Despre Oregano, pentru incepatori

De cand ma stiu am observat ce mananca porumbeii in natura si m-am intrebat cum putem sa imbunatatim hranirea porumbeilor si cum putem preveni deficite si boli. Am fost totdeauna sceptic fata de lucrurile care fac bine omului dar pe care porumbeii nu le-ar consuma in natura: ceapa, usturoi, morcovi etc. Am mizat mai mult pe seminte germinate/incoltite, seminte verzi…

La Oregano m-au dus chiar porumbeii, la fiecare iesire in curte s-au adunat la planta de Oregano la “pascut”. M-am informat putin si am aflat ca si altii fac preventie cu acest condiment / planta medicinala. Pe forumuri am vazut ca si porumbeii plonjori, porumbei orientali fara glanda uropigiana, putin robusti in regiunile de nord-vest a continentului se mentin “in forma” cu aceasta planta.

Oregano este un bactericid natural puternic, stimuleaza secretia biliara, secretia enzimelor in intestin, previne inflamatia mucoaselor intestinale. Unii vor spune: Asta face si usturoiul. Da, dar acesta in cantitati mari distruge globulele rosii (anemie=oboseala) spre deosebire de oregano care contine un multiplu din cantitatea de fier a spanacului cu care se combate anemia (la copii) si care (fierul din oregano) stimuleza numarul de globulele rosii de care are porumbelul nevoie la efort.

Oregano nu este o planta minune, cu ea nu se castiga concursuri, dar cu ea se pot mentine porumbeii sanatosi cu un efort minim.

Cum procedez eu? Vara am mai multe ghivece cu oregano pe care le pun cu schimbul in cotet tot la 2-3 zile unul. De obicei planta e rasa in cateva ore. Gainatul de porumbei ca ingrasamant o reface in 10-14 zile. Vara prefer plante verzi pentru ca porumbeii au nevoie si de fitoflavonaide (= verdeata expl.: clorofila). Iarna porumbeii primesc Oregana sub forma de praf: produse “Ropa” sau “Premium Oregano”, un strop de ulei pe mancare se amestecat cu praf in funtie de cantitate.

Simplu, nu? Si nu am avut caz de boala de vreo 15 ani. Multumesc pentru completari, pareri si contrapareri.

Felix

38 comentarii la “Despre Oregano, pentru incepatori”

  1. Suna foarte interesant.O sa incerc si eu sa vad daca are rezultate.Inca o data natura ne surprinde…mereu lucrurile marunte .. sunt defapt marete daca sti sa le folosesti ca atare :)

    Felicitari Felix pentru articol, detaliat, interesant si cu multe date folositoare la fel cum trebuie sa fie orice articol ca sa fie savurat de majoritatea cititorilor de pe net.

    Vant in pene!

  2. da este adevarat,o planta cu adevarat miraculoasa eu o folosesc de 3 ani cu suces la porumbeii mei si sunt foarte multumit !

  3. Foarte interesant. Eu personal ,dupa sfatul unui crescator renumit,fac ceai din frunze de oregano uscate. Acum nu stiu cat de buna e concentratia:9 linguri la 3 l de apa…

  4. Intotdeauna o aborbare “naturala” iti aduce mult mai multe beneficii. E interesanta aborbarea cu plantele vii, eu am folosit doar “Ropa ” de la Rohnfried cu rezultate bune si fara imbolnaviri. Natura iti ofera atatea solutii trebuie doar sa ai ochii deschisi, sa studiezi putin si apoi sa poti pune in practica.
    O zi frumoasa sa aveti!!!

  5. o fi bun oregano dar daca spui ca porumbeii nu consuma in natura ceapa si usturoi atunci primavara ai mei nu stiu de ce se duc pe brazdele de usturoi si ceapa din gradina , or fi agricultori si io nu stiu?

  6. @columbofil.com: sunt curios, Ropa te-a scutit de a mai trata puii cu produse medicamentoase pentru tricomonoza, si mai ales adeno la primele etape cand multi pui incep vomatul si alte probleme?

    Abordarea lui Felix cu plantele vii din care sa ciuguleasca porumbeii cat au nevoie mi se pare cea mai buna… dozajele facute de noi la ceai, etc, sunt, cum discutam pe alt topic, orientative, la nimereala.

  7. @ Paul: Merci .

    @HAN : Porumbeii tai manaca frunzele de ceapa/usturoi
    ft .normal, ft bine. Eu am dubii la varinta :” I-am bagat
    3 catei pe gat…

    @porumbei ro :Pentru cei care care concureaza varianta
    cu Ropa e mai buna pentru ca esti sigur ca toti consuma,
    la varianta plante vii ,unii cosuma mult si altii poate
    se abtin.

  8. Este foarte important a nu se confunda oregano, cu condimentul oregano, care este pentru gatit. Condimentul Oregano este de provenienta din Maghiran Origanum, in timp ce oregano este derivat din Origanum vulgare.
    Substanta care o detine Oregano salbatic este considerata ca una dintre cele mai puternice anti virale, anti bacteriene si anti fungale substante obtinute pe cale naturala, actioneaza mai eficient decat antibioticele, distrugand si bacteriile rezistente la unele antibiotice. Unele dintre beneficiile specifice sunt, distrugerea de organisme care contribuie la infectii ale pielii sau digestive; intarirea sistemului imunitar, cresterea flexibilitatii musculare, precum si imbunatatirea sanatatii aparatului respirator.
    Din pacate pe piata se foloseste oregano industrial, acel condiment cu valoare mica, poate unii porumbei se simt mai bine prin telepatia care o transmite crescatorul proprilor porumbei, este dovedit ca oregano salbatic are calitatile superioare fiind departe de ce avem noi pe piata la 3 ron punguta.
    Oregano de la mama lui… cand ai dat putin mai mult, este atat de puternic incat porumbeii incep sa faca ‘pipi’ in loc de bile, iar condiment oregano industrial poti sa dai mult si degeaba . Sa nu aveti impresia ca in produsele de pe piata la bidoane de 500 ml gasiti planta importata din Asia, atunci cine mai castiga ? Eu am mai spus parerea mea acum cateva zile cum ca, este foarte greu sa gasesti un echilibru intrun program naturist unde sa apara ceva notabil. O zi buna va doresc.

  9. Eu nu am tratat puii in niciun an de trichomonoza. In general incerc sa nu dau puilor produse. Am folosit la maturi cu rezultate foarte bune in mentinerea sanatatii acestora. Doar in anul in care m-am apucat de voiajori am avut probleme cu adenocoli (sau boala tineretului) aici si din greseala mea, nu am vaccinat puii de paramixoviroza, din acest motiv am avut o mortalitate de peste 50%. Anul acesta nu am experimentat nicio problema de sanatate la pui. Se pot vedea si rezultatele la concursurile cu puii, pentru ca la maturi am fost varza anul acesta.

  10. Nu trebuie sa va dezamagiti, daca cautati / studiati intens si va atarage aceasta latura naturista in timp prin practica gasiti unele combinatii de ajutor. Cand probezi ceva ar fi bine sa o faci in minim 2-3 crescatorii deodata, respectivii sa stie despre ce este vorba dar sa mai si aiba calitatea de bun observatori, altfel degeaba. Iar daca stai de unu singur si probezi numai in propria crescatorie trece timp ani multi pina fixezi ceva intradevar bun care sa lucreze.
    Majoritate produsele care le cumperi au in componenta si alte idei comerciante (vitamine, dextroza, minerales si altele), toate acestea nu sunt puse la intamplare in produsul respectiv ele au rol sa revigoreze pasarea iar tu cand privesti o sa spui ca produsul este bun, dar cand retragi produsul in cauza, porumbeii revin la foarma (slaba) dinainte si iarasi vei folosii produsul ca ai ramas cu imaginea cand ai folosit ei aratau altfel, ca idee vei avea una buna despre produsul respectiv, practic poate fi o planta si acel plus de aditivi. Dar in realitate, sa dai ceva natural care sa si functioneze este putin mai greu, trebuie putina munca, observatie, studiu si logica.

  11. Multumim pt. topic!! Mai sunt si oameni care impartasesc cunostintele adunate de-alungul anilor de columbofilie!! Jos palaria!!! Si comentariile la fel de constructive!!!
    Sanatate domnilor!!!!

  12. intrebare de baraj: unde gasesc seminte de oregano salbatic si daca stie cineva cum se ingrijeste, perioada cand se seamana ? ( la anu nu mai pune mama rosii din cauza mea)

  13. eu unul l-am folosit anul acesta la pui si nu-l voi mai folosii cat traiesc. sambata ziua sosirii,vin in grupuri nici nu ma asteptam avand in vedere ca nu prea i-am antrenat,primul clasat loc 50 apoi 52, 58 etc. gasind reteta pe net cu oregano la plic,dat prin rasnita si pus pe mancare umectata cu ulei de usturoi in prealabil 10gr la 5 kg mancare,fac imparteala si duminica dim le-am dat pt ca citisem cat poate ajuta si la urmatoarea etapa speram la mai bine. luni dezastru vomau de nu mai stiam ce sa fac cu ei,mi-au trebuit 2 sapt sa-i pun pe picioare cu ceaiuri,kefir,etc. a fost o experienta dezastruasa pt mine si nu o voi mai repete, pt cei care au avut succes multa bafta in continuare

  14. Pentru Edy
    Plantele in exces = toxine…. tu ai intoxicat porumbeii cu o planta care, vezi com. 11.
    Plantele in doze mari … fac muschiul de culoare rosu inchis si pina la vanat, ard si grasimile… iar tu ai nevoie de muschi culoare rozalie.
    Plantele … sunt si detoxifiante… deci nu sunt indicate ca program de baza spre sfarsitul saptamanii.
    Ceaiul … oadata facut prin fiebere apa nu mai are nici o valoare, prin fierbere apa a pierdut toate mineralele (apa moarta )… deshitratezi defapt porumbelu , greseala care o fac multi la numar. Ceaiul este prea ‘mic’ sa poti spune ca ai facut sau faci ceva MARE, trebuie gasit ceva mai revolutionar. O seara buna.

  15. Pentru Infamous

    Raspuns de baraj ; tu nu ai nevoie de seminte sau de planta, te intereseaza doar o substanta activa.
    ( La anul mama ta poate sa faca din gradina si gazon pentru ca oricum nu te intereseaza pe tine munca in gradina :D )

  16. Super interesant, nu stiam toate astea!!
    Merci Felix!
    O sa incerc sa gasesc si eu seminte din planta asta .

  17. de unde pot face rost de planta oregano?
    cine stie va rog sa imi ziceti si mie.

  18. R p , te inseli amarnic, habar nu ai tu cata sapa am bagat la gradina, plivit, carat stropitori de apa, copilit rosii etc , nu stiam despre aceasta planta si am citit pe net ca s-ar gasi in zonele de campie- deal pe langa paduri, in fanete, infloreste in august , am vazut si ceva poze cum arata dar problema e de unde mai fac eu rost de seminte ca sa cultiv cateva sa le dau verde.Popular i se spune sovarf http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/sovarf-origanum-vulgare_14463

  19. Infamous felicitari pentru munca din gradina.
    Nu ai nevoie de planta si nici de samanta.

  20. ulei esential de origano se gaseste in farmacii sau plafar,la fel ca si alte uleiuri esentiale. Pe google gasim efectele benefice ale uleiului esential de origano(actiune antifungica,suspenda producerea de toxine a stafilococului aureus si a stafilococilor in general,actiune antibiotica impotriva salmonellei si escherichia coli) ,ulei esential de seminte de grape-fruit sau GSE,ulei esential de echinaceea…si tot asa. Atentie la concentratie pt ca sunt f puternice,de ex uleiul de origano se fol 16 picaturi p litru. Inainte de a-l folosi,informati-va.

  21. @Radu d´Auvergne

    La tine/noi se gasesc plantele la gradinar
    in Martie /Aprilie ,cauta pe cele cu
    frunze mai mici(lat.:oreganum vulgare),
    daca nu ingheata tin si 2-3 ani.

  22. r p dai niste raspunsuri de tot cacatu , nu mai fa pe trolu, stiu nu am nevoie de planta ca ce e natural nu e bun, e bun ala de la rohhfried :sarcasm

  23. @ Felix d’Alsace : da, cred ca se gasesc primavara in “godets” (ghivece mici) printre “plantes aromatiques”; voi cauta si eu.
    Eu aveam niste tufe de “thym serpolet”= Cimbrișor (Thymus serpyllum) langa terasa (din aceeasi mare familie Lamiaceae cu Origano) si porumbeii il ciuguleau si pe asta, dar nu chiar asa hotarat cum spui tu.
    Origano nu cunosteam, donc encore merçi.

  24. Infamous esti suparici… deci ai citit degeaba ce am scris pt tine, mai fac un ultim efort benevol si copiez ceva esential de la comentariu 19
    ,,te intereseaza doar o substanta activa.”
    Atat te intereseaza, asta si era esenta raspunsului la intrebarea adresata de catre tine in comentariu 16. Daca nici acum nu ai priceput… imi pare rau. O seara buna.

  25. Domnilor, va salut, si in acelasi timp va dau un pont, RP stie ce vorbeste, il cunosc personal, si nu e deacord cu unele firme si produse. In programele lui, se gasesc foarte multe produse naturiste, iar cele ambalate frumos lipsesc aproape cu desavarsire. Dupa parerea mea, RP e unul dintre cei mai buni din tara, la programe pt. zburatori, tratamente, recuperare, etc. Lui ii place doar sa ‘picure’ putin nu sa dea toata informatia, informatia costa, deaceea va spun nu credeti tot ce cititi, informatiile pretioase nu se dau cu una cu doua. Pt. a va convinge incercati sa stati de vorba cu el, si daca aveti o intrebare la care nu are solutie, intemeeata, cu argumente nu povesti, inseamna ca sunteti buni in intrebari. RP=MAESTRU.

  26. Dupa mine unu din cele mai bune ,,suplimente” este sucul de prune. Nu are legatura cu topicul e doar concluzia mea. In tulburarile intestinale eu nu stiu alt ceva care sa se apropie macar ca si efecte. Dupa ce e administrat 3-4 zile porumbeii digera perfect!

  27. Ei, ei, comentariu 31. Sunt atat de multi campioni nationali care sunt cel mai in masura sa vorbeasca despre tot ce ai insirat acolo.
    r p = radu popescu
    Nu sunt trol sa stiu atatea.

  28. va salut sunt incepator si citesc cu interes ce scrie fiecare …am o intrebare pt domnu r p oregano de la o firma care vinde produse pt porumbei e bun …..multumesc

  29. este foarte greu cu crescutul porumbeilor la natural 100%.
    eu culeg o multime de plante pt. ceai, dar anul acesta la pui am avut epidemie de ,, vărsat”, nu am avut alte probleme dar a fost un an ratat la pui. Bătrânii îi am foarte sănătoşi doar cu naturale, adică doar vaccin pt.paramixoviroză.

  30. 34#marius. Nu pot patrunde prea adanc in subiect, deranjez si supar… unele afaceri . Vezi com. 11 spre final este si… gasesti un semnul intrebarii.
    35#cemicemi. Anul trecut a fost in Prahova la porumbeii maturi iar anul acesta a fost in toata tara la porumbeii maturi, am vazut in trei zone diferite ‘varsat’ la maturi… dar la pui.

    Nu mai raspund mai apoi se ingroasa (cunosc situatia si neamul romanesc)… nu ma omor sa dau sfaturi sunt destui in masura sa o faca eu asa consider, am mai scris cate o parere la subiectele care pentru mine au fost si sunt interesante. O zi buna.

  31. foarte bun acest produs , este bun pt mai multe boli in toate perioadele anului

  32. eu am adus plante mici de oregano din sicilia,,,le-am pus in pamint si le merge foarte bine,nu seminte trebuie ci tot niste rasaduri de oregano pt ca se inmultesc in fiecare an,,chiar foarte mult,eu am lucrat in sicilia cu planta asta 3 ani,stiu exact cum se cultiva.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *