Topic propus de Sangeorzan Cristian
Salutari tuturor!!!!!
Subiectul propus in atentia celor cu experienta ar fi: folosirea ”nevestelor” vaduvilor in concursuri, daca este posibil acest lucru si care ar fi modalitatea cea mai indicata de a-l face. Care este metoda optima(daca este una) pentru a putea concura si cu ”dinsele”, sau in alternativa cum se practica vaduvia cu femelele?
http://www.porumbei.ro/2008/03/03/interviu-cu-grigore-iosif/
eu anul viitor incep sa-i bag in concursuri si m-am gandit sa ii zbor la natural pt k la vaduvie e chinuiala mare cu ei.am un prieten columbofil care anul acesta i-a zburat la vaduvie si a zburat si femele si masculi.de la el mi-am procurat si eu porumbei si sunt gata de concursuri.
Touch?!
Bun interviul, ai dreptate uitasem de el.
eu nu am inteles o chestie din articolul descris de Grigore Iosif .daca femelele angajate si ele la concurs nu vin inaintea masculilor atunci ce femele mai pui in boxe sai astepte pentru a motiva masculi, eu asa am inteles ca a cerut Sangeorzan Cristian ,,vaduvia cu femelele,,
domnilor,ca sa jucati porumbeii la vaduvie,sunt necesare cateva conditii,in primul rand sa aveti porumbei f buni,in al doilea ,sa aveti o familie omogena pe care s o cunoasteti f bine(sa va cunoasteti f bine pasarile,temperamentul lor,la ce fel de zbor si distanta se preteaza cel mai bine),in al treilea rand sa aveti boxele necesare,si nu in ultimul rand alimentatie,program,etc.daca voi credeti ca le indepliniti pe toate atunci dati i drumul,daca nu pierdere de vreme.eu va doresc succes,si vant in pene.
si atunci cum se joaca la vaduvie si femelele daca sunt bagate la concurs sa fie motivate si ele.!
pt a zbura la vaduvie…..fie masculi fie femele……trebuie sa ai o voliera spatioasa…..sa poti sa-ti permiti sa ii zbori la vaduvie……si trebuie sa ai si timp de ei….de porumbei……sa-ti petreci foarte mult timp langa ei…….sa ai “mana” la porumbei…..si sa te pricepi f bn .
Daca priviti prezentarea topicului, vedeti ca eu am cerut interventia celor cu experienta in domeniu. Pina acum nici o parere pertinenta care sa merite sa fie luata in considerare. Rog ”paralelii” sa se abtina.
Cristi, la fel de bine s-a specificat: http://www.porumbei.ro/2008/03/03/interviu-cu-grigore-iosif/
Ce Dumnezeu? Chiar crezi ca rezolvam ceva daca discutam de 2659 de ori acelasi lucru? Ia link-ul si citeste-l; ai sa vezi ca intelegi. Omul acela spune lucruri foarte interesante acolo; in plus sunt explicatii legate de tema propusa de tine pe multe site-uri din Romania. Hai cu noutati; spre exemplu, spune-ne si noua, cum au mers porumbeii tai anul acesta?
nu-i spui cum au mers porumbei tai?
Nu va incalziti mai oameni buni, ma refeream doar la faptul ca daca nu ai nimic interesant de spus, abtine-te!!! Am citit interviul, foarte interesant si exhaustiv deci repet: ceream doar lumii sa termine cu aberatiile in necunostinta de cauza.
Cit despre porumbeii mei, nu ma consider unul important pentru a conta cum au mers porumbeii mei. Oricum tinind cont de o serie de factori cum ar fi: incepator la primul an de zbor, primii porumbei cu care am concurat tardivi de 2007, porumbei f.putini din care sa selectionez, abia in luna martie am definitivat cit de cit porumbarul si in aprilie au inceput concursurile, conditiile deplorabile de organizare a anului competitional 2007, ma declar mai mult decit satisfacut. Satisfacut pentru ca in timp ce altii care au bagat bani grei in porumbei si continua sa o faca, pierdeau porumbei ”la greu”, eu am concurat mai bine de cinci etape doar cu doi porumbei care se intorceau de fiecare data si care au avut si clasari. Practic eu cu maturii imi propusesem sa nici nu concurez si sa ma pregatesc cu puii dar stiti cum e cind iti ”ard talpile”. Asta a fost cu maturii, cu puii am cam facut sa plinga multe persoane(colegului nostru Cristea se pare ca inca nu i s-au uscat lacrimile. Imi pare rau Viorele asa-i in viata: sunt incepatorii care invata din zbor si sunt ceilalti care ramin vechi incepatori). La primul concurs cu puii am clasat cu primul pui pe locul 18 ca porumbei si locul 3 ca si crescator, la al doilea concurs, 36 ca porumbei si 7 ca si crescator. Dat fiind faptul ca am avut porumbei neprovati si pe care nu-i cunosteam cine stie ce, nu cred ca asi fi putut sa cer mai mult. Singurul aspect negativ a fost organizarea sub orice critica din partea asociatiei care pur si simplu si-a batut joc de concurenti si de porumbei. Daca si anul acesta va fi la fel imi pare rau dar imi voi tine porumbeii acasa.
Cristian ti-ai stricat discursul catre sfarsit.
Totul a fost fain, pana ai trantit-o pe aia cu proasta organizare si ca o sa-ti tii porumbeii acasa. Asta cam suna a blazare.
Nu am chef de discutii contradictorii. Cred ca e proasta organizare, dar exista solutii ……daca vrei.
Succes!
Deci Cristi, treaba-i buna! Se pare ca nu stai chiar asa rau, in pofida proastei organizari pe care ai acuzat-o…! Felicitari! Sunt convins ca la anul, vei fi mult mai bine situat in clasamente si nu cred ca-ti vei tine porumbeii acasa, chiar daca uneori organizarea lasa de dorit! Asa suntem noi toti; buni si indelung rabdatori. Asta ne caracterizeaza. Acu` revenind la topic, cu interesant sau neinteresant, totu-i relativ; fiecare gaseste sau nu, partea care-l “coafeaza” cel mai bine, in functie de ce si cat intelege. Deci nu putem sa-i bagam unuia sau altuia pumnu`n gat!
( nu te acuz ca ai facut-o, dar asa lasa de inteles ideea )Am sa pregatesc curand un material despre vaduvie in cele mai mici detalii, altul decat tot ce s-a scris pana acum si cu bunavointa administratorului am sa-l postez pe site. Stati pe aproape si nu va mai enervati din orice prostie…! :)
Cat de multe sunt de spus despre acest subiect.
Astept cu nerabdare articolul.
salut cristi! ai propus un subiect foarte interesant care merita toata atentia noastra! Mari columbofili printre care se numara si marele Eros Carboni au obtinut (si obtin inca)rezultate impresionante folosind femelele zburate in vaduvie!! De fapt ei folosesc o vaduvie a ambelor sexe ,ideea fiind ca primul membru al cuplului il asteapta pe celalalt. Pentru a face acest lucru trebuie sa ai un porumbar foarte bine organizat si cupluri bine intemeiate.Trebuie sa ai un compartiment cu boxe x fiecare cuplu unde stau masculii si cand se reunesc copiile si un alt compartiment cu odihnitoare unde o sa stea femelele pe durata antrenamentelor si concursurilor.Cuplurile se vor reuni o data sau de doua ori in saptamana (depinde de concurs) si in ziua intoarcerii din concurs x putine minute. Cat despre chestia cu lacrimile eu ma consider un etern incepator (in viata ai mereu de invatat) si traiesc din plin emotiile pe care mi le ofera acest sport.Pina acum am avut micile mele satisfactii ca un columbofil incepator , mai ales in zilele concursurilor cu puii avind sub privirea ochilor timpi si distantele concurentilor(trimise de FCI)si totodata deluzii ajuns la grup si vazind ca anumiti critici ai (proastei organizari) isi modifica distantele dupa bunu plac devenind oficiale!
In viata TREBUIE SA INVETI SA PIERZI, CA de cistigat este foart usor!!!!
Domnule Cristea, cred ca ar trebui sa spunem lumii ca in ciuda faptului ca din cind in cind ne mai tachinam( asa doar ca sa mai tinem viu spiritul competitional), suntem buni colegi de club. Nu de alta dar poate unii isi inchipuie ca ne dam in cap pe la colturi sau ne bagam ”pumnul pe gura”. Oricum subiectu’ nu-i asa superficial cum pare. Il asteptam pe domnul Iulian Simion cu articolul, care de fapt daca va fi la fel ca celelalte, va fi garantat 100%. Oricum ar trebui sa stam de vorba (off-topic, pentru ca nu cred ca intereseaza pe nimeni problemele grupurilor de la Roma) cit mai repede, sa incercam sa schimbam cite ceva, pt. ca din cite vad va fi mai rau la anul decit anul acesta. Sa sti ca nu mi-e frica sa pierd, dar imi place sa stiu ca am pierdut pe drept. M-asi fi ambitionat mai mult daca nu clasam deloc anul asta dar vedeam o competitie adevarata si puternica. Poate-mi spui si mie daca ti se pare corect fata de colegul nostru care are o gramada de locuri 1,2 si 3, faptul ca nici macar nu vine luat in seama la nivel national, tinind cont de faptul ca a platit cotizatia la federatie la fel ca unul din nord. De ce? Pentru ca ai nostrii se joaca de-a columbofilia. In primavara se voteaza un program de concursuri, in care deja sunt concursuri putine, deci posibilitatea de a acumula km. este mica si pe parcurs se schimba programul dupa bunul plac al unuia sau al altuia, pentu ca li se pare ca a fost un concurs greu si vezi doamne porumbeii sunt obositi si in loc sa se faca etapa din program se face o etapa scurta intorcind porumbeii inapoi si dindu-i peste cap. Oricum toata ”buba” si problema-i ca nu se fac aceste manevre pentru a cistiga bani sau pentru a face sa cistige porumbeii lui x sau y, tot haosul asta se face din pura incompetenta si din faptul ca persoanele cu putere decizionala, sunt persoane care nu mai au nici o tragere de inima nici sa faca performanta, nici sa cheltuie bani prea multi cu concursurile, nici sa-si inoiasca porumbeii pt. a putea face fata la concursuri mai lungi si mai grele, singura lor preocupare(fiind la pensie) este sa-si umple timpul si sa aiba motiv sa plece de acasa. E trist dar asta e situatia. Daca tu esti multumit de ceea ce ti se ofera, eu unul la citi bani si timp am investit nu prea sunt. O asemenea ”caricatura” de campionat il puteam face la fel de bine si cu gainile din curte.(cine stie poate aveam mai multe clasari). Acesta este ultima mea interventie off-topic si cer scuze cititorilor pt. ca m-am abatut de la subiect.
Chiar m-ati facut curios…! Sincer, as vrea si eu sa stiu care-i mediul columbofil in cadrul gruparilor de profil din alte tari? N-am avut niciodata idee despre cum decurg lucrurile si pe la altii si mi-ar place sa stiu…! Nu de alta, dar curentul in Romania este ca, “mai prost ca la noi, nu e la nimeni”…! De aia cica au si plecat multi…! N-am habar prea bine, dar eu cand am vazut cat sunt de dobitoci sunt altii, mi-am zis: “mai bine cu ai mei frate” si m-am intors acasa…! Chiar, pe bune, nu o spun “la misto”, cum e la Roma, de exemplu…? Si de ce nu, cum e la Torino, Madrid, Valencia, Bruxelles, Amsterdam, Berlin, Wiena, Praga, San Francisco, New York, Osaka, Casablanca, Sidney, Montreal, Kuala Lumpur, Adis Abeba,… ma rog, peste tot unde sunt romani columbofili…!
La Roma pot sa-ti descriu situatia pentru ca sunt implicat direct si o cunosc in alte zone ale italiei doar din auzite. Oricum din ce se aude se pare ca atit in nord cit si in sud sunt grupuri cu f.multi columbofili, au o organizare buna si o competitie puternica.
La Roma sunt problemele care sunt din simplu motiv ca pina acum citiva ani columbofilii de aici erau pe cale de disparitie si usor,usor au inceput sa faca ”legi” in cadrul grupului care sa multumeasca pe tot omul, astfel incit sa nu se riste pierderea unui alt concurent din cauza nemultumirilor.
Pina anul acesta a fost valabila regula care interzicea introducerea in ceas a mai mult de 14 cleme. In modul acesta intrau cit mai multi in clasifica si toata lumea era fericita si entuziasmata de ce porumbei ”buni” are. Din fericire la inceputul acestui an s-a desfintat regula( dupa ce au fost facute sesizari in scris la federatie) si s-au putut introduce toate clemele. Cu faptul ca in grup erau putini columbofili bugetul era restrins si se faceau etape tot mai putine si tot mai scurte. Acum poate ca bani ar fi dar trebuie lucrat la schimbarea mentalitatii, pentru ca ”pensionatii” de la conducere cind este un concurs mai lung (400-500-600 km. maxim) si porumbeii vin obositi, nu se gindesc nici o clipa ca poate ar trebui sa-si mai reinoiasca ”singele” din porumbar, sa revada metodele de joc, antrenamentele, etc. Nuuu!!! Ei dau imediat vina pe transportatori si abandoneaza programul votat in primavara facind un concurs scurt. Daca s-ar intimpla o data in tot campionatul treaca, mearga dar se intimpla de fiecare data cind porumbeii lor vin obositi. Daca la careva ii vin bine porumbeii(pt. ca a investit bani, timp si ii tine ”ca la carte”) sar imediat pe el acuzind ca a furat cu ceasul. Ca sa nu mai spun ca au fost nereguli o gramada (demonstrabile) dar rezultatele s-au luat in considerare normal, pentru ca inca exista frica de a pierde concurentii ”suparati” si a nu se mai putea concura la anul. Pare ca de ceva timp s-au adunat vre-o citiva romani cu pasiune, deci ca numar am crescut si poate pina la anul vom reusi (bineinteles daca cineva acolo sus schimba mentalitatea) sa organizam concursuri reusite cu etape suficient de lungi pt. a putea fi luati in considerare la nivel national. Cineva mai sus ma felicita pt. rezultatele obtinute spunind parca: nu-ti ajunge pt. primul an, ce vrei mai mult? Daca ar fi fost un campionat puternic, mi-ar fi ajuns pina peste cap dar asa sunt constient ca am clasat nu pt. ca sunt eu bun cu porumbeii ci pentru ca sunt ceilalti din grup slabi. Toti cei care intradevar sunt buni cu porumbeii, sunt in fata mea in clasifici. Si cu asta cred ca am spus tot, sau aproape…
A APARUT ARTICOLUL DOMNULUI IULIAN SIMION?? VA ROG SA I-MI RASPUNDE-TI
CEL DESPRE VADUVIE..EU NU STIU APROAPE NIMIK DESPRE ASTA SI SUNT CURIOS. POATE ACUM SI DE VOI STI TOTUL DESPRE ASTA ( MENTIONEZ CA SUNT INCEPATOR, SI A-SI VREA SA STIU TOTUL DESPRE VADUVIE..NU SARITI PESTE CEVA ANUME CEVA CE A-TI CREDE CA A-SI STI…..NU STIU NIMIK ) NU VOI AVEA CONDITIILE NECESARE PTR A PRACTICA ASA ZISA ” VADUVIE “. VA ROG DOMNULE IULIAN SA MA ANUNTATI SI PE MINE LA ID cristian_ionut7 CAND O SA SCRIETI ARTICOLUL
locuiesc in Italia mai precis in Cervia si zbor de 4 ani.in primul an am zburat la natural, dar consider ca vaduvia e o solutie ideala si am decis sa zbor cu masculii .am obtinut rezultate satisfacatoare si sunt multumit dar nu in totalitate.din 2009 voi zbura si femelele acestora ,voi face o vaduvie totala .masculi si femele .din fericire imi permite spatiul, timpul si consider ca nu merita tinute femelele inchise si alimentate fara sa fie in concurs.trebuie incercat, iar apoi tragem cuncluzi.astept pareri.va multumesc