Pentru Asociatia crescatorilor de porumbei jucatori de Galati Romania, anul columbofil a fost incheiat in sunet de fanfara sambata 16 noiembrie cu ocazia decernarii premiilor atat pentru campionii care au participat la Expofauna 2013 cat si pentru maestrii ai caror porumbei au participat la concursurile de zbor organizate de asociatia noastra.
Felicitari si multumiri expozantilor si numarului mare de vizitatori, suntem convinsi ca a meritat si ii asteptam in 2014 cu Expofauna Bucuresti editia a II-a.
Vizionare placuta!
Premieri:
http://youtu.be/5udLl2hF38M
http://youtu.be/po2XAFEnBJc
http://youtu.be/ivuzaRPOybM
OK , sunt toate 4 filmuletele !
Primul este in dreptunghiul central , iar pentru filmuletele 2 , 3 si 4 trebuie deschise linkurile albastre .
Unchiul meu care este mai putin prieten cu calculatorul , ma sunase ca nu stie cum sa acceseze filmuletele 2, 3 si 4 .
A fost totul superb !
Atat festivitatea de premiere , cat si expozitia sunt realizate la cel mai inalt nivel .
Multumim porumbei.ro pentru promtitudine ;
Felicitari A.C.P.J.G.-RO si FEDERATIEI pentru organizare !
Din ce am vazut in cele 4 filmulete , aveti nota 9,5 .
felicitări orgnizatorilor – a fost o reușită – sambătă 23.11.2013 avem expo U.C.P.R. în Targoviște .
felicitari tuturor participantilor!!!
Buna seara!
Multumesc in numele meu si al celor din ASOCIATIA CRESCATORILOR DE PORUMBEI JUCATORI DE GALATI DIN ROMANIA,tuturor celor care pt. trei zile deosebite ne-au oferit dragostea lor pt. aceste minunatii:PORUMBEII!!!Sunt onorat ca fac parte din mijlocul celor care au pus umarul (cat de putin)la desfasurarea bunei activitati a expozitiei!Este un inceput bun pt. capitala tarii,mai ales dupa o perioada de pauza,timp in care am avut ce invata de la ADEVARATII PROFESIONISTI:D-L CORNEA MIHAI si echipa dansului!Aduc multumiri ,cu aceasta ocazie,D-lui Cornea Mihai si echipei cu care am avut placerea sa colaborez,si sper ca ne vom intalni in curand si la alte expozitii!!!
Multumiri de asemenea D-lor Piussi Vittorio Torino ,Barboianu Ionut si tuturor care-n aceste zile deosebite ,au fost cu gandul si cu FAPTA ALATURI DE NOI!!!
Am onoarea de a multumi ,in numele meu si al tuturor crescatorilor din mun. Calafat(si al celor care cu regrete numai sunt printre noi),despre proiectul de standardizare al porumbelului jucator ,,Breazul de Calafat”!Este un pas enorm pt. noi,un pas pe care NIMENI PANA ACUM nu l-a facut,dar pe care noi calafetenii il respectam si avem DATORIA MORALA DE A-L DUCE PANA LA CAPAT!RESPECT pt.D-ul Badea Cristinel in curajul si revigorarea acestei rase:BREAZUL DE CALAFAT,cea care acum 40-50 de ani facea ISTORIE si era NELIPSITA in fiecare crescatorie din Calafat!
Respect tuturor!!!
Va salut domnule Mateescu Vasile (com.4) .
Felicitari pentru implicarea de care ati dat dovada in organizarea EXPOFAUNA 2013 .
Am discutat azi cu baietii din capitala si am aflat ca ati fost un om de baza la expo. Bucuresti .
Cei de la A.C.P.J.G.-RO , au fost foarte inspirati sa va voteze secretar al asociatiei .
Si cand puneti de un articol (obligatoriu filmulet cu prestatia in aer) despre acest brezat? Istoric (si aici niste poze vechi ar fi formidabile) neaparat si “aventura” refacerii rasei (materialul existent la momentul demararii proiectului, rasele de infuzie implicate in proces, etc.). Deja imi lasa gura apa, scuze :P
O intrebare adresata tuturor celor care au vizitat sau au expus la expofauna.ce culori au avut jucatorii de galati care au avut fisa de zbor? Nu i a pozat nimeni?
Ce fel de inele au avut exponatele din rasa jucator de galati?
Dintre rasele neomologate EE de aici http://rasedeporumbei.sunphoto.ro/09_neomologati_EE, astea-mi plac mie:
– Jucator Mascat de Braila : http://rasedeporumbei.sunphoto.ro/09_neomologati_EE/55418036
– Ciung de Bucuresti : http://rasedeporumbei.sunphoto.ro/09_neomologati_EE/55418073
– Ciung de Ploiesti : http://rasedeporumbei.sunphoto.ro/09_neomologati_EE/55418074
– Jucator Brezat de Calafat : http://rasedeporumbei.sunphoto.ro/09_neomologati_EE/55418007 – de rasa asta chiar nu stiam nimic :( si arata foarte bine!
Sunt surprins ca ciungii nu au putut fi omologati, in special cei de Ploiesti…
Ciungul de Buc a fost prezentat comisiei EE la cursul de arbitraj de la Sibiu din septembrie!
Din pacate Ciungul de Bucuresti nu prea poate fi separat de dungati, cel putin in forma actuala. Deosebirile prezentate de crescatori nu au fost suficient de convingatoare pentru comisia de standardizare EE. O solutie a venit chiar din partea comisiei EE care a sugerat modificarea denumirii in Ciung rosu de Bucuresti si incadrarea lor ca porumbei de culoare din moment ce in standard se precizeaza ca sunt doar rosii. Astfel culoarea rosie devine caracter distinctiv si nu mai este nevoie decat de o diferenta fata de dungati.
ff frumos
nota 10 pentru montaj
Ok, deci Ciungul de Bucuresti este omologat in cadrul familiei de dungati. Mi se pare logic.
Dar Ciungul de Ploiesti? Cu ce l-au echivalat cei de la EE?
Ciungii de Bucuresti au fost si sunt DOAR rosii . Trecerea in standard a unei singure culori ce existenta dintotdeuna “rosu” a fost facuta pentu a nu fi prezentate tot felul de “metisi” pe post de ciung si pentru a preintampina ideile unora sa omologheze si alte culori. In ultima vreme vad ca se vehiculeaza ideea ca Ciungii de Bucuresti ar fi aceeasi rasa cu Dungatii asta poate doar ca o scuza a neputintei Comisiei de Standardizare de la vremea respectiva cand Argintii ,Bujorii, Gagii si Bragagii au fost bagati la gramada fiind aceeasi rasa:-)))) . Acum ce sa zic poate fi scuzabil acest lucru atata timp cat nu se cunosc rasele respective de unde ar rezulta si neputinta de a fi prezentate corect in fata celor de la Asociatia Europeana (EE). Ca vor unii sau nu Ciungul de Bucuresti are o oarecare istorie in zona asta ca rasa distincta nu ca si o varietate de culoare a unei rase de porumbei.
D-le “funlw65” fara suparare cand ati avut in mana un Ciung de Bucuresti si un Gagiu sa ii comparati de vi se pare asa logic ca sunt aceeasi rasa? :-))))))) Vad ca mai nou sunteti “specialist” si la rasele din sudul tarii nu de alta dar de la gutani sa ajungeti la fineturi gen ciungi si dungati este cale lunga……………
Ciungul nu este omologat in cadrul Dungatilor doar ca este greu de diferentiat de acest grup. Cu un efort sustinut din partea comisiei de standardizare din Romania si mai ales al crescatorilor ar putea fi amendat si standardul dungatilor in sensul separarii gagiilor si bragagiilor de ceilalti. Fie ca ne place sau nu Argintii, Bujorii, Gagii, Bragagii si Ciungii au fost in urma cu decenii aceeasi rasa si apoi separati pe criterii de culoare lucru care in timp a dus si la o oarecare separatie morfologica a lor.
Faptul ca delegatia care a prezentat rasele romanesti la EE nu a reusit sa omologheze dungatii decat impreuna este alta discutie care tine si de implicarea crescatorilor raselor respective. Acum se doreste omologarea Ciungului de Bucuresti dar modul cum au fost prezentati Dungatii face dificila omologarea Ciungului pe langa ei. Dovada fiind si reticenta comisiei EE la Sibiu. In dorinta de a ajuta crescatorii in procesul de omologare comisia a sugerat ca numele rasei sa contina culoarea adica Ciung ROSU de Bucuresti. In felul asta se recunoaste ca ei nu pot fi decat rosii si astfel se obtine o prima diferenta fata de Dungati care nu pot fi decat cu trese. Mai este nevoie doar de o diferenta dar asta tine de priceperea crescatorilor in a prezenta marfa pentru ca bunavointa exista la nivelul comisiei de standardizare EE.
In concluzie nu a sustinut nimeni ca ciungii ar fi o varietate de culoare ci doar ca existenta unei singure culori la ciung ar putea fi factorul cheie in omologarea lor in conditiile in care nu sunt diferente morfologice evidente fata de prevederile din standardul Dungatilor. Standard omologat deja EE. Efortul crescatorilor de a omologa Ciungul de Bucuresti este de laudat mai ales daca tinem cont de numarul redus de exemplare pe care le au la dispozitie.
Ciungul de Ploiesti are o problema de unitate, exista practic doua varietati iar crescatorii nu sunt interesati de omologare si de clarificarea unui standard.
:-))) Discutia ca Ciungul de Bucuresti are o singura culoare specifica rosu-visiniu a fost purtata initial demersului de omologare EE lucru ce poate fi confirmat de presedintele comisiei de standardizare Romania. Singura sugestie a comisiei de la Sibiu legat de numele rasei a fost sa nu ii zicem Zburator, nicidecum sa ii zicem rosu , denumirea de Ciung Rosu de Bucuresti a fost tocmai pentru a sugera ca exista o singura culoare nu pentru a fi direrentiat de dungari cu care nici macar in “umbra” nu seamana. In cartierele bucurestene Rahova si Ferentari se mai gasesc destule exemplare de ciungi nu sunt chiar asa redusi ca numar de exemplare.
Ciungul Rosu de Bucuresti a fost omologat EE urmeaza doar sa apara in listele oficiale lucru care intradevar este mai anevoios.
D-le Emil Chelu, am in voliera Zburatori Argintii de Bucuresti. De aceea am zis ca mi se pare logic. Acum, nu este vina mea ca au fost bagati toti dungatii in aceeasi oala.
A propos de tampenia asta (stilul asta de abordare dispretuitor si bascalios). Luati va rog in considerare ca toate lucrurile petrecute in cadrul asociatiilor raman in marea lor majoritate acolo, nu transpar afara asa usor. Acest sit este unul public si se adreseaza tuturor iubitorilor de porumbei, membri sau ne-membri. De multe ori, singura modalitate a noastra (adica a muritorilor de rand, ne-membri) de a afla cate ceva este de a pune intrebari din astea “idioate” (iritante pentru elita) si de a exprima pareri formate tot cu ajutorul netului. Nu va sunt pe plac? Ok. Vreti sa schimbati situatia? Luati atitudinea corecta si faceti ce trebuie. De exemplu, puteati sa incepeti cu ultimul comenariu (#18).
Si referitor la aspect, majoritatea zburatorilor romanesti din Sud (locuiesc in acest Sud) sunt crescuti ca rase de frumusete, pe care se lucreaza non-stop – scurtare picioare, micsorare cioc, infoiere coada, etc. Deja incep sa nu mai semene cu pozele din cartea lui Bonatiu, sau incep sa semene prea mult intre ei. Uitati-va in albumele de pe Sunphoto daca nu ma credeti, sau colindati pietele. Nu trebuie sa fi specialist sa observi directia in care se indreapta domnii actuali “specialisti” (de data asta pun eu ghilimelele de rigoare domnilor crescatori).
P.S. Am in voliera Zburatori Argintii de Bucuresti care zice-se, ar fi la baza Bujorilor si a Ciungilor de Ploiesti. Insa in ziua de azi, gradele de inrudire dintre zburatorii de voliera sunt mult mai stranse. Cat de specialist trebuie sa fii ca sa observi asta?
Imi poate spune si mie un specialist ce este in neregula cu imaginea asta?
http://porumbeideperformanta.ro/wp-content/uploads/2013/10/P1060601.jpg
Nu stiu cine te-a informat referitor la procedurile de omologare si la ce a zis comisia la Sibiu dar cred ca nu a inteles foarte bine sau a pierdut ceva la traducere. Tu oricum poti sa crezi ce vrei, inclusiv ca este deja omologat si ca are foarte multe diferente fata de Dungat nu doar 2 :) .
Salut, adevarul pur despre originea ciungilor de Bucuresti si a “dungatilor” nu-l mai stie nimeni asa ca totul tine doar de povesti transmise prin viu-grai sau de presupuneri. Eu unul prefer povestile, tin mai mult de istorie pe cand presupunerile tin mai mult de genetica sau ceva asemanator. Asa ca, eu, am auzit doua variante si anume prima cum ca ciungii de Bucuresti si argintii sunt doua rase de porumbei crescute de demult (argintii se pare ca ar fi mai “batrani” ca rasa) si bujorii ar fi selectionati prin incrucisarea ciungilor cu argintii si a doua ca cele trei rase ar fi plecat din acelasi loc pe la inceputul anilior 1900. Cum nu le putem verifica … Cert, cel putin pt mine si nu numai, este ca in aceste variante nu intra niciodata gagii, bragagii si galbenii topiti. De ce? Pt ca toti “mosii” spun ca aceste 3 “rase” sunt mai vechi decat ciungii&companii. Iarasi ceva ce nu poate fi verificat, mie chiar mi-ar place sa vina cineva cu dovezi cum ca ar fi pe stanga sau pe dreapta dar cum toti ne putem da doar cu presupusul atunci ma intereseaza mai putin in ce stadiu erau acum 100 si de ani. Important este ca, daca ne raportam la porumbeii mediocrii binentelese ca toti pot fi bagati in aceeasi oala fara probleme. Insa, daca ne raportam la porumbeii de varf sau macar la porumbeii buni ai raselor respective vedem clar mai multe diferente, nu doar doua. Si nu ma refer la culori. Dar, si nu o spun deloc cu rautate, sunt crescatori care chiar nu pot face diferenta. Aici, pe site, intra deobicei crescatorii de voiajori. Toti cresc porumbei voiajori, majoritatea participa la concursuri cu ei, porumbeii buni (sangele lor) circula prin multe cotete, dece nu sunt toti “campioni” , dece unora le intarzie mereu porumbeii desi au cumparat un lot de pui din matca campionului zonal? Daca aveti raspunsul la aceasta intrebare atunci stiti de ce pt unii nu sunt diferente intre aceste rase.
Sper ca vb mele sa nu fie considerate rautati ci doar o parere, care poate fi corecta sau gresita sau partial corecta sau…
Eu cresc si gagii si galbeni topiti si ciungi de Bucuresti. Daca este cineva curios de diferentele dintre aceste rase (gagii si galbeni vs ciungi de Bucuresti) il astept cu placere sa-i argumentez la fata locului, restul sunt doar discutii, discutii, discutii…
Stiu ca al meu comentariu nu are nimic in comun cu subiectul propriu-zis al topicului dar sper sa fie singurul si sa nu fie suparati prietenii de la asociatia lui nea Torino.
S-auzim de bine!
@Nicu Gheorghe
Discutia aici nu este cine a fost primul, oul sau gaina, ciungul sau dungatul. Se discuta strict pe ce avem “la vedere”. Avem un standard al dungatilor, bun sau rau ramane de discutat, dar este omologat EE. Standardul ciungului abia a aparut si trebuie destul de multa abilitate ca sa ne facem loc si cu ciungii pe langa dungati. Ma bucur ca te-ai apucat sa cresti rase de zburatori din sud cu atat mai mult cu cat ai posibilitatea sa ii zbori si chiar ma bucur sa aud ca ai exemplare cu caractere clar distincte. Poti incerca sa faci poze cu diferentele astea si sa le publice Andrei? Ar fi util pentru majoritatea crecatorilor de rase romanesti si mai ales pentru incepatorii care sunt indusi in eroare de samsari prin piete. Imi doresc sa vad cat mai multe rase romanesti omologate la nivel EE, pana la urma trebuie apreciata munca de selectie a columbofililor romani chiar daca a fost facuta dupa ureche si nu a fost documentata.
Atat pe mine cat si pe altii ne intereseaza informatia si nu contrele. Asa ca sustin cererea d-lui Tanase Valentin facuta d-lui Nicu Gheorghe de a pregati un articol lamuritor. Data fiind situatia actuala, este nevoie de el ca de aer. Personal, m-ar interesa diferentele dintre Argintii/Bujori si Bragagii/Gagii (desi exista deja un articol aici http://www.porumbei-agrement.com/porumbei-romanesti/porumbeii-zburatori-dungati-romanesti/ ). Aceste diferente se pot observa si in cartea lui Bonatiu, insa azi greu mai gasesti pasari sa arate ca in acele poze (si este pacat sa fie aduse la acelasi numitor comun).
Banuiesc ca nu voi primi nici o expertiza privitor la imaginea argintiului de mai sus (care in opinia mea, migreaza catre alta rasa)…
Dragii mei :
Haideti sa vorbim despre felul in care zboara porumbeii din rasa ciung de Bucuresti , cate ore si la ce altitudine …
Ca este omologat sau nu E.E. , ce mai conteaza , daca vorbim despre el ca despre gaina , la cotet si la mana .
Salut! Cu totii suntem deacord ca “porumbaritul” este o arta. Crescutul porumbeilor la nivel inalt, chiar daca-i vorba despre voiajori, agrement sau ornament. Daca credeti ca pt a fi pictor este deajuns sa citesti 2 carti si sa stai pe net atunci va doresc succes si cu porumbeii! Parerea mea sincera este ca cele 2 carti (Peterfi si Bonatiu), care sunt cel mai des intalnite si citite, impreuna cu informatia de pe net sunt deajuns pentru un iubitor de porumbei care vrea niste notiuni generale despre rase. Insa pentru cine vrea sa “aprofundeze” o rasa este musai sa se plimbe pe la crescatori, chiar sa piarda ore multe cu povesti repetate de 100 de ori in speranta ca va “pescui” si vreo noua informatie utila legata de rasa pe care vrea s-o creasca.
Personal nu dau nici o sansa unui crescator de porumbei (indiferent de rasa, voiajori sau altceva) care nu “scoate capul in lume”.
