Intr-un experiment am format un cuplu din 2 porumbei destul de diferiti fenotipic si am scos din ei 10 pui pentru a observa cat de diferiti pot fi fratii si ce loterie este in transmiterea caracterelor.


Seria 1: s11 + s12

Puiul s11 – femela: copie identica a bunicii din partea tatalui. Pierduta in sezonul cu puii. Toti puii din bunica ce ii semanau se pierdeau iar cei care nu ii semanau zburau foarte bine general/as – deci cumva o pozitionare a caracterelor care definesc un bun zburator pe gene diferite de cele care tin de aspect, in cazul bunicii.

Puiul s12 – femela: fenotipul tatalui si al bunicului din partea tatalui. Ca si ei, buna zburatoare la etape grele – venita de la o etapa grea cu puii ziua 3 slaba moarta.

Seria 2: s21 + s22

Puiul s21 – femela: fenotipul tatalui / bunicului din partea tatalui. Zburata la pui ok.

Puiul s22 – femela: copie identica a mamei si a bunicii din partea mamei. Zburata la pui ok.

Seria 3: s31 + s32

Puiul s31 – mascul: copie identica a mamei / bunicii din partea mamei. Zburat la pui ok.

Puiul s32 – femela: toti fratii mamei care semanau cu ea se pierdeau usor; ea s-a pierdut la prima etapa.

Seria 4: s41 + s42

Puiul s41 – femela: nu semana cu niciunul dintre parinti sau bunici dar bunica din partea tatalui mai dadea pui cu baltatura mare; luata de soim in iarna.

Puiul s42 – mascul: fenotipul tatalui / bunicului din partea tatalui + caractere de la bunicul din partea mamei; luat de soim in iarna.

Seria 5: s51 + s52

Femele identice cu bunica din partea tatalui si cu puiul s11. Una luata de soim si una pierduta la primul antrenament 2018.

Cand spun “copie identica” este un termen fortat dar vreau sa subliniez ca seamana cu stramosul respectiv nu numai ca aspect ci si ca zbor, comportament, metabolism, etc.

De aici discutia ar putea fi lunga despre consangvinizare, haosul hibridarii, legarea caracterelor de zburator de cele de aspect, cat de “bine” se poate verifica un cuplu scotand doar 1-2 pui pe an, etc.