Mai multi crescatori vor sa obtina pui rosii de la voiajorii lor dar nu se intampla asa mereu. Frustrarea e mare atunci cand pe pui apar tuleiele si in loc de acel brun roscat mult asteptat apare negrul de la solzat. Am facut un rezumat din invataturile Prof. Alfonz Anker despre transmiterea culorii rosii.

1. Culoarea rosie se transmite doar in mod direct de la parinti la urmasi si odata disparuta, nu mai reapare (daca niciunul din parinti nu este rosu, nu vor da pui rosii chiar daca bunicii au fost rosii). Exceptie este culoarea opal aparuta foarte rar din parinti rosii, si care poate reproduce mai departe rosu.
2. Un mascul rosu homozigot (ambele gene care definesc culoarea sunt de rosu RR) imperecheat cu o femela albastra sau solzata, va da numai pui rosii.
3. Din imperecherea a 2 rosii heterozigoti (au si gena de albastru/solzat si gena de rosu, adica Ra), toti urmasii care nu sunt rosii vor fi femele.
4. Din imperecherea femela rosie + mascul solzat rezulta: masculi rosii si femele albastre/solzate.

Masculii rosii homozigoti (cu ambele gene de culoare pe rosu – RR) sunt rari – ei se pot identifica prin ciocul de culoare deschisa si absenta petelor negre de pe pene si coada (nu sunt tigrati).