Intr-un an in care s-au pierdut atatia porumbei, sa iti vina 2 pasari (2 din 2!) de la Londra (aproximativ 1700 Km) e ceva senzational. Ravasit de performanta acestor doi porumbei, i-am cerut Domnului Peto Janos cateva detalii despre ei.
porumbei.ro

1. La ce varsta ati devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Tin porumbei de la virsta de 13 ani, cind am primit de la unchiul meu o pereche de pui. In 1980 m-am inscris in asociatie si de atunci concurez. In 2002 m-am inscris in Ungaria la “Clubul Maraton” unde fiecare etapa zburata cu porumbeii a fost de cel putin 1200 km, si pina in anul 2007 am concurat in acest club.

2. Va rog sa-mi spuneti ce distanta aveti de la Londra si cand au sosit cei 2 porumbei. Cred ca si ora sosirii este interesanta.
Distanta precisa de la Londra inca nu se stie pina cind clasamentul nu va fi facut, insa cred ca distanta este aproximativ intre 1600-1700km.

– Lansarea porumbeilor a fost in data de 11-08 la ora 10 si 30 de minute ora Romaniei.
– Femela cu nr. matricol 07-115454 mi-a sosit in data de 21-08 la ora 15 si 1 minut
– Masculul cu nr. matricol 09-030755 a sosit in data de 25-08 dimineata la ora 9 si 17 minute.

3. Ce numar de pui scoateti pentru Dvs. anual pentru a-i selecta?
De obicei in fiecare an las pentru mine cam vreo 40-50 de pui.

4. Cat au zburat in anul nasterii acesti 2 porumbei?
La mine puii zboara cel putin 10 antrenamente proprii si urmeaza concursul cu asociatia aproximativ pina la 500 km.

5. Fratii lor de cuib cum au zburat?
Masculul a fost singur in cuib, dar verisoara lui a fost la fond palmares locul 3 national si a participat si la Olimpiada de la Dortmund, iar la femela i-am pierdut fratele de cuib, insa semi sora ei “Parola” a fost campion national la maraton in anul 2008.

6. Nu pot sa-mi explic de unde au gasit resurse fizice pentru a parcurge o asemenea distanta porumbeii Dvs. Cum abordati alimentatia lor inaintea etapei de maraton?
In tot sezonul de concurs primesc hrana pentru vaduvie, iar inainte de imbarcare la maraton primesc porumb curat.

7. Au primit vreun tratament medicamentos porumbeii inaintea acestei etape? (tricomonoza, respirator, etc)
Dupa intoarcere primesc tratament preventiv de o zi.

8. Ce pozitie de cuib au avut porumbeii sau au fost zburati la vaduvie?
Am facut o exceptie cu porumbeii de la Londra si deci au avut cuib si pui de 3 zile.

9. Antrenamente cu masina personala le-ati facut inainte de etapa? Cum au zburat acasa acesti porumbei (in jurul crescatoriei) pentru a se antrena – ii fortati sau zboara de placere?
Da, fac antrenamente private cu porumbeii. Niciodata nu fortez porumbeii, ii las sa zboare de placere in jurul casei, dimineata si seara.

10. V-au aratat acesti porumbei ceva special de-a lungul vietii lor care sa va “prevesteasca” performanta de care sunt in stare? (adica s-au remarcat cumva fata de restul lotului?)
Da, de exemplu femela a zburat in ultimii 4 ani 10 fonduri si 11 maratoane, iar masculul a zburat in 2 ani 6 fonduri si 5 maratoane. La sosirile de la etapele de maratoane, indiferent ce greu a fost, acesti porumbei mi-au sosit in conditii bune.