Cum se zboara yearlingii?

Cum jucam yearlingii? Pana la ce distanta? Ii asteptam sa se maturizeze si la 2 ani ii zburam fond? Am observat in multe cazuri porumbei care la varsta de 1 an fac norma la fond si vin excelent, iar la 2 ani sunt ratati complet. Din cauza ca au fost fortati ca yearlingi?

Sunt un tanar incepator dar am 4 yearlingi cu 3-4 fonduri chiar si de 1000 km clasate. Imi e cam teama ca sunt ratati pentru sezonul urmator. Ce ma sfatuiti sa fac cu ei?

Cu stima,
Adrian

58 comentarii la “Cum se zboara yearlingii?”

  1. Stie cineva cum au zburat ca maturi puii care facusera norme la fond si i-am publicat aici in trecut?

  2. cum doriti ! nu exista reguli ! daca reusiti performanta o sa primiti felicitari ! daca o sa fie un esec atunci nimeni nu o sa bage de seama,numai dv-stra ! Succes !

  3. au zburat foarte bine chiar unii au clsat foarte bine aici depinde de crescator cum stie sa-i motiveze si sa-i intretina..daca porumbei sunt in forma cred ca nu o sa fie nici o problema sa-i zbori in 2010

  4. Parerile sint inpartite uni zboara si fac palmares ca yarlingi si continua si la 2 anii(vezi la Butucanu) altii care incerca fac palmares sa yarlingii si la 2 anii sint zero(totul depinde daca porumbei trec muntii sau vin cu vint din fata care poate de obicei bate din fata in regiunea unde locuiesti).Deci cum spunem pe romaneste Toate caile duc la Roma.Eu nu pot spune sa faci norma cu ei la fond mare fond sau maraton fiinca parerea mea poate sa fie gresita si asfel regreti ca ai ascultat de mine sau de noii.Eu personal voi incerca in 2010 sa fac cu ei 3 fondurii pe minim si dupa pentru placerea mea inca 2 de peste 900 km(dar am la reproductie 74 de cupluri la lot de zbor in jur de 120 yarlingi si plus 17 batrinii de aceia nu imi permit sa tin sa inbatrinesca fiinca scot undeva in jur de 200 de puii pe an).Decizia finala o vei avea tu cum si ce vei face dar depinde in ce regiune stai si daca esti un bun crescator.Mult succes.

  5. trebuie sa avem rabdare cu porumbei nu poti sa devi campion peste noapte si chiar daca ai deveni campion nu sti cum ai facut sa fi campion trebuie sa invatam din greseli si sa nu le mai facem, cel mai bine le inveti pe pielea ta.
    bafta anul acesta cu yearlingii

  6. De o saptamana am o pereche de pui,pe care deabia astept sa ii zbor in aprilie cateva etape cu maturi….Porumbei care se nasc campioni ,mor campioni….parerea mea

  7. citeste istoria porumbeilor bricoux si-o sa vezi modul in care erau zburati si la ce varsta erau imbatabili!domnul man simion,campion national 3 ani consecutiv,nu forteaza poarumbeii pana la 3 ani.mai sunt multi altii care procedeaza astefel si isi construiesc loturi puternice!

  8. parerea mea zborai doar 5-6 etape in tara si e de ajuns anul asta si la anul la 3 ani poti sa ataci fond-maraton un pui care claseaza la pui la fond inseamna ca e ceva de capul lui si numai trebuie sa iti demonstreze nimica mai ai putina rabdare cu ei si poate o sa ai si multe surprize placute

  9. eu zbor pui 7-8 etape in primul an la pui in urmatorul an prefer sa ii joc doar in tara si maxim 8-10 etape si in urmatorul an in bag la toate categoriile si care ramane e bun am avut porumbel care deabia la 5 ani a avut 2 clasari in primi 20 pe judet si pana atunci clasa mereu 3 etape dar pct mare

  10. Sunt multi crescatori care lasa por.sa se maturizeze.Eu zbor yarlingii toate etapele in tara, al 2-lea an merg cu ei pina la 650 km si al 3-lea an pina la capat (cu conditia ca ei sa provina din parinti zburati la fond sau maraton).Sunt si exceptii care infirma regula.Daca ,,simti”ca yarlingul este intr-o forma buna angajeaza-l si o sa vezi ce poate.

  11. Zboarai fara frica,io in 2008 am avut 56 de yearlingii,si iam zburat toate etapele in 2008,cand spun toate etapele is viteza,demi-fond,fond,si maraton,clasand yearling pe locul 16 national si 1 zonal,apoi in anul acesta care a trecut,tot cu yearlingii care au zburat in 2008 am zburat,si rezultate destul de bune,doar ca la maraton,pt ca la viteza si demi-fond,pui de 2008 vineau foarte bine clasand loc 4 national de la 450km,apoi loc 6,7national de la 500km loc 7 national au fost tot de un yearling de 07,si cum spune-am la maratonu de 880km,am clasat un mascul de 07 loc 2 national si 1 zonal,si la al2a maraton de 950km tot acel mascul l-am clasat pe locu 42 national si 3 zonal,si parere-a mea ca da porumbei care is buni zboara la varsta de 1 an ,2,3,4,5…am avut mascul de 2002 care in 2006,2007,,a zburat toate etapel si fonduri maratoane,si apoi o fost retras la matca,in fine fiecare cu parere-a lui io personal zic sa-i zbori.

    Un An 2010 FeRiCit…..Si Sa FiE FoaRtE BuN Pt VoIaJoRi

  12. Am propus acest topic pentru ca mi se pare o mare problema.
    Stiu 2 yearlinge surori care anu trecut au castigat 2 fonduri din 1500p la 640 km si din 1000p la 800 km.Una a facut norma cu 200 puncte iar cealalta avea 24 puncte in 2 etape si ii mai trebuia o etapa sa intre in fata de tot in expozitie la mare fond yearlingi dar a avut o problema si nu a mai fost angajata.
    Anul acesta una s-a pierdut iar cealalta are 300 puncte in 2 etape din 4 angajate.
    Si mai pot da exemple.

  13. PAREREA MEA IN ACEASTA PRIVIINTA ESTE CA TOTUL DEPINDE DE 2 ASPECTE : 1 LINIA DE PORUMBEI :DUPA PAREREA MEA EXISTA DOUA POSIBILITATI LINII CARE SE PRETEAZA LA FOND SI MARATON CA YARLINGI ,CHIAR SI CA PUI IAR LA VARSTA DE 2-3 ANI SA ZBOARE LA FEL DE BINE ,ALTE LINII CU MATURIZARE MAI LENTA EI FIIND ZBURATI CA PUI 200-250KM ,CA YARLINGI NU MAI MULT DE 700 SAU CHIAR 500 ,ULTERIOR LA 2-3….7 ANI SA ATINGA APOGEUL CARIEREI DE MARATONIST LA ZBORURILE PESTE 800-900-1000KM.AICI INCLUDEM PORUMBEII DE 6-7-8 ANI CARE VIN DE LA BARCELONA IN DIFERITE CRESCATORII LA VARSTE VENERABILE DE 7-8ANI CAND ALTII NICI LA MATCA NU AU PORUMBEI DE 9-10 ANI CREZAND CA PORUMBEII BATRANI NU MAI TRANSMIT DUPA 5-6 ANI. FACAND O PARANTEZA AM CITIT UNDEVA DESPRE UN PORUMBEL AL LUI G.CARTEUS CARE LA 9 ANI A CLASAT AL 53 -LEA NATIONAL BARCELONA CURSA PE CARE A ZBURAT-O DE 7 ORI IN VIATA SA!!!!!!!!!!!!!!PROBABIL DUPA PAREREA UNORA ACESTA VA FI UN REPRODUCATOR SLAB DEOARECE ESTE BATRAN……….DECI SUNT PORUMBEI CARE POT ZBURA MARATON LA UN AN ,IAR ALTII POT ZBURA SI LA 9 ANI TOTUL DEPINDE DE MATURITATEA LINIEI RESPECTIVE DE PORUMBEI SI DACA PE ACESTI PORUMBEI II TINE SAU NU SA ZBOARE LA UN AN. BINEANTELES UN ROL IMPORTANT IL ARE SI CRESCATORUL CARE TREBUIE SA STIE UNDE TREBUIE SA SE OPREASCA PENTRU A NU AVEA PROBLEME SI PENTRU A AVEA CONTINUITATE IN REZULTATELE ANILOR VIITORI. 2. UN ROL IMPORTANT IL ARE SELECTIA :DACA UN CRESCATOR CARE DETINE O LINIE DE FOND CU MATURIZARE LENTA 2-3-4 ANI POATE INFUZA O LINIE CU PRECOCITATE RIDICATA SI DUPA ANGAJARI SUCCESIVE 5-10 ANI LA RAND POATE SA-SI IMBUNATATEASCA LINIA SI PORUMBEII SE VOR ADAPTA SI VOR CONCURA BINE CA YARLINGII LA CONCURSURILE DE MARATON. PERSONAL AM AUZIT MAI MULTE INTAMPLARI IN CARE YARLINGII CU NORME LA FOND NU AU MAI CONFIRMAT DECAT CEI CARE AU COMFIRMAT ,IAR LA MINE IN CRESCATORIE PE CEI CARE AU CONFIRMAT II POT NUMARA PE DEGETE ,PE MATURI IMI ESTE MAI GREU…FIECARE FACE CUM VREA SI CE CREDE CA ESTE MAI BINE ,STAND DE VORBA CU MULTI CRESCATORI DE TOP DIN TARA SI NU NUMAI ACESTIA MI-AU SPUS CA DE LA 2 ANI INCOLO PORUMBELUL ISI ARATA ADEVARATA VALOARE. CHIAR SI IN OLANDA SUNT SUPER CRESCATORI CARE NU FORTEAZA PORUMBEII CA PUI(MAX.200KM) SI YARLINGI(500-600KM) YAR LA 3-4 ANI CLASEAZA BINE LA BARCELONA.

  14. sa nu uitam ca nici un zbor nu seamana cu altul,nici un om cu altul si bineinteles nici un porumbel nu seamana cu altul…sint rase de porumbei care se maturizeaza mai greu si rase care au o maturizare mult mai precoce.Cel mai bine e sa ne dam seama singuri de ce fel de porumbei avem in crescatorie si sa luam decizii care sa ne apartina cel putin 60% iar restul sa fie selectat de ceea ce auzim la unii crescatori care pe linga performantele care ii fac cunoscuti,acestia sa nu faca parte din categoria celor care subliniaza faptul ca in columbofilie exsista secrete.Este clar ca fara experienta nu putem lua usor decizii mai ales cu porumbeii care sint niste fiinte foarte gingase.Concluzia mea ar fi sa incerci sa-ti faci singur niste principii si sa nu astepti ca cineva din exterior sa aleaga in locul tau.Multa bafta si sanatate in crescatorie

  15. sunt multe pareri impartite unele care vin din partea unor persoane care au zburat porumbeii numai in jurul casei atat (aviz lui braicovici nicu) si nu cred ca aceste persoane sunt in masura sa dea un raspuns competent ca nu are de unde sa stie.ca raspuns la intrebarile tale eu iti spun ca aici depinzi si tu,daca ai stiut si stii sa ii refaci bine dupa concursuri nu vor fi compromisi pt anul urmator si vor putea sa faca fatza zborurilor mari.. sa stii ca si la concursurile de porumbei se tine seama de noroc si de stiinta crescatorului :-P asa ca ramane ca noi sa riscam sau nu.

  16. salut ,ptr daniel, cred ca tu fortezi limitele ,intelegem ca ai 74 perechi la matca ,asta presupune fortarea limitelor unor pui? ai spus ca ;vezi butucanu; stii cate pasari de valoare se pierd asa fortand fortand si iar fortand,butucanu deja are un nume si isi permite sa forteze stim noi ,dar intrebarea este zboara si al doilea an ? da dar viata unui porumbel abia incepe la doi ani .deci ce facem cu el ,fortam iarasi si pierdem pasarea ?
    adica o autodistrugem ,pai zborurile astea la limitele extreme eu cred ca sunt facute mai mult ptr reclama ,asta e parerea mea ,ma repet avem in lot porumbei de 4 [patru ]ani care nu au zburat ,au facut doar antrenamente vreau sa vad cum se comporta. salutari si bafta multa

  17. O intrebare foarte buna, un subiect cu multe controverse. Felicitari celui care a deschis acest subiect.
    Ca sa iti raspund la nelamurirea ta, fii atent cum ti se comporta “sportivi”, mai ales dupa prima/ a doua etapa de fond si iti vei da seama daca pot mai mult, dar daca merg bine, si isi indeplinesc obiectivele, sfatul meu este ca in toamna sa-i introduci la reproducatori pt ca risti sa ….nu-i mai ai in 2011.
    Acum ca sa discutam pe tema subiectului, parerea mea este urmatoarea :

    Ca sa putem vedea sigur daca e rentabil sa zbori porumbeii de 1 AN la 900 km, sau abia cand acestia sunt la 2-3 ani, ar trebuii facuta o STATISTICA de catre fiecare columbofil. Personal am observat unele lucruri :
    1. Sunt crescatori in orice judet din tara, care, ATENTIE, concureaza la Fond / Maraton de 20-30 ani, si zboara porumbeii de 1 AN la 900 km.
    Sfat : Nu luati exempul acestora, poate dvs, v-ati apucat “IERI” sau “ALATAIERI” si vreti sa faceti ce face vecinul de 20-30 de ani???? Mi se pare amuzant, sa nu mai vb de cunoasterea porumbeilor si a experientei.

    2. Puteti sa ii concurati la 1 An, sa pierdeti din 80 yarlingi, 60 sa zicem, din cei 20 ramasi 3 au bareme la Maraton / fond, 7 mai au la Fond si restu au cate 1 sau 2 etape de fond sau maraton, cam asta e bilantu chiar si la acei care zboara de 20 ani asa, nu credeti, urmaritii sa vedeti. Din acestia care va raman poate, probabil va sarii chiar si un Campion, sau poate in anul urmator. Tot asa este posibil ca acei porumbei de un an care au zburat foarte bine, la doi ani sa nu-i mai aveti.

    3. Ca sa nu va mai inselati atata in privinta varstei, uitativa la CRESCATORII CU REZULTATE DIN ZONA dvs, care concureaza cu porumbei de 1 An la 900 km, si vedeti cu cati INCEP si cu cati TERMINA, ce au facut, si ce v-or face anul viitor.

    4. Cauza din care se pierd in anul urmator adica cand au 2 ani, sau numai vin asa ca la varsta de 1 An, este ori pt ca au fost bolnavi, ori pe interior sunt “terminati”( ficat,rinichi, organizmul nu mai fiunctioneaza bine). De ce? Pt ca a fost fortat la 1 an, si cei care vor trece de concursuri cu brio in anul 2, putine sanse mai au la 3 ani. Uitati-va sa vedeti cati dintre crescatorii, care zboara porumbeii la 1 An, AU IN LOTUL DE ZBOR PORUMBEI DE 3-4 ani, sa nu zic mai batrani si cati?????

    5. Staf Dusarduin, Mare Campion al Concursurilor de Maraton, Atentie, NATIONALE, nu pe strada, spunea : Invata intai sa umblii si apoi sa alergi. Acum eu va zic : “Cine are urechi sa auda e bine, cine nu, rau pentru el”.

    6. Uitati-va la marii crescatori ai Belgiei, Olandei, cati rup porumbeii la 1 AN?
    Daca ar ajuta la ceva, credeti ca ei, tarile cele mai dezvoltate columbofil nu ar aplica o astfel de selectie ???

    7. Va dau un exmplu real din zona de vest a tarii noastre, sa nu se supere cei pe care ii dau exmplu.
    Cioara Daniel, un crescator foarte bun in judetul Arad dar si pe tara la cat Fond / Maraton. Zboara porumbeii la 1 An, nu stiu daca are in lotul de zbor din 2010 vre-un porumbel de 3 sau 4, si nu stiu cati are de 2 ani. El ii concureaza la sange de la un an, motivul, a intrat “IN HORA CAMPIONILOR” si vrea sa ramana acolo.

    Peto Janos, un crescator deosebit, cu foarte mare experienta, Campion National, singurul crescator din tara care a avut porumbel de la Barcelona, am concurat cu impotriva dinsului in acest an, nu am vazut sa angajeze la 900 si 850 porumbei de 1 An, de ce oare??? A vazut ca nu se merita.

    La fel concurez si eu, in primul an pana la 550 – 650 km, DAR, numai daca timpul este bun. Mentionez ca am un lot de 142 zburatori in fiecare an, si cu 150 de puii care an de an vin din spate. La maturi anul acesta ca au fost catastrofe, si am dat si eu cu porumbei de 1 an , la 900 km, fiindca am fost obligat sa fac o selectie mai dura, am ramas cu 50 % din efectiv, altfel 80-85%, si nu aveam unde sa mai las tineretul.
    Acum am mai redus din reproducatori, am vazut ca nu am ce face, si in 2011 probabil ca din nou v-a trebuii sa ii zbor pe cei de 1 an la 900 km.

    Fiti atenti, ascultati, observati, nu va pripiti, toate se fac la vremea lor, Columbofilia, inseamna RABDARE, rabdare cu tine si cu porumbeii tai.
    Sper ca aceste randuri sa-i ajute pe multi si sa le lamureasca multe dintre probleme.
    Succes !!!!

  18. PT POZ 16.
    DACA AVEAM NEVOIE DE UN SFAT AL CEREAM
    NU TREBUIE SA ATI FACI RECLAMA PE NUMELE MEU
    COLEGU A CERUT UN SFAT DACA POTI AL AJUTI NU TREBUIE SA FOLOSESTI (BRAICOVICI NICU )

  19. Mda, un subiect care a mai fost ”atins” in alt topic, poate chiar in mai multe, dar care este si va fi mereu in actualitate.
    Voi incerca un raspuns ptr.Adrian si nu numai.
    Mentionez ca nu sunt campion national,nici macar mondial, si ca ce spun eu nu este litera de lege.Buuuun.
    In primul rand ar trebui urmarit cat de obositi au venit acestia de la fondurile la care au fost jucati, perioada imediat urmatoare,10-12 ore fara ai stresa, si cam cum s-au recuperat fizic si mai ales psihic.De asemenea conteaza si metoda de joc [natural sau vaduvie – ce tip de vaduvie] care nu a fost mentionata in text.In fine important mai este cum au incheiat sezonul respectiv adica in ”crestere” sau in ”scadere”.
    Un alt aspect important este ca trbuie sa-i privim individual,si nu ca pe un tot unitar pasarile nu se comporta la fel, nu au aceiasi capacitate mai ales daca sunt din linii, populatii diferite.
    Daca au clasat 3-4 fonduri la un an au toate sansele sa-si arate valoarea si in continuare dar,mare atentie, unele pasari nu mai reusesc acest lucru, altele chiar se pot pierde.
    Este important si cum au zburat ca pui, in ce fel au fost angajati,cati km. au facut,si cati km. au clasat – informatie care nu este in text.
    In ansamblu trebuie sa urmarim pasarea, pe toata viata sportiva [si nu numai] ca sa ne putem da seama de uzura la care a ajuns luand mai departe o decizie corecta ca si in cazul de fata.
    Am vazut pasari care au mers snur- pui – yarling – doi ani dar apoi nu au mai dat rezultate sau au ajuns la matca ,crescatorii respectivi nu i-au mai zburat si dupa aceasta varsta.Personal imi place sa am si pasari ”batrane” in lotul de zbor ptr. ca ajungi sa-i cunosti asa de bine ca poti sa te bazezi pe ei cu mai mare exactitate atunci cand faci echipa sau cand se pregatesc ptr. o etapa anume.In plus o pasare batrana care zboara bine si claseaza da dovada de o mare vitalitate lucru f. cautat.
    Ce este important, ca si in cazul de fata este ca noi trebui sa incercam pe cat putem sa nu-i irosim acea vitalitate, sa nu uzam pasarea.
    Revenind la cazul de fata, cei 3-4 yarlingi trebuie putin priviti si cu ochii mintii, tinem cont de tot ce am prezentat mai sus, si, in primavara trebuie sa urmarim si alte aspecte:
    -culoarea si structura pectoralilor
    -calitatea si structura penajului[atentie la remige secundare anormale!!!] poate fi un semn de uzura prematura,o fortare a pasarii.
    -greutatea pe care o are pasarea in functie de marime – sa nu ne pacalim cu o pasare usoara sa zicem mama ce in forma este dar ea saraca sa fie de fapt slabita ,uzata.
    -temperamentul fiecarei pasari sa fie asemanator cu cel de anul trecut – deci si ca ”batran” si ca yarling sa aiba acelasi comportament.
    -atentie si la cum arunca puful – nu-l arunca fie este cam gras,asta nu-i o problema fie a suferit o modificare hormonala asta poate fi o problema,semn al uzurii timpurii.
    -ar fi f. bine o rememorare a etapelor jucate de yarligi la fond, sa tinem cont daca au fost viteze mici chiar de la primii sositi – poate fi o avertizare -timp rau sau ma rog un concurs greu sa ne gandim de doua ori la asta!De multe ori lasa sechele le un porumbel in formare, si uzura.
    Personal recomand tinerea unui registru in care sa notam diverse aspecte de la concursuri – ne va ajuta f. mult ulerior.
    Sfatul meu ar ca daca veti tine cont de tot ceea ce am incercat sa prezint in acest modest comentariu, o sa ”simtiti” ce trebuie sa faceti cu yarlingii respectivi.
    Mult succes .

  20. Multumesc si eu pentru parerile frumos argumentate ale domnilor de mai sus.

    Am o singura intrebare referitoare la discriminarea pasarilor: daca privim pasarile individual atunci cand le punem la munca, nu riscam sa “pedepsim” mai rau un porumbel foarte bun (pentru ca poate) si sa-l cocolosim tinandu-l acasa pe altul care nu poate? Este ca si atunci cand dupa cateva etape, se angajeaza doar pasarile care au sansa la norma, restul (care au fost mai slabe) fiind tinute acasa pentru ca oricum nu mai au cum sa faca norma. Personal asta mi se pare persecutarea valorii si protectia mediocrilor, care ar fi o chestiune daunatoare in crescatorie.

  21. sal vreau sa imi spun si io parerea am citit de curand un articol despre porumbei tineri si in interviu vorbea ocupantul lucului 1 al germaniei -melching la intrebarea privitoare la menajarea porumbeilor tineri de un an acesta a raspuns:”nu.porumbei tineri trebuie zburati de la primu pana la ultimu concurs .in felul acesta o sa avem o selectie mai buna si puternica .acei tineri care raman-cu cateva excepti -vor confirma pe viitor.la uramatoarea intrebare daca condiitile sunt prea grele de concurs din tinerete afecteaza performantele pe viitor raspunsul a fost :pana acum nu pentru ca cei 5 porumbei cu care am devenit campion inca din primul an din viata au avut 42 de clasari”.un prieten deal domunului melching pe nume kottek a angajat la rostok un numar de 17 porumbei toty de un an la distanta de 887 de km si a devenit in anul acela vicecampion zonal : deci presupun ca din 20 de tineri daca ramanem cu 5-10 la sfarsit acestia vor confirma pe viitor succes in 2010

  22. Imi pare rau ca am uitat sa mentionez.
    O femela a clasat prima etapa de 160 km cu 10 puncte intr-o concurenta de 11.000 porumbei.Fonduri : 670 clasat,800 neclasat(a fost prinsa si a intarziat 4 zile),860 clasat,1000 clasat.Deci e capabila sa claseze de la prima viteza la ultimul maraton.
    Fratele ei de cuib are 3 fonduri zburate,unul clasat pana la 860 km.
    Un alt yearling are 670 si 800 neclasate.
    Al patrulea are doar un fond neclasat(era tardiv si nu am vrut sa il fortez mai mult).
    Porumbeii au fost zburati la natural.

  23. Salut! am avut in 2009 un yarling care a zburat patru etape ,doua de 700 si doua de 800,clasandu-le pe toate.Credeti ca il voi proteja in vreun fel? Totusi sunt de parere ca trebuie sa ai putina experienta la zborurile de fond si sa sti ce ai in cotet.De ex .eu am un mascul de 04 care va zbura si anul acesta la fond si maraton deoarece cred ca nu si-a spus ultimul cuvant.Acesta la doi ani din doua fonduri de 500 nu a clasat nici unul,dupa care l-am vandut unui prieten.Dupa un an de zile mi-am dat seama ca am gresit in privinta lui si l-am rascumparat.In 2008 a zburat cinci etape la fond si a clasat patru din care doua de 700 si doua de 800,iar in 2009 a zbutat la fel cinci etape din care a clasat patru,doua de 700 si doua de800.Eu personal cred ca unii porumbei ca si oamenii se maturizeaza ma greu iar altii mai repede,dar cu o selectie riguroasa in timp cred ca fiecare dintre noi putem obtine aproape tot ceea ce ne dorim,bineinteles depinde si de investitiile fiecaruia si de ce doreste fiecare sa faca.Bafta tuturor in noul an competitional.!!

  24. eu zbor yearlingi toate etapele incepand cu drumurile de viteza,demifond si de obicei 4 fonduri (cate are asociatia in plan)intre 560-780km,asfel in primul an de zbor ca porumbei maturi au in general 12etape si in asa fel nu am probleme iarna ca nu-mi ajung banii de mancare la ei.Niciodata nu mi-au placut porumbeii care la varsta de doi ani nu au mai mult de 7000-8000km zburati in concursuri,aia nu sunt porumbei de cursa,sunt de frumusete.

  25. buna ,super creionat de comentariile 18-20, dar atentie treceti prin filtrul mintii,traduceti asa cum trebuie unele informatii adica si ochiometric ,observati pasarile si luatile pe fiecare asa cum le recomanda calitatile,dar incercati sa respectati reguli elementare ,superb topicul, cu implicari a unora care nu ”fluiera” atunci cand zic ceva bafta

  26. Sunt foarte multe pareri,dar eu asa consider ca merita ingrijit porumbei de un an in sensul ca le zburam doar la fonduri scurte si chiar daca nu se claseaza la un an ii mai asigur o sansa ca adevaratii fondisti la 2 ani de zile incep sa faca performanta si dupa 2 ani de zile se poate scoate maximul din ele,si daca nu si face baremul la 2 ani la fond-maraton,s au minim 2 etape cu punctaj foarte minim nu mai are ce cauta in columbarie,am avut yarling cu norma de fond loc 1 pe zona dar in celalat an l am pierdut dar sunt si multe exceptii asa ca fiecare face cum crede el mai bine esential ii ca porumbeii sa fie tinuti foarte sanatosi .

  27. ce inseamna yearling ? scuzati intrebarea ! ce varsta are ? de ce se numeste asa ?

  28. numai incercand si din greseli o sa inveti,daor ca in fiecare an sa nu faci aceiasi greseala ,in 90% din cazuri e bine sa nu ii fortezi dar cum spuneau cativa oamani mai sus daca ai lot de 30-50 de porumbei e bine sa mai ai rabdare dar daca ai 150 si in spate alti 150 care vin e imposibil sa nu te risti sa bagi cativa si numai cosu o sa decida care merita sa ramana si care nu

  29. adrian tu ai mare dreptate cu faptul ca ar putea fi foarte uzati ptr ca eu tin sa precizez ca noi romani avem o mare scoala de columbofili si ca reusim sa facem rezultate cu un porumbel de 1 an de zile lucru care cu 10 ani in urma se intimpla foarte rar , ce cred eu e ca cei 4 yarlingi au venit ei acasa din propria vointa de a veni acasa,sansele de reusita la concursuri cu cei 4 yarlingi la 2 ani sunt de 80% doar cu o motivatie adaptata unui porumbel de 2 ani.Multa bafta.

  30. Ideea mea pentru yearlingi pentru anul curent ar fi urmatoarea: Vor zbura cele 2 fonduri de 550 respectiv 700 iar cei care le claseaza pe primele doua sau vor avea punctaj bun (sub 40 puncte reprezinta pentru mine un punctaj bun la o etapa la fond) la una din etape vor merge la al treilea,al patrulea,chiar al cincelea.
    Tardivii vor zbura doar in tara si ii voi pregati pentru 2 ani.

  31. Salut!
    Intodeauna sunt argumente pro si argumente contra. Important este sa simti tu porumbeii
    Eu personal,incepand din anul 2009,avand in vedere ca in opinia mea,valoarea crescatorie a crescut mult,am zburat puii pana la 200km si cred cu tarie ca la pui conteaza foarte mult pt viitor sa se faca etape cat mai multe si mai scurte,iar yearlingii care au origini de fond cred ca este cel mai bine in primul lor an din viata sa ii joci pt demifond,fiind totodata si o categorie frumoasa. Asa nu vor fi obositi si istoviti ca dupa un sezon cu multe etape de fond,iar in anul urmator cred cu tarie ca vor avea un cuvant de spus dupa acest parcurs.
    Dar sunt sigur ca un yearling cu origini foarte bune,super motivat si in forma jucat atat la natural cat si la vaduvie poate fi imbatabil,asa ca ce sa iti zic,important este fealing-ul fiecaruia,cum se simte si cat de bine este pregatit porumbelul pt o etapa,ce iti doresti de la el pt anul in curs.
    Clumbofilia nu este totusi o stiinta exacta si de aceea de multe ori apare neprevazutul,ceea ce o face mai frumoasa,mai antrenanta,ne face gasim cele mai bune solutii,asa ca tu esti cel care trebuie sa iei deciziile,tu iti cunosti cel mai bine porumbeii tai.
    Mult succes in 2010!!!
    sunt curios dupa acest sezon ce ai facut cu ei,asa ca asteptam un nou topic dupa concursurile din 2010!

  32. Ptr. porumbei.ro da absolut corect persecutarea valorilor si protejarea mediocrilor este chiar o chestiune nu daunatoare, ci foarte daunatoare si nu doar in crescatorie ci pretutindeni – uitati-va in jur.
    Totusi nu putem sa privim lotul de zbor ca pe un intreg,ca pe un tot absolut nici macar echipa, fiecare pasare reprezinta o entitate si ar trebui evaluata ca atare.Unii dau hrana la fiecare vaduv in parte ,cantarita etc ,etc.ce sa mai o nebunie…
    In cazul de fata, pasarile care sa zicem ca nu pot sa mai zboare fond pot fi folosite cu discernamant ptr. a realiza norma la palmares general sau ptr. altceva, ptr. a ajuta crescatorul sa faca norma palmares general sau multe alte posibilitati, nu ca ii vom cocolosi dar nici sa-i fortam fara rost nu-i bine ptr. ca fie o sa avem o cazatura de pasare uzata care nu mai este buna nici ca doica fie se va pierde.
    Protejarea nonvalorilor este din pacate des practicata si duce la dezastru intr-un timp scurt.
    Pasarea care chiar poate nu va fi ”pedepsita” prin angajari la fond este , ca si calul pur sange arab, cu privirea spre ”marginea pamantului” deci trage, merge nene, vine lejer de la mari distante face barca cand ajunge acasa si-si bate aripile ,bea apa ia trei boabe si se duce sa vada ce mai este prin boxa sau sa-si intalneasca femela in cazul vaduvului.
    Marele merit al crescatorului este de a putea face distinctia intre cel care chiar poate si cel care va fi folosit in alt mod.
    Alt aspect intalnit aici despre care as vrea sa discut este ca,dupa mine, este gresita ideea ca dupa cateva etape pasarile cu sansa la norma mai merg ,celelalte nu – dimpotriva – dupa cateva etape ne separam loturile deci cei care vor merge la fond si cei ce raman ptr. demi. si viteza, si chiar ne gandim care poate face categ. general.
    Este insa primejdios sa ne batem in piept si sa spunem ca toti yearlingii vor vedea tari straine – s-ar putea sa le placa pe acolo si atunci…. ce facem o luam de la capat..?De cate ori ?Sau unii dintre ei nu sunt pasari de fond pur si simplu si atunci a cui este greseala – a crescatorului.
    Am un coleg de club , incepator, care dupa mai multe angajari a vazut ca pasarile nu stralucesc la viteza-demi. si sfatuit de niste ”binevoitori” le-a bagat la fond.Rezultat le-a pierdut pe toate.Sau parca a mai venit una dupa nu stiu cat timp.Da, deci nici asa nu-i bine.
    Parerea mea, este ca in primul rind trebuie sa ne CUNOASTEM PASARILE si nu in ultimul rind este important sa ne CUNOASCA SI ELE PE NOI.In rest totul se desfasoara de la sine, deci, nu este suficient sa le dam hrana ,apa ,spatiu, si apoi sa ne miram ca parca nu prea merg.
    Poti sa cumperi cartea dar nu si cunoasterea !
    Cu stima.

  33. Deci sa inteleg bine(deviez putin de la subiect scuze) peste tot pe unde am citit pe forum porumbel net sau porumbei ro este bine daca vrem sa decoperim rapid ce calitati avem in crescatorie si-sa avem continuitate in acelasi timp(vitalitate) da nu ex; abuzam cu medicamentele maxim 5 zile (mizind pe natural si imunitatea porumbelului),sa nu fortam porumbeii de puii,yarlingii pina nu ajung la maturitate ex; 3-4 anii pentru maratone si sa inteleg bine ca straini nu forteaza nota cu yarlingii si medicamente plus de 5 zile de aceia au ajuns la performantele din ziua de astazi?

  34. Ce origine a avut Dl.Vasiliu la porumbei?Cum au ajuns regiunea Moldovei sa aiba cei mai bunii porumbeii de Mare fond si Maraton?In istorie Dl.Butucanu pina in anii 90 de unde a avut porumbeii si cum a ajuns rapid la rezultate?Dupa cum stim Dl.Andruseac a fost de loc din regiunea moldovei dar casatorit si locuieste in Banat- pina in anii 90 de unde avea porumbeii si cum a zburat sa ajunga le rezultatele din anii aceia?ex:din tara ar mai putea continua. Dar- in ce an avut rezultate Bricoux care zbura pasari la 3-4 anii si-in ce an sintem astazi?Cum aratau porumbeii din anii aceia si cum arat cei de astazi(cum aratau masinile in anii aceia cu ce viteza rulau si cum arata cele din ziua de astazi si cu ce viteza ruleaza)?De ce Bricoux a fost detronat de a rezultate cind in zona flamanda a aparut Van den Velden si cum zbura acesta?De ce cei batrini care nu au mai facut infuzie si dupa anii mai precis 2000 cind au inceput sa se faca infuzi mai de calitate in tara nu se mai vad primi in clasament.De ce cind eram mai tinerei alergam mai mult mu oboseam si asta zi de zi si an de an si dupa ceva anii la batrinete nu mai putem alerga mult? Bizare intrebarii.Multumesc

  35. Corect si destul de clar asfel nu ar mai exista categoria yarlingi.Multumesc

  36. In reportaje vedeti ca X sau Z nume celebre din occident zboara porumbeii si forteaza de la 2 anii in sus.Dar de ce au puii inelatii cu inele vechi?De la ce virsta potii juca cu porumbeii la Barcelona?De ce?Merci com 41 eu sint cineva care ma supar ceva ma greu dar …dar…. sint prea multe care au o logica dar multii nu vor sa-o accepte.Multumesc

  37. Daca ai posibilitatea , citeste cartea profesorului Anker Alfonz , “Rebusul zburatorilor”. Acolo vei gasi tot ce te intereseaza in materie de porumbei.Spor la zbor!

  38. Nu vreau sa ma dau atotstiutorul sunt incepator,dar cred ca cel mai bine e sa “copiem” macar pe cei mai buni decat noi…Belgienii si olandezii nu se omoara cu fondurile la pui! am citit ca se zboara etape de viteza si derby’ul la demifond..deci? cum e mai bine? am vrea sa zburam si noi 6-7 ani un porumbel la rand ca ei si sa mai si clasam? pai cred ca DA! atunci eu chiar nu inteleg dc sa ne omoram pasarile pt un amarat de premiu..! Suntem campioni pt cateva zile si apoi “arestam” pasarea la matca,rare sunt cazurile cand mai confirma si ceilalti ani! Parerea mea este ca porumbeii sunt un fel de bricheta de unica folosinta care odata ce este tinuta numai aprinsa i se duce tot gazul si nu mai ai ce face cu ea! sper ca acest comentariu al meu sa nu fie criticat,ci doar corectat unde este nevoie,daca mai e nevoie de si de aceasta!

    In concluzie, puii ar trebui zburati dupa parerea mea 350km maxim 400km si spunand aceasta ignor vorba auzita la multi: “De cat de duce ca pui de atat il ai.”. Legat de metoda de zbor la pui am citit ca majoritatea belgienilor zboara puii separat si cand ajung acasa de la zbor ii lasa impreuna, dupa care ii separa iar pana la urmatorul zbor cand sunt iar impreuna dupa ce sosesc acasa.

  39. Parerea mea e sa ii zbori… nici nustii ce pasari tii in cusca dale din prima nu ii tine de mostra le dai mincare degeaba la mine functioneaza metoda fiecare porumbel trebuie sa isi merite locul in cusca,,,parerea mea…

  40. Domnule Filipache Adrian, ma bucur ca a-ti atras atentia asupra acelui exemplu cu bricheta care pana la urma recunosc nu este cel mai potrivit,chiar daca in cazul unor porumbei este destul de asemanator! Dar intre timp m-am gandit la un altul care sper ca e mai clar si mai logic: O paine, dupa ce este lasata la dospit infometati la maxim este mai buna sa o mancam dupa 6 minute la cuptor sau sa o lasam 25 de minute sa se coaca?Mancand-o dupa 6 minute de coacere nu se mai poate lasa inca 14 minute pt ca nu mai avem ce,painea fiind mancata deja. Eu unul,prefer varianta mai lunga! Lothar Lessmeisster de exemplu a ajuns multiplu campion national la maraton in Germania zburand puii doar 200 – 300 km si de belgieni sau olandezi nici nu mai vorbec de distanta la care isi zboara puii! Pt ei zborurile cu puii sunt o formalitate prin care incearca sa isi educe viitorii campioni, despre ce inseamna o masina de concurs si sa isi formeze simtul de orientare.

    Sunt sigur ca daca o sa analizati raspunsul meu cu atentie va dati seama exact ce incerc sa spun!
    cu respect Fratii Mihai!

  41. In mare parte aveti dreptate ca majoritatea fondistilor nu forteaza puii cei care au inele bune de anul respectiv.Ok si de ce mai mari ineleaza cu inele vechii?Cum sa zboare puii daca au inele vechi?

  42. ma intereseaza foarte mult un sfat argumrntat in legatura cu acest topic,dar spre stupoarea me zilele trec, topicul devine arhiva si eu ca si multi altii cred ca nu am aflat nimic si ma intreb de ce? nu am vazut nici un comentariu de la proprietarii puilor campioni nationali la fond prezentati anul trecut.de ce?raspunsul e cu doua topicuri mai jos.din cauza frustratilor nu cred ca la anu domnul Isac ne va mai spune ce au facut Toro si Torak .

  43. Concluzii personale:1)nu exista o regula,dar fiecare este liber sa-si puna in lucru propriul experiment.Din 4 frati de 1 an, cu origine in linii de distanta , zburati 2 pana la 400 si pe ceilalti 2 peste 500 km,de exemplu.La 2 ani ii veti trimite pe toti la fond si veti putea face propriile observatii.
    2)Ar fi extrem de binevenit un institut de statistica columbofila.Se pare ca cei mai multi dintre venerabilii campioni cu experienta sunt prea ocupati cu managementul si marketingul “retetelor” lor de succes pentru a se sinchisi sa posteze un comentariu cat de scurt la un topic foarte interesant, pe porumbei.ro.Pacat!!

  44. Nu stiu cati dintre cei de pe site au avut ocazia sa ajunga la Expozitia Nationala de anul acesta de la Brasov….pentru cei care nu au putut ajunge trebuie sa le spun ca am fost uimit sa vad porumbel de 2009,locul 1 etapa DERBY 942 KM…porumbel cu origine BRICOUX de la d-l BADIN VASILE din Braila,zburat de o alta persoana,locul 2,respectiv 3 apartinand domnului Badin V-le.Apoi femela Originala Cattrissje apartinand d-lui BADIN…locul 6 national Fond-Maraton tineret….ce mai putem spune despre acest lucru avand in vedere ca domnul Badin concureaza cu succes de zeci de ani.Am avut o discutie cu dansul prin care imi exprimam oarecum reticenta fata de viitorul acestor pasari,eu eram de parere ca porumbelul trebuie lasat sa se maturizeze…mergeam pe ideea ca porumbelul de 1 an nu trebuie zburat dincolo de 660 km insa in urma discutiei si a rezultatelor obtinute de dansul mi-am revizuit atitudinea….cred ca porumbelul de 1 an poate fi zburat pana la 850 km fara probleme,cu conditia sa i se asigure odihna si hrana necesara,antrenamente libere fara fortari etc.Am discutat putin si de modul in care antreneaza porumbeii si desi citisem in destule materiale de specialitate despre astfel de cazuri m-i se parea ceva inuman,totusi revenind vreau sa spun ca porumbeii pui sunt antrenati primul zbor de la 100 km din toate cele 4 puncte cardinale,apoi 300 km si respectiv 600 km…e mult,e putin va las pe voi sa decideti.Aveti si o alternativa daca vi se va parea eficienta…..nu-i zburati deloc si va treziti cu cotetele pline de porumbei si buzunarele goale.Ironic,nu-i asa? Succes in 2010

  45. aici cred ca depinde de tine cum vrei sa faci insa daca ii fotezi in primii 2 ani in al 3-4 an sa nu mai astepti nu stiu ce performante este o parere de a mea, depinde si de linia de porumbei pe care o cresti etc etc.in multe cazuri se intampla asta ,mai multi crescatori de exceptie spuneau ca isi fortau porumbeii de la varsta de 2-3 ani in sus si atunci le observau adevaratele calitati si ce poate porumbelu cu adevarat` este o parere ,multa bafta si succes in noul an`

  46. am si eu o intrebare ,,va rog frumos sami raspundeti dak vreti……ce sunt aceia porumbei yarlingi ce diferentza e intre ei si ceilati porumbei voiajori!!!? pls

    vant in pene!!!

  47. Yearlingii au varsta de un an. Anul asta yearlingi sunt toti cei eclozati in 2009.

  48. porumbeii buni oricum sint buni…cunosc persoane care au lansat direct de la 1000 km. fara antrenament…porumbeii au clasat!

  49. Cristov ne crezi prosti:))))?asa ceva nu s-a vazut nici odata,cred ca tu ai visat!!!!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *