Culoarea rosie la porumbeii voiajori


Mai multi crescatori vor sa obtina pui rosii de la voiajorii lor dar nu se intampla asa mereu. Frustrarea e mare atunci cand pe pui apar tuleiele si in loc de acel brun roscat mult asteptat apare negrul de la solzat. Am facut un rezumat din invataturile Prof. Alfonz Anker despre transmiterea culorii rosii.

1. Culoarea rosie se transmite doar in mod direct de la parinti la urmasi si odata disparuta, nu mai reapare (daca niciunul din parinti nu este rosu, nu vor da pui rosii chiar daca bunicii au fost rosii). Exceptie este culoarea opal aparuta foarte rar din parinti rosii, si care poate reproduce mai departe rosu.
2. Un mascul rosu homozigot (ambele gene care definesc culoarea sunt de rosu RR) imperecheat cu o femela albastra sau solzata, va da numai pui rosii.
3. Din imperecherea a 2 rosii heterozigoti (au si gena de albastru/solzat si gena de rosu, adica Ra), toti urmasii care nu sunt rosii vor fi femele.
4. Din imperecherea femela rosie + mascul solzat rezulta: masculi rosii si femele albastre/solzate.

Masculii rosii homozigoti (cu ambele gene de culoare pe rosu – RR) sunt rari – ei se pot identifica prin ciocul de culoare deschisa si absenta petelor negre de pe pene si coada (nu sunt tigrati).

14 comentarii la “Culoarea rosie la porumbeii voiajori”

  1. Nu am mai avut rosu homozigot de prin anii 2005. Si nici nu prea am vazut prin masina. Anker spune ca rosii homozigoti dau pui rosii cu femele albastre si solzate. Ce se intampla la imperecherea cu alte culori? (de exemplu negru, alb, cuc)

    Regulile cred ca sunt valabile pentru orice pattern/model pe rosu, adica si la argintii si trestii.

    Ciocolatiul de “Meulemans” are aceleasi reguli de transmitere ca rosul “normal”?

  2. “Culoarea rosie a porumbeilor voiajori se manifesta in mod dominant fata de toate celelalte culori…” -dr. Alfons Anker. Vezi ca tot la pagina 43 mai spune si ordinea dominantei culorilor, chiar deasupra citatului pus de mine.

  3. Am un mascul rosu homozigot, eclozionat la mine, obtinut din 2 parinti rosii heterozigoti care, in cazul lui, au transmis doar gena pentru culoarea rosie (tot impreuna mi-au dat si femela albastra, si guta deschisa, si mascul rosu heterozigot). Rosul homozigot, combinat cu 2 femele gute si 2 albastre, a generat urmasi, masculi si femele, exclusiv rosii si argintii.
    Sunt convins ca si cu o femela neagra ar genera tot urmasi rosii, dar mult mai inchisi (nu trestii, ci rosu mat, continuu), asa ceva a dat mama lui cu un gut intunecat.Din cate stiu, culoarea rosie este dominanta si peste negru, iar el, fiind homozigot, va transmite gena care va exprima caracterul (culoare rosie). Din cate am observat, intensitatea culorii rosii obtinuta din acest rosu homozigot a variat in functie de cantitatea de pigment negru/albastru din penajul partenerelor sale.
    Cu alb sau cuc nu am incercat, nu detin aceste culori, nici nu le agreez. Ar fi interesanta totusi combinatia cu o femela cuca, aceasta culoare fiind de asemenea dominanta(nu stiu daca si peste rosu).
    Personal, ceea ce ma intereseaza mai mult decat mostenirea culorii este sa vad daca puii sai vor mosteni genele de calitate ale inaintasilor si daca se poate stabili o corelatie intre calitate si culoare (presupunand ca anumite gene legate de calitate se afla pe acelasi cromozom cu genele pt culoare). Deocamdata, datele sunt neconcludente, am avut 2 fii masculi, cu 1-2 zboruri de varf, care apoi s-au pierdut la catastrofe. Deci insuficient de stabili.Mamele lor nu erau “titrate”, nici testate la zbor. In 2017 am reprodus 5 urmasi (care “promit” dpdv fizic) cu 2 femele, una dintre ele fiind baza crescatoriei, dar abia in 2019 ii voi putea testa la maraton…

  4. Nea’ Fane Butucanu este in tema cu asa ceva, el incearca de cativa ani sa “vopseasca” in rosu porumbelul de maraton. Este f aproape de reusita! Intradevar, un mascul ca sa transmita rosii mai departe trebuie sa fie rosu dominant, sa aibe ciocul si ghearele albe si sa nu aiba tigratura in pene. Daca are tigratura in pene inseamna ca nu va reproduce femele rosii, doar gute sau f rar alta culoare. Ca sa fie rosu dominant, trebuie sa aibe cel putin 3 bunici rosii si amandoua bunicile(care inseamna ca si strabunicii au fost rosii). Asta din ce-am inteles si eu de pe la altii. N-am apucat sa experimentez multe, doar anul trecut. Ps:Am reusit sa scot 2 masculi dominanti :-)))

  5. Am intalnit cel mai frecvent, exact culoarea pe care o are porumbelul in poza, sa spunem trestiu pe rosu, la porumbeii de talie mijlocie spre mica dedicati etapelor de maraton.

    Aceasta culoare am vazut ca.i specifica porumbeilor de jan thelen

  6. Am avut eu Andrei Ciocolatiu Meulemans.Cu femela guta a dat numai guti iar cu femela neagra tot guti si negri.Nici macar un rosu din peste 20 de pui.

  7. Un ciocolatiu Meulemans este roșu recesiv nu roșu dominant. Teoretic sub roșu ala receisv poate sa fie și roșu dominant. Dar cum a dat numai porumbei albaștri înseamnă că e doar albastru.
    Roșu asta dominant e chiar simplu de înmulțit. Acum daca va apucați sa băgați albi, cuci sau negri nu e nici o surpriză că nu ies roșii.
    Vad prin comentarii că un roșu daca are tigratura nu scoate fete roșii. Nimic mai fals. Un mascul roșu cu tigratura scoate jumate din pui roșii..acum daca scoți doi pui și se nimeresc albaștri nu înseamnă că e o regula…tb să scoți mai multi și cu siguranță jumătate o sa fie roșii.
    Păcat că nu prea interesează pe.multa lume genetica culorilor. Sunt atâtea culori frumoase (unele chiar rare) da cine sa le înmulțească daca ne impidicam de un amarat de roșu…

  8. Imi plac rosii de mor…masculul care imi scotea ambii pui rosii cu femela guta l am pierdut la o catastrofa.El era scos dintr o pereche cu tata gut si femela rosie care a dat toti masculii rosii si toate femelele gute.Femela avea ochi albi, masculul portocaliu,curios este ca la fiecare rand de pui,acestia aveau ochi diferiti prima serie puiul mascul ochi alb si femela portocaliu,seria urmatoare era invers!

  9. Mascul rosu caramiziu cu femela albatra a dat rosii, negrii si albastrii .

  10. Pt com 8. La mine a fost invers,am avut o femela meulemans ,imperecheata cu un gut si din 6 pui,5 au fost rosii si doar un gut si ala in a 3 a serie a iesit.

  11. Am un mascul rosu tigrat care a scos pui cu o porumbita albastra ( porumbita aia a scos la viata ei numai pui albastri cu orice mascul) cu masculul rosu scoate numai pui guți inchisi aproape negrii…cum e posibil asa?

  12. dintr-un solzat deschis si o argintie a iesit un albastru cu cateva pene albe , ce sex va avea puiul ?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *