Intr-un experiment am format un cuplu din 2 porumbei destul de diferiti fenotipic si am scos din ei 10 pui pentru a observa cat de diferiti pot fi fratii si ce loterie este in transmiterea caracterelor.
Seria 1: s11 + s12
Puiul s11 – femela: copie identica a bunicii din partea tatalui. Pierduta in sezonul cu puii. Toti puii din bunica ce ii semanau se pierdeau iar cei care nu ii semanau zburau foarte bine general/as – deci cumva o pozitionare a caracterelor care definesc un bun zburator pe gene diferite de cele care tin de aspect, in cazul bunicii.
Puiul s12 – femela: fenotipul tatalui si al bunicului din partea tatalui. Ca si ei, buna zburatoare la etape grele – venita de la o etapa grea cu puii ziua 3 slaba moarta.
Seria 2: s21 + s22
Puiul s21 – femela: fenotipul tatalui / bunicului din partea tatalui. Zburata la pui ok.
Puiul s22 – femela: copie identica a mamei si a bunicii din partea mamei. Zburata la pui ok.
Seria 3: s31 + s32
Puiul s31 – mascul: copie identica a mamei / bunicii din partea mamei. Zburat la pui ok.
Puiul s32 – femela: toti fratii mamei care semanau cu ea se pierdeau usor; ea s-a pierdut la prima etapa.
Seria 4: s41 + s42
Puiul s41 – femela: nu semana cu niciunul dintre parinti sau bunici dar bunica din partea tatalui mai dadea pui cu baltatura mare; luata de soim in iarna.
Puiul s42 – mascul: fenotipul tatalui / bunicului din partea tatalui + caractere de la bunicul din partea mamei; luat de soim in iarna.
Seria 5: s51 + s52
Femele identice cu bunica din partea tatalui si cu puiul s11. Una luata de soim si una pierduta la primul antrenament 2018.
Cand spun “copie identica” este un termen fortat dar vreau sa subliniez ca seamana cu stramosul respectiv nu numai ca aspect ci si ca zbor, comportament, metabolism, etc.
De aici discutia ar putea fi lunga despre consangvinizare, haosul hibridarii, legarea caracterelor de zburator de cele de aspect, cat de “bine” se poate verifica un cuplu scotand doar 1-2 pui pe an, etc.
De aceea este bine sa putem forma o familie de porumbei…cat de cat…incrucisarea da multi super campioni, dar si foarte multe rebuturi…
Eu am un mascul care mi-a dat multe femele bune, fice ale lui, cu diferite femele, partenere, printre care si pe Prima loc 4 NATIONAL maraton cu 3,82 pt(2017 FCPR). Masculii pe care ii zburam la un an la maraton ii perdeam sau nu faceau mare lucru. Totusi am oprit un mascul mai la relanty si la varsta de 3 ani face maratonul cu 51 pt…clasaeaza Madona national..face 2,90 intr-o etapa de maraton si claseaza un total de 6 etape in 2017. Eu cred ca aceste lucruri studiate bine, pot face diferenta…
Trimite-i acest articol scriitorului aluia de ii publici tu articolele traduse si pe care eu nu-l pot citi niciodata.
Cu 7 fraze si 10 poze ai spus mai mult decat o face el intr-un roman.
;)
E foarte tare experimentul tau, Andrei!
Concluzii: din 10 pui scosi (8 femele – 2 masculi):
– 3 au fost luati de soim (1 mascul, 2 femele). Toti 3 semanau in partea tatalui si/sau a mamei din partea tatalui. Masculul prins ai spus ca avea caractere si din partea bunicului din partea mamei. Femela s32 semana cu unchii din partea mamei, ai spus. Acestia (unchii) cu cine semanau?
– 3 s-au pierdut la antrenamente sau zborurile din toamna (doua semanau tot cu bunica din partea tatalui, una cu fratii mamei, care si ei se pierdeau).
– 1 singur mascul si 3 femele ramasi de probat ca yearlingi.
De aici, eu as zice ca:
– daca mai ai bunica din partea tatalui, “kill it before it lays eggs!” (glumesc, nu omor niciodata porumbeii, dar nu mai scoate din ea, frate! :)) Tine-o de doica, vezi ce-i faci).
– daca mai ai bunicul din partea tatalui si bunica din partea mamei, ar merita imperecheati. Din experimtentul tau ei sunt cei mai buni.
Foarte interesant mi se pare faptul ca din 10 pui ai cuplului de aur “Experimentul” nu s-a pierdut niciunul de acasa.
@Nicu: Mi s-a parut interesant ce procent mare de femele au iesit. Unchii lui s32 nu semanau cu nimeni dintre parinti iar bunicii nu ii cunosc.
Kill it before it lays, sau mai era Kill it with fire! :)) Nu o mai am dar faza e ca multi din puii pe care i-a dat sa nu ii semene ca aspect au fost foarte buni (scosi cu masculi diferiti). Cand o femela iti da 3 porumbei foarte buni cu masculi diferiti, o poti cataloga drept slaba reproducatoare? Exemple: yearling cu 13/13 clasate de la viteza la fond cand zburam doar natural, un loc 1 pe lansare… sau pui venit de la fond care in zona noastra e foarte greu (e drept, venit dupa vreo luna), etc.
Ce mi s-a parut cel mai interesant a fost cum tatal tine “ascuns” sub haina lui fenotipul bunicii care a iesit la suprafata in 3 din 10 cazuri. La fel se intampla si cu caracterele care ne intereseaza… jucam la loto, cam asta facem.
Sa fie ceva corelatii si cu temperatura? Fenotipul bunicii de pe mama a iesit in 2 cazuri, ambele spre vara iar cel al bunicii de pe tata au iesit la capetele intervalului de reproductie (prima si ultima serie).
Am putut sa observ mai multe din principiile lui Anker. Spre exemplu (desi nu prea se observa in poze) masculul este un porumbel foarte lung iar femela este foarte scurta… desi puii s12 si s21 seamana perfect cu tatal la constructie, stil de zbor, calitate penaj, etc, au iesit mai scurte, cam intermediar intre parinti.
S12 este foarte sperioasa, imi vine sa o strang de gat… nu stiu cu cine seamana asa pentru ca nici bunicii, nici parintii si nici fratii nu sunt chiar asa. Unele caractere calatoresc ascunse peste mai multe generatii sau sunt modelate si de experiente din viata… si mai sunt bineinteles mutatiile care apar in populatii – cele care ajuta se propaga mai departe, cele care incurca se autodistrug.
@porumbei.ro: Cand o femela, iti da, cu trei masculi diferiti, trei pui foarte buni, cu siguranta e buna reproducatoare!
Pe bunica tatalui celor 10 pui s-o numim pe scurt “Baltata”.
Baltata cu cine semana? Puii buni din ea (cei 3) cu cine semanau? Cu ea, cu vreunul din parintii ei (daca da, care din ei?) sau cu partenerii ei? Daca (doar zic) toti 3 pui semanau in partea partenerilor ei, sau a parintilor partenerilor ei, atunci lucrul acesta ne spune ca ea n-a fost “responsabila” pentru cei 3 pui buni. :D
Asta cu temperatura, nu stiu ce sa zic.
Oricum, pare ca unul dintre parintii Baltatei a fost “rau” iar celalalt “bun”. The Good, The Bad and The Baltat. ;))
Frumos spus ” tine sub haina lui fenotipul bunicii”! O descriere foarte plastica a ceea ce inseamna genele recesive. Genele recesive sunt “dublura” genelor care se manifesta (numite dominante), si pot calatori mai multe generații fara sa isi faca simtita prezența. Doar atunci cand se intalnesc cu o alta gena de acelasi tip se pot manifesta, sau cu alta gena chiar mai recesiva decat ele.
Practic orice fiinta vie are un numar dublu de gene, daca ne uitam la un om, caine, porumbel sau molusca, toate ascund in spatele a ceea ce vedem un alt individ, care poate fi total diferit de ceea ce vedem.
Partea perversa e ca atunci cand se imperecheaza doi indivizi (in cazul nostru doi porumbei) participa toate genele, deci si cele nevazute, recesive. E un fel de sex in patru, fructul acestei iubiri purtand atat gene dominante cat si recesive care au șansa sa se manifeste daca se intalnesc in noul individ cu alta de acelasi tip.
Ce importanta practica are aceasta poveste? Un mic exemplu: imperechem doi super buni zburatori, sa zicem campioni nationali. E clar ca au niste gene excelente daca au construit doi atleti excelenti. Dar aceste gene super sunt cele dominante, care s-au manifestat si au creat pe cei doi campioni. In afara de ele avem dragalasele de recesive, dublura lor, adica individul din umbra. Aceste gene vor aparea si ele in ecuatie si e foarte probabil sa se manifeste.
Si rezultatul il stim cu totii: doi super porumbei care reproduc pui mediocri sau chiar rebuturi.
O sa ma opresc aici, deja sunt de mult off topic, felicitari Andrei pentru observații si succes in sezonul care incepe!
@Nicu: cred ca ai vrut sa scrii “Pe mama tatalui celor 10 pui” – dar nu ii cunosc parintii, am cumparat-o de pe net. Cei 3 pui semanau cu partenerii partial (dar destul de putin). Eu banuiesc ca in cazul ei, acele caractere responsabile pentru zbor nu erau inlantuite cu cele de aspect – chestii de recesivitate cum scrie Ilie.
@Ilie: teoretic, tot din cauza dragalaselor de gene recesive putem reproduce super porumbei din 2 rebuturi. :)))
@porumbei.ro: Da, mama* tatalui celor 10 pui. :D Greseala mea.
D-asta e buna consangvinizarea (facuta bine- vorbesc din teorie), in timp te ajuta sa elimini cele mai multe gene proaste, nedorite.
Teoretic, ai dreptate la ultima parte cu genele recesive, insa practic: :))).
Evident, e bine sa lucram cu porumbei buni, in general, “sa fie bine, ca sa nu fie rau”, nu?
Lasa, faceti voi consangvinizare… :)) Mi-a dat cateodata niste chirciti din astfel de incercari de nu mai vreau sa vad.
@porumbei.ro: Eu am zis in teorie, crezi ca sunt vreun Gaby Vandenabeele? :))
Anul trecut am scos dintr-un reproducator foarte batran 2 serii de pui OK cu o femela cu care nu are nicio legatura de sange (prima serie 2 femele care seamana cu el si seria 2, 2 masculi care seamana cu ea). Apoi l-am facut cu o fiica sa imi scot niste consangvini ca el nu cred ca mai duce mult. Au iesit 2 caricaturi care au si murit pana sa se imbrace cu pene. Anul asta am zis ca il fac mai indepartat, sa fiu smecher. I-am dat o nepoata. Un pui zici ca e soparla in greva foamei si celalalt zici ca e lovit de tren, se clatina pe picioare ca la dansuri moderne, nu are frana si intra in pereti. Mereu il pun in boxa si el cade de la inaltime, il gasesc pe jos. Isi ia viteza pana da intr-un perete si ramane acolo postat.
@12 . Poate ca nu ai destula rabdare cu el. Stiinta consagvinizarii este mult mai vasta decat pare la prima citire.
Iti recomand sa.l faci pe batran cu un fiu direct din el. Asa vei reusi sa.i conservi toate genele puternice ale lui iar rezultatul sa-l imperechezi cu o femela alba dominanta.
Sa spunem ca reusesc sa il imperechez cu un fiu… cum obtin oua de la ei? :)))
Asa cum experimentul arata ca fratii pot fi foarte diferiti, de obicei din imperecherile de frati buni am obtinut pui destul de vitali, tocmai pentru ca e diversitatea mare de gene in ei… deci clar consangvinizarea stransa care sa conserve gene se face tata+fiica, mama+fiu. Asta pentru cine are rabdare sa scoata 10 aschimodii pana iese vreunul cat de cat viabil. Stiu ca au reusit destui chestia asta dar personal nu imi mai trebuie alta incercare, si asa imi strica ziua ala care se tranteste de pereti si nici nu moare de buna voie… am vazut ca il luasese de cap un mascul si turna in el mancare.
,,sa spunem ca reusesc sa il imperechez cu un fiu” ????????dã belea!!!
Eu am pus un mascul de 2004 cu mai multe femele,dupa care,puii intre ei. Produsii,ad nepoatele,cu al batran.
@Marius: De ce cu o femela alba dominanta?
@porumbei.ro: Vad ca ai o mica retinere in a-l imperechea pe batran cu fii-su. Esti impotriva LGBT? Suntem in 2018. =))
Sunt curios. Cat de “foarte batran” e reproducatorul de anul trecut? ;))
Ti-a dat cu nepoata-sa mutanti, Lizard Man si Hulk. Vezi ca Hulk o sa-ti distruga cotetul. La propriu. Nu-i mai da proteine. ;))
@Petre: Alea sunt nepoate duble. Sa ne tii la curent cu rezultatele puilor, te rog!
E de 2004 batranul. Azi Hulk era pe podea cu burta in sus si dadea din picioare… cred ca facea sala. Misto priveliste sa iti incepi ziua… :|
Când vrei să-i impresionezi pe toți cu vastele tale cunoștințe bagi una d-asta: îl “faci” pe x cu fiu-su y.
Rezultatul este, într-adevăr, remarcabil.
La propriu și la figurat! ;)
@porumbei.ro: Saracul pui.
P.S: De ce nu arata pe lista de start ca ai zburat pui? Doar zici ca i-ai zburat.
Puii*
Au zburat fara ceas.
@Petre, io am lasat dracu’ sticlele si i-am imperechetat pe toti cu toti, apoi m-am apucat iar de sticle, timp in care s-au futut porumbeii si iar, am lasat sticlele si le-am facut pedigree la toti asa cum erau cu toti. le-am facut si poze dar, am incercat sa le fotografiez ochiul; si nus cum drac’ am reusit sa-mi fotografiez mie ochiu; asta dupa ce ma apucasem iar sticle si am lasat iar, sticlele ca ma urmarea ochiu’ prin camera si m-am apucat de baut. acum porumbeii mei arata mai bine ca pedigree-ile si au un singur ochi. probabil nu ma voi lasa niciodata de baut.
Iti multumesc ca m ai bine dispus cu com tale Andrei :) ‘facea sala’ Felicitari pt felul de a nota, observa si experimenta, de ar fi mai multi ca tine cu siguranta columbofilia ar fi mai usoara si mai placuta. Iti multumesc pt tot, sa stii ca ti citesc toate articolele, observatiile. Cu respect IL
@Fam. Lucaci: Multumesc si eu. De mult nu am mai primit astfel de mesaj. De ar fi mai multi care sa imi aminteasca din cand in cand ca citesc pe aici poate ca as face mai des articole, si cu mai multa substanta. Din mii de cititori care intra, un procent minuscul isi rapesc din timp sa scrie ceva.
Chiar la articolul asta, primul comentariu a fost unul care ma lua la misto si apoi a trecut multa vreme fara sa mai scrie nimeni nimic. In astfel de momente ma intreb de ce mai continui.
Cum sa nu mergi mai departe?!!.
Nu esti tu mogulul presei coolumbofile (ce dracu o fi aia si cu ce se mananca). !!!???
Columbofili e rapizi, interesati de rezultate, alearga dupa iluzii, traiesc cu speranta.
Totul e rapid, suntem pe repede inainte. Poate unii talibani dintre noi cei care scriam pe formul tau am crapat (la propriu).
Copii au crescut, Libo e hipster, hamster nu stiu exact.
Label a terminat cu constructiile.
Tunduc e bartai presedintele in tara si vice in afara.
E frumos asa, keep walking!!!!
Am incheiat cu o reclama la spirtoase, care imi plac ceva de speriat.
Era un nene care scria frumos, Lord Sculah. Mai existi, esti in vreun beciu domneasc?? Cresti rate mandarin, unde pana mea ai disparut. Doamne fereste ca in cd-urile lui Jim Jenner ,, John have a strick”.
@porumbei.ro , sa stii ca sunt multi care iti citesc articolele si te urmaresc, si nu comenteaza poate pt ca nu au ce sa spuna( legat de subiect) Eu personal nu mai cresc porumbei de ceva ani …dar inca urmaresc porumbei.ro si o fac cu drag ! si inca de la inceputuri ! keep “flying” !
Cum sa nu fi luat la misto cand articolele tale fac mii, zeci de mii de vizualizari iar videoclipurile create de tine ajung sa atinga milionul de vizualizari iar pe un site concurent in care se lauda singur de dimineata si pana seara, posteaza tot felul de exclusivitati cu crescatori care n.au mai ridicat o cupa la nivel national de zeci de ani, care face pe justitiarul si mironosita, usa de biserica, care umfla preturile artificial la licitatii….. nu are succesul tau nici macar acumulat……
Jerry,sa stii ca si eu mi.am amintit zilele trecute de Lord Sculah si ma gandeam si eu ,ca n.o mai scris….
Andrei ,nu te prosti ,lasa depresia deoparte. Uneori bea un pahar de vin,ca veseleste inima omului(biblia zice). Cele mai bune topicuri,legate de columbofilia pura,doar aici au fost. Site.ul asta este hrana pt suflet.
Victor,de la 23… Tu stii cum se formeaza o susa de porumbei? Daca stii,explica-ne si noua….
Nicu:puii obtinuti,doar pt reproductie.
Ce frumos le-au dat baietii mai sus. Big like!
@porumbei.ro: Eu chiar ti-am cerut mereu sa postezi, sa scrii notitele si observatiile tale, sau ale altora. Stii ca imi plac mult si urmaresc cu mare drag site-ul tau. Si nu sunt genul care se ataseaza. :))
Ce sa-ti mai zic eu, cand au scris altii asa frumos mai sus?
Keep up the good work, mister!
Cand uneori te mai ia depresia/depresiunea de consangvinizare (ca pe noi toti, dealtfel) :)), gandeste-te ca ce-ai realizat tu e unic in tara, iar unele filmulete sunt unice pe acest glob, omule!
Si nu e doar o lauda (desi o meriti pe deplin), e un FAPT!
@Petre, susele sunt ca sticlele, se golesc si daca nu le mai umpli, n-ai ce mai bea! dar io glumeam.
@Andrei, aici e bine, prin alte parti e doar reclama, scandal si afacere, de crescatori “saraci” nu au nevoie si ei stiu de ce. aici totul se intampla frumos, acolo se intampla doar cand vor si cu cine vor, dar nu cu “saracii”.
vis a vis de topicul tau, am facut experimentul asta fara sa vreau si fara sa cunosc parintii celor doi porumbei. ea neagra, ochi si cap frumos, alura potrivita(eleganta as spune), dar nu prea zbura. am presupus ca a fost tinuta inchisa din 2011, anul in care s-a nascut pana cand a ajuns la mine prin 2015 si asta pentru ca in 2016 cand i-am dat drumul nu stia cum e cu zborul. s-a tinut masculul dupa ea din casa in casa in casa, din fir in fir si asa a invatat. acum zboara binisor. masculul e un baltat naros din curtea de arges. cel putin de acolo il am. nu le cunosc originile dar, puii din ei au iesit toti negri ca ma-sa, aceeasi alura, identici as spune si credeti-ma au fost destul ca nu mai stiu cati. acum nu stiu cum aratau parintii celor doi porumbei, dar cred ca nici nu mai conteaZa din moment ce toti puii sunt leiti ma-sa. asta spune ceva. acum legat de zborul lor, nu sunt impresionat deloc. zici ca-s ma-sa in perioada cand a invatat sa zboare si mai ales speriati ca ea. in concluzie, “caracterul” sangelui la femela e cu mult mai puternic decat la mascul. unii ar spune ca bun, are caracterul mai puternic dar e proasta ca zburatoare, la fel si puii, si-atunci nu e buna de nimic. ok. sa zicem ca da, asa e. dar cu siguranta are si alte calitati si una dintre ele e vointa, vitalitatea, privirea aia…in fine. mi-am propus sa o imperechez eu de data asta cu un alt mascul. unul care sa zboare bine si care la randul lui are “caracterul” puternic, la fel ca si ea. cine stie ce iese. :)
Pentru videourile cu sute de mii de views, responsabili sunt strainii. :p Am inclusiv prieteni care nici nu s-au uitat la ele, sau cel putin nu mi-au spus ca le-ar fi vazut macar in treacat.
Problema este una de egoism si pragmatism feroce, or fi si vremurile de asa natura dar mai e macar putin acolo, si felul de a fi, “buca – obrazul”. Se vede asta in toate domeniile. In columbofilie parca e ceva mai accentuat decat media. Nu simte lumea nevoia sa dea nimic inapoi, sa contribuie… parca totul ti se cuvine, gratis, fara efort, pentru ca esti cel mai frumos si cel mai destept. “Mie ce imi iese din asta?” La club de exemplu, in loc sa spargi seminte pe margine si sa faci misto, sau sa iti bagi porumbeii si sa fugi, ai putea sa mai stai sa dai o mana de ajutor, chiar daca nu e randul tau… ai putea sa nu te mai zgarii pe ochi la 1 leu in plus cand e vorba de confortul porumbeilor, bunul mers al clubului, etc… pana la urma toata treaba asta cu zborul porumbeilor iti ofera niste momente placute… pentru care nu prea esti dispus sa oferi nimic inapoi fara sa ti se traga cu clestele, nu simti nevoia sa faci ceva pro bono pentru mica ta placere.
La fel e ridicolul cu federatiile si protocoalele, pe toti ii chinuie grija cum sa mai saboteze pe colegul, cum sa isi screama un punctaj mai bun… cui ii pasa de bunastarea generala a zonei? Mangaindu-se pe ego nu se gandeste nicio secunda cat de frumos ar fi sa traga toti in aceeasi directie. Se vaita de numeric dar zboara in 5 directii diferite. Si nu sunt de vina organizatorii ci fiecare membru in parte, e ceva generalizat.
Am crescut cu PROTV-ul si e in continuare #1, multi se vaita ca “baga reclame” prea multe. Lasa-i sa bage, imi ofera mult continut care imi place, pot sa le suport si reclamele. Cheltuiala enorma din spate nu cred ca poate fi sustinuta dintr-un cacat de abonament. Si pe aici cand mai postez ceva reclama sunt unii care sufera, nu analizeaza nimeni costul serverului, al timpului meu de a modera comentarii, de a posta, de a remedia probleme, si multe altele. Cel mai bine ar fi: sa primeasca numai articole de 5 stele, zilnic daca se poate, gratuit, si eventual sa fie si platit sa le citeasca.
Am mai scris pe aici candva dar cred ca se potriveste amintit din nou… ma intalnisem la un moment dat cu un columbofil cu care nu mai vorbisem de mult, si desi ma grabeam am stat sa ii ascult povestile, vreo 15 minute. Nici macar nu m-a intrebat daca mai am porumbei si ce fac, au fost 15 minute de monolog sinistru si ma amuza ca sigur nu s-a gandit nici macar vreo secunda ca e ceva anormal.
Mergi pe principiul putini da’ buni & calitate, nu cantitate .
Mai putini dar cu un intelect mai dezvoltat decat toti analfabetii in comentarii.
Nu.ti imaginezi de cate ori accesez acest site stand la cozile interminabile ale unor institutii de stat pentru a trece timpul mult mai repede si chiar functioneaza.
asta cu 15 minute de monolog e specifica zonei: nu poti sa zici ca ti-a plesnit un … ca el a ramas fara amandoua
si alta chestie specifica zonei: daca tot dau ceva de pomana, macar sa nu-i foloseasca la nimic
Hai Andrei, fi tare, nu mor caii cand vor câinii! Da, ar fi frumos sa vedem in jur columbofili relaxati, civilizati, care sa aiba puterea sa se bucure de rezultatele unui coleg, sa ii stranga mana fara invidie; să nu mai auzim mistourile si sarcasmul de cacao, sa vedem columbofili care fac pomana dand cativa pui incepatorilor; sa ne bucuram liniștiți de un hobby care sa ne inveseleasca in loc sa ne umple de nervi, nervi pe care ni-i facem unii altora; sa nu mai fim obsedati de rezultate pe care sa le fortam de multe ori prin metode non fair-play; etc,etc.
E normal sa ti se faca lehamite, ma gandesc cate comentarii rautacioase sau oligofrene esti nevoit sa citesti.
Dar,pe de alta parte, munca ta cu site-ul ii bucura pe multi, faci o treaba excelenta. Poate e patetic ce spun dar daca porumbei.ro ar deveni istorie, nimic nu va mai fi la fel pentru noi, cei care intram de 5-10 ori pe zi sa mai aruncam un ochi pe site-ul lui Andrei. Ai fi crescut tu cu PRO TV, dar si noi cu PORUMBEI.RO , asa ca nu te lasam sa pui la indoiala existenta lui viitoare!!!??
Ai dreptate cu clubul, reclamele, federațiile si oamenii. Si e trist. :( Si faza cu omul, cu monologul :))
Ilie, my man!
Nicu, ?
Plus ca nicaieri altundeva nu aflii un secret ca asta : incearca sa il imperechezi pe batran cu fi-su.
Bafta in vant!
Jerry, esti amuzant. Chiar am ras cand am citit comentariul tau. :))
Sper ca Marius sa stie ca glumim si sa nu se supere!
Ca si asa maine imbarcam pentru prima etapa si se vehiculeaza niste preturi la fond-maraton de-ti taie tot elanul.
Macar aici, pe site sa ne mai descretim fruntile.
Man nu te comporta ca o femeie foarte frumoasă care știe că este foarte frumoasa și, desi i-au spus asta până acum 100 de inși ar dori totuși să îi spună 1000.
Pai o femeie frumoasa are nevoie sa îi spună 1000 de oligofreni “ce mișto ești mancat-as, ce ți-aș face de te-as prinde și io odată!” sau o incanta 1-2-5 inși care ii spun “sărut mana doamnă, simpla d-voastră prezenta astazi, aici, mi-a înfrumusețat ziua!”?
Fratica, porumbei.ro este miss in lumea site-urilor de profil din România și simplă lui prezenta ne face viața puțin mai frumoasa. ;)
Că 100 de boccii, nasparlii și frustrate o bârfesc, se iau de miss sau mai știu eu ce altceva fac, este fix treaba lor.
In savana când trece leul, șacalii și hienele scrâșnesc din dinți, latră etc, dar cine se mai uita la ei? Toți ochii sunt ațintiți pe leu.
Foarte interesant articol!bravo!te-as lauda si mai mult porumbei.ro dar am un ochi care doarme si celalalt se intoarce pe partea cealalta:p…las ca se trezesc ei candva..:p.
E vorba de participare in primul rand, ca o confirmare ca “mai vrem”… daca e liniste, inseamna “nu mai vrem” si in functie de asta iei decizii… cand la cateva ore si sute de vizualizari nu apar comentarii si in sfarsit apare unul care te ia la misto… nu ai cum sa nu te intrebi: de ce dracu am mai postat articolul cu ciorile astea? Nu puteam sa imi tin concluziile cu cele 10 rebuturi pentru mine? :))
Ontopic: cred ca puii care au mostenit fenotipul mamei sau al tatalui, nu mai au cum sa ascunda dedesupt sau sa transmita mai departe fenotipurile care nu “merg” de pe linia lor. Corect?
Fiind 2 gene, daca tatal a transmis-o mai departe pe cea “buna” care zboara bine si e legata de aspectul lui, fenotipul ascuns al bunicii baltate cu care seamanau cei 3 pui disparuti a ramas netransmis, pentru ca tatal participa doar cu una din cele 2 gene. Gresesc?
Similar, daca din partea mamei nu s-a transmis fenotipul necastigator al puiului s32, atunci am scapat si de el.
Mai sunt variante in care unul dintre parinti sa il fi transmis pe cel nasol dar sa fie ascuns de dominanta celuilalt bun. Cu alte cuvinte, toti puii ramasi garantat nu mai pot da mai departe fenotipul “nasol” de pe linia parintelui cu care seamana, dar il pot ascunde pe cel nasol al celuilalt parinte.
In cazul asta, pentru reproductie cel mai indicat ar fi puiul care a luat de la ambii parinti varianta buna si celelalte au ramas pe dinafara.
Deci dintre puii ramasi:
– puii care seamana cu tatal nu mai pot da mai departe niciodata fenotipul bunicii de pe tata
– puii care seamana cu mama nu mai pot da mai departe fenotipul s32.
Deci mai pot obtine pui ca s22, s51, s52 doar din puii s22 si s31 care sub fenotipul mamei e posibil sa fi luat de la tata gena bunicii de pe tata. Asta asa simplificat, combinatiile poate ca sunt mult mai complexe. Macar ca aspect sunt destul de sigur ca asa se intampla, ca si randament de zbor poate fi gresit rationamentul meu.
“Mai sunt variante in care unul dintre parinti sa il fi transmis pe cel nasol dar sa fie ascuns de dominanta celuilalt bun. Cu alte cuvinte, toti puii ramasi garantat nu mai pot da mai departe fenotipul “nasol” de pe linia parintelui cu care seamana, dar il pot ascunde pe cel nasol al celuilalt parinte.”
Rationament corect!!!
Daca un pui mosteneste un caracter dominant de la un părinte,nu are cum sa il aiba si pe cel recesiv , dar poate sa fie aiba un caracter recesiv de la celalalt parinte.
De aceea spuneam mai sus ca genele recesive sunt mai perverse, ele se pot transmite fara a se manifesta, si facandu-și prezenta cand iti e lumea mai draga.
Tot genele recesive ce transmit defecte sunt responsabile de depresiunea de consangvinizare, care e data de acumularea mai multor recesive negative( unele letale sau semi-letale) care devin homozigote. (adica ies de sub acoperirea genelor dominante si isi fac de cap).
Nu inseamna ca genele recesive sunt obligatoriu rele. Ci doar ca genele rele sunt de cele mai multe ori recesive.
Si asta pentru ca ele se pot “sustrage” procesului de selectie, adica un porumbel purtator al unor recesive de rahat poate sa fie un excelent zburator, datorita genelor dominante care l-au construit. Noi ne apucam fericiti sa reproducem din el si surpriza: nu toti puii sunt buni, deoarece campionul nostru (si probabil si perechea lui), mai au si niste recesive care ies la lumina.
Andrei continua ca ce faci tu sint putini care o pot face.
Multumim pentru tot.
Suntem columbofili. Iubim tot ceea ce tine de porumbei. Cand suntem in fata calculatorului, un gand care ne trece intotdeauna prin minte este sa mai cautam ceva informatii pe site-urile de profil. Si nu ne limitam la unul singur, pentru ca nu ne saturam de noutati pe acest subiect. Fara declaratii date de dragul de a fi in ton cu tema, marturisesc ca primul site pe care il tastez ( de am ajuns si la serviciu, cand caut ceva si nu sunt prea concentrat, sa ma trezesc tastand”po”), este porumbei.ro. Pentru ca nu este un simplu site, ci “un loc cu stare”, viu, curat. Pentru suflet si minte, totodata.
Felicitari, Andrei si multumiri! Efortul tau, de care sunt constient, are multe ecouri puternice, sa nu te indoiesti nicicand de asta!
Multumesc.
Azi dimineata mi s-a intors puiul S11 pierdut in toamna. Are clemuta mea pe picior si e jigarita, cu coada galbena de la ceva. Probabil a venit sa-mi haleasca un cip si sa dispara din nou.
Andrei, foarte probabil sa dispara din nou cu cip cu tot dar merita sa ii dai o șansă pentru vointa si efortul ei. Dar cred ca pentru a-i mari sansele de supravietuire ar fi o idee sa o menajezi, sa o lasi sa prinda puteri si curaj si sa o zbori anul ăsta cu puii. Altfel are șanse minime sa mai se intoarca.
E doar o idee, tu sti mai bine ce spatiu ai, eu as mentine-o in compartimentul puilor unde cred ca e deja învățată si as urma cu ea acelasi program împreună cu juniorii. La anul ar trebui sa zboare ok.
Bafta!?
Tocmai datorita ingaduintei sunt supraaglomerat in asa masura incat am inceput sezonul zburand cate jumatate din porumbei per etapa de antrenament pentru ca nu ii pot cara pe toti. :)) Doar tardivii am facut efortul sa ii iau la fiecare imbarcare si la ultimul zbor s-a simtit, ajungand ca unii din ei sa imi bata maturii. Cand baltata are vreo 70 de colegi de generatie care au zburat impecabil, nu imi vine sa o mai menajez pentru greselile ei… nu merita sa imi trandaveasca tot anul cand o sora de a ei a zburat saraca din 2 in 2 etape si crescand 2 pui. Plus ca si compartimentul de pui geme pentru ca sunt idiot si imi tremura mana de cate ori vreau sa arunc cate un ou, ma mai fac ca mai uit de ele… si uite asa ajung sa am pui care dorm pe jos. Incerc sa inchei cu prosteala asta, le spun la toti ca aglomeratia face mult rau si tocmai eu nu respect chestia asta. Am aproape dublul capacitatii si e penibil. Dar urmeaza etape tot mai grele si incep sa se rarefieze garantat.
Mai am un fraierici pierdut anul trecut la pui care a venit in timpul antrenamentelor, cu jumatate de bilet, a stat amaratul acasa vreo 2 zile si s-a trezit direct la masina, i-am zis adio dar a venit. L-am cipat in sictir si inca se tine de pluton.
,,ma mai fac ca mai uit de ele” ??? Nu-ti fie frica! Nu esti singur! Eu fac mai rau… Las ouale,cresc puii si dupa ce cresc imi dau seama ca nu am loc si ii fac cadou pe la prieteni care reusesc sa ii zboare…
“sunt idiot si.mi tremura mana” superb! Si atunci ,cum sa nu fie sait.ul asta ,sait.ul de suflet al nostru(fara sa fiu lingusitor) Omul vb din suflet,sincer,deschis. Nu arogante.Despre asta este vorba,hobby,recreere,omenie,modestie. Daca ar fi mai multi oameni ca el,treaba ar merge mult mai bine.n tara asta!
@porumbei.ro: Si la mine e la fel cand e vorba de pui sau maturi. Nu pot sa-i omor. Dar oua pot sa arunc. :)
Am iesit din iarna cu 54 de bucati (matca si zburatori) si tot mi se par multicei. In conditiile in care am 4 compartimente pentru ei: matca, femele, maturi si pui.
Tin mai putini, dar pot sa le ofer cam tot ce au nevoie pentru a face performanta.
Astfel, la sfarsitul sezonului, ii pastrez pe cei care au facut cele mai bune rezultate, si ii scot afara (ii donez adolescentilor) pe cei care nu s-au miscat la fel de bine ca ceilalti. Vin puii din urma si trebuie sa le ofer si lor aceleasi conditii in primavara.
Daca nu.ti faci un prieten care sa consume cu placere carnea de porumbel, n.ai sa faci in veci performanta la nivel inalt.
Greselile se taxeaza drastic daca vrei calitate.
Asa cum toti mananca aceeasi mancare, beau aceleasi produse din apa, beneficiaza de aceleasi conditii de trai si cu toate acestea unii fac norme frumoase iar altii vin cand au chef…. cu mila, cu pila, cu sila nu ajungi departe si tot ceea ce vei construi nu va avea durabilitate.
Asa ca fii mai drastic si vedea rezultatele pe termene lung.
La 20 de porumbei mascului, vaduvi, numai unul si unul, alesi pe spranceana si slabon, iti vei permite sa le oferi tot timpul anului mancare top, la sac de 20 kg / 100 lei si vei vedea diferenta in penaj, musculatura, stare de sanatase, de spirit, de viata la ei.
M.am vindecat de mult de obsesia ca ala.i din ala cu ala si iti trebuie rabdare cu el sau este o ocazie unica de a.l avea la matca. NU!!! Nu face treaba, joc capul!
Ce spunea Pupaza Lucia, campion national si olimpic: la inceputuri m.am multumit cu faptul de a veni, apoi de a clasa, apoi de a face o norma, apoi de a fi prezent in expo judeteana, apoi de a fi prezent in expo nationala, apoi de a fi in top 10 national si ultima stafeta a impus.o la modul de a lua macar o cupa la nivel national la orice categorie porumbelul respectiv de a merita sa mai traiasca la el.
Si asa, ghidindu.se dupa aceste principii sanatoase, a ajuns sa fie prezent in olimpiade de fiecare data.
Si mai trebuie ceva: porumbei de mare calitate genetica, care seamana, din pacata, leit cu porumbeii voiajori mediocri.
Cand cultivam porumbei cu origini indoielnice, stricam orzul pe gaste si vom da tot timpul vina pe noi ca nu facem mai mutl.
Porumbeii fara origini sanatoase doar iti dau speranta ca vor face performanta dar doar te vor amagi cu cate o etapa reusita. Sunt precum camasile albe din bumbac de slaba calitate pe care le speli zilnic si devin din ce in ce mai galbene dar tu inca ai impresia ca.i o camasa alba si nu.ti dai seama de acest aspect decat atunci cand cumperi o camasa noua alba de la o firma cu traditie.
Am testat cele spuse mai sus. Am primit intr.un an un pui dintr.o voliera cu rezultate top la nivel national din parinti campioni. Acel porumbel, fara prea mare pregatire, mi.a invins toti puii din voliera mea pe care ii credeam destepti si selectati. Acel pui a reusit sa vina de vreo 3 ori la etapele de pui cu 5…7 minute avans fata de toata tarla din voliera mea de pui.
Decat sa ii dau cuiva sa ii taie mai bine ii bag la 1000, presupunand ca raman pana acolo destul de multi. Dar problema aglomerarii nu exista dupa primele cateva etape pentru ca la prima gherla se triaza de n-au aer, si de gherle nu ducem lipsa in niciun an.
Puiul de care zici a repetat performanta si ca matur, batandu-ti pe norme tot cotetul?
@porumbei.ro: Iti dai seama ca fiecare face asa cum crede de cuviinta, asa cum simte, asa cum ii place. Pana la urma se presupune ca porumbeii ar trebui sa ne aduca satisfactii, bucurii, si chiar fericire.
Insa, adi a scris foarte bine mai sus (strict parerea mea). Daca vrei sa faci performanta, trebuie pasari de calitate, produse si mancare de calitate, conditii optime si motivare. Dar tu stiai deja toate astea. Ce nu ai tu din cele de mai sus (din spusele tale) este spatiul. :))) Ca ai zis ca tii cam multi si iti ingreunezi singur treaba. Daca lucrezi putin la spatiu, o sa fie win-win situation. ;)
P.S: Referitor la taierea lor, sunt de acord cu tine. Mai bine ii bagi la 1000 km sau mai departe, decat sa ii omori.
Da.
Salut Andrei . Nici eu nu am mai scris de ani buni ………dar iti urmaresc saitul in fiecare zi . Deja s-a creat o dependenta ,dimineata la cafea citesc postarile tale. Acum ceva ani ai mai vrut sa renunti siiiiii daca atunci nu ai renuntat nu vei renunta nici acum :-))) ( vrei sa nu mai pot bea cafea ?) . Mereu ti-am admirat rabdarea si perseverenta plus calitatea si obiectivitatea postarilor tale ! Felicitari si tine-o tot asa si eu consider ca esti NR 1 in ceea ce priveste saiturile columbofile.
Chiar eram cu cafeaua in mana cand iti citeam postarea. :) Nu e vorba de a renunta dar fara feedback materialele mai interesante se fac greu pentru ca te gandesti de multe ori daca are rost sa le mai faci sau nu. Altfel, pe pilot automat, un site poate merge linistit inainte dar devine plictisitor.
Cu feedback-ul este greu , uiți ca suntem romani și ne pricepem la d…..cu de bine doar a critica de pe margine . Rămân la ideea ca in ultimii 10 ani a fost saitul care a dat ora exactă in multe probleme legate de porumbei . Ce sa zic bafta și nu îmi strica “ritualul” de dimineața ? !
Salut! Interesant experiment. Foarte tare videoul de pe youtube cu atacurile soimului. Recunoac ca el m a readua din nou pe site si mi a reaprins dorul.de porumbei. In curand ma reapuc de crescut. Bafta!
Ma bucur!