Determinismul sexual

Zilele acestea, vazand cum apar incet, incet primii mei puisori de porumbei voiajori am inceput sa ma intreb oare cum ne dam seama de sexul lor. Cautand pe net am gasit tot felul de povesti “interesante” cum ca daca plange dupa ce il iei de langa mama e fata sau ca daca ii tragi ciocul si el si-l trage inapoi e baiat. Insa, gandindu-ma mai bine, am constatat ca biologia de clasa a 9-a ne poate ajuta intr-un fel. Stiind ca determinismul sexual la pasari este de tip abraxas (femela are cromozomii sexuali XY, Y-ul nefiind capabil sa poarte gene, iar masculul XX) si ca gena culorii se transmite pe cromozomul sexual, cand incep sa apara primele pene, ne putem da seama cu usurinta de sexul porumbelului in functie de culoarea acestuia.

Putem observa cum dintr-o pereche de porumbei avem 4 cazuri posibile, evident, acest lucru functionand la porumbeii care nu au acelasi colorit (avand 2 cuci nu ne putem da seama). Stiind ca seria polialela este in mare negru > solzat inchis > solzat > solzat deschis > albastru barat > albastru nebarat > alb (cu derivatele lor si facand exceptie de izabelii cu care am inteles ca este alta poveste) si modul de determinism sexual putem identifica dupa culoarea penajului, sexul. Voi atasa un Word in care am incercat sa explic… Sper sa nu fi gresit la ceva. :)

Vlad
Serie polialela culori
Determinismul sexual

18 comentarii la “Determinismul sexual”

 1. De asta eu am numa femele din pui de anu trecut?nici un pui nu a luat culoarea parintilor si ca rezultat toate sunt femele,ce frumos am o voliera plina de haimanale.

 2. are dreptate @ toni radu : si la mine merge cu 2010 ,
  in legatura cu determinismul sexual chiar este adevarata afirmatia de mai sus …

 3. ideea e ca eu doar am presupus…nu am prea multa experienta…doar ca afland de asa ceva si cautand un.pic mai mult am facut diverse analogii, iar rezultatul mi s-a parut logic…acuma vorba aia, teoria ca teoria dar practica ne omoara :))

 4. Asa e cum a zis mxxl,masculii au xy si femelele xx, si cu culorile nu iti poti da seama daca e mascul sau femela, exista doar 1 sau 2 rase cu transmitere a culorilor sex-lincata, adica toti masculi is de o culoare si femelele is de alta, la restul raselor nu e valabila regula de mai sus.

 5. la pasari masculul este xx si femela xy, la mamifere invers, masculul xy si femela xx, deci, sa nu va omorati nevasta cand va naste o fetita ca voi sunteti de vina, nu saraca femeie… :)))

 6. A Stanciu…cieva care stie, oameni buni, mai intai cautati si dupaia vorbiti…nu spun ca sunt eu un mare geniu, dar daca nu stiu, tac, nu vorbesc pe baza argumentelor nefondare ;)

 7. Saracul Halifax al meu, a ramas in memoria colectiva ca exemplu de porumbel negru… Nu il mai am, murise la vremea respectiva pentru ca nu-mi dadusem seama ce are…. Salmoneloza de la crescatorul de unde l-am cumparat..! Uffa.

 8. voi face o poza manualului si o voi trimite adminului pt a fi publicata :D

 9. toata lumea stie ca porumbelul este mai mare decat porumbita chiar daca mai exista exceptiComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *