Ieri prima eliberare pe anul asta, astazi a doua, fara atacuri. Rezervele au testat terenul pe un soare frumos dar cu vant foarte puternic.
Am profitat de vant pentru ca desi nu e tocmai bun pentru porumbeii care nu s-au mai miscat de 3 luni, aduce un mare avantaj: uliul nu (prea) ataca pe vant. Asta am observat, pe vant am avut foarte rar atacuri, cred ca imi amintesc doar de unul. Mi-a confirmat si un prieten soimar, uliul este incomodat de vant si nu ataca decat rareori. La sfarsitul toamnei cand atacurile erau zilnice, am observat nu de putine ori ca daca era vant puternic uliul nu venea, iar pe seara cand inceta vantul, la cateva minute, rafala de atacuri, cate 3-4 la rand.
porumbei.ro
Si o propunere de topic: Acum de inceput de Martie mai ales pentru cei din zona de munte cu atacuri de ulii, cum este bine si cand sa dam drumu la porumbei? Mai ales ca porumbeii au fost tinuti inchisi din Noiembrie. Multumesc si sper sa fie o propunere buna de discutii. Seby
Mie mi-a luat doi in doua zile, ataca si de 15 ori pe zi. mi-a luat-o pe prima sosita de la individual de 150 de asta toamna. pica faza ca-i ia pe cei bolnavi sau slabi zburatori pt. ca dupa 6 luni de stat inchisi poate lua orice, intr-adevar maturii sunt mai experimentati, dar cei de un an nu si de ce? pt ca ei n-au suportat atatea atacuri ale uliului deoarece incep sa zboare in mai ca si pui cand nu bate uliul si ii inchidem in octombrie cand din nou nu prea bate. In perioada aceasta cred ca ar trebui sa se dea drumul la porumbei la 12 si tinuta trapa deschisa pana la unu maxim, in nici un caz eliberati dimineata sau dupa-masa cand atacurile sunt repetate. Succes si cat mai putine pierderi cauzate de “nasu”.
eu i-am avut cam toata iarna afara mai putin cand era timpul urat.doar o singura femela am avut lovita de uliu dar am cusut-o si este recuperata complet.as putea sa spun ca sunt fericit si eu si porumbeii. cu toate ca am padurea aproape nu am victime.bafta pe anul asta
Acum depinde de zona si daca mai sunt porumbei, in vecini ,liberi sau nu.Daca da, trebuie sa urmaresti putin daca uliul ataca.Daca observi atacuri, atunci iti recomand sa tii porumbeii inchisi pana la 01.04. si atunci sa le dai drumul cu program si pe rand, daca ai multi.Daca nu observi atacuri atunci e simplu-le dai drumul-.Nu uita de vitamina C cateva zile pentru febra.Daca nu sunt porumbei in zona si nu observi rapitoarea, iti recomand sa nu fii primul care da drumul la porumbei.Asteapta sa elibereze si alti columbofili porumbeii si dupa aceea le dai drumul,dar cu aceeasi recomandare: pe rand si cu program la inceput.Personal recomand eliberarea porumbeilor de concurs la 01.04.Bafta.
Si la mine la fel 3 luni inchisi…si uliul nu a atacat deloc…dar pasari incep sa zboare frumos…ca nu au luat mult in greutate…perioada buna de dat drumul e atunci cand e soare si se vede la 1km bine….succes tuturor!!
dimineata,cat m-ai devreme este ideal
Nu sunt cel mai priceput,dar ce rost are sa dai porumbeii afara daca stii ca e aproape inevitabil un atac asupra lor?
De cateva zile au venit si graurii asa ca primavara isi intra in drepturi. Porumbeii batrani cred ca stiu deja ca atunci cand apar graurii in copacul de la poarta urmeaza eliberarea.
@omcf: vecinii mei asteapta sa se deschida cantina inainte sa ii elibereze. Eu = cantina, cu cei mai multi si cel mai aproape de padure. :)) E frumos cand sunt mai multi crescatori in zona. De curand si-au luat porumbei 2 vecini asa ca e trafic la greu pe bucata noastra de cer.
@emil: cum sa fie dimineata cel mai bine? E cea mai periculoasa perioada, la fel seara.
Cred ca anul asta e anul meu, doarece o sa joc la vaduvie , imperechez porumbeii astfel incat sa ii separ la pui de 16 zile si sa concureze primul fond, si etapa anterioara lui vaduviti, apoi continui vaduvia cu concursuri la fond, deci voi imperechea porumbeii prin aprilie, pana atunci le-am dat drumul separat, cand am vazut ca termperatura de afara depaseste 10 grade(altfel le faceam praf caile respiratorii) iar femelele deja oameni buni, au intrat la program au zburat 2 ore luni, mi se pare imposibil, dar asa a fost, fara vreun atac de uliu (au mai fost eliberate si inainte, si au marit timpul de zbor treptat ) in schimb masculii, 10-15 minute acum ninge si se anunta o saptamana mult prea naspa pentru a-i elibera, dar este timp
Am inceput sa le dau drumu de pe 28 februarie, spre surprinderea mea au zburat destul de bine si inca fara nici un atac de uliu in timp ce in celealalt capat al localitatii e prapad cu atacurile
eu i-am eliberat de o saptamana si am avut decat o pierdere, eu stau foarte aproape de padure si nu e zi fara rapitoare. eu ii eliberez in jurul orei 12.
Bună seara și io am inceput sa ii las afara de 2saptamani si nu am avut numai vo 5atacuri int-ro zi. si stau in zona de deal inconjurat de padure ii deschid dimineata la 9 si ii închid seara cand vin de la munca
pe vant nu poate sa dea in ei ,am profitat si eu astazi si surpriza si-a facut aparitia dar cu un atac total esuat din cauza vantului :)) prea exagerat si cu ulii astia ! unchiului meu i-au disparut 9 porumbei in 2 zile ,3 unul dupa altul sub ochii lui ,acum 1-2 saptamani ,eu unul mereu le dau drumul daca e vant ,chiar si iarna ….nu prea are ce sa le faca
Eu le dau drumu mereu indiferent de anotimp de cel putin 4 ori pe saptamana separat masculi de femele,ai tineam inchisi doar atunci cand ningea acum doar cand ploua bate vantul sau e ceata,atacuri am avut aproape de fiecare data cand i-am eliberat dar anul acesta nici o victima anul trecut doar unu,si am 68 de zburatori.
salutare tuturor. eu personal i-am avut deschisi mai toata iarna, INSA nu prea ieseau..de zburat,…foarte rar..asa ca nu am avut pierderi decat foarte putine..din cauza ca erau cam speriati, nu ieseau. acum, de vreo 3 saptamani, au inceput sa zboare “ca lumea”. sunt lasati liberi non-stop. au inceput si alti columbofili si detinatori de porumbei sa ii elibereze, vazand ca ai mei zboara in coie..si, drept sa spun, nu am vazut decat un singur atac de uliu, si acela esuat, in 3 saptamani. porumbeii zboara de voie , stau numai pe camp sau prin gradina, deoarece am mai la toti puisori. mancare au in pod, nu ii tin flamanzi(nu este asta cauza din care stau prin gradina sau la camp).
eu zic asa: eliberati porumbeii la vremea potrivita :))) asta depinde la fiecare: de rapitori, de vecini cu porumbei, de vreme, etc. la mine vremea potrivita a fost, asa cum am spus, acum vreo 3 saptamani.. de atunci, porumbeii nu sunt doar deschisi, ci sunt si liberi..liberi sa zboare, sa se simta bine. bafta tuturor
I-am eliberat Joi,prima zi,liniste,vineri mia luat cea mai buna femela de 2013,sambata,doua atacuri la limita,duminica am salvat un yarling din ghearele uliului din gradina(din fericire are doar o rana mica la o polpa),duminica alt atac soldat cu inca o ranita usor.In concluzie sunt terorizati,iasa la ture si cand coboara,direct in cotet.mentionez ca stau in zona deluroasa(in Alba)si datorita serviciului,in cursul saptamani i las afare la ora 14.00 iar sambata si duminica intre 12-1.
Salut,inca nu am dat drumul la porumbei,ce spun eu de dat drumul nici nu am imperecheat zburatorii decat matca e la pereche,dupa 15 martie voi imperechea si zburatorii!
Ca un offtopic,Andrei imi poti spune te rog ce ai folosit pentru acoperisul crescatoriei,cum se numeste acele onduleuri si daca esti multumit de ele!
eu i am eliberat pe 28 si norocul meu e ca stau intro zona fara prea multe atacuri si cu fff multi vecini cu porumbei(de ex e unu exact langa voliera mea si are peste 100)deci no problem.aaa si off topic ai mei zboara 4 ore gen..da in cusca :))
Salut! ar fi bine cei care au dat drumu sa specifice si zona , asa ne am face o idee. Eu inca nu i am eliberat , sunt din prahova
@alexdb: onduline de ‘carton’, nu stiu daca sunt multumit, abia le-am pus dar din start ma enerveaza ca merg greu pe ele. Oricum cotetul e facut din resturi de la casa. Cand fac unul calumea vreau sa folosesc solzisori.
Cel mai bine este ca porumbeii sa fie liberi zilnic, indiferent de anotimp. In acest fel, nu veti mai sacrifica porumbeii primavara. Sunt momente ale zilei in care uliul nu ataca.
Eu am fost fortat de imprejurari sa le dau drumul,pe 13 avem antrenament cu asociatia. 13-20-27,iar pe 4 deschiderea. Porumbeii,acum,zboara doar in prezenta mea,nu ma risc sa-i las singuri. Iar ei stiu ca atunci cand ii chem tb sa intre. Mi-a luat o femela chiar in primele zile cand i-am lasat afara si culmea,de fata cu mine. Vine printre copaci,la ambuscada,iar porumbeii parca paralizeaza…pur si simplu! De frica parca li se blocheaza aripile si cad,se lovesc de pamant. 3 am salvat! Ultimul acum 3 zile. Il prinsese…porumbelul era inca odata ca marime,nu imi explic cum reuseste sa- l tina…probabil,frica ii blocheaza. Dupa ce si-a revinit,porumbelul,a reusit sa scape. Eu eram la maxim 7 metri de locul unde l- a prins,m- a vazut dar nu a lasat porumbelul,eu cred ca avea o foame infernala. Dupa ce porumbelul s-a zbatut si s-a eliberat din gheare,a zburat pe langa cusca,iar soimul dupa el. A intrat sub voliera,asa s-a salvat. Toate astea s-au intamplat in max 15 secunde.Dupa ce uliul a plecat,porumbelul a iesit de sub voliera,era parca pierdut…s-a pus pe cladire la 10 metri de voliera in timp ce ceilalti zburau. La un moment dat l-am vazut glont catre intrare. Iar a venit soimul! De data asta nimic. Acum cand ii las liberi,stau pe cladire max 3 minute,dupa care pleaca furtunos printre copaci,ca daca s-ar lovi,praf s-ar face! Voliera mea este la 30 de metri de rau( de apa),cu o dif de nivel de 10 metri. De multe ori cand pleaca,coboara cu toata viteza spre apa,de zici ca se arunca inauntru( acolo este locul unde soimul a prins prima femela,eu cred ca de- asta zboara spre locul ala)si zboara deasupra apei la jumatate de metru vreo suta de metri,dupa care se inalta brusc. Nu cred ca in zbor soimul ii poate prinde,zboara repede si cu multe schimbari de directie,parca se antreneaza special pt soim. E extraordinar sa vezi inteligenta acestor pasari,lupta pt supravietuire. Pe mine ma fascineaza!
Uliul este dat de Dumnezeu, iar eu nui inchid absolut, doar la imperecheri si cind cumpar din alta parte…Consider casi pierd forma cu inchisul pe iarna…
@petre: nici eu nu intelegeam ce mama dreacu tot pleaca asa pe jos, ai impresia ca vor sa se ascunda in pamant. Defapt se ajuta de inertie sa prinda viteza si apoi se ridica. Antrenamente cu asociatia de acum?! Wow.
Antrenamente? La noi DB nici nu am auzit de planul de zbor, si da este adevarat daca- i ti liberi toata iarna nu mai sacrifici multi primavara ca nu prea mai ai am facut acest experiment vro 3-4 ani la rand, nu zburam porumbei si nu eram interesat de ei ca acum, erau eliberati pe fiecare zi indiferent de anotimp si conditiile de afara, din 35-40 toamna in primavara ajungeau maxim 15 , cat despre vant nu stiu la voi cum o fi dar pe la mine de multe ori se folosesc de el ca sa atace, si sa revenim la subiect porumbei inafara de faptul ca sunt neantrenati sunt vulnerabili si atunci cand sunt in goana de imperechere asa ca atentie multi elibereaza pasarile cand deja au oua
cine invata acum uliul il va creste toata vara.ma bucur ca le-ai dat drumul Andrei.eu astept barza.ea imi da startul.vad ca unii crescatori fac greseala si elibereaza porumbeii la pranz.programul cel mai bun este intre orele 06.30-09.00 si 17.00-19.00.
Da,antrenamentele de pe data de 13… Au o graba in ei bunicii,ca nu-i mai opresti! Cam au si dreptate dp lor de vedere,sezonul se deschide pe 4 aprilie. Ceea ce nu inteleg ei,ca intre mine si ei este o mare diferenta. Azi de dimineata tras o fuga pana la Bologna inainte de a incepe lucrul,tot pt asociatie si cand am plecat,la mine erau 2 grade si ceata,la Bologna era soare si 7 grade… Se schimba timpul intr-un mod straniu de la jumatatea distantei,de fapt nu e ciudat,de la jumatea distantei incepe muntele…Ma gandesc sa nu fac primul antrenament,sa-l fac pe al doilea si al treilea,in functie de vreme. Si inca un lucru,eu am aceeasi distanta ca si presedintele,de ex de la Falconara pana la el sunt 189 km,pana la mine sunt 190 km. Problema e alta,eu sunt in afara liniei de zbor,iar porumbeii tb sa treaca peste munte… Belea! In toamna,la zborurile cu puii,i-am obisnuit sa se desparta de stol si sa treaca peste munte si veneau binisor,odata mi-au adus cu ei 11! porumbei straini. Acum alta belea…rapitorii cum sunt infometati…tare mi-e frica! Am sa particip doar la concursurile cu vant si ploaie :)) :))
@leo: mi se pare ciudata observatia ta cu programul de uliu. De cand am eu porumbei, cele mai multe atacuri au fost dimineata si seara.
Acum dau drumu la rezerve. Probabil cand o sa scot lotul de zbor o sa atace zilnic. :))
Va sal… Locuiesc la distanta de 10 km, de orasul Gaesti si vr sa va spun ca , de 3 ani zbor porumbeii iarna la program si am aj la concluzia ca nu mai am probleme de sanatate la ei. Astazi e o zi f f frumoasa cu 14 grade si spectacolul masculilor a facut ca cerul sa se transforme intr.un infinit al escadrilei columbofie! Mentionez ca, in fiecare an mi.au lipsit 2 porumbei. Anul acesta doar 1 si doi raniti! Acesta e unul din experimentele care mi.au adus multumirea pe care ne.o dorim cu totii. Succes!
Referitor la atac din experimentul pe care l.am pus in practica , uliul ataca doar prin ambuscada daca porumbeii dupa ce termina zborul nu intra in voliera! Foarte rar mi.a facut un atac la semiinaltime… Face atac si dupa aceea se lasa dozandu.si efortul! In schimb de 2 ani avem in zona venit soimul dunarean , e o adevarata masinarie de lupta. Tactica: zboara in jurul lor pana cand porumbeii se inalta in vazduh de nu se mai vad si atunci incepe o coborare care pe care… Atunci cand apare acest soim, ei refuza sa mai iasa la zbor! Ador porumbeii dar si aceste vietati ale lui Dumnezeu trebuiesc ocrotite… Felicitari porumbei.ro!
Eu ma ghidez dupa alt factor pentru a stablii data la care ii scot afara , si anume dupa ce prima serie de oua apare prin marea majoritate a cuiburilor . In perioada in care masculii alearga la cuib e dezastru sa ii lasi afara , nu sunt atenti la nimic altceva decat la femela si asa ii cara jupanu de nici nu-ti dai seama. Anul acesta o sa incerc ceva diferit in sensul ca la cateva zile dupa prima ponta o sa separ din nou pt ca antrenamentele ( si acasa si cele de la club) si inceputul sezonului le voi desfasura la vaduvie. Legat de ora la care trebuie lasati afara in perioada asta ( martie aprilie si chiar si mai in functie de vreme) experienta m-a invatat ca dupa ora 9 dimineata e cel mai sigur( asta pana nu se invata jupanul cu ora si trebuie modificata evident ca altfel asteapta si el sa ia micul dejun cum asteapta porumbeii sa le dai drumul afara).
Joia trecuta am avut femelele afara la pranz si una a venit cu gusa sparta.Foame mare daca ataca intre blocuri.Eu le mai dau drumul iarna cate o zi pe sapt sa le pot face curat.Balconul e mic,nu pot sa fac curat cu ei innauntru.
Eu de cand ma stiu am eliberat porumbeii, in lunile in care erau predispusi la atacuri de uliu, dimineata devreme sau dupa ploi puternice. Pe vand nu ii eliberam !
Logica:
Dimineata devreme, pe la 6, 7 cand Natura doarme sau abia se desmorteste, mai ales iarna sau daca a plouat toata noaptea, porumbeii sunt FRESH si ofera sanse putine rapitoarelor inghetate sau ude ! Chiar si vara daca eliberam porumbeii dupa ploi puternice, cred ca , au sanse mai mari. Dupa masa, rapitoarele sunt in forma MAXIMA, sunt uscate au curenti de aer cald care le ajuta se se inalte si le usureaza zborul iar in plus VINE NOAPTEA si burtile trebuie umplute atat a lor cat si a puilor lor !
Eu am facut treaba asta cu succes ! Acum daca va functiona si la voi nu stiu…..
Bafta!
Soceanu, cred ca ai dreptate. Eu i-am eliberat cateva zile pana s-a mimit la ei un uliu porumbar si mi-a disparut primul pui – o tardiva rosie de 2014. Acum sunt inebuniti toti, bat femelele la cuib, cred ca ii mai tin cateva zile inchisi pana mai fac oua – am doar 4 perechi cu oua deocamdata. Mie imi dispar porumbeii pe vreme cu vant, sunt la 1 km de padure.
O zi placuta tuturor.
cel mai bun antrenor este dl uliu-lasati porumbei in libertate sa poata sa isi dezvolte simturile de care a fost inzestrat -daca acum au iesit prima data afara te asigur ca rezultatele vor fi pe masura
o zi buna -vant in pene
Andrei,dimineata este si dupa ora 09.00. cu acest program nu am mai avut nici o pierdere in ultimii 6 ani.
P.s
cine a eliberat porumbelul cu seria 066894-14 este rugat sa m-a contacteze pentru a-l recupera.tel.0749234485
leo,momentan intre 17-19-e putin cam noapte,cat despre intervalul de dimineata mentionat de tine ,e intervalul in care ataca cel mai tare,asa ca mai gandeste-te.
Am putea incepe sa adaptam porumbeii la antrenamente nocturne. In cativa ani am putea scoate niste porumbei care sa poata zbura noaptea ca si cand ar fi zi :)
L.S. com 32……pai iarna la ora 6 -7 este intuneric, cel putin la mine in oras…………
Am incercat anul acesta o nouă metodă….aceea de a tine porumbeii liberi pe tot parcursul iernii…..daca tot ne place naturalul natural sa fie….asa ca iarna a trecut luand cu ea doar 4 porumbei…..tinand cont ca stau la marginea satului.Totusi aretii s.au reorientat au inceput sa imi manance potarnichiile din laturi….deci ceea ce am dorit sa spun este faptul ca aceste atacuri fac parte din lantul trofic
..ucide ptr a trai fie animal domestic sau salbatic, asadar UCIDE SAU VEI FI UCIS:):)
@George
:-)) Si la mine in oras iarna la 6 e intuneric ! Am dat doar un exemplu, ramane la latitudinea si aprecierea fiecaruia la ce ora este cel mai bine sa elibereze porumbeii. Eu cand aveam foarte putin timp de porumbei, dimineata, ii deschideam cu o seara INAINTE ! Astfel, vara, dimineata pe la 6 porumbeii mei erau deja in aer ! Iar mie atunci imi suna ceasu sa ma scol. Pana faceam un dush, ma imbracam etc., porumbeii erau gata antrenati! Inchideam trapa puneam mancare si apa si TAIE-O la munca !
Depinde de fiecare sa caute metode sa isi faca viata mai usoara !
Bafta!
Azi a fost frig, cer plumburiu, se pregatea de ninsoare, fara vant, nicio cioara in zona, niciun graur, stiam ce urmeaza si asa a fost. Dupa primele 2 ture de zbor cand inca mai ieseau porumbei, s-a auzit alarma de cotofene si a aparut torpila in picaj din padure. A atacat gen soim, ratare, ridicare dupa stol, urmarire, picaj iar, ratare, plecare iar dupa stol pe sus. Tardivi si grasi rupti de stol in toate partile, restul stol compact plecat sus departe. 2-3 in pomi la vecinul, unul pe balcon. Dupa vreo juma de ora a inceput sa bata vantul destul de tare si ii vad pe aia din cotet ca se uita in sus. Un stol de 11 buc venea in puncte, au inceput sa stranga aripile si din cateva manevre erau inauntru. Pana seara au mai venit cate unul din tardivi. Se pare ca lipseste unul dar stiu ca l-am vazut picand tot la vecinul. Cred ca e al doilea luat… de caini. Doi dintre cei din pomi si cel din balcon au venit cand m-am pozitionat in raza lor vizuala si i-am chemat, se pare ca prezenta crescatorului ii incurajeaza sa iasa din ascunzis.
Ieu leam dat drumu de 5 zile dar desa am 2 pierderi o sai mai tin macar o saptamana închisi
pentru com.36 ,ai vazut tu cumva barza anul acesta?
eu unu inca sunt tanar am 16 ani dar un vecin de-al meu imi mai da sfaturi stau in zona de munte cresc porumbei de la 12 ani eu i-am lasat liberi mai mereu prima iarna a fost mai grea din 10 porumbei am ramas cu 6 dar tot i-am lasat liberi si inca ii am liberi si acum sau invatat singuri niciodata nu zboara iarna . Si chiar sunt multumit de ei eu nu pierd mai mult de 2 porumbei pe an iarna asta inca nu mi-a luat nicunu
Bafta tuturor si nu cred ca e bine sa tinem porumbei inchisi deoarece cand le dam drumu uliu is face aparitia si porumbelul nu prea are sanse fiindca nu are antrenament
Ok com 40 …..eu am luat” stricto sensu ” ceea ce ai scris, acum am venit d-acasa…..merci mult…………
in db cred ca au repopulat ca sunt ulii pe toti stalpii.eu le am dat trumu cate putin ,inca nu am pierdut nimic ,zboara binisor.ii eliberam si asta iarna din cand in cand pana am vazut cand mi a luat o femela,degeaba am alergat pana mi au esit ochii………
Prima mea eliberare a fost azi și am avut o pierdere de 17 porumbei , imediat ce le-am dat peste maxim 20 secunde uliul deja și-a făcut prezenta . Primul a avut noroc l-am găsit și i-am remediat rana . Apoi nu am putut face nimic, am stat și am urmărit ” spectacolul” , 8 ulii numărați de mine , 6 porumbei i-a luat în timp ce încercau să aterizeze pe coteață , cu alte cuvinte se anunță un an greu pentru mine , pierzând toate ”piesele” mele din 2014 , acum trebuie să o iau de la capăt .
O zi bună !!
@Stefan
17 ? 17 porumbei pierduti intr-o zi? Din cati ? N-am mai auzit asa ceva !
Sincere condoleante, pretene!
Bafta !
@George
Era mai bine daca veneai de la birt, aduceai si tu o beroasa ceva…:-)))
Serba !
@Stefan
17 porumbei pierdere intr-o zi.. cred k pe la tine prin zona este vreun crescator de uli :)))
Eu i-am avut liberi la zbor toata iarna.nu au stat nici macar o zi inchisi si nu am avut nici o pierdere……iar uliul trece pe langa ei da nu ii ataca….ei se sperie si zboara iar el isi continua drumul…ce ziceti de asta?
com 48
LH pai………veneam la birt…am plecat de acasa la birt….. normal……….
bafta.
N-am apucat sa le dau inca drumu. Am auzit ca atunci cand apar si la noi graurii este ideal sa le dai drumul. Am vorbit cu mai multi crescatori mai experimentati ca mine si mi-au spus ca este ideal sa dam drumul la porumbei dupa ce vin graurii deoarece uliul prefera mai mult graurii decat porumbeii insa nu stiu daca este doar un mit sau adevar. Voi ce spuneti?
Da-le drumu cand o fac si colegii tai experimentati……..
lord sculah com:32,ori nu esti din emisfera noastra ori inteligenta nu este punctul tau forte.pe timp de iarna la 6-7 iti bagi degetele in ochi de intuneric.ai tai au sigur ochelati de noapte.eu le dau drumu la 3 si zboara mai mult ca soim-ul nu ii vede
@trika
Prietene nu stiu din ce emisfera esti tu, dar IQ am 158 ! Asa….informativ….
Citeste cu atentie toate comentariile si mai vb, in special com. 40 !
Bafta sa ai !
am citit com 32 si am inteles.eu le dau drmu la femele pe timpul asta la ora 8,zboara o ora si dupa ele dau drumul la masculi si chiar nu am avut probleme mari cu rapitoarele.adica nu am nimic lipsa pe timp de iarna