termenul-columbofil
Autor: Valentin

Vreau sa definesc putin cuvantul “columbofil”. Multi dintre noi desi isi spun ca sunt columbofili, se inseala.
Columbofil nu inseamna crescator de porumbei, ci iubitor de porumbei. Cine iubeste cu adevarat porumbeii isi poate spune columbofil nu cel care-i creste pentru faima si laude… trebuie sa-i crestem din placere.

Cunosc un individ care are poate sute de cupe si medalii… are locul 1 crescator… are o camera plina de medicamente si tratamente mai ceva ca o farmacie… are zeci de saci de mancare cu zeci de sortimente de nu le stim la numar… dar cand am vazut cum se comporta cu porumbeii… daca vreun porumbel ramane pe afara are o prajina si il loveste pana cade jos… porumbeii care se lovesc la aripi sau li se rup ii separa intr-un cotet mic fara apa fara mancare si putrezesc acolo… Avea o porumbita cu o gramada de dosare cu clasari care nu mai putea zbura si era pielea si osul de ea, era abandonata in acel cotet… l-am intrebat daca e de vanzare…a spus da …da-mi 100 lei.

Are porumbei pe care ii calca in picioare, porumbei de milioane… si se lauda la toti, il stie tot judetul poate toata tara… are porumbei zburati pe Marea Neagra, la Moscova, peste tot… dar cand porumbeii isi pierd calitatile ii condamna la moarte.

O fi el crescator de porumbei dar nu se poate numi columbofil (iubitor de porumbei). Si sunt multi aici si peste tot care “isi bat joc” de ei…