau chiar frati dar si puii din acestia buni tot pt reproductie. cat despre cum s-au format marile linii de porumbei sunt si eu curios sa vad ce vor scrie cei care stiu.

  5. Si sa nu uit,toti astia,vestitii crescatori,au investit si in publicitate,ca degeaba cistigi tu concursuri daca nu scrie de tine unde citesc cei multi si …. creduli!

  6. Genetica a fost intotdeauna o enigma dar cercetarile recente au reusit sa mai spulbere din mistere.
    Multe din rasele vechi s-au format accidental(de exemplu, porumbeii Stichelbaut au rezultat prin consangvinizarea dintre o femela de baza si fiii ei,restul efectivului fiind decimat,motivul nu-l mai retin.Cert e ca femela respectiva a fost foarte rezistenta, atat la boli, cat si la procesul de consangvinizare).
    Pentru a forma o linie de porumbei trebuie, in primul rand, sa pornesti de la exemplare puternice, cu calitati de buni zburatori verificate atat la ei, cat si la rude(parinti, frati).Acestia trebuie sa aiba o sanatate impecabila.Pe aceste exemplare se poate aplica un proces de consangvinizare, initial chiar stransa(mama-fiu, frate-sora), pentru a deduce comportarea si pretabilitatea lor la consangvinizare.
    Exemplarele rezultate vor avea o vitalitate scazuta si nu se preteaza pentru concursuri.Totusi, le putem testa pana la 200-300 km.
    Ideal ar fi sa obtinem produsi consangvini din 2 linii diferite si sa ii imperechem intre ei.Prin aceasta ultima imperechere hibrida, puii rezultati vor avea o vigoare si o vitalitate sporita, datorita efectului heterozis, caracteristic imperecherilor hibride.
    Niciodata nu poti fi sigur ca prin imperecherile planificate pe hartie se vor transmite caracterele dorite.Dar alta solutie nu exista decat testarea combinatiilor.Faptul ca,in celulele sexuale, cromozomii purtatori de gene se divid inseamna ca puiul va primi doar jumatate din garnitura de cromozomi de la fiecare dintre parinti.Pentru a transmite caracterul dorit(de bun zburator)trebuie ca acesta sa se afle in jumatatea de garnitura cromozomala care ajunge in celula ou dupa fecundare.
    PS.Referitor la puii consangvini, profesorul A. Anker afirma ca exemplarele cu vitalitatea cea mai scazuta au sansele cele mai mari sa fi reusit sa concentreze genele favorabile,suferind de asa-numita depresiune de consangvinizare.Adesea, acesti consangvini sunt pui urati, rahitici dar cand sunt imperecheati creeaza de multe ori urmasi exceptionali.(ex Silvervosje, baza familiei Aarden).
    Succes!

  7. interesant topic, insa cred ca nu au pornit doar de la o pereche fara sa mai introduca alti indivizi numai ca au introdus fff rar si de cea mai buna calitate.

  8. NU te lua dupa tot felu de comentari de le toti amatori cel mai simplu e sa gasesti cartea scrisa de ALFONS ANKER si acolo scrie tot ce au facut acesti mari crescatori .Eu o am trasa la xerox e super tare.

  9. Salut.
    Nu is de acord cu tine la faza unde ai zis ca la baza lor au fost doar 2 porumbeii.GRESIT
    Poate din acel cuplu au scos un campion/a,dar tu cu unu singur nu faci nimic,toti mor,toti se pierd sau cine stie ce patesc.
    Dupa ce ai campionu&a,trebe sa lucrezi sa-i scoti fii/fiice,cu diferiti porumbeii si sa joci la zbor sa incerci ei nu au facut cuplu azi si peste 2 luni au scos puii si deja au mers bine,au gresit si iei,au pierdut puii din campionii lor,dar in sfarsit o lovit cuplu necesar si atuncia cand ai deja 3,4 perechii ce toti is pe sangele lu campionu respectiv,adica fii,nepotii,poti baga nepoata cu campionu sau fica cu el,si elea is niste garantari de matca 100%.
    1 pui la matca altu la zbor si incet incet o sa scoti o propie linie ata,pe baza din ce-i mai buni campionii,dc crezi ca toate femelele ce zboara bine,is cu masculu respectiv toate pt el,pt ca in final trebe sa deie ceva,doar trebe sa ai rabdare si sa incerci,asta nu se face intr-o zi.
    Si eu au anii de zile in colombofilie si mai gresesc,toti belgienii campioni olandezii,scot in jur de 100 pui minim,din ce-i mai buni zburatori alor.Logic ca din ce-i 100 ,1 trebe sa iese in evidentza.
    Cu cat scoti mai multi diferite cupluri mai multe sanse o sa ai sa scoti cv bun.

    BAFTA

  10. eu fac altfel si la o asa fam ma gindesc si eu si am facut in felul urmator de 12 ani de cind am por in ultimi 6 am por care au facut treaba in diferite categorii eu ami doresc sa scot por de maraton si fond asa ca am selectat si am cumparat por de fond care au zburat de la bine la foarte bine din 4 tari germania o por nui stiu provenienta din bulgaria o fem de maraton din romania por autoctoni binenteles denumiti de proprietari ca fiind linii si am testat pui din ei timp de 4 ani am vazut ce pui au mers foarte bine si la ce categorii dupa care am inceput incrucisarea intre cate 2 perechi asta fiind 2 frati de singe cu 2 femele din alta pereche dar mentionez ca masculi erau frati dupa care am bagat nepoata cu bunic si din ei pui amindoi am scos consangvin care lam testat pina in prezent cu 3 fem care nu ate treaba cu singele lui si pui din el miau dat satisfactii nu toti dar destui sa zic asa 3 din 4 au clasat dar niciunu nu sa pierdut mai sunt multe de spus pe tema asta aici am scris un fragment cine vrea sa discutam mai deschis si mai mult sa intre pe id denydeny30

  11. interesanta toata treaba asta cu consagvinitatea,din cate stiu eu de aici au plecat multe pasari care au dat si rezultate,BLAK GIANT -EIJERKAMP este scos din 2 consagvini ai celebrului SPIN-WANROY.majoritatea crescatorilor din vest isi consagvinizeaza pasarile cu rezultate pentru ca in urmatorii ani sa apara din nou un campion.din procesul de consagvinizare 80-90 % sunt in mare parte esecuri ca zburatori,sant folositi mai mult ca reproducatori,produsii lor dand rezultatele asteptate.daca va uitati la pedigreele campionilor din vest foarte multi au la baza consagvini.

  12. cea mai simpla consangvinizare sa face din 2 porumbei care au zburat bine sa scoti pui din ei si frati de cuib sai bagi inpreuna puiu dat trebuie sa de apui ca bunici sau mai buni daca are o femela pe cinste

  13. Cel mai bine ar fi sa cititi “Rebusul zburatorilor ” scrisa de profesorul Anker Alfonz, este si varianta in limba romana .

  14. Istoria porumbeilor Jan Aarden :
    :http://www.janaardenpigeonsclub.nl/home/page.php?id=1
    desi se foloseste consangvinizarea – nu este atit de apropiata ca ceea folosita astizi de majoritatea crescatorilor.
    & Dan – Tg – eu nu consider ca Zilvervosije este un produs de consangvinizare care sa fie dat exemplu.. in adresa de mai sus este si un pedigreu in care se arata – linia primara a porumbeilor Jan Aarden ..( de fapt linia celor din anii 50 care au fost baza de reproducere a aproape tot ce inseamna Aarden in lume ^^) si daca vrei sa spui ca Zilvervosjie era rahitica / urita – te rog sa mai studiezi inainte sa faci astfel de afirmatii.
    Si Cristi are dreptate – la baza nici unei crescatorii de valoare nu au stat doar 2 porumbei = o pereche..

  15. Daca ati citit cartea prof. Anker precum si Memoriile lui Piet de Werd veti vedea caci dupa ce vorbesc de genetica si imperecheri pana la urma totul il lasa in seama hazardului si norocului. Trebuie sa detii intradevar o familie de zburatori, pentru caci daca intr-un pachet de carti tu nu ai cartile de AS atunci nu o sa faci niciodata ful de ASI, si pe urma totul tine de reproducere si selectie asezonate cu noroc. Treaba e simpla.

  16. asa este ” valica “,in pedigreele porumbeilor din vest se vede un pic de munca,un motiv in plus pentru care strainii se vand mai bine.

    prin consangvinizare s-au format liniile de porumbei,prin acest procedeu ajungandu-se la un numar de porumbei cu caracteristici si calitati asemanatoare ,avand un material genetic concentrat au raspandit urmasilor trasaturile lor in stil dominant.Nu este chiar asa de greu sa formezi o linie,iti trebuie mult timp (10-15 ani) sa tot imperechezi,sa selectezi,sa elimini si bineinteles un material foarte bun de inceput.Este grea consangvinizarea pentru cei care nu au rabdare deoarece rezultatele se vad in timp mai indelungat decat rezultatele din incrucisari.Consangvinizarea are un rezultat mai greoi decat incrucisarea dar efectul este mai lung si satisfactia mai mare.
    Am auzit de multe ori discutii intre columbofili de genu ” -de ce ai adus porumbelul acesta din tara X nu vezi ca nu are rezultate ? cu banii astia cumparai un porumbel cu norma la noi in tara ! ” Ce nu stia columbofilul cu intrebarea este ca un porumbel ce provine dintr-o familie “muncita” de porumbei are mai mare valoare in reproductie decat un campion provenit dintr-o incrucisare.

  17. Si ar mai fi ceva. In columbofilia mondiala gasesti porumbei care au fost stalpi ai unor crescatorii (Spin Wanroy, 131 Jan de Wert, 90 Jo Hendriks, 45 Cattrysse, Oud Doffertje Wegen, Zilvervosije Meesters, 500 van Agtmaal, Dolle van Geel, etc.) porumbei de exceptie care au fost intemeietori de linii si care au reprodus urmasi de exceptie la diferiti crescatori din lume, dar la noi cumperi un pui din parinti de exceptie, zburati si parazburati, dai si o gramada de bani caci este din campioni nationali si cand il zbori sau reproduci din el nu iese nimic. Hai ca o fi si mana crescatorului dar parca nici chiar asa. Si atunci stai si te gandesti, oare nu te-i uitat atent in ochii crescatorului cand ai cumparat de la el ? vorba lui Ad Schaerlaeckens.

  18. Vezi comentariul 2 . Continuare : daca nu ai facut ceva performant , nu mai cumpara , oricum nu faci nimic …viata este scurta … profita de ea pe alte cai

  19. Consider ca s-au spus chestii interesante aici, desi cred ca , bineinteles cele mai valoroase informatii sunt clasate. Columbofilii nu-si prea dezvaluie secretele. Pe de alta parte mi-a venit greu, sincer, sa inteleg unele comentarii ,din cauza felului mult prea personal in care au fost scrise. Eu nu mai socotesc Limba romana un scop in sine, totusi ca mijloc de comunicare ar fi bine sa se apropie cat mai mult de forma ei unanim acceptata, nu mai zic corecta. Sunt niste columbofili aici care vor sa transmita date relevante pentru topic, dar intr-o forma foarte greu inteligibila. Nu vreau nici sa jignesc , nici sa fiu ironic.

  20. D-lor, ar fi frumos daca cineva ar incerca sa le ia un interviu d-lui Butucanu, Cobzaru si alti crescatori din tara care chiar au construit familii de porumbei cu REZULTATE, uitativa putin la porumbei lui Cobzaru . Loc 2 maraton palmare scos din femela campioana la maraton 2005, si multi alti din familia aceasta prezenti in top 10 nat. Acesti domni ar avea ce sa ne invete, care stiu teorie, dar mai ales au practica(care ne omoara pe multi dintre noi). D-le Vlaicu Bogdan vad ca laudati mult porumbei din Vest, iar pea nostri (cei din tara ii calcati in picioare) la inceput am crezut ca stiti ce vorbiti, vam cautat in clasamente si mare mia fost surpriza sa nu va gasesc nicaeri, ce sa inteleg ” LUCRATI LA CONSANGVINIZARE” cu porumbei valorosi adusi de dincolo- frumoasa poveste.

  21. toti marii crescatori care s-au remarcat in diferite perioade de istorie a columbofiliei, au fost sau sunt oameni cu multi bani ce si-au permis ca in fiecare an sa achizitioneze varfurile ce se remarcau pe la diferiti crescatori. daca o sa cititi mai intai istoria crescatorului si dupa aceea a liniei respective o sa descoperiti ca multi dintre ei erau prosperi oameni de afaceri : patroni de hoteluri , de carmancerie , farmacisti , etc. etc. etc.

  22. ………multe pareri si multe din ele diferite , dar asa invatam! nu ne-am nascut invatati..dar eu cand am solicitat topicul m-am gandit ca pe viitor voi avea 1,2,3 porumbei excelenti si dupa acei porumbei sa imi creez propia matca , sa nu mai cumpar de la altii sa am propria linie ..dar trebuie foarte multa munca si rabdare.Vant in pene si multumesc domniilor..dar inca mai astept commuri si cine vrea sa vorbeasca cu mine ID delbaro_boy

  23. unde este mai multa consagvinitate?intre fratii sau intre verii?

  24. Piet de Werd spunea in unele din interviurile sale ca daca o persoana nu se simte norocos in viata de zi de zi SA NU SE APUCE NICIOADTA DE PORUMBEI pentru ca NU va fi niciodata CAMPION

  25. “Fam. Lucaci”

    Nu am laudat porumbeii din vest,am spus ca se vand mai bine si sunt mai cautati.Pentru a afirma asa ceva nu trebuie sa fi in clasamente,nu trebuie sa fi nici macar crescator de
    porumbei,pur si simplu te uiti la licitatii si iti dai seama
    dupa preturi si vanzari.

    Cum adica m-ati cautat la clasamente si nu m-ati gasit…am spus eu ca sunt in clasamente ? sau trebuie sa fi in clasamente pentru a scrie pe un site de crescatori de porumbei ? Nu stiam ca aici scriu doar cei care concureaza si sunt in clasament…..

  26. D-le, Vlaicu persoane ca dumneata care nu stie cum arata un clasament, nu stie ce inseamna emotiile unui concurs, nu stie cum se pregatesc porumbei pt. o anumita etapa, nulitati din astea ca dumneata vin si ne spune ce si cum, ca e mai valabil nustiu ce rebut de dincolo decat Campionul de la noi provenit dintro incrucisare, daca nu va aduceti aminte recititi com nr 16 scris de dumneavoastra. Tot in acest com 16 veniti si ne dati lectii, cat de simplu se face o familie de porumbei „Nu este chiar atat de greu sa formezi o linie” . Si ca sa va raspund la intrebare da trebue sa ai porumbei si sa zbori cu ei inainte de a ne da lectii . Nu va ganditi ca sunt multi crescatori care sunt la inceput de drum si veniti o sumedenie de nulitati va dati cu parerea, dati indicatii sii duceti in eroare. „Nu-mi recomanda o mancare pe care tu nu ai gustato niciodata, si poate ca nici nu ai vazuto”

  27. si mai am o intrebare…daca am imperechiat o femela cu puiu lu fratele ei de tata..este vre-o problema in a da porumbei competitivi in concursuri?

  28. Ad a spus ca multi celebri porumbei au fost din imperecheri intimplatoare…

  29. Probabil ca o sa-mi iau bobarnacele de rigoare cand o sa cititi “Fratii Ianssen au fost niste analfabeti si totusi au creat o linie de porumbei fantastica”

  30. Intr-adevar, domnule Steinbinder, exemplul cu Silvervosje nu avea legatura cu ultima mea afirmatie.Mea culpa!

  31. Ca sa ajungi la consangvinizare, trebuie mai intai sa iti cunosti proprii porumbei. Trebuie sa le sti calitatile, defectele, comportamentul atat la concursuri, cat si dupa “terminarea benzinei” si trecerea lor la reproductie. Apoi, dupa cateva generatii, cred eu ca poti sa iti faci o idee si sa lucrezi in consangvinizare.

  32. “Fam Lucaci”

    D-le Lucaci in calitate de incepator ( curios ) as dori sa-mi raspundeti, daca D-l Vlaicu nu se afla in fruntea clasamentului si nu are ce sa ne invete, atunci D-l Butucanu cine este si ce ne poate invata ca l-am cautat si eu prin clasamente si nu l-am gasit?

  33. FAM.LUCACI:
    D-le, Vlaicu persoane ca dumneata care nu stie cum arata un …………..
    (grele gramaticele estea bre)nulitatile e de vina…….. EU SANT TOTAL DEACORD CU DOMNUL VLAICU.SANGELE APA NU SE FACE,NICIODATA!

  34. PTR Fam Lucaci…..Fratii CATTRYSSE au ramas intotdeauna oameni modesti, fara pretentii, sustinand mereu ca pentru ei ca porumbeii voiajori reprezinta o necunoscuta. Nu trebuie sa joci footbol ca sa devii un bun antrenor,La fel si cu porumbei,,Sunt o necunoscuta pe cand tu ataci un om ce zice o parere?Poate ca sie ce zice..Nu o sa ajungi nicodata ca Fratii CATTRYSE,,Sti de ce?Esti arogant ! Si crezi ca le stii pe toate………Da in Belgia,Olanda sunt porumbei buni si ai tai se trag de acolo







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *