Recunosc ca nu imi plac miturile nici zvonuri neverificabile si nici povestile care incep cu: “Un batran mi-a povestit… Nici “cititul” porumbeilor dupa aspect nu ma poate convinge. Pentru INCEPATORI am notat aici cateva puncte inconturnabile, dupa parerea mea in sportul columbofil, daca am uitat ceva important va rog sa completati:
– Un crescator bun este acela care stie mai mult si face mai putine greseli decat ceilalti. El (sau ea)are un cotet in care porumbeii se simt bine tot anul.

-Exista putini porumbei buni si foarte multi porumbei slabi atat la zburatori cat si la reproducatori.
-Zburatorii buni se identifica cu cosul.
-Reproducatorii buni se identifica cu rezultatele puilor,deci tot cu cosul
-Exista suse de voiajori unde nu apar campioni,unde apare sporadic cate unul si cateva putine unde apare un procentaj mare de porumbei performanti.Numai din ultima categorie ne procuram pui.(tardivi ca sa fie mai ieftini ! -banii economisiti, investim in literatura columbofila serioasa)
-Pedigree-ul corect ne ajuta.Daca scrie ca porumbelul dorit de noi este nepotul campionului si atat….nu-l cumparam.Daca scrie(verificabil) ca este nepotul campionului dar acesta a avut si 3 surori campioane cu cate 3-4 copii campioni… atunci cumparam chiar daca costa cativa € in plus.
– Sanatatea porumbeilor,FARA MEDICAMENTE, este o cerinta de baza.
– la concurs ne prezentam numai cu porumbei vaccinati,sanatosi si antrenati.
– Motivatia este ceva esential.Porumbeii nu vin de dragul crescatorilor sau pentru ca le plac competiile…nu va amagiti…Vaduvii vin ptr. partener si cei la natural, pentru pui. Crescatorii campioni sunt specialisti la motivatie.
– Antrenamentul.Daca trimiteti porumbeii la 600 km= cca 8 ore de zbor continuu trebuie sa pregatiti porumbeii in asa fel ca sa poata zbura si 10-11 ore pentru ca ar putea interveni “o catastrofa”
– Cum se cresc porumbeii buni?La aceast tema se lucreaza inca. In principiu e bine sa aveti doua suse bune, puternic consangviziate unde prin selectie ati eliminat defectele si ati cultivat calitatile. Prin incrcucisare, la generatia F1 va puteti astepta la porumbei performanti prin efectul heterosis. Generatia F1 trebuie “produsa” in fiecare an pentru ca la F2 calitatile se diluiaza deja. Merci ptr.completari.
Felix