Autor: Laurentiu Stoica
Eliminarea este un procedeu foarte simplu pentru unii,greu pentru altii si practic imposibil pentru multi crescatori.Fiecare crescator trebuie sa identifice scopul pentru crescatoria sa in ceea ce-si doreste sa obtina inainte sa stie ce pasari trebuie sa pastreze si ce pasari sa elimine.De asemenea,aceste scopuri( tinte) il vor ajuta sa decida ce tip de sange nou are nevoie sa introduca pentru imbunatatirea programului de reproducere.
Scriu acest articol pentru crescatorii care urmaresc performanta si care cauta sa-si imbunatateasca calitatea zburatorilor cat si a reproducatorilor in fiecare an,de aici devine mult mai competitiv si consistent atat in rezultatele de zbor cat si in calitatea pasarilor pe care le reproduce.
In continuare voi trasa cateva obiective pe care un crescator le poate selecta pentru el si pasarile sale.Este o lista relativ scurta dar multe servesc ca o idee generala a ceea ce si-ar putea dori sa obtina si sa imbunatateasca in fiecare an .
1. Sa fie competitiv doar in cursele cu pui…cazul Taiwan-ezilor.
2. Sa fie competitiv in concursurile cu maturi ,160-960 km.
3. Sa fie competitiv in toate concursurile medii de viteza,atat cu maturii cat si cu puii.
4. Sa se specializeze in cursele scurte(sprint) sau cursele de lunga distanta.
5. Sa zboare pe viitor concursuri atat locale cat si din afara.
6. Sa-si construiasca propria statie de reproducere pentru a vinde pasari cu potential de zbor cat si de reproducere.
Dupa cum puteti vedea exista o multitudine de alegeri si combinatii de scopuri pe care ni le putem propune pentru noi si porumbarele noastre.Daca esti un crescator serios ,trebuie sa identfici si sa te concentrezi asupra scopurilor tale selectand si eliminand corect.
Pentru imbunatatirea calitatii pasarilor voastre,atat celor destinate zborului cat si reproducerii porumbarul necesita pastrarea unui sistem de date sau a unui program.Acest sistem de date impune ca u sa inregistrezi numerele tuturor puilor din fiecare pereche de reproducatori.Cu putin noroc ,vei avea 4-6 pui din fiecare pereche pentru a evalua in fiecare an.Folosesc fraza “pastrarea exacta a datelor” insa daca nu reproduceti intr-un compartiment individual,atunci nu puteti avea 100% cunostinte despre ambii parinti.Puteti oricand sa garantati pe femela insa ocazional masculul poate crea suspiciuni.
Referitor la cum va stabiliti porumbarul de reproductie,trebuie sa tineti o evidenta cat mai exacta posibil a inelelor .Va trebui sa va raportati ocazional la aceste numere pentru evaluare cand va trebui sa salvati sau sa eliminati pasarile.
PORUMBARUL DE RERODUCTIE – Reproduceti numai din pasarile cu performante care intalnesc criteriile voastre pe care le-ati selectat pentru propriul porumbar.Acestea trebuie sa fie sanatoase si sa produca pui sanatosi in oricare timp al anului pe care-l alegeti voi.Reproduceti cel putin 4-6 pui din fiecare pereche.Dati perechii doi ani pentru a dovedi abilitatile de reproducere.In 2 ani ar trebui sa aveti 8-12 pui din fiecare pereche pentru a-i evalua.
CE CAUTAM LA PUI?
In primul rand sanatate buna,nu poate exista piatra de temelie fara aceasta.Daca puii nu sunt puternici si sanatosi atunci nu cautati mai departe.ELIMINATI perechea si puii ei! Puii zboara cu usurinta,o fac liber si sunt usor de instalat si menajat? Daca raspunsul este nu,trebuie sa cautati problema la parinti.Va pot ajuta acestia sa imbunatatiti? Daca raspunsul este tot nu,eliminati perechea. Cati dintre zburatorii pe care i-ati scos din fiecare pereche au zburat in 2 ani si care au fost rezultatele in competitii? Pasarile trebuie sa fie in stare sa concureze in fiecare saptamana daca este necesar si sa puncteze constant in primii 10% din pasarile participante.Daca cei 8-12 pui crescuti dintr-una din perechi au zburat doar cateva concursuri fara rezultate pozitive in ultimii 2 ani,atunci deja cred ca stiti raspunsul,eliminati perechea.Cate pasari v-au ramas dupa 2 ani? Daca cresteti 8-12 dintr-o pereche si doar 1-2 raman ,cu destui pierduti la o varsta destul de frageda si in timpul antrenamentelor,atunci uitati-va bine la ce a ramas si rezultatele acestora.
Alaturi de o sanatate buna ,reproduceti din pasari care au o BUSOLA(orientare) buna,sau INSTINCTUL DE A REVENI ACASA SI ABILITATI DE NAVIGARE.Fara sanatate si instinctul de a reveni acasa,va pierdeti atat timpul cat si banii degeaba.Se merita sa cresteti 8-12 pui dintr-o pereche ca dupa 2 ani sa mai ramaneti cu 1-2???? Am sa va las pe voi sa va raspundeti la aceasta intrebare,insa va spun doar atat…eliminati perechea.
Mereu am simtit ca un crescator se gaseste intr-un dezavantaj daca are un numar foarte mare de reproducatori si inca 100 de pui in echipa de zbor.DE CE??Va spun acum de ce….ptr ca un numar mare de reproducatori face dificila cresterea a 4-6 pui din fiecare pereche pentru a-i evalua corect.Incercand sa antrenezi 100 de pui in plus este foarte dificil si este aproape imposibil sa determini adevarata valoare si calitate a pasarilor.Personal recomand ca atunci cand antrenati puii sa-i lansati individual sau in grupuri de cate doi pentru a evalua instinctul de a reveni acasa si pentru a-i invata sa gandeasca pentru ei si sa se rupa de stol.Oricum ,cu un numar mare de pasari ,aceasta va va lua toata ziua fara sa mai mentionez dificultatea plasarii lor in concurs sau in conditie de concurs pentru a le evalua abilitatile.
Exista in anumite tari din EUROPA cluburi care au limita de imbarcare de 15-20 de pasari.Cu un numar mare ,trebuie sa considerati si timpul in plus necesar,costuri ridicate,aglomeratie si factorul sanatate.De cele mai multe ori aceste pasari in plus impiedica crescatorul sa gaseasca adevaratele valori printre reproducatori si zburatori,intrebandu-se pe care sa-l lase si pe care sa-l elimine.Uitati-va bine la concurentii de top din clubul sau zona voastra,multi dintre ei nu vor avea un numar mare de pasari,doar daca sunt din aceea care dau sfaturi eronate si vand pasari.
S-a dovedit de multe ori ca, un crescator cu o echipa mica de reproducatori de calitate,30-40 de pui si 20-30 de maturi,poate concura competitiv cu 100-400 de porumbare impotriva la 1000-6000 de pasari in fiecare saptamana.
Atat intre reproducatori cat si zburatori adevarata valoare a porumbeilor va fi gasita doar dupa rezultatele actuale( bune si rele),sau prin zbor si calitatea puilor pe care-i produc; daca o pasare nu te poate ajuta sa inbunatatesti performantele atunci ELIMIN-O.
Tineti mereu minte ,ramaneti concentrati la obiectivele voastre…asa cum v-am mai spus exista doar doua tipuri de pasari…BUNE care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti performantele si …RELE care te vor costa atat timp cat si bani.Cand te decizi sa elimini ,uita de nume ,pedigree atractive,rase,costuri,sentimente(ale voastre sau ale altora); priviti doar rezultatele.DACA PASARILE TE POT AJUTA SA MERGI INAINTE SI SA-TI IMBUNATATESTI REZULTATELE,RAMAN,DACA NU PLEACA.FARA SCUZE SAU A DOUA SANSA,ELIMINA-L.
Sunt constient ca va exista ocazional cate o pasare pe care o vei elimina si te-ar fi putut ajuta,dar credeti-ma ca veti elimina 99 de pasari rele pentru fiecare pasare pe care ar fi trebuit sa o tineti daca eliminati bazat strict pe rezultate.
RETINETI!!!! Daca ,cautati linii de distanta pentru a va imbunatatiirezultatele ,nu cumparati familii faimoase de pasari cu abilitati pentru viteza sau distante scurte.Stiu ca vi se va parea o prostie si o nechibzuinta sa mentionez ,insa de multe ori crescatorii cumpara pasari datorita popularitatii si faimei si nu pentru abilitatile lor dovedite.Aceasta ii lasa cu o mica sansa de a-si imbunatati propriile pasari daca introduc o pasare gresita in porumbarul lor.
Din moment ce incepeti sa eliminati pasari,aveti in vedere sa tineti si sa reproduceti din cei mai buni.Trei sau patru perechi de reproducatori dovediti poate duce un crescator pana departe in sezonul competitional si in anii ce vor urma.Exista o zicala veche ” CALITATEA ESTE MAI BUNA DECAT CANTITATEA” CEEA CE ESTE PERFECT ADEVARAT CAND VINE VORBA DE PORUMBEI.
Singura modalitate de a atinge calitatea si rezultatele de care aveti nevoie este sa va propuneti obiective,sa stati concentrati pe aceste obiective si sa eliminati toate pasarile care nu va pot ajuta sa va atingeti aceste obiective si rezultatele dorite.
Atunci cand rezultatele sunt nesatisfacatoare cu puii dintr-o pereche, nu ar trebui sa le mai dam o sansa incercand imperecheri cu alte pasari? Unii poate nu se potrivesc, sau poate din pereche doar una din pasari nu este de calitate.
Am un mascul, care cel putin in crescatoria mea este destul de tare.
In 2005 primavara a fost pereche cu o femela interesanta, care castigase un pariu important la zborurile cu puii. Din acest cuplu au rezultat 4 pui de care nu-mi aduc aminte sa fi aparut prin vreun clasament. Oricum, m-au lasat repede, astfel incat nu-mi mai aduc aminte decat ca au fost 4… Probabil daca i-as vedea acum nici nu i-as recunoaste(cu toate ca-mi cunosc destul de bine porumbeii)!
In toamna insa, dintr-o pura intamplare (de ce sa nu recunosc) a ajus pereche cu o femela care ma dezamagise complet pana atunci (dealtfel acela a fost si ultimul ei an la mine in crescatorie). Si, au iesit 2 pui! Din care femela a disparut in acea iarna de acasa.
A ramas masculul, care in 2006 a zburat doar 3 etape cred, facand 2 clasari, insa la ambele fiind in primii la mine. Fiind f.mic de varsta si avand si deficit considerabil de masculi la acea vreme l-am lasat acasa.
In 2007 avea sa faca cel mai bun punctaj pe judetul Arges la demifond, cu 2 locuri de 1 la etape si ocupand locul 5 in Expozitie la aceasta categorie.
Cred ca am citit pe undeva intr-o carte legat de genetica, ca puii rezultati dintr-o pereche ar urmarii un tipar de genul:
25% peste media valorii parintilor
50% apropiat de media valorii parintilor
25% sub aceasta medie
De asemenea subsriu la ideea lui Andrei. Am avut experiente de genul asta cu pasari care imperechiate intr0un fel nu dadeau rezultate si schimband perechile au dat.
Si uite asa revenim la ideea ca norocul e unul din ingrediente ;).
eu merg pe principiul caci daca intr-o pereche este unul bun ,atunci obligatoriu trebuie sa dea pui buni.potrivirea unei perechi va da pui exceptionali(de abia atunci consider ca este o pereche potrivita).daca dintr-o pereche nu merg puii inseamna ca nu este nici unul bun si poti sa-i schimbi cu 100 ca nu vei vedea niciodata pui exceptionali.deci cand dintr-o pereche ai scos cel putin 6 pui si nu a mers nici unul atunci elimina-i pe amandoi.tin sa precizez ca porumbeii trebuie sa fie perfect sanatosi.aceasta este metoda mea.probabil campionii au metode mai bune.daca au sa ni le spuna si noua,dar nu campioni dintraceea care stiu sa aranjeze bine ceasurile si au asul pe maneca .
Referitor la problema pusa de tine ANDREI…am precizat clar in articol ca rezultatele se iau pe doi ani….nu este neaparat nevoie ca toti puii sa fie din aceeasi imperechere insa este necesar sa aiba aceeasi descendenti….in al doilea an poti schimba perechile oricum porumbeii protagonisti vor fi aceiasi…in felul acesta vezi care este veriga slaba in perechea respectiva…oricum o varianta pentru a nu mai pierde timpul este sa imperechem cei mai buni masculi cu mai multe femele,dar asta este o alta poveste ….trebuie sa stii care sunt cei mai buni masuli…si apropo de noroc..nu putem vorbi de el in reproductie,parerea mea…poate altii ma contrazic…de noroc putem vorbi doar in cazul concursurilor unde norocul este aproape egal cu valoarea pasarii…sa nu facem confuzie va rog intre reproducere unde ai nevoie de stiinta pentru a reusi o imperechere ” DE AUR” cum spun campionii si noroc in cazul zborurilor,unde daca un porumbel dintr-o zona favorabila vanturilor din coada va putea puncta mai bine decat un altul dintr-o zona cu vant din fata….oricum acesta din urma are mai mare valoare decat celalalt…
eu cred ca dak avem o pereche la reproducere care este dintr-o linie de porumbei cu ceva rezultate nu spun rezultate bune nu trebuie sa scapam de ea daca nu da in doi ani pui buni.si ma refer la faptul ca nu putine sant cazurile cand reproducatori buni imperecheati cu o femela ne da pui care se pierd foarte usor iar cu alta femela sa iasa pui valorosi cu rezultate bune.
ce sa zic….porumbeii care sunt la matca inseamna ca merita sa fie acolo, adika au clasari serioase, si palmares, cee ce vreau sa zic e ca ptr a avea mai multe sanse de reusita sa ne iasa un campion in porumbarele noastr este sa schimbam in fiecare an perechile, nu sa tinem o pereche multi ani ptr ca ne-a dat pui buni, nu, nu o sa mai dea niciodata pui la fel de buni….norocul conteaza f f mult…bafta all
mai conteaza si faptul cum sant crescuti acei pui.pentru ca degeaba parintii lor sant buni daca ei nu sant crescuti cum trebuie si ma refer la hrana , tratamente , vaccinuri,cum sant antrenati etc.dupa parerea mea nu este nevoie doar de minte si sper sa nu gresesc daca da sa ma contraziceti.
Pare un pic prematur,eliminarea,cred ca trebuie sa le mai dam o sansa,Carlos Marquez Prats a avut rabdare 11 ani,o poveste pe scurt ,?n 1980 a fost la Janssen acasa sa achizitioneze o pasare,acesta i-a spus ca ?n “82 poate veni dupa ea,atunci C.M.P.a luat un scaun,s-a pus linga un put ,,acum poate sa vina si politia ,eu nu plec de aici pina nu-mi dai ceva,,mare lucru nu a facut cu acea pasare ,apoi a achizitinat un mascul de la o expozitie,un janssen pur,fiind ?mperecheat cu urmas din ce a avut el si ?n “91 a reusit ,povestea e mare,din c?t am dedus eu eliminarea a avut loc ?n timpul zborurilor,6 ani a continuat sa reproduca din acea pasare,majoritatea se pierdeau,totusi a sperat,,sau un alt crescator,Truebano, era hotar?t sa elimine o femela(Morita Vieja),oporumbita cu o statura potrivita,a ?mperecheato cu mai multi masculi,dar numai cu unul a reusit sa ajunga la performante si ce performante,toate la fond,bine ca eu am relatat din reusite ale unor oameni dedicati cu totul acestei pasiuni,noi mai avem si alte probleme de viata de zi cu zi,dar daca tot avem un subiect sa-l analizam,mult succes!
sant si eu incepator si vreau sa dau un sfat si celorlalti incepatori pe care si eu l-am primit de la un mare crescator,,ca sa faci performante notabile in columbofilie ai nevoie de multa rabdare, nu poti sa ajungi campion intr-un an doi,,
dar in ziua de astazi toti astia care se cred mari campioni si ca sant cei mai tari columbofili au uitat de unde au plecat.in loc sa dea un sfat incepatorilor care vor fi viitorul in columbofilie doar stiu sa critice si sa mandreasca cu rezultatele care le au.
Domnule Ilie cred ca ceea ce vorbiti dumneavoastra tine de domeniul trecutului iar daca ar fi sa-l intrebati personal pe C.M.P acum daca ar face aceeasi alegere din nou, cu siguranta a-ti fi dezamagit de raspuns…Traim in secolul vitezei unde metodele si performantele variaza de la un an la altul….nu cred ca d-voastra va permiteti sa pierdeti atatia ani cu niste reproducatori care nu dau nimik bun,insa ii tineti pentru ca au reprodus candva un pui sau doi buni…nici macar foarte buni.Daca tot vreti sa-i aflati valoarea acelui reproducator va propun sa-l imperecheati cu 3-4 femele simultan,in felul acesta veti vedea in scurt timp daca a-ti tinut ceva de valoare in cotet sau nu….bineanteles exista varianta ca dupa un eventual esec sa dati vina pe femele,gandindu-va ca mascului nu are cum sa fie problema…permite-ti-mi sa va contrazic pe d-voastra si pe oricare alt crescator care pretinde asa ceva….daca totusi nu este porumbelul de vina ,faceti-va un examen de constiinta si apoi va rog sa reveniti cu o parere realista…Ceea ce se incearca pe acest site este sa ajute noii veniti in acest sport si nu sa vehiculam situatii si situatii….cred ca nu se pune accentul pe articol ci pe parerile proprii….cine vrea sa ia in considerare ceva bun o poate face,cine nu…imi pare rau pentru dezamagirea pe care o va avea mai tarziu…Toate cele bune si VANT IN PENE….o sa avem cu totii nevoie de el.
Foarte frumos a scris Laurentiu.
Multumim.
ce nasoala ii chestia asta dak ai un porumbel care il placi f mult si nu claseaza ce faci il arunci aci iz 2 lucruri iubirea fatza de ei si iubirea pt competitzie deci truh alegi ce vrei sa fii
Ptr.Filipache Adrian…..iti multumesc si eu pentru aprecierile facute insa nu ma supara nici critica….sunt considerentele pe care eu le vad ca important ;apropo observ ca se citeste printre randuri si nu se vede esenta….porumbeii buni raman in lotul de reproductie tot restul vietii…..titlul se refera clar la porumbeii neproductivi si nu la cei de valoare….in doi ani de zile orice porumbel bun trebuie sa-si arate calitatile de reproducator,altfel este inutil sa ne hazardam sa scoatem din el o gramada de pui si pentru ce….sa cheltuim mai multi bani pe mancare???A,inca ceva Adi…eu la reproductie nu am decat 12 perechi daca tpt veni vorba de adevaruri….Bafta multa si la mi bine.
Aveti drepate privind rabdarea,e cam mult 11 sau 3 ani,de multe ori ni se pare ca si 2 luni,scuzati-ma,nu trebuie sa se sperie cineva,eu la fel sunt ?ncepator si nu ma sperii,dar eu nu cred ca C.M.P.a facut vreo 3000km.si a mai dat pe pasare un sac de bani sa-l execute din prima?Acum permiteti-mi sa va subliniez,,…daca totusi nu este porumbelul de vina”,decizia normal ca noi o luam,dar luata atunci c?nd trebuie si trebuie sa fim siguri,eu la fel sunt de acord cu eliminarea,dar sunt unii porumbei care mai t?rziu se vad ?n clasamente,nu sunt eu ?n masura sa spun cum si care,avem destui columbofili .Pacat ca s-a ?nteles altceva,?nca o data MULT SUCCES!
ANDREI ARE DREPTATE . NOROCUL FACE TOTUL. IN 2007 AM IMPERECHEAT O FEMELA, FIICA DINTR-UN CAMPION BALCANIC.O CONSIDER VEDETA CRESCATORIEI. CONFORM LOGICII BUN CU BUN AM IMPERCHET-O CU UN MASCUL CARE AVEA NORMA LA FOND IN 2001.AM SCOS 2 SERII DIN EI. AM SEPARAT-O DE MASCUL SI AM BAGAT-O CU ALT MASCUL .AM MAI ACOS O SERIE DE PUI DIN EA. IN 2007 LA ZBORURILE CU PUI I-AM PIERDUT PE TOTI 6 DE LA BUCURESTI. IN 2008 S-A IMPERCHEAT SINGURA CU UN MASCUL PE CARE-L FOLOSEAM CA DOICA .DIN 4 PUI CARE AU ZBURAT LA CONCURS IN 2008 AU RAMAS TOTI .UNUL A FACUT NORMA ,UNUL ARE UN LOC 2 LA O CATASTROFA ,UNUL A VENIT DUPA 4 ZILE DE LA DERBYUL CU PUII DE LA MURIGHIOL. NU AS FII IMPERECHEAT ACEA FEMELA CU ACEL MASCUL NICIODATA ,NOROCUL MI-A JUCAT O FESTA.
Da. Deci , se vrea sa se faca selectie pe descendenti ,ca pui si ca porumbei de 1an .Asa cum amintea cineva mai sus ca urmasii vor fi 25% plus variante,25%minus variante si 50%medii-nu mediocrii,atunci de unde stim cu certitudine ca de fapt noi am avut in 2 ani toate cele trei deviatii standard de la medie,ca sa ne putem face o ”parere” si sa eliminam pereche respectiva?
Deci vorba aia -niciodata sa nu spui niciodata -asa ca sa nu ne facem iluzii desarte ca ,de fapt cu toate ca unii nu vor ,-nu stiu de ce- sa creada ca hazardul are un rol prioritar in genetica si ameliorarea animalelor si pasarilor si nu numai .
In reproductie este vorba despre altceva, aici -la reproductie- se poate vorbi daca avem un mascul fertil sau daca sunt buni parinti , femelele sunt sanatoase d.p.d.v. al reproductiei ,ouale sunt fertile , % de ecloziune este corespunzator , ETC. ETC. ETC.
Deci va rog ,cu deosebit respect ,nu amestecati problemele de reproductie cu cele de genetica-ameliorare,daca tot facem un efort sa promovam ptr. incepatori acest deosebit sport , macar sa nu-i tampim de la inceput semanand confuzie .
Mai se poate discuta si despre rabdare ,un lucru f.f.f. important care ne poate aduce satisfactii mari atat ca si columbofili ,si nu numai.Ar fi indicat , ca incepatorii sa se abtina sa dea sfaturi .Este si spre binele lor.
Mult succes!!!!!!!!!!!!!
Foarte bun articolul d-nle Stoica ! Noi incepatorii avem ce invata de aici si stiu SIGUR ca urmatoarele articole ce vor aparea se vor completa unul pe altul.In legatura cu reproducatorii nu prea am ce relata pt ca nu am experienta in asa cv inca ma bucur de simplitatea acestei pasiuni sper sa ajung sa ma bucur si de “simplitatea” acestui sport . Astept cu nerabdare noi aritcole.
frumos articolul si eu sunt incepator dar nu ma lasa inima sa elimin asa usor un porumbel, mai bine il bag la zbor sa se piarda singur….
…XICIIS,tu ce ai ?nteles?
S? lu?m ca baz? sfaturile marelui genetician Alfons Anker:
cei care sunt mai interesa?i de reproducere dec?t de zbor vor avea succes pe termen lung
“cei care au curajul s? testeze produ?ii la maxim ca pui ?i ?n special la un an vor avea succese mari”
Porumbeii de reproduc?ie trebuiesc testa?i cu 2 – 3 parteneri ?ntr-un an ?i v?zut ce dau ?i ?n maxim 2 ani s? ne l?murim de calit??ile lor. Altfel e o pierdere de vreme.
E mai greu pentru ?ncep?tori s? fac? lucrul acesta pentru c? ace?tia trebuie s?-?i testeze to?i porumbeii.
Dar pentru un avansat care ?n mod normal are un lot de reproduc?ie stabil ?i face o introducere nou? odat? la 2 ani este foarte, foarte u?or!
Un subiect foarte bun!Felicitari!
Foarte multi iubitori ai sportului columbofil pierd din vedere scopul final:acela de a crea porumbei cu care pot concura CU SUCCES.Sperand ca undeva,candva,cumva,din sutele de pui care le aglomereaza porumbarele se va naste si superstarul, lasa porumbeii sa creasca randuri nenumarate de pui pana la epuizare.Avand o pereche cuplata in acelasi fel de peste 2 ani,sustin aberatii de genul:”asta nu a fost anul lor.Astia dau pui buni doar din 2 in 2 ani”:-):-)
Cunosc crescatori cu vechime de 20 de ani care detin aproximativ 250-300 de porumbei,aglomerati in voliere insalubre,care aduc la imbarcare 3-4 cosuri pline dar nu reusesc sa se prezinte NICI MACAR CU O PASARE in Expozitia Nationala.Care este beneficiul acestei”metode”????
Din acest punct de vedere sunt de acord cu d-l Laurentiu si inteleg “virulenta” articolului.
Din punct de vedere al timpului acordat unui potential reproducator pentru a demonstra aceasta calitate,pot spune ca 2 ani sunt prea putini,indiferent cu cate femele ai cupla un mascul(de exemplu).Pentru ca in 2 ani un fondist abia ajunge la varsta minima la care poate INCEPE sa-si demonstreze calitatile.Si puii din perechi de fond trebuie sa fie testati la fond.Asta daca ne intereseaza si categorii de distanta respectabile,respectiv porumbei cu palmares si nu numai “efemeride” taiwaneze.
Toate problemele astea ar putea fi eliminate foarte simplu daca incepatorii (si nu numai), in loc sa dea bani pe asa zisii reproducatori doar pt. ca sunt frati, nepoti sau neamuri cu campionii, isi cumpara un lot de pui de la un crescator valid si zboara la singe. Dintr-un lot de 20 de pui la sfirsit de an ti-au ramas doar 2, foarte bine, sti ca ai doi porumbei pe care te poti baza la zbor anul viitor si in primavara viitoare iti iei un alt lot de 20 de pui. Repeti manevra citiva ani la rind si porumbeii care ti-au dat rezultate exceptionale 2-3 ani la rind ii poti baga la matca si abia dupa aceea poti vorbi de noroc, pentru ca atunci cu siguranta te poti gindii ca nu ai potrivit perechea bine daca nu ai rezultate, dar in nici un caz nu vei elimina porumbeii in cauza pt. ca acei porumbei ti-au demonstrat 2-3 ani la rind ca merita bagati la matca. Bineinteles se vor baga la matca doar acei porumbei care au avut rezultate cu adevarat bune. Bineinteles ca poate interveni ghinionul ca vreunul din porumbeii de la matca sa fie un foarte bun zburator dar un prost reproducator dar asta face parte din riscurile meseriei. Eu unul personal mi-am eliminat matca si mi-am propus sa o refac doar dupa 3 ani cu porumbei care merita sa intre la matca. Reproduc in fiecare primavara un rind de pui din zburatorii care m-au satisfacut mai mult in anul precedent si zbor tot la singe. Cind lotul meu de zbor se diminueaza si nu mai pot scoate suficienti pui din ei cumpar alti pui pe care ii testez impreuna cu ai mei. Bineinteles asta este o parere personala si trebuie luata ca atare. Poate fi valabila sau catastrofica.
SPUNETI-MI SI MIE CUM SE PROCEDEAZA CU IMPERECHEREA UNUI MASCUL CU MAI MULTE FEMELE SIMULTAM. MULTUMESC
Pentru DINU
Pentru aceasta metoda e bine sa ai in
compartimentul de reproducatori boxe care se pot
inchide si iti trebuie neaparat o boxa de imperechiat
cu o despartire (gratii) la mijloc, in afara cotetului!!!
Masculul il numim ” armasar”
Procedeu :Porumbeii despartiti pe sexe,pui o femela
si un mascul in boxa speciala , se vad prin gratii.
se “imperecheaza” dar nu se pot calca(gratii)
Dupa 2-3 zile scoti masculul(sotul) si bagi armasarul,
fara gratii ,femela se va calca cu el cu conditia sa nu vada
si sa nu auda sotul.Dupa 5 zile(observi daca se calca)
Femela merge la sot (la reprod.)mai au daua zile
sa-si “refaca casnicia” depune ouale fecundate de armasar
si le cloceste cu sotul.
Acum poti repeta procedura cu alta pereche.. etc etc
in felul asta sigur o sa ai pui din amandoi masculi k o s o calce amandoi
Am uitat esentialul:
Un articol foarte bun! Felicitari !
Sper ca mai urmeaza …
Pentru Dinu
Ca sa imperechezi un mascul cu mai multe femele trebuie sa ai foarte mult timp liber, spatiu cu boxe si mai ales superporumbei pentru ca altfel nu merita sa depui atata efort.
Cel mai simplu este sa ai o voliera mica in care sa introduci un mascul si 2 femele.Daca cele 2 femele se vor suporta una pe alta, neavand alt mascul se vor imperechea cu el si vor cloci toti 3 pe oua(uneori chiar pe 4 oua in acelasi cuib)
Daca vrei sa reproduci dintr-un mascul si mai multe femele iti trebuie spre exemplu 3 femele foarte bune reproducatoare,3 masculi fara valoare si super reproducatorul. Intr-u compartiment al volierei iti trebuie 3 boxe pe care sa le desparti pe jumatate cu gratare.In fiecare jumatate de boxa inchisa va sta masculul fara valoare, iar in cealalta jumatate femela.Acesti porumbei nu trebuie sa aibe contacte sexuale. Ei vor sta inchisi (fiecare in jum. lui de boxa) si se vor imperechea, mai bine zis vor forma un cuplu, doar ciugulindu-se printre gratar.Dupa ce cuplurile sunt formate va intra in rol si super reproducatorul.Atunci cand o femela este innebunita de imperechere datorita chemarilor masculului fara valoare(cand se infoaie) se va elibera femela in locul in care se afla super reproducatorul.Acesta o va calca, iar dupa aceia femela va fi introdusa la loc in jum. ei de boxa alaturi de masculul ei fara valoare care nu trebuie sa vada ca ea a fost calcata de celalalt.Asa se va proceda cu toate femelele.Ex. o imperechere a super reproducatorului cu prima femela dimineata.A doua imperechere cu a doua femela la pranz, a treia imperechere cu ceea dea treia femela seara.Dupa o perioada femelele vor oua ele toate fiind calcate, doar de porumbelul celebru, iar dupa ce s-au ouat se da drumul la porumbeii fara valoare care fara sa isi dea seama vor cloci ca prostii pe ouale care contin puii campionului.
R.Hermes a facut acest lucru cu celebrul porumbel Piet pe care l-a imperecheat cu 6 femele simultan.Intr-un an el scotea 50-60 de pui din acel mascul si automat ca sansele lui ca sa aiba campioni din acel mascul erau mult mai mari.
Hermes este multimilionar (in euro) si are angajati care daca este nevoie stau si 24 de ore langa porumbel.Noi suntem si cu servici sau scoala si fara angajati la porumbei asa ca nu putem urmari cand este femela gata de imperechere. Ne vom grabi sa imperechem campionul cu toate cele 3,4,5,6 femele in scurta perioada alocata lor, iar dupa 2 sau 3 zile super pasarea isi pierde dorinta de imperechere. Deci daca nu ai super campioni si foarte mult timp te sfatuiesc sa nu incerci decat imperecherea unui porumbel cu 2 femele tinuti toti separati de alte pasari.
Succes.
Eu zic ca o linie de valoare se formeaza pornind de la o femela…
…si sistemul asta din acest secol al vitezei da rezultate,sau de …c?te ori intru voliera trebuie sa iau,o sabie ?ntr-o m?na si ?n cealalta o diploma ?n alb?Eu nu fac vehiculatii,nu avem noi ?ncepatorii cum sa facem ca taiwanezii,aia cumpara din europa cu capul gol,antreneaza,si joaca,nu au ei rabdare ca un european,cu mici exceptii,te asigur eu ca ar mai face acelasi lucru CMP,deja acum si-a format alte combinatii,bine ca drumul si timpul sunt de partea lui…si ceva noroc,care ?n alt topic l-ai negat,bine ca eu optez pe varianta lui S.Cristian,e buna si a ta,dar ma c-am strica de cap,prind mai greu si ?ncep sa ?mbatr?nesc.
Pentru Laurentiu Stoica marele autor: din toate eliminarile pe care le zici sa le facem si sa fim foarte severi cu porumbeii, poti sa imi dai si tu rezultatele din anul 2008??? mersi
Stimat domn Ilie Aguta ar fi bine sa povestesti la alti de al tau C.M.P. da in Spania era un mare zburator la toate categoriile dar spune-ne ce face in Belgia.Aici rabdarea,stinta si abnegatia lui columbofila unde este?
mai fratilor noi suntem columbofoli ,nu ninja .cine suntem noi sa luam viata unui porumbel pe simplul motiv ca nu ne-a reprodus macar un campion .doar nu suntem dumnezeul porumbeilor ,sa decidem cine merita sa traiasca si cine nu.nu sunt adeptul eliminarii .mai bine fac cadou porumbelul respectiv unui incepator caruia ii spun de ce ii fac cadoul si poate are mai mult noroc decat eu sa reproduca campionii mult visati
Daniel… marele participant la dialog cu mesaje utile. Imi spui si mie cu ce ai participat pana acum pe acest site, util pentru ceilalti? Intreb…poate n-am observat. Mersi!
Cred ca d-n Laurentiu atunici cand a zis de eliminare s-a referit la inlaturarea porumbelului din crescatorie nu la omorarea porumbelului !
…domnilor , inainte de a scrie ceva , ar trebui sa va scrieti varsta , ani de columbicultura , ce a-ti realizat (norme ), UNA este CONCURSUL alta TEORIA – citita ……Nimeni .. nimeni din lumea asta nu a castigat o categorie dintru-n alb” cu negru’ ,TOTUL a fost posibil dupa multi ani de inghitit ganeatul , dupa multe observatii …si fffffffffffffffffff mult NOROC….
Si pt poz 34 sa stiti ca nimeni nu va obliga sa faceti ce scrie mai sus ! Dupa cum bine stim exista o multitudine de teorii si metode, dupa care sa ne luam mai intai ? Cred ca aceste lucruri trebuiesc adaptate la conditiile pe care le avem fiecare in cotet si bineinteles la porumbeii pe care ii detinem. Din aceste sumedenii de teorii si metode sa culegem ceea ce ne avantajeaza aici intervenind priceperea fiecaruia dintre noi .
Ma frate,eu dupa ce vin de la munca am ?n cap doar PORUMBEI.RO,asta-mi place,citesc cu atentie si am o memorie de elefant, nu am nimic cu autorul ,bravo lui,chiar sunt de acord cu analiza subiectului,nu sunt obligat sa aplic metoda nici a lui nici a lui CMP,?nt?mplator am dat de povestea lui,cautam o serie care o am eu pe un pedigreu,si al lui T. la fel,ca am dat un sac de bani pe ei si casa cade pe mine,referitor la sabie ,dupa cum am vazut ca se insista cuELIMINATII:daca at?t ma duce mintea pe mine,ca doar la mine m-am referit.Voi reveni daca mi se permite,succes!!
…aveti dreptate dl Viorel,am o senzatie ca va cunosc,poate ma ?nsel
multumesc lui alex, chiar ca este super greu la conditia noastra. Imi pare rau pt laurentiu pt ca poate a incercat ceva bun si altii il omoara,
ai dreptate MARIUS,,…..S? lu?m ca baz? sfaturile marelui genetician Alfons Anker:
cei care sunt mai interesa?i de reproducere dec?t de zbor vor avea succes pe termen lung…..
sti si tu foarte bine,ca in Oradea exista un om care de ani buni,lucreaza in linie si ai caror porumbei incep sa si arate adevarata valoare,la zborul cu puii de anul acesta,(care a fost catastrofal )ocupand locul 1 si 2,nimeni din multii crescatori ,care au bagat bani grei in porumbei,intrecandu-l,asta fiind un bun exemplu pt multi care vor sa aiba rezultate stabile,si nu asa de sezon,nuuuu?? aaaaaaa,si pentru leo,asculta nu i destul ca un porumbel sa fie bun ,ca sa dea pui buni,trebuie ca perechea ,,sa se loveasca,,daca nu atunci este mare bai,a,si inca ceva,daca o pereche de la reproductie scoate 10 pui intr un an ,si din ei macar 5 nu se intorc acasa,atunci ii cam prost randamentul,iar perechea ar trebui schimbata,asta i parerea mea.
d le Marius Tunduc,marii campioni faceau introduceri o data la 5,6 ani,nu la 2,si nu este f usor,pt ca de multe ori porumbelul care iti trebuieste nu l gasessti,sau daca l gasesti ori e pretul f mare,ori nu da rezultatul scontat,
eu am porumbei de 3 ani si am zburat kam pana la 450 km in tara la noi si am kam 10 bucati care la anul o sa le vad adevarata lor valoare asta insemnand k o sa-i bag la distante mai mari de zbor k de ex in polonia 700 km incercand sa-i selectez pe cei buni dintre cei buni
Scriind acest articol mi-am asumat eventualele critici,stiam ca vor veni si acestea…problema care se pune este urmatoarea….trebuie cineva sa puna obligatoriu in aplicare ceea ce eu am relatat,nu cred…era un articol informativ si eventual un sfat…nicidecum o asa zisa obligatie.Apoi cand vorbeam de eliminare nu ma refeream neaparat la uciderea acestor pasari ci pur si simplu la inlaturarea lor prin orice metode.Apoi am observat ca toata multi vorbesc despre faptul ca nu poti cunoaste valoarea unui porumbel in 2 ani,la reproductie cred ca treaba este lamurita din fasa,sau poate nu..cine stie…apoi revenind la porumbeii de zbor…cati ani sunt minim necesari pentru a descopri valoarea unui porumbel domnilor…daca in 2 ani nu vedeti nici un rezultat ce faceti??? Apoi am mai sesizat un aspect …domnul b.daniel ma intreaba ce rezultate am avut in sezonul 2008…eu l-as ruga pe dansul sa-si etaleze rezultatele aici…eu am scris acest articol pentru cei interesati de informatie ,neaflandu-ma aici pentru a da curs anumitor provocari inutile.Daca aveti intrebari pertinente in legatura cu ceea ce am scris raspund cu placere,in caz contrar precizez ca este ultima interventie in legatura cu acest articol.Vant in pene!!!!
Mie mi se pare un articol bun care enunta niste principii rationale : – sa nu-ti irosesti resursele in “n” directii uneori divergente, – sa nu te incarci cu un nr. mai mare de pasari decat poti gestiona in speranta ca ai mai multe sanse din cantitate, – sa-ti procuri pasari compatibile cu ale tale de la crescatori care participa la acelasi tip de competitii ca si tine si chiar au sisteme de intretinere si selectie asemanatoare. Iar in ce priveste rabdarea, treaba e relativa, eu am 48 de ani dar nici nu stiu cum a zburat timpul…ca la o etapa de viteza…poate la altii curge altfel…
buna metoda cu eliminarea,dar nu prea tine la multi.De regula noi romanii suntem mari crescatori,avem un scop dar ne place sa si visam,ca poate poate norocul scoate si de aici ceva.Multi asteapta cu ochii pe cer,mai ales de la ceva zbor greu,sa cada ceva numai bun de pus in pereche….si daca mai are si o gumita dubla sau ceva cip tare atunci este numai bun de reprodus,sa nu mai spun ca daca are inel strain este ceva super….si atunci cum sa nu astepti sa te loveasca norocul…….Aici cred ca se dau cele mai multe sanse.Cine cumpara o pasare cu bani si cu origine buna poate face 2 lucruri:1 ori zboara pui si este multumit de rezultate sau 2 vinde pasarea deoarece isi da seama ca nu este pentru el……
Nu cred ca a fost o critica si doar am vrut sa stiu ca dupa toate eliminarile si sevititatea pe care o practici tu trebuie si rezultate altfel nu are sens si doar munca de geaba timp pierdut .Nas vrea sa ma afirm dar vreau sa iti spun ca concurez in belgia cu cei mai celebri crescatori din europa si este foarte greu sa te lupti cu ei in acelas timp concurez in tandem in romania SUCEAVA acum vreau sa iti arat citeva rezultate .Concursu de la BURGES 444 km locul 25 din 6504 porumbei locul 78 din 13354 de porumbei ….. ect. concursul ST VINCENT 905 km concurez cu 5 porumbei din care sint primul amator care claseaza 80 la suta . QUIEVRAIN 70 km concurez cu un porumbel care il clasez locul 2 din care concursul dureaza trei minute . NOYON 170 km concurez cu un porumbel care il clasez iar pe locul doi .VIRZON 440 km locul 14 din 10.630 de porumbei . anul trecut in romania locul 1 as porumbel national cu puii categoria demi fond . Iar anul acesta 2008 sper sa avem locul 1 as porumbel national la caregoria maraton …… etc . Iti doresc mult succes .
mari crescatori zic ca porumbei isi arata adevarata valoare abia dupa doi ani este cum zici iti alegi ce vrei sa faci da ori ce porumbel ce se intoarce acasa trebue sa ii dai o sansa cel putin 4 ani asa ca rabdarea este cel mai inportant cu porumbei cit despre puii nu mai scrieti tratati pui sint ca niste copii nu le dai medicamente in primul an daca este vre unul bolnav il pui deoparte si il tratezi oricum multa bafta
Ca o mica ?ncheiere din partea mea,pt.Laurentiu,articolul e bun te felicit ,eu nu contest si nu te-am ?ntrebat de rezultate,departe g?ndul,scuze daca am gresit spun?nd ca e prematura eliminarea,a fost o opinie a mea,eu citesc cu foarte mare atentie orice apare pe acest site,?-mi place,de multe ori devin visator,greseli am facut destule,nestiinta si rabdarea,lipsa banilor eu cred ca e unul din dusmanul care umbla nevazut prin volierele noastre,ca de simtit…(eu am simtit pe pielea mea),scuzati-ma ca am spus la plural,ce vreti sa ma simt marginalizat?MULT SUCCES;COLUMBOFILI ROM?NI!!!!
nu este mai frumos asa? noi incepatorii uneori suntem bulversati, cineva scrie un articol si unii incep sa-l critice altul sa-i zica de bine,dar nimeni nu vine cu alta comentarii in sprijinul omului si a celorlalti, stiti cum se zice ca sunt 5 degete la o mana unul mai stranb altul mai drept, dar toate sunt folositoare pt om, asa ar trebui sa fim si noi cand cineva face un comentariu sa i se aduca si alte ideii folositoare nu de genul suntem ninja… LA MULTI ANI ROMANIA.
Mihai Viteazul,..dar nu e bine,dupa aceea,strigati,,ba oltene”,e bine si asa,e mai modern,am glumit..faceti cald la porumbei ca si aici e un frig,,,de mic copil am visat sa vin ?n Spania sa ma dau cu sania. La multi ani de Sf.Andrei si mult succes!!!!
daca vreti sa scapati de porumbei ne doriti cautatima la id ionut_wrestler_boy si datimi mie caci sunt incepator si nu particip la curse.pls nui omorati