Filozofie pentru incepatori

Recunosc ca nu imi plac miturile nici zvonuri neverificabile si nici povestile care incep cu: “Un batran mi-a povestit… Nici “cititul” porumbeilor dupa aspect nu ma poate convinge. Pentru INCEPATORI am notat aici cateva puncte inconturnabile, dupa parerea mea in sportul columbofil, daca am uitat ceva important va rog sa completati:
– Un crescator bun este acela care stie mai mult si face mai putine greseli decat ceilalti. El (sau ea)are un cotet in care porumbeii se simt bine tot anul.

-Exista putini porumbei buni si foarte multi porumbei slabi atat la zburatori cat si la reproducatori.
-Zburatorii buni se identifica cu cosul.
-Reproducatorii buni se identifica cu rezultatele puilor,deci tot cu cosul
-Exista suse de voiajori unde nu apar campioni,unde apare sporadic cate unul si cateva putine unde apare un procentaj mare de porumbei performanti.Numai din ultima categorie ne procuram pui.(tardivi ca sa fie mai ieftini ! -banii economisiti, investim in literatura columbofila serioasa)
-Pedigree-ul corect ne ajuta.Daca scrie ca porumbelul dorit de noi este nepotul campionului si atat….nu-l cumparam.Daca scrie(verificabil) ca este nepotul campionului dar acesta a avut si 3 surori campioane cu cate 3-4 copii campioni… atunci cumparam chiar daca costa cativa € in plus.
– Sanatatea porumbeilor,FARA MEDICAMENTE, este o cerinta de baza.
– la concurs ne prezentam numai cu porumbei vaccinati,sanatosi si antrenati.
– Motivatia este ceva esential.Porumbeii nu vin de dragul crescatorilor sau pentru ca le plac competiile…nu va amagiti…Vaduvii vin ptr. partener si cei la natural, pentru pui. Crescatorii campioni sunt specialisti la motivatie.
– Antrenamentul.Daca trimiteti porumbeii la 600 km= cca 8 ore de zbor continuu trebuie sa pregatiti porumbeii in asa fel ca sa poata zbura si 10-11 ore pentru ca ar putea interveni “o catastrofa”
– Cum se cresc porumbeii buni?La aceast tema se lucreaza inca. In principiu e bine sa aveti doua suse bune, puternic consangviziate unde prin selectie ati eliminat defectele si ati cultivat calitatile. Prin incrcucisare, la generatia F1 va puteti astepta la porumbei performanti prin efectul heterosis. Generatia F1 trebuie “produsa” in fiecare an pentru ca la F2 calitatile se diluiaza deja. Merci ptr.completari.
Felix

30 comentarii la “Filozofie pentru incepatori”

  1. sunt de acord cu felix ca fara medicamente un porumbel zboara bine fara injecti medicamente etc un porumbel antrenat bine si care dispune de hrana buna zboara de 10 ori mai bine decit 1 canpion

  2. Poti sa le creezi o rezistenta la boli sporita in primul an de viata neadministrandu-le nici un medicament,bine inteles ca asta implica oprirea lor de la participarea in competitii in acel an.

  3. foarte frumos, Felix!
    cel putin la nivel teoretic, sunt doar doua “metode” prin care se pot reproduce porumbei “frumosi”: una prietena cu hazardul, unde intra si ideea de bun cu bun si o a doua, vecina cu magia si sora buna cu arta, unde chiar trebuie sa sti ce inseamna “heterozis” spre exemplu! ….exista insa, o singura metoda prin care se pot “descoperi” cei cu adevarat dotati pt. zbor, …..ZBORUL ! nu-i de colea sa fie si inteligent si curajos si tenace si rezistent si mai ales in acelasi timp, dar, dincolo de teorii ori de asteptari subiective, unii (putini) chiar sunt si doar ZBORUL ii poate “alege” fara greseala ! …..restul sunt picanterii !:)
    numai bine!

  4. Nea Felix, trebuia sa incepi asa : orice incepator (crescator de porumbei) care doreste sa faca performanta cu porumbeii lui, trebuie sa ii intre bine in cap ca daca nu are bani si rezultatele vor fi mediocre.
    Nu este suficient sa ai porumbeii din linii bune, poti sa ai cei mai buni porumbei, daca nu le oferi si conditii de campioni atunci sanatate. Ca sa faci antrenamente cat mai dese cu ei, trebuiesc bani, ca sa ii recuperezi dupa efort cat mai rapid, trebuiesc bani, ca sa le faci mereu tratamentele preventive pentru a ii mentine intr-o stare perfecta de sanatate, trebuiesc bani, ca sa faci performanta, oferindu-le doar porumb, grau si floarea soarelui, te inseli, iar ca sa le oferi mancare la sac si grit de calitate, trebuiesc bani. Ca sa motivezi porumbelul sa vina acasa, sa ii fie drag si dor de “locuinta lui” trebuiesc bani sa faci o voliera calumea. Si lista ar putea continua, le-am zis doar pe cele care mi-au venit in cel mai rapid mod in minte. Nu are rost sa mai aduc aminte de cotizatiile la asociatie, inele si multe altele care iar cer : bani.
    Asa ca in primu rand trebuie BANI, daca se vrea multe performante si constante. Nu am nevoie de prea multe lucruri care sa ma invete cineva pentru ca totul functioneaza aproape ca la om.

  5. F1, F2 ce inseamna ? as ruga pentru cateva detalii in plus legate de ultimul paragraf … multumesc !

  6. Zborul poate alege campionii dar trebuie sa aiba din ce sa aleaga.Deci trebuie sa lucrezi mai multi ani, pornind de la pasari cat se poate de bune, in functie de posibilitati, urmarind mai intai stabilizarea liniei prin consangvinizare si apoi evitarea degenerarii ei prin incrucisare.
    Un ingredient foarte important care ar mai trebui adaugat la toate cele mentionate mai sus e RABDAREA!

  7. BRIGATE …… ai mare dreptate…. ” atunci cumparam chiar daca costa cativa € in plus” ..dar daca nu ai acei cativa £ in plus ce faci??

  8. D-le Brigate, multa dreptate aveti in cele scrise de dumneavoastra, cu exceptia ultimei propozitii, care denota ca nu participati la concursuri. Pt cei dintre voi, care voiti sa va apucati de cresterea unor porumbei adevarati si nu de pedigrie frumos colorate, si despre crescatori care au murit in urma cu 50-60 de ani, si care nu au nimic in comun cu puiul eclozat in 2011, pt. aceeasta categorie de oameni, vreau sa vin cu niste criterii utile. 1-inainte de a incepe achizitionarea de porumbei, hotarativa la ce categorie doriti sa jucati, si analizati daca zona in care locuiti va poate oferi posibilitate sa jucati la categoria dorita. 2- analizati cataloagele nationali si in special catalogul de 2011 si cautati la PALMARES CRESCATORI PE 3 ANI, constanta unui crescator e foarte importanta. 3- un crescator care e in decursul a 4-5 ani in top 20 e mult mai valabil decat unul care are un titlu de campion national si pe urma dispare (stea cazatoare) 4- in momentul in care vati indreptat atentia asupra unui crescator, verificati cu cati porumbei incepe sezonul si cu cati termina. 5-verificati ca acel crescator, sa aiba NEAPARAT porumbei cu palmares(acest aspect e foarte important) 6- interesativa cati porumbei are la matca si cati pui reproduce pe an(evitati fermele de porumbei) 7-interesativa sa vedeti ce concurenta are(evitati campioni stradali, care fug de concurenta si baga n motive ca porumbeii intra pe sus sau pe jos, porumbeii buni nu au intrari, ei stiu ca trebue sa ajunga acasa). 8-cautati familii de porumbei, nu Arden, Bricu etc, asteas povesti, cautati cati porumbeii din cuplul respectiv au facut performanta, la nivel de pui, nepoti, verisori- asta inseamna familie de porumbei in conceptia mea. 9-alegeti crescatoriile cu 5-10perechi maxim la presila, si interesativa ca cel putin 4-5 porumbei din presila sa fie frati, verisori, tata cu fii, mama cu fii in presila. 10-in loc sa cumparati 10 pui naspa cumparati 1 dar bun. 11- nu va faceti iluzii, ca crescatorul cutare special pt. voi face reducere(e pacaleala) 12-nu va faceti iluzii ca cumparand pui eftini veti ajunge mari campioni, cei bun ori e scump ori ti-l face cadou, dar cu doi banuti nu e de vanzare. 13-nu va inchipuiti ca daca veti cumpara porumbel de la x ori y, acel om va va da si programul de pregatire, sau ca peste noapte porumbeii respectivi vor face performanta. Ar mai fi multe de spus, dar am scris cam mult si poate pe uni vam si plictisit, sper ca aceste sfaturi sa va fie de folos si sa nu dati cu capul de pereti, si cu bani pe fereastra ca si mine la inceput. Un proverb vechi spune=” DESTEPTUL INVATA DIN GRESELILE ALTORA, IAR PROSTUL NU INVATA NICI DIN A LUI”
    Cu speranta ca mam adresat unor oameni destepti, care vor sti cum sa achizitioneze porumbei, numi mai ramane decat sa va urez BLANDE SALUTARI . Cu respect Ionut Lucaci.

  9. Totul se reduce pana la urma la bani.Daca nu ai bani degeaba stii ce trebuie sa faci.

  10. gaby parerea mea ii ca daca nai acei E in plus , atunci trebuie sa ai rabdare , sa reproduci cat de mult si sa zbori la sange si rezultatele o sa apara cu timpu

  11. Foarte bun comentariu Dle. Lucaci. Am sa fac un articol de sine statator din acesta.

  12. salut tuturor am si eu o intrebare porumbei mei far medicamente vaccinuri vitamine etc duar cu garu,porumb orz ,nisip ,si carmida pisata zboara cam 40 min fara sa aterizeze ,far sa fie speriati de mine sau ceva zboara la libera lor exprimare ,daca vor sa aterizize nau de cat ,eu m-am apucat de porumbei acum 3 ani am primit o pereche de porumbei de la cel mai bun columbofil din zarnesti jud bv iar acum am am 33 de porumbei si sunt curios ce spuneti sunt suficiende 40 min de zbor
    va multumesc anticipat

  13. Domnule Lucaci, probabil ca fiecare crescator de top national din tara ar avea ceva interesant de spus pentru incepatori si mici trucuri, dar din nou, pierdem cel mai important detaliu, BANIII :). Nu am vazut 1 om care sa aiba vitrina plina de cupe si medalii si sertarele de la birou pline cu diplome si sa aibe un cotet modest, o casa modesta, o masina modesta si tot asa. Nu am vazut 1 crescator care sa faca performanta doar cu grau porumb si floarea soarelui, marea majoritate folosesc mancarea la sac, cat mai diversificata. Nu am vazut 1 crescator de top national care sa nu fie la zi cu tratamentele preventive. Si as putea sa continui la nesfarsit cu lista. Nu conteaza ca imi face X cadou niste oua sau pui, nu este suficient, pentru ca am nevoie de bani pentru intretinere si sunt convins ca oameni precum Burca Ionut sa zicem, cheltuie bani destui ca sa se mentina in fiecare an acolo sus. Sfaturile sunt foarte bune, multe dintre ele le gasim pe net daca cautam si ne straduim putin, dar nu ma ajuta cu nimic (nu pe mine ca nu am nevoie, ma refer la cei care concureaza), concurentii au nevoie de bani, totul la ban se rezuma, chiar si in viata de zi cu zi. Cred ca fiecare dintre noi am vazut ca banu dicteaza. Ca sa faci performanta, CLAR este nevoie de bani, poa sa ne dea sfaturi si papa de la roma. Eu sunt absolut convins ca sunt destui columbofili isteti si destepti, si stiu ei de mult timp cum sa achizitioneze porumbei si ce fel de porumbei, dar probabil cei 800 de lei lunar, care ii incadreaza in categoria oamenilor bogati, nu le dau sansa sa si isi puna in practica ideiile si micile trucuri si sfaturi care le gasesc pe net sau care le “fura” de la dumneavoastra :).
    Sa fiti sanatosi si sa dea Domnu sa fim sanatosi, ca de bani nu avem nevoie :), sunt ochiu dracului :)).

  14. Si inca ceva si inchei. Cel mai bun exemplu sunt echipele de fotbal din Europa, granzii fotbalului, care invart sume fabuloase fata de campionatul nostru. Ei sunt an de an acolo sus in competitie, noi ne zbatem in propia mocirla si am fii in stare sa facem stop-cardio-respirator daca am iesi din grupe. La ei un jucator, castiga mai mult decat tot bugetul si prime si tot la tot campionatul romanesc. Cred ca Messi fara sa exageram, pur si simplu ne ingroapa total cand vine vorba de bani.
    Asa si la porumbei, cum as putea sa ma compar cu un columbofil care a scris la el pe pagina “am investit 300 de mii de euro in constructia volierei” si nu minte ca se vede ca fata de casele de la tara, voliera zici ca e palat, ba culmea, este si incalzita :).
    Oricum topicurile pentru incepatori sunt printre cele mai bune pentru ca omu cat traieste, invata.

  15. frumos articolul,prinde bine pentru cei incepatori si multumim domnului lucaci ptr sfaturile lui.

  16. Brigate, pana la urma nevoia de bani se subintelege, nici nu are sens sa mai discutam de ea.

    Dar nu putem privi totul asa pesimist, nu trebuie sa faci voliera de nshpe mii de euro sau sa iei pasari de pe pipa ca sa ai satisfactii in urma sportului asta. In majoritatea concursurilor sunt destule mii de porumbei din crescatorii cu posibilitati, care sunt batuti la puncte de porumbei din crescatorii modeste. Nu poti spera la rezultate daca n-ai bani nici de un grit si un sac de mancare diversificata, dar nici nu trebuie sa fii un mic Becali ca sa te vezi prin catalog. Si iti mai spun ceva din proprie experienta… pana nu concurezi tu personal 2-3 ani nu prea are sens sa dai cu parerea despre sportul asta pentru ca altfel se vede din interior. Mie mi-e jena de unele idei pe care le aveam inainte sa fi zburat vreodata porumbeii in concursuri.

  17. singura folozofie pentru incepatori e cosul ..antrenamente curatenie si multa multa munca!

  18. Un articol perfect complectat magistral de comentariul 12. Daca reusesti sa indeplinesti conditiile descrise in cele doua interventii si nu ai succes, atunci doar la Lourdes mai ai speranta. :)) Parerea mea personala este ca mult mai important decit banii este timpul pe care-l petreci in mijlocul micilor tai prieteni inaripati. Eu cind am petrecut mult timp printre ei si le aveam ”pulsul” mi-au dat si rezultate, cind am inceput sa-i ”vizitez” mai putin au disparut si rezultatele. Conteaza mult sa te vada in preajma lor sa comunice si sa interactioneze cu tine, le ridica mult moralul si intra mai repede in forma. Imi amintesc cu placere cind construiam noul repart si-mi veneau masculii sa ” ma cinte” in noile boxe, fara sa le pese ca la doar citiva cm. de ei eu bateam cuie si taiam cu fierastraul electric. Acei masculi mi-au dat rezultate, pentru ca nefiind timorati se prestau foarte bine la vaduvie, gelozie si la tot felul de trucuri pe care le foloseam. Degeaba vrei tu sa te joci cu un mascul ”intaritindu-l” in boxa lui cu mina sau dindu-i alune din mina ca premiu sau pur si simplu deschizindu-i boxa cu cuibarul, daca el este ”disperat” si cind intrii nu stie pe unde sa mai fuga lasind si boxa si tot. Acesti porumbei ”nebuni” nu mi-au facut niciodata rezultate( chiar daca vin, n-au constanta si nu te poti baza pe ei), si-mi vine sa le sucesc gitul cind ii vad. Deci ca o morala, stati cit mai mult in mijocul lor si ve-ti vedea ca in scurt timp ve-ti incepe sa intelegeti ce probleme au, ce vor si ceea ce-i mai important ve-ti vedea o posibila boala (care de cele mai multe ori intervine din cauza stresului si a caderii nervoase), inainte ca aceasta sa se declanseze.

  19. ii dau dreptate pe de o parte lui Brigate la partea cu banii, insa din proprie experienta, pot spune ca si fara investitii majore am reusit sa fiu acolo in fata , chiar daca nu primul, dar un loc 14, 20 din 1 mie si ceva de porumbei, cu mancare porumb, grau si cand am avut bani si ceva floarea soarelui, un pic de tratament preventiv , si cam atat. Daca vrei sa fi cel mai bun , da , iti trebuie bani, dar daca o faci pt satisfactia personala si nu tanjesti dupa locul 1 , atunci o poti face si cu cheltuiala mai putina

  20. I-mi place comentariul dl.Lucaci;pentru Brigate com 18 as avea ceva de spus:nu trebuie sa ai mercedes ca sa fii bun columbofil, ori vila si daca vrei termopane la crescatoria de porumbei este moftul tau.
    Pot sa-ti dau o gramada de nume cu conturi,,grase”in euro si ,,fumuri”de mari columbofili,dar le vine greu sa bata si nu fac alceva decat sa se laudean de an de miile de euro care le baga in achizitii.
    Catalogul national si la varf,este plin si de oameni modesti si asa cum a spus si dl Lucaci palmaresul reprezinta CONSTANTA!!!
    si un sfat ,la articol,sa nu treaca an sa nu facem macar o achizitie buna ,pentru ca ,,sangele”nou introdus se va vedea dupa 2,3 ani

  21. donmilor sunteti constienti ca : IN TOATE SPORTURILE DOPAJUL ESTE INTERZIS, INDIFERENT DE NATURA SPORTULUI ,,PASTILELE ” SUNT INTERZISE

  22. sunt incepator si nu am habar ce inseamna ”cosul”

  23. sal! foarte interesant acest topic. sunt incepator, inainte de a incepe am citit cred ca 90% din articolele de aici…asa este trebuie si bani dar important este sa te si implici, sa faci asta cu drag. Dupa parerea mea libertatea, curatenia, mancarea cat de cat buna, apa curata, grit, ceva vitamine, o sanatate de fier, antrenamente, normal si achizitia lor cred ca te pot clasa undeva unde esti multumit. pacat totusi ca acest frumos sport devine din ce in ce mai mult o afacere pt multi, chinuie saracele pasari, sa nu dau exemplu la cei care zboara puii la sute de km(problema lor). multa bafta tuturor!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *