[ readus in atentie pentru comentariile utile si interesante ]
Unul dintre cei mai buni concurenti belgieni la categoria maraton, este cu siguranta Jos Joosen din micul orasel Brecht. El a dominat concursurile nationale pentru cateva decenii, iar in 2010 a castigat prestigioasa Cupa a Europei.
Foarte putini crescatori din Olanda si Belgia pot pretinde aceleasi rezultate ca Jos Joosen in ceea ce priveste cursele de peste 800 km.
Cateva lucruri interesante despre acest mare campion:
1. El crede in imperecherea libera, nu numai zburatorii ci si reproducatorii lui isi pot alege singuri partenerii. El pretinde ca in acest mod puteti obtine mai multi porumbei buni. Intr-un tarziu, Schellens a fost de aceeasi parere. Multe sute de ore si-a petrecut facand “schite de imperechere”, iarna. In multe nopti lungi s-a gandint care mascul cu care femela sa-l imperecheze. Pana cand s-a saturat de aceasta si a lasat pasarile sa-si aleaga singure partenerii. A descoperit ca a reprodus mai multe pasari bune de atunci.
Eu personal, practic deasemenea aceasta metoda libera de imperechere si chiar nu-mi place sa-mi spuna altcineva (mai ales esticii) cum sa-mi imperechez porumbeii. Ei fac referire la aceasta stupida bucata de hartie numita pedigree, de parca o pasare buna ar avea automat si frati, surori sau fii la fel de buni. Si pasarile bune dau multe gunoaie.
2. La fel ca multe crescatorii ale unor mari campioni, crescatoriile sale nu sunt ventilate. Acoperisurile sunt plate.
3. El nu are nici o preferinta pentru un tip sau model de pasare şi spune că nu ştie nimic despre modele, aripi şi, desigur, nu despre ochi. “Semnul din ochi” il gaseste a fi o porcarie, ca majoritatea campionilor din Belgia.
4. La zborurile dinainte de Nationale nu arata niciodata masculilor vaduvi femelele lor, nici inainte sau dupa zboruri. Odihna este foarte importanta spune el. La femele, a avut cele mai bune rezultate cand acestea erau pe oua de 12 zile. Pentru multi altii, femelele pe pui mic este cea mai buna pozitie, dar nu si pentru acest campion.
5. Puii nu sunt tinuti la intuneric sau separati. Ii zboara “pur natural”.
6. El foloseste mult otet. Tine departe de crescatoria dv. multe boli, spune el.
7. Niciodata in viata sa nu a vizitat un veterinar. Un porumbel bolnav va fi eliminat, nu vindecat.
8. In opinia sa, TOATE suplimentele alimentare sunt o risipa de bani. Acestea sunt fabricate pentru a scoate bani din buzunarele crescatorilor naivi, spune el. Deasemenea, grasimea de oaie, pe care destul de multi dintre crescatorii de distante lungi au folosit-o in ultimii ani, o considera ca total lipsita de valoare.
9. Daca pasarile nu obtin rezultate bune, dati-le mult orz si vor straluci, spune el. El insusi isi hraneste porumbeii cu 100 kg de orz pe luna.
Un om care a concurat atat de remarcabil pentru atat de multi ani, trebuie sa stie despre ce vorbeste. Poate chiar mai bine decat multi medici veterinari!
© Ad Schaerlaeckens
traducere – Vlad Hadarau
Un articol foarte bun, despre rezultate prin simplitate.
Daca s-a ajuns sa se dea la PORUMBEI grasime de OAIE… asta spune multe despre cat de disperati putem fi.
Cred ca la orz, termenul folosit de ei in engleza, e defapt orzoaica la noi.
Asta cu grasimea de oaie nu este nimic pe langa cum ii pregatesc eu pentru fond. Eu ii trimit la masaj tailandez de vreo 2 ani si nu sa mai intors nici unul pana in ziua de azi.
In rest, un articol pe care il stiam, ori de cate ori il citesc ma ,,unge” la suflet.
Chestia cu orzoaica eu am testat-o anul trecut si inclin sa cred ca are dreptate.
In rest, ca sa obtii rezultate mai trebuie sa ai si porumbei buni.( de fapt cred ca asta e marea problema).
Interesanta teoria cu orzul!
Mai multe detalii despre hranirea cu orzoaica are cineva?
Se hranesc in totalitate cu orzoaica sau incluzi in amestecul zilnic o anume cantitate?
ai mei merg la sauna.
Prin multa munca oricine poate ajunge campion daca o facem cu pasiune si iubire !
orz =hidrati de carbon= energie rapida, dar
nimic alceva, e ca si cum noi ne-am
hrani numai cu spagetti.
prea mult orz= hranire unilaterala,deficitara
ce e asa mare lucru :) si eu pot sa fac asa ceva (am scris sacrcastic)
Apropo porumbei.ro, poveste-ai cu ceva vreme in urma, pe un vechi topic daca nu ma insel, despre un balconar batran din Bucuresti care ajunsese campion national dar murind acesta nu a lasat nimanui tehnica lui de lucru. Ai mai aflat ceva, intre timp, despre el, cum il chema, prin ce ani a trait?
Sincer sa fiu nu-l cred!!!
interesant interviu
dragilor
de cite ori ati bagat bani in alimentatie din carti si medicatie si vacinuri.si rezultatele au fost nule?
omul asta are dreptate si stiu asta pt ca si eu procedez la fel si am vazut pe pielea mea asta.otetul e cel mai bun deparazitar pentru porumbei pentru ca au nevoie de acizi pt a omori larvele si microbii din gusa.la fel si varul natural si carammida arsa, sarea
care nu treb sa le lipseasca din alimentatie
o intrebare !citi dintre dumneavoastra au avut probleme cu negii aparuti la pui de 18-30 de zile si cit ati platit pe medicatie? Stiati ca! frunzele de nuc puse la macerat in apa si oferita porumbeiilor previne asta si chiar si vindeca?
semintele de usturoi iarasi sunt bune pentru problemele respiratorii si viermi. dar sunt si altii care folosesc aceste metode si le e rusine sa recunoasca in fata celorlanti care se lauda cu medicatia de ultima ora care au aplicato.cum ar fi grasimea de oaie ce rost are asta si cu ce ajuta porumbelul ?eu nu stiu
salutare colegi columbofili! fiind incepator mai am multe de invatat dar vad ca lucruri bune se spun mereu aici… tind sa cred ca este bine sa obisnuim porumbeii cat mai natural si sa nu-i mai indopam, ca sa nu zic drogam cu tot felul de pastile, prafuri si alte chestii…
Domnule Dumitru Marius,nici nu este nevoie sa-l credeti…dar pot sa va spun un singur lucru,Belgia e ,,Meka,columbofiliei mondiale,si nu si-ar permite sa minta,iar dupa cum vedeti articolul a fost scris de unul dintre cei mai mari profesori in ale columbofiliei ,,scrise,,din lume.In rest toate cele bune,si foarte tare articolul!!!Multumim ,,porumbei.ro
In primul rand trebuie sa ai pasari de cea mai buna calitate…abia atunci poti vorbi despre imperechere libera,hranire cu orz si mai stiu eu ce combinatii. Pana atunci ne imperechem cele mai bune pasari intre ele si speram la ceva mai bun din ele. Drumul catre pasari cu valoare de locul 1 nu este chiar atat de usor pe cat de usor este de citit un articol!!!
pentru porumbei.ro eu cred ca orzul esre o planta iar orzoaica alta si nu seamana de loc intre ele daca stie cineva mai multe ar fi bine sa ne specifice
Faptul ca trebuie eliminate exemplarele bolnave este relevant din punctul de vedere al performantei de zbor, dar intreb eu, o boala vindecata afecteaza si calitatea de reproducator? Ma gandesc, avand o oarecare experienta in acest sens, ca e posibila instalarea unui gen de imunitate care se transmite si la urmasi. Astfel descendentii vor mosteni atat calitatile de zbor ale parintilor ,cat si o rezistenta crescuta la boli. E doar o presupunere…
eu m-am cam saturat de ”marii campioni” care spun ca nu dau nici un fel de produs ajutator la porumbei…doar otet , oxigen , orz…zeama de caca. hai sa fim seriosi totusi . Oare un astfel de campion nu da electroliti la porumbei dupa o cursa de maraton pe 40 de grade celsius afara ? oare nu ofera acolo o vitamina , o minciuna , o mancare cu drojdie de bere si usturoi pentru refacerea tesutului muscular dupa efort , o proteina ceva? o alunita inainte de imbarcare? si vor sa vina porumbeii de la 1000km in prima zi , din doua in doua saptamani cu 1400m/min. pe apa paie si bataie veneau porumbeii de la 900-1000km acum 15-20 de ani da greu frate….a doua , a treia zi , erau porumbei care mancau mai mult pe camp decat acasa. Oare cine a inventat produsele complementare pt. porumbei? belgienii , olandezii si nemtii si culmea acum ei nu le mai folosesc …s-au intors inapoi domne la otet ca e mai ieftin , nu au ei bani de medicamente….
PENTRU PUNCTUL:
1-trebuie sa ai o baza genetica mare ca sai lasi sa se imperecheze cum vor ei si sigur nui lasa sa se imperecheze tata fica sau… urmareste si el imperecherile
2-fara ventilatie asta inseamna k are numai dioxid de carbon in voliera(se exprima foarte vag)
3-nu stie nimic despre pasari,insemna ca are bani omu si sia luat porumbei buni perfecti la mana,in fine…
4-treaba cu artatul femelor se aplica la viteza nu la fond sa faci porumbelul sa traga k nebunu sa cada pe drum…
5-intunericul este folosit pentru viteza pe dansul il intereseaza fondul….
6-otetul este bun dar cu masura….
7-trebuie sa ai 100 sau 200 de porumbei sa le rupi gatu sau o caciula de bani sati iei pasari cu imunitate beton
8-aici ii dau dreptate cel mai bun este produsul bio
9-se foloseste si orzu dar in mod diferit in functie de sezon,starea porumbelului… poti sa le dai si 200 kg de orz pe luna daca ai 300 de porumbei:De apreciat sunt rezultatele unui columbofil cu un nr mic de porumbei!!!
Un articol foarte vag….la fel ca si majoritatea interviurilor(aceleasi intrebari mereu…)
dah…! de o simplitate foarte mare, dar si foarte bun articol….
eu personal merg pe naturale la inceput mi-am indopat porumbeii cu medicamene ca asa spun unii columbofili cu experienta ca este bine… si surpriza dupa un an de medicamentatia “pt orice pana miscata de pe porumbel” frumosii mei porumbei de la mataca scot niste puii bolnaviciosi si slabanogi, iam eliminat pe toti iar din porumbeii de la matca mai detin decat un singur mascul, de anul trecut nu am mai folosit nici un medicament la porumbei,tot ce le-am oferit a fost mancare buna curatenie si voliera aerisit si uscata si miau scos pui frumosi si sanataosi,iar anul acest intetionez sa le fac vaccinul de paramixoviroza nimic mai mult, in rest curatenie mancare si zboruri iar pt cei bolnaviciosi am un singur medicament uliul din padurea de langa sat…. Sanatate!
Indoparea porumbeilor cu medicamente nu reprezinta altceva decat slabirea imunitatii!
Salutari oameni buni!!! O simpla parere de incepator, cred ca iti trebuiesc 100 de ani de viata daca vrei sa experimentezi tot ce auzi si ce citesti!!! Cel putin 100 de ani!! Cu sanatate!!!
poate are o metoda mai speciala de nu a vizitat un veterinar,poate la vizitat veterinarul pe el,se intoarce lumea pe dos.
Domnilor, va salut cu mult respect. Nu vreau sa ma contrazic cu nimeni, si nici nu am intentia de a dezcredita o persoana. Pt inceput as dori sa va intrebati cati dintre dumneavoastra sunteti inscrisi intr-o asociatie? In al doilea rand grasimea de oae e folosita de majoritatea celor care vor sa faca performanta la cat. maraton, putini recunosc lucrul acesta, chiar unul dintre crescatori care in ultimii ani a fost prezent de mai multe ori pe podiumul national, si chiar si anul acesta a fost campion Nat. la o categorie foarte grea, iar la alta vicecampion Nat. foloseste grasime de oae, nu cereti sa-i dau numele, cei inteligenti i-l pot gasi. PERFORMANTE LA NIVEL INALT FARA PRODUSE NU SE POATE. Cati porumbei, credeti ca are acest domn, daca manca 100kg, dintr-un singur fel de cereale pe luna? Interesativa cat de importanta e ventilatia, aerisire intr-o crescatorie. Otetul prea des folosit, mananca calciul din oase. O alta intrebare pe care vo adresez, cu cine joaca acest crescator? Cati dintre dumneavoastra, ati auzit de el pana acuma, si cati ati citit despre dumnealui intr-un clasament national, international, unde e concurenta, nu ca noi 5 prieteni a-m imbarcat 80 porumbei la un concurs organizat de noi de la 850km si eu am obtinut primele5 premii, si eu am bagat la acest concurs 73porumbei, dragi mei, INVATATI SA CITITI BINE UN CLASAMENT, NU TOT CE ZBOARA SI CLASEAZA:))
Daca si sfaturile unui om care a castigat Cupa Europei sunt de luat la misto,atunci chiar ca s-a intors lumea pe dos.
Dar ca de obicei,noi romanii suntem miezul din gogoasa.De asta suntem cu 100 de ani in urma lor la toate capitolele.Com 19 e cel mai evident in privinta asta
Este o moda de cativa ani sa anunti ca tu nu dai nimic. Se vand puii mai bine.
Este imposibil ce scrie omul asta acolo, iar Schaerlaekens … sa nu-l credeti tot timpul.
Cunosc cativa celebri de afara (inclusiv prieteni ai lui Ad) care i-si fac reclama ca nu mai dau antibiotice.
Si totusi am avut ocazia sa aflu ca mint cu nerusinare. De ce? Ca sa vanda!!!
Se platesc bani mai multi pe pasari din colonii chipurile naturiste.
Incercati fara nimic, asa cum scrie acolo, si … convingeti-va singuri!
Acum nici sa nu cadem in cealalta extrema a tonelor de produse si medicamente. Echilibru in toate!
salutare , am si eu ceva de zis , nu zice nuimeni ca trebuie dopati porumbei cu antibiotice , cu fel de fel de prostii, de fapt chiar si numele spune tot ANTI =impotriva , BIOS =viata, se distrug inclusiv bacteriile benefice din gusa , stomac triturator , corp……antibioticele sunt facute pt a trata o boala …..dar sa nu -mi zica nimeni ca zboara porumbeii fara tratamente preventive (contradictoriu) , in sezonul de zbor se contacteaza cele mai multe boli epidemice vezi bolile RESPIRATORII , la moda in ultimul timp
cat despre vizita la veterinar , depinde de veterinar(specializat in patologie aviara sau ba) si de cat de priceput esti in preventia bolilor
SANATATE MAXIMA SI VANT IN PENE de la targu mures
Articolul este bun, dar eu nu cred ce spune omu acolo :). Adica…caz concret la romani, zic NATURAL si dau electroliti si nustiu ce panarame….dar si asa…continuati sa ziceti NATURAL :)……nu are rost sa merg mai departe cu discutia. Asta nu e sport ce faceti voi….e bascalie…e o gluma proasta. In sportul de performanta nu se face asa ceva.
In loc sa zboare liberi porumbeii…stau inchisi si exploatati de om cu grasime de oaie si de cal si de ……p mea….ti se face sila in ce hal s-a ajuns. Si vorba aia…asta e doar ce stim noi…ceea ce nu stim….cine stie ce o mai fi…..sa fiti sanatosi…”campionilor”.
Se dezinformeaza mult si in columbofilie, mai mult sau mai putin subtil.
Sal. eE greu de crezut ca omul minte dar dupa cum a spus si com .26 in vest porumbeii sunt o afacere de milioane daca reusesti sa ai porumbei de valoare de la medie in sus si cel mai important sa aplici o miscare puternica de marketing cu mici mari gogosele.Eu personal consider ca am facut ambele greseli din intretinerea porumbeilor atat indoparea lor cu tot felul de produse pompoase cat si naturalete stricta si am ajuns la o concluzie in urma insemnarilor mele periodice din cei trei ani de sport: Una fara alta nu se poate iar in tratament cel mai mult conteaza sa urmaresti substanta respectiva deorece medicamentul n trebuie sa fie cel mai scump ci doar sa reprezinte strict metoda de contracarare a bacteriei sau virusului respectiv.produsele naturale sunt bune dar ineficiente la ce eforturi cerem noi porumbeilor sa faca si virusurilo care in opinia mea majoritea sunt create in laborator artificial vindecandu-se evident prin antidoturi create in acelasi mod.
In paralel as vrea sa il putin la cercetat pe faimosul AD S.
Intr-adevar stilul sau literar exprima caracterul unui om care apreciaza fair playul,valoarea neosa a campionilor ,simplismul unui crescator precum si in multe din articolele sale blameaza asa zisii campioni aparuti in presa de specialitatedar sa tragem putin linie.Acest ,,profesor al columbofilie mondiale ,,cum iol numeste un coleg de mai sus are pacatele lui.Acum un an sau doi am ramas stupefiat sa vad intr-o revista u.c.p. un articol in care el sustinea aceleasi metode spartane de intretinere si selectare ale porumbeilor strict naturiste iar apoi cateva randuri mai jos sa impartaseasca umililor din lumea intreaga efectele Sedocolului si inca al unui produs parca Avicass sau ceva de genul asta ambele marca Rohnfried.Acest lucru m-a facut sa cred ca fie aceste om se contrazice singur,aceste produse in ciuda etichetelor sale pompoase nu au cum sa fie naturale 100%avan in vedere vanzarea industriala ,fie au fost niste bani usor castigati de la rohnfrie ca multumire pt. ,,bunavointa de a impartasii secretul succesului. Inca un lucru frapant intr-un alt articol povesteste ce chibzuit este mutand adapatorile cu ,,atentie,, medicamente in ele.Acest mare campion se preteaza de a fii intermediar in vanzarea pasarilor altor crescatori obtinand un procentaj.Un adevarat campion al vestului isi intretine familia ,crescatoria si toate capriciile sale prin vanzarea exemplarelor.Nu as vrea sa il blamez pe acest domn sau sa contest rezultatele sale dar am vrut sa evidentiez latura comerciala a acestui om care probabil ca a vrut sa ridice un cresctor uitat de faima si cumparatori la un alt nivel decat probabil este in prezent.
Sper ca nu am plictist pe nimeni.
P>Afisati un topic despre paramixo sa pot dezvaluii niste lucruri interesante cred eu.
Hahahahaha! Parc-am fi in povestea alora care luau Viagra si nu puteau crede ca exista cineva care poate ”misca” si NATURAL :))). Incercati majoritatea sa indepliniti minimul de conditii, de climat, igiena, program de masa ,de zbor si nu in ultimul rind de rasa si apoi vedeti daca se poate fara antibiotice sau nu. Cind spun rasa nu ma refer la cine stie ce porumbei ”de fier”, imuni la tot si toate, ci ma refer doar la faptul ca daca conditiile de ”habitat optim” sunt indeplinite, porumbeii stau bine avind rezultate discrete si aveti ”puterea” sa nu bagati vre-o doi, trei ani porumbei straini in efectiv, eu va pot garanta ca puteti face linistiti tot campionatul fara tratamente preventive si antibiotice pe parcurs.(bine inteles trebuie sa aveti si experienta concursurilor). Am in asociatie un batrinel cu experienta de-o viata cu porumbeii (are peste 70 de ani si face concursuri de pe la vre-o 20 si ceva, deci…), care spune foarte simplu ca de fapt ar fi: ”ani de sanatate”, adica sunt ani in care porumbeii au o buna sanatate naturala si atunci ai rezultate pe masura, si ani in care porumbeii sunt mai ”subrezi” si atunci poti sa le dai toate medicamentele din lume ca tot rezultate mediocre ai. Precizez ca baga un porumbel, maxim doi la prasila odata la 5-6 ani si aceia dupa multe cautari, si tine porumbeii cit mai natural posibil. Daca-i povestesti de tratamente preventive, il umfla risul si-ti spune: ia repede un calmant ca poate maine te doare ceva.:)) Oricum de-o viata observa la microscop tricomonoza si are observatii din cele mai ciudate, cum ar fi de ex. cind un mascul i-a cistigat un concurs de fond (dupa un sezon de succes), cu mult inaintea celorlalti concurenti si cind i-a luat tampon di git si l-a privit la microscop avea nivelul tricomonelor exagerat de mare, cu toate acestea era in forma maxima si asa a si ramas fara a fi tratat. Deci ca o concluzie, important nu-i nivelul tricomonozei ci rezistenta pasarii la boala. Daca constant se aduna porumbei de pe la unul sau altul atunci ori se trateaza din cinci in cinci minute, ori se face o selectie dura eliminindu-i pe cei care nu rezista. Eu personal pentru a nu fi obligat sa elimin prefer sa nu iau porumbei de la atii, ”lucrindu-i” pe ai mei chiar daca sunt convins ca nu voi avea rezultate de top chiar intotdeauna. Daca nu se intelege, cereti traducerea, sunt inca la birou (20.40) si-s obosit mort:)))
Mega interesanta observatia cu tricomonoza la microscop si forma porumbelului!!!
pt.pozitia 24 este vorba despre COBZARU DANIEL.MARE OM, MARE COLUMBOFIL.salutari de la petrosani
referitor la faptul ca multi spuneti ca fara mediacamente nu se poate …. intradevar….. eu sunt incepator dar is de parere ca si colegi de club is de vina ! pentru ca baga la lada de zbor ori ce pasare … cand is probleme de sanatate mai putin evidente ce zice….. ” bago ca sa pierde pe drum ” cuvintele astea le-am auzit chiar io si am fost total dezamagit de persoana , asaca un roll inportant o au si membri clubului ! parerea mea
@cristian C-lung: si eu am remarcat faza cu Sedocholul si sincer sa fiu de la o vreme ma uit putin mai neincrezator la ce spune Ad. In general e seducator ce spune el, dar nimic nu e alb sau negru. Da-mi un mail te rog referitor la ce doresti pentru subiectul paramixo.
dragii golunbofili.
cu toti aven ochii si putem vedea
eu,tu sau oricare,putem vedea de ce are pasarile noastre nevoie in momentul in care intri in volier.
nu trebuie sa ne luam dupa …..pana mea stie,metodele acelea au mers la iei dar sar putea sa nu mearga si la tine
porunbei tai au alte nevoi pe care doar u le poti vedea nu cel care intra p saitu lu ///cuculescu///si spune ca ia dat zama de varza porunbelului si ia venit canpion…..
deci atentie cu pasarile noastre nu faceti tot ce cititi sau auziti.gandeste de doua ori acelasi lucru inainte sa iil pui in aplicare, studiaza cu atentie pasarile vezi daca are nevoie de cea ce urmeaza sa le dai.
cam atat; sunt mai multe dar vor fi si alte ocazi…………………………………………………………………………………………….vant in pene…………………………………………………………..
Foarte interesant,dar nu vom afla niciodata secretele marilor campioni.Bafta si SPOR LA ZBOR.
Salut, cu toate ca efectiv savurez ce spune Ad Schaerlaekens, sincer si eu il suspectez ca nu este 100% real ce spune in unele dintre textele sale, ma refer in special la medicatie.
Va pot spune in ceea ce ma priveste strict, ca le-am administrat fff putine medicamente (antibiotice)porumbeilor in ultimii ani. Bininteles ca nu au lipsit electrolitii, gritul si mancarea de calitate, in schimb ffff putine antibiotice (maxim 5 zile un antibiotic cu spectru larg si 2 cure de tricomonoza si va pot spune cu tot fayrplay-ul ca la viteza/demifond in ultimii 2 ani, am fost mereu in primii 3 pe club (in jur de 80 membrii, am colegi de club care au fost campioni nationali)
Din pacate la fond am fost praf.
Il rog pe Marius Tunduc sa ne detalieze o schema de tratamente in timpul sezonului. Te rog Marius, nu ma intereseaza ca poate altii or sa spuna ca faci reclama, ma intereseaza fff mult. Mi-a placut fff mult interviul in care spuneai ca puii in Romania nu au ecoli ci mai degraba o alta forma(tulpina) de paramixoviroza, impartesesc aceiasi impresie.
Este un subiect atat de vast.
Apreciez intotdeauna interventiile lui Cristian Sangeorzan.
ca tot se vorbeste de otet…si observ ca au intrat columbofili seriosi pe topic as dori sa va intreb cat otet folositi si daca exista perioade in an in care folositi mai mult…aproximativ cati ml de otet la cati litri de apa…multumesc.
Un columbofil profesionist(cel care traieste cu
familia sa doar din porumbei) este in primul un
comerciant. Ca sa vanda cat mai multi porumbei
trebuie sa fie in centrul atentiei cu orice pret pentru
ca nu se stie cat tine norocul.
Fara rezulte nu merge nimic dar popularitatea si banii
se fac( si se impart )cu masineria de marcheting .
Nu ajunge sa citim sfaturile bune sau proaste a unui
“mare crescator” si sa comentam cu:”mare caracter”
Trebuie sa ne insusim cunostinte proprii care sunt
“evidence based” sa fim curiosi si critici sa acumulam
experienta si sa ne formam o parere proprie .
domnilor,cred ca am putea invatza mult de la un campion la nivel european….dc sa ne minta omul asupra metodelor cum ishi ingrijeste dansul porumbeii?…tipic romanesc…ne place sa ne dam cu parerea si sa fim sceptici la ce zice un om care a ajuns la un nivel pe care noi poate nu vom ajunge niciodata…la noi in tzara 80% din crescatori cred ca produsele si antibioticele aduc porumbei acasa..se insala…am vz la craiova ceea ce nu am vz pana acum la nici o expozitzie…toata lumea cu pungile si sacii plini de produse si antibiotice….gresita mentalitate….!!!!
Nu trebuie sa fiu inscris intr-o asociatie pentru ca sa-mi dau seama cata invidie exista in columbofilie .
Daca cele descrise de sus sunt corecte atunci acest columbofil a reusit totul ce-ti poti dori intr-o ” cariera ” columbafila .
La fel cred ca nu se poate compara concurenta Belgeana cu cea Romaneasca .
Comparam Logan cu Mercedes !
Si eu cred ca fara tratamente preventive sau de refacere nu se poate face performanta . Porumbeii trebuie in timpul concursurilor sa fie in ” forma ” perfecta .
Si un Mercedes neglijat cu filtrele infundate nu face fata la un Logan in stare perfecta !
daca nu aveti bani de ceas electronic sa va lasati de participat la concursuri, ca nu sunteti elita, numai elita tre’ sa participe, ( un secret aflat intr-un interviu marius tunduc), imi place cum gandesc unii care dau exemple bune pe pascani si becali, vorba alora : nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari, P.S :porumbei.ro e cazul sa iti cumperi ceas electronic altfel nu ai ce sa cauti in columbofilie, nu poti sa faci parte din elita…
din ce am inteles eu de pe aici
http://www.pipa.be/results/2006/joosen6eng.htm
http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/joosen-brecht-international-marseille-2010
2006 is a real super season for Jos: he has achieved several first prizes and a high prize percentage as well. He acquired at least 75% of the prizes in each extreme long distance race this season. Some results:
Perpignan: 1,3,31,35,44,88,110,116,122,126 (10/12) against 730 pigeons. In other words: with only 1/3 of the prizes divided, Jos won with 10 of his 12 basketed pigeons!
Pau: 6,11,19,37,44,51,60 (7/7) against 200 pigeons. All of the 7 basketed pigeons amply per 3!
Cahors: 1,2,10,13,14,16,36,42 (8/10) against 139 pigeons.
The Perpignan winner was already noticed twice by winning a decent 20th local prize in the Bordeaux race of 2005 and by achieving a top prize that same year in Perpignan: 61st National against 7.611 pigeons.
N-am auzit de el cum n-am auzit de o gramada de columbofili din vest care au rezultate destul de bune,probabil unii sunt mai modesti si nu cresc porumbeii la nivel de afacere de aceea nu-si fac publicitate si raman in anonimat.
Dupa parerea mea Jos are rezultate destul de bune,sa ai 10 porumbei clasati din 12 angajati pe locurile 1,3,31,35,44,88,110,116,122,126 dintr-un numar de 730 porumbeii lansati la etapa cred ca spune multe despre valoarea pasarilor.Si nu este doar un loc 1 ca sunt mai multe,iar raportul angajati/clasati este foarte bun,10 din 12, 7 din 7, 8 din 10.Rezulta ca are pasari constante ceea ce ar trebui sa dea de gandit celor care-i contesta valoarea.
Dupa cum am vazut in fotografii are porumbei frumosi si o zona superba !
Cred ca atunci ajungi la valoarea adevarata cand te lupti cu tine insuti iar concurenta o reprezinta propriile pasari incercand mereu sa obtii ceva mai bun.
Va salut si va doresc sanatate la toti,sa va iubiti mai mult pasarile decat cupele ! bafta !
pt.poz24 Fam.Lucaci:Domnule Lucaci,nu mai vorbiti fara sa aveti cunostinte legate de acest subiect si nu mai faceti pe profesorul ….Domnul Jos Joose concureaza la concursurile internationale si este castigator de locul 1 international Perpignan 2006 si 1 international marseille 2010.
Daca nu stiti inainte sa vorbiti intrati fromos pe google si cautati “jos Joosen” sau pe pipa si cautai acelasi lucru.daca nu stioti va dau eu link-ul cautarii:
http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/joosen-jos-winnaar-van-perpignan-internationaal-tegen-14900-duiven-2006
http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/joosen-brecht-international-marseille-2010
Deci domnul acesta concureaza la internationale cui 15 000 porumbei si ia locul 1,nu cu Oradea si Aradul.sper ca ati inteles.
Deci inainte de a vorbi si a comenta e bine sa ne gandim de 10 ori pt a nu ne face de ras.
dul.
Jos Joosen are in mare parte dreptate dar nu este deschis suficient incat sa ne spuna si alte lucruri care le face, dar in esenta a explicat ca practica lucrurile foarte simplu in crescatoria lui.
Lucaci trebuie sa multumim pentru interventia lui. Daca a batut o aluzie la un anume columbofil roman, este cazul sa priceapa ca nimeni nu spune tot ce face, fiecare divulga o cota parte.
Tunduc are dreptate ca trebuie folosite anumite chestii la porumbei, in pozitia lui si eu scriam la fel, dar nu sunt furnizor si vanzator de iluzii si nu pot sustine teoria lui.
Schaerlaekens simplu, modest, placut in lectura, de peste 20 de ani se hraneste din rezultatele vechi, este bun si acum dar nu suficient, atunci ramane sa apreciem anumite pasaje din articole. Doreste sa vanda, dar altii criticati care au rezultate in prezent reusesc si vand mult mai bine, asta este mergem inainte asta e timpul lor, poate mai tarziu critica si ei, cine stie poate constructiv sau simpla coincidenta din mica gelozie.
Sunt foarte multe multe amanunte in cresterea si participarea cu porumbeii in concursuri, se scrie foarte putin despre asta, cautam mult prea mult sa aflam de la acei columbofili care sunt in varf dar in schimb, primim prea putin. A mai ramas doar sa muncim fiecare si sa aflam alte multe doar singuri.
Asa incepe articolu ,, Unul dintre cei mai buni concurenti belgieni la categoria maraton, este cu siguranta Jos Joosen din micul orasel Brecht. El a dominat concursurile nationale pentru cateva decenii….,, Personal mi-a ajuns sa pricep ca este vorba de un columbofil valoros . Multumim porumbei.ro pentru acesta frumoasa lectura .
Domnilor, daca cititi cu atentie, eu a-m adresat niste intrebari, nicidecum raspunsuri, cat despre faptul ca nu foloseste produse, si nu acorda atentie aerisirii, DA VA SPUN, SUNT MINCIUNI. Va salut Ionut Lucaci.
Interesant articol! Eu sunt de parere ca omul are dreptate.POSIBIL insa sa nu se potriveasca cu Romania. Si eu incepand cu 2009 am scos tratatmentele preventive si nu mai dau antibiotice ,cu o singura exceptie tratamentul impotriva salmonelozei. Stiu ca e posibil sa fie o reducere a rezultatelor dar cred ca in timp va fi mai bine.Am adus o gramada de medicamente pana in 2009 si mai am o gramada care sunt pe cale sa expire pt ca nu le mai folosesc.Nu stiu daca prin netratarea porumbeilor vor aparea rezultate mai bune ,ce pot spune la aceasta ora este ca fata de 2009 rezultatele au fost in scadere.Voi continua tot asa fara sa tratez si sa conditionez cu grasime de oaie .,etc pt ca vreau sa vad pe propria piele ce se intampla.Deadline-ul va fi 2013,cand voi trage o concluzie.
Personal am vizitat multi crescatori de top din Belgia si Olanda , care sunt considerati niste repere in zborurile de maraton din tata in fiu , si toti ,dar absolut toti spun ca nu trateaza asa cum se face la noi.Totusi trebuie sa stim ca multi dintre ei fac analize la cabinete specializate in bolile porumbeilor…………In urma acestor vizite am hotarat sa nu mai tratez si sa ii cresc aproape natural si sa vad ce se intampla,eliminand ce nu este sanatos sau da semne de slabiciune.
— o alta intrebare pe care vo adresez , cu cine joaca acest crescator ?
Cati dintre dumneavoastra , ati auzit de el pana acuma , si cati ati citit de dumnealui intr-un clasament national , international , unde e concurenta —
—Nu vreau sa ma contrazic cu nimeni , si nu am intentia de a dezcredita o persoane —
Cuvinte intelepte a unui ” superstar ” din romania !
Poate la citit nu am fost atat de bun la scoala – la copiat in totdeauna !
Si bineinteles ca toti mint – in afara de mine …..
La pozitia 24 sa dezcreditat cineva singur !
Pot sa va spun ca de cand cresc porumbei nu am dat niciodata antibiotic(adica de vreo sapte ani).
Domnul Lucaci daca dumneavoastra folositi alte metode nu inseamna ca ceilalti MINT.
Ce pot sa va spun este ca nu puteti sa treceti imediat de la tratarea clasica cu antibiotice la cea naturista fara anumite riscuri.
Cu imperecherea la liber cred ca este normala cand ai o anumita linie stabilizata in cotet si toti sunt neamuri , e normal sa se imperecheze mai bine .
Este bine sa nu faceti confuzie si ma refer la incepatorii naturisti , adica nu inseamna sa nu dati nici o vitamina in timpul concursurilor ca sunteti “naturisti” ca faceti o mare greseala.
NU DATI ANTIBIOTICE !!
Dieter,
ti-am mai spus cindva invata româneste si columbofilie.
A sti o vorbi si scrie o limba fara a sesiza nuantele si si interpretarile nu inseamna – ca o cunosti .. chiar daca incerci sa o copiezi^^
Ionut Lucaci – a fost ptr. aproape toti destul de clar cu intrebarile ( metaforice ) din com 24 desi se pare ca mai este unul care are probleme de limba romane com. 45.
Si indiferent daca concureaza doar cu Bh sau Arad , sau numai pe strada lui – Ionut Lucaci este un CAMPION , la care voi ” NO NAME ” va mai uitati vreo 20 de ani de jos.
Prostia si impertinenta unora depasesc orice limita – scuze ptr. interventia mai dura.
Da , de-le Zeno , ar fie trist daca am fi toti la fel . Cel putin la ” nivelul ” tau nu vreau sa ajung niciodata .
Daca ai citi un pic mai romaneste ti-ai da seama ca nu am criticat niciodata calitatile ” crescatorului ” care le admir in teorie ca si in practica fie ca e campion pe strada lui sau cateva strazi mai departe . Este un om care a pus teoria in practica cu succes .
Dar tema este alta si discutam de alt crescator si calitatile lui in acest sport . Un sport care eu din lipsa de timp nu il practic direct si bineinteles ca sunt un no name . Dar Zeno , cu toate ca esti doar un name pe o lista de participant la concursuri nu inseamna ca esti automat profesor in materie .
Dar in totdeauna au existat profesori buni si prosti .
Din pacate esti unul prost !
Referitor la cum pastreaza Jos Joosen sanatatea porumbeilor prin eliminarea celor bolnavi este o metoda care a dat rezultate mii de ani . Bunicii nostri , cum vedeau o gaina din ograda lor , mai trista o si taiau . In felul acesta isi asigurau o masa mai copioasa si pastrau sanatatea celorlalte pasari pur natural .
Foarte interesant au scris domnii Roman si Oprea. Asa e frumos daca fiecare mai scrie cate ceva similar, observatii in timp.
Domnule Oprea Gabriel am citi ca timp de 7 ani nu mai folositi antibiotice, din curiozitatea mea doresc sa va adresez cateva intrebari. In primii ani 1-3 ani cati porumbei sau inbolnavit si daca a trebuit sa-i indepartati din voliera ? Din ce efectiv (media)? Vara in sezon aveti ceva cazuri grave de boala la porumbeii care participa in concurs ? Va rog mult faceti o descriere cu situatia in ce priveste starea de sanatate a porumbeilor de acum 5,6,7 ani in urma si cum este in prezent. Multumim mult.
Zoli, eu sunt intradevar furnizor de produse columbofile, insa nu asta ma face sa scriu.
Cunosc bine cum functioneaza marketingul vestic si in ultimii ani e o tendinta de a spune ca nu folosesti nimic si ca porumbeii tai sunt tari ca stancile.
Acum cateva zile vorbeam cu un mare campion si il intrebam ce produse te-au satisfacut cel mai tare – Mi-a raspuns ca el nu fooseste nimic. Mi-a fost putin greata! El cumpara produse de la un distribuitor de al meu???
Apoi inca o diferenta – antibiotice / suplimente nutritive
De doi ani nici eu la porumbeii de reproductie nu mai dau antibiotice si tratamente de tricomonoza si nu am probleme.
La zbor mai folosesc si antibiotice.
Suplimentele nutritive insa (si aici unele sunt apa de ploaie) ajuta organismul porumbelului:
Electroliti, energizanti, recuperatori, detoxifianti, etc etc
Azi porumbeii mei au un plan de zbor de 15 weekenduri cu 23 de etape(herbots joaca 24) acum 12 ani cand am inceput aveam 13 – 14 din care 5 peste 500 din care doar 2 peste 800 azi 5 peste 500 km, si 3 peste 300 din care una peste 1000KM deci 8 peste 500 km.
Daca puteti sa jucati fara nimic un astfel de plan bravo voua!
Insa nu putem inghitii toate galustele unora pt a-si vinde porumbeii.
Ca sa vedeti cu e concurenta la Bihor si Arad a invit sa jucati aici. Sunt sigur ca va-ti simti ca in Belgia sau Olanda.
Felicitari pt interventiile lui Gabi Oprea, Roman Claudiu, Lucaci si altii care ne spun informatii bune si clare pe numele lor nu ….
Insa sa nu uitati ca drumul spre succes e de multe feluri, important este sa fim pe el …
are perfecta dreptate.
Buna!
Sunt multe metode prin care poti obtine rezultate bune,unele dintre ele sunt ,de multe ori , total opuse; deci nu putem spune ca o metoda prin care se obtin rezultate este rea. Folositi metoda care vi se potriveste cel mai bine, indiferent ce spun ceilalti.
Referitor la participarea in competitiile vestului, intradevar, o competitie puternica. Am avut si noi ocazia sa participam la o etapa si speram ca vom mai putea participa , putand apoi face o analiza pe mai multi ani. O scurta retrospectiva a etapei Nitra -derby se poate vedea la urm. adresa: http://voiajori.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=191:analiza-etapei-nitra&catid=40:analiza&Itemid=58
Numai bine!
explicati-mi si mie daca omu asta e asa de bun de ce nu am auzit de el pana acum?de ce nu are parte de o promovare tot asa de mare ca si Kopman,Thone,Limburg etc…
Marius, te rog concret un plan de tratamente pentru zbor, asa cum il faci tu, si bineinteles cu ce produse. Sunt foarte interesat…Si eu cred ca este foarte greu fsara antibiotie la zbor, ti-am cerut parerea pentru ca am apreciat aproape mereu interventiile tale. De multe ori nu am fost de acord cu discutiile legate de federatii, acum insa iti dau 100% dreptate. Exista o singura federatie si un singur campionat real. In privinta intretinerii porumbeilor chiar mi-ar place sa ne detaliezi planul tau.
Multumesc
un singur cuvint MINCIUNA MARE ,
Mirel, prefer sa nu mai vorbesc despre federatii.Este un subiect inchis pentru mine.
Ca si plan de tratamente si intretinere (desi nu este aici locul) Eu fac cam urmatoarele lucrurui:
Ianuarie – Tricomonoza 5 zile, Ornitoza 4 saptamani cu antibiotic alternativ (Gambazin, Nifuramicin, Doxiciclina, sau altceva) in cure de 5 zile cu 2 recuperare
Viermi.
La prima etapa de viteza porumbeii sunt pe oua de5 zile si le fac o tricomonoza astfel incat sa termin tratamentul 2 – 3 zile inainte de imbarcare.
In 2012 voi juca cu doua loturi unul de general si unul de maraton. Cei de general vor avea cam 20 antrenamente la prima etapa cei de maraton mai putine.
La plecare la prima etapa mancare buna, cu seminte mici. Sosire – electrolit + mumm pe boabe incepanad cu 2012 – lamaie + polen + Jungtierpulver. Mancare sport Verselle laga + Winput.
Incepand cu urmatoarele etape cresc zilele de conditionare si astfel porumbeii vor primii + polen + lamaie + oreg schafett pe mancare, in apa Carnespeed + Mumm, si la sosire 1 – 2 zile cele de mai sus.
Din cad in cand (nu am ceva fix) tratez individual cu tablete tricomonoza si in apa cu antibiotic.
Astea sunt de baza, dar alternez si programul si produsele in functie de programul meu dar si de ce simt. Cateodata simt bine altadata nu.
din pacate plec des de acasa si in astfel de perioade apar caderi de forma daca nu esti intre porumbei.
Incerc sa folosesc un sistem de lumina pt conditionare dar inca nu-l stapanesc suficient.
Ar fi poate maimulte de povestit dar nu e nici momentul aici la un articol despre un cresctor foarte bun.
Promovarea de care au parte Koopman,Thone sau Limburg tine de COMERT.Daca ati urmarit pe Pipa in ultimii ani ati observat ca se facea reclama la greu la Ludo Classens si dupa ceva timp a urmat licitatia totala.La fel s-a intamplat si cu Thone si Limburg.Oamenii sunt “comercianti”,nu mai sunt doar sportivi. Zboara in general viteza demifond……… Personal apreciez si caut crescatorii care NU au parte de reclama pe site-uri si pentru asta urmaresc clasamentele. Trebuie sa stiti ca Pipa sau alte site-uri de licitatii fac bani din asta si au conisioane de 20-30%…………Pentru asta aceste site-uri “ajuta” si fac reclama ……..si asta pentru ca SINGURUL SCOP este MAXIMIZAREA PROFITULUI!!!!!
Asa ca stiti cum se zice NU TOT CE ZBOARA SE MANANCA!!!!!!!!!!
