De cand ma stiu am observat ce mananca porumbeii in natura si m-am intrebat cum putem sa imbunatatim hranirea porumbeilor si cum putem preveni deficite si boli. Am fost totdeauna sceptic fata de lucrurile care fac bine omului dar pe care porumbeii nu le-ar consuma in natura: ceapa, usturoi, morcovi etc. Am mizat mai mult pe seminte germinate/incoltite, seminte verzi…

La Oregano m-au dus chiar porumbeii, la fiecare iesire in curte s-au adunat la planta de Oregano la “pascut”. M-am informat putin si am aflat ca si altii fac preventie cu acest condiment / planta medicinala. Pe forumuri am vazut ca si porumbeii plonjori, porumbei orientali fara glanda uropigiana, putin robusti in regiunile de nord-vest a continentului se mentin “in forma” cu aceasta planta.

Oregano este un bactericid natural puternic, stimuleaza secretia biliara, secretia enzimelor in intestin, previne inflamatia mucoaselor intestinale. Unii vor spune: Asta face si usturoiul. Da, dar acesta in cantitati mari distruge globulele rosii (anemie=oboseala) spre deosebire de oregano care contine un multiplu din cantitatea de fier a spanacului cu care se combate anemia (la copii) si care (fierul din oregano) stimuleza numarul de globulele rosii de care are porumbelul nevoie la efort.

Oregano nu este o planta minune, cu ea nu se castiga concursuri, dar cu ea se pot mentine porumbeii sanatosi cu un efort minim.

Cum procedez eu? Vara am mai multe ghivece cu oregano pe care le pun cu schimbul in cotet tot la 2-3 zile unul. De obicei planta e rasa in cateva ore. Gainatul de porumbei ca ingrasamant o reface in 10-14 zile. Vara prefer plante verzi pentru ca porumbeii au nevoie si de fitoflavonaide (= verdeata expl.: clorofila). Iarna porumbeii primesc Oregana sub forma de praf: produse “Ropa” sau “Premium Oregano”, un strop de ulei pe mancare se amestecat cu praf in funtie de cantitate.

Simplu, nu? Si nu am avut caz de boala de vreo 15 ani. Multumesc pentru completari, pareri si contrapareri.

Felix