Asa ca, no offence, poze nu voi pune!
D-le “Funlw65” daca tot poza cu argintiul este de la altcrescator nu de la dvs ,mai reusita este poza asta este un cap mult mai reprezentativ pentru un Argintiu http://porumbeideperformanta.ro/2013/10/mihu-dumitru/#more-3646 porumbeii sunt ai lui Mihu Dumitru din Pantelimon . Daca dvs gasiti o asemanare intre capul de argintiu si cel de gagiu si bragagiu va felicit desi sincer ma indoiesc atata timp cat sunteti fan al conceptului ca zburatorii romanesti sunt doua rase unii cu ochi albi si unii cu ochi galbeni ))) .
N-am absolut nici cea mai mica problema legata de persoana dvs numai ca inainte sa va dati cu parerea pe un sait public ar trb sa va informati putin tocmai pentru a nu duce in eroare cititorii si a ingnora munca crescatorilor batrani care au creat rasele astea.
Nu sunt nici pe departe un “specialis” in rasele astea dar cu siguranta sunt mult mai informat decat dvs si nu doar din poze si carti .
Va pot recomanda saitul unui prieten care pune umarul serios pentru rasele din sudul tarii si poate o sa distigeti singur diferente intre rasele astea http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/
P.S
Vedeti ca pana si gutanii nu seamana intre ei difera de la zona la zona
Va felicit daca in sfarsit aveti porumbei vi s-a indeplinit visul multa sanatate va doresc
Si daca doriti va pot trimite doua perechi de Ciungi de Bucuresti
Buna ziua!
Vreau sa multumesc expozantilor si vizitatorilor pentru rabdarea intelegerea si bucuria de care au dat dovada la evenimentul ce nu demult s-a incheiat EXPOFAUNA BUCURESTI -Editia I. Sunt convins ca parerile referitor
la aceasta au fost si bune si rele dar cel mai important este faptul ca s-a spart ghiata ,fortele s-au unit ,realizindu-se dupa atitia ani prima expozitie de acest fel.
De fel interventiile mele pe net sunt destul de putine si sunt facute atunci cind consider ca nu mai pot sa tac.
Vreau sa precizez ca sunt cel care s-a ocupat direct de prezentarea ciungului rosu de Bucuresti la Sibiu comisiei EE
Prezentarea o gasiti aici: http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Prezentare_Sibiu
Tot pe acolo dar in alte subalbume gasiti poze care o sa va
faca sa vedeti diferente dintre rase Romanesti
Dupa prezentarea mea la Sibiu impreuna cu cei de la EE
s-a trecut la vederea pasarilor.Intradevar s-a pus problema asemanarii cu bujorii si argintii dar in urma prezentarii porumbeilor nu a mai fost nici o problema.In expozitia din curtea hotelului la Sibiu special am expus porumbeii pe rase unii linga altii sa se vada diferentele (capete ,ciocuri,gene,
pozitii,picioare eventual pozitii) Am fost sfatuiti ca aceasta rasa sa fie bagata la grupa de zburatori dar in denumirea ei sa ramina decit “ciung rosu de bucuresti”.Rosu pentru ca
niciodata aceasta pasare nu a fost si nu o sa fie decit rosu.
Mi-as dori ca cei care intervin in discutii referitor la rasele romanesti sa o faca mindrindu-se de acest tezaur al genotecii noastre columbofile,sa o faca cu mina pe inima iar
privirea in oglinda sa nu-i oblige sa lase privirea in jos.
Personal nu sunt de acord cu saritul ca ars al lui Emil desi are dreptate in tot ce spune iar pe ceilati care initial au generat aceasta discutie VA ROG inainte de avea o parere proprie despre aceste rase cautati sa va faceti o cultura columbofila,adica vizitati cit mai multe crescatorii ,concluziile nu le trageti imediat,intrebati despre porumbei crescatori mai in virsta dar nu-i credeti tot ce spun ca si ei pot fi lipsti de cultura columbofila,nu subestimati nici un crescator ca ceva ceva puteti invata si de la el ,feritiva de cei care le stiu pe toate nu veti acumula nimic,nu cautati istoria porumbeilor de acum cincizeci de ani daca nu ati avut in cotet pasari cu istorie mai mare de patru cinci generatii
n-o sa va jute la nimic doar inervati pe altii cu aerul de atotstiutori.
Precizez ca zborul la aceste pasari niciodata nu a fost de performanta dar intotdeauna chiar si astazi mai avem surprize placute referitor la prestatia lor in aer.
In incheiere as dorii ca ce care doresc binele acestei salbe de rase sa reflecte inainte de a scrie lucruri ce altii le iau de bune.
Deci Emil a fost informat gresit si “rosu” ar trebui sa apara in denumire.
Domnule Varzescu, din prezentarea dumneavoastra sustinuta la Sibiu am putut vedea diferentele fata de rasa poloneza Orlik dar nu si cele fata de dungat. Cele fata de Orlik sunt mai mult decat evidente si nu cred ca a contestat cineva ceva.
Haideti sa facem o comparatie intre standarde:
Zburator Dungat Romanesc – Ciung ROSU de Bucuresti
Cap: cub cu colturi rotunjite – crestetul usor batut cu margini rotunjite
Ochi: perla – perla
Gene: duble albe – duble albe
Cioc: gros la baza indreptat usor in jos – tarus usor indreptat in jos
Tinuta: eleganta,cu linii frumoase orizontale – eleganta, cu constitutie puternica dar cu linii mai alungite, inclinata usor spre coada
Picioare: de lungime mijlocie spre scurta, neincaltate -de lungime medie, neincaltate
Am atins doar punctele sugerate de domnul Varzescu pentru ca restul chiar nu are rost.
Ochii, geana si picioarele sunt perfect identice. Ciocul descrie aceeasi forma conica cu o pozitie usor indreptate in jos dar formulat altfel deci pica si asta. De luat in considerare ar fi capul care din punctul meu de vedere exprima acelasi lucru, aproape de forma unui cub cu margini rotunjite de la dungat se incadreaza destul de usor la descrierea de la ciung. Fruntea bombata si crestetul batut dau senzatia de cub cu margini rotunjite.
Singura diferenta cu care se poate marsa pe langa culoare ar fi la tinuta, care este orizontala la dungati si inclinata spre coada la ciungi. Deci vorbind strict pe ce este scris in standard este destul ingusta marja de eroare si comisia EE citeste standarde.
Sunt perfect de acord ca standardul dungatului este prost facut si ca asa cum zice si Nicu mai sus ciungii ar trebui sa fie alaturi de argintii si bujori intr-o rasa iar gagii si bragagii sa ramana dungati. Faptul ca au fost crescuti “la uniformizare” este strict vina crescatorilor si tot in celebrele cartiere Ferentari si Rahova sunt destule exemple de “campioni” la rase romanesti care mai mult au ingropat decat au salvat rase.
Domnu Marius sincer mi se pare normal “saritul ca ars”, atata timp cand pentru a se putea concretiza in septembrie la Sibiu standardul la Ciungul de Bucuresti s-a inceput o munca din 2012 -adunare de informatii si vizitarea a cat mai multor crescatorii unde existau ciungi—,atata timp cand vad ignoranta unora si mare confuzie in care se afla facand afirmatii de genul “Ok, deci Ciungul de Bucuresti este omologat in cadrul familiei de dungati. Mi se pare logic. ” Ca sunt alte persoane care profita de lipsa lor de informatie si prin asta vor sa iasa in fata si nu vad macar 2 diferente intre rase de lungul nasului………….. cu asta ne-am obisnuit toti .
Intradevar cei de la ACPJG merita multumiri ca la un topic al d-lor am lamurit cat de cat subiectul legat de Ciungul de Bucuresti .
Domnule Varzescu Marius :
– Legat de zborul ciungului de Bucuresti , va rugam sa ne spuneti si noua incepatorilor ce intelegeti prin ”suprize placute”.
In ultimii ani , in Romania , Zana Andreea Marin era persoana al carui nume era strans legat de emisiunea Surprize-surprize !
Totusi daca ciungul de Bucuresti este o rasa de zbor , obligatoriu trebuie sa zboare .
Nu mai transformati rasele de zbor in rase de ornament , la care apoi le faceti standarde E.E. , la cusca .
Lasati porumbeii sa zboare !
Intrati cu ei in competitii oficiale , arbitratii dupa un regulament de zbor bine stabilit si zburatii dupa un calendar competitional aprobat la inceputul fiecarui an competitional!
Ultimii ani , in columbofilia din Romania s-au produs adevarate crime , ignoranta crescatorilor , sa nu zic lenea , a transformat unele rase romanesti de zbor , in rase de ornament .
E.E. sau ne E.E. , fatul ca ei nu mai zboara , tot niste neputinciosi si niste porumbei cu retard raman .
Pacat ! Mare pacat !
Ciungul de Bucuresti , in anii 1980 era o rasa de zbor care avea o durata medie de zbor de 1-2 ore . Erau si exemplare care faceau exceptie de la regula si ajungeau la 3 ore de zbor , dar si exemplare mai puturoase care zburau sub o ora .
Din pacate , acestea din urma la crescatorii care se respectau , ajungeau la ciorba .
Porumbeii din rasa Ciung de Bucuresti , fiind porumbei de zbor si nu de frumusete , in functie de capacitatile lor sportive , la acea vreme se clasificau astfel :
1.Exceptii ;
2.Foarte buni ;
3.Buni ;
4.Mediocrii ;
5.Prosti sau gloabe .(Aceia care refuzau sa zboare) .
Ca si calitate a zborului , din 1-2 ore de zbor , mai mult de jumatate prestau la inaltime mare , sau la disparitie .
Din pacate , pe criteriul performantelor sportive , astazi in procent de 90 % , mai exista doar cei din categoria a -5-a , ,,gloabele” .
Paradoxal , acestea merg sa fie standardizate E.E. !
S-a intors lumea cu susul in jos .
D-le Varzescu, cred ca nimeni nu este in masura sa vorbeasca de tezaur si genoteca daca nu este in stare sa pastreze TOT specificul unei rase si mai ales, sa reuseasca sa o impuna ca rasa nationala atat prin renume, cat si prin numar de exemplare de calitate. Ati uitat sa-i prezentati ca porumbei de zbor = ati ciuntit din zestre = ati alterat zestrea in interesul unui grup restrans si vreti sa o impuneti ca “tezaur”. Aferim!
D-le Nicu Gheorghe, din punctul meu de vedere, daca ar fi vorba de o treaba bine facuta, nu ar trebui sa fie nevoie de trucuri si secrete pentru a reusi sa obtin exemplare conform standard indiferent de rasa. Dar sunt de acord cu dvs. ca la noi totul e varza si ca este nevoie de colindat, nu numai pentru a obtine cateva perechi in standard, dar si pentru infuzii ulterioare cu material de aceeasi calitate. In cazul unei rase stabilizate si raspandite national, ar trebui sa fie suficient un manual bine pus la punct. De altfel, intr-o lume normala, asta este tot ce obtii ca utilizator de la producator, indiferent de produs. Manualele de constructie/depanare sunt destinate unei categorii reduse de persoane calificate si au regim special (ghiciti de ce). As fi vrut totusi un manual bun pentru rasele in cauza, poate reveniti asupra hotararii.
:-)))) cand o sa aveti porumbei nu doar poze si informatii citite de pe net chemati si voi lumea sa ii vada daca or sa aibe ce :-))))
Nu cred ca d-nul Varzescu a transformat ciungul in rasa de voliera, acest lucru a fost facut de-a lungul timpului prin “stradania” multor crescatori care au selectionat pasari numai pe baza de aspect si peste asta le-au mai ferecat si in voliera.
Apoi asta se pare ca este o problema la majoritatea raselor romanesti nu este specifica ciungilor.Dar asa suntem noi sa dam cu piatra in ci9neva care incearca sa puna ordine in lucruri. Era in primul rand rand necesar ca rasa sa aiba un standard apoi se poate lucra si la refacerea aptitudinilor de zbor. Personal am luat 2 perechi de ciungi d-astia “gloabe” cum ii numesc atotstiutorii care traiesc din amintiri de acum 30 de ani (de ce nu vorbim de pasarile din cotet nu de cele din l;egende), o saptamana niic nu au iesit din voliera, au mai zabovit vreo 2 lipitit de acoperis, acum dupa cca 3 luni 3 zboara spre 15 min (probabil unii vor rade), dar pt mine inseamna ca se poate. E usor sa depeni amintiri si sa arunci cu noroi , mai greu e sa iei gloabele si sa le lipesti din nou pe cer.
Funlw65,tu ce rase de porumbei cresti sau ai crescut in trecut?pari foarte experimentat cu majoritatea raselor de porumbei!
Oare oamenii aia din comisia de standardizare EE ce rase de porumbei cresc? Cum isi permit ei sa judece si sa aiba o opinie referitor la rasele noastre doar asa…citind standardul :))) Ar trebui sa ii creasca de cel putin 10-15 ani, sa le invete toate subtilitatile, ca sa ii poata standardiza corect.
Stimati crescatori de porumbei daca vreodata va mai trece prin cap sau aveti curajul sa vreti ca omologati vreo rasa romaneasca de porumbeii EE nu uitati va rog ca in prealabil OBLIGATORIU sa ii consultati si sa primiti girul domnilor Funlw65 si Tanase Valentin ( sau Valik )cum vreti voi sa ii ziceti , ei fiind somitatile in materie de rase romanesti si nu numai.
Domnilor eu personal va multumesc ca existati pentu ca fara voi selectiile ar fi facute haotic si ne documentat.
Adevarul este ca aveti atatea etaloane la rasele romanesti expuse incat lumea are ce sa vada si sa invete de la voi.
Sunteti etaloane in practica columbofila ma inchin in fata voastra adevarati “zei”.
Sunt curios cate zile mai rezista topicul.
Este greu cand nici macar un standard nu stii sa citesti…ce sa mai vorbim de comparatii.
Buna ziua
Pina la incheierea topicului as vrea sa va anunt ca pentru
mai multe discutii referitoare la rasele cimpenesti de porumbei din Romania va astept fata in fata cu ele la “FESTIVALUL RASELOR CIMPENESTI”din Muntenia -Romania ce va avea loc odata cu expozitia organizata la Pitesti de Asociatia Crescatorilor de Pasari si Animale de Rasa Arges impreuna cu Asociatia Columbofila Arges din cadrul FCPR (Federatia Crescatorilor de Porumbei din Romania) ce se va desfasura la Pavilionul Expozitional Casa Cartii din Pitesti.
Acest eveniment se va desfasura pe data de 24,25,26 ianuarie 2014.
“Oamenii aia din comisia de standardizare” sunt CRESCATORI DE PORUMBEI ,nu doar teoreticieni (bineinteles cresc 1-2 rase poate chiar mai multe, nu poti creste toate rasele). Acum ei nu creaza si nici nu inventeaza rase( de asta nu este nevoie sa cunoasca toate subtilitatile) ci doar compara pasarile prezentate cu propunerea de standard, nu doar isi dau cu parerea “doar asa citind standardul”.In orice caz le-au trecut sute poate chiar mii de pasari prin mana sau pe sub ochi.
Salut pe toata lumea. Va scriu mesajul din calitatea mea de fost membru al comisiei de standardizare. Toata lume ocaraste comisia asta de parca ar fi de vina pentru situatia jalnica in care au ajuns rasele romanesti, vorbin acum sincer sincer daca e sa avem standardele alea a lui Peterfi in mana si porumbeii dintr-o anumita rasa intinsi asa in linie in custi cam 80% ar merita sa fie bagati la oala. Asta daca am fi obiectivi si daca ar fi sa si judecam ce citim si nu doar sa interpretam cum vrem noi. La capitolul ,,subtilitati” am auzit de multe ori argumente care mai de care mai cretine, argumente pe care daca nu le stii esti un incepator… Adevarata problema este incultura! Nu comisia de standardizare. Trebuie sa vedeti asa pe viu ce inseamna sa discuti cu ,,Marii Maestri” care incearca sa te comvinga ca un porumbel roller prin definitie trebuie sa fie zburator sau sa vedeti cum un porumbel de 270-350gr poate fi si de 550 gr… toate astea sunt subtilitati!!! Pe care daca nu le stii esti un nimeni… Tot pe principiul asta din cate vad eu acum se da inainte la toate rasele. Cel mai greu e sa faci ordine dupa 50 de ani de ignoranta totala. Sa pui lucrurile pe un fagas normal. Sa trasezi asa o linie logica si normala care sa fie urmata. Tin sa il felicit oficial pe domnul Marius Varzescu pentru materialele prezentate. La o analiza atenta o sa vedeti ca de fapt e singurul om care are ceva de spus si vine argumentat si de un material. Material care pentru a fi produs a insemnat munca, asta e de fapt problema… Oamenilor nu le mai place munca!!! Toti vor sa fie: mari maestri ai ignorantei, mari campioni in lipsa oricarui standard, mari vanzatori de iluzii,…etc. De asta e si atat de hulita comisia asta de standardizare, isi doreste sa puna capat unui sir infinit de minciuni ticaloase. De fapt nu e vorba de inconstienta si incultura din partea comisiei este doar incercarea de a pune tot intr-o normalitate. Imi pare rau daca am jignit pe cineva dar scriu acest mesaj fiind inca suparat pentru toate injuriile pe care a trebuit sa le indur in timpul cand am fost membru in comisia de standardizare. Inca odata felicitari domnule Marius Varzescu pentru materiale si felicitari inca odata pentru rosii unicolori.
Mai am si eu o problema legata de bun-simt si de decenta ;
Cand mai mergeti la E.E. si la nu mai stiu ce comisii care studiaza porumbeii la colivie , rugatii frumos sa schimbe denumirea urmatoarelor rase de porumbei :
1.Zburator Argintiu ;
2.Zburator Bujor ;
3.Zburator Codalb Romanesc ;
4.Zburator Dungat Pandur ;
5.Zburator Dungat Romanesc .
Nu de alt ceva , dar ne batem joc de acest cuvant nobil ,,ZBURATOR” !
Porumbeii care nu mai presteaza si provin din rase de zbor , primesc statut de ,,GLOABE” , cum bine a mentionat domnul Onofrasi .
Recunoastetii ca porumbei de ornament ; Nu mai sunt porumbei de zbor !
In acest fel ii scapati de statutul de ,,GLOABE” !
Compara pasarile prezentate cu propunerea de standard. Pana aici corect. Exact asta fac. De fapt asta face si comisia de standardizare din tara de origine, ei cam iau de bun standardul aprobat national. Rolul lor e sa stabileasca daca la nivel european rasa este unica. Adica ei compara standardul primit cu cele deja existente sa vada daca se gasesc doua diferente. Eu am facut aceasta comparatie mai sus si poate vedea toata lumea ce am gasit. Oricum tanasescu stie foarte bine ce si cum e cu comisia asta, doar a participat la multe omologari, a vorbit personal cu ei diverse chestiuni, au mai facut o gluma, i-au povestit ce pasari mai au pe acasa…
Am vazut numai comentarii legate de cat de mare crescator trebuie sa fii ca sa iti dai cu parerea. Daca as fi fost de acord cu Emil ca sunt multe diferente si ca totul este ok si as mai fi cautat sa cumpar cateva perechi eram cel mai mare crescator, nu? Nu stiu domnul Varzescu de cand ii creste dar in rest vad ca sar ca arsi unii care cresc pasarile astea de un an, deci nu au in cotetul lor nici macar 3 generatii din pasarile alea si standardul le este o totala necunoscuta. Isi pot da cu parerea doar pentru ca au tinut in mana diferite pasari prin piata. Nu vad nici un comentariu constructiv. Daca tot se vede de la o posta ca sunt ceva probleme de ce nu au cerut cu ocazia asta si amendarea standardului la dungat, ca de fapt acolo este marea problema? Domnul Varzescu este in comisia de standardizare, de fapt in toate comisiile de standardizare, ar fi fost foarte usor sa ceara la o sedinta sa se modifice standardul dungatilor si il el sa apara o descriere corecta a gagiilor si bragagiilor si sa apara un standard nou al ciungilor in care sa fie cei rosii de bucuresti, argintii si bujorii.
Cresc Argintii si Voiajori. Un mascul tanar Argintiu imi zboara deja cateva ture in jurul casei si are tendinta sa ia inaltime insa nu are cu cine pentru ca-l trag voiajorii in jos. Al doilea mascul care mi-a iesit la zbor, mai mult de o tura nu poate, se aseaza repede. Daca l-ati vedea cum se chinuie la un moment dat (dupa un zbor normal, incepe la final un fel de zbatere, de parca ar trage niste aripi obosite intr-un vas cu apa, in stilul de inot numit fluture, dupa care efectiv bubuie pe casa la aterizare) le-ati zice cateva vorbe de dulce fostilor proprietari. Tot acest porumbel, cand merge pe sol, parca zvarle picioarele inainte si merge leganat. Daca alearga prea mult dupa vreo porumbita vioaie, incepe sa schioapete. Probabil din cauza picioarelor scurte, mi-a strivit un pui in cuib. O porumbita argintie, probabil epuizata la maxim de fostii proprietari, desi la mine mananca cat vor si au program de voie si isi revin relativ repede, refuza sa fie calcata (se ridica in picioare cand o calca masculul) si asta se repeta deja de trei ponte incoace – a mancat-o o pisica in final. Toti porumbeii mei au parte aproape zilnic de libertate, desi am pierderi din cauza uliului.
Domnilor, chestiuni de genul asta se intampla frecvent oricarui incepator care are acces doar la piete. Trebuie sa fi “faimos” sau cu gura mare pe net ca sa te evite “samsarii” si cei care au in malaxorul de acasa amalgam de rase romanesti (care te exaspereaza cu aspectul deosebit al capului porumbelului pe care incearca sa ti-l vanda). Si nu vad ca se doreste a se schimba situatia in bine. In momentul in care vom avea pasari relativ bune pe piata, atunci va asigur ca razboaiele astea dintre noi nu vor mai avea loc. Va dispare motivul.
Domnul Tanasescu, in mare parte aveti dreptate, insa cum spuneam si alta data, cel care ar dori sa zboare rase romanesti renunta repede datorita rezultatelor teribile. Stiti? Mi se pare aiurea rau sa fie culpabilizat cel care-si pierde rabdarea si care nu-si permite sa piarda ani de zile cu incercarea de reabilitare a unor rebuturi fara viitor (pentru ca asta sunt majoritatea porumbeilor de colivie), decat sa fie trasi la raspundere absolut toti cei care i-au adus in halul asta (si care continua sa faca asta si eventual iti baga si pumnul in gura). Si ma rog, de ce nu i-as trage la raspundere? Pentru ca au bani si/sau pozitie sociala (poate chiar si politica)? Pai cu atat mai mult.
Pricepeti odata oameni buni ca tinerii vor sa zboare porumbeii. Bunicii lor zburau rase romanesti. Mama lor de amintiri, cum se baga ele in treaba altora…
Si inca ceva. Rasele astea ar trebui pur si simplu sa continue sa existe fara un proces permanent de consangvinizare si cunostinte speciale de genetica. Cu ce ne laudam de fapt?
Bai Tanase vezi ca ii iei locul incet -incet d-lui Bude(desi esti departe de varsta dumnealui) si te transformi in guru-ul columbofiliei romanesti, detinator de adevaruri absolute si enuntator de axiome; te rog scuteste-ma de mistoul tau rasuflat.
Bai tanasescu nu detin adevaruri absolute si nici nu am pretentia asta, dar nici nu am vazut un comentariu in care sa apara sau sa se explice alte diferente decat cele gasite de mine intre cele doua standarde. Tovarasul tau ne explica ca nu seamana nici in umbra si vad ca din standard sunt cam la fel.
Pana una alta mai bine ai avea grija de ciungii aia sa nu ii faci sa joace ca pe orbeteni.
Valyk ( tanase valentin ) zeul columbobil cum te lauzi ca sti sa citesti citeste aici : MATEESCU VASILE , BOTEZATU GABI, FLORIN MANOLACHE , GICA TARANU , MAFTEI OVIDIU , NICU GHEORGHE , MARIUS VARZESCU , TANASESCU BOGDANEL …..TOTI SUNT CRESCATORI DE PORUMBEI SI AU PORUMBEI. Toti iti pot arata porumbei din rasele de care vorbesc.
ZEULE lasa mai baiatule balivernele si apucate sa cresti porumbei ,porumbeii nu se cresc prin corespondeta vi si spui cate-n luna si in stele fara sa fi avut macar porumbeii in mana. Ce sa vorbesc cu tine de diferente dintre rasele romanesti cand tu nu ai vazut porumbeii astia, citesti standarde si atat habar nu ai cum arata porumbeii . Tot ce apare despre orice rasa vi tu si le spui la toti cum sta treaba si nu ai vazut porumbeii decat in poze . Daca gasesti pe net o poza cu un rahat cu pene il si iei de etalon la rasa respectiva?
ZEULE COLUMBOFIL sa imi lasi adresa ta sa iti trimit un pachet de plastilina sa iti faci si tu porumbei dupa ce citesti ca de vazut n-ai vazut mai nimic .
Legat de ciungi este bine ca macar culoare distincta de rosu ai vazut-o si tu sa iei o pauza ca poate te-ai extenuat ai stat mult cu ochii in calculator.
Tu vezi-ti de orbetenii aia cu ciocul negru (poate ii omologhezi) cat despre mine si pasarile mele aplica vorba lui Dabija.
si pentru ca cel mai destept cedeaza, asta e ultima oara cand mai intru in dialog cu tine, n-ai decat sa-ti publici in continuare obsesiile si frustrarile ca nu ma pot pune cu tine ca ai mintea odihnita.
Adio!
Zeule vino si expune la “FESTIVALUL RASELOR CIMPENESTI”din Muntenia -Romania care o sa fie la Pitesti sa ramanem toti inmarmuriti de rasele romanesti pe care le detii
E foarte trist ca argumentele s-au terminat si e activata asa zisa ,,artilerie grea”, de fapt sa transformat tot intr-o cearta fara nici un sens si logica … O discutie de piata intre oameni care nu sunt educati.
Eu zic ca cea mai simpla cale ca sa va lamuriti in veci cu care a fost primu … sau sa intelegeti care rase au ceva in comun si care nu au nimic in comun este sa imperecheati rasele intre ele. Sa faceti niste perechi etalon 6-7 perechi cu pasari reprezentative din fiecare rasa, sa imperecheati in paralele si perechi cu ambii parteneri din aceasi rasa. Sa urmariti si produsii hibrizi si cei puri si sa notati dimensiunile, viteza de crestere, modul de manifestare etc . Dupa ce veti conduce studiul asta 2-3 ani eu cred ca o sa schimbati si modul de xprimare si modul cum puneti problema. Din punctul meu de vedere voi sunteti niste mari norocosi ca exista nucleul ala de rase relativ asemanatoare. Le puteti invia pe toate relativ usor daca incetati sa aruncati cu pietroaie peste gard. Masurand gradul in care este fixat fiecare caracter o sa puteti deduce apoi care este tata cui si care e care a facut, nu asa injurii si bagatelizare. Ma repet toate astea inseamna munca si sper sa va placa. Facand studiile astea de care va spun si prezentand unei comisii o munca de 2-3-4 ani, munca insotita de fotografii -masuratori- observatii clare, concluziile se vor trage unanim si discutiile vor dispare instantaneu. Doar agitatorii vor mai avea ceva de zis insa nu vor avea nici o baza si vor cade intr-un ridicol evident.
@ Maftei Ovidiu
Nu te supara, cine crezi tu ca este dispus sa-si sacrifice 2-3-4 ani din viata pentru a demonstra cuiva ca ceea ce spune nu are sustinere practica ?
Cu ceva timp in urma ai afirmat ca porumbei galateni pot fi adusi intr-o forma fizica mai buna daca sunt hraniti doar cu un maxim de cateva grame de hrana sau starea de sanatate se imbunatateste daca se administreaza suc de prune. Crezi ca a fost cineva dispus sa experimenteze doar sa-ti demonstreze ca te inseli in conditiile in care acea persoana nu a crezut in metodele tale.
Stii vorba aia ” Teoria ca teorie, pe noi practica ne omoara”.
”porumbeii galateni ” scuze
Dl. Maftei Ovidiu spune in comentariul 53 mult mai multe decat se intelege (sau se vrea a se intelege) in final…
Eu hranesc porumbeii cu doar 20 gr dupa reteta lui ovidiu.fac lucrul asta din luna iunie si porumbeii mei sunt in cea mai buna forma.chiar si azi au zburat 74 min…am testat teoria lui ovidiu maftei pe porumbeii mei.
@ gbotezatu
Multumesc, dar eu vorbesc despre galateni. Stiu ca tu ai renuntat la galateni. Daca actuali tai porumbei sunt de la cartus, sa stii ca pot zbura si mai mult chiar si fara reteta asta.
@claudiu porojan,daca actualii mei porumbei stii tu ca pot zbura si mai mult,ajuta ma cu vreo informatie utila ca eu o testez fara retineri….
Eu nu stiu ce sunt aia porumbei galateni nu am auzit in viata mea de rasa asta si nu stiu daca metodele mele functioneaza la porumbeii astia. Tot ce am scris si sfaturi care le-am dat sunt lucruri pe care eu le-am studiat si incercat. Nu ma astept ca cineva sa le si urmeze mai ales daca este sa consideram gradul de delasare si vointa infinita a unora de a incadra in niste tipare exemplare care nu se potrivesc, mai exact dorinta unora de a fi asa ,,rebeli”. Citeste sa vezi ca majoritatea bolilor metabolice la oameni provin din 2 locuri : 1- o hrana neconsistenta si insuficienta din punct de vedere nutritiv ( a nu se intelege o mica cantitate de hrana) 2- hrana consumata fara nici un program, fara nici un orar, neechilibrata, pe principiul ,, mult sa fie matul ghioaga!!!”. Cat despre sucul de prune eu am zis ca reechilibreaza flora intestinala si ajuta digestia, poate fi pus pe aceasi treapta cu mult laudatele probiotice. De fapt ca sa mai zic un lucru de care nu este nimeni interesat si pe care nu il descopera nimeni pentru ca ,, nu are timp” trebuie sa iti explic ce le dau de mancare la pasari, cum si mai ales de ce asa. Acum porumbeii primesc asa 10% ovaz cu coaja, 15% orz, 20% orez cu coaja (orez paddy), 10% secara decorticata, 15% mancare de papagali amestecata cu mancare de canari, 15% amestec desert de la vanrobays si 25% un amestec bogat in proteine. Analizand un pic o sa vezi ca sunt multe seminte imbracate in coaja ( orz, ovaz, orez, mei, canepa, glant, mazare) coaja care porumbeii nu o digera si multi destepti spun ca e chiar ,, daunatoare”. Coaja asta incetineste viteza tractului intestinal, cu alte cuvinte mareste viteza de absortie in intestin. Poti urmari sa vezi ca unii porumbei digera perfect, macinand toate cojile si nu reusesti sa le distingi in gainat si altii nu digera si gainateaza ,,ghemuri de paie”. Pentru porumbeii care nu digera eu le dau sucul ala de prune de care tu razi si in 3-4 zile digera toata lumea perfect. Si culmea culmilor notez intr-un carnetel toti porumbeii care au probleme de digestie si este la mine in crescatorie considerat criteriu de selectie. La celalat pol sunt ,, marii crescatori” care hranesc porumbeii cu grau ( cereala care are o structura genetica instabila, o consistenta in elemente nutritive variabila etc.)+ porumb industrial nu asa zisul porumb Moldovenesc cereale care nu au fibre nu au proteine nu au vitamine nu au nimic au doar cantitate si pret mic.Acum sincer nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu discutii care chiar nu isi au rostul la topicul asta. As vrea totusi sa precizez in incheierea interventiei mele din seara asta ca nu vand nici un fel de castravecior nimanui si nici nu intentionez sa cumpar bostanei pe post de castraveciori.
Si eu folosesc in perioada acesta: orez in coaja 25%, orzoaica 25%, iar restul de 50% este format din floarea soarelui, porumb, grau si un pic de mazare. Le mai dau foarte rar mancare de canari. Porumbeii primesc o singura masa pe zi, dar pe saturate. Daca mi-as permite, le-as da doar “mancare la sac “care este conceputa de specialisti in nutritie.
Deci problema nu este ce le dam ci cat le dam si cand le dam. Personal, pentru a creste durata de zbor, am urmat cate putin din sfaturile domnilor: N Gheorghe, Zarafu, Raiciu, Torino si Hadarau.
“Coaja asta incetineste viteza tractului intestinal, cu alte cuvinte mareste viteza de absortie in intestin.” Nu viteza de absortie se mareste ci cantitatea.
La celalat pol sunt ,, marii crescatori” care hranesc porumbeii cu grau ( cereala care are o structura genetica instabila, o consistenta in elemente nutritive variabila etc.)+ porumb industrial nu asa zisul porumb Moldovenesc cereale care nu au fibre nu au proteine nu au vitamine nu au nimic au doar cantitate si pret mic. ”
Acest lucru este valabil pentru toate semintele si fructele.
“consistenta in elemente nutritive variabila”
Acest lucru se datoreaza soiurilor, solului, umiditatii din sol si aer, calitatii solului, timpului de maturizare, timpului de depozitare….. Lucrurile acestea nu sunt valabile doar pentru grau si porumb ci pentru toate semintele .
Din aceste motive dau cu incredere atat grau cat si porumb.
Discutiile pot continua la nesfarsit de aceea aceasta este ultima mea interventie la acest topic. Multumesc si imi cer scuze daca am suparat pe cineva.
Am multe cunostiinte care participa la concursuri cu porumbei de zbor si concluzia lor este ca VALOAREA porumbeilor face diferenta , nu mancarea !
Cu grau si cu boabe de porumb (tot anul) , iesi CAMPION , daca porumbeii sunt sanatosi si te ajuta materialul genetic !
Imi cer scuze ca intervin din nou , dar nu pot sa raman nepasator in fata unor acte de ipocrizie si duplicitate grosolane.
Intamplator acum 10 min. am intrat pe site la uniune si am vazut clasamentele din 2013 la rasa Jucator de Galati .
Stupoare !
Doi concurenti cu acelasi nume de familie , Maftei Ovidiu si Maftei Marcel , au realizat rezultate de domeniul MINUTELOR , care pot fi contabilizate pe degetele de la cele doua maini ; 9-10 minute , la inaltimea nucului si cu joc anemic , sau chiar fara joc .
Vorbim despre domnul Maftei Ovidiu , domnul care la comentariile de mai sus ne da sfaturi , explica de undeva DE SUS , cu acel stil de profet , atotstiutor .
El explica ca retetele sale cu suc de prune , etc. , sunt testate si verificate .
La asa rezultate realizate in competitii oficiale , domnule Ovidiu , cu ani in urma iti era si rusine sa mai iesi si afara din casa , dar sa mai faci si pe cunoscatorul in probleme de nutritie si genetica .
De ce nu vrem noi romanii sa fim onesti , seriosi si sa ne cunoastem lungul nasului ?
Eu nu incerc sa comving pe nimeni de nimic. Dar cu ce ai scris nu ai dreptate. Coaja incetineste viteza tractului intestinal atat de mult incat sa ajunga in puctul ala in care mareste cantitatea absorbita doar cand porumbeii sunt ghiftuiti. Plus ca variabilitatea de care spui este adevarata dar porumbul nu va varia niciodata atat de mult incat sa prezinte elemente care nu le contine in mod normal la fel ma gandesc ca si graul. Plus ca soiurile astea au fost selectionate sa devina industriale. Nu incerc sa comving pe nimeni de nimic dar ce sustin se poate citi in tratate, carti etc.
:). Cand citesti ceva iti recomand sa citesti bine si apoi sa si analizezi ce ai citit, apoi poti sa si emiti o parere care sa nu fie penibila. Am concurat doar la etapele de pui. Nu ti se pare normal sa fiu pe ultimul loc daca nu am punctele de la maturi si punctele de la campionatul de vara? Spune-mi si mie te rog ce stol dintre cele care au concurat la pui au zburat la mare inaltime in toate cele 3 etape? Vad ca esti un amator de porumbei de zbor. Tu cam cate degete ai la o mana? Aproximativ 130?… Porumbeii care au concurat sunt de mai multe culori si toti sunt in standard, nu imi e rusine sa pun poze cu ei…Pot fi chiar recunoscuti ca fiind de rasa…
Cum ne cum , din 26 de concurenti , in clasamentul general , loc. 25 Maftei Ovidiu , loc. 26 Maftei Marcel .
Fratii Maftei , acelasi cotet , aceiasi porumbei !
Rimeaza , nu ?
Ca o prima observatie , stati foarte rau la joc !
Mai bine va duceti la Torino la grupa Galatean , varietatea zbor , sa nu va mai judece oamenii ca nu va joaca porumbeii.
La etapa a-2-a tineret 2013 , ati rupt normele :
– 36 min. Maftei Ovidiu ;
– 12 min. Maftei Marcel .
Maftei Marcel nu face altceva decat sa ramana constant , la etapa 1 tineret 2013 , realizand un rezultat de :
– 11 minute .
Despre jnururi (joc) nu are sens sa vorbim , caci la acest capitol sunteti corigenti .
Pacat ca sunteti inca la faza in care intrebarea pusa este daca reusiti sa faceti baremele , nu daca faceti performanta.
Sa ma scuze fratele tau ca l-am pomenit , el spre deosebire de tine , nu este nici arogant si nici nu face pe atotstiutorul !
Nu povesteste nimeni de Brezatul de Calafat? Ce fel de porumbel este?
pt. d-l funlw65 brezul de calafat este un porumbel tare frumous!!!!!!!!!
Asta am zis sin eu. Altceva?
Acum am vazut si link-ul. Banuiam ca provin din Jucator de Galati (acel cap frumos al tipului vechi). Insa nici pe acel sit nu sunt multe informatii. Foarte, foarte frumosi. In ce categorie intra?
EDITIE LIMITATA! :) :) :)
Daca reusiti sa-l inmultiti in asa fel incat sa se poata raspandi fara probleme, va fi un porumbel de succes. Daca sunt putini acum, atunci sunt constient ca va mai dura…
Sa speram ca nu va intra pe mana “fantezistilor”.
Am scos si eu din corb+ baltata pe vanat, cazac+coarba, pe rosu inchis la piept+ rosie unicolora. O sa ii cert de acum! O sa le zic sa nu imi mai faca pui din alte rase!
Povestea cu ciungul rosu este una trista pentru ca este una despre diletantism si impostura.Cunoscandu-l oarecum pe dl.Varzescu recunosc c-am fost surprins si nu prea de discursul elitist-patriotard pe care l-a lansat aici. Larghetea cu care dumnealui sfatuieste pe toata lumea sa nu-si dea cu parerea inainte de a poseda o minima cultura columbofila devine suspecta in momentul in care face dovada ca el insusi are mari lacune.Si ca sa nu dezvoltam un soi de polemica doar la nivel de principiu,o sa trec la chestiuni foarte concrete si-am sa incerc sa fiu cat mai concis cu putinta.
1.Pretentia ca acest ciung rosu a fost dintotdeauna o rasa de sine statatoare e doar o scorneala. Iar cultura aia columbofila pe care o invoca dl. Varzescu ne obliga sa ne aducem aminte (valabil doar pentru aia de-au citit macar o data) ce spune Peterfi in cartile sale.Acolo ne lamurim repede ca exista o rasa denumita Ciung de Bucuresti si care are mai multe varietati de culoare:ciungii pe rosu,ciungii pe argintiu,ciungii pe bujor,ciungii pe trestiu,etc.Culegerea de standarde a lui Bonatiu de mai tarziu ne prezinta 3 rase(ciung de Buc,argintiu si bujor) dar toate trei au un standard identic (cine are indoieli sa puna mana pe cartea lui Bonatiu si se va convinge ca asa e).In concluzie ciungul pe rosu nu a fost decat o varietate de culoare a rasei Ciung de Bucuresti si nimic altceva.
2. Regula de baza adoptata la nivelul comisiei de standardizare a Uniunii,atunci cand a inceput procedura de transpunere in formatul impus de EE a standardelor raselor romanesti,a fost aceea de a se prelua intocmai descrierile raselor,asa cum le intalnim la Peterfi si Bonatiu,eliminand doar acele inadvertente datorate probabil si corecturii cu ocazia tiparirii respectivelor carti.Singura exceptie a fost in ceea ce priveste Jucatorul de Galati,dar acolo se stie ce balamuc a fost si ca totul s-a rezumat la niste compromisuri,dar nu mai insist cu asta.
In proiectul de standard prezentat la Sibiu pentru acest ciung rosu,incalcandu-se regula valabila in cazul tuturor celorlalte rase,fata de descrierile mai vechi pe care le gasim in literatura de specialitate,apar cateva elemente de noutate.Astfel,ochii pot avea si irizatii roz(oare de ce?!),apare formula de cioc in forma de tarus care n-a existat inainte(oare de ce?!),aripile obligatoriu trenate,desi inainte n-a fost asa(oare de ce?!),numarul minim al rectricelor sare la 14 (oare de ce?!) iar coada din “purtata orizontal sau usor ridicata” se transforma in “purtata usor ridicat,formand cu solul un unghi de 45 de grade”. Culoarea nu mai e rosie-visinie ci a devenit maro-visinie (?!) iar coada nu mai e musai seina ci poate fi si “sangerie”,la fel si in cazul remigelor principale. Dintre toate aceste elemente de noutate,cea mai mare traznaie e povestea cu pozitia cozii.Pentru ca acel unghi de 45 de grade n-are cum insemna niciodata o pozitie “usor ridicata”.Prin comparatie,pentru cine stie postura castaniilor si-a negrilor turci,trebuie spus ca in cazul acestora acel unghi este de 35-45 de grade la castanii si de 35-60 de grade la negrii,dar macar in cazul acestora in
standard se spune ca isi poarta coada in pozitie ridicata,nicidecum “usor ridicata”.Iar in privinta culorii daca tot e sa fie colorat in “maro-visiniu” de ce i se mai spune “rosu”?! De ce nu i-ati schimbat si denumirea in Ciungul Maro de Bucuresti?!
3. Insa cea mai mare eroare sau tentativa de inducere in eroare a membrilor comisiei de standardizare a EE este comparatia cu rasa “Orlik”.Ceea ce nu stiti dvs. d-le Varzescu,dimpreuna cu toata echipa de colaboratori si sfatuitori,este ca exista de fapt doua rase “Orlik”(Orlik Polski si Orlik Vilenski) si care amandoua sunt omologate la EE(daca sunteti curiosi le gasiti in lista de rase la pozitiile 963 si 964).Iar acele elemente de diferentiere pe care va inchipuiti ca le-ati identificat(culoarea ochilor,forma capului,pozitia aripilor) nu exista,ele fiind elemente care diferentiaza cele doua varietati de porumbei “Orlik”.Ca tot invocati nevoia de cultura columbofila,luati si cititi standardele celor doua rase poloneze si dupa aceea proclamati “succesul” omologarii ciungului rosu,daca mai aveti pe ce va baza.Ori v-ati facut vreun moment iluzia ca presedintele Frindel va fi atat de naiv incat sa inghita asemenea gogosi?! Simpla comparare a standardelor va scoate usor in evidenta faptul ca ori habar n-aveti ori ati dorit sa-l induceti in eroare,in oricare dintre situatii rezultatul fiind unul impardonabil. De la acordul de principiu pe care l-a dat la Sibiu(si din politete pentru gazde) si pana la momentul in care isi va pune semnatura pe standardul care va permite aparitia pe lista raselor omologate e cale lunga si ,in fapt, n-ati facut altceva decat sa va imbatati cu apa rece clamand un “succes” inexistent.
4. In realitate d-le Varzescu pozitia dvs. actuala nu era menita satisfacerii unor mofturi personale ci ar avea un cu totul alt scop pe care observ ca-l ignorati.Daca doreati acest ciung rosu ca si rasa separata,inainte sa-l comparati si in necunostinta de cauza cu porumbeii Orlik,ar fi trebuit sa va ganditi cum l-ati individualiza raportat la argintii si la bujori( dar nu doar la aia pe care i-ati adus la Sibiu ci la aia “adevarati”,care corespund descrierilor din bruma de literatura pe care-o avem) sau cum l-ati individualiza raportat la ciunganul de Targoviste(asta macar pentru motivul ca unele elemente noi din descrierea acestui ciung rosu le gasim fix pe acea varietate de Targoviste).Fruntea mai putin proeminenta,ciocul ceva mai gros,remigele principale colorate pana aproape de varf ca si coada “manjita” sunt elemente caracteristice ciungului de Targoviste.Faptul ca ati introdus astfel de caracteristici specifice in descrierea ciungului de Bucuresti nu inseamna altceva decat ca umblati cu ciungul vopsit Cele 6(sase!!!) elemente de noutate pe care le-ati introdus in proiectul asta de standard comparativ cu vechiul standard nu va mai indreptateste deloc sa mai vorbiti c-ar fi vorba de una si aceeasi varietate de porumbei cunoscuta de multi ani. .In loc sa va imbulziti cu el la omologare,mai bine va inarmati cu rabdare si incercati peste cativa ani sa demonstrati c-ati realizat ceva care sa fie conform cu specificul unei vechi rase cunoscute.Tentativa asta smechereasca,prezentata ca si o mare “realizare”,nu inseamna nici munca si nici punerea in ordine a lucrurilor,ci doar dovedeste c-ati incercat sa pacaliti pe toata lumea.
5. Surprinzatoare e si precizarea pe care o faceti vizavi de performantele de zbor a acestor ciungi subliniind ca “niciodata” acesti porumbei n-au avut performante de zbor.Banuiesc ca stiti faptul ca rasa de Targoviste are in ascendenta sa si acesti ciungi rosii bucuresteni,ori in aceste conditii cum va explicati ca mergeti des la Targoviste pentru a va procura porumbei care va incanta cu zborul lor?! Sau nu doar zborul v-a interesat?!
Felicitari domnule Adrian Nistor pentru cunostintele teoretice pe care le detineti !
Daca si la proba practica ati fi macar pe sfert , columbofilia romana s-ar mandri cu dumneavoastra .
Din pacate, in cartea lui Bonatiu este o poza a unui exemplar deja diferit de varietatile argintiu si bujor :)
Si nu as zice ca in bine. Desi nu are inca coada ridicata, se sprijina atat de tare in remigele primare ca acestea sunt strambe deja. Pacat… De fapt, este un exemplu despre ce se intampla cu o rasa de zburatori frumosi cand acestia incap pe mana amatorilor de pasari de colivie. Mutilatorilor … le-as zice eu. Si se zice ca asta ar fi o arta!
A propos, a obtinut cineva trestii din combinatia argintiilor cu bujori?
Sa moara capra vecinului este proverbul celebru romanesc
:-))))))))))))))))))
Sa intelegem ca sugestia d-lui Vlad Hadarau , Presedintele Comisiei de Standardizare , de a face diferentierea intre rasa Orlik si Ciungul Rosu de Bucuresti aspect care a fost discutat si in cadrul sedintei de la Brasov , NU A FOST BUNA ? Sa intelegem ca d-l Hadarau nu se pricepe ? Eu ma indoiesc.
Nistor Adrian este nenea cu mustata , fostul presedinte al comisiei de standardizare de la Uniune ?
Daca e el , este nasol , deoarece ar juca rolul lupului moralist!
Domnul asta este responsabil de debandada creeata odata cu standardizarea dungatului romanesc , acel amestec de 2-3 rase , pe romaneste , ghiveci .
In perioada cand conducea comisia de standardizare a uniunii domnea haosul …
Dungatul romanesc , jucatorul de Galati si alte minunatii pe care el si domnul Vlad le tratau dupa BUNUL PLAC , raman o pata neagra pentru trecutul comisiei de standardizare a uniunii .
Lui nea Marius Varzescu i se trage toata ciufuleala de la comentariul de mai sus , datorita faptului ca in functia sa actuala , de MEMBRU al actualei comisii de standardizare a uniunii , a avut tupeul pozitiv de a se opune standardizarii MORISCARULUI .
Ce tupeu ! Sa nu-l lase pe nea Nistor sa-si vada zisul cu ochii si sa standardizeze moriscarul de Galati !?
Acum lasand gluma si trecand la lucruri serioase , domnul Varzescu Marius este de laudat pentru seriozitatea sa :
– Moriscarul este VARIETATE in cadrul rasei Jucator de Galati , cum mama zmeilor sa-l standardizezi ca rasa separata , domnule Nistor Adrian ?
Chiar daca esti pe mana cu domnul Vlad , actualul presedinte al comisiei de standardizare a uniunii , nu poti sa faci MISCULATII domnule Nistor , DEOARECE domnul Marius Varzescu este cu ochii pe voi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Felicitari domnule Varzescu , cu riscul ca te dau afara , ramai vertical , ramai onest si corect !
Clasic… iar au inceput sa apara nume inventate.
Nu te lasa mai prejos baga si tu repede un comentariu cu Valyk :-)))))))))) il lasi asa pe Bivolaru?
In buna traditie…diversiuni si lamentari inutile,astea n-au cum schimba vreodata realitatea.Incompetenta unor indivizi ajunsi in mod straniu in componenta comisiei de standardizare a Uniunii se va rezolva prin intermediul comisiei omoloage a EE.Pentru toate celelalte probleme ale Uniunii exista Fiscul si Parchetul.
Pentru cine-i interesat sa stie ce se-ntampla cu moriscarii,cititi aici:
http://aczenit.webs.com/apps/blog/show/38675344-ochelarii-de-cal
E mult prea mult , ce incearca domnul Tanase Valentin ; El regele numelor inventate , sa vorbeasca despre ,,nume inventate” !
O adevarata lectie de ipocrizie la scena deschisa , pentru noi cititorii naivi …
Cand Valyk , cand Vitali , domn Valentin se juca de-a actorul , intr-un film (viata columbofila , pe internet) , film in care regizorul ii distribuise triplu rol . El , expertul in duplicitate , etc. , apare din nou pe tapet si scrie despre ,,nume inventate” .
Ciudat !
Toata aiureala asta pote fi rezolvata in mare parte daca Andrei foloseste Disqus pentru comentarii. Pana la urma, ordinea mai poate fi si impusa celor “copilarosi”.
Pentru blogurile de pe Blogger exista posibilitatea de a folosi sistemul de comentarii de pe Google+, transformand siturile respective in situri sociale reale.
Andrei, poate cei de la facebook au ceva similar? E pacat sa nu-ti sanitizezi topicurile in acest fel… Nu cred ca vei pierde audienta, insa pentru inceput, vor comenta doar oamenii seriosi, care-si asuma responsabilitatea celor spuse. Apoi vor comenta si ceilalti numai daca au ceva serios de spus, si pe care-l pot dovedi in realitate. Si cred ca asta e tot ce conteaza pana la urma (asa poti si interzice accesul vreunui element certaret). Eu cred ca pierzi foarte multi de pe retelele sociale datorita agresivitatii in limbaj a unor comentatori de aici.
Citind cu mare atentie cele insirate de adrian nistor la link-ul recomandat mai sus, desi mi-am propus sa nu mai intru in discutii cu acest om, indiferent pe ce subiect, totusi, i-as adresa uramtoarele cuvinte:
Ai fi dispus sa intri aici intr-un DIALOG PUNCTUAL cu mine pe cele enumerate acolo vis-a-vis de acest moriscar pentru a se clarifica (pentru publicul larg) aproape toate aspectele la care faci referire?
Ce avem noi de impartit le vom imparti barbateste cand vom fi fata in fata. Totusi, acest subiect, cel putin eu, consider ca este de interes national (fiind vorba de cea mai raspandita rasa), nu de interes de grup, ceata, ginta, bisericuta, asociatie sau cum il pot considera multi care citesc dar sunt orbiti de anumite prelegeri si care cred ca este un subiect care poate fi tratat de oricine urla mai tare.
Sunt dispus sa deschid acest dialog nu din interes personal, unde activez eu este deplina liniste vis-a-vis de subiectul Jucator de Galati si felul de comportare in aer al acestuia, ci din dorinta de a se (re)face lumina acolo unde planeaza suspiciuni.
Daca raspunsul este pozitiv, mi-as dori ca dialogul sa fie constructiv, argumentat (Abligatoriu argumentat) si fara interlocutori “ajutatori”.
Eu sper ca iti poti sustine “moriscarul” ARGUMENTAT si ca poti da dovada intr-un final (ca se pare ca asta este, un final) de bun simt si respect fata de interlocutor. Spun asta facand referire la lipsa totala de bun simt de care ai dat dovada fata de Dina (care ti-a fost un aliat de nadejde in sustinerea multor cauze) si fata de d-l Varzescu care, indiferent de pozitia adoptata intr-o circumstanta sau alta, merita tot respectul fata de ce a facut pentru rasele romanesti. Sti bine la ce ma refer, la ce merite are acest om.
Nu mai fac referire si la Florin Manolache care, daca nu ma insel, te-a sustinut in proiectul Zenit pana si-a dat seama despre ce este vorba si din acel moment ti-a devenit dusman.
As continua si cu Hadarau dar pastram pentru mai tarziu in caz ca vei accepta invitatia. In acelas caz poate il rugam si pe domnul Dejan (La Multi Ani pentru ziua de nume recent derulata) sa “urce” acest topic pe prima pagina in interesul Jucatorului de Galati si chiar a raselor romanesti.
Asteptam.
Nu am timp si nici chef sa schimb sistemul pe care-l folosesc de 10 ani doar pentru a ma feri de cativa rauvoitori. Daca e nevoie inchid topicul si gata. Nu ar fi primul de agrement la care se intampla asta. Defapt, cred ca la majoritatea a fost la fel. Pe mine inca ma uimeste cata neintelegere poate exista intr-un cerc atat de mic de pasionati (cred ca undeva la 10-20% dintre crescatorii online au agrement VS voiajori). Am in vedere si renuntarea la a mai posta topicuri despre agrement pentru ca pur si simplu e ridicol si pueril ce se intampla de fiecare data.
@porumbei.ro
Atata timp cat ai domeniul “.ro” ar trebui totusi, din patriotism macar sa “dai” un minim de 10-20% raselor romanesti care si asa sufera datoritia voiajoristilor iubitori de competitii si nu de porumbei.
Multumim pentru “ridicarea” topicului.
Vali, scuze ca am intrat asa de tarziu in conversatie, dar am si eu o intrebare, sigur te-ai uitat bine sa faci o diferenta intre dungat si ciung de bucuresti? Una la mana ciungul este Solzat inchis, nu poate fi introdus in cadrul dungatilor pentru ca nu e Dungat, ca si cum ai vrea sa introduci in rasa un Jucator de Galati care nu joaca, numele rasei spune un anumit caracter. 2 ciungii au coada dreapta si sus tinuta, nu foarte lungi in corp, dungatul(bragagiu, gagiu) e putin mai lung, mai jos in picioare, si de cap sa nu mai vorbim.
Am atasat o poza cu un cap de dungat, bragagiu mai exact, pentru cine creste Ciungii de bucuresti sa imi zica daca chiar seamana!
http://octavian.sunphoto.ro/01_Noutati/94020740
Eh. Nu cred ca are sens sa deschidem subiectul cu ‘cine e mai iubitor de porumbei’ ca si la agrement se rup gaturi intr-o veselie daca nu corespund…
Ii multumim lui Andrei pentru intelegere si promtitudine .
Porumbei.ro este site-ul nr. 1 din Romania , in ceea ce priveste numarul de vizitatori la topicele cu teme de agrement . Porumbeii de zbor si agrement , traiesc prin porumbei.ro si sunt convins ca aceasta colaborare va continua si in urmatorii 50 de ani .
La comentariile postate in cursul zilei de ieri , am vazut doua nume foarte importante de care se leaga prezentul si viitorul competitiilor cu porumbei de zbor din Romania .
Din pacate , aceste competitii in ultimii ani riscau sa dispara , iar datorita acestor doi promotori , domnii Barboianu Ionut si Mergeani Dina , astazi competitiile cu porumbei de zbor din Romania , stralucesc , ridicandu-se la rang de arta .
Si eu il rog pe domnul Andrei sa mentina acest topic pe prima pagina . Trebuie sa lamurim niste probleme si sa se vada clar cine pune umarul la dezvoltarea sportului columbofil in Romania si cine nu .
Transparenta si faptele (realizarile) , sunt argumente pentru orice om onest , corect , bineintentionat .
Va multumesc !
Octavian Ciungii de Bucuresti chiar nu seamana la cap nici cu Argintii nici cu Gagii si Bragagii. Seamana la cap oarecum cu Bujorii pentru ca din “povestile” rasei se spune ca Bujorii au fost facuti din Argintii si Ciungi de Bucuresti. Se face afirmatia copilareasca si fara nici cea mai mica sustinere practica ca … Ciungii de Bucureti ar fi pasari debile… daca o rasa de porumbei cresc 2 de pui cu mare succes si pe un sezon duc 4==5 perechi de pui sa imi fie cu iertare ori se vorbeste in totala necunostiinta de cauza ori este rea vointa . Se vorbeste ca este o inventie sangeriul din coada la Ciungi:-))) ce pot sa mai zic daca toti crescatorii batrani care stiu rasa asta din copilarie spun ca dintotdeauna au fost ciungi cu coada sangerie inseamna ca ei nu stiu nimic si alt cineva detine adevarul absolut :-)))).
Vad ca se fac incompeteti 5 oameni care au porumbei care au omologat rase EE si care si-au prezentat porumbeii inclusiv in expozitii:
– Vlad Hadarau
– Misu Costea
– Radu Catalin
– Florin Manolache
– Marius Varzescu
ei sunt membrii comisiei de standardizare. Si problema mare este intradevar ca majoritatea dintre membrii comisiei de standardizare au respins proietul de standart la moriscari si atunci este mai usor sa ii balacarim si sa spunem ca ce fac ei nu este bine si ca sunt incompetenti. RUSINOS!!!!!!!
Se arunca repede ca nu avem argumente cand se aduc critici legat de ciungi, d-lor nu va suparati ce am putea discuta cu dvs cand nici pacar n-ati tinut in mana si nu ati vazut pe viu la crescatori porumbeii astia. Sa discutam pe poze ? Eu in copilarie ma uitam pe carti ilustrate nu si la varsta asta. Sa inteleg ca daca peste 10 ani o sa cititi ,mai bine zis o sa va uitati la poze ,cartea lui Dina Mergeani o sa apareti pe net si o sa spune-ti ca asa aratau porumbeii cand de fapt autorul spune ca a pozat ce i se pare lui intreresant nu ca pasarile alea sunt etalon.
Inca o data va spun daca aveti ceva de aratat la porumbei veniti si prezentati rase romanesti la expozitia de la Pitesti din ianuari 2014 nu mai spuneti postii pe net si dezvoltati teorii visate noaptea si expunse frumos in ceea ce priveste porumbeii.
FAPTE, FAPTE, domnilor
Am preferat sa rup comentariul in doua parti , pentru a nu fi prea lung .
Cine sunt cele doua persoane pe care eu le stimez si le respect :
1. Domnul Dina Mergeani , este presedintele Comisiei de Zbor de la Uniune si omul de al carui nume , in cadrul Uniunii , se leaga tot ceea ce inseamna competii sportive , deci scoaterea porumbeilor dupa ani de zile din COTETE si selectarea lor pe criteriul PRESTATIE ! Si nu orice prestatie , prestatie in competitii oficiale :
– Campionat maturi ;
– Cupa de vara ;
– Campionat tineret , sunt realizari ale acestui om , doctorul Dina Mergeani , pe care nu i le poate lua nimeni !
Sa ajungi de la 5 concurenti ACTIVI , la 26 , sa ai concurenti din toate zonele tarii , este un lucru mai mult decat laudabil , care din pacate pentru unii colegi trezeste INVIDIE !
Cine ii opreste pe domnii Vlad si Nistor sa aiba si ei realizari?
2.Domnul Barboianu Ionut , este responsabilul tehnic sportiv al A.C.P.J.G.-RO , omul care nu mai are nevoie de prezentare , insasi filmuletele postate mai sus la acest topic , fiind o mica parte din cartea sa de vizita !
Cum poti sa nu respecti acesti oameni , cum poti sa nu te inclini in fata lor ?
Doar persoanele frustrate arunca cu noroi in cei care sunt pe val si AU REALIZARI .
Pacat !
Salut Octavian, initial si funlw65 a inteles ca ciungii sunt inclusi in dungati, se pare ca nu m-am exprimat eu foarte clar la inceput. Ciungul acum nu este practic nicaieri. I-am explicat si lui, problema vine de fapt din standardul dungatului care din graba de a omologa rapid cat mai multe rase a fost facut prin contopirea argintiu/bujor cu gagiu/bragagiu. Asta este o greseala majora pentru ca daca ar fi mers la EE un cunoscator al acestor rase si ar fi avut la indemana pasari reprezentative ar fi putut argumenta usor la comisie doua standarde in loc de unul. Acum vine ciungul cu un standard care, dupa cum ai vazut poate mai sus, pica exact peste cel al dungatului, omologat deja. Asemanarea vine din standardul scris si din argintii/bujori care nu prea sunt dungati. Cred ca suntem cu totii de acord, inclusiv proaspetii crescatori de ciungi si necunoscatori de standarde, ca argintii si bujorii sunt alte pasari decat gagii si bragagii. Chiar si in piata argintiul si bujorul arata oarecum altfel decat gagii si bragagii.
In concluzie, solutia mea care impaca pe toata lumea este sa se faca un efort din partea crescatorilor si a comisiei de standardizare, sa se caute pasari reprezentative si sa se amendeze standardul Dungatului in care sa ramana doar gagii si bragagii descrisi corect, fara influente de la ceilalti si inca un standard, pentru ciungi, in care sa intre astia rosii de bucuresti, argintii si bujorii.
Faptul reclamat de Nistor mai sus ca ciungii de acum nu sunt cam la fel cu aia din primele standarde se poate observa din alta rasa, gat-golasul. Despre asta stim clar ca este un ciung rosu cu gatul gol. Bonatiu incepe cartea lui de standarde cu 4 rase identice: Zburator Ciung de Bucuresti, Zburator Argintiu Romanesc, Zburator Bujor Romanesc, Zburator Gat-Golas Romanesc. In partea de poze din Bonatiu vedem un ciung de bucuresti despre care stim din standard ca este selectionat pentru zbor dar el trage aripile pe jos. Pe urmatoarea pagina vedem un bujor si un gat-golas absolut identici, din pacate netrenati, deci nu pot fi comparati cu ciungul de pe prima pagina. Golasul de alaturi iar nu prea are treaba cu ciungul ala de pe prima pagina cu toate ca este trenat. Partea cea mai interesanta o vedem in ultima poza din Bonatiu unde apare un lot de gat-golasi. Nici macar aia nu aduc cu ciungul de pe prima pagina din care se spune ca se trag direct. In lotul ala este de observat omogenitatea pasarilor, nu se vede cum sunt la cap si la gat dar in rest tinuta este identica, toti sunt trenati, coada este lata purtata de toti la fel. Problema asta este cunoscuta si de crescatorii de gat-golas care fac de multi ani eforturi intense sa refaca golasii in standard. La o expozitie nationala, dupa arbitraj, am intrebat un mare crescator de golasi cu pasari in expozitie de ce nu baga din nou ciungi in ei sa le refaca coada si capul, pentru ca la gat erau foarte buni dar coada o tineau pe doua pene si capul era tras, nu ma aveau frunte deloc. Respunsul lui a fost rapid: “nu mai gasesc ciungi asa, sunt mici, scurti la corp si picioare, coada tinde sa se duca in sus, nu renteaza sa ii bag in golasi, in loc sa ii repar mai rau ii stric.”
Eu nu am nimic cu nici o rasa, mai ales cu ciungul pe care il consider a fi rasa romaneasca de zburatori initiala, rasa din care la un moment dat au plecat toate celelalte dar daca tot se face un efort de omologare macar sa se invete ceva din greselile trecutului. Daca ducem un standard prost la ciung nu insemna ca reparam standardul prost de la dungat. Doua rele sunt doua rele, nu se anuleaza. In loc sa le aratam partenerilor europeni ca ne-am desteptat si putem face ordine in rasele noastre noi lasam impresia ca ne-am prostit si dupa un dungat prost facut ducem si un ciung prost facut.
Vali, in cele mai multe cazuri, vina omologarii foarte proaste a unor rase nu se datoreaza a celor ce au facut-o, vina o au crescatorii, cand vine vorba de scos ochii toti sunt primii, dar cand vine vorba sa scoata bani din buzunar si sa trimita pasarile la expozitii, sau chiar sa mearga cu ele, toti se trag deoparte. Argintii si bujorii sunt diferiti si ei 2 ca rasa, ma refer la animalele de calitate, unii au cap patrat(argintii) iar altii cap rotunjit(bujorii). Cel putin asta am inteles eu de la crescatorii si fostii crescatori de aceste rase, eu nu prea le cunosc pentru ca nu am avut niciodata si nu m-a tentat niciodata sa ii cresc, dar odata ce merg cu pasari mediocre, sau mai rau decat mediocre la omologare pentru ca sunt singurele pasari disponibile nu e vina lor, e vina celor care puteau face diferenta si nu au facut nimic. Aceeasi problema este in majoritatea raselor romanesti. Din cate stiu eu si intre cafeniu si vargat sunt o gramada de diferente…dar, la fel …s-au bagat in aceeasi oala pentru ca nu au avut pasari de calitate.
O zi buna tuturor!
Emil vad ca este foarte sigur pe el ca ciungul nu seamana la cap nici cu argintii si nici cu dungatii. Perfect. Sunt de acord cu el ca nu seamana cu dungatii si ca nu seamana cu argintii, dar cu anumiti argintii, aia micsorati pe la Bucuresti. Daca mergea pe la expozitii ar fi vazut altfel de argintii, chiar si la domnul Anghel in Bucuresti am vazut altfel de argintii decat pe la restul din oras(cei din pod, care ieseau la zbor, pe cei din voliere nu ii mai retin). Diferenta de la cap de care este atat de sigur Emil de ce nu apare in standard? Comparatia standardelor este mai sus, de acolo nu reiese o diferenta majora. Daca in comisia de standardizare este cineva capabil, sa puna mana si sa descrie clar capul dungatului si capul ciungului si in felul asta avem doua rase omologate cum trebuie. De Varzescu si Manolache ne-am lamurit cat de competenti sunt dupa cum au raspuns solicitarilor de omologare din ultimul timp. S-au implicat in proiectul ciungului si in loc sa clarifice lucrurile au preferat sa le faca din condei. Urmeaza certuri prin piata ca nu mai intelege nimeni cum e capul la ciung, la argintiu si la gagiu. Descrierea capului trebuie sa fie clara, sa o priceapa oricine deschide un standard: frunte inalta, joasa, lata ingusta, bombata etc.. crestet rotunjit, turtit sau usor turtit, ceafa rotunjita sau turtita, in ansamblu mare, mic, mijlociu. De ce nu au observat marile somitati ca ceva nu este in regula cu standardul dungatului? Omologatorul universal Varzescu de ce nu a modificat standarul dungatului sa scrie acolo la cap frunte lata, dreapta, inalta, crestet turtit, ceafa turtita (rezulta un cap in forma de cub cu colturile rotunjite) si la ciung frunte lata, rotunjita, inalta, crestat turtit, ceafa rotunjita. Atunci era clar pentru orice comisie pe lumea asta ca are diferenta la cap, doua chiar frunte si ceafa rotunjite fata de cele drepte de la dungat, daca mai descria corect si tinuta avea deja 3 diferente. Nu mai trebuia sa inventeze cozi la 45 de grade ca nu sunt toti negri trenati si castanii sau rolleri orientali. Unde este coada plata descrisa in standard? In prezentare apar unele cozi de parca sunt nepoti de voltat. Daca nu mai este cazul treci frumos pe hartie in standard la dungat coada plata si la ciung coada arcuita si gata. Ai mai gasit o diferenta. S-au unghiul ala de 45 de grade vine din faptul ca asa si-ar dori domnul Varzescu sa arate toate rasele si atunci se duce dracu toata competenta si dam peste gustul unui crescator.
Problema este ca eu cand am zis ca mi se pare logic sa fie in grupa dungatilor, m-am referit strict la argintii/bujori, ca doar am cumparata cartea lui Bonatiu din anul aparitiei. Dupa aceea, am incasat cateva comentarii in care mi se cerea socoteala referitor la gagii/bragagii – degeaba am spus ca am argintii si ca greseala de a amesteca dungatii nu imi apartine.
Dar pot sa clarific: mi se pare logic ca Argintii, Bujorii si Ciungul rosu sa fie reuniti sub egida aceleiasi rase – Ciungul de Bucuresti. Insa ar fi pacat ca ciungul rosu sa nu fie redat zborului. Oricum, daca azi arata diferit de dungatii din aceeasi rasa, vina apartine amatorilor pasarilor de colivie (si aici nu sunt scuze).
Si parerea mea este ca standardele vechi fac parte din istoria columbofiliei romanesti! Respectati-o ca atare. Este rusinos sa apelezi la persiflari pentru a justifica starea de plans a actualelor pasari. A propos, cei cu curentul asta aiurea la bujori si argintii de “uscare” a capului, scurtare picioare, lungire si ridicare coada? Imi spuneti si mie de ce faceti asta? Pentru ca este total impotriva standardului lui Bonatiu si impotriva performantelor de zbor. Sunteti foarte multi care faceti asta, pentru ca se vede din pozele postate de dvs. De ce nu luati masuri punitive impotriva membrilor de asociatie care fac acest lucru? Chiar trebuie sa stricati tot ce a mai ramas bun din Ciungul de Bucuresti? De aceea fug copiii la voiajoristi, pentru ca-si pierd rabdarea cu gloabele care se tarasc prin curte ca gainile (de unde rezulta, in conceptia voastra, ca tot voiajorii sunt de vina pentru ca zboara).
La apelul plin de tupeu si obraznicie lansat de barboianu care ar vrea chipurile un “dialog argumentat” o sa arat “cu argumente” cum fiecare pasare pe limba ei piere.
Astazi gasesc fara nici o noima dialogul la modul general cu asemenea om din motivele pe care le cam stie toata lumea care a accesat de-a lungul timpului acest site si niciun motiv legat de subiectul “moriscari” in mod special.Toate astea din urmatoarele considerente sau argumente,ziceti-le cum vreti.
1.In septembrie 2012 am facut public proiectul “Moriscarul Romanesc” cu istoric,prezentare si standardul aferent intr-o formula care n-a mai existat practic in cazul niciunei alte rase romanesti. Aceasta prezentare a fost facuta publica atat pe site-ul Clubului Zenit cat si pe site-ul personal:
http://www.porumbei-agrement.com/porumbei-romanesti/porumbelul-moriscar-romanesc-scurt-istoricprezentare-si-standard/
http://aczenit.webs.com/apps/blog/show/18835969-porumbelul-moriscar-romanesc
Parerea celui care vrea astazi “dialog argumentat” in legatura cu subiectul a fost urmatoarea:
Barboianu Ionut 11/09/2012 at 13:33
Aceasta interventie a mea aici nu are absolut nici o legatura cu simpatiile sau antipatiile pe care le am pentru acesti porumbei sau pentru initiatorii acestui proiect.
In primul rand salut aceasta initiativa foarte bine formulata si strict la subiect, spre deosebire de precedenta unde s-a dat mai mult pe alaturi.
In al 2-lea rand vreau sa intreb initiatorii proiectului daca acest standard va fi acceptat si folosit la nivel de club, se va incerca omologarea rasei la nivel de Uniune sau se va merge si mai departe cu el, la EE? In cazul in care se va merge cu promovarea rasei peste hotare, care va fi traducerea termenului “moriscar” pentru a fi bine perceput de cei de afara?
Am dorit ca aceasta interventie sa fie cat mai scurta si la obiect cu scopul de a nu se simti unele persoane deranjate sau a mi se rastalmaci cuvintele.
Nu pot decat sa va urez succes cu aceasta rasa si sa o promovati asa cum ati facut-o acum.
2.Ulterior,prin luna februarie a acestui an,in urma unui articol publicat pe site-ul personal ,am mai avut o tentativa de “ dialog” cu acest om,rezultatul se poate vedea aici:
http://www.porumbei-agrement.com/articole-porumbei-agrement/ionica-si-lupul-sau-de-ce-minciuna-are-mereu-picioare-scurte/
Cititi mai ales comentariile ca sa va lamuriti ca individul continua cu obstinatie sa sustina aceleasi aberatii,fara fundament si fara argumente.
3.In luna septembrie a.c.,cu ocazia sedintei EE care a avut loc la Sibiu,s-a mai pus inca o data in discutie,spre exasperarea tuturor,eterna problema romaneasca a “galatenilor”.Lui Torino,care a “provocat” aceste discutii,i s-a mai explicat inca o data ca trebuie sa-si faca standard propriu pentru zburatorii pe care-i creste si ca n-au ce cauta intr-o singura rasa si rolleri si zburatori de inaltime si durata.Presedintele Comisiei de standardizare a EE a facut in plenul sedintei afirmatia conform careia calitatea de roller si cea de zburator de durata si inaltime reprezinta criteriu de departajare in rase distincte.Ori aspectul asta il toc eu la babe surde de cativa ani,dar degeaba,unii nu vor sub nici o forma sa priceapa.In ciuda acestor realitati evidente,in ciuda disponibilitatii acestei comisii de standardizare a EE de a omologa orice varietate de “galatean” provenita din Romania,cu conditia indeplinirii acelor cerinte solicitate in cazul oricaror altor rase,unii refuza cu indarjire sa puna capat oricaror discutii fara sfarsit si continua sa vorbeasca de “rasa unica”.Ori cu astfel de oameni,legat de acest subiect fara de sfarsit al “galatenilor”,ce sa mai discuti?! A fost demontata demult si parerea aia stupida conform careia nu stiu ei strainii ce fel de porumbei avem noi in Romania fiindca intalnirea de la Sibiu a dovedit cu varf si indesat ca stiu strainii astia prea bine cum stau lucrurile cu “galatenii” romanilor.
4.Intre momentul septembrie 2012 si astazi,pentru mine personal ca si pentru toti ceilalti care sunt de acord cu recunoasterea moriscarilor ca si o rasa de sine statatoare,nu s-a schimbat nimic.Vom promova aceasta rasa asa cum o merita,intelegand ca n-avem absolut niciun motiv sa ne impiedicam de impostura sau nepriceperea altora.Ca se trezeste unul astazi bolborosind ceva impotriva si erijandu-se in “opinie nationala” chiar nu conteaza.Unii ,din nefericire pentru ei,ajung sa se considere atat de indispensabili incat nici nu-si dau seama ca nu pot fi decat niste izmene.Am spus despre aceasta comisie de standardizare ca functioneaza haotic si doar dupa interesele personale ale membrilor ei.Din pacate am fost insuficient de precis in caracterizare.In realitate comisia respectiva mai este si nestatutara prin constituire si functionare.Cine sa mai aiba insa vreme sa se uite ce prevede statutul Uniunii si regulamentul dupa care aceasta comisie trebuie sa functioneze?! Nu e mai simplu sa-si dea unii cu parerea pe net sperand ca galagia tine loc de reguli si respectarea lor?!Nu e mai simplu sa intre in scena laudatorii de servicu si sa dedice osanale tragand nadejde sa mascheze in felul asta si incompetenta si ilegalitatea?!
Faptul ca Varzescu & co au dat-o cu oistea-n gard in cazul ciungului are o singura legatura cu pozitia unora legat de moriscari: respectivii chiar nu se pricep si iau decizii doar dupa simpatiile sau antipatiile personale. A lansat Mergeani teoria cu “rasa noua” si s-a ocupat metodic sa ajung la urechile cui trebuie si,hopa,unii se simt datori s-o repete dar felul in care-si motiveaza presupusa parere dovedeste ca bat campii.Vine acelasi personaj si vorbeste la fel de subversiv de inchipuita asemanare intre moriscari si rollerii de Birmingham,imediat se gasesc unii capabili sa repete ideea desi e mai mult decat evident ca e o mare prostie.Din pacate pentru ei,unii ajung cam tarziu sa descopere ce se ascunde in spatele discursului blajin,impaciuitor si aparent dezinteresat al lui Dina Mergeani.Paradoxul situatiei descrise aici este ca Dina,dintre toti cei enumerati,stia cel mai bine adevarul dar a preferat sa prezinte totul denaturat visand sa ajunga mare scula la Uniunea asta.Numai ca asa cum se stie,poti prosti pe multi de multe ori,dar nu-i poti prosti pe toti ,intotdeauna.
Astazi,ca sa-si justifice incompetenta stau unii si inventeaza tot felul de povesti penibile cu “mosi” si “batrani” care vin si spun ca rasa cutare era fix cum o vor ei acum.Intrebarea care nu si-o pun acesti penibili este urmatoarea:cand s-au facut descrierile alea vechi si standardele lui Bonatiu,atunci n-au existat acesti “mosi” si “batrani” care sa le spuna si lui Peterfi si lui Bonatiu cum sunt de fapt porumbeii?! Altfel spus,toata munca de documentare si toata dezbaterea vizavi de rasele romanesti de care vorbesc acesti doi autori in cartile lor,nu mai inseamna nimic in 2013 cand vin niste neica nimeni si spun ca porumbeii trebuie sa fie asa cum vor ei fiindca asta le-au spus lor niste “batrani”(?!?!).
5.Moralistul care se viseaza pe post de “opinie nationala” se trezeste acum c-ar vrea “dialog” pe tema moriscarilor.Pozitia si argumentele mele sunt arhicunoscute,despre consecventa sau inconsecventa parerilor lui,asa cum vi le-am prezentat mai sus,chiar nu mai are rost sa discutam.Ca unii vor sa priceapa mai greu sau deloc faptul ca Jucatorul de Galati si Moriscarul sunt doua chestiuni distincte,e strict problema lor,chiar nu ma intereseaza.Si nici n-am de gand sa mai continui in astfel de dialoguri ale surzilor,asumandu-mi o multime de lucruri neplacute,asa cum s-a intamplat in ultimii cativa ani,de cand tot incercam sa clarificam problema “galatenilor”.Sa fim noi sanatosi, ca viata ne va dovedi ea singura in urmatorii ani cine a ales corect si cine nu,ramanand prizonierul a tot felul de interese.
Am inceput sa sterg comentarii. Daca scrieti despre porumbei bine, daca scrieti despre crescatori ca sunt asa si pe dincolo incercati pe alt site. E o ultima incercare inainte de a inchide topicul.
Ptr Tanase
Vorbesti de pasarile din Bucuresti si de pasarile din alte zone uiti un mare amanunt pasariele astea au fost facute aici ca le place unora sau nu asta este adevarut si aici s-au “creeat etaloanele” la rasele astea. Spre ghinionul tuturor nu toate pasarile sunt reprezentative pentru rasa respectiva . Aici intervine priceperea fiecarui crescator de a selecta rasa respectiva si de a obtine pasari cat mai reprezentative si care sa se incadreze in standardul respectic. Acum ca unii n-au nici cea mai mica pricepere si cred ca selectia la porumbei inseamna sa le dai apa mancare si porumbeii sa se imperecheze deavalma te cred ca alti porumbei arata “altfel” decat restul . Tu sti chiar f bine ca in urma unei asa mari “selectii” descrisa mai sus sunt persoane care au pretentia ca detin nu stiu ce rasa.
Si inca o data DA sunt foarte sigur ca exista diferentele astea vizuale intre porumbeii de care vorbim pentru ca am vazut porumbeii astia la “mana” si la liber in cotete de crescatori nu doar din poze. De ce a fost facut standardul prost la dungati? eu cred ca trebuie sa ii intrebi pe cei care s-au ocupat ca tot ne dau lectii la porumbei. Cand ai fost la Marian Anghel ( Porcaru ) daca ai fi sesizat si Ciungii de Bucuresti, ca a avut dintotdeauna de cand este copil, ai fi vazut singur ca nu au treaba nici cu Argintii ,Gagii si Bragagii . Dar nu este timpul pierdut poti merge la el si acum ptr ca are rasele astea in cotete. Si ca a venit vorba de ciungul chel vorbeste si cu el si cu mai multi crescatori din zona aia si vezi ce spun de gat golas daca era inainte tot asa inalt pe picioare, coada stransa, talie mai mare.
PTR Funlw65
Pe cuvant de onoare daca nu esti o bomboana de personaj cu un tupeu intins la maxim. Nu esti in stare sa ne arati si noua UN PORUMBEL al tau si certi pe toata lumea ca strica rasele . Vorbesti de galateni si tu n-ai un galatean in cotet ti s-au oferit galateni CADOU nici macar n-ai fost in stare sa ii iei in schimb spui asa multe povesti de spre rasa asta fara sa fi crescut-o incat Ion Creanga este mic copil fata de tine.
Vad ca o ti langa cu Ciungul de Bucuresti mai nene inafara de poza din cartea lui Bonatiu tu ai mai vazut alt porumbel? Sti macar care sunt considerati rebuturi sau care buni sti macar ca in primul an nu li se limpeseste ochiul bine ? sti macar care este culoarea puilor ? sti macar ca exista unii la care le zice “tocati” si aici ma refer la culoare ups am gresti cum naiba sa iti pun tie asemena intrebari. Ti-am zis ca iti dau doua perechi de ciungi GRATIS macar sa ii ai si tu sa nu mai vorbesti din povesti ca nici macar povestile adevarate nu le sti dar la cat de expert in ciungi vad ca esti nu iti mai dau nici macar o pana de la ei asta in cazul in care sti cum arata si ce nuanta are.Faci asa niste acuzatii in ceea ce priveste rasele de porumbei incat sincer cred ca ori iei totul in gluma ori ai reale si grave probleme.
Lasa pozele din carti ca nu ai de unde sa ai tu certitudinea ca poza aia era etalorul rasei respective pune mana si viziteaza cat mai multe crescatorii cu porumbei la rasele care te intereseaza si PRIVESTE porumbeii live
Apropos…. Forin Manolache de care unii nu pot sta in 1987 iesea campion national la rasa Ciung de Bucuresti.
Asta ptr cei care tot spun ca stricam rasele si nimeni nu se pricepe :-)))))))http://florinm64.sunphoto.ro/Istorie
Comisia de standardizare a Uniunii , este formata din oameni competenti , cu discernamant , care nu se lasa intimidati .
Stilul agresiv al initiatorului acestui proiect ireal ,,Moriscarul” , nu duce la nimic bun ; Daca la topicul postat prin intermediul link-ului de la comentariu 84 domnilor Florin Manolache , Dina Mergeani si Marius Varzescu le-a fost lezata integritatea morala , doar pentru simplu fapt ca nu au fost de acord cu idealurile domnului Adrian , sunt curios ce se va intampla cu domnii Radu Catalin si Costea Misu .
Cei doi domni mentionati , sunt si ei membrii ai comisiei de standardizare a Uniunii si cum este firesc , se opun acestui proiect care contravine istoriei jucatorului de Galati si tuturor fundamentelor teoretice ce le detinem despre aceasta minunata rasa .
In concluzie toti membrii comisiei de standardizare a Uniunii se opun , neutru ramand doar domnul presedinte al acestei comisii , parerea domniei sale schimbandu-se in functie de factorii conjuncturali .
Domnul presedinte al acestei comisii a incalcat statutul Uniunii si regulamentul de ordine interioara , in momentul in care si-a permis sa puna la dispozitia domnului Nistor , e-mailurile primite de la membrii comisiei .
Procedura era cu totul alta ; Se intocmea un proces verbal de sedinta , in urma parerii membriilor comisie. , etc. .
Sunt multe lucruri nelalocul lor , dar ce este sigur , este faptul ca denigrarea si agresivitatea verbala nu duc la nimic bun …
In incheiere , fac un apel la dialoguri civilizate si decente !
Da, tipic……..
Ma asteptam sa-ti fie frica de un dialog cu mine pe tema asta.
Chiar ma bucur ca ai dat acel link pentru a se convinge toata lumea de foarte multe aspecte. Nu intru in detalii.
Iar referitor la citatul de mai sus din cele scrise de mine…. Am salutat un proiect bine facut si nu bolboroseala de dinaintea lui. Am pus niste intrebari de bun-simt pentru a ma lamuri cam ce ai de gand si v-am urat succes. Unde e problema? De fapt, mai dau eu un citat din acel “dialog al surzilor” de la link-ul de mai sus, care dovedeste acelasi fapt:
“Din citatul meu reiese ca apreciez proiectul respectiv in comparatie cu cel anterior lui. Nu cred ca este un pacat ca v-am urat succes.”
Aici, altele sunt problemele care trebuiau lamurite pentru publicul larg:
1. Pana acum moriscarii erau etalon. Mai nou, de mare valoare sunt si cazatorii. Ceea ce, poate, zeci de generatii de crescatori au considerat cazatorul rebutul rasei, acum este ideal. No comment.
2. EE-ul ala e de acord ca o rasa sa poat avea orice tip de desen intalnit sau nemaiantalnit???
3. “A mai facut cineva in Romania pana acum vreun demers ca moriscarii sa fie o rasa distinsa?” Trebuia???? Oare toti inainte de nistor au fost cretini sa nu le treaca prin cap asa idee mareata?
4. “Apoi de cand jucatorul de Galati s-a pricopsit cu noul lui standard cine sa mai prezinte moriscari in expozitie daca ei raportat la standardul nou pot fi eliminati oricand pe motiv de lipsa de tip?” Sic!!! Daca vizitai Expofauna, aveai placuta surpriza sa-ti vezi moriscarii expusi “cu zecile” (20) si in toate culorile de baza dar sub titulatura pe care o merita si pe care au purtat-o cu mandrie: Jucator de Galati – varietatea joc. Si culmea, sub aceasta titulatura au fost tratati cu admiratie si respect atat de catre arbitrii cat si de vizitatori. Dovada stau cele 3 titluri de campion acordate lor. Sic!!, inca o data.
5. Din punct de vedere genetic, o rasa omogena poate avea deopotriva si ochi perlati si ochi galbeni??? EE e de acord cu asa ceva?
6 Dar nu in ultimul rand, cand promovezi o rasa exclusiv de prestatie, nu cumva trebuie sa si dovedesti ca asta este? Mai ales atunci cand afirmi ca sunt atat de multi crescatori incat porumbeii sunt cu miile? Pai hai sa vedem cum arata in competitii acest “roller autentic capabil de snururi lungi si de frecventa mare” care e capabil sa se ia la tranta cu orice rasa de rolleri din lume:
Anul 2012 – rasa: Moriscar – concurent: Nistor Adrian:
Etapa I – 9 pasari in 49 minute au jucat de 101 ori deci o medie de 0,2 jocuri/pasare
Etapa II – 9 pasari in 41 minute au jucat de 91 ori deci o medie de 0,2 jocuri/pasare
Etapa III – 9 pasari in 39 minute au jucat de 117 ori deci o medie de 0,3 jocuri/pasare
Concurent Sicora Fabian: Moriscar – cel mai bun rezultat la etapa XI – aprox 1 joc/pasare
Anul 2013 – un singur concurent, o singura etapa de zbor:
Sicora Fabian – rasa: Moriscar – medie de 0,3 jocuri/pasare
Alooooo……domnule nistor!!!!!
Acesta este cel mai bun roller din lume?????
Mai oameni buni dupa ce am citit si comentariul 103 si stiind a cui este ideea asta—“Domnul presedinte al acestei comisii a incalcat statutul Uniunii si regulamentul de ordine interioara , in momentul in care si-a permis sa puna la dispozitia domnului Nistor , e-mailurile primite de la membrii comisiei .
Procedura era cu totul alta ; Se intocmea un proces verbal de sedinta , in urma parerii membriilor comisie. , etc. .” pe o parte de aici chiar nu va intereseaza PORUMBEII va intereseaza doar functiile si jocurile de la Uniune si sa va platiti politele.
Chiar mi s-a facut lehamite si scarba. Scuze ptr administrator Andrei
Nu aveam cunostiinte de zborurile prezentate mai sus de domnul Barboianu Ionut , dar din cate inteleg domnul Nistor promoveaza un roller cu o frecventa de 1 joc , la 5 minute .
Este o ”performanta” a celui mai prost roller din lume si acest lucru este din pacate o rusine si nicidecum o mandrie pentru Romania .
In plus o ”competitie” cu moriscari nu poate sa existe cu 2 concurenti in 2012 si un singur concurent in 2013 .
Pentru ca s-a ajuns aici as vrea sa fac unele precizari dar nu inainte de a-l ruga pe domnul Dejan sa-mi publice interventia macar asa ca suntem din acelasi judet sau ca si eu sunt crescator de porumbei voiajori de vreo 25 ani.As
pleca de la interventia d-lui Nistor de acum mult timp si anume “Crescatori si Porumbari.Fragmente din istoria Rosului de Tirgoviste ” in care domnul ing.Doru Dumitrescu pe care-l stimez pentru cunostintele acumulate despre aceasta rasa si care impreuna cu nea Ioni om de mare caracter si pricepere au conservat si dus mai departe calitatile de necontestat ale rasei locale Rosu de Tirgoviste, puncta:
diferentele dintre porumbari si crescatori si bineinteles istoria rasei din copilaria d-lui si pina azi cu alba ,cu ciunga cu virfurile rasei la acea vreme care s-au pierdut, s-au refacut si alte povesti interesante din istoria rasei. Intradevar dumnealui vorbeste de o ciunga sosita la nea Paul Scarlatescu pe cosul casei. Acuma intre noi fie vorba domnul Nistor ca de la PORUMBAR la CRESCATOR in aceste relatari pe cuprinsul a 50-60 de ani o ciunga care
nu se stie clar nici aceea cit era de Bucuresti si cit era in standardul rasei care d-nul Nistor doreste ,e drum lung
Sunt convins ca inainte de perioada relatata de d-nul ing la formarea rasei a contribuit si ciungul de Bucuresti dar cum erau aceia ,citi au fost si daca caracterele lor de exterior erau in standard numai d-nul Nistor care ia vazut ne poate ajuta bineinteles cu limbajul dumnealui elevat ce pe mine nu ma impresioneaza ,il consider o forma fara fond dupa cum spunea si Titu Maiorescu despre tinerii romani plecati la studii in strainatate care la intoarcerea lor impresiona doar pri frantuzismele folosite “Geaba vi geaba te duci,geaba rupi niste papuci”
Si sa nu mai continuam cu acestea vom trece la faptele zilelor noastre si anume cred ca sunteti toti de acord cu mine ca porumbeii din crescatoria fiecaruia ne definesc sunt oglinda cunostintelor,iar calitatea lor ne clasifica in crescatori sau porumbari.
Cazul meu :48 ani ,cresc porumbei de cind ma stiu am cea mai complecta crescatorie de porumbei voiajori din linia Bricoux- printre cele mai vechi linii importate in tara 1938
In pedigreele porumbeilor mei sunt porumbei din toti cei 30 porumbei adusi de maior Traian Nitescu cit si alte linii aduse
din strainatate bineinteles tot Bricoux
Odata cu acesti porumbei cresc de 20-25 ani porumbei galateni baltati si pene simple
Odata cu acesti porumbei completez cele 25 de rase si varietati de culoare toate romanesti si am sa exemplific:
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/PORUMBEI_BRICOUX
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/ciung_de_bucuresti
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Zburator_Dungat_Romanesc
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/zburator_bujor/93673048
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Zburator_Codalb_Romanesc
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Jucator_de_Galati/93672893
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Jucator_de_Galati/93672888
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Jucator_de_Galati/93672895
http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Jucator_de_Galati/93672897
Trecind la tabara adversa adica la cei ce contesta pentru a-si atinge scopul , cinstea priceperea si conostintele mele la porumbei am sa va arat porumbeii ce fac cinste CRESCA-
TORULUI din Tirgoviste
http://nistorad.sunphoto.ro/zburator_negru_codalb_romanesc/15646500
http://nistorad.sunphoto.ro/zburator_negru_codalb_romanesc/15646496
http://nistorad.sunphoto.ro/zburator_vioriu_codalb_romanesc/CPCPGZXEHLEJKMHTPGC
http://nistorad.sunphoto.ro/g-alte_varietati_de_culoare/TDIUXPCJYRVFFUROBGN
http://nistorad.sunphoto.ro/g-alte_varietati_de_culoare/LBJWMHBKHQRFSVPMCCD
http://nistorad.sunphoto.ro/g-alte_varietati_de_culoare/BGPWBMHALBUZDOPMMGB
http://nistorad.sunphoto.ro/c-baltati_pe_gut/TFYGXRTPMIILCMKIQWZ
http://nistorad.sunphoto.ro/e-baltati_pe_galben
http://nistorad.sunphoto.ro/zburator_visiniu__romanesc/66124260
Cred ca cei care vroiau sa vada valoarea d-lui Nistor legat de porumbei au vazut.Ceilalti care imi contesta calitatile mele la porumbei sunt indoctrinati probabil de d-nul crescator Nistor. Cautind la cei in cauza poze cu porumbeii lor ca sa pot sa ii cataloghez am avut surpriza placuta ca d-nul Sicora Fabian pe care nu-l cunosc sa prezinte niste porumbei in albumul prezentat pe pagina d-lui la numele de moriscar porumbei mai aranjati decit la ceilalti, probabil
d-lui nu a mers pina la capat in sustinerea unor corcituri,unor porumbei de copii,porumbei ce nimeni in afara de d-nul Nistor nu-i considera rasa.
http://sicorafabian.sunphoto.ro/Moriscari
Referitor la domnul Tanase si funlw65 din partea lor nu am chiar nici o pretentie ,urmarindu-le aparitiile anterioare mi-am dat seama ca in materie de porumbei atita pot si ii iau ca atare.D-nul Tanase m-a surprins placut prin observatia facuta referitor la poza din carte cu ciungii cheiciugulind in curte,poate dacape viitor v-a trage concluzii dupa ce in prealabil se va consulta cu persoane cunoscatoare si sincere v-a avea vreo sansa in ale porumbariei.Iar dumneata domnule “funlw65 “-dumneata esti cel care judeca cunostintele mele in materie de porumbei,dumneata care in copilaria dumitale referitor la porumbei sustii prostia care nici macar ca si CRESCATOR
nu te pot cataloga cum ca porumbita nu sta la calcat sau porumbelul argintiu nu zboara desi il tii cu voiajorii si il zbori cu ei -este o copilarie-presupun ca ai vrut doar sa te bagi in seama si atunci e explicabil
Voi sunteti acei care i-mi puneti la indoiala corectitudinea si
priceperea mea de o viata dedicata porumbeilor-sunteti penibili!
A fost vreunul la mine in crescatorie sa plece contrariat de ce vede ? Mi-a vazut vreunul porumbeii si nu si a dorit?
I-mi spuneti d-le Nistor de neconformitatile standardului la ciungul de Bucuresti comparat cu ceilalti -dungatii deja omologati.De cine au fost omologati dungatii(gresit-dupa porumbei comuni ,de piata nesemnificativ)?Cine era presedintele comisiei ?Cum poti lua dret etalon porumbeii comuni si sa ignori pe cei de crescatori cu vechime? Oare bonatiu si Peterfi nu a facut acelasi lucru acum multi ani ?S-au crescatorii de atunci nu erau si ca cei de teapa dumneavoastra.Ati analizat poze cu porumbeii din carte ex bragagiu cu coada alba sa vedeti o corcitura de vargat cu bragagiu ?A-ti luat drept etalon o culegere de porumbei cu poze gresite ,greseli de tipar si relatari ale oamenilor vremii
CRESCATORI SAU PORUMBARI in loc sa va orientati la porumbeii ce se gasesc acum in numar foarte mare in crescatoriile adevarate.
A -ti invocat faptul ca d-nul Dina nea insuflat teoria cu trei ani de asteptare.A fost o abordare a refuzului de care m-am simtit usurat ca am gasit-o altfel trebuia sa va spun in fata sa terminati cu corciturile dvs,cu porumbeii de copii cu care v-ati umplut crescatoria dvs &co.Chiar trebuia sa va spuna cineva cit de caraghios sunteti? Ati fost prea mult bagat in seama,nu credeti ca trebuie sa va opriti? Credeti ca teoria referitor la istoria raselor romanesti pe care numai dvs o descoperiti si o spuneti in limbaj atit de elevat va da dreptul sa judecati porumbeii existenti in ziua de azi.Va informez ca peste ani chiar si istoria oamenilor a fost relativa.
D-le Nistor trecind peste calomniile ce mi s-au adus vreau sa va anunt ca ati inteles gresit opinia mea referitor la raspunsul meu in cadrul comisiei de standardizare din care fac parte ,nu v-am dat acel raspuns gindindu-ma ca porumbeii pe care doriti ai omologa sunt sau nu sunt rasa veche sau noua sau ca sunt omisi in noul standard,ci v-am dat acel raspuns pentru ca porumbeii adusi in discutie sunt niste corcitururi ce intradevar se gasesc in crescatoriile multor oameni cu scopul de a crea rase noi,culori noi dupa care in afara de ai dvs toti ajung la oala .In zona mea unde exista o traditie a raselor de jucator de galati acest porumbel mai in gluma mai in serios se cheama SKITTLES Trebuie sa va spuna cineva in fata asta, sa nu cadeti mai mult in penibil Aceste corcituri la propriu niciodata nu am sa fiu de acord sa se ridice la rang de rasa,mai mult fac apel la verticalitatea si cinstea membriilor din comisiile de standardizare si le amintesc ca in mormint sunt PORUMBARI ai rasei Jucator de Galati si nu vreau sa contribui la intoarcerea lor in mormint in urma recunoasterii acesteia
Ca sa mai destindem un pic atmosfera:
Un student la stiinte economice sta langa un catarg in curtea Universitatii.
Dupa un timp vine un coleg student la inginerie si-l intreaba:
-Ce faci colega?
-Am primit ca tema de la rector sa masor inaltimea catargului si tocmai ma gandeam cu ce formula as putea face asta mai bine.
-O secunda, spune studentul la inginerie. Scoate catargul din suport il intinde pe pamant si cu o ruleta il masoara.
-Exact 7 metri!
Dupa care pune catargul la loc in suport si pleaca. La care viitorul economist:
-Inginerii astia!…noi vorbim de inaltime si el masoara lungimea…
Ionut, cand pui intrebarile de la punctele 2 si 5 te cam descalifici din postura de arbitru si chiar si de crescator de Jucatori de Galati. In standardul Jucatorului de Galati, omologat EE sunt trecute exact aceste tipuri de ochi de la punctul 5. Si oricum pentru satisfactia comisie de standardizare ochiul moriscarului a ramas perlat cu precizarea ca ochiul galben nu este defect major. Tu oricum te pierzi repede in genetica deci nu are rost sa discutam transmiterea culorii ochiului. Referitor la punctul 2 normele EE referitoare la desen sunt aplicabile pentru rasele precizate a avea un desen specific, ca sa iti faci o idee vorbim aici despre Strasser, anumite tipuri de gusat si chiar si jucatorul de galati, care are precizat in standard un anumit tip de desen. Daca in standard nu se precizeaza un desen atunci el nu este un criteriu de apreciere pentru rasa respectiva si deci poate avea orice desen. In prezentarea moriscarului sunt chiar definite niste desene specifice dar nu sunt ingraditi pe anumite tipuri de desen. Ar fi trebuit sa stii chestiunile astea doar ai promovat un examen de arbitru.
In concluzie citire nu stii ca nu ai idee de standarde nici macar la rasele care le cresti, matematica dupa cate se vede din calculele tale iar nu stii (sau o stii dar vrei sa manipulezi uitand sa precizezi ca media aia este pe pasare si pe minut) asa ca stai linistit la piata, la prostit fraieri. Oricum fraieri vor exista mereu si tu o sa ai mereu marfa pentru ei, pot chiar sa faca si prenotari sa isi ia teapa cu anticipatie.
Atata vreme cat pe piata cat si prin crescatoriile multora exista pasari cu “floricele”, neconforme standard, care sunt vandute pe post de pasari autentice si zburatoare, tupeul nu este in curtea mea. Tupeul nu este in curtea mea nici cand sunt abordat in stilul in care sunt abordat pentru ca indraznesc sa cer socoteala – sunt indreptatit sa o fac, ca om patit (aveti detalii la comentariul nr. 47), si sunt indreptatiti toti copiii tarii asteia care vor rase romanesti de zbor si sunt batjocoriti cand li se vand pasari de voliera. Bonatiu a scris cartea aia cu un scop. Si in primul rand a scris-o pentru toti crescatorii din acea vreme. Abia dupa aceea a scris-o pentru incepatori. Insa tot nu a reusit sa stopeze declinul raselor romanesti. Dar macar are valoare istorica. Si istoria iti poate da dreptate, sau te poate acuza. Punct.
Domnule Varzescu, aveti vreo obiectie la comparatia facuta de mine intre standardul ciungului si cel al dungatilor? Deja v-am spus tot ce aveti de facut, puteti da copy-paste, nu o sa am nici o pretentie.
In loc sa ne laudam care mai de care cu cat de mari crecatori suntem noi si sa aratam cu degetul la celalalt am putea vedea unde gresim. Totul este sa se accepte dialogul si sa se accepte ca este posibil ca celalalt sa aiba dreptate, mai ales atunci cand el vine cu un argument si tu nu il poti combate. Domnul Nistor a adus niste argumente in sustinerea pozitiei dumnealui si singurul argument din pledoaria dumneavoastra este ca nu se stie ce fel de ciungi au intrat in formarea rosului de Targoviste. Argument care mi se pare foarte bun cu precizarea ca domnul Nistor se referea la calitatile de zbor ale ciungilor. De fapt nu cred ca se stie ce se dorea sa aduca ciungul in cadrul rasei aflate atunci in formare dar este clar ca in cursa lor pentru crearea unui zburator foarte performant crescatorii nu ar fi apelat la pasari de voliera.
Un aspect care ma deranjeaza este ca dumneavoastra imi considerati pasarile niste corcituri, la fel si eu as putea sa va consider ciungii niste corcituri pentru ca la fel ca moriscarii ei nu au acum un standard dar arata altfel decat celelalte pasari standardizate. Una din comisiile din care faceti parte a fost solicitata sa ia la cunostinta faptul ca exista un grup foarte numeros de pasari (mai numeros decat cel al ciungilor de Bucuresti) care au doua diferente fata de restul standardelor omologate si deci pot beneficia de un standard al lor. Chiar dumneavostra in raspunsul dat solicitarii de omologare spuneti ca moriscarul este separat clar de jucatorul de galati “(eclipsand total asemanarea cu porumbelul jucator de Galati).” Deci faptul ca porumbeii astia nu se incadreaza intr-un standard omologat deja este pentru dumneavoastra o piedica in recunoasterea unui nou standard si nu un lucru de dorit.
Inca o precizare, sunt o fire analitica si profitand de faptul ca am trait mai mult dupa ’89 decat inainte am reusit sa invat sa imi folosesc capacitatea de analiza si sa imi formez o opinie proprie, deci nu am nevoie de “indrumatori”, daca stiti persoane “cunoscatoare si sincere” sa ii indoctrineze pe altii. Eu ma multumesc sa observ si sa trag concluzii, am si eu creier si nu imi e rusine sa il folosesc.
Buna ziua tuturor!Vorbind strict de porumbeii acestia care nasc atatea controverse trebuie cu totii sa recunoastem ca ORICE EXPOZITIE,MANATA DE ORICE INTERESE SI ORGANIZATA DE ORICINE……ESTE UN PAS INAINTE!!!
Asa este si cu Expo – Fauna!
Cat priveste ideile fiecaruia……exprimate decent…….sunt constructive,fie si interogative!!!
Am marea surpriza PLACUTA sa simt alaturi destui oameni de calitate care sa ma faca sa imi continui munca”competenta sau incopetenta”!!!
Trebuie sa recunoastem ca rasele romanesti starnesc de cativa ani un curent de interes care are ca finalitate revigorarea lor!!!
ACESTA ESTE CEL MAI IMPORTANT INTERES AL MEU!!!
Cei care se vor folosi de cunostintele mele”competente sau incompetente”sunt,CA INTOTDEAUNA,bine veniti in curtea mea siii……in volierele mele!!!
ASTEPT MEREU TINERI SI BATRANI CARE SA INVETE SAU SA MA INVETE………PORUMBEII ROMANESTI!!!
Expo Fauna……dincolo de…..ORICE…..are marea calitate de a……fi existat
Sanatate siiii……….lasati porumbeii liberi!!!!!!
Scuze d-le Varzescu insa astia sunt porumbeii ce mi-au fost vanduti pe post de Argintii de Bucuresti. Va asigur ca sunt mai furios decat dumneavoastra. Cat despre faptele descrise, pot sa va zic ca sunt de formatie analist-programator si ca sunt atat logic in ceea ce afirm, cat si corect. Singurul argintiu care-mi zboara bine, nu face decat 4 sau 5 ture. Atat. Sunt convins ca poate mai mult, dar deocamdata asta este realitatea. Cat despre porumbita, vreti sau nu sa credeti, v-am spus exact ce am vazut – si va rog pe dvs. acum sa trageti o concluzie din urmatorul comportament:
imediat ce incepeau giugiuleala, porumbita se pitea iar porumbelul se urca pe ea, pregatindu-si coada in lateral, insa de fiecare data porumbita se ridica brusc si porumbelul era pur si simplu basculat de pe spinarea ei, fara sa apuce sa-si apropie cloaca. S-a repetat asta pret de trei ponte – oua limpezi, desigur. Perechea ei este cel de-al treilea porumbel, cel care prezinta cel mai mare handicap, si despre care dvs. uitati sa pomeniti ceva. Porumbita mi-a mancat-o o pisica insa ceilalti doi porumbei va stau la dispozitie (cu toate ca sunt favoritii fetitei mele) daca doriti sa-i examinati personal – veti fi socat ce pot sa vanda stimabilii crescatori pe piata.
Oricum, probabil ca a fost si ultima achizitie, pentru ca intentionez sa-mi schimb domiciliul. Altadata. Insa atunci, tot cu aceleasi pretentii la porumbeii de zbor. De porumbeii de voliera sunt satul.
Domnilor CRESCATORI si PORUMBARI din tara asta plina de rase frumoase ce merg la inima as dori numai pentru ca tot am pornit as mai fi vrut sa va arat porumbeii ce s-au prezentat in expozitia organizata la Sibiu de fostul presedinte al comisiei de standardizare adica cel care ma acuza pe mine de necinste si slaba pregatire in ale porumbariei,sa vedeti ciorile de pe lume, viorii si negrii codalbi ce nici un copil nu i-ar fi prezentat. Ieri pe site-ul Uniunii erau doua calicaturi ai acestor porumbei
prezentati in galeria foto, azi cind am vrut sa-i arat in interventia mea au fost sterse pozele.Oricum banuiesc ca i-a vazut pina acum lumea si si-a format o parere d-le Nistor
&co Oricum sa prezinti asemenea porumbei dupa care sa iti etalezi cunostintele si pentru a-ti atinge scopul sa incerci sa invoci lipsa mea de cunostinte ,si necinstea mea la porumbei este o RUSINE.
Singurul rosu intr-adevar superb este asta http://mariusvarzescu.sunphoto.ro/Jucator_de_Galati/93672897
Mai sunt unicolori frumosi in pozele dvs. dar nu ca el.
Si la codalbii pe negru jos palaria insa la Bujor, il prefer pe cel din poza lui Bonatiu. Desigur, asta nu inseamna ca stiu eu cum aratau Bujorii de Bucuresti – in anul aparitiei cartii a fost si prima data cand am vazut un astfel de porumbel (si era valabil pentru marea majoritate a raselor romanesti). Jucator de Galati am vazut si am avut, Codalbi pe Negru erau si la mine in zona.
Singura obiectie a fost la felul cum inteleg eu conceptul de tezaur (mostenire) si cum trebuie pastrat si transmis mai departe si ma refeream explicit la calitatile de zbor care fiind parte din zestre, evident ca nu trebuiesc alterate. Ca cititor al standardelor Bonatiu, am fost surprins de afirmatia dvs referitor la performantele de zbor de altadata. De unde si reactia mea. Asa ca imi cer scuze pentru pretentiile cu care v-am deranjat. Ramanem cu gustul amar ca realitatea de azi este mult diferita de cea de ieri (Bonatiu) care la randul ei, era diferita de cea de alaltaieri (Peterfi).
Cred ca pe unul l-am gasit pe un alt site al unui pasionat de fotografie,dar ca sa fiu sincer ,e doar un porumbel comun ,nu atit de urit ca cel negru codalb.Drag mi-ar fi fost sa gasesc imaginea cu cel negru codalb,a-ti fi vazut cunostintele fostului presedinte al comisiei de standardizarereflectate in acea pasare.Odata tot o sa apara.
http://dinamergeani.sunphoto.ro/1526_Expo_Sibiu_2013/93231789
Multumim mult domnului Varzescu pentru linkurile trimise , unde am avut posibilitatea de a vedea jucatorii de Galati , moriscarii , domnului Adrian . Sunt in realitate niste hibrizi , un amestec de mai multe rase , mojarate cu dibacie si tact .
Cresterea raselor de porumbei de agrement romanesti,te fac partas la cea mai mare tiganeala posibila intalnita vreodata in istoria columbofila
@g.botezatu – concluzia zilei. saptamanii. lunii. anului! …
@porumbei.ro ,sunt prea mic pentru o concluzie atat de mare?sau e ceva binestiut de toata tara asta,inafara de mine….
Se tot vorbeste pe aici ca rasele noastre nu zboara, si, toata lumea arunca vina pe celalalt. Vreau sa intreb si eu, cate persoane din cele care comenteaza(dau commenturi) pe acest site au si facut ceva in acest sens? Am avut fericita ocazie sa vad un adevarat maestru intr-ale antrenamentelor de zburatori. Un domn din Timisoara, iranian de origine, la el am vazut pentru prima data negrii codalbi zburand in stol, al 2-lea antrenament in acea zi, ca nu a stiut ca vin si i-a zburat de dimineata. 2 ore si jumatate au zburat pasarile, si acele pasari erau din porumbei inchisi destul de multi ani. Deci problema nu e faptul ca stau inchise, ci faptul ca nimeni nu face nimic, le da drumul toata ziua afara si se asteapta ca pasarile sa zboare singure in disparitie sau nu stiu cate ore… asta nu se va intampla niciodata. Pasarile sunt tinute cu hrana putina si zborul afara consta doar in zborul propriu zis(antrenamentul), in rest “arest” in crescatorie!
Octavian, in cartea lu peterfi din 1963 se spunea despre dungati: in trecut au fost o rasa de zbor, in prezent fiind tinuti exclusiv la voliera (citat din aducere aminte).
In 2010 eu, oficial, am zburat Dungati romanesti gagii in competitie (poti verifica pe site-ul RCR). Si chiar daca rezultatele nu te vor da pe spate, totusi, intre 10 si 30 minte este un rezultat exceptional pentru o rasa care acum 50 ani era considerata una exclusiv de ornament.
Deci, ai un raspuns la intrebarea ta de mai sus.
Si daca tot am intrat in dialog, lamureste tu pe cei care inca isi mai dau importanta fara sa aiba o baza teoretica: o rasa care se vrea una cu un standard care se respecta, poate avea deopotriva si ochii galbeni si ochii albi??? Este culoare ochilor un caracter care sa diferentieze strict o rasa fata de alta?
Imi cer scuze, din graba am scris Peterfi cu “p” mic. Acest nume chiar merita respect. Deci, rectific: Peterfi.
Cu culoarea ochiului nu e neaparat asa problema Ionut. Dar daca in standard este specificat ca trebuie sa aiba ori ochi galben ori ochi alb atunci e o problema… Dar sunt multe rase unde exista si pasari cu ochi albi si pasari cu ochii galbeni, asta pentru ca nimeni nu da importanta la culoarea ochiului la respectiva rasa(ex sunt Voltatii). Sunt alte caractere mult mai importante. Dar la noi in tara, din cate stiu eu, la toate rasele, culoarea ochiului este caracter de rasa.
Sunt porumbei cu ochi albi , sunt porumbei cu ochi galbeni , au ciocul lung , sau scurt , dar daca provin din rase de ZBOR , trebuie zburati !!!!!!!!!!!!!!
Cine nu zboara constant porumbeii si nu participa in competitii oficiale , trebuie sa-si cunoasca lungul nasului !
De formatori de opinie , mentori , fara rezultate , nu avem nevoie ;
Este pana la urma si o chestiune , de bun-simt !
Legat de porumbeii din rasa Jucator de Galati , dorim sa aflam punnctul de vedere al campionilor din sezonul 2013 .
Asa trebuie sa se desfasoare lucrurile intr-o tara civilizata !
Ii felicit pe domnii Dina Mergeani si Barboianu Ion , pentru modul cum administreaza competitiile cu porumbei de zbor.
Dragi crescatori de porumbei de agrement , cautati
forta pacii in tot ceea ce faceti , in fiecare cuvant pe care-l
tastati . Pentru ca pacea este cheia intregii cunoasteri a
tuturor misterelor raselor romanesti de porumbei .
Pacea fie cu voi !
Felicitari domnule Cioanu , pentru cuvintele foarte frumoase scrise mai sus !
Rog un cunoscator , sa puna linkurile cluburilor , asociatilor , uniunilor , in care in anul 2013 s-au zburat in sistem competitional porumbei din RASE ROMANESTI .
Bujori , ciungi , arginti , zburatori de Severin , dungati romanesti , galateni , etc. pentru a vedea cine se pricepe cu adevarat la porumbei , realizeaza rezultate si este indreptatit sa dea sfaturi .
In acest fel ne va fi mai usor sa facem diferenta dintre impostori si adevaratii profesionisti .
Va multumesc anticipat !
Caci doar asa fiind cu totii pe pace veti putea colabora si prin
colaborarea voastra ceata in care se afla rasele romanesti se
va disipa , misterul originii si evolutiei lor va va fi dezvaluit !
Si incepand din acel moment atat porumbeii cat si crescatorii
vor prospera .
Pacea fie cu voi si LASATI PORUMBEII SA ZBOARE !!!
“I-am explicat si lui, problema vine de fapt din standardul dungatului care din graba de a omologa rapid cat mai multe rase a fost facut prin contopirea argintiu/bujor cu gagiu/bragagiu. Asta este o greseala majora pentru ca daca ar fi mers la EE un cunoscator al acestor rase si ar fi avut la indemana pasari reprezentative ar fi putut argumenta usor la comisie doua standarde in loc de unul. ” :-)))))) DACA AFIRNATIA ASTA VINE DE LA UN FOST MEMBRU IN COMISIA DE STANDARDIZARE CARE ALATURI DE NISTOR ADRIAN SI-AU DAT GIRUL SI SI-AU ETALAT MAREA PRICEPERE CE MAI POATE FI ZIS——-:-))))) SI AU TUPEUL SA II FACA PE CEI DIN ACTUALA COMISIE DE STANDARDIZARE INCOMPETENTI.
Sa ne prezinte si noua ce crescatori din sud la rasele astea au consulta?
Numai bine
Zilele acestea mi-am permis sa citesc articolele domnului Nistor Adrian si am descoperit cu stupoare afirmatii de genul: ” Minciuna grosolana din clasamentele afisate de Dina Mergiani e ca jucatorul de Galati “traieste” ca un parazit pe spinarea jocului prestat de moriscari. Si-atunci de ce sa-ti doresti ca moriscarii sa fie o rasa separata cand fara ei jucatorul de Galati, ca si joc, nu mai reprezinta aproape nimic? ”
Cred ca intr-adevar este” NEVOIE DE CLARIFICARE”.
Eu nu dispun de timpul si rabdarea domnului Nistor, de aceea voi fi scurt si concis.
Dupa ce am verificat clasamentele am facut cateva calcule scurte pentru a putea vedea cine este parazit, galateanul sau moriscarul?
concurentul Nistor Adrian cu rasa moriscar in trei etape a avut o medie de 11,4 jocuri/porumbel/etapa.
concurentul Butnar Alin 18,6 jocuri /porumbel /etapa.
concurentul Caratas Catalin 10 jocuri /porumbel/etapa.
concurentul Porojan Claudiu 11,4 jocuri/porumbel/etapa.
Se pare ca cei mai buni jucatori de galati joaca mai bine decat cei moriscari.18,6 nu este egal cu 11,4 niciodata ori cat ar incerca unii sa mascheze adevarul.
DAR ADEVARUL ESTE MULT MAI DUREROS.
De ce ?..
Pentru ca in competitia ( celor doua persoane) in care a participat dl Nistor se puncteaza, ATENTIE!!!!!!!!…. dupa cum urmeaza:
1 punct pentru 1-2 tumbe executate pe spate.
2 puncte pentru 1-2 tumbe efectuate in alte directii decat spre spate.
0,5 puncte pentru tumbele precedate si urmate de caderi in coada. (acestea au intrat in media domnului Nistor)
Jocurile acestea nu fac cinste moriscarului in conditiile in care la jucatorul de Galati acestea nu se puncteaza.
Deci din cele 11,4 jocuri /p/e ale domnului Nistor mai taiati aproximativ 20% cat reprezinta aceste jocuri din nr total si veti vedea ca ramane cu aproximativ 9 jocuri/p/e. PUTIN, FOARTE PUTIN, DOMNULE NISTOR.
Pentru ceilalti concurenti trebuie sa aveti in vedere ca porumbeii lor au executat si zbor de mare inaltime si disparitie dupa cum urmeaza:
451 min. zbor de calitate din cele 700 ale porumbeilor lui Porojan
235 min. zbor de calitate din cele 402 ale porumbeilor lui Caratas
104 min de zbor de calitate din cele 312 ale porumbeilor lui Butnar.
ATENTIE !!!! Acesti porumbei au jucat in toate sutele acestea de minute, fara ca cineva sa mai calculeze de cate zeci sau sute de ori. (media ar fi fost mult mai mare)
PORUMBEII DOMNULUI NISTOR AU PRESTAT IN TOTAL IN TREI ETAPE 129 MINUTE ZBOR PE DEASUPRA POMILOR. DUUUREEEEROSSSSSSSSS!!!!!!
Haideti sa vedem cat reprezinta zborul asta asa cum este el in comparatie cu zborul de calitate al celorlalti.
SIMPLU! aproape cat au zburat porumbeii lui Butnar la mare inaltime si disparitie. Aproape jumatate cat au zburat porumbeii lui Cartus si aproape UN SFERT din cat au zburat porumbeii mei la mare inaltime si disparitie. Scuzati ca am comparat merele cu ciulinii.
CONCLUZIA DUREROASA este ca porumbeii lui Nistor nu se pot compara cu porumbeii celor enumerati mai sus.
CEI DIN COMISIA DE STANDARDIZARE TREBUIE SA RETINA CA SINGURA DIFERENTA IN AER INTRE JUCATORII DE GALATI SI MORISCARI ESTE NEPUTINTA CELOR DIN URMA DE A ZBURA MAI MULT SI MAI SUS CUM AU FACUT PANA ACUM DE ZECI DE ANI, in rest doar vorbe frumoase de la un domn educat dar care reuseste mai mereu sa truncheze adevarul sub diferite forme.
@ cei care sustineti moriscarul.
Va rog sa veniti cu date concrete, nu cu vorbe lungi lipsite de continut. Stiti zicala aia : ” vorba multa saracia omului”
Emil te agiti de pomana. Daca asta a fost singurul lucru de care ai reusit sa te iei din tot mesajul meu inseamna ca am dreptate in tot ce am zis in rest si singura ta gaselnita ca mare “fan” al meu a fost sa imi reprosezi niste chestii pentru care nu sunt responsabil. Mai intreba cum a fost cu standardele alea, cine le-a redactat, cine si in ce perioade a fost in comisia de standardizare si mai ales cine a prezentat pasarile la comisia EE si foarte important cine si ce fel de pasari a trimis pentru exemplificare. Cand o sa ai toate informatiile astea o sa vezi ca mesajul postat de tine este total aiurea. Cunosc si cazuri mai recente, daca nu ma crezi pe mine sau pe Nistor poti sa il intrebi pe Dina sau pe Vlad ce pasari a ales comisia pentru a fi trimise la exemplificare in cazul jucatorului de Constanta si ce pasari au ajuns acolo.
Cat despre competenta unor membri actuali ai comisiei imi mentin parerea pana la proba contrarie. Doi si-au demonstrat incompetenta, unul a aratat ca este pe merit in acea pozitie iar informatii despre munca celorlalti in comisie inca nu am sa imi pot forma o parere despre ei. Au primit o solicitare legitima pe care au avut comentarii subiective si asa cum spunea domnul Varzescu mai sus el se opune moriscarilor datorita unor proprii prejudecati nu pe argumente solide. La fel au cam dat cu oistea’n gard si cu standardul ciungului care le-am demonstrat ca are lipsuri/scapari si nu am vazut pana acum sa imi aduca vreun argument ca gresesc. Deci pana nu or sa aiba niste argumente cu care sa isi sustina niste opinii raman niste incompetenti care nu pot trece peste ce au in cotet si nu pot gandi la nivelul unei comisii nationale de standardizare. Chiar si tu ar trebui sa fii suparat de nivelul lor de competenta pentru ca esti implicat direct in standardizarea ciungului si chiar daca doi dintre ei sunt implicati alaturi de tine in proiect se pare ca nu prea reusesc sa faca fata si e posibil sa nu reuseasca sa iti omologheze pasarile sau sa ramai cu un standard prost. Nu cred ca iti doresti lucrul asta.
Domnule Porojan datele concrete au fost prezentate comisiei de standardizare, le-am demonstrat cu date si pasari ca moriscarii au cel putin 2 diferente fata de jucatorul de Galati. Ai avut curiozitatea sa vezi diferenta dintre un moriscar si un jucator de galati din standardele lor? Din prezentarea rasei se specifica clar si modul de manifestare in aer si ai fi putut vedea de acolo ca nu este la fel cu al jucatorului de galati, la moriscari se urmareste maniera de joc si nu se urmareste durata si inaltimea de zbor. Tu poti considera asta o neputinta, este problema ta, nu cresti pasarile astea deci nu stiu de ce te supara atat de mult cum zboara sau nu moriscarii. Nu am vazut pe nimeni sa zica ca moriscarii inscrisi in competitii de Nistor sunt cei mai buni si din cate stiu nici el nu sustine asta. Daca tot te-ai apucat sa compari rezultate pot sa iti spun ca Mocan, concurent la RollerClub cu pasari care se incadreaza foarte bine in standardul moriscarului a realizat o medie de peste 20/j/p deci mai mare de 18.
Daca tie iti plac jucatorii de galati e foarte bine, nu te opreste nimeni sa iti cresti linistit pasarile si sa le zbori in competitii dupa regulamentul care iti convine. Eu am pasari care arata altfel decat ale tale si vreau un standard pentru ele, care este problema? Cu ce te deranejaza pe tine ca eu vreau un standard pentru pasarile care le cresc? Cu ce stirbeste omologarea moriscarului din aura Jucatorului de Galati? Daca se omologheaza moriscarul jucatorii tai, ai lui Butnar sau ai lui Caratas nu or sa mai joace? Jucatorul de Constanta este o rasa 99% de ornament, deci foarte departe de performantele jucatorului de galati si nu am auzit atatea voci care sa se opuna vehement omologarii lor. Sunt si ei niste neputinciosi, nu? Crescatorii de Roller de Birmingham pretind ca jucatorii lor sunt cei mai buni rolleri, te opui pe principiul asta si omologarii lor?
Cand privesc competitia in care a participat domnul Nistor imi amintesc de bancul ala : “Doi copii numarau o bila “
:-)))))) Valik Valik slab slab tocmai ca stiu si de unde s-au luat pasarile ptr prezentare si tocmai ca stiu si ca nu s-au consultat deloc crescatorii din sud . Acum ce sa zic tu probabil ca esti inca marcat ca in 2011 ai avut 39 de voturi inpotriva sa ramai la comisia de standardizare porbabil ca erai prea competent si prea specialis crescatorule fara porumbei dar mare specialist in poze si citit.
“va urez succesuri” tie si celor doi mari “crescatori” de porumbei nistor si funlw65. Cumparati si voi cartea lui Dina Mergeani ca are multe poze.
Off topic pentru mine !!!!
Pentru com 127:
Cand spui “competitie” trebuie obligatoriu sa fie minim 2 concurenti. Asa ca se pot numi competitii cele de la Uniune:
http://ugcppamr.webs.com/rezultate20072013.htm
cele de la Asociatia crescatorilor de Jucatori de Galati – Romania:
http://asociatiacrescatorilordeporumbeijucatoridegalati-romania.ro/category/rezultate/
si cele de la Rollerclub:
http://rollerclubromania.webs.com/rezultateresults.htm
Nu acelasi lucru se poate spune despre Zenit, unde a fost un singur participant la cate o grupa:
http://aczenit.webs.com/rezultateresults.htm
Din informatiile mele mai sunt cluburi care-si desfasoara activitatea (CNT, etc) dar care ori nu au site-uri ori nu au fost inca actualizate.
S-a facut lumina?
Asa mai da !
Langa domnii Chelu Emil si Barboianu Ionut (fosti Campioni) , azi a aparut un alt star , Campionul Absolut al A.C.P.J.G.-RO .
Sunt specialisti , profesionisti , au demonstrat prin fapte , au tot dreptul sa vorbeasca , jos palaria !
Pentru cei care nu stiu , Campionul Absolut al celor de la A.C.P.J.G.-RO , la rasa Galatean , varietatea zbor si joc , nu este altcineva decat respectabilul domn Claudiu Porojan , din Bucuresti !
Domnul Bivolaru , a uitat sa mentioneze acest lucru .
Asteptam si alti Campioni sa-si spuna punctul de vedere . Oamenii cu rezultate au tot dreptul sa vorbeasca !
Si-au castigat acest drept prin munca …
Multumesc mult domnului Barboianu , pentru comentariul nr. 138 .
Aceste linkuri (aceste clasamente) , ne ajuta sa facem diferenta intre impostori si adevaratii profesionisti .
Incet si cu rabdare , se va face lumina !
LASATI PORUMBEII SA ZBOARE !!!
Domnule Tanase acesti porumbei, care joaca precum o morisca, au facut si trebuie sa faca parte din patrimoniul Jucatorului de Galati. Prin omologarea separata a acestora se pierde o parte importanta din acest tezaur. Sunt multi crescatori care detin jucatori de Galati care joaca ca o morisca. Ce se va intampla cu acesti galateni, vor fi scosi in afara rasei pentru ca se manifesta ca “alta “rasa (moriscarii romanesti).
Aceasta omologare poate leza interesul legitim al galateanului.
Va intreb ce se castiga, pentru ca nu sunt prea multe persoane care sa se inghesuie sa zboare sub aceasta titilatura. Credeti ca jucatorii de galati pe care-i detineti vor juca mai bine sub aceasta titulatura? Eu cred ca nu.
Persoana pe care ati dat-0 exemplu a crescut si a participat in competitii cu porumbei din rasa jucator de galati.
In 2013 o singura persoana a zburat sub titulatura de moriscar si acesti porumbei nu cred ca s-au manifestat diferit de jucatorii de Galati.
Am o intrebare. In ce categorie s-ar incadra un galatea care ca pui zboara foarte bine si presteaza joc stans si lung iar in al doilea an doar joaca strans si lung si pe langa asta mai scoate si pui cu zbor foarte bun si joc strans si lung.
Emil stiu ca te oftici rau de tot cand am dreptate dar asta este. Nu trebuie sa ne precizezi, stim si am observat ca pentru tine cartile sunt off topic. Chiar daca nu ti-ar strica sa mai pui mana sa citesti standarde, descrieri si ceva genetica oricum nu cred ca intelegi mare lucru.
Daca tot stii detaliile omologarii raselor romanesti la EE inseamna ca doar iti place sa comentezi aiurea. Sper ca macar cu ocazia asta ai citit si tu standardul dungatului si pe al ciungului si nu faci in continuare selectie dupa ce auzi prin piata de la diversi crescatori sinceri.