Autor: Cosmin Popa
Standardele raselor de porumbei intr-o viziune critica
In lumea columbofililor se apeleaza deseori la conceptul de standard al rasei atunci cand vine vorba de a judeca valoarea porumbeilor. Este drept, mai putin in sfera celor care cresc voiajori pentru concursuri dar foarte des si in multe imprejurari cand vine vorba de celelalte compartimente ale columbofiliei.
As putea spune chiar ca standardul rasei reprezinta pentru crescatorii selectioneri si pentru cei care aspira la asta, reperul cel mai important al vietii lor columbofile, care ii marcheaza, si face sa se gandeasca ore intregi la imperecheri si sa cheltuiasca sume foarte mari far?a stirea familiei, toate astea in speranta ca porumbeii lui vor atinge perfectiunea sau vor fi cat mai aproape.
La concursuri si expozitii, pe baza prevederilor standardului se ierarhizeaza porumbeii si se acorda titlurile de campioni iar crescatorii afla unde mai au de lucrat in imbunatatirea exemplarelor pe care le detin.
De fapt asa ar trebui sa fie.
Dar nu putem sa trecem cu vederea, ca pentru noi romanii, lucrurile nu stau chiar asa, mai ales cand vine vorba de expozitii si arbitraje. Multi se considera atunci nedreptatiti iar arbitrii sunt deseori acuzati de lipsa de impartialitate si cunostinte.
Si vazand ca de fapt in marea majoritate a cazurilor nu este vorba de incorectitudine sau nestiinta m-am gandit ca de vina sunt standardele raselor de porumbei.
Pare ciudata afirmatia mea nu-i asa? Atunci poate o sa intelegeti mai bine citind randurile urmatoare.
As putea argumenta mai bine pozitia mea daca as porni de la definirea standardului unei rase. Ce reprezinta oare el?
Un raspuns ilustrativ l-am gasit postat pe internet, atribuit d-lui Feliciu Bonatiu:
Rasele de porumbei se deosebesc intre ele datorita unor insusiri sau caractere morfologice si fiziologice specifice fiecarei rase in parte. O insumare idealizata a acestor caractere sunt cuprinse in standard. Deci, standardul este o descriere model, a tipului dorit spre care se tinde in ameliorarea rasei respective. Daca in trecut, in cresterea animalelor, standardul cuprindea indeosebi descrierea severa a caracterelor morfologice, azi el cuprinde si insusirile care oglindesc sau conditioneaza scopurile productive pentru care se creste rasa.
As putea reformula altfel : Standardul unei rase de porumbei reprezinta o descriere a idealul estetic de porumbel pe care crescatorii incearca sa il atinga prin selectia pasarilor pe care le detin.
Asa, si unde vezi tu problema, probabil o sa ma intrebati!
Eu gasesc de cuviinta ca desi definitia standardului este cunoscuta si acceptata, cu practica in schimb, stam mai prost.
Gasim pe internet rasfoind paginile crescatorilor din tara noastra, sub denumirea de standard, descrieri diferite ale aceleiasi rase, majoritatea traduse din alte limbi.. Poate cineva sa spuna care este cea valida? Cea acceptata de crescatori? Daca rugati un arbitru si evalueze pasarile in cadrul unei expozitii si dati si un instrument de lucru acceptat de toti (sau majoritatea)?
http://porumbei-agrement.net/se-intampla-in-romania
Si considerand ca ati raspuns nu, atunci intreb cum putem cere cuiva sa judece dupa criteriile fiecaruia dintre noi ? Nu este normal ca arbitrul sa foloseasca descrierea cunoscuta de el ca reprezentand idealul rasei respective?
Dar aceasta nu este cea mai grava problema in opinia mea. Pentru rasele straine, standardele sunt relativ uniforme ca si continut, fiind traduse de regula din engleza. Pentru rasele romanesti se folosesc de regula standardele publicate de dl. Feliciu Bonatiu. Din nefericire fie din cauza stilului de descriere, fie ca urmare a traducerii, standardele nu sunt suficient de expresive pentru ca o persoana sa poata judeca si clasifica exemplare din cadrul aceleasi rase.
Daca aveti indoieli puteti face urmatorul test. Puneti o alta persoana sa va citeasca standardul unei rase fara sa va spuna pe care anume a ales-o.
Veti fi neplacut surprinsi sa constatati ca in majoritatea cazurilor nici macar nu o sa stiti despre ce rasa e vorba, decat atunci cand se ajunge la un detaliu foarte specific (cum ar fi “ incepand de la baza ciocului pana la varful cozii are culoare castanie intensa cu reflexe metalice verzui.“, ceea ce tradeaza Castaniul de Craiova).
De fapt putem face chiar un experiment.
Am ales eu un standard din care am omis capitolul privind originea, o singura regiune corporala si variettaile de culoare.
Voi ghiciti despre ce rasa este vorba?!
Aptitudini de zbor: zbor de inaltime, rapid in stol.
Caractere de rasa:
Capul: rotunjit, cu fruntea inalta si bombata, crestetul arcuit usor turtit, ceafa aproape rotunjita.
Ochii: albi, cu gene late, de culoare alb-galbuie.
Ciocul: de lungime mijlocie, usor indreptat in jos, maro-deschis. Narile scurte, cu suprafata neteda, pudrate cu alb.
Pieptul: larg, bombat, usor indreptat in sus. Abdomenul plin, usor arcuit.
Spatele: scurt, drept se inclina usor oblic spre coada.
Aripile: lungi, purtate de unii deasupra, dar mai ales sub coada, putin trenate.
Coada: lunga 11-13 cm, lata, plata, purtata orizontal sau usor ridicata.
Picioarele: de lungime mijlocie, neincaltate.
Penajul: scurt, des si strans lipit de corp.
Greseli grave: corp cu structura grosolana, statura inalta, cap colturos, cioc lung, ochi galbeni, geana rosie, gatul acoperit partial de pene, penaj baltat, coada ingusta, culoare neintensiva.
Marimea inelului: 7 mm
Sau puteti ruga pe cineva, (o persoana care este oarecum familiara cu porumbeii), sa deseneze porumbelul pe care voi il descrieti prin citirea standardului
( http://www.pigeons-romania.ro/index.php?action=standarde&id=7 )
Nu-i spuneti despre ce rasa este vorba. O sa observati, facand abstractie de talent ca il veti pune in mare incurcatura.
Aceste dificultati provin din modalitatea in care se transpune in cuvinte “idealul” care se doreste a fi descris.
De exemplu descrieri precum spatele drept, picioare scurte, ciocul putin inclinat nu ne pot ajuta prea mult sa deosebim exemplarele valoroase de cele mai putin reusite, in contextul in care rasa are ca trasaturi specifice spatele drept, ciocul inclinat si picioarele scurte.
Diferentele intre exemplare fiind doar de cativa milimetri, sau chiar mai putin, cum le putem sesiza? Sau, incercand sa identificam o rasa dintre alte cateva zeci, cat ne poate ajuta o expresie precum: picioarele sunt scurte, aripile purtate pe coada, etc.
Cu atat mai mult cifrele sunt inutile, cu exceptia cazului in care animalele sunt cantarite de exemplu si atunci precizarea: greutatea cuprinsa intre 1000 si 1200 grame, este foarte importanta si poate descalifica anumite exemplare. Ar trebui sa stea sa observe cineva daca porumbelul are 12 pene in coada si daca nu are de unde stim ca nu a fost smulsa accidental?
Cifrele pot fi totusi prezentate, ca si dimensiuni corporale specifice rasei, fara insa a se crede ca pot fi termen de comparatie in arbitrarea porumbeilor.
O alta bariera in calea formarii unei imagini corecte cu privire la trasatura sau insusirea ce incearca sa fie descrisa in standard provine din omisiunea de a preciza locul din care se priveste porumbelul atunci cand se caracterizeaza acea trasatura.
Sa analizam de exemplu formularea :Pieptul: larg, bombat, usor indreptat in sus, abdomenul plin, putin arcuit. Spatele lat in dreptul umerilor se ingusteaza putin spre coada.
Trebuie multa atentie si antrenament in a intelege ca autorul a privit mai intai porumbelul din fata, de la nivelul ochilor si a vazut ca latimea pieptului este mare, (larg). Ca in figura 2
Apoi l-a privit din profil, tot de la nivelul ochiului si a constatat ca prin dreptul gusii, linia inferioara de contur a corpului este foarte bombata, ca la un porumbel care tocmai a inghitit o gramada de graunte (bombat). Ca in figura 2
Din aceeasi pozitie a observat ca linia inferioara a pieptului ce tine de la gusa pana la cloaca este obliga, urcand de la coada spre gusa (usor indreptat in sus). Figura 2
In fine a observat tot din profil faptul ca linia exterioara a abdomenului este una rotunjita (abdomenul plin, putin arcuit). Ca in figura 2.
La final o ultima perspectiva ne obliga sa privim porumbelul de undeva de sus, din spatele sau (Spatele: lat in dreptul umerilor se ingusteaza putin spre coada). Ca in figura 2 .
Deci o insemnata limitare in a ne putea imagina porumbelul ideal este legata de faptul ca nu ni se indica de unde trebuie sa privim pasarea atunci cand analizam o trasatura. Acest lucru este foarte important, deoarece pe parcursul descrierii se fac treceri succesive de la o perspectiva la alta.
O alta limitare este aceea ca de cele mai multe ori descrierea nu indica modul in care ar trebui sa fie o trasatura ci ni se da o descriere a unei trasaturi comune aproape tuturor porumbeilor din rasa respectiva.
Iata 2 exemple de formulari, prima varianta fiind ilustrativa iar a doua mai putin fericita:
1. Aripile: trebuie sa fie cat mai lungi. Este de preferat ca acestea sa fie purtate sub coada dar nu este un defect nici daca acestea sunt purtate deasupra acesteia.
2. Aripile: lungi, purtate deasupra, dar mai ales sub coada.
Observati ca din cel de-al doilea exemplu, care este un citat, nu se poate deduce daca in cadrul rasei este de preferat un porumbel cu aripile mai lungi sau mai scurte. Nici care are intaietate intre cel cu aripile purtate deasupra cozii si cel cu aripile purtate sub coada.
In reformularea facuta de mine (1) arbitrul este obligat sa acorde un punctaj mai mare porumbeilor cu aripi mai lungi, iar intre cele doua categorii (porumbei cu aripile purtate sub coada/porumbei cu aripile purtate deasupra cozii) este obligat sa o prefere pe prima.
Un alt impediment al capacitii de a ne reprezenta porumbelul ideal este creat din cauza formularilor contradictorii sau care par contradictorii.
Sa luam ca exemplu urmatoarea fraza:
Spatele trebuie sa fie lat, neted, usor bombat, bogat in fulgi si sa se ingusteze spre coada, spatele nu trebuie sa fie cocosat. De asemenea nu trebuie sa fie prea descoperit. Un spate ingust si sarac in pene se penalizeaza.
La prima vedere este greu sa ne dam seama cum trebuie sa arate spatele care trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
Seria 1: sa fie neted, sa fie usor bombat, sa nu fie cocosat.
De fapt, cuvantul neted se refera probabil la penajul care acopera spatele (Foto nr.1) Caracteristica de a fi bombat putin, dar nu cocosat (adica nu prea bombat), se poate verifica privind porumbelul din profil, de la nivelul ochiului si analizand linia spatelui ( Figura 2).
Pentru a nu crea confuzie, se pot evita formularile care au sau care pot crea senzatia ca au sensuri contrare si pe cat posibil se va descrie ceea ce trebuie sa fie sau cum trebuie sa fie porumbelul. Numai intr-un capitol special, la defecte, se va mentiona prin propozitii negative, cum nu trebuie sa arate porumbelul.
La urma urmei daca se mentioneaza ca porumbelul trebuie sa aiba capul mare se subintelege ca nu trebuie sa fie mijlociu, sau mai grav, mic.
In incheiere as vrea sa spun ca apreciez pe toti care si-au dat silinta dea lungul timpului sa ajute la promovarea sportului columbofil si sa ne ajute sa aflam cat mai multe lucruri despre pasarile noastre favorite.
Sper ca aceste observatii sa contribuie la redactarea unor standarde mai ilustrative, mai clare, mai usor de inteles si folosit.
De aceea incerc sa sintetizez la finalul finalului o serie de principii si reguli care mi se par utile si logice, necesare redactarii unui standard.
Principii.
a. Standardul descrie un model ideal. Nu exista nici o pasare vie care sa corespunda intru totul descrierii.
b. Descrierea este una de natura estetica si nu stiintifica. Standardul nu trebuie sa se bazeze pe precizie sau rigoare stiintifica ci pe armonie, functionalitate, limbaj plastic, alegorie.
c. Standardul are un caracter temporar. Din cand in cand trebuie revizuit, deoarece prin selectia exemplarelor dintr-o rasa, cerintele sale pot fi nepotrivite. Standardele nu au fost scrise pe tablitele lui Moise deci sa nu consideram a fi blasfemie modificarea lor.
d. El reprezinta o viziune comuna a mai multor crescatori. De aceea pentru a avea valoare, standardul rasei trebuie realizat, dar mai ales aprobat, de catre cei care se dedica rasei respective . Altfel poate fi privit doar ca o propunere.
Cateva reguli de redactare
1. Lucrarea trebuie sa fie structurata pe capitole intr-o maniera logica. Daca sunt prezentate si informatii care nu descriu doar porumbelul ideal (cum ar fi istoric, etimologia numelui, marimea inelului) atunci poate ar fi mai potrivit ca titlul compozitiei sa fie “Descrierea rasei”, sau ceva similar.
In cadrul standardului este de preferat sa se inceapa cu impresia generala. Aceasta trebuie sa creeze cititorului o imagine de ansamblu asupra rasei si asupra trasaturilor fundamentale ale porumbelului ideal, care il fac remarcabil.
De exemplu: Porumbelul Xmarin face parte din categoria porumbeilor pentru ornament, avand o talie mijlocie, este nemotat si neincaltat.. Se remarca prin coada sa deosebit de bogata in pene, care are forma unui disc incomplet.etc.
Se poate trece apoi la descrierea mai detaliata, din punct de vedere estetic, a porumbelului ideal. Sa ne imaginam ca suntem la lectia de pictura si nu la cea de anatomie.
Regiunile corporale nesemnificative in procesul selectiei pot fi tratate expeditiv, simplu. Numarul de puncte afectate fiecarui criteriu este important, sistemul de punctaj indicand care elemente sunt mai importante si care sunt neinsemnate in efortul de selectie al crescatorilor.
2. Cu privire la limbaj este de preferat, asa cum am aratat la inceput, sa se aiba in vedere:
– folosirea formei afirmative a verbelor si doar prin exceptie a formei negative.
– precizarea unor dimensiuni, simetrii, forme care sunt dorite, placute, de preferat si nu descrierea aspectelor comune ale rasei.
– evitarea cifrelor
– evitarea expresiilor, cuvintelor care pot genera conflicte de sens, chiar daca sunt aparente.
– precizarea unor puncte de reper atunci cand se folosesc cuvinte precum: drept, intors, proportional, deoarece pot crea confuzii.
– folosirea comparatiilor cu figuri geometrice sau alte obiecte foarte uzuale. Comparatiile cu trasaturile altor rase sau ale unor obiecte mai putin uzuale sunt adesea inutile.
Daca standardele ar fi mai usor de inteles, cu un caracter estetic mai pronuntat, arbitrarea s-ar putea realiza cu public si cred ca ar deveni interesanta chiar si pentru cei neinitiati. Standardele ar putea deveni astfel instrumente importante de promovare columbofia.
Aceasta este opinia mea si cred ca orice sugestie pe aceasta tema nu pot fi decat folositoare.
Cine realizeaza aceste standarde? Presupun ca exista un singur standard oficial pentru fiecare rasa in parte.
PT.PORUMBEI.RO;intra aici si vei vedea cine se ocupa cu omologari http://www.pigeons-romania.ro/index.php?action=standarde&id=7.
citat din cursul de arbitri : ” Standardul
Descrierea scrisa, precisa si detaliata a caracterelor morfologice si fiziologice definitorii unei rase, folosita ca etalon fata de care se poate aprecia valoarea unui exemplar examinat, se numeste standardul rasei. El cuprinde caracterele proprii rasei respective pe care le intrunesc marea majoritate a exemplarelor ce compun rasa. Bineinteles ca din sutele sau miile de porumbei ce apartin unei rase fiecare exemplar indeplineste in mai mare sau mai mica masura caracterele de rasa din standard. Rolul de a aprecia valoarea unui porumbel, de a realiza o ierarhie in cadrul rasei apartine arbitrilor. Aceasta activitate se realizeaza cu ocazia expozitiilor columbofile de diferite nivele: de club, nationale, internationale.
Standardul este adesea privit ca fiind idealul de neatins al rasei respective. Ideea este gresita pentru ca standardul nu precede realizarea unei rase. Aici trebuie sa facem diferenta intre a crea o rasa, care este o activitate, si a creste si ameliora o rasa, care este o alta activitate.
Cel care doreste sa creeze o noua rasa poate sa-si faca o descriere a unui porumbel utopic, poate chiar si sa-l deseneze dupa cum si-l imagineaza. Apoi prin tot felul de imperecheri savante sa obtina un numar suficient de exemplare conforme cu planul lui si diferite de orice alta rasa standardizata. In acest moment el poate solicita forului de specialitate, comisia tehnica a unei asociatii columbofile, standardizarea rasei respective. Aceasta comisie de standardizare va examina pasarile, va face masuratorile, va elabora standardul rasei. Daca rasa nou creata starneste interesul si altor crescatori, standardul va urma calea de omologare la nivel national, european ,mondial.
In cazul al doilea, crescatorul care doreste sa creasca o rasa standardizata si doreste sa fie recunoscut si apreciat ca un bun crescator al rasei, trebuie sa respecte rigorile impuse de standard. Aici nu prea mai este loc de gusturi personale si de variatiuni. Standardul este un instrument al selectiei care ne ajuta sa mentinem tipul rasei. El este tiparul in care trebuie sa mentinem porumbeii pe care ii obtinem, pentru a nu se indeparta de idealul pe care l-a obtinut creatorul sau creatorii rasei si dupa care s-a facut de fapt standardul rasei. Deci ideea in acest caz este de a conserva puritatea rasei. Poate parea un lucru simplu, dar nu este fiindca variabilitatea, aceasta calitate a fiintelor vii, face ca mentinerea tipului rasei sa fie o activitate mult mai dificila decat pare la prima vedere. “
sau : “Nu exista o perioada de timp pentru a innoi standardul, ea depinzand de la rasa la rasa. Exista rase ?clasice? la care evolutia este mai lenta, standardul suferind doar mici si rare retusuri. Acestea sunt rasele vechi, stabilizate, cu o mare omogenitate, aflate in stadiul de homozigotie si pentru care marele pericol este sa se inece ?in suc propriu? tocmai datorita prea marii omogenitati genetice. Ele au nevoie de infuzari repetate pentru a putea fi mentinute. Altele mai dinamice, mai tinere si mai pline de potential, aflate in stadiul de heterozigotie, au nevoie de stabilizare prin consangvinizari atente, pentru fixarea caracterelor valoroase. Evolutia lor este mai dinamica si standardele lor trebuie acualizate mai des.
Standardele se modifica pentru ca si gusturile estetice si canoanele de frumusete se modifica de la o epoca la alta. Nu mai avem porumbeii pe care ii aveau bunicii nostri si pentru ca avem alte pretentii estetice.
Daca in trecut rasele asa zise internationale aveau numeroase varietati regionale, in zilele noastre, datorita globalizarii, a deplasarii mai usoare a oamenilor si informatiilor, rasele devin mai omogene, un anumit standard al rasei acoperind arii geografice tot mai mari. “
Pt Dl. M.c. Problema nu e ca ca va doriti , ci daca sunteti in stare ?….Astept inca niste raspunsuri la topicul cu invitatia de la Craiova….
Excelenta abordare a d-lui Cosmin Popa, cu corectiile de rigoare ale d-lui Adrian Cocu. Prezentarea modalitatii de “proiectare” a descrierii standardului asupra pasarii era absolut necesara, pentru toti crescatorii. Acest articol ar trebui facut “sticky”.
Multumesc!
PT ADRIAN_COCU: STATI LINISTIT CA O SA REUSIM,PT CA AVEM LANGA NOI CEA MAI MARE PARTE A CRESCATORILOR VALOROSI DIN ROMANIA,OAMENI CARE CUNOSC SI CRESC ACESTE RASE. VA SALUT
sau mai departe cu autocitatele :…..” Fenotip. Genotip. Mediu
Spuneam mai devreme ca arbitrajul de expozitie urmareste sa realizeze o ierarhizare a exemplarelor ce apartin rasei examinand caracterele morfologice: forma si marimea corpului, forma, marimea si culoarea ciocului, a ochilor, structura si culoarea penajului, etc. Toate aceste caracteristici fac parte din ceea ce se numeste fenotip. Fenotipul reprezinta ansamblul caracterelor morfologice ? de forma si structura ? si fiziologice ? de functii si activitati ? ale unui organism. Dupa cum vedem, arbitrajul de expozitie evalueaza doar o parte din fenotipul unui porumbel si anume caracterele morfologice externe. Pentru a cunoaste mai exact fenotipul unui porumbel rezultatele acestei evaluari trebuie completate si cu alte informatii de natura fiziologica:
– pentru porumbeii zburatori si jucatori cu rezultatele concursurilor de zbor privind timpul si maniera de zbor si joc
– pentru porumbeii voiajori cu rezultatele concursurilor de viteza, distanta si orientare
– pentru porumbeii de productie cu masuratori ale greutatii corporale, productivitatii, vitezei de crestere
– pentru toate rasele cu evaluari ale vitalitatii, aptitudinilor de crestere a puilor, capacitatii reproductive, etc. facute de crescator
Toate aceste actiuni, din care observam totusi ca arbitrajul are un rol limitat, ne ajuta pe noi ca si crescatori sa ne formam o imagine cat mai exacta asupra genotipului. Practic genotipul adica totalitatea materialului genetic pe care porumbelul il primeste de la parinti si pe care il transmite la urmasi este cel care ne intereseaza si care da valoarea adevarata a respectivului porumbel.
Genotipul isi gaseste numai partial reflectarea in fenotip, in aceasta relatie intervenind factorii de mediu si modul de actiune si manifestare al genelor. Genele sunt cele mai mici unitati biologice ale ereditatii, responsabile de aparitia unui caracter si de transmiterea lui de la o generatie la alta. Faptul ca un porumbel obtine un punctaj foarte bun in expozitii, deci indeplineste la un nivel ridicat cerintele standardului, nu ne garanteaza ca el este si un reproducator la fel de bun. Prin aceasta evaluare i se certifica numai faptul ca are potential, crescatorul urmand sa puna in valoare acest potential.
Cunostintele de genetica si ameliorare isi gasesc utilitatea pentru arbitrul de expozitie in mai mica masura decat pentru crescatorul ? ameliorator. Totusi arbitrul examinand aspectul exterior al porumbelului trebuie sa cunoasca pe langa prevederile standardului, care ne prezinta caracterul corect, si ce inseamna plus si minus pentru caracterul respectiv, adica directia selectiei. De exemplu pentru unele rase un piept lat si bombat poate fi un plus, pe cand pentru altele un minus. Informatii valoroase pe care din pacate unii arbitrii le ignora prin depunctari insuficiente, se gasesc la capitolul ?greseli grave? din standard. Aici se gasesc punctele nevralgice ale rasei, caractere nedorite care afecteaza munca de selectie si ameliorare. Exemplarele care prezinta astfel de caractere trebuie sever depunctate, pentru a constientiza crescatorul ca respective pasare reprezinta un potential pericol. Prezenta unor caractere de exterior cotate ca greseli grave indica prezenta in genotip a unor gene nedorite si de aceea cea mai sigura metoda ca ele sa nu patrunda in genofondul rasei este excluderea de la reproductie a exemplarului respectiv. De asemenea, daca porumbelul este produs al propriei crescatorii, crescatorul trebuie sa excluda si parintele responsabil de respectivul caracter, ca si toata linia de sange a lui, daca nu vrea ca viitorul sa-i rezerve cele mai neplacute surprize. Spuneam ca intre genotip si manifestarea lui vizibila ca fenotip intervin si conditiile de mediu. In cazul porumbeilor de rasa conditiile de mediu fiind artificiale, crescatorul este cel raspunzator de realizarea optimului necesar. Acesta se refera la adapost adecvat, hranire corespunzatoare, mentinerea starii de sanatate, etc. Arbitrul va putea evalua daca aceste conditii au fost corespunzatoare, examinand starea de pregatire si ingrijire, starea si luciul penajului, structura si culoarea mucoaselor, stadiul naparlirii, structura corpului si eventuale deformari ale carenei sternale.”….
D-le M.c. nu stiu cine sunteti, desi am o banuiala… dar ma bucur ca a-ti revenit la un ton agreabil. Imi doresc sincer sa reusiti, daca asta e in interesul raselor romanesti. Cunosc columbofilia de agrement de aproape 40 de ani, mult mai mult decat isi imagineaza multi…si stiu cat valoreaza aproape fiecare persoana din domeniul asta. Nici Uniunea , nici Federatia nu vor reusi nimic in acest sens atata timp cat singura preocupare e razboiul conducerilor.Orice activitate e motivata de dorinta de a-i dovedi celuilalt ca el e mai bun ! N-ar fi nici o problema cu motivatia daca demersurile ar fi sustinute de competenta, dar se pare ca de fapt totul e inecat in ipocrizie. Cu stima !
DOMNULE m.c. NU NE MAI MINTITI DOMNULE CA MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE.DIN RARELE DUMNEAVOASTRA INTERVENTII MI-AM DAT SEAMA CITE PRUNE AVETI IN TRAISTA.DACA AVETI CEVA DE SPUS LA ACEST SUBIECT-CARE TRATEAZA PARTEA DE ARBITRAJE SI STANDARD- SPUNETI, DACA NU lasa-ne, lasa-ne!
DOMNULADRIAN_ COCU SI TOTI CEILALTI AU SPUS CEVA, LEGAT DE SUBIECT, DUMNEATA ESTI PE LINGA RAU…
In primul rand este problema crescatorilor.Sunt aici doua tipuri:unii care aduc porumbei la expozitie sa le creasca pretul si unii care vor sa vada in ce stadiu fata de standard se afla porumbeii personali.Cei din a doua categorie vor sa afle asta de la persoane avizate pentru ca,asa cum sigur e la fiecare,e valabila vorba:”Ai mei sunt cei mai frumosi”.De obicei cei din prima categorie sunt cei care fac presiuni asupra arbitrilor,organizatorilor si a celor interesati de o anumita rasa.
Cand te apuci de o rasa de porumbei de obicei te atrage aspectul exterior si/sau calitatile de zbor sau joc.Pasul urmator este sa te interesezi de crescatori si sa cumperi pasari.Abia apoi urmeaza sa afli standardul.Aici poate interveni si o mare dezamagire cand afli ca pasarile tale iubite sunt mai mult sau mai putin in afara standardului
Standardul este ignorat de multi din mai multe motive:
1. pt ca ei considera porumbeii din propria crescatorie reprezentativi pentru rasa.
2.ignoranta,nestiinta,lipsa de informatie
3.scopul pt care cresc acea rasa este doar pt placerea proprie si crescatorul respectiv recunoaste senin ca are pasari care nu se incadreaza in standard dar lui ii plac
4. interesul economic
Pentru cei care amelioreaza o rasa si o cresc conform standardului ca si pentru toti ceilalti de altfel standardul nu trebuie considerat ceva ce se poate modifica dupa cum le place lor ci un intrument de urmarire a evolutiei porumbeilor proprii.Pana la urma standardul spune cum trebuie sa arate o rasa anume.
Daca pasarile crescute de cineva prezinta caractere care nu sunt precizate in standard sau sunt defecte minore (defectele grave se exclud) atunci ele sunt prezentate la o expozitie nationala,analizate de o comisie de arbitri si abia apoi se hotaraste daca se modifica standardul in sensul introducerii caracterelor respective sau doar se considera o linie a rasei si este tratata ca atare.Asa mi se pare mie normal sa fie tratata problema chiar daca unii vor sa sara anumite etape.
Standardul este lege,ca orice lege mai sufera modificari si interpretari dar trebuie respectat.
Daca la o expozitie nu se arbitreaza conform standardului aceasta pentru mine nu isi are rostul.Expozitia de la Brasov de anul trecut,de exemplu,a fost pentru mine o pierdere de timp,de bani si motiv de emotii in legatura cu siguranta pasarilor.Pentru ca nu vreau sa bat atata drum si sa gasesc foaia de arbitraj goala nu am bagat pasari la Craiova.Completarea fisei de arbitraj este un semn de minim respect al arbitrului fata de expozant si fata de statutul lui de judecator al calitatilor unei pasari.Arbitrarea impartiala este o problema de etica.
mie personal mi se pare imposibil sa cresti o rasa fara standard. Din pacate dintre oamenii care cresc porumbei foarte putini merita mumele de crescator, daca analizam un pic cuvantul crescator realizam ca el descrie ceva care creste si daca analizam situatia crescatorilor de porumbei realizam ca ei trebuie sa ii creasca ca si numar dar ca si valoare. Sa sustii ca nu te raportezi nici unui standard inseamna ca nu ai nici un punct de referinta, nici un punct de plecare si neavand nici un punct de plecare e logic ca nu are cum sa existe un punct de sosire. Cu privire la contrazicerile unor persoane care sunt atat de competente dar habar nu au nici numele lor (poate le e rusine cu el) nu pot spune decat atat: e usor sa scrii hartii insa hartiile nu inseamna un standard. Fiecare rasa se formeaza intr-o anumita zona, intr-o anumita perioada de timp care implicit corespunde unor anumite conditii de mediu. Nu e destul sa fii capabil sa descrii ce ai in fata ochilor la momentul x trebuie sa realizezi si de ce e asa si nu in alt fel
mai mult decat atat trebuie sa fii capabil sa realizezi ca orice progres implica pe anumite laturi si un regres, ca intre genele recesive si genele dominate ale unei rase exista un strans echilibru. orice nou caracter adaugat implicit va duce la pierderea unui vechi caracter, orice insusire sau aptitudine va face fix acelasi lucru va elimina o insusire sau aptitudine veche. mai trebuie avut in vedere ca genele trec din dominante in recesive asta neinsemnand ca se pierd ( vezi cazul selectiei in cadrul rasesi jucator de galati, selectie de eliminare a jocului practica de 50 de ani – sortita esecului din start). in elaborarea unui standard trebuie avuta foarte mare grija cu fondul genetic al rasei de acea nu trebuiesc ignorate: etapele de formare, ordinea etapelor de formare si ordinea in care s-au selectat caracterele, fondul genetic al rasei si implicit diversele infuzii cu alte rase. pana la urma e si normal ca pana la un punct e logic ca anumite standarde sa semene intre ele avand in vedere ca rasele de porumbei se clasifica in grupe de rase organizate dupa aptitudinile raselor si ca de cele mai multe ori marea parte a raselor din grupa respectiva au derivat din alte rase din aceasi grupa implicit au stramosi comuni deci fond genetic asemanator pana la un punct. ca si incheiere zic ca e dureros sa vad cum orice topic interesant e imediat atacat de anumit indivizi care in loc sa comenteze ceva legat de topic vor sa arate ca de fapt ei sunt cei competenti, competenta ii face sa isi uite de cele mai multe ori numele. standardul unei rase nu poate fi decat unul singur si anume cel din zona de formare al rasei si acest lucru asa trebuie sa fie oricat de dureros ar fi pentru alti crescatori din alte zone a aceasi rase si asta asa trebuie sa fie indiferent de performantele acelor crescatori. istoria oricat de mult ne dorim noi nu o putem opri si nici nu o putem cunoaste de departe.
Buna!
ar fi multe de discutat in legatura cu standardele, dar mai ales cu arbitrajele de la expozitii.Cum in Romania nu prea am avut parte de exemple de urmat, unii au invatat asta de la straini si incearca sa se alinieze exigentelor europene, in domeniu.
In curind, vom afla asa cum am mai spus,care sunt defectele eliminatorii si de descalificare a exponatelor la expozitii, vom vedea lista cu culorile, desenele si marcajele raselor de porumbei si inca multe altele care nu ne-au fost puse la dispozitie din “n” motive, pina acum.
Sa auzim de bine!
cat tine de arbitrarea in cadru expozitiilor pot spune ca am fost de multe ori de ambele parti a baricadei expozant-arbitru. am inceput ca si expozant aveam la prima expozitie 18 ani si am venit cu inima cat un purice cu 2 dintre porumbeii mei. am fost multumit de rezultatul meu personal dar dezamagit de modalitatea de arbitraj. pot spune ca din acele prime expozitii nu am invatat absolut nimic, am plecat acasa fix asa ca si cum am venit. apoi am dat examen de arbitru prima oara in cadrul vechii organizatii care mai apoi am aflat ca de fapt nici nu exista. acest examen a constat in 2 probe : prima teoretica si a doua practica. am luat proba teoretica si la proba practica am fost pus sa arbitrez un porumbel din cadru expozitiei. principiul era urmatorul punctele date de mine trebuiau sa fie la o diferenta de maxim 2 puncte de cele date de arbitru de inaintea mea. am picat aceasta proba si pot spune ca am fost socat de principiu, nu am inteles nici pana in ziua de azi cum mai poti pucta un porumbel care prezinta clar 2-3 defecte grave in cadrul rasei si pe langa 2-3 defecte grave si inca 3-4 minore, din punctul meu de vedere arbitrarea acelui porumbel mai departe e o pierdere de vreme. el ar trebui scos in afara expozitiei (descalificat). am dat proba practica de 3 ori, la primele 2 am fost exclus respectiv am picat diferentele intre arbitrajele mele si cele din expozitie erau colosale, nu ma incadram in cele 2 puncte nici intr-o mie de ani. al treilea examen l-am dat la cluj. aici supriza am promovat examenul. am ajuns la proba practica, am arbitrat , a fost o diferenta mai mare de 2 puncte fata de porumbeii din expozitie insa oamenii care m-au examinat au fost foarte curiosi sa imi auda argumentele. au constatat dupa documentatiile in vigoare ca am dreptate si am promovat. mai departe am inceput sa fiu arbitru. fiind arbitru primul lucru care l-am facut a fost sa scriu punctele de penalizare pe fise, frumos, etaliat si supriza am fost acuzat in prima faza ca dau prea putine puncte. am arbitrat si cu alt arbitri mai batrani , am observat la ei multe lucruri bune dar si unele aberante cum ar fi impresia generala a tuturor porumbeilor din cadrul unei rase din cadrul unei expozitii. mai exact arbitru se plimba printre boxele care le are de arbitrat si in prima faza stabileste niste campioni sau niste posibili campioni. de cele mai multe ori acei campioni luati la bani marunti au picat rau in clasament. pot spune cu mana pe inima ca am si gresit ca si arbitru, mai exact anul trecut la expozitia de la cluj unde influentat de lumina din sala si de oboseala am defavorizat cu decizia mea un crescator. mi-am cerut scuze in a 3-a zi a expozitiei si ini cer si acum scuze.
D-le Maftei daca ati obtinut calificarea de arbitru la o asociatie care nu exista cum de ati mai arbitrat la Cluj?
Sau acolo primesc si arbitri calificati pe la colturi de strada?
citeste mai bine. :) am luat examenul de arbitri la cluj. adica am promovat .
Se pare ca unora le este greu sa citeasca posturile mai lungi….
Pt domnul Minca : omul a spus clar ca a dat examen si la Cluj(a treia incercare) dupa ce a incercat in prealabil la o asociatie care nu exista.Certificarea de arbitru este obtinuta la Cluj nu inainte.
pt domnul Maftei : ce rase arbitrati?Aceeasi intrebare este valabila si pentru domnul Cocu.
ani de zile am arbitrat ”Porumbel german de expozitie” am si crescut aceasta rasa multi ani. in ultimii ani am arbitrat si ”Jucator de Galati” rasa care o si cresc acum. consider ca nu poti arbitra bine o rasa daca nu ii si cresti cel putin cativa ani buni.
Buna!
Felicitari pt toti cei care au ceva de spus si o spun sub numele adevarat. Cit despre cei fara coloana vertebrala,sau care vorbesc ca sa nu taca, cred ca nu mai are rost sa ne pierdem vremea cu ei.
Macar cei tineri sa invete lucrurile corect.
Numai bine!
Domnilor sunt de acord cu domnul care spune ca nu poti arbitra o rasa pe care nu o cresti, pt. ca nu mai esti in tema cu ce se intampla cu aceasta. Cu toate ca standardele au fost facute poate cu multi ani in urma , porumbeii progreseaza in continuu si de acea trebuie un arbitru sa fie in permanent contact cu aceasta. Felicitari domnilor pt. comentariile dumneavoastra, de mult nu am vazut un articol asa de bun si nici comentarii pe masura acestuia. FELICITARI
Eu de ce zic ca trebuie cluburi de rasa? cu arbitri specializati?
Pt Dl. Tanase Valentin : prin forta imprejurarilor (pentru ca nu era cine) si pentru ca asa se pretindea in vremurile alea,, in 30 de ani de arbitraj am arbitrat ORICE ! Dar sunt mai dezinvolt la pescarusi,si la zbor-joc, mai ales rasele ardelenesti si maghiare si, ma descurc destul de bine cu rasele romanesti
da … intradevar un articol excelent, care scoate la suprafata multumiri si nemultumiri ale manierelor de arbitraj si de formularistica a standardelor…. Acum ce drq ne facem cu” praftica”?
legat de micile imperfectiuni ale formularisticii standardului, ii spunem domnului autor, ca printre cei care muncesc la elaborarea standardelor se afla diferiti crescatori care isi pot exprima parerile, mai mult sau mai putin corect , intrucat nu toti sunt lingvisti cu abilitati de a aplica semantica cuvintelor conform cerintelor limbii romane si din acest motiv cerem scuze celor care sunt agasati de diversele greseli. Prin urmare, ii rugam sa fie mai mult implicati la elaborarea si promovarea diverselor standarde, pentru a exclude diversele polemici si nemultumiri.
Am recunoscut in articol, un fragment din standardul propus spre omologare al Voiajorului romanesc de frumusete Albastru Azur. Era ceva legat de “spatele neted, ushor bombat si sa nu fie cocosat”….Aici va dau mare dreptate si in acelasi timp va comunic ca aceasta a fost o prima forma a standardului propus, fara corecturile “avizatilor” care ulterior a fost corectat de aceiasi care au lucrat la elaborarea acestuia, pentru a elimina neconcordantele semantice scapate poate datorita oboselii sau a grabei.Au mai fost corectate si alte aspecte si au mai fost aduse si adaugiri…
Va felicit pentru articol si va urez sa continuati in aceeasi maniera pt ca asa aflam si noi ce trebuie facut pentru a-i multumii pe toti cei care cresc porumbei…
legat de manierele de arbitraj , spunea mai sus un coleg de suferinta, ca cel mai indicat este sa arbitreze o anumita rasa, unul care creste rasa respectiva…. Un mare adevar, dar ce ne facem cu rautatea celorlalti, care in mod clar vor acuza acel arbitru de subiectivism? Situati care nu face altceva decat sa inhibe dorinta arbitrului de a mai arbitra, sau de a alege intre doua posibilitati: 1. baga porumbei in expozitie dar nu arbitreaza ; 2. arbitreaza dar nu baga porumbei in expozitie.
A treia varianta (porumbei in expozitie/arbitru), in cazul obtinerii unor rezultate bune, ar atrage mania celorlalti care se doresc” campioni”…
Situatia s-ar mai indulcii, in cazul numarului mare de arbitrii la o rasa (5) din zone diferite ale tarii, cu excluderea puncajului maxim si a celui minim. Pe aceasta cale fac apel la cei care sunt arbitrii sa se implice mai mult si sa dea curs invitatiilor la expozitii, fie ele locale sau nationale, pentru ca numai astfel se acumuleaza experienta si putem devenii din ce in ce mai competenti.
Va multumesc tuturor celor implicati si interesati de toate aspectele columbofiliei
scuze pt micile greseli gramaticale dar e noapte si oboseala e mare…Stiu ca sunt multi cei care penalizeaza greselile gramaticale mai mult decat greselile care trebuiesc penalizate
pt Maftei Ovidiu:despre ce organizatie ati facut referire ca nu a existat ?Oricum imi dau seama ca sunt comentarii rautacioase,dar stati linistit ca acceptam orice critica din partea unui asa MARE CRESCATOR,cum sunteti dumneavoastra.Mai nou si MARE ARBITRU
Buna
Din nou
In ce privest Federatia stimate domn misteriosul M.C. care se rusina de propria identitate vrind sa promoveze Federatia nu am sa inteleg de ce atita rautate si concurenta si atac impotriva celorlalti tip” noi sintem unica reprezentatie sau noi am fost primi etc.etc.” ce mai copilari existenta unuia nu il exclude pe celalalt si mai degraba aceste comentari sint josnice fac deserviciu ambelor parti in egala masura indiferent de numele pa care il promovati.
Ba din potriva daca tot exista 2 organizati la niuvel national este foarte bine alegetiva un profil fiecare incercind sa promovati ceia ce la scapat celor lalti si este reprezentativ pt o masa de columbofili si lasati crescatori sa face o libera alegere ca cu siguranta se vor gasi adepti pt fiecare si renuntati la certurile aste mizere care eventual pot sa indeparteze eventuali adepti.
Personal eu nu cunosc advaratele motive si nici nr lor care au dus la dezbinarea doniilor voastre si nici care e primul inti si care e primul al doilea dar mai mult ca atita nici nu cred ca are vreo imortanta un lucru e sigur pt o cearta e nevoie da doi si vinovati amindoi unul ca a provocat cearta si celalalt ca nu a evitato doar procentul e diferit intre cele doua parti si asta o stiti doar domniila voastre care ati patricipat find implicati direct si oricit vati spala rufile fata de noi care sintem doar spectatori e imposibil pt noi ceilalti sa intelegem in proportie de !00% toate detalile si nuantele la toateoricit de multa bunavointa am arata fata de domnile voastre .
Iar acuma plecind de la ideia ca sint in afara comflictului si a motivele din trecut am sa incerc analizez ce mi se ofera in prezent de catre cele doua Federatie si Uniune iar daca ar fi sa fac o alegere de ex. plecind de la pagina oficiala a federatiei web. as alege Federatia pt ca detine o pagina perfect organizata si fuctionala si mai este un puct in favoarea este numele usor de retinut.
Dar plegind de la faptul ca oameni din conducere federatie folosesc un limbaj de lemn si dezgustator atacind persoana fara a avea capacitatea a duce un dialog constructiv in comunicarea cu persoane cu idii sau viziuni contrari asupra unui subiect.
Renunt la ideia pt ca nu ma sint reprezentat de astfel de personaje si prevad o comunicare defectuasa riscind ca orice dialog sa decurga in aceias maniera cu cele prezentate de catre reprezentanti Federatie pe aces web pe diverse subiectecu.
Preferind riscul de a fi nevoit sa ma atasezi la Uniune a carui nume ma dispera find inposibil de asimilat si la fel de greu de inteles nevoia acelui nume fara sens de lung iar pagina web oficiala a Uniuni e sub orice critica de ne pofesionista si nu prea iti vine sa o mai vizitezi din nou in vitorul apropriat.
Dar toate aceste nagativizme par mai putin importante in momentul cind participi la dialog cu persoanr care reprezinta Uniunea argumentind impotriva dar fara a apela la un limbaj indecent.
Deci stimati domni cu identitate ascunsa sau nu si care pretindeti ca promovati Federatia daca acesta e mesajul pe care vreti sai promovati si acesta e adevaratul scop continuati tot asa si va rog sa ma iertati ca miam spus puctul de vedere dar daca aveti un alt scop cred ca nu ar fi gresit sa va faceti o evaluare la ce mesage tranzmiteti celor care va asculta si inca sint neutrali si cu siguranta veti gasi domnile voastre o rezolvare amiabila .
Cu stima si respect si respect Alex. Bude
totul este complect adevarat in legatura cu standardul la rasele de ornament dar ce ne facem cu rasele de prestatie(zburatorii) care au ajuns la un standard de expozitie exceptional dar abia mai zboara pe masa.
cum vedeti domnilor acest fapt?
unde se situeaza valoarea standardului in cazurile de fata?
din punctul meu de vedere o rasa nu poate purta in numele ei cuvintele zburator sau jucator fara sa demonstreze acest lucru cu fisa de zbor. zborul sau jocul sunt caractere de rasa si daca nu se face dovada existentei lor e clar ca exemplarul nu are unul din caractere implicit prezinta un defect grav.
Dragi crescatori!Va spun si eu off-ul meu in legatura cu arbitrarea porumbeilor!Pe data de 14-16.11.2008 a avut loc expozitia de la Marghita, jud.Timis. A fost o expozitie reusita, frumoasa, o expozitie cu participare internationala (Ungaria, Republica Moldova, etc), dar in care arbitrajul a lasat de dorit. Cand spun acest lucru ma refer la porumbeii din rasa King, porumbei pe care ii cresc si cu care am participat la aceasta expozitie. Am avut ocazia si posibilitatea de a vorbi cu arbitrul care a arbitrat rasele grele si nefiind multumit de unele decizii ale dansului am vrut sa port cu el o conversatie legata despre standardul rasei King, dar din pacate acest arbitru era clar depasit de aceasta situatie. La un momendat scoate dintr-o servieta un brevet de arbitru al urmatoarelor rase:King, Strasser, Maltez, Mondain, Modena, pe care mi-l prezinta si cu care se mandreste. Dupa ce am schimbat cateva cuvinte cu dansul mi-am dat seama ca pierd timpul degeaba si am preferat sa ma indrept spre colegii de “compartiment”. Din pacate in multe expozitii (mai ales la noi in tara) porumbeii nostri, munca noastra se duce de rapa din cauza unor arbitrii fara valoare sau din cauza unor arbitrii “multifunctionali” care cunosc mai multe standarde, desi ei nu cresc porumbei din rasele respective. Inteleg sa incurajezi un copil, sau un tanar crescator care baga pentru prima data porumbei intr-o expozitie, dar nu inteleg sa dezavantajezi intentionat pe unul in detrimentul altuia.Va doresc porumbei frumosi si arbitraje corecte!
Problema ridicata de domnul Manolescu este de mare actualitate.Ideal ar fi ca rasele de agrement care nu au fisa de zbor sa nu fie primite in expozitie.Momentan acest lucru este imposibil deoarece participarea la concursuri este oarecum dificila din cauza numarului inca mic de arbitri si de participanti si ne-am trezi ca in loc sa facem bine facem mai mult rau prin limitarea expunerii unor rase valoroase.
Eu vad o rezolvare eleganta si care ar grabi cresterea numrului de concursuri.Astfel la expozitie sa apara pasarile cu fisa de zbor,sa fie arbitrate conform standardului si apoi departajati campionii in functie de performantele din fisa de zbor.In expozitie sa fie primite si pasarile fara fisa de zbor dar sa nu fie arbitrate,pur si simplu sa scrie pe fisa de arbitraj :”nu prezinta zbor/joc caracteristic rasei”.Astfel campioni vor fi adevaratii zburatori/jucatori.Este posibil ca 1-2 ani sa nu avem un campion pt ca toata lumea stie ca performerii prezinta de cele mai multe ori defecte.Este foarte util acest lucru pentru ambele categorii de crescatori.
Cei care au porumbei de voliera vor fi fortati sa inceapa sa ii zboare sau vor ramane in timp cu admiratul lor in propria crescatorie,astfel se reduce si aspectul financiar al problemei in lipsa diplomelor care sa umfle pretul.
Cei care au performeri vor putea vedea cum arata un exemplar frumos al rasei si astfel vor putea alege de unde trebuie sa faca infuzii pentru a avea un porumbel frumos si bun la zbor.
Pentru inceput ar trebui admisa orice fisa de zbor iar performatul sub standard sa depuncteze.
O comparatie in cadrul expozitiei am incercat personal si este foarte util sa vezi alaturi porumbei care performeaza si porumbei de voliera,ii poti analiza usor pe cei de voliera si poti face o infuzie exact cu ce ai nevoie.Pana la urma si performerii pot ajunge frumosi sau frumosii pot performa,depinde din ce parte privesti problema.
Buna!
Ceea ce am citi in ultimele mesaje, mi se pare a fi o stare de normalitate, care pina acum, chiar daca s-a discutat intre crescatori cu siguranta nu s-a aplicat in salile de expozitie.Din punctul meu de vedere, la rasele straine, nu avem nimic de obiectat, trebuie doar sa respectam intru totul standardul oficial al rasei si sa aducem arbitrii specializati, indiferent de costul care implica acest lucru.
La rasele romanesti, insa, situatia este total diferita.Daca pina acum nu s-a inteles sau mai bine zis nu s-a vrut sa se inteleaga ca un porumbel care este insotit de fisa de zbor este superior unuia fara fisa, este din cauza ca “marii campioni” nu lasau porumbeii sa zboare. Acest fapt, a dus in timp, la starea jalnica in care se afla 80% dintre rasele romanesti de zborsi/sau joc.
Au fost cazuri cind la expozitii s-au prezentat porumbei cu fisa de zbor, dar cind “marii arbitrii” iti recomanda sa faci ceva pe ea….sincer nu-ti mai vine sa te deplasezi pe la aceste expozitii; asta bineinteles pe moment,dar intre timp, te gindesti ca poate,poate anul ce vine nu mai e asa si din nou vii la expozitii…..
Asta nu inseamna ca porumbeii cu fisa de zbor pot sa arate oricum, nu, din contra, ei trebuie sa corespunda rigorilor standardului, dar cind sunt la punctaje apropiate (1-2-3) puncte fata de cei fara fisa de zbor, chiar daca sunt putin inferiori ca si aspect, ei sunt mult mai reprezentativi rasei, pentru ca si-au demonstrat apartenenta la acel nume ZBURATOR sau JUCATOR.
Acest aspect ar trebui clarificat in primul rind intre crescatorii fiecarei rase in parte, sa se decida ce vreau de la rasa respectiva, vor sa o creasca exclusiv pentru aspectul exterior – asumindu-si toate dezavantajele- sau vor sa-i pastreze numele de origine, demonstrind acest lucru.
Sunt “n” exemple de cum au evoluat sau involuat unele rase de zbor si\sau joc,decizia apartine crescatorilor.
Domnule M.c. degeaba va ascundeti dupa initiale, daca cineva spune ca il cheama “x”- trebuie sa dovedeasca acest lucru. Asa si dv. daca sustineti ca a existat o asociatie nationala in perioada 1992-2005 faceti va rog o copie dupa certificatul de inregistrare la registrul asociatiilor si fundatiilor,prezentati adeziunile cluburilor sau asociatiilor membre si creati un topic separat, unde sa discutati problema. Aici incercam sa discutam despre altceva.
Va multumesc anticipat.
nu pot decat sa trag concluzia ca nu se stie inca ce a aparut intai ,oul sau gaina.
cat despre rase de prestatie ,cand acad.STEFAN PETERFY in anii 50-60 le-a catalogat drept zburatori ,ele inca mai zburau.
pe urma ,cand a intervenit superstandardizarea,pe fondul lipsei de informatie ,s-a ajuns in starea de fata.
asta e mai de graba INVOLUTIE.
Intervin in discutiile domniilor voastre cu o propunere.
Toata lumea are ceva cu arbitrii. Intr-adevar, am vazut multe arbitraje partinitoare, multi arbitrii care nu cresc si nu au crescut niciodata rasa pe care o arbitreaza.
Haideti, domnilor sa eliminam arbitrii. Fiecare expozant al unei rase sa arbitreze pasarile din rasa respectiva, mai putin cele pe care le expune. Sa intocmeasca fiecare o lista valorica a exponatelor. In aceste liste puse cap la cap trebuie sa se suprapuna 2-3 pasari de valoare. Din aceste 2-3 pasari, un arbitru abilitat poate sa aleaga un campion.
In felul acesta s-ar elimina orice discutii ulterioare.
Imperfectiunile oricarui standard sunt chestiuni mai lesne de rezolvat,problema mai mare este aceea in cel fel vom putea “trata” imperfectiunile naturii umane.Fiindca marile probleme legate de aprecierea porumbeilor n-au stat in primul rand in problemele legate de standardele raselor ci de felul in care au fost ele aplicate de cei care s-au ocupat cu arbitrajul.Se pare,sau poate ma insel eu,dar cred ca aceste expozitii columbofile sunt singurele “competitii” unde arbitrii sunt deopotriva si participanti,ceea ce e limpede ca le afecteaza obiectivitatea si credibilitatea.Dupa mine,trebuie facuta o alegere:ori arbitru,ori participant cu porumbei in expozitie.Altfel,mare lucru nu se va schimba.
Pe de alta parte,legat de criteriile de apreciere,lasand deoparte rasele ornamentale,unde nu e prea mult de discutat,in ceea ce priveste rasele de zburatori si/sau jucatori trebuie gasita cumva o posibilitate de a puncta corespunzator ansamblul caracteristicilor raselor in cauza in sensul de a da intaietate acelor exemplare care dovedesc ca pastreaza si calitatile sportive specifice,fiindca nu cred c-ar trebui sa ne transformam porumbeii exclusiv in pasari de colivie.Stimulandu-i pe acei crescatori care se straduiesc sa pastreze in integralitatea lor caracterele raselor dam cu siguranta si sanse mai multe raselor in perpetuarea lor.Si ca sa ducem lucrurile pana la capat cred c-ar trebui sa vedem nu numai cum rezolvam problemele arbitrajului de expozitie cat si pe cele ale arbitrajului de zbor,fiindca nici in planul asta nu stam deloc grozav.
He, he, un arbitru al unei rase de zbor si joc ar trebui validat ca arbitru numai daca stie si demonstreaza abilitatea de a arbitra rasa de zbor si/sau joc in aer. Si nu ar trebui sa fie validat ca arbitru daca nu dovedeste ca poseda rasa respectiva si ca are fisa de zbor la acea rasa (pentru ca daca este partizan al taberei care nu zboara, atunci iarasi nu facem treaba).
Si da, logic, in moment ce se prezinta ca expozant, este ilegal sa arbitreze la aceeasi rasa.
Extrapoland, intr-o sala de judecata, acest din urma element ar fi suficient pentru excluderea persoanei respective ca “martor” credibil.
Mi se pare mie ca aici este vorba in primul rand de caracter… dovedit ca atare prin faptele persoanei respective, nu mai este nevoie sa zica nimeni nimic :p
In acest caz, expozantul poate sa afiseze o hartie pe care sa scrie clar ca arbitrul rasei lui este in acelasi timp expozant la aceeasi rasa… Ca sa stie si vizitatorii cum sta treaba…
O remaniere fulger in randul arbitrilor e absolut necesara. Daca la nivelul conducerii nu se intampla nimic, atunci singura solutie viabila este inca o asociatie a zburatorilor la acea rasa (cum zice d-l Adrian Cocu).
Ca sa se poata pasi cu dreptul, este nevoie de un nou inceput.
Din pacate, fara un aport corespunzator de pasionati de zbor, tot cei de ornament vor fi majoritari si cu factor de decizie. In vederea schimbarii faceam referire la posibilitatea de intarire a randurilor cu “voluntari” de la voiajoristi …
Si iarasi un cerc vicios…
Atata vreme cat pasarea romaneasca arata jalnic, nu poate zbura, tot voiajorul (care sa recunoastem, are un aspect armonios si placut) este pasarea care tenteaza irezistibil pe majoritatea copiilor.
Asa ca primul pas, toti partizanii zborului trebuie sa-si inalte pasarile…
PT ALEXANDRU BUDE:ACESTE COMENTARII ALE MELE SUMT RASPUNSURI LA ETERNELE INTEPATURI ALE DOMNULUI HADARAU SI INCA 1-2 PERSOANE CARE MEREU CAUTA NOD IN PAPURA.EU NU FAC NIMIC DECAT SA RASPUND UNOR ATACURI CARE NU ISI AU ROSTUL.DAR POATE E MAI BINE SA CEDEZ DEOARECE STITI CUM SPUNE VORBA…….CEL MAI DESTEPT CEDEAZA SI DE ASEMENEA SUNT DE PARERE CA TREBUIE SA LASAM FAPTELE SA VORBEASCA.IN FINAL SPUN DOAR CA O-M TRAI SI O-M VEDEA,DAR NU ESTE CHIAR ASA CUM CREDETI VOI DOMNILOR DIN UNIUNE.O SA AVETI SURPRIZE,MAI ALES CA SE APROPIE MOS CRACIUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Discutia a deviat si la fel si eu in ceea ce vreau sa mentionez.Sunt de acord cu cei ce vor sa vada porumbeii de agrement zburand–jucand ; e in firea si e natura lor, Sunt de acord cu cei ce vad oportunitatea prestatiilor acestor pasari la un nivel competitional -sportiv,si in final ,nici nu ma pot opune acelora care cauta deliberat calitatile strict estetice a pasarilor sale, fie ele chear si din aceasta cat. -por de agrement.
Nu sunt de acord insa cu abordarea ; ori alba ori neagra.Poate exista si un ton de gri intermediar, mai multe variante, tonalitati…
AGREMENT : -placere ,distractie, buna dispozitie,recreere,petrecerea placuta a timpului… Porumbeii de agrement induc aceste stari,trairi,si experiente, prin naturaletea lor, prin exprimarea lor specifica neingradita si nefortata.aici ,IN ASEST REGISTRU se situeaza marea maj. a raselor de agrement si la nivelul asta ar trebuii sa se exprime si se exprima…
la o etrema avem :-sportivii,performerii- ai zborului si jocului, care dupa mine se situeaza pe un alt palier. Un sistem competitional organizat, antrenamente, calendar competitional,fisa de zbor …Asta ii chiar scoate din categ. por. de agrement ; Aici nu mai e distractie- e treaba serioasa iasi zice sport si agrement.
Iar la o alta extrema avem, si asta e un -FAPT-ca ne place sau nu ne place( au si altii mai ceva ca noi) : agrement -de expozitie.
Pt marea masa a por. zbur. sau juc. de AGREMENT-(cei din zona mediana-)e nevoie de un singur si simplu lucru;- posibilitatea de a zbura-.Ca un act de vointa,responsabilitate, de multe ori de curaj din partea crescatorilor.
Fenomenul trebuie inteles in toata complexitatea lui. cu dif. situatii de caz, dincolo de ambitii ori idei preconcepute
Deci se pare ca M.c. este total pe dinafara acestui subiect.Este aici pt scandari de stadion gen Federatia e cea mai tare,Uniunea rulez….
Exemplu concret:
Cresc vreo 15 rase de zbor,joc si ornament.Anul trecut dupa ce am strans un fond de porumbei buni si am lucrat cativa ani cu ei am iesit la expozitii.Avand un oarecare defect profesional deoarece lucrez in testare am analizat obiectiv ambele oferte si m-am prezentat cuminte la ambele expozitii.Dupa bune si rele la ambele expozitii am ales ca anul asta sa nu mai bag deloc la Craiova si sa bag la Cluj in jur de 20 de pasari din 6 rase.Motivul principal este calitatea oamenilor.In timp ce la Brasov jocurile erau facute,fisele de arbitraj lipseau cu desavarsire,arbitrii negociau cu crescatorii care ii trageau de maneca si siguranta pasarilor era o notiune straina de organizatori la Cluj am gasit oameni deschisi care incercau sa faca ceva de calitate,chiar daca nu le-a placut si-au insusit critica,arbitrajul era transparent.La Cluj am gasit promisiuni de mai bine si chiar miscari clare in acest sens.
Domnule M.c aveti ceva de spus in numele Federatiei in legatura cu standardizarea si problema regresului in performante a raselor romanesti?Daca da,va ascultam daca nu va rog sa nu mai creati o atmosfera neplacuta pe un blog civilizat.Pana acum din partea Federatiei am vazut doar aceasta mentalitate invechita si paguboasa:de ce sa punem mana sa facem ceva?lasa ca vine mos craciun.
Salut se pare ca am scris un articol si nimeni nu mia raspuns la ce am rugat sa mi se raspunda…ca sa ai o rasa de potumbei nuti trebuie mult timp dar ca sa formezi o linie de porumbei este foarte greu.In severin sunt multi oameni care au porumbei cu o valoare foarte mare(si aici ma refer la porumbei cu ore multe de zbor si inaltime).Acei crescatori de porumbei care critica pe alti crescatori de porumbei pe diferite motive cum au format acea rasa sau ce au la baza lor…sincer nu mi se pare corect!!!…se pare ca invidia este prea mare!Pt. ca uni au porumbei valorosi si alti nu!Domnilor de incheiere..Porumbei buni cum ammai spus si in celalalt articol …se vad sus pe cer nu in cotet sau pe casa,la porumbei buni si cu cele mai bune rezultate credetima sau realizat prin incrucisari sau combinati ex(de tipler-vioriu,tipler-ciungi)poate pentru uni li se pare o prostie aceste combinati.Dar sa dovedit in mare parte porumbei rezultati din aceste combinati sa aibe cele mai bune rezultate la zboruri,durata si inaltime!VANT IN PENE
Revenind la subiect.Aceste standarde au fost elaborate cu ceva vreme in urma.Nimeni nu imi poate demostra mie acum ca un porumbel standardizat de Peterfi acum 40 de ani si care avea performante reale era mai urat decat unul care este acum bibelou de expozitie.Daca crescatorii sunt dispusi sa de-a deoparte aspectul financiar si ambitiile prostesti si sa bage in crescatoria proprie exemplare de valoare din cealalta categorie se vor intalni undeva la mijloc.O sa avem porumbei frumosi care au performante.Asta trebuie sa vedem in standard.Calitatile estetice pe care trebuie sa le aiba un porumbel cu anumite performante.
Organizatiile care coordoneaza activitatea columbofila pot doar grabi,incuraja sau chiar impiedica acest proces.
Am fost pus in situatia in care au venit la mine tineri crescatori si cand au auzit cat cer pe porumbei au crezut ca nu oua sau sunt bolnavi,asta dupa ce au fost pur si simplu jecmaniti de alti “mari crescatori”.Cum sa ii ceri unui licean de exemplu peste 100 de lei pe un porumbel dintr-o rasa romaneasca?Acel tanar o sa renunte si in loc sa ia 2-3 perechi de jucatori sau zburatori si in banii astia sa primeasca si sfaturi despre cum trebuie organizata si administrata crescatoria o sa se duca in piata si o sa cumpere voiajori.Asta este promovare adevarata,degeaba arati poze si filmulete si subliniezi toate calitatile unei rase daca indepartezi doritorii prin preturi aberante.Si cel mai grav este ca primii cedeaza tinerii fara putere financiara exact tinta noastra.
Citat:
“Pt marea masa a por. zbur. sau juc. de AGREMENT-(cei din zona mediana-)e nevoie de un singur si simplu lucru;- posibilitatea de a zbura-.Ca un act de vointa,responsabilitate, de multe ori de curaj din partea crescatorilor.”
D-l Grama, va multumesc pentru citat. Personal, din cauza situatiei financiare, mai degraba as fi in stare sa ma situez in aceasta categorie. Imi plac porumbeii frumosi, si idealul meu de frumusete este proumbelul Oriental Frill, bluette, varianta veche, fara cioc scurtat la limita imposibilului. Adica cel de aici: http://www.classicoldfrill.org/ . Sau mai exact http://www.aviangems.com/ClassicOldFrill/cof%202008%20album/pages/Bluette4.htm . Cunosc persoane care-si zboara porumbeii pentru propria lor placere. Insa sunt si pentru competitii, fie ele si locale si neoficiale, intre pustanii din aceeasi regiune. Este mare nevoie de ceea ce spuneti in acel citat, crescatorii trebuie sa-si ia inima in dinti si sa-si obisnuiasca pasarile cu zborul.
Cati dintre copiii care cumpara aceste pasari, animati poate de povestile tesute in jurul lor au si rabdarea si experienta sa le redea zborul si sa obtina acea dezinvoltura a pasarii obisnuite cu aerul tare al inaltimilor? Nu ma refer la performante extreme. La ora actuala, cred ca exista un boicot neintentionat, generat de lipsa zborului si pretul mare. Probabil ca porumbeii se vand intre crescatorii de agrement si amatorilor din piata. Pe de alta parte, este important sa nu se ceara de la acesti copii sau nou veniti sa creasca rasa respectiva la scara mare, sau sa fie desconsiderati daca nu o pot face. Poate candva vor putea sa o faca.. important e sa-i faci sa se indragosteasca de rasa respectiva, sub toate aspectele. Pentru ca se pare ca doar argumentul frumusete nu este suficient. Eu unul nu dau frumusetea spectacolului oferit de tumbele unui porumbel pe frumusetea de expozitie. Sau placerea/satisfactia ce ti-o confera un stol la mare inaltime sau disparitie ce uluieste vizitatorul… Depinde de noi sa nu transformam frumusetea rasei de zbor si/sau joc in blestem pentru ea. Imi aduc vag aminte de povestea cu florile liliacului, care au devenit motiv de suferinta pentru el… cred ca se potriveste si aici.
Cum vedeti dumneavoastra viitorul raselor noastre daca se continua asa? Dar cred ca vedeti bine lucrurile, dovada acel citat. O alta intrebare… aveti in jurul dumneavoastra copii cu pasiune pentru porumbei? Faceti ceva in a raspandi aceasta “boala” in jurul dvs.?
O alta problema a noului venit era interpretarea/descifrarea standardului rasei adoptate. Problema rezolvata de articolul de fata.
———————–
D-l Valentin Tanase, stiu pe pielea mea ca aveti dreptate (#46) – ultima parte a comentariului :) . Eu unul, tot in piata …
———————–
ak:
Pe jurnalul meu este un link catre situl unui porumbar din Turnul Severin, ca dovada ca apreciez atat activitatea, cat si porumbeii respectivi. Daca doreati recunoastere oficiala, aici eu nu va pot ajuta… Si nici oficialii fara a putea incadra porumbeii respectivi la o anumita rasa in cadrul careia se desfasoara competita si evaluarea pasarii. Dar in mod sigur, sunt mai multe persoane care apreciaza rezultatele obtinute. Este o activitate a orasului dvs. de care trebuie sa fiti mandru, chiar daca poate nu e finalizata in standardizare (aici e posibil sa vorbesc in necunostinta de cauza, scuze).
PT TANASE VALENTIN:in primul rand ar trebui sa va vedeti de treaba.Va intreb eu cand ati simtit dumneavoastra ca nu sunt in siguranta pasarile pe care le-ati expus????SUNTETI PRIMUL CARE SPUNE ABERATIA ASTA.Sau faceti parte din categoria celor care vin la expozitii cu lacate pt custi?In al doilea rand,probabil ca expuneti la Cluj anul acesta deoarece acolo toti o sa fie campioni,nu o sa fie nici un crescator care sa nu fie campion,la fel cum a fost si pana acum,deci cu alte cuvinte VA FURATI SINGUR PALARIA DOMNULE.Sunt sigur ca tocmai de aceea ati ales Clujul,poate la expozitia din Brasov vi s-a parut ca porumbeii dumneavoastra nu au fost apreciati cum va doreati,dar sa nu uitam ce nr de porumbei a adunat federatia in comparatie cu uniunea,la fel va rog sa va uitati si la nr de expozanti si la cluburile participante la fiecare expozitie.Referitor la calitatea oamenilor,cred ca nu ar trebui sa vorbiti nimic de rausi sa va uitati la numele celor care au expus si la greutatea lor in columbofilie.In legatura cu standardizarea,va informez,desi m-as mira sa nu stiti ca exista o singura comisie de omologare si standardizare RECUNOSCUTAcare are semnat protocol de colaborare cu MINISTERUL AGRICULTURII.ESTE UNICA SI SINGURA COMISIE CU PUTERE DE DECIZIE IN CEEA CE PRIVESTE STANDARDIZAREA SI OMOLOGAREA.CU ASTA AM SPUS TOT.VA SALUT SI VA LAS SA MEDITATI MAI BINE.
PT TANASE VALENTIN:cred ca ati participat la alta expozitie,nu la cea din Brasov,pt ca va spun cu certitudine ca erau fise pe toate custile.Poate ca au fost si imperfectiuni,dar nu asa mari incat sa existe oameni nemultuliti ca dumneavoastra.A fost cea mai reusita nationala de pana acum si multumim colegilor brasoveni pt tot ce au facut.Sunt sigur ca au facut eforturi mari.Succes si celor de la cluj in organizarea expozitiei,dar nu mai vorbiti fara rost pt ca va faceti de ras.Nu am auzit pe nimeni sa se planga de expozitia de la Brasov,sunteti primul,dar ma repet…….bagati la cluj pt ca va intereseaza doar ca arbitrajul e mai transparent.Buna gandirea:))))
Pt M.c.:
Va aprindeti degeaba.Nu sunt singurul,a fost un topic pe acest site cred la momentul respectiv,cum a fost si despre expo Cluj si din cate stiu ambele au luat multe suturi.
In primul rand pasarile nu au fost in siguranta pt ca custile nu erau sigilate.Oricine putea baga mana in cusca sa ia orice porumbel,nu cred ca ii convine cuiva sa gaseasca in cusca in locul porumbelului propriu o alta pasare,poate chiar un gutan.Apoi toti vizitatorii expozitiei au putut constata ca sambata era un roman care zbura de capul lui prin sala,sau ala era eliberat special pentru snururile specifice acestei rase??Alta dovada despre lipsa de siguranta a fost la eliberarea exponatelor,moment pe care cei prezenti si-l amintesc foarte bine deoarece vreo juamtate de ora nimeni nu a fost lasat sa iasa din sala deoarece disparuse campionul la orbeteni si se faceau apeluri disperate in statie sa isi verifice lumea custile,poate a fost luat din greseala.La cat de grei sunt columbofilii care au expus acolo imi e greu sa cred ca a fost luat accidental si taman campionul.La un moment dat a fost un anunt ca s-a gasit porumbelul si gata,fara nici o alta explicatie.
Despre aprecierea porumbeilor va spun sincer ca nu aveam nici o pretentie,nu am iesit campion si nici nu ma incalzeste cu nimic o diploma.Dupa cum poate ati remarcat in posturile anterioare nu ma prezint la expozitie pt cupe,diplome,medalii,bani…Daca sunteti curios am expus orbeteni de doua tipuri,de zbor si de voliera,punctajele au fost de 95 si 93.La Cluj cel de zbor a primit 95,la Brasov cel de voliera a primit 95 deci e limpede de ce am apreciat arbitrajul de la Cluj.Rasa se cheama totusi,din cate stiu eu,ZBURATOR orbetean.Daca la federatie as fi vazut un oarecare interes pt performantele de zbor si joc ale porumbeilor poate as fi ales altfel,dar singurul interes manifestat dinspre federatie este pentru capacitatea porumbeilor de a aduce bani crescatorului.
Fisele de zbor agatate in custi sunt egale cu zero atata timp cat nu se specifica pentru ce a fost depunctat porumbelul respectiv.Pasarile mele au primit niste punctaje care pe mine nu ma ajuta cu nimic in evaluarea lor.Pur si simplu scria 95,de unde sa stiu eu ce defecte au fost depunctate?Ar fi trebuit sa platesc o contestatie doar ca sa aflu lucrul asta?Cum sa compar eu 95 de Cluj cu 95 de Brasov?La 95 de Cluj scria clar pe fisa unde a fost depunctat cealalta fisa era goala la toate rubricile.Poate punctajul de 95 nu era al meu era al vecinului si eu aveam doar 92.
Inca ceva,in ce se masoara greutatea in columbofilie?Am avut ocazia sa intru in contact cu o parte din greii din columbofilie care fac parte chiar din conducerea federatiei si nu am avut nici macar o experienta placuta,toti vroiau sa ma lase fara bani prin orice mijloace.Unii din ei fiind convinsi ca sunt incepator si nu stiu prea bine ce e ala porumbel deveneau penibili cand isi laudau pasarile.
In concluzie va rog sa va vedeti dumneavoastra de treaba,sa il asteptati linistit pe mos craciun impreuna cu asociatii dumneavoastra si sa tineti cont de faptul ca nu vorbesc sa ma aflu in treaba ci din fapte concrete.
Repet inca o data apelul meu sa ne vorbiti la subiect,daca aveti ceva de zis legat de ce se discuta aici,chiar sunt interesat de pozitia dumneavoastra vizavi de problema standardelor si a zborului la rasele romanesti.
Pentru ca traim totusi in niste timpuri puternic tehnologizate nu ar fi util ca limbajul uneori greoi din standarde sa fie exemplificat cu poze?Practic fiecare descriere din standard sa aiba o poza corespunzatoare.La rasele care prezinta desen caracteristic ar fi extraordinar sa si poti vedea cum arata desenul respectiv.Sau cum arata geana,ochiul,pozitia corpului.Nu este nevoie decat de un aparat foto,o expozitie si ceva timp.
PT TANASE VALENTIN:VORBITI PROSTII…..PROBABIL CAND ORGANIZATORII NE IMPARTEAU COLIERE DE PLASTIC PT LEGATUL CUSTILOR,DUMNEAVOASTRA ERATI PLECAT PE UNDEVA,PORUMBELUL RAMAN SCAPAT,A FOST PLATIT PROPIETARULUI,DAR ACESTA A REFUZAT BANII ,DEOARECE SE POT INTAMPLA ASTFEL DE ACCIDENTE.lA NATIONALA DE LA SIBIU DE ACUM CATIVA ANI,AU SCAPAT CEL PUTIN 10 PORUMBEI IN SALA,DAR NIMENI NU S-A SUPARAT.INTRE CEI 10 SCAPATI ERA SI UNUL DE-AL MEU.IN LEGATURA CU ORBETEANUL “PIERDUT”,ACESTA A FOST GASIT SI FUSESE LUAT DIN GRESEALA DE UN OM PE CARE IL CUNOSC SI CARE NU E UN HOT,ASA CUM CREDETI DUMNEAVOASTRA.E UN OM IN VARSTA CARE CRESTE PORUMBEI DIN COPILARIE SI CARE E CUNOSCUT DE MULTA LUME CA FIIND UN OM CUMSECADE. AR TREBUI TOTUSI SA STITI CA LA NICI O EXPOZITIE NU SE LEAGA CUSTILE PANA NU SE ARBITREAZA PORUMBELUL,DAR PROBABIL NU AVETI DE UNDE SA STITI.TOTUSI LA EXPO DIN BV S-AU LEGAT INAINTE DE ARBITRAJ,DAR V-AM SPUS CA PROBABIL DV ERATI IN ALTA PARTE.E GREU TOTUSI SA FIE TOTUL PERFECT LA O EXPOZITIE DE PESTE 2000 PORUMBEI.LA CLUJ O SA VA FIE MAI USOR DEOARECE COLO CU GREU SE ADUNA 8-900.ANUL TRECUT DACA NU ERAU VOIAJORISTII CLUJENI SI CEI VENITI CU PORUMBEI DIN STRAINATATE,NU CRED CA SE ADUNAU 800 PORUMBEI.SUNTETI LA INCEPUT CU EXPOZITIILE,DECI E CLAR DE CE GANDITI ASA.
Pt. Tanase Valentin, pct.51: Una din cele mai bune metode de a te mentine “in rasa”, am citit-o in revista franceza “Colombiculture” intr-un articol scris de Patrick Gonzales, un reputat arbitru francez. Dansul propunea crescatorilor sa-si “faca ochiul” plasand in cotet poze mari (pot fi format A4, laminate) ale unor campioni nationali sau internationali ai rasei pe care o cresc. Avandu-le in fata tot timpul cat esti in mijlocul porumbeilor, poti usor sa vezi la ce ce nivel te afli fata de pasarile reprezentative ale momentului.
IN LEGATURA CU STANDARDELE,DOMNULE TANASE,V-AM SPUS CA EXISTA O COMISIE RECUNOSCUTA SI APROBATA DE MINISTERUL AGRICULTURII,CARE SE OCUPA DE STANDARDIZARE.ESTE O COMISIE UNICA SI ASTEPT SI EU CA SI DUMNEAVOASTRA SE VEDEM CE O SA FIE.
Pt M.c. :eu v-am relatat exact ce am vazut ca simplu expozant nu ma intereseaza cine si ce a facut.Nu am participat la arbitraj ca sa stiu cand si cum au fost legate custile,chiar nu mi se pare normal sa se arbitreze cu crescatorul langa cusca.Daca s-a dorit legarea custilor se pare ca cineva nu si-a facut treaba,pt ca sambata cand expozitia este deschisa pt oricine custile nu erau legate,fortand memoria cred ca intr-adevar erau unele custi legate,pe la galateni parca,chiar ma revoltat pe moment de ce au parte de tratament preferential…De fisa de zbor vad ca ati uitat si in continuare nu aud nimic de subiectul discutat de fapt aici.Imi pare rau asta este ultimul mesaj in care discutam altceva decat la subiect.Daca aveti ceva de zis va rog sa o faceti la subiect.Pentru discutii pe alta tema va stau la dispozitie la id-ul de messenger tres_cohones sau la adresa de mail t.valyk@gmail.com
Pt Cocu Adrian: daca e sa o luam asa nu cred ca exista un exemplar perfect,in standard totusi poate fi reprezentat un cioc perfect,un ochi perfect,un desen perfect…pot fi reprezentate chiar diferite forme pe care le poate lua o caracteristica,le fel defectele pt a sti fiecare de ce trebuie sa se fereasca.Un incepator poate nu stie ce este acela cioc canit dar o poza il edifica instant.Eu am facut aceasta propunere pt ajutorul tuturor crescatorilor care pot lua un standard in mana.In crescatoria proprie putem aplica metoda expusa de dumneavoastra.La fel propunerea mea poate ajuta la arbitraj prin alaturarea standardului si exponatului si astfel se elimina putin din greseala umana care vine din oboseala sau numar mare de rase arbitrate.
domnule tanase,anul acesta o sa vedeti daca veniti la craiova si noul model de fise cu calitati defecte,etc,.Federatia s-a urnit mai greu deoarece sunt multe cluburi afiliate si multi membrii,nu ca la uniune 3 cluburi.E clar ca e mai usor unde sunt putini.
Buna!
In anul 2005,daca imi amintesc bine, am avut placerea sa iau parte la o intilnire de vara, a crescatorilor de “Pestriti Timisoreni” din Germania. Aceste intilniri se fac o data pe an gazda fiind unul din crescatori, prin rotatie. Aici se discuta, atit rezultatele de la expozitia trecuta , cit si despre urmatoarea expozitie, ce se urmareste, unde s-a gresit si cum trebuie evitate astfel de greseli. Totul intr-o atmosfera prieteneasca, destinsa.La aceste intruniri, se stabileste si cine va arbitra porumbeii la urmatoarea expozitie. Cam asta ar trebui sa facem si noi, de asa ceva sa fim preocupati……si cu siguranta vom aduce un serviciu rasei pe care o crestem.
Atentie dlor cu imagini foto alaturate standarduli, findca o putem…comite, in ciuda bunelor intentii.Fiecare pasare e unica in felul ei, irepetabila -asta e marea calitate a naturii- UNICITATEA.
Standardul dupa parerea mea,nu e o imagine,fie ea ideala, ci mai degraba o serie de imagini suprapuse ce dau nastere acelui *CONTUR* ce defineste o rasa, Restrictiv spre exterior,dar totodata relativ permisiv in interiorul sau, tocmai acestor atribute,detalii,calitati ,ce fac ca o pasare sa fie mai alt fel decat alta si totusi ambele conforme standardului rasei respective.
Simplificand la extrem ;standard=contur .
D-le Tanase,pct. 56: O sa va contrazic partial. Daca cititi cu atentie in articolul d-lui Cosmin Popa citatul din definitia data standardului de dl. Bonatiu: ?Rasele de porumbei se deosebesc intre ele datorita unor insusiri sau caractere morfologice si fiziologice specifice fiecarei rase in parte. O INSUMARE IDEALIZATA A ACESTOR CARACTERE sunt cuprinse in standard. Deci, standardul este o descriere model, a tipului dorit spre care se tinde in ameliorarea rasei respective. Daca in trecut, in cresterea animalelor, standardul cuprindea indeosebi descrierea severa a caracterelor morfologice, azi el cuprinde si insusirile care oglindesc sau conditioneaza scopurile productive pentru care se creste rasa.? , in care mi-am permis sa marchez cu litere mari ideea centrala, veti observa ca standardul cuprinde caractere pe care LE AU exemplarele unei rase, nu pe care ar trebui sa le aiba (cum gresit se crede). Deci standardul nu este un ideal utopic, cu nu stiu ce caractere de vis, imposibil de atins !!!! Pe un porumbel fizic, al meu sau al dumitale, pot exista un nr. mai mare sau mai mic din caracterele de rasa cuprinse in standard. Asta stabileste un arbitru: cate le are si cate nu ! Punctual si intamplator in timp si spatiu poate exista si un porumbel dintr-o anume rasa care sa fie PERFECT, adica sa intruneasca suma tuturor caracterelor de rasa din standard. Personal am trait in… sa-i zicem “cariera” de arbitru, aceasta senzatie de a te afla in fata unei pasari fara cusur. In concluzie, standardul vorbeste despre caractere EXISTENTE in proportie predominanta in populatia rasei si reprezinta pasarea posibila nu utopica la care se intalnesc toate caracterele dorite ale rasei (este drept ca aceasta probabilitate este extrem de mica). Deci noi cand crestem o rasa, nu tindem cu ea catre standard , ci ne aflam pur si simplu in standard cu un anumit nr. de caractere (mai mic sau mai mare, de la crescator la crescator) si tot selectam sa ne facem toata suma avand grija sa nu le pierdem pe cele care le avem deja ! ASTA TREBUIE INTELES !!!! Cititi cu atentie si pct.4 !
Domnule Tanase Valentin , cu id-ul dumnevaoastra nu cred ca o sa va contacteze cineva… pare destul de ingrat si sfidator. Daca totusi doriti sa dovediti buna crestere schimbati-l. Dupa cate stiu eu toti avem… doua…
Buna
Stimate d-le M.C. cu chitrva mesaje mai sus promiteai ca o sa renunti la atacuri la adresa Uniuni plecind del proverbui “ca cel mai … cedeaza” dar vad se pare ca nu puteti discuta la subiect sau prezenta o ideie ce e promovata in propria ograda fara sa nu aruncati ostentativ macar acra si dezgustatoarea comparatie ” nu ca la Uniune “chiar nu va puteti sustine ideile fara sa va sprijiniti pe uniune ca termen de comparatie.Conform afirmati domnia voastra ” Federatia s-a urnit mai greu” se pare sa se justifica de ce pina la aparitia Uniuni va lipsea puctul de sprijin si concuretea pt a va motiva.
Nu prea inteleg ati renuntat sa fiti ” cel mai ..” sau ati uitat asa repede de propria afirmatie si angajement.
Pt d-l Adrian Cocu dupa parerea mea imaginea aia mai moderma de perspectiva la care se pare ca sa cam ramas blocata atit crescatori chit si arbitri e raspunsul de ce in anumite momente devine popular uneori sa uitam de standard si caracteristicile care au dat nastere unei rase indiferent despre care rasa vorbin din grupa porumbeilor de Agrement.
Ca de altfel indiferent cu cine stai de vorba toti se declara ca vor binele porumbeilor atit Crescatori cit si Arbitri care la rindul lor sint crescatori si se molipsesc de aceias poza imaginara neglijind anumite caractere insistind abuziv pe altele care nu se gasesc in standard ci doar in visele imaginare.
Ar fi incorect sa gasim un vinovat pt al putea arate cu degetul pt o gresala practiv colectiva uni pt ca sau lasat emancipati prea tare de efectul Monalisa si ceilalti find ca chiar daca nam participat am vazut toate aceste lucruri petrecute sub ochi nostri fara sa luam atitudine crezind ca o sa se rezolva de la sina fara sa facem vreun efort.
Asta e stare de fapt ca dupa la care sa ajuns pt ca mam privit excesiv in vitor la imaginea aia de perspectiva neglijind trecutul raselor si motivatia pt care au fost create si scopul numelui pe care poarta perzind echilibrul intre cele doua trecut si perspectiva de vitor azi sa ajuns ca cele mai multe rase Rominesti de Agrement risca sa devina Rase de Ornament raminind doar cu numele de zburator sau jucatori.
E inutil sa cautam vinovatul si sa ne plingem uni de alti ca realitarea nu sa schimba remine aceias.
In momentul de fata noi toti avem oportunitatea de a face o alegere.
Nr 1
sa ventilam toate aceste lipsuri si deficiente de selectie albitraj etc.etc. si sa lasam sa decurga lucrurile asa cum au decurs in ultimi 25 – 30 ani cind porumbi la care in standard este prevazut zbor si joc launi chiar cu barem minim de zbor au ajuns Campioni fara sa poata dovedi ca au vazut voliera din exterior fara a fi mentionat macar ca un deficient lucru pt care trebia sa fie descalificat
Nr 2 Sa invatam din greselile trecutului si din masurile excesive pr a lua o hotarire de a promova rasa pt ceia ce e si mai putin pt ambitile personale sau colective Promovind caracterele de baza reprezentative a rasei
Cu stima si respect Alex Bude
Eu macar am doar id-ul sfidator altii au tot discursul astfel :) daca aveti curiozitatea sa dati un add o sa vedeti ca nu este chiar asa,din cate poate ati observat pot dialoga civilizat cu oricine…
Eu sunt constient ca nu putem pune o poza la standard si sa spunem :asta este porumbelul ideal.
Dar ar ajuta mult o poza la fiecare caracteristica cu putere explicativa.Sa luam de exemplu mascatii,o poza cu desenul “mastii” ar fi foarte potrivita tinand cont ca este principalul caracter al rasei si descrierea in cuvinte este greoaie,putem exemplifica asa culorile la orbeteni,gagii,bragagii,sau la oricare rasa se poate arata clar cum arata un cioc,ochi,geana,mot.Nu toti au exemplul viu la indemana si unii probabil nici cu el in mana nu si-ar da seama de anumite descrieri din standarde.Astfel prin puterea exemplului putem evita situatiile de confuzie cauzate de exprimarea din standard.
Pt.dl.M.c. La biserica se duc multi, la spovedanie se duc putini.
Pt. Dl. Tanase Valentin pct.63: Ideea e buna si realizabila si e in interesul raselor (sa se poata “bucura”,sa zic asa, si ele, de crescatori avizati), dar va fi greu de digerat pentru o seama de oameni.
Frumoasa metafora D-lui Grama la pct.59, din care am descoperit si eu, care sunt mai degraba adeptul explicatiilor argumentate stiintific, ca poti sa explici un termen la fel de bine si folosind mijloace literare.
Nu vad de ce ar fi greu de digerat,poate doar pt cei care profita de aceste portite oferite de interpretarea standardului.Pozele exemplicative nu vor avea atasat crescatorul sa creeze astfel motive de mandrie pt unul sau altul,nu vor aparea poze cu porumbelul complet si cu atat mai putin cu inelul.
Eu cred sincer ca astfel standardele vor putea tine pasul cu evolutia pasarilor si crescatorilor.Dupa o completare vizuala a standardelor urmeaza publicarea lor in mediu virtual pt o dezbatere si apoi pasul urmator si absolut necesar este publicarea lor intr-o brosura pe care sa o gaseasca orice crescator la expozitii si la asociatii.
Buna seara,
Am vazut pe site-ul personal al d-nului Grama desenat un model de cap de Bimotat de Ardeal. Probabil ca acesta e viitorul: o reprezentare grafica a unui porumbel ideal din fiecare rasa, ceea ce isi doreste majoritatea crescatorilor acelei rase. El nu ar reprezenta un porumbel anume ci suma trasaturilor unor porumbei care au fiecare una din trasaturile lor conforme cu ceea ce se doreste de la rasa respectiva. Acest desen sa fie facut de un grafician la sugestiile crescatorilor rasei respective si sa reprezinte modelul de referinta in expozitii, fiind distribuit in prealalbil si crescatorilor rasei in cauza. Fiecare porumbel expus se va regasi mai mult sau mai putin in acea reprezentare grafica si, dupa excluderea defectelor indezirabile, se va putea face punctarea lui.
Cu stima,
Ptr.Dl. Dina Mergeani, pct.68 : Metoda se practica de mult in vest, uitati-va la http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/bimotati-ardeal-5.jpg unde e pusa reprezentarea grafica atasata standardului european al Jucatorului Bimotat Ardelean. Din pacate, cum observa si Dl. Nistor intr-un comentariu si grafica poate contine erori care sa deruteze crescatorii si arbitri rasei.
Daca dumneata numesti chestia aia scrisa despre gat golas de transilvania standard al rasei atunci eu nu stiu ce cauti pe acolo,esti total paralel nene.
Mesajul a fost scris pt postarea 3
La adresa de mai jos gasiti un articol despre Gusatul reversewing.
http://www.aviculture-europe.nl/indexUK.html
Cam la asta ma refeream cand spuneam de poze in standard.
Si eu sunt de acord d-le Tanase (pct.72) ca este cea mai firesca si profesionala abordare a rasei. Dar treaba asta trebuie facuta in cadrul unui club al rasei de catre oameni care cresc si cunosc rasa, cu toate particularitatile ei, care-i cunosc punctele nevralgice, pe scurt care “vorbesc” limba rasei respective. Altfel riscam sa punem caruta inaintea cailor !
pt Dina Mergeani
Va pot face desenul oricarui porumbel daca am o descriere buna .
“74
26-11-2008
dick:
pt Dina Mergeani
Va pot face desenul oricarui porumbel daca am o descriere buna .”
Multumesc pentru oferta, dar cred ca la aceasta oferta ar trebui sa raspunda o asociatie a crescatorilor din fiecare rasa, in asa fel incat desenul rezultat sa fie in asentimentul cator mai multi columbofili.
Cu stima,
domnilor cine este acest M.C care critica de parca ar fi fondatorul Columbofiliei Romanesti pacat ca nu vrea sa spuna cine este cu adevarat,dar si ce porumbei creste domnia sa ca vad ca se pricepe la toat,standarde,arbitraje, poate invatam ceva mai mult de la dumnealui
Salut…nu stiu daca postez unde trebuie acest lucru,dar incercam!!!
As vrea sa stiu si eu ce rase de porumbei se potrivesc pentru categoria FOND SI MARE FOND…..de exemplu eu am in cotet Lietar,Van Hee,Spitael,Delbar,Dezmet,Bricux,Jan Arden…..si cum as putea sa combin rasele…multumesc mult!!!