Doua specii de porumbei cu destine total diferite prin interventia omului, porumbelul de stanca si porumbelul pasager: primii prin imblanzire au prosperat si s-au raspandit in lume, iar ceilalti au ajuns de la bilioane de exemplare la extinctie.
Inainte de a fi vanati pana la extinctia speciei, porumbeii pasageri calatoreau in stoluri de bilioane de exemplare cu viteze de pana la 100 Km/h, semanand mai mult cu niste tornade uriase care intunecau cerul, stolurile avand si 15 Km lungime si 2 Km latime.
Ultimul porumbel pasager din lume a murit in captivitate de peste 100 de ani, este vorba de femela Martha.
Pe de alta parte “porumbeii de stanca”, stramosii porumbeilor nostri, prin imblanzire au prosperat si s-au raspandit rapid cu ajutorul omului:
01-01-2017
Ce trista e povestea porumbelului pasager… din bilioanele de exemplare care intunecau cerul, sa ii vezi doar pe Martha si pe George, impaiati intr-o vitrina de muzeu.
Asta face omul cand isi urmareste interesul, fara sa mai tina cont de nimic.
01-01-2017
ce picioare curate si pline de culoare au gutanii:))))
02-01-2017
Ce frumosi erau masculii…
Trist :(
La asta suntem buni. La distrus. Urmeaza sa ne autodistrugem(global warming) apoi vom fi satisfacuti
02-01-2017
Imi inchipui cum zburau ,ca sagetile ,la cat de lungi erau masculii
02-01-2017
Salut,nu am mai auzit pana acum de porumbelul pasager,mulțumim pentru acest minunat documentar.
Foarte trist,ca au disparut din cauza omului!
Insa nu inteleg ce porumbei au Americanii de fac cate 3 oua!:-)
02-01-2017
Porumbelul pasager parca seamana mult cu niste turturele din zoan mea.Oare sa aiba si ele ceva la baza din acesti porumbei.Ca si colorit si aspect seamana,la noi stau in tufele de soc si porumbele de pe dealuri,au statura mica,rosiatice si foarte sperioase.
02-01-2017
Pe vremea lui Nea` Nicu cand vanatoarea de pasari si nu doar de pasari era mult mai infocata decat acum, exista fond de vanatoare cu recompense in cartuse, trebuiau indeplinite “cote”, cand erau “pandari”, cel putin asa le spunea in zona mea, Mehedinti, cand se vana haotic, desi multi sustin ca totul era organizat, minciuni ordinare, iti impusca cainele imediat daca saracul iesea pe ulita din greseala, cel putin la mine-n sat erau peste 20 posesori de arme (vanatori), acum mai sunt doar 3, au vanat pana la exterminare tot pasaretul, iepuri si tot ce se poate manca si nu doar, vulpea prin anii `85-`90 o mai vedeai doar in cartile de povesti, porumbelul salbatic a devenit istorie, nici macar gugustiucii nu se mai zareau, fazanii doar in muzeu, iar despre iepuri nu mai putem sa spunem nimic. Pot sa va spun ca, acum este plin de gugustiuci, porumbei salbatici, turturele, fazani (foarte blanzi) si tot felul de pasari, venite ulterior de la vecinii nostri sârbi, despre iepuri nu pot spune acelasi lucru, acestia cred c-au disparut complet, sau rareori zaresti cate unul din cauza vulpilor si mai ales a șacalilor (de 2 specii) care s-au inmultit fara control. Nu-i mai impusca nimeni pt. ca acum primariile sau asociatiile de vanatoare nu mai “sponsorizeaza” vanatorii cu, cartuse, iar acestia-si folosesc arsenalul doar pt. interesul personal (iepuri, pasari, mistreti).
Si ca sa revin la subiect, nu mare mi-ar fi mirarea ca-n urmatorii ani, sa reapara si “o pasarica” care sa semene izbitor de mult cu porumbelul pasager, sau chiar un descendent de-al acestora crezut disparut cu multi ani in urma…la fel cum au reaparut multe specii pe cale de disparitie in anumite zone, iar acum impanzesc pamantul.
03-01-2017
Buna seara! Andrei, cu permisiunea ta, as dori sa atasez un link al unui documentar, pe cat de frumos, pe atat de trist (are legatura cu articolul postat).
Tin minte toata viata, eram “la gradi” si d-na educatoare ne-a citit ” Puiul” de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti. Mi-a placut mult si acasa am pus-o pe mama sa-mi citeasca din nou povestirea. Am plans ca un fraier la sfarsit, cand moare puiul de prepelita ( desi “la gradi” m-am tinut tare).
Anul trecut, cand am vizionat documentarul, la faza cu inregistrarea ultimului cantec, al ultimului mascul din specia Kauai O`o, pentru posteritate, am plans din nou ca spartu`( in sufletul meu), desi au trecut 20 si ceva de ani. Ce distrus sunt! :))
https://www.youtube.com/watch?v=4FedeyrLRiA ( documentarul se gaseste pe torrente, la fel si subtitrarea).
03-01-2017
Si pe mine m-a rupt cand eram mic povestirea cu Puiul a lui Bratescu Voinesti.
https://www.youtube.com/watch?v=qYYbqhwpQMk
04-01-2017
Am vazut la un moment dat un documentar in care se incerca refacerea prin clonare a porumbelului pasager si a bourului.
04-01-2017
O alta inregistrare video cat se poate de trista este cea cu ultimul lup marsupial(sau tasmanian).
04-01-2017
https://youtu.be/XWjqn24l6TM
uite aici ceva despre clonarea lor.
04-01-2017
Com 10 , scuze am vrut sa dau like si am apasat din greseala dislike(pe telefon)
Andrei dc poti ,schimbal te rog. Mersi
R: nu pot.
05-01-2017
Doran Andrei (com. 7), care sunt cele 2 specii de sacal care au fost semnalate in zona?
06-01-2017
Corbu, am vazut impuscati, sau prinsi in capcane mai multe exemplare, unii sunt precum vulpea la culoare, cu tenta gri prin blana (cenusiu-roscat), coada medie, botul ascutit, iar altii sunt cu coada scurta si groasa, botul mai gros cu mai mult cenusiu la culoare decat roscatul de la celalalt exemplar, mai inalti decat ceilalti, mai grasi, sunt diferente vizibile intre exemplare. Exemplarele vazute de mine asa aratau, nu sunt de profesie, dar am vb. cu vanatori si mi-au zis ca exemplarele mai mari sunt venite de la munte. Pana acum 4-5 ani nu existau decat aia mici care seamana cu vulpea. Inca ceva, aia mai mari sunt mult mai periculosi, mananca orice animal, chiar si cainele din lant il mananca.
07-01-2017
Doran Andrei (com. 15) din cele descrise de tine, in zona voastra, sunt atat sacali (care nu sunt endemici ci au migrat in Romania prin Bulgaria cel mai probabil, trecand Dunarea) cat si lupi (cei mari si “veniti de la munte”). Lupii sunt autohtoni daca ptem spune asa, deci endemici.
Sacalii ataca animale in general mici sau medii (oi, capre, caprioare).
Lupii in schimb ataca toate animalele, inclusiv cele mari (vaci si cai). De asemenea, consuma cu mare placere carne de caine avand obiceiul (mai ales iarna) de a manca prin gospodariile oamenilor cainii pe care ii gasesc legati. In general, dimineata cand merge omul la animale, mai gaseste din caine doar craniul si coloana vertebrala, in rest il consuma pe tot.
07-01-2017
Pfff, m-ai spart cu chestia asta. Lupii sar un gard de 2 metri de panou, cu tepi la varf? :))
09-01-2017
Porumbei.ro, daca ai sta intr-o zona frecventata de lupi iarna, pe Vulpina ar lua-o in gura si ar sari cu ea cu tot gardul de panou. ;)
16-01-2017
In zona brailei sunt din ce an ce mai rari porumbei POPESTI
salbatici care erau cu zeci de ani in urma stoluri
Si turturelele clasice sau inputinat