M-am saturat de atata nesimtire negustoreasca. Este o adevarata provocare sa cumperi boabe autohtone de calitate. Da-o in colo de treaba… acum cateva luni am luat un lot de porumb plin de molii. Initial iau doar un sac (5-10kg) sa vad cum consuma porumbeii, urmand sa mai iau. Si asta e important pentru ca poti sa-ti omori pasarile luand boabe autohtone. Si gandul asta ma dispera.
Un prieten si-a omorat porumbeii si gainile cu grau din targ iar altul chiar recent si-a omorat cativa porumbei de la matca cu mazare din targ. Bun, deci am luat un sac de test. A doua zi porumbeii erau ok deci hai sa mai cumpar. Am mai luat vreo 4 saci. La cateva zile deschid un sac si din el incep sa iasa sute de molii. Se urcau pe peretii sacului si fojgaiau printre boabe. Boabele altfel erau curate si “zornaiau” a uscat. Le-am dat asa, ce dracu sa fac. Sa vedem partea buna ar zice unii, daca traiesc moliile nu e tratat. Dupa ce i-am hranit o perioada cu porumb cu aroma de molie, s-a terminat. Hai la cumparaturi. Tura asta am gasit unul fara molii dar cu praf nene, un praf ca faina, scoti mana alba din porumb. Am luat doar un sac din lipsa de alternative. De curand am fost iar in targ pentru sacul de test. Erau vreo 7 oferte din care la 6 se auzeau boabele de parca erau din cauciuc, cred ca daca le storceam iesea si apa. Am gasit unele care zornaiau uscat si aratau super. Iau un sac de test. Acasa analizez mai bine marfa… deasupra fusesera boabe calumea, dedesupt ghici ce? Boabe verzi de mucegai in mortii lor!!!
La un moment dat vorbisem cu un ‘nene’ sa imi aduca niste porumb pentru porumbei, cum da el la “niste baieti”, special, bob mic si curat, blabla. M-am dus in ziua stabilita si uitase sa aduca. Hai maine. M-am dus iar… dar sa vezi ca nu a gasit, ca nu stiu ce. Dar sa vin saptamana viitoare ca sigur aduce el la “niste baieti”. M-am saturat de “niste baieti”, conexiuni misterioase si tot felul de smenari care vand o marfa de tot rahatul. Dar nu pot sa iau numai boabe de afara si nici nu vreau, pentru ca prefer sa fac eu amestecul, si in plus e aberant sa cumperi grau si porumb de peste hotare cand cica eram “granarul Europei”. Asa rau am ajuns? As vrea sa descopar un furnizor decent la care sa gasesc permanent boabe de calitate, chiar peste pretul pietei dar sa stiu ca iau linistit si la orice ora, fara teama de a-mi omori porumbeii, fara molii, mucegai, praf si alte mizerii, eventual cu transport acasa. E chiar asa vreo fitza de neconceput? Voi de unde va luati boabele? In zona Campulung unde durerea mea se poate gasi grau, porumb si orzoaica de calitate?
porumbei.ro
Pe 6 decembrie la expo la Targoviste o sa gasesti boabe curate, de calitate si diversificate( de exemplu anu trecut era sorgul cu 1 leu kg) si iti faci stoc de mancare de acolo, am folosit si eu din obor intradevar erau pline de praf si pleava dar niciodata mucegaite sau stricate, eu le vanturam dar am ajuns la concluzia ca eu cum foloseam mai multe feluri de seminte ajungeam aproape la pretul mancarii la sac.
Momentan am gasit o sursa cu mancare 8 tipuri de seminte 40 kg sacul la 52 ron la care mai adaug 1 kg de mei si unul de rapita .La inceput eram reticient ca mi s- a parut pretul prea bun dar vad ca nu am avut deloc pb cu ea
Din acest punct de vedere, noi ce stam in Bucuresti sau in imprejurimi, suntem mult mai linistiti. Piata este bogata si ai de unde alege dar, desigur, la cu totul alte preturi decat in restul tarii.
Eu iau graul, porumbul si ovazul (acesta din urma pt. gaini), in majoritatea cazurilor, de la un producator din curte. Nu sunt probleme iar cerealele sunt ok.
Restul (mazare, sorg, mei, floarea-soarelui, rapita si bobicele acelea micute albe lunguiete – imi scapa numele acum) de la un domn care are magazin la Buftea.
Pana acum nu au fost probleme, sper nici pe viitor sa nu fie.
Porumbei.ro, mai bine iti cumperi o semiremorca (daca nu vrei sa murdaresti masina) si, o data pe luna (sau la 2 luni), mergi cu mine si cumperi cerealele. ;)
Si eu le vantur cand le trec din saci in lada pentru boabe. Cand e o zi cu vant puternic trec la vanturat, le arunc de sus si pana in galeata ajung doar boabele.
E cam greu sa faci la expo stoc pentru un an, nici nu as avea loc. Boabele mai rare in zona noastra le gasim la intrarea in Pitesti dar pentru porumb si grau as fi preferat ceva local ca imi trebuiesc des cantitati marisoare si nici nu pot face stoc prea mare.
In functie de zona in care locuiti difera si diversitatea semintelor ce vreti sa le-o dati porumbeilor, la mine in zona gasesti porumb si grau la preturi mai mult decat acceptabile, de la tarani cumperi porumbel cu 9-10 lei “banita” = 15kg, graul a fost intr-un timp si 8 lei aceesi masura…in zonele de campie este imposibil ca intr-o zona de tara sa nu gasesti grau, triticale, porumb, floarea soarelui, orzoaica, secara, etc…eu personal nu cumpar pt. ca bunicii muncesc pamantul si pun toate aceste cereale (floarea soarelui si orzoaica la cererea mea expres pt. porumbei)…ce-i drept costa destul de mult sa muncesti pamantul in ziua de azi, dar cand ai si alte animale pe langa casa inafar` de porumbei se merita sa ai in magazie diverse cereale…dar cum am spus in targuri se gasesc boabe de toate felurile si n-ai cum sa le iei mucegaite sau cu gargarite cumparand “vrac – cu banita” si nu saci sigilati, etc…..merita sa faceti un drum cu masina sa cumparati 10 saci de boabe diverse intr-o zona in care se gasesc seminte, decat sa luati cu taraita azi un sac, maine altul si nu stiti ce cumparati…
Andrei Doran, incredibil despre ce preturi vorbesti. In ce zona se gasesc astfel de cereale?
Spre ex., eu cumpar sacul de 3 duble porumb sau grau (din curtea producatorului) cu 35 roni.
Daca merg la piata este si mai si. Acolo gasesc cu 1,5 roni/kg deci sacul ma duce mai mult.
La noi este 0,7-0,8 ron kilul de porumb. Depinde cum vrei, cu molii, cu praf, mucegai, dupa preferinte. Am gasit si boabe bune multa vreme dar de ceva timp parca s-au prostit.
salut Andrei. În primu rand pentru a verifica boabele de porumb și grau sa vezi daca au molii sau gargarita neagra încearca sa bagi mâna cât mai adânc în sac si vezi daca este încalzit. dacă simti ceva caldură ănseamna ca sunt infestate, chiar dacă nu se văd insecte. daca totuși ai luat boabe si au molii, cum ai spus și tu inseamna ca nu au fost tratate. trebuie știut ca semintele tratate trebue sa nu fie folosite cel putin 10 zile de la tratare. pentru grâu mai periculos este faptul ca poate fi infestat de ciuperci cum ar fi malura sau cele doua tipuri de mucegai care intradevar pot dauna grav porumbeilor ca si tuturor animalelor. pentru verificare introdu mâna in sac, ia cateva boabe in palma, freacale bine cu ambele maimi, si verifica daca ramâne negreala pe palme sau daca miroase urât, gen pește. Referitor la boabele care nu zornaie este posibil sa fie din recolta de anul acesta și sa nu fie uscate perfect. sper că te-am ajutat putin. daca dorești mai multe detalii comtactează-ma pe
e-mail sa discutam referitor si la posibilitati de achizitie grâu și porumb. cu stima
Mi se pare imposibil sa nu fie la noi o firma care produce amestec pt porumbei… Sau la ce va referiti cand spuneti boabe autohtone? La cerealele din targ? La cerealele din targuri sa nu avem mari pretentii dpdv al igienei, asta o spun pt ca stiu cum se depoziteaza din propria experienta… Se recolteaza graul,porumbul…etc. si se pune in hambar (in oltenia il spune patul,patule la plural) Stiti cati soareci si sobolani se aduna prin patul? Sunt precum porumbeii voiajori,toamna se-ntorc acasa. Asa ca ori se cumpara de la producator imediat dupa recolta si se depoziteaza in conditii de igiena,ori se obisnuiesc porumbeii sa manance orice, ad urina de soareci si sobolani sau salmonella si toate bolile difuse de ei. Nici o problema,la un moment dat, porumbeii devin imuni la tot…selectie naturala. Acolo anticorpi tata! Tot din experienta va spun si asta. Cand eram copil si eram acasa, aveam porumbei si mancau orice: de la gaini, de la porci, de pe camp (stau la marginea satului) era practic imposibil sa-i controlezi, asa ca am renuntat, i-am lasat in libertate totala. Nu vedeai un porumbel cu nasu umed sau cu gainat moale… Acum il tin in sticla pe care o spal cu spirt pe fiecare zi, in sensul ca le dau conditionatori, vitamine, antibiotice…toti dracii! Si ba respira greu, ba nu stiu ce mai au…. Dpdv al calitatii boabelor, la noi este cel mai bogat sol din Europa! Cernoziomul! Are atatea proprietati si minerale… Ii tb doar apa, fara ingrasaminte. Cerealele si absolut tot ce se cultiva la noi, are un gust deosebit de tot restul europei. Mancati un fruct sau o leguma de la noi si una din Italia spre ex… Alea din Italia n-au gust pur si simplu.
in targ vin samsarii de cereale, nu-ti vin cultivatorii adevarati. Aceea cultiva hectare intregi si la final de recolta trimit recolta la silozurile locale. Isi opresc o mica parte pentru necesarul personal.
In targ ajung cerealele cultivate pe parcele mici de diversi asa zisi micro fermieri care vand acest produs din poarta samsarilor . De aici si marea difersitate de soiuri si calitate a lor.
Boabele de anul acesta, fie ele si bine uscate, cu siguranta sunt stropite impotriva daunatorilor. Fermierii cu experienta nu dau cereale recoltate in anul curent decat in primavara anului urmator. Pana atunci ele se usuca definitiv iar efectul pesticidelor dispare complet.
Boabele pline de praf sau faina din cauza daunatorilor au ca si cauza fie netratarea lor, fie ultima ramasita de pe fundul hambarului pentru a face loc noii recolte.
Ca sfat: cautati silozul local de depozitare a cerealelor si incercati sa cumparati doar de acolo.
ca exemplu: exista un asemenea siloz langa orasul Urziceni si unul langa Popesti Leordeni.
Nu stiu daca exista vreunul in zona dumneavoastra.
@george: niciodata nu am luat direct saci, ci din gramezile expuse “pe jos” la targ, deci varsat. Grau gasesc mai des de calitate sau cel putin asa pare, nu prea am avut probleme cu el. Si cand vrei sa verifici boabele sar toti pe tine sa iei, daca stai ceva mai mult, deja te iau la rost ca… ce ai domne atatea pretentii. Daca le mai si mirosi, deja esti nesimtit…
@petre: nu ma refer la amestec pentru ca astea se gasesc, sunt chiar mai multi producatori romani. Dar mai vrea omu’ sa ia si boabe simple, porumb, grau si orzoaica de exemplu, sa jongleze cu ele dupa cerinte si preferinte in amestec facut acasa. Apoi mai ai o gaina, o chestie.
@marius: nici nu stiu daca e asa ceva (siloz) aici. Unii mai iau de la moara.
noi am luat cota de la asociatie 660 kg grau si un sac de orz acum urmeaza sa iau porumbul si 2 saci de floarea soarelui restul trebuie sa cumpar de la piata :(
Imi puteti spune si mie cateva firme de mancare pentru porumbei, dar mai ieftine ? In Craiova am gasit numai cu 70-75 lei/sacul de 20-25kg
Mai exista o varianta-sapa.
Anul acesta am semanat 2 randuri de porumb rosu cu seminte luate din mancare la sac belgiana si acum am stiuleti de 17-18 cm cu boabe mici si rosii,pe care o sa le introduc in amestecul facut acasa. Cred ca s-ar putea proceda la fel cu floarea soarelui, fasolea, canepa, macul, bujorul si altele. Asta pentru zonele unde nu se cultiva cereale pe scara larga.
Cu porumbul galben si graul e greu in zona Muscel. Am cumparat porumb care arata foarte bine, era uscat, nu mirosea a chimicale dar porumbeii tot nu-l mancau.
Ceva marfa buna am gasit la ambulanti dar trebuie sa te lase sa cauti.
daca vrei boabe de calitate,gasesti aproape de pitesti pe dreapta,la patru benzi .
sigur ca da porumbei.ro! Poate ma repet si pare de prost gust cand dau exemplu mereu italia,dar o fac pt ca anumite lucruri le-am vazut aici si la noi nu si mi se par corecte. In italia le spune,,consorzio agrario”,magazinele astea comercializeaza numai produse pt animale si pasari cu mancare selectata si f important,curata. Poti cumpara tot ce doresti,in orice cantitate,chiar la kg. Ce-i drept,mai scump,dar in conditii de igiena. La noi nu prea gasesti puncte din astea de vanzare,sau ma insel? Ar fi o afacere pt cine deschide astfel de puncte de vanzare.
Mancare la sac “all season” costa 13€. Pe langa noi aici cumparam diferite seminte la saculeti de 2,5 si 5 kg si le amestecam in functie de cerinta planului de zbor. O alta varianta ar fi amestec gata preparat de la 20€ in sus.
Cine are de iernat pana in 50 de porumbei nu cred ca alearga prin targuri dupa cereale. Cine are ferma de porumbei atunci trebuie alergat si cautat cereale la un pret avantajos.
la intersectia spre cosesti imediat dupa mioveni.faci o data pe luna aprovizionarea si merita.mancare de calitate si curata plus ca e si mai ieftina.am cumparat un sac de orzoaica de la vanzatorul ala de la leresti din magazin si acasa am descoperit ca e orz.de atunci prefer sa navetez odata pe luna .suna ma si mergem amandoi
ce sa faci si gargaritele prefera tot boabele sanatoase…
De felul meu sunt cam pricinos si judec cam tot ce vad in jurul meu si nici mancarea de porumbei nu a scapat(nici masinile de transport,nici RNS si la toate am adus niste imbunatatiri- cat s-a putut)deci:
1.nu mai cumpara grau din obor pt ca este mereu rasturnat pe jos,strans ce nu se vinde,pus in saci si tot asa,plin de praf,mizerie,daca ploua sau ninge va fi pus umed in saci si pana se vinde sau cosuma se umple de “sanatate”.
Recomand grau de la tarani,prieteni care iau de la asociatie sau agricultori dar cumparat imediat dupa recoltare,sau de la cineva care la recoltare il depoziteaza in saci. in saci sta f bine-din experienta.
2.porumbul trebuie cumparat de la agricultori care recolteaza direct boabe si cat mai tarziu-la Satu Mare in decembrie se recolta porumbul cu combina,direct boabe.
Asa cum se spunea mai sus in patule domnesc sobolanii.daca nu ai spatiu de depozitare,sa cumperi mai mult la recoltare,la obor in Gaesti ai sanse sa gasesti astfel de porumb,dar nu mereu.Oborul este sambata.
3.mazarea intr-adevar este mai pretentioasa,si ,ca si floarea soarelui trebuie sa fie tinute in medii f uscate si aerisite.Pt gargarite in timpul vegetatiei tr tratata cu un insecticid.
Pt grau am o sursa 100% calitate si pastrare.36 lei/sac 3 duble. Matasaru-DB.0766579221
4.Orzoaica, anul trecut a fost super calitate,am si vandut,anul asta s-a intarziat recoltatul si calitatea a scazut,am orzoaica dar o dau la gaini,tr sa cumpar pt porumbei.
Faza cu mirositul cerealelor da rezultate,pt ca de multe ori arata bine,au fost vanturate date prin sita dar initial au fost umede sau verzi si au mucegait. Asa ca atentie mare.
Niste mancare buna are si DL Marius,la sac de rafie,autohtona dar curata. Si pret bun. Succes!
La începuturile mele într-ale columbofiliei, eram la fel ca cel care a propus subiectul, adică încercam să mă descurc singur cu procurarea grăunțelor, cu antrenarea porumbeilor, ș.a.m.d.
Activitatea intensă în mediul virtual (internet), ne poate crea senzația că socializăm suficient, dar în diverse situații, în viața reală, vom constata că suntem singuri și nu ne descurcăm, chiar și doar la cumpărăturile pentru păsăret.
Am înțeles pe parcursul timpului că avantajele integrării strânse într-un grup nu foarte larg de colegi columbofili foarte serioși sunt de necontestat și de neînlocuit.
La clubul nostru, suntem un grup de prieteni care ne informăm unii pe alții imediat ce se descoperă o sursă bună de hrană pentru porumbei, când face vreunul câte un antrenament sau dacă a apărut o problemă/oportunitate, indiferent de natura ei.
Apoi, în fiecare dintre aceste cazuri, se trimite câte un sms de informare către toți ceilalți membri ai clubului.
Astfel, deși în grupul restrâns se regăsesc doar ”oameni adevărați”, de pe urma demersurilor acestor persoane demne de toată încrederea pot beneficia toți membrii clubului sau alți columbofili de prin împrejurimi.
Cel mai bun loc pt a achizitiona cereale este moara!
Acolo fiecare duce ce are mai bun!
bafta!
fac o propunere nu se gaseste printre noi un investitor cu dare de mana care sa faca un brand romansec de mancare pt pasari ?!!! la preturi accesibile nu cum dorim majoritate moca
@porumbei.ro ai posibilitatea prin acest site sa rezovlam aceasta problema
eu am avantajul ca porumbul e productie proprie, dupa ce-l las sa se usuce bine il curat si-l sortez, boabele mici pentru porumbei iar cele mari pentru porci si celelalte pasari, apoi le depozitez in saci de hartie. pe timp de iarna, la mine, boabele sunt principala hrana pentru porumbei!
Site-uri de unde se poate cumpara mancare autohtona, pe care eu am testat-o si de care sunt super multumit ar fi urmatoarele:
http://www.evalmix.ro/
– cumpar de +3 ani de la ei mancare pentru porumbei si mancarea e foarte buna. 40kg de mancare 4 sezoane la 70 de lei.
http://columbitas.com/
– de aici foloseste un coleg de club si e foarte multumit, am incercat si eu, dar am ramas cu primul site pentru ca e aproape de mine si pot sa o ridic personal. Aici parca era 80 de lei sacul de 40 kg mancare de baza, sper sa nu ma insel.
Incearca pe http://www.evalmix.ro.Eu sunt multumit de mancare.Te salut.
In linkurile date de voi sunt amestecuri. In topic eu spuneam ca vreau boabe separate, porumb, grau, orzoaica. Columbitas folosesc si eu in sezon.
Buna ziua dragi columbofili.
Am citit comentariile si am ramas pe ganduri cand stiu ca de ani buni, noi producătorii agricoli ne vindem productia la samsari pe nimica toata, marfa pleaca in diverse tari unde este mai mult sau mai putin prelucrata apoi retrimisa in RO in ambalaje sofisticate la preturi de 4-10 ori mai mare incluzând transportul pe distante de mii de km.
Eu sunt unul din putinii producatori de mei (sorg) din aceasta tara si ma gandesc serios sa renunt daca nu reusesc sa intru pe o piata unde sa imi pot acoperi cheltuielile si un mic profit.
Din acest motiv va propun o colaborare pe termen lung la preturi de bun simt.
Vand mei (sorg) la pretul de 1 leu/ kg + TVA.
As preferera clienti organizati in cluburi pt. a putea face transportul la un singur punct (judetean) si a elimina cat mai mult cheltuielile cu transportul. Desigur se poate trimite si prin curier dar costurile sunt suportate de client.
De asemenea sunt interesat de colaborare cu procesatori/ distribuitori autohtoni. Sunt deschis la orice colaborare reciproc avantajoasa. Telefon 0745377443 sau email loghin64@gmail.com.
Sa auzim de bine.
Despre virtutile acestui produs va rog cititi aici: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=117194
porumbei.ro: in obor la Targoviste gasesti in fiecare dumineca tot soiul de cereale si semintenii pt porumbei (cand spun tot inseamna ca gasesti la kg toata gama de semintenii care exista in combinatiile speciale pt porumbei) iar in cursul saptamani la piata 2 brazi sunt doua magazine care au grau si porumb la 0,7-1 leu/kg si amestec la 1,6 lei/kg ca si producator de cereale iti recomand pe Oprea Florentin /columbofil renumit dar si detinator al unei asociati agricole ( pozitia politica nu o discutam) cerealele de baza le gasesti la el chiar si amestec face ,dar din pacate cam …departe de tine pentru cantitati mici ,,dar o informatie in plus nu strica , cat despre cereale cumparate din obor recomand a se lua direct de pe taraba , in sacul din masina poate fi alta marfa , si in functie de cantitate e bine sa cumperi de la 2-3 producatori si sa amesteci (ex porumb) poate avea calitati diferite in functie de soi si de solul de unde a fost recoltat la servire porumbei vor alege prima data porumbul mai bun… succes