Am primit mai multe solicitari de la cei care isi fac prima crescatorie sa discutam despre boxe – dimensiuni, specificatii. Topic dedicat boxei – camera porumbelului in “apartamentul” crescatoriei.

Dimensiuni minime:
L = 50 cm
l = 40 cm (adancime)
h = 30 cm

Boxa din imagine cu dimensiunile de mai sus este cea mai mica pe care o folosesc. Este un model foarte simplu fara gratar sau usa complexa, fara compartimentare pentru vaduvie, etc. Am socotit ca in viitor voi trece la niste boxe mai complexe dar nu numai ca nu am trecut dar ma gandesc sa le simplific si mai mult.

Cateva lucruri care mi se par esentiale la o boxa:

1. Podeaua sa fie pal sau alt material fin pentru a se curata usor cu spaclul.

2. Inaltimea sa permita porumbeilor sa se calce in boxa pentru ca in crescatorie este mult mai greu datorita rivalitatii masculilor.

3. Sa incapa 2 cuiburi pentru situatiile in care se scot pui “la foc automat”, femela depunand o noua serie de oua in timp ce puii nu au parasit cuibul. Daca nu are al doilea cuib pregatit din timp si oua peste pui, ouale pot fi sparte, murdarite sau nu sunt clocite bine din cauza puilor. O metoda mai eleganta este boxa cu etaj.

4. Sa ofere porumbeilor intimitate. Jumatatea inchisa a boxei unde se plaseaza cuibul ar trebui acoperita cu un material mat pentru a o face mai intunecoasa/ascunsa (daca tineti la confortul psihic al porumbeilor).

5. Trebuie sa fie diferente sesizabile intre boxele vecine pentru ca in cazul in care un porumbel greseste boxa sa isi dea seama imediat de asta si nu sa se porneasca o lupta care are ca rezultat porumbei plini de sange, oua sparte sau pui morti. Se obisnuieste sa se aseze deschiderile boxelor pe diagonala (ca in poza de mai sus), adica nu una sub alta. Alte elemente ar mai fi culori diferite, dispunerea mobilierului din boxa in mod diferit, etc.

6. Cand boxa nu este ocupata (mascul pierdut sau angajat la etapa) trebuie sa fie inchisa si asta presupune ca usa sa blocheze boxa pana la margine pentru a nu ramane pridvor pe care sa se poata aseza un mascul strain care apoi sa o considere proprietatea lui.