Fotografie calda, facuta in aceasta dimineata. Dupa pozare cei 6 ninja au zburat printre ulii aproximativ 2 ore dupa care au revenit in echipaj complet la unitate. :)
Dupa 2 luni de pauza, fortat de dorul de a vedea porumbeii in zbor am format un lot de “ninja” (care acumulasera niste bile negre pe timpul anului). Zona este premontana, cu paduri si rapitoare.
“Cei 6 magnifici” sunt:
– 2 femele de ’04, din care una a stat tot anul cu pana taiata intr-un cotet la cineva (deci antrenament 0!)
– 1 pui de ’07 de primavara
– 3 tardivi (din care 2 “porci” grasi)
Per total un stol cu mari semne de intrebare…
Ziua 1: zbor scurt, cu aterizarea tardivilor pe alte case, extenuati
Ziua 2: inaltare, cu zbor ceva mai vioi
Ziua 3: zbor aproape normal, tardivii deja se tin in stol
…
Ziua 7: zborurile ajung la 1 ora, cu disparitii in toate punctele cardinale. Porumbeii au un tonus excelent, zborul este ca de “catifea”, fara zgomot, se “joaca”, la mana sunt mult mai usori.
…
Astazi: zbor de aproximativ 2 ore. Cel mai recent atac de uliu, esuat lamentabil: venea spre stol in viteza dar a ignorat ca porumbeii au vizibilitate; au cotit brusc, au strans formatia, forma de fus, cateva “pistoane” puternice si au disparut spre orizont. Uliul a ramas planand rusinat. Au aparut intr-un tarziu si dupa 2-3 ture de asigurare, au picat torpile pe intrare.
Precizari suplimentare: hranire odata pe zi, ratie 50% orzoaica, primele 2-3 zile eliberare doar pe timp insorit la orele pranzului cand din propriile observatii rapitoarele nu prea apar. Numarul mic de porumbei in stol este probabil un avantaj, stolurile mari fac mai greu anumite manevre.
Ce vreau sa arat prin acest topic este usurinta cu care porumbeii se readapteaza la viata dinamica de zbor, dupa perioade lungi de prizonierat. Poate datorita acestei rapiditati de adaptare multele luni de stat in voliera in anumite zone din tara, nu se simt in sezonul competitional.
O chestie foarte interesanta dupa parerea mea: dupa primele zile in care au vazut ca ii scot doar pe ei, au invatat imediat sistemul. Am ramas masca atunci cand intr-o zi, intrand in compartiment (unde sunt 30 de pasari), cei 6 mi-au zburat pe langa urechi in hol si s-au postat in sputnik, asteptand cu nerabdare sa porneasca in “misiune”. DOAR cei 6!!! Porumbeii nu sunt prosti, iar “Repetitia e mama invataturii”. De retinut, se aplica al naibii de bine in multe aspecte din columbofilie si nu numai…
Al saptelea ”magnific” in cazul de fata pare ca esti tu. Complimente pentru porumbei(foarte frumosi), pentru dorinta de a experimenta si a invata cit mai multe lucruri noi si nu in ultimul rind pentru ca impartasesti aceste lucruri cu noi toti.
foarte interesant.Bafta in 2008
Foarte tare , chiar mi a placut asa faceam si eu cu ultimi mei 5 porumbei care erau deschisi toata iarna apoi a intrat dihoru mi a exterminat tot .
Felicitari Anrei mi ai adus aminte de clipele frumoase si dupa ce am citit mi a aparut un zambet pe buze !
azi le’am dat si eu drumu la porumbei dupa 1 luna de hibernat…..se vedea pe chipu lor o bucurie nedescrisa …stiind k le voi da drumu .au zburat vreo 2 ore …si au revenit acasa toti.o s le mai dau drumu peste cateva zile …ptr k s’au facut km purcei.
E prima oara cind scriu pe acest site , dar de urmarit , urmaresc zilnic toate discutiile si comentariile
Cresc porumbei de pe la 14 ani . Am inceput cu gutani, dupa care am primit o pereche de voiajori albi de la un prieten . I- am crescut cu placere si am incercat sa-i inmultesc ,ajunsesem la 6 perechi ( nu mai aveam nici un gutan ) Acei porumbei ii cresteam la bunici la tara unde ii cimpie, iar rapitoare fff rar dau in sat , deci nu aveam probleme in aceasta privinta. De 3 ani de zile am porumbei la socrul meu care ii la vreo 55 km de IASI , acolo ii cresc ca-ci in iasi stau la bloc ( pe viitor nu se stie:) ) Toamna nu las decit 5 perechi cele mai bune ,zic eu , care ii vad ca is mai vigilenti .Problema pe care o am eu este urmatoarea :pe porumbeii mei nu-i vad sa zboare in stol , ci stau tot timpul mai pe linga casa ,rar se duc pe la vecini prin gradini dupa mincare , nici pe la mine prin gradini nu se prea duc ,doar cei care au pui .Toata ziua stau pe linga casa . O fi din cauza ca socrul meu i-a invatat sa le dea el de mincare zilnic .De la prima ora ei asteapta sa vina cu bolul de cereale si sar toti gramada pe mincare. As vrea sa ii vad si eu ca zboara in stol toti si sa zboare pina sa nu-i mai vad .Ma mai gindesc ca nu se arunca in zbor ca-ci satul e intre doua dealuri inconjurat de paduri iar acolo e tara rapitoarelor ,am platit tribut de vreo citeva ori .Toamna ii inchideam pina primavara cind vedeam prima rindunica ca a sosit .Acu ii tin liberi am zis sa nu-i mai chinui atatea luni sa stea inchisi si pina in prezent nu mia luat nici unul rapitoarele , sa se obisnuiasca cu iei poate s-or arunca si ei in zbor .Am incercat sa ii alung de acasa dar mai tare ii speriam . Ce as putea face??
te apreciaz frate dar sa nu faci asta inainte d concursuri niciodata
Pentru Costel: probabil porumbeii au libertate totala si nu au niciun program. Chiar si asa, poate ca ei zboara in zori (cand nu-i vede nimeni) – majoritatea porumbeilor zboara dimineata devreme de placere. Porumbeii ar trebui lasati afara de 2 ori pe zi, cu program…pe “burta goala” si apoi chemati la masa si inchisi. Altfel vagabondeaza toata ziua si isi “zboara” cheful prin curti si pe langa casa. Mai sunt niste posibilitati: porumbeii sa fie o rasa care nu prea se omoara cu zborul (chiar si intre voiajorii de concurs, unii au chef nebun de zbor, altii mai putin) sau sa aiba probleme de sanatate. Dar totusi cred educatia si lipsa programului e problema. Un stol de voiajori sanatosi, eliberati dimineata trebuie sa explodeze din cusca si sa zboare de placere, mereu in stol si cand sunt in forma maxima dispar din raza vizuala (continua zborul, nu vagabondeaza pe camp).
Batranii greu se mai educa. Puteti incerca cu un nou lot de pui la anul. Puii oricum au chef mai mare de zbor.
SAU, daca nu va intereseaza concursurile, puteti lua tippleri sau alta rasa de zbor de durata… zboara de te plictisesti! (dar pare-mi-se ca au un ritm mai lent decat voiajorii).
Nu mai faceti experimente iarna.Lasatii pe altii !
Este greu pana se invata profesorul de unde sa-i surprinda ca apoi sa vedeti voi distractie.Stiti cum dispare ninja in filme,asa vor disparea si ei,diferenta este ca nu vor mai aparea niciodata.Andrei ,daca tot te-ai chinuit cu ei pana acum ,nu mai rezisti inca trei luni? este pacat de ei.Macar sa le fi dat drumul inainte sa-i inchid eu,pote ii mai lasam si eu vreo 6 zile.
:))
La mine este ceva mai simplu pentru ca au vizibilitate buna si nu prea are cum sa-i surprinda. Daca venea si soimul probabil alta era situatia dar am inteles ca inca serveste masa pe la voi prin zona.
Eu le tot deschid trapa sa iasa la zbor dar prefera sa stea inauntru..de ce?
Daca-s grasi si nu au antrenament, se simt in inferioritate fata de rapitoare.
eu am “13 magnifici”, dar ai mei nu au fost inchisi nici macar o zii! sunt deja obisnuiti, cand ies afar imediat se inalta si asa uliul nu are nici o sansa, chiar cateodata vine si soimul! pana acum au avut noroc si au obisnuit cu rapitoarele……………
sti cum e, cand dai drumu la ciurucuri afara nu vine uliu nici sa il rogi, da cand dai drumu la aia mai buni e gramada.
In rest bafta, si nu incerca sa dai drumu la mai multi de 5-6 .
Andrei nu stiu cati ani ai dar precis esti un tanar incepator de aceea vreau sa iti dau3ex;Un mare campion al tari in TM nu conteaza numele, odata cu mai multi prietenii ce s-au hotarat? sa puna un pariu in toiul iernii pe un concurs organizat la 40 km. El si-a jucat cel mai bun pui de la tineret[mentionez ca era vb de porumbeii tineri] ia el a venit acas doar dupa 5 zile deoarece a fost alergat de uliu,iar dintr-un porumbel ce promitea a ajuns sa nu mai fie bun de nimic anul urmator, iar in anul 2 a fost unul din campionii sai!iar al doilea ex l-am patit pe pielea mea. Cand eram tanar nici nu asteptam luna aprilie cand toata lumea ducea porumbeii la antrnamente si eu si plecam cu ei la miscare, credeam ca daca ai antrnez mai repede o sa fac mai bune rezultate, dar din pacate porumbeii mei erau mai mult stresati decat antrenati. Regretatul DEJICA fost mare campion al RO la un antrnament de 50 km a pierdut campionul din anul precedent pe un timp groaznic!Asa ca te las pe tine sa tragi concluzile daca trebuie sa te grabesti sau nu cu nzborurile pe timpul rece. EU ITI DORESC DOAR SUCCESC IN CONTINUARE!
Merci Mircea. Cum spuneam, este un experiment. Grosul lotului ramane inchis pana la primavara. Sunt incepator si fac diverse teste. Cele 6 sunt pasari pe care crescatorii cu rezultate extra nici nu le-ar fi pastrat peste iarna. Prin experiment mai incerc ceva ce am uitat sa spun: stau inchisi fratii tardivilor pe care i-am scos la zbor acum, si deci voi putea sa mai vad eventuale diferente la anul. Oricum in Ianuarie au vacanta pentru ca nu mai sunt langa ei.
parerea mea este ca porumbeii trebuie sa zboare inclusiv si pe timpul iernii si aceasta libertate nu le trebuie ingradita de catre noi,oamenii.un porumbel cu antrenament constant si cu sanatate buna scapa de rapitor cu usurinta.LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!
saracii porumbeii doar ca au acumulat ;bile negre;pe timpul anului. i-ai expus rapitoarelor.mare pacat acum au venit toti ,dar data viitoare nu se stie.
Intr-un fel mi se pareau “saracii” cei ce au ramas inchisi si se uitau ingandurati spre cer, stateau agatati pe plasa sau dadeau din aripi pe loc…
Vezi ca eu i-am taiat portia la uliu.I-am inchis de o saptamana.Sa ai grija sa nu moara de foame saracu de el.
Orzoaica 60% restul ce aveti o zi da, una nu, lasati liber la pranz mancare o data pe zi si soimul face doar poze si se multumeste doar sa priveasca. dati drumul la porumbei putini afara daca aveti posibilitatea sa nu depaseasca 10. Va spun pe cuvant ma fac fericit cand se baga cate trei ulii in ei si nui prinde.
Va doresc un La muli ani fericit tuturora.
Excelent experimentul Andrei, poate trec la treaba si multi din cei care ii tin inchisi iarna… Batranii nostrii nu ii inchideau si nici nu considerau ca e cazul….(ma refer la porumbeii de zbor). Sunt curios ce rezultate obtii in sezonul urmator cu ei daca ii lasi in continuare la zbor….
Propun urmatorul experiment uman:
– se ia un orasean palid, zgribulit, si i se da drumul pe partie la Predeal. Dupa primele ture, e ajutat sa ajunga acasa si se jura ca in viata lui nu mai iese din casa. Impune-i un program de iesiri-antrenament pe partie si se schimba si culoarea la fata, si tonusul muscular.
@Leo, nu numai portia uliului ati taiat-o, dar si dreptul la zbor si sanatate al porumbeilor dvs … sigur doar atacul uliului vreti sa-l compensati :) ?
nu cred ca un porumbel adevarat trebuie inchis iarna,de ce?,lasati i si daca i prinde uliul ii prinde pe cei mai slabi,va dau o sugestie,faceti le un soc de 24-48 ore fara mancare si apa,si asta cand este mai frig,si dupa aceea dati le drumul afara la ore de varf ale uliului,atunci veti vedea cu adevarat care porumbei sunt mai rezistenti si care au boli ascunse,si un sistem imunitar slab,atunci se face o adevarata departajare,eu am facut asta si pot sa va spun ca uliul a ramas cu buza umflata desi a fost la un metru de ei.acest soc este f bun si pt aruncarea pufului,facut de 2 3 ori iarna ,va asigur ca va scapa de bolnaviciosi in timpul verii,asta cu ,conditia ca acei porumbei sa fi fost intretinuti f bine de pui ,si va asigur ca atunci veti avea niste porumbei magnifici
Eu doar atat am dorit sa iti spun, ca si alti la viata lor au facut f multe experimente iar finalul e acelasi intodeauana. Eu personal am incercat f multe si am ajuns la concluzia ca porumbelul e la fel ca si un animal de concurs[cal.de curse]si la fel daca nu avem noi grija de el cine sa aibe?Si eu pe vremuri cand voiam sa fiu primul, ai zburam in jurul casei pana cand mi-am dat seama ca nu acesta conteaza!Am avut un porumbel cu care am luat locul 10Rin 86 care in momentul antr lua o antena si statea acolo iar altii zburau de mama focului, dar la concurs tot [ acel lenes]pica primul pe casa. din acel moment am inteles ca el isi doza efortul exact cat avea nevoie.La fel a patit si tandemul meu MARIAN era disperat ca porumbeii lui nu stau in aer, deoarece avea un vecin ce ai tinea 2h in aer.Vb cu un mare cresc al RO acela i-a zis nu e nici o problema!iar la concurs tot MARIAN era primul. Asa ca daca doresti poti invata de la cei cu experienta mai multe ,bafta!
am si eu o intrebare:am cativa pui tardivi,care au fost liberi vreo luna,apoi i-am inchis…..ii mai las liberi cate o zi asa si spre mirarea mea,nu vor sa plece in zbor.oare care o fi cauza?
stau pe casa,coboara si mai ciugulesc,dar nici alungati nu pleaca in zbor.eu stau aproape de padure…oare sa simta pericolul rapitoarelor si de aia nu vor sa zboare?
si-au pierdut antrenanentul,dar important este ca la asigurati cat de cat o doza de libertate.in curand vor zbura de placere.succes!
PENTRU CEI CARE TIN PORUMBEII IARNA AFARA IN ZONE DE DEAL SI MUNTE LA ANUL SA POZEZE ACEI PORUMBEI CA SA-I PUNA LA RUBRICA TOP 10 DUPA TERMINAREA CAMPIONATULUI.
VA UREZ SUCCES SI LA MULTI ANI LA TOTI COLUMBOFILII.
Nu obisnuiesc sa fiu atat de direct dar chestia cu “48 ore fara mancare si apa, pe ger si apoi scos intre ulii” mi se pare o ABERATIE SINISTRA lipsita de orice logica. Hai sa nu ne batem joc de porumbei doar pentru ca putem.
ptr gufi: frate daca faci astfel de “antrenamente” sau “experimente” cu porumbeii tai tu tre sa ai porumbei foarte buni, dar eu nu voi incerca sa fac asa ceva niciodata! si nu cred ca este necesar sa facem asa ceva!
E cam devreme sa te bucuri de ” stolul ” tau . Mai vorbim in martie de cei 6 magnifici. Referitor la intrarea in forma , pot sa-ti spun ca eu locuiesc intr-o zona de munte iar porumbeii mei stau inchisi cel putin 4 luni in perioada de iarna ; in martie cand le voi da drumul , in doua saptamani ii am in forma, capabili sa parcurga primele antrenamente si sa se fereasca de rapitoare . Am facut si eu astfel de experimente de-a lungul anilor dar fara rezultat . Porumbeii care in iarna scapau cu brio din ghiarele uliului , au sfarsit pana la urma tot mancati de ” NAS ” si culmea…..in luna aprilie cand credeam ca uliul a luat drumul codrului ; asa ca de atunci nu mai risc . Si sti ceva……..sa nu crezi ca acesti porumbei vor fi mai presus la zboruri decat ceilalti care stau inchisi , poate mai……..OBOSITI . La Multi Ani ! si vant in pene !
pt gufi
lasa-te frate de porumbei.pai in halul ala chinuii porumbeii? dece nu stai si tu fara mancare si apa pe cel mai mare ger sa vezi cum e?hai sa fim realisti asta e o metoda invechita.a mers acum vreo 20-30 de ani.atunci nu erau atatea boli ca acum.acum la cel mai mic factor de stres se imbolnavesc.
.
Am inchis porumbeii pentru a-i separa ,nu de frica rapitoarelor si nu cred ca se supara daca se odihnesc si ei trei luni.
eu cred ca fiecare are o stategie a sa…care nu se potriveste la altul…mie nu-mi place sa-mi bat joc de porumbeii mei..dandule drumul iarna ca sa aiba cu ce se delecta uliul…..la astia cu gura mare ii invit sa invete 10 porumbei la mine si sa-i lase toata iarana afara..si dupa 2 saptamani pe pariu faca ca nu mai are nik…cat de viteji ar fi ei…..
a…si de ninja…..nu se potriveste o tacatica de a antrena porumbelul peste tot…
si inca ceva…unde erau uli cand tardivii au aterizat extenuati pe alte case..la mine daca dau drumu la porumbei si o iau in zbor..in max 3 minute si domnul..uli e prezent….si fii sigur ca pe aia extenuati ii ia ca din oala..si kiar foarte lejer…..
eu porumbei mei ii las afara o data pe saptamana dar atunci zboara cate 2.5h si dupa zbor in 5-10min sunt inuntru asa ca nu asteapta sa ii atace uliul pentru ca in zbor nu prea incearca.Asa ca lasati porumbei pe timp de iarna sa zboare moderat(eu am 13 ani asa ca nu stiu daca gandirea mea este logica)
Se spune ca porumbeii care scapa de uliu odata, raman marcati psihic, si ajung tot la uliu intr-o zi. Ma refer aici la cei prinsi si scapati. NU stiu daca e adevarat. Stiu insa ca daca locuim intr-o zona cu copaci, cladiri etc, unde uliul se poate ascunde riscurile sunt foarte mari.
Daca soimul este infometat porumbelul nu are nici o sansa!
Fiecare decide daca merita riscul. Sa ne ocupam de porumbei un an doi, sa-i zburam, sa-i ingrijim, si intr-o iarna si-l ia uliul!
Nu cred ca merita?!
Ca experiment pentru o discutie aici insa e binevenit!
soimul e pasare calatoare si iarna nu sta pe la noi (cel putzin asa stiu eu), orice comentariu e binevenit ,, La multzi ani ,,tuturor.
Salut Andrei, la multi ani! ma bucur de experienta ta, ca si tine, nici eu nu m-am putut abtine sa nu le dau drumul, unii se cam ingrasaseara, insa dupa 2 zile de zbor erau ca in sezon competitional. Uliul nu are nici o sansa, cel putin femela care ma viziteaza. Zboara ca rachetele disparand in vazduh, si se intorc dupa ceva timp, disparand din nou in partea opusa. Aterizaza tarziu, si intra rapid in voliera asteptand papa. Este un sentiment care te indeamna sa le dai drumul sa le admiri zborul, cat despre soimi (pt ionike) este gresit ceea ce spui, unii stau in tara tot timpul anului, cuibarind pe stanci inalte, iar altii vin doar iarna din tarile mai reci, aici gasind o temperatura mai potrivita si prada mai multa. Va salut, Daniel!
Leo, pasarile sunt facute de Dumnezeu sa zboare (valabil si pt. dl. Marius Tunduc) asa cum noi mergem. Doar persoanele batrane, cu hadicap sau prea grase au nevoie de odihna la fiecare pas.
Machidon Gabriel, daca ai observat, dl. Andrei nu-i forteaza, exista un program de zbor si hrana. Este ca inviorarea de dimineata, unii o fac, altii dorm in continuare.
Dl. Marius Tunduc, nu cred ca v-ati tine copilul pe langa dvs. toata viata doar de frica sa nu pateasca ceva. Uitati-va la regnul animal si regulile lasate de Dumnezeu, puii sunt impinsi afara din cuib la varsta zborului si nu mai sunt primiti inapoi, sunt lasati sa se descurce, sa formeze perechi noi, indiferent daca sfarsesc mancati de pradatori sau de moarte buna. Lasati pasarile sa zboare, sa-si intareasca tonusul muscular si sistemul imunitar. Nu le puteti feri la nesfarsit, pot sa moara si inchise in voliera. Cred ca cel mai mare dusman al lor este grija noastra obsesiva fata de ele. Nu era nici pe departe o reteta de a scapa pe veci de uliu, ci un mod de a aduce lucrurile la normal.
Si a propos de reguli, cand puii ies din cuib (indiferent daca sunt de pasare sau animal) isi vor cauta perechea in afara cuibului, printre rude indepartate. Evita consangvinizarea pentru ca asa sunt “programate”.
La multi ani tuturor!
referitor la ce zice Domnul Tunduc . Chiar e adevarat ,chiar raman marcati , am avut o femela albastra a fost lovita in mijlocul verii , rupta pe spate si pe piept putin , si dupa ce sa vindecat complet nu a mai vrut sa zboare nici batuta …..trebuia sa o duk in cutie si sa`i dau drumu…..ca sa zboare ….in rest statea numai pe casa , pe jos si in cotet, desii putea sa zboare perfect….nu vruia !!!! in schimb acum am un mascul albastru list ….eu cred ca e nebun….. in primele lui zile la zbor , la alergat ,,nashu” ……si au trecut 2-3 ani de atunci….. da el si in ziua de azi….e singuru care face liniutze cu ,,nashu” , numai el se desparte de ceilalti….parca o cauta cu lumanarea…. si tin sa precizez ca nu am mai inchis porumbeii din martie 2007….
…….toate cele bune …!!!
Dl. Andrei, intr-adevar tipplerii au zbor lent dar Ciungii de Ploiesti si Zburatorii de Galati au zbor liliachiu, rapid. Poate si Zburatorii de Severin din galateni. Cineva zicea aici ca si Orbetenii zboara rapid si nu-i prinde uliul.
Vasile ,eu am fost la tg jiu si am lansat porumbeii,dar crede-ma ca este alta zona.Viziteaza voicuiri jud arges si ai sa te convingi ca este foarte greu sa tii porumbei in aceasta zona.Singura regula care a mers in campulung-muscel a fost sa nu inchizi porumbeii deloc.Aceasta regula o stiu de la un crescator care nu mai este printre noi..Daca ai inchis porumbeii o saptamana i-ai terminat.In primavara in zece minute de la eliberare am fost de doua ori pe coasta sa ii eliberez din ghearele uliului.
de unde esti tu ala de la pozitia 33?de zici ca aia cu gura mare sa aduca porumbeii la tine .te crezi mare columbofil.pai daca ai cine stie ce corcituri de gutani normal ca are de unde sa aleaga uliu.eu de 4 ani ii tin non stop afara fara program.si am vazut ca stau linistiti si ies mereu in stol si zboara de placere 30-40 de .min.asta iarna.ieri ma uitam la ei si erau plini de chiciura la gat. dupa ce si-au facut rondul.am vazut si cand s-a dat uliu la ei dar fara nici o sansa
la noi mai mult ataca vrabii eu stau ila marginea bucurestului si padurea este la 1,5 kmsi retine am peste 150 de buc
.eu am curaj sa-ti dau 30 de pui sa-i inveti la tine si sa-i lasi non-stop si apoi sa vedem la primavara urmatoare cati mai raman .liberi.si daca raman mai mult de 20 imi platesti 1000euro.daca nu ramai cu ce-a ramas..
mai mult le chinuiti dar cred totusi ca le fac un bine protejandu-i de rapitoare pe timpul iernii !!!!!!
Gigi nu fi asa de sigur.Si daca ramai cu 21 din 30 este bine?Imi pare rau ca nu reusesc sa descarc un filmulet de pe caseta sa vezi cum se inalta soimul dupa stol.In ca nu sa inventat porumbelul sa scape de atacul soimului.Daca nu reuseste sa ia un porumbel pana se apropie la 100m de pamant,urca repede dupa stol si ataca din nou.De obicei nu pleaca cu “mana goala”.
Eu am doar 7 porumbei dar sunt ingrijiti si frumosi.Ii tin liberi nu inchisi si sunt in forma maxima.
dragilor,eu v am spus parerea mea,si pt ,,porumbei.ro,sper si cred ca ati auzit de Dl Butucanu,unul dintre cei mai mari columbofili ai Romaniei,,dansul face astfel de socuri,asa ca am preluat si eu acasta metoda,da roade suuper bune,si da voi posta pe acest topic porumbeii care au scapat de uliu ,si eu locuiesc intr o zona cu multe rapitoare,dar f,f,foarte rar imi ia vreunul,max 2,3 pe iarna,iar acei porumbei care sunt stresati si se imbolnavesc f repede ori sunt f consangvini,ori sunt stifturi de porumbei,si inca ceva,spuneti mi ce dracu mananca un porumbel cand vine zile intregi de la concurs,sau cand sta in masina cine i curata zilnic,nimeni,aici conteaza sistemul sau imunitar si rezistenta sa care nu cu medicamente sau giugiulindu i le aducem in mare forma.si inca ceva CARE I CEA MAI MARE GLUMA SINISTRA SA TI UN PORUMBEL FARA MANCARE 24,48 ORE SAU SA L PRINDA ULIUL ,ASTEPT RASPUNS,SA VAD ,CE ALEGETI VOI,aa si inca ceva,pe mine nu ma intereseaza sale puneti pampersi la porumbei,ca de aia veti si avea in viitor,adica CUFURICIOSI.HA,HA,HA
SI MAI VAD INCA CEVA PORUMBARII DIN ZIUA DE AZI FAC URMATORUL LUCRU,ISI CUMPARA PORUMBEI,,BUNI,,II INDOAPA CU TOT FELUL DE MEDICAMENTE,APOI ASTEAPTA SA PRINDA VREUN PREMIU,IAR DACA IA VREUNUL ATUNCI SA I VEZI CUM ISI POSTEAZA MAGNIFICII,PE SITE,ASTA I O ABERATIE F SINISTRA DAR E SI O REALITATE DUREROASA,HAI SA NU NE JUCAM CU CUVINTELE PT CA DEVINE GRAV,FAPTUL CA AM POSTAT ACEST TOPIC ,A FOST CA SA I AJUT PE INCEPATORI SA AIBA PORUMBEI BUNI,SA AIBA O SELECTIE PERMANENTA,NU GUNOAIE,TOT TIMPUL PRIN O METODA SAU ALTA PORUMBELUL TREBUIE SELECTAT,DE CE PORUMBEII,MEI NU SE IMBOLNAVESC,DE CE NU I PRINDE ULIUL DESI SUNT MULTE RAPITOARE IN ZONA,VA SPUN EU DE CE,AM PORUMBEI BUNI,ZIC EU,INTRETINUTI BINE ,PE CALE NATURALA,SI CARE SUNT TOT TIMPUL IN FORMA,VA INVIT PE TOTI CARE VRETI SA I VEDETI,ORICAND,LA MINE SI ACUM VOLIERA PE INTERIOR ESTE PLIA DE PUDRA,ASA CA LASATI ABERATIILE SINISTRE D LE ANDREI PT CEI CARE NU STIU CE ESTE ACELA UN PORUMBEL,ok??ASA ,CA M AM SATURAT SA FIU LUAT IN DERADERE DE TOTI INCEPATORII CARE NU STIU CE ESTE ACELA UN PORUMBEL,
Ioni, era vorba de porumbei tinuti nemancati cum zici tu IARNA. Eu am observat ca iarna mananca foarte mult, au nevoie de energie sa se incalzeasca mai ales pe gerul napraznic de noaptea. Eu ii am intr-o voliera deschisa, cum e afara de frig, asa e si la ei… si nu le pun nici pampersi. Daca organismul ala lupta cu frigul fara mancare, isi consuma din propriile resurse, la fel cum in cursa, cand a ramas fara “combustibil” isi consuma propriile tesuturi din muschi. Deci, dupa ce s-au luptat cu frigul nemancati, au pierdut mult din resurse – a-i da la uliu in halul asta mi se pare o aberatie, asta am vrut sa spun si sustin in continuare.
da,Dle Andrei si la mine voliera este deschisa in fata,doar seara pun o rama de polietilena,ca sa nu intre frigul asa de tare,si crede ma ca nu au nimic sunt ca purceii,pe bune,eu le fac socul de 24-28 ore fara mancare si apa,adica de vineri de la ora 14 nu mai primesc nimic de mancare ,sau apa,iar sambata cand ajung in sat la parinti (acolo ii tin) ii las la zbor ,,dupa vreo ora si jumate intra direct in voliera asta fiind pe la 16 pm si atunci primesc mancare ,iar dupa inca o jumate de ora primesc si apa,,dar in apa le pun miere de albine si lamaie,iar pe mancare ulei de usturoi si polen,n au nici pe dracu,asa fac eu socurile daca se pot numi asa,fac asta vara,iarna,tot timpul,si da rezultate,o singura porumbita am pierdut o in atacurile uliului,si da atac zilnic de 2,3 ori,si de sus,si ocolit dupa case,nu ii poate prinde ,si asta de 2 ani,acum ce sa zicc
ptr gufi:omule tu esti frate cu ceausescu? sau cu stallin ? pai numai stalin tinea oameni in lagare in germania….lasate dale drumu
de multe ori cu aceste experinte se pierd pasari bune.E bine sa-ilasam liberi sa mai faca miscare dar sa nu-i fortam.parerea mea.Mi-aduc aminte am vazut la cineva tine-a porumbeii ,atentie!vara in niste custi de tabla ,porumbei achizitionati de la un columbofil cu ceva merite ,Avea pretentii sa se claseze…A cui e vina?un saludo si LA MULTI ANI !
Beton tine-o tot asa .De 5 ani le fac cam tot asa si credema ca locuiesc intro zona unde((tata lor)) este forte prezent si foarte flamand si iarna am pierdut foarte rar 2-3 pasari din cauza LUI
Andrei,ce-ti mai fac cei 6 ninja?
Hiberneaza, pentru ca nu am mai fost la CL din Decembrie. Dar ii incing in Februarie, sper.
Spune-mi te rog de ce ai denumit tema”exp ninja”?mai bine puneai kamikaze.
Kamikaze era daca se duceau singuri dupa uliu sa-i intre in gheare.
cred ca au murit ulii de foame.daca nu au murit,pana in februarie cu siguranta ramanem fara antrenori.
Ai creau o echipa intreaga in care u ai fost seful si iai dirijat asa cam este si la mine eu dabia mam apucat anul asta de o jumatatate de an si deja am destui porumbei si leam facut un cotet ecologic si dabia astept primavara sa ii scot afara la zbor si sper sa scot o intreaga echipa de porumbei
Salutare! Am citit postarile dumneavoastra òreferitoare la porumbei si ului si sunt de parere ca din aceasta confruntare sunt sanse de 20% ca porumbelul sa castige(adica sa scape) poate chiar mai mici! intr-adevar daca uliul ii surprinde in aer are slabe sanse sa i prinda deoarece porumbelul este mult mai usor si poate zbura pe verticala, in timp ce uliul se ridica in spirala! nu am porumbei dar stiu de la tatal meu care a crescut porumbei toata viata: daca ulil ii prinde la sol sau de pe casa e imposibil sa i scape prada poate doar sa intre in vreun pod sau ceva sa scape!! este o pasare de prada totusi si asta e hrana lui… celelalte zburatoare!! referitor la eliberatul porumbeilor: acestia ca si gainile si alte animale de casa principala lor ocupatie in libertate este sa umble dupa mancare, putin ii afecteaza daca nu zboare, oricum acestia trebuie eliberati primavara cum a dat frunza de nuc si inchisi toamna cand a inceput sa cada frunza de nuc! Daca le asigurati in perioada de iarna necesarul de hrana, apa, nisip, sare caramida pisata stiu ca mananca la greu, nu vor avea probleme, iar daca totusi vreti sa i mai vedeti pe afara iarna, dati-le drumul numai seara, asa ii veti pastra! Sper ca v am fost de folos si ..iubiti-va porumbeii!!! cya
Super faine aceste topicuri! Chiar dacă le-am descoperit mai târziu, de câte ori citesc câte unul, mă simt ca și cum aș avea curte cu volieră și porumbei aici lângă mine, și tocmai m-am întors de la ei pt. a povesti vreunui partener de dialog pasionat ce năzbâtii a mai făcut stolul meu… :)