Pentru domnul Zoli fac urmatoarele precizari : intradevar acum sapte ani m-am confruntat cu toate boliile (asa le-am cunoscut pe viu)deoarece puii erau scosi din porumbei ce fusesera tratati ani la randul cu antibiotice.
Pot sa va spun ca la matca unde nu intrau in contact cu alti porumbei nu au fost probleme .
Primele rezultate ale imunitatii ce vroiam sa o obtin la porumbeii mei au aparut abia cand am scos pui din pui celor de la matca.
Abia atunci s-au micsorat problemele definitiv.
Chiar si dupa atatia ani nu zbor puii toamna cu asociatia ci fac zborurile singur.
La maturi in timpul zborurilor nu am probleme dar ii recuperez cu avipharm si primesc vitamine gervit-w.
Rezultatele in primii ani nu au fost constante adica daca aveam porumbel pe locul 1 pe zona la un concurs nu mai repeta performanta la urmatoarele , acum sunt constanti si se refac mult mai rapid chiar daca au zburat un concurs greu cu canicula.
Multumesc mult dl Oprea, bafta si mult succes mai departe !
-Nimeni nu castiga concursuri internationale
numai cu apa chioara.
-“produsele” trebuiesc intelese si folosite
intelept ca sa ajute si nu ca sa domine efectele secundare,
negative.
“PIPA” este un sistem de marcheting perfect,aici ar trebui
sa faca o practica toti studentii la stiinte economice.
– columbofilia europeana este insa mult mai mult decat se
vede la pipa. Sunt campioni internationali care nici
nu apar la pipa fie ca ei nu vor colaboreze cu “organizatia”
fie ca pipa nu-i vrea pe ei.
-toti campionii sunt sponsorizati intr-un fel sau altul
de firme si pentru asta lauda produsele chiar daca
nici nu le folosesc.
– observ si pe acest site inceputuri de “pipa”.Unii cresca-
tori se lauda reciproc,asta nu este nimic rau,e doar
o observatie si “honi soit qui mal y pense”
pt sey 16 ;.Eu am concurat pina in 2009 cu tipller englezesc si am avut rezultate bune[16,27 h]zburat,dar nu cu orz ci cu amestec facut de mine.Cu orzu i-am plafonat si nu zburau mai mult de [08’30 h] .Orzu de regula il dau iarna cind porumbei nu zboara afara fiind ca ei nu depun efort si nu se ingrasa. Multumescsi SARBATORI FERICITE PT TOATA LUMEA
oooo minunat tineti-o tot asa
poz18,sunt de acord cu tine.Porumbelul nu e facut sa zboare atatea mii de km,nu are cum decat prin antrenament si multe suplimente si tot felul de produse care se folosesc in zilele noastre.E ca la om, nu poti pune un om obisnuit sa ridice 150-200kg mai trebuie niste suplimente,oleaca de steroizi samd..
Buna!
In ziua de azi, “spalarea creierului” se face in presa columbofila si internet. Cum spunea cineva mai sus, PIPA inseamna in primul rand comert. Daca e sa ne uitam la cei care sunt castigatorii licitatiilor, vedem ca in proportie de peste 70% sunt asiatici( China, Taiwan, Japonia,etc).Va intrebati cumva de ce nu sunt cumparati de catre belgieni sau olandezi? Raspunsul este simplu.
Cei care beneficiaza de reclama sunt , aproape in exclusivitate doar castigatorii de locuri 1 la concursurile provinciale,nationale sau internationale;indiferent de numarul de porumbei pe care respectivul crescator ii angajeaza. Sunt multi cei care, per ansamblu, au rezultate mai bune la competitiile de anvergura, chiar daca nu au ocupat locul 1. Din pacate, la noi ajung rar sau deloc rezultatele complete ale unui astfel de concurs,iar presa de profil nu este interesata sa le faca publice.
Nu intotdeauna, porumbeii proveniti de la crescatori de top, dau rezultatele asteptate. Pe langa valoarea porumbelului( sau a descendentilor) in sine, o mare importanta o au si conditiile care i-au fost oferite in noua crescatorie. Degeaba cumparam porumbei care au obtinut rezultate in conditii speciale de intretinere( crescatorie cu atmosfera controlata, regim alimentar bazat pe suplimente nutritive) , daca noi nu le putem asigura aceleasi conditii, rezultatele nu vor fi pe masura. Pe de alta parte, cu porumbeii sau descendentii de la crescatori care ii tin cat mai natural, oferindu-le aceleasi conditii sau mai bune, avem mai multe sanse de reusita.
Pe aceleasi principii, enuntate in materialul de mai sus, s-a bazat de Klak, iar rezultatele lui probabil le cunoasteti.
Numai bine!
Legat de faza cu grasimea de oaie, doua topicuri mai jos domnul Koopman ii lauda calitatile la minutul 5 si 13 secunde. Cati campioni atatea metode. Ma refer la lucrurile de genu asta. Ca tre sa ai pasari bune, crescatorie corespunzatoare etc. se intelege
Cunosc multi campioni nationali de la noi din tara…si va spun eu ca nu se complica cu retete babesti cum s-ar spune..unii folosesc produsele Rohnfried ca la carte , dupa retete ..alti pe langa produsele Rohnfried mai folosesc si anumite seminte si feluri de mancare care ii ajuta mult , pentru ca vitaminele si le iau din mancare porumbeii nu din alte prostii si proteinele la fel , porumbul din care se fac floricelele e cel mai bun la porumbei inainte de zbor cu 2 zile chiar 3..le da energie si forta de a sta in zbor mult mai mult pentru ca e usor si contine mult mai multe proteine decat porumbul normal..dar si cel normal nu trebuie sa lipseasca din alimentatie si semintele mici…dar ca sa ai rezultate trebuie sa ai pasari bune si sanatoase tun ..apoi restul …alimentatie , electroliti , minerale …..intr-adevar otetul de mere e bun , usturoiul , mierea si polenul…eu personal le-am dat polen pe cioc..dati numa un search pe google si scrieti POLEN ..sa vedeti cate propietati are!
”Atata timp cat porumbeii se lucreaza in consangnivitate le scade imunitatea si rezistenta fizica.Daca nu intervii cu antibiotice ai numai de pierdut”
D.nul Nicu Bizdrigheanu ma invatat si va spun sigur ca acest maestru are mare dreptate.
Ad S. a facut reclama la produse ieftine , grit si sedochol care la noi se vinde cu 25 lei 500 ml, la ei chiar sunt ieftine, daca tot facea reclama si avea de castigat facea la produse scumpe nu la cele mai ieftine, ganditi logic
Porumbeii buni au costat totdeauna bani frumosi,
dar nu ca in zilele noastre.Europenii de Vest nu
ar da asemenea sume.135000 ha,ha ha!!!
Preturile au erupt dupa ce a inceput sa cumpere
in stil mare Europa de Est si mai ales dupa ce
au aparut Chinezii. In China se pare ca exista
acel tip de BARBAT ADEVARAT care dupa ce
a ajuns bogat peste noapte si neavand raspundere
sociala, da orice suma pe o “jucarie”=porumbel.
Domnilor din pacate imunitatea porumbeilor in romania este la pamant, deoarece se practica de mai multi ani tratamentele preventive devenite la moda dar si necesare in ultimul timp datorita noua a columbofililor care dorim sa nu intampinam probleme de sanatate in randul lotului de zbor pentru a nu afecta rezultatele.
La noi si mentalitatea e gresita: daca avem porumbeii bolnavi, ii bagam totusi la zbor ca doar s-or pierde pe undeva, din pacate dorinta de a face rezultate ne inpiedica sa judecam clar si sa nu ne dam seama de consecinte.
Cati dintre noi nu am dorii ca porumbeii sa se intoarca de la concursuri fara sa fie purtatori de diferite boli luate din contactul cu alti porumbei bolnavi? Datorita stresului la care este supus un porumbel in toata perioada etapelor de concurs acesta se poate inbolnavi foarte usor, organismul este slabit daca nu se recupereaza complet dupa fiecare etapa si este supus riscului de a se imbolnavii foarte repede. De aceea cel mai important este recuperarea porumbelului decat a administrarii medicamentelor preventive.Daca porumbelul are un sistem imunitar cat de cat bun si este recuperat la timp, atunci poate face fata bolilor pt ca are un organism puternic.
In legatura cu suplimentele nutritive, orice organism supus unui efort mai mare decat normal ii trebuie suplimentata alimentatia. Acum sunt doua tipuri de suplimente nutritive:
a- naturale(extrase din diferite seminte si alimente)
b- anabolizante(formate din diferite formule fizice si chimice cu conditia de a marii capacitatea de efort)
acestea din urma sunt contraproductive in cariera unui porumbel aducandu-l usor in frunte dar si la fel de repede il si coboara terminand foarte repede perioada de glorie.
Orice porumbel care este hranit normal fara a i se suplimenta mancarea este bun doar de a zbura in jurul casei, nu de a face performanta.
si eu m-am inspirat din articole de acest gen si am hotarat ca nu mai dat antibiotice deloc la porumbei in anul acesta, rezultatul a fost ca la a cincea etapa am pierdut 70% din porumbei, am lasat o saptamana sa se odihnesac si am tratat 3 zile cu antibiotice, au inceput sa vina putin mai bine ,am mai zburat cu ei 4 etape dintre care o etapa de fond foarte greu si am pierdut doar un porumbel ,din cei sase ramasi.Concluzia pentru mine a fost ca majoritatea articolelor de genul “ca nu le dau nimic” este o minciune si serveste pentru dezorientarea cititorilor.
Da …interesant articol , bineinteles ca nimeni nu o sa-si dezvaluie in detaliu sistemul de zbor … ar fi chiar culmea fratilor , principalul motiv e fara doar si poate ” concurenta” ! Referitor la tratamentele porumbeilor dupa parerea mea trebuie sa fi mereu in echilibru (mijloc), cei care aleg varianta naturala 100% va asigur ca intr-un interval de doi ani “top” o sa reveniti la medicatie…Asadar pastrati “echilibrul” de care vorbeam mai sus si rezultatele vor fi pe masura!
Un articol frumos despre un mare crescator al Belgiei eu il urmaresc de ceva vreme si am vazut si un interviu luat de cei de la pipa prin 2008 si acolo spunea ca foloseste medicamente si vitamine ,pt tricomonoza flagil si ronidazol pt salmonela 8 zile cu parastop etc.Jos este un mare zburator de fond si maraton dar porumbeii lui zboara bine incepind de la 300km.
eu cred ca unu care a castigat cupa stie ce vorbeste si nu trebuie luat la misto
e un adevarat campion!! dar are si porumbei…..stiti la ce ma refer
:*
zboara asta porumbeii la 1000 km cu orz si otet?
in fine fel de fel de teoreme
ciocolata africana nu le da, “treaba asta cu nu le dau nimic,nu o pot crede,poate castiga concursuri doar cu aerul din vazduh”
salutare! tin sa va spun ca in urma cu cativa ani un prieten sa inscris la asociatia de unde fac parte si eu si isi indopa porumbeii cu tot felul de pastile, si intrun final nu optinea nici un rezultat. de vreo 2 ani nu mai foloseste pastile si au inceput sa apara rezultatele a clasat o femela loc 1 judet si norma la fond, ceace in urma cu ani nu avea rezultate. deci nu sunt bune,apropo el da la porumbei usturoi, orz, grau, porumb, floare, otet sare, si combina cu mancare la sac ca contine seminte mici.
eu nu sunt deacord cu el fratilor datile mincare la sac si iarnaaa nu numai in timpul concursurilor si tineti mai putini orzul nu mi se pare grozav si seul de oaiee parerea mea e superr la mine da randamente in primul rind trebuie sa avem o familie de porumbei bine inchegata sa poti iesi in fata si multa atentiee asupra fiecarei pasari in parte si medicamente numai individual
hai sa va spun un secret.cei care spun ca nu folosesc medicamente ajuta porumbeii cu ceva mai periculos,asta ai ajuta in cursele dure sa castige.am facut sport multi ani.iar cei care ies in fata sunt ajutati cu TESTOSTERON
F frumos com 76, dar sa nu uitam ca daca sunt liberi,invata si stie ce sa-si caute singuri ,si de au febra dupa un drum greu ies afara.Intradevar ca te dore f tare cand pierzi clasati in libertate ,dar toti columbofilii nu-i plang pe cei care se pierd la zboruri ca sunt f multi?? aceia sunt prosti?? Nu sunt columbofil,dar i-mi plac porumbeii,astazi pe ploaia asta si norii astia negrii,domunul antrenor i-a inaltat asa sus ca de abia se mai vedeau, o placere sai privesti:))) pe cer nu in vitrina:))
Salut !
In primul rand va cer scuza,pentru greselile de colectura,ortografie gramaticale.Am studiat limba straina si sunt plecat de 35 ani din tara. M-am inscris si eu la un club in strainatate,la o sedinta ma intreaba colegul “cati porumbei ai” niciunul..au ras,,si ce au facut? Am primit porumbeii gratis si pui si adulti,Origini ,Piet de werd,Vandenabelle,Gunter Prage,Janssen,Rossen . Ce stiam eu despre originea porumbeilor?Nimic!!! Sa vedeti unde ajung la acest articol..binenteles s o spun dupa un an de esec si prostie..Am pierdut toi porumbei ,a intrat dihorul si i a decapitat pe toi. Nu am apreciat gestul,,,ca am primit degiaba porumbei intrucat nu stiam valoarea lor. IN fine m-am imprietenit cu cei mai seriosi si sinceri si asa am incput sa cumpar,sa mai primesc de la ei si acum o sa concurez si eu pentru prima data. Ce vreau sa zic? Nu folosesc medicamente colegi mei de club,,,sunt cu ei si vad,,ce le da Mancare simpla la sac,drojdie de bere folosesc da,,grit,vitamine .Si daca doriti sa stiti,sunt 3 columbofili suedezi ce sunt asa de TARI caci vin belgieni si cumpara de la ei…..Daca ai porumbei de calitate,sanatosi la ce bun sa le dai medicamente?Sunt columbofili batrani de 30-40 ani in top si nu au fost mai jos de locul 10 niciodata.Cel puin un batran de 78 de ani nici nu are telefon mobil si va spun ca asa porumbei ca el nu are nimeni in Europa..dar el nu vrea popularitate se numeste Bengt Nordstrand..De 40 ani nu a bagat un alt porumbei in crescatorie si a luat direct de la Piet de Werd cand era tanar..asa ca se paote.Omul ce a scris asticolul credeti ca are nevoie de bani? Voi va ganditi numai la bani,deoarece nu aveti bani. Numai bine !