porumbei sputnik

Autor: Laurentiu Stoica

Eliminarea este un procedeu foarte simplu pentru unii,greu pentru altii si practic imposibil pentru multi crescatori.Fiecare crescator trebuie sa identifice scopul pentru crescatoria sa in ceea ce-si doreste sa obtina inainte sa stie ce pasari trebuie sa pastreze si ce pasari sa elimine.De asemenea,aceste scopuri( tinte) il vor ajuta sa decida ce tip de sange nou are nevoie sa introduca pentru imbunatatirea programului de reproducere.

Scriu acest articol pentru crescatorii care urmaresc performanta si care cauta sa-si imbunatateasca calitatea zburatorilor cat si a reproducatorilor in fiecare an,de aici devine mult mai competitiv si consistent atat in rezultatele de zbor cat si in calitatea pasarilor pe care le reproduce.

In continuare voi trasa cateva obiective pe care un crescator le poate selecta pentru el si pasarile sale.Este o lista relativ scurta dar multe servesc ca o idee generala a ceea ce si-ar putea dori sa obtina si sa imbunatateasca in fiecare an .

1. Sa fie competitiv doar in cursele cu pui…cazul Taiwan-ezilor.
2. Sa fie competitiv in concursurile cu maturi ,160-960 km.
3. Sa fie competitiv in toate concursurile medii de viteza,atat cu maturii cat si cu puii.
4. Sa se specializeze in cursele scurte(sprint) sau cursele de lunga distanta.
5. Sa zboare pe viitor concursuri atat locale cat si din afara.
6. Sa-si construiasca propria statie de reproducere pentru a vinde pasari cu potential de zbor cat si de reproducere.

Dupa cum puteti vedea exista o multitudine de alegeri si combinatii de scopuri pe care ni le putem propune pentru noi si porumbarele noastre.Daca esti un crescator serios ,trebuie sa identfici si sa te concentrezi asupra scopurilor tale selectand si eliminand corect.

Pentru imbunatatirea calitatii pasarilor voastre,atat celor destinate zborului cat si reproducerii porumbarul necesita pastrarea unui sistem de date sau a unui program.Acest sistem de date impune ca u sa inregistrezi numerele tuturor puilor din fiecare pereche de reproducatori.Cu putin noroc ,vei avea 4-6 pui din fiecare pereche pentru a evalua in fiecare an.Folosesc fraza “pastrarea exacta a datelor” insa daca nu reproduceti intr-un compartiment individual,atunci nu puteti avea 100% cunostinte despre ambii parinti.Puteti oricand sa garantati pe femela insa ocazional masculul poate crea suspiciuni.

Referitor la cum va stabiliti porumbarul de reproductie,trebuie sa tineti o evidenta cat mai exacta posibil a inelelor .Va trebui sa va raportati ocazional la aceste numere pentru evaluare cand va trebui sa salvati sau sa eliminati pasarile.

PORUMBARUL DE RERODUCTIE – Reproduceti numai din pasarile cu performante care intalnesc criteriile voastre pe care le-ati selectat pentru propriul porumbar.Acestea trebuie sa fie sanatoase si sa produca pui sanatosi in oricare timp al anului pe care-l alegeti voi.Reproduceti cel putin 4-6 pui din fiecare pereche.Dati perechii doi ani pentru a dovedi abilitatile de reproducere.In 2 ani ar trebui sa aveti 8-12 pui din fiecare pereche pentru a-i evalua.

CE CAUTAM LA PUI?
In primul rand sanatate buna,nu poate exista piatra de temelie fara aceasta.Daca puii nu sunt puternici si sanatosi atunci nu cautati mai departe.ELIMINATI perechea si puii ei! Puii zboara cu usurinta,o fac liber si sunt usor de instalat si menajat? Daca raspunsul este nu,trebuie sa cautati problema la parinti.Va pot ajuta acestia sa imbunatatiti? Daca raspunsul este tot nu,eliminati perechea. Cati dintre zburatorii pe care i-ati scos din fiecare pereche au zburat in 2 ani si care au fost rezultatele in competitii? Pasarile trebuie sa fie in stare sa concureze in fiecare saptamana daca este necesar si sa puncteze constant in primii 10% din pasarile participante.Daca cei 8-12 pui crescuti dintr-una din perechi au zburat doar cateva concursuri fara rezultate pozitive in ultimii 2 ani,atunci deja cred ca stiti raspunsul,eliminati perechea.Cate pasari v-au ramas dupa 2 ani? Daca cresteti 8-12 dintr-o pereche si doar 1-2 raman ,cu destui pierduti la o varsta destul de frageda si in timpul antrenamentelor,atunci uitati-va bine la ce a ramas si rezultatele acestora.

Alaturi de o sanatate buna ,reproduceti din pasari care au o BUSOLA(orientare) buna,sau INSTINCTUL DE A REVENI ACASA SI ABILITATI DE NAVIGARE.Fara sanatate si instinctul de a reveni acasa,va pierdeti atat timpul cat si banii degeaba.Se merita sa cresteti 8-12 pui dintr-o pereche ca dupa 2 ani sa mai ramaneti cu 1-2???? Am sa va las pe voi sa va raspundeti la aceasta intrebare,insa va spun doar atat…eliminati perechea.

Mereu am simtit ca un crescator se gaseste intr-un dezavantaj daca are un numar foarte mare de reproducatori si inca 100 de pui in echipa de zbor.DE CE??Va spun acum de ce….ptr ca un numar mare de reproducatori face dificila cresterea a 4-6 pui din fiecare pereche pentru a-i evalua corect.Incercand sa antrenezi 100 de pui in plus este foarte dificil si este aproape imposibil sa determini adevarata valoare si calitate a pasarilor.Personal recomand ca atunci cand antrenati puii sa-i lansati individual sau in grupuri de cate doi pentru a evalua instinctul de a reveni acasa si pentru a-i invata sa gandeasca pentru ei si sa se rupa de stol.Oricum ,cu un numar mare de pasari ,aceasta va va lua toata ziua fara sa mai mentionez dificultatea plasarii lor in concurs sau in conditie de concurs pentru a le evalua abilitatile.

Exista in anumite tari din EUROPA cluburi care au limita de imbarcare de 15-20 de pasari.Cu un numar mare ,trebuie sa considerati si timpul in plus necesar,costuri ridicate,aglomeratie si factorul sanatate.De cele mai multe ori aceste pasari in plus impiedica crescatorul sa gaseasca adevaratele valori printre reproducatori si zburatori,intrebandu-se pe care sa-l lase si pe care sa-l elimine.Uitati-va bine la concurentii de top din clubul sau zona voastra,multi dintre ei nu vor avea un numar mare de pasari,doar daca sunt din aceea care dau sfaturi eronate si vand pasari.

S-a dovedit de multe ori ca, un crescator cu o echipa mica de reproducatori de calitate,30-40 de pui si 20-30 de maturi,poate concura competitiv cu 100-400 de porumbare impotriva la 1000-6000 de pasari in fiecare saptamana.

Atat intre reproducatori cat si zburatori adevarata valoare a porumbeilor va fi gasita doar dupa rezultatele actuale( bune si rele),sau prin zbor si calitatea puilor pe care-i produc; daca o pasare nu te poate ajuta sa inbunatatesti performantele atunci ELIMIN-O.

Tineti mereu minte ,ramaneti concentrati la obiectivele voastre…asa cum v-am mai spus exista doar doua tipuri de pasari…BUNE care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti performantele si …RELE care te vor costa atat timp cat si bani.Cand te decizi sa elimini ,uita de nume ,pedigree atractive,rase,costuri,sentimente(ale voastre sau ale altora); priviti doar rezultatele.DACA PASARILE TE POT AJUTA SA MERGI INAINTE SI SA-TI IMBUNATATESTI REZULTATELE,RAMAN,DACA NU PLEACA.FARA SCUZE SAU A DOUA SANSA,ELIMINA-L.

Sunt constient ca va exista ocazional cate o pasare pe care o vei elimina si te-ar fi putut ajuta,dar credeti-ma ca veti elimina 99 de pasari rele pentru fiecare pasare pe care ar fi trebuit sa o tineti daca eliminati bazat strict pe rezultate.

RETINETI!!!! Daca ,cautati linii de distanta pentru a va imbunatatiirezultatele ,nu cumparati familii faimoase de pasari cu abilitati pentru viteza sau distante scurte.Stiu ca vi se va parea o prostie si o nechibzuinta sa mentionez ,insa de multe ori crescatorii cumpara pasari datorita popularitatii si faimei si nu pentru abilitatile lor dovedite.Aceasta ii lasa cu o mica sansa de a-si imbunatati propriile pasari daca introduc o pasare gresita in porumbarul lor.

Din moment ce incepeti sa eliminati pasari,aveti in vedere sa tineti si sa reproduceti din cei mai buni.Trei sau patru perechi de reproducatori dovediti poate duce un crescator pana departe in sezonul competitional si in anii ce vor urma.Exista o zicala veche ” CALITATEA ESTE MAI BUNA DECAT CANTITATEA” CEEA CE ESTE PERFECT ADEVARAT CAND VINE VORBA DE PORUMBEI.

Singura modalitate de a atinge calitatea si rezultatele de care aveti nevoie este sa va propuneti obiective,sa stati concentrati pe aceste obiective si sa eliminati toate pasarile care nu va pot ajuta sa va atingeti aceste obiective si rezultatele dorite.