Am primit mai multe solicitari de la cei care isi fac prima crescatorie sa discutam despre boxe – dimensiuni, specificatii. Topic dedicat boxei – camera porumbelului in “apartamentul” crescatoriei.
Dimensiuni minime:
L = 50 cm
l = 40 cm (adancime)
h = 30 cm
Boxa din imagine cu dimensiunile de mai sus este cea mai mica pe care o folosesc. Este un model foarte simplu fara gratar sau usa complexa, fara compartimentare pentru vaduvie, etc. Am socotit ca in viitor voi trece la niste boxe mai complexe dar nu numai ca nu am trecut dar ma gandesc sa le simplific si mai mult.
Cateva lucruri care mi se par esentiale la o boxa:
1. Podeaua sa fie pal sau alt material fin pentru a se curata usor cu spaclul.
2. Inaltimea sa permita porumbeilor sa se calce in boxa pentru ca in crescatorie este mult mai greu datorita rivalitatii masculilor.
3. Sa incapa 2 cuiburi pentru situatiile in care se scot pui “la foc automat”, femela depunand o noua serie de oua in timp ce puii nu au parasit cuibul. Daca nu are al doilea cuib pregatit din timp si oua peste pui, ouale pot fi sparte, murdarite sau nu sunt clocite bine din cauza puilor. O metoda mai eleganta este boxa cu etaj.
4. Sa ofere porumbeilor intimitate. Jumatatea inchisa a boxei unde se plaseaza cuibul ar trebui acoperita cu un material mat pentru a o face mai intunecoasa/ascunsa (daca tineti la confortul psihic al porumbeilor).
5. Trebuie sa fie diferente sesizabile intre boxele vecine pentru ca in cazul in care un porumbel greseste boxa sa isi dea seama imediat de asta si nu sa se porneasca o lupta care are ca rezultat porumbei plini de sange, oua sparte sau pui morti. Se obisnuieste sa se aseze deschiderile boxelor pe diagonala (ca in poza de mai sus), adica nu una sub alta. Alte elemente ar mai fi culori diferite, dispunerea mobilierului din boxa in mod diferit, etc.
6. Cand boxa nu este ocupata (mascul pierdut sau angajat la etapa) trebuie sa fie inchisa si asta presupune ca usa sa blocheze boxa pana la margine pentru a nu ramane pridvor pe care sa se poata aseza un mascul strain care apoi sa o considere proprietatea lui.
Acestea sunt cateva lucruri elementare. Sistemele de boxe pot deveni foarte complexe dar am ajuns la concluzia ca nu merita bataia de cap.
Foarte bun subiectul ales! Mai ales pentru incepatori.
Dupa cum am vazut multi, belgienii au boxe foarte simple. Nici nu au fata la boxe. Noi complicam lucrurile.
Leo Heremans are boxe simple fara gratare si fete de boxa simple. Gratarele sunt pentru crescator nu pt porumbei. Pe net sunt crescătorii care au lăzi pe post de boxe plus ca un începător va modifica de mai multe ori crescătorii si boxele
Dupa parerea mea,inainte de a construii boxele,ar trebuii sa stim ce metoda de zbor vrem sa practicam.Pentru ca este destul de greu sa “modifici” ulterior boxele pentru un anumit sistem.9o spun din proprie experienta)
Sunt total de acord cu porumbei.ro,in legatura cu materialele folosite (material neted pentru o curatare m-ai usoara),o parte sa fie acoperita pentru intimitate si pozitionarea lor in asa fel ca boxele vecine sa nu aiba partea deschisa pe aceasi parte,astfel evitand bataile dintre masculi.
Ca si dimensiuni(la zburatori),eu personal am optat pentru 60L x 40l x 30h.Am fete de boxe de vaduvie(cu posibilitate de inchidere a boxei in 2) si la fel cum a precizat porumbei.ro,in caz ca se pierde vreun mascul inchid boxa.
Toate cele bune!
https://www.youtube.com/watch?v=Nx8UXRkRKhQ Eu consider ca acest tip cu gratare metalice sant mult mai usor,mai ieftin,si mai bune pentru or-ce tip de columbofil.Sant de accord cu voi cu suprafata alunecoasa a podelii,dar pentru a permite lejer sa creasca 2 randuri de pui ai nevoie ca lungimea sa fie de 60,70 cm.Acest tip metalic se poate face de orcine acasa facandul ca la mijloc antre separeuri sa devina mobil si toate cele 3 parti metalice sa se poata deschide fara sa folositi lemn care este greu de curatat sau balamale, devenind un mare stres atunci cand vrei sa faci curatenie anauntru.
Andrei, aceste boxe sunt ale tale? Daca da, atunci ptr tine care ai probleme cu praful, te-ar ajuta sa ai gratare si tava…acolo se va strange praful si cu un aspirator e f0arte usor sa il aspiri…eu personal am modificat anul acesta si este mult mai bine….
nu este foarte mare cheltuiala…dar nici mica..pe mine la 20 de boxe m-a costat 700 de lei.
Pai problema e ca si din tava, fiind inaltimea foarte mica, la bataile din aripi la fel se ridica praful, deci nu rezolv nimic. Asa macar cand spacluiesc il inmoi cu spray cu apa si il curat.
Chiar ieri ma intreba un tanar columbofil despre materialele pe care le poate folosi pentru constructia boxelor.O sa-i indic link-ul pentru completari:)
Multumesc, porumbei.ro!O abordare pragmatica si obiectiva, asa cum ne-am obisnuit.
Pai eu am tavita de 8 cm pana la gratar..sa sti ca nu se ridica praful…plus ca sunt si destul de adanci…eu zic sa faci o proba cu o boxa sa vezi.