M-am saturat de atata nesimtire negustoreasca. Este o adevarata provocare sa cumperi boabe autohtone de calitate. Da-o in colo de treaba… acum cateva luni am luat un lot de porumb plin de molii. Initial iau doar un sac (5-10kg) sa vad cum consuma porumbeii, urmand sa mai iau. Si asta e important pentru ca poti sa-ti omori pasarile luand boabe autohtone. Si gandul asta ma dispera.

Un prieten si-a omorat porumbeii si gainile cu grau din targ iar altul chiar recent si-a omorat cativa porumbei de la matca cu mazare din targ. Bun, deci am luat un sac de test. A doua zi porumbeii erau ok deci hai sa mai cumpar. Am mai luat vreo 4 saci. La cateva zile deschid un sac si din el incep sa iasa sute de molii. Se urcau pe peretii sacului si fojgaiau printre boabe. Boabele altfel erau curate si “zornaiau” a uscat. Le-am dat asa, ce dracu sa fac. Sa vedem partea buna ar zice unii, daca traiesc moliile nu e tratat. Dupa ce i-am hranit o perioada cu porumb cu aroma de molie, s-a terminat. Hai la cumparaturi. Tura asta am gasit unul fara molii dar cu praf nene, un praf ca faina, scoti mana alba din porumb. Am luat doar un sac din lipsa de alternative. De curand am fost iar in targ pentru sacul de test. Erau vreo 7 oferte din care la 6 se auzeau boabele de parca erau din cauciuc, cred ca daca le storceam iesea si apa. Am gasit unele care zornaiau uscat si aratau super. Iau un sac de test. Acasa analizez mai bine marfa… deasupra fusesera boabe calumea, dedesupt ghici ce? Boabe verzi de mucegai in mortii lor!!!

La un moment dat vorbisem cu un ‘nene’ sa imi aduca niste porumb pentru porumbei, cum da el la “niste baieti”, special, bob mic si curat, blabla. M-am dus in ziua stabilita si uitase sa aduca. Hai maine. M-am dus iar… dar sa vezi ca nu a gasit, ca nu stiu ce. Dar sa vin saptamana viitoare ca sigur aduce el la “niste baieti”. M-am saturat de “niste baieti”, conexiuni misterioase si tot felul de smenari care vand o marfa de tot rahatul. Dar nu pot sa iau numai boabe de afara si nici nu vreau, pentru ca prefer sa fac eu amestecul, si in plus e aberant sa cumperi grau si porumb de peste hotare cand cica eram “granarul Europei”. Asa rau am ajuns? As vrea sa descopar un furnizor decent la care sa gasesc permanent boabe de calitate, chiar peste pretul pietei dar sa stiu ca iau linistit si la orice ora, fara teama de a-mi omori porumbeii, fara molii, mucegai, praf si alte mizerii, eventual cu transport acasa. E chiar asa vreo fitza de neconceput? Voi de unde va luati boabele? In zona Campulung unde durerea mea se poate gasi grau, porumb si orzoaica de calitate?

porumbei.ro