96 comentarii la “Expozitia Nationala de la Cluj 2009 (agrement)”

  1. Foarte frumosi primii 2 porumbei cred ca sunt kingi. e unde i-ati luat din tirg ?

  2. Poza 4 – e prima data in viata mea cand vad porumbel negru cu dungi albe. Soc! :)) Ce rasa este?

  3. intradevar foarte frumoasa expozitia.am vizitat-o si eu ,da pacat ca nu prea erau voiajori….

  4. poza 11 (cea postata de corbu) rasa pare sa fie gryv ,dar am o usoara indoiala pt ca nu-i vad si pozitia.(acesti porumbei au picioarele foarte mari,as ca sunt inalti). daca este griv desenul este specific pentru ca am avut si eu si alti crescatori din craiova si aveau acelasi desen.

  5. pentru corbu

    vezi:www.huhnschecken.de

    Rasa robusta tip gaina orig. austro-ungara
    desenul este tipic ,culori albastru. rosu ,negru ..?

  6. Pt. Gabriel si Helmuth, multumesc! Imi imaginam acesti porumbei mai degraba asemanatori cu voiajorii si ma gandeam oare cum arata in zbor.
    Oricum, deosebit de frumoasa si interesanta culoarea.

  7. poza 4 chiar ca nu am vazut o asa culoare , voiajori or fi avut vreodata aceasta culoare ?!!!:-?

  8. O expozitie reusita organizatoric,cu toate ca sambata dimineata inca mai erau unele custi nelegate.Foarte multi vizitatori,mai ales duminica cand eliberarea exponatelor a intarziat din cauza vizitatorilor si inca mai veneau vizitatori chiar si dupa inchiderea expozitiei.Dupa cum a spus conducatorul delegatiei germane organizatorii au reusit un Dortmund in miniatura,prezenta iepurilor si a altor pasari in afara de porumbei a contribuit mult la aceasta impresie si la numarul mare de vizitatori.
    Se pare ca au invatat atat din greselile proprii cat si ale altora si chiar daca numarul pasarilor a fost relativ mic,au fost de calitate si sanatoase.Unele pasari au fost arbitrate dupa deschiderea expozitiei(tobosarii din cate tin minte)
    .Arbitrajul a fost OK in masura in care toate fisele erau completate si folosite in mod corect.
    Probleme au fost la zburatorul orbetean unde se pare ca nu exista un standard care sa cuprinda in mod corect varietatile de culoare ale rasei,astfel in afara de vreo 2-3 exemplare restul nu intrau in standard datorita culorii.A fost folosit un standard care recunoaste doar prima varietate de culoare prezentata de Bonatiu astfel varietatile pe gut si solzate care se cresc in numar foarte mare la noi au ramas pe afara.
    Au fost probleme la rasele arbitrate de straini(ungaria,slovacia,germania) unde fisele erau completate in limba materna a arbitrilor astfel crescatorii romani nu au putut citi fisele.Ar fi fost nevoie de un translator macar care sa scrie fisele in romana dupa ce ii dicteaza arbitrii straini.In conditia in care au fost prezentate intr-o alta limba decat cea romana(nici macar engleza) fisele respective sunt nule pentru crescatori.
    Catalogul a fost foarte slab,aproape imposibil de citit,se pare ca unii crescatori nu au mai ajuns la expo cu toate ca erau trecuti in catalog.
    Ca impresie generala a fost o expozitie reusita si cred ca pt prima oara la noi organizatorii au luat nota mai mare decat crescatorii care se pare ca mai au mult de lucru la capitolul scopul expozitiei nationale si cum trebuie sa se prezinte la ea.

  9. porumbelul din poza 22 oare ce rasa este :D ?
    multumesc !!!

  10. Inca ceva legat de organizarea arbitrajului,sunt foarte multe rase la care arbitrajul se face separat pe tineret si maturi pt ca anumite caractere nu apar decat in al doilea an.Carierii au fost facuti praf cu ocazia asta tocmai pt ca nu au fost separati pe varsta si pt ca erau imprastiati in 3 locuri in expozitie.

  11. merge cineva la olimpiada de la dormund(germania).daca sunt doritori va rog contactati-ma la 0742 408 560,mai sunt 8 locuri in microbuz.

  12. Foarte frumoasa expozitie (atat cat se vede in poze).
    Aceste expozitii mixte (porumbei, pasari de curte, pasari de ornament, iepuri, …) mi se par cele mai atragatoare.

    P.S. – Porumbei.ro a scris: “Gainile alea pitice cu desen gen dalmatian sunt mortale!!!”
    Ce bine-ar fi de am gasi in “peisajul virtual” romanesc un site ca acesta dedicat pasarilor de curte si ornament.
    Cu atat mai multe trebuie pretuit acesta!

  13. pentru robi din oradea – porumbelul den poza 22 este un misirliu ( filigramat)

  14. foarte frumoasa expozitia am fost si eu si a fost foarte placut.
    foarte multi porumbei. si targul era plin.
    o expozitie foarte reusita

  15. olimpiada columbofililor de porumbei voiajori se tine la dormund -germania intre 15 si 18 ianuarie.detali referitor la transport aflati la 0742 408 560

  16. salut, vreau sa-i felicit pe organizatori pt expozitie, si vreau sa amintesc ca am vazut in materialul trimis de VALENTIN TANASE, porumbei.ro mai jos la comentarii al doilea set de poze, la rasa jucator de galati un exemplar care a iesit campion, si mai are si calificativul exceptional, o pasare care are chenare sparte (alb pe capace), ceea ce nu e admis, mai ales cand dai acest calificativ, asta pt ca au fost niste discutii anterioare cu privire la arbitrajul efectuat la craiova, ca daca arbitrau cei de la cluj………..etc. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, si nu tin nici cu aia nici cu ceilalti, dar …………………….peste tot e la fel. Va multumesc ca ma-ti ascultat si sper inteles.

  17. detali despre olimpiada se gasesc pe site-ul;www.brieftaube.de

  18. salutare Vali ce sa intimplat cu arbitrazul la orbeteni?Cine ia arbitrat?Dupa cite am inteles eu, standardul a fost omologat si rercunoscut international(cel a lui Bonatiu cu ceva inbunatatiri ) Care sint inbunatatirile? Adevarul rasa a evoluat,dar asta nu te impiedica ca arbitru sa arbitrezi, dupa parerea mea ori arbitrul nu avea notiuni despre rasa ori nu se cunosc toate varietatile de culoare

  19. Pt aurelian
    Dupa cum am spus standardul era cel din bonatiu,mai putin varietatile de culoare,practic nu corespundeau decat decat cei din prima varianta de culoare.Adica cei cu maro-roscat pe corp,gat,gusa,coada,chenar vizibil in coada.Cu acel standard in mana oricine ar fi descalificat tot.Oricum exceptand culoarea nu erau multi campioni acolo…In primul rand erau unii diformi,excesiv de nucati,cu aspect de castaniu,coada era intoarsa in jos,unii erau foarte trenati(campionul avea tinuta de roller)altii aveau ciocul negru,unii intruneau chiar 2-3 defecte grave.Daca toata expozitia s-a arbitrat conform standardelor europene asta a fost cel cu care s-a arbitrat.Oricum trebuie trecute neaparat in standardul european toate varietatile de culoare pt ca ce este recunoscut acum acopera doar maxim 20% din ce se creste la noi.Daca este sa o luam la nivel european cred ca numai eu am in crescatorie la fel de multi ca toti cei din afara romaniei.

  20. Pt smeu ionut
    La galateni ies mereu discutii si daca acel defect nu este trecut pe fisa este o eroare de arbitraj.Problema semnalata de mine in cazul craiova era legata de completarea uneori hilara a fiselor.Orice crescator putea sesiza acesta greseala si sa faca o contestatie,cu standardul in mana care sa demonstreze ca acela este defect grav si astfel acel campion primea maxim 92pct.

  21. Foarte frumosa expozitie insa in viata nu le poti practica pe toate la nivel profesionist ori ornament si toate celelalte vietatii ori porumbelul voiajor(parere strict personala) si frumusetzea concursilor.

  22. imi pare rau ca trebuie sa o spun dar porumbeii king din materialul de mai sus sunt foarte slabi.Felicitari pt. organizare.

  23. nu ma pricep eu la kingi prea bine,de aceea nu pot sa ma pronunt,dar principalul scop al u.g.c.p.p.a.m.r. este promovarea raselor romanesti si eu zic ca rasele romanesti au fost bine reprezentate…si nu este numai parerea mea.

  24. super expozitie super porumbei.pt robi oradea porumbelu’ din poza 22 este un satinet :P:P felicitari pt expozitie

  25. Arbitrajul,chiar si atunci cand este bine intentionat,poate suferi din cauza imperfectiunilor din standarde.Este adevarat ca unele din rase au standarde omologate european,numai ca aceste standarde “europene”,ca sa le zic asa,nu reprezinta o varianta actualizata ci o repunere in formatul cerut de asociatia europeana a modelelor cuprinse in cartile lui Peterffi si a lui Bonatiu,din care,evident au fost eliminate erorile grosolane,datorate,sa zicem,tiparului ,la vremea editarii celor doua carti.
    Pe de alta parte,implementarea acestor modele europene de standarde,nu ne scuteste de interpretari eronate.Bunaoara,din modelele europene au disparut marimile metrice,care indicau cat mai precis anumite caracteristici ale raselor,totul facandu-se acum la nivel apreciativ.Iar cand spunem ca un exemplar are ,de exemplu,ciocul proportional cu capul,iar acesta din urma e la randul lui proportional cu porumbelul in ansamblul sau nu inseamna ca totul e in regula.Poate ca la nivel european dupa ani si ani de experienta crescatorii au inteles atat rolul lor cat si al expozitiilor la care se prezinta,ceea ce deocamdata la noi e departe de a fi o certitudine.Momentan la noi inca prea multa lume isi inchipuie ca rolul unei expozitii nu e decat unul pur comercial si ca atare procedeaza in consecinta.Speram ca in timp vom invata ceva si din punctul asta de vedere.
    Pentru c-am facut referire mai sus la problemele standardelor am sa ma opresc asupra a doua aspecte:dimensiunea ciocului si acceptiunea termenului “porumbel trenat”.Pentru primul aspect am sa fac trimitere la doua rase,respectiv jucatorul ardelean nemotat si jucatorul de Galati.In cazul ardelenilor termenul de ‘scurt” prevazut de standard este inteles de majoritatea crescatorilor drept unul foarte scurt,adica,in marime masurabila in mod cert toti cei care au fost prezenti erau sub cerintele din standard.In cazul galatenilor,unii inteleg ca termenul “mijlociu” poate depasi lejer 20 mm,ceea ce din punct de vedere al standardului ar fi limita maxima admisa si asta doar in cazul varietatilor “ameliorate” de baltati pe vanat,la celelalte varietati de culoare fiind cu 2-3 mm mai jos,asta in conditiile variantei masurabile de la varful ciocului la coltul gurii.In mod practic,cred ca 3/4 din baltatii pe vanat nu se incadrau in cerintele standardului si-ar fi trebuit penalizati corespunzator.
    Referitor la semnificatia termenului “trenat” trebuie spus ca exista rase “usor trenate”,altele cu”trena medie” si inca altele ” cu trena mare”,adica e cazul celor care practic isi tarasc aripile pe sol.Din punctul asta de vedere e necesar ca standardul sa precizeze foarte limpede,pentru evitarea confuziilor, care gen de trena e specifica fiecarei rase in parte,nefiind deloc suficienta o exprimare de genul:”aripile purtate pe coada sau trenate”.
    Ca si concluzie,consider ca foarte buna organizare de anul asta de la Cluj trebuie sustinuta si de o calitate crescanda a porumbeilor,iar aici e treaba crescatorilor sa-si arate maiestria in a produce exemplare cat mai conforme cu standardul rasei respective.

  26. salut Vali tu ai fost in crescatoria mea si ai vazut orbeteni mei problema cu culoarea la orbeteni nu este de azi partea ce mai proasta este ca nu se fac cu adevarat reglementari in acest sens,orbeteanul a evoluat odata cu trecerea timpului,si-a pierdut din calitati dar a si cistigat, partea cea mai proasta este ca nu mai exista crescatori care sa poata expune exemplare din toate varitatile de culoare si apoi sa se umble si la standard.In privinta formelor acum depinde de crescator(nu vreau sa jignesc pe nimeni) daca vrea sa creasca orbeteni sau prin infuzia altor rase corcituri

  27. Referitor la dilema “rase romanesti sau rase straine” cred ca tot seful delegatiei germane a pus punctul pe “i”.El s-a exprimat ceva de genul:”voi romanii ar trebui sa va concentrati atentia pe rasele voastre,nu doar fiindca sunt extrem de frumoase ci si pentru ca la rasele “internationale” oricum e foarte greu sa-i depasiti pe altii.”.

  28. Sunt mai putin de 10 crescatori de orbeteni in tara cu loturi capabile sa sustina toate varietatile de culoare.Eu am propus mai de mult sa gasim o metoda sa putem comunica eficient si sa stabili clar cu pasrile in fata toate varietatile de culaore pt rasa este si una de culoare.Sunt chiar foarte interesat de crearea unui club de rasa.Problema adevarata nu este cea a culorii pt ca aici avem exemplul european unde la rase precum gusatul pomeranian sau zburatorul danzig crescatorii inteleg prin evolutia rasei crearea unei cat mai largi varietati de culori in cadrul rasei.Zburatorul danzig arata peste tot la fel,indiferent de culaore care poate varia extrem de mult.La noi fiecare modificare de culoare vine cu o modificare morfologica.La orbeteni este problema ciocului negru,a cozii care se subtiaza sau sub presiunea zborului nu mai este plata ci convexa,a trenei care in loc sa fie usoara(varfurile aripii putin sub coada) sau aripi purtate langa coada a ajuns trena evidenta cu distanta mare intre coada si aripi sau aripi purtate pe coada aproape intretaiate(mai ales la cei care zboara bine),mai este problema tinutei care combinata cu picioarele prea scurte au facut ca orbeteanul sa arate ca o varietate de culaore a castaniului.O culoare noua se poate prezenta la o expozitie nationala si prinde in standard foarte usor atata timp cat porumbelul respectiv arata ca un orbetean din punct de vedere morfologic.

  29. Cat despre rasele romanesti vs rase straine cred ca ii putem ajunge si chiar depasi si la rasele lor asa cum fac si ei cu ale noastre.Daca fiecare crescator ar avea in fata standardul rasei pe care o creste si nu ar mai face selectia dupa cum a auzit din batrani sau de la diversi “profesori” din piata am ajunge la nivelul lor foarte usor,toate acestea combinate cu un arbitraj foarte bun.Un arbitru strain la expozitia noastra nationala poate arbitra alaturi de un roman,sa ii arate fineturile unei rase care se creste de mai mult timp la ei,dar nu ajuta cu nimic crescatorul de la noi daca vine si scrie intr-o limba necunoscuta pe fisa de arbitraj.Asa ma pot duce si eu sa arbitrez orbeteni sa zicem in elvetia,scriu pe toate fisele ceva defecte inventate si gata,oricum nu pricepe nimeni ce scrie acolo.Credeti ca strainii ar accepta asa ceva?
    Este pacat pentru ca avem crescatori foarte buni de rase de ornament sa ii lasam deoparte ca sa ne concentram pe rasele romanesti.

  30. salutare Vali eu iti propun ca in vara cind porumbei sint napirliti si au pui si se pot aprecia la adevarata lor valuare,sa facem un topic din mai multe crescatori in care sa prezentam toata gama de culori ale orbetenilor(poze urmate de un comentariu adegvat) in a incerca stabilirea cit mai corecta a varietatilor de culoare. Cu deosebita stima si respect Aurelian Bartalis

  31. Pt.Alexandru eu inca nu am inperecheat orbeteni si nici nu iam ales am in jur de 100-120 de bucati sigur o sa mai dau din iei da momntan imi pare rau nu vind

  32. pt dl aurelian:lasa ti un contact sa pot lua legatura u dumneavoastra cand o sa aveti de vanzare.multumesc

  33. salutare tuturor,
    cand se organizeaza urmatoarea expozitie regret ff mult ca nu am stiut de aceasta, poate la urmatoare o sa ajung dac o sa stiu data.

  34. multumim pt poze si ce nar zice ori ce om ^ce nas da sa am asa de exempalre^

  35. Pt GEORGE
    Au fost si germani de frumusete,o sa incerc in seara asta sa mai adaug niste poze in galerie si sa le trec si la explicatii numele rasei.

  36. stimati administratori ai acestui site sunt incepator va rog f. mult sa afishati toate expozitiile care se tin la noi deoarece nu le gasesc nicaieri abea dupa aflu shi eu ca a fost expozitie la cluj sau la timishoara singura prezentata pe site a fost cea de la craiova prezentata frumos de dl bogdan in care era shi adresa shi absolut tot multumesc anticipat

  37. Pt marius
    Vina apartine organizatorilor care nu isi fac publicitate.
    Daca te inscrii la un club sau asociatie o sa fii sigur mai informat in legatura cu expozitiile.

  38. buna expozitie ,bine organizata dar la albitraj cam nasol , ma refer la ardelenii , in rest bun ,’calificativ’

  39. este foarte greu sa faci publicitate in Romania preturile la televiziunile de succes sint exorbitante iar in majoritatea asociatilor columbofile membri sint oameni obijnuiti, iar de sponsorizat este foarte greu gasirea unor oameni car sa accepte sa sponsorizeze o expozitie

  40. EXPO:
    16-18 ianuarie tarnaveni,timisoara
    22-25 ianuarie timisoara,targu-mures
    30ianuarie 1 februarie marghita,satu mare sibiu
    27 februarie 1 martie brasov

  41. multumesc d-le gruin milosdenis shi multumesc shi d-lui tanase valentin dar dl tanase eu sunt din caracal aici nu exista nici un club pt porumbei de ornament nu ma pot inscrie am rugat un prieten din craiova sa ma inscriu acolo sa pot expune shi eu shi sa imi pot achizitiona inele va multumesc pt informatii

  42. Aurelian Bartalis str.cap Radu Dragos nr 26 sector 1 Bucuresti tel.0769445526 momentan nu-mi merge mesul

  43. In perioada 30.01.2009-01.02.2009 in orasul MARGHITA se oganizeaza prima expozitie a rasei KING si infintarea KING CLUBUL ROMAN,va asteptam pe toti iubitorii acestei rase .Cu respect Viorel Pop.

  44. Frumoase pozele.Multumim,noi cei care nu am reusit sa ajungem la expozitie.

  45. felicitari organizatorilor!o expozitie reusita,targ reusit…nu am vazut atata lume la un targ de multa vreme..avand in vedere ca ne aflam in romania si situatia este cum este,nota maxima organizatorilor!
    asta fiind zise,sa trecem si la punctele negre…ARBITRAJUL!opinia mea(+ a mai multor apropiati) este ca arbitrajul a cam fost sub asteptari..nu sunt eu cel mai mare cunoscator al raselor de porumbei,dar macar ma pot pronunta in ceea ce priveste rasa ce o cresc unde am vazut greseli marcante din partea arbitriilor…
    pt a ma face mai bine inteles,citez cateva randuri din standardul

  46. felicitari organizatorilor!o expozitie reusita,targ reusit…nu am vazut atata lume la un targ de multa vreme..avand in vedere ca ne aflam in romania si situatia este cum este,nota maxima organizatorilor!
    asta fiind zise,sa trecem si la punctele negre…ARBITRAJUL!opinia mea(+ a mai multor apropiati) este ca arbitrajul a cam fost sub asteptari..nu sunt eu cel mai mare cunoscator al raselor de porumbei,dar macar ma pot pronunta in ceea ce priveste rasa ce o cresc unde am vazut greseli marcante din partea arbitriilor…
    pt a ma face mai bine inteles,citez cateva randuri din standardul JUCATORULUI BIMOTAT DE ARDEAL:
    “Caractere de rasa
    Impresia generala: -marime mijlocie, cu forme indesate
    Capul: -mic, rotunjit, motat iar in spate un mot mare cu doua rozete pe ceafa.

    Ochii: -albi, inconjurati de inele de culoare alba sau roz-albe, usor umflate.
    Ciocul: -scurt spre mijlociu, gros, drept si alb sau roz-alb.
    Gatul: -potrivit de gros, drept (cu tinuta aproape verticala) usor curbat.
    Pieptul: -larg, bombat.”

    bun..ce am vazut in expozitie,in cusca .coroborat cu fisa de arbitraj:
    1-porumbel declarat campion ,avand ciocul negru(poate gri spre negru),-sa admitem ca nu au fost porumbei mai buni decat asta,dar daca are un defect pe care toti il stim,nu-l declari campion!ca la expozitiile de caini,si daca e un singur caine in expozitie si respectivul are ceva defect,primeste un calificativ si “FARA TITLU”!
    2-foaie de arbitraj la un porumbel pe care scrie la casuta “DEFECTE”: “MOT SPATE CU ROZETE PE CEAFA”…cititi ce scrie mai sus la “cap”..

    deci,ARBITRII LASA DE DORIT!!-ori sunt necunoscatori,ori sunt subiectivi,ori exista un alt standard si sa nu stiu eu de el?hmmm ..uite o sugestie pt viitor cum sa fie la expozitii-asa cum la fiecare expozitie apare afisul ala mare cu jucatorul de botosani,cuprinzandu-i standardul,asa ar trebui sa apara la toate rasele in apropierea exponatelor,fie ele voltati,kingi,jucatori ardeleni,etc..asa si omul care nu are tangenta directa cu respectiva rasa,sa stie la ce sa se uite,..doar de privit luna plina de pe cer in noptile senine suntem satui ..
    apropo..as da orice sa-i vad jucand pe ambii porumbei(si “campionul” cu cioc negricios,si pe celalalt ce are ca “defecte” rozetele din motul din spate..)

  47. Buna!
    Domnule Armin Chetan, ma vad obligat sa va dau citeva lamuriri:
    -dupa cum stiti arbitrii, la aceasta rasa au fost dl. Popa Mircea (crescator de dublu motati) si subsemnatul.
    – cititi cu atentie descrierea facuta in cartea dl Peterfi,precum si standardul din 1974, niciunde nu scrie de rozetele de la motul din spate.
    -campionul ala cu ciocul negricios(daca va referiti la cel tarcat pe negru-femela) a fost dat de catre o comisie, pt. ca organizatorii au stabilit, ca la fiecare rasa, sa se dea un anumit nr. de campioni, functie de nr. de exemplare si calificative
    -standardul prezentat de dv. de unde vine?
    -am stat de vorba si cu crescatorii din germania si franta, la Dortmund, toti au spus ca prefera motul fara rozete(cel de pe spate); motul cu rozete , cel de pe spate, este specific juc. de Calarasi
    -in ziua de duminica, am analizat inca odata porumbeii si arbitrajul, de fata cu urmatorii crescatori si cunoscatori ai rasei: Talpas Florin, Cocu Adrian, Nistor Adrian, Negrea Constantin, Cornea Mihai, Popan IOan, si toti au fost multumiti de arbitraj.Intradevar, porumbita cu ciocul umbrit, nu era de campion. In rest , masculul alb si cel galben, au fost cei mai reprezentativi, dintre cei expusi
    Va informez ca puteam sa stau de vorba si cu dv. sau cu oricare crescator, cu porumbeii in fata, analizind arbitrajul, bineinteles, daca mi se cerea asta.
    Va doresc succes in activitate si nu in ultimul rind, incercati sa cadeti de acord, toti crescatorii, asupra unui standard unic.
    Va multumesc pt. rabdarea de a-mi citi mesajul.

  48. buna!multumesc pentru adresa prompta!
    ce am scris despre standard e ce am luat de pe net.asta e standardul care circula peste tot,tipariti doar pe google “standard jucator bimotat de ardeal” si veti vedea ce va da ca rezultate..
    ceea ce-mi spuneti d-voastra e ca nu se arbitreaza dupa un standard …mai ales un standard al romanilor ci dupa ce ati vazut in germania si franta si dupa ce spun crescatorii de porumbei(unii mai sus amintiti-fara vreo aluzie aiurea la ei-unii dintre ei chiar foarte buni colaboratori de-ai mei)-“multumiti de arbitraj”..faptul ca-mi ziceti ca arbitrajul a fost facut de catre cineva care e crescator din rasa respectiva dovedeste subiectivitatea (ceea ce in unele coduri de drept ,si nu numai ,se numeste conflict de interese).devin tot mai convins de faptul ca arbitrii mai trebuie sa-si aprofundeze cunostiintele(sau chiar sa-si asume un standard-daca sunt judecatori)..asta a fost ca un fel de rastalmacire a cuvintelor d-voastra..
    acum ,oarecum la concret:
    1-s-o luam din prisma omului care nu a vazut bimotat ardelenesc in viata lui si vede in cusca un campion cu cioc negricios-la ce duce asta?omu vrea un porumbel exact ca si respectivul..ceea ce ar fi gresit dupa standard.pe asta suntem de acord..porumbelul daca a luat ,sa zicem,96 pcte-bravo lui..mai ales crescatorului toata stima ca are asa ceva in voliera,DAR NU TREBUIA DECLARAT “CAMPION”..pur si simplu lasi grupa lui de porumbei tarcati sau bobati sau cum s-o numi fara campion.(asta e ceva ideal)
    2-de ce m-am legat de porumbelul cu “defect-rozeta”:am fost in cautare la un crescator renumit in ai bimotatilor pt achizitionarea unor porumbei pt completarea lotului-avea niste porumbei fenomenali-CORP,picioare,cap,cioc,STATURA exact cum zice cartea si cum sunt ceilalti jucatori,dar….cand i-am zis ca nu vreau sa iau nimik de la el pt ca ai lui sunt majoritatea cu rozeta in motul din spate-lucru considerat defect conform “standard-ului” a inceput sa rada de mine si sa ma considere un novice in a porumbeilor-fapt care a dus la inkeierea targului..adica nici sa nu mai auda de vandut..(tin sa amintesc ca respectivul crescator are jucatori bimotati,de altfel are toate variantele de jucatori ardeleni,de peste 20 ani-niciodata nu a avut calarasean in voliera).
    inca un lucru ce vreau sa-l zic:am inceput sa cresc acum 10 ani bimotati ardelenesti(nu le zic jucatori pt ca nu stiu daca joaca-anu asta vor avea marele “test”)dupa ce am vazut intr-o expozitie la tg mures un porumbel cu o statura fenomenala-piept bombat,statura teapana si foarte mandru,mot pe cioc mare si rotund si mot pe spate enorm(asta avea rozete)aripi purtate lejer pe coada,scurt in picioare-un porumbel galben!!de atunci pasiunea mea pt porumbeii galbeni.
    …apropo..sa nu fiu considerat frustat sau nemultumit(sunt chiar multumit de ce au scos porumbeii mei in expo-as fi foarte multumit si mandru sa-i vad in aprilie ca si joaca),vreau sa amintesc ca din lotul meu de 50 porumbei(am atatia pt ca daca atunci cand ii voi lasa afara-eu locuind f f f aproape de padure,si cand domnul uliu vine sa-i mai rareasca ,sa mai raman cu ceva)4 sunt cu rozete.restul sunt fara-DAR VREAU SA AM CAT MAI MULTI CU ROZETE!!sunt nemaipomeniti cu ditamai motul ala!

  49. apropo..am uitat..exact ce mi-a zis crescatorul la care am fost in vizita:”ei vor porumbei fara rozete pentru ca sunt greu de obtinut “

  50. Buna!
    Domnule Armin, eu v-am raspuns la obiect, ceea ce vrea un anumit crescator, sincer nu ma intereseaza. Eu as vrea sa va intreb daca ati citit in Peterfi, Bonatiu sau in standardul din 1974? Ati gasit undeva scris despre rozete, la motul din spate? Iar daca nu ati gasit pe nicaieri acest lucru, oare nu credeti ca cineva incearca sa promoveze un caracter de care nimeni nu a auzit la aceasta rasa?Cred ca cei pe care i-am enumerat, stiau despre ce vorbeau…..Apropo, poate ati auzit de dl. Tanasescu Petre, el este cel care a realizat standardele din 1974, impreuna cu o echipa de tehnicieni.
    Va mai informez, pt ultima data, arbitrii au acordat numai la 2 porumbei 96 de puncte( un mascul alb si un mascul galben), restul au fost dati “campioni” pt ca asa au stabilit organizatorii.
    daca doriti sa discutam mai multe, legat de aceasta rasa, precum si de standard si modelul de arbitraj european, o putem face in privat, ma gasiti la id-ul vladhadarau
    va salut si numai bine!

  51. ok.vom vorbi in privat despre nelamuririle mele in legatura cu jucatorul bimotat de ardeal..nu inainte sa postez aici ce circula pe internet(de unde o fi auzit si cei care au postat standardul ,atat in romaneste cat si in franceza,cu rozetele in mot nu stiu..din moment ce arbitrii nostri nu recunosc acest aspect )..de subliniat e ca se prezinta “motul din spate POATE FI SAU LIPSIT de rozete”:

    http://pagesperso-orange.fr/pigeonsport/transylvanie.htm

    -pe aceesai pagina este si filmulet jos de tot cu 3 porumbei ce joaca-unul dintre ei,cand aterizeaza pe cotet,mi se pare ca are si rozeta(nu se vede clar,poate naparleste)
    -pe pagina de mai sus ,mai exact:,porumbelul acela tricolor are rozete;in desenul prezentand un porumbel alb fara rozete este si un cap de porumbel rosu cu rozete.. si asta e (surpriza!!!) in franta -daca tot ati amintit ca parerile crescatorilor din germania si franta conteaza(nu as vrea sa fiu rau si sa zic “mai mult decat a romanasilor”),daca tot trebuie sa mergem noi la ei si nu sa vina ei la noi.cat despre crescatorii amintiti mai sus,asta ca sa nu fiu considerat impotriva lor,sunt mari crescatori(domnul negrea fiindu-mi colaborator -as vrea sa zic chiar si prieten),toata stima pt ei-eu am in crescatorie porumbei de la negrea,talpas,princz,kiss..as ma vrea sa am si de la grama si de la ranciog.
    oricum,tind sa deviez de la subiectul prezentului topic prezentat-expozitia de la cluj-tot nu mi-e clar cum un porumbel ce prezinta rozete este arbitrat ca fiind defect ,si un porumbel cu cioc negru sa fie declarat(nu arbitrat-doar ati spus ca organizatorii i-au dat titlul) campion-aici nu astept de la nimeni raspuns-e doar o intrebare retorica .
    sa revin la parerea mea despre expozitie si arbitraj-tot raman la opinia ca arbitrii ar trebui sa-si mai desavarseasca cunostiintele,atat la rasele romanesti cat si la celelalte rase-am avut dialoguri cu columbofili ce au fost si la craiova la expo,eu nu am fost la aceasta,ei spunandu-mi ca ce porumbei au luat calificative bune la cj,la craiova s-ar fi chinuit sa iasa in evidenta..

  52. Prin anii 1980, cu mic ,cu mare, ne preg?team de ? s?rb?toare ? . Cur??am , m?turam ca s? ?nt?mpin?m ziua ? muncitorilor ? . Prin telefon , primesc un mesaj-rug?minte din partea conducerii Gr?dinii Zoologice din Dumbrav? , cum c? d?n?ii ar dori s? completeze voliera pentru porumbei cu exemplare noi ?i frumoase . Am promis c? ?ncerc s?-i ajut . Dup? 2-3 zile , colegii mei din club au adunat circa 30 de porumbei de diferite rase . Ast?zi ?mi amintesc cu nostalgie despre m?rinimia cresc?torilor sibieni la apelul unui segment al cet??ii . Ce vremuri ! A trecut 1-3 mai ?i primesc un alt telefon de la aceea?i Gr?din? Zoologic? . S? m? duc s? v?d voliera porumbeilor ? spart? ? ?i cu doar 2-3 porumbei r?t?ci?i prin ea . V?z?nd a?a un num?r mare de porumbei ?i at?tea rase , ho?ii nu au rezistat ispitei . Men?ionez faptul c? Gr?dina Zoologic? avea paz? militarizat? ?i c? din perimetrul respectiv au fost fura?i doar porumbei ! Aproximativ dup? o lun? de la aceste evenimente , g?sesc ?n cresc?toria mea un porumbel cedat de mine ?n Dumbrav? ! ? Era tare fericit c? s-a re?nt?lnit cu vechii lui prieteni ?i cu mul?i dintre urma?ii s?i . Impresionat de scen? , m-am sim?it ru?inat ?i vinovat de faptul c? l-am cedat Gr?dinii Zoologice . Am tras concluzia c? ho?ii nu l-au suprevegheat bine sau l-au v?ndut unor copii ?i porumbelul meu a g?sit drumul p?n? ?n centrul istoric al ora?ului unde ??i avea cuibul . De atunci , evitam privirea lui plin? de repro? ?i respectul meu fa?? de aceast? necuv?nt?toare a crescut f?r? mrgini . Inevitabilul s-a produs . Dup? mult , mult timp , l-am g?sit mort , de b?tr?ne?e ! Era un porumbel din rasa Bujor Rom?nesc . Nu-l voi uita niciodat? !

    Servus !

    Columbofili din toate jude?ele , uni?i-v? !

  53. nu am vazut nici o poza cu visiniu cu chenare.nu a fost bagata in expo aceasta rasa deosebita?multumesc

  54. Pt armin
    Eu personal nu am putut sa fac comparatie intre Craiova si Cluj si le-am vizitat pe amandoua.Daca la Cluj se poate lua in discutie arbitrajul cu hartia in mana pt ca ce scrie pe fisa scris ramane la Craiova fisele erau goale sau completate total aiurea.Problema arbitrajului va ramane atat timp cat numarul de porumbei/arbitru intr-o expozitie va fi mai mare de 50.

  55. intr-adevar,la cluj,am vazut ca se merge inainte(in sfarsit!!) in ceea ce priveste metodologia arbitrarii.am ajuns sa o vedem si pe asta in romania-pe foaia de arbitraj sa apara scrise calitatile,defectele si cerintele pentru fiecare porumbel,semnele distinctive au aparut(al 2-lea inel,etc).metodologie : CLUJUL puncteaza !(AM VAZUT CU OCHII MEI)..obiectivitatea arbitajului :CRAIOVA puncteaza!(ASTA MI-A ZIS UN PRIETEN CE A FOST LA AMBELE EXPOZITII)…

    oricum,in toata istoria mea de “expozant” ,numai la cluj am participat(la asociatia asta am intalnit ambitia si dorInta de a face ceva in tara asta:pe MIHAI CORNEA)..am ales sa fiu membru la cluj(clujul fiind la 110km),cand as fi putut alege sa fiu mult mai aproape(ex tg mures,bistrita)..
    abia astept urmatoarea nationala! :)

  56. nu am fost prezent personal dar vorbind cu prieteni care au avut porumbei in expozitie s au plins ca aveau porumbei descalificati din cauza unei inel de plastic pe linga inelul normal,dar hai sa fie in regula ca nui admis <dar atunci va intreb eu albitrul poate sa si albitreze proprii porumbei???? ca asa s a intimplat si un porumbel care azi de exemplu avea 96 pt pe maine schimbam calificativul pe 94 ii ceva de mirare nu???? DECI INCA AVEM MULT DE INVATAT DE LA STRAINI .

  57. Pt stefan
    Regulile descalificatorii in cadrul expozitiei au fost facute publice destul de tarziu dar nu foarte.Chiar si la primirea pasarilor comisia avertiza crescatorii sa scoata toate inelele in plus de pe piciorul porumbelului.Si eu am avut porumbei descalificati pt marimea inelului,cu toate ca acesta nu iesea de pe picior,la anul o sa am grija sa inelez corect sau daca nu se poate,sa duc la expo doar pasari inelate corect.Orice alt tip de inel(clema,proprietar..) este considerat semn distinct.Faptul ca arbitrajul lasa de dorit este o chestiune separata care tine de organizatori si de corpul de arbitri(cand si de cine au fost modificate fisele,la ce rasa?).Inelul corespunzator tine de crescator,de educatia lui in legatura cu conduita la o expozitie nationala.Lectia cu inelele a fost invatata chiar la vecinii nostri unguri care ne-au invitat la expozitie si au descalificat foarte multe pasari pt ca aveau inel de proprietar.

  58. Pt Mihai Popovici
    Cand eram copil aveam porumbeii la tara si primeam de la unchiul meu tot felul de rase pe care le amestecam sa vad ce iese.Am reusit sa scot dintr-un gusat si un gulerat un porumbel care semana foarte mult cu un capucin(nu stiam ca exista asa o rasa pe vremea aia).Porumbelul acela se descurca destul de bine la zbor,fata de ce aveam atunci in voliera si imi placea foarte mult.Dupa vreo 3 ani a fost furat odata cu mai multi porumbei si a fost singurul care s-a intors dupa aproximativ 2 ani.Din pacate nu a murit de batranete ci prins intr-un raid al dihorilor la vreo 2 ani dupa revenire.

  59. mi se pare o prostie sa descalifici un porumbel pentru simplu fapt ca are inel de proprietar.haideti sa fie seriosi asta e o prostie

  60. Se presupune ca un arbitru este impartial.Daca vede inelul de proprietar stie al cui este porumbelul si decizia lui poate fi influentata de prietenia sau antipatia care il leaga de proprietarul pasarii.

  61. foarte frumosi dar nu vad visinii cu coada alba, de altfel o rasa pe cale de disparitie.si am auzit ca au fost expusi dar se pare ca nimeni nusi mai da interesul pentru ei…

  62. De la Sibiu la Br?ila !

    La cina decern?rii premiilor dup? Expozi?ia Na?ional? Columbofil?-Agrement Sibiu 2004 discutam vrute ?i nevrute cu prieteni porumbari din ?ar? . ?ntr-o pauz? de subiecte , s?nt ?ntrebat de doi columbofili din Br?ila ( Vl?geanu C. ?i Sacari?anu I. ) dac? pot , eu , sau culegii mei sibieni , s? popul?m Pia?a Mare din Br?ila cu porumbei comuni ( comunitari , gu?ani ) !!! La cele auzite , am r?mas ca un porumbel ?n fa?a a doi ulii . Da ce v? venir? , fra?ilor, zisei eu? Continuarea lor era preg?tit? la plecarea din Br?ila spre Sibiu . Cic? primarul br?ilean era tare mirat c? ora?ul lor nu are ?n Pia?a Mare porumbei , a?a cum a v?zut el cu ocazia multor deplas?ri prin ?ar? , ?i -i roag? s? rezolve ceva ?n acest sens …
    Dup? c?teva zile , ?mpreun? cu so?ia mea , mergem ?n vizit? la o rud? , al c?rui pod ?l ochisem de mult timp , fiind plin cu porumbei comunitari . ?n zona noastr? noi le zicem ?che?i , denumire data de sa?ii ardeleni . Dup? banalit??ile tipar ale unei vizite protocolare , atac rapid subiectul porumbei . Dup? o scurt? uluial? , ruda noastr? ( m?tu?a , nu unchiul ! ) ne invit? ?n pod ?i purcedem la prins porumbei ( era noapte ). Din vizita mea de tatonare , m-am ales cu 30 de porumbei , at?t c??i au intrat ?ntr-o lad? de macaroane g?sit? pe acolo . C?nd s? ie?im din pod apare un vecin alarmat de pa?ii auzi?i la acea or? . V?z?nd porumbeii ?n lad? vecinul s-a aprins de furie c? noi am prins porumbeii ca s?-i m?nc?m , c? el ?i hr?ne?te , c? s? le d?m drumul imediat …Auzind c? porumbeii vor ajunge ?n Pia?a Mare din Br?ila , c? acolo nu se g?sesc ?i c? vor fi ?ngriji?i ca si aceea din ora?ul nostru , a ?nceput a ne crede . Au trcut multe minute p?n? am cobor?t din pod numai cu promisiunea c? a doua zi va vedea documentele de expediere prin CFR , c? dac? nu …!
    Dup? 6-7 ( ! ) zile f?r? m?ncare ?i f?r? ap? , porumbeii ardeleni au ajuns pe malul Dun?rii , vorba lui Ilie Dobre , perfect s?n?to?i . Am a?teptat eu cu r?bdarea tipic? unui columbofil dar nu am primit alte am?nunte de la Br?ila .
    La o alt? reuniune columbofil? , undeva prin ?ar? , m? int?lnesc cu unul dintre cei doi br?ileni ?i aflu c? de rug?mintea lor ?i de sprijinul meu s-a ales praful ! La Br?ila nu s-a g?sit cineva anume care s? ?ngrijeasc? p?n? la cap?tul ac?iunii porumbeii sibieni, p?n? ce ace?tia scot o genera?ie de pui , care pui s? devin? membri cu drepturi depline ( m?ncare de la copii ?i b?tr?ni ) ai cet??ii , ?i se zice c?… uliul dun?rean a fost cel mai satisf?cut .
    ?nc? un e?ec , pe l?ng? multe altele , tr?it de mine ?n via?a columbofil? rom?neasc? . Dar , ce trist? ?i monoton? ar fi pasiunea noastr? f?r? de acestea ! Ca arabii care pierd toate b?t?liile cu evreii ?i apoi s?rb?toresc victoria , cic? ar fi a lor !
    ?i totu?i am ajuns in 2009 ?i mai avem multe subiecte de dezb?tut ?i de comentat.

    Servus !

    Columbofili din toate jude?ele , uni?i-v? !

  63. Foarte interesanta relatarea Dvs!
    Pacat ca nu s-a materializat acea actiune.